Кога и как ще спре да се върти колелото на историята

Владимир Путин и Ангела Меркел

© Reuters

Владимир Путин и Ангела МеркелКолелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма ..."
Георги Димитров


Гледам новата анимирана карта на Европа за последните хиляда години. Под звуците на драматична музика, държавите като шарени локви набъбват и намаляват, явяват се други локви, някои стари преливат в езера или съвсем пресъхват...Не е имало мир през тези хиляда години. Никога досега в историята на Европа не е имало мир. А сега мирът продължава вече 70 години почти в цяла Европа. Изключение правят Кавказ и Западните Балкани. След последната гореща Световна война и след страховете от ядрена катастрофа по веме на Студената, европейците най-после разбраха, че от войната в днешните й потенциални мащаби


губят всички – и победените и победителите. Бизнесът губи
Връщам се към интерактивната карта и към цялото безбрежно море от информация в интернет. Колко лесно е вече да се учи история! Кликваме и научаваме. Но знаем ли историята по-добре от преди? Взимаме ли си поуки от историята? Помним ли реалните факти? Или сме оставили помненето на компютрите и живеем в някаква виртуална утопия, или фантазия за изгубено величие?


На тази забързана карта, в която вековете са секунди (а не са ли те наистина секунди от гледна точка на вечността?) ще видим колко нетрайни са били всички граници и колко несигурни и безпредметни са всички исторически претенции. Можем да видим например, дори без да сме чели история, че Крим е бил татарски до 18 век, т.е. до времето на Паисий Хилендарски и Джордж Вашингтон. Паисий и Вашингтон са почти връстници, впрочем, а Нютон би мигъл да им е дядо ... Също така Данте Алигиери би могъл да е дядо на Крали Марко ... Украйна пък е била полска до 17 век. Косово става сръбско през 13 век, през 14 век – и Македония. Малко по-късно всички ние, водилите кървави войни един с друг балкански съседи и роднини, с нашите пулсиращи късно-средновековни локви, влизаме в големия гьол на Османската империя.


Историко-идеологическите въпроси за това кой кога е имал


"златен век" или "робство"


не се приемат така болезнено на Запад, както тук, на Балканите. Историческите претенции винаги са нещо много опасно. Винаги някой е бил някъде преди нас или по-дълго от нас и може също да има претенции.


Трябва да познаваме историята, но е бсурдно и опасно да мечтаем за "златното минало" и да го превръщаме в политически аргумент с цел нови промени на държавни граници. В реалният свят тези промени далеч не са толкова симпатични, колкото на анимираната карта.

След хилядолетия на пулсиращи кървави локви, най-после имаме мир в Европа. В Европейския съюз няма граници, макар че държавите са суверенни и с равно право на глас в конфедерацията. Да се сравнява тази ситуация с присъединяване към някаква чужда империя е абсурдно. Целта на Съюза е точно обратната – да няма повече имперски амбиции и войни на стария континент.


В модерно време, след Просвещението, държавите в Европа се оформят като национални на един твърде несигурен етнически прицип. Тези модерни държави (но модерността е вече в миналото) създадоха свои ретроспективни идеологии. Гледаха назад – ликовете на героите, царете и светците започват да украсяват националните знамена, печати и монети.


Говорим за националните идеологии в едноетничните европейски държави. Те са ретроспективни, обърнати назад към историята. През Средните векове религията е била държавната идеология. Тя е наднационална и проспективна идеология – обърната е към бъдещето. Страшният съд е в бъдещето, както и вечният живот на душата след смъртта.


През деветнадесети век, векът на индустриалната революция, се раждат и две модерни проспективни, гледащи напред идеологии:


американската мечта и комунистическата мечта


(Национал-социализмът съчетава проспективно и ретроспективно, но по същество там също има идея за някакъв колективен земен рай за нацията, подобен на комунистическия.) Само една от тези атеистични идеологии успя да създаде нова, модерна нация: американската мечта.


Какво е американска мечта? Тя е вярата, че със собствени усилия, независимо от своя класов или семеен произход, човек може да постигне материално благоденствие и лично щастие. Америка е създадена от имигранти от Европа. Всеки пришелец е вярвал, че има шанса с много труд да спечели пари, да си построи дом някъде в необятния нов свят, да започне живота си отначало. Американската мечта е силно индивидуалистична.


Но, може би и поради това, че всеки в Америка е бил пришелец (освен индианците), на базата на тази проспективна идеология се е създала една нова нация – мултиетническа, мултирелигиозна, мултикултурна – американската нация. (Трябва да се подчертае, че в Америка нищо не пречи да бъдеш едновременно български или италиански, или руски патриот, но и американски патриот. Това не е парадоксално според американската идея за нация. Нацията там не е етнос.)


В Съветският съюз и в Югославия претопяването на националностите, създаването на нова съветска или югославска нация не се получи. Напротив, с края на комунистическата власт, скелетите от миналото, скрити в гардероба, оживяха. Старите ретроспективни, националистически идеологии се възродиха и затракаха кости и оръжия. Новата нация не се получи нито в Югославия, нито в Съветския съюз.


Сега Путин иска да възроди имперската руска идеология и да замени с нея комунистическа идеология, която се провали


Но ретроспективните имперски идеологии нямат бъдеще в глобалния свят.


Да не говорим за това, че Русия днес, като световна империя, не е достатъчно ефективна и не е привлекателна за никого. Не се забелязва имиграционна вълна към Москва. Хората масово емигрират във Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, но не в Москва. Дори самите московски олигарси пращат децата си в ненавижданите от тях Западни страни, с които твърдят , че имат "цивилизационен" проблем. Там пращат и парите си.


Проектираният от Путин Евразийски съюз освен това няма ясна и убедителна идеология. Какво свързва Русия, Беларус и Казахстан, освен, че са били заедно в руската национална империя и после в московската съветска империя? Какво цивилизационно ново ни предлагат те? Едно време ни казваха в училище, че колелото на историята ще да продължи да се върти до окончателната победа на Комунизма. Но накъде ще се завърти колелото на Евразийската история? Явно не към Европа, а в обратната посока. В Пхенян ли ще спре?


Европа има общ културен гръбнак, общо културно наследство, идващо от Древна Гърция и Библейска Палестина, минаващо през Средновековието, Ренесанса, индустриалната революция, демократичните революции. Имаме общо минало, макар и да е минало на войни.


Но какъв е проспективния елемент в идеологията на новата обединена Европа? Накъде вървим? Одата на радостта ни въодушевява и ценностите на либералната демокрация ни обединяват. Но сякаш, поне засега, европейската мечта, мечтата за Европейски съединени щати, е по-малко индивидуалистична и по-бюрократична от американската мечта.


Донякъде мечтата за Европейския съюз прилича на комунистическата мечта


Парадоксално е, че всъщност комунистическият идеал за земен рай, за социално справедливо консуматорско общество, където никой не гладува, където обществените интереси са над личните, има държавни регулации в икономиката и равенство пред закона – този социален идеал днес е по-реален в Европейския съюз, отколкото някога е бил или е можел да бъде в Съветския съюз.


А Москва и цялата бивша съветска територия, макар и още управлявана от останките от старата комунистическа номенклатура и тайни служби, се оказват територия, доминирана от мощна олигархия, нерадостни размирна територия. Там наистина има огромна пропаст между богати и бедни. Там личната свобода на хората е силно ограничена и вече няма дори идеологически претенции за някакво равноправие. Там има само войствени имперски претенции.


Как може един убеден социалист да се кланя на Путин, за когото се знае, че е между най-богатите хора в света, как може да работи за руската олигархия, която държи народа си в състояние на крепостническа мизерия и безпросветност? Как може това да се харесва на един честен, истински социалист? Или идеологията е само фалшива маска за баламосване на електората?


Ако погледнем в политическото задкулисие, което всъщност е икономическо, ще разберем изключителната нервност на Путин, която го накара да вземе със сила Крим. Това беше една фатална грешка. Присъединяването на Крим постави Путин в пълна международна изолация.


Какво може да предложи Русия на световния пазар освен газ и петрол?


В нашия съвременен свят не просто интересът, но петролът и газът клатят феса. Путин е нервен, защото с развитието на добива на шистов газ Америка изпреварва Русия по производство, а вероятно скоро ще я изпревари и по износ на газ. САЩ планират да бъдат сред водещите енергийни доставчици наред със Саудитска Арабия през 2020 година. Ето защо в Москва се възражда реториката от времето на Студената война, където чичо Сам (днес чичо Сорос) е най-големия световен злодей, който дърпа конците на всички протести срещу олигархията – в Киев, в Москва или София.


Но със своята непремерена агресия в Крим, Путин се постави в изолация и може да загуби пазарите си в Европа, от които всъщност руската икономика зависи повече, отколкото европейската. Страхът от Русия само ще ускори диверсификацията на енергийния внос в Европа.


В малко по-далечна перспектива обаче, възобновяемата енергия (от вятър, слънце и т.н.) ще измести невъзобновяемата (от изкопаеми горива). Това ще обезсмисли днешните газови и петролни войни.


Върви ли светът към световно обединение, към земен рай? Или колелото на историята ще спре да се върти в буквалния смисъл и човешката цивилизация просто ще свърши? Има сериозни опасения, че с пренаселението, унищожаването на природата и консумацията на повече ресурси, отколкото могат да се създадат, с разширяването на пропастта между бедни и богати краят може да е близо.


Успели ли сме вече да освиним напълно Земята и да я направим неизползваема?


И ако има възможност за новата общочовешка мечта, подобна на американската, може би това е само марсианската мечта? Мечтата, че ще можем да избягаме на друга планета?


Мисля, че по-важно е да не губим вярата си в безсмъртието на душата. Тази вяра не е нито политическа, нито историческа – тя е лична вяра. Но без нея всичко друго е само игра, която рано или късно ще свърши.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (278)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baku
  baku
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поздравления за статията, Ви много е интересна.

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  картата е малко грешна но както и да е

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  Управлението на милиционерите да се сложи на стената на позора. Да е обица на народите които позволяват и се пре доверяват на службите за сигурност на държавата които в източните страни се надскачват и затриват принципала си !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 4. 4 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  Извода е (според въжделенията на аФтора), че Путин пречи на модерния свят на пълното обединение на народите, които желаят равенство и братство и да върви търговийката.

  Братчед, за тая цел трябва да няма правителства. А не както на някои им се иска - едно глобално правителство. То всички кат станем братя и сестри за кво ше ни е туй правителство ? Външни врагове няма. Централизирана икономика няма. Всеки прай квот си иска.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  "Да не говорим за това, че Русия днес, като световна империя, не е достатъчно ефективна и не е привлекателна за никого. Не се забелязва имиграционна вълна към Москва. Хората масово емигрират във Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, но не в Москва. Дори самите московски олигарси пращат децата си в ненавижданите от тях Западни страни, с които твърдят , че имат "цивилизационен" проблем. Там пращат и парите си."

  Няма какво повече да се добави. Русия е бутафория, подобна на надуваемите си танкове и ракети и Потемкинските си села:
  http://fishki.net/1215750-narisovannyj-remont-v-suzdale.html
  https://www.google.bg/search?q=inflatable+russian+tanks&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=nSgtU_iGCeT_ygPzk4DICw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=622

  Държава, в която средната продължителност на живота е най-ниска в индустриалния свят; в която гражданската авиация с е най-много аварии и катастрофи; в която двата най-големи града са съединени с шосе като това между Ловеч и Троян; в която не се произвежда нито едно лекарство с каквото и да било терапевтично въздействие; в която всяка година изчезват от картата стотици градове и села; в която с местната малута можеш да си напазаруваш единствено в супермаркета, а всичко по-ценно струва долари и евро - тази държава може да поражда страх със способността си да подпали световна война, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ВНУШАВА РЕСПЕКТ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Разкошна статия. Който има сиво вещество, ще я разбере. Който няма, ще се захване с миналото на автора, ще го обвини за толерат, лебераст, соросоид и накрая ще си отдехне с венцеславения на Руското анексиране на Крим.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Да,ЕС и СССР имат една и съща мечта.Тука е прав.Или поне залагат на едно и също.Дали в еднаква степен не развращават хората,е спорен въпрос.

 8. 8 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Масква е притегателен център само на организираната престъпност. Там успехът е възможен единствено и само с корупционни схеми. Затова умните и способни руснаци с идеи бягат на Запад, където условията са еднакви за всички. Единствено западната демокрация гарантира, че олигархът и обикновеният човек могат да бъдат равни пред закона.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Едно време в соц училище ни учеха, че Симеон и Иван Асен II са били най-великите български царе, защото България тогава е била най-голяма. На три морета. Аз обаче се впечатлявах повече от хан Крум и неговите "Крумови закони"'. И днес по същия начин.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Путин е нервен, защото с развитието на добива на шистов газ Америка изпреварва Русия по производство, а вероятно скоро ще я изпревари и по износ на газ.[/quote]

  През следващите 10-15 години ще има по-голяма революция от шистовата. Нов енергиен източник - хидрати. Добиват се от дъното на моретата. По оценки само ан дъното на Черно море има запаси от хидрати, които са повече от целия газ на Русия. И част от тях са около Крим. Може би това е една от причините за анексията. Много рискован ход на Путин, защото е възможно да изгуби европейските пазари. Може би се надява на Китай? Само, че Китай също има огромни запаси от хидрати А най-хубавото е, че България също има! Толкова, че да се превърнем в нетен износител на газ хидрати. Пред нас обаче стои задачата да разкараме рубладжиите от управлението ни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#9:"Бензинколонка с ракети"]Аз обаче се впечатлявах повече от хан Крум и неговите "Крумови закони"[/quote]

  - Изкореняване на лозята, за да бъде възпряно пиянството сред народа.
  /закон/

  Айде нема нужда!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 557 Любопитно

  [quote#3:"RED MAFIA"]Управлението на милиционерите[/quote]
  Виж Абхазия :
  "По съветско време КГБ беше държава в държавата. Сега, когато бившият офицер от КГБ Владимир Путин и неговата свита от бивши шпиони до голяма степен контролират страната, ръката на ФСС достига почти всеки голям бизнес в Русия."
  http://e-vestnik.bg/9819

  Да защитим животнитe !
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]Русия е бутафория, подобна на надуваемите си танкове и ракети[/quote]

  Може да са надути с газ

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Развитие на човешката цивилизация,
  етапи пропити с много кръв.
  Наблюдавайки промените по
  световният атлас,това се приема
  за естествено,което значи,че и занапред
  ще е така.
  Въпросът е докога ще има цивилизация?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Наивници ... Косово и Крим , Аджария и Абхазия, Еритрея и Судан показват, че картата продължава да се променя. А Скандинавските сържави и Китай показват посоката . Г. Димитров ще се окаже прав - въпросът е само дали ще стане по трудният път

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Много интересна карта,която ще пренапише българската история.Според тази карта,България възниква по времето на хан Кардам(около 790 г.),а по времето на Симеон е събрана в рамките на днешния резерват Северозапад.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  [quote#0:"Владо левчето"]ще разберем изключителната нервност на Путин, която го накара да вземе със сила Крим. Това беше една фатална грешка. Присъединяването на Крим постави Путин в пълна международна изолация.
  [/quote]
  Фатална грешка щеше да бъде ако беше останал пасивен и да разчита Западът да вразуми бандеровците взели властта в Киев, което е пълно малоумие.
  И крайно време е вече да поумнееш и да не ни навираш мухлясалата американска мечта като някакъв универсален модел за успех. Народ който няма собствен идеал за развитие е жалък, а руснаците не искат да бъдат такива. И само не ни убеждавай че ако сега Русия беше отстъпила и беше приела за модел американската ти мечта щеше да изживее невероятен подем и да стане привлекателна за целия свят.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#15:"dark'star"]А Скандинавските сържави и Китай показват посоката .[/quote]

  И какво общо, според теб, има скандинавския социализъм с Дикенсовия капитализъм на Китай, където 12-годишни деца дишат лепила на изкуствено осветление по 12 часа на ден за под 1 долар?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на zag52
  zag52
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много спорни изводи,нима в всяка една страна няма олигарси,нима гас арбайтери е руско словосъчетание?Лесно се правят изводи ,като си предубеден,историята показва че винаги е имало бедни и богати.Не винаги най работливия или талантливия е милионер.Не напразно всеки казва не питай за първият милион.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#14:"Амброзия(аман от профани)"]Въпросът е докога ще има цивилизация? [/quote]Докато някой не поиска да завладее целият свят. Не е писано и няма да стане. До сега който е зяпнал да глътне света - все са го сцепили ... и винаги е бил спиран с много кръв!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#17:"Julian Mall"]мухлясалата американска мечта като някакъв универсален модел за успех.[/quote]

  Правилно! Моделът за успех днес е да врещиш, че искаш страната ти да бъде завлечена зорлем в "евразийския" съюз (добре, че такъв не се очертава да има), за да те забележи областният координатор на Атака и да те покани на конгрес и снимка с Дучето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#17:"Julian Mall"]И само не ни убеждавай че ако сега Русия беше отстъпила и беше приела за модел американската ти мечта щеше да изживее невероятен подем и да стане привлекателна за целия свят.[/quote]

  Изостанала северноазиастка държава трудно би се превърнала в рая на земята, но не пречи да се опита.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Неутрално

  На картата Отоманска Империя се появява през 980 г. Константинопол е превзет 350 години по-рано,а по времето на Иван-Асен,България не е на 3 морета,не е и на едно,а въобще я няма.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#10:"Бензинколонка с ракети"]През следващите 10-15 години ще има по-голяма революция от шистовата.[/quote]

  Пропуснах да добавя, че технологията за добив на газ хидрати не е руска. Каква изненада! Японска е
  https://www.jogmec.go.jp/english/oil/technology_015.html

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#22:"Бензинколонка с ракети"]Изостанала северноазиастка държава трудно би се превърнала в рая на земята[/quote]

  Но затова пък всеки неин жител може да се докара до състояние на индивидуална нирвана (кайф) с помощта на водка, хероин, крокодил и други подобни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#18:"Norman Granz"]И какво общо, според теб, има скандинавския социализъм с Дикенсовия капитализъм на Китай,[/quote]+++ Нямат нищо общо ! Това беше идеята на коментара. Освен това много пъти сме говорили за Китай - идея си нямате по въпроса - никакъв Дикенсов капитализъм няма - така може и да ви изглежда , но НЕ е = абсолютно Ленински НЕП с пълно подчинение на ЦЕЛИТЕ и идеологията на ККП , но с пазарни елементи. Добре че сме в ЕС и да ни пази Господ от Китайски соц, Скандинавският модел ни стига като идея.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2878 Весело

  [quote#21:"Norman Granz"]Правилно! Моделът за успех днес е да врещиш, че искаш страната ти да бъде завлечена зорлем в "евразийския" съюз (добре, че такъв не се очертава да има), за да те забележи областният координатор на Атака и да те покани на конгрес и снимка с Дучето.[/quote]
  Това къде го прочете в коментарът ми? Но какво друго може да се очаква от хора с тоталитарно мислене за които всяко различно мнение е вражеско и ако си критичен към ЕС и САЩ задължително си за влизането ни в Евразийския съюз, което в момента за България е някаква фантастика но работи за антируската пропаганда.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Какво обединение??? Какъв земен рай , след като силните и богатите искат да смъкнат и последната риза на бедните и слабите??? Погледнете световният полицай САЩ и неговите безпринципни , двойни стандарти!!! Според вестник "Ню Йорк дейли нюз" , над 1 милион и 400 хиляди нюйоркчани всяка заран се редят на опашка , за да получат безплатна храна, за да не умрат от глад!!! Това е всеки 5-ти жител на този мегаполис!!! В САЩ над 46 милиона , или 15 % от населението 'и получават купони , за да не умрат от глад!!! Колко от вас знаят , че акулите са в постоянно движение , защото иначе хрилете им не успяват да снабдят хрилете им с кислород и умират от задушаване??? На същото дередже са се докарали и САЩ!!! В мига с който спрат с агресивната си политика на грабеж , петродолърът им ще се срине и ще се разпаднат като държава!!! За какво им е на САЩ Украйна??? За да накарат 15% от населението 'и да кара на купони за храна , за да не умре от глад , като американците ли??? Аааа, няма да са само 15%, повече ще са!!! На САЩ не им трябват украинците - тях кучета ги яли!!! На САЩ им трябват природните богатства на Украйна и пряк достъп до границите на Русия!!! Ама вие , да не си мислите , че този пряк достъп на САЩ до украинско-руските граници им е необходим , за да осигурят просперитет на руския народ??? Неее!!! Целта им е да разсипят след Украйна и Русия, и да уредят 75% от руснаците с купони за хляб , за да не умрат от глад и да разграбят природните богатства на Русия!!! Що трябва да ги плащат на Русия , като могат просто да ГИ ОТКРАДНАТ???

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#28:"kimba3"]Колко от вас знаят , че акулите са в постоянно движение , защото иначе хрилете им не успяват да снабдят хрилете им с кислород и умират от задушаване??? На същото дередже са се докарали и САЩ!!! В мига с който спрат с агресивната си политика на грабеж , петродолърът им ще се срине и ще се разпаднат като държава!![/quote]Всички империи се развиват по този закон и умират в мигът в който биват спрени. В някои случаи ги спира не армия на друга империя, а природен катаклизъм.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1251 Весело

  [quote#28:"kimba3"]Какъв земен рай , след като силните и богатите искат да смъкнат и последната риза на бедните и слабите??? [/quote]
  Викаш от времето на Маркс и Ленин нищо ново под слънцето? Да вземем да бастисаме всички богати, ама пусто де що беден има все богат иска да става. Ко праим тогава?

 31. 31 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  [quote#29:"dark'star"]Всички империи се развиват по този закон и умират в мигът в който биват спрени.[/quote]
  Кой ще спре севрноазиатската империя на злото, почнала да анексира територии на чужди държави, а ушанка?

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Господин Левчев,
  От амвона на религиозната си непогрешимост,другарят Ленин отдавна се е произнесъл.
  КОЛЕЛОТО НА ИСТОРИЯТА ЩЕ СПРЕ ДА СЕ ВЪРТИ С НАСТЪПВАНЕТО НА КОМУНИЗМА.
  Нито Ленин,нито СЪВЕТСКИТЕ ТЕОЛОЗИ след него,никой няма и един ред написан за това,КАКВО СЛЕДВА СЛЕД КОМУНИЗМА.
  Иначе,за рая на Земята сте прав.
  Общодостъпните блага.
  НЕОГРАНИЧЕНИЯТ ДОСТЪП ДО ХРАНА И ЕНЕРГО РЕСУРСИ ще ОБЕЗСМИСЛЯТ КОНФЛИКТИТЕ И ВОЙНАТА.
  Впрочем,
  ЗАЩО шимпанзетата НЕ СА СЪЗДАЛИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ.
  Поради единствената причина,че са вид податлив на конфликти.
  Научен факт.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#28:"kimba3"]Според вестник "Ню Йорк дейли нюз" , над 1 милион и 400 хиляди нюйоркчани всяка заран се редят на опашка , за да получат безплатна храна, за да не умрат от глад!!![/quote]

  Линк към твърдението, ако обичаш? Щото аз мога да напиша, че според "Московские ведомости" 6 милиона московчани получават всеки ден от Кремъл безплатен крокодил, за да забравят мизерията си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#26:"dark'star"]абсолютно Ленински НЕП с пълно подчинение на ЦЕЛИТЕ и идеологията на ККП , но с пазарни елементи. [/quote]

  Подобна простотия не бях чел отдавна Другарю, в Китай има БЕСЕН капитализъм. А любимия ти НЕП е една от основните причини за Гладомор в Украйна през 30-те години на миналия век.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 10 - Бензиноколонка с ракети- След като светът се презадоволи с шистов газ и с метан от хидрати , на кого ще продава България своя метан от хидрати , за да спечели и на каква цена???

 36. 36 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Вместо колективите капиталови и политически противопоставяния в рамките на исторически създадените икономически блокове, сегашните "лидери" тотално запънаха в решенията на икономическите проблемите на обществото.

  Проблемите, които не се решават само с пари са истинките проблеми даже и според автора на мисълта - Бен Бернарки.

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#28:"kimba3"]В мига с който спрат с агресивната си политика на грабеж , петродолърът им ще се срине и ще се разпаднат като държава!!! [/quote]

  Работническо дело, 12.5.1958 година.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  [quote#28:"kimba3"]Какъв земен рай , след като силните и богатите искат да смъкнат и последната риза на бедните и слабите???[/quote]
  Колега,
  Без да искаш,описваш ЕНЕРГИЙНИЯТ РЕКЕТ НА постСЪВЕТСКА РУСИЯ
  СПРЯМО БЪЛГАРИЯ.
  МИЛИАРДИ ЕВРА СЕ ИЗТОЧВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ.
  В ПОСОКА РУСКИЯ БЮДЖЕТ.
  За да си правят после в КРЕМЪЛ рекламните филми за това КОЛКО БЕДНО ЖИВЕЕЛИ БЪЛГАРИТЕ в ЕС.
  ГНУС !!!

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#35:"kimba3"]До # 10 - Бензиноколонка с ракети- След като светът се презадоволи с шистов газ и с метан от хидрати , на кого ще продава България своя метан от хидрати , за да спечели и на каква цена???[/quote]

  Примерно на Сърбия. Или Босна. Или Македония. Или Чехия. Или Словакия. Или Унгария. Или Австрия. И так далее.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  [quote#33:"Norman Granz"]Линк към твърдението, ако обичаш?[/quote]

  И аз бих желал да видя откъде са тези "данни".
  Скоро някой беше писал, че на 10 минути от Ню Йорк хората живеели в каравани.
  Не успях да го питам дали става дума за Лонг Айлънд, където са едни от най-скъпите имоти в Америка изобщо, или за Ню Джързи, където голям процент от хора работят в Манхатън.
  А Ню Йорк така или иначе съм го обиколил целия, и говоря за щата, а не за града, и такова нещо просто няма.

 41. 41 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 30 - pterodaktil - Ми да вземем да бастисаме всички бедни тогава , за да направим кефа на 5-те процента богати!!! Ма кой ще им чисти кенефите тогава ???

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Какво е американска мечта? Тя е вярата, че със собствени усилия, независимо от своя класов или семеен произход,
  ==================================
  А каква е мечтата на перестройчика - че синовете и дъщерите на ленинистите ще се пребоядисат, ще откраднат държавните пари, ще започнат да величаят Америка вместо Априлския пленум като случая с Левчеви и пак целият келепир ще остане за тях. Случаят с Левчев, Дайнов, Фучеджиева и т.н. е доказателство за "мечтата на перестройчика".

 43. 43 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Според един англичанин - цивилизацийте се провалят поради:
  1/Провал на администрацията.. 2/ загуба на творческите способности...
  Кефят ме админинистрацията и творческите способности на руснаците ..

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#32:"Hawaii"]Нито Ленин,нито СЪВЕТСКИТЕ ТЕОЛОЗИ след него,никой няма и един ред написан за това,КАКВО СЛЕДВА СЛЕД КОМУНИЗМА. [/quote]Не е тяхна работа да пишат какво следва след комунизма. Това ще го напишат следващите мъдреци, които ще дадат нова доктрина в съвсем друга епоха. Преди 600 години е имало само една република в море от монархии и само една капиталистическа държава в море от феодализъм. Само едно вече е ясно - капитализма вече е отживелица ... все едно колко локални победи ще постигне - обречен е в тоя му вид. Въпрос на време

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 51 - pterodaktil - Ниой нищо не е анексирал!!! Населението на Автономна Република Арим , чрез свободно волеизлияние на референдум изрази желанието си да се отдели от фашизоидите дошли "демократично" на власт в Украйна и да се присъедини към Русия!!!

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  [quote#28:"kimba3"]В мига с който спрат с агресивната си политика на грабеж , петродолърът им ще се срине и ще се разпаднат като държава!!! [/quote]
  ПЕТРОРУБЛАТА.
  Тя вече ЗАПОЧНА ДА СЕ СРИВА.
  РАЗПАДЪТ на РУСИЯ.
  Единствената ИМПЕРИЯ МОДЕЛ 18-ти ВЕК вече чука на вратата.
  СССР се разпадна
  РАЗПАДЪТ НА постСЪВЕТСКА РУСИЯ ще е ОЩЕ ПО-ШУМЕН И ЗАПОМНЯЩ СЕ.

 48. 48 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#40:"oos19355380"]А Ню Йорк така или иначе съм го обиколил целия, и говоря за щата, а не за града, и такова нещо просто няма. [/quote]
  Отдавна знаем че в САЩ е земният рай. Дори Тихият океан там е от кока - кола.

 49. 49 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Много добра статия.Има над какво да се замислим

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#35:"kimba3"] на кого ще продава България своя метан от хидрати , за да спечели и на каква цена???[/quote]

  Ще го ПОТРЕБЯВА, за да не внася газ от ГАЗПРОМ на цени, определени от ГАЗПРОМ.

  Още въпроси? И чакам доказателства за дебелашката ти лъжа за нюйоркчаните, дето се редели на опашки за храна, за да не умрат от глад. Аз съм живял пет години в Ню Йорк и не съм забелязал подобно нещо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 33 - Norman Granz - Светът не започва и свършва нито с вестник "Дневник" , нито с форума му с платени американофили!!! Отиди на сайта на "Novini.bg" и си прочети информацията сам.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#51:"kimba3"]Отиди на сайта на "Novini.bg" и си прочети информацията сам.[/quote]

  Лъжец. Нямам какво повече да обсъждам с теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#34:"Бензинколонка с ракети"] в Китай има БЕСЕН капитализъм[/quote]Така може и да пише в "Гаргамундска митология" в България , ама ВВС Лондон мисли като мене, а не като тебе Други въпроси ?
  Новый председатель обещает Китаю возрождение и равенство
  http://www.bbc.co.uk/russian/international/2013/03/130316_china_president_speech.shtml

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#48] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Никъде няма земен рай. Дори Швейцария и Норвегия имат проблеми. Но Русия е много далече от нормална държава и не знам защо ни я давате за пример!? Че и да влизаме в някакъв техен съюз доминиран от нея!?! Има интернет, българите обикаляме света и можем да сравняваме, пропагандата ви е много постна....

 55. 55 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#41] от "kimba3":

  А като бастисаш всички богати, резултатът ще е че всички ще са бедни и гладни. Тогава няма за какво да ходят т да цапат кенефите-нали?
  Какъв "идеал".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 56. 56 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 17 - Бензиноколонка с ракети - "Работническо дело 12.5 1958 година".

  Не!!! Путин 17.03.2014 година

 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#53:"dark'star"]Новый председатель обещает Китаю возрождение и равенство[/quote]

  Тавариш, между това, което Е, и онова, което ОБЕЩАВАТ партийните вождове, разликата е като между СТОЛА и ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СТОЛ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#47:"Hawaii"]ПЕТРОРУБЛАТА[/quote]

  Цена под 100 долара ще наруши балансите на руската икономика.

 59. 59 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#25:"Norman Granz"]Но затова пък всеки неин жител може да се докара до състояние на индивидуална нирвана (кайф) с помощта на водка, хероин, крокодил и други подобни. [/quote]

  Питай какво правят мириканските войски в Афганистан. Също и в Косово. Демокраия ли носят кво праят. Уж се изтеглят, а се неизтеглени си седят.

  Имат си бази.

  Едната граничи с Русия(чрез бившите и републики), Индия, Пакистан, Иран, Китай.
  Производството на наркотици с помощта на борбата срещу тях се е увеличило 66 пъти. И разнасят хората. Правят добро.
  Другата е почти в средата на Европа. Там също с помощта на борбата с наркотиците, свободно ги разпространяват из Европа, докарани директно от Афганистан.

 60. 60 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#47:"Hawaii"]ПЕТРОРУБЛАТА.
  Тя вече ЗАПОЧНА ДА СЕ СРИВА. [/quote]

  Къде го виде. Според банките даже леко се е покатерила, но въобще си седи както обикновено на около 30-тина рубли за доларь или 50 рубли за еврО. Както по ти уйдисва, тей го приеми.

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#44:"Тони Шнайдера"] Сред прабългарската конница, не е имало нито пияндури, нито джебчии, нито интриганти/за да има нужда от закони срещу тях/[/quote]

  Имаш фантазия.....

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#60:"bluescreen"] както обикновено на около 30-тина рубли за доларь или 50 рубли за еврО[/quote]

  Това "обикновено" е от както Бащицата ви се намеси в Украйна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 64. 64 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  При всички събития,довели до прекрояване картата на Европа,България е губила.
  Очертава се загуба и сега,ако следваме съветите на президента.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#64] от "dedo pepo":

  Президента е против прекрояване на картата. Пишеш глупости.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 67. 67 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#44:"Тони Шнайдера"]ответна реакция на разложението, което започва в България, вследствие на етническото ни смесване със славяните - пиянство, клеветничество и кражби[/quote]

  Братчед, тука малко издиша раотата. Навсякъде се краде братчед. И всички лющят алкохол. Няма Америка няма Европа няма Азия.
  Всеки само да може да открадне и краде. Наглостта на кражбите зависи от това доколко крадеца го е страх от това дали ще го фанат.

  П.П. Честни хора могат да се намерят единствено нейде из планините. Все още ги има.

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#42:"Каишков - Гласът на Америка"]А каква е мечтата на перестройчика[/quote]Във всички политически течения има присламчили се мекерета ... Ако вие не сте перестройчик, от къде знаете какво мислят перестройчиците (не са много, ама има и такива).Не е необходимо да им прописвате ВАШИ мисли и ВАШИ представи за тях. Те самите ще кажат достатъчно глупости, които вече с право бихте могли да коментирате. Опитите да мислите като нещо, кото не сте води до шизофрения и вреди както на Вас, така и на другите около вас = важи за всички политически убеждения!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#12] от "да защитим животните":

  "Руското правителство планира да построи “Путин сити” - скъп луксозен курорт с пристанище за яхти, балнеолечебници и частни плажове. Очаква се той да бъде готов за зимните Олимпийски игри през 2014 г. в Сочи" - Това е била лакърдията за абхазците в 2010 г., сега обещават на Крим да го направят като Сочи....

 70. 70 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Присъединяването на Крим постави Путин в пълна международна изолация."

  Ами не е точно така. Според Der Spiegel в противопоставянето на Русия със Запада, най-населената държава в света стои на страната на най-голямата държава в света. Москва и Пекин вече работят над създаването на военно-политически съюз, който може съществено да измени съотношението на силите в света. Та в интересно време живеем, спор няма. Важното е според Левчев, да не "губим вяра в безсмъртието на душата"

 71. 71 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 37- Бензиноколонка с ракети - И понеже и ти , като аверчето си "Norman Granc" , не излизате от форума на "Дневник" , за да се огледате какво става по широкия свят а си спамите русофобската помия на изуст, ще ви обясня , коя бе причината Путин да се изгаври така със САЩ!!! Причината бе много проста. Бе получил уверението на Китай , че в случай на организирана икономическа блокада от САЩ срещу Русия , Китай ще изиска незабавното връщане на американските дългове чиито собственици са в размер трилионите американски$ , не в кухи петродолари , а В ЗЛАТО!!!! За това Обама пристъпва на пръсти около Русия и предприема само символични санкции, внимавайки да не настъпи котето за куйрука!!!!! За това Путин си позволи да заяви на Обама , че в случай на икономическа изолация , Русия ще започне да продава на клиентите си своите енергоносители НЕ В ПЕТРОДОЛАРИ , а в каквато си валута поиска, а това би било директен удар в зъбите на кухия американски петродолар!!!!!!!! За разлика от Саддам и Кадафи , Путин обаче има атомни бомби и юдомасоните трябва да се съобразяват с тях!!!Сега излизам да се поразходя , защото навън е прекрасен ден. Пък вие си спамете русофобските глупости из форума. Ако нещо не ви е ясно , ще ви го разясня , като се прибера .

 72. 72 Профил на giv
  giv
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много добра статия, обединява почти всички мнения от последните години и от последните събития в Крим, изразявани от хората с визия за бъдещето.
  Колелото на Димитров май се върти само в главите на комунистите, но и там до време...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 73. 73 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#71:"kimba3"]Обама пристъпва[/quote]
  Хвърли руските милиционери на лъвовете в Русия за да ги изядат .

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Статията е свързана с така нар.клауза "за вината" и немски иредентизъм повече познат в Италия след Втората световна война.
  Винаги се приписва като причина за войните на някакво "всемирно зло"посочено с пръст, а фактически причините са комплексидни.

 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#71:"kimba3"] в случай на организирана икономическа блокада от САЩ срещу Русия , Китай ще изиска незабавното връщане на американските дългове чиито собственици са в размер трилионите американски$ , не в кухи петродолари , а В ЗЛАТО!!!![/quote]

  Да линк да видим? Или немаш докази, али тврдиш.....

 77. 77 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#70:"jozi81"]Важното е според Левчев, да не "губим вяра в безсмъртието на душата" [/quote]

  Не бих се учудил, ако Левчев захвърли перото и се преквалифицира в квартален пастор. Защото както казва колегата Каишков по-горе, перестройчиците са майстори на всякакви преквалификации. Те станаха такива яростни демократи, че истинските демократи ръка не могат дза хванат от тях. Точно каквито натегачи бяха по времето на соца и избутваха безцеремонно с лактите си, свестните хора, такива са и днес. Жалка работа!

  /не се чете/
 78. 78 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 52 - Norman Granc- Всеки непредубеден форумец може да влезе в сайта "Novini.bg" и да прочете публикуваната на 20.03.2014 година в 13:15 часа статия озаглавена "Глад в Ню Йорк" и тогава ще разбере КОЙ Е ЛЪЖЕЦ!!!! На останалите любопитни да прочетат още по темата за глада в САЩ, препоръчвам да изпишат в Гугъла , "Купони за храна в САЩ". Норманчоооо, Норманчо , крайно време е да смениш името си на доктор Паул Йозеф Гьобелс!!!! Ама какво друго можем да очакваме от поддръжниците на организирани от САЩ фашистки метежи в Украйна??? А сега вече наистина излизам, че е грехота да се изтърве такъв хубав ден......

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#70:"jozi81"]Москва и Пекин вече работят над създаването на военно-политически съюз[/quote]

  Кво прави Пекин, ако ЕС и САЩ възобновят леката си и хранителна промишленост и спрат вноса от Китай?! Верно, ще стане по скъпо, но китайската икономика и държава ще рухне....

 80. 80 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#72:"giv"]Много добра статия, обединява почти всички мнения от последните години и от последните събития в Крим[/quote]

  О, много по-широк е обхвата на анализа на автора - от Древна Гърция и Библейска Палестина, през Средновековието, Ренесанса, индустриалната революция, демократичните революции та чак до марсианската мечта и безсмъртието на душата. Поредният бълвоч левчев...

 81. 81 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#79:"dobrich"]Верно, ще стане по скъпо, но китайската икономика и държава ще рухне...[/quote]

  Говорейки за "рухване", то Китай да не вземе да разпродаде ония близо 2 трилиона долара от американския външен дълг, които държи, че тогава ще стане весело. То не случайно Путин нарече САЩ "световен паразит" преди няколко години.

 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#81:"jozi81"]Китай да не вземе да разпродаде ония близо 2 трилиона долара от американския външен дълг[/quote]

  Че какъв е проблема, защо не го направят?! ......Щото ще загубят повече, отколкото да спИчелят!.......Аз на ваше место отдавна да съм се пренесъл там......

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#71:"kimba3"]Бе получил уверението на Китай , че ... ще изиска незабавното връщане на американските дългове ... а В ЗЛАТО!!!! [/quote]

  Нали? И това Путин лично ли ти го каза по телефона, или китайският гаулайтер ти го сподели на белот?

  Нещо по-умно не ви ли спускат от Позитано, или там само портиерката е дежурна днес?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Добре си изтипосал, Авторе,
  всичкото ни пътуване към Мечтата...
  Но требе да поспираме и на "текущите" проблеми на днешния ни Общ ден,
  Защото,
  Магарето пита, кога ще слезем от него, та и то да си почине...
  Светът ни е Нехомогенен,
  което говорим и наричаме, наше общо Движение/Развитие,
  се дължи на такавата Му, Ентропия...
  Божа работа,
  Той така я е подредил, че и "чаплак" да се оказваме,
  от "идеите" си да не се отказваме...
  Иначе казано,
  между шофирането по магистрала и при задръстване,
  има разлика, нали ...
  Интерпретациите на перспективата пред общия ни живот, е неспиращо Състезание между различните ни идеи за него,
  Различни и в рамките на доминиращото "историческо",
  в общностното ни усещане/съзнание за него...
  От него не можем да избягаме, защото бихме паднали в мелето на обратния "идеен" процес...
  Война или МСС, Авторе,
  Все още, че и отново,
  тези се оказват вариантите ни за избор...
 85. 85 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#42] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Не си извел извода: Американската мечта е несравнимо по-стойностна от мечтата на перестройчика.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 86. 86 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#82] от "dobrich":

  Ама стига сте ме пращали ту в Китай, ту в Русия. Харесва ми където се намирам, не се оплаквам. Да си прочел някъде аз да "пращам" проамериканско настроените съфорумници в САЩ?Че как да им препоръчвам страна чиито жителите са с 35% по-задлъжнели от фактически фалиралите гърци?
  [quote#82:"dobrich"]Че какъв е проблема, защо не го направят?! [/quote]
  Не им се бъркам, ще го направят когато и както решат

 87. 87 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Любопитно

  [quote#85:"simval"] Американската мечта е несравнимо по-стойностна от мечтата на перестройчика.
  [/quote]

  Как точно се остойностяват мечтите?

 88. 88 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#81] от "jozi81":

  Никой не е насилвал Китай да купува каквото и да било. Никой не насилва Китай да продава каквото и да било. Облигацийте не са оръжие, че да плашиш с тях. Те са инвестиционен инструмент. Изказването ти говори, че в главата ти е пълна боза, но устата ти явно не се сдържа да излее бозата навън.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#87] от "jozi81":

  Това ще ти го оставя за домашно, можеш да ползуваш каквито си избереш помощни материали. Дори е препоръчително.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 91. 91 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Картата е добра само че синхронизацията с годините в горния десен ъгъл е неточна !

 92. 92 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#88:"simval"]Облигацийте не са оръжие, че да плашиш с тях. Те са инвестиционен инструмент. [/quote]

  Те са единственият начин Китай да си обезпечи вземанията си по огромния американски външно-търговски дефицит. Ако китайците не купуват облигации, долара няма стойност, следователно китайския износ ще бъде плащан с безстойностна хартия. А янките не могат да си позволят да спрат китайския внос щото няма какво да го замести - Америка отдавна е изнесла промишлените производства зад граница. Опитай да си купиш телевизор made in US - няма такъв.

 93. 93 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#90] от "simval":

  И аз ти оставям за домашно "остойностяването" на мечтите

 94. 94 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#86:"jozi81"] Харесва ми където се намирам, не се оплаквам.[/quote]

  Чудесно, айде да не ни натрапвате тогава евро/азиатската кочина? Света не е толкова непознат, за да не можем да си направим правилните изводи.....

 95. 95 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#92] от "jozi81":

  Бозата продължава да се лее. Твоя си работа, аз спирам.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 96. 96 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#92:"jozi81"]Америка отдавна е изнесла промишлените производства зад граница[/quote]

  Въпрос на време е да го върнат на тяхна територия, както те, така и всички държави от ЕС....

 97. 97 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#95] от "simval":

  Сакън недей - толкова стойностни и интересни са разсъжденията ти, особено тези за мечтите

 98. 98 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#96] от "dobrich":

  Ех, как красиво и лесно изглежда всичко от Добрич, там май беше пъпа на света, нали?

 99. 99 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Написаното от Левчев е на много високо интелектуално и философско ниво. Разбираемо е (като чета коментари тук) че ома доста които не са се справили с това ниво. Но когато не знаеш поне се опитай да научиш..... ;Maкар че и да разбереш че не знаеш ,пак е нужно ниво... Статията дава огромен материал за размисъл и за равносметка.Написана е от човек който познава нещата от вътре е едновременно с това има дистанцията вече на годините да "види" и с други очи.Много много благодаря! На автора здраве,от това той се нуждае най-много:

 100. 100 Профил на bluesky
  bluesky
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Изключително добра статия, много разумни разсъждения! Поздравления за автора!

  Дано повече хора да могат да разграничат "суетата на днешния ден" и мимолетните ни "стремежи" от истински важните и ценни неща в нашия човешки земен живот!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK