Русия се връща към времената на Брежнев и това е абсурдно

Русия се връща към времената на Брежнев и това е абсурдно

© Reuters"Записки на реваншиста" - така е кръстил коментара си за завоя, който направи Русия в развитието си, руският журналист Григорий Ревзин. Той е публикуван на страницата му във Фейсбук. Предлага ме ви текста, опитващ се да намери отговор на въпроса защо се стигна дотук и какво предстои.


В историята на войните изгубилата страна винаги се е опитвала да усвои преимуществото на победителя, за да вземе след това реванш. Ако смятаме, че студената война беше именно война и СССР я изгуби, то въпросът е за това с какво фундаментално преимущество е разполагал нашият противник. Какво е това, което той е имал, а ние не?


Смята се, че сме харчили между 50% и 66% от БВП, за да противостоим на САЩ. СССР просто не издържа в тази надпревара, на нас по най-банален начин просто не ни стигнаха средства. Това е разбираемо. Но нали и САЩ са харчили за студената война много пари. В какво е било тяхното фундаментално предимство?
Те задействаха механизъм, при който научно-техническите открития от военната сфера преливаха в гражданското производство. Там следваше рязко увеличаване на ефективността, създаваха се нови блага и в резултат на това хората и страната забогатяваха и харчеха нови средства за въоръжение. Т.е., колкото повече се разгаряше надпреварата във въоръжението, те толкова повече богатееха. А ние не.


Това бе принципно нов механизъм, който не е съществувал до Втората световна война. Във Втората световна въпреки дълбоките разлики между отделните системи, Хитлер, Сталин, Рузвелт и Чърчил фактически реализират различни варианти на мобилизационната икономика от индустриален тип. Всички използваха приблизително един и същи модел и се опираха на сходни ресурси.


Механизмът, който позволи на САЩ да спечелят студената война, предполага въвеждането на институтите на частната собственост, на интелектуалната собственост, на свободната конкуренция, инвестиционния пазар, отвореността и легалността. Като страничен ефект в рамките на една такава система държавата се нуждае от развитие на науката, образованието, обществените стандарти - всичко това е необходимо за успешно развитие на системата. Това общо взето се наричаше научно-техническа революция - не само технически изобретения, но и социални институти, които са способни да ги възприемат и да ги принудят да работят за възхода на обществото и държавата.


Това се опитахме да внедрим в Русия през последните 20 години. И не ни се получи. Това, което се случва в момента в Русия, е добре известен от историята феномен на традиционалистка реакция, когато опитът за въвеждане на ново фундаментално изобретение предизвиква прекалено силна съпротива от страна на възползващите се от предходния вариант на обществено-икономическа конфигурация и с времето този опит се проваля.


Русия се връща към времената на Брежнев и това е абсурдно

© Reuters


От това следват три важни извода.


Първо. Ясна е конфигурацията на днешното държавно-икономическо устройство. Ако сме изправени пред традиционалистка реакция, то това е завръщане към предходната система, установила се до военното поражение. Т.е. връщаме се към брежневски вариант на съветската империя. 


Това ще ни даде отговор на въпроси какво ще се случва с различни явления, институции, хора... Достатъчно е да ги разположите в брежневската система. 


Ще има ли желязна завеса? Не, но контактите със Запада ще бъдат затруднени и ще има опит тези контакти да бъдат поставени в зависимост от лоялността към режима в Москва. 


Ще се запази ли държавната архитектура на постсъветското пространство? Не, от гледната точка на брежневската държава съществуването на постсъветски държави е историческо недоразумение, ще последват нови опити на империята да ги погълне.


Ще се съхрани ли свободата на словото? Не, ще се унищожава. Всеки може да си мисли каквото си иска, но не може да има никакви публични прояви на свободомислие.


Ще има ли репресии. Да, но показни, а не масови и те няма да засегнат слоя на държавната бюрокрация. 


Общо взето, вижте по всеки въпрос как постъпваше Леонид Илич и ще разберете какво ще правят сега управляващите.


Русия се връща към времената на Брежнев и това е абсурдно

© Reuters


Второ. Анексирането на Крим е исторически момент поради това, че започвайки от тази точка, ще можем уверено да кажем, че нашата държава е остаряла. Самото целеполагане - за успех на държавата се смята разширяването на територията й - е остаряло.


В днешните реалности завзетото по този начин не е актив. Такава територия не може да се развива, тя е изключена от системата на икономиката, тъй като на нея не действат общите правила - нито инвестиции, нито защита на собствеността, нито права на личността. Съдбата на Абхазия добре демонстрира какво го очаква Крим в близка и средносрочна перспектива - това ще бъде район, който ще се развива изключително за сметка на държавните инвестиции. Т.е. това е територия, която не може да живее сама. Т.е. това е пасив.


Фактът, че държавата избра именно този сценарий означава, че тя не е успяла да усвои днешните реалности. Съвременната логика предполага Крим, Източна Украйна, Северен Казахстан, Беларус и т.н. да бъдат наводнени с руски бизнес, с руски хуманитарни фондации, с проруски движения, с руско разузнаване. Именно така и постъпваше Америка, така прави и Китай. 


Но за да постъпиш така, трябва да имаш независим от държавата и при това работещ за нейните интереси руски бизнес, руски хуманитарни фондации, проруски движения... Нещо повече - те трябва да се конкурират помежду си за по-голяма ефективност на своето присъствие, а разузнаването трябва само да координира всичко това.


Но това, уви, възниква, когато имате работещи институции на частната и интелектуална собственост, свободна конкуренция, инвестиционен пазар, отвореност, върховенство на закона, развитие на науката, образование, социални стандарти - когато имате именно този механизъм, който се опитахме да заемем и усвоим. 


Но го нямаме.


Пробвахме да го внедрим в съседните държави, но всичко се оказа напълно неефективно. Всеки, който може, краде, мотае се, заяжда се с другите, предава, мачка, отказва се и тича за пари при държавата... И в крайна сметка вместо това вкарахме войски.


Това означава, че признахме собствената си неефективност и архаичност. 


Нещо повече, понеже институциите на директното държавно насилие и институциите на свободното развитие се конкурират, то победата на силовия сценарий означава, че новите институции ще линеят и вътре в държавата. Направихме своя избор. 


По дяволите частната собственост, свободната конкуренция, легалността, за какво са ни развити наука и образование - оставете, всичко това е неефективно. Апаратът за насилие и държавната икономика - ето ги нашите ресурси.


Русия се връща към времената на Брежнев и това е абсурдно

© Reuters


Трето. Не успяхме да усвоим този механизъм от противника, благодарение на който той победи, и това означава, че не можем да вземем реванш.


Целите на Русия в историческа перспектива са ясни. Минималното е възстановяване на пространството на Руската империя (СССР), а максималното е тази архитектура на света, която съществуваше до падането на Берлинската стена - времената, когато в орбитата на Русия попада цяла Източна Европа и половин Азия. 


Има хора, които продължават да не разбират за какво е всичко това (и аз, уви, спадам към тях), но този организъм - Русия - следва тази логика на развитие и за 1000 години не успя да си изработи друга. 


Но всичко това няма как да се постигне с остаряла държава. Сравнете това пространство, което трябва да се усвои с мъничката точка, която успяхме да присъединим. Днес е модно да се припомнят философите на руския национализъм - Илин, Леонтиев, Победоносцев - ОК, на някои това им харесва. Но сравнете мащабите. При тях е имало мечта за панславянска империя и на вратите на Константинопол да виси нашият щит, а сега говорим за защита на етническите руснаци и разполагане на руски спецназ в Симферопол. Дребнаво се получи.


Целият този грандиозен шум, изпокарването с целия свят, невероятно раздухване на национализъм... И какво имаме като резултат? Полуостров с една военна база на флота, който не може да напусне Черно море?


При целия този ентусиазъм по повод присъединяването, при цялото ликуване от жителите на Крим очевидно е, че като се движи по този път, Русия няма да може да изпълни историческата си мисия.


Традиционалистката реакция никога не продължава дълго, понеже не отговаря на главната необходимост, предизвикала трансформацията. Така или иначе ще ни се наложи да усвояваме онова откритие на противника, което ни докара до поражение. Нямаме друг изход. Руска цивилизация? Добре. Но руска цивилизация, която губи геополитическото състезание заради собствената си архаичност - това е някакъв абсурд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (256)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  И ще свърши по същия начин, както СССР.

  Жал ми е за руснаците, които са се надявали на нещо повече и заслужават по-добра съдба.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Русия няма да може да изпълни историческата си мисия"

  Кой ви каза, че имате историческа мисия? Баба Ванга? Историческата ви мисия е да нахраните народа си да му построите вътрешни тоалетни и пътища. После може да помислите и как да произведете клечки за зъби например

  'Let light surround you' Dream Theater
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  На пропутински митинг в Крим тамошните контри честват присъединяването на полуострова към Русия.
  Путин с имперски патос държи тържествена реч:
  – Скъпи нови сънародници, до края на тази година всеки от вас ще може да си купи по един нов велосипед, догодина - автомобил, а по-догодина - самолет!!!
  – Но защо ще е нужен на всекиго самолет? - дочул се заблуден глас от публиката.
  - Помислете само: пускат на единия край на полуострова банани, грабваш самолета и кацаш там да се наредиш на опашка!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 657 Любопитно

  Споко ве, след Брежнев идват Перестройките, така че нема страшно. Ако верно се развият така нещата, Крим ще им излене през носа

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  "Всеки, който може, краде, мотае се, заяжда се с другите, предава, мачка, отказва се и тича за пари при държавата... И в крайна сметка вместо това вкарахме войски.

  Това означава, че признахме собствената си неефективност и архаичност. "

  Кой има мозък в главата, разбира за какво става въпрос - Русия да анексирш Крим е все едно на труп да присадиш отрязан крайник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Руснаците свикнаха да живеят със западните екстри, ако им се наложи ембарго и започнат да остават без тях, самите хора ще въстанат.

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Човека го е написал много обективно, но сега ще почнат да го плюят, че е платен от Сорос и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много добър анализ, особено точка втора. Чудесен автор, демонстриращ яснотата на руския ум, който за съжаление никога не бива чут. Заглушаван е от блеенето на овцете от фермата на животните.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Освен че е абсурдно, е и глупаво.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Това е сравнителен анализ на командната и пазарната икономика.Да четат комунистите и атакистите!

 13. 13 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":

  Масовият руснак е свикнал да изкарва месеца с парче сланина и каса водка. Изобщо не се заблуждавай.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 14. 14 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хубавото е, че и руснаците използват вече термина "анексиране", който в съвременната политика е натоварен с отрицателен смисъл /щеше ми се да напиша конотация, ама този израз е запазен за вожда Местаноглу /

 15. 15 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Жалкото е че в България част от политиците са по големи Путинисти от този руснак...

 16. 16 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мног точен анализ...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Болшевишка Русия постепенно ще се превръща във все по бедна държава,подчинена на технологично по развития и финансово по богат запад.Това обаче не е толкова добре за света,защото болшевиките притежават страхотна огнева мощ и в яда си,че тяхната идеология не работи,могат да унищожат света.Фашизма,националсоциализма и комунизма са човеконенавистнически идеологии за които човешкия живот е ценен само докато се постигне висшата цел.Световно господство.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#8:"442"]Руснаците свикнаха да живеят със западните екстри, ако им се наложи ембарго и започнат да остават без тях, самите хора ще въстанат.[/quote]

  Ако им се наложи, например, да си произведат сами телевизор или лека кола (не броя онова, които се сглобява готово в Толиати), здравата ще я закъсат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 625 Весело

  Стремейки се към СССР 2.0, Русия май изпуска няколко факта:
  1. Русия е сама, с по-малко територия и ресурси отколкото навремето
  2. Русия е сама, няма СИВ нито Варшавски договор, а проекта за Евразийски/митнически съюз буксува
  3. Русия е сама, бившите народи от нейната сфера на влияние изпитват неистова любов към нея, за справка Чехия, Полша, Унгария и т.н.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Целият този грандиозен шум, изпокарването с целия свят, невероятно раздухване на национализъм... И какво имаме като резултат? Полуостров с една военна база на флота, който не може да напусне Черно море?
  [/quote]

  Е, не е баш така. Каишков тутакси да обясни за едни 5 милиарда долара и за сценария на САЩ.

  Истината е, че Русия е губила, губи и ще продължава да губи поради комплекса за малоценност и архаичното мислене на нейните лидери. Единственото, което ги прави някакъв международен фактор са газът и ракетите.

 21. 21 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Те повечето от тях не са ли вече в упадъчните капитилистически общества на Западна Европа и Америка?

  Странно обаче, че доста чугуни, възхваляващи Путин го правят точно от тези упадъчни държави, малко мирише на лицемерие...

 22. 22 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  За съжаление, много от констатациите в статията се отнасят и за голяма част от българското общество, особено тази, която си цитирал.
  Затова и сме на опашката в ЕС, но вината си е изцяло наша.
  Противно на природните, а оттам и на обществените закони е да искаш да се движиш напред като стремежа ти е да бъдеш възмоно най-пасивен.
  А както е казал Бенджамим франклин - Скоростта на бедността е по-голяма от тази на мързела и бързо го настига и изпреварва.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Италия и Русия.
  Две страни със сходен брутен вътрешен продукт.
  Русия - страна, която живее върху своите колонии, притежава несметни природни богатства, огромна територия.
  Постигнатото от Русия е с цената на реки от кръв, пролята от от прекрасния руски народ и всичките му съседи.
  Италия - страна без колонии, без природни богатства освен може би карарския мрамор, малка по територия в сравнение с Украйна, камо ли с Русия. Страна с двойно по-малко население от Русия, че и по-малко.
  Постигнатото от Италия е с труда и таланта на този прекрасен народ.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#5] от "Къти":

  Да, и днеска 2/3 са без ток, защото Украйна намалила с 50% подаването

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#21:".!."]Странно обаче, че доста чугуни, възхваляващи Путин го правят точно от тези упадъчни държави, малко мирише на лицемерие...[/quote]

  Тяхната опорна точка гласи, че е трябвало да опознаят гнилия Запад, за да оценят предимствата на Русия.


  Не е лесно да си комунист сред нормални хора...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Жал ми е за руснаците[/quote]

  Мен пък ми е жал за българите, които същите тези руснаци влекат към дъното повече от 100 години вече!

  'Let light surround you' Dream Theater
 27. 27 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 827 Неутрално

  В крайна сметка и в Русия стомахът ще победи будьоновката с петолъчката. Поради ресурсите ще стане по-бавно. Но законите за развитие не могат да се излъжат.

  Миша
 28. 28 Профил на Владимир Вергинов
  Владимир Вергинов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тепърва предстои засиленото използване на друго пропагандно оръжие от страна на Кремъл - Православната християнска Вяра... Най-силен ефект ще има тук, в България - спомнете си "поздрава" на Николай Малинов, вижте билбордовете във Варна, чуйте путиновия говорител в България - Волен Сидеров...

  http://vladimirverginov.wordpress.com
 29. 29 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Руската държавност винаги е била стожер на реакционизма. И ироничното е, че всичко в нея всичко е чуждо, в повечето случаи копирани/откраднати: писменост (дори езика-взети от България), религия (от Византия, в чистия му вид), нищо не знаят за земеделие и строителство-българи (не дунавските) ги учат; образователна система (от Германия); руското дворянство през 19 век предпочиташе да говори френски; през 20 век по време на Гражданската война се възприемаше немски идеи; а тяхната жажда за власт и територии са "завещани" от монголите. В същото време извършват от векове масово манипулиране на собствения си сънародник-обикновения руски човек, че в останалия свят се живее по-зле от самия него; поощряват се всякакви дейности, които не са в унисон с нормалното държавно изграждане-олигархичната система. И затова не е никак чудно, че обвиняват другите, че са "фашисти", когато самите те действат по същия начин.

  Накрая, Москва винаги се е смятала за Третия Рим (Санкт Петербург е изключение). Но май е забравила какво е станало с Римската империя и по-точно с Източната част.

 30. 30 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Абе то лошото е че не е лесно и да си нормален сред комунисти...

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Така е, но срива който сега ще изживеят ще бъде много по-кратък. Русия не е СССР, няма СИВ, няма Варшавски договор.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "Владимир Вергинов":

  Това не минава, ти колко истински православни християни познаваш, дето ходят на църква всяка седмица и т.н.?

 33. 33 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Не след дълго с Русия ще се случи същото което и с СССР.И тогава България ще стане наистина свободна държава.

  писнало ми е от левичари
 34. 34 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#29:"shilliew"]И ироничното е, че всичко в нея всичко е чуждо, в повечето случаи копирани/откраднати:[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  И как пък поне малко не закачиха от цивилизацията, макар и открадната? Това е народ, който само експлоатира, без да се научи на нищо. Или, по-точно, възприема чуждото по възможно най-уродливия начин.

  'Let light surround you' Dream Theater
 35. 35 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Каквото повикало - такова се обадило.

 36. 36 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Вероятно това е съдбата на държава, която скача от един обществен строй в друг - от крестянство в борба за световен социализъм, от разв/б/ит социализъм към демокрация, каквато никога не е познавала . Велик народ използван за най различни дяволски каузи .

 37. 37 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  много прозорлив анализ.

  а ето това е и българската реалност:
  "Всеки, който може, краде, мотае се, заяжда се с другите, предава, мачка, отказва се и тича за пари при държавата..."

  п.п. и такива са огромна част от днешните ни "олигарси", индустриалци, предприемачи и т.н. последният, за който се сещат е свинаря Кирил. Кирчу Домузчийски, на който всички свалят шапка за това, че отстрани Лацио и сега държи на стадиона, на срещите на отбора си, окован в верига ястреб, сокол, или орел (не познавам добре грабливите птици) и му хвърля парчета месо... все едно живеем не в 21 век, а в 1 век...

  РЕФОРМИ !
 38. 38 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Много е прав човекът,ама дали и комуноидните тролове ще го прочетат.Те ще цъкат само минуси и толкова.А ние си ги знаем тези неща-просто си е казано руснаците се провалят винаги защото са руснаци.Всички които си взеха за съпруги рускини видяха какво чудо е.От смесените бракове се родиха и "гениални"деца.Едното от тях го познаваме всички.

 39. 39 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "Но това, уви, възниква, когато имате работещи институции на частната и интелектуална собственост, свободна конкуренция, инвестиционен пазар, отвореност, върховенство на закона, развитие на науката, образование, социални стандарти - когато имате именно този механизъм, който се опитахме да заемем и усвоим. "

  Това трябва да го прочетат всички българи. България ще се развива само ако всеки един от нас уважа и защитатва частната собственост, интелектуалната собственост. Влага всичките си сили за собственото си дообразоване и разчита на честната конкуренция а не на 20-те лв. под масата.

  Моралът не е порок!
 40. 40 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#36:"sonit_bonita62"]Велик народ [/quote]
  Кое му е великото?

  'Let light surround you' Dream Theater
 41. 41 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Брежнев - товарищи мы хотим мир, мьи хотим весь мир.

  С това се изчерпва цялата руска политика

 42. 42 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#29] от "shilliew":

  Да добавя - държавността им е основана от скандинавците (варягите) а императрицата им Екатерина Велика е германка - София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 43. 43 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Путин загуби Украйна, а за Евразия вече не може и да мечтае. Тотален малоумник!

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  "Русия се връща към времената на Брежнев и това е абсурдно"
  Мисля,че се върна още по-назад,във времето на Сталин.

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Цитат:....Целият този грандиозен шум, изпокарването с целия свят, невероятно раздухване на национализъм... И какво имаме като резултат? Полуостров с една военна база на флота, който не може да напусне Черно море?

 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Отличен, безпощаден анализ. Дали някой от тези, с чугунените глави, насред фойерверките, знамената и песните и пляските, може да осъзнае в каква идиотска ситуация се вкара Русия?

  "Целият този грандиозен шум, изпокарването с целия свят, невероятно раздухване на национализъм... И какво имаме като резултат? Полуостров с една военна база на флота, който не може да напусне Черно море?"

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Но нали и САЩ са харчили за студената война много пари. В какво е било тяхното фундаментално предимство?"
  Предимството беше че ги крадяха от целият останал свят!

 48. 48 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Неутрално

  И каква е историческата мисия на Русия ? Просто питам.
  Щото аФтора нещо малко се е пообъркал в плача си за изгубения капитализъм. А говори накрая за исторически мисии, което обикновено го говорят тия, дето ги плюе. Също така аФтора въобще не му иде на акъла за руснаците, откъснати от дома (той нал си е на топло), за предпазна зона от НАТО-то, пунеже то уж партньор (сами реваха, че Русия не се била държала като партньор) пък се пази с ПРО откъмто Русия... И така нататъка...

 49. 49 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#47:"ръмжо"]Предимството беше че ги крадяха от целият останал свят![/quote]

  След като целия свят се държи като индианец пред купчина мъниста. Тоест дава всичко в замяна на малко стъкълца. Щатите що да не крадат ? Дават илюзия и вземат каквото им трябва.

 50. 50 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Руснаците, ако претендират да са вярващи християни, първото нещо, което трябва да направят, е да се смирят и покаят за всички злини, които са причинили на света. После да се опитат с много труд, упоритост и СМИРЕНИЕ да се превърнат в нормални хора с нормален живот.

  'Let light surround you' Dream Theater
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#19:"Consumer"]Стремейки се към СССР 2.0, Русия май изпуска няколко факта: 1. Русия е сама, 2. Русия е сама, 3. Русия е сама,[/quote]Хи-хи-хи-хи ... По аналог с Втората световна война ... тя не приключи с падането на Полша ... нито година по-късно с падането на Франция,нито с падането на Югославия и Гърция. Британците сам сами воюваха година с Германоя, Италия и Япония по целия свят. После се включиха нови страни - СССР, САЩ. не се възражда СССР2 - а започва Студена война 2. Вероятно ще има и нови играчи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Другаря Кастро имаше едно изказване (перифразирам): на САЩ не им дреме за кубинската захар, тях най ги интересува чилийската мед, бразилското кафе, венецуелският петрол и множеството банани в останалите "републики".
  Един блед пример: Всичко студенти от третият свят се обучаваха при нас и после се връщаха в родината си да я облагородят а на запад дават образование само за да те глътнат!

 53. 53 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 744 Разстроено

  Всичко си идва на мястото, когато прозрем, че комунизмът е бил форма на руския империализъм

 54. 54 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Още един антируснак от марката "Солженицин" пише приспивни пени за това, как американците не извършиха преврат в Украйна, втори при това! Как НАТО не наруши всичките си договорки с СССР/Русия. Как Запада не обгражда Русия с враждебно насочени към нея марионетни режими. Как 2008 година Грузинският приятел (той сам се е нарекъл такъв) на Буш и Сорос не организира военен конфликт с Русия.
  Западът не е преставал да води Студената война срещу Русия! Това да фактите! И винаги, през цялото това време върви подла проамериканска пропаганда, която трябва да затваря очите на руснаците за злото което западът им крои.
  Западът не се е отървал от хитлеристката мечта за световно господство!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 55. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Любопитно

  [quote#50:"ariel28"]После да се опитат с много труд, упоритост и СМИРЕНИЕ да се превърнат в нормални хора с нормален живот[/quote]

  Какви са по-точно злините ?
  Какво значи нормални хора ?
  Какво имате предвид под нормален живот ?
  Какъв именно труд трябва да положат ?

  Кажете им на хората пък може и да се стегнат и да станат такива, каквито на вас ще ви харесва да бъдат.
  Въпреки, че се съмнявам на тях да им харесва каквото на вас ви харесва. Затова са и инакви, а не такива.

 56. 56 Профил на Владимир Вергинов
  Владимир Вергинов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#32] от ".!.":

  Подобна пропаганда няма да засегне само силно религиозната част на българското общество. Акцентът ще бъде поставен върху тезата за братството и единството ни с руския народ, като връзката ще бъде дебело подчертана с Православието.

  http://vladimirverginov.wordpress.com
 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 744 Весело

  "НАТО-то, пунеже то уж партньор (сами реваха, че Русия не се била държала като партньор) пък се пази с ПРО откъмто Русия... И така нататъка... "
  Синия параван

  "И така нататъкъто" е че Русия "се пази" от Противоракетна отбрана с... нападателни оръжия...

  /чети Владимир Резун/

 58. 58 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 625 Весело

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Със сигурност ленд-лийз няма да има

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 59. 59 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Путин иска да влезе в историята като велик държавник, но всъщност се е самозабравил!
  Не е в състояние да отчете реалностите и перспективата!
  Тръгнал е по пътя, който води извън историята, най - напред като оценка, а след това и като власт!

 60. 60 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "journey": явно живееш в измислен от евреиските медии свят , виж какво стана в америка и европа през последните 20 години , из4исли с колко е паднал стандарта на живот на хората , остави русия настрани . при 27 цента за литър бензин в америка през 1994 сега колко е около долар , при 3 долара за 10 кг бут4ета пиле през 1994 сега колко е , при къща с две спални 40 000 паунда през 1990 в лондон , сега същата къща струва 300 000 паунда , а минималните заплати са вдигнати само с 25 % , храна бензин , имоти с между 100 % и 600 %

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Добьр анализ, има много верни неща в коментара,в руския модел има фундаментални грешки които никога няма да дадат добьр резултат , но имперските амбиции на Путин са по силни от разума , демокрацията и свободата на словото в Русия

 63. 63 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На всички интелигентни хора им е ясно, че няма връщане назад, няма нужда от лефтерни медийни пропагандни анализи.

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Весело

  [quote#58:"Consumer"]Със сигурност ленд-лийз няма да има [/quote]Това Ци Дзинпин ли ти го каза ?! Смях !
  ... Извън майтапа ... въобще не съм сигурен дали подобно на ВСВ коалициите в началото на войната ще бъдат същите и в края на войната Да не се окажат накрая Русия и САЩ отново съюзници ... и пак да има ленд-лиз Вече има прецидент от ВСВ - подялба на Полша, анексия на Литва , Латвия, Естония, Молдова ... а после всичко наопаки! Ха познай ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Журналиста" предъвква старата дЕсидентска приказка - дайте да правим като американците, пък ако и те дойдат да ни покажат е най добре. После Ревзин обвинява кого ли не в старомодност. И Солженицин и Сахаров така - плюха, плюха, пък накрая се обясняваха че не ги били разбрали правилно.

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#30:".!."]Абе то лошото е че не е лесно и да си нормален сред комунисти... [/quote]Да не би да са се появили марсианци ... и да ти се иска сред тях да живееш ами все едно какви ги плещят по форумите ... в бившия соц лагер други няма = в една или друга степен - това е материала !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нелошо наблюдение, трогателно и наивно заключение... Тъкмо за там, където и е мястото, се е отправила днешна Русия. Нищо абсурдно няма в това. Абсурдни бяха досегашните руски мимикрии, чрез които страната и обществото там се опитваха да се представят (че дори и да се самовъзприемат) като поносимо цивилизовани, донякъде модернизирани, приемливо прилични и допустимо достойни да бъдат разглеждани като духовно съизмерими с модерния свят... партньори.

  Свобода за Надежда Савченко!
 68. 68 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Целият този грандиозен шум, изпокарването с целия свят, невероятно раздухване на национализъм... И какво имаме като резултат? Полуостров с една военна база на флота, който не може да напусне Черно море? [/quote]

  Алооо!
  Русофилчета! Сигурен съм че вече сте изкарали автора предател и американски агент, но си направете труда да прочетете статията! Даже със сричане, ще ви отнеме не-повече от половин час !

  Какво се е изменило, от какво толкова Русия забогатя, че да спечели една нова студена война?
  Преди пеехте че Русия няма накъде да отстъпва, и няма да изпусне Украйна! Сега запяхте: Е, Украйна не е толкова важна, тя е пропаднала държава, да си я взема Запада, НО КРИМ НЕ ГО ДАВАМЕ!

  Скоро да не запеете : "Абе, Русия може без Крим, но излаза си на Черно море ще го брани!"

  Просто Русия ще губи на малки стъпки!

  Да разлая троловете!!
 69. 69 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Това, че путлер няма да може да възстанови ссср е очевидно даже за зомбираните от рассийската пропаганда.
  Това, че сериозно се опитва да го направи, говори както за нисък интелект, така и за елементарно невежество. Най-малкото, като кагебист путлер би трябвало да е изучавал трудовете на Маркс и оттам да е научил, че "Историята се повтаря първо като трагедия, после като фарс".

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#63:"котьо"]На всички интелигентни хора им е ясно, че няма връщане назад,[/quote]Няма никакво връщане назад, а спираловидно развитие напред. Много неща си приличат , ама не са същите. Те и "майданци" се кичат със символи на SS и Бандера ... ама са смешни , а не страшни (ако не си при тях)!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Автора не е прав изцяло за причините за загубата на СССР, посочената причина е следствие на обективни геополитически реалности. СССР са били континентална империя, с почти никакъв контрол върху морските пътища, което пък води след себе си това, че достъпът до ресурси от по отдалечени краища на планетата е бил почти нулев, заради това се появяваха и обичаните от повечето форумци тук опашки за банани (и заради следващото което ще опиша). САЩ за сметка на това са класическа морска империя, която контролира всички морски пътища, с което може да влиае на всяка икономика върху земното кълбо, особено що се касае до достъпа на енергоресурси. Другата фундаментална разлика е идеологическа и тя е... СССР идеологически не можеше да си позволи експлоатация на ресурсите в подконтролните и страни по начина по който САЩ можеха и си позволяват. Ако вземем за пример същите тези банани, ако имаше социалистически страни, производители на банани, то себестойността на бананите в тези страни щеше да е по висока, отколкото себестойността на бананите в страна в която могат да се налагат изключително ниски заплати и обогатяване на съвсем малка местна върхушка (както в страните от Латинска Америка), защото идеологически СССР беше длъжен да осигури социални п0ривилегии за по широки маси от населението на подконтролните му страни (разходите в Афганистан за изграждане на инфраструктура, училища, болници и т.н. всъщност са били по големи от разходите за самата военна кампания та).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 72. 72 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  А що се отнася до анализа и обяснението защо русия търпи провал в опитите си да се развива и печели влияние и приятели в света, аз не бих хабил толкова думи и аргументи, колкото и да са основателни.
  Нещата са много прости: Империя, управлявана от диктатор-кагебист може да произвежда единствено война и агресия. Фотографията на хлапето-"милитарист" е идеална илюстрация на това.
  Но нищо. Скоро зомбираната рассийска биомаса, мечтаеща да види целия свят под руски ботуш, ще изтрезнее.
  И ще преоткрие отдавна известната истина, че танковете не стават за ядене.

 73. 75 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Най-тъпото знаете ли кое е? Че подобни глупости се пишат от руснак. Да беше писано от някой от Запада - щях да го разбера. Те нито си имат хабер от темата, нито имат навика да мислят. Преписват един от друг и декламират клишета като пинерчета на манифестация. Но не е западняк, руснак си е. И това е вече необяснимото.

  Защото трябва да е наясно, че Русия не е СССР. И няма как да бъде, независимо дали му се иска или не. Русия днес не е принудена да харчи огромна част от бюджета си, за да издържа соц.лагер, братски партии и народи от Азия и Африка, тръгнали по пътя на прогреса. Русия днес е износител на всякъв вид продукция, докато СССР не можеше да се изхранва сам и внасяше зърно срещу злато. Русия не е идеологически противник на Запада - там има същата несправедлива форма на капитализъм като в САЩ. Може би най-важното е, че едно време народите на СССР ненавиждаха тази страна, не я подкрепяха в нито едно нейно начинание, към вождовете си се остансяха със смес от присмех и ненавист и бяха готови да побегнат къде ли не, само и само да не живеят там. Днешните жители на Русия обичат страната си, Путин се ползва с подкрепа (истинска, колкото и да е неприятно това да се признае от западните "анализатори" ) от около 70-75%, а тълпи от желаещи да напускат масово няма. За разлика от СССР, днешна Русия е действиетлно боеспособна и е в състояние с лекота да понася всевъзможни санкции, отделен въпрос е, че всъщност никой - от САЩ до Словения - не възнамерява сериозно да въвежда такива. Така че - написани са глупости.

 74. 76 Профил на Мужик
  Мужик
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Написаното от автора, разбира се, си е така. Просто мюлюцунерите в Кремъл останаха в шах, как украинците ги отсвириха - грозно, позорно и недвусмислено.

 75. 77 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#75:"Вишински"]Русия днес е износител на всякъв вид продукция[/quote]
 76. 78 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#75:"Вишински"]Русия днес е износител на всякъв вид продукция, докато СССР не можеше да се изхранва сам и внасяше зърно срещу злато. [/quote]

  Я кажи нещо дето правят ръшаните, без да расте по дърветата или на/под земята, и което да е конкурентно в световен мащаб.
  Почни от пасти за зъби и стигни до самолети.
  Смех .

 77. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#75:"Вишински"]Русия днес е износител на всякъв вид продукция[/quote]
  По-голяма глупост не можа ли да измислиш? Или така пише в Опорните точки и ти го повтаряш като папагал.

  Газта не е продукция а суровина, Русия има типичната икономика на държава от третият свят която изнася суровините си за да се издържа. Както срутиха СССР с цената на нефта така въпрос на около 10 години е да се срути Русия като се въведат в действие новите източници на газ. Цените падат, Запада се преориентира към тях и Русия е на колене.

  Единствената продукция която изнася Русия са въоръженията. И то в страни които по различни съображения не са в добри отношения със Запада и затова купуват руско оръжие а не западно. Колко струват тези руски оръжия видяхме в редица войни които се водиха, например последната в Ирак.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 80 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#75] от "Вишински":


  [quote#75:"Вишински"]Русия днес е износител на всякъв вид продукция..........[/quote]


  Стига бе! Чак магарето ми взе да се смее, и щях да падна!

  Да разлая троловете!!
 79. 81 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  США решили наехать на Тимченко, Ротенбергов, Ковальчука? Намек олигархам вполне читаем.

  В течение 20 последних лет общая идеология функционирования, так называемых элит в большинстве развивающихся стран и, в особенности в России, строилась на том, что на Западе «права собственности и верховенство закона», трава зеленее, солнце ярче и жить безопаснее. Логика миграции капитала из национальной среды в Цюрих, Лондон, Франкфурт или Нью Йорк сводилась к тому, что если в стране революция или рейдерских захват, то США и ЕС защитят и не дадут погибнуть. Россию многие чиновники, бизнесмены и олигархи осваивали вахтовым методом, как перевалочный пункт. Здесь украсть, там разместить. Семьи вывозили на Запад, закупались недвижимостью, приобретали активы и все в этом роде.

  Но события трех последних лет отчетливо показывают ущербность и ошибочность такого поведения. Не смотря на наличие активов:


  Каддафи был пристрелен как собака где-то в заброшенной канализации. Все окружение Каддафи закончило примерно аналогичным образом – либо в тюрьме, либо в морге.

  Янукович со свитой в бегах где-то в «общежитиях», как трусливая лань с историческим клеймом «трус и предатель». Деньги и связи не помогли. Хотя наверняка была надежда осесть где нибудь в Альпах с лишним миллиардом?

  Украинский олигарх Фирташ арестован полностью по политическим мотивам и неизвестно отделается ли.


  Любого депутата, бизнесмена теперь блокируют в пределах часа без суда и следствия на основе презумпции виновности - виновен сразу! Т.е человек может быть обвинен условно за «кривую рожу» и якобы «подозрительную активность», либо просто по политическим мотивам. Выстраивать отношения с ЕС и США полностью контропродуктивно, потому что там нет истории отношения, а есть сиюминутные бизнес интересы. Бывает периоды, когда системе выгодно принимать капитал. Ни в Лондон Сити, ни в Цюрихе не спрашивали откуда деньги. Русские ехали туда, чтобы защитить деньги, вне зависимости от того, как и где они получены. Была иллюзия безопасности.

  Некоторые по наивности считали, что на Западе «права собственности и верховенство закона»? Там соблюдают закон ровно до того момента, пока выгодно соблюдать закон. В остальном лютый волюнтаризм и бесправие. Хочу сегодня одно, завтра планы поменялись и трактовка законов тоже. Интерфейс системы с внешней стороны вполне пригодный, чтобы создать видимость стабильности и безопасности, но внутри коррупция и беззаконие.

  Свиту Януковича ждали с распростёртыми объятиями в ЕС или США? За 3 часа заблокировали все финансовые активы, за день заблокировали визы, за три дня объявили всех в розыск без суда и следствия. А раньше ведь с улыбками принимали, прекрасно отдавая отчет откуда ресурсы получены. Т.е. лицемерие и двойные стандарты Запада во всей красе. Легенда о «правах собственности и верховенстве закона», как рекламный буклет для тупых лохов. Всегда есть оговорки. Права собственности только до момента, пока субъект нужен системе, пока способен генерировать денежный поток и абсорбировать его на Западе. Когда Януковича от кормушки отвалили, то он перестал быть нужным, и его можно было скинуть, как балласт, - что и сделали.

  Процессы последнего времени и санкционная дубина в отношении российских олигархов исключительно полезна, т.к. прямо намекает на то, что защита капитала и сохранение жизни возможны только у себя в стране и нигде больше.

  Если добавить сюда масштабную кампанию правительства по деоффшоризации экономики, то тенденция видна отчетливо.

  Так называемый, секретный план «Трипл С». Консолидация власти, общества и бизнеса в общих интересах.

  Последние 20 лет большинство чиновников и бизнесменов делали что угодно, но только не работу в интересах страны. Но действия США и ЕС внесли существенные корректировки в стратегию развития. Теперь защита возможно только внутри страны, а без поддержки общества (населения прежде всего), этого не добиться никогда.
  Поэтому что будет в ближайшее время?

  1. Планы по приватизации гос.активов судя по всему откладываются на неопределенное время и не исключено, что приватизацию отменят, либо проведут частично, либо своим людям. По всей видимости, делиться российскими активами с иностранцами сейчас уже никто не будет.

  2. В ближайшие 3-5 лет ожидается масштабная репатриация иностранных активов домой, как на траектории деоффшоризации и командно-административными методами среди гос.предприятий, так и через принудительное закрытие позиций на Западе и бегством в другие юрисдикции (Азию и Россию). Лондон Сити и буйству российских олигархов там похоже пришел конец. Крупному капиталу не нужно второе предупреждение. Достаточно одного намека. Даже, если в список попали далеко не все, то очевидно, что остальные олигархи не будут ждать и начнут выводить деньги уже сейчас. Правительство РФ им поможет вернуться домой.

  3. Все это позволит не только затормозить отток капитала (что не удавалось сделать последние 6 лет никакими словестными интервенциями), но и вероятен приток капитала на траектории репатриации средств домой. Идеология изменилась. Олигархи и крупные бизнесмены вполне уяснили, что защитить их жизнь и активы может только Россия. Власть гарантирует им тыл и прикрытие со всей защитой (юридической и военной), а капитал работает в интересах страны.

  4. Приток капитала ограничит девальвацию рубля. В зависимости от темпов возврата активов возможно даже переукрепление рубля.

  5. Работа в интересах страны подразумевает инвестиции внутри России. Учитывая, что сейчас вопрос стоит уже не столько о сохранении активов, сколько в сохранении жизни и свободы олигархов. Не каждому захочется пойти по пути украинского олигарха Фирташа или Каддафи или Януковича? Поэтому инвестиции могут быть даже в области с длительным циклом окупаемости и низкой рентабельности. Обычно бизнес работал с сферах с высокой маржинальностью, но сейчас планы могут измениться. Учитывая инвестиционный голод в России, то поток денег даст мощный импульс развитию.

  6. Общая экономическая стратегия правительства последних лет строится на импортозамещении и ускорение инвестиций. Раньше все молились на инвестиционный климат, западных инвесторов и прочую нечесть. Теперь будут работать на внутренний ресурс. Денег достаточно. За последние 7 лет в неизвестном направлении по сомнительным операциям ушло более 300 млрд долларов. Возврат даже четверти из этой суммы в виде инвестиций в России на протяжении 5 лет на фоне остановки оттока капитала будет достаточен, чтобы ускорить рост экономики на 3-4% - с учетом мультипликативного эффекта.

  7. Частично кэш будет запаркован в рынок акций РФ. Облигационный рынок (рублевый) имеет весьма ограниченную емкость, на депозиты в Сбере или ВТБ также вряд ли будут класть, поэтому единственное место, где можно абсорбировать ликвидность в РФ –акции. Учитывая тонкость и низкую ликвидность рынка, даже приняв во внимание, что крупные пакеты будут на внебиржевом формате передаваться, но все равно инъекция всего 10 млрд баксов будет достаточно, чтобы разогнать рынок на десятки процентов. Поэтому с этого момента я меняю стратегию и полностью отказывают от коротких позиций по российскому рынку, т.к. осознаю, что рост может быть быстрым, сильным и спонтанным, т.е. без внешних причин. Не удивлюсь, если через 2 года индекс перепишет максимумы и будет 3000 пунктов по РТС. Все идет к этому.

  8. Трехсторонняя консолидация – власти, общества и бизнеса перед лицом внешней угрозы позволит не только пережить штормы, но и существенно ускорить рост.

  Схема настолько идеальна, что мне кажется, в этой шахматной партии санкционная дубина США вписывается, как неотъемлемый элемент эксплуатации энергии противника в своих интересах, как в Дзюдо. Как будто все было сделано для того, чтобы вызвать «ручной» гнев Запада. Т.е. санкции США позволят:


  сплотить власть, общество и олигархов в России,

  затормозят отток капитала с вероятным притоком (на фоне репатриации средств и возвратом домой),

  ускорят инвестиции (т.к. вкладывать такие деньги можно только в инвестиции) ,

  решат проблемы застоя в экономике (прежде всего идеологический, ментальный застой), позволят диверсифицировать экономику (через импортозамещение, развитие сторонних отраслей и секторов экономики).

  Позволят переориентироваться на Азию. Через 7 лет потребление нефти в Индии и Китае вырастет с 14 млн до 20 млн баррелей в день (автомобилизация, рост промышленности и экономики, урбанизация и т.д.) в ЕС упадет с 13 до 11 млн (альтернативные источники энергии, зеленые технологии, повышение энергоэффективности, общая стагнация). Т.е. это вопрос бизнеса и выживаемости. Очевидно, что в ЕС ловить нечего.


  Выходит забавно. Майдан и радикалы, спонсируемые США помогли присоединить Крым. А санкции США позволят решить многие проблемы в России, ускорив рост экономики? )) Тут думаешь, а не является ли Обама двойным агентом? )) Слишком все складно и идеально для России получается. Пока санкции похожи на дичайший троллинг. Теперь многие депутаты просят включить их в санкционный список (!), т.к. считают это большая честь быть там. США и ЕС выступают шутами, над которыми смеется весь мир! )) Лучше бы уж молчали...

  Михаил Хазин,
  http://worldcrisis.ru/crisis/1429144

 80. 82 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#79] от "Fred":

  ++++

  Sorry!
  Писали сме по едно и също време!

  Да разлая троловете!!
 81. 83 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Технологиите погребаха СС0СР и сега отново технологиите трябва да се дадат в ръцете на украинците за да се борят за свободата си.
  Докато те се борят за своята свобода всъщност помагат на нас

  подпис
 82. 84 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мдаа

  Global Genocide Forget Heaven
 83. 85 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#77] от "fireball":


  До коментар [#78] от "SSS":


  До коментар [#79] от "Fred":


  До коментар [#80] от "lone_wolf":

  Ама не му се подигравайте на човека.Той не е виновен,здравната ситема е виновна.Ако имаше регистър на психично болните щяха да го лекуват.

  писнало ми е от левичари
 84. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Добър анализ, но какво от това? Русия е сляпа и глуха за истината, както преди тъй и сега.

  klimentm
 85. 87 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#3] от "ariel28":

  защо не стават за нищо руснаците? предполагам тезата ти не е чисто емоционална, има рационална обосновка.. каква е тя? или обяснението е - просто защото са руснаци?

 86. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  [quote#0:"дурачок Гришка Левзин"]При тях е имало мечта за панславянска империя и на вратите на Константинопол да виси нашият щит, а сега говорим за защита на етническите руснаци и разполагане на руски спецназ в Симферопол. Дребнаво се получи.
  [/quote]
  Това фейсбукарче на американска издръжка пак се пъне да анализира обречената на неуспех Русия и как само трябвало да следва мъдрият западен свят за да успее. Само че не знам някоя западна държава да се е разделила доброволно с някоя собствена територия. И не знам как с отказа от Крим, което на практика значи отказ от излаз на топло море може да се получи нещо гигантско като влияние поне в православният свят.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 89 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ето какво изнася Русия. Умишлено не споменавам нефт, газ, скъпоценни метали, въглища, желязо, алумининий, никел, кадмий и дървесина.

  1. Всички видове продукти на химическата промишленост: химикали, реактиви, катализатори, изкуствени торове, лакове, соли и пр. Всичко, що е химия.
  2. Продукти на хранително - вкусовата промишленост, в това число зърно от различни сортове, месо, масло, животински продукти.
  3. Всякакъв вид тежко машинно оборудване (да припомня на смеещите се без причина съдебните спорове с България за поръчания от нас реактор - кой го строи него, марсианци сигурно?) - това са всякакви хидравилчни системи, двигатели, металорежещи машини, пробивни машини и т.н.
  4. Военна продукция от всевъзможен характер и вид.
  5. Граждански самолети и вертолети.
  6. Космически технологии и материали.
  7. Хартия и целулоза.
  8. Кабели и проводници.

  И така нататък. Всеки интелигентен човек знае за още доста неща. Не тяхното изброяване е важно, а друго. Важен е факта, че из българските форуми се намират хора, които по собствено принание, падат от смях без никаква прична за това. Накратко казано, смеят се сами, без повод и без да могат да посочат защо. Това е много тревожен синдром. Явно психическото здраве на нацията е в опасност, Лясковец е само сигнал.

 88. 90 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 643 Любопитно

  Всичко това е вярно до болка . Болка , защото и у нас е подобно -проблемите са институционални и визионерски .
  Но има и такива като автора там , а у нас има ли ?

 89. 91 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#58] от "Consumer":

  И втория фронт ще бъде открит от Китай.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 90. 92 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#75:"Вишински"]За разлика от СССР, днешна Русия е действиетлно боеспособна и е в състояние с лекота да понася всевъзможни санкции[/quote]
  "Леко" си посбъркал - ако под боеспособност разбираш буквалния смисъл, то на днешния етап е просто глупаво да се сравняват бойни единици, тъй като това просто няма да е локална война. И до дрънчене на доспехи няма да се стигне...
  Ако пък имаш предвид това, че е "износител на всякакъв вид продукция" и с "лекота ще понесе санкциите" - бих опонирал, че това ще е до време, защото разполага с огромни природни ресурси. Но никой не би оцелял в една затворена икономическа среда и най-яркото доказателство беше СИВ.


 91. 93 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#75] от "Вишински":

  така е, Русия днес не издържа соц блока, но издържа абрамовичите си, те не са по-евтини, никак. освен това - цялата комунистическа идеология е полтическата философия на КПСС, философия, наложена със сила из цяла източна европа. понеже философията не е рационална, руснаците трябваше да си плащат за поддръжката и. онова беше измислен свят, който противоречеше на природните закони, на човешката същност. не ги съжалявам и не примема тезата на Путин, че източна европа е лапала от татковината им - те просто са си плащали, за да запазят сферата си на влияние.

 92. 94 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#89] от "Вишински":

  Какви граждански самолети изнася? Сухой супер-пупер джет с 80% западно оборудване?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 93. 95 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#94] от "mitko11":

  Тежки транспортни самолети, тежки транспортни хеликоптери...

 94. 96 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#93] от "rio_tinto":

  За това си прав.

 95. 97 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#95] от "Вишински":

  Констукторското бюро"Антонов" в Украйна още не е превзето, така че все още тежките транспортни самолети Ан124 Мрия се изнасят от Украйна.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 96. 98 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#89] от "Вишински"
  Бре колко работи изнасяла Русия - не знаех, ама ти май забравяш, че всичкото това износ превърнато в пари не носи и половината от парата от нефт и газ.
  ... а Брежнев е роден в Украйна ... там и все окончить будет

 97. 99 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#98] от "tkirov":

  Половината от много е също много, нали?

 98. 100 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Имаше един анализ че навлизането на видеото в СССР е бутнало комунизъма.
  На тези който ще се замеят ще кажа че първите видеа внесени нелегално в СССР са се продавали на цената на нова Лада.
  Сега светът е много по малък комуникацйите са на много високо ниво.Ако стане нещо в Гренландия след 30 минути го знае целият свят.
  Руснаците не могат да тръгнат по друг път защото вече се научиха на мързел като африканците и арабите.
  Те ще я карат така до последната капка нефт до последният грам злато или карат диамант.
  Те не искат да бягат никъде защото кражбите и разсипията са страхотни но от една богата търпеза винаги остават трохи и за народа.
  Не може вече никой млад и талантлив учен да бъде затворен примерно в Азамаз за цял живот срещу един Москвич и цветен телевизор.
  Това което Путин прави не е почетно и затова той ще загуби.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK