Измислицата за Запада, който искал ''да ни разбие''

Измислицата за Запада, който искал ''да ни разбие''

© Красимир ЮскеселиевСтара конспиративна теория гласи, че Западът е виновен за всички български несгоди. Усиленото ѝ разпространение покрай събитията в Украйна и една случайно чута реплика провокираха следните размишления на Ясен Бояджиев в "Дойче веле".


Тези дни минах случайно покрай трима мъже на видима възраст 35-40 години, които пушеха и пиеха кафе прави на тротоара. Един от тях, очевидно обобщавайки разговора им, каза: "Абе, държавата ни е пълна пародия. Западът ни докара дотук, за да ни разбие". Какви точно са аргументите му - не чух, но мога да се досетя.


Тезата му не е нова - слушаме я вече над 20 години. Тя е израз на принципната склонност към конспиративното мислене и, специално в случая, лесно обяснение за закономерния фалит на една крайно неефективна система. Подхранвана от носталгията по "доброто старо време", от сътресенията на прехода и трудностите на свободния избор, тази теза продължава да бъде съзнателно раздухвана от най-различни популисти и националисти, понеже им гарантира комфортно присъствие в политиката и във властта.
Някои от тях са особено активни в момента. И за да оправдаят руската агресия срещу Украйна, старателно повтарят "опорните точки" на Путин. Злорадството им заради това, че е успял "да натрие носа на коварния Запад", всъщност е опит да прикрият личната си ангажираност с руските интереси в България.


Западът ли ни е виновен?


Тримата мъже от улицата са, разбира се, случайна жертва на тази пропаганда. Че в много отношения, както каза единият от тях, "държавата ни е пародия", мога да се съглася. Дали и доколко сме "разбити", е спорно. Но да се твърди, че Западът има нещо общо с това и че по някаква причина искал "да ни разбие", е пълна измислица.


Развиваният в продължение на столетия модел на съвременните демократични държави, условно определяни като Запад (макар такива държави да има и на изток от нас), се характеризира основно с ефективни и безпристрастни институции, с неприкосновено върховенство на закона, с права и правила, които всички спазват.


Западът наля много пари и "акъл", за да ни помогне да изградим такива институции. Резултатът е засега обезкуражителен, което не е негова вина, а по-скоро следствие от вътрешна съпротива. Не Западът ни е виновен за неефективната, бавна, подкупна, услужлива и зависима от силните на деня съдебна система. За също толкова зависимите "независими" регулаторни и контролни органи, които би трябвало да гарантират равнопоставеността, конкуренцията и законността в пазарните и обществените отношения, но не го правят както трябва. За некомпетентната, лесно податлива на корупция, но не и на реформи централна и местна администрация. За системно опорочаваните обществени поръчки, за "заменките", за незаконното строителство...


Западът се опита да ни накара да се съобразяваме с върховенството на закона, но без особен успех - справка: редовните мониторингови доклади на Европейския съюз. Опита се да пресади и културата на живот по правилата - също без успех. Тъй че не той ни е виновен - нито за купуването и продаването на гласове, нито за рушветчийството и връзкарството, нито пък за политическите назначения и откровените кражби на публични средства. А понятието "конфликт на интереси", което е фундаментално за общественото благо, тук така и си остава фундаментално неразбрано. Заради всичко това България прилича повече на путинова Русия, отколкото на проспериращите западни демокрации.


Изцяло българска отговорност

Смисълът на основаната на тези принципи държава е да "предоставя" на гражданите си услуги - с това българската държава също не се справя по задоволителен начин. Но и с това Западът няма нищо общо. Неспособността на правораздавателните органи да гарантират справедливост и сигурност, окаяното състояние на здравеопазването, произвеждащото неграмотност и невежество образование говорят за неспособността на обществото да реши с постоянство, разум и воля собствените си проблеми. В тази страна реформаторските усилия не се радват на популярност и подкрепа - за разлика от всевъзможните популистки безсмислици и безумици. Не Западът, а българското общество си избира политиците, които го управляват.


Не Западът ни е виновен за завистта и злобата, за дефицита на възпитание, толерантност и човещина, за изобилието от простащина и бездуховност.


Познавам и аргумента, че Западът е виновен за дереджето на икономиката ни, за ниските заплати и пенсии. Истинската причина за бедността ни е обаче във всичко изредено дотук, което е изцяло българска отговорност. Включително и заради сляпото предоверяване на конспиративни теории като тази, че българите били жертва на заговор отвън. Впрочем, Западът не е виновен и за заблудите и глупостта.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (279)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1057 Весело

  Така е. И аз винаги съм казвал че българите са бедни, щот' не работят.

  Евроатлантида
 2. 2 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 374 Весело

  "Заради всичко това България прилича ... на путинова Русия"

  за съжаление България е доста далеч от Русия, била тя путинова или не...

 3. 3 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ефтина пропаганда, не българите а западните разузнавания чрез техните фондации купуват българските политици и партии за да подписват неизгодни договори за България и в интерес на запада. Това не е конспиративна теория а грозен факт ! От тук нататък няма какво да коментираме статията.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Запада (САЩ) първо са разбили Русия (чрез Ленин и компания) и после са я пуснали да разбива голяма част от Източна Европа и в частност България, която е може би най-разбита. Тук няма никаква конспирация. Доказателствата за това са пред очите ни ежесекундно.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Любопитно

  До коментар [#3] от "42":

  Южен поток и Белене в интерес на Запада ли са?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#1] от "sa6":

  няма да те разберат, брат от векове си чакаме "Оправителя"

 7. 7 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Бедни са щото са глупави, глупави са щото са бедни. Всичко по-кадърно се изнася, останалите седят пред кафенетата и търят виновните за бедността си. Добре че си има мангали...

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "sa6":
  +

  И не само не работят, ами не им се и работи!

  Ако искаш българинът да те намрази, накарай го да работи!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 583 Весело

  След като от "Дойче веле" така казват, значи няма такова нещо. И ЦРУ и Камерън, и Меркел да питаме и те така ще кажат.

  hasta la victoria siempre
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Да, целият запад се храни от kleta maika balgarq, знаем я тази теза. Неизгодни договори, затвориха заводите...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Трябва винаги да си имаш виновен, ако работите тръгнат зле... Ако обаче тръгнат случайно добре, заслугата е твоя! Верно света не е черно бял, ама един наш виден пияница го дефинира добре на Лайпцигския процес - ако не можеш да бъдеш чук си наковалня...

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Maнипулативната измислица "Измислицата за Запада, който искал ''да ни разбие''

  Нищо подобно. Запада няма никакъв интерес да ни разбива. За него е най-добре да си кротуваме точно в сегашното ни положение. И да вярваме на поредния шаман, който да определя враговете ни

 13. 13 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  неприятни думи но верни, малко народ пък много дървени философи

 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Мисля, че анализа игнорира някои от най-сериозните рецидиви в съвременните проявления на "западната демокрация". Говоря за международната организирана престъпност - наркотици, оръжия, търговия с хора, киберпрестъпност. Възможно ли е нашата българска мафия да лежи извън всеобщата за света престъпност? Мисля, че не. А Запада е безсилен срещу тези явление не по-малко от собствените ни български власти.

 15. 15 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  Обожавам този тип българи, които все си мислят, че :Запада, рептилоидите, съюза на грузинските улични осветители, Лили Иванова и брат МУ, германцИТИ, 'меринакцИТИ и кишата са им виновни.
  А те самите- в бяло, с IQ над 150, шест езика, три дипломи от Бръшляновата лига и един сертификат за зидаро-мазач.
  Оскотя и оглупя нацията, благодарение на червените тиквеници и прокажената им челяд. Светлия пример беше и все още е: Ръкопляскане, Гласуване, Ръкопляскане, Гласуване. За награда-кофичка от меда, ама вече изяден и преработен

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 16. 16 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 827 Разстроено

  Запада ли ни спретна 10 ноември ?
  Запада ли раздаваше куфарчетата с пари?
  Запада ли ни създаде мутрите , ВИС ,СИК ,ТИМ и Мултигруп ?
  Запада ли ни съсипа заводите и после ги продаде без пари?
  Запада ли ни развали селското стопанство?
  Запада ли ни бетонира курортите?
  Ние никога не сме виновни за нищо , виновни са ни робството , комунизма и демокрацията .

 17. 17 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Текстът трябва "да обясни" незрелостта и леността на онези българи, които не приемат като даденост двойните стандарти на Чичо Сам и компания и виждат в позициите на Русия опит да се възстанови дългочаквания двуполюсен модел. Авторе, хайде по същия начин да се взрем и в недъзите на западното общество. Приемам обаче, че не е удобно за Вас лично да го направите, за да не прекъснете хранителната си верига.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#3:"42"]Ефтина пропаганда, не българите а западните разузнавания чрез техните фондации купуват българските политици и партии за да подписват неизгодни договори за България и в интерес на запада. Това не е конспиративна теория а грозен факт ! От тук нататък няма какво да коментираме статията.[/quote]

  Мая?
  Маноловааааа?
  Ти ли си?
  И на 42 години само, а толкова умна

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 20. 20 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 231 Неутрално

  [quote#3:"42"]Ефтина пропаганда, не българите а западните разузнавания чрез техните фондации купуват българските политици и партии за да подписват неизгодни договори за България и в интерес на запада. Това не е конспиративна теория а грозен факт ![/quote]

  как пък почти не мога да се сетя за подобен неизгоден договор "в интерес на запада", но виж за заменки и харизване на какво ли не на руски граждани и организации и техните местни представители дал Господ. Големият шлем е само върха на сладоледа.

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Запада е виновен, доколкото припозна посткомунистите за демократи, и те му се отблагодариха подобаващо. Узакониха си откраднатите милиарди благодарение на същия този Запад. Напоследък даже ни поучават, а всеки който има да ги критикува за нещо го наричат комунист. Комплексари.

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Безумно високата лихва от 45%, наложена от МВФ, след 10.11.89г ДО-разори и без друго остарялата и неконкурентно-способна промишленост на Блъгария!
  Преди 89-та г имаше Ко-ком-ограничения за продажба на високи технологии на България! След 90-та г България полека изгуби цялата си промишленост, не само високо-технологичната! Те ни победиха!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Прав е на половина - подкупите ги взимат нашите ганьовци , но ги дават западни компании .

 24. 24 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако Държавна Сигурност и БКП (Луканов и сие) се дефинират като Запад - да виновни са!!

 25. 25 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Българина упорито отказва да се научи да си лови сам рибата. Десетките години социализъм и култ към СССР го научиха да чака на Бащицата, който да му я подхвърля па макар и заключен в клетка. Когато се появи някой, който иска да го научи да си я лови сам - то той бива обявяван за враг и конспиратор. Въпреки всичко, тези 2 млн. българи - цвета на нацията, които избраха да си я ловят сами - па макр и по чужди страни са добър ориентир къде е истината.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 26. 26 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Вижте условията на МВФ и СБ за заемите на Украйна или Гърция, и после кажете дали не е истина? Вижте кой в България притежава най-големите банки, застрахователни дружества, ЕРП-та, концесиите за полезни изкопаеми, заводите за преработката им, и т.н., и после кажете дали не е истина?
  Кажете кой ни принуди да си спрем 4-ри РАБОТЕЩИ блока на АЕЦ Козлодуй, или да си нарежем ракетите и танковете за скрап?

 27. 27 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "lout66":

  Отговорът е Да! Но не всичко, което си изброил е вярно, особено формированията на мутрите. Не забравяй, че староте мутри вече ги избиха, а новите са в парламента. Затова сме мутренска държава и затова никога няма да се оправим и ще се оправдаваме с Русия, ЕС или САЩ. Но най-вече защото не знаем кои са истинските ни врагове.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Събитията в Полша 80-те г станаха възможни благодарение:
  1)папа поляк
  2)парите на мафията-над милиард изчезнали от банката на Ватикана*
  3)фактът, че полските митничари са имали респект към католическите свещеници и не са проверявали куфарчетата им!
  *мафията си уби онзи от банката на Ватикана, който с техни пари финансираше събитията в Полша
  Всичко това за онези, които си мислят, че случващото се в Украйна е "безплатно"!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След като изчетах всички до тук коментари,заявявам само едно:няма вече реално мислещи хора явно,само драскачи и наддумващи се псевдо анализатори на ситуацията в държавата,жалко е за малките ни наследници и те ще са като роднините си

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Не ни е виновен нито Запада нито Русия. Виновни сме ние че, оставихме безхаберни, крадливи и престъпни путьовци да правят каквото си искат с нас и държавата на место да им потърсим отговорност. И поради това, закономерно нацията ни изчезва.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 32. 32 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"42"]Ефтина пропаганда, не българите а западните разузнавания чрез техните фондации купуват българските политици и партии за да подписват неизгодни договори за България и в интерес на запада. [/quote]

  Това е защото източните контраразузнавания бяха некадърни.

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  България взима най-лошото от Русия-корупцията в огромни размери! Безнаказаността на олигарсите също! От Русия и от САЩ едновременно-олигархичният тип капитализъм-концентрация на огромна част от собствеността в ръцете на няколко души!
  От ЕС и САЩ-високите цени на енергията!
  Е, от кого какво добро сме взели?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#1] от "sa6":

  А тези, които си скъсват задниците от бачкане и не получават заплати с месеци или смешни суми, на фона на цени на стоки и услуги по средноевропейскому - дори лекари и мед. сестри? С което не казвам, че Западът ни е виновен за нивото на заплащане.

  До коментар [#7] от "gedk":

  Задаваш ли си въпроса защо кадърните се изнасят?

  До коментар [#8] от "lone_wolf":

  На теб работата ти свързана ли е с четене и коментиране на статии в Нета?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 479 Неутрално

  за тези които познават нещата доказателство за тази Истина е състоянието на Русия , преди 13 г и сега http://rusfact.ru/rossia-v-cifrah

  Силата е в Истината
 37. 37 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Да Запада е виновен на бетонните тикви дето по цял ден тролят и получават рубли за това. Виновен им е че рублата се обезценява а съответно и техния мизерен труд

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 38. 38 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Сидерасти и путинасти от всички краища на България - батакувайте!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 39. 39 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Неутрално

  мче тва си го знаем още от соца: За всичко са ни виновни международното положение и 4те годишни времена....

 40. 40 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "tom_sawyer":

  странна черта от характера на някои българи , да плюят нацията си или не сте Българин?

  Силата е в Истината
 41. 41 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Весело

  Му-ха-ха Добре, че избрахме Станишко, а сега Орешарски заедно с Волен Гаджев да ни пазят от Запада - иначе съвсем "да са ни разбили вече"

 42. 42 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "drumbass":

  Ми например един неизгоден договор със западняците е още изплащаната емисия на Милен Велчев на 8.25% !!! дълг. При такива лихви запада би говорил за война. Софийска вода е крещящ пример за неоколониализъм има и много други.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 43. 43 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#4] от "Къти":

  Най-лесно доказуемото твърдение на тази страница, а е обрало минусите.

  Статията е малоумна.

  Какви конспирации, като всичко се случва пред очите ни?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 44. 44 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Абсолютно аматьорска статия, базирана на.... Кръчмарски моабет.

  Запада има вина в легитимирането на такива политици които в техните държави биха били с доживотни присъди.
  България е сцена на много тежки геополитически и мафиотски сблъсъци около трафика на наркотици и оръжия, и поради тази причина никой няма и намерение да защитава националните ни интереси - нито Запада, нито Изтока, а най- малко нашите местни подлоги и мафиоти, превърнали се в техни слуги.
  Честито!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#31] от "tom_sawyer":

  А ако бяхме почнали да ги трепем, примерно мутрите и/или циганите, вместо да ги развъждаме и толерираме с бездействие, нали същи тоя Запад щеше да дойде и да ни метне бомбите, обвинявайки ни в нехуманност, недемократичност, фашизъм и какво ли още не? Забрави ли какво се случи на западните ни съседи?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Не е виновен? Пряко може би не, но косвено да! Защо не отриват работни места тук, не правят инвестиции тук, ами защото им е по-изгодно нашите млади и квалифицирани хора да работят и носят печалби в техните страни, а не на нашата! Така че 2,5 млн. българи, не работят за страната си, а работят за техните страни!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 47. 47 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Основните проблеми на България идват от нищетата. Нищетата пък се излива в два потока: ниски доходи и пълната липса на доходи. И двете са следствие от престъпната приватизация, извършена в България. Приватизация на всяка цена, приватизация правена по рецепти от Запада, под натиск на Запада и в угода на Запада. Така че, да се онвинява същия този Запад за бандитската ни приватизация е нечестно.
  Именно от Запад, а не от Изток ни връхлетя някаква жълто - кафява лавина на безпростветност, на отказ от чисто човешки, чисто патриархални ценности, на отказ от срам и приличие, на порнография, на наркомания от всякакъв сорт, на култ към парите и материалното. Кажете, един изпростял човек, лишен от ценностна система и превърнал парите в култ - дали е в състояние да сътвори нещо полезно и добро? И сега си представете множество от подобни хора и резултатите, които те постигат и в личния си, и в обществения живот. И затова ли също Западът е невинен?
  Невинен ли е Западът за насилственото налагане тук на институции, порядки и механизми, чужди и на културното равнище на България, и на историческите ни дадености, и на възможностите ни като нация? Не може ли изграждането на демокрация да бъде съобразено с даденостите на една страна? Един пример: чудесно е да има жена - министър, но когато направиш това в Афганистан, то цялто ти правителство губи легитимност и никой афганистанец не желае да се съобразява с такова правителство. България, естествено, не е Афганистан, но принципът си остава същия: нека да садим само онова, което вирее у нас. Ананасите са чудесен плод, но когато земята ти може да ражда само картофи, да садиш ананаси е загуба на време и не води до нищо.

 48. 48 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  Йофтини писания Ясенчо...

  "Не Западът ни е виновен за завистта и злобата, за дефицита на възпитание, толерантност и човещина, за изобилието от простащина и бездуховност."

  Па дося сме се учили от него...коли, дрешки, дрънкулки... Що пък заедно с тия нещица да не е могло да дойде и другото е много чудна работа... Сигур щото няма какво друго да дойде...

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 762 Весело

  Не бойте се, капиталистите си заминават един по един. Ей го на, и Баумакс си стягат куфарите. Всяка седмица има по някой капиталист, който след като се е "награбил от народа" си заминава. Ще остане само "национално-оговорният" капитал, както беше до 1997. Партократ до абпфк и внукът му. Тогава ще има евтини кабабчета, светло пиво и социални помощи за екскурзии до Сънито с БДЖ.

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  Много ясно че се проповядват същите глупости както и в Русия! Отворете който и да е Руски сайт и там ще намерите същите приказки за конспирация .

  klimentm
 52. 52 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#47] от "Вишински":++++++++++. Алчността и лакомията са психично отклонение, и за съжаление не малко българи се сдобиха с него. Какъв морал, какви пет лева? Сиромашко, невидело.

 53. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#1] от "sa6":
  [quote#1:"sa6"]
  Така е. И аз винаги съм казвал че българите са бедни, щот' не работят. [/quote] весело ти е, а .!.
  33% от работещите в Българиа са "работещи бедни" Ем си беден, ем работиш!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 54. 54 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Освен че "Западът" не ни е виновен, аз бих отишъл и по-далеч: "прескачането" на сегашния ни етап на несполуки, едва ли е било възможно. Както едно новородено не може да се научи да ходи, без да падне достатъчно пъти, така и българската демокрация си иска своя опит, вкл. и горчив. Която част от историята трябва да се преживее, тя не може да се прескочи или заобиколи. Щом и немският народ 1933 г. не е познал, че се хваща с дявола, как съвременните българи да се опазят от него? Западните демокрации, за да станат това, което са днес, също са имали своите страшни залитания и катастрофи. С други думи - "преходът" ни не е много лицеприятен, но полезен (напр. като пубертета). И най-вече неизбежен - такъв, какъвто е.

 55. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ogiigo":
  Защо не отриват работни места тук, не правят инвестиции тук,
  ............
  Сигурно, защото икономиката ни се намира в ръцете на номенклатурни монополости са книжка от БКП или ДС, какви да ги дирят тук, след като съдът, МВР, медиите са в едни и същи ръце и няма никаква пазарна почва за конкуренция при прваила валидни за всички.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 56. 56 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#49] от "Вонафетс":
  ей няма край тази пропаганда, двете войни комунистите ги направиха, а американските бомбардировачи без да искат хвърляли бомбите си точно върху София, аман! Но показателно е че така мислят поколенията, които не помнят соца, а какво ли мислят тези които го помнят!

 57. 57 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#34:"Читател"]Задаваш ли си въпроса защо кадърните се изнасят? [/quote]
  По много причини. Но "западът" е най-малко виновен за това.

 58. 58 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Приеха ли и Меркел и Обама в Белия дом корумпираният Борисов ? Приеха го! Той все се хвали с това! И с контактите си със сшец службите! А разбра ли се кой подписа с уж "фалшивия" подпис на кмета на софия тогава-Борисов- неизгодни сделки за над 100 млн лв малко преди края на мандата му? И то с участието на племенника на отдел-"русия" в националната служба за сигурност? Да, Кирчо Киров навместо да си гледа работата и да ни пази от Русия, е опичал далаверите на племенника си с тогавашния кмет Бойко Методиев БОрисов от Банкя!
  А че според грамите на американската амбасада, изтекли в уикилийкс, Цветелина Бориславова е замесена в пране на пари? Това са подробности за вас, нали? Но защо приемате тези хора? Те се хвалят за срещите си с Меркел и Обама все едно че Господ им е дал индулгенция за всички настоящи, минали и бъдещи зулуми! И като "доказателство"?! според Борсио и Цветанов, за тяхната "огроман почтеност"?!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 59. 59 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#55:"СДС"]не правят инвестиции тук[/quote]
  ами те инвестират бе, туй софийска вода, туй чез, немските магазини се са инвеститори!

 60. 60 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ogiigo":

  Ти пробвал ли си да инвестираш в Бг? Ми не пробвай. Това е напълно безмислено. Корупция, ниска производителност, липса на мениджмент дори с наченки на корпоративна култура и мога така до утре.

 61. 61 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#59] от "ban":

  ами те инвестират бе, туй софийска вода, туй чез, немските магазини се са инвеститори
  .............
  Това е помпене, не говоря за изпомпване ,
  а за наливане на средства в технологии.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 62. 62 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Имаме си държава, но не знаем как да живеем в нея. Все чакаме някой да ни оправи. А да търсим виновни, не там където трябва сме специалисти. Като удавникът който горещо молил Господ да го спаси. Не щеш ли скоро се появила спасителна лодка. Удавникът отказал да се качи, твърдо вярвайки че Господ го е чул и ще го спаси. Разбира се, накрая се удавил. Когото отишъл в отвъдното сърдито попитал Господ, защо го е оставил да умре, въпреки молитвите. А отговорът бил " А ти защо не се качи на лодката?" Вицът е стар, за което се извинявам, но много показателен.

 63. 63 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Икономиката, господин Бояджиев:
  1) Посочете поне едно ПРОИЗВОДСТВЕНО предрпиятие, приватизирано от западняци, което просперира!
  2) Какво ще кажете за терора на западните монополости над съдрания български потребител?!
  3) Западът ни насили да закрием доказано безопасни атомни реактори!!!
  И накрая, понеже седерастите ще ме обвинят в русофилство - Русия ни причинява много проблеми - също като Запада! Единствените, които са наши приятели... сме самите ние!!! Трябва да си защитаваме НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 64. 64 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#53] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  а образованието и сферата на дейност на тези 33% какви са?

 65. 65 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#62] от "baxter":


  [quote#62:"baxter"]Когото отишъл в отвъдното сърдито попитал Господ, защо го е оставил да умре, въпреки молитвите.[/quote]
  А защо се е сърдил на господа след като се е озовал в Рая? Да не би и истинския Рай да се окаже едно лошо място, а не такова каквото ни го представят?

  hasta la victoria siempre
 66. 66 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 387 Неутрално

  [quote#40:"Вонафетс"]странна черта от характера на някои българи , да плюят нацията си или не сте Българин? [/quote]


  Колега, чертите български са описани в един куп книги и автори, като Вазов, Алеко, Захарий Стоянов, Паисий Хилендарски и много други. НИЩО не се е променило а след 44 на зле а след 89 та на още по зле!

  Винаги съм се удивявал на маргиналният "патриотизъм" без покритие в някой хора, включително и във вашият пост.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 67. 67 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Любопитно

  До коментар [#7] от "gedk":
  [quote#7:"gedk"]Добре че си има мангали.[/quote]
  Другото в твоя коментар разбрах Не разбрах кое му е доброто че има ма...Марина, Марина Маринааа?
  Питам, не се заяждам

  П.С. Иначе статията е 100% ОК. Много неприятна истина, ама си е истина

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 68. 68 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#18] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Ето какво беше по татово време, без запада да се намесва:

  Архиолози копаят една пирамида. И изведнаж намират вътре един жив човек с една жива камила. И го питат - а бе човек как оживя толкова време зазидан, без храна и вода вътре? А той им казва - е, трудно беше, ама се оправихме с камилата, аз сера, тя яде, тя сере, аз ям! Също като СИВ...
  Запада има икономичеки и най-вече морални правила. Много от тях дори неписани. Които, с подписването на договора за приемането ни, се задължихме да спазваме.

 69. 69 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Весело

  А бе Царя беше прав като каза че трябва да си смениме чипа...

 70. 70 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За съжаление една немалка част българи са не само не желаещи да работят, но и не умеещи да работят.

 71. 71 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#51:"klimentm"]Много ясно че се проповядват същите глупости както и в Русия! Отворете който и да е Руски сайт и там ще намерите същите приказки за конспирация .[/quote]
  И в Уикилийкс ги пише същите работи, тъй че не е проблема нито в нас, нито в Русия. В Запада е.

 72. 72 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Абсолüтно вярна статия! И по(д) нея веднага си проличава утайката в коментарите... Ако си направя труда да преброя по коментарите колко са "над чертата" то място за оптимизъм не остава..За съжаление . Бъдещето на нацията зависи дали хората имат интелгентността да се учат от грешките си. И от грешките на другите. Засега не сме такива.

 73. 73 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#68:"charlesdegaulle"]Запада има икономичеки и най-вече морални правила.[/quote]
  Сигурно, да. Я кажи, ще си изплати ли САЩ някога дълга? Да или не - прост отговор.

 74. 74 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Когато по една или друга причина не можем да обвиним за несгодите си западняците, циклистите, педерастите, комунистите, винаги ще набедим мангалите. Те са дежурния заподозрян.

 75. 75 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#22] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Я се аргументирай КОГА точно МВФ е почнал да действа в България, и КАКВА е тази 45% лихва която споменаваш, АМ?!? Я беж да разказваш на бабичките в кварталния ОФ клуб тези измишльотини, не тук
  [quote#22:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Безумно високата лихва от 45%, наложена от МВФ, след 10.11.89г ДО-разори и без друго остарялата и неконкурентно-способна промишленост на Блъгария! [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 76. 76 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#47] от "Вишински":

  Това за порнографията и липсата на морал според мен е абсолютна измислица. Чалгата западняците ли ни я докараха? Аз чалга на запад от Сърбия не съм чувал, а тя е символ и извор на голямата простащина.

  За приватизацията - хайде да видим преди нея: стотици предприятия работещи на червено, произвеждащи абсолютни боклуци. Но на хартия се води че имат работици, значи е добре. После данъците на тези работници отиват на вятъра и трупаме дългове, но ходи обяснявай - предприятията ги има, лошия Запад не ги е докопал.
  Естествено, че частникът иска приходи - ще съкратява хора, ще закрива заводи - за да увеличи производителността и да генерира капитал, вместо дългове. Така малко по малко ще открива нови заводи и нови работни места.

  "насилственото налагане тук на институции, порядки и механизми, чужди и на културното равнище на България, и на историческите ни дадености, и на възможностите ни като нация?"

  Първо - насилствено означава да ни докарат танковете и да ни спретнат едно референдумче - нещо, което у нас стана 1944 г. а в Крим - преди 2 седмици. Второ - кои са тези институции, които са чужди на нашето културно равнище? Комисията за защита на потребителя? ДАНС? Не ми е ясно. Какви институции отговарят на нашето равнище? Министерство на таксиджийските интереси? Агенция за защита на черните джипове с тъмни стъкла?

  Общо взето коментарът ти е -всяка жаба да си знае гьола, ние сме прост народ и ще си останем прости, какво сме тръгнали да търсим демокрация, ние си знаем гьонсуратлъка и шуробаджанащината и няма надежда за нас...
 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Весело

  До коментар [#4] от "Къти":
  "Запада (САЩ) първо са разбили Русия (чрез Ленин и компания) и после са я пуснали да разбива голяма част от Източна Европа

  Вие малките путинчета като сте толкова наясно какво е направил западът чрез Ленин, защо винаги се събирате около паметниците на Ленин!

  подпис
 78. 78 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#76] от "vicada":Браво!

 79. 79 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#68] от "charlesdegaulle":[quote#68:"charlesdegaulle"] Също като СИВ...
  Запада има икономичеки и най-вече морални правила. Много от тях дори неписани. Които, с подписването на договора за приемането ни, се задължихме да спазваме. [/quote]
  Чудно защо твоите визове за СИВ няма да обяснят защо затворихме 1-4 блок, при положение че в Унгария и Финландия такива още си работят!
  А"неписаните правила" на действителността у нас е-крадеше се от държавното, но след ЕС къп държавните и общински пари за крадене се прибавиха и тези на ЕС!
  А с яденето на л@йната в СИВ-сега само ние им ядем техните-банките какво правят с длъжниците у нас? Сами ли си вдигат лихвата без съгласие подпис на кредитополучателя? А частните монополи все на западни компании-те какво са? 600 хил лв инвестирани, и се хвали с това? А ВЕИ-тата, дето ЕС и Германия ги наложи? Но понеже се краде, идеята бе радушно приета от нашия "елит" Пак до същото опираме, ама само ние им ядем л@йната!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 80. 80 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#27] от "tamaya":
  Ние сме като човека с леката жена , не е виновна тя че дава на всички .Виновни са съседите че си искат.

 81. 81 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#76:"vicada"]Аз чалга на запад от Сърбия не съм чувал, а тя е символ и извор на голямата простащина. [/quote]
  А за Снууп Доги Дог да си чувал? Същата работа е, само дето посредствените умове възхваляват западната порнография и анатемосват нашата. Комплекс за малоценност се нарича това.

  А чалгите не бива да се слагат под общ знаменател. Има и нормални, но нямате очи и уши за тях.

 82. 82 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 210 Неутрално

  [quote#7:"gedk"]Всичко по-кадърно се изнася, останалите седят пред кафенетата и търят виновните за бедността си.[/quote]
  Всичко по-кадърно намира някаква реализация тук! Другите - една част се изнася, а останалите седят пред кафенетата и търсят виновните за бедността си.
  Това, че някой се е изнесъл, не означава, че е кадърен, напротив! Дори да получи признание някъде другаде - също. Когато се реализира в България и получи признание за това - тогава можем да приемем, че е способен (кадърен). Иначе не важи.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 83. 83 Профил на Ivan Penev
  Ivan Penev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Авторът казва, че Западът ни е налял пари и акъл.

  Пари е налял в банки и в кол-центрове. А акълът изтича като река през Терминал 2 от много години.

  Мога да се съглася с всичко останало. Нито Западът, нито Изтокът са виновни за нашето дередже повече от нас самите. Само със силна патриотична, държавническа и достойна политика можем да се оправим, иначе все ще ни оправят.

 84. 84 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мойше! Толкоз!!!":
  В първите месеци на 90-та се подписва споразумение с МВФ, от което до въвеждане на валутния борд ОЛП е 45% или повече! Условие по заемите! Това с аргумента"да се привлекат "инвеститори" "! По времето на ФД ОЛП стига 54% ! Няма нормална държава, която да подържа такива лихви за дълго време! В Полша-пак зайче в ръцете на МВФ- по онова време е имало лихва 28%! Но не 45 или 54%

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 85. 85 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тия крякащите за вината на "Запада" са същите, като наще роми (ци....ни де). Та на ромите все някой друг им е виновен, че не се социализират. Все някой нещо трябва да им дава.

  chavo64
 86. 86 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#65:"Vince"] Да не би и истинския Рай да се окаже едно лошо място, а не такова каквото ни го представят? [/quote]

  Пък аз си мислих че и адът и рая са творение на Господ, сатаната е назначил за началник Ада, а св. Петър, началник на Рая. Така де, сигурно греша, защото признавам си, тези неща не ги разбирам много.

 87. 87 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#79] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Това все едно понеже циганите си продават гласовете, значи демокрацията е грешна. Гарантирам ти, че в Германия договорите за ВЕИ са напълно различни и не са в ущърб на държавата. Същото и за банковата политика. Що се отнася до монополите - ето ЕРП-тата. Кой ни караше да им осигуряваме монопол? Пак в Германия имаш избор между 4-5 доставчика на ток.

  Това, че жалките ни управници продават и майките си за да клекнат на някоя корпорация, не е по вина на Германия или световния империализъм. Не е луд тоя, дето яде баницата.

  Между другото най-вредния за нас монопол е Газпром, който сещай се от къде идва.

 88. 88 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#47] от "Вишински":
  "Основните проблеми на България идват от нищетата. "

  Сингапур през 1962 година са били разрушена страна с бедно и неграмотно население съставено от два враждебни етноса. Днес имат среден доход на глава от населението почти колкото Германия.

  подпис
 89. 89 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хората, които автора случайно е дочул са прави и не са прави!
  Не са прави, че директно Запада ни е виновен за строшената държава и икономика.
  Но са прави, че с активната подкрепа на Запада, прозападни келеши, преписваха наляпо икономически и идеологически модели, неприложими с действителността в България и потрошиха и окрадоха всичко каквото можеше!
  Затова хората с основание гледат вече подозрително на Запада!

 90. 90 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#81] от "Отнесен":

  Чувал съм Снуп Дог, чувал съм и Николо Паганини.

  Изводът какъв е? Че всеки има свободата да се изразява както иска. Не ми се живее в полицейска държава. То се почва със Снуп Дог, после тоя вестник е вреден, оня журналист е диверсиант и айде. Налагането на чувство за морал и култура пада само и единствено върху родителите спрямо техните деца.

 91. 91 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#85] от "chavo64": "... като наще роми (ци....ни де)."
  Циганите ли имаш предвид?
  Защото ромът е силна алкохолна напитка, произведена от захарна меласа.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 92. 92 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#87] от "vicada":

  1) ние не сме Германия, и никога няма да станем
  2) [quote#87:"vicada"]в Германия договорите за ВЕИ[/quote] Цената на ВЕИ-та в Германия бе намалена от 17 на 12 евро-преди 3 месеца!
  Тук има един кабел, и е много скъпо да се поставя втори, трети, десети.
  [quote#87:"vicada"] ЕРП-тата. Кой ни караше да им осигуряваме монопол[/quote] СБ насотяваше непрекъснато ЕРП-тата да се продадат! ИК не се подаде, но Симеон кобургота не отстоя на предложението за комисионите!

  [quote#87:"vicada"]Това, че жалките ни управници продават и майките си за да клекнат на някоя корпорация, не е по вина на Германия или световния империализъм. Не е луд тоя, дето яде баницата. [/quote] -да! Но! У нас, както казах и по-горе, се взима само НАЙ-ЛОШОТО от Русия , ЕС или САЩ! И се прилага директно! Какво добро сме видели след ЕС?
  Защо са приели държава с такава безнаказаност? И защо се срещат с нейните крадливички лидери? КОйто под път и над път използват спрещите си за индулгенция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПРОРОК ИЛИЯ": ≪Запада няма никакъв интерес да ни разбива. За него е най-добре да си кротуваме точно в сегашното ни положение. И да вярваме на поредния шаман, който да определя враговете ни.≫

  Не съм предполагал, че ще подкрепя казаното от един защитник на комунизма. Но тъй като съм обективен, ще призная, че истината е точно такава. Ние като държава, а и не само ние, сме нещо като политико-икономическа колония за ЕС и нещо като финансова колония за САЩ.

  Но, Пророче, това все пак е само половината истина. Другата половина е, че другата страна, която ти защитаваш, общо взето е същата като тази, срещу която се бориш. Ако трябваме на ЕС за нещо като колония, на Русия сме нужни преди всичко като врата за нейното проникване на югозапад, а и за нещо като троянски кон, вграден в крепостта, наречена ЕС. Аз съм за България и за българите. И съм не против Запада или против Русия, а против това, да сме обект на тяхната политическа или икономическа експанзия у нас.
  à è ѝ ò „” –

 94. 94 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#82] от "yane_":

  Ми тогава се пробвай в някоя от бившите републики на изток или в някоя африканска. Там е съвсем хардкор. Би трябвало да ти хареса.

 95. 95 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#90:"vicada"]Чувал съм Снуп Дог, чувал съм и Николо Паганини.

  Изводът какъв е? Че всеки има свободата да се изразява както иска. Не ми се живее в полицейска държава.[/quote]
  Нали знаеш, че общества, в които с изкуството насаждат омраза към полицията, възпитават гангстери. Свобода от тип "гангстерска" не е препоръчителна.

 96. 96 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#47] от "Вишински":

  Тъй е Вишински, в Афганистан жена-министър не вирее, не щото една жена не би могла да се справи толкова добре с работата, колкото един мъж, а щото 'културните' особености пречат. Да живей 'културата', не на капиталистическото (да се чете също демократичното) вмешателство. Кък тъй ще има равнопоставеност на половете, кък тъй ще има права (да се разбира също защита от дискриминация) за хомосексуалните, за имигрантите, за хората от различна расова и/или етническа приндалежност. Важното е всички да сме едни и същи, а който сака да е различен не се вписва в 'културните' особености и ще го забраним/поставим извън закона/набием/напсуваме/третираме като човек втора ръка. Да живей соц-комунизъма мутирал с култур- (да се разбира също, ама предимно, религиозния) фанатизъма.

 97. 97 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Блаженни са верващите. Запада не иска "върховенство на закона", той иска на върха на закона да са негови марионетки, Запада не иска "безпристрастни институции", а иска зависими от него институции. На практика Запада иска същото както и Изтока, но го прави много по-елегантно - с неизброима армия от пропагандатори и манипулатори включително самото "Дойче веле".

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 98. 98 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#92] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Виждам, че стигнахме някакво съгласие. Наистина взимаме най-лошото.

  "какво добро сме видели след ЕС"

  Лично мое мнение е, че макар и да усвояваме малка част от фондовете, те ни помогнаха неимоверно много. Някой икономист ако иска да пресметне и да ме опровергае. Освен това мисля, че сестрите нямаше да са живи в Либия досега ако не беше помощта на ЕС.


  "Защо са приели държава с такава безнаказаност? И защо се срещат с нейните крадливички лидери?"

  Приеха ни, защото имат интерес. Чисто и просто. А за срещането - длъжни са. Ако утре изберем Тони Стораро за премиер, и с него ще трябва да се срещат.

  Наистина има лицемерие от Запада - размахват ни пръст за отношението към циганите, но ни ги пращат като добитък обратно. Казват ни, че сме корумпирани, но ни приемат с отворени обятия в ЕС.
  Но само от нас зависи да се оправим и малко по малко да стигнем тяхното ниво. Дай Боже и ние един ден да учим някой на морал. Поне ще можем да кажем, че сме копали дъното и всичко сме виждали.


 99. 99 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#89] от "Стенли1":

  Те като гледам от 20-ина години след падането на комунистическия режим в България, само 'про-западни' келеши управляват? Или 'про-западните' такива управляваха за малко, а през останалото време си избирахме про-соц такива, май. А по въпроса за това, че Западът бил комуникирал с/толерирал корумпирани и прочее български политически лидери - с кого другиго да комуникира на дипломатическо/дуржавно ниво? Нали ние си ги избираме такива?

 100. 100 Профил на willy75
  willy75
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дойче Веле? С тази статия не бих си избърсал и... з-кът! Всичките му статии са написан в услуга на неговите началници. Ето това е нашата родна действителност. Винаги в услуга на някого от някъде. И г-н Бояджиев е поредният сервитьор (обслужващ персонал) на неговите дерибеи. До 1990 г. българският народ не беше мързелив. Имаше програми, работни места и всичко се произвеждаше. Ходихме на "Ленински съботник" и никой не си позволяваше да чупи уличните лампи. Само за пет години всичко беше съсипано, и нашето общество тръгна в "правилната посока" г-н Я.Бояджиев, в която с бодри храчки, храчите и Вие! Да живее Дойче Веле!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK