Благовещение по БНТ

В Рупите

© Красимир Юскеселиев

В РупитеТекстът е публикуван в портала "Култура" :


Какво чухме по вечерните новини на националната обществена телевизия на "големия християнски празник" Благовещение?


В самия край на новинарската емисия чухме ето какво:
Днес, на Благовещение, е отворен домът на Ванга за посетители. Ремонтът е извършен от еди коя си фондация. Следват репортажи с различни хора, които изразяват радостта и благодарността си. Текат кадри от стаята на Ванга, домът й, прозорците, пердетата, радиото й, което е слушала, часовникът й, който спрял да работи в мига на нейната смърт. След изчерпателното разглеждане на дома на пророчицата говорителите уточняват кога ще се излъчва руския сериал "Вангелия", посветен на Ванга.


След това ни се казва, че според Библията на този ден архангел Гавриил е съобщил на Дева Мария благата вест,че тя ще роди Божия Син.


И веднага, буквално веднага след това, едно единствено изречение за същността на празника – изчерпателна информация какво е Благовещение в народните вярвания.


То се свърза с идването на пролетта и на прелетните птици, затова се нарича и Благовец.


На този ден иманярите излизат, за да намерят скрито имане.


На този ден пчеларите пускат пчелите, за да се нароят медените пити.


На този ден и най-силната отрова губи силата си.


На този ден човек да не излиза с празен джоб и без пари, защото означавало, че цяла година щяло така да му върви.


Дано някой да не е пробвал силна отрова на този ден!


Свикнали сме общо взето с тоталната подмяна на същността на християнските празници с тяхното значение в "народните вярвания". Свикнали сме "народните вярвания" да бъдат много по-важни и по-изчерпателно поднасяни в медиите, отколкото самия празник и неговото евангелско значение. Свикнали сме козунаците и яйцата, и агнешкото по Великден да бъдат къде-къде по.важни от Възкресението. С тази тотална подмяна на вярата с "народните вярвания" сме обръгнали и мълчаливо ги понасяме винаги, когато наближи някой празник.


Но да се налага Ванга на мястото на Благата вест – това вече идва в повече на много от нас.


Благата вест по Националната обществена телевизия да бъде, че са открили музея на Ванга именно на Благовещение – това преминава някаква граница, това вече не е блага вест.


На мнение съм, че Ванга не бива да бъде нито обожествявана, нито демонизирана. Че тя е една нещастна, сляпа жена, която носи през целия си живот това нещастие. Че на едни хора е помагала, на други не е. Че ефектността около нейните предсказания надвишава десеторно самите тях. Аз лично не съм узнала (признавам, че не съм се интересувала докрай) за никакво нейно пророчество, което да има стойност за човечеството или за обществото, или за Църквата.


Но проблемът не е във Ванга, тя е такава, каквото е. По-сериозният, по-болният проблем е в това как националната телевизия ни представя вярата, християнството, духовността. Когато така ни говорят от екрана на маргинални кабеларки е едно, и съвсем друго е, когато виждаме и чуваме същото от екрана на националната държавна телевизия, нашата телевизия, издържана от нашите данъци. Тогава имаме право да се чувстваме обидени, подведени, дезинформирани, подиграни. Тогава сме длъжни като граждани и данъкоплатци да реагираме.


Ако в кабеларките проблемът е в ниското ниво на екипа, в липсата на подготвени журналисти и специалисти, това не може да бъде казано за националната телевизия. В такъв случай става дума за нехайство, но не само за нехайство. Става дума за неуважение към вековната ни християнска вяра, но не е само неуважение. Ако кажа, че това отношение е умишлено с цел да бъде опошлена вярата ни, сигурно ще бъда заподозряна, че навлизам в конспиративните теории. Но за да не навлизаме в териториите на тези теории, кажете ми тогава каква е причината от националния екран да се предлагат на милионната зрителска аудитория пошли суеверия на толкова духовен, чист и радостен християнски празник като Благовещение, да ни обливат именно на този празник, именно от обществената ни телевизия с примитивен кич?


Не се присмивам на редакторите и журналистите, както не се присмивам и на авторите на кандидатстудентските "бисери", колкото и искрен смях да събуждат те. Искам само да обърна внимание да бъдем по-отговорни. Да си даваме сметка, че подобни дребни на пръв поглед детайли всъщност са причината за нихилизма, който все повече завладява обществото ни.


Събитието в Назарет, което наричаме Благовещение, е прекрасен пример колко по-радостен би бил животът ни, ако полагаме малко повече старание да създаваме и да носим благи вести. Благата вест, донесена от ангел Гавриил на Мариам в Назарет, поставя началото на благата вест на цялото Евангелие и всъщност на спасението на човешкия род. И дори не е нужно да си вярващ християнин, за да си дадеш сметка колко важно значение в живота има благата вест, как тя ни озарява, изпълва ни с радост и надежда, как ражда порив за доброта и за добро.


Трудно ми е да намеря отговор защо днес благата вест е толкова дефицитна. Търсенето на причината за това ни води до много отчайващи изводи и те са така отчайващи, защото се отнасят до самите нас, до нашата същност. Не е нужно обясненията да бъдат търсени извън нас, както е най-лесно и както най-често постъпваме. Иисус Христос казва, че вътре в нас е царството Божие. Но вътре в нас е също така и царството на мрака, на пошлостта, на унинието.


Благовещението се случи преди две хилядолетия в едно малко градче, в един скромен дом, далеч във времето и пространството, далеч от медийните прожектори. Въпреки това то не престава да ни вълнува и днес, да предизвиква трепет, вяра и надежда. Предизвиква порив за доброта и добро, дори у тези, които са скептични към вярата. Защото добродетелта е да ходиш на църква, но не е само това, да участваш в Литургията, но не е само това, да четеш Евангелието, но не е само това. Добродетелта е преди всичко доброта, а тя не може да се случи без добрата дума, без добрата вест. Добродетелта не може да живее без добротата, а добротата не може да живее без добрата дума.


Затова се обръщам с добри думи към уважаваните редактори, журналисти, особено от националната телевизия – не ни лишавайте от добри думи, от добри вести. Чистата православна вяра ни е опазвала в продължение на столетия в най-трудните времена. Затова нека да чувстваме отговорност да я пазим и днес и така да изразяваме признателността и отговорността си. Нека, както казваше сръбският патриарх дядо Павле – да бъдем хора.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това за парите сега ли се сетихте да го кажете, че не си спомням имах ли изобщо някой лев на Благовещение

 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Глас в пустиня!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ванга, Вангелия = Блага, Благовеста.
  От тук и връзката с Благата вест и Благовещение.

  И "Феноменът" Ванга, и Благовещението са в сферата на феноменалното. Не може едното, Благовещението, да е по-вярно от другото.
  Не напразно казват: Опази ме, Боже, от фанатици...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ванга - пророчицата на БКП!!!
  Другарката Гущерова е награждавана от ЦК на партията за... правилно отношение към мероприятията на държавната власт.

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много лъжепророци ще се явят и ще прелъстят мнозина. Поради умножаването на беззаконията мнозина ще охладнеят в любовта. Тогава, ако ви каже някой: ето тук е Христос или там е, не вярвайте; защото ще се явят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи знамения и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните (Мат. 24, 4, 5, 11, 24)

  .„Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца, освен чрез Мен.“ Виж14:6)

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 591 Неутрално

  "Става дума за неуважение към вековната ни християнска вяра, но не е само неуважение. Ако кажа, че това отношение е умишлено с цел да бъде опошлена вярата ни, сигурно ще бъда заподозряна, че навлизам в конспиративните теории."

  Авторът не подозира колко е прав! А конспиративните теории не трябва да се пренебрегват . Нека не забравяме че комунизмът е още в главите ни

 7. 7 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Как може религиозен човек да осъжда суеверията? Лицемерно е. Че неговата вяра какво е ако не суеверие?

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 736 Неутрално


  [quote#1:"Ангелина"]Това за парите сега ли се сетихте да го кажете[/quote]
  Да не ти пука.Суеверието е най-големият враг на вярата.Пък както и да го погледнеш това за парите и закуската си звучи глуповато.

 9. 9 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mr. Brightside":

  Неграмотността и невежеството ви се потресаващи. Суеверието и религията са органически несъвместими. По отношение на Ванга, Християнството има позиция, която е абсолютно еднозначна.

 10. 10 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "alex_ks":

  Че брадат чичко те гледа от небето и ще те накаже, ако не слушкаш, не е суеверие. Да, да

 11. 11 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Това конете с капаци нямат спирачки...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 12. 12 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mr. Brightside":

  Написаното от теб показва, колко си неграмотен.
  Сравнение между твоята ултрапримитивна представа и християнската- един по същество, но троичен по лица, просто не може да има.

 13. 13 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 513 Гневно

  До коментар [#10] от "Mr. Brightside":не забравяй и за баба госпутка до него.боже боже-слепите са повече от виждащите.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Хората, които не вярват в неведомото... как изобщо вярват?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 16. 16 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#10:"Mr. Brightside"]Че брадат чичко те гледа от небето и ще те накаже, ако не слушкаш, не е суеверие. Да, да [/quote]

  Че брадат чичко те гледа от небето е суеверие.
  Че ако нарушиш Божиите закони, те очаква възмездие, не е.

 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1520 Весело

  Много е удобно да се уповаваш на предречено и речено вместо да носиш отговорност за себе си,живота си,държавата си.А това,че комуно-кОлтуртрегерите са най-значимите тълкуватели на Вагелия и от техните уста се лей пророческото слово за вечна дружба с Русия,хептен ми е в повече.
  Ама въпрос на вкус...

 18. 18 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "alex_ks":

  Примитивно е да вярваш на нещо измислено през Бронзовата епоха от човек. Примитивно е да вярваш, че всичко във вселената е било създадено за 6 дни. Примитивно е да вярваш, че Ева е създадена от реброто на Адам, а самият Адам - от кал. Примитивно е да вярваш в "непорочно" зачатие и във възкресение.

 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добра статия ..
  А баба Ванга изобщо няма място в религията , Благовещение и т.н...най- меко казано ..
  Но , млади , глупави журналистки, някой - чакат да се оженят , други искат баба Ванга да им помогне, трети -направо неграмотни , четвърти- деца на варвари- непокръстени и ..така ...))

  BIG AL
 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2160 Разстроено

  Споделям и огорчението и загрижеността на Теодора Димова.
  Не разбирате ли, че продължават да манипулират дори вярата ни?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Браво, г-жо Димова.
  Напълно съм съгласна, че отговорност е на всички ни (не само на редакторите в телевизиите), да не подменяме истинските ценности, а да ги показваме и пазим.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1520 Весело

  [quote#21:"alex_ks"]И всъщност, защо да не те отстрелям, като диво животно? Какво би трябвало да ме спира?[/quote]
  Християнското милосърдие е всеопрощаваща любов.
  Айде без религиозни войни ша ве замола...

 24. 24 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#14] от "alex_ks":

  Тук нещо бъркате, но го оставям на Вашата съвест и на Вашите очи.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 25. 25 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "alex_ks":

  Ами опитайте се да ме отстреляте, щом толкоз искате. После приятно прекарване в затвора.

  Впрочем, хората не са мутирали маймуни, а имат общи предшественици с тях. Това показва вашето невежество по темата.

 26. 26 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "alex_ks":

  ОК, ние не сме мутирали маймуни. Наистина не сме.
  Такива се опитват да ни направят "върналите" се в правата вяра чугуни.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 27. 27 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "дъждовита":

  „ Който има очи, ще види. Който има уши, ще чуе!”
  Който няма, вярва сляпо.
  Чугуните станаха по-вярващи от Папата.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 28. 28 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лелка":

  Е точно де, ама въпросът ми е, ако имам неговият възглед за живота, защо да не го пушна ей така за кеф?

 29. 29 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mr. Brightside":

  Ами ако приема вашата гледна точка за живота, нищо не би трябвало да ме спира да го направя, нали? Кой е казал "Не убивай".....маймуната ли?

 30. 30 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#29] от "alex_ks":

  Маймуната няма нужда някой да и го каже.
  Тя не убива безпричинно, за разлика от Венеца на творението.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 31. 31 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "alex_ks":

  Личи си колко е ограничено мисленето ви. На мен не ми трябва да е написано в някаква книга, че убийството е нередно, за да го знам. Нарича се емпатия. Ако не знаете какво означава това, купете си речник. Знам, че наряняването на други същества е нередно, защото не бих искал да се случи на мен. Защото знам какво ще почувствам аз, ако ми се случи, и не искам други да го чувстват.

  Докато аз го правя, защото не е редно, вие не го правите от страх да не бъдете наказани от своя бог. Вие не вярвате, че нараняването и убийството на други е недопустимо, просто го повтаряте от страх към бога си.

  Ако вие бяхте прави, тогава атеистите трябваше да са най-масовите убийци и престъпници, а те не са. Ако бяха, досега да си бяха направили собствена държава без закони.

  Как ще обясните оцеляването на човешкия род преди вярата в Яхве? Ако никой нищо не го е спирало да убива, защо всички не са се били избили?

 32. 32 Профил на inerave
  inerave
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ми е известно БНТ да е официалната телевизия на "Църквата", нейната мисия като инф. медия е по-важна. Денят, празникът може да има християнска интерпретация, но тя не е единствената, само защото една религия и нейната интерпретация на живота и човека е най-популярна. Началото на пролетта, благите вести и тн са с със стар общощочовешки смисъл, отворен за индивидулано тълкуване. За едни ще е Ванга, за други ще е началото на полската работа, за други ще е свещ в църква. Не вярвам във Ванга и самият израз ми е смешен, както и да кажа, че вярвам в християнската идея за един назидателен Бог. Не съм нихилист, нито църковен утопист, аз съм част от един глобален процес на промяна, който тече не от вчера. Старите норми, бюрокрации, организации не работят, особено тези, които пречат на свободния човешки дух да бъде. (Да припомним двуличието на църквата, която първо отрича пророците си, после ги канонизира). Хаосът, разпадът, несигурността са процес на трансформация. Светът е видял такива периоди и се е тресял от страхове и предупреждения, че ако старото не се запази, ще погинем като пилци, преследвани са хора и са убивани от този страх, но такова нещо не се е случило. От хаоса се ражда нещо ново, нов ред, в който човекът преоткрива най-старата си, вечна същност, за да намери отново мястото си във вселената. Предлагам като за начало да дишаме и да не пишем такива статии. Защото те не помагат в този процес на трансформация, а го задушават.

 33. 33 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#31] от "Mr. Brightside":

  Неграмотен сте.
  Хиляди години, преди да се появи терминът "емпатия", убийството е било забранено.

 34. 34 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#32] от "inerave":

  [quote#32:"inerave"]Денят, празникът може да има християнска интерпретация, но тя не е единствената, само защото една религия и нейната интерпретация на живота и човека е най-популярна. Началото на пролетта, благите вести и тн са с със стар общощочовешки смисъл, отворен за индивидулано тълкуване. [/quote]

  Дрън-дрън та пляс. Празникът е 1000000% християнски и НЯМА аналог в нито една религия. Къде другаде има "блага вест", която да известява бъдещото раждане на Спасител на цялото човечество?

 35. 35 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#33] от "alex_ks":

  Това, че е нямало термин "емпатия", не означава, че тя не е съществувала.

  Десетки хиляди години хората не са знаели какво е гравитацията. Това означава ли, че тя не е съществувала?

  Моля ви, спрете да се излагате. Вижда се колко ограничен е мисловният ви капацитет. Наблегнете повече на книги, различни от Библията.

 36. 36 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#31] от "Mr. Brightside":

  Това разсъждение е особено примитивно:
  [quote#31:"Mr. Brightside"]Докато аз го правя, защото не е редно, вие не го правите от страх да не бъдете наказани от своя бог. Вие не вярвате, че нараняването и убийството на други е недопустимо, просто го повтаряте от страх към бога си. [/quote]

  Аз не убивам, поради ценностната си система, която изключва всякакви подобни неща, а не от страх от наказание. У вас има някакъв рудиментарен остатък от ценности, които вие упорито приписвате на нещо друго, но поради невежество, не си давате сметка от къде произтича той.

 37. 37 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "inerave":

  +++++++++

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 38. 38 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#35] от "Mr. Brightside":

  Вие се излагата още от първия си пост тук. Вопиющото ви невежество и неграмотност лъснаха още, като обявихте вярващите хора за "суеверни". Суевереито се осъжда от Църквата, ама нали на някой профан му е по-лесно да плямпа без да чете и да знае.

 39. 39 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "alex_ks":

  Пролетта е Благата вест за възраждането на Живота.
  Ама фанатици като Вас няма от къде да го знаят...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 40. 40 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "alex_ks":

  Вашата ценностна система убива критичното мислене. Вие не знаете защо убийството е нередно, а само че ценностната ви система не го позволява. Утре обаче тя може да се промени и да започне да проповядва насилието. Вие тогава ще се превърнете в насилник, защото така повелява "ценностната" ви система.

  Ако всички имаме този "рудиментарен остатък от ценности", защо насилието и убийството продължават да съществуват?

 41. 41 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#39] от "Питанка":

  Пак глупости. Благата вест е нещо съвсем конкретно и няма нищо общо с вашите свободни съчинения.

 42. 42 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "alex_ks":

  Ама тя Църквата ествествено, че ще отрече всяко суеверие освен своето. Както го прави и всяка друга религия. Според исляма християните са неверници.

  Това, че на Коледа трябва да има нечетен брой ястие не е суеверие ли? Минаването под някаква маса не е суеверие ли?

 43. 43 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#40] от "Mr. Brightside":

  Отново агресивно невежество и простотия:

  [quote#40:"Mr. Brightside"]Утре обаче тя може да се промени и да започне да проповядва насилието. Вие тогава ще се превърнете в насилник, защото така повелява "ценностната" ви система. [/quote]

  Христос е казал следното: "Небето и Земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат"

 44. 44 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#41] от "alex_ks":

  Точно за такива като Вас се отнася: "Бягайте змии и гущери, днес е Благовец!"

  П.П. Моля, не ми отговаряйте.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 45. 45 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#41] от "alex_ks":

  Ако сте вярващ, не би ли следвало да сте по-малко агресивен към ближния си, не трябва ли да сте смирен и кротък точно по време на пост? Кажете ми, моля. Сигурно е, че знаете много повече от мен по този въпрос. Държите се като авджия сред стадо диви патици и искате да ни докажете... какво...

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 46. 46 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#42] от "Mr. Brightside":

  Пишете глупости с огромна скорост. Не мога да отговарям на всяка толкова бързо. "Минаването под масата", което според някои е "за здраве" е типично за българските битовизми и "народни вярвания". Естествено за неграмотния човек символика и суеверие е едно и също. Хората не минават под масата, а се покланят на ПЛАЩЕНИЦАТА, която е поставена върху маса. Преминаването под нея символизира преминаването през смъртта и възкресението за вечен живот.

 47. 47 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#45] от "дъждовита":

  Не мога да съм смирен пред лъжите и простотиите. Мълчанието пред лъжата също е лъжа.

 48. 48 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#43] от "alex_ks":
  По-полека с арогантността. Не искам да идете в ада.

  "Мерзост е Господу всеки, който е с горделиво сърце, Даже ръка с ръка да се съедини, пак той няма да остане ненаказан." - Притчи 16:5

 49. 49 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#48] от "Mr. Brightside":

  Хайде атеистите да не ми цитатничат, може ли. Цитирайте си вашите авторитети.

 50. 50 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#45] от "дъждовита":

  Такива като него са много опасни за Вярата. Той, де факто, възвеличава не Вярата, а Църквата.
  "Пази, Боже, сляпо да прогледа".

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 51. 51 Профил на Mr. Brightside
  Mr. Brightside
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#49] от "alex_ks":

  Че аз ще цитирам каквото си искам.

  Та нали това са вашите ВИСШИ ценности, защо не се водите по тях? Че и продължавате да сте арогантни.

 52. 52 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#47:"alex_ks"]Не мога да съм смирен пред лъжите и простотиите.[/quote]
  Но не трябва да постъпваме така, нали? По канон е недопустимо, вместо да убеждавате, да късате и хвърляте, да раздавате присъди и да звучите като човек, който със сила налага вярата си. Може би сте прероден кръстоносец?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 53. 53 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#50:"Питанка"]Такива като него са много опасни за Вярата. [/quote]
  Да, убедена съм в това.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#28] от "alex_ks":Е точно де, ама въпросът ми е, ако имам неговият възглед за живота, защо да не го пушна ей така за кеф? "

  -Е,ако пък това е твоят възглед за кефа на живота,запаси се с повечко пушкала.

 55. 55 Профил на inerave
  inerave
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "преминаването през смъртта и възкресението за вечен живот" е разказано във всяка приказка, мит, легенда, звезда, планета, молекула, религия, зеленчук, животно, та затова е и вечното пътешествие на живота, което едно семитско племе и още няколко култури преди тях, много по-развити, обединени не във войната, а в земеделието или лова са разказвали хилядолятия назад. успокойте се и преминете отвъд локалното, там е вечното.

 56. 56 Профил на inerave
  inerave
  Рейтинг: 8 Неутрално

  алекс_кс, бедата за християнството започна, когато обяви метафорите, почерпени от общата човешка мъдрост за факти и се заинати да ги доказва. радвам се, че вярвате в символиката, не в плащеницата и не смятам, че трябва да променяте нещо във вярванията и представите си, когато то ви помага да разбирате живота по-добре. този диспут няма да ви направи по-добър човек, обаче.

 57. 57 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  [quote#32:"inerave"] Предлагам като за начало да дишаме и да не пишем такива статии. Защото те не помагат в този процес на трансформация, а го задушават. [/quote]

  Казваш да дишаме? Да ама как, ако няма такива статии !
  Далече съм от мисълта, че аз мога да давам оценка за Ванга!
  Но и това което потече на последък по телевизията за нея също ВЪОБЩЕ не одобрявам.Струва ми се ,че и тя на би одобрила ламтежа за печелене на пари, рушкайки битието и!
  Издържах 10 минути от филма- сладникаво, претенциозно и нямащо нищо общо с нейната скромност.

  От нея уважавам една приказка
  " Не искайте много, не може да му платите цената!"
  Благодаря на авторката -Теодора Димова

 58. 58 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#23:"Лелка"]Християнското милосърдие е всеопрощаваща любов.
  Айде без религиозни войни ша ве замола... [/quote]
  Затова ли в името на Спасителя за 2000 години са избити повече хора,отколкото за каквато и да е друга кауза?

 59. 59 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mr. Brightside":

  Хе! А има ли някъде доказателство, че маймуните не са деградирали човеци?

 60. 60 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#52] от "дъждовита":

  По кой канон и кое е недопустимо? Най-обичам ей такива изказвания на едро, които претендират, че се основават на "канон". Всъщност едва ли знаете, какво точно означава думата "канон".

 61. 61 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#58] от "Граф Влад Задyнайски - semper idem":

  И колко са "избити" от Християнството и от кого точно? И къде намесвате тук Православието. Аман от неграмотни изцепки.

 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  "Свикнали сме общо взето с тоталната подмяна на същността на християнските празници с тяхното значение в "народните вярвания""

  Скъпа Теодорче, народните вярвания са далеч по-древни от християнството. Всъщност християнството от векове се опитва да нагоди своята митология към вече съществуващите народни традиции.

  Не се напиняй, мила, писането явно не е вече твоята сила. Отдай се на религиозните си терзания, може би това има смисъл за теб. Започни да пишеш в Православни вести или както там се казва печатното издание на БПЦ. Празнуваме завръщането на пролетта и началото на нов жизнен цикъл, а как точно ще го нарече църквата е все тая.

  П.С. Най-учтиво моля колегата с ник alex_ks да не ми пише, ако случайно му дойде подобна идея, нямам никакво желание да си разменям тъпи реплики с него.

 63. 63 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#20] от "etty1":

  Ми не, не разбирам Вярата затова е вяра, защото няма доказателство, следователно всеки е свободен да я тълкува както му харесва, както смята за правилно, както му отърва... Ако предпочитате, наричайте го "манипулиране", изборът си е Ваш.

  Нито Вашата, нито на другите интерпретация може да бъде определена като "по-правилна", а другата като "манипулация", тъй като не съществуват обективни критерии, според които да се направи преценка. Всичко зависи от настроението на субекта, т.е. Вас - така че тълкувайте митовете както Ви е кеф

 64. 64 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#42:"Mr. Brightside"] Минаването под някаква маса не е суеверие ли?[/quote]

  Минаването под "някаква маса" е суеверие.
  Това, че доброто винаги побеждава злото и не може да бъде убито, че животът е по-силен от смъртта, не е.
  "Зърното в смъртта си ражда плод."

 65. 65 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Абсолютно точно попадение на авторката!Вангелия-Ванга има толкова общо с християнството,колкото кАмунизма на робева и русев със *светлото бъдеще*.
  И нека червените тролове не изместват темата.

 66. 66 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Благодаря за прекрасната статия! Наистина има нужда от подобни материали, които да те карат да не се чувстваш съвсем, като в джунгла!

  dame
 67. 67 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#62] от "luda_krava":

  [quote#62:"luda_krava"]Скъпа Теодорче, народните вярвания са далеч по-древни от християнството. Всъщност християнството от векове се опитва да нагоди своята митология към вече съществуващите народни традиции. [/quote]

  Народните вярвания стигат до нивото на битовите "мъдрости" и народния комформизъм от типа - "Преклонена главица, сабя не я сече". Християнството НЯМА аналог и няма нагаждане. Коя народна мъдрост ти казва, че един от ипостасите на Бога - Бог - Син ще приеме човешка плът и ще стане Богочовек, в който ще съществуват неслитно и неразлъчност и двете природи - човешката и божествената и същият ще бъде разпнат, ще умре, ще възкръсне побеждавайки смъртта и ще освободи човечеството от нейния плен? Не ми пробутвай опростенчески приказки на духовно невежи и неуки хора, като Нешка Робева и "професор" Светлин Русев.

 68. 68 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Колкото и да съм съгласен с прочетеното и колкото БНТ да не е на ниво по хиляда прични, в анкетата, която съм пуснал в блога си, именно тя е считаната за "най-качествена национална телевизия".
  Малко е тъжно наистина.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#3] от "Питанка":


  [quote#3:"Питанка"] Опази ме, Боже, от фанатици... [/quote]?!?!Според християнската религия вярата във врачки е ерес.Като си тръгнал да говориш с Бога,поне това би трябвало да знаеш.

 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#4] от "Percival":


  [quote#4:"Percival"]Ванга - пророчицата на БКП!!! [/quote]Знаела е как да им се подмазва-на тях и на СССР.Затова и я има нейната популярност в Русия.Иначе,че цялата кохорта псевдоунтелектуалци на БКП-като почнем от Людмила Живкова та стигнем до Нешка Робева-са били редовни нейни гости...

 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лелка":


  [quote#17:"Лелка"]Много е удобно да се уповаваш на предречено и речено вместо да носиш отговорност за себе си,живота си,държавата си[/quote]Точно затова разни Джуни,Кашпировски(помните ли как "лекуваше" от екрана) и тям подобни,са толкова популярни в Русия-където мнозинството от хората не искат да носят отговорност за собствения си живот.И тук сме заразени от тази болест,но в по-малка степен.

 72. 72 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mr. Brightsi

  Неграмотността не би трябвало да се афишира, както го правите. Просто предизвиквате съжаление, досада и съчувствие, а и по-силни чувства.
  Димова е напълно права, но в нашата държавица не ме изненадва почти нищо. И още :
  "Не се присмивам на редакторите и журналистите, както не се присмивам и на авторите на кандидатстудентските "бисери", колкото и искрен смях да събуждат те"
  А, аз се присмивам. Не може да се профанизира такъв празник освен поради глупост или умишлено.

 73. 73 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#69] от "yanne":

  Лека поправка. Вярата във врачки не е ерес, а "гнусота пред Бога". Врачките не са проповядвали разни систематизирани учения, за да се определят, като "ерес". Ето тук добре е обяснено:

  http://www.pravoslavie.bg/%D0%92%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D0%9F%D0%A6-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-

 74. 74 Профил на ocult
  ocult
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Един чудесен анализ, който за съжаление ще си остане "глас в пустиня", както точно се беше изразил един от коментиралите по-горе. Докато Св. Синод продължава да не търси връзка с миряните, а е оплетен във владишките рокади - единствената тема, която е на дневен ред, големите християнски празници ще бъдат тълкувани като каламбур от езически обичаи (които не отричам, че са част от нашата история, но не трябва да бъдат до такава степен абсолютизирани) и народни схващания. Просто зее една голяма дупка в духовните нужди на българите и няма за съжаление кой да я запълни. Така че ще продължаваме да си приказваме на кой ден трябва да ни е пълно портмонето и на кой не...

 75. 75 Профил на lusilu
  lusilu
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#32] от "inerave":

  Прекрасно казано ! ++++++++++++++++++++++++++++ 76. 76 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#75] от "lusilu":

  Доста неграмотно и невежо изказване е това.

 77. 77 Профил на lusilu
  lusilu
  Рейтинг: 455 Весело

  До коментар [#55] от "inerave"
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

 78. 78 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 617 Неутрално
 79. 79 Профил на lusilu
  lusilu
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#76] от "alex_ks":

  Въпрос на гледна точка !А това ,че виждате нещата само от една страна страна си е лично ваш проблем !

 80. 80 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#79] от "lusilu":

  Не е въпрос на гледна точка. Общите приказки и глупости по отношение на напълно ясни и точни неща не могат да бъдат въпрос на гледна точка.

  Каква е вашата гледна точка по отношение на това, кой е най-високият връх в България?
  Има хора за които "истината е винаги по средата", което също е голяма глупост. Ако някой каже, че най-високата планина е Витоша, а друг - Рила, истината, коя ще е? Стара планина ли?

 81. 81 Профил на lusilu
  lusilu
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#80] от "alex_ks":
  Уважавам мнението Ви ! Моето обаче е по различно и определено не ми се задълбава в излишна риторика и опити да го налагам !
  Приятен ден Ви желая !

 82. 82 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#81] от "lusilu":

  Аха, изтропвате тук една глупост, но не желаете да задълбавате в конкретиката на нещата, защото е по-лесно. А другите от "толерантност" трябва да го приемат. Е не става така. Който твърди нещо, трябва да може да го аргументира и защити. Иначе не може да претендира, че прави нещо повече от празно дърдорене.

 83. 83 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mr. Brightside":

  Пра-пра-пра-пра-пра...дядовците мое са били от едно стадо,а?

 84. 84 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 643 Неутрално
 85. 85 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#63] от "luda_krava":

  Аз не натрапвам вярата, нито възгледите си. Манипулиране е, когато национална медия внушава тълкуване на новина, празник или друго значимо събитие с акцент върху сензационната част и неглижиране на официално приетата позиция на институции (светски или религиозни) в държава, в която огромен процент от населението е християнско. Някой от коментиращите свърза излъчването на руския сериал с името на пророчицата, лично за мен, ако трябва да изберем съвременна българка, която да почетем на 25 март, това трябва да бъде Блага Димитрова!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 86. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#73] от "alex_ks":


  [quote#73:"alex_ks"] Вярата във врачки не е ерес, а "гнусота пред Бога". Врачките не са проповядвали разни систематизирани учения, за да се определят, като "ерес". [/quote]Съгласен съм с корекцията.Ни се замислих в бързината за по-подходяща дума...

 87. 87 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Много силна статия. Напълно съм съгласен.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK