Къде сбърка Реформаторският блок

Лидерите на петте партии в Реформаторския блок, които подписаха коалиционно споразумение. И петимата са в листата за европейските избори

© Красимир Юскеселиев

Лидерите на петте партии в Реформаторския блок, които подписаха коалиционно споразумение. И петимата са в листата за европейските избориЗащо засега Реформаторският блок се представя незадоволително. Ето как отговаря на въпроса проф. Ивайло Дичев в коментар за "Дойче веле":


Огромни бяха надеждите в новата формация, особено по време на миналогодишните протести. Тогава около нея по странен начин се съсредоточиха едновременно както надеждите за революционен рестарт на "системата", така и за законност и ред. Но ето, че гражданската енергия угасна и подкрепата за блока взе да спада.


Първи се разочароваха носителите на протестен вот, тъй като формацията се мъчи да бъде експертна, понякога дори надменна към страстите на масите. Възраждането на "автентично дясното", т.е. на СДС от 1990-те, наистина донесе емоция за някои, но със сигурност отблъсна много други, които смятат, че преходът беше просто грабеж. Тази ретро-идентичност впрочем създаде и тежки проблеми вътре в самия блок, защото хората от ДСБ просто не искат да приемат бившите дейци на НДСВ, които детронираха Костов през 2001. Яростта към "червената кукувица" достига дотам, че десебарите се канят да използват преференциалния вот, за да махнат г-жа Кунева от първото място и да извадят напред собствения си кандидат, г-н Малинов. Представете си само как ще звучат призивите да използваш преференциалния вот срещу вътрешния враг във време на избори! С каква ли радост това ще бъде обсъждано от медиите на Пеевски! Че кой има доверие на формации, чиито активисти сами не се понасят?
Проблемите на реформаторите


Впрочем самата листа на Реформаторския блок е удивителна: един след друг са наредени почти само партийните лидери, според предполагаемата им електорална тежест. Да си представим, че изведнъж всичките бъдат избрани: и какво, вдигат си чуковете и заминават за Брюксел? И къде остана цялата гражданска риторика, която слушахме досега?


Юлиан Попов вече изтъкна проблема с дясното престараване на реформаторите: това крило е вече заето, по-дясно от ГЕРБ накъде? Какво по-дясно може да направи блокът от правителството Орешарски - да съкрати мизерните няколко лева към пенсиите ли? Имаше печелившо поле за разгръщане в центъра - там, където беше бившето НДСВ, и където, струва ми се, беше мястото на повечето от либерално-настроените реформатори. Защо не го заеха? За ДСБ и СДС е ясно - те смятат, че историята им гарантира идеологическия монопол над дясното веднъж завинаги. Движението "България на гражданите" пък вероятно се мъчеше да се отскубне от сянката на тройната коалиция, в която НДСВ участваше; вероятно на г-жа Кунева влияят публикациите, които медиите бълват за нейния тъст, висш деец на БКП. Не знам.


Важна е сигурно европейската политическа рамка, в която нашите хора така или иначе трябва да се впишат, и където "автентичните" така или иначе имат позиции. Резултатът обаче е обезкуражаващ. Десните сектанти не искат да гласуват за бивши хора на царя; либерално настроените центристи пък не се разпознават в крайното дясно. И както каза Цветозар Томов, член на гражданския им съвет, подкрепата за Реформаторския блок така и не стига сбора на двете основни формации поотделно.


Още по-дълбок вътрешен разрив цари на тема ГЕРБ. За едни милиционерщината, подплатена с монетаризъм (Цветанов + Дянков), е донесла катастрофални поражения за страната; за други е можело да се сринем много по-лошо във времето на кризата. Първите наричат ГЕРБ комунисти, вторите казват, че само с ГЕРБ могат да спрат комунистите. Ако Реформаторският блок влезе в договорки с ГЕРБ, рискува да изчезне, ако не влезе - рискува да не управлява. Междувременно г-н Борисов, с посредничеството на своя президент, тихо и настоятелно задушава реформаторите в прегръдките си - събирането на подписи за референдума беше такъв един елегантен начин да стане ясно къде е центърът на властта.


Защото основният проблем на новата формация е нейната неспособност да се структурира, да излъчи ясен лидер, наместо "говорител", с ясна програма, наместо тънки експертни анализи, които никой не разбира. Съвършено постмодерният начин, по който гражданският им съвет трябва да взима решения, и то с консенсус, прави така, че в последните месеци Реформаторският блок няма бърза реакция по най-важните събития в страната, като изключим лесни идеологически казуси като осъждането на Русия. Това, че щели да бъдат като Европейския съюз ми се вижда проява на черен хумор: защото много добре знаем каква институционална катастрофа е последният именно заради липсата на единен властови център.


Защо точно "реформаторски"?


Наистина, предложена ни беше програма от шест прости точки, където основното предложение беше да се гласува за "къс" парламент, който да се саморазпусне, та после пак да гласуваме за Велико Народно събрание. На кого му хрумна тази умозрителна конструкция? Вероятно теоретически е правилно да стане именно така, но аз трудно мога да си представя как ентусиазираш избиратели да гласуват веднъж, за да гласуват после пак.


Недобре избрано ми се вижда и самото име "реформаторски блок". Хората просто мразят думата "реформаторски". 24 години непрекъснато се реформираме, едните обвиняват другите, че реформите им били погрешни, нас - че не разбираме дълбокия смисъл на реформирането, а усещането е, че става все по-зле. Не знам дали тези хора са работили някога в учреждение, дали знаят какви усещания преминават по редиците на личния състав, когато се зададе нареждане за реформиране на едно или друго. Ако си представим, че реформите (революцията, рестартът, структурното приспособяване...) са средства за постигане на определени цели, то защо ти е да наричаш партията си по средствата, а не по целите?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Те търсят младите, умните, богатите, успелите и красивите! Но на успелите хора обикновено не им е до гласуване, защото политиката няма какво повече да подобри в техния живот!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на velimina
  velimina
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Най-голямата грешка на Реформаторския блок, според мен е, че допуснаха Меглена Кунева в него, тази жена унищожи НДСВ, същото ще направи и с блока, да не говорим, че спря 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй и сега по нейна вина плащаме скъпия ток.

 3. 3 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Весело

  задача с Грешно условие няма верен отговор
  .........
  никъде не са сбъркали-просто НЕ стават

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Посланията им са неясни и засукани! Дори Костов говореше по-ясно от тях!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Кунева, Нейски и разни други политически проститутки (включително от мъжки род)..... Лично за мен, нещата са си дошли на мястото а сините в историята. Тези хора искат да папкат и да участват във властта и ще продължават да хамелеонсват докато не получат това което, искат. Кукувица (Кунева) пробвали пробва - НДСВ, България на Гражданите, сега го играе партия с "реформатори" и след като и с тях не стане ще се присламчи към други донори.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 6. 6 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Докато левите провеждат десни политики, а десните леви политики, до никъде няма да я докараме.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 7. 7 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Не стават. Ето къде сбъркаха. Няма лидери, с ясни идеи, визия кое, как да се реформира. И накрая и съвсем като пристанаха на Боце, беше капката, която ме накара да им обърна гръб.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 623 Неутрално

  С три думи: "на няколко места".

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#3:"Никълъс Мадурко"]задача с Грешно условие няма верен отговор
  .........
  никъде не са сбъркали-просто НЕ стават [/quote]

  +++++
  Кратко и ясно.

 10. 10 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Проектът "Реформаторски блок" бе обречен априори.
  1. Старите лица са натоварени с негативи от присъствието си в досегашния политически елит и купищата мейдийна жлъч (за да не кажа помия) по техен адрес.
  2. Новите лица не могат да придобият масова популярност заради принципната позиция да не се стига твърде далеч с евтин популизъм (по подобие на недоразумението Бареков, не по-малкото недоразумение Сидеров, и т.н.).

  П.С. Казвам това с болка. Имам десен уклон, но съм отвратен от възприемания за десен пожарникар.

 11. 11 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Пропуснах да допълня - докато не се промени партократичното отношение и управление също няма да прокопсаме скоро!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Добър анализ, на една несъстояла се дясна формация. За жалост. Кой и къде сгреши е без значение. Времето си минава, а комунисти, популисти и милиционери пак ще управляват.
  Но с този електорат - толкова. Някои си мислят, че ще живеят няколко живота.......

 13. 13 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не знам къде сбъркаха,но на мен никак не ми се връзват хора като Кунева или Касим Дал с думата реформатори.

 14. 14 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  Поредният специалист по дясно... Защо всички политолози бъркат "дясно" с ниски данъци? Защо никой не се сеща за неща като законност, конкуренция, свободен пазар, ненамеса на държавата?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Къде сбърка Реформаторският блок?
  На всякъде сбърка , още от създаването си , това бе и целта му Същото е положението и с други политически субекти , създават се за да се запази статуквото , с цел да се обърква мат'риала Един вид жертвени агнеци в ''Теорията на управляемия хаос ''
  Имам един въпрос ? Защо в ДНЕВНИК има ЦЕНЗУРА ?От 315 коментара изтрити 213 ???? Нали претендирате да сте стожер на свободното слово ? За пример ще ви дам интервюто с Г-н Прокопиев в статията ''Клеветите се превърнаха в пандемия'' Ако имате малко акъл ще оставяте и различните гледни точки ,независимо дали ви се нравят или не Това е ДЕМОКРАЦИЯТА и свободата на словото , другото е комунизъм и изкривяване на действителността , но явно не ви харесват инакомислещите

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Ще има да мъцат след изборите, ама сами са си виновни, не трябваше да допускат в редиците си червеноперки.

 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Как Мистър "Лъжа" инвестира в медиите на Ирена Кръстева

  https://www.youtube.com/watch?v=cjl4V_LlXaY

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 816 Весело

  Анализа не ми харесва, защото РБ е още нов и тепърва ще влиза в първото си сериозно изпитание.
  Това с Кунева-повтаря за "кукувицата" на Костов, но тя досега нито се е направила на обидена, напротив работи добре с останалите лидери, което показва, че може да се загърби минало.
  Радан се изгражда бавно и постепенно, говори смислено и предлага наистина реформи, а не имитаиции.
  СДС се еманципирата от ГЕРБ, а единственото БЗНС /с тази абвиература/ се настани там където и е мястото. Нормално е да се търси алтернатива на ДПС по един по съвременен начин, въпреки опляването по адрес на Корман, че бил прител на Ердоган.
  Докато парламентарно представените партии се цепят, люспят /без ДПС-видимо/ и т.н РБ се изгражда, без парите на този-онзи като при Барека.

 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  "Недобре избрано ми се вижда и самото име "реформаторски блок". Хората просто мразят думата "реформаторски".
  Уважаемият автор доказва колко ретрото цари повсеместно.РБ не се прицелва в уюта на чиновника,нито в гарантираната бедност в сбърканите пенсии и социални плащания.Те искат промяна точно на това злополучно за можещите и удобничко за айляците статукво.Държавата е длъжна да се грижи за тези,които са в реална невъзможност да го правят,НО и да не пречи на развитието на останалите.Дребните пари на всички по малко и административните,съдебни и нормотворчески пречки за искащите личен прогрес са нещата за реформиране.Колкото и да не се харесва това на широките маси.

 21. 21 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Цялата формула е сбъркана. Идеята Герб не са десни, но избирателите им са, затова агресивно ще плюем за да ни припознаят е малоумна. Въпроса защо никой не ги припозна нито в центъра нито в дясно, извън най-твърдите им ядра и въпреки не лошите им идеи и наличен капацитет, си виси и отговор няма. Всъщност има, най-вероятно пак ще е, понеже всички са ПРОСТИ.

 22. 22 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Брей, всички вече изпекоха питата за помена.
  Чакайте бе хора - блокът още не се е явявал на нито едни избори даже, как решихте че вече е обречен?
  И още - вие колко процента си мислехте че може да вземе - 30? Такива наивници ли сте били.
  Хората в България, които искат законност, равни правила и европейски ценности са едноцифрен процент. Толкова е потенциалът сега.
  Повече може да се вземе ако останалите спретнат катастрофа (виж 1997-ма) или след дълго и продължително ограмотяване на нацията (всъщност тук има няколко нации май). Не през май

  Така че спокойно - най-дългото пътуване започва с една крачка.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Гневно

  [quote#20:"Лелка"] Хората просто мразят думата "реформаторски"[/quote]

  И хората и партиите мразят реформите. Затова сме последни в ЕС, затова политиците ни пазят статуквото изгодно за олигархията, монополите, бюрокрацията, шапкарите и циганите. Затова загиваме като държава и народ.....

 24. 24 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Нали знаете вица за Иванчо. И аз мога другарко , и тати може ама козата си сака пръч.......
  Народа си сака Б.Б.

 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мнозинството българи изобщо не ги интересува къде било сбъркало СДС-то, пардон, Реф. Блокът.

  Това са благосъстоятелни проблеми на дребната и средната софийска буржоазия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Посланията им?Много трудно ги формулират и още по тромава е процедурата докато достигнат до избирателите.И това като че ли се дължи на обществения съвет към РБ.Твърдя ,че интелекта на нацията формира този обществен съвет ,от където идват и проблемите.Обществения съвет е съставен от ЛИЧНОСТИ-ИНДИВИДУАЛНОСТИ .МЕНИДЖЪР (в политиката се зове ЛИДЕР)трудно се вписва сред тази ЕРУДИТИ .А е необходим!!!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Прав си професоре! Но извода от всичко казано е, че сбърка ГЕРБ.
  Не гради дясното. Или е нарочно?

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До сега съм гласувал за тези хора! И си давам ясна сметка, че ако властта до момента беше в тях, нямаше да се случат нито "цанков Камък", нито Белене, нито Боко да продължи да плаща още 1 млрд по сключения преди него договор за Белене!
  Не знам дали щеше да ги има-офшорните ТЕЦ-ове в Марица! или дали щяха да продадат ЕРП-тата! Поне по КОстово време те успешно устояха на натиска за последните 2! Не знам и колко ВЕИ-та щяха да присъединят!
  И изгоден газов договор с Русия нямаше да прекратят предварително! Това със сигурност! И нямаше при такива неизгодни условия да строим Южен поток! И повече европейски пари щяха да се усвояват!
  Но преди всичкото това, за мен и за много други хора има 2 приоритета-цената на тока и парното и невъзможността да се откажеш от последното! Това за мен е много по-важно от кой ще бъде избран за крадец/премиер/ на републиката! И че абсолютно единствените, водещи някаква смислена икономическа политика, и защитавали поне малко държавния и обществения интерес, като реформаторския блок, ще бъдат глуха опозиция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  РБ сбърка с яростната си анти-ГЕРБ позиция и меката си анти-БСП/ДПС позиция.

  По този начин просто се нареди до БСП/ДПС/... и сателити.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":


  [quote#23:"dobrich"]политиците ни пазят статуквото изгодно за олигархията, монополите, бюрокрацията, шапкарите и циганите.[/quote]
  Как хубаво си изредил спонсорите и електората с тежест. Прав си. И скоро промени в този баланс не се очакват. Това е саморегулираща се система /е с лека помощ/.

 31. 31 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Хитрата сврака с двата крака!"

  Те този афоризъм важи за формацията и надявам се в последствие за истинска сврака в РБ-то.
  Да създадеш дясна формация, да си играеш с идеите на дясно-мислещите, само заради това да се вкара Кунева в Европарламента е прекалено плоско за да мине и е явно меркантилно.
  Така че, грешката идва изначале...

 32. 32 Профил на galina.nikolova
  galina.nikolova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кунева ги бърка реформаторите.

 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сбъркаха в желанието си да се дистанцират от ГЕРБ. Предстои да видим дали грешката им е фатална. Ако не влезнат в ЕП, тази формация няма да доживее до евентуални парламентарни избори.

  Надеждата ми е, че Плевнелиев ще намери формула да организира нещо смислено в дясно. Огромна грешка на Борисов беше, че го изхаби като президент.

 34. 34 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Добре, РФ сбърка. Сбъркаха всички, които го създадоха, защото се оказа, че място за такава формация в българския политически живот очевидно няма. Личи си както от статията, така и от мнозинството коментари под нея. Излиза, че българина, като събирателен образ, е вечно анти- и никога про-.
  Затова гласуват масово за ГЕРБ който е анти-БСП и за БСП, която е анти-ГЕРБ. Подкрепят руски националсоциалистически неофашистки групировки, защото са анти-ЕС и анти-САЩ, и олигархични популистки проекти, защото са анти-системни.
  Накрая отиват в кръчмата, удрят 3 ракии на гладно (защото няма пари за мезе), напсуват всички други българи, които според тях са им виновни, а после напсуват и международното положение, което както знаем е източника на всичките бели на будния български народ.
  Та те така.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 35. 35 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  РБ сбърка с шикалкавенето си спрямо ГЕРБ, не заемането на ясни, радикални позиции спрямо мафията и ГЕРБ, пропускане на позиции по новия закон за кредита, забраи за борбата срещу монополи и картели, позволи на Барека да обезсмисли "операция чисти ръце" … Всичко останало, Кунева, Исмаилов и т.н. са на втори план. Ако бяха продължили с ясните послания , отстояването им, ясна анти ГЕРБ позиция, обеснявайки грандиозния мафиотско-мутрнски провал на ББ и ЦвЦв нещата щяха да стоят по много по-различен начин. Те дори не могат да се отърват от про ГЕРБ агенти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  После да не кажете, че съм зъл критик на РБ. В сравнение със статията и това под нея, направо съм му апологет.
  Твърдо съм против примъкването към либералния център, въпреки че 99% от "десните" избиратели са либерали по учебник.
  Но те не го знаят това, защото не знаят какво значи "десен", "либерал", сигурно и "ляв"...
  Между другото, критика, която не убива, те прави по-силен...

 37. 37 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Весело

  Някой вече го беше казал, но е много вярно и ще го парафразирам: Когато вземеш някакви бивши и неуспели политици от разноцветни партии с протироречащи си платформи и се пробваш да ги съшиеш с бели конци се получава един шарен Франкенщайн с доста неприветлив вид. И да, той може да мучи, че е нещо ново, че е нещо много хубаво за политиката и че трябва да му се даде доверие, но реално всеки който знае съставните му части, знае що за стока е.

 38. 38 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2178 Любопитно

  В една телевизионна реклама на банка се твърди: "Всичко е добре, щом започва добре" - напълно изопачена народната мъдрост "Всичко е добре, щом ЗАВЪРШВА добре", но по някакъв начин доста самоиронично показва истинското лице на рекламирания продукт, в случая кредит.
  Много е рано за този "анализ", за ликуването на опонентите и за внушението, че някъде е "сбъркано". Бъдещето ще покаже. Хората не са толкова елементарни.
  А вие, другари, не спирайте да се страхувате!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 39. 39 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "Quo Vadis BG?":

  Реформаторски блок пък е анти всички останали различни от него, реално той е най-анти партията. Отделно на ръка че няма никаква идея за бъдещето на България и как да постигне целите си. До сега сме чули само голи приказки и нищо конкретно.
  Отделно на ръка тежки зависимости от западните фондации(разузнавания) по линия на финансирането. Ние рубладжии вече си имаме, не ни трябват други като тях.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 40. 40 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 459 Весело

  Където можа - все сбърка. Сбъркан блоГ.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 41. 41 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#15] от "42":

  Да, това той сам го е написал в блога си...
  Чудя се, за какво трябва да мимикрират така - и Станишев е същият - прави се на половин украинец, и половин македонец...

 42. 42 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "42":

  Зависимост от чужди сили (пари) е явно видима в абсолютно всички политически сили в България! !!!!

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  [quote#4:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Посланията им са неясни и засукани! Дори Костов говореше по-ясно от тях![/quote]Добре казано. Всъщност, обичан или мразен Костов по принцип говори ясно. В РБ обаче говорят без да казват нищо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "velimina":

  Абсолютно. Най-големият им проблем е че нямат силен лидер.

 45. 45 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай Николов":

  Радан Кънев говори много ясно и много добре... Даже патосът му идва в повече.
  Не го защитавам обаче, защото за някои неща, за които исках да чуя мнение, той не иска да говори ...

 46. 46 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#3:"Никълъс Мадурко"]никъде не са сбъркали-просто НЕ стават[/quote]

  Как да стават когато са заченати в пазвата на Костов със семето на Пеевски в леглото на Цветан Василев?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 47. 47 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#41] от "Снежинко":

  Грешка - не при Зелените.

 48. 48 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "ДСБ просто не искат да приемат бившите дейци на НДСВ, които детронираха Костов през 2001"

  Но приеха ,а отблъснаха "аристократично "членовете на партия - колега в НЕП .Обругаха с поведението си повече от 1 000 000 избиратели ,сочейки ги като "некадърни " и едва ли не вредни . А и като през 1997 г. дълго ,дълго не излязоха да поведат хората ,уж от страх ,че пак "некадърните" ще дойдат на власт и с това автоматично признаха ,че не са фактор в тази държава .От това себелюбие се получи вакуума ,зает сега от Бареков. Нека ,сега да си купят огледала и се радват на "хубостта" си ,а народа - той не ги заслужава ,те не са му на нивото !

 49. 49 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#13:"purple_rain"]думата реформатори[/quote]

  Единственото им бъдеще е форма на коалиция с ГЕРБ. Иначе оттичат в канала както НДСВ и като ще оттече Бареков.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 50. 50 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  може да се говори за "грешки", ако общата ти стратегия и поведение е правилна, а тя не е. с други думи, "грешка" е нещо от което ти спада рейтинга с 1-2%, а грешна стратегия е когато имаш заявка за 20%, а реално имаш 5%.
  дълга тема, но за да има успех РФ трябва:
  1. оттегляне на всички водачи на партии които загубиха тежко изборите - след Костов, трябваше да оставки да подадат (наистина, а не само наужким) Кунева и останалите. остава
  впечатлението, че тези лидери поставят себе си над интересите на блока и уместно някой във форума нарече РФ Реаниматорският Блок.
  2. говорене на обикновените хора в малките градове и селата. умните и красивите са малцинство, и само с тях таванът е 5%.
  3. в листите за всички избори, включително и за ЕП, да влезнат от гражданската квота, а не кариерни политици
  4. конкретни обещания и мерки във всяка една сфера на обществения живот, а не мъгляви планове за ВНС и нова Конституция - хората се интересуват от конкретни неща.

  Истината ни прави свободни.
 51. 51 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#48] от "aboto":

  Бареков дърпа хора с националистическо говорене, въпреки че е Б отбор на ДПС ... Радан Кънев явно е твърд привърженик на постулата от 40те години на миналия век, че всеки друг национализъм е вреден за неговия ---

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  [quote#20:"Лелка"]РБ не се прицелва в уюта на чиновника,нито в гарантираната бедност в сбърканите социални плащания.[/quote]Проблемът е, че РБ не се цели никъде. В страната десния електорат, т.е. хората, които не зависят от държавата са реално около 300-400 хиляди - това са дребни собственици (собственици на бакалии, автосервизи, ресторантьори, фермери) и хора със свободни професии. Аз до тук не видях някой от РБ да умее да заговори тези хора и да се опита да представя техните интереси - а те са за намаляване на бюрокрацията, опростяване на процедурите, и намаляване на данъчно-осигурителната тежест. Вместо това РБ се опитва да се бори за масовия избирател, а той иска да чуе какво държавата ще му даде. Е няма как да стане.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#51] от "Снежинко":

  +++++++++++++++++++++

 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1224 Разстроено

  До коментар [#29] от "хм":

  РБ сбърка с яростната си анти-ГЕРБ позиция и меката си анти-БСП/ДПС позиция. "

  -Напротив.
  Трябваше да се противопостави много по-яростно и да разкрие,
  че ГЕРБ няма нищо дясно в същността си и да ги изтласка от пространството.
  Без колебание и лъкатушене!

 55. 55 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  „Десните сектанти” или по-скоро: „А там по рътлината пасеше голямо стадо свини; бесовете Го молеха, да им позволи да влязат в тях. И им позволи. Като излязоха бесовете от човека, влязоха в свините; и сурна от стадото низ стръмнината в езерото и се издави. Свинарите, като видяха станалото, избягаха, та разказаха в града и околността. И излязоха да видят станалото; и като дойдоха при Иисуса, намериха човека, от когото бяха излезли бесовете, седнал при нозете Иисусови, облечен и със здрав разум; и се изплашиха. А ония, които бяха видели, разказаха им, как се спаси бесният.“

 56. 56 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Уважавам доц. Дичев, но този текст доказва защо културолозите не трябва да се правят на политически анализатори. Някои от използваните понятия са определено неточни, а дефиницията за "дясно" и "реформи" - строго спрямо личното разбиране на автора. Да не говорим за аргументите тип "една жена каза" - "десебарите се канят да използват преференциалния вот, за да махнат г-жа Кунева от първото място". Блокът наистина направи доста грешки, но текстът идентифицира коректно само една от тях - "програмата" от шест точки ...

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 57. 57 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  РБ беше априорно обречен на неуспех задкулисен експеримент на една известна лаборатория, асистирана от не по-малко известен конгломерат от самоопределили се като политици индивиди с изключително гъвкав морал. Искам само да напомня ,както на представителите на РБ, така и на тези, които с пяна на устата ги венцехвалеха по форумите, че оглушителният провал на този експеримент беше предизвестен и многократно предричан от най-различни позиции. От хора, които виждат малко по-далеч от носа си и генерират поне една мисъл в повече от цитатите, с които са наблъскани талибаните на РБ.
  Лично за мен, в основата на провала е претенцията за "автентично дясно". Оттам започват всичките нещастия на ...вече не знам как да ги наричам, защото те на практика са НИЩО и НИКОЙ!

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Къде сбърка?
  По-скоро ... къде НЕ сбърка ...

  Сбърка още в зачатието си.
  Защото позволи да му менторстват. И да му налагат схеми, концепции, дори идеологеми. Които са фалшиви спрямо същността на избирателите им, а още по-неадекватни - към вероятната периферия, която биха могли да приобщят.

  РБ по същността на ядрото си е либерална формация!
  РБ по същността на периферията си пак трябва да клони към либерални разбирания!
  А тях ги вкараха в капана на "дясното", при това в борба за терена на "пишмандясното", обработен, наторен и ашладисан от гербаджиите до нивото, на което се дивим понастоящем.
  Както Кунева се изпусна хубаво да го онагледи ... цитирам по памет, но точно ... голямата заслуга на Борисов била, че свел "дясното" простичко и до най-широка маса ... Чак да не повярва човек, колко вярна диагноза.
  Костов даваше сигнали в същата посока.
  Либералният терен не може и не е зает от ДПС, въпреки етикета им. И дори либералните им позиции по доста въпроси - просто не обхващат извън техния етнос достатъчно.
  И въпреки тази яснота - бидоха сурнати РБ в полето на ... да, точно там. Дето друго освен "простичкото", едноплановото "или-или" и Вожд не вирее ...
  Притурете и старите, неизменни клишета за "реформите". При това - задължително гарнирани с "непопулярни"! От кога вия срещу този интелектуален дебилизъм ли, мързел ли!
  Че една смислена реформа може ли да е "непопулярна"?
  В съдебната система? В полицията? В здравеопазването? В образованието? Може ли? По дефиниция - не може!
  И ако я кръщаваш "непопулярна" - то или лъжеш, или мамиш, или си тъп! И това дори най-тъпият мат'рял го усеща.
  А нетъпият, от когото искат да ги припознае от РБ?
  Тя е дълга, та дълга тая! Можем да си пишем и дъвчем до утре!
  Ама защо ли, след като влака замина?
  Прочее ... има и нещо обективно. За влака. Либералите изпуснаха влака и в Германия. Май и за Европарламента са силно на кантар. Но това не извинява РБ. Позицията си е позиция, а хората са си пак тук. Непредставени. В Германия във властта, а в България - и идеологически даже ...

 59. 59 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Гневно

  "Междувременно г-н Борисов, с посредничеството на своя президент, тихо и настоятелно задушава реформаторите в прегръдките си - събирането на подписи за референдума беше такъв един елегантен начин да стане ясно къде е центърът на властта."

  Това е НАГЛА ЛЪЖА!

  Някой пречеше или на РБ и те да събират подписи за Референдума? НЕ

 60. 60 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Весело

  Защо политиците от РБ са НЕКАДЪРНИ?

  1. Некадърни са да убедят избирателите да гласуват за тях. Това не е инцидентно, а закономерност повтаряща се във ВСИЧКИ избори от 2001г. до сега!

  2. Некадърни са да си изберат водач на листата, който да е неопетнен и доказан лидер!

  3. Некадърни са БЪРЗО да реагират на промените в политическата ситуация и да кажат своята ПОЗИЦИЯ по случваюото се, което се видя при началото на протестите след назначаването на пеевски!

  4. Некадърни са да кажат на разбираем за ВСИЧКИ българи език, какво точно смятат да правят и ТОЧНО по какъв начин и в каква ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ. За пример вижте днешното изказване на кукувицата.

  5. Некадърни са да подкрепят ПРИНЦИПНО единствената партия, която на ПЕТ поредни избора БИЕ КОМУНИСТИТЕ от БСП и ДПС!

  6. Това са фактите, които не можете да отречете. Има още един факт, че силните партии правят коалиции и коалиционни споразумения след изборите, а слабите партии преди изборите.

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#58] от "xm...":

  Пет човека да те разберат - пак добре.

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#61] от "Доби Велков - без мен след 05 април":
  А, можеше и по-кратичко и по-простичко да го кажа:

  Добре дошли в многополюсния свят на едноплановите двуполюсни!

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#62] от "xm...":


  [quote#62:"xm..."]Добре дошли в многополюсния свят на едноплановите двуполюсни! [/quote]
  Е тогава щеше да те разбере някоя дънна платка...

 64. 64 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#59:"BlueWater"]Някой пречеше или на РБ и те да събират подписи за Референдума?[/quote]

  Събирането на подписа означава да слезеш долу при хората. Това е под достойнството на "елитарните автентични десни". Затова сега са тези драми.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 65. 65 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#7:"Viscount Ganyo"]И накрая и съвсем като пристанаха на Боце, беше капката, която ме накара да им обърна гръб. [/quote]
  Първо, не са "пристанали". Това дето различни хора от блока говорят в медийните си изяви е по-скоро тяхно мнение.
  Второ, за подобно нещо настоява ЕНП. Лично за мен това е грешно и вредно решение, понеже поне по мои впечатления колкото и да са малко откъм елкторална подкрепа и процент симпатизиращите на РБ хора го правят именно защото не харесват ГЕРБ с всичките им "прекрасности". Или поне по-голямата част.
  Да, очевидно РБ тъпче на място, но луксът да почнат да свалят звезди на избирателя в стил Бареков/Сидеров не могат и не трябва да си позволяват.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 66. 66 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#28] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  ,,Не знам дали щеше да ги има-офшорните ТЕЦ-ове в Марица!,,

  Тука не съм съгласен с вас. Защото ,,офшорните,, ТЕЦ-ове станаха по времето на Костов. И трябваше да станат иначе до една година щяха да бъдат спрени от ЕС, защото използваха много стара технология на горенето. Защото ако бяха спрени това щеше да изкара на улицата едно десет хиляди безработни, само от комплекса ,,Марица Изток,, да не говоря и за безработните от предприятията подизпълнители по договори с този комплекс. Това Костов го знаеше и затова започна осъвременяването на тези централи.
  Докато за другото съм съгласен с вас.
  За РБ не беше най важното да започнат да плюят по ГЕРБ заедно с БСП, ДПС и АТАКА. Най правилното беше да си замълчат относно плюенето по ГЕРБ, да започнеха да показват всички недъзи на сегашната тройна коалиция и да започнеха да говорят за възстановяване на върховенството на закона занемарено от ГЕРБ. Да започнеха да говорят за надграждане на постигнатото от ГЕРБ в някои области, да говореха че Герб е управлявал по време на криза и затова е допуснал много грешки които те ако дойдат на власт ще поправят. Ако бяха започнали това да правят народа нямаше да ги изхвърли извън това НС.

 67. 67 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#66] от "сидер":
  [quote#66:"сидер"]Тука не съм съгласен с вас. Защото ,,офшорните,, ТЕЦ-ове станаха по времето на Костов.[/quote] ?!?
  Фактите-СБ натискаше както за частни ТЕЦ-ове в Марица, по начина, по който се правят такива проекти в колониална Африка, така и за продажбата на ЕРП-тата! Натискът започна 97-ма, когато икономичекси България бе разгромена!
  ЕРП-тата бяха продадени про царя! А договорите за частните тец-ове бяха подписани при Станишев-премиер и Р.ОВЧ.-мин на икономиката! при 17% гарантирана доходност за частника, дори при 0 производство на ток! Важно е кой си е сложил подписа! Същото важи и за БТК!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 68. 68 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#61:"Доби Велков - без мен след 05 април"]Пет човека да те разберат - пак добре. [/quote]

  Аха, добре а? А с пет човека как се печелят избори и как се управлява? После като се каже, че са секта, някои хора се обиждат.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 69. 69 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#58] от "xm...":

  Заслужен плюс! Интересен анализ и верни констатации.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 70. 70 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#35] от "gotze":

  ,,Ако бяха продължили с ясните послания , отстояването им, ясна анти ГЕРБ позиция, обеснявайки грандиозния мафиотско-мутрнски провал на ББ и ЦвЦв нещата щяха да стоят по много по-различен начин,,

  Браво колега, ха така, ей вие от РБ вижте съветите на колегата и си вземете поука. Да продължавате заедно с БСПДПС и АТАКА да ,,говорите,, по ГЕРБ и нещата ша потръгнат на добре за вас.

 71. 71 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Тъжна, но вярна констатация от Ивайло Дичев.
  [quote#58:"xm..."]И въпреки тази яснота - бидоха сурнати РБ в полето на ... да, точно там. Дето друго освен "простичкото", едноплановото "или-или" и Вожд не вирее ...
  Притурете и старите, неизменни клишета за "реформите". При това - задължително гарнирани с "непопулярни"! От кога вия срещу този интелектуален дебилизъм ли, мързел ли!
  Че една смислена реформа може ли да е "непопулярна"? [/quote]+++++

  Изглежда трябва да бъде оставено 'ДЯСНОТО' на БСП и ГЕРБ да си го разпределят окончателно. И без това неусетно се превърна в нарицателно, от известно време имам усещането, че на всички извън ГЕРБ вече им се повръща от него. Първите са нагазили надълбоко и то със съвсем конкретни действия от близо 10 години, вторите го закачиха още отначало на портата на замъка в Банкя като герб и размайхвайки ужасните "комунизъм", "загробващи заеми", "спрени еврофондове" и останалите типизми от бочковата риторика, трябваше да ужасят целокупния наш народ, за да му връчи гегата и Той да ни поведе нас, стадото, напред и нагоре. Поведе ни, ама накъде точно не е съвсем ясно.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 72. 72 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#69] от "дъждовита":
  Мерси!
  Приемам го силно присърце, понеже съм с впечатлението, че сме на различни страни на барикадата

 73. 73 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 744 Весело

  [quote#68:"Български патриот"]После като се каже, че са секта, някои хора се обиждат. [/quote]
  Не, не се обиждаме. Но ако някой ми каже, че не съм патриот, бих се гордял, особено ако патриотите са такива като тебе. Ферщеен?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 74. 74 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#67] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Аз ви говоря това което знам от първа ръка, щото съм работил там в ,,Марица Изток,, и съм участвал в стачките за защита на старите централи организирани от казионните два профсъюза.
  НО, но Костов виждайки близкото бъдеще на старите централи взе мъдро решение за началото на тяхната основна рехабилитация. Това кой после е подписвал за продажбата на тока им се вижда.
  Ако не беше Костов тогава, сега мини ,,Марица изток,, нямаше да ги има, някои дрогаре щяха а се уредят и да продават активите на мините и централите за старо желязо и ние щяхме да сме на режим коледна елха.

 75. 75 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#72] от "xm...":

  Да, така е. На различни позиции, но със способности да оценяваме "противника", особено когато заслужава адмирации. Не знам само колко страни има тази "барикада" (не е ли нещо като лабиринт?) и дали в края на краищата няма да се окажем пак заедно откъм единствено възможната за мислещите хора страна.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 76. 76 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 744 Любопитно

  [quote#37:"tic_tac"]И да, той може да мучи, че е нещо ново, че е нещо много хубаво за политиката и че трябва да му се даде доверие, но реално всеки който знае съставните му части, знае що за стока е. [/quote]И някакво решение има ли тази безизходица или според теб трябва да се засилим към ръба на скалата вкупом и да се приключва?
  Начи, старите - лоши, новите - до един кукли на конци на олигархията по-очевидно дори от старите. Та к'во правим тогава, мхм?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#71] от "jokataa":
  Не може да оставиш нещо, което не само не е твое, ами и те не ще.
  Да не говорим, че "борбата" е изродена и подменена с етикетосвания разни. И надвикване и замерване с тях като при циганска свада ...

  Въобще - цялата тази миша тупурдия за мен е сбъркана.
  Защото важното и реалното в момента е дългото бягане, а не спринта за някоя и друга дупетатска и чиновническа синекура.
  Това е важно не само за политическата пишманкласа, но и за всичкото мат'рял. И е крайно време да вдянат, че виреят на база същия този мат'рял, че благинките им, да не говорим за властта в чистото и измерение, пак са следствие от мат'ряла, дори когато идват от вън. И ако го няма мат'ряла - няма да има и нужда от тях. Ще ги изчистят за под месец време както Правий сектор в Украйна изчистиха.
  Визии липсват, визии. Ясно и отговорно начертани и огласени.
  От всички, не само от РБ ...

 78. 78 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#75] от "дъждовита":
  Никога не казвам никога

  А барикадата ... вярно, че е злободневна тука.
  Но вие клоните към оправдаване и вземане на въоръжение на разни моментни целесъобразности, които пък аз намирам, че опорочават целия смисъл от постигането на целта. Че даже и я подменят.

 79. 79 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#25:"socialen"]благосъстоятелни проблеми на дребната и средната софийска буржоазия. [/quote]
  която хем иска да цоца от държавата в лицето на нейните различни производни, хем иска държавата да не й взема пари за данъци .

 80. 80 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#77] от "xm...":


  [quote#77:"xm..."]Визии липсват, визии. Ясно и отговорно начертани и огласени. [/quote]
  Аз не ги разбирам тия работи, ма и дългосрочните стратегии ще свършат работа. Ма това да го направят нашите "държавници" трудна работа. Добре, че ЕС изкара 2020 та нещо да подскаже...

 81. 81 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#78] от "xm...":

  Интересно.
  Подминаването на "разните моментни целесъобразности", независимо дали си склонен да ги приемеш или да ги отхвърлиш, прави ли ЦЕЛТА по-ясна. Или може би такова отношение към тях доказва, че не знаеш (не искаш да узнаеш) и коя е тя? В такъв случай не би ли се превърнало присъствието ни тук в самоцел? Предполагам (не спирам да Ви чета), че и Вие сте "на лов" за парченцата от пъзела, който може и да не довършим в нашия живот, ако продължаваме да хабим усилията си в елементарно противопоставяне на още по-елементарни тези (като например "простотата" срещу "простотията" на Борисов).

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 82. 82 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#79] от "чобанмахала":


  [quote#79:"чобанмахала"]която хем иска да цоца от държавата в лицето на нейните различни производни, хем иска държавата да не й взема пари за данъци . [/quote]
  Днес много се заяждате със средната...каса.../буквата Л я изпуснах, без да искам/

 83. 83 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#80] от "Доби Велков - без мен след 05 април":
  .... Добре, че ЕС изкара 2020 та нещо да подскаже...
  Че тя 2020 вече дойде, на практика. Една петилетка още си е чисто инерционно отработване на заложеното

  Хората планират до 2030 от две години насам, а дългосрочно планиране дори до 2050 се приема с достатъчна степен на вероятност. И се прави.
  А тукашните поплювковци? Дори намек нЕма, а като си ги знаем какви са фарфарони - все щеще да се изпусне някой ...

 84. 84 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#81] от "дъждовита":
  Е, те' сега се заплетохме в лабиринта, за който намекнахте
  Отиваме май към дълбокохоремагския въпрос за яйцето и кокошката.
  Вие вярвате, че вашата кокошка трябва да изпонаснесе яйцата по свой образ и подобие, при това силно европейски. В смисъл - по възможност по-гладки и квадратни.
  Аз, може би поради това, че не съм първа младост и съм видял доста - че първо са яйцата, при това по великденски. Шарени и разнокалибрени, с европейски уклон само дотам, че да са от свободни кокошки. Па пилците да ги броим наесен ...

 85. 85 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#84] от "xm...":

  Не е честно да избирате по-съвършената форма в комбинация с великденска украса, лепвайки й жълто етикетче с надпис "Ти си моя", а на Европа да оставяте паралелепипед с надпис "Яйце", за да им намекнете, че пасат трева... морално и материално. ))))

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Хм..
  Сериозен анализ. Със сериозни изводи и препоръки.
  Дали умниците от НБУ и философските коридори на СУ ще го прочетат?

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#84:"xm..."]дълбокохоремагския въпрос[/quote]
  [quote#84:"xm..."]да изпонаснесе яйцата[/quote]
  Погъделичкахте езиковедския ми интерес ))))
  Благодаря. И да не пропусна... дано по времето на тази песен да сте били все още млад, иначе не бихте я оценили, нали?
  https://www.youtube.com/watch?v=f0clS4P4GlE

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 88. 88 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  А това е наистина в десетката:
  "Какво по-дясно може да направи блокът от правителството Орешарски - да съкрати мизерните няколко лева към пенсиите ли?"
  Може би - да върне Дянков.

  Ecrasez l’infâme
 89. 89 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#85] от "дъждовита":
  Разбира се, че не е честно!
  Никога не съм и имал претенциите, доколкото честното е само абсолютно рационалното, а всяка лична позиция, дори и частичка от нея вкарана, изкривява, придърпвайки в една или друга степен към себе си.

  Както и вие правите, впрочем. Само че - подпъхвайки ми такава лична позиция. Което си е същото, че удвоено при това.
  Вкарвате ми лична позиция в опозиция на вашта лична позиция. Двойна доза

  А за целта, оная, с големите букви ...
  Цели разни. И обикновено са по-скоро късогледи, суетни и разгледани през призмата на времето - болшинството се оказват доста перфидни. Но пък в момента си са бумтяли и гърмяли като откровение свише ...

 90. 90 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#89:"xm..."]Вкарвате ми лична позиция в опозиция на вашта лична позиция. [/quote]
  Това си е скоропоговорка. Трябва да се упражнявам цял ден да я казвам, като съм сигурна (както и Вие впрочем), че пак няма да съумея да я "смеля" до нещо ядливо ... като за излъскан ум.
  Да не забравя да попитам, защо предпочитате русизма "болшинство" пред по-добрата българска думица "мнозинство"?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 91. 91 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Аз пък ги харесвам, според мен програмата им е реално изпълнима. Ще гласувам за тях.

 92. 92 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#90] от "дъждовита":
  Витиеватостта на конструкта и на мен ми създаде затруднения немалки, но беше съзнателно търсен за подчертаването на абсурдността.

  А болшинството ... мнозинство винаги съм го приемал в по-мекия, да кажем с днес популярното етикетче - "демократичен" смисъл. Болшинството си носи смисловото натоварване ан доминация, при това насилствена. Което е много по-адекватно на мнението ми за това, което се опитвах да изразя.

  Колкото до русизмите ... емчи ... след като взелият връх новоговор изкилиферчи американизмите дотам, че стават само за кашмер вече, то си ми иде отвътре направо! Както и битовизмите образни български. Хоремагът, например ...

 93. 93 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Анализ на хвърчащи листа .
  Спекулациите и хубавите хрумки съчетани с някой истини не правят състоятелно и цялостно мнението по проблема.Вярно е ,че Р.Бл. не успя да е всичко за което
  претендира но най- голямата му грижа е отборната игра.Просто в Бг. всеки е солов играч.По улично му -"тарикатско " е да си правиш нещата сам.Това е проблем на цялото общество. А партии които нямат визията и механизмите да предадат посланията си за бъдещето ,няма как да са печаливши.
  "Защото основният проблем на новата формация е нейната неспособност да се структурира, да излъчи ясен лидер, наместо "говорител", с ясна програма, наместо тънки експертни анализи, които никой не разбира. " ето тук автора е много изостанал от бъдещето.Лидерството вече не е онова което
  беше и не е съсредоточено в надмощие на личност или организация. Но за съжаление и професорите ни са конформисти потънали в рутина.

 94. 94 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#54] от "dedo pepo":

  добре де, като ги изтласка #КОЙ? ще остане?

  това е математика за първолаци - изтласкват ГЕРБ и идва #КОЙ?

  то матр'ялът е зле, ама чак пък толкова...

 95. 95 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 553 Неутрално

  С други думи, нищо няма да направят.

 96. 96 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Няма ляво, няма център или дясно!
  Само комунягите са си на място.
  Единствената партия в политическия турлю - гювеч, оцветен във всички нюанси на червеното, която има експертиза за европейското развитие на нещастна България е РБ. Длъжни сме да им дадем шанс, въпреки царските ибрици.

 97. 97 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#60] от "BlueWater":
  Щото избирателите са много кадърни, заемат последните места по стандарти и първите по бедност, нещастност и ''болност''. Тези, умните кадърници натириха хората, отворили им пътя за Европа и ги замениха с управници като ''височеството'', СерГей, Доган, Боко, Орешаров, Волния. Сега съвсем кадърно ще гласуват и за ''едно лайно в бронежилетка''. Да си ги носите подмишка!

 98. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Какъв успех очавате от партия наследила "ценностите" на крадливите седесарчета и реститутчета?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 99. 99 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ейй, много ви се иска РБ да са сбъркали. Вече втора или трета статия по темата. РБ още не се е явявал на избори още, за да знете сбъркали ли са или не. Не са ми любилмци, нито Костов, нито Пръмова, но за съжаление РБ са единствените, които ясно казаха, че ще правят промяна. Първо на конституцията, после на другите сектори. Казаха и как ще я правят. Никоя от другите партии дори не говори за промяна. На тях си им е добре така. Менкат се, папкат си, пият си кафенца и ни цоцат редовно. Дори Барека като нова партия не говори за промяна. Тези може да са всякакви, но трябва да получат шанс да опитат. Дори да се провалят, поне ще сме опитали да направим и изберем промяната. Иначе ще си караме по старому..с Доган, Станишката и Бойко.

 100. 100 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Състоянието на Реформаторския блок е такова, че задоволява най-изостреното чувство за справедливост- каквито ни са демократите, такава ни е и демокрацията!
  Демокрацията исторически се е родила като противостояние на олигархията. Нашенските демократи се борят едновременно и за двете, хем за демокрация, хем за олигархия. Иван Костов по дефиниция е партиен олигарх, който концентрира цялата партийна власт и ресурси -парични, информационни и всякакви. Разцепи СДС по болшивишки маниер, защото не му разрешиха да концентрира цялата власт в ръцете си. Сега Реформаторския блок ще бере негативите от тази недемократичност. Демократите трябва да разберат добре, че не могат да демократизират обществото, олигархизирайки партиите и организациите си. Демокрацията е обратното на олигархията. Тя е процес на деконцентрация на власт и ресурси, както и състояние на обществото, където властта и ресурсите са възможно най-широко разпределени. Това не означава на всички по равно, което е другата непродуктивна крайност. По скоро намиране баланс по средата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK