"Ульяновецът" на Фандъкова

Снимката е архивна (април 2013)

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивна (април 2013) Текстът е от портала "Култура"


Започнаха дългоочаквания ремонт на трасето на седмицата. Че мотрисите, движещи се по него, наистина се люлееха като влакчета на ужасите в лунапарк. И зъбите на бабите и дядовците, возещи се в трамвая, чаткаха като кастанети.


Това добре.
Трасето, където тече ремонтът, е дълго към седем километра. Трябва да бъде положена огромна работа, явно ще бъдат усвоени и огромни пари.


Къртят наред. С едни динозавърски на вид машини с марка "Ульяновец". Разбиха половин метър надолу леглото на релсите. Камарите стоят сега и чакат да бъдат извозени.


Само че бетонът на това трасе е правен навремето с гъста арматура. Желязо фи 12. Ако при сегашния ремонт решат да сложат в новото легло на релсите такова и толкова желязо, ще трябва да обелят златото от кубетата на "Св. Александър Невски". Така че по-вероятно е да излеят нещо, което отвън ще изглежда няколко месеца мазно и лъскаво, а после отново ще се нацъфка като юфка.


Логиката на времето, в което живеем, казва това, не аз.


Техниката на фирмата, която извършва ремонта, е събирана от кол и въже. Има и по-нови машини, но автопаркът й се състои главно от огромни допотопни багери, които газят и чупят наред бордюрите, живия плет и металните скари, които заграждаха живия плет край линията и самите релси.


Тези метални скари ги поставиха само преди една година. Сигурно само за тях са отишли милиони. Какво пречеше те кротко да бъдат демонтирани и съхранени, за да бъдат поставени отново същите след ремонта. Нищо не пречеше.


С една дума, общината и лично Фандъкова се държат тъй, сякаш във вътрешния двор на кметството на "Московска" е избликнал нефтен кладенец. И парите за тях нямат никакво значение.


Да не бъда разбран погрешно. Оценявам грижата на Фандъкова за нашия град. Тази грижа личи, забелязва се. Издава една къщовност. Но големият град освен къщовност иска и разсъдливост, предварителна планировка на дейностите, пестеливост.


А при ремонта на трасето на седмицата виждаме точно обратното.


Фирмата, която прави ремонта на трасето, се захвана да оправи и настилката на тротоара на бул. "Гоце Делчев" пред 27 и 15 блок. Тротоарът наистина не беше пипан от десетилетия. За по-лесно и тук докараха един огромен багер, който започна да гребе старите плочки. Обаче клоните на дърветата му пречеха. Видях какво направи багеристът. Вдигна зъбците на машината и с едно движение на лоста започна да сече клоните, които му пречеха. Хряс-хряс-хряс!


Отидох при багера и със знаци помолих багериста да изключи машината. Той я изключи и се надвеси от прозорчето.


– Защо отсече клоните? – попитах го.


Той вдигна рамене, почервеня и отново подпали багера. И леко помръдна стрелата със зъбците към мен. Няколко клона, какво толкова, вероятно си мислеше багеристът. Тоя какво се втелява.


Тука кипи труд. А тоя се втелява за няколко клона.


Все пак, за да не завърши безславно моя порив, отидох до леката кола, паркирана наблизо, където една жена, шефката на тази бригада, се беше разположила удобно, пушеше, пиеше три в едно и четеше жълт вестник. Отворих вратата и седнах на седалката до нея.


– Дайте ми името на този багерист – казах. – Той отсече три клона.


– Недейте сега – каза жената. – Виждате колко е трудно, има паркирани коли, не можем да работим. Имаме норма.


Махнах с ръка и излязох от колата.


Три клона, какво толкова.


Понеже госпожа Фандъкова е специалист по руска литература, ще си позволя да й припомня тук великолепната повест "Живи пари" на сибиряка Андрей Скалон, по-малък брат на Василий Шукшин, на Валентин Распутин, на Виктор Астафиев.


Арканя работи в един сибирски комбинат. Веднъж в годината обаче си взема отпуск. И отива на лов за самури в тайгата.


За лова на самури трябват кучета. Арканя изгодно спазарява кучката Димка и още едно куче, Верни. Димка му излиза толкова евтино, защото е бременна, "кучна", както пише авторът.


Сетне се натоварва на един вертолет, спазарява с пилота и обратния курс, след няколко седмици и вертолетът го стоварва с кучетата вдън тайгата.


Димка е просто съкровище.


"Димка тичаше през храсти, през горели, повалени на земята дървета, просто да не повярваш, че е кучна. Старателно куче, самоотвержено, да му се не нарадваш. Ей такива кученца решават целия лов, целия план за кожите, валутата. Тичат из тайгата, търсят, викат ловеца."


Идва обаче времето, когато Димка трябва да се окучи.


"Окучването ставаше некрасиво, дори страшно. Арканя осветяваше подробностите от това събитие с една главня, ободряваше с псувни кучката, Димка се извръщаше, пълзеше, коремът й необичайно мърдаше. Арканя не издържа целия сеанс, заспа по средата му.


На сутринта Димка лежеше щастливо изтегната в цял ръст, като прибираше под себе си пръсналите се кутрета."


Арканя оставя ден-два Димка да си почине. Но времето не чака. Наближава датата, когато ще трябва да се връща обратно. Когато вертолетът ще кацне на уреченото място и край – ловът на самури ще свърши.


Отново даваме думата на писателя Андрей Скалон:


"Тук наблизо имаше неголям вир, където рибата се събираше да презимува. Те плуваха и сякаш докосваха с гръдните си перки ледеца на витрината; в движение изглеждаха големи, едри риби. А бяха колкото длан. Ако ги улови – ще си свари чудна рибена чорба. Арканя продъни с гумения си ботуш леда. Водата тихо бълбукаше в своя бяг. 


Калпакът тежеше към седемстотин грама. Кутретата пълзяха нанякъде из тъмнината на своето неведение, всъщност не пълзяха и не можеха да пълзят из калпака, тъй като лежаха на купчина едно върху друго, а само вършеха пълзящи движения, стремяха се да живеят. Кученцата отваряха някъде в пространството своите малки розови уста. Водата моментално ги отнесе под леда. Арканя тупна калпака в коляното и усмихнат накриво, го нахлупи на главата си, защото застудяваше."


Няколко кученца. Два-три клона. Какво толкова. Самурите са важни, кожите от самури.


Но като специалист по руска литература Фандъкова добре знае, че тази повест е написана именно заради този пасаж.


Това, което в живота не е особено важно, именно то е най-важното в литературата.


И сега какво? Как да завършим този текст?


Може би с един съвет към госпожа Фандъкова. Да разкара големите къртачни машини с марка "Ульяновец" от трасето на ремонта. Да ги замени с други.


Аз мисля, че всички проблеми идват от тях. Така мисля.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 475 Неутрално
 2. 2 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Ульяновецът" на Фандъкова
  На мястото на ''лья'''поставяме ''Й'' и нещата си идват точно на мястото

 3. 3 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Само че бетонът на това трасе е правен навремето с гъста арматура. Желязо фи 12. Ако при сегашния ремонт решат да сложат в новото легло на релсите такова и толкова желязо, ще трябва да обелят златото от кубетата на "Св. Александър Невски".
  ..........................

  Още един строителен инженер на хоризонта, при това и от финанси разбира.
  След хидроизпълненията на г-н Доган - направо фасулска история

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Страшен напън. Три отсечени клона и удавени кутрета. Което иде да рече да разкараме Ульяновците. Някои хора пишат, щото нямат какво да правят явно.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Може би с един съвет към госпожа Фандъкова. Да разкара големите къртачни машини с марка "Ульяновец" от трасето на ремонта. Да ги замени с други.

  Аз мисля, че всички проблеми идват от тях.

  .............................

  Аз пък си мисля, че някоя фирма с друг тип машини е оформила мислнето на преподобния г-н Енев

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Искам да попитам автора, ако той трябваше да изпълни проекта, какво щеше да направи по-различно ??? Тука печели наЩа фирма все пак на най-ниска цена, и след като спечели, трЕбе а си плАти, че е спЕчелил иначе друг ще печели а той ще трЕбе а работи при новио без пари. ТУКА Е ТАКА.

 7. 7 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Страшна статия ...и то в секция "Анализи" Другия път я сложете в секция "Нямам какво да правя, ще взема да прочета някоя глупост"

 8. 8 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Анализаторо" със сигурност не е хващал в ръце лопата, тръгнал акъл да дава какви арматури се ползвали и ще се ползват. Както се казваше в един БГ филм: "кибиците, ако обичате".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на zenit
  zenit
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Авторът малко се е отнесъл, но определено в работата на Фандъкова личи, че кметицата по-скоро се е посветила на улесняване на корупцията отколкото обратното.

 10. 10 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Просто не знам, защо препечатвате такива глупости.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 11. 11 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Е, можехте да снимате въпросния "Ульяновец", да се порадваме и ние....

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1238 Любопитно

  ..."газят и чупят наред бордюрите, живия плет и металните скари, които заграждаха живия плет край линията и самите релси.Тези метални скари ги поставиха само преди една година. Сигурно само за тях са отишли милиони. Какво пречеше те кротко да бъдат демонтирани и съхранени, за да бъдат поставени отново същите след ремонта. Нищо не пречеше."
  Пречи,че НАШИТЕ фирми трябва да поставят скари,асфалт и квото е нужно по колкото се може повече пъти.Щото им се плаща.От джоба на столичния данъкоплатец,не от кметския.

 13. 13 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#10:"FvH"]Просто не знам, защо препечатвате такива глупости.[/quote]Засърбяло го перото, човекът, и решил за се изокне.

 14. 14 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съвсем между другото, желязото, което се слага в бетона, за да се получи стоманобетон или железобетон по нашенски, се нарича АРМИРОВКА. Арматура е това, от което си пускате да тече водата.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  Хубав текст но не е за българската народопсихология .

  klimentm
 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Ульяновецът" на Фандъкова"
  Защо да е на Фандъкова? Той си е на фирмата. Едва ли в обществената поръчка се е казвало с какви точно машини трябва да се работи. Представям си пък ако се споменаваше какъв вой за корупция щеше да се надигне. И какво общо има професията на Фандъкова с марката на багера?
  Лошото е, че, за да разбереш, че зад бомбастичното заглавие не се крие нищо повече от една пръдня, оформена като текст трабва да я прочетеш. И още нещо - повече от половината статия е преписан разказ. Очевидно авторът на "Култура" иска да мине за ерудит, но запознат ли е с неща като плагиатство и авторско право.

 17. 17 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  [quote#3:"nenad"]Още един строителен инженер на хоризонта, при това и от финанси разбира. [/quote]

  Авторът е прав!
  Като стройтел и проектант Ви го казвам и ще Ви посоча че в Гърция и до момента си стоят и се ползуват дървените стълбове на електроснабдяването, там където вършат работа, подобно на нашите на Витоша а у нас в София , допреди година слагаха щадяща децата настилка под катерушките, струваща милиони левове а тази пролет нарязоха катерушките, за да отговорорят на накои нелеп инцидент с деца. И най-вече да напълнят с пари джобовете на нужните хора а и Фирми!


  [quote#10:"FvH"]Просто не знам, защо препечатвате такива глупости. [/quote]

  До какво качество достигна този форум???
  Неземно!!

  Хитростта пречи на мисълта!
 18. 18 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Най-общо ремонтите и фирмите, които ги правят, следват принципа: "Едни хора трябва да вземат едни пари". Нищо ново, същото като по-времето на Софиянски. София е град, дето не можеш да ходиш по тротоарите без да си гледаш в краката; падането ти е сигурно, ако не го спазваш. Проблемът, според мен е, че плащането не става само след винимателен оглед и преценка на качеството на извършената работа.

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  Поредния станал на крива удна сутрин.... сега пък машините виновни.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#13] от "matthew.g":

  Бе то хубаво е решил да се изокне... Но просто е несериозно Деян Енев, писател завършил българска филология, да обяснява каква "арматура" е слагана в бетона навремето и каква евентуално ще бъде поставена сега. Несериозно е да прави финансов анализ на проекта в стил "трябва да свалим позлатата на Александър Невски". Несериозно е да обяснява какви машини трябва да се използват при положение, че очевидно не знае чие притежание е "автопарка". Несериозно е Дневник да препечатва текст от портала Култура относно ремонт на улица и още по-несериозно е тази статия да е поместена в секция Анализи.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 21. 21 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#18] от "classmate67":

  В десетката!
  Тук е заровено кучето! (уличното, Софийско)

 22. 22 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#17:"Stream"]Като стройтел[/quote]

  Дори на знаете как се пише думата "строител", но смело се обявявате за такъв - смях в залата

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Само че бетонът на това трасе е правен навремето с гъста арматура. Желязо фи 12.
  __________
  Нали пернишката бригада ще получи добри пари от общината да изхвърли желязото какъв е проблема? После ще смени с Уляновеците с Унимогове от Мерцедес Бенц !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#22] от "nenad":

  Докато ти се смееш аз строя!
  А ти ходиш по тези места и се чувствуваш съвременен човек, Централна автогара, Маll of Sofia, Болница Токуда и да не продължавам че има още много, много.
  Крайно време е яйцеглавите и надстройкаджийте да започнете да уважавате труда на хората създаващи реални неща. Преди и последните да сме отишли някъде другаде, защото за нас е по-лесно за разлика от Вас!

  Хитростта пречи на мисълта!
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  [quote#17:"Stream"]Като стройтел и проектант Ви го казвам и ще Ви посоча че в Гърция и до момента си стоят и се ползуват дървените стълбове[/quote]
  Горите в Пирин ,Рила и Родпите растат за тях ! Много по-евтино им е да си снабдява дърваната мафия от БГ от колкото да плащат за желязо и бетон !

  [quote#17:"Stream"]София , допреди година слагаха щадяща децата настилка под катерушките, струваща милиони левове а тази пролет нарязоха катерушките, за да отговорорят на накои нелеп инцидент с деца. И най-вече да напълнят с пари джобовете на нужните хора а и Фирми! [/quote]
  Писах веднъж за това ама единя коментар ми истриха а с другия явно засягам една от фирмите рекламодатели на Дневник за която редовно има хвалебствени статии , та ще ти кажат ,че е важно децата да се пребиват безопасно на площадките па на тротоарите ако щат падат с глава на ръбче по бордюрите за това не ги е грижа !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#25] от "comandante":


  [quote#25:"comandante"]Горите в Пирин ,Рила и Родпите растат за тях ! Много по-евтино им е да си снабдява дърваната мафия от БГ от колкото да плащат за желязо и бетон ![/quote]
  Тези стълбове са от време оно. В момента ги снабдяваме с дърва за огрев. Става въпрос за друго нещо!

  Хитростта пречи на мисълта!
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  [quote#26:"Stream"]Тези стълбове са от време оно. В момента ги снабдяваме с дърва за огрев. Става въпрос за друго нещо! [/quote]
  Абе и аз мислех така ама миналата година видях ,че ги подменят с чисто нови ! А на есента на Годе Делчев видях керван с тирове които караха хубави дълги трупи , иначе на Кресна ако се загледаш постоянно минават товари с дърва за огрев в посока Гърция!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Имаше един разказ на Чудомир за коминочистача, който идвал да отпуши комина, но изпочупвал керемидите, та трябвало да викат керемидчията, който ги оправял, но запушвал комина...

  Всъщност двамата били братя или нещо такова, та си генерирали един на друг алъш-вериш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  [quote#20:"FvH"]Но просто е несериозно Деян Енев, писател завършил българска филология, да обяснява каква "арматура" е слагана в бетона навремето и каква евентуално ще бъде поставена сега. [/quote]

  Що бе, господине? Арматура фи дванайсет е толкова сложна материя, че не е по силите на един писател да я осмисли?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#27] от "comandante":
  Така може!
  Това вече е друго нещо!

  Хитростта пречи на мисълта!
 31. 31 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#24:"Stream"]Докато ти се смееш аз строя! [/quote]

  Това е и проблемът - в България строят стройтели, а не строители...
  Мараба, стройтеле и много здраве на стройтелството

 32. 32 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  "Аз мисля, че всички проблеми идват от тях. Така мисля."

  Правилно мислите, г-н Енев. И пишете смислено и талантливо.
  Проблемът е, че, освен писатели, съвсем по стария виц за чукчата, трябва да има и читатели.
  Мислещи читатели.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 33. 33 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#31] от "nenad":

  Ами така е!
  Едни строят другите се правят на интелектуалци по кафенетата, без да могат и една крушка да завият.
  Защото майка им на времето им е казала да не пипат ток и вода а да си гледат правописа и да не си гризат ноктите.
  Да бъдат чисти и спретнати служители, вегетиращи цял живот на една бюрократска заплатка и някое и друго левче от имот който те са наследили а не построили или закупили.
  Нали?

  Хитростта пречи на мисълта!
 34. 34 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#32] от "Марина":

  Браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 35. 35 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#33:"Stream"]Ами така е! [/quote]
  Точно така - когато строят стройтели, вместо нормални строители, резултатът е смешен. Освен че е и плачевен...

 36. 36 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#35] от "nenad":

  Кое им е смешното на изброените по горе обекти?
  Кое им е смешното на поправените с доброволен труд чешми и пътеки по Витоша?
  Kd отегченият от нищо правене псевдо интелектуалец една правописна грешка му е достатъчна да спре да мисли.
  Та нали това е най-великото нещо което е успял да направи през живота си? Нали това е венецът на неговите усилия, труд и талант?

  Правописът и послушанието!

  "Говориш с умният,
  с глупавият няма смисъл!"
  Атанас Буров

  Хитростта пречи на мисълта!
 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Съгласен съм, че много често се работи без мисъл и се разрушават други неща. Но, определено няколкото клони звучат доста дребнаво. А, всъщност за последните 25 г. никой не е полагал такива грижи за София. Ха, да беше Софиянски /честният/ и паветата щеше да окраде

 38. 38 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Май разбрах защо не бих чел "портала Култура".

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 39. 39 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Като прочетох за Култура и се сетих за Бахура ....

 40. 40 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Всъщност авторът е абсолютно прав. Машините са жалки - минете ги вижте. Обществената поръчка не е еспечелена с тях. Оферирани са други машини. Тези очевидно са на подизпълнител, който сигурно не е обявен. Всичко се гази и мачка. Който е виждал как се работи на строителен обект в една Чехия да речем, бързо ще открие стоте разлики. Всичко унищожено струва пари. Може нови храсти и тръбно-решетъчни парапети да са предвидени в проекта, може и да не са. Но дори да са, то унищожаването им струва пари - моите и Вашите. А между другото за унищожаване на клони на дървета общината налага глоби. В приетата от нея наредба пише така. Ама в случая е нямало кой. Утре това дърво ще е грозно в най-добря случай, в най-лошия ще умре и ще трябва да се отреже и смени. Това отново струва пари.

 41. 41 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 715 Весело

  [quote#40:"znayko84"]Обществената поръчка не е еспечелена с тях. Оферирани са други машини. Тези очевидно са на подизпълнител, който сигурно не е обявен. [/quote]

  Извинете, може ли да дадете някакви доказателства за това твърдение? Или всички си пишем като автора на статията:

  "Логиката на времето, в което живеем, казва това, не аз."

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Така ще е, докато търпим АЛЧНИ, НЕКАДЪРНИ И КОРУМПИРАНИ селяни да се разпореждат в нещастната ни Столица.
  Да пълнят гушките на приятелчетата си и да си прибират комисионните.
  С МОИТЕ И ВАШИТЕ ПАРИ.

 43. 43 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#42] от "ppopov_67":

  Аха, ясно. А пък кореняк-софиЕнците ама съвсем ни един не е алчен, корумпиран или некадърен. Само "селяните", ъхъ, рабрах тъ уа!

 44. 44 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Между другото - идея нямам защо е намесена Фандъкова в статията. Всичките неуредици, както и оня, дето е счупил клоните, идват от прекрасното, трудолюбиво, внимателно към детайлите българско народонаселение.
  Можете да почнете да вините Столична община, ако приеме обекта накрая с измачканите метални панели, а не разпореди фирмата-изпълнител да ги подмени за своя сметка.

 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  До коментар [#42] от "ppopov_67":
  Всъщност селяните по-скоро са обслужващ персонал в солицата !
  Лъвския пай се прибира от чуждестранни "доброжелатели" по закона за насърчаване на инвестиции благодарение на който "инвеститорите" получават безплатна инфраструктора от данъкоплатците !
  А пък крупните вносители и производители на мат'рял получават пари от EU и столичани което изключително е приятно за тях !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Много приказки, но качеството на труда и качеството на морала завещана от миналото дори и в частното стопаство в България са непроедолими. Така че радвайте се и на постигнатото.

  А дали Фандъъкова, която я очаква министър председателското място в България, ще й стигнат валенциите да опре и до категолии като качество на труда и морала му, ще видим.

 47. 47 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 459 Неутрално

  И аз недоумявам защо подобно словоизлеяние е публикувано..

  .. само ще вметна, че арматурата няма да я подменят с друга подобна + бетон. Трасето ще се прави безнаставово върху баластрова призма (като на Цар борис.. нищо, че и там вече е зле.. няма вечни неща..).

 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3935 Весело

  До коментар [#11] от "Коки":

  Днес го видях. И на мен ми направи впечатление.
  Според мен надписът Ульяновец е добавен по-късно?!
  Дори реших, че е заради снимките на някоя кинопродукция!

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Статията е пълна с изрази "ако", "трябва", "явно", "вероятно"...
  Което след, като се напънах да изчета статията, ме накара да мисля, че разсъжденията на автора са в сферата на предположенията.
  Да не говорим, че втората половина е преразказ на повест, която наистина е добра.
  Общо взето момъка се е опитал да навърже нещата, но бих го посъветвал да пише, след като приключи ремонта.
  Тогава всички ще видим какво е свършено и по-важно как е свършено.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 50. 50 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Описанието на старците с тракащите ченета-кастанети, направо ма впечатли дълбоко.

 51. 51 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  няма нищо случаино и така неслучаино "уляновецът" се появява след " внезапната" проверка на прокуратурата в общината....

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2890 Весело

  Там е работата, че макар тётя Фындакова напоследък да изглежда като кръстоска между фадрома-коматсу-катърпилар, всъщност е класически пребоядисан ульяновец, до неотдавна член на управителния съвет на форума "България-Ульяновцы". А там не четат маргинални автори. Четат "Повесть о настоящем человеке", слушат "Любэ" и следват девиза "За ценой не постоим!" Какви клони го гонят Енев, какво значат тук някакви си кутрета!

 53. 53 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#47] от "p_s":

  Абе каква балстрова призма?! Авторът, който явно е специалист и по пътно строителство го е казал - "арматура" фи 12 и некви кученца, ЩЕ се направи лошо и ЩЕ струва много, ама това не го твърди той, а "Логиката на времето, в което живеем".... е за доказателство - разказ за удавени кученца. Висша форма на идиотщина.

  Дневник, съществуването на тази статия тук е просто срам за вас... но пък е логично продължение от статията от онзи ден, със странното заглавие "Над 90 на сто от 15-годишните не могат да си купят билет за метрото от автомат"

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 54. 54 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 752 Любопитно

  До коментар [#27] от "comandante":Питаш ли се що "еколозите" не виждат тези кервани от камиони с цели трупи и дърва за огрев,а ги е грижа да няма писти?

 55. 55 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#46:"evkalipt"] качеството на труда и качеството на морала завещана от миналото дори и в частното стопаство в България са непроедолими[/quote]
  Хайде холан от такива обобщения. Качеството на труда и морала в обикновените фирми е един,а във фирмите на приближените на властта - друг.

 56. 56 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 684 Весело

  Предлагам незабавно писателчетата от портал Култура да бъдат назначени за върховни архитекти, строителни инженери, политици, съдии и т.н. - щото си мислят, че разбират повече от всички от всичко, а не се усещат, че ако разбираха, нямаше да пишат либерастки простотии веднъж седмично, а да имат истинска работа

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 57. 57 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 553 Весело

  До коментар [#49] от "Кирето":`ми Енев е "сигналната лампичка" - не може после да пише!

  Sic transit..
 58. 58 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Дневник, несериозно е да публикувате подобни неща!

  АВторът сигурен ли е, че разбира от проектиране и строителство на трамвайни трасета? Защо например супер бързите влакове, които се движат с над 300 км/ч не ги правят на бетонни трасета, щом това е най-доброто? Все си мисля, че открай време хората знаят, че релсов път най-добре се прави върху траверси...

 59. 59 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#14] от "axo":

  ... мноо ти здраве...

  арматура
  1. В строителството - железни пръти, които се използват в единна железобетонна конструкция.
  2. В техниката - съвкупност от прибори и принадлежности на апарат, машина.
  // прил. арматурен.

  армировка мн. армировки.
  1. Монтаж на арматура.
  2. Заякчаване, укрепване.


  ... това пише в Тълковния речник на българския език

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 60. 60 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#49:"Кирето"]Статията е пълна с изрази "ако", "трябва", "явно", "вероятно"... [/quote]

  ... ако сте способен, то бихте забелязал, че това е есеистичен текст, кореспондиращ с Морални категории...
  ... за други текстове се обръщайте към Цацаров и подобни...
  ... за "още" по-други текстове - към кутев...

  хахахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 61 Профил на .
  .
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#44] от "windglider":
  Фандъкова е намесена в статията, защото осигурява оперативното ръководство в общината. Когато Общината е възложител на даден строеж, тя трябва да упражнява и инвеститорски контрол, за да се увери, че това за което е платено се извършва качествено. Да стои там един чиновник и да се пита постоянно "Ако аз плащах за това, така ли щях да искам да се направи?". Защото примерът с изпочупените решетки е много показателен. Той е, така да се каже, епидемиологичен. Не бих търсил умисъл, но определено има огромно недоглеждане при планирането на строителството. Идва един изпълнител и прави улицата, а след 1 месец идва друг, разкопава асфалта и полага отдолу тръби. Какво пречи тръбите да се положат преди асфалта? Ами често, лошото планиране, липсата на координация между изпълнителите и фактът, че общината, за да докаже "загриженост", натиска за кратки срокове всеки си вика "дай да си направя аз моето, пък другите да му мислят".

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/11/2239480_bivolu_internet_trolove_sa_proizveli_nad_10_000/
 62. 62 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Много добър текст!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 63. 63 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Авторът е прав. В цивилизованите страни тези дейности се извършват с малки багери, и то през уикенда или през нощта. Преди 10-на години софийска чистота, собственост на един човек с вълчи прякор, извозваше боклука с боклукчийски камиони трета ръка, който, освен другото, не можеха да влязат в малките улички и горяха невероятно количество нафта, което се плащаше пак от Столична община. В развитите страни обикновено се мисли, в БГ - едновременно тъпи и корумпирани.

 64. 64 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#61] от ".":

  Не съм съгласен.
  Когато аз поръчвам нещо, плащам за качествено свършена работа, а не да се правя на пъдар и да си губя времето.
  В случая Столична община има инвеститорски контрол, който обаче не означава да сложиш до всеки работник по един пъдар. Още по-малко пък Фандъкова да е навсякъде и навсякъде лично отговорна.
  П.С. Не съм фен на ГЕРБ или на Фандъкова лично, но да прехвърлиш вината за мърлящината на изпълнителите към Кмета ми се вижда доста тъпо.

 65. 65 Профил на .
  .
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#64] от "windglider":
  Теоритично си прав. Аз плащам за същото. Но практиката показва нещо различно - мърлящина на всяка крачка. Когато всички имаме достатъчно съвест, за да се контролираме сами нещата може и да работят така. Дотогава строгият контрол е единственият инструмент.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/11/2239480_bivolu_internet_trolove_sa_proizveli_nad_10_000/
 66. 66 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Абсолютно вярно.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  [quote#54:"чобанмахала"]Питаш ли се що "еколозите" не виждат тези кервани от камиони с цели трупи и дърва за огрев,а ги е грижа да няма писти? [/quote]
  Питам се защо ли ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на beerzebub
  beerzebub
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#29:"Norman Granz"]Арматура фи дванайсет е толкова сложна материя, че не е по силите на един писател да я осмисли?![/quote]

  Всъщност доколкото знам изобщо няма дасе слага бетон и арматура, а релсите ще са на баластна призма, като на бул. Цар Борис 3.

  А текстът наситина е много жалък. И съм сигурен, че от дневник нямаше да го препечатат, ако я нямаше ключовата дума Ульяновец.

 69. 69 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Сещам се за вица за пияния и грозната жена.
  Утре багера може и да го няма, ама писачът едва ли ще стане по-добър.

  От идиоти отговор не чакам
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK