Западът не може да се справя със съвременния авторитаризъм

Срещата между Сергей Лавров и Джон Кери в неделя не доведе до разрешаване на кримската криза

© Reuters

Срещата между Сергей Лавров и Джон Кери в неделя не доведе до разрешаване на кримската кризаЧетвърт век след разпадането на Съветския съюз авторитарните лидери като Владимир Путин и Башар ал Асад демонстрират, че са в състояние да пренебрегват нормите на международното право, да не се съобразяват с критиците си и да употребяват военна сила. Американските политици не са в състояние да отговарят на употребата на тези методи, разказва "Ройтерс".


"Интересен философски въпрос е как да се справяме със силни държави с антизападни и автократични наклонности", коментира Майкъл МакФоул, последният посланик на САЩ в Москва. "Спокойно мога да заявя, че в отношенията си с тях сме много объркани."


Благодарение на много ниската популярност на войните в Ирак и Афганистан американските власти са възприели икономическите санкции като основен метод за прилагане на натиск върху други държави. Според президента Обама в глобалната икономика на XXI век, в която всички пазари са обвързани, икономическите санкции са по-силни от всякога.
Миналата седмица Обама предупреди, че в случай че Русия продължи с настоящата си политика, "изолацията ѝ ще се задълбочи, санкциите ще са по-сурови и ще има повече последствия за руската икономика".


Вероятно той ще се окаже прав. До края на 2014 г., заплахата от икономически санкции може да доведе до омекване на политиката на Путин в Крим и Украйна. Безпрецедентните санкции срещу Иран, които доведоха до намаляване на продажбите на петрол и отрязаха страната от световната банкова система, могат да допринесат за постигане на споразумение, което да възпре ядрената програма на Иран.


Ако това не стане, ще се завърне макиавелисткият стил на политика от XVI век: страната, която е най-готова решително да приложи сила, ще надделее над опонентите си.


"Виждаме, че Асад и Путин са готови привидно да приемат международните норми и едновременно с това да се отдават на силова политика независимо от цената", коментира Андрю Уайз, експерт по руска политика във фондация "Карнеги". "Ако Западът не е обединен, а интересите на Америка не са пряко засегнати, отговорът неминуемо е по-слаб, отколкото би трябвало."


Западът не може да се справя със съвременния авторитаризъм

© Reuters


Начинът на реагиране в такива ситуации вече се е превърнал в част от надпреварата за президентския пост във Вашингтон, която ще приключи през 2016 г. В седмиците след като Путин изпрати войски в Крим, сенаторите от републиканската партия Ранд Пол, Тед Круз и Пол Райън критикуваха реакцията на Обама. Никой от тях обаче не призова към пряка американска интервенция в Украйна.


Според Фиона Хил, експерт по руските въпроси в  "Брукинг инститюшън", онези, които виждат в разпада на Съветския съюз крайната победа на западния модел на демокрация, дълбоко се заблуждават. Много руснаци продължават да се съмняват дълбоко в западните модели.


"Единствено малката група около Елцин смяташе така", казва тя. "Прекалено много хора на Запад видяха това, което искаха да видят, вместо това, което реално се случваше."


Световната финансова криза засили убеждението, че западната демокрация се проваля – и политически, и икономически, добавя Хил.


Шади Хамид, експерт по Близкия изток в "Сабан сентър", заявява, че решението на Обама да не напада Сирия след атаката с химически оръжия миналия септември е създало впечатлението, че американците са слаби. На този фон силни лидери като Абдел Фатах ас Сиси в Египет придобиват все повече смелост. "Мислят си, че могат да правят много неща безнаказано", твърди Хамид. "Едновременно с това на администрацията на Обама се гледа като на все по-слаба."


Администрацията на Обама отрича подобни оценки. Според тях още една скъпа интервенция в Близкия изток ще отслаби прекалено много икономиката на страната. Твърдят, че икономическата и технологичната мощ, а не само грубата сила, ще бъдат основният източник на сила в следващите десетилетия.


Западът не може да се справя със съвременния авторитаризъм

© Reuters


Стивън Пайфър, бивш посланик в Украйна, е на мнение, че икономическите връзки ще повлияят на Путин. Според Пайфър руският президент е наясно, че трябва да търгува с външния свят. "Дори и Западът да отрича военно решение, пише той, има и други инструменти, например политическа изолация и финансови санкции, които могат да нанесат сериозни щети на руската икономика."


Според Уайз от "Карнеги" Русия и Сирия са два коренно различни случая. Русия е много по-обвързана икономически с останалия свят от Сирия. Путин не е обвинен в убийството на хиляди хора и в прогонването на милиони в опит да запази властта си за разлика от Асад. Уайз обаче не е сигурна дали икономическите санкции сами по себе си ще спрат Путин. "Той мисли за нещата по много елементарен начин. По какъв начин можем да притиснем Путин?"


Що се отнася до Иран, годините на лъжливи твърдения от страна на управлението на страната по отношение на ядрената програма убедиха Европа, че икономически санкции са необходими. Освен ако Русия не навлезе в Украйна, според Уайз "европейците няма да допуснат повече санкции. Те са готови да се върнат към мисленето си преди кризата."


Хил от "Брукинг инститюшън" сравнява днешния свят със света в края на ХIX век, когато е налице бум на търговията, но държавите продължават да воюват.


"Страните са  били много обвързани едни с други, казва тя. Това обаче не води до смяна на политическия модел". Икономическата зависимост е двустранна, добавя Хил. Зависими сме едни от други. И те могат да ползват зависимостта, и ние."


Според експертите за Путин най-важен на Крим е Севастопол. В Египет Сиси се бори със заплахата на "Мюсюлмански братя". Във Вашингтон служителите на администрацията са на различни мнения дали интересите на САЩ са заплашени.


И авторитарните лидери го знаят. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "....авторитарните лидери като Владимир Путин и Башар ал-Асад демонстрират, че са в състояние да пренебрегват нормите на международното право, да не се съобразяват с критиците си и да употребяват военна сила. "  И "фелдмаршал" сиси превратаджията да не забравите да включите!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 2. 2 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3224 Неутрално

  Оставете ги да изгният от самосебе си, също като предишната версия на Империята на Злото!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Нормалните хора трудно се справят с ненормалните и агресивните, но се справят. Така е и с демокрациите и тираниите. Няма нужда Макфол да открива топлата вода, ако тя вече е открита от Рейгон и Тачър. Тачър смяташе, че Западът трябва да е добре въоръжен спрямо Русия, но да я притиска икономически, за да върви в правия път.

 4. 4 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Нещата само привидно изглеждат сложни и неразрешими. Няма нещо, което Хари Селдън да го вижда, а някой с достатъчно власт и интелект - не.

 5. 5 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ... и с монополите, и с безработицата, с фалитите на средната класа, с бедността, и с неграмотността, и с нарастването на малцинствата, и с много други работи не може да се справи Западът.
  Но, виж, корупцийката върви. Корупцията- смазка на демокрацията!
  Важното е, че има честни и демократични избори.
  Да живей!

  Има ли живот след демокрацията ?
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  След тоталния провал на американската външна политика в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Египет и т.н., Обанго, или както там се казва американския президент, се оплете като пате в кълчища в собствената си доктрина. Поради това се обърна за помощ към своите перманентни съюзници от ЕС, но европейският бизнес-елит каза: "Платон ни е мил, но истината ни е по-мила", т.е. американците са ни приятели, но нашите интереси са по-важни и им го върнаха с "Fuck the USA" и така....Чичо Сам, остана сам!!!!!

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1890 Весело

  Цитат от коментар #0:""Интересен философски въпрос е как да се справяме със силни държави с анти-западни и автократични наклонности", коментира Майкъл МакФоул, последният посланик на САЩ в Москва. "Спокойно мога да заявя, че в отношенията си с тях сме много объркани"."

  Да ви имам "философията". Щом хамериканският посланик недоумява как да се "справи" с непослушните , какво остава за европейците, дето имат многовековен "опит" в отношенията с Имперските щения на Русия!
  Ама и този Путин се оказа голям трън в задните части на "демокрацията" по света, не е като "алкохолния" цар Елцин

 8. 8 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Заглавието ми прилича на лаф на някой петокласник, "ти не можеш да на биеш този..."
  Дали може или не може не е толкова важно, по важно е, че "Запада" не иска и не му се разправя. На кой американец или европеец му се ходи да се бие в Сирия или в Украйна... На никой, да се оправят сами. Като американците се намесиха в Либия, бяха лоши, сега като не се намесват в Сирия пак са лоши, няма угодия....

 9. 9 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Путин ще пукне един ден. А светът се движи напред, не назад. Бъдещето е на свободата и демокрацията, а не на тиранията и произвола.

 10. 10 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  О, не ... пак ли ?!?!

  "Благодарение на много ниската популярност на войните в Ирак и Афганистан, американските власти са възприели икономическите санкции като основен метод за прилагане на натиск върху други държави."

  Интересен икономически натиск ... в Либия ... в Сирия ... ако заплащане за "Арабската пролет" е икономическа санкция ... или бомбенето...

 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3224 Неутрално

  Авторитарните режими водят до кариеризъм, подлизурство, некадърност и корупция. Спомням си 2007 година, бумът на цените на петрола, Путин бе неустоим. Бившите съветски концерни също. Шефът на Газпром прогнозира, че цената на борсата на управляваната от него компания ще достигне 1 трилион долара. И сбърка, огромна грешка, сбърка с 910 милиарда долара. Сега цената на Газпром е с пъти по- малка сравнена със съизмерими компании.

  Ние живеем в една голяма джунгла в която еволюцията отсява успешното и приспособимото. Тоталираните режими са неприспособими. Сирийският режим е на командно дишане, а от руският хората се отвращават.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#6:"Дедо Либен"]Чичо Сам, остана сам!!!!! [/quote]


  Чичо Сам изобщо не е сам. Справка -- официалната позиция на България е срещу признаването на т.нар. "референдум" и анексирането на Крим от Русия.

 13. 13 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Буш беше по намесите, Обама гледа повече навътре - здравни усигоровки и т.н.
  Сирия ще я оправят съседите и този път. Наоколо са все оправачи - Иран, Турция, Русия, Изрел ..... Няма начин да не се оправи....

 14. 14 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  О, не ... отново !!!

  Тая Уайз от "Карнеги" била много неелементарно мислеща бе...

  "Уайз обаче не е сигурна дали икономическите санкции сами по себе си ще спрат Путин. "Той мисли за нещата по много елементарен начин. По какъв начин можем да притиснем Путин?"

  Нормално си върви пропагандата.

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Американците не могат да разберат, че ако и всички да са хора, далеч не всички са джентълмени, особено мюслимите и някои други, живеещи в едни други епохи. Това им е проблема.
  Не може да се отнасяш с дивака като с джентълмен, защото като му подадеш ръка за здрависване, той дори няма да умие своята или направо ще те дръпне при него в калта.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Остана ли някой, който да не е наясно, че с интригите си в Украйна, американската външна политика се провали за пореден път????

 17. 17 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  от цялата статия излиза, че западняците са толкова мили и възпитани, че некултивираните руски и сирийски лидери предизвиквят в тях някакъв цивилизационен шок. А истината е , че в ЕС и САЩ командват слаби политици, а Путин е класа над тях. Какво направи ЕС и САЩ за хората в Сирия или Украйна ? Решиха, че като купят няколко политици, ще отнемат тези държави от орбитата на Русия. А какво стана - в Сирия вилнеят неуправляеми джахадисти, а в Украйна националисти. И сега Русия ще прилапа цяла Украйна и Сирия, а нищо чудно след това държави от Северна Африка, Средна Азия и Източна Европа.

 18. 18 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Китайският президент хубаво им го каза:
  сляпото копиране на политически и икономически модели не върви!
  Хората в Афганистан не искат западната "демокрация", те си искат ислямските родови отношение-такива са им традициите.Не щат на кино в мола да рупат пуканки.
  Това американеца хич не го вдява!

  Аз не получавам грант!А ти?
 19. 19 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Разполагането на НАТО-вски войски в Украйна ще прекрати разширяването на конфликта, също трябва да приемат Грузия в Съюза и да защитят и Молдова

  Истината е висша ценност
 20. 20 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И защо трябва да се справят? Да се справят първо със собствените си "демократични" проблеми.

 21. 21 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Откак убиха собствения си президент Кенеди, няма по-голяма диктатура в света от САЩ.
  Другите диктатури си гледат собствената държава, най-много да имат хроничен конфликт с някой от съседите си.Но такива като САЩ няма други-да се слагат на всяко гърне мерудия по целия свят!

  Аз не получавам грант!А ти?
 22. 23 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#18:"Млад овчар"]Хората в Афганистан не искат западната "демокрация", те си искат ислямските родови отношение-такива са им традициите.[/quote]

  Ислямските родови отношения предполагат жени да бъдат жестоко убивани с камъни заради въображаеми "прегрешения."
  Това не е традиция. Това е варварство.
  Демократичният свят не може просто да вдигне рамене и да каже "те така си искат." Демократичният свят е длъжен да се намеси, да им помогне на тези хора.

 23. 24 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Парадокс е че САЩ са силна страна с много слаб лидер. А Русия обратното - слаба страна със силен лидер!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 24. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Разстроено

  До коментар [#18] от "Млад овчар":

  Вчера чух, че към България се насочват 250 000 афганци. Ето кой ще го отнесе накрая - ние.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 25. 26 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  Ами да! Оплескаха се отвсякъде и сега били "омекнали"! Е, има по света и такива - с твърди... идеи.

  effi
 26. 27 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#12:"mar_x"]Справка -- официалната позиция на България [/quote]

  Самият факт, че се позоваваш на "официалното мнение", а не на проучвана на общественото мнение, показва, че не си привърженик на демокрацията (властта е на народа) , а на диктатурата на власт(пари) имащите. Защото това е реалността, имаме просто имитацията на демокрация. От обикновените хора нищо не зависи!

 27. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#23] от "persifedron1":

  Не!
  Демократичния свят е длъжен да ги остави да правят каквото си искат. Насила хубост не става.
  Трябва само да се ограничи от тях - като искат да са си такива, нека. Обаче да си стоят там. Който дойде тук - няма прошка, вкл. говоря за разстрел.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 28. 29 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#18:"Млад овчар"]Хората в Афганистан не искат западната "демокрация", те си искат ислямските родови отношение-такива са им традициите.Не щат на кино в мола да рупат пуканки.
  Това американеца хич не го вдява! [/quote]

  Въпреки че си млад и овчар, в случая си прав.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 29. 30 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#19:"raylight"]Разполагането на НАТО-вски войски в Украйна ще прекрати разширяването на конфликта,[/quote]
  Май искаш да има нова "Карибската" криза.

 30. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#8:"dutch"]сега като не се намесват в Сирия пак са лоши,[/quote]
  Че ако американците и "западът" не се намесваха,отдавна да бяхме забравили за Сирия.

 31. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Икономическите санкции работят. А по отношение на авторитарните държави, хубаво, че се споменава Русия, Сирия и Иран, но защо се пренебрегва Саудитска Арабия, с един от най-мракобесните режими в съвременния свят, който освен това сее нестабилност извън границите си като обилно финамсира всякакви ненормалници тук и там. Кога високо принципните западни политици ще въведат санкции или нападнат Саудитска Арабия, за да я демократизират, а пропагандаторите, пардон, медиите на запад на запад ще започнат да тръбят колко антихуманен е саудитския режим? Нали уж западните политици се ръководели от принципи, морал и т.н. измишльотини??

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 33 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Голям анализ, голямо чудо. Икономическите санкции срещу Иран успели, така че можело да успеят и срещу Русия.
  Аланкооловци, тези санкции успяха,защото и Русия се включи. Ако Русия не се бе включила, нищо нямаше да успее.
  А дали руското устройство е по-лошо от западното или източното историята ще го каже. Що авторитаризмът в СА,Катар и т.н не ги вълнува нещо американците? Или там режимите са хубави?

 33. 34 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#5:"mediator37"]Важното е, че има честни и демократични избори. [/quote]
  Да са честни,колко да са честни? В Щатите при избора на Буш младши ? Изборът на Саркози с парите на Кадафи? И т.н.

 34. 35 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#16] от "Дедо Либен": Не се е провалила. Създаде големи проблеми на ЕС,Украйна и Русия. Това малък успех ли е?

 35. 36 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#28:"Bulgarische Motoren Werke"]Демократичния свят е длъжен да ги остави да правят каквото си искат. [/quote]

  Добре. Оставяме ги да погазват човешки права, да изнасилват, да убиват. Понеже така искат. Ние вдигаме рамене и казваме, че не ни интересува, понеже не се случва тук.
  Съжалявам, но не мога да го приема това.

 36. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#11:"Realist"]Авторитарните режими водят до кариеризъм, подлизурство, некадърност и корупция[/quote]
  Искаш да кажеш, че в УСА няма измама- там всичко е законно?

  Изгледай предаването СБС(Канада) за високочестотни скоростните операции на хищниците от Уол Стрийт:

  http://www.cbsnews.com/news/is-the-us-stock-market-rigged/

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 38 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Статията е за диктаторите Путин и Башар Асад. Коментарите са за САЩ. Що така? Защото българина е специалист по Америка и по-точно по смъртта на Америка. Откакто съм жив медиите очакват тази страна да рухне и никой да не иска долари. Уви! Американците си работят за средна заплата 5 000 долара и не ги интересуват вашите щения.

 38. 39 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realist":

  Да ти пикам на системата, която обожаваш!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 39. 40 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Западът НЯМА как да се справи, защото ВСИЧКО това произлиза от него и само отрицанието от този "модел" може да ни предпази от сегашни и бъдещи сътресения

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 40. 41 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#39] от "АБПФКД":

  Не уринирай там, където си вадиш хляба, за да не ти "нагарча", докато го ядеш.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 41. 42 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#24:"magen_enoshi"]Парадокс е че САЩ са силна страна с много слаб лидер. А Русия обратното - слаба страна със силен лидер![/quote]
  +++++
  А ЕС е силна общност с цяла камарила безгръбначни мижитурки, представящи се за лидери.

  А Путин може да се озапти много лесно- като бъде ударен в слабото му място- цените на енергоносителите.
  Нека американците и петролните държави свалят цените за 1 година и Путин ще започне да издиша като спукана гума.

 42. 43 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#42] от "marsena":

  Момиче, кой е този луд, който заради американската мегаломания ще продава на загуба или да си намали ПЕЧАЛБИТЕ????

 43. 44 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#43:"Дедо Либен"]Момиче, кой е този луд, който заради американската мегаломания ще продава на загуба или да си намали ПЕЧАЛБИТЕ????[/quote]
  Този, който не иска да му се случи случка като в Кувейт или Крим- разпасан диктатор да тръгне да ги анексира.

 44. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#23] от "persifedron1": " Ислямските ..... Демократичният свят е длъжен да се намеси, да им помогне на тези хора."
  Чуваш ли се какви ги плещиш? Ислямистите са готови да умрат ... за разлика от тебе и мене. Задаваш ли си въпроса дали "Ислямския свят няма да се намеси, за да ни "помогне" да стигнем ди правилните изводи - да не им се бъркаме!". ... И ние - България сме им първите по пътя! Тежко ни !
  Преди 600 години не ни помогнаха особено ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#36] от "persifedron1":

  Ами да се изнасилват и убиват... в собствената си държава. Ако те не могат да си въведат ред в държавата, аз ли да им го въвеждам.
  Да правят каквото си искат, не ме интересува. Само да го правят в рамките на тяхната си държава, а не да идват да изнасилват и убиват НАС, в Европа, на Запад!!!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 46. 47 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#38] от "Стоян Петров":Статията май не си я разбрал. Как да я разбереш,като информацията ти е разни източници,пълни с манипулативни твърдения. Сигурно оттам си изкопал тая средна заплата в Америка.

 47. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#36] от "persifedron1": "Оставяме ги да погазват човешки права, да изнасилват, да убиват. Понеже така искат. Ние вдигаме рамене и казваме, че не ни интересува, понеже не се случва тук. Съжалявам, но не мога да го приема това."
  Никой не те кара да го приемаш ... А готов ли си да приемеш някой с бомбите на кръста да ти разяснява "кой е най-велик". Те нямат проблем да го направят , а ти не си готов за такава война. Най-добрият начин е да не се занимаваме с "примитиви". Забиваме коловете на границата с Азия != Забравяме ги и когато дозреят - тогава.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 49 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#42:"marsena"]А Путин може да се озапти много лесно- като бъде ударен в слабото му място- цените на енергоносителите. [/quote]
  Ей, т,ва всичките форумни специалисти знаете слабото място на Русия и Путин,а ония идиоти във Вашингтон не го знаят и не могат да направят нещо по въпроса. Така е като не четат форума на Дневник и следват съветите на обожателите си.

 49. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Весело

  Не е добра идея да се справят с тоталитаризма.
  Беше ни добре ,мило и признателно,когато си имахме един:"Аз правя,аз давам,...аз вземам..."

 50. 51 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Историята се повтаря, повтарят и грешките. О, свещена простота!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 51. 52 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  [quote#49:"чобанмахала"]Ей, т,ва всичките форумни специалисти знаете слабото място на Русия и Путин,а ония идиоти във Вашингтон не го знаят и не могат да направят нещо по въпроса. [/quote]

  Така е !!! Ние знаем къде нещо не е както трябва и как може да се оправи. Но ... лично ние предпочитаме да не си мръднем пръста. Можем да даваме само безценни съвети. За всяко едно нещо. От брането на гъби до квантовата физика. Всичко знаем !!!

 52. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#51] от "Mark Twain":


  [quote#51:"Mark Twain"] О, свещена простота! [/quote]
  Ми, свещена...човешка...

 53. 54 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Цените на нефта няма да паднат по простата причина , че от времето когато бяха 10 долара за барел се появиха нови големи страни консуматори.Целият свят вече искат да карат коли , а не колелета ,другото са фантазии

 54. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Мдам ...

  Пак "Ройтерс", които са си пропагандният рупор, даващ тон за песен.
  И каква песен?
  Всички да се самообявяват за абдали!
  След разузнаването на Щатите, след хенералитетът на НАТО, сега - тия, дипломатите и "експертите по Русия" ...

  Картинката е до болка позната. И явно пак ще мине.
  Мат'рялът адски си пада по такива номера ...

 55. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ≪Световната финансова криза засили убеждението, че западната демокрация се проваля – и политически, и икономически, …≫

  Така пише в предложената за коментиране статия и тона е долу–горе вярно. Причините са две. Икономическата, защото западната демокрация, част от която сме и ние, предизвиква постоаянно нарастваща пропаст между бедни и богати държави, между безни и богати ксоциални групи. Точно тази постоянно нарастваща пропаст е причина за кризата на глобализирания капитализъм. И за засилването на съпротивата срещу западните режими. И политическата, защото западните политици така и не пожелаха да разбрат, че начина на мислене на хората от САЩ и Западна Европа е различен от намчина на мислене на хората в Китай, в източните и в южните части на Европа, в Латинска Америка и в мюсюлманските държави. Не искат да разберат, че бедният никога не е разбирал богатия, а богатият никога няма да разбере бедния. Че начинът на живот определя и начина на мисленето.

  Трябва ли обаче и на какво морално основание САЩ искат да накажат Русия? Русия не се намеси когато САЩ се намесват в Ирак, Афганистан, в Североафриканските държави и в Косово. Макар да не беше съгласна с тях. На какво морално основание тогава САЩ искат да се намесят в Украйна, която е на една ръка разстояние от Москва? И какво търси там НАТО, Североатлантическият пакт, на бреговете на Черно море и в Източна Европа, които с хиляди километри са далеч от Атлантическия океан?

  Всъщност поведението на Русия не е насочено нито срещу Западна Европа (ЕС), нито срещу САЩ. То е насочено срещу глобалната политика на САЩ за световен политически, икономически, търговски и финансов хегемонизъм. А Русия и Китай просто противодействат на тези политически планове и имат пълното морално право за това. Защото настанявайки се в Украйна, НАТО ще побърза да създаде свои бази там, което поставя под заплаха за бързо ядрено унищожение цялата Европейска Русия. Нещо, което нито едно руско правителство, колкото и да е демократично то, което не иска да Русия да попадне под неформална, но реална тотална зависимост от САЩ, не може да допусне. Впрочем, западните политици много добре знаят това и точно по тази причина държавните лидери на основните държави от ЕС (за разлика от лидерите от управленческите институции на ЕС) не искат да поставят началото на Втора студена война или дори на Трета световна война.

  Разбира се, поставя се проблемът за демокрацията. Ни истенска демокрация има там, където народът управлява (в съвременния свят такава държава няма), или където управленческия елит се избира на всеобщи свободни тайни избори и водят политика, която се одобрява от народа. А в Русия е точно така, докато в Украйна не е. Следователно, Русия на пълно основание си е демократична държава и всичко, което отрича тази истина, е изцяло погрешно или лъжливо.

  Всъщност всичко ще тръгне спокойно, ако САЩ престанат да водят борба за тотален световен хегемонизъм. И ако се съобразяват с интересите на другите държави, особено с интересите на своите основни противници: Русия, Китай и света на исляма така, както те се съобръзяват с обоснованите, нехегемонистични интереси на САЩ.

 56. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не може! Въпросът е: защо? Защото не е пожелал да може, или защото не е измислил начин? Подозирам, че не е поискал истински да може!

  goblenka
 57. 58 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Четвърт век след падането на комунизма управляващите в САЩ се чудят какво да измислят за да продължават да финансират безумно надутия си военно-промишлени комплекс. То не бяха въображаеми заплахи от диктатори като Садам Хюсеин, то не бяха босоногите талибани в Афганистан и кой ли още не. То не беше намерението да се насажда демократичен порядък в държави, където народите нито имат понятие от такова животно, нито пък го искат, нито пък е добре за тях.

  heruvim
 58. 59 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#23:"persifedron1"]Демократичният свят е длъжен да се намеси, да им помогне на тези хора. [/quote]

  На кои хора в Афганистан по-точно да помогне демократичният свят? Ти знаеш ли какво е Афганистан? Една изкуствена държава от много различни племена, говорещи неразбираеми едно за друго езици. Пуштуни, урду, таджики, узбеки, белуджи - да спомена само някои от най-многобройните. За мъж се смята само онзи, който носи оръжие и го употребява без да работи. Как въобще можеш да промениш хора, които живеят все още векове назад от нас. И за кой дявол да ги променяш?

  heruvim
 59. 60 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#56:"glog"]Икономическата, защото западната демокрация, част от която сме и ние, предизвиква постоаянно нарастваща пропаст между бедни и богати държави, между безни и богати ксоциални групи.[/quote]

  То ако беше само пропастта между бедни и богати държави щеше да хвърляме капи от радост, бидейки по-скоро от вторите. Истината обаче е далече по-горчива. Пропастта вече е зейнала между богатите и останалите даже в САЩ без шансове да се преодолее. Това развитие не може да остане без отрицателни последствия за демокрацията, която в САЩ даже вече не може да се нарече такава, ами си е чиста плутокрация (управление на богатите). Части от Европа все още поддържат горе-долу демократичен политически ред, но с утвърдени и корумпирани от дългогодишна власт партии без действителна алтернатива. За България няма смисъл да се говори, защото както всичко друго, така и демокрацията е само на хартия.

  heruvim
 60. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#19] от "raylight":"Разполагането на НАТО-вски войски в Украйна ще прекрати разширяването на конфликта"
  Ха дано, ама на дали ... на практика става обратното
  - вече са полу-замесени Приднестровието и Молдова
  Виетнамската война обхвана Лаос и Камбоджа
  от Афганистан - половин Пакистан е под талибански контрол
  в Сирийския конфликт се намеси Хисбула от Ливан, Турция и още поне дузина страни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 62 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Става, защото НЯМА войски на НАТО там.

  Истината е висша ценност
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK