Какво иска Путин?

Путин върна съветските норми за физическа подготовка на населението от времето на Сталин, известни като програмата "Готов за труд и отбрана"

Путин върна съветските норми за физическа подготовка на населението от времето на Сталин, известни като програмата "Готов за труд и отбрана"Текстът е от портала "Култура"


Световната дипломация е на ръба на нервна криза, въпреки данните, че руският военен контингент на границата с Източна Украйна е намален през последните дни. Конфронтацията продължава да е факт и страхът от война си остава, най-вече заради невъзможността да се намери знак на равенство между изострената ситуация и скритите намерения на самодържеца от Кремъл.


Въпросът, който всички продължават да си задават, е: "какво иска Путин?" Докъде той смята, че може да стигне в противопоставянето си на Запада? И кога ще бъде реално възпрян?
Цялото морално двусмислие на ситуацията се корени във факта, че Европа и САЩ не са готови за открита конфронтация с Русия и Путин го знае.


Но и Путин знае, че би било безумие да вкара войски в Украйна – това не е нито Осетия, нито Абхазия. Такава инвазия предполага ответна украинска атака, продължителна "партизанска война", бурна реакция на Запада и дългосрочен провал на Русия. Ето защо новият руски самодържец използва своите войски по украинската граница като разменна монета в голямата дипломатическа игра. Какви други аргументи би могъл да извади Кремъл? Светът, с основание, става все по-дистанциран от "неотразимата привлекателност" на Путиновата "управляема демокрация". Само в екзотични "островчетата на приятелството", като в средите на българското русофилство, все още лелеят мечти как казаците ще напоят конете си от Перловската река.


Тъй че демаршът с цялото дрънкане на оръжие по украинската граница явно е подчинен на следните две конкретни цели:


Първо: Путин иска да се убеди, че Крим е вече в джоба му и че никой оттук насетне няма да оспори неговото "присъединяване" към Русия.


Второ: той иска Украйна да си остане буферна зона между Русия и Запада, което изключва нейното членство в НАТО, а дори и в ЕС.


Другата имперска "апетитна хапка", каквато е Приднестровието (молдавската Транснистрия), засега е отложена във времето, но стои на хоризонта като задача. И без това референдумът там е проведен още на 17 септември 2006 г., когато гражданите с "подобаващо мнозинство" са се произнесли "за" присъединяване към Русия. Международната общност не признава законността на референдума, ала след анексията на Крим виждаме, че това не е от особено значение.


И все пак, за Путин прочитът на ситуацията се определя от две неща:


1) От постигането (все пак) на споразумение със Запада, което ще позволи на Русия да избегне тежки и дългосрочни санкции (иначе Русия я заплашва икономически срив, снижаване на жизнения стандарт и дестабилизация на управлението).


Кремъл се надява на мека "студена война", която неусетно да премине в "размразяване" при някое неизбежно влошаване на ситуацията в Близкия Изток. Това е краткосрочната цел на Путин: да може да затяга контрола у дома и необезпокоявано да тормози по-омразните си съседи.


2) Истинската цел на Путин обаче е друга: да впише своя принос в историята чрез завръщането на "имперска Русия" в "новия световен ред".


Тъкмо този "имперски вертикал" прави ситуацията трудноразбираема и поддаваща се на описание само с помощта на класически  "имперски метафори":


"Австроунгарската от 1914  г." – когато близката перспектива за империята е благоприятна (Балканите изглеждат в кърпа вързани), ала дългосрочната – не чак толкова (Австро-Унгария е минирана отвътре – чехи, словаци, унгарци жадуват независимостта си). Тръбачите обявяват началото на Първата световна война, чийто край наведнъж освобождава континентална Европа от всички империи (Австро-Унгария, Германия, Русия). Над "Русия като империя" не може да не тегне спомена за тази първа геополитическа катастрофа, докарала на власт болшевишкия режим, чиито жертви през ХХ в. се изчисляват на десетки милиони души.


"Мюнхенската от 1938 г." – когато на 22 май, в деня на местните избори, судетските немци по внушение на Хитлер организират референдум, който трябва да изиграе ролята на плебисцит за откъсване от Чехословакия и присъединяване към Германия. Войските на Вермахта са на границата на Судетската област. През цялото това време Хитлер настоява, че иска мир, но е и готов на война заради "сънародниците си по кръв". На 30 септември Великобритания, Франция, Германия и Италия подписват договор, с който Судетската област минава към Третия Райх. Чехословашката делегация не е допусната до преговорите, извикана е след подписването на съглашението, за да й се сведе взетото решение. Тогава Чърчил пише, че "Великобритания е трябвало да избира между войната и безчестието. Тя е избрала безчестието и ще получи война". Само след година избухва Втората световна война. Обединена Европа няма как да забрави горчивия урок от "Мюнхенското съглашение" и едва ли ще вземе решения зад гърба на Украйна, така че тази метафора едва ли работи в полза на Путин.


Но онова, което особено се набива в очи в кримската криза, е, че Путин, в опита си да възкреси "имперската рускост", става заложник на най-безпощадната цикличност в руската автокрация, детайлно описана от историка Александър Янов, професор в Университета в Бъркли. Според него спецификата на руската автокрация е в нейната поразителна устойчивост да остава незасегната както от многочислените реформи, така и от кървавите революции – "отгоре" и "отдолу". Понякога, макар и за кратко, Русия си отвоюва статута на "свръхдържава", но тутакси след това настъпва упадък и агония.


Така например Московското царство тихо гасне в края на XVII в. на периферията на Европа. След четвърт век Москва е заменена от Петербург и новата столица на Петър I вече се стреми да наложи контрола си над Централна и Източна Европа. Русия започва да се смята за "жандарма на Европа", а екатерининският канцлер Безбородко твърди как "нито една пушка в Европа не смее да гръмне без наше позволение".


Малко по-късно виждаме угасването на петербургска Русия, идва болшевишката революция и центърът отново е преместен в стара Москва. Сталин е типичен "московец", по-близък до Иван Грозни, отколкото до Петър I. Русия (вече като СССР) взима половин Европа, сдобива се с ядрен арсенал и се смята за свръхдържава. Десетилетия по-късно СССР се разпада, Русия пак е колос на глинени крака. Ядреният й арсенал си остава, но армията е в упадък. Тогава на власт дойде петербуржецът Путин – нов реванш на Петербург спрямо Москва, финансиран с високите цени от продажбата на петрол и газ.


Путин е типичен "контрареформатор" в руската история. Той иска да присъединява "земи", а не да извърши тъй необходимите реформи в страната.


Като реформатори в новата руската история ще останат Хрушчов, Горбачов и Елцин – лидери, които се опитваха, доколкото могат, да наложат жизненоважните за страната си промени чрез "революция отгоре", без да присъединят "нито педя земя".


Типични "контрареформатори" са Сталин и Брежнев, които смятаха, че войната е решение на всички руски проблеми – включително на рухналото селско стопанство, на тежката бюрократизация и корупция, прояли отвътре всичко.


Управлението на Путин все повече заприличва на това на Брежнев – не само заради пряката аналогия между провеждането на Олимпиада и извършването на инвазия, но и заради "политическия застой", заради непрекъснатото задушаване на инакомислието и системното потъпкване от службите за сигурност на основни човешки права.


А иначе в бляновете си Путин може би жадува най-силно онова, което руският поет Фьодор Тютчев е предрекъл на истинския руски самодържец в стихотворението си "Пророчество": да стане едноличен владетел на Черно море, докато се озове пред древните сводове на византийската "Св. София", над която оттук насетне ще се развява руският андреевски флаг:


Пади пред ним, о, царь России,


И встань как всеславянский царь!


Струва ми се, че едва ли е необходимо да превеждам Тютчев. Дори и на най-неизкушените в руската словесност би трябвало вече да им е ясно какво иска Путин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Гневно

  Путин иска СССР и той да е Хуев за целия свят

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Какво иска Путин ли,ще отговоря с част от песен на ъпсурт

  Един голям и много тлъст среден пръст.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1053 Весело

  Руските джуджета да са най-големи на света

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Путин ще си постигне целите.

  Има ли живот след демокрацията ?
 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Желанията са едно , друго са възможностите.

 6. 6 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  Путин иска само Кабаева и кооператив "Озеро" с $180 млрд. друго не му трябва и ще ликвидира РФ да няма кой след време да го съди.
  "1 Септември президентът Владимир Путин и Държавната Дума заместник, бивш спортист Алина Кабаева се ожениха в един манастир на брега на езерото Валдай. "
  http://meganovosti.net/news/2686245-full.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#4:"mediator37"]Путин ще си постигне целите.[/quote]
  Нормалните си постигат целите !

  някои в Ирак и Либия ..Косово
  други - в Крим , за сега...

  а Ненормалните винаги са Таргет за постигане..

  въпр е "къде сме ние"

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 9. 9 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Весело

  Русия настъпи мотиката. Това е ясно.

  Естествено след първоначалния удар на сапа в лицето следва краткотрайно замайване, адреналин, но после адреналина свършва...

  Тъпото е, че те тази мотика не я настъпват за първи път.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 10. 10 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе, той Путя какво иска, няма толкова значение.

  Почвам да се чудя обаче какво иска Запада. Кога най-сетне ще започнат да действат, както подобава на ролята на западни лидери.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 11. 11 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Някой да го намляска?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 12. 12 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "От постигането (все пак) на споразумение със Запада, което ще позволи на Русия да избегне тежки и дългосрочни санкции (иначе Русия я заплашва икономически срив, снижаване на жизнения стандарт и дестабилизация на управлението)."

  Санкции не може да има. Европейските банки са раздали кредити за 200 млд. долара в Русия. Закъса ли руската икономика, тях ги чака втора Гърция. Дали ЕЦБ може да се справи с две Гърции едновременно? За газа няма да отварям дума въобще.

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Чудесна статия! Браво!

  klimentm
 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Да влезе НАТО и да му набие канчето по червената тиква!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Какво може да иска една Путин?

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Путин ще си вихри коня, докато усети дебелия

  ПП. Я да видим рублата как е днес

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 17. 17 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Какви-то и исторически аналогии да се търсят, те нито напълно обясняват,нито извиняват действията на Путин. Мисля, че всички тези исторически обяснения не могат да скрият елементарната истина - а тя е, че под марката на събирането на "русский мир" и закрилата на рускоговорящи извън Русия, Путин иска да запази корупционното пространство, в което той и нему подобни само и могат да съществуват, увиснали на газовата им тръба. Със сила и лъжа, с лъжа и сила ще го пазят, защото без Тръбата и без пространството на беззаконието те не могат да съществуват.

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Путин иска Украйна да си остане буферна зона между Русия и Запада, което изключва нейното членство в НАТО, а дори и в ЕС.

  Когато през 60-те СССР разположиха ракети в Куба, американците ревнаха и то с право. Каква е разликата днес? САЩ иска да разположи ракетите си "под прозорците" на Кремъл. Нямат ли право руснаците да се противопоставят???? Както навремето руснаците се оттеглиха, така дНес американците трябва да направят същото, ЗА ДА ИМА МИР!!!!

 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Весело

  Кабаева ?

  Все пак вече се разведе , Крим е подходящ подарък !!!

 20. 20 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Той и Г-н Путин е марионет на конци , но други доста по мощни сили седят зад него Ако не друго , поне театрото този път е на ниво За невярващите: проверете кой и как седи зад РЦБ , ако бъдете изненадани - няма да е случайна аналогията с ФЕД

 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Литераторите пак ни почнаха...
  "Такава инвазия предполага ответна украинска атака, продължителна "партизанска война", бурна реакция на Запада и дългосрочен провал на Русия."

  В югоизтока на Украйна партизанска война щеше да има толкова, колкото е налице и в Крим. Никак демек. Много спорно е, че Путин въобще е искал да вкарва руски войски някъде. След като е отказал на Янукович, при искане от самия него, а това се потвърждава и от полския външен министър Сикорски, то местните философстващи трябва да си зададат въпроса, а защо и какво накара Путин да вкара армията в Крим след това.
  Може и да ни сервират нещо по-умно насреща, ако се пробват да отговорят смислено на това питане, евентуално....

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Постоянно бъркате "русофилството" с политиката на Путин , това е много грешно и звучи много манипулативно , дори обидно в случаят - "като в средите на българското русофилство".
  Отделно Путин каза какво иска и какво неиска .Не разбирам какво иска "западът" - всъщност разбирам, но не ми се иска да повярвам .

  Все по-хубаво става :)
 23. 23 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#10:"postbot"]Абе, той Путя какво иска, няма толкова значение.

  Почвам да се чудя обаче какво иска Запада. Кога най-сетне ще започнат да действат, както подобава на

  ролята на западни лидери.[/quote]

  товае ролята на западните лидери - "разделяй и владей"

  поделиха Украйна.. имат други цели а не война !

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 24. 24 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това, което иска всеки управник - разширяване и забогатяване. Това винаги е за нечия друга сметка. Нищо ново от историческа гледна точка.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#7] от "lordcris":
  Приятелю за да няма русолюби ,трябва хората да знаят своята история. А както добре знаем след 1944 година историята ни я пишат руските служби ,които все още имат голямо влияние в България.

 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  [quote#22:"rkirov"]Постоянно бъркате "русофилството" с политиката на Путин[/quote]
  Просто рядко се среща някой, който да каже, че е русофил, и да не му текат лигите по авантюрите на Путин или по СССР.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Русия винаги е искала излаз на топло море-средиземно! Преди седмица Ердоган заплаши Путин, че ако Русия посегне на кримските татари, то Турция ще блокира Босфора за руски кораби! Е, Русия винаги се е целяла в БОсфора и Дарданелите! За да има свободен излаз до Средиземно море! В причерноморска Украйна населението са "рускоговорящи" и със симпатии към Русия! Остава само Северна Добруджа, населена с 400 000 турци и с американска базичка в Констанца! България-силни про руски насторения. Независимо от писанията в този непредставителен форум! Та Русия има отколешна цел да се приближи максимално до Проливите, ако не може да ги завладее! България е част от плана! Ха , и какво би станало по-лошо у нас , ако това се случи? Ще сменят западните енергийни и комунални монополи с приближени на Москва! Корупцията ще си остане същата... Жизненото ражвище-също! То и сега се движи, но надолу!
  Русия знае какво иска! Българските управляващи -също-те и приближените им олигаси да крадат най-много за възможно най-дълго време! За тях няма значение дали господарят е Москва, Брюксел или Вашингтон! И на последно място-в България никой и не иска да знае и да формулира какъв е българският интерес! Интереса за повече келепир на тази или онази партия/всичките производни на БКП/ замества формулировката за национален интерес!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Въпросът, който всички продължават да си задават, е: "какво иска Путин?"
  Украйна е добро начало.

  Докъде той смята, че може да стигне в противопоставянето си на Запада?
  Да изкара войска моментално, не след двумесечни консултации на експерти от трите пола.

  И кога ще бъде реално възпрян?
  Като стигне брега на Атлантика.

  Ако имате други въпроси-питайте кака ви СовА!

  Долу евроатлантическите ценности!
 30. 30 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Една българска песничка от близкото минало гласеше "Кооой каквото правии, на сеебе си го правии"

  Global Genocide Forget Heaven
 31. 31 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Преди да отговорим на въпроса "Какво иска Путин" нека обърнем внимание на неговите характерологични особености, вероятно свързани с дългогодишната му работа във външното разузнаване и страстта му към източните бойни изкуства:
  - изключително предпазлив и внимателен е във всяко свое действие и изказване
  - абсолютно задължително се застрахова и презастрахова при провеждане на каквато и да е операция, вътре или извън Русия !
  - усвоил е до съвършенство източнните даостки принципи за "третия път" и за "равновесието", т.е. ако има две алтернативи, винаги търси трети вариант, който най-често е най-печелившия и който е компромис между другите два
  - умее да изчаква и действа само когато противника му направи грешка и може да го победи
  - има изключително развита интуиция и чувство за опасност.
  Жалко, че авторчето на това гео-политическо пасквилче не чете и не може да вникне в смисъла и значението на програмната реч на Подполковника от 18.03.2014 г. в Кремъл. Реч, която едно към едно повтаря историческата реч на Ото фон Бисмарк от 18 януари 1871 г. при създаването на съвременна Германия. Путин е голям фен на Бисмарк и абсолютен класически Realpolitik.
  Речта на Путин от 18.03.2014 г. е не само историческа и програмна, тя ясно маркира гео-политическите интереси на новопоявилия се държавен субект "Велика Русия" и очертава нейните краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели, нейните приоритети, нейните съюзници и нейните вътрешни и външни врагове. В нея Путин изхвърли на бунището и Фукояма, и Мишелбаум, и Хънтингтън....
  А в "кримския случай"Подполковника предостави джиросания чек за плащане, за нещо което отдавна му е обещано, че все още не е реализирал в пълен обем военно-икономическия и политическия алианс с Поднебесната. То и затова реакцията на Пекин е вежливо-снисходителна и по азиатски иронична на театралните изпълнения във Вашингтон, Берлин и Брюксел.

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 32. 32 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 516 Весело

  О ... не ... пак ли ?!?!?  Невероятно колко много хора знаят какво иска Путин. Даже знаят какво мисли.

  Пропагандната машина в действие на пълни обороти.
  Ако четем само нашите медии излиза, че всеки момент може да започне Трета световна война.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  Е, добре де!

  Тия идиоти там, у Вашингтон и щабовете на НАТО, вместо да се чудат ли чудат - що не прочетат какво им е написал наш Тони?
  То "моралната дилема" ли не щеш, (това е цитат от това съчинение на Тони ), то тънък икономически анализ ли не щеш, то дълбоко дипломатическо-психологическо профилиране ли не щеш, то военно планиране ли не щеш.
  И всичко това - с такава обилна и силно убедителна историческа справка за "метафорите"!

  NSA да не спи, а да припка с разпечатката в ръка "където трябва"!
  Еййй, доживяхме, братя!

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Путин иска да присъединява "земи", а не да извърши тъй необходимите реформи в страната" - Точно! Присъединените земи заместват обещанията на Путин за нова икономика на Русия. Която да замести тръбата, от която се финансира държавата. Руснаците искат да са велики, това е! Достатъчно е да имат картошка, гармошка и водка...

 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#31] от "appen 13":

  Тихо, че ти потекоха лиги по брадичката

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Проблемът с Путин не е какво иска, а какво още ще може и най-вече - ще направи. Ребрежневизацията на матушката е налице, Путин е на 61 години, може да остане лидер на руснаците, които си го харесват, още 20-30 години. И едва ли ще се промени към по-добро. Руснаците са жертвоготовни хора: дори да им закопае страната, ако смятат, че удовлетворява т.нар. им национални интереси да граничат със себе си и да се бъркат в световната политика, те ще гладуват, ще се мъчат и ще го търпят, както са правили винаги, когато над тях се възцари лидер волунтарист. Би било много добре за всеки от психологическа гледна точка да си направи тест: какво бих искал, ако съм руснак? И да сравни отговорите с техния манталитет като нация (като индивиди и личности руснаците не са кофти хора). Тогава за Запада може донякъде да стане ясно докъде може да стигне Путин, ако не бъде подложен на международни санкции...

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 37. 37 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 505 Любопитно

  До коментар [#18] от "Дедо Либен":

  Аналогията ви е меко казано глупава. В Куба СССР се опитаха да поставят ядрени бойни глави в отговор на поставянето на такива в Турция и Италия. Значи не знам как сте по география, но Куба е значително по-близко до САЩ (една гребна лодка разстояние) отколкото Италия или Турция до Русия.

  За да има аналогията ви изобщо някакви основания, бихте ли пояснили кой иска да поставя ядрени ракети в Украйна или бившият съветски блок (Източна Европа)??? Точно обратното и дори ако не се лъжа сегашните, разположени в Западна Европа се премахват.

 38. 38 Профил на fantom
  fantom
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А междувременно гривната в Украйна се срина спрямо долара а рублата поскъпна. Горко на украинците, новите им приятели ще им покажат къде зимуват раците.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#39] от "Сова":

  Не закачай думократите. Те са неприкосновени. Спазват правата вяра и съответно не се обръща внимание на изразните средства.

 41. 41 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Американците, без да искат, направиха Путин национален герой за 150 милиона руснаци. Него, благодарните руснаци след 100 години ще канонизират, както Александър Невски навремето!!!!
  НАТО ли ще им попречи!!!!!

 42. 42 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Леко, съвсем леко дразнещо е някой, който знае отговора, да увърта лицемерно и "да събира от девет дола вода", за да извърти някаква неистина. В крайна сметка е ясно, че никой не иска зорлем американската демокрация.

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#31:"appen 13"]"Велика Русия"[/quote]

  Величието на една държава в 21 век не се измерва с големината на нейната територия!!!!...........

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Чак сега ли автора схвана, че иде реч за буферна зона и нечленуване в НАТО?
  А да се е замислял защо не гръмна и една пушка срещу лошият окупатор?
  А да поумува кой и как ще вземе Украйна на концесия?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#37] от "Sinergy":

  Бой, по география..., по онова време Турция май граничеше със СССР????

 47. 47 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Във форумите има далеч по-добри "попадения" от статията по-горе. Ако говорим за "тука има, тука нема". Има и по-задълбочени анализи, ако статията на Николов претендира за анализ. Едно е сигурно, ако авторът се пробва на попрището "Ясновидец, гадател, врачка", гладен ще умре.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 48. 48 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#45] от "Сова":

  Цал пост не по темата.

 49. 49 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#43:"dobrich"]Величието на една държава в 21 век не се измерва с големината на нейната територия!!!!.[/quote]
  Абсолютно вярно...Но пък когато притежаваш 40% от природните ресурси на планетата, някак си няма начин да не си НАИСТИНА "Велика държава"...ха-ха-ха-ха...
  А след като беше унищожен един от основните доставчици на суровини в света ЮАР и предоставен за разграбване на местните африкански царчета и племенни вождове, а другия суровинен гигант - Бразилия обслужва основно Китай, май няма много място за размисъл, кой е "велик" и кой не е...ха-ха-ха-ха...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 50. 50 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#31] от "appen 13":
  нека обърнем внимание на неговите характерологични особености, вероятно свързани с дългогодишната му работа във
  КГБ:
  Путин е милиардер!Като всеки мафиот т.е. "комунист", той е прибран човек.
  А какво има Ваня?Как живее Вова в Путиноландия?
  "Россия - ето Нигерия в снегу"
  http://go2load.com/uploads/posts/2013-01/1359407859_rossiya-nigeriya.jpg

  nemo malus felix, minime corruptor.
 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#42] от "naiden_pravdev":

  Никой не иска и руски авторитаризъм от Путинов тип....

 52. 52 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дедо Либен":

  След сто години Московското княжество ще 20ина милиона(ако се запазят демографичните тенденции), половината от които китайци. И ще има проблем с автономията му.

 53. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#49:"appen 13"]притежаваш 40% от природните ресурси на планетата[/quote]

  Които е невъзможно или нерентабилно да се добиват и доставят до международните пазари, поради своята отдалеченост, климатични или релефни особености......

 54. 54 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#23] от "Никълъс Мадурко":

  о не само. целят да разделят европа, а после да вкарат клин във все по-добрите руско-ЕС взаимоотношения, като в крайна сметка да упражняват поголям контрол и да завземат нови стратегически пазари

 55. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#49] от "appen 13":
  някак си няма начин да не си НАИСТИНА "Велика държава"...ха-ха-ха-ха...
  ............
  А Нигерия велика държава ли е, че с Россия имат абсолютно еднакви данни в индекса: от брой на населението, през икономика, корупция, брой на психоболни,замърсяване на околната среда и тн.
  http://go2load.com/uploads/posts/2013-01/1359407859_rossiya-nigeriya.jpg
  Хайде русофилите и родоотстъпниците да се наречете и нигерофили, няма да е лошо!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 56. 56 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#37:"Sinergy"]Значи не знам как сте по география, но Куба е значително по-близко до САЩ (една гребна лодка разстояние) отколкото Италия или Турция до Русия. [/quote]
  Турция май граничеше с СССР?
  И май скоро ще модернизират атомните бомби в Инджирлик?

  Путин си иска да си защитава интереса и никой не може да предявява претенции да обкръжава Русия, а Путин да седии да гледа!

  Долу евроатлантическите ценности!
 57. 57 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 605 Весело

  Само в екзотични "островчетата на приятелството", като в средите на българското русофилство, все още лелеят мечти как казаците ще напоят конете си от Перловската река.----------------------Тцъ, Перловската река е мръсна, както и всички български политици! А от това следва, че никой уважаващ себе си, своя си атаман и своята станица казак, не би дал на коня си да се допре до тази отровна смрад! Пък и казашките коне навярно, без да им дръпват поводите, биха започнали да бият с копита по мръсните и бетонирани брегове?! Не става и с името култура! Търсете друг маргинален код!

 58. 58 Профил на fantom
  fantom
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво иска ли? Путин се чудеше как да спре падането на рейтинга си, все пак 3 мандата изхабяват всеки политик в очите на хората. Но майдановците и американските им покровители му поднесоха подарък за какъвто дори не си е мечтал. Рейтинга му сигурно е вече към 80%. Имам много приятели в Русия, дори хора които не го понасяха вече са му фенове. Според допитванията даже в америка го смятат за по силен лидер от Обама. Каквото искаше, той го получи след недалновидната политика на ЕС и най вече на Америка.

 59. 59 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#37] от "Sinergy":

  обаче имаха планове за поставяне на някви радари в полша и румъния като част от противоракетната им отбрана, поради което руснаците бесняха много, ако си спомняш

 60. 60 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#54:"basilicum"]о не само. целят да разделят европа, а после да вкарат клин във все по-добрите руско-ЕС взаимоотношения, като в крайна сметка да упражняват поголям контрол и да завземат нови стратегически пазари[/quote]
  докато има оФце -
  ще има и Американци които да ги стрижат и доят

  човешката глупост е на повече от 7 000 год

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 61. 61 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 459 Весело

  Вместо г-н Тони да се упражнява в реторика, колко лош и слаб е г-н Путин, да сглоби един анализ, защо „Запада" се сниши като бито дупе пред него.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1368 Весело

  До коментар [#61] от "№55":

  Задаваш хубав въпрос, но някои отговори ще се появят след 30 години.

 63. 63 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#49] от "appen 13":


  [quote#49:"appen 13"]Но пък когато притежаваш 40% от природните ресурси на планетата, някак си няма начин да не си НАИСТИНА "Велика държава"[/quote]


  ООО има има - когато на никой не му трябват природните ти ресурси. Carbon Bubble ще дойде и ще отвърти един шамар зад врата на Путлер.

  Следете климатичните преговори за целите за 2030та.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 64. 64 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Извинете моята грубост, драга редакция, но използваната илюстрация мигом предизвика моето свободно въображение. Представих си автора Тони Някой си, с тесните си раменца, държащ по пудовка във всяка ръка.

 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Какво иска Путин?..)
  Да е Император Всерусийски- докато е ЖИВ и да се промени Канституцията ..
  Да има много водка и много жени - вече се е развел и с втората ..
  Около него - само КГБ експерти и негови ОЛИГАРСИ....Чужди - нет ..:
  Паметници из цялата Империя ..И още по- високи токчета на обувките ...Като го видят - да има припадащи млади рускини -около него ..
  Короната на Петър 1-ви..Разширяване на Империята - непрекъснато и ако може- с малко пари-защото няма да останат и за него ..)
  Цяла Източна европа - с референдуми - да се върне под прякото ръководство на КГБ - сиреч- под негово ...
  Цели булеварди , пълни с хора и съветски знаменца- като го посрещат в чужбина !!
  Цял свят да му се кланя дълбоко , щом видят "божествената "му фигура ...)) или застанат пред него ...)

  BIG AL
 66. 66 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "Graf":
  Тя, цялата статия е сбирщайн от отделни исторически събития, които на всичкото отгоре са дадени извадени от контекста, така че да получат друго значение /справка, както много тук цитират само една фраза от изказване на Бисмарк/. По ред на номерата: Петър І-ви е модерницирал Русия и я е отворил към Запада, защото вече тя е била сравнително добре вътрешно консолидирана. Следвало е нейното развитие по пътя на останалите световни империи по онова време. Развитието е станало с експлоатация на крепостните /справка например изгграждането на Петербург в блатата около Нева/. Нататък развитието на Русия до 1914 год. постепенно се отдалечева назад от развитието на Западна Европа, пак поради наличието до сравнително скоро преди това, на крепостничеството и от там масовата неграмотност сред населението, и инертността на дворянството /за справка, за френско -пруската война през 1870 год., немците казват, че е спечелена от немския учител/. За Австро-унгарската империя, 1914 год изобщо не е подходяща за започване на война, нито от вътрешнополитически, нито от външнополитически план. По това време тя вече е под силния натиск на Кайзера, за когото всяко по-нататъшно отлагане на войната е убийствено, в предвид развитието на Антантата и най-вече започналата модернизация на Русия. Следва болшевишкия преврат 1917 г.. Имал е успех, защото обикновения мужик, който до преди това е живял в тъмна изолация, изведнъж получава достъп до райони от Австро-Унгария, и Германия, и вижда че там обикновенните хора живеят много по-добре от тях, а че руските дворяни живеят много по-охолно от западните аристократи. След като роба -мужика има да губи само мизерния си живот, естествено е тази болшевишка власт да се закрепи. От 1922 г. до 1940 год. започва бурно развитие на Русия-СССР. За по-малко от 20 години се изгражда нещо немислимо мащабно. Градено е не само от затворници, но и от доброволци. Никъде другаде преди или след това в света, не е осъществен подобен скок в развитието на икономиката на една държава. Судетската криза през 1938 год. Преди мюнхенското споразумение, СССР изпраща предложение до Англия и Франция, както и до Чехословакия, че може да окаже пълна помощ на Чехословакия за защитата на териториалната й цялост. Представят им пълен план с точно конкретни бройки войски и въоръжение, което могат да мобилизират. Единствената спънка към това участие е решението на Полша да не допусне тези съветски войски до полско-германската граница /към онзи момент Германия и СССР, нямат обща граница/. Полша отказва, а Англия и Франция смятат, че Германия има пълно морално право, да се загрижи за своите сънародници, останали в държава, образувала се при разпадането на Германската и Австро-унгарската империи през 1918 г. /Същия казус като ситуацията с руснаците, останали в пределите на държави, станали самостоятелни след развала на СССР, както и с референдума на населението на Клайпедска /Мемелска/ област в Прибалтика/. До тук добре, но докато се водят след това Московските преговори, между СССР, Англия и Франция, за ограничаване на останалите аспирации на Хитлер / на които преговори двете западни страни изпращат делегации от нисък ранг, без никакви пълномощия/, Хитлер взима че окупира останалата част от Чехословакия. Англия и Франция не предприемат нищо съществено по този въпрос, а Полша не само, че не пуска съветски войски, а напротив сама окупира Тешинска област, от състава на Чехословакия. Е, Вие ако бяхте на мястото на Сталин, с когото ви оставаше да сключите договор за ненападание. На Англия и Франция вече се е разбрало, че не може да се разчита, а Полша сама държи руски територии, на изток от линията "Кързон" и не желае и да се проговори за някакви договори със СССР. Целта на политиката на Путин е възстановяване на Русия в рамките на границите на бившия СССР, към 1940 год, евентуално без Прибалтика. Това възстановяване, може да не стане по негово време, и може да претърпи някакви метаморфози, но ще стане. Русия не е комунистически СССР, където всичко беше поставено в името на една идеология. Сега там е същия корпоративен капитализъм, както в САЩ и ЕС, само че още не се е научили да пипат повече с кадифени ръкавици като Запада, но те бързо се учат. Няма никакво значение за Русия, дали на нас ни е добре или зле, важното е на тях да им е добре. Същото е отношението и на САЩ към нас. Всичко друго е демагогия.

 67. 67 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Ами то 2 години вече няма Путин .
  http://demotivation.me/images/20120520/1zqk7rn2u0fm.jpg

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 68. 68 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 505 Весело

  До коментар [#46] от "Дедо Либен":

  Със СССР - ДА, с Русия - НЕ При всички положения съм против подобно мислене, без значение Русия или САЩ. Това какво прави една суверенна държава на нейна си територия, не е работа на съседите освен ако не се засягат общи ресурси (примерно язовир и бентове на река, която върви и в двете държави). Разбира се от друга страна нищо лошо няма в диалога и кооперацията.

  До коментар [#56] от "Сова":

  От много време е ясно, че който нападне коя да е ядрена страна, светът вече няма да е същият. Говорим за стоици милиони, че и милиарди жертви. Това кой и какво си модернизирал и правил изобщо ми е през оная работа, стига да не се намесват нови играчи като Северна Корея, Иран и т.н. (конкретно СК са достатъчно луди за да нападнат).

 69. 69 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#64] от "naiden_pravdev":

  Да разбирам ли че ти си "тъпият мускул" на форума?

 70. 70 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "gedk":

  Приемете ме по-скоро като търсач на генезиса на нечий нездрав дух, иманентен за нечие слабовато авторово тяло.

 71. 71 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Колко изчерпателно ми се обясни какво иска Путин.
  Собственото ми мнение си остава.
  Кой и кога,обаче,ще се реши да ми обясни какво искаше Запада и най-вече САЩ.
  Не се ли закъснява с тия обяснения.Въобще ще се появят ли или и доколкото ги има,ще ни бъдат спестени.
  Тогава пак си остава собственото ни мнение.
  Това на тия,които могат да си позволят да имат.

 72. 72 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#70] от "naiden_pravdev":

  Като антитеза на Mens sana in corpore sano така любимо през социализъма нали? Тя идеята на автора май е била по-различна ам нейси. Пък на вас русофите май и скромност не ви липсва. Ма народа го е рекъл: ем лайнян...

 73. 73 Профил на Stefan Arsov
  Stefan Arsov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Путин -ефтин националист и етатист по дифолт мустра као од пред 2та светска војна.

 74. 74 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "Sinergy":

  Де да беше така просто. Към онзи момент на Карибската криза, Турция има обща граница със СССР. Като се отчита тогавашното развитие на ракетните и авиационни технологии и на ядреното оръжие, САЩ са разположили ядрени бойни глави със съответните ракетни носители в бази в Турция. Сега не ми се търси, точно от какъв вид и с какви ТТданни са били, но те са разположени там, като елемент от общ план на САЩ и НАТО за война с СССР. Целта им е била Южната част на СССР. Както казах, техническото ниво на ракетите тогава е такова, че по-голямата част от ядреното оръжие са авиационни бомби. Самолетите се засичат по-рано и има повече време за реакция спрямо тях. Ракетата в Турция е на близка територия, изтрелва се сравнително бързо и лети по-бързо, съответно времето за реакция е много по-малко. Турция като суверенно държава се съгласява да предостави своята територия за тези ракети. И тук вече се засягат жизнено важни интереси на съседния СССР, защото се нарушава вероятно достигнатия по онова време паритет. При Кубинската национално-освободителна революция на Фидел Кастро, Американските корпорации и най-вече мафиотските такива, инкасират колосални загуби. Ако мислите че това не е така, замислете се, защо е тази многолетна търговска блокада от страна на САЩ към Куба, та такава блокада те не са провели и към своя архивраг СССР. Това отношение на САЩ, принуждава Кастро да се свърже с СССР, достатъчно е писано, че първоналачно той е нямал такива намерения. От тези контакти с Кастро се възползва СССР, който решава да възстанови паритета в възможността, ядреното оръжие да достигне навреме и безпрепятствено целта си. Те разполагат ракети в Куба и дават възможност на американските разузнавателни самолети да ги заснемат. Започва масова информационна кампания в САЩ, защото за първи път от 1812 год, когато английски войски завземат столицата Вашингтон, САЩ не са застрашени така непосредствено. Започват се задкулисни преговори СССР-САЩ, относно възстановяване на ядрения паритет, допреди поставяне на ракетите в Турция и Куба, като всичко това се върши под булата на масова медийна истерия в САЩ и Западна европа. Точно тогава, Хрущов прави един голям подарък на Кенеди. Двете страни се договарят да се махнат ядрените ракети от Турция и Куба, като на Кенеди ще остане правото да заяви, че той е спасил света от ядрена катастрофа, като е принудил Хрущов да изтегли ракетите си от Куба. Така и става, и Кенеди се превръща в национален герой, който спокойно си гарантира преизбирането. Вероятно при направените анализи в съветската върхушка е преценено, че е по-добре за тях да имат работа с Кенеди, отколкото с някой ястреб, от рода на Макартър примерно. Първо се изнасят съветските ракети от Куба, като това ставя медийно достояние, а малко по-късно тихомълком се изнасят и американските ракети от Турция. На света това е представено като победа на САЩ, но в действителност, тази така наречена Карибска криза, завършава на началната си точка и принуждава двете велики сили да насочат основните си усилия към разгръщане на пълноценни групировки от междуконтинентални балистични ракети и атомни подводници, носители на ракети с ядрен заряд. Казах, че всичко това е така, изхождайки от нивото на развитие на технологията по онова време.

 75. 75 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Какво иска Путин?
  Иска САЩ да не правят големи глупости преди фалита. Иска САЩ да спрат да подкрепят екстремисти по цял свят, където да изпълняват геополитическите задачи на Пентагона. Иска САЩ да спрат да сменят правителства наляво и надясно когато им падне, вкл. с използването на военна сила (плюс обеднен уран и бял фосфор). Иска САЩ да спрат рекета срещу по-слабите държави. Иска САЩ да спрат с двойните стандарти. Иска САЩ да спрат да слухтят. Всъщност, това не го иска Путин. Иска го света.

 76. 76 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#75] от "Отнесен":

  Отнесен, отнесен, ама хич не си отнесен!!!
  Браво пич ++++++++++++++++++!!!!

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  [quote#75:"Отнесен"](плюс обеднен уран и бял фосфор).[/quote]
  Обеднен уран - логично, САЩ са обеднели, а забогателите рашки използват обогатен уран (235).
  А иначе за белия фосфор...., да не искаш да използват червен фосфор?
  Френд, готин ник имаш, подхожда ти - ОТНЕСЕН

 78. 78 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "спецификата на руската автокрация е в нейната поразителна устойчивост да остава незасегната както от многочислените реформи, така и от кървавите революции – "отгоре" и "отдолу".
  +++

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 79. 79 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Анализът изглеждаше да е по- балансиран от обикновено, докато стигнах до тук:
  [quote#0:"Тони"]Путин е типичен "контрареформатор" в руската история. Той иска да присъединява "земи", а не да извърши тъй необходимите реформи в страната.

  Като реформатори в новата руската история ще останат Хрушчов, Горбачов и Елцин – лидери, които се опитваха, доколкото могат, да наложат жизненоважните за страната си промени чрез "революция отгоре", без да присъединят "нито педя земя".[/quote]
  Какво имаш предвид "реформатор и реформи", аФторе? Насочени навън, или в страната? Щото Сталин, Брежнев и Путин доста добре се справят с вътрешните(както и с външните, между другото), а Горбачов и Елцин така се "справиха" с външните, че поставиха страната си на колене пред запада, а с вътрешните доведоха до колапс. Хрушчов е спорна личност, но и той предаде Крим и кримчани.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Путин може да е спечелил битката,но войната не е и не трябва да му се разрешава да я спечели.

 81. 81 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "appen 13":Ако наистина разчита на Китай значи нищо от описаните му характерологични особености не е вярно.

 82. 82 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#55] от "СДС":++++++++++++++++++++++++++

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  [quote#75:"Отнесен"] с използването на военна сила (плюс обеднен уран и бял фосфор)[/quote]
  А бяло сладко и студена вода може ли?

  klimentm
 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Путин знае какво иска и не го крие. Показал е, че не го вълнуват реакциите на света, когато си преследва целите. Проблемът е, че света не знае как да се справя с такива, като Путин! Или, може би не иска да знае... Не мога да приема първото! Че, просто не знае.

  goblenka
 85. 85 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Винаги съм се впечатлявал и озадачавал от яростта и настървеността, с които най-дребните псета джавкат по големите копои. После съм се вглеждал и съм откривал, че зад псето дребосък наднича голямо псе, от вълкодав нагоре. Хе-хе, как да не се дере от лай посраният помияр!

 86. 86 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Щом като цялата световна дипломация не може да съобрази какво иска един Путин, къде и е далновидността Дайте му един сладолед на човека, може това да иска!
  Абе, в Култура да не би Вежди Рашидов да е прописал? Какви са тези безсмилици и псевдо-теории?

 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#55] от "СДС":

  Футека, на бате, сравнил ... с палец.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#75] от "Отнесен":
  Точно казано.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#28:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"] Преди седмица Ердоган заплаши Путин, че ако Русия посегне на кримските татари, то Турция ще блокира Босфора за руски кораби![/quote]
  Сега от Крим ракетите ще стигат до Босфора за няколко минути и могат да направят паралелен канал. колко му е. Нищо, че има Турция има голяма армия и голям флот.

 90. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#18:"Дедо Либен"]Когато през 60-те СССР разположиха ракети в Куба, американците ревнаха и то с право. Каква е разликата днес? САЩ иска да разположи ракетите си "под прозорците" на Кремъл. Нямат ли право руснаците да се противопоставят????[/quote]
  Какви ракети те гонят.Да не би някой да е разположил ракети в балтийските държави .Дори нашите ракети ги унищожихме,за да влезем в НАТО.Просто мислене с катрегории на 19 век.И проблема почна с пуски натиск Украйна да не подпише споразумение за асоцииране с ЕС,нищо общо с никакви ракети,топове и т.н.

 91. 91 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Смешно е желанието да присъединяваш земи, към държавата с най-голяма територия, да не говорим за територия на глава от населението.
  Русия не се оправя с наличната територия по отношение на рационалното и използване и напълно го закъсва пом отношение на инфраструктурата и комуникациите.
  да имаш територия с неизброими ресурси, да имаш относително добре образован и немалоброен народ и да изкарваш от всичко това в пъти по-малко, отколкото японскияя народ, съсредоточен върху голите каменисти острови, си е такъв срам, че не имперски амбиции и един от владетелите на света, а ниско сведена главица и послушание би трябвало да се очакват.
  Да ама не, напротив, колкото си по затънал в л....а, толкова повече си вириш главата и това само и единствено от позицията на атомно въоражение с което напрактика рекетираш света.
  Какво да кажа, завидна позиция, която ме кара да се радвам, че не съм се родил в тази иначе прекрасна страна, населена с не лоши хора.

 92. 92 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 760 Весело

  Изобщо не е интересно какво иска Джу.
  За Нас , би трябвало да е интересно, какво искат неговите гъзоблизци в България. От Тях идват проблемите.
  Останалото е баластра мохабет

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 93. 94 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Автора не познава основни исторически факти и си разсъждава в някакви измислени от него собствени категории. Сталин е реформатор, ако се абстрахираме от методите му, фактите показват следното: Сталин заварва една унищожена от гражданска война страна икономиката на която е основана на примитивно земеделие, промишленост почти липсва, а населението в голямата си част е необразовано. За две десетилетия до войната промишеността е създадена почти от нищо, земеделието се механизира, което изисква окрупняване и изхвърляне на голяма част от селяните извън него и превръщането им в промишлени работници (реално, ако се вземе предвид заетостта в селското стопанство преди и по време на Сталин ще се види, че производителността в последното е нараснала десетки пъти). За Сталинова иновационна реформа може да се смята и откриването на начин за замяна на голяма част от бюрократичния апарат чрез периодични чистки. Ако това не са реформи здраве му кажи.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 94. 95 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#90] от "slonsco":
  ... Да не би някой да е разположил ракети в балтийските държави ...

  Бъркате крушите с ябълки.
  Балтийските държави са колкото София и Варна взети заедно.
  Украйна е 45 милионна държава, освен по-голямата територия.
  И такава държава си има и съответствуващата и армия. В момента, мисля, че беше 120-150 000 души. И североизточната и граница е на 500 км. от Москва. Несравнимо, нали?

  И още нещо за балтийските. Там отдолу е и Калининград.
  Нима мислите, че след ВСВ, при положение, че "взема" Полша, СССР си "оставя" Калининград? И после, след разпада, пак си остана руски?
  Е, Путин осигури с Крим и един южен Калининград.
  Та да няма НАТО-вски ракети в Украйна. Като в Балтика ...

  Прочее ... руските медии "намекват" вече, че в Крим ще базират Ту22М3 в модернизираният им вариант Ту22М3М.
  Против всякакви евентуалности, както беше лафа на другарят Сталин ...

 95. 96 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 775 Неутрално

  автора е прав, Путин иска да влезе в историята. И ще го постигне, но вероятно не както си го представя.
  Ще бъде запомнен като направил неуспешен опит да възкреси отдавна умрял комунистически мастодонт. И като забавил развитието на територията на експеримента с още няколко десетилетия.

 96. 97 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#4:"mediator37"]Путин ще си постигне целите.[/quote]Зависи много каква е тя.
  Ако става въпрос за контрол на зоните в които има социална подкрепа (Крим например), да ! Но излезе ли извън нея ... съмнявам се.
  Като се има пред вид, че "апетитът идва с яденето" . . .

 97. 98 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Жална ни майка, ако САЩ и ЕС не са готови за отпор на имперските амбиции обитаващи главата на последния комунистически диктатор.

 98. 99 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Като прочетох в статията, че Хрушчов бил реформатор, че и Елцин също, плюх, спрях да чета и съжалих, че напразно съм пропилял няколко минути от живота си в четене на подобни неща.

 99. 100 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#89:"fokusnik"]Сега от Крим ракетите ще стигат до Босфора за няколко минути и могат да направят паралелен канал. колко му е. [/quote]Тъпо е когато в главите ви влиза като основен аргумент военната сила. Особено срещу държава от НАТО. Пък да не забравяме и че ние сме прекалено близко до Босфора и "копаенето" на паралелен канал с ракети няма как да не ни засегне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK