Носталгия по комунизма: Не е ли твърде къса паметта ни

Носталгия по комунизма: Не е ли твърде къса паметта ни

© Надежда Чипева, КапиталНеотдавна в пресата излезе забавната новина, че Северна Корея задължава със закон мъжете да носят прическата на Ким Чен Ун. (Вероятно на плешивите мъже ще им раздават перуки. Или по-скоро ще им режат главите...) Коментирах новината на стената си във "Фейсбук": "Ето! Тези хора са построили комунизма! При развития социализъм само ни подстригваха дългите коси (и мереха полите на момичетата с линийка в училище), но още нямаше държавно постановление каква точно трябва да бъде прическата. Пък и живковата не беше особено подходяща за подражание..."


Сигурно трябва да обясня за по-младите, че през седемдесетте години, когато дойдоха на мода дългите коси за мъжете и късите поли за жените, младежите бяха принудително подстригвани и преобличани. А една сутрин Софийският университет осъмна с надписа в двора


"Днеска косите - утре главите!"...
Уви, авторите на този смел протестен надпис не са знаели, че главите никога не са преставали да падат в нашата родина. Не само по време на масовите политически убийства – чрез "Народния съд", без съд и присъда, в концентрационните лагери, не само убийства на участници в горянската въоръжена съпротива срещу режима и политически опозиционери, а дори и убийства на провинили се комунистически лидери като Трайчо Костов. БКП и ДС никога през годините на комунизма не са спирали да громят "класовия враг" по един или друг начин. А класови врагове бяха не само неудобните за властта хора, но и техните семейства.


Моята иронична забележка за поредния севернокорейски Ким и неговата прическа изненадващо ядоса някои хора. Ядоса ги явно неуважителното ми отношение към Тодор Живков. И сега, под тази статия ще се появят злъчни коментари, напомнящи как бащата ми, Любомир Левчев, е бил комунист и "слуга на Живков". Синът на класовия враг си остава класов враг, дори и когато вече наближава пенсионна възраст... Но раздразнението от моята политическа позиция обикновено идва именно от редиците на бивши комунисти и офицери от ДС, които виждат в мое лице ренегат на тяхната партия-класа. Тази партия-класа беше управляваща и продължава да управлява и до днес.


Губейки битката за Украйна на политическия и икономическия фронт, Путин реши да направи рязък завой назад към политиката на военната заплаха и към войнствената реторика от времето на Брежнев.


Анексирането на територии от съседни държави под претекст, че се защитава национално малцинство е всъщност реваншистка политика от средата на миналия век.


Но както по време на Студената война, така


и сега американците са виновни за всичко...


Едно време имахме "активни борци против фашизма и капитализма". Сега отново, според московската идеология, в Киев след Янукович властта е била взета от някакви фашисти, но фашисти подстрекавани от американците. Еклектическото безумие на тази реторика на новата студена война отива още по-далеч. Тя е често и антисемитска. Лошите американци са хем фашисти, хем евреи. (И хомосексуалисти.) Евелина Закамская, водеща от руска държавна телевизия заяви, че евреите сами били виновни за Холокоста. Интервюираният от нея Андрей Проханов, страстен привърженик на агресивната политика на Путин, каза че и сега еврейски организации поддържали фашисткия Майдан. Според друго негово изказване на митинг, на който е присъствал и Путин, Барак Обама пък бил достоен за член на Ку Клукс Клан... Евреи-фашисти, афроамериканци в Ку Клукс Клан... Може ли всичко това да бъде част от официалното политическо говорене (държавна телевизия, митинг с Путин) - в една нормална страна? Прилича на говоренето на Ахмадинеджад или Ким Чен Ун.


В Киев (който сега е атакуван и икономически чрез "Газпром" с над 40% поскъпване на горивото) имаше наскоро нови размирици предизвикани от ултра националисти. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Турчинов намекна, че обръщането на радикалното движение "Десен сектор" срещу новата власт може да е станало под влияние на Москва. Това изобщо не е невъзможно. Путин подкрепя ултра десни сили и в други европейски страни. И не само с цел да дестабилизира Европа. У нас ултра дясната "Атака" обслужва Путин, като същевременно пледира за национализация и говори за Запада като за основния враг на България. Антитуркизъм, антисемитизъм, хомофобия, антизападничество и любов към Русия... Крайно дясното и крайно лявото от край време си приличат и се привличат. И нациската и комунистическата партия се наричаха "работнически" и "социалистически" партии. Тоталитарните диктатури бяха подобни.


Изведнъж бивши комунисти и агенти на КГБ, като Путин, станаха големи радетели за панславизъм и православно братство, за връщане към историческите корени и имперските въжделения на Русия. Дали държавният "реален соцализъм", уж вече забравен от управляващата олигархия, не се възражда като нов руски националсоциализъм?


И у нас путиновата Евразийска идея има горещи привърженици. Мнозинството от младите хора, които са ходили в Берлин, Париж, Лондон или Ню Йорк, трудно ще бъдат убедени, че там се живее по-лошо отколкото в Русия. Но тъй като историята на комунизма на практика не се изучава в гимназиите, а днешните български гимназисти и студенти са родени след комунистическата власт, сега се прави опит да се промиват техните мозъци с мита за прекрасното време на комунизма, времето на Живков и Брежнев.


На тези млади хора бих искал да разкажа още


две истории от самия край на живковото време:


Беше вече лятото на 1989-та. Живеех в "Зона Б-5" в София. Прибирам се към къщи от работа и – какво да видя – в кварталния плод-зеленчук, обикновено празен и запуснат като всички държавни магазини, на витрината греят измити червени домати. Влизам и казвам:  "Един килограм домати, моля!". Продавачката ме поглежда с ирония и отговаря: "Доматите не се продават. Само за витрината са. Днес другарят Елцин ще идва на посещение в нашия квартал." Елцин тогава беше партиен секретар на Москва. Но Живков, както се беше снишил, за да изчака да премине бурята на перестройката, трябваше все пак усърдно да ухажва Големия брат... Днес малцина от гледащите "Биг Брадър" се сещат от къде идва метафората за Всевиждащото око на Големия брат. Защото нито са живели по онова време, нито са чели Оруел. Нито знаят, че през 80-те пресни домати рядко се срещаха в плод-зеленчука, дори и през лятото.


Точно под нашия блок на бул.Стамболийски имаше магазин за телевизори. Прибирам се една друга вечер по тъмно и виждам опашка пред затворения магазин. Идва автомобил "Лада", от който двама младежи извеждат възрастна жена, поставят стол в края на опашката, слагат баба си да седне, завиват я с одеалото и си отиват. Осведомих се за какво е тази опашка по никое време. Оказа се, че на сутринта щели да пускат за продажба нов български телевизор с холандски кинескоп. И хората се канеха да не спят цяла нощ, за да не го изпуснат...


Реалността понякога е по-абсурдна
от художествена литература


Преди година четох във "Фейсбук" носталгичен текст за българското левче от 1980-те, с което можело да се купи " една кутия цигари "Арда" (60 стотинки), един кибрит (4 стотинки), баничка (18 стотинки), боза (18 стотинки) и две обикновени вафли Чайка (12 стотинки)"... Обаче в друг коментар се припомняше, че по същото време един литър руска водка струваше 10 лева, кафе нямаше, луканката, ако се намери, беше 8 лева, сиренето – 3,60. Минималната заплата тогава достигна цели 120 лева. А заплатата на млад специалист беше 155 лева. Западни коли не се продаваха, а една "Лада" струваше 6000 лева, но за нея се чакаше 15 години ред. Освен това основни български храни като боб, лук и картофи се внасяха от чужбина. Банани и портокали пускаха само по Нова година като луксозна стока.


Сега много българи напускат страната, за да работят в държави, в които стандартът на живот е по-висок. Преди 1989-та това не беше възможно. Малцина получаваха разрешение да пътуват на запад. Имаше не само входни, но и "изходни" визи, издавани от нашите власти. Повечето от тези, които бяха пускани да пътуват, бяха или партийни функционери, или известни спортисти и учени (само ако са с чисто досие). Мнозина бях вербувани за агенти на ДС, за да могат да заминат. През 1980-те Западна Европа беше пълна с югославски и турски гастарбайтери. Но за нас, българите, затворени зад телените мрежи на съветския лагер, дори Югославия изглеждаше като цъфтящ Запад.


Добре е да се поощрява българското производство. И не е добре това, че повечето стоки, които купуваме, не са български. Но


в Северна Корея всички стоки
са родно производство


Все пак аз не бих живял в тази страна, където навсякъде се ходи под строй и властите са специалисти не само по рязане на коси, но и на глави.


Да, светът е различен днес. Капитализмът не е рай. Парниковите домати нямат вкус. Бургерите в "Макдоналдс" не могат да се сравняват с домашни кюфтета. Освен това материалните придобивки не правят сами по себе си хората по-щастливи...  Но единственото, по което имам носталгия като помисля за 70-те или 80-те, е младостта ми. Нямам никаква носталгия по телевизорите "Опера", москвичите и трабантите, евтината боза, лошите ресторанти. Нямам носталгия и към мечтата (несбъднала се за мнозина) за паспорт с "изходна виза", с който да можеш да видиш някой ден широкия  свят оттатък Калотина. (Тогава не можеше дори да се гледа западна телевизия или да се четат западни вестници, а интернет, разбира се, нямаше...)


Освен това аз говоря за живота на средния човек в София по онова време, който живеше в едностаен апартамент със семейсвото си, в панелка, вмирисана на мухъл и туршия, прекърпваше стари чорапи, ходеше на работа с претъпкания трамвай, а в неделя обикаляше пустите улици, замечтан за далечни екзотични градове... Не говоря за тези, които дръзваха да се опълчат против властта. Не говоря за тормозените и убиваните по лагери и затвори, за жертвите на "възродителния процес", за заклеймените "врагове на народа" и заклеймените им семейства. Не говоря, разбира се, и за малцината привилегировани. Говоря за живота на средния човек, на мнозинството хора.


Дори протестът срещу замърсяването на Русе (от румънска страна!) се смяташе тогава за опасно вражеско действие, камо ли да кажеш нещо в частен разговор (пред потециален доносник) против властта  нас...


Сега отново и отново се опитват да ни натрапват някакви конспиративни теории за "плана Ран-Ът"(подготвен впрочем от правителството на Луканов, но останал неизпълнен), чрез който подлите американци искали да съсипят България. Затова, видите ли, сме били на такова дередже, а не защото още ни управляват същите "отговорни другари" и офицери от ДС, превърнали се по време на прехода в мутри и олигарси. Не корупцията и незачитането на закона, а демокрацията била причината да сме бедни! И за всичко били виновни най-вече американците.


Интересно защо така ни мразят
тези американци?


Защо решиха да съсипят точно нас, а не да кажем словенците, чехите, литовците, естонците? Защо в други източноевропейски държави хората живеят далеч по-добре от нас? Да не говорим за западно-европейските държави. И защо ние, колкото и да сме на европейската опашка, все пак живеем по-добре от руснаците?


Не, другари от БСП и "Атака", благодаря ви, но не искам Евразийски съюз на мястото на Съветския! Помня все още за какво става дума. Слава Богу, че сме в Европа!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (692)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 723 Весело

  Браво, много хубава статия.
  На евро изборите да изметем азиатците.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не, не е къса паметта ни. Но нормалните хора помнят и хубавото и лошото, обективизмът е качество на богатите (духом) хора.
  Естествено Северна Корея не е за пример дори е много лош пример, но пък между сегашна България и България през 80-те , май повече клоня към онази.И повярвайте помня добре поне все още

  Все по-хубаво става :)
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"rkirov"]между сегашна България и България през 80-те , май повече клоня към онази[/quote]


  Що? Краднáл си тогава, а сега треба да рáботиш? Или да учиш? Ти изобщо прочете ли статията? Какво те "накланя" към онова време?

 5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Сега отново и отново се опитват да ни натрапват някакви конспиративни теории за "плана Ран-Ът"(подготвен впрочем от правителството на Луканов, но останал неизпълнен), чрез който подлите американци искали да съсипят България.[/quote]
  Интересен въпрос:
  [quote#0:"статията"]Интересно защо така ни мразят
  тези американци?
  Защо решиха да съсипят точно нас, а не да кажем словенците, чехите, литовците, естонците? [/quote]


  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според мен темата е безсмислена.Нищо няма да е като преди. Но някои имат нужда от бяство от днешната реалност,която никак не е нито свободна,нито перспективна.

 7. 7 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1987 Весело

  Поклон пред автора, дано го чуят младите! А разни "чичковци" нека носталгично си мечтаят за славните времена на Кремиковци и да громят сорсоидите и неолибералите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  '''Интересно защо така ни мразят
  тези американци?'''

  Проблема не са американците като народ- около 50 милиона от тях гладуват .Проблема са американските корпорации и базираните в САЩ транснацинални компании- след тях нищо не цъфти-само банковите им сметки и лъскавите им офиси в небостъргачите.

 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#2] от "rkirov":
  [quote#2:"rkirov"]но пък между сегашна България и България през 80-те , май повече клоня към онази.И повярвайте помня добре поне все още [/quote]
  Какво съвпадение, понякога и азЕ, не баш за 80те (вече ме нямаше тогава), ама за през 60теСамо като си спомня че бял косъм нямах, можех да тичам по бързо от трамвая по Графа нагоре от Славейков, и до 5тия етаж се качвах тичешката, по 3 стълби на крачка

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#5:"Мойше! Толкоз!!!"]Интересен въпрос:

  Интересно защо така ни мразят
  тези американци?
  Защо решиха да съсипят точно нас, а не да кажем словенците, чехите, литовците, естонците? [/quote]
  Кое му е интересното? И те са скапани и са на ръба на фалита. Особено страни, като Словения, Хърватия и Балтиките. Не случайно Орбан изхвърли МВФ.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"_j."].Нищо няма да е като преди. Но някои имат нужда от бяство от днешната реалност,която никак не е нито свободна,нито перспективна[/quote]
  Никой не казва, че трябва напълно да се връща старата система, но така или иначе тази си заминава и трябва по- скоро да се замени с нещо друго, докато има време. Ако не стане после ще е много трудно за всички.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Весело

  Поради това, че си на пенсионна възраст, ти опрощаваме "престълението" че си син на "слугинажа" на комунистите. Децата не носят вина за престъпленията на родителите си, ако самите те не са

 16. 16 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "mar_x":
  И тогава съм учил и работил и сега работя и се уча .
  Но съм живял и тогава и сега , а ти коя година си роден

  Все по-хубаво става :)
 17. 17 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бавно се променя света.Идеята,че държави,живели векове в авторитарни режими,изведнъж ще прегърнат демокрацията и свободната пазарна икономика,е една голяма илюзия.Но все пак както е казано-божиите мелници мелят бавно,но сигурно.Както и да го погледнем,светът сега все пак е едно далеч по свободно и демократично място,отколкото,да речем,през 1975,когато само една малка част от него се радваше на демократичните придобивки и просперитет-Западна Европа,и то не цялата(в Испания имаше фашистки режим)САЩ,Канада,Япония и Австралия.Комай май други нямаше.
  Та така,две крачки напред,една назад-да се надяваме,че нещата ще продължат да се подобряват.

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Браво за статията а и снимката горе е показателна какво нещо е комунизЪма досущ шестоъгълният п.......ик.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Носталгия по комунистическото време изпитват тези, които тогава са били по-добре от сега. Така че ако около половината българи са носталгично настроени към миналото, за това са виновни не те, а тези, които за четвърт век вместо да подобрят живота на тези хора, както ни обещаваха в началото на криминалния ни преход, го влошиха. И продължават да го влошават. И, между другото, бащата на автора е носталгично настроен. Защо авторът преди да започне да ни агитира, не проагитира баща си, който в никакъв случай не е неинтелигентен и лесно може да го разабере? Разбира се, ако казва истината?

  И, по дяволите, нима нашите автори, подхранващи форума със статии, и голяма част от коментиращите, не могат да разберат, че в съвременния свят комунистите не са повече от изчезналите още в края на ХVІІІ век илюминати? Че, като изключим Северна Корея, където случаят е не политически, а психиатрически, бившите комунисти се превърнаха в комунистически капиталисти? Нима в Китай, в който безразделно управлява коменистическата партия, строят комунистическо общество? И ако е така, защо имат толкова мултимилиардери в зелено?

  Всъщност бившите марксисто-ленинисти още преди началото на прехода се превърнаха по своите политически разбирания в капиталистически ленинисти. И точно те бяха тези, които разградиха комунистическата система, като се опитаха да запазат от нея за себе си само властта и възможността да ограбят държавата и народа и да продължат безсменно да управляват. Е, в България те успяха. В Русия също, но само до 2000-та година. След което Путин се отказа оковчателно от комунизма, но запази ленинизма, и се опитва да запази Русия извън влиянието на Западния капитализъм, който претендира начело със САЩ да доминира и управлява цялата планета.

  А всичко това е толкова лесно за разбиране, ако не противоречи на интересите на тези, които трябва да го разберат! Разбира се, ако те не са зомбирани или прекалено егоистични.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#14:"Периметр"]Никой не казва, че трябва напълно да се връща старата система, но така или иначе тази си заминава и трябва по- скоро да се замени с нещо друго[/quote]
  С какво? Там е проблемът!
  Ти можеш ли да кажеш с какво?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#14:"Периметр"] скоро да се замени с нещо друго, докато има време[/quote]
  С нищо няма да се замени.Ние сме изтъргувани вече. Русия не ни иска,още по-малко пък да ни оправя.Официиалния строй в ЕС е някакъв вид социализъм,но на малцинствата.Мнозинството има избора да работи много и да умре преди пенсия.Всичко друго са детайли.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#2:"rkirov"]Естествено Северна Корея не е за пример дори е много лош пример, но пък между сегашна България и България през 80-те , май повече клоня към онази[/quote]
  +++
  [quote#11:"boby1945"]Изключително нефелна статия.... [/quote]
  +
  Става все по -весело както по времето на соца се опитваха да ни убедят колко е хубаво да е соц, така и сега поръчкови "журналисти" творят за да ни кажат колко е ни е хубаво днес - 2014г. да сме най-бедни в Европа , да сме най-болни в Европа и да сме първи по извършени самоубийства на глава от населението ! То е хубаво да се пишат положителните неща но и трябва да се сочат с пръст финансовите терористи които ни обират с "демократични" методи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#20:"glog"]Така че ако около половината българи са носталгично настроени към миналото, за това са виновни не те, а тези, които за четвърт век вместо да подобрят живота на тези хора, както ни обещаваха в началото на криминалния ни преход, го влошиха. [/quote]
  Ами почти през цялото време на власт бяха БКП/БСП/ДПС. Те са имали правото и възможността да променят условията и правилата за живот.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  "Днес, някои руснаци обичат да признават, че се поклонници на Сталин. Но Март 1953, когато Сталин умря позорно, докато се опитва да изтрезнее в жарката сауна след дълъг гуляй със своя стар приятел, Никита Хрушчов, четири милиона хора плакаха в Red Square на погребението на Сталин. Сирените виеха, звънци пътни таксита, коли надуваха свирки и работата спря в цялата страна."
  http://askmarion.wordpress.com/2014/03/12/the-kremlins-new-glasnost-campaign-to-fool-the-west/

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 27. 28 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво Владо !!! Чудесна статия !!!
  До коментар № 9:"_j." "Проблема не са американците като народ- около 50 милиона от тях гладуват."
  Пусти американци, как не са усетили , че при нас е раят, та да се юрнат към България, че тук даже и циганите не гладуват след обиколка на кофите за смет !!!

 28. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Сигурно трябва да обясня за по-младите"-а на нас,по-старите можеш ли да обясниш къде те стяга чепика?Например защо най-автентичният жив анти-комунист Янко Янков,когато казва че децата на бившата червена номенклатура,поизпрали биографиите си на запад,се връщат да получат наследството на своите родители,властта,най-напред се сеща точно за Владимир Левчев и го дава за примел.После споменава Безуханова и други такива.

 29. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Сега отново и отново се опитват да ни натрапват някакви конспиративни теории за "плана Ран-Ът"(подготвен впрочем от правителството на Луканов, но останал неизпълнен)
  ________________
  Всъщност Луканов си беше от авангарда на политиците либертарианци и проводник на американската лимонка Горбачов !
  Този план можеше да се говори ,че е конспиративен 1990г. когато населението си мислеше ,че ще минем в клуба на богатите от раз само като затегнем коланите и понесем шоковата терапия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 32 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#28:"mils5656"]че тук даже и циганите не гладуват след обиколка на кофите за смет !!! [/quote]
  Това с кофите за смет /и не само от цигани / е реалност и привилегия на новия строй. Някой да е виждал изхранващ се циганин от кофи през соца. Тогава те и апартаменти имаха по блоковете и работа на постоянен трудов договор.А децата им ходеха на училище дори до средно .
  п.с. има линкове -сам провери колко американци са тотално на купони за храна.

 32. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#22:"_j."]Официиалния строй в ЕС е някакъв вид социализъм,но на малцинствата.[/quote]
  Социализъма за малцинства и сексуално различните е важен за да бъдат унижавани хората от средната средната класа и работещите които трябва да ги издържат заедно с бюрокрацията ( корпорацията) на EU така ,че да нямат шансове да вървят на горе а само да пропадат ако се отпуснат от финансовата дисциплина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чудесна статия, която описва и напомня точно как са били нещата от онова време за да знаят сегашните поколения, защото предполагам,че нещата не се изучават в уроците по история в този вид. И не са малко хората ,които помнят точно как са стояли нещата и нямат никакво желание онова време да се върне.

 34. 35 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 453 Весело

  Хубава статия. Но темата е необхватна - има много за писане.
  А УЧЕНИЧЕСКИТЕ И СТУДЕНТСКИТЕ БРИГАДИ?
  Като ученик се е случвало по 3 месеца в година да сме на бригада (пролет, лято, есен, та до края на ноември, в снега сме събирали царевица на ръка - става дума за 1980г)
  Като студент, бригада - по месец през лятото.

 35. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поредният памфлет на г-н Левчев.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Весело

  "Интересно защо така ни мразят
  тези американци?"

  Да отговорят онези, които се изнесоха от Америка на бегом?

 37. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#27] от "pavur":
  Когато по времето на соца по нашето черноморие имаше нудистки плажове и сексуално разюздани девойки по къси поли се срещаха на всякъде в демократична Европа нудистите ги биеха с палки !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 39 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Строят е робовладелски. По целия свят. Само, че някъде ги дерат по-малко, някъде повече. При нас как е ще си отговорите сами.
  А в Северна Корея е пак същото. Обаче там другаря Ким иска да си ги стриже сам и не пуска другите хиени.

 39. 40 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#33:"comandante"] важен за да бъдат унижавани хората от средната средната класа и работещите[/quote]
  Аз го наричам реваншизъм.
  По народному -отмъщение за пропуснати ползи от малцинствата.
  Но както винаги отмъщават на масата народ ,а не на властимащите ,които са ги ''подценявали''.

 40. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  И комунизма не беше китка, но това което е сега, е откровен геноцид срещу българския народ!
  Опасявам се, че войната вече е неизбежна.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 41. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Не ни е къса паметта относно комунизма ! Толкова ни е ЛОШ КАПИТАЛИЗМА, че комунизма е за предпочитане !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 43 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Весело

  Ето как се изнася демокрация(цветна революция). Държавата САЩ е направила социална мрежа от рода на Туитър, "ZunZuneo", специално за кубинците.

  http://youtu.be/oaw43vTx9sc

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 43. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Дневник да не забравите и 14 април 1205г. !
  Когато цар Калоян разбива рицарската напаст !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 45 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Весело

  Събота е твърде хубав ден за да си го развалям с четене на поредните еклектически разсъждения на Левчев младши. Това от мен, приятна събота на останалите.

 45. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#11:"boby1945"]А и да не се пробва да ни лъже от "разстояние" на времето.... [/quote]

  Ушаков, я ми кажи как така комунистите сте за национализация а най - големите собственици са ДС - милиционерско- комунистически издънки ?
  Нали сте за равенство но до сега няма осъден комунистически хайдук и убиец. Защо ?
  Мога даже с документи и безспорни факти да ти го докажа а и много ми е интересно защо има толкова злоба в кокунистите даже и когато имат всичко задоволени са с поколения напред ?
  Мислиш ли, че това може да продължава вечно ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 46. 47 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#14:"Периметр"]Никой не казва, че трябва напълно да се връща старата система, но така или иначе тази си заминава и трябва по- скоро да се замени с нещо друго, докато има време. Ако не стане после ще е много трудно за всички[/quote]
  За минусчиите към моя коментар:

  http://youtu.be/EYbE9M9yc8A

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 47. 48 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#11:"boby1945"]този Владимир да се беше научил поне да списува като баща си.... [/quote]
  Поне да си смени руското име, че е адаш на едни други Владимировци. Няма да ги спомена.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 48. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#14] от "Периметр": "Никой не казва, че трябва напълно да се връща старата система, но така или иначе тази си заминава и трябва по- скоро да се замени с нещо друго, докато има време."
  Никога нищо не се е върнало в същия си вид. Че трябва да се смени сегашнатасадистична система е повече от ясно. Както винаги = ше се закъснее и смяната ще стане с реки от кръв - при толкова неизплатени заплати и взаимна задлъжнялост - всеки пририден или обществен катаклизъм ще се окаже спусък на лични отмъщения!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 50 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Много хубава статия! Всичко е казано точно, просто, ясно, изчерпателно и най-вече честно. Ако имах дар слово и аз бих го казала така, която съм от семейство, което няколко поколения е от т.н. "буржоазни отрепки". Това, последното, го казвам, заради тези Ваши думи:
  'И сега, под тази статия ще се появят злъчни коментари, напомнящи как бащата ми, Любомир Левчев, е бил комунист и "слуга на Живков"'.
  Хората, които имат носталгия към комунизма, според мене имат профил, който съдържа едно или повече от следните качества:
  - слаб интелект, ниско ниво на образованост, съзнаващи, че по време на комунизма са получили много повече от това, което заслужават. Тези хора може и да са професори, да не се заблуди някой, че имам предвид само простите хорица.
  - вадят си прехраната с насаждане на тази носталгия

 50. 51 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "comandante":
  Винаги е имало промити мозъци

  Все по-хубаво става :)
 51. 52 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Браво г-н Левчев.Но тогава имаше Voice of America и Radio Free Europe и BBC LONDON с Ани.Там слушахме Архипелаг Гулаг и за зверствата извършени от българския червен башибозук в България.Там слушахме Пърпъл,Цепелин,Флойд и другите велики групи,от Кореком си вземахме"Некерман"и виждахме,че комунистите ни лъжат.Затова Комунизма,Националсоциализма и фашизма трябва да се изучават за да могат младите да правят сравнения и да разберат,че тези три близки по същност идеологии са смъртно опасни за съществуването на нашата планета.Още веднъж браво за статията.

 52. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Демократично спонсорираните неолиберални NGOта и хора като този се занимават сега, докато преди ни разправяха как в Северна Корея само червеи ядат и как е само въпрос на седмици всички да умрат, все с повърностни истории.

  Защо досега никой не е отговорил на въпроса защо още са живи, защо имат атомни оръжия?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 54 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#21:"Храбър"]С какво? Там е проблемът!
  Ти можеш ли да кажеш с какво? [/quote]
  Базирана икономика на ресурсите + социализъм.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 54. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Всички приказки относно комунизма и обвързването му с Ким Чен Ун, Пол Пот, евреи и фашисти ... е израз на безсилие и плещене на глупости. Ние си помним соца = НЕ БЕШЕ КИТКА ! = Спор няма! Проблемът е, че капитализма НЕ се приема - търпим го, понасяме го, но няма как да живеем в тази отживелица (както вишист търпеше бригада в селското стопанство по време на соца , но не е част от нея или селското стопанство). Докато не се намери някаква по-приемлива форма или по-модерен капитализъм = соца винаги ще виси като Дамоклиев меч над главата ни !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 56 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Гневно

  "Нито знаят, че през 80-те пресни домати рядко се срещаха в плод-зеленчука, дори и през лятото." - текст от статията.

  То бива лъжи, ама това надхвърля всякакви граници.
  Домати и то български и вкусни имаше в изобилие. Сега има домати, но ми кажете колко от тях са български и колко вкусни.
  Същото се отнася и за много други български продукти, като българско прясно и кисело мляко, сиренеи т. н. и то на достъпни за всеки цени.

 56. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#46] от "Танас":"ДС - милиционерско....
  Мислиш ли, че това може да продължава вечно ?
  Това че има КРАДЦИ от средите на комунистите , въобще не означава, че няма крадци и от сините, жълтите, сивите. Крадците партия нямат. Тия от ДС и партийните секретари по някое време са имали повече ресурс и повече са окрали, после крадоха други.
  .... Няма да продължава вечно ! Все някога ще си го получат = като КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ! По ринцип става на всеки 30 години, 24 вече минаха

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 59 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#7:"vesolr"]

  Поклон пред автора, дано го чуят младите! [/quote]
  -Само тях може да излъже и манипулира с този пасквил. И колкото по-абсурдни са простотиите, написани за "време оно", май толкова по-лесно "ловят дикиш" сред недораслите, поради възраст млади хора А и сред недораслите умствено дъртаци, които от бананите сега скачат и на доматите. Цитат:
  "Беше вече лятото на 1989-та. Живеех в "Зона Б-5" в София. Прибирам се към къщи от работа и – какво да видя – в кварталния плод-зеленчук, обикновено празен и запуснат като всички държавни магазини, на витрината греят измити червени домати. Влизам и казвам: "Един килограм домати, моля!". Продавачката ме поглежда с ирония и отговаря: "Доматите не се продават. Само за витрината са. Днес другарят Елцин ще идва на посещение в нашия квартал." "

 59. 60 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 427 Неутрално

  На малоумните червени медузи в този форум, които страдат по 80-те искам само да напомня, че по това време тяхната партия скри истината за Чернобил. Майка ми, която беше ударничка, получи съвсем неочаквано и набързо, заедно с други работнички безплатна екскурзия до Украйна, само 1 седмица след аварията, за да покажат дрОгарите, че няма нищо страшно. През цялото време, партийната секретарка съпровождаща групата пиела капки йод. Така и не отговорила на въпроса на работничките защо го прави. През всичкото това време, всички партийни финкционери са знаели какво се прави, а висшите са яли специално доставена храна.
  Това е само едно парченце от отвратителния пъзел на комунизма.

 60. 61 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поздравления за автора - много ми допадна статията!
  Нямам обяснение за тази носталгия по комунизма,освен причината много от тези хора да живеят с миналото,а не с настоящето и бъдещето.Възпитани в т.н. принцип "Търси врага" - другаде.Жал ми е за тях ,защото те възпитават така и своите деца и внуци.
  Аз не искам да си спомням за това време,което дълбоко ме е наранило и мен,и особено моите родители и ако си го припомням,това е единствено с гняв и омерзение!

  Tony
 61. 62 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "vjacho":На този върос от коментиращите по горе няма кой да ти отговори. Не се съмнявай че сигурно ще се намери някой, който дори и него/лежалият по комунистическите зандани/ да нарече комунист,щом не се вписва в сценарият на кукловодите.

 62. 63 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#35] от "NikB":

  Е, признай си- не беше ли гот? Ядене, пиене, мацки и пари за каквото си помислиш. Големи купони ставаха.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 63. 64 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#56:"new_ghost"]То бива лъжи, ама това надхвърля всякакви граници.
  Домати и то български и вкусни имаше в изобилие. Сега има домати, но ми кажете колко от тях са български и колко вкусни. [/quote]
  --Съвременна рецепта за българска шопска салата:

  Необходими продукти:
  2-3 глави кромид лук от Македония
  4-5 червени домата от Турция
  5-6 чушки от Сърбия
  2 краставици от Гърция
  около 200 г сирене от Румъния
  магданоз от България
  олио,оцет и сол-според предпочитанията

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 66 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Весело

  [quote#31:"Периметр"]Тоа е особено нагъл с лъжите си за прическите и късите поли.[/quote]
  НалиЗначи съм сънувал че по Ръкси правеха хайки на тези с панталоните "кюнци" и им ги разпорваха, не винаги по шева И че ни правеха проверка преди да влезнем в даскалото-ако даскала можеше да хване косата с 2 пръста-беж да се подстрижеш. А лятно време като пораснеше косата, се криехме по входовете, като видим мильо или дружинници по улицата

  Трябва да съм сънувал, ама от къде на къде такива сънища..."Западната пропаганда" май ми ги е насАдила в мозъка

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 66. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "...Но единственото, по което имам носталгия като помисля за 70-те или 80-те, е младостта ми...."
  Все едно аз съм го писал

  "...Западни коли не се продаваха, а една "Лада" струваше 6000 лева, но за нея се чакаше 15 години ред...."
  Уточнение, с двигател 1 200 куб. см.

  "...Освен това основни български храни като боб, лук и картофи се внасяха от чужбина..."
  Това бе споменато от един от делегатите (другарка от дълбоката провинция) на ХІІ конгрес на БКП през 1980г.

  "...Банани и портокали пускаха само по Нова година като луксозна стока..."
  Тя и тоалетната хартия бе луксозна стока.

  "...Защо в други източноевропейски държави хората живеят далеч по-добре от нас?..."
  Защото управляващите от БСП, ДПС, Атака, донякъде и от ГЕРБ мразят българите.

 67. 68 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#31] от "Периметр":приятелю,това което е описал Левчев,е много меко.То само подканва към размисъл.Киното за което говориш не правеше изключение.То се оценяше не от филмови критици а от ДС СПЕЦИАЛИСТИ.Ще ти разкажа една история.Имах часовник "сейко",беше ми го купил един виетнамец от 'кореком".Една вечер,около 23ч,ни спряха милиционери.Видяха часовника и ми поискаха документ.Като прекрасно знаеха,че такъв няма как да имам...и ми конфискуваха часовника...и така милиционерът се обзаведе с часовник за 200лв които тогава си бяха доста пари..

 68. 69 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Истината винаги излиза наяве.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 69. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#14] от "Периметр":
  След Падането на Рим - западна Европа потъва в тъмните векове и именно от Западна Европа започва ренесанса = там от където е спряло развитието !!! По същия начин ТУК бяхме стигнали до КОМУНИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ ... и след тъмни векове пак от ТУК ще продължи развитието и от ТУК ще дойде НОВОТО, което ще замени сегашната идиотщина, която ни се представя за капитализъм. Нашето общество е надрасло и капитализма, и социализма. Гледайте Орбан в Унгария - вече тлеят искрите на НОВОТО ! Така се започва !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#29:"vjacho"]Например защо най-автентичният жив анти-комунист Янко Янков[/quote]
  Янко Янков е антикомунист точно колкото и Бойко.
  Но нещо друго.
  Не обичам комунистите, но няма да хукна да ги убивам.
  Но има други, които са наистина вредни! Русофилите и антиевропейците. Проблемът ни вече не е в"леви" или "десни" партии, а в това, че от 2005г. ни управляват определено антиевропейски партии.
  И ако приемам Кунева и Безуханова, то е защото и двете са ПРОЕВРОПЕЙКИ.

 71. 72 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#56:"new_ghost"]

  "Нито знаят, че през 80-те пресни домати рядко се срещаха в плод-зеленчука, дори и през лятото." - текст от статията.

  То бива лъжи, ама това надхвърля всякакви граници.
  Домати и то български и вкусни имаше в изобилие[/quote]
  Тоа явно не е чувал за пазар, а е тръгнал да говори за квартален магазин. Че кой купуваше от тия магазини, като имаше пазари където селяните си продаваха стоката и имаше изобилие на зарзават.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 72. 73 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Необходимо е също така да се решат онези тесни места в народното стопанство, които во-
  дят до големи загуби на валута. Ние сме се прочули например с огромните суми, които плащаме за
  непроизводителен престой на корабите по нашите пристанища. За така наречените демюрейджи
  през 1972 година са платени 3 млн. валутни лева, а през миналата година – над 16 млн. лева. Са-
  мо за I тримесечие на т.г. те са вече около 5 млн. валутни лева. Известни са случаи на изплатени
  демюрейджи, които надхвърлят стойността на товарите.
  Някои ще посочат обективни причини за тези безобразия. Такива винаги има. Но да сключ-
  ваме сделки за превоз на стоки с кораби, които не са пригодени за механична обработка на това-
  рите, това „обективна причина“ ли е, или престъпление към народното стопанство?! Прилича ли
  на „обективна причина“ желанието на някои външнотърговски организации да получат на всяка
  цена премии, които експедират стоки, без да са потвърдени със заявки и плащания от клиентите?
  Ето ви случаят с външнотърговското предприятие „Цимент и мрамор“. В края на миналата годи-
  на то е експедирало кораб с 10 000 тона цимент до чуждестранна фирма. Поради това, че послед-
  ната не е осигурила плащането в продължение на четири месеца, корабът е бил пренасочван към
  различни страни, без да може да се „отърве“ от товара си. Накрая циментът обратно се изсипва в
  Бургаското пристанище. Ако той беше продаден, щяхме да получим 666 хил. щатски долара. Но
  освен че тази сума не е получена, платено е и навло за пътешествието на цимента по морета и оке-
  ани в размер на 869 хил. щатски долара. Разбира се, върнатият цимент е вече с влошено качество
  [18.7.2013 г. 11:13:50] Kiril Vitanov: В нашата външна търговия вече се натрупаха и много случаи на неизгодно сключени сдел-
  ки и на явни мошеничества. Например във външнотърговското предприятие „Химимпорт“ от не-
  изгодно сключени сделки и подкупи са нанесени щети на народното стопанство около 5,5 млн. ва-
  лутни лева, в „Родопаимпекс“ – около 4,5 млн. валутни лева. Случаят с „Фармахим“ ви е известен
  с подробности от телевизията. Такива примери могат да се приведат и с „Разноизнос“, и с наши
  задгранични фирми и т.н.
  [18.7.2013 г. 11:13:58] Kiril Vitanov: ПРОТОКОЛ НА ПЛЕНУМА НА ЦК НА БКП НА 1 И 2 ЮЛИ 1976 Г. С ДОКЛАД НА ПЪРВИЯ
  СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП ТОДОР ЖИВКОВ ЗА ЕФЕКТИВНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА
  ЧУЖДЕСТРАННАТА ВАЛУТА И ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ НА
  ВАЛУТНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ
  София, 1 и 2 юли 1976 г.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#52] от "chicago514": "Но тогава имаше Voice of America и Radio Free Europe и BBC LONDON с Ани."
  И тогава ... и сега ... пия вода от 9 кладенеца, преди да си кажа мнението ! Помня и Ани Арнолд, помня и Миша Глени. Помня и железните анализи на ВВС ! Сега има Интернет - само трябва да си подбираш за какво и от къде да се информираш ! И никога само от едно място !!! Свят широк!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 76 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 925 Весело

  Пионерчета питат руски пенсионер-комунист:
  "Кога се живееше най-добре?"
  "При Сталин" категоричен е той.
  "Защо?" любопитстват пионерчетата.
  "Защото тогава х...я ми ставаше!"

  Те така и нашите малоумници.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 76. 77 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#68] от "kirilvitanov":

  Лъжеш! В началото на 80- те вуйчо ми ходи на седмична(или деседневна, не помня вече) екскурзия в Турция и си купи оттам златен(или позлатен) швейцарски часовник, който и до днес носи. Никой не му е правил дори забележка за това. А беше обикновен майстор в тъкачен комбинат.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 77. 78 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Абсолютно вярно!

  "И нацистката и комунистическата партия се наричаха "работнически" и "социалистически" "

  През 1933 Хитлер идва на власт начело на ГНСРП (DNSAP) т.е. Германска националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА партия, довела, между другото до катастрофалната Втора война.

 78. 79 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#62:"neznaiko_2011"]На този върос от коментиращите по горе няма кой да ти отговори.[/quote]
  Знам.Аз съм длъжен да попитам.

 79. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#17] от "eurogi":Ти сигурен ли си ,че това сега е демокрация ? Знаеш ли значението на думата ? Дали защото има 300 политически партии , че един циганин може да стане министър -председател или един пожарникар, ? Че може Илияна Раева или Бареков да си направят партия ? Това ли е демокрация ,? Демокрация значи "управление на народа " . Засега народа само го лъжат , стрижат , доят и си умират от смях на такива като нас с теб .

 80. 81 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "rkirov":няма две мнения по въпроса , аз съм на 48 години и помня много добре 80те години , безплатен лекар , безплатен зъболекар , 6ст билет транспорт , 15 ст една баница , 40лв макс отопление през зимата , 30ст билет за кино , 50ст билет за ма4 , заведенията пълни дори ве4ер през седмицата , 2 лева стаята в несебър , нямаше мутри , децата играеха до 23 4аса отвън и родителите не се претесняваха през лятната ваканция , по4ти нямаше битова престъпност , циганин на главната в пловдив трудно се виждаше , в заведенията и по магазините истинска храна , селяните си стояха по селата

 81. 82 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#75] от "dark'star":
  Сега света е широк ама тогава,това ни беше нета,иначе можеше да откачиш или наистина да повярваш,че кат Русия втора няма и Българо Съветската дружба е нужна като за всяко живо съществото слънцето,въздуха и водата.

 82. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#23] от "comandante":Какви "поръчкови журналисти " ! САМИЯТ ПРЕЗИДЕНТ КАЗА , ЧЕ ПРОЦЪФТЯВАМЕ !
  Е, вярно , той цъфти !

 83. 84 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Нямай съмнения,Владко,че мога да се съмнявам в паметта ти.
  Помниш ти,знаеш ти!
  Толкова по-гадно е ти сега да ни припомняш и нравоучаваш.
  Баща ти не ми допадаше с гъзолизството си,но го четях,защото е много талантлив.
  Ти не си.
  Това,което се опитваш с писане да ни внушаваш и убеждаваш,и начина по който го правиш,отблъсква.
  Сигурно съм и по-прогресивен от теб,но най-вече ЧЕСТЕН.

 84. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#64:"Бенк-Бенк"]Съвременна рецепта за българска шопска салата[/quote]

  Това съм го гледал и на руски антиевропейски клип за България по тубата. Не си интересен....

 85. 86 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#56] от "new_ghost":домати вкусни български поне в пловдив имаше в изобилие , дините в края на август ставаха по 1ст килограма , имаше домати по 10ст килограма

 86. 87 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#61] от "Free person":за твое съжеление 90% от хората харесват 80те години и то много

 87. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#32] от "_j.":За целия период на социализма , а аз го изживях от началото , видях един да рови в кофите. Това толкова ме изненада ,че го запитах какво търси . Отговори ,че гледа прасета в Биримирци и като напълни два чувала с хляб им осигурява дажбата. Сега не можеш една кокошка да изхраниш.

 88. 89 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 393 Гневно

  [quote#2:"rkirov"] но пък между сегашна България и България през 80-те , май повече клоня към онази.[/quote]

  До коментар [#3] от "mar_x": На кой град/село би искал да бъдеш жител, без право да си търсиш работа и жилище другаде?

  Жителството в онази България, пропуснато е в статията, а не трябва. Жителството и принудителното заселване - опитайте се да го обясните на младите.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 91 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#56:"new_ghost"]Сега има домати, но ми кажете колко от тях са български и колко вкусни.
  Същото се отнася и за много други български продукти, като българско прясно и кисело мляко, сирене и т. н. и то на достъпни за всеки цени. [/quote]

  Една от опорните точки на евразийските пропагандисти. Тагариш, българската икономика е отворена, когато изнасяме български продукт в повече, го заместваме с вносен. Освен това има сезонна продукция, която поради климатични причини произвеждаме по малко или никак. По пазарите има всички което ти душа сака - от български плодове и зеленчуци до българско домашно сирене и колбаси. Айде стига, на форума няма глупаци....

 91. 92 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#39] от "bilbotorbins":Не е точно. Цялата страна работи за войската и въоръжаването. Само армията има поносим живот.

 92. 93 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"rkirov"]България и България през 80-те , май повече клоня към онази.И повярвайте помня добре поне все още [/quote]

  А помните ли ,какви Ви бяха възможностите да се изразите така както го правите в момента ? Какво щеше да последва ,ако бяхте съжалили за Царя например ?

 93. 94 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#39] от "bilbotorbins":строят е робовладелски по целия свят , някъде ги дерат по малко , някъде пове4е , много правилен коментар

 94. 95 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#82:"chicago514"]Съветската дружба е нужна като за всяко живо съществото слънцето,въздуха и водата[/quote]
  Тодор Живков: Трябваше да съм пълен идиот, за да не разбера значението на ресурсите от СССР, за българската икономика.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 95. 96 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#90] от "Периметр":помня вси4ко бях на 22 години

 96. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#44] от "comandante":Да , обаче цар Калоян срещу тия 300-400 рицари е изпратил 14000 не по-зле бронирани и въоръжени конници и затова никой не се е измъкнал.
  По Хистори върви документален сериал за хърватските крале. Гледам го с едно око. Имаше впечатляващи реплики : " Военната история на средновековна Европа е история на войните между двете свръхсили - България и Византия "

 97. 98 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Весело

  [quote#14:"Периметр"]Никой не казва, че трябва напълно да се връща старата система, но така или иначе тази си заминава и трябва по- скоро да се замени с нещо друго, докато има време[/quote]

  Айде да позная - идва евразийската система, нали тагариш? Пу, пу, пу,......плюя си в пазвата. Пропагандата ви е гола и слаба. Никой не иска евразийската ви кочина, дори младите и интелигентни руснаци не я искат. Особено девочките правят всичко възможно да я напуснат!

 98. 99 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мондиана":Госпожице , тези качества притежават тези които крадат образи от Модилиани и ги представят за свои като разчитат ,че хората пасат трева.

 99. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#97:"ahasver"]14000 [/quote]

  Толкова са били само куманите......"300-400 рицари" - Всеки рицар е бил благородник, около когото е имало оръженосци, адютанти, пажове, слуги, всички те са учавствали в битката на негова страна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK