От блоговете: Трябва нов Наказателен кодекс с повече внимание към човека

От блоговете: Трябва нов Наказателен кодекс с повече внимание към човека

© Анелия НиколоваПрепубликуваме текста (оригиналното заглавие е "Собствеността или личността")


Преди два дни автомобил на Генка Шикерова беше запален за втори път в рамките на месеци. Ние от ДЕОС /Движение за европейско обединение и солидарност/ излязохме с остра декларация и в личния ми профил във фейсбук се оформи една дискусия за необходимостта от по-специална защита на отделни професии (лекари, учители, журналисти).


Това ме предизвика да се замисля какво всъщност дискутираме.
Твърдото ми убеждение е, че не бива да се въвеждат специални норми за защита на отделните граждани заради професията, която изпълняват. Подобно действие само отваря една огромна кутия на Пандора и след като сме допуснали едно изключение, няма начин да спрем само дотам и да не чуем аргументите на други гилдии, да добавим и тях, след това и на други и после на други и още и още. Докъде? Докога?


В основата на дискусията лежи много по-дълбок въпрос и той е за светоусещането и за духа на нашето законодателство. По една или друга причина философията на закона е ясна и очеизвадна: повече тежест се отдава на престъпленията против собствеността, а не на престъпленията против личността. Фактите са прости и безмилостни – текущият Наказателен кодекс съдържа общо 64 члена, които описват различни престъпления против различни видове собственост (но не и интелектуалната такава). За престъпления против личността са отделени скромните ... 21 члена.


Законотворецът е отделил три пъти повече време и внимание да раздроби, анализира, оцени и заложи норми срещу посегателства върху собствеността и вероятно на същия законотворец му е минал мерака и колкото да не е без хич е претупал другото.


Ако се върнем към началото на този текст – палежът на колата най-вероятно ще бъде разгледан като престъпление против собствеността. Спазвайки буквите на законите, разследващите ще пропуснат факта, че е за втори път (те вече го направиха, заявявайки че почерците на извършителите са различни), няма да вземат под внимание простия факт, че Генка Шикерова е бременна и най-вероятно нейната работа ще е само една от хипотезите, по които ще водят разследването.


Защото законите дават повече тежест на тъпите ламарини отколкото на чувствата и страховете на личността.


По същата идиотска и нелепа логика полицаите ще откажат да образуват разследване за десет буркана туршии, откраднати от незнайна баба в незнайно село. Но ще образуват такова за моето откраднато колело, защото е на по-голяма стойност. Няма никакво значение, че моето колело е по-малоценно за мен (спрямо тогава добрата ми заплата) отколкото бурканите на бабата, с които тя е разчитала да оживее студените месеци като си добави нещо към пенсията от 153 лева и 48 стотинки.


И пак по същата логика като ми търсят колелото (поправка – като манкират някакви действия, които наподобяват търсене) те ще търсят 11 килограма алуминий, гуми и смазка. Без грам замисляне, че те за мен означават много повече от това.


Накратко – необходим, болезнено необходим е нов Наказателен Кодекс. Но с много повече внимание и емпатия към човека. Много повече. Тогава няма да имаме нужда да защитаваме отделни професии, защото ще сме защитили всички. Просто е.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1047 Весело

  Дори наказателния кодекс да е ИДЕАЛЕН, това не води до ПРАВОСЪДИЕ, когато следствие и прокуратура НЕ работят защото са "НЕЗАВИСИМИ" и никой не може да им потърси ОТГОВОРНОСТ за действията и бездействията им.

  ОСТАВКА и НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  <<Трябва нов Наказателен кодекс с повече внимание към човека>>

  Правилно!
  А то сега подчовеците ни се качиха на главата с техните привилегии и простотия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "демокрацията" трябва да се
  заличи в обществените очаквания
  и всеки да носи отговорност за
  своите действия.Наказанията да са
  ясни и точни,приложими и изпълними.
  Издаващите присъди,също и да могат
  да получават такива.
  "да не откриваме топлата вода,
  просто да завъртим крана"

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 4. 4 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  светоусещането и за духа на нашето законодателство .. е само на базата на количеството и размерите ли? Важно ли е колко са членовете или какво е съдържанието им? Логично е срещу собствеността да има повече, поради различната собственост и начините на въздействие срещу нея.
  Какво обаче да се каже за професиите, чрез които безнаказано се вършат престъпления - особено лъжите и клеветите на журналисти? В страна, в която е ясно, че медиите са зависими изцяло от мътни субекти и тъмни интереси!

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Още един пример за функционална неграмотност. У нас престъпленията против личността, против правата на гражданите, против брака, семейството и младежта сумарно са едва 10% от общия брой на извършваните престъпления. Престъпленията против собствеността, против стопанството, против финансовата система взети заедно вече представляват над 45% от всички извършвани престъпления. Информацията е публична и лесно достъпна, но очевидно не е по силите на малоумната фейсбук-тълпа.

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  [quote#1:"BlueWater"]ОСТАВКА и НОВА КОНСТИТУЦИЯ![/quote]

  Оставка на конституцията ли имате впредвид?Ако да,аз съм за незабавно възстановяване на Търновската Конституция и Ви подкрепям.

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1047 Весело

  "Твърдото ми убеждение е, че не бива да се въвеждат специални норми за защита на отделните граждани заради професията, която изпълняват. Подобно действие само отваря една огромна кутия на Пандора и след като сме допуснали едно изключение, няма начин да спрем само дотам и да не чуем аргументите на други гилдии, да добавим и тях, след това и на други и после на други и още и още. Докъде? Докога?"

  Абсолютно подкрепям тази мисъл!

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1051 Весело

  Трябва нов Наказателен кодекс с повече внимание към човека- престъпник!

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Освен свещена и неприкосновена,собствеността е и атрибут на личността.Не е добра идея да се отделят една от друга.Авторът не е трябвало да го прави.Само комунистите са си въобразявали че може да има личност без собственост.Пък кой знае дали и те са си въобразявали,или точно напротив.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Аз специално най-много се забавлявам от факта че в Наказателния кодекс има цяла глава "Престъпления срещу републиката".Което е някакъв ремикс вероятно на песента "Престъпления срещу народната власт".

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#10:"vjacho"]Аз специално най-много се забавлявам от факта че в Наказателния кодекс има цяла глава "Престъпления срещу републиката".[/quote]Това е толкова естествено за един ТРОЛетарии, който вярно служи на царство Русия.

 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Ковачницата на законите в РъБъ така наречения Парламент работи по "стахановски" .И количеството МЪРТВОРОДЕНИ Закони и поправки към тях са на лице.
  Имах щастието да слушам един голям български банкер ,който във връзка с приетия на един дъх промяна на закона за банките и банковите кредити спомена следнотопарафразирам)"Цели 12(дванадесет )години венецианската комисия съставена от изявени професионалисти проучва как ще се отразява на гражданите ,аргументира се и написва „европейски стандарти“ касаещи банките и банковото дело .Българските депутати за 15 минути приемат промени в същия този закон..........."

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Шрифт Италик не се чете добре.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#12:"Чърчил"]Имах щастието да слушам един голям български банкер[/quote]Следващият път, като срещнете този български банкер, моля попитайте го по кой закон банките в България въведоха третата съставка във формулата за определяне на лихвата по вече сключени договори за кредит. За ваше сведение размера на тази съставка се определя изцяло и САМО от банката.

  Цитирам:
  "С решение на УС на „УниКредит Булбанк“ АД – N:38/14.10.2008 г. (виж) – със засекретено решение, което не е публикувано никъде решава в нарушение на чл.58 ал.2 от Закона за кредитните институции, да промени метода на изчисление на старите заеми от Пазарен Индекс + Надбавка на Пазарен Индекс + Надбавка + Премия. С тези свои си действия, банката започва да фиксира печалбата си на гърба на кредитополучателите. В нарушение на ЗКИ, УС на „УниКредит Булбанк“ АД прехвърля всички свои некадърни решения и грешки върху кредитополучателите, доверили се на банката, когато са вземали така важното решение вземането на жилищен кредит."
  http://plamen1967.wordpress.com/myloan/

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#14:"BlueWater"]по кой закон банките в България въведоха третата съставка във формулата за определяне на лихвата по вече сключени договори за кредит. [/quote]"Изненадай банката си. Изпрати им известие за едностранно изменение на условията по кредита си."

 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Как да го разбираме това?

  В положителен или в отрицателен смисъл?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#16:"socialen"]Как да го разбираме това?

  В положителен или в отрицателен смисъл?[/quote]Прочетете си опорните точки.

  Там пише какво и как да разбирате.

 18. 18 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  де това мислене и в българските "юридически" факултети.....

  и най-умният си е малко прост....
 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Според автора, проблемът в Наказателния кодекс се корени в алтернативата собственост / личност. И че причината за неефективността на кодекса е в това, че се дава предимствона собствеността. Защото, както казва той, ≪повече тежест се отдава на престъпленията против собствеността, а не на престъпленията против личността≫, което всъщност е напълно естесттвено, след като личната собственост е обявена за свещенна и неприкосновена, а живоота на човека – не!

  Но всъщност нещата са доста по-различни. Защото законите не са възникнали нито за да защитават живота на човека, нито за да защитават неговата собственост. Тяхната роля в обществото не е хуманитарна, а е юридическа. и не случайно законите възникват на бял свят едновремено с държавата. И за нея те са толкова важни, че наличието на закони е един от трите атрибутивни качества, без което няма пълноценна завършена държава, дори ако териториалната структура на управленчестата власт и централната надобществена власт са вече налични. Което на практика означава, че законите са създадени не за да защитят личността или нейната лична собственост, а за да защитят държавата като управленческа структура на обществота, без която то, обществото, и те, неговите членове, няма как да оцелеят в борбата за оцеляване и проспериране на обществото, а с него – и на неговите членове.

  Целта на законите като законова система, тяхната рола в общестнвото е така да регламентират общественото поведение на неговите членове, че интересите на всички социални групи, чийто възникване е предизвикало възникването на държавата, да бъдат в приблизително еднаква степен защитени. Защото колкото от членовете на обществото преценяват, че то, обществото, се отнася справедливо към тях , и не толерира никого в негон
  ва вреда, толкова по-дееспособно и по-ефективно в своите действия е то. А колкото по-ефективно в своите действия е обществото, толкова, при равни други условия, по-голяма е вероатността то да оцелее и да просперира.

  Специална роля в играят наказателните закони. Те са тези, които трябва да накарат членовете на обществото да спазват приетите от държавата законови норми на поведение. В живота изобщо поведението на човека може да се дирижира по два начина: чрез поощряване на тези, които правят това, което се иска от тях, и чрез наказание на тези, които нарушават приетите правила и разпоредби. При законите обаче няма как държавата да дава премии на тези, които спазват законите. И затова остават само наказанията.

  Какви трябва да бъдат наказанията? Според правистите те трябва да са еквивалентни на престъплението. Но това са детски глупости. Защото престъплението и наказанието са две неща с коренно различна същност и няма формула или алгоритъм, по който едното да бъде приведено към другото. А и целта на законите не е да осъществяват за всеки нарушител или престъпник точно толкова голямо наказание, колкото голямо е неговото нарушение или престъпление. Целта на закона е да осигури стабилност и просперитет на обществото, а с това и просперитет на неговите членове, което изисква спазване на законите.

  Така че за да бъде постигната тази цел, наказанията трябва по принцип да бъдат отказващи. Тоест, да са такива, че всеки който има поне два грама акъл в главата си и не е за лудницата, да не смее да ги наруши умишлено. От което пък следва, че колкото по-важен е един закон и колото по-често е нарушаван, толкова по-висока трябва да е и наказанието за това нарушение или престъпление. Което всъщност означава, че дори кокошкарските набези в България из селата, въпреки маловажността на всяко отделно престъпление, трябва да се налагат жестоки наказания, защото престъпрението е масово извършвано.

  Специално при икономическите престъпления икономическите наказания трябва да са такива, че никой да не смее да направи икономическо престъпление, ако не иска за цял живот да остане без средства за същекствевяне. Или, казано другояче, икономическото наказание за икономическо престъпление трябва да е икономически неизгодно за извършителя, дори ако от десет негови престъпления е разкрито само едно.

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чърчил": ≪Ковачницата на законите в РъБъ така наречения Парламент работи по "стахановски" .И количеството МЪРТВОРОДЕНИ Закони и поправки към тях са на лице≫.

  Чърчил, не подценявайте нашите депутати като законотворци. Когато искат, те съдават истиннски шедьоври, в които всяко членче крие някаква клопка, така че последствията от неговото прилагане да водят до резултати, точно обратни на уж търсените. А това го могат само истинските професионалисти в законотворчеството. А и времето, за което се създава един закон, не е мерило за неговата годност. Някога, останал недоволен от това, което са направили специалистите–прависти, Наполеон І Бонапарт сам сяда и набързо написва основните закони на държавата, които после са възприети от цяла Европа и от света (разбира се, без Англия и САЩ). Просто защото качеството на законите зависи не само от времето, за което са били създадени, но и, в много по-голяма степен, от способностите, знанията и интересите на тези, които ги създават.

 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#20] от "glog":От мен един гоолям"+".То и Вишински написва също така закони,които се ползуват от половината свят (за соцлагера иде реч).Дори нещо повече създава законова теория, използвана от Йосиф Сталин при провеждането на Големия терор в края на 30-те години.Същата е успешно приложена в лагерите Белене ,Ловеч и Скръвена на наша българска почва!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на knmixov
  knmixov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото и прекрасен да е един закон или кодекс, когато не се спазва няма полза от него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK