Неща научени в движение или храна за тигри

Неща научени в движение или храна за тигри

© Jeffrey Lamont Brown, Личен архив"Дневник" публикува текста на Захари Карабашлиев от блога му. Това е негово обръщение пред студенти в Нов български университет в началото на март.


Уважаеми г-н ректор, уважаеми преподаватели, скъпи родители и гости, драги дипломанти.


Поздравявам всеки един от вас за успешното дипломиране на първия випуск 2014.
Чест е за мен да говоря пред дипломанти, аз, който никога не съм се дипломирал по този начин. Моята диплома не бе връчена с тържествена церемония и това сигурно обяснява защо съм винаги с усещането, че още не съм се разделил с Алма матер. Затова и днес ще говоря не като писател, преподавател или ментор, а като един от вас, който просто е живял малко повече.


Всъщност аз за малко не напуснах университета още в началото на следването си. Виждате ли, много скоро се бях отегчил както от скучни предмети и преподаватели, така и от безсмислието на студентските купони. Нямаше какво повече да науча – отвън кипяха 90-те, приятелите ми се учеха на пазарна икономика, купувайки и продавайки какво ли не, някои от тях забогатяваха, докато други напускаха страната, а аз четях, да речем, възрожденска литература.


Реших да избягам в Америка. Имах план.


И сега си спомням деня, в който отидох да прекъсна следването си и да приключа с цялата тази история.


Не щеш ли по на стълбите пред деканата най-случайно ме спря и заговори един мой преподавател. Запита ме накъде съм тръгнал и аз му разказах какво съм решил. Той ме изслуша – имаше навика да побутва очилата си така нагоре и да сбръчква много смешно носа си – и после някак кротко ме помоли да отложа решението си. Каза ми, че имал нещо предвид, обеща ми нещо, не помня точно как и с какво, но той ме изкуши да остана. Един ден, каза ми той, с една тиха убеденост – ти пак ще отидеш в Америка. Но сега остани. Дипломирай се. Америка – тя няма да избяга.


И аз му повярвах.


Това бе човекът, който ме въвлече в теория на литературата, насочи ме към митологията, обърна вниманието ми към структурата и силата на мита. Той ми посочи книги и автори, които ме водеха към други книги и други автори, които пък ми подсказваха пътя към самия мен. Името му беше Пейо Димитров. Той почина внезапно, преди аз да завърша, но остана завинаги една от важните фигури в моя път. Защото от него аз научих важността на мита – без значение дали пиша сценарий, пиеса, разказ или роман, или пък съм пред прага на важна крачка в своя реален живот.


Научих, че разбирането на мита може да има пряко отношение към изборите, които правя всеки ден.


Защото всеки един от нас е протагонист в историята, в която живее. И всеки от нас иска да живее един добър живот. Но какво е добър живот?


Статистката показва, че между 3-ма и 5-а на сто от вас ще работят това, което искат да работят, останалите ще са професионално неудовлетворени.


Повечето от вас ще създадат семейства и всеки втори ще се разведе рано или късно, с радост или не. Поне веднъж.


С времето вашият холестерол ще започне да се увеличава, кръвното ви ще се качва или пада, гравитацията ще се пребори с бюстовете на момичетата, косите на момчетата ще оредяват, ставите ви ще предсказват превалявания, зъбите на всички ви ще се разклатят (преди да опадат съвсем), всеки 4-ти от вас ще има някаква нужда от добър психиатър, а ако пък сте късметлии и всичко това не се отнася до вас – все пак повече от 50% ще сте недоволни от състоянието на демокрацията в страната.


Това сочи статистиката. Но кой от нас иска да бъде заключен в тези безрадостни числа?


Имам въпрос. Кой от вас имаше наскоро рожден ден? Отворихте ли всички подаръци? Да? Някой от вас оставял ли е някога подарък за рождения си ден неразопакован? Никой? И аз така мислех.


Скъпи дипломанти,


разберете кое е това едно нещо, което ви носи удовлетворение и радост. Защото именно то е подаръкът ви от Вселената (и/или Бог) за вашия рождения ден.


И няма причина да оставяме този най-ценен дар неотворен.


Знаете ли, имаше период в живота ми, в който аз отказвах да отворя този дар. Знаех, че го има, че е там. И не посягах към него. Не вярвах в него. Бях зает да оцелявам – първо тук, в България, после там, в Америка.


Защо? Защото бях забравил кой съм.


Разбира се, озовах се в в дупка, изкопана от самия мен – без перспектива, без радост.


От тази дупка успях да изляза само когато се завърнах към това, което бях изоставил – писането. Не стана изведнъж. Започна с писмо, есе, кратка пиеса, блог, статия И продължи по пътя, който бях зарязал, пътя, който върна надеждата и радостта в живота ми. Ето какво научих: няма нищо по-важно от радостта. Ако нещо ти дава нерадост, то най-вероятно не е добро за теб. Зарежи го.


А ако сега тук, сред вас, можех да видя своята по-млада версия, бих й казал няколко неща. Неща, които съм научил в движение:


- Живей просто.


- Говори истината. Използвай думи, които разбираш.


- Работи с хора, които вярват в това, което правиш. И не губи време да се доказваш пред онези, които от самото начало се съмняват в теб.


- Ходи на фитнес. 50 лицеви опори понякога зареждат ума повече от 50 страници съвременна проза.


- Пиши всеки ден. Когато подреждаш мислите си в думи, ключовата дума е подреждаш.


- Винаги отговаряй на имейли.


- Не забравяй приятелите си само защото са ти най-близки и могат да те разберат.


- Повечето неща можеш да приемаш най-малко по два начина – с усмивка или без усмивка. Избери първия. Резултатите ще те учудят.


- Чети всяка вечер преди лягане.


- Не бъди тотално отдаден на друг човек – ще нараниш и двама ви.


- Исус проповядва: "Искайте и ще ви се даде. Чукайте и ще ви се отвори". Аз ще добавя: "Давай и ще ти се даде. Отвори се и ще ти се отвори."


- Пий много вода. Литри.


- Цинизмът не води доникъде. Забрани го у себе си.


- Благодари предварително за всичко, което идва в живота ти.


- Не бягай от дебат, но не спори дълго.


- Помни, че един ден, рано или късно, по една или друга причина ти ще омацаш сериозно кълките. Бъди готов.


- Търси и прави това, което те кара да се чувстваш жив. Светът и без теб е пълен със зомби.


- Съмнявай се в народните мъдрости. "По-умният винаги отстъпва?" Така ли е? Опитай друго: бъди по-умният и по-силният.


- Доверявай се.


- Не бъди това, което се очаква от теб. Бъди това, което очакваш от другите.


- Работи това, което обичаш, дори без пари. Доброволствай.


- Възпитавай у себе си добър вкус. Важно е как изглеждаш.


- Където и да живееш, търси свободата. И най-демократичната страна няма да те направи свободен, тъй както и най-скъпата готварска книга няма да те нахрани.


- Помни, че единственото, което имаш, е време. Твоето време. Цени го. Марк Аврелий пише: "всеки губи само живота, който живее, и живее само живота, който губи."


Накрая ще преразкажа една история от индийския фолклор, която съм научил от чудесния Джоузеф Кембъл:


Една изнемощала от глад и много бременна тигрица попаднала на стадо диви кози. Дълго ги дебнела от висока скала, накрая полетяла в скок към тях, но те се разбягали. Падайки, смъртно ранена, тя родила тигърчето и издъхнала. Козите се завърнали и тъй като били милостиви, взели със себе си новороденото и го огледали – то играело с козлетата, пасло трева и листа и пораснало като един недохранен и леко депресиран юноша.


Един ден обаче стадото било нападнато от тигър. Козите се разбягали, но нашият млад приятел останал неподвижен пред внезапно появилия се звяр. Големият тигър приближил, подушил, побутнал с муцуна младия "Ти живееш тук с тези кози?", изръмжал той. "Да-а-а-а-а-а-а" – изблеял младият тигър. Старият тигър се ужасил, а младият свел очи и свенливо започнал да пасе.


Възмутен, големия тигър го подкарал през гората и го завел до малко езеро. И двамата се навели над бистрата вода.


"Погледни – казал старият звяр. - Твоето лице е също като моето. Ти не си коза. Ти си като мен." След което го завел в леговището си, където го чакали останките от убита газела. "Яж", казал той и му побутнал парче кърваво месо.


"Но аз ям само трева и листа" - отговорил младият. "Я стига глупости" - казал старият и натикал месото в устата му. Младият тигър неохотно захапал месото, предъвкал няколко пъти, преглътнал. И това месо му се сторило далеч по-вкусно от тревата, която никога, ама никога не утолявала неговия апетит.


След като се нахранил обилно, той се протегнал и надал силен тигърски рев. Старият се усмихнал: "Ето. Това е. Сега върви в гората и яж храна за тигри."


Скъпи приятели, има толкова неща, които бих искал да ви кажа. Но нека останем с това: вземете дипломите си и вървете в света. И каквито избори да правите, колкото и гладни да сте – не забравяйте кои сте – яжте само храна за тигри.


На добър час!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Мъдри съвети. Не бих могъл да ги напиша в този изчистен вид, но и аз чувствам нещата така.

 2. 2 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много хубав, носещ мъдрост и най-вече надежда, текст.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 3. 3 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Хубава реч на Захари Карабашлиев.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Философски поглед върху живота. Добре написано.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "... Живей просто.
  Говори истината. Използвай думи, които разбираш..."

  Добре, де, а ако искам да стана политик, как...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#5:"Γαλλα"]"... Живей просто.
  Говори истината. Използвай думи, които разбираш..."

  Добре, де, а ако искам да стана политик, как...??? [/quote]

  Караш наопаки. Гарантиран резултат, ставаш поне депутат.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Повечето неща, можеш да приемаш най-малко по два начина – с усмивка или без усмивка. Избери първия. Резултатите ще те учудят.[/quote]

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много нежно послание-притча-поздравления за Захари Карабашлиев.Добре казно.Благодаря Ви!

  Tony
 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Мъдри думи,добри съвети.
  Предчувствам,че няма да ги възприемем.
  Друго усещане витае около нас...
  За съжаление.

 10. 10 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Толкова хубаво четиво. Благодаря за поместването му.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Питанка":
  Даже, когато нищо не можеш да промениш, можеш да промениш начина, по който възприемаш нещата.
  За някои хора това е съвсем естествена реакция. За повечето - много трудно постижима.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#8:"Free person"]Много нежно послание-притча-поздравления за Захари Карабашлиев.Добре казно.Благодаря Ви! [/quote]

  Развълнувана ли си?

  /не се чете/
 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хубави думи - пътища, които не водят наникъде.
  Те едва ли ще променят статистиката "че между 3-ма и 5-ма на сто от вас ще работят това, което искат да работят, останалите ще са професионално неудовлетворени."
  Както и законите на природата, според които "гравитацията ще се пребори с бюстовете на момичетата, косите на момчетата ще оредяват.."
  Съзнанието, с което е надарен човекът е едновременно дар, и проклятие. Ние инстинктивно търсим някакви опорни точки, за да придадем "смисъл" на битието си, което в своята вътрешна същност, е дълбоко безсмислено. Или както е казал Яворов:

  Боричкания, сълзи, кърви: —
  последни сме — да бъдем първи!
  Човешка суета.

  „Честит“ бил царят, „клет“ бил робът —
  не е ли и за двама гробът
  единствена врата?


  /не се чете/
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Това ми напомня речта на Стив Джобс пред студенти.Харесва ми!

 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тони Шнайдера":
  Въпреки ясното съзнание за неизбежния край, не можем да престанем да се лутаме, да търсим и да се стремим към ...какво?
  Знаеш, че Яворов е написал и това:

  Все туй копнение в духът
  все туй скиталчество из път
  на който не съзирам края.

   И поглед вечно устремен
  напред, към утрешния ден
  без там пристанище да зная...


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#15:"Lady Zeppelin"]не можем да престанем да се лутаме, да търсим и да се стремим към ...какво? [/quote]

  Лейди, имам ли вид на обезверен и отчаян човек? Просто предпочитам да гледам истината в очите и не се нуждая от допълнителния кураж, който носят красивите думи и илюзии. Въпреки, че като естет съм ценител на красотата. Познавах Пейо Димитров - рядко фин и ерудиран човек. Но не мога да се съглася със Захари, че трябва да пишеш "всеки" ден. Освен ако не си решил да го удариш на журналистика, или да пердашиш коментари под всяка статия във форума на Дневник. Но след като си ценител на Яворов, едва ли има нужда да ти обяснявам точно на теб, тези работи. Апропо - Яворов също е циник.

  /не се чете/
 17. 17 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Да, речта на Джобс пред завършващите в Станфорд, и аз се сещам за нея. Наистина е страхотна!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#16] от "Тони Шнайдера":

  "Яворов също е циник." Има нещо вярно, но се замислих.
  Циниците самоубиват ли се?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Следвайки собствените си съвети, Захари напусна един от най-хубавите климати и свежия океански бриз на Сан Диего и дойде в прашна и смогава София. за да търси свободата. Дано продължава така.
  А "Към себе си" на Марк Аврелий е велика книга..

 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#18:"Lady Zeppelin"]Циниците самоубиват ли се? [/quote]

  Някои, да. Самият акт на самоубийството, също може да е проява на цинизъм - към живота и към смъртта. Благодаря ти за въпроса, но темата е доста сложна и не се чувствам особено компетентен в нея - прекалено жизнерадостна натура съм.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#18:"Lady Zeppelin"]Циниците самоубиват ли се?[/quote]

  Разбира се. "Само един сломен идеалист може да се превърне в циник".
  Only the broken-hearted idealist can become a cynic. Mark Clifton

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 22. 22 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Често цинизмът прикрива чувствителна и нежна душа. Такива хора предпочитат смъртта пред тежестта на живота.

 23. 23 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lady Zeppelin":

  Предният ми пост е за тебе.

 24. 24 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Бъбрива мъдрост, биографосъветопритча някаква... Толкова много съвети на квадратен сантиметър отдавна не бях чел

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dragoslava":
  Така погледнато, цинизмът като маска и щит, звучи логично.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#25:"Lady Zeppelin"]Така погледнато, цинизмът като маска и щит, звучи логично.
  [/quote]

  Лейди, винаги заставам нащрек, когато нещо започне да ми звучи "прекалено" логично - професионална деформация. Вселената е дълбоко логична в своя хаос и ние никога няма да я разберем, докато се опитваме да я "подредим" по най-удобния за нас "логичен" начин.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Признавам че финалът ме обърка и остави у мен противоречиви чувства.

  klimentm
 28. 28 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#27:"klimentm"]Признавам че финалът ме обърка и остави у мен противоречиви чувства.[/quote]

  Братчед, финалът е прекрасен! Това е повик, когато вече си станал тигър, да извиеш врата на тъпите кози, които са имали неблагоразумието да те отгледат. Такива са реалностите. Вземи една банка, например. Тези, които се молят за кредити са най-унижаваните, въпреки, че банката забогатява точно от тях. А са най-уважавани, вложителите на депозити, от които реално погледнато, банката губи пари.

  /не се чете/
 29. 29 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#28] от "Тони Шнайдера":

  Мда... Депозитът е актив за теб(вложителят), а пасив за банката. Кредит- обратното... Добре е де имаш такъв поглед и от двете гл. точки, преди да се използват тези продукти.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#28] от "Тони Шнайдера":

  Не е ли точно това цинично? Нали уж "Живейте просто"?

  klimentm
 31. 31 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#1] от "bilbotorbins":

  Аз пък винаги съм се чудел, защо не мога да стана вегетарианец...

 32. 32 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#6] от "Питанка":

  От Гала, от тебе и от мене - политик няма да излезе...

 33. 33 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Всички религии, агностиците и материалистите също, определят щастието като целта на живота. И обикновено то се намира в дребните неща. Иначе в статията, особено много ми хареса това - дай, и ще ти се даде...

 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#30:"klimentm"]Не е ли точно това цинично? Нали уж "Живейте просто"? [/quote]

  Е да, де! Усетил си разминаването. То като събереш толкова "мъдрости" на едно място, те неизбежно започват да се джафкат помежду си, като бесни кучета. Баща ми беше голям манипулатор. Навремето бях с него на погребението на някакъв негов приятел. Попът го опя, всички бяха опечалени и гробарите хванаха въжетата, да спускат ковчега. Тогава баща ми ги спря и каза, че иска и той да каже няколко думи за покойния. Говори не повече от 5 минути, но след "речта" му всички ревяха на глас. Даже и на попът му потекоха сълзи. Та си мисля, че баща ми, би могъл да дръпне едно слово и пред завършващите в Йейл, или Кеймбридж и при това, доста по добро от това на Захари Карабашлиев. Талантът или го имаш, или го нямаш. Номерът с онези 99%-та труд е измислен от някой тарикат, който е искал да обере парите на бездарниците.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":
  Разбирам, че за теб логичното е подозрително.
  За мен е задължително. Понякога, обаче, две логики се сблъскват и трябва да се направи избор.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#35:"Lady Zeppelin"]Понякога, обаче, две логики се сблъскват и трябва да се направи избор. [/quote]

  Лейди, братчедът Хегел е на малко по-различно мнение по въпроса. Не искам да ти звуча високопарно, но в "Науката логика" нещата са обяснени доста добре, отколкото аз бих могъл, да го направя.

  /не се чете/
 37. 37 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони Шнайдера":
  Господин Шнайдер забравяш, че аз съм само стругарка.
  Хегел, който можел да пише само дълго, сложно и объркано, е много над моето ниво.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тони Шнайдера":

  Честно казано братчед , мисля че прекаленото ни втренчване в "големите" въпроси само ни играе лоша шега.Хората и народите които имат по прагматичен мироглед имат по спокоен и уреден живот. Най верните неща обикновенно са банални.

  klimentm
 39. 39 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#38:"klimentm"]Хората и народите които имат по прагматичен мироглед имат по спокоен и уреден живот. [/quote]

  Разбирам те отлично и си прав. Неслучайно в Светото Евангелие пише:"Блажени са нищите духом". Въпрос на личен избор, макар и не съвсем. Нашият форумен колега Кирето е написал в подписа под ника си:"Предимството да си умен е че, винаги можеш да се направиш на глупак, докато обратното е абсолютно невъзможно!" Адам е бил изгонен от Рая заради "познанието". Има познание - няма Рай! Раят те доближава до Бога физически, докато познанието те доближава до самата същност на Твореца. Но във Вселената няма място за много богове. Бог е Един! А в България, боговете са под път и над път. Затова сме и далеч от стандарта на Запада. Всяка система, за да работи добре изисква подчинение по веригата. И предвидимост в поведението - все неща, с които ние не можем да се похвалим. Живял съм около година в Люксембург във връзка с една задача. Е няма по-уредена и по-скучна държава! Родих се, когато си тръгнах. Та когато печелиш едно, винаги губиш нещо друго.

  /не се чете/
 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#37:"Lady Zeppelin"]Хегел, който можел да пише само дълго, сложно и объркано[/quote]

  Лейди, ще се опитам да ти го кажа по-просто. Това което наричаш "сблъсък" на две логики, се дължи на празнините в нашето собствено познание, което все още не може да изгради взаимната връзка между две явления. И затова ги възприема поотделно като вътрешно логични, но нелогични спрямо едно друго. Логиката е единна, дори в своята противоположност и противоречивост. Ако ми дадеш конкретен пример, бихме могли да го обсъдим и да изясним нещата нагледно.

  /не се чете/
 41. 41 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Казаното от Автора пред младите хора,
  силно напомня една сентенция на Жоржи Амаду :
  "Човек не може да преспи с всички хубави жени,
  но трябва да се постарае..."
  Струва си, г-н Карабашлиев, така е ... 42. 42 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони Шнайдера":
  Дотолкова разбирам.
  Имам пълното съзнание за ограничеността на нашето лично познание (моето, в случая), и ограничеността на човешкото познание, изобщо. Уви.
  По стечение на обстоятелствата, пред очите ми на работа, стои "откривайки все повече моето невежество" на Декарт.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 43. 43 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И за финал на речта на Захари Карабашлие в аулата на НБУ тържествено е прозвучал марша на 90 г. на 20 в. :
  "Тигре, тигре имаш ли пари - хубави жени
  нямаш ли пари - стари бабички..."
  Оле....

 44. 44 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Моето лично мнение, опряно на 82 години житейски опит, е, че трудно може да се намери и да се предложи за коментар статия, която да е по-негодна за коментиране от хора, които не са празни дърдорковци, от тази. Независимо за колко велик се приема авторът. Или го приемат хората, които имат много немъчени пари и се чудят как по-екзотично да изкилифещят логиката, за да изглеждат по-интересни.

  За мен лично прочитането на статията и на някои коментари за нея си е пълна и абсолютно безполезна загуба на време.

 45. 45 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#28:"Тони Шнайдера"] А са най-уважавани, вложителите на депозити, от които реално погледнато, банката губи пари. [/quote]
  Ааааааа, този реалистичен поглед просто кърти - за пръв път чувам, че когато някой ти даде парите си - губиш!
  Мараба, реалисте

 46. 46 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#13:"Тони Шнайдера"]Хубави думи - пътища, които не водят наникъде.
  Те едва ли ще променят статистиката "че между 3-ма и 5-ма на сто от вас ще работят това, което искат да работят,[/quote]
  така е
  истината не е комплимент
  свободата не е спокойствие
  а здравият разум е стока..
  ...........
  жена ми "изведе" тези дефиниции на , само след 3 год в адвокатурата
  при това без да е учила Диалектика
  ........
  за това :
  5 % работят каквото искат
  15 % - каквото могат
  останалите 80 % - каквото Ги принудят ........
  тези , които са им правили комплименти...

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 47. 47 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "От тази дупка успях да изляза само, когато се завърнах към това, което бях изоставил – писането." Поздравления за прекрасната статия. Тъжната истина обаче е, че българският писател, колкото и талантлив да е, не може да се издържа от писане. Затова е принуден да оцелява, занимавайки се с неща, които не му носят удовлетворение. А това не му позволява да развива пълноценно таланта си и да усъвършенства уменията си. Защото България е може би единствената европейска страна, която се отнася като мащеха с хората на изкуството.
  www.chavdarmihov.com

  Чавдар Михов
 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поредното претенциозно четиво.
  Най-полезният съвет е за фитнеса.
  "Живей просто" означава нещо, но трябва много да се дообяснява какво се има предвид. Ако не живееш просто вероятно живееш сложно. Това също не го разбирам.
  "Говори истината. Използвай думи които разбираш. " Когато умишлено не лъжат, хората са убедени, че говорят истината. В повечето случаи, когато са убедени, че говорят истината, те се самозаблуждават. Погледнете форумите! Да изискваш от тях да говорят само истината е задача непосилна, защото те говорят глупости, но са убедени, че говорят истината. Ако нещо подобно може да се изисква от тях е да не лъжат. По същия начин стои въпросът и изискването хората да използват думи, които разбират. Особено когато се отнася до понятия и категории. Когато употребим думичката "демокрация", разбираме ли какво означава? Едни разбират едно, други съвсем друго. Дори всеки я разбира по различен начин. Или думичката "свобода", която всеки си мисли, че това е най-простата за разбиране дума. И затова философите са дали стотици определения за свободата и в момента свободата е най-спорно разработения философски въпрос. Отново един съвет, който не влиза в работа и е непосилен за хората.
  "Работи с хора, които вярват в това, което правиш"- Значи, ако някой те критикува, трябва да го игнорираш? Та все правилно ли правим работите? И как ще разбереш, че хората вярват в теб? Та те в повечето случаи са лицемерни. А и в България е бъкано с хора, които са склонни да вярват в някой друг! Пореден безполезен съвет.
  "И не губи време да се доказваш пред онези, които от самото начало се съмняват в теб." Напротив! Много житейски истории са свързани с доказване на съмняващите се, че ти си друг човек. Литературата бъка от примери, когато точно това амбицира хората да докажат на другите, че не са прави за тях. Да докажеш на баща си, например. Не си бил добър ученик и близките са те считали за лузър. Ти се амбицираш и доказваш, че това не е така. Изклучително назпространета причина за амбициране и налагане на волята за доказване на себе си.
  "Ходи на фитнес." - Абсолютно полезен съвет.
  "- Пиши всеки ден."-втори абсолютно полезен съвет.
  "Когато подреждаш мислите си в думи, ключовата дума е "подреждаш"."-Мисълта няма живот без думата. Човек мисли с понятия. Не ти идва първо мисъл, която впоследствие можеш да я изразиш с думи. Или можеш и да не я изразиш. Без думи или без понятия мисъл не съществува. Предполагам, че на автора му идват някакви напъни, но те не са мисъл.
  " Винаги отговаряй на имейли." -Залят съм със спам, да им отговарям ли?
  " Не забравяй приятелите си, само защото са ти най-близки и могат да те разберат"- По полезен съвет за младите ще е да знаят, че докато се пенсионират ще сменят стотици приятели, които са приятели временно поради някакъв общ интерес. Такива, които са истински и до гроб почти не се срещат. И ако приятелят ти е истински, то жена му ще е завистлива и боклук, та ще ви развали приятелството. Абсолютно безполезен съвет.
  " Повечето неща, можеш да приемаш най-малко по два начина – с усмивка или без усмивка. Избери първия. Резултатите ще те учудят."- Скаран съм с граматиката, но така ли се слагат запетайките? За радостните неща хората нямат нужда от съвети, винаги ги приемат с усмивка. Но за нерадостните в повечето случаи ще изглеждаш хилещ се идиот, когато всички знаят, че отвътре ти тъка. Лошата новина приета с усмивка какво ще промени? Ти ще се почувстваш по-добре, или ще промени неприятното събитие, което вече се е случило? Ако те спре катаджия, че си минал на червено, усмивката може да ти помогне само ако с млад, красив и си жена. Хората трябва да бъдат себе си, а не да се насилват. По-добре да отнесеш наказанието, което си заслужил, отколкото да му се хилиш на катаджията и накрая пак да отнесеш наказанието, но да престанеш да се уважаваш, защото си мекотело.
  " Чети всяка вечер, преди лягане."- Ако правиш секс това не е задължително. Преди лягане човек прави нещо, които го успокояват и му помагат да забрави проблемите, за да може да се наспи като хората. Чети, но само каквото те успокоява и от каквото ти се приспива, а не нещо, което те натоварва така, че да не можеш да спиш.
  " Не бъди тотално отдаден на друг човек – ще нараниш и двама ви."- Това е съвет за льохмани. Повечето хора се стремят да използват другия, а не да му прислужват. И ако хората имат нужда от съвет в това отношение, то той е точно обратният- повече да се отдават на партньорите си, повече да се грижат и да мислят за тях. Горната статистика, че половината се развеждат, не е от отдаване, а от използвачество.
  "Давай и ще ти се даде. Отвори се и ще ти се отвори."- Това е съветът, който трябва да се дава на хората, вместо предишния. Правиш жестове и даваш пример като очакваш да ти се отвърне със същата монета.
  " Пий много вода. Литри."- Сутрин ще ви издаде какво сте правили снощи. Вечер ще ви даде фалшиви симптоми на простатата. Как ли авторът е достигнал до тази мъдрост?
  " Цинизмът не води доникъде. Забрани го у себе си."- Но пък страшно успокоява. Ако забраниш в себе си цинизма, ще се наложи да възприемаш всичко сериозно и да преживяваш безброй неща, които психиката ти не би издържала. Не може да изживяваш всяка човешка беда, на която си свидетел или която е достигнала до твое знание. Цинизмът в повечето случаи е бариера срещу преживяване чуждите нещастия. Това просто е полезно за душевното ти здраве. Разбира се, това не означава да си циник. Циникът е циничен във всичко, той е някаква крайност. Но всеки друг човек трябва да култивира в себе си и определена доза цинизъм, за да не натоварва психиката си. Голяма част от чувството за хумор е свързана с цинизма. Не можем да бъдем само сериозни.
  " Благодари предварително за всичко, което идва в живота ти."- Когато разбереш какво ще ти дойде, какво ще ти поднесе животът в бъдеще, благодари му! Дори не искам да се задълбочавам какво има предвид автора. Има някаква мисъл, на която не е подредил думите правилно.
  " Не бягай от дебат, но не спори дълго."- Не бягай от дебат- ясно, но защо не спори дълго? Какъв ще е този дебат, който няма да го довършиш? Само да си кажеш каквото има да казваш и да бягаш? Това не е дебат.Дебатът е участие до изчерпване на всякакви аргументи, които трябва и да ги изслушаш и или да се съгласиш, или да се опиташ да им отговориш.
  " Помни, че един ден, рано или късно, по една или друга причина – ти ще омацаш сериозно кълките. Бъди готов."- Винаги готов! Ега ти мъдростта!
  " Търси и прави това, което те кара да се чувстваш жив. Светът и без теб е пълен със зомби."- Ясно, да не си жив умрял. Ако авторът не им го каже на младите, няма да се сетят!
  "- Съмнявай се в народните мъдрости. "По-умният винаги отстъпва?" Така ли е? Опитай друго: бъди по-умният и по-силния."- Тази народна мъдрост се отнася за определени житейски ситуации, в които всеки изпада, в семейството например, или в спор за нещо си между децата и е точно на място. Във варианта на автора изчезва всякакъв смисъл. Това е все едно да кажеш- мерете си силите и внимавайте да бъдете по-силните! При мерене на силите умността изчезва. Просто побеждава по-силния. Представете си, че децата ви са в спор за някаква вещ, кой да я държи. Как ще ги посъветвате с това- бъди по-умен, но и по-силен? Глупост!
  " Доверявай се."- Като препатиш няколко пъти, ще спреш да се доверяваш.
  " Не бъди това, което се очаква от теб. Бъди това, което очакваш от другите." Не може ли просто да бъдеш себе си? Ако нищо не очакваш от другите, означава ли, че и ти трябва да си нищо? Ясно е, че ако искаш другите да се отнасят добре с теб и ти трябва да се отнасяш добре с тях, но да изграждаш себе си първо чрез създаване представа за другите хора и оттам да я пренасяш върху теб, това е доста заобиколен път,умозрителен и без практическа стойност съвет.
  " Работи това, което обичаш, дори без пари. Доброволствай."- Хората имат хобита, прекарват приятно свободното си време, ровят се из интернет, пишат по интернет форуми, четат новини и пр. но това едва ли може да се счита за работа. На мен лично ми е много трудно да се сетяу каква ще да е тази работа, която обичам да я работя, но за която никой не иска да ми плаща и аз ще трябда да ходя да я работя без пари! Хората дават доброволен труд, но то е или на ленински съботник, т.е. принудително, или доброволно поради някакъв социален ангажимент, или в името на някаква идея. Но обикновено този вид работи не са заради любов, а поради осъзнаване на необходимостта да се извършват подобни дейности. Това е нещо като преглъщане на горчиво хапче. Да сготвим на бездомниците, например. Или да им почистим бърлогата. Правим го от милосърдие, а не от любов към подобна дейност в миризлива среда.
  " Възпитавай у себе си добър вкус. Важно е как изглеждаш."- Полезен съвет, но банален. Всеки го е чувал стотици пъти.
  "- Където и да живееш, търси свободата. И най-демократичната страна няма да те направи свободен, тъй както и най-скъпата готварска книга няма да те нахрани."- Ето един пример как всеки си мисли, че разбира какво означава свобода и как се постига. Едни хора са несвободни не защото не търсят достатъчно свобода. Други са прекалено свободни не защото са търсили по-добре свободата. С търсене само работата не става. Има философи, които указват търсене на свободата в себе си, но това е само за душевен конфорт. Човекът не става по-свободен, но по-добре се чувства. Свободата не е манджа сам да си я сготвиш. Тя е манджа, която другите ти я готвят и каквото ти сготвят, това ядеш. По тази тема не ми се влиза в сериозни разговори, защото не мисля, че авторът е навлязъл в нея. Просто ги брули някакви повърхностни.
  " Помни, че единственото, което имаш е време."- Е, имах време, разпрострях се. Убих някакво време в почивен ден и не съжалявам, защото претенции за мислителство трябва да получат някакъв отговор.


 49. 49 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мдаааа ти им (по)казваш, че животинските метафори са неадекватни... омесват качества и внушения и създават един комуникативен бъркоч, който повече обърква отколкото да смислено съобщение... те почват да бълнуват за Ричард 3-ти и прочие малоумия...

 50. 50 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А в историята от индийския фолклор поуката е различна от тази на автора.
  Не познавам автора, на написаното е образец на повърхностно мислене. И видно от коментарите, повечето хора са склонни да възприемат написаното също повърхностно, без да се замислят. Задълбоченото философско обмисляне на нещата е заменено с игра на думи. Би ми се искало да дам някакъв съвет на автора и той е да не се задълбочава във философски разсъждения!

 51. 51 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да доуточня нещо. По-умният винаги отстъпва е народна мъдрост, касаеща само случаите на дребнави спорове за незначителни неща. И там ума се проявява в осъзнаването на унизителната ситуация в която човек е попаднал. Догматичното съзнание я възприема като общовалидна за всички случаи и създава контраверсия, която не става вече за никакви случаи, ни за дребнави, ни за съществени. Бъди винаги по-силния изключва проявата на ума. Можеш да проявиш хитрост, но не и ум. Авторът бива поне да чете вестници за украинските събития. Та нали постоянно това се повтаря на Путин, че европейска ценност е силният да не действа постоянно от позиция на силата и да не мачка слабия само защото е по-слаб.

 52. 52 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#5:"Γαλλα"]Добре, де, а ако искам да стана политик, как...??? [/quote]

  Не ставай политик

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 53. 53 Профил на poblizo.com
  poblizo.com
  Рейтинг: 400 Весело

  Завършекът на речта е доста противоречив. Наскоро гледах "Ной" там проблемът за тревата и месото е доста зрелищно представен и дори филмът да е посредствен, пак по-интересно от тази реч. Аз се кефих на речта на Тим Минчин, с много як черен хумор. Просто наслада.
  http://www.youtube.com/watch?v=yoEezZD71sc

 54. 54 Профил на natadimovanova
  natadimovanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че вече се взимате твърде насериозно и наамерикански, тъжно. Човешкото общество има нужда от повече толерантност, смирение, диваци колкото щеш, малко отстъпление от безусловното собствено его, напред на всяка цена е просто гибелно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK