16 енергийни заблуди

16 енергийни заблуди

© Надежда Чипева, КапиталОтмина още една година на енергийни недоразумения. Това, че цената на тока била свалила едно правителство е само върха на айсберга. Около объркването на националната енергетика постоянно летят и много други съмнителни твърдения.


Ето някои от енергийните ни заблуди. Ако ги преодолеем, може би България ще има по-адекватна енергийна стратегия. Или просто ще има енергийна стратегия.


1. Цената на тока може да бъде свалена. Не не може. Няма как България да внася най-скъпия газ в ЕС, да има най-енергийно неефективната икономика и най-мръсните топлоелектроцентрали в Европа и в същото време токът и да е най-евтин (какъвто той е сега за битови потребители). Цената на тока на дребно може да бъде временно свалена за сметка на крайно необходими инвестиции и чрез различни субсидии. Това е обаче икономически и технологично опасна тактика, за която ще плащаме скъпо. Все едно да намалим разхода за подръжка на колата си като не сменяме счупения й ауспух или изтърканите й накладки.
2. Атомната енергия е евтина. Не е. Голяма заблуда е, когато говорим за атомна енергия да гледаме каква е цената на козлудийския ток, в която не са включени капиталовите разходи. Малко вероятно е една нова атомна централа да осигури ток за по-малко от €100 - €120 мвч, тоест повече, отколкото е крайната цена и за битови, и за индустриални потребители в момента. Наскоро Великобритания се принуди да гарантира за 35 години напред цена за новата си атомна електроцентрала от £92.50 за 1Мвч (около €110). Само за да може да се изплати планираната чешка атомна централа Темелин, цената на тока й трябва да е €115 за 1 Мвч. Подобни са изчисленията за Белене. Това е 5 пъти повече от Козлодуй. Освен това атомна централа се строи около 10 години и всеки проект неизбежно се натъква на непредвидени закъснения, трудности и оскъпяване. Белене се строи вече 32 години. За някои страни обаче атомната енергетика може да има стратегическо оправдание, така че не я отписвайте.


3. Атомна електроцентрала може да бъде построена на чисто пазарен принцип, без никакви субсидии. Не не може. Няма подобен случай. (Виж напр. цитирания по-горе британски пример) Има обаче много хора, които уверено повтарят, че това може да стане. 


4. Да, но ако имаме много мощности, ще можем да изнасяме електроенергия. На кого? Каква е гаранцията, че съседите ни не мислят по същия начин. България има свръхпроизводство на електричество. Румъния също. Унгария изнася електричество за Турция. Турция има грандиозна програма за увеличаване на енергийния си капацитет. Значителни залежи на газ бяха открити наскоро в Източното средиземноморие. Вероятността Балканите да се пренаситят с мераклии да изнасят електроенергия е голяма. Проблемът е, че може да няма кой да купи. Огромни енергийни инвестиции и активи ще затънат в блатото на фантазията "България, енергиен център на Балканите". Няма страна на Балканите, която да не е издигала този лозунг.

16 енергийни заблуди

© Красимир Юскеселиев


5. Тогава да строим въглищна енергетика, въглищата поне са евтини. Не, не са. Въглищата са тежък замърсител. Горенето им произвежда серни и азотни оксиди и други емисии (списъкът е много дълъг), които са крайно вредни за здравето. За да се намали замърсяването от тях, ЕС изисква да се използва "най-добрата съществуваща технология". Това означава скъпо строителство и съответно скъп ток. Освен това в България почти няма въглища, има лигнит. Лигнитът е още по-неефективно и мръсно гориво. В цената на токa не е включена вредата, която лигнитът нанася на здравето и околната среда. Според анализ на HEAL (Health and Environmental Alliance), базиран на данни на EEA (European Environment Agency) ако само здравната вреда, която изгарянето на лигнит нанася, бъде включена в цената на тока, то произведеният в България лигнитен ток ще трябва да струва с €0.23.3 на квч повече, отколкото той струва сега. Това е около 5 пъти повече, отколкото е в момента най-ниската преференциална цена за соларно електричество в страната. Освен това въглищата емитират най-високо количество въглероден двуокис. Днешната му цена може да е ниска, но в бъдеще, когато сметките ще се плащат от децата ни, най-вероятно ще бъде висока. Въглищата може в крайна сметка да се окажат най-скъпото гориво.


6. Най-добре е тогава да минем на газ. Не е най-добре. Причините са много. Газът е скъп, а цената му в бъдеще е непредвидима. Соларният колектор, който загрява вода директно със слънчева енергия, може в голяма степен да ви осигури топла вода с безплатно гориво. Термопомпата, биомасата и дори електричеството от мрежата, могат да се окажат по-икономични източници на топлина за една сграда. Ако вложите парите, които бихте дали за домашна газификация, в термоизолация на сградата си, ще намалите значително разхода си за енергия. От 2020 г. в целия Европейски съюз задължително влиза в сила стандартът nZEB (Near Zero Energy Building) за всички нови сгради. Тези сгради ще се нуждаят от минимално или нулево отопление и със сигурност няма да имат нужда от газ. Дания забрани отоплението с газови бойлери в нови сгради от 1 януари 2013 г. Газът обаче продължава да бъде добро преходно гориво за част от електропроизводството и ресурс за промишлеността, така че не се опитвайте да го отпишете съвсем.


7. Отоплението с ток е най-скъпо. Не, не е. Познавате ли хора, които са си спрели парното и се отопляват с климатици? Вероятно да. Това не е най-доброто решение, но подсказва правилния отговор – вероятно има начин да се отопляваш с ток, по-евтино, отколкото с нещо друго. Разходът за отопление с ток зависи изключително много от използваната отоплителна технология и от енергийната ефективност на сградата. Токът освен това подлежи в много по-гляма степен на интелигентно управление на потреблението му, което дава много по-добра възможност да отопляваш само онова пространство, което ти трябва да бъде отоплено и да използваш ток в момент, в който той е по-евтин, а да изключиш отоплението в момент, в който той е по-скъп (в бъдеще цената на тока може да се мени всяка минута). Разнообразието от отоплителни системи е голямо и в него газът със сигурност не заема първо място.


8. Възобновяемата енергия е много скъпа. Не, не е скъпа. Тревогата за скъпите ВЕИ-та се отнася най-вече до началните договори за фотоволтаичната електроенергия. Възобновяема енергия е обаче доста широко понятие. Така наречените "дърва за огрев" са възобновяем енергиен източник. Също сламата и други селскостопански отпадъци, които все повече се използват за енергия. Водата също. Както и слънчевата енергия за загряване на вода (соларни колектори). Всичко това е по-скоро евтино.


В последните година-две обаче вятърната и особено соларната електроенергия драматично поевтиняха. Дори в Германия, където слънцето грее 30% по-малко, отколкото в България стойността на соларното електричество е паднала далеч под цената на електричеството на дребно. Не е много реалистично да се надяваме нова конвенционална електроцентрала, построена по всички съвременни европейски изисквания да може да произвежда електричество за по-малко от €0.08 -€0.10 на квч, а днес най-ниските преференциалните тарифи на соларна и вятърна електроенергия са между €0.7 и €0.8. За нашата географска ширина нормираната цена на соларното електричество (Levelized Cost of Electricity – това е пълната стойността на една инсталация, разпределена на квч произведена енергия) през 2013 г. падна до €0.059 (според реномирания германски Fraunhofer Institute). И ще продължат да падат. Така както въглищната енергия може да се окаже най-скъпата, възобновяемата може да се окаже най-евтината. Все пак да не бързаме със заключенията.


9. Възобновяемата електроенергия вдига цената на тока. Хммм, не е точно така и не винаги. През изминалата година цената на тока в 11 американски щата, които амбициозно развиха вятърна енергия падна леко, а във всички други се качи с около 7%. Соларната електроенергия влияе по различен начин на цената на тока. В някои случаи може и да я свали. Най-много соларно електричество обикновено се произважда в моменти на най-голямо потребление. Когато соларното електричество бъде пуснато на свободния пазар, се случват две неща. Първо, соларните производители могат да намалят цената на своята продукция, колкото искат, защото горивото, с което произвеждат ток е безплатно. Второ, когато те смъкват цената ниско, това принуждава други производители също да намалят цената си. Този феномен се наблюдава често в Германия, където има инсталирани значителни соларни мощности и има достатъчно голям свободен пазар. Тази ниска цена може да не се отрази на цената за крайния потребител, вместо това доставчикът на енергия може да прибере по-висока печалба. Това обаче е дълга история, която изисква специално внимание и вероятно различна регулативна система.


Друг случай е, ако имате локален соларен панел и акумулаторно устройство, това може да ви позволи да купувате евтина енергия и да я ползвате в скъпи часове, както и директно да използвате генерирана слънчева енергия, когато токът е скъп. Има и други механизми, които сега са в процес на формиране, но важното е, че твърдението "слънчевата енергия вдига цената на тока" е невярно или поне неточно.

16 енергийни заблуди

© Красимир Юскеселиев


10. Да, но на възобновяемата енергия не може да се разчита, защото вятърът не духа постоянно, слънцето – я грее, я не. Това не е така по няколко причини. Първо, когато комбинирате солрана, вятърна и хидро енергия, непредвидимостта рязко намалява (защото вятърът често духа, когато слънцето не грее). Второ, съвременните методи за прогнозоране на времето дават достатъчно добра предварителна информация за това кога какво и къде ще грее или духа, което пък от своя страна дава възможност да се включат навреме компенсиращи мощности. Трето, на колкото по-голяма територия се разпростре отвореният пазар на електричество, толкова по-стабилна става електроенергийната система, защото когато на едно място не духа, на друго духа.


Изграждането на така наречения super grid или eHighway дава възможност за пренос на електроенергия на големи разстояния със загуба от около 3% на 1,000 км (Google HVDC за подробности). Четвърто, България има добър потенциал за изграждане на помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ), които съхраняват енергия, когато духа и грее, за да я освободят, когато не духа и не грее. Пето, цените на акумулаторните технологии падат постоянно. Има и шесто, и седмо, и осмо.


11. Възобновяемата енергия поглъща огромни субсидии, а конвенционалната няма нужда от субсидии. Не е вярно. Конвенционалната енергия е погълнала огромни субсидии и продължава да бъде субсидирана. Малко вероятно е някой ден възобновяемата и конвенционалната енергии да изравнят общото равнище на вложените в тях субсидии. По-скоро конвенционалната енергия винаги ще остане далеч по-щедро субсидирана. От 1972 до 2012 година например Германия, страната с една от най-амбициозните програми за възобновяема енергия в света е субсидирала въглищната си енергетика с 428 милиарда евро, атомната с 213 милиарда евро, а възобновяемата "само" с 67 милиарда евро. 


12. Излиза тогава, че възобновяемата енергия е най-евтина. Да слагаме соларните панели тогава. Не, не е най-евтина. Истината е, че енергията е скъпа, както и да я гледаш. Всяко общество трябва да направи своя избор каква скъпа енергия иска, как ще я използва и кой и кога ще плаща за нея. Ако искаш къщата ти да е топла днес, най-евтино ще ти излезе ако си запалиш мебелите в средата на хола. Ако не те интересува кой колко години ще живее и колко ще боледува, най-евтино е да се отопляваш с лигнит и с брикети. Ако искаш да изградиш дългосрочно стабилна икономика, да задържиш повече хора в страната си, да не плащаш стотици милиони за вносни горива, тогава ще трябва да вземеш някакво друго решение. Това решение трябва да е политическо, да не е прекалено повлияно от корпоративни и политически коруптивни интереси и да не е плод на изброените заблуди.


13. Тогава май шистовият газ ще реши енергийните ни проблеми. Не, няма. Малко е вероятно Европа да повтори амеркинаския шистов бум. Първо, минералните права в САЩ в повечето случаи принадлежат на собственика на земята, а в Европа – на държавата. Едно е да се договориш с отделни (едри) земевладелци, друго е да се договораяш с правителства, общини и дребни собственици на земя. Второ, Европа е гъсто населена. Вероятността да намериш място за добив на шитов газ, което да не е в близост до населени места с потенциална силна опозиция, е малка. Шистовият газ може да диверсифицира доставките на газ, може да съживи за известно време някой регион, да докара малко приходи в държавната хазна, но чудо няма да се случи.

16 енергийни заблуди

© Надежда Чипева, Капитал


14. В крайна сметка най-важното е цената на тока да бъде свалена. И това не е е съвсем така. Важно е каква сметка плаща човек, а не колко струва 1 квч. Това са две много различни неща. Една светодиодна лампа може да осигури 5 пъти по-евтино същата светлина с два пъти по-скъп ток, отколкото една стара неефективна крушка с евтин ток. Енергийната ефективност и насочени към социално слабите енергийни помощи биха имали много по-добър ефект за поносимостта на цената на тока. Отделна тема е цената за индустрията.


15. Енергетиката не може без базов товар, осигурен от атомна или въглищна електроенергия. Може. Все повече експерти подлагат тезата за базовия товар на сериозно съмнение. Бъдещето на енергетиката, при това не много далечното бъдеще, ще зависи във все по-голяма степен от електропреносната мрежа, от интелигентните системи, които я управляват, от решенията за съхраняване на енергия, отворения пазар на голяма територия и ред други фактори, които ще направят концепцията за базовия товар вчерашна история.


16. Трябва да строим мощности, за да осигурим енергийната сигурност на страната. Не, не трябва. Енергийната сигурност зависи от много фактори и не се свежда до това да имаш няколко огромни централи. В момента България разполага с около 2 до 3 пъти повече мощности, отколкото е домашната й консумация, но това не ни успокоява и с право. Енергийната сигурност е функция например на енергийната ефективност, която е много ниска в България. Тя също зависи от отворения енергиен пазар, състоянието на трансграничната енергийна инфраструктура и ред други фактори. Енергийният национализъм е скъпо удоволствие и принадлежи на миналото. България трябва да решава проблемите си за енергийната сигурност в контекста на европейския и регионалния енергиен пазар. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Нямаш индустрия, нямаш нужда от ел. ток. Ел. ток без консуматор не е ток. Климатика който ползва трябва да плаща ел. ток, трябва да има доходи които идват от работа в индустрия.
  Омагьосан кръг - ел. ток, индустрия, доходи.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  Браво на Юлиан Попов!

  Много добра, информативна и добре аргументирана статия.

  Ще добавя само, че в Германия благодарение на свободния ПОЧАСОВ пазар на електроенергия и инсталираните над 35GW фотоволтаични мощности, има дни в които през деня цената на елктроенергията за промишлеността стига до НУЛА евро и дори става отрицателна.

  Можете да гледате в реално време количеството на произвежданата от фотоволтаици енергия в цяла Германия, инсталирани до 30.06.2013г. тук
  http://www.sma.de/en/company/pv-electricity-produced-in-germany.html

 4. 4 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Добър и изчерпателен анализ!
  В крайна сметка първо трябва да повишим енергийната си ефективност и второ да разчитаме на собствени източници за производство на енергия. Всичко останало ще си дойде само.

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#1:"RED MAFIA"]Нямаш индустрия, нямаш нужда от ел. ток.[/quote]Това не е вярно. Когато имаш енергийно ефективна индустрия, нямаш нужда от много електроенергия. Тази не много електроенергия може да започнеш да си произвеждаш сам. Примери:
  1. Датската фирма за играчки "Лего" закупи вятърен парк, които да произвежда енергията която потребяват.
  2. Сървърните станции на "Гугол" се захранват от собствени ВЕИ източници.

  Обратно най-големите курорти, където няма никаква индустрия, за най-големите консуматори на електроенергия.

 6. 6 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#1] от "RED MAFIA":

  Не е точно така. Във високо технологичните сектори се използва много по-малко енергия, а приходите са много големи. Така че е важно да видим с какво разполагаме като ресурс и него да развиваме, а не да изпадаме в безумната ситуация да строим електроцентрали с вносно оборудване, в тях да горим вносни въглища, газ и ядрено гориво и да искаме да печелим от износ на електроенергия. Е няма как да стане!

 7. 7 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 554 Весело

  О, днеска ще пеем мантри.

  "България да внася най-скъпия газ в ЕС, да има най-енергийно неефективната икономика" - 2 мантри в едно.
  А да не би нещо тока да не отговаря баш на стандартите за да е така а ? Честота, напрежение...

  "2. Атомната енергия е евтина." Евтина е.
  100 евра на мегават са 5 стинки на киловат. А нашичкия напълно забравил ЕРП-тата ни вика, че атомната била скъпа.

  "7. Отоплението с ток е най-скъпо. Не, не е." Най-скъпо е. Няма такива отоплители, които вместо киловати да харчат ватове. Физика.

  "8. Възобновяемата енергия е много скъпа. Не, не е скъпа."
  Не, не е скъпа. Тя е брутално скъпа. ВЕИ всъщност преди обизнесменяването се зовеше "безплатна".

  И така нататък песнопения...

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  Още един факт за размисъл на всички в България, които са против Възобновяеми Енергийни Източници (ВЕИ) и "скъпата" електроенергия от тях.

  В Германия 46% от инсталираните 63GWр ВЕИ мощности захранвани от вятър и слънце са СОБСТВЕНОСТ на ОТДЕЛНИ граждани или фермери!

  За сравнение върховата консумация на електроенергия в Германия е около 80GW.

 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 962 Весело

  Ами защо му се чудите на *1* - в главата му е *съвеЦка власт+елиФтпикация!*-

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#8:"BlueWater"]В Германия 46% от инсталираните 63GWр ВЕИ мощности захранвани от вятър и слънце са СОБСТВЕНОСТ на ОТДЕЛНИ граждани или фермери! [/quote]Ето ви графика която показва как е разпределена собствеността на ВЕИ в Германия.

  http://grist.files.wordpress.com/2013/10/germany-people-powered-2012-003.png?w=470

 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 554 Весело

  Още по-просто казано - ако тока ти е скъп, то и отоплението на ток ти е още по-скъпо. За да станем енергийно ефективни, се отопляваме на дърва. Тока един вид остава непродаден. Няма приходи. Цената се вдига. Ако сме енергийно неефективни ни трябват повече мощности. Повече продаден ток. Повече печалба за централите. Ако сме свръхенергийно ефективни, ще консумираме по-малко ток и производителите ще останат гладни. Трябва да вдигат цената. Значи колкото повече сме ефективни - толкоз тока трябва да е по-скъп. Някъде нещо се губи логиката на анализаторите.

 12. 12 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 554 Весело

  И в допълнение можем да погледнем статията за японците, които излиза са по-глупави от нас. И са толкова енергийно неефективни, че им се налага да имат много ядрени централи.

 13. 13 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 402 Неутрално

  статията е перфектна ,да започват атомните и руски .......

 14. 14 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#9:"tedif"]Ами защо му се чудите на *1* - в главата му е *съвеЦка власт+елиФтпикация!*-[/quote]
  Знаеш ли м/у впрочем,че Съветската Власт и в същност демократично управление!
  Местните Съвети са по същество местни Парламенти с представени в тях всички партии и съсловия!
  Фактът,че Болшевиките в СССР опорочават идеята за Съветска Власт и въвеждат Тоталитарно Управление не прави Съветската Власт(като система на управление) лоша и неефективна!
  Просто в СССР не е имало истински Съвети!(Освен в самото начало,преди троцкистите да заграбят всичко)!
  Основният конфликт на Нестор Махно с Ленин и Троцки е именно та тази база - Махно е искал съвети с представителство на всички класи и съсловия,Ленин е искал доминация на болшевиките,Троцки...като Ленин но с допълнителен превес на болшевики-семити...

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#7:"bluescreen"]Евтина е.
  100 евра на мегават са 5 стинки на киловат.[/quote]Вие имате сериозни пропуски в образованието си.

  100 евро за 1МW/час =
  195.58 лв. за 1МW/час =
  0.19558 лв за 1кW/час =
  19.558 стотинки за 1кW/час

  Сега си вижте последната квитанция за ток.

 16. 16 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#3:"BlueWater"]Браво на Юлиан Попов! [/quote]
  Браво се казва на магаре за добре свършена работа.

 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 554 Весело

  [quote#15:"BlueWater"]Вие имате сериозни пропуски в образованието си. [/quote]

  Нима ?
  Не знаех, че ЕРП-тата ни доставят безплатно тока и че даже плащат част от него.

 18. 18 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#5:"BlueWater"]Това не е вярно. Когато имаш енергийно ефективна индустрия, нямаш нужда от много електроенергия.[/quote]
  Тука не мога да се съглася с Вас. Давате примери, които са свързани с климатични условия. Втора- не видях някой да е отчел до сега алтернативния доход. Нали не си представяте бъдеще, в което до всеки завод- вятърен парк или ВЕИ. Да не говорим пък за тежкото машиностроене.

 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#18:"zlobar"]Нали не си представяте бъдеще, в което до всеки завод- вятърен парк или ВЕИ. [/quote]Почти точно това си представям и тази представа, вече е започнала да става реалност.

 20. 20 Профил на skruch
  skruch
  Рейтинг: 402 Гневно

  [quote#11:"bluescreen"]Тока един вид остава непродаден. Няма приходи. Цената се вдига.[/quote]
  това само в нечия болна глава може да се роди. когато на нещо няма търсене е редно цената да падне. само в нашата скромна държава всичко е наопаки и то заради големи специалисти.

 21. 21 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Весело

  [quote#7:"bluescreen"]"2. Атомната енергия е евтина." Евтина е.
  100 евра на мегават са 5 стинки на киловат. А нашичкия напълно забравил ЕРП-тата ни вика, че атомната била скъпа. [/quote]

  Математик...
  100 евро на мегават са 19.5583 ст. на киловат, г-н първо отделение

 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Статията- хубава,но не ме убеди!

 23. 23 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "globetrotter":
  Е леко е объркал, но за едно е прав. Цената на киловат е 5 ст. от АЕЦ.


  До коментар [#19] от "BlueWater":

  Стискам палци България да не развива тежко машиностроене, че площа на България няма да стигне за соларни панели. Не съм запознат много за това ще Ви помоля за информация за заводите на БМВ, Мерцедес и т.н. в Германия на вятър ли са или със соларни панели?

 24. 24 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Весело

  [quote#23:"zlobar"]До коментар [#21] от "globetrotter":
  Е леко е объркал, но за едно е прав. Цената на киловат е 5 ст. от АЕЦ. [/quote]

  Да, ако смяташ, че АЕЦ се е телепортирала отнякъде, без да са давани пари за строежа ѝ. По тая логика цената от фотоволтаиците и вятър е 0 ст/MWh.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Статията е много глупава и повърхностна! Много от написаното в нея е противоречиво и самоизключващо се, като логика!
  Крайно време е да се престане с манипулацията на тема, най-евтино или най-скъпо! Това са много относителни величини и нямат никаква връзка с покупателната способност! Тоест елегантно се пропуска, че не е толкова важно, колко печелиш, колкото какво можеш да си купиш със спечеленото!
  Докато в България умишлено се поддържа много по-нискък стандарт от Европейския, каквото и да произведем ще е скъпо за нас самите!
  Основния ни проблем е, че в България има свръхпроизводство на ел.енергия, при намаляваща консумация и зверски монополизъм! Всичко останало е следствие именно на това!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално
 27. 27 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#26] от "zlobar":

  Това какво общо има?!

  Я кажи защо според теб е скъп токът от фотоволтаици?

 28. 28 Профил на stopet
  stopet
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Статията е абсолютно невярна и поръчкова. Пълна е с лъжи и също предполагам, че автора си няма и понятие от повечето неща и е абсолютен лаик в тази област..
  Само един пример "Унгария изнася електричество за Турция" е абсолютна глупост. Първо Унгария трудно ще изнася "електричество" или "ток", може би е имал в предвид електроенергия. Второ, Унгария е най-големия вносител на електроенергия в региона. За днес салдата й се колебаят между 2500 и 3000 МВ. Това е повече от всички балкански страни, който внасят, взети заедно.
  Абе какво да се каже, не съм и очаквал тук да се публикува статия, която да има по-различно съдържание от това.

 29. 29 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#27] от "globetrotter":

  Е как да няма общо?!

  Рентабилност знаеш предполагам какво означава? Така отговорът набива ли ти се на очи?

 30. 30 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Не мога нищо да коментирам. Написаното в статията почти напълно съвпада с идеите които имам. В дългосрочен план и с мисъл за цивилизовано съществуване, трябва да се развиват само перки, ПАВЕЦ-и, ВЕЦ-ове и соларки, без или с малко субсидия, но да се стимулира цялото население, да може всеки да участва, колкото и малък да е той, а не на база свои хора и олигарси с огромни субсидии, както се е получило в България. Това разбира се, е против интересите на НЕК, понеже ако такава система съществува, класическите производители ще почнат да увяхват до 20-ина години.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 586 Любопитно

  До коментар [#11] от "bluescreen":

  По тъпо нещо скоро не бях чел - според теб, колкото повече ток се потребява, толкова по е евтин. Е няма такава тъпотия.

 33. 33 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като е толкова евтино и ефективно производството на електроенергията от фотоволтаиците, защо искат гарантирано изкупуване на супер цена. Да я продават на цената от АЕЦ, който бил много скъп.
  Да , ама не щат. Значи всичко това е ЛЪЖА. Малкото верни факти само потвърждават, че става въпрос за добре премислена и предполагам, добре платена манипулация.

 34. 34 Профил на today
  today
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Всички тези неща и аз ги обяснявам много отдавна интересно, че нормалните хора ги схващат бързо, а феновете на БСП - не и не. То цифри, то статистики, то мнения на експерти, дори мнения на производители на оборудване за АЕЦ - и пак червените си знаят тяхното. АЕЦ Белене та АЕЦ Белене, износ, печалби и прочие bull shit.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 35. 35 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 554 Весело

  [quote#32:"peaspiring"]По тъпо нещо скоро не бях чел - според теб, колкото повече ток се потребява, толкова по е евтин. Е няма такава тъпотия.[/quote]

  Как да няма ? Погледни се в огледалото и после дай нещо умно по темата.

 36. 36 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#33:"fokusnik"]Малкото верни факти само потвърждават, че става въпрос за добре премислена и предполагам, добре платена манипулация.[/quote]
  ...такЪва е сингапурската линиА... А т'ва за базовите моШности е напра'о...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 37. 37 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#7] от "bluescreen":

  Далече си топлотехниката "приятел".
  Климатаците които ползвам са с СОР=5.3, което означава 4.3кВт топлина на 1квт. консумирана ел.енергия в диапазона -15-+10гр.С.
  Осветлението ми е ЛЕД сумарно 60вт. с еквивалент 300вт.
  Хладилника е клас ААА консумация средно 30вт.
  Компа ми е с екран 27" и консумация 30-40 вт,
  Общо съм си намалил консумацията около пет пъти за последните две години.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 38. 38 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#29] от "zlobar":

  Да, и двете не са рентабилни. За да се изплатят и двата типа електроцентрали, електричеството следва да се продава на висока цена - над €10/MWh. Себестойността на произвежданата електроенергия, колкото и да е ниска, няма нищо общо. Това не го ли разбираш?

 39. 39 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Простичко и ясно обяснено,дори за хора,които хал хабер си нямат понятие от ел.енергия.Поздравления за автора!
  За мен един от начините е,рязко подобряване на енергийната ефективност в промишлеността - у нас всеки произведен продукт,било в металургията,било в стъклопроизводството,това са енергоемки отрасли,са силно неефективни.Ако погледнем нашите домове - там изтича енергия отвсякъде и повече не можем да живеем по този начин.Соларната енергия,предвид климатичните промени,налагат ясно използването им,както и ВЕИ.
  Много неща можем да направим самите ние,а не само да пищим и искаме евтина ел.енергия.

  Tony
 40. 40 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#33] от "fokusnik":

  Май не ти ясно , че каквото и да строиш, ползваш банкови кредити, които трябва да се възстановат в определен срок, а освен това ти трябват пари за оперативни разходи...
  Ако държавата беше реновирала Мариците стойността пак щеше да $3млрд.да речем кредит с лихва 5-10%.
  Същото важи и за инфаструктурата която строим с пари на европейските данъкоплатци.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 41. 41 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  По точка 2:
  Защо тока от АЕЦ Козлодуй е евтин, а тока от нова АЕЦ ще е скъп ?
  Отговор: Заради лихвените плащания.
  АЕЦ Козлодуй е строен по времето на комунизма и в момента няма дългогодишен заем, който да изплаща. Една нова АЕЦ ще струва например 10 милиарда лева, взети на заем и например при лихва 7% за 40 години ще върнем 30 милиарда. Т.е. имаме три пъти оскъпяване на тока само заради лихвите по този заем. Пълним гушите на банкерите и плащаме скъп ток.

  Прочетете книгите "Лихвата, рак на обществото" и The money syndrome, за да разберете за какво става въпрос.

 42. 42 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#32] от "peaspiring":

  Тъпото е това което си написал.
  Прототипите на Ф35 струват над 120 млн.$, а при масово производство цената пада до 35-45 млн.
  Така е и при производството на всякаква стока, стига да има кой да я купува.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 43. 43 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#39] от "Free person":

  ... ти у металургиА наскоро влизАл ли си... и у назе и у Германия... Една дума- "разтеж"... тя е у главите на мениджмънта... и за т'ва трЕбе енергиА. И базови моШности... Да седнем да спорим точка по точка, шА стигнем до Сингапур.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 44. 44 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 586 Весело

  До коментар [#42] от "Captain Shakespeare":

  Това, за което говориш, е нещо съвършено различно - масово производство на продукт с/у електрическа генерация. Твърде е сложно да ти го обясня!

  Цял свят се опитва да намали крайната консумация на енергия - но ти и подобните ти искат да я увеличат, щото било по-ефективно! Смешно и патетично тъжно едновременно!

 45. 45 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "globetrotter":

  Визирайки термина рентабилност имах в предвид колко може да произведеш с фотоволтаици и дали можеш през цялата година?
  Всяка една цена съдържа в себе си капиталова компонента и печалба. Доколкото виждам тук
  http://www.kznpp.org/uf//finansovo%20otcheti/Kozloduy%20NPP_%20Finansov%20Otchet%202012.pdf
  в цената определено влизат амортизации- сам ще видиш и балансовата стоиност на сградите. Кой е казал че трябва за една година да се изплатят електроцентрали?

  ПП: Проблемът в АЕЦ е друг. Я му направи една застраховка и тогава гледай как ще скочи цената.


 46. 46 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се смея или да плача ? Литераторът от сп. "Факел" (за българска и съветска литература) вече разбира от енергетика))). Толкова много глупости е изписал, че направо не е за говорене. Драги - хайде кажи цената, по която АЕЦ в момента продава ток ? Истината е, че в енергийния микс участват така наречените зелени централи със скъпия ток, но затова мълчиш. Защото тия централи не са на случайни хора.

 47. 47 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#41:"Симо"]Т.е. имаме три пъти оскъпяване на тока само заради лихвите по този заем. Пълним гушите на банкерите и плащаме скъп ток. [/quote]
  ... ми тогаз и нови жилища не трЕбе да сА купу'ат с ипотека... по същата логика. К'вото напра'илЕ дедите ни- това... Ние камИк връз камИк и ту'ла връз ту'ла не трЕбе да слагаме... зарад' банкерЕте.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 48. 48 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#47] от "dzwer":

  По-добре първо се ограмоти по темата преди да правиш изводи.

 49. 49 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#46] от "dend":

  Няма такова нещо - нали махнаха добавката "зелена енергия"?

  Ако все пак прочетеш в сайта на ДКЕВР, на какви цени се купува ел. енергия от ВЕИ ще си промениш мнението. Това, че няколко тариката нагъзиха цената до безбожни висини си е заслуга на г-дата Коюмджиев и Ерменков (последният скачаше февруари 2013 срещу ЕРП-тата). В момента за някой фотоволтаници и вятърни паркове цената е под ВЕЦ и съизмерима с ТЕЦ.

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Цената на тока е скъпа,(в България),поради една единствена причина-извратената,тъпа алчност на човека! На точно определени "човеци"!
  А вие се подвеждате да спорите по технологичната част...

 51. 51 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#47] от "dzwer":

  Разликата, Дверо, е, че като си купуваш жилище, го плащаш сам и си правиш сметката. Когато държавата прави АЕЦ, го плаща с пари, събрани от други хора и фирми, а не от теб лично. Колко му е шефът на НЕК да се врътне след 3 месеца и да напусне по "лични причини" с изряден договор за строеж и следващите да му плащат масрафа.

 52. 52 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Това ли беше министър. Доста наивни и повърхностно писание уупс драсканица.

  А нещо за ИТЕР ?! Или даже не е чувал . Понятието базова мощност явно не го е и чувал.

 53. 53 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#49:"limbize"]Няма такова нещо - нали махнаха добавката "зелена енергия"?
  [/quote]

  Дай линк за това, че е махната добавката ?

 54. 54 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 422 Неутрално

  т.2 и т.8 са абсолютни глупости! Не знам от къде сте ги преписали ама първо се консултирайте малко!

 55. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1173 Весело

  [quote#46:"dend"]Драги - хайде кажи цената, по която АЕЦ в момента продава ток ? [/quote]

  Вие, другарите, най-обичате да мислите "в момента", затова все се осирате.
  Енергетиката предполага мислене в перспектива от няколко десетилетия и доста сметки, така че - не се мъчете.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 56. 56 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тази статия ми е малко напудрена - голямо ДА на ВЕИ, и голямо НЕ на АЕЦ.
  Нищо лично...само малко ми намирисва на интереси...
  Кои са тия "няколко страни, за които АЕЦ има икономичесно оправдание", щото за тия дето ужким нямат е посочен само един единствени пример (който в крайна сметка може да е изключение или да не е поднесен пълно)
  Сега да не прозвуча като някакъв голям почитател на ядрената енергетика.
  Просто гъделичка самочувствието на хората, че вече са големи експерти по енергетика и електроенергетика, поднася някоя и друга цифра (в единични примери) и сериозно страда от липса на експертни позиции - за статията говоря.
  Та за това ми понамирисва... Ама и така да е - никоя медия не може да е идеална - особено в България.

 57. 57 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1126 Неутрално
 58. 58 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#7:"bluescreen"]Няма такива отоплители, които вместо киловати да харчат ватове. [/quote]

  нещо за земно свързани термопомпички да сме чували?

  Път без препятствия не води до никъде.
 59. 59 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#7:"bluescreen"]"2. Атомната енергия е евтина." Евтина е. [/quote]

  мдааа, справка Фукушима и Чернобил.

  айде остави ги тях, кажи колко ще струва съхранението на отработеното гориво за 100 К години, и го разхвърляй в/у количеството произведена енергя. Евтино, викаш, а?

  Път без препятствия не води до никъде.
 60. 60 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прочетох внимателно статията, защото с проблема се заимавам от доста време. Всички говорят за икономия на енергия (аз имам впечатление за бита), но никой не говори за инвестициите, които трябвада се направят. Например осветлението - купуваш лампа за 6 лв - свети 8000 часа при късмет и изгаря. Такава лампа икономисва 30вата на час х 8000 часа 240 квт - това е икономията х 17ст = 40,8 лв или икономията е при късмет 34 лв - т.е. тук сметката излиза. Но тези лампи работят добре, ако не се изключват и включват често. При санирането сметката е доста мъглява и зависи от доста фактори, които често са извън възможностите за влияние. Но еднократната инвестиция е доста голяма за стари жилища и къщи и обикновено се изплаща за около 10 години, ако въобще се изплати. Та идеята ми е, че с едностранчиви твърдения успех трудно се постига - трябва да се седне с молив в ръка и калкулатор и да се изчисли доколко ефективно е това към настроящия момент завсеки конкретен случай. Иначе отдавна се говори за разпределени системи и вярвам, че това е бъдещето. Може призивът трябва да бъде - на всеки покрив - перка и солари - в избата акумулатори (за който може да си позволи), двупосочни електромери - в дългосрочен аспект инвестиралия печели.

 61. 61 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#37] от "Captain Shakespeare":
  Приятел и ти си много наясно с топлотехниката.
  Ако СОР на климатика ти е 5.3 при -15С, значи имаш уникален климатик. Или по-вероятно, трябва да се поинтересуваш повече. И сигурно ще разбереш защо в по-студените части на европа няма климатици.

 62. 62 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Много добре структуриран анализ в статията.
  И винаги трябва да се подчертава, че основата на енергийната независимост е ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ.
  Без висока енергийна ефективност енергията отива в пробит чувал. Колкото и евтина да е. Колкото и много да е.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 63. 63 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Стигнах само до точка 3 и спрях. Наистина прилича на напън на петокласник.
  Първа лъжа. Цената на газа в България е най-висока в ЕС. Само в Румъния, Унгария, Хърватия, Полша и Словакия цената на газа е по-ниска. Има страни от ЕС, в които цената е с пъти по-висока. Друг е въпроса, че специално в България няма еднозначна връзка газ-ток. В ЕС релацията е по-скоро обратна. Цената на тока(висока) стимулира потреблението на газ(с по-ниска цена). И наистина крайно време е човек, който има бегли претенции за енергетика да се научи да смята цената на източника – евро/киловат. Газ, мазут, електричество – така се сравняват.
  Втора заблуда. Цената на тока е висока, защото имаме мръсни ТЕЦ. Напротив. Сега е ниска, защото са мръсни. Когато(ако) обаче им направим очистващи инсталации, цената ще скочи. Всъщност вярното нещо тук е, че тока е най-евтин в България.
  Трето – цената на електричеството от АЕЦ и как се изплаща. АЕЦ кръстосано субсидира в България други неефективни източници на енергия(особено ВЕИ) и затова печалбата на действащия в Козлодуй е изкуствено занижена.
  Четвърто – особено важно – АЕЦ спокойно може да се изплаща, ако има свободен пазар на енергия. Тук в България обаче има сключени договори за задължително изкупуване на електроенергия от американски ТЕЦ-ове и ВЕИ-та на знайни и незнайни производители. Цените средно са 2-3 пъти по-високи от средните на НЕК(на които продава). Защо се субсидират със задължително изкупуване източници, а АЕЦ да няма изобщо достъп до свободен пазар? Ако някой направи АЕЦ и може да продава енергия на 7 стотинки, то в НЕК ще му кажат – „Сори пич, ама ние това, което ние е нужно си го купуваме от ТЕЦ „Марица Изток“ и ВЕИ-тата.“ Вярно, на 10 пъти по-висока цена, ама народа си плащат като попчета. Нали са все такива енергийни „специалисти“.

 64. 64 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мрачна Холандия изнася зеленчуци за цяла Европа на дъмпингови цени ( без държавни дотации). Цялата енергия за отопляване на парниците идва от ветрогенераторните полета и малко соларни станции. Факт пичове.

  chavo64
 65. 65 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "RED MAFIA":
  "Омагьосан кръг - ел. ток, индустрия, доходи."
  Кучето, което омагьосва кръга, е заровено в енергийното ни законодателство! Направено като за крепостни селяни, а не като за свободни граждани...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 66. 66 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "limbize":

  Това го знам, но погледни от т. 15 нататък. Въпросът къде е решението, че я няма добавката.

 67. 67 Профил на velislavelev
  velislavelev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отдавна не съм писал коментари, намирам го за излишно заиграване с разни тролове и неграмотници, но тук някои избиха рибата и не можах да издържа (по правило забелязвам, че по енергийната тема се включват най-много хора, които най-малко разбират от нея). Електроинженер съм, специалност "ел. мрежи и системи"- високо напрежение. Статията е написана много компетентно и изчерпателно, умишлено са спестени сложни термини и технически характеристики, но изводите, като цяло са верни - целта е и някои дървени глави да могат да се ориентират, но не - който е прост е до живот. Най-важното, което трябва да се разбере, че електроенергията има едно неоценимо предимство - може изключително прецизно да планираш времето и количеството на потребление, а същевременно и голям недостатък (поне за големите мощности ) - трудно се съхранява и се ползва в реално време, на момента. Именно за това е толкова трудна прогнозата за цената й за нови централи предполагаемото съотношение между производство и потребление, при наличие и на алтернативни производства. То е почти, като да прогнозираш какво ще е времето догодина в същия ден. Затова строителството на големи мощности със сравнително далечен пусков срок и дълъг период на амортизация е изключително рисково и почти сигурно губещо(освен ако не е стратегически приоритет). А за нас не е. А за тези които не знаят как отоплението на електричество може да е евтино - да се запознаят с характеристиките на инверторните климатици - к-т на трансформация 4,5 - 6, което значи консумираш 1квт, получаваш 4 - 6квт (плащаш само загубите по преноса и превръщането на нископотенциална топлинна енергия - вън, във високопотенциална вътре), с други думи охлаждаш въздуха отвън с 5град. и затопляш вътрешния пак с толкова.

 68. 68 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#43] от "dzwer":

  Германците понеже са по-прости от нас, и понеже имат индустрия само за шиене на цървули, потури и ямурлуци, са наинсталирали 60 ГВт/п фотоволтаици. Не могат ни стиган по акъл никога !

 69. 69 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#14] от "Граф Влад Задyнайски - semper idem":

  Че кой казва че демокрация и комунизъм не са братя?
  Истината е конституционна република където хората след Бога са тези които имат върховната власт. Демокрацията неминуемо води до тоталитаризъм и комунизъм. Правителството и корпорациите са на най-ниско ниво при конституционна република и най-отгоре при демокрация и тоталитаризъм.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 70. 70 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#64:"chavo64"]Мрачна Холандия изнася зеленчуци за цяла Европа на дъмпингови цени ( без държавни дотации). Цялата енергия за отопляване на парниците идва от ветрогенераторните полета и малко соларни станции. Факт пичове. [/quote]

  Бъркаш страните, Финландия е мрачна и не изнася зеленчуци. Холандия е големия износител но... основната енергетика й се състои от въглища, газ и ярени мощности. На газ си отопляват парниците, най малкото защото ползват СО2-то като "въглероден тор", което с ток нЕма как да стане.

  ПП: Статия пълна с глупости предизвиква лавина от глупости в коментарите.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 71. 71 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#68:"Индиана"]Германците понеже са по-прости от нас, и понеже имат индустрия само за шиене на цървули, потури и ямурлуци, са наинсталирали 60 ГВт/п фотоволтаици. Не могат ни стиган по акъл никога ! [/quote]

  Не си разговарял с гермаянски индустриалец явно, а аз съм. Немските индустриалци смятат, че това което е станало с ВЕИ-тата при тях е най голямата глупост. Закриват се отрасли, производства се пренасят в Азия, негативите от което няма да се усетят сега, но след едно поколение ще са фатални. Е, добрата новина е, че някои колеги дойдоха в България и поне човек може да си размени две приказки на определено професионално ниво с мякого у нас.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 72. 72 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#68] от "Индиана":

  ... хм, що ли у Круп и Аурубис не мислАт тъй за ВЕИ-тата...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 73. 73 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#48:"Симо"]По-добре първо се ограмоти по темата преди да правиш изводи[/quote]
  ... аман от 'ора, плямпащи менторски...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 74. 74 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#51] от "limbize":

  ... кЪ рече и друг по-рано... стрОи сА с оборотни пари от банки... и сА плащат лихви. Дали АЕЦ, хотел, или домове- т'ва е схемата. К'ва е разликата с ВЕИ, кат' си длъжен да изплАтиш инвестициАта за 3-7 гОдин... Де има такЪва възвръщаемоС...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 75. 75 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Типична статия за този автор: една каша от полуистини, лъжи, и непроверени технически твърдения.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 76. 76 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Един много добър (да му се неначуди човек) на г-н Попов. За съжаление в управлението на държавата има много малко хора с неговото мислене. Не като идеи, а като интелектуални възможности.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 77. 77 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#66] от "dend":

  Добавката е вкарана като дискретна стойност при продажната цена на НЕК, това е гениалното решение на новите управници за да не се набива на очи и да дразни електората. Иначе си я има, просто те пробвах дали си се замислял за "изчезването" и.

  Като се загледаш ВяЕЦ паднаха на цени на ВЕЦ и ТЕЦ, ФЕЦ продължават да падат освен богопомазаните, които сключиха договори периода 2008-2010. Отделно цепенето и роенето на подобекти с изкуствено занижаване на м0ощността за влизане в по-висока тарифа. Та те от тук идва изкривяването и неразбирането на българина, че ВЕИ не е лошо. ЕЦ с биогориво в момента са най-на далавера , но там си требе сериозен кеш на ръка за да те вкарат в играта. Абе, всичко по нашенски в тоя сектор е пошло, но само при нас- не по принцип.

 78. 78 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "usero":

  Сългасен съм. Нивото на тази статия е дръзновено пионерче пише домашно, за да получи ръкопляскане от ръководителката. Половината от аргументите, които са принципно верни, са неаргументирани, а другата половина са откровено грешни.

 79. 79 Профил на John
  John
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Юлияне, статията е много хубава, има обаче малко неточности. Например обяснението ти за eHighway е неточно. Предполагал че си имал това предвид:
  https://www.entsoe.eu/about-entso-e/system-operations/working-groups/electronic-highway/

  Ако искаш повече информация за eHighway ми пиши на имейла и ще ти пратя.

 80. 80 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  трябва да си изключително непредвидлив,неинформиран и неграмотен за да не се съгласиш със добре направените анализи,благодарим за добрата статия дано отвори очите на колкото се може повече мрънкащи неграмотници,само онзи който иска да краде от бъдещи неефективни нереализирани проекти продължава да спори вместо да анализира правилно

 81. 81 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  1. Цената на тока може да бъде свалена. Не не може. Няма как България да внася най-скъпия газ в ЕС, да има най-енергийно неефективната икономика и най-мръсните топлоелектроцентрали в Европа и в същото време токът и да е най-евтин...
  ----
  Тука е разковничето. Останалото ще се нареди. Ако цената на тока се вдигне 2-3 пъти ще бъдем много по-внимателни ползватели... А така и няма да боли от скъпия соларен ток, който се изкупува по твърди цени и при вдигане на цената от другите източници дори и фотоволтаичния ток ще стане приемлив.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 82. 82 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Какъв е тоя пасквил. Трябваше да го кръстите "Възхвала на възобновяемите източници или как да изкрънкаме още пари от данъкоплатеца". Сигурен съм обаче че 2/3 от хоратя нямаше да го прочетат. Ядрената енергия била скъпа. Скъпи са ви главите за да можете да крадете от субсидиите.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 83. 83 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Авторчето леко се е объркало, пазар за електроенергия винаги ще има, само за поръчителите му ще е трудно защото са прекалено лакоми. Климатът в нашия район се затопля и ще се увеличават климатиците, електромобилите също се увеличават и пазар ще има. Нормално е у нас токът да е евтин защото заплащането на заетите в системата е африканско а хората които се занимават с продажбите на енергия са разни мошеници които нямат идея от тази работа но са с голям апетит.

 84. 84 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "да има най-енергийно неефективната икономика и най-мръсните топлоелектроцентрали в Европа и в същото време токът и да е най-евтин"
  Пълна глупост. Как се ползва не може да влияе на цената.
  "Атомната енергия е евтина. Не е."
  Ток само от хидроцентрали е по-евтин.
  "Атомна електроцентрала може да бъде построена на чисто пазарен принцип, без никакви субсидии"
  МОЖЕ. В САЩ атомната енергетика е получила само 9% от общите държавни субсидии. Докато за петрол, газ и въглища субсидиите са били 70%.
  "Да, но ако имаме много мощности, ще можем да изнасяме електроенергия. На кого?"
  Отговора е даден с: "Унгария изнася електричество за Турция."
  "Възобновяемата енергия е много скъпа. Не, не е скъпа."
  Разбира се че не е, ако крадеш дърва от гората.

 85. 85 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В България тези въпроси са повече политически, отколкото икономически. Затова и един журналист може да бъде "компетентен" по въпроса.

 86. 86 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#5:"BlueWater"]Това не е вярно. Когато имаш енергийно ефективна индустрия, нямаш нужда от много електроенергия.[/quote]
  Да му мислят американците с тяхната неефективна индустрия. Ползват ТРИ пъти повече ток на глава от населението отколкото България.

 87. 87 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "BlueWater":

  Не си запознат с нещата.

 88. 88 Профил на malcho stoyanov
  malcho stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Приятно съм изненадан от статията.Аз съм електроинженер и се чудех как почти НИКОЙ от "специалистите" не реагира адекватно на глупостите, пълнещи телевизии, вестници и интервюта/може би и малко страх/.Тази статия е първата, която горе долу логично представя ситуацията.Имаме в момента ТРИ ПЪТИ по-голяма мощност от необходимата за покриване на товара и ТОЧНО СЕГА искаме закопаем себе си и децата с задължения за години напред с нова АЕЦ-която не е нужна - освен на някои фирми и лобисти

  mal1
 89. 89 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#58] от "Еколог":

  Хубаво де, кажи колко ще струва отработеното ядрено гориво щом знаеш.
  И дали ще е съпоставимо с цената на рециклиране на десетки милиони фотоволтаични панели из цялата планета, които след 15-20 години ще започнат ударно и масово да излизат от експлоатация поради изтекъл срок на годност.
  А дали братята китайци и руснаци, примерно (държави с нисък контрол и еко самосъзнание) нама да минават с валяци върху тях и да ги изсипват в океаните?
  Да не вземе да се окаже, че тия всички фотоволтаични панели, са по големи замърсителни на планетата от ядрените централи.
  Нали се пишеш еколог - не е зле да помислиш и от тази гледна точка. И ако сметнеш, че си разбрал отговора със сигурност, то по-добре се осъзнай. И не забравяй, че много злини в изторията са били причинени с най-добри и чисти намерения.

 90. 90 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#86:"dissident"]Да му мислят американците с тяхната неефективна индустрия. Ползват ТРИ пъти повече ток на глава от населението отколкото България.[/quote]Длъжни ли сме да ви вЕрваме, без цитати. Освен това истинският показател за ефективно използване на електроенергията не е kWh на глава от населението, а kWh на единица продукция.

 91. 91 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#87:"dissident"]Не си запознат с нещата.[/quote]Докажете го ако можете.

 92. 92 Профил на malcho stoyanov
  malcho stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално
 93. 93 Профил на bgq16311752
  bgq16311752
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Тогава що треперят, че руснаците ще им спрат газта?

 94. 94 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#2] от "usero":

  оцени го като второкласник , нали ?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 95. 95 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#90:"BlueWater"]Длъжни ли сме да ви вЕрваме, без цитати. Освен това истинският показател за ефективно използване на електроенергията не е kWh на глава от населението, а kWh на единица продукция. [/quote]

  Ако се ползва този показател кВтч на единица продукция България е на едно от първите места в Европа отдавна. Проверете данните, прблема е, че макар за производството на един болт да харчим по малко енергия, българският болт е 4-5 пъти по евтин от германският болт от там по показател кВтч на единица БВП изоставаме много, но проблема не е в енергветиката или енергийната ефективност, а в ефективността на самата икономика.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 96. 96 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ей, автора я се скрий някъде!!! Стига си писал ЛЪЖИ!!! Нас, за глупаци ли ни вземаш!!! То че, има зомбита дето ще ти уидисат на акъла ще има!!! Ама има една по-умна и интелигентна част която ще ти тегли такива майни че, ще те сърби дирника пет години!!! Простак с тебе я простак!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 97. 97 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#86] от "dissident":

  Пич, ти ако имаш външна граница 2 океана и няколко пустини ще се хванеш за главата какво е това климатизация и има ли тя почва в САЩ.
  Отделно в момента САЩ е една от водещите икономики по влагане на ВЕИ-та, щот са "глупави" и търсят "скъпото".

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#98] от "bedniaka":

  Бедни ми, Йорик, виж автора кави данни цитира - леко пропуска България. Тук всичко е черва и корупция.
  Това, че моделът не работи в България не означава, че не работи.

 100. 100 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2045 Весело

  Моят учител по география (Хюсменов, светла му памет) казваше "не ти е ризата тясна, а ти си широк."
  Не сметката е голяма, за доходите са ниски.
  Хората с добри доходи не се оплакват от сметките за ток. Сметката ми за ток е 50-60 лв за 5 човека. Ако заплатата ми е 500 лв, това е много, ако е 1000 - поносимо, за 2000 и повече можете сами да сметнете.

  Никола Йорданов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK