Училището като заплаха за националната сигурност

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (293)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Когато толкова години ни промиват мозъците че ние българите нищо не сме направили сами .Че поробителите всъщност са ни освободители ,не може да се очаква друго.

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 846 Гневно

  Интересен анализ ,но трябва да се търси по на дълбоко да не се обвинява само едно нещо.Самата среда в която живеят тези младежи,постоянно слушат едно и също всеки се бори за кокала по един или друг начин още от яслата се почва класиране ти си по наш от другия.Пример позната с дете на вече 2 години от половин година не може да запише детето си в желаната градина поради това че няма места,всички приятелчета са му там и на него му е криво!!!
  Друго един ученик в момента се занимава с всичко друго но не и да учи,образованието е сведено до да избута и от там на където го отвее щото още от малък вижда и му е набито в главата че няма смисъл да се напряга да учи определени работи защото ще свърши я като строител я като чистачка някъде в Европа.Малък процент не са на това дередже,но огромна част е така.
  Друго те виждат как се случват нещата към днешна дата не ти трябва образование само връзки,далавери и тарикати.
  Пример вчера казват родителите на децата ще плащат здравни аз питам какво бъдеще има тази държава като се опитва да вземе от най-важното си децата!!!
  Защо не обложат пенсионерите те имат ежемесечен гарантиран доход ????Щото те могат да гласуват а децата не могат !!!

  и т.н и т.н не е само образованието

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Е, авторе, защо пък само образованието да е виновно? Нашите политици, които коват законите и би трябвало да насочват обществото, по-малко ли са виновни.?! По-скоро единствено те са виновни, защото не водят народа си и държавата в правилната посока. Вторачили са се единствено в собствения, главно материален успех. Коя институция можем да дадем за пример?

 4. 3 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Подотовката на роби не е заслуга само на мухлясалото образование. Един народ, който страстно желае да е бил непременно под турско РОБСТВО, а не под някакво си владичество, не може да претендира за друго, освен да бъде РОБ в прекия смисъл на думата. На фона на цялостната национална свяст, заслугата на даскалята е само част от общата картина. Трите робски морета плакнат българина от люлката до гроба.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Искам да предупредя дежурните тролове:
  Моля, не ни обяснявайте какъв е бил баща му на Дайнов и кой по онова време е можел да пътува на Запад. Това го знаеме.
  Оставете ни да проведем спокоен разбор относно въпроса, който Дайнов повдига.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Да произвеждаш не независими граждани, а роби – това вече е национално предателство. Да произвеждаш обаче младежи, които нямат ни най-малката представа, че трябва да пазят независимостта на Отечеството си – това е държавна измяна.[/quote]

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Истината е,че тоталната ревизия на българската история ще стане много бавно и болезнено.За начало достатъчно е да се отговори на следния въпрос:
  Колко дни общо Стара България е била на три морета ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 7 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Който мисли по различен начин от преподаваното в училище се е самообразовал. От историята са махнати факти, които не са удобни на властта още отдавна. Никъде не е написано, че при битката за Добрич руснаците са се били на страната на Румъния например. По време на турското робство османците едва ли не са ни помагали да търгуваме и се развиваме с присъствието си предимно в администрацията.Уроците за националните герои са малко и много кратки. Обаче, като не е имало робство защо са герои? Няма враг.С кого са се били тогава? Как да се разбере подвига на им, след като поробителят е представен, като безобиден? Получава се пълна пародия и децата усещат, че има нещо гнило. Преподава една окастрена и "безобидна" невярна "истина".

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Имам си любим цитат от Марк Твен когато става дума за образование:Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми.Това е истината.Човек сам трябва да иска да опазнава света,желанието да се образоваш е движещото,а уроците в училище са основата върху които трябва да стъпиш за да получиш познанията които ти трябва да се образоваш.Много от моите учители без да ми цитират Марк Твен,всъщност са ме учили на това.За което им благодаря.И сега съм сигурен,че има учители които дават сърцето и душата си в преподаването,обаче и учениците трябва да възприемат със желание и да отдадат сърцето и душата си за познанието.Иначе народа го е казал:"Насила хубост не става".

 10. 10 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Между другото, гледайки събитията в Украйна, се чудех дали това може да стане в България и все повече си мисля, че такава саможертва в името на нещо, което вярваш, е невъзможна. Просто толкова сме се убедили, че каквото и да стане, след това ще дойдат едни мазни физиономии с чисти ръце и ще се опитат да превърнат нещата в своя полза, че след първия бой от полицията с няколко счупени глави всеки ще си даде сметка струва ли си...

 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Ако сте разпитвали децата на комуненцата естествено, че ще кажа, че искат уруско присъствие. Иначе няма от къде да им изпращат рубличките.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#4] от "okupeto":

  Брей, как сте извъртели нещата! Народът не желае "страстно" да е бил под робство, но историята не трябва да се крие и променя.
  Тя не е кой какво желае, а какво действително се е случило. И това, че българите са били клани, палени и посичани има достатъчно информация за тези факти.

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1130 Весело

  Дайнов,не си измисляй!Не знам защо,може би поради скуката и агресивността в твоя разказ,но съм сигурен че си измисляш.Ние също имаме деца,виждали сме и други деца,разговаряли сме с тях,нищо такова не сме установили.По-добре да се погледнеш в огледалото и да да видиш там дали няма някакво обяснение защо на теб децата така ти отговарят.

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Донякъде съм съгласен с Дайнов. Основно за това, че променяйки "истините" и неглижирайки важни моменти от историята на България, в съзнанието на децата се оформят "картини", от миналото, нямащи нищо общо с действителността!
  Ако трябва да се търсят виновни, а това е несъмнено, за мен това са т.н. "научни работници", интерпретиращи преднамерено историята ни! Историята е факти и анализи, които за съжаление могат да се тълкуват превратно в зависимост от политико-философската обремененост на "анализатора"

 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  "Ама даскалиците са ви обяснявали за България на три морета?"

  Дайнов, заминавай в някое редово квартално училище и преподавай. По време на Възраждането и след Освобождението е имало случаи високо образовани на запад българи да стават учители. Та вместо да мрънкаш за даскалиците, хващай се.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Да речем, че група руснаци се съберат в зала Универсиада в София, обявят се за представители на потиснатото руско малцинство в България и поискат Путин да прати войски, за да ги пази от зверствата на българите. Как ще реагирате?"

  Да речем, че група американци се разположи в Ново село, Безмер и където още си поиска в нашата китна Родина, въоръжена е до зъби и поиска и ние да участваме в поредния й колониален поход на изток или на юг. Как ще реагирате?

 17. 17 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Весело

  Това е нещо, което никога не съм си мислил, че ще напиша - изключително добър анализ от Евгений Дайнов!!!

  От малки на децата им се втълпява, че са роби, че от тях нищо не зависи, че нищо не могат да направят, че не могат да се борят, не могат да променят нищо и по-добре да не опитват.... и порастват в черногледи, мразещи, безпомощни възрастни, които вечер сядат пред телевизора, пият ракия и псуват политиците.

  До коментар [#12] от "Фенерия":
  България е била окупирана и под турска власт, но българите никога не са били роби. Това е тотална глупост и не знам, кой я е измислил навремето.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 18. 18 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Образованието не е виновно. То биде разсипано след 1965-та година и върху него се упражняваха знайни и незнайни ЕнтеУекти, но все пак в статията става дума за хора без грам свободна воля. А тази воля я мачкат в прдължение на десетилетия комуноидите - системно и нарочо. Също така най-сетне трябва да бъде линчуван Слави Трифонов, защото той беше основната фигура в опростачването на нацията. Чалга, простотии, мутренски интелект и претенциозни пози - всичко това биде наложено от него и подобните му. Без този чалга "бард", мутрите щяха да бъдат екзотична част от битието ни. А сега всички се опитват да бъдат мутри - жени, мъже, деца, кучета, козички… и това, защото техния "профил" ни беше налаган и налаган, и налаган…

  Една нация бива владяна от нейния изнасилвач.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 19. 19 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Не беше ли тръгнал Дайнов да отстоява принципите си с гладна стачка?? Защо се отказал? И той ли е твърде малък, за да зависи нещо от него? Нека даде личен пример на студентите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#5] от "simval":
  ами той и автора за това призовава , да не се учи и познава историята .в смисъл да се учи само и единствена тази история:
  какво знаят за: човешки права; разделение на властите; българската Конституция; ЕС; НАТО; върховенство на закона.
  също както и баща му вероятно е настоявал да се учи само неговата (тогавашна) история . а всъщност нашата Българска история е много по–голяма от баща и син (които и да са те) за да я обобщават.и от нея основателно са останали сентенции като например за крушата и дървото . просто друг (им) брули крушата . до тук съм съгласен с теб за необходимостта на добрия тон . троленето само по себе си е история , която точно такива радетели за демокрация създават

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на трафоПОСТ
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "трафоПОСТ":


 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Дайнов е разстроен от това че децата не искат да се занимават с политика,а на него му се иска. Дайнов не успява да намери разбиране за политическият си фанатизъм и плаши децата с неграмотност и робско отношение към съдбата на отечеството.Моите деца не може да уплаши,защото не е проблем аз да им обърна внимание че исторически погледнато Крим е бил руски до 1954 година,когато е харизан от Никита Хрушчов като бащиния на Украйна,и затова място за притеснение няма.

 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Никому не хрумна да мисли като европейски гражданин – че не бива да допуска появата на господар. Че да няма господари – това е самата сърцевина на съвременната европейска цивилизация. По което тя се отличава от "евразийската", например, където има само господари и крепостни."

  Тази констатация е само в мозъка на Евгени Дайнов и нищо общо с истината. Младите не мислят така, младите и необременени от комунизма хора, какъвто е случаят с Дайнов например. Това вменяване на мислене е повече от вредно за една нация. Да, в сърцевината на съвременната европейска цивилизация е да няма никакви господари, а не периодически да сменяш господарите си, та каквито и които да са те. Да възпитаваш демократично , европейско мислене по комунистически е престъпление. Сенките на комунизма са все още много, много ясни в главите на поколението на Евгени Дайнов и те ще ги преследват докато са живи.

 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Да речем, че група руснаци се съберат в зала Универсиада в София, обявят се за представители на потиснатото руско малцинство в България и поискат Путин да прати войски, за да ги пази от зверствата на българите. Как ще реагирате?"

  Преди малко (като стана времето човешко) си направих експеримента да задам на няколко свои приятели същия въпрос.
  Всички без изключение отговриха по един и същи начин, най-общо смисълът беше следният :
  - Ще им махна главите, кви са тия бе?!
  Това донякъде е успокояващо, все оак има и такива хора ( и за мен), очевидно аз си подбирам за общуване хора с моя темперамент - прави каквото трябва, да статва каквото ще, кой ако не ти и кога ако не сега.
  Колкото до останалото, защото то е със сигурност такова, каквото го описва г-на Дайнов, няма какво да се учудва. Училището отдаван е поставено в услуга на олигархията, за да произвежда покорни за нея роби, които никога няма да се замислят като как хора с два пръста чело определят живота им.
  Таз приказка, че "от нас нищо не зависи", се разпространява от бившите и настоящи служби, от гардовете на олигарсите, само не знам и те ли са промити, или го правят умишлено, за да се нкара основната маса от хора да не гласува на избори, така че да се остави място на "големите играчи" да се надцакват всеки със своята възможност да купува гласове.
  Но все пак, протестие от миналото лято бяха на правени от предимно млади хора, много от които ученици, или току що завършили училище.
  Така че нещата не са толкова отчайващи.
  А докато по медиите се подвизават автори, които пишат словосъчетания като "патриотизъм, с извинение", нещата ще са такива каквито са, уважаеми Дневник.
  Не може да се прави опит да се насажда толерантност към очевидно безчинставащи групи население и в същото време да се изисква повишена чувствителност към външна агресия.
  Агресията е една и съща, нбезависимо дали идва отвътре или отвън.
  Колкото до Путин, той отдавна знае, че българите няма да се отбраняват. И ако не бяха ЕС и НАТО, той наистина отдавна щеше да е тук.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Поне от десетилетие е ясно, че българското училище не произвежда съвременни граждани, а – жертви. Роби, годни предимно да прислугват. Това само по себе си е скандал.
  __________
  Браво ,това е така, масово в училищата се вменяват алтернативите обслужващ персонал на западни компании , канцеларски плъхове за държавната администрация и до там !
  Преди 20г. вярваха ,че могат да се развиват в свободни професии или да развиват собствен бизнес.

  Евгений Дайнов не е прост просто си е написал чудесно една анти българска статия по поръчка!
  Да, колкото и пари чуждите фондации на наливат в такива като Дайнов, ако рашките пак преминат дунав никой няма да ходи да се бие с тях а такива като Данов ще пращат децата си да ги посрещат с цветя , нямаме армия и трябват поне още 1-2 поколения натовски офицери за да се промият достатъчно мозъци в армия която да е мотивирана да се бие с раша !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Всичко се чете в очите.Нали виждам нашите с куфарите към Европа погледа угаснал няма напереност, няма самочувствие.И други погледи виждам на по-тъмните дошли от юг-ехидно "мога да те купя"-да ма друг път когато братята руси са тук

 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "okupeto":

  подготовката на роби е изключителна заслуга на българското образование - не само нещата, които се преподават, но и отношението и третирането на децата водят до тази изкривена психика.
  текстът е добър, но какво от това. аз бях почти на мястото на тези деца - е знаех трите морета, но за права на човека и други такива чух в университета. надявам се все пак да преувеличава за целите на публицистиката степента на готовност на тези деца да приемат наличието на нашественици в софия.
  и както винаги липсва решение.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  [quote#17:"FvH"]Това е нещо, което никога не съм си мислил, че ще напиша - изключително добър анализ от Евгений Дайнов!!![/quote]
  ако не е ирония , съболезнования . другото оправдание освен ако си :свои начинаещи студенти (доскоро – ученици)
  иначе за зрял човек да черпиш ценности от презрял демократ , не го разбирам .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Пак училището ни виновно: че не учи на патриотизъм, не възпитава граждани, не дава грамотност и какво ли още не. В картината разбира се отсъстват родителите, средствата за масова информация и социалната среда като цяло. Дали те нямат нищо общо? Отделно се чудя колко му е представителна анкетата сред студентите - може пък именно този "профил" да отива да учи при него?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  [quote#25:"rapidfire"]Агресията е една и съща, нбезависимо дали идва отвътре или отвън.
  Колкото до Путин, той отдавна знае, че българите няма да се отбраняват. И ако не бяха ЕС и НАТО, той наистина отдавна щеше да е тук. [/quote]
  Вие сте меко казано малоумни , като ви чете човек ще си каже ,че Путин сън не го лови за да освободи България от EU и НАТО a EU и НАТО ден и нощ ни пазят от червената заплаха на руските чекисти и большевики !
  Ама и сами си вярвате !
  Българина не е прост и изобщо не му пука , който си има проблем с рашките си е негов а ние сме по-скоро неутрални или на страната на Русия това е . Няма как да накараш хората да вярват ,че за 25 години демократични реформи диктувани от западните ни партньори и ни докарали до просешка тояга ни е виновен Путин .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Чак не ми се вярва историята, която разказва Дайнов е истинска... Нормално е да има ученици русофили, в България от своето създаване та до ден днешен една голяма част от българите (около 50% според социологическите проучвания са русофили). Това което ми се струва невероятно е друго, а именно реакцията на децата, на въпроса какво ще правят, ако евентуално (според мен абсолютно невъзможно, но както и да е) е окупирана от руски войски. Според мен, нормалната реакция на тези деца, а и на всеки нормален българин, включително на всички русофили е оказване на съпротива - гражданска и военна срещу външния агресор...! Не съм сигурен, обаче, че форумните американофили биха се съпротивлявали срещу една евентуална военна агресия на тяхната любима САЩ срещу България!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#11:"Нефертити"]Ако сте разпитвали децата на комуненцата естествено, че ще кажа, че искат уруско присъствие.[/quote]
  Наистина ли не забелязвате че точно децата и внуците на комунистите най-много тачат американското.Хич ли не Ви направи впечатление с какъв елегантен жест другарят Първанов подписа договорът за членството ни в НАТО,/което е едно добро дело,естествено/?Съвсем ли отбягна от Вашето внимание факта че най-реномираните и активни износители на национален суверенитет на запад бяха представителите на бившата червена номенклатура,готвещи се още от средата на 80-те години да се превърнат за една нощ от червена буржоазия в компрадорска такава.Това бяха мокрите им сънища,както се изразява Валентин Вацев,включително и на авторът на тази статия,който безспорно е един от тях.

 34. 34 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#17] от "FvH":

  Знаеш ли замисли ме. Роб е тоя, който няма права и имущество.
  Българите не са имали права, но са имали имущество. Как тогава обаче тълкуваш "Кръвният данък"? Освен това е имало отвлечени и поробвани хора. Имало е черен пазар, на който са продавани българи жени, мъже и деца за секс и работа. Не всички са били роби в буквалния смисъл, но е имало и такива.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  И друго, в разказа си Дайнов, разказва как младите българи имат робско и васално мислене и съзнание. Проблемът е, че именно такива като него - десни американофили и други национални предатели присъединиха България към НАТО, при това БЕЗ да се допитат до мнението на българския народ по въпроса! Ето това беше национално предателство според мен... днес България във военно отношение е васал и сателит на САЩ, а не на Русия, едва ли Дайнов е говорил по тази тема на своите бъдещи студенти!

  П.П.
  Според мен, за последните 25 години в историята на България най-хубавото и положително решение на българските политици беше присъединяването на нашата държава към ЕС! А, най-погрешното и лошо решение беше присъединяването към НАТО - организация, която се управлява от Вашингтон! Ние българите и останалите европейци трябва да се отървем от военната ни зависимост от САЩ и да създадем наши собствени и независими сили за самоотбрана!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "Фенерия":
  Според мен, най-големият грях е този, че една ретроградна сила, базираща се на страха от ятагана, остави назад в развитието един толкова талантлив народ, като българския. Затова съм съгласен с Марк Твен, който през 1867 година е възкликнал: "Иска ми се, ако някой след 1000 години се поинтересува от турците, да му са необходими кирка и лопата".

 37. 37 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#31] от "comandante":

  "Вие сте меко казано малоумни , като ви чете човек ще си каже ,че Путин сън не го лови за да освободи България.."

  Да "ОСВОБОДИ" България?!!


  Ако има някой "малоумен" в тази картинка, определено не съм аз.
  Ти самият вярваш ли си, че Путин има и грам намерение да освобождава някого от нещо?
  Ако сън не го лови, то е от чуденка ка да си върне влиянието на предишната Советская империя.
  А че вие сте на нейна страна, отдавна го знаем.
  Питаме се само срещу колко.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 38. 38 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante":

  Ако комунистите минат пак Дунава, истинските българи ще направят както техните дядовци. Ще се организират и ще станат горяни -- една от най-дълготрайните и упорити съпротиви срещу комунизма въобще, която продължава да се неглижира. Направили са го въпреки безхаберния Запад, който ги е изоставил на произвола на азиатската сатрапия. А продажници като вас ще посрещат и ще викат ура. И ще навеждат главица белким му се размине.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 39. 39 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дайнов не ми е много симпатичен, но анализът му е доста точен. Няма какво да се лъжем, прав е. Но да се обвинява само училището е непълно Човек може да научи много неща дори и в учебниците да е пълно с глупости. Стига само да има желание и да мисли малко по-критично. Проблемът е интелектуалният мързел. За него всеки си отговаря сам и няма какво да се обвинява една или друга институция.
  Иначе примерът , с който започва статията ми се струва невероятен. Просто не мога да си представя ,че има такива хора ( освен ако Дайнов не го е измислил умишлено). Но както не мога да си представя , така не бих се учудил и ако ги има.

 40. 40 Профил на nenad
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#36] от "Култура ми Бойко":

  Веднъж една моя близка ми сподели странно изживяване. Каза, че била почти заспала и изведнъж се видяла, като жена която жъне. Били много жени, облечени в носии със шевиците му и всичко останало. Знаела и как се казва. Изведнъж в далечината се задали орда башибозуци и главатарят и отсякъл главата с ятагана си. Казва, че никога не е виждала ятаган, но тогава ясно го е видяла. Последната и мисъл била, че много прилича на сърп, но е три пъти по-голям. Този полусън много я е уплашил. Тогава се чудехме дали това не е някаква генетична памет. Ятаганите са отсекли толкова много глави, че нищо чудно колко много е бил стресиран народа.

 42. 42 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Типично за нашата интелигенция - обрисува се мрачна картина, а за това какви са причини или какво да се прави - нито дума. Още по-малко - за собствената отговорност. Сега е виновно училището и учителите. Ами нали тези учители са възпитавани и от университетски преподаватели като Дайнов, а учебните програми за училището се изработват от или с участието на университетски преподаватели. Кокретно какво да се прави - бих пожелал минисътър на образованието , след като то е най-важно за бъдещето ни, да стане личност като президента Плевнелиев. Да си спомним, че когато не вярвахме, че някога ще имаме магистрали и метро, намери начин като министър на регионалното развитие да се случат, бизнес парка в София и бъдещия технопарк са също негово дело, като президент - в ситуация на разпадаща се държава формира временно правителство, което решително спря негативните процеси и заработи за бъдещето, в безизходната политическа ситуация като днешната - предизвика референдум за промяна на избирателната система, с което властта ще се върне на хората, единствен от нашите политици зае категорична европейска позиция към кризата в Украйна и т.н. Такъв министър, способен на революционни промени е необходим в образованието. И не само там

  Beroe
 43. 43 Профил на bkido
  bkido
  Рейтинг: 374 Неутрално

  та значи... докато си пия кафето в тази ранна сутрин и се лутам безпомощно между сайтовете с рецепти за киш от броколи и студена крем супа от тиквички ( с авокадо) прочитам аз статията, която чакам да се появи от около 10тина години. Понеже сме най-умната нация (след евреите) ни трябваха около 20-тина години, за да загреем, че някой ни е подменил тотално ценностната система и всичко започва в ранна детска възраст. Че турците може да са създавали еничари преди 250!! години, но руснаците ни превърнаха в нация от еничари през последните 50 и ние все още поддържаме системата. Сами. Не загряваме и до днес, че когато ти сочат с пръст във времето, да ти покажат нещо, то най-вероятно е, за да те разсеят от случващото се в момента. Че когато реалността е толкова унизителна, че ти се иска да се бунтуваш, най-лесният начин за успокоение е да извадиш някой хан от преди 1000 години "за да се гордеем, че сме българи". Мен обаче много често ме е срам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#43] от "bkido":

  Много тъжно, но и вярно!

 45. 45 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  [quote#38:"postbot"]

  До коментар [#26] от "comandante":

  Ако комунистите минат пак Дунава, истинските българи ще направят както техните дядовци. Ще се организират и ще станат горяни [/quote]
  Уеле какво знаеш ти за горяните?
  1. Днешните соросови очилати стипендианти са много слаби планинари.
  2. Раша си е капиталистическа страна за разлика от северния алианс където "капиталистите" са малка група икономически пънкари (анархисти) !
  3.Не българите ще се организират а ще бъдат организирани от тези които плащат за бунтовнически движения .

  ПП абе гледа ли ,филмчето в ютуб как финансираните от UK и US бунтовници в Сирия как убиват шофьори на камиони за дето от притеснение бъркат молитвите и забравят цитати от корана?
  Е ,такива ли ще ставате?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Значи, Дайнов не е съгласен на реакцията на студентите по повод хипотетичното навлизане на руски и турски войски. Чудя се, защо не продължи експеримента си и не ги попита, как биха реагирали на навлизането на американски войски? Пък и от целият този пасквил не се разбира какво е неговото лично отношение към навлизане на американски войски в България? Разбрахме, че навлизането на руски не му харесва, за турските е неутрален, а за американските?
  Всъщност, не е необходимо да казва, аз знам какво е отношението му по въпроса, същото, като на самоопределилите се като "десни" форумци, които с пяна на устата истерично настояват американските войски да се разположат в България и целият американски флот - в Черно море, за да ни пазят от руснаците. Но явно за Дайнов това не е проява на робско самосъзнание, а на "евроатлантически" ценности!
  Сбъркана му е цялата ценностна система!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  [quote#37:"rapidfire"]Ако има някой "малоумен" в тази картинка, определено не съм аз.
  Ти самият вярваш ли си, че Путин има и грам намерение да освобождава някого от нещо? [/quote]
  Путин едва ли има намерение да прави втори СССР , ама с този референдум в Крим направи за смях цялата западна дипломация от търтей и анализатори които изобщо не можаха да предвидят какво ще се случи след въоръжения преврат който организираха в Киев .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Винаги съм си мислел че учебникът ни по история е писан в чужда столица при това създава единствено митове и липса на самочувствие. А това с трите морета накрая е като смокинен лист който прикрива срамотиите ни ...

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#46] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Госпожо, с американците сме в един съюз, май не знаете!? Ако влязат у нас, няма опасност да останат вечно и/или да влияят на политиката. С Турция също сме съюзници, но не бихме приели на наша територия турски войски, с цел защита на нашите интереси, защото сме съседи и имаме голямо турско малцинство. За разлика от американски, британски, немски...Нещо неясно?

 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  че са останали с убеждението, че това са някакви "книжни" неща, нямащи връзка с реалността. А в нея, в реалността, няма права, свободи, конституция, закон, разделение на властите. В нея всичко се решава от големите (големите играчи, големите пари, големите държави).
  **********************

  Дайнов, Дайнов, студентите ти, бившите ученици, са много по-мъдри и подготвени за живота, от теб. Самият факт, че 18-19 годишни деца вече са осъзнали каква голяма измама са всичките тези приказки за права, демокрация, свободи, закон, етс. и че всичко се решава от големите, показва, че тези деца са стъпили здраво на земята, че са се слели с реалността, и не отвличат по неосъществими, макар и красиви приказки.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 52. 52 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Края на васалното мислене настъпва с реформирано образование, което се осъществява в реформирани училища, където не програмата, а хората преподаващи знание са реформирани.
  Потребност от тях има обществото, държавата просто приема този процес на реформиране. После го узаконява с актове. Така става в Протестантска Западна Европа.
  Във Възрожденска България, Българска държава няма(това е времето на турското робство). Училището по време на Възраждането е силен генератор на антивасално мислене спрямо поробителя, т.е. не-своя.
  Българската държава, след Освобождението, малко турбулентно приемана за своя, реализира доста възрожденски идеи, налага много вносни подобрения и успява да опази българите от идеята, че другите европейци са все така не-свои(макар и християни), заради териториалните загуби на България по договор, след намесите на великите сили от Запад. Днес, Западът се учи да се съобразява с България.
  Приемането на другата велика сила - Русия от Изток за господар е невярно. България се отнася към Русия сантиментално като, към едно от първите места, одарено с Българските азбука и култура, политическа и друга, т.е. култура не само в тясно книжовен смисъл . Умен стратегически ход на България тогава, не само спрямо Русия. Днес, Русия иска България да се отнася приятелски с нея.
  Спомнянето на „България на три морета“ във всички времена е припомняне на истината. Трябва да се събуди опита, пропорционален на този факт. И към опита да се приложи знанието за суверенитет, договор и най-вече СЪЗНАТЕЛЕН ИЗБОР.

 53. 53 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#26:"comandante"]ако рашките пак преминат дунав никой няма да ходи да се бие с тях [/quote]

  Ти явно не знаеш много за българската история, товарищ. През 1915/16 "рашките" и румънците са преминали Дунава и са нападнали България. Обаче разни "соросоиди" като генерал Стефан Тошев и генерал Иван Колев са ги поотупали. Така че ако някой нападне България ще се намери кой да се бие срещу агресора.

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#43:"bkido"] сме най-умната нация (след евреите) [/quote]

  Ние сме нация с добра обща култура, което не значи най умната нация след евреите....

 55. 55 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#49:"dobrich"]Нещо неясно? [/quote]

  О, не, всичко ми се изясни. И вие сте от тези, с робското самосъзнание, вечно лазещи пред силните на деня, с оправданието, че са ни съюзници и ще се отнасят добре с нас.
  По същият начин вашите родители са се отнасяли към руснаците, вие сега сте се обърнали към американците, но същността реално не се е променила. Щото замяната на един господар с друг не е еволюция, колкото и да ви се иска.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#51:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]всичките тези приказки за права, демокрация, свободи, закон, етс. и че всичко се решава от големите[/quote]

  Съгласявам се отчасти с тебе, но същевременно съм категорично против Путинския авторитаризъм, каквато алтернатива вие ни предлагате!?

 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#55:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]замяната на един господар с друг [/quote]

  Ами че вие точно това предлагате, да сменим ЕС с Евро/Азиатите!? С една нагла, безсрамна и лъжлива пропаганда от ваша страна, като че ли не живеем в света на интернет и сме се изолира от света...

 58. 58 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  да си знаеш задълженията към държавата

  (не – на нея към теб, например).
  *****************

  И това е лошо, защото? Преди време един американски президент е казал (цитирам по памет): "Не питай какво държавата може да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за държавата".
  Дайнов явно не осъзнава, че търсенето на това, какво държавата е "длъжна" да прави за теб, е точно проява на робско съзнание, което той ужким яростно заклеймява. Щото силните хора първо се интересуват за задълженията си, а после - за правата си. То, затова и Европа напоследък е такъв застой - щото всеки си търси правата, всеки чака на държавата и дори и не си спомня, че има и задължения.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Гневно

  До коментар [#53] от "aralambi":

  Малко хора знаят, че след разгрома на България във Втората балканска война, следствие подлото нападение в гръб от север, в Констанца румънските войски правят парад. Приет от румънския генерал щаб и ....от командващия руската армия велик княз, брат на императора.

 60. 60 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#30:"stein"]Пак училището ни виновно: че не учи на патриотизъм, не възпитава граждани, не дава грамотност и какво ли още не. В картината разбира се отсъстват родителите, средствата за масова информация и социалната среда като цяло. Дали те нямат нищо общо? Отделно се чудя колко му е представителна анкетата сред студентите - може пък именно този "профил" да отива да учи при него? [/quote]

  Разбира се, че семейството, журналистите и обществото като цяло също са фактори. Но един човек, преди да стане родител или журналист, завършва някакво образование, което вече е формирало начина му на мислене. Така, че Дайнов донякъде е прав да вини образованието. Друг е въпросът, че не трябва да се слага знак за равенство между образование и учители. Не учителите пишат учебниците и учебните програми и планове. Трябват промени, това е сигурно. Но не вярвам някой да иска просто да махнем едни учители и да ги заменим с други. Трябва промяна на системата и тази промяна трябва да започне отгоре.

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#32:"Иво"] евентуална военна агресия на тяхната любима САЩ срещу България!? [/quote]

  За твое сведение, нашите летците отбраняват небесата на София през ВСВ срещу англо/американската авиация.....В момента България има един потенциален противник и това е именно Русия. До скоро се мислеше, че президента Путин е предвидим, разумен. Вече не се мисли така.....Не се знае руската олигархия дали няма да го свали от власт, ако икономическата криза и санкциите над Кремъл се задълбочат. И след настъпилия хаос властта образно казано се вземе от някой "пиян геверал"?

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  Народ, който дели господарите си на "добри" и "лоши", на такива, дето "дават" (бае Тодар, Брежнев, царо), и онакива, дето "не дават" (Костов, ЕС, хамериканците) - такъв народ никога не може да бъде нация, а постепенно ще деградира в стадо или направо ще изчезне от картата.

  Друго той и не заслужава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#30:"stein"] Отделно се чудя колко му е представителна анкетата сред студентите - може пък именно този "профил" да отива да учи при него? [/quote]

  Нима смяташ, че студентите са групирани по някакви профили и по този критерий си избират преподавателите? Всъщност не знам дали има ВУЗ в България, в който студентите да могат наистина да избират свободно преподавателя си в зависимост от интересите си и качествата на преподавателя. А доколко е представителна анкетата му, не мога да кажа. Случи се така обаче, че напоследък разговарях с няколко човека, които не са от моята среда, повечето с висше образование и всичките смятат, че Европа умира, че е източник на развала и деградация, че ни трябва твърда ръка, че Русия е велика и дядо им Иван ще ни помогне да се избавим от всичко това.

 64. 64 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#62:"Norman Granz"]Народ, който дели господарите си на "добри" и "лоши", на такива, дето "дават" (бае Тодар, Брежнев, царо), и онакива, дето "не дават" (Костов, ЕС, хамериканците) - такъв народ никога не може да бъде нация, а постепенно ще деградира в стадо или направо ще изчезне от картата.

  Друго той и не заслужава. [/quote]

  Представям си другарите, дето червеното знаме ги е родило, с какво злорадство ще ти напраскат минусите.

 65. 65 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#56:"dobrich"]съм категорично против Путинския авторитаризъм,[/quote]


  Аз съм против ВСЕКИ авторитаризъм, не само Путинския. Самият факт, че вие заявявате, че сте против Путинския авторитаризъм, но не и против останалите, говори точно за това "робско" самосъзнание, което Дайнов критикува в пасквилчето си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  [quote#51:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]18-19 годишни деца вече са осъзнали каква голяма измама са всичките тези приказки за права, демокрация, свободи, закон, етс. и че всичко се решава от големите[/quote]

  Действителността в главите на червените пенсионери по пейките пред Централна баня.

  Аз пък обяснявам на моето дете точно обратното: че никой не е длъжен да му ДАДЕ, то е длъжно да си ВЗЕМЕ - като учи по-добре, като знае повече, като умее повече, като ЗАСЛУЖИ мястото си в живота.

  Давам му за пример, колкото и да е нескромно, двамата с жена ми: хора със свободни професии, без каквито и да било партийни протекции (партията, за която гласуваме, не е на власт от 13 години), които сме постигнали стандарт на живот като на западноевропейската средна класа, германски или датски доходи, единствено с ТРУД, СПОСОБНОСТИ, ОТГОВОРНОСТ и АМБИЦИЯ.

  Така че, другарке - тия басни, дето всичко се решава някъде другаде, а индивидът е безсилен, ерго трябва да бие чело пред дребното гигантче в Кремъл, за да "дава" евтин газ и пр. идиотщини ги запазете за другарите си по раздумка по пейките пред Централна баня.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#57:"dobrich"]Ами че вие точно това предлагате, да сменим ЕС с Евро/Азиатите!? [/quote]

  Това ли предлагам? Къде? Посочете мой цитат в този смисъл?
  Мой цитат, а не ваши тълкувания.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  [quote#64:"Форд Префект"]Представям си другарите, дето червеното знаме ги е родило, с какво злорадство ще ти напраскат минусите. [/quote]

  Те са ми ясни като прозрачна чаша с вода, аз не пиша заради тях, на тях нямам какво да кажа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#65:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]вие сте против Путинския авторитаризъм, но не и против останалите[/quote]

  И против останалия авторитаризъм съм, но ти първо прочети каква е дефиницията за авторитаризъм? Знам за какво намекваш, но това няма нищо общо с авторитарния модел на управление в Русия!............

 70. 70 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#66:"Norman Granz"]трябва да бие чело пред дребното гигантче в Кремъл,[/quote]

  Мдам... а къде съм казала нещо в този смисъл? Цитат, моля?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 71. 71 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Статията е много хубава и силна.
  Истина е, че българските училища подготвят роби, слуги на евразийството.
  01.01.2007г. - България става равноправен член на ЕС.
  01.01.2007г. започва годината на руската култура в България.
  01.01.2008г. - годината на честванията на 130 години от освобождението на България. Същата година 20 000 руска армия напада съседна Грузия.
  01.01.2009г. - Путин спира газа за Европа (и за България). Същата година любимата група на Путин организира грандиозен концерт в България с нотка на съветска носталгия, рекламираща агресивната армия на РФ.
  Същото се повтаря през 2011г., 2012г., говореше се за концерт и през 2014г. Групата е разхождана с фалкона, осигурен от др. Бойко Борисов.
  Държа да поясня на русофилите (българофобите), че нито Грузия, нито Украйна е нападала България, но Русия няколко пъти.

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3621 Весело

  До коментар [#61] от "dobrich": "В момента България има един потенциален противник и това е именно Русия. "
  На тебе лично може и да ти е противник Русия ...
  България и българите НЕ са на това мнение

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело

  До коментар [#67] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Ти индиректно, с постоянни възхвали на Путин и каква благоденстваща страна била Русия. Други на форума съвсем директно прелагат да се влезели в ЕАС. Под вие имах в пред вид русофилската ви агитка....

 74. 74 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  [quote#45:"comandante"]ПП абе гледа ли ,филмчето в ютуб как финансираните от UK и US бунтовници в Сирия как убиват шофьори на камиони за дето от притеснение бъркат молитвите и забравят цитати от корана?
  Е ,такива ли ще ставате? [/quote]
  Аз не вервам, че братята американци, ени толко демократични хора, борещи се с пот на челото срещу всички злини, да праят такъви съвсем неубави работи. Ти нарочно насаждаш неприятни чувства към нашите освободители от комунистическия гнет!

 75. 75 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#72:"dark'star"]България и българите НЕ са на това мнение[/quote]
  Необразованите, и русофилите (българофобите) може и да не са на това мнение.
  В статията Дайнов го е написал много добре - мнозинството от българите не знаят "3-те морета"

 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#72:"dark'star"]България и българите НЕ са на това мнение[/quote]

  Напротив, лично военния министър обяви че руски самолети летят на ръба на морската ни граница. Той и останалите министри трудно могат да бъдат обвинени в русофобия, такова им е потеклото....

 77. 77 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Статията за съжаление ми харесва. Посочва само част от проблема, но е точна. Като диагноза. И тъй като авторът не анализира от "вчера", бих искала да го попитам защо чак сега "открива топлата вода"? Изключвам анализа да е тенденциозен или поръчков. Но защо още в началото на прехода не алармирахте и не се опитахте да предупредите обществото за негативите на псевдообразованието? Превенцията, Дайнов липсва.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3621 Весело

  До коментар [#62] от "Norman Granz": "Народ, който дели господарите си на "добри" и "лоши", на такива, дето "дават" (бае Тодар, Брежнев, царо), и онакива, дето "не дават" (Костов, ЕС, хамериканците) - такъв народ никога не може да бъде нация, а постепенно ще деградира в стадо или направо ще изчезне от картата"
  + костоваците вече изчезнаха от Парламента !
  ... другите да си помислят три пъти какво ги чака

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  [quote#24:"baxter"]младите и необременени от комунизма хора[/quote]
  ходят да протестират срещу НАТО, в подкрепа на православието, с руски и съветски знамена.
  Care to comment?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#73:"dobrich"]постоянни възхвали на Путин и каква благоденстваща страна била Русия. [/quote]

  Помолих за мой цитат, директен. Вашите тълкувания са ирелевантни.
  Между другото, НИКОГА не съм твърдяла, че Русия е благоденстваща страна, съответно няма да може да намерите нищо написано от теб по този повод. Не, че ще се хванете да търсите, но все пак, да ви спестя време.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Никому не хрумва да пита, по силата на кои закони и договори руснаците биха могли да дойдат тук; а ако не идват по силата на закон – какви закони и договори погазват, намирайки се у нас."
  Така разсъждават и политиците ни. Отчайваща липса на елементарни познания за държавността и правото.
  Пример - президентът нарушавал разделението на властите, като си упражнявал правото на вето.
  Статията е изключително добра, благодаря.

 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#66:"Norman Granz"]другарке[/quote]

  Аз съм толкова другарка, колкото ти си господин, тоест - никак.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В нашата русофилистична история липсват важни факти от ПСВ:
  На 14 юли 1915г. руска военна ескадра бомбардира Варна. Благодарение на активните действия на 2 немски подводни лодки и 2 турски крайцера, руснаците бягат към Севастопол.
  Има един генерал Колев, малко известен у нас. Той е обърнал в бяг казаците.

  "...Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската:
  "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"

  Очаквам минуси от русофилистиците.

 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  [quote#75:"shumkar"]Необразованите, и русофилите (българофобите) може и да не са на това мнение.[/quote]

  Точно това е смисълът на статията.

  Между другото, като свидетел на събитията, аз много добре знам как еволюираха позициите на червената утайка през последните 25 години.

  Отначало те бяха парализирани от страх - мислеха си, че ще ги изколим и избесим, както те са клали и бесили след девети.

  После се втурната да спасяват откраднатото, въобразявайки си, че ще им го отнемем. Имах една колежка - дъщеря на АБПФК, която някъде през декември '89 напълно сериозно ме попита: Вие с брадите (тогава и аз бях с брада), като дойдете на власт, ще ми вземете ли къщата в Лозенец? Трябваше да й обяснявам, че ние не сме АБПФК и не вземаме къщи.

  После започна мимикрията - червените безбожници се маскираха на "православни", почнаха да си говорят на "господине" и "госпожо" (което беше изключително комично - аз и до днес им говоря на "другарю" и "другарке" ), писаха се "репресирани" от Живковизма, правеха се на маймуни, за да минат за нормални хора.

  След беззъбото правителство на Филип Димитров придобиха кураж и започмнаха да бленуват за - ни повече, ни по-малко - пълна политическа реабилитация.

  Сега най-безсрамно лъжат колко било хубаво при комунизма, как на хората нищо не им липсвало, как сега сме били роби на някакви "централи", "монополи", "колонизатори" и пр. (любопитна подробност е, че тъкмо в Бизнес парка, където са офисите на чуждестранните корпорации, процентът деца и внуци на партийци клони сигурно към 80% - явно те най-много се натискат да бъдат "експлоатирани" от капитализъма).

  А същевременно в училището на сина ми има даскалици, които продължават да наричат Борисовата градина "парка на свободата" и да водят децата ни пред "паметника на съветската армия" (веднъж една такава я заплаших със съд и с Инспектората на МП, задето разправяла на детето ми, че руснаците "на два пъти" ни били освободили)...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  Цитат: "Защото ако Путин знаеше, че българите нямат намерението да се отбраняват – вече щеше да е тук."
  Не само Путин, а и всички други го знаят ... и точно за това не са тук -няма нужда. Русия си има пре-достатъчно русофили в България и няма нужда от никакви войски. Така стана и през Втората световна - макар, че бяхме на различни страни. През соца в България нямаше руски войски. Не е необходимо - българската армия и българският народ е предостатъчен гарант за да вразуми управляващите в България. Това е положението.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дайнов,стискам ти ръката за това бъркане дълбоко в раната. НО такива учители са подготвени от твоя и други университети. А родителите на студентите? А цялото общество? ами то е представено в коментарите тук,замерват се с фобии и фИлии, с леви, с десни, робства, врагове! само българи няма много,да поискат да си прочетат историята спокойно и да превърнат тази кочина в градина.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#51:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Самият факт, че 18-19 годишни деца вече са осъзнали каква голяма измама са всичките тези приказки за права, демокрация, свободи, закон, етс. и че всичко се решава от големите, показва, че тези деца са стъпили здраво на земята, че са се слели с реалността, и не отвличат по неосъществими, макар и красиви приказки[/quote]
  Повръща ми се!

 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  [quote#87:"historama"]Повръща ми се! [/quote]

  Разбирам те. Цитираният от теб текст е дъно на гнусотата. Но ... какво можем да очакваме от народ, измислил поговорки като "Преклонена главица сабя не я сече" и "Да би мирно седяло, не би чудо видяло"?

  Затова Чехия е Чехия, Естония е Естония, Полша е Полша, а ние сме ... най-бедната, корумпирана, изостанала, необразована, функционално неграмотна, неползваща Интернет, с най-много зъбни кариеси и т.н. страна от ЕС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Поздравления за г-н Евгени Дайнов!Кратко,ясно и точно!
  Ние сме отговорни за възпитанието на децата ни и за моралните ценности,в които ги въвеждаме.Просто образователната система от доста време е толкова архаична/а защо ли?/,че обърква понятията на децата.Толкова е удобно един млад човек да бъде манипулиран в посока,която е изгодна на управляващите.
  Затова будните деца избират да учат и живеят някъде другаде.

  Tony
 90. 90 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#62:"Norman Granz"]Народ, който дели господарите си на "добри" и "лоши", на такива, дето "дават" (бае Тодар, Брежнев, царо), и онакива, дето "не дават" (Костов, ЕС, хамериканците) - такъв народ никога не може да бъде нация, а постепенно ще деградира в стадо или направо ще изчезне от картата. [/quote]

  А авторът на долния цитат към кои спада?

  [quote#60:"europa_bg"]Искам цяла авионосна група на САЩ да застане в пристанищата на Румъния и България[/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 91. 91 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 636 Гневно

  До коментар [#88] от "Norman Granz":

  Ти нали се правиш , че не си от този народ , пък и постоянно го плюеш , замълчи си поне!
  Ама не , на червените безродници все някой друг ви е виновен , че сте луъри и несретници.
  А навика ви от сътрудничеството с ДС още ви държи - все гледате някого да натопите , доносче да спретнете , на господаря да се подмажете...
  Повръща ви се , но не от вас самите!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 92. 92 Профил на vasilenad
  vasilenad
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Определено не съм съгласна с повечето неща в тази статия!
  Смятам, че всеки уважаващ себе си и нормален българин ще се вдигне на война,бунт и т.н срещу всяка държава, която се опитва да навлезе с сила на наша територия! Ясно е че ние сме един доста толерантен народ спрямо чужденци и гаврата на бълг. политици, но моля ви не сме чак толкова залюпени и тъпи, че да допуснем чужди "господари"!
  Относно темата за българското образование- то всичко ни е зле, че образованието ли ще е добре?
  И факта че днешните деца не знаят определено не се дължи на учителите и родителите! Днешните деца мислят къде да отидат на кафе докато са на училище, къде да отидат на дискотека ..с кой да се напият, дрогират, напушат! Съвсем нормално е да се замислят на кои три морета е била България по времето на Симеон Велики!
  Самата ценностна система е разбита! По-старите хора я имат, но не и младите! Навсякъде в всичко което се излъчва доста ясно е показано че парите въртят света! И съответно съзнанието на човека се изменя с една основна цел- да имам пари, за да съм много добре и да съм щастлив; моралните ценности просто ги няма при повечето днешни млади хора!
  Аз лично съм на 21 и не смятам парите са всичко, за което трябва да се боря, за да съм щастлива! Също така смятам, че в училище са ме научили на достатъчно неща,които знам за да не се излагам, ако дойде един такъв човек като този който е написал статията!
  И смятам че ако се сменят политиците и дойдат нови съвестни и свестни хора тази държава може да бъде една от най-великите съществували досега и за в бъдеще!

 93. 93 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#90] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Бай Тодор спре да му дава , за това се е обърнал , сега друг му дава , не че не е от същите де , ама се прави.
  Пък бивш доносник няма , и тоя не е бивш.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 94. 94 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#93:"Karla"]Бай Тодор спре да му дава , за това се е обърнал , сега друг му дава , не че не е от същите де , ама се прави. [/quote]

  Мдам... както писах по-горе:

  [quote#55:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]замяната на един господар с друг не е еволюция, колкото и да ви се иска. [/quote]

  П.П.
  Добре дошла. Къде се изгуби толкова време?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 95. 95 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Да произвеждаш не независими граждани, а роби – това вече е национално предателство. Да произвеждаш обаче младежи, които нямат ни най-малката представа, че трябва да пазят независимостта на Отечеството си – това е държавна измяна.

  А защо чак сега стигна до този извод? Малко възможности ли имаше когато СДС бяха на власт да се опита поне да промени нещата? Сега уж учи студенти - интересно на какво.

 96. 96 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#11] от "Нефертити":http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=TlBIa8z_Mts

 97. 97 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#94:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Къде се изгуби толкова време? [/quote]

  Имам собтвено мнение и не ме е страх да го кажа. Това обаче не е по вкуса на правоверните - разваля им пропагандата.
  Та така...

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 98. 98 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#92] от "vasilenad":

  ако наистина си на 21 и мислиш по този начин,с лозунги, направо може да закрием държавата България.

 99. 99 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#80:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Помолих за мой цитат[/quote]

  Не съм си поставил за задача да следя вашето творчество, но си мисля, че моето заключение не е само мое заключение....

 100. 100 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Много добър анализ на Дайнов. Ние всъщност си знаем, колко е читаво образованието ни и най-големият му грях е, че не учи децата да мислят, да анализират.
  След тази статия ме налегна песимизмът нещо.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK