Нашият политически език (2)

Премиерът Пламен Орешарски - автор на фразата "Ако политическите лидери не си говорят - лошо. Ако те си говорят - пак лошо. Какво все пак трябва да правят..." и министър Мариана Георгиева - "личностно проявление на държавата"

© Юлия Лазарова

Премиерът Пламен Орешарски - автор на фразата "Ако политическите лидери не си говорят - лошо. Ако те си говорят - пак лошо. Какво все пак трябва да правят..." и министър Мариана Георгиева - "личностно проявление на държавата"Анализът е публикуван в портала "Култура", където излезе и първият със същото заглавие.


Няма как, все се връщаме към тази тема. Кога омерзени отвътре, щом чашата на търпението ни прелее, кога засрамени, след като прочетем в чужди (немски) медии, че България е европейската страна, в която политиците си служат с най-циничен език.


Защо се учудваме? Да не би да не го знаем? Нали го търпим и го позволяваме. С усещането, че не сме "чак дотам европейци".
И няма къде да се денем: и да си заравяме главата в пясъка, и да ходим за гъби по време на избори, пак сме наясно, че българската политика все повече заприличва на зловонна клоака, чиито изпарения тровят всичко и всички, пречат ни да живеем нормално. Както е тръгнало,


скоро гражданите демонстративно ще си запушват носа
на минаване край парламента


съвместявайки физическото си преместване в пространството с необходимостта от морален жест. Докато не намерят друго решение  Докато гласът им на поредните избори не спусне бариерата поне пред най-циничните "атаки", "цензури" и социални демагози.


Цинизмът на българската политика обаче се конструира на различни равнища – от арогантно пустословие, та до най-долни обиди – "пачаври", "задни части" и т.н. (пропускам особено образните метафори) – които могат да се чуят и от парламентарната трибуна.


Ето защо


не бива да изпускаме от внимание нито "горницата",
нито "долницата" в българското политическо говорене


Тъкмо слепването им прави настоящето ни тъй отвратително.


Проблемът ни е в дълбоката загуба на смисъл: щом политиката (като общо дело) престане да бъде цел на политическия изказ, той явно се нагърбва с други функции. Тогава политическото се замества с всякакъв словесен пълнеж – от откровено замазване на всичко до неприкрити обиди.


Примери – с лопата да ги ринеш


1) Така например научаваме, че Делян Пеевски е номиниран за евродепутат от ДПС, защото "не е направил нищо лошо". Човек наистина престава да вярва на ушите си. Може ли някой (бил той и Делян Пеевски) да бъде номиниран не заради онова, което е извършил конкретно, а защото не бил направил някому злото, което би могъл да стори? Къде отиват векове морална мисъл? Да бе проблемът в ДПС само "лексикален", неизбежно щяхме да потърсим услугите на г-н Лютви Местан като отявлен политически "тълмач" или пък на най-близката му сътрудничка г-жа Мариана Георгиева ("личностно проявление на държавата", а "номинално"  – само министър на младежта и спорта). Уви, пак повтарям, проблемът е не лексикален, а морален.


2) Не бива да пропускаме и падението с "политическото мънкане", ословесяването с многотонен глас на всевъзможни врели-некипели, отвратило от политиката немалко мислещи хора. През 90-те години това "политическо мънкане" бе известно като "Берово говорене" (по името на премиера Любен Беров, познат още като "премиера на Мултигруп"). Пример за такова говорене днес дава Пламен Орешарски, който, докато "доубива" смисъла в обрулените от него слова, винаги уточнява, че "това не е "политика". И наистина не е, защото нулира още в зародиш "общото дело" и хората отказват да гласуват.


3) Българският политически цинизъм като цяло е стъписващо брутален. Не само заради превеса на безогледните хули срещу опонента. В това отношение е дори трудно да се посочи кой удря дъното, защото конкуренцията е повече от оспорвана: Николай Бареков с бързи крачки догонва Яне Янев, Ангел Джамбазки или Волен Сидеров. А "лексиката" на нападките им изобщо не е за цитиране.


Да не говорим, че поради липса на въображение, повечето управляващи сляпо копират "спор(т)ната реторика" на Бойко Борисов, известните му "бисери в целофан", убедени, че това ще им донесе успех.


Нали "хората" го искат. "Те" си говорят така.


С което отговорността за "политическата низост" е стоварена върху "вулгарния плебс". А всеки политик, особено "новият политик", следва масите. Стигна се дотам, че българският парламент силно заприлича на чалготека, където като гост-изпълнители започнаха да канят всевъзможни  "петна" и "шамари", легитимирани като "гласове на гражданското общество".


И накрая, трябва да признаем, че най-лошото дори не са нецензурните обиди, които се сипят наляво и надясно. Лошото е, че цялата българска политика започва да се превръща в обида по отношение на здравия разум.


Българските управници са убедени, че думите служат за хвърляне на прах в очите на хората и е достатъчно да се даде някакво обещание по даден проблем, и той се решава от само себе си. Така с "вербалните декларации" на министър Драгомир Стойнев днес се решават проблемите с цената на тока и с ЕРП-тата. Както някога, по Живково време. Тогава Партията казваше каква да е цената на тока и цената беше такава. Знаем как свърши това.


Българската левица продължава да е в плен
на "магичното мислене"

Вярно, с оглед на новите времена, тя пообогати репертоара си и с "ненормативна лексика", успешно прилагана от нейните тролове по интернет-форумите. Така де, все пак има и "гражданско общество".


И в  потвърждение на "магичността", която продължава да властва в ляво, ще завърша с една история, която ми разказа професор от Софийския университет.


Наскоро в тролея той станал свидетел на бурна дискусия между двама граждани на преклонна възраст по повод на събитията в Украйна. При това, забележете, и двамата поддържали руската позиция, но изглежда единият все пак изразявал идейни съмнения. Тогава другият не издържал и в даден момент му поставил ребром въпроса: "Едно само ми кажи: ти вярваш ли в Путин?" Тогава спорещият свел глава, "магическата вяра" проработила, стопила съмненията му, и той дал отбой.


Не знам защо, но тази история не ми излиза от главата. Приемете я като притча, в която има нещо много скръбно за нагласите, които продължават да предрешават днешната българска политика, с всички тези рудиментарните остатъци на "вяра" пред някакъв чужд "батюшка цар", дето изведнъж ще удари с юмрук и тогава…Тогава какво? Тогава всичко, за което спорим и се морим, ще се окаже без значение. Защото нищо в българската политика не е такова, каквото е. Дали пък всички особености на родния ни политически език, с цялата му "словесна пяна", не са следствие на един безусловен робски рефлекс?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Искаш ли да можеш да чуваш, трябва да се научиш да отсяваш шума, т.е. боклука, от същественото.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Тони Николов да каже нещо за езика на проф. Вучков от гостуването му при Сашо Диков... Щом и самия Диков се изчервяваше като девица на моменти...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  Политиците са такива, каквито НИЕ си ги изберем и каквито НИЕ си ги ТЪРПИМ!

  Който гласува за политици с нагло лъжещи и с просташко говорене, на следващите избори получава като предложение още повече от тях!

  Ако не можете да търпите някой политик, то ПРОТЕСТИРАЙТЕ но не на ум и с приятели, а ПУБЛИЧНО и на ВИСОК ГЛАС!

  ОСТАВКА на правителството!

 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 633 Неутрално

  От една страна не се слушаме, а от друга се говорят глупости. Като че ли всичко идва от някаква умствена немощ.
  След изборите ще стане още по-зле и едва ли нещо ще се промени. Лично аз чакам от доста време, да се оформи хем уравновесено, хем идеологически подхождащо ми говорене за изграждане на стабилна капиталистическа система, осонована на частната собственост, демокрацията и закона.
  Ще видим.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#4:"Митко Василев"]стабилна капиталистическа система, осонована на частната собственост, демокрацията и закона. [/quote]
  Те частната собственост, демокрацията и закона и сега ги има. Ама закона рядко се спазва, и от това страдат и демокрацията, и частната собственост

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Цитат от коментар #0:"И в потвърждение на "магичността", която продължава да властва в ляво"

  Тя тази "магичност" властва и в "дясно" и в "център" на политическото пространство. Цялото ни общество е "магично"!
  "Мантрите" на "маговете", вече 25 години, държат народа под хипнозата на надеждата за един по-добър свят. Нещо като: "Тате ще ми купи колело, ама друг път..."

 7. 7 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "скоро гражданите демонстративно ще си запушват носа
  на минаване край парламента"

  Защо скоро, това вече е факт.

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Съгласен съм с теб, но аз пък ще кажа: "Оставка на всички политици!" Лошото е, че всички са еднакво опротивели ни!

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#8:"paf"]Лошото е, че всички са еднакво опротивели ни![/quote]Аз пък не съм съгласен с вас. Много е лесно да обвинявате всички политици, без да ги познавате всички и дори да сте чували за някой от тях, но много по-трудно е сам да потърсите информация за тях, за тяхната биография, за тяхните постижения.

  Глупавия израз "всички са маскари" обслужва само БСП и ДПС, които имат твърди ЧУГУНЕНИ избиратели, и отказва не политически ангажираните хора от гласуване.

  Моля, всички да ГЛАСУВАТ независимо за кого!

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#8:"paf"]Лошото е, че всички са еднакво опротивели ни![/quote]Аз пък не съм съгласен с вас. Много е лесно да обвинявате всички политици, без да ги познавате всички и дори да сте чували за някой от тях, но много по-трудно е сам да потърсите информация за тях, за тяхната биография, за тяхните постижения.

  Глупавия израз "всички са маскари" обслужва само БСП и ДПС, които имат твърди ЧУГУНЕНИ избиратели, и отказва не политически ангажираните хора от гласуване.

  Моля, всички да ГЛАСУВАТ независимо за кого!

 11. 11 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "... не са следствие на един безусловен робски рефлекс?"

  В рамките на 24 часа вече втори автор говори за робския комплекс. Ако не друго, украинската криза доведе до постепенно осъзнаване на факта колко много зависими, несвободни хора обитават и Задунайская.

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  Интересно ми е колко пъти трябва да ми благодарят, че съм изпратил един коментар за да се появи наистина?

  ТРЕТИ ПЪТ

  [quote#8:"paf"]Лошото е, че всички са еднакво опротивели ни![/quote]Аз пък не съм съгласен с вас. Много е лесно да обвинявате всички политици, без да ги познавате всички и дори да сте чували за някой от тях, но много по-трудно е сам да потърсите информация за тях, за тяхната биография, за тяхните постижения.

  Глупавия израз "всички са маскари" обслужва само БСП и ДПС, които имат твърди ЧУГУНЕНИ избиратели, и отказва не политически ангажираните хора от гласуване.

  Моля, всички да ГЛАСУВАТ независимо за кого!

 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Каквито са ни политиците ,такъв ни е и политическият език.
  Не може групи от хора обединени с цел лично облагодетелстване или защитаващи интересите на чужди господари да наричаме политици.
  В първият случай се наричат престъпници , а във вторият просто предатели.

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Да не говорим, че поради липса на въображение, повечето управляващи сляпо копират "спор(т)ната реторика" на Бойко Борисов, известните му "бисери в целофан", убедени, че това ще им донесе успех."

  -Браво бе,Тони!
  Изумяващо справедлив си,та чак ме отвращава да влизам в спор.
  "Българският политически цинизъм като цяло е стъписващо брутален."
  Твоят!

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1507 Разстроено

  "Едно само ми кажи: ти вярваш ли в Путин?"

  Майко мила, и тези чугуни ще ходят да гласуват и да определят бъдещето ни

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jessika":
  За жалост, това са хора с перманентно, предумишлаено примивани мозъци от люлката, та до днешни дни. Погледнато в социален аспект-те са увредени и болни хора. Аз дори ги разбирам. Но единствено шокова терапия може да ги поизвади от това състояние и да намали вредите от техния вот. А това значи да бъдат сериозно раздрусани сегашните предатели на този народ. Как? Ако не става чрез гласуване, ще стане по друг начин. Освен ако българина е решил да направи услуга на шумкарските потомци и да се изнесе масово от страната. Още 2 милиона навън и те си осигуряват комфорта за не обезпокоявано крадене.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Прекрасна статия!
  Само спортната министърка има около 20-30 бисера. Настоящият премиер има поне дузина кухи изказвания. Икономическият министър пък само за последния месец произведе незабравими логически заключения.

  Но трябва да се изброят всички подобни изказвания на настоящите политици. Дори и без да се включват политици извън правителството (сидеров, бареков, петно, шамар), списъкът на политическите цинични фрази ще бъде доста впечатляващ. Дневник, Капитал - някой да подхване идеята.

 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "batzdravo": ≪Тя тази "магичност" властва и в "дясно" и в "център" на политическото пространство. Цялото ни общество е "магично"! "Мантрите" на "маговете", вече 25 години, държат народа под хипнозата на надеждата за един по-добър свят. Нещо като: "Тате ще ми купи колело, ама друг път..."≫

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Имам само едно възражение: Народът вече е изгубил надеждите си и не чака нищо хубаво нито от ляво, нито от дясно, нито от средата. Защото политическото компрадорство и политическата корупция са тотални за България. И, както е казал Вазов в „Опълченците на Шипка”, стигнали сме вече до точката, от която „... От никъде взорът надежда не види”.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Езикът в България отдавна вече не е мерило на цивилизованост .Превърнал се е в това което се превръща постепенно цялото общество.Невероятена смес от пошлост и цинизъм!

  klimentm
 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3969 Весело

  "Тогава другият не издържал и в даден момент му поставил ребром въпроса: "Едно само ми кажи: ти вярваш ли в Путин?" Тогава спорещият свел глава, "магическата вяра" проработила, стопила съмненията му, и той дал отбой."

  Култово

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Големият проблем е липсата на смисъл, а не формата на политическото говорене. Като няма смисъл, един от начините да събудиш интерес е с ненормативна лексика и "лафове".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Българската политика е ИЗМАМНА!
  През прехода ,от тоталитаризма към демокрация, политиците, с изключение на Ф. Димитров, измамиха Запада, че правят политика и водят страната към демокрация! Комунистите се престориха на демократи и провалиха прехода и държавата!

  Никога не са си отивали от държавата ни рашките агенти , а техните български слуги са готови на най- позорното предателство, за да се харесат на другаря им путлер и да си получат заплатата за извършените низости!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2333 Весело

  Абе Тони въртиш сучеш и накрая пак ще заклеймиш срамната вяра на българина в батюшка Путин. А в кого да вярваме в евроатлантическите ни партньори от НАТО ли дето не дадоха пукнат цент за превъоръжаването на армията ни. И не е ли много по-срамно не какво си говорят двама пенсионери в трамвая ами върховният ни главнокомандуващ който на всеки Трети март забравя да спомене кой и от кого ни е освободил но сега изведнъж стана карикатурен ястреб с антируските си изказвания.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK