Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© ReutersНаписах този текст за руската аудитория и честно се постарах да го публикувам по руски сайтове, като го разпратих на тамошни издания. Но не получих ни вест, ни кост. Очевидно не им пасвам във формата. По принцип няма нищо необичайно: ако в Украйна сме готови да изслушаме, публикуваме, включим в пряк ефир едва ли не всеки глас от Русия, то в Русия критичните гласове от Украйна в най-добрия случай ще бъде препредаден от нашите малцина приятели в страната по ресурсите им, ограничени във въздействието си върху народа. Така или иначе, слагам този текст на блога си с надеждата, че добри хора ще го разпространят и сред тези, които до неотдавна бе прието да наричаме "братя".


До неотдавна сред украинците беше много популярна позицията "ние сме против Путин, но нямаме нищо против обикновените руснаци". Един вид, само той - ВВП - мъти водата, мъчейки се с всички сили да възстанови империята за сметка на Украйна. Той истерично обвинява целия свят всеки път, когато чуе и за най-малкото телодвижение на Украйна по посока на ЕС или, не дай Боже, НАТО. Той едва ли не лично затяга газовото кранче заради непослушание и разказва на западните си партньори по срещите на върха и в телефонни разговори, че Украйна - това даже не е страна. Той вижда дори когато спи, как по-бързо да откъсне парче от Украйна, а желателно - и да я погълне цялата под формата на федерализирана баница.


За обикновените руснаци болшинството от моите познати, приятели в живота и по социалните мрежи или просто случайни събеседници, бяха на друго мнение. Един вид, както и да го въртим, те все пак са братски народ и макар да изпитват носталгия по миналото си величие, почти са се примирили с мисълта, че Украйна е суверенна независима държава, с която може да се дружи, може да се караш, но се налага да живеете под различни покриви.
Да, не ни харесваше много, когато ни се подсмиваха, че сме загубеняци, които едва ли не Русия крепи на господарските си плещи, макар че години наред плащахме за руския газ една от най-високите цени в Европа, а богатата Руска федерация - една от най-ниските цени за преноса му и смешен по световните цени наем за Черноморския флот в Севастопол.


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Но ние отдавахме това на остатъците от синдрома на Големия брат, от който рано или късно нашите съседи ще се избавят. Даже донякъде подхранвахме този синдром - в решаващи моменти на външнополитически избор за Украйна мнозина мои съграждани неизменно питаха: "А как ще реагира Русия? Няма ли да се обиди братският народ? Няма ли да се изпокараме с тях завинаги?"


Допитванията до общественото мнение в Русия, които демонстрираха зашеметяваща подкрепа за дейността на Путин след анексирането на Крим (82%), станаха за някои украинци най-красноречивото доказателство за правотата им в това, че главната заплаха за суверенитета на Украйна е Русия. За други, а те са явно мнозинство, това бе истински културен шок. Оказа се, че Крим е каприз не само на Путин, това е поредният рушвет, който той даде на собствения си народ. За да се радва, да ликува и да не тъгува.


Нищо, че 81% от украинците (по данни на социологическата група "Рейтинг") не подкрепят руската кампания за защита на рускоезичното население. Болшинството граждани (54%), независимо от региона и социалната група, оценяват действията на Русия като нахлуване и окупация. 85% от украинците по някаква причина, за разлика от Путин, не чувстват, че над тях е оказван някакъв натиск или заплаха във връзка с това ,че общуват на руски език. 


Един от най-популярните днес и един от най-точно предаващите отношението на украинците към руската защита вицове е следният:


Срещат се Аврам и Йосиф на крайбрежната улица в Одеса и Йосиф пита:


- Аврам, защо започнахте да говорите на украински? Страхувате се да не ви пребият "бандеровците"?


- Не, какво говорите! Боя се, че ще дойдат да ме спасяват руснаците!


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Ние все повече осъзнаваме - това не е войната на Путин с Украйна, а война на Русия с Украйна.


И тази война стана точката, от която няма връщане назад в нашите отношения, тъй като главните сражения днес са на мирогледния, а не на военния, дипломатическия или информационния фронт.


Украйна - с Крим или без Крим - е обречена да върви по път, който няма нищо общо с евразийските проекти на Путин. Путин даде право дори на най-предпазливите украинци да спрат да се оглеждат за Русия, когато гласуват за Европейския съюз или НАТО.


Тези 52% от украинците, които още днес биха гласували за членство в ЕС - ето го резултатът от неговата работа. И на това мнозинство не попречи да се оформи:


- нито натрупалото се през последните месеци разочарование на украинците от ЕС като организация, която най-добре умее "да изрази своето най-дълбоко безпокойство", а в делата е още по-зле; 


- нито информационната кампания, която през последните година и половина провеждаха приятелите на Путин в Украйна, изкупувайки уличните рекламни площи по цялата страна и фактически приравнили Споразумението за асоцииране с гей браковете;


- нито осъзнаването на факта, че нито утре, нито вдругиден ЕС няма да разтвори обятията си за Украйна като нов пълноценен член.


Това, че Митническия съюз с Русия днес поддържат по-малко украинци, отколкото подкрепящите членството ни в НАТО (28% срещу 38%), също е заслуга на Путин.


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Но каквото и да се случва, ние, украинците, ще имаме все повече въпроси не само към Путин, но и към руските "братя" като цяло.


Главното ваше желание е да възродите "великата държава". Главното наше желание е да имаме удобна и съвременна държава. Не ни трябват:


- ракети, ядрено оръжие и чужди територии, след като родителите ни ще живеят с 15 години по-малко от връстниците си в ЕС; 


- подкупът да е най-доброто средство за спестяване на време при решаване на всеки битов проблем;


- вместо телевизия да имаме "зомботрон", който не дава отговори на въпросите какво се случва по света, но прекрасно знае отговора на въпроса кого в момента трябва да ненавиждаме.


Ако сме, както оскърбително ни наричате, загубени, хрантутници, безделници, предатели и на места даже "фашисти", защо толкова параноично сте се нахвърлили да ни спасявате? С методите на шантажа и заплахите искате да ни включите в своите съюзи и интеграционни процеси? Защо ви е такъв баласт при възраждането на вашето величие?


Постоянно ни обвинявате в невъзможност да се договорим, а как, извинете, да се договаряме с вас, ако скъсването на всяко международно споразумение вие обяснявате или с капризите на пияния Хрушчов (като предаването на Крим на Украинската ССР), или с принуденият отвън болен Елцин (като решението на ОССЕ от 1999 г. да бъдат изведени войските от Приднестровието)?


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Така се заиграхте с думата "фашизъм", че не забелязахте как направихте фашист всеки гражданин на Украйна, който не е готов да стане гражданин на Русия. Помислете логично - кой претендира повече да се нарича "фашист" - страната, в която 0.9% от населението подкрепя за кандидат-президент толкова обожаваният от руските телевизии лидер на радикалния "Десен сектор" Дмитрий Ярош, или страната, в която 80% фактически одобрява анексирането и окупацията на части от независима и суверенна държава?


Смятате, че се надигате, след като се коленичили, когато всъщност започва да ви презира целият цивилизован свят, когато срещу вас въвеждат санкции (един вид - гледай как се уплашиха от възраждането на Русия), а ние смятаме, че се изправяме тогава, когато чувстваме, че сме способни да поставим на мястото му забравилият се катаджия, министър или даже - както демонстрира опитът от последните месеци - президент.


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Да, възможно е Майданът да не е най-доброто място да се прави това. И се заблуждават онези, които си мислят, че си нямаме друга работа, освен да устройваме революции. Че това ни е някакво народно хоби - да ходим на Майдана. Не е така.


В действителност познавам много украинци, които искрено биха предпочели да решават проблемите си чрез справедлив съд, милиция, честни избори, а не с тримесечно ходене на Майдана, рискувайки здравето и - както се оказа по-късно - живота си.


И днес мнозина искрено се надяват повече да не се налага да излизаме на Майдана - този път действително да успеем да променим (или поне да коригираме) системата, а не лицата й. Ето защо Юлия Тимошенко - олицетворение точно на тази стара система - предизвиква за ваше огромно удивление не повече от някакви си 10-12% подкрепа сред нас, украинците.


Способни сме публично да критикуваме и осъждаме тези политици, които пречат на движението ни напред и се хващат на вашата пропаганда ("Свобода" и "Десен сектор" са любима мишена за критики не само по вашия "зомботрон", но и на мнозина прогресивни участници в Евромайдана). Вие на свой ред се опитвате да оправдавате всяко бълнуване на вашите рупори на пропагандата.


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Готови сте да търпите икономически трудности ("в нищета, но с велика мечта!") заради това да се върнете в миналото. Ние сме готови да търпим трудности, за да може най-накрая, след 25 години на проби, грешки и оглеждане встрани, да направим скок в бъдещето. И ако си мислите, че Евромайданът е ударил по джоба само на представителите на системата, срещу която той се беше надигнал, жестоко грешите - изгубиха и продължават да губят мнозина от поддръжниците му. Но това е от онези случаи, когато без загуба няма и печалба.


Искате особен път за Русия. Ние на свой ред все повече се убеждаваме, че аргументите за "славянските особености", "особените православни ценности" - това е просто поредният повод да се консервира ситуацията, да не се променят скапаните институции, да се откажеш от реформи и овълчено да гледаш на целия свят. Или пък да дружиш с онези, които по различни причини са готови да подкрепят всяко ваше безумие. Макар че, съгласете се, да си в компанията на най-развитите страни в света е много по-приятно, отколкото в компанията - при цялото ми уважение - на Судан, Зимбабве, Северна Корея, Никарагуа, Венецуела, които ви подкрепиха в Общото събрание на ООН.


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Много се радваме, че сега толкова се гордеете за страната си. Но и често искрено се учудваме защо толкова гордо се разхождате с якета "Сочи 2014" на почивката си в австрийските Алпи или Ница и не искате, всъщност, да почивате в... Сочи? И защо съжалявате, когато на телевизионния водещ Кисельов забранят да влиза в ЕС, а той много иска да получи виза за Норвегия, и ви звучи забавно, когато след забраната да посещава Русия сенаторът Джон Маккейн написа в "Туитър": "Изглежда, почивката ми в Сибир тази пролет се провали"?


Продължавате година след година да празнувате "великата победа", а при нас човек, който носи "георгиевската лентичка на бойната слава", днес не звучи гордо, а застрашително. И все по-често на шега, но явно без симпатия, го наричат "колорадски бръмбар".


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Разбира се, в Украйна все още има достатъчно хора, които идеализират Русия на Путин повече, отколкото вероятно най-верните путинци в Русия. Мнозина от тях (ако не и мнозинството) нито веднъж не са напускали дори своята област. За тях Русия, към която толкова им се иска някак си да се прислонят, е или съветска Русия, или Русия, която са гледали по телевизора или кината - където всички имат готини апартаменти, през уикенда се мотаят из Лондон и има море от петрогазови долари, които ще позволят на Путин да вземе на издръжка всеки нуждаещ се руснак в чужбина. Е, разбира се, че в замяна няма нищо да се променя или прави.


Някой ще каже, че и украинците хранят немалко илюзии по отношение на Европейския съюз. Но ето ти проблем - сред украинците, посещаващи ЕС, неизменно се увеличава желанието да живеят там, а виж у онези, които пътуват до Русия (и всеки социолог ще ви го потвърди), не се увеличава допълнително желанието да се местят там. Ето над какво трябва да поработите, братя наши бивши.


Това не е войната на Путин, това е войната на руснаците

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Хубав и верен текст. За съжаление, съвременните руснаци са на 95% (както се казва в един друг виц) са "6-та палата". А и едва ли са чели Чехов.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Путин много се заиграваше с "руския дух" и сега вероятно вече съжалява, че е отворил кутията на Пандора. Хубавото е, че цял свят видя какъв комплексиран, злобен и лесно манипулируем е руския народ. Качетвените руснаци отдавна са забягнали в гнилия Запад, включително и в България и не искат и да чуват за матушката си. Това, което е отанало в Русия е на нивото на народа на КНДР.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Това не е войната на руснаците. Много руснаци, да не кажа повечето, не харесват това, което се случва през последните 22 години в страната. Те с радост биха ритнали столчето на Путин и неговите олигарси, ако можеха.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Предпоследният абзац беше верен и за нас относно влизането ни в ЕС.Ефекта на отрезвяването дойде малко по-късно,като се преобърна в носталгия по Русия и СССР....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Интересен текст....."сред украинците, посещаващи ЕС, неизменно се увеличава желанието да живеят там, а виж у онези, които пътуват до Русия (и всеки социолог ще ви го потвърди) не се увеличава допълнително желанието да се местят там. Ето над какво трябва да поработите, братя наши бивши." - Причината на причините!..........

 6. 6 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Хубав текст

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Колко мъка има боже в България!!!
  Даже украинците ни изпревариха!!!

 8. 8 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Жал ми е за Украинците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Някой ще каже, че и украинците хранят немалко илюзии по отношение на Европейския съюз. Но ето ти проблем - сред украинците, посещаващи ЕС, неизменно се увеличава желанието да живеят там, а виж у онези, които пътуват до Русия (и всеки социолог ще ви го потвърди) не се увеличава допълнително желанието да се местят там"

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Нека нашенските русофили, ползващи клишетата на московското пропаганда да четат:...
  Така се заиграхте с думата "фашизъм", че не забелязахте как направихте фашист всеки гражданин на Украйна, който не е готов да стане гражданин на Русия. Помислете логично - кой претендира повече да се нарича "фашист" - страната, в която 0.9% от населението подкрепя за кандидат-президент толкова обожаваният от руските телевизии лидер на радикалния "Десен сектор" Дмитрий Ярош, или страната, в която 80% фактически одобрява анексирането и окупацията на части от независима и суверенна държава?

 11. 11 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво че е споменато ,че пияния Хрушчов предава Крим на Украинската ССР. Прав е Путин че си взе неговото,другото са американски приказки

 12. 12 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В отношенията на Русия с цяла славянска Източна Европа няма братски чувства, а само имперски великоруски интереси. Благодарим на господаря Владимир Владимирович, че ни го припомни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Не смятам, че болшинството руснаци одобряват последните събития в Украйна. За Крим - да. Има носталгия по нея, но за Украйна - не вярвам. За жалост, нещата отиват към още по-лоши сценарии.

 14. 14 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "- подкупът да е най-доброто средство за спестяване на време при решаване на всеки битов проблем;

  - вместо телевизия да имаме "зомботрон", който не дава отговори на въпросите какво се случва по света, но прекрасно знае отговора на въпроса кого в момента трябва да ненавиждаме."

  Смислена и точна статия...за съжаление носталгията и емоциите, като цяло пречат да се погледне рационално на нещата

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 486 Весело

  О, не ... пак ли ?  И пак, както винаги, едната "гледна точка".
  Особено е интересно как евроценностниците наблягат на вицовете от скоро време. Все едно един и същ даскал ги учи как и какво да пишат.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 486 Весело

  [quote#15:"be_free"]Дезинформация на пълни обороти, не мерси, няма да си направя труда да го прочета това![/quote]

  А, не ... интересно е. Говори от името на всички и вика, че всъщност никой не признава "майданците" ама ги търпат, щото били против Русия... Някви такива брътвежи... Само 0.9 % признавали новата власт ... ама някак си... ЕС точно с тая легитимна власт иска да "работи"... Ей такива невероятни думократически пируети.

 20. 20 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добре е след като украинците са прогледнали истината за бившите си "братушки", и тукашните русофилистици най-сетне разберат, че същите тия , същите наши руски " братушки" са комплексирани, алчни за чуждата земя впиянчени мужици, чийто основен мотив в живота е завист и омраза към Европа, заради нейното ниво, което те никога не могат да постигнат.

 21. 21 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#8:"radan_lostov"]Жал ми е за Украинците. [/quote]
  Защо да ти е жал? Аз съм невероятно впечатлен от тях и то изцяло в добрия смисъл на думата.

  Страхотна статия! Винаги съм казвал, че Русия пропусна златната възможност да направи живота в Русия поне на що годе средно европейско ниво, да махне калта и мизерията, да инвестира милиардите от суровини в култура и наука, в развитие, като така щеше да стане притегателен център за всички. За съжаление единственото дето ги притегля е носталгията по СССР т.е. съживяването на мъртвите недоносчета.
  Много е трудно да надскочиш себе си!
  Евалла на украинците!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 22. 22 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#15:"be_free"]Дезинформация на пълни обороти, не мерси, няма да си направя труда да го прочета това![/quote]

  Би ли ни просветила как се разбира дали един текст е дезинформация?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 23. 23 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#4:"kasko"] носталгия по Русия и СССР....[/quote]
  Недей да бъркаш настроенията в пенсионерските клубове с това сред останалите българи.
  Виж къде заминават българите- на Запад, а не към Русия!

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#16:"Периметр"]Това, че ОГРОМНОТО болшинство руски украинци искат Россия е ФАКТ[/quote]

  На български се казва мнозинство. Болшинство има само при вас болшевиките.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#22] от "doneva_a":

  Много просто - щом се появява в средствата за масова (дез)информация (СМИ), значи е (дез)информация.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Добре написано. С много от заключенията съм съгласен. Някои от разсъждението му за имперските настроения на руснаците са много актуални и по отношение на България.

 27. 27 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#3:"Bulgarische Motoren Werke"]Това не е войната на руснаците.[/quote]
  Прав си. Но това което искат е СССР и СИВ заедно с Варшавския Договор.

 28. 28 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#24:"virakocha"]На български се казва мнозинство. [/quote]

  Не си прав. Думата "болшинство" си е призната официална дума в българския книжовен език. Независимо от прозихода си.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 29. 29 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 579 Разстроено

  Аз смятам да взаимствам "зомботрон" и да го ползвам срещу всеки форумен трол!

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 30. 30 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#16:"Периметр"]Много усукан "анализ"! Това, че ОГРОМНОТО болшинство руски украинци искат Россия е ФАКТ, който само малоумен може да оспори. Дори и тази "украинка"- без значение фамилното й име. [/quote]

  БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=PLG1-FaVyWE

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Респектабилен текст, уравновесена позиция!
  Благодаря на Дневник за публикацията.
  Хубав текст, който хвърля в коша всички опорни точки на петата руска колона в България.
  Да си поискат нови опорни точки, досегашните са нефелни.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 32. 32 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трябва да благодарим на Путин, че с въоръжената интервенцията в СЛАВЯНСКА и до голяма степен ПРАВОСЛАВНА Украйна, завинаги развенча мита за Православието и славянското единство и братство.
  Българските чугуни най-накрая да започнат да мислят!

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Страшна статия, или текст. Съвсем не е случайно, че лидери на този народ са били Иван Грозни, избил милиони, Петър І, забавлявал се като изпълнявал смъртни присъди, Ленин, измислил ЧК и лагерите за инакомислещите, сатрапа Сталин, а бъдещето ще охарактеризира Путин.
  Реално руснаци са нарекли войните зад граница "отбрана", а поробването на съседни народи "освобождение".

 34. 34 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Срещат се Аврам и Йосиф на крайбрежната улица в Одеса и Йосиф пита:
  - Аврам, защо започнахте да говорите на украински? Страхувате се да не ви пребият "бандеровците"?
  - Не, какво говорите! Боя се, че ще дойдат да ме спасяват руснаците!"
  ================================
  Аврам и Йосиф, ако имат малко акъл в главата ще оставят руснаци и украйнци да се оправят, а те да заминават в Израел. Всеки ден, който остават там е пропилян напразно.
  П.П.
  На всички мои сънародници пожелавам честит празник.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 35. 35 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 792 Неутрално

  [quote#32:"marsena"]Българските чугуни най-накрая да започнат да мислят! [/quote]
  Чугун и мисловна дейност! Айде бе!

 36. 36 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  To До коментар [#24] от "virakocha":

  То се казва и Русия не россия ама за неграмотния северноазиатец и това е много..

 37. 37 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#2] от "virakocha":

  Фамозно!! Един читав руснак не е останал в Русия?!?!?! Част от читавите са дошли тук?!?! Народът на КНДР не е стока?!?!! Доста имбецилни "заключения". Освен това, Путин бил отворил кутията на Пандора, защото Сталин едно време изселил куп руснаци в Украйна, чиито деца сега искат да бъдат част от Русия?!?! Политически игри, както сега, така и преди. По-важно от гласа на народа, няма! Щом искат да са част от Русия - оставете ги да бъдат! И накрая, "комплексиран, злобен и лесно манипулируем е" нашият народ, приятелю, а дказателствата за това можеш да ги откриеш в новата ни история!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 38. 38 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Текстът е добър повод да се замислим, доколко "залповете на "Аврора"" още кънтят в главите ни! Някои ще кажат че те кънтят само в моята глава. Не ще споря с тях! За някои е проблем да чуват, но ако не са и слепи, около себе си ще видят резултата от експеримента ВОСР, субсидиран с германски марки!!! Този "експеримент" продължава, като интересите на двете "велики" сили - Германия и Русия, се бранят тихомълком, но безкомпромисно! Аз съм съпричастен на хората, които искат да живеят без идеологемите на съвременните олигарси, "жадуващи" да дарят свобода и достоинство на народите си, но не мога да им помогна! Те сами трябва да решат съдбата си и то по мирен начин!

 39. 39 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 367 Гневно

  [quote#11:"chuggun"]Прав е Путин че си взе неговото,другото са американски приказки [/quote]
  И най- вече пияният Елцин, който нехаеше за решенията на парламента! Да, ама народът отрезня от американизацията му.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 40. 40 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Четиво. Дълго, лично и невярно. Цитираните социолози, които доказват, че "Допитванията до общественото мнение в Русия, които демонстрираха зашеметяваща подкрепа за дейността на Путин след анексирането на Крим (82%)" са приближени до управляващите или направо взети от управлявани такива. Всички медии в авторитарен режим са такива... Украйна не е плащала никога " една от най-високите цени в Европа" за природен газ. Това вече не е война на Русия и Украйна. Това вече е война на украинците вътре в самата държава. А дали украинците са "обречени" да бъдат с Европа, това ще го решат управляващите, които ще бъдат изберат от същите тези украинци след овладяването на почти гражданската война. Война, която много добре беше режисирана не от руския народ, а от Путин. Иначе е хубаво, че никой не си прави илюзии относно Европа и светлото бъдеще.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 41. 41 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#32:"marsena"]Българските чугуни най-накрая да започнат да мислят![/quote]
  Българските чугуни не могат да мислят...
  те се движат в схеми,системи,тезиси,основни насоки..

  те гледат Телевизора , който им съобщава всяка сутрин какво трябва да мислят

  ако можеха да мислят Самостоятелно -
  нямаше 25 год да се "бият като вода в бряг"

  БГ чугуните са като Укр и Рос..чугуните...
  те очакват чудото да падне Отгоре,

  някой да ги спаси,да ги освободи , да Им даде нещо...

 42. 42 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#23:"marsena"]Виж къде заминават българите- на Запад, а не към Русия! [/quote]

  Само след една петилетка икономически растеж на РФ, трендът ще се обърне. Турците вече го усетиха и отиват не към Германия, а към РФ на гурбет.

 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#7] от "hunt":
  [quote#7:"hunt"]Колко мъка има боже в България!!!
  Даже украинците ни изпревариха!!![/quote]

  В кое точно са ни изпреварили "украинците"?

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Правилно е заглавието, имперското в Русия се възпитава още от детската градина, както и при нас русофилството преди 25 години.
  Но изводите трябва да са и за нас - много бързо трябва да се веземат мерки против руската пета колона у нас / на първо място "Атака"/. Източна Украйна е ярък пример на какво е способна и какви може да са последствията от руска пета колона.

 45. 45 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 420 Весело

  [quote#38:"batzdravo"]Те сами трябва да решат съдбата си и то по мирен начин![/quote]
  "ако власт се сменяше с Избори -
  щяха да са Забранени"

  това са думи на Чернишевски...отпреди 100 год

  Власт , т.е. Пари се взема от "Опонентите до Стената"

  Победа без битка е като "член на мъжки комар"...

  предполага се , че съществуват, но никой не ги е виждал

 46. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Признавам,че не дочетох текста,след фразата,че плащали от най скъпият газ в Европа.
  Просто размисли на автора,според неговия поглед.Всеки трябва да оценява нещата,според собствения си.
  Не допускам да ме манипулират повече.

 47. 47 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#22:"doneva_a"]Би ли ни просветила как се разбира дали един текст е дезинформация?[/quote]
  Флуиди....феромони.....абе, магия, накратко казано

 48. 48 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#15:"be_free"]Дезинформация на пълни обороти, не мерси, няма да си направя труда да го прочета това![/quote]
  Е, изби рибата за днес!

 49. 49 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 367 Разстроено

  [quote#9:"purple_rain"]Но ето ти проблем - сред украинците, посещаващи ЕС, неизменно се увеличава желанието да живеят там, а виж у онези, които пътуват до Русия (и всеки социолог ще ви го потвърди) не се увеличава допълнително желанието да се местят там[/quote]
  То и с българите беше/е така, ама после се разочароват, като поживеят 5+г. със северноатлантическите "ценности"!.

  Колко украинци са гастарбайтери в Россия, че не си спомням в момента?

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 50. 50 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#39:"Периметр"]Да, ама народът отрезня от американизацията му.[/quote]
  Но събира омразни долари, не рубли!

 51. 51 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С авторката на този текст може много да се спори, но качеството на четивото е несъмнено!

 52. 52 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#42] от "zeer_streng":

  ти как не си се усетил ? бързо бягай и ти от бедна белгия към богата русия.

 53. 53 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Този човек е украинец и живее в Украйна. Сега разбирате защо Русия е империя , а Украйна е територия. Путин работи за Русия с визия за 100 години, а всеки българин ще му каже на този смешник какво я чака Украйна - емиграция и разпад.....Друг въпрос е какво е добро или зло за отделния индивид в Украйна или Русия. Разбираме ,че украинците и българите разсъждават еднакво и съдбата им ще е еднаква. А руснаците ще продължат да пият и да се бият защото така искат и това е тяхната съдба от Иван Грозни насам , от който започна Руската империя....

 54. 54 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich":
  За пореден път : Русофилството, няма нищо общо с политиката , която води Русия в частност Путин.Не засягайте хората , които са почитатели на руската култура и изкуство (и руската водка дори).
  Обобщението е (не намирам по-мек изказ) тъпо и елементарно.

  Все по-хубаво става :)
 55. 55 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#46] от "dedo pepo":

  Могат ли чугуните да обяснят защо България плаща една от най-високите цени за газ?
  http://ikonomika.org/?p=6866

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нека си припомним, 4е германската армия бе посрешната в Украйна като освободителка от сталинското робство! На Русия са и нужни приятелски държави, а нови територии!

 58. 58 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  [quote#3:"Bulgarische Motoren Werke"]Това не е войната на руснаците. [/quot

  ТОВА ВЕЧЕ СТАНА ВОЙНА НА РУСНАЦИТЕ!!!!!!!!!!!!

 59. 59 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#24:"virakocha"]На български се казва мнозинство. Болшинство има само при вас болшевиките[/quote]
  Не и преди РТОВ! Добре, че я имаше Россия, за да имаме Възрождение, инак сега още щяхме да се ГЪРЧЕЕМЕ, както ни описва Паисий. Не е случайно, че има толкова русизми в езика ни.

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#54:"rkirov"]Не засягайте хората , които са почитатели на руската култура и изкуство[/quote]

  Изобщо нямам тях в пред вид! Пиша за другите, които карат мерцедеси, хвалят се с бутикови западни костюми, децата им живеят на Запад, но......поддържат политиката на Путин. Не защото се казва така, ами защото е руски авторитарен управител, бивш служител на съветското КГБ. Причината - номенклатурен призход и съзнанието, че това което имат в момента го дължат на......произхода си. И че много бързо могат да загубят своето богатство ако се въведат правила.....Затова е това обожествяване на Путин! В Русия олигарси станаха представителите на съветската технократска номенклатура. За една нощ получиха огромни предприятия .....

 61. 61 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пълни глупости ,родени от безпомощни журналисти4ески напъни на един украинец. От тези безмислици които е написал ,нищо не се разбира .И за какво си е оперил наи отгоре титлата директор на институт по световна политика в Киев ?

 62. 62 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Още от четвъртото изречение нещо ме усъмниха: "...ако в Украйна сме готови да изслушаме, публикуваме, включим в пряк ефир едва ли не всеки глас от Русия..." Затова ли в Украйна спряха излъчването на руските телевизии?...

 63. 63 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много точно е казано всичко!

  Цитат от статията: #/0/ "Но ето ти проблем - сред украинците, посещаващи ЕС, неизменно се увеличава желанието да живеят там, а виж у онези, които пътуват до Русия (и всеки социолог ще ви го потвърди) не се увеличава допълнително желанието да се местят там. Ето над какво трябва да поработите, братя наши бивши"

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 64. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#42:"zeer_streng"]Само след една петилетка икономически растеж на РФ, трендът ще се обърне.[/quote]

  Аз викам петилетката да я вземете за 2 години.

  The best way to predict the future is to invent it.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#42] от "zeer_streng":

  Тогава, чив го крепиш у Бенелюкс, връви back in the USSR?

 67. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дневник, благодаря за превода! Това писмо до "руските братя" наистина си заслужава добър превод.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 68. 68 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Глупав текст. Съдържа откровено неверни факти. Но дори те не са най-големия проблем. Големият проблем е, че ЕС се дезинтегрира и всякакви блянове за нещо алтернативно на Русия са си само и единствено блянове. Докато украинските храненици на НПО пускат бомбастични фрази, в Англия въвеждат ограничения за граждани на вече членки на ЕС. На кого в ЕС му дреме за Украйна, и кой изобщо ги иска там...

  www.dobribozhilov.com
 69. 69 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#34:"magen_enoshi"]Аврам и Йосиф, ако имат малко акъл в главата ще оставят руснаци и украйнци да се оправят, а те да заминават в Израел. Всеки ден, който остават там е пропилян напразно[/quote]
  И си съгласен, да цицат помощи?

  Ей на това му се вика изпечен ционист!

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 70. 70 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#34] от "magen_enoshi":

  говоря си с няколко украински евреи, които живеят извън Украйна - в Израел или в Европа - макар и с различни политически възгледи са категорично против Русия и амбициите ѝ в конфликта, при това със съвсем рационални аргументи, а не просто по емоция. Евреите най-добре надушват истинския фашизъм.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 71. 71 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#59:"Периметр"]Добре, че я имаше Россия, за да имаме Възрождение, инак сега още щяхме да се ГЪРЧЕЕМЕ, както ни описва Паисий. Не е случайно, че има толкова русизми в езика ни. [/quote]

  ПЪРВО! Възраждането ИЗОБЩО не го дължим на РоССия (егати и змииското звучене). Нищо, ама нищо общо нямат руснаците с делото на Паисий и на останалите български възрожденци.

  ВТОРО: ВСИЧКИ, повтарям ВСИЧКИ славянски езици имат азбука и ПИСМЕНОСТ, възприета от българите Св. Св. Кирил и Медодий, както и от техните сподвижници. Писмеността и ЕЗИКЪТ са разпространявани с православната църковна литература, написана на онова-времешния български език. Във всички славянски езици има български думи. Някои "русизми" в днешния ни български език ВТОРИЧНО идват у нас след Освобождението от турско иго и наложения от Русия почти протекторат в Нова България. Допълнително след 1944 неграмотниците, инсталирани от СССР във власта у нас, говореха на развален руско-български и също върнаха обратно български думи, но с руско произношение.

  ТРЕТО: Във ВСИЧКИ православни църкви сред "славянството" ПЪРВИТЕ патриарси са били БЪЛГАРИ! Корените на цялото Източно Православие произлизат ОТ БЪЛГАРИЯ!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 72. 72 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#38:"batzdravo"]Текстът е добър повод да се замислим, доколко "залповете на "Аврора"" още кънтят в главите ни! Някои ще кажат че те кънтят само в моята глава[/quote]
  Винаги ГОТОВ!

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 73. 73 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#55:"marsena"]Могат ли чугуните да обяснят защо България плаща една от най-високите цени за газ?[/quote]
  Да допълня въпроса си, че като гледам на чугуните им е трудно...
  Великобритания плаща НАЙ-ЕВТИНИЯ газ! Тя по -славянска и братска ли е за Русия, или е по-близо от България, та има по -малко транспортни разходи?
  Защо, бе тъпи чугуни, богата Великобритания плаща 313 долара, а " братска" и бедна България- 501???

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#71:"Музар"] българите Св. Св. Кирил и Медодий[/quote]

  Преиграваш....Историята се пише с документи. Няма никакъв писмен източник че са българи...

 75. 75 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#71:"Музар"] Корените на цялото Източно Православие произлизат ОТ БЪЛГАРИЯ![/quote]
  Това не е така - Източно-римската Църква във Византия налага идеологическия модел и на българската църква през Средновековието. Най-старите християни сред българите, и то сред почти всички българи, далеч преди официално покръстване, са били много близко до арианството и гностическото християнство - оттам и силното богомилско движение тук след това.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 76. 76 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#71:"Музар"] ВСИЧКИ, повтарям ВСИЧКИ славянски езици имат азбука и ПИСМЕНОСТ, възприета от българите Св. Св. Кирил [/quote]
  Ще може ли да дадеш доказателство кога поляците са писали на кирилица?

 77. 77 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#70] от "hhhuuunnnn":
  Всички израелци, бивши украински граждани, с които разговарям за Украйна, се изказват против украйнците и тяхната политика. Не че са потдръжници на Путин, ама са единодушни че тези от Майданек са по близо до фашизма отколкото до демокрацията.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 78. 78 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Страхотен текст, браво ! И да е имало наивници сред украинците по отношение на Русия и Путин, вече надали има такива Всички видяха за какво става въпрос - "братя" сте им когато им играете по свирката и управлява тяхното агентче Бандюкович; в мига, в който станете по-независими и искате присъединяване към ЕС, вече ставате "бандеровци" и "фашисти". Също както при нас и Съединението - рубладжиите тук защо не обичате да говорите тук как големият ни приятел и брат Раша е против Съединението през 1885 г., изтегля си офицерите от младата ни армия и насъсква крал Милан срещу България ?

  Иначе джуджето-кинта и двайсе успя завинаги да настрои украинците срещу Русия, да му е честито на дребното плешиво комплексарче

 79. 79 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Вече имам подарък шал символизиращ протестите на майдана. Изпрати ми го младо момиче, участник на протестите на Майдана. Не мознавам лично това момиче, но тя е рускиня от Донецк. Познавам и други руснаци от Донецк, които ще воюват срещу Путин

  подпис
 80. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  За жалост много са видотените руснаци, но нима българските червени са по-свестни.

  подпис
 81. 81 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#76] от "marsena":

  Не, пропуснах да уточня, че става дума за ползващите кирилица и православни. Но те повечето са католици, нали? А писмеността и езикът са разпространени с православната литература.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 82. 82 Профил на Периметр
  Периметр
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#50:"hunt"]Да, ама народът отрезня от американизацията му.- цитат на коментар #39 от “Периметр”

  Но събира омразни долари, не рубли! [/quote]
  БЕШЕЛО. Сега събират валутите на БРИКС!

  http://youtu.be/uwL196RpV7s
 83. 83 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#74] от "dobrich":

  Дори в руската историческа литература се казва, че майка им е била българка. И наистина не мога да дам библиография/линк към документи в момента.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 84. 84 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#75:"hhhuuunnnn"]Източно-римската Църква във Византия налага идеологическия модел и на българската църква през Средновековието. Най-старите християни сред българите[/quote]

  Да, всички се обръщат към Цариград (Византион), но са изпратени българи за патриарси в новопокръстените райони. Все пак става дума за византийци, а те са били умели политици и не биха изпратили грък да проповядва на славяни.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#83:"Музар"] майка им е била българка.[/quote]

  В някои исторически романи пише така.....

 86. 86 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#69:"Периметр"]И си съгласен, да цицат помощи?
  [/quote]
  И защо да не съм съгласен? И аз навремето получих от държавата помощ, каквато се полага на всеки пристигнал. Сега е техен ред да получат. А тези помощи, които младите получават, много скоро след като научат езика и почнат да работят ще се върнат на държавата с лихви. Само възрастните и пенсионерите, които ще получат помощи и соц. издръжки докато са живи, въпреки че не са работили тук , са бреме за държавата. Ама така е според закона за връщането на евреите в Израел. Това е ционизма!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 87. 87 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#19:"bluescreen"]Само 0.9 % признавали новата власт ... ама някак си... ЕС точно с тая легитимна власт иска да "работи"... Ей такива невероятни думократически пируети.
  [/quote]

  Не, ушанке, 0.9 % подкрепа има Ярош, който руската пропаганда изкара едва ли не, че управлява Украйна, пак четеш нещата както Дявола евангелието

 88. 88 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Някой ще каже, че и украинците хранят немалко илюзии по отношение на Европейския съюз. Но ето ти проблем - сред украинците, посещаващи ЕС, неизменно се увеличава желанието да живеят там, а виж у онези, които пътуват до Русия (и всеки социолог ще ви го потвърди) не се увеличава допълнително желанието да се местят там. Ето над какво трябва да поработите, братя наши бивши.
  Мъко, мъко русофилска ! Защо ли никой нормален човек не ще да живее в родината на православието, морала и всемогъщите плешиви джуджета ? Мъко, мъко !

 89. 89 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#42:"zeer_streng"]

  Виж къде заминават българите- на Запад, а не към Русия! - цитат на коментар #23 от “marsena”


  Само след една петилетка икономически растеж на РФ, трендът ще се обърне. Турците вече го усетиха и отиват не към Германия, а към РФ на гурбет. [/quote]

  Бухахахаха, мъко, мъко !

 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Глупава и смехотворна статия. Все пак се признава че зад Путин стоят над 80% от руснаците и това било фашизъм?!, а зад Ярош само 0.9% от украинците и затова те били демократи?! Само че забравя да обясни защо спонсорът на Ярош - олигарха Наливайченко е начело на съвета за сигурност, а нацитата на украинският фюрер продължават да окупират административни сгради но те изобщо не са обект на антитерористичната операция.
  Хубаво е че припомня даването от Хрушчов на Крим на УССР. Добре де днес няма СССР, който се разпадна защото не бил демократичен и свободен съюз. А кой е решил че УССР е някаква демократична държава само за това че се прекръсти на Украйна и трябва да се запази във вида си сътворен от Ленин, Сталин и Хрушчов? И разбира се за всички неудачи на Украйна е виновна Русия че им продавала скъп газа, а плащала малки такси и наеми, ами като влезете в ЕС там ще цъфнете и вържете и не знам с какво ще се оправдавате, ако си въобразявате, че ще станете нещо като Западна Германия, а Източна Украйна нещо като ГДР много се лъжете - единственото което ви е гарантирано да сте най-бедната държава в ЕС, по-бедна дори и от нас.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 589 Разстроено

  много верен и искрен текст. едно от нещата които най-много ме дразни в малкото императорче напоследък е - как безскрупулно вкара в употреба православието. от това по-голяма наглост няма. тия които рушаха църкви и избиваха свещеници сега са първа писта да целуват ръка на патриарха. Антихристи. готови са на всичко за властта...

 92. 92 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#90:"Julian Mall"]Глупава и смехотворна статия. Все пак се признава че зад Путин стоят над 80% от руснаците и това било фашизъм?!, [/quote]

  А Хитлер имаше близо до 100 % подкрепа, въпросът е как свърши. В другото за "нацитата" повтаряш 1 към 1 руската пропаганда, дори не си особено интересен. Скукаааа, рубладжийче, скука

 93. 93 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  РАЗБИРАШ ЛИ авторът е намерил дневнишка трибуна. Това откритие, че виновен е не Путин, а руския народ хич не е фашизъм. Още много революции ще трябва да направите в Покрайна, докато установите че всъщност най сте си виновни самите вие. Впрочем така е с всяка една страна, тя си е сама виновна и за хубавото и за лошото.
  Сега кой ще е виновен ако го докарате до гражданска война и Русия не се намеси?
  И разбира се една от жертвите ще е българското малцинство, чийто език отнехте така урбулешката. Накрая от вас ще се дръпнат и САЩ и Русия и Европейския съюз, и кой ще ви е виновен тогава... Ясно е че на Путин му трябваше само Крим, ливади си имат достатъчно. За справка вижте колко е защитил руските малцинства в Прибалтика - нито дума нито нота по въпроса. И в Сирия бунтовниците накрая отвратиха целия свят и ги остави да си вършат простотиите. Някой нещо да пише за Сирия?

 94. 94 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Весело

  след родните НПО-активисти, Жълтодневник захвана да публикува украинските...

  ето го украинското НПО
  http://iwp.org.ua/eng/

  със сайт само на украински и английски, въпреки че половината население говори руски...

  ето и обичайните заподозрени спонсори:

  The project “New European Policy” are conducted with the support of the “Ukraine National Initiatives to Enhance Reforms” (UNITER) project funded by the United States Agency for International Development (USAID) and Pact.

  Социологическото проучване, което цитира авторката също е финансирано с пари на Държавния департамент на САЩ

  я да си спомним 5-те млрд на г-жа раздавачката на понички Нюланд

 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  "Украйна - с Крим или без Крим - е обречена да върви по път, който няма нищо общо с евразийските проекти на Путин. "

  AMEN!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#92] от "viktor4o_rs":

  По принцип рубладжийчетата трябва да имат съответно прикритие, и това най-вероятно е да наричат другите така по метода крадеца вика... Щото се сещам кой политик даде Нефтохим на русите? Значи някой го е посъветвал и го е убедил.
  Царя вкара като центрист България в НАТО, левите в ЕС, а десните ни вкараха в ... кучи гъз засега.

 97. 97 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#96:"ivanivanovv"]Царя вкара като центрист България в НАТО, левите в ЕС, а десните ни вкараха в ... кучи гъз засега. [/quote]

  Вярвай си, че заради Царя влязохме в НАТО и ЕС. По-глупаво твърдение не бях чувал.

 98. 98 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И това десните с тая петорна коалиция като не го докарате до един евродепутат, което ще е пореден ваш успех, дали накрая ще погледнете качествената разлика между вашата пропадия и един десен, но нормален човек като политик, ангажиран с проблемите на държава и хора - Виктор Орбан?
  С тая геополитическо-партийна клеймеджийница няма да съберете електорат, хихихи. Отсега ви честитявам поредния изборен успех. Абе гласувайте си за ГЕРБ да не ви се губят гласовете . Украйна далече, Русия хептен от проблемите които са важни и са вътрешноикономически, а не вътрешнополитически.

 99. 99 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#93:"ivanivanovv"]За справка вижте колко е защитил руските малцинства в Прибалтика - нито дума нито нота по въпроса[/quote]

  Ми как ще ги защити, като балтийските държави са в НАТО. Които направиха грешката да не са там като Украйна и Грузия, вече бяха обект на руска агресия и понесоха териториални загуби. Но спокойно, с действията си Путя сам вкарва тези държави в Североатлантическия пакт

 100. 100 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#97] от "viktor4o_rs":

  Ми виж по чии мандати стана тая работа, а тъй като малко чувате сте на тоя хал - БСП ви отне козовете, като засили България към НАТО още 2000 година и вече не сте интересни никому с истериите си. Вие сте си останали в шаблонизмите на миналото и разбера се вашия електорат също се топи по биологични причини, също като и електората на БСП. Гласувайте за ГЕРБ че иначе няма смисъл и да гласувате. Плюенето по Путин и няколко народа няма да ви вдигне резултата. Виктор Орбан ще ви каже същото. Та вашето е низ от глупости. А честито! Продължавайте така, накрая ще напровите голямо добро на България, като изчезнете съвсем и от В групата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK