КОЙ ще даде тон

Протест, този път срещу застрояването на Карадере

© Анелия Николова

Протест, този път срещу застрояването на КарадереКогато вглеждането в един проблем те поема дотолкова, че губиш ориентация в средата, замъгляват се представи, създават се предразсъдъци, става опасно. Мнозина забравиха, че протестите през 2013 г. не са протести срещу Делян Пеевски, а срещу системата. Това взиране в образа му (демонизиране, както го нарече и Иван Костов, самият той обект на този процес) създава измислено пространство, в което се чувстват удобно активни единици на протестното мнозинство.


И опитите да се възстанови енергията от лятото на миналата година чрез поредното надигане срещу г-н Пеевски са обречени на провал. Защото недоволството срещу системата се е свило до протестната си ядка. Протестното ядро проектира и политическите неуспехи на извънпарламентарната опозиция и безрезултатните й опити да привлече подкрепа.


Необходимо е преосмисляне на постигнатото и
формулиране на малките цели
Неудовлетвореността от недостигането на голямата цел - оставката на кабинета "Орешарски", изпари протестната енергия, вкара голяма част от протестиращите в състояние на безтегловност и идейна криза на перспективите.


Продължавам да вярвам в чистите намерения на мнозина от участниците в протестите в последните месеци, но според мен е време за изясняване на посоката и преформулиране на целите. Разбира се, все още важен фактор са европейските избори, които ще се тълкуват като тест за позициите на партиите. Включително и какво ще е мястото в политическото на извънпарламентарната опозиция. Предвид поредицата от грешки, персоналните войни, събирането и разделянето, десницата може да бъде наказана и да остане един мандат извън Народното събрание...


Протестното мнозинство се надигна с искане за промяна и създаване на нова формула на отношенията между държава, бизнес, граждани и медии. Мнозина вярваха, че началото на този процес ще дойде чрез директен натиск срещу властта и оставка на кабинета "Орешарски". Е, ако това за момента не е постигнато? Не трябва ли да се помисли за по-малки стъпки в същата посока?


Някога древните гърци са смятали, че всяка военна стратегия трябва да бъде очертана с конкретни, последователни и неотменими стъпки за достигане до крайната цел. Някои дори са вярвали, че трябва да бъде извършен героичен подвиг за развързването на неразрешими проблеми. Идеологическото ядро на протестната ядка върви точно по "древногръцкия модел", като се опитва дори да възпроизвежда спартански подвизи на магичното "300"... Интересно е, че продължават да се възпроизвеждат ефекти с нисък резултат.


Възползвай се от ситуацията,
бъди адаптивен


Стратегическата концепция на Древен Китай е различна. Постигането на крайната цел не е задължително обвързано с предварително преодоляване на по-скромни задачи, а с постепенното създаване на условия за постигане на резултати. Т.е. да се извлече максимална полза от развитието на ситуацията и да се действа според събитията. Това е умение за адаптиране и отрича сляпото следване на поставената цел. Една сериозна грешка, която допусна протестното мнозинство.


И проблемът не е в това, че липсват лидери. За съжаление проблемът е и в липсата на политическа култура и познаване на съществуващите механизми на държавно управление. Мнозина изрекоха силни критики срещу новия Изборен кодекс. Но заради създадената идеологическа фикция да не легитимират парламентарното мнозинство и кабинета "Орешарски" отказаха да участват в работните групи за нови изборни правила. И това е само един от много примери.


Опознай системата, за да я промениш


Един често повтарян шаблон твърди, че за да промениш статуквото, трябва да го познаваш. За да има познание, е необходимо, първо, да има широко съгласие за ново гражданско образование – и в гимназията, и в университетите. То трябва да включва поглед към близкото минало и функционирането на социалистическа България. Младежите трябва да знаят в детайли как работят властите – изпълнителна, парламент, съд; каква е ролята на медиите и "кой кой е" в тях. Съгласието за това трябва да се постигне сред всички групи в обществото, защото в България ще растат не само децата на протестиращи граждани.


И за да съм в крак с протестния марш, ще попитам: КОЙ ще даде тон на диалога в българското общество?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  За съжаление, диалог няма! Има революционери. По стар партиен навик, решаващи проблемите с "революции"! К'во да правиш, "рефлекси"!

 2. 2 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Тя Европа отдавна е в България и всички много добре я усещаме . Лошото е че в тази връзка България е булката а Европа жениха.

  Too much цензура Баце.
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  [quote#0:"статията"]И за да съм в крак с протестния марш, ще попитам: КОЙ ще даде тон на диалога в българското общество?[/quote]

  А на какъв език ще си говорим - на български, на турски или на цигански?
  За да започнем диалога първо трябва да уточним езика.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 505 Весело

  [quote#0:"Дневник"] Когато вглеждането в един проблем те поема дотолкова,

  че губиш ориентация в средата,

  замъгляват се представи, създават се предразсъдъци, става опасно. [/quote]

  ако цитатът е Верен ,

  значи са Сработили Петте закона на глупостта

  http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=633833

  по-нататък е сложно и почти невъзможно
  ----------------

  всяка прилика с действ. лица и събития е случайна

 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 585 Любопитно

  Ааааа за протестите ли говорите ?

  Нали щяха да бъдат да победен край ? И дни брояха...

 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Добър текст, но следва въпросът: "Е, и?"
  Преди няма две седмици също се появи добър текст, с добър анализ на грешките в редиците "реформаторски", а въпросът горе зависна пак така. Тогава Ивайло Дичев им посочи един факт, който вдясно не забелязаха. Рече им тъй:
  "Недобре избрано ми се вижда и самото име "реформаторски блок". Хората просто мразят думата "реформаторски". 24 години непрекъснато се реформираме, едните обвиняват другите, че реформите им били погрешни, нас - че не разбираме дълбокия смисъл на реформирането, а усещането е, че става все по-зле."
  Между другото, десницата в Европа печели доверие тъкмо заради това, че няма напъните за революционни преобразования в обществото. Обещава стабилност и прогнозируемост.
  Тук?
  Тук "десницата" ни предлага перманентна революция, която трябва да ни гарантира и голям отскок. Бе нещо съчетано между троцкисткия арсенал на хаоса и маоистките големи скокове.
  Е, доверието в това чудо е на разумните равнища - 4 до 6%.
  А може и другояче, но чуваемостта из разните мисловни щабове е нулева, а нарцистичната им "уникалност" е наистина стресираща.

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Очевидно на президента се пада тази отговорност. С мутантите диалог не става.
  Той вече направи първата стъпка с инициативата за референдум и хората реагираха изненадващо позитивно.
  Мотивите за ветото във връзка със сметната палата също са много издържани - такъв орган трябва да е политически независим.
  Без оставка обаче няма как да се мине. Положението вече е катастрофално.

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#4] от "Стамболов":

  Гледам, някой от групата "Г" забързано е минал, разпознал се е в суматохата и е пляснал един минус за развлечение и утеха...
  Непобедими са в деструкцията.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Лошото господин Вълков че през годините на така нареченият преход във властта се изредиха уж различни партии, ала всички правеха едно и също. Пред всеки избор сме изправени пред необходимостта да избираме измежду крадци и далавераджии,кои по-малки, кои по-големи. Българските политици носят духа на Андрешко. Случайно попаднали във властта почва едно нескончаемо драпане ръгане с лакти за уреждане на престижни постове, и щения за екстри и правилегии. Нормално мислещите хора в страната изпитват отвращение към подобни личности.

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  До коментар [#1] от "batzdravo":

  Хм..
  И теб са те възнаградили с мерак. А няма нищо невярно в тезата.
  И що така са се развилняли троцкистчетата на форума?

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  В момента Путин е виновен за всичко,понеже той е на ред да е виновен.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 824 Любопитно

  "КОЙ ще даде тон на диалога в българското общество?"-то тон беше даден много пъти,но аз да попитам:"Кой се страхува от диалог?"

 13. 13 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Ми действат ве, Вълков. Според ситуацията. Те сега са побарали Карадере. Сезонът идва, Кой отива в Брюксел, а девствения плаж с фекалиите и дамските превръзки е застрашен. Ужас, ужас некъв!

 14. 14 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Мнозина забравиха, че протестите през 2013 г. не са протести срещу Делян Пеевски, а срещу системата."

  На пръв поглед правдиво съждение, но не съвсем.
  Правителството прекрачи червена линия с откровено наглото назначение на Пеевски. Щом си прекрачил червена линия, подаваш оставка - просто правило, валидно във всяка демократична страна. За това са протестите. Нищо повече, нищо по-малко.

  А колкото до системата - тя не се променя просто така. За промяната й няма да стигнат протести, ще ни трябва усърдна работа в течение на десетилетия.

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Много хубава статия, с която, хм, съм съгласен. Всеки нормален син демократ трябва да си зададе въпроса:
  #Кой?
  и да поиска незабавна
  #Оставка
  #Лустрация
  #IronMaiden
  #OccupySU
  #DANSwithme

  :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Комунистите и техните ДС производни! Това е изворът кален, който трови България от много години! Трябва да ги разпознаваме безпогрешно и да им даваме решителен отпор! И в крайна сметка да ги сведем до малка група, от която никога повече няма да бъдем зависими!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 505 Весело

  [quote#8:"Graf"]Непобедими са в деструкцията.[/quote]

  Ваше Височество ,
  написал най-отдолу,че присъстващите са изключение

  за всеки случай си сложих и Подпис..
  щото знам , че някои носят чужди глави
  .........
  без деструкция Няма конструкция-
  това е Диалектика

  но без Глави няма нищо ...
  единственото ,което ни остава е Минучийствуваньето

  да бяха стотина - двеста....на (**ра ) си да ги сложи човек...

  но няколко милЬОна са ми невъзможни

 18. 18 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "КОЙ ще даде тон" - много уместен въпрос. Нека някоя телевизия избере да среща всеки месец по един час днешните ни "диригенти" и да ги провокира да "дават тон", кой колкото и както може. И ще разберем защо яловите лидери толкова много се страхуват изборът ни да бъде максимално информиран. Сякаш не се досещат, че "конят познава кой го язди".

 19. 19 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 505 Весело

  [quote#18:"naiden_pravdev"]И ще разберем защо яловите лидери толкова много се страхуват изборът ни да бъде максимално информиран. Сякаш не се досещат, че "конят познава кой го язди".[/quote]

  бъдИ много далече от презумпцията ,
  че някой се страхува от теб.......или от мен
  .............
  дефиницията е такава :
  ........
  или политиците намират кой да ги избере

  или избирателите Сами Си намират политици,които да изберат....
  след като им попреминат синините и натъртванията

 20. 20 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ние не излизаме от предизборни речи от години, как да се случи този диалог? За диалог е нужна култура на общуване, а те не става, както знаем с лозунги. Политиката е като любовта, не става с гледане очи в очи - трябва да се гледа в една посока. Те това, няма как да се случи с народ, който е казал: "Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле"

  [quote#8:"Graf"]Гледам, някой от групата "Г" забързано е минал, разпознал се е в суматохата и е пляснал един минус[/quote]
  Графе, и "добър ден" да кажеш, получаваш минусчето. Не се подигравай с длъжностните характеристики на хората

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 21. 21 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Диалог? Със Сергей Дмитриевич или Местан Ага?
  Да водиш диалог с доказан лъжец или такъв без елементарни морални основи е загуба на време.
  Сглобката БСП-ДПС-Атака (+BG WC) ще ни докара национална катастарофа. Ако изкарат мадата.

 22. 22 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Никой от тези, които са канени в медиите няма интерес нито от тон, нито от диалог!
  В действителност, положението си им харесва, само да са на власт!
  За това и никой не се обявява за някакви ясни промени, само общи приказки и популизъм!
  До като не въведем 100% мажоритарна изборна система нищо няма да се промени, по - лошо ще става!

 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#21] от "emi1ian":Прав си диалог с лъжци не може да се води. Същата квалификация съм дала и за светлите личности като Боко,Цвъко, Раданчо, Пръмовица и пр.

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#14] от "persifedron1":
  Пеевски беше създаден от Цветанов,за да му служи.
  След като нещата се обърнаха и Пеевски стана опасен,Цветанов подаде паролата да се унищожи,подета бързо,без обмисляне и естествено без резултат.
  Не става въпрос да се сменя системата-просто да премахнем Цветановщината.

 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  [quote#10:"Graf"]И теб са те възнаградили с мерак. А няма нищо невярно в тезата.
  И що така са се развилняли троцкистчетата на форума? [/quote]

  " Но стига ми тая награда..." Хр. Ботев
  А "нашите троцкисти", отдавна си вилнеят, по-скоро не са преставали, от как взеха Перото на Главен вожд, на Винету!

 26. 26 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "И проблемът не е в това, че липсват лидери. За съжаление проблемът е и в липсата на политическа култура и познаване на съществуващите механизми на държавно управление. Опознай системата, за да я промениш.......

  Един често повтарян шаблон твърди, че за да промениш статуквото, трябва да го познаваш. За да има познание, е необходимо, първо, да има широко съгласие за ново гражданско образование – и в гимназията, и в университетите. "

  Абсолютно! Българинът по стар навик се взира в други около него да му решат проблемите! И винаги търси вожда! Един вид - няма вожд, има проблем!
  Ако българина поне малко от малко познава конституцията и има идея как функционират властите, той ще знае в по-голяма степен какво точно иска. Протестите в България през 2013 бяха неуспешни, защото 95% от хората не знаеха какво точно искат. А не знаеха какво искат, защото не познаваха конституцията и функционирането на властите. Ако знаеха това, щяха да бъдат в състояние на формулират конкретни искания. Много е важно да се въведе в средното училище предмет " Гражданско общество", в който да се изучават конституциите на България, политическата история, функционирането на властите, механизмите за натиск над властта и т.н.

 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Така е, но този човек е част от системата! Една огромна част: с видима и не видима половини. Значи, половината от неговата личност е депутат, бизнесмен, влиятелна политическа персона, кандидат за евро депутат. Другата половина е невидима. Там са лостовете, които той натиска, за да остане видимата част видима.

  goblenka
 28. 28 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 590 Гневно

  В Германия след войната започна процес на превъзпитание с ново образование ,който процес продължава и до сега.Но най-важното,че в този процес не участвуват Нацисти и национал -социалистическата партия.Те отдавна бяха изгонени от власта и наказани за престъпленията си,а някои още се издирват.С една дума прошка няма.А у нас е тотален комунизъм на всички управленски нива и никой не се сеща да каже ,че премахването на комунизма е първото и задължително условие за възраждане на нацията.Та да си дойдем на думата:Първо декомунизация,лустрация,национализация и възмездие чрез народен съд.Всичко друго е празни приказки за наивници и политически неграмотни люде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK