Германците трябва да се отърват от романтичния си образ за Русия

Германците трябва да се отърват от романтичния си образ за Русия

© ReutersГледната точка на германците към Русия е пропита от романтизъм и историческа обремененост. Но без трезвен поглед към Москва никога няма да намерим адекватна стратегия за справяне с консервативния и антизападен подход на Владимир Путин към властта, коментира Кристият Нееф в германското списание "Шпигел".


В статията си "Време е да спрем да гледаме романтично на Русия", той обяснява колко дълбоко погрешно и непрекъснато повтаряното в Германия твърдение, че германците разбират руснаците по-добре от всички останали. 


"Германците не разбират руснаците, те знаят за тях по-малко, отколкото за британците, испанците или французите", казва авторът.
"Вярно е, че Германия и Руската империя навремето са имали специални отношения. Германци са били царе и царици, веднъж германец е бил руски премиер, германци е имало сред офицерите, лекарите и учителите в императорския двор в Санкт Петербург. Германски инженери са ръководили железните мини в Урал, германски фермери са орали земите по Волга и Днепър. (...) Градове като Москва и Санкт Петербург нямаше да бъдат днес това, което са, ако ги нямаше германците. Това е романтичната гледна точка към гурманско-руските отношения. Но после идват войните от миналия век и разрухата, причинена от германци на Съветския съюз. След това образът, който германците си изграждат за Русия, е погрешен."


Нееф припомня, че следвоенното поколение германци са израснали със страх от руснаците - в Източна Германия те са били окупатори, а в Западна непрекъснато са живеели под страх от съветска инвазия.


Германците трябва да се отърват от романтичния си образ за Русия

© Reuters


"И тогава се появи Горбачов. Германците го харесват толкова много, защото той им подари обединението. С един замах бе забравена цялата враждебност от 60-те и 70-те години към всичко, идващо от Кремъл. Това бе време на ентусиазъм и облекчение, особено на Запад. Горбачов бе страхотно харесван от германците. те проектираха върху него собствените си фантазии за нови отношение между германци и руснаци и визията си за една нова Русия. Германците вярваха, че руснаците могат в някакъв смисъл да станат като тях."


Нееф, който е дългогодишен кореспондент на "Шпигел" в Москва, обаче припомня, че Русия не е Европа и никога няма да бъде, както и че след опустошението на руската душа от Сталин страната никога не е преминавала през период на "просвещение". "Германците никога не възприеха сериозно този факт, защото той щеше да развали представата им за Русия".


"А германците трябваше да знаят какво се задава. Не само защото Михаил Горбачов по никакъв начин не представляваше твърдоглавите руски лидери, с които сме свикнали през последните няколко века. Германците не чуваха какво казваше Александър Солженицин за създателя на перестройката - че стилът на Горбачов не е управление, а "безмозъчен отказ от властта".


Германците трябва да се отърват от романтичния си образ за Русия

© Reuters


Реалността е, че Горбачов е най-непопулярният руски лидер на съвременността и че разпадането на СССР, за което руснаците го обвиняват, не просто ги лиши от родина. "Това ги хвърли с главата надолу в един вид капитализъм, който е дори по-безпощаден от този в Манчестър през ХIХ век. За нула време шепа олигарси присвоиха най-ценните активи на страната, а хората рязко обедняха. Германците виждаха това, но никога не разбраха какво се случва в главите на руснаците."


Нееф предлага цитат от романа "Време секънд хенд" на Светлана Алексиевич като илюстрация защо руснаците не могат да бъдат сравнявани с хората на Запад. "Всички ние, идващите от социализма, сме различни от останалите хора. Имаме свои собствени идеи за това що е добро и зло, кои са героите и жертвите. Изпълнени сме с омраза и предразсъдъци. Всички идваме от място, което някога е било родината на ГУЛАГ и колективизацията и разкулачването, на принудителното изселване на цели народи. Това бе социализъм, но това си беше и нашият живот." След което тя обяснява какво се случило през 1991г. "Мнозина възприеха истината за съветското ни минало като основния ни враг. Същото важи и за свободата. Русия се промени, но и се мразеше заради тази промяна."


Германците вярваха, че руснаците ще бъдат във възторг от гласността и новото време и дори политиците, които пътуваха до Русия нямаха точна представа какво се случва, защото контактуваха с едно прозападно малцинство, говорещо английски, което не е представително за обикновените руснаци.


Германците трябва да се отърват от романтичния си образ за Русия

© Reuters


Авторът изрежда как руснаците харесват Владимир Путин не само защото е намалил властта на олигарсите и е повишил малко стандарта им. Те жадуват за силен лидер, отхвърлят всичко, което намирисва на либерализъм, търсенето на компромис се смята за проява на слабост, не обичат чужденците и "неруското", може да не харесват състоянието на градовете си, но се гордеят с тях, отново демонстрират господарски манталитет, наричат съгражданите си от Кавказ "нашите негри", имат нужда от работна ръка, но се смятат за втора ръка хора имигрантите от Централна Азия или гастарбайтерите от Украйна, антисемитизмът вече не почти не се прикрива, а стигне ли се до темата Крим, абсолютно всички са убедени, че откъсването му от Украйна и анексирането му от Русия е напълно естествен ход на събитията.


Това се виждаше от години и въпреки всичко Германия казва, че е неприятно изненадана. Хора като социалдемократите - бившият канцлер Хелмут Шмит и Егон Бар, автор на германската външнополитическа стратегия за сближаване, а не конфронтация, със СССР през 70-те години, сега говорят, че действията на Путин в Крим са "разбираеми" и че има известни "съмнения в законността на сегашната власт в Киев". Проблемът не е, че това е визия отпреди 40 години, а че тя се споделя от мнозина германци, които според Нееф продължават да гледат на руснаците през призмата на вината за войната и желанието тя да бъде изкупена. "Това също така разкрива, че предпочитаме да обвиняваме себе си, а то изкривява още повече образа, който сме си създали за Русия."


Романтичната гледна точка на германците към руснаците е виновна за погрешната политика към Мсква и за факта, че в Кремъл вече започват да не гледат сериозно на нас, казва авторът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (237)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нова опорна точка.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  "Германците трябва да се отърват от романтичния си образ за Русия"

  Това е една ОГРОМНА ГЛУПОСТ написана от Кристият Нееф в германското списание "Шпигел"!

  Германците трябва да си ПРИПОМНЯТ образа на КГБ и нейния ярък представител пУТИН!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Германците много бързо забравиха стената,на която загинаха хиляди.

 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Не само германците в целия свят хората трябва да се отърват от романтичния образ на Русия.Всички трябва да видим как Русия ни тласка към трета световна война.

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Твърде глупаво е да се сравнява днешна Русия с политиката и образа на Горбачов, показателно е, че преди няколко дни някакъв руски политик предложи той да бъде съден за разпада на СССР.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#2:"BlueWater"]Германците трябва да си ПРИПОМНЯТ образа на КГБ и нейния ярък представител пУТИН![/quote]

  Там е работата, че Путин не просто не е бил важна фигура в КГБ, ами е бил пратен в Дрезден, за да е възможно по-далеч от реалния шпионаж. Той е бил писарушка, озлобен от висенето в глуха линия, и през лятото на 1988 г. е смятал да дефектира, но е бил отсвирен от МИ6 като "дребна риба", заради която не си е струвало да си развалят отношенията със Съветите и да рискуват изгонването на тгехни резиденти в Москва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Перфектно.
  Русия не е преминала през своето просвещение. Те не уважават собствените си жертви на Сталин.

  подпис
 8. 8 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Германците винаги са знаели каква е Русдия и какви са руснаците. Слава богу , че украинците също прогледнаха. Допреди 20 години на украински говореше единствено най-най-западната част на Украйна. Сега почти цяла. Навремето украинският език беше забранен, ако ттроловете не знаят. Не че имат нещо против това, разбира се. Украйнците прогледнаха и осъзнаха, че Русия е големият им враг. Ше ми се и България да беше така притисната от Русия - далеч по-малко тролове, обикновени глупаци или просто наивници би имало в страната ни.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  "Те жадуват за силен лидер, отхвърлят всичко, което намирисва на либерализъм, търсенето на компромис се смята за проява на слабост, не обичат чужденците и "неруското", може да не харесват състоянието на градовете си, но се гордеят с тях"

  Предните глупави ОБОБЩЕНИЯ на един журналист, който е ЗАБРАВИЛ МАСОВИТЕ ПРОТЕСТИ срещу забраната за публични събирания на повече от ТРИМА граждани без ПРЕДВАРИТЕЛНО те да подадат заявка в местното управление на милицията!

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Разстроено

  "стигне ли се до темата Крим, абсолютно всички са убедени, че откъсването му от Украйна и анексирането му от Русия е напълно естествен ход на събитията."

  Това вече е НАГЛА ЛЪЖА, защото всички световни информационни агенции излъчиха кадри от протести в Москва СРЕЩУ анексирането на Крим!

 11. 11 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#10] от "BlueWater":

  Протести имаше, но имаше и шествия в подкрепа на действията на Путин, а рейтингът му е рекордно висок. Има и нормални хора в Русия, но аз не съм убеден, че са преобладаващо мнозинство.

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  "Романтичната гледна точка на германците към руснаците е виновна за погрешната политика към Мсква"

  Пак очевидна журналистическа ГЛУПОСТ!

  Романтична БЕШЕ гледната точка на германските ПОЛИТИЦИ начело с Ангела Меркел, към руския ПОЛИТИК пУТИН, а не на германците към руснаците!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  цитат 1: "Това ги хвърли с главата надолу в един вид капитализъм, който е дори по-безпощаден от този в Манчестър през ХIХ век. За нула време шепа олигарси присвоиха най-ценните активи на страната, а хората рязко обедняха."

  цитат 2:"Германците вярваха, че руснаците ще бъдат във възторг от гласността и новото време"

  Няма как да го има второто, при наличието на първото.

  /не се чете/
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  През 1945 много романтично ги изнасилваха озверелите савецки салдати.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#11:"oos19355380"]Има и нормални хора в Русия, но аз не съм убеден, че са преобладаващо мнозинство.[/quote]Можете ли да споделите, как точно изчислихте броят на едните и на другите!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#16] от "BlueWater":

  Съдя по рейтинга на Путин, мисля, че е достатъчно показателен.

 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  Късметът на ЕС в момента е г-жа Меркел,щото ГДР-ците за разлика от ГФР-ците знаят и помнят що е туй СССР и как не трябва да му се дава никаква почва да шета извън телената си мрежа.Желязната завеса бе спусната от самите тях и е добре да си останат зад нея докато не им ръждясат имперските мераци,съчетани с "призванието"да освобождават по-свободни от тях.

 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Парадокса е че Германските държави са винаги в съюз с Русия и са против само когато Великите сили ги насъскат една срещу друга
  Кой е командващия на руската армия срещу Наполеон по основното направление

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  И ние трябва да се отървем от тази романтика, но не знам кога ще стане.

 23. 23 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "BlueWater":

  не е глупост,трябва да се говори и пише за тези неща. тук са дали едната гледна точка. част от германо езичната преса извън германия упорито пише тия дни за русланд ферщеер и путин ферщеер,че трябва да се прави разлика между едното и другото и че цялата носталгия,осталгия, весталгия и други патологии трябва да отстъпят пред нови реалности. русия на путин не може да бъде прескочена нито да се приема за невидима,не и докато снабдява с газ половин европа. украйна в сегашния си вид може да стане курбан по този повод,за съжаление. Итс онли бизнес.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Обикновените руснаци още са под влияние на социалистическите лозунги за "могъща и непобедима" и чакат някой да ги оправи. За съжаление и у нас е така! Чугуните са ръждясал скрап, но от тях се раждат нови чугунчета, които са зомбирани от Вожда, доколкото може да се нарече "вожд", червеното съсеселче!У нас, за разлика от Русия, чугуните са малцинство, около 18% заедно с мутантите, но да не забравяме, че и по-малко малцинство зае властта през 1944 година!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#18:"oos19355380"]Съдя по рейтинга на Путин, мисля, че е достатъчно показателен.[/quote]За ваше сведение един руски математик със статистически методи доказа фалшифицирането на президентските избори в Русия!

 26. 26 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 409 Неутрално

  2025-та година :

  Гледната точка на германците към Израел е пропита от романтизъм и историческа обремененост. Но без трезвен поглед към Телавив никога няма да намерим адекватна стратегия за справяне с консервативния и анти-арийски подход на евреите към властта, коментира ...

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 27. 27 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  твърди се че путин до падането на стената е бил шеф на някакъв руски културен център в дрезден,за съществуването на който никой нищо не помни.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Цитат : "Всички ние, идващите от социализма, сме различни от останалите хора. Имаме свои собствени идеи за това що е добро и зло, кои са героите и жертвите. Изпълнени сме с омраза и предразсъдъци. Това бе социализъм, но това си беше и нашият живот"
  Б Р А В О ! Дори само за този израз статията си заслужава. Явно и в Германия ГеДеРейците не се вписват еднозначно след соца .... за да се стигне до тези изводи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  подсказка Барклай-де-Толли, Руския императолр толкова е бил против германия че му е поверил 60к армия да защитава страната му

 30. 30 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1554 Любопитно

  Освен, че и Русия и Романтика започват с "р", не виждам какво друго общо могат да имат?!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":

  Добре, знам за скандалите около бутафорните избори в Русия, не бих се учудил ако рейтингът на Путин е завишен, но би ми посочил някакъв признак, че руснаците искат се отърват от този кагебучник циментирал се във властта и налагащ все по-авторитарен модел на управление, защото аз не го виждам. Докато руснаците не направят нещо подобно на украинския Майдан няма да има кой да ги уважава или съжалява.

 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Чест прави на германците,че си задават въпроси.
  Нас това упражнение ни уморява.

 34. 34 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лелка":

  напротив Германия винаги е знаела че има общи интереси с Русия, не случайно Кол построи газопровод по време на студената война. САЩ няма интерес Русия и Германия да са съюзници

 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#32] от "oos19355380":

  пък мен най ми харесва че комунистите в Русия не могат да прескочат 15%

 36. 36 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Путин идеално се потруди да стане ясно какво представляват болшинството руснаци ... инертни, заблудени и изостанали с десетилетия " великославяни"... с толкова монголски гени колкото и славянски...
  Самият той заприличва все повече на монголец..

 37. 37 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#8] от "terminus":

  [quote#8:"terminus"]Ше ми се и България да беше така притисната от Русия [/quote]


  [quote#0:"Дневник"]"Всички ние, идващите от социализма, сме различни от останалите хора........ [/quote]

  Това обяснява много! Трябва да минат поколения!

  Да разлая троловете!!
 38. 38 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#18] от "oos19355380":

  "Съдя по рейтинга на Путин"....
  В Русия е така, защото цялата информационна система е заета да им промива мозъците...Само им гледай телевизиите...
  А в целия останал свят /без няколко незначителни държави и българската проруска пета колона/, Путин има отрицателен рейтинг.....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 39. 39 Профил на ImenA
  ImenA
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За да перефразирам статията на един германец за руснаците от преди няколко дни - "Германците вече ги няма". Поне не и в политическия живот на страната. Поробиха ги преди повече от 100 години. Оттогава ги използват за разни цели. Точно като нас, българите.

  Libera te tutemet ex inferis
 40. 40 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#34:"1001"]САЩ няма интерес Русия и Германия да са съюзници[/quote]

  В момента най-голямата заплаха за робовладелците е съюз между Европа и Русия. По-голяма заплаха дори от съюза Русия - Китай.
  Затова робовладелците правят всичко възможно тези съюзи НИКОГА да не се осъществят.
  Един съюз от Атлантика до Тихия океан практически би изпратил робовладелците в политическо и икономическо небитие.

  Разтурям колоквиума!
 41. 41 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 735 Весело

  "Всички ние, идващите от социализма, сме различни от останалите хора. Имаме свои собствени идеи за това що е добро и зло, кои са героите и жертвите. Изпълнени сме с омраза и предразсъдъци. Всички идваме от място, което някога е било родината на ГУЛАГ и колективизацията и разкулачването, на принудителното изселване на цели народи. Това бе социализъм, но това си беше и нашият живот."

  E това е то и егото на нашите русосифилистични бездодници. Какво има да се чудиме защо сме на тоя хал...

 42. 42 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#6:"Norman Granz"]Там е работата, че Путин не просто не е бил важна фигура в КГБ, ами е бил пратен в Дрезден, за да е възможно по-далеч от реалния шпионаж.[/quote]Нима!

  Задължението на пУТИН в Германия е било да вербова и обучава чуждестранни студенти от университета в Дрезден за агенти на КГБ.

  Повече може да прочетете тук;

  Putin's Career Rooted in Russia's KGB
  http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/russiagov/putin.htm

 43. 43 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#35] от "1001":

  Комунизмът не е заплаха за никого след тоталния му провал, но продуктите на комунизма като Путин са, колкото и нелепо да е това в 21-ви век.

 44. 44 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#43] от "oos19355380":

  Е как да не е като в БГ управляват

 45. 45 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#28] от "dark'star":
  повечето се вписаха но и останаха и отрепки тях навсякаде в Германия ги наричат съжалително "Оси"

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#44] от "1001":

  В България в момента комунистически строй ли има? Ти можеш ли да четеш изобщо?

 48. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  Има ирония във факта че комунистите в България ще налагат санкции на десните в Русия
  или може би идеята е в резултат на санкциите да се върнат на влъст и в Русия

 49. 49 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#33] от "dedo pepo":

  Както е казал шопа : Най мразим да мислим!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#35:"1001"]комунистите в Русия не могат да прескочат 15%[/quote]

  Разликата между комунисти и некомунисти в Руската Дума е много малка, незабележима...Бях изумен, когато след поредното преизбиране на Путин в март 2012 г. по руски тв канал, представителите на руската "опозиция" от Зюганов до Жириновски сипеха хвалебствия за Путин.....

 51. 51 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е то не е ли същото: германците да се отърват от миловидния си образ на руснака, понеже истинския такъв избира кгб-еици.
  [quote#2:"BlueWater"]Това е една ОГРОМНА ГЛУПОСТ написана от Кристият Нееф в германското списание "Шпигел"!

  Германците трябва да си ПРИПОМНЯТ образа на КГБ и нейния ярък представител пУТИН![/quote]

 52. 52 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#47:"oos19355380"]В България в момента комунистически строй ли има?[/quote]В България в момента има комунистическа КОНСТИТУЦИЯ приета през 1991г.

  Точно тя е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА да:

  1. НЯМА ПРАВОСЪДИЕ
  2. НЯМА ЛУСТРАЦИЯ
  3. НЯМА елементарна СИГУРНОСТ за гражданите
  4. НЯМА носене на ОТГОВОРНОСТ за ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
  5. Непрекъснато напускане на България от МЛАДИ и ОБРАЗОВАНИ граждани

 53. 53 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха ха ха
  Да се смееш или да плачеш!
  Не че германците като процент са станали по-малко . И дела на гастърбаитерите с другА религия ще се изравни с етническите германци.
  Германците са най-прафматичните---Те чуствата отдавна са ги хвърлили на боклука!
  Германец да обича---абсурд!
  Германците обичат РУсия дотолкова колкото получават ефтино суровини от Русия!
  то има глупости ,които не трябва да се пишат. Особенно тук!
  Германците знаят добре ,че санкциите ще остави много , ама много от тях на улицата!
  Тук кликьорите да знаят това. И тяхната заплата ще я спрат. Дори и по причина ,че няма да има нужда от тях!
  ха ха

 54. 54 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  Абе какви са тези минуси Вие не знаете ли че в България управлява БСП

 55. 55 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#51:"talkman"]Е то не е ли същото: германците да се отърват от миловидния си образ на руснака, понеже истинския такъв избира кгб-еици.[/quote]Грешите и обобщавате!

  [quote#25:"BlueWater"]За ваше сведение един руски математик със статистически методи доказа фалшифицирането на президентските избори в Русия! [/quote]

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#52] от "BlueWater":

  Което потвърждава казаното от мен. Налагането на крони капитализъм от руски тип от възпитаници на съветската идеология и тоталитарна политическа номенклатура е в основата на всички проблеми и в България и в Русия. За това огромна вина имат както българският така и руският народ. Къде виждаш противоречие?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Любопитно

  Русия е едно икономическо джудже, но притежава ядрено оръжие.
  През цялото си съществуване от 1917г. не са в състояние да произведат лека кола, климатик, да не говорим за компютри.
  Първите им заводи за хляб,сладолед и бира са купени от САЩ през 30-те години от А.Микоян /с разрешение от Сталин, който не позволява да се купи технология за бързо хранене /Макдоналд/ и завод за производство на битови хладилници/.
  има го в Уикипедия.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Същото се отнася и за българите. И то с много по-голяма сила!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "той им подари обединението" - което пък беше съвестно, по съветски, разрушено в соц. лагера. Без идея, без мисъл, заради псевдо "добрите" пазарни отношения. Няма загуба във Вселената, само едно преливане...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 62. 62 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#52] от "BlueWater":

  Не трябва всичко негативно да се свързва с комунизма - всичко това е от мантилитета на българина .за съжаление и докато не се престане да се набива в канчетата на народа че комунистите са виновни за това дередже което е сега в България то никога няма да се управим .
  Най лесното е да се каже комунистите са виновни а не Истината да се търси .Но тук в този форум е така а и в цяла България е почти същото за съжаление.

  pacta sunt servanda
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#58] от "USSR":
  Първо се научи да пишеш на български. Едва тогава ела тук, във форума да пропагандираш.
  И защо в Русия четете толкова едностранчиво и избирателно!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  До коментар [#55] от "BlueWater":

  А до вчера ме убеждавахте че руснаците не могат да смятат сега на кое да вярвам

 65. 65 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#10] от "BlueWater":

  Протестираха група маргинали и членове на НПО платени от запада - но 99% от руснаците подкрепят присъединяването на Крим.

 66. 66 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#57:"oos19355380"]За това огромна вина имат както българският така и руският народ. Къде виждаш противоречие?[/quote]Можете ли да споделите какви доказателства имате за вината на целия български народ и целия руски народ след доказаната фалшификация на първите демократични избори в България и последните президентски в Русия.

 67. 67 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#20:"1001"]Кой е командващия на руската армия срещу Наполеон по основното направление [/quote]

  Кутузов, той е чист германец, нали? А Багратион не е арменец, той е чист германец тоже?

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 68. 68 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Руснаци и немци имат общ праславянски корен и връзката по между им се усеща съвсем очевидно.
  Характерни външни белези, както и особености в народопсихологията.
  И двата народа се отличават с властност, високо самочувствие, силно развит патриотизъм.
  Свързаността им и вътрешната симпатия винаги са съществували, дори и когато са били тласнати един срещу друг.
  Славянският свят и Германия са естествени партньори и съюзът им е само въпрос на време.

 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#20:"1001"]Кой е командващия на руската армия срещу Наполеон по основното направление [/quote]

  По време на Руско-Турската освободителна война 1977-78 г. също изобилства от немци с висши и по нисши офицерски чинове - генералите Криденер, Цимерман, Тотлебен.....Те са потомци на немското население, преселено доброволно в Руската Империя по времето на модернизацията на държавата от Петър І. Този процес в руската история, продължен и след това, се нарича вестернизация.....

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони Шнайдера":

  Вярно е, понеже 2-рото предхождаше първото, а когато първото се случи мнозинството от немците не го научиха.

 72. 72 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#58:"USSR"]Един американец каза преди няколко дни :
  Аз разбирам защо толкова много тече омраза към Русия от американските медии , но Не разбирам защо по европейските медии също тече помия омраза към Русия .[/quote]Вие наистина не разбирате, че омразата е към ПУТИН и руските ОЛИГАРСИ, които го подкрепят, а не към руския народ, който най-много страда от ЦАРЯ от КГБ и неговия верен шут МЕДВЕДЕВ!

 73. 73 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#65:"monitor13720"]Протестираха група маргинали и членове на НПО платени от запада - но 99% от руснаците подкрепят присъединяването на Крим. [/quote]

  тия "маргинали" са мислещите руснаци. Останалите 99% са пияните с промити мозъци великоруски шовинисти. Ама ти ВЕРВАЙ брат! Верването му е майката! И да не забравиш, че в САШ бият негрите, а нацистите-гейове управляват в Украйна. А также - русский фашизм - самый правильный фашизм!

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#68:"Kaлитко"] особености в народопсихологията. [/quote]

  Например?.........Много си далече от истината....

 75. 75 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ха-ха-ха - РОМАНТИЧЕН образ на Русия сред германците?! Абе чувате ли се - Червеноармейците ИЗНАСИЛВАЧИ са загробили най-малко половин милион немски жени през войната! Само в Берлин заради изнасилвания 100 000 жени са се обесили! Романтичен образ на дивата азиатска орда - ха ха ха , гнусна пародия...

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#68:"Kaлитко"]Руснаци и немци имат общ праславянски корен и връзката по между им се усеща съвсем очевидно. [/quote]
  Ало! Калитко такъв! Вземи попрочети повече история. Поинтересувай се по-задълбочено и тогава може и да схванеш какви глупости си надраскал.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Съвсем наскоро DW публикува данни от общ. изследване, от което се вижда, че в конфликта на днешния ден по-голямата част от германския народ е на страната на Русия

 78. 78 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  А симпатизантите на ГЕРБ не са чугунчета, а прекрасни интелигентни създания - затова Плагиаторският РБ мечтае да се гушне с ГЕРБ ...

 79. 79 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#70:"USSR"]И защо в България четете толкова еднострадно и избирателно ? защото постояно ви манипулират -нали ? [/quote]

  а Вас в Росии, конечно, никак не манипулируют, да? У меня русские коллеги (2), белорусин и украинец. И у всех впечатление одно и то-же - если верить русским медиям, на Руси живется лучше и веселее чем во всем остальном мире. И как ни странно - они хохочат над етим. (извиняюсь, чти пишу на русском, но с русским быдлом - так и надо. Жаль что кнутом вас не достичь)

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":

  линк ?
  или една жена ми каза на пазара ...

 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#70:"USSR"]Нали не сме в час по български език и ти не си "даскал Пеньо " ? [/quote]
  Както и ти не си българин и нямаш право да манипулираш мненията тук. Аз не съм се набутал във форума на който и да е руски вестник, та да се опитвам да лъжа и заблуждавам обикновените хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лелка":
  щото ГДР-ците за разлика от ГФР-ците знаят и помнят що е туй СССР
  ...........
  Авторът на статията, Кристият Нееф, е ГДР-ианец, острилка, нещо повече, острилка със ЩАЗИ нашивка...
  Следвал е журналистика в Лайпциг, след което е радиокореспондент в Москва, това преди 89 г.
  Нееф е 100 % пребоядисан ЩАЗИ шушляк на служба в "Шпигел".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 84. 84 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  До коментар [#67] от "terminus":

  Барклай-де-Толли - другите са под въпрос но остава факта че Императора оставя империята в ръцете на германци

  Багратион е грузински принц пък от каква националност е трудно да се каже

 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#67:"terminus"]Кутузов....Багратион[/quote]

  Багратион е грузинец, Кутуз/ов и Суворов или Сувар/ов имат превод.

 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Весело

  [quote#80:"Kaлитко"]Ало, ти с комплексарския ник.
  Падай в трапа.[/quote]
  Комплексарко е разбирането ти за моя ник.
  А аргументите са убийствени!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#75:"putlernopassaran"]дивата азиатска орда[/quote]

  В Съветската армия в Германия е изобилствало от разни примитивни кавказци и средно азиатци....

 88. 88 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#53:"galbi"] гастърбаитерите[/quote]
  Гаст арбайтери, извинете за забележката. От арбайт, арбайт махт ..свободни ...

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 89. 89 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#66] от "BlueWater":

  Доказателства има безброй като например липсата на висока избирателна активност, която би била нормална в една богата страна, но е абсурдна на фона на мизерията в България, появата и успеха на куп опортюнистични псевдо-политици и политически движения, толерантността към корупцията на всички равнища, самият факт, че сегашното правителство все още е на власт дори и след кандидатурата на Пеевски примерно и протестите останаха вели и безрезултатни, доказателства има навсякъде, все пак в България няма военна диктатура или нещо подобно, така че хората ще трябва да живеят с последиците от собствената си пасивност и некадърност, колкото и да им се иска все да се изкарват жертви.

 90. 90 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#68:"Kaлитко"]Руснаци и немци имат общ праславянски корен и връзката по между им се усеща съвсем очевидно.
  Характерни външни белези, както и особености в народопсихологията.
  И двата народа се отличават с властност, високо самочувствие, силно развит патриотизъм.
  Свързаността им и вътрешната симпатия винаги са съществували, дори и когато са били тласнати един срещу друг.
  Славянският свят и Германия са естествени партньори и съюзът им е само въпрос на време.
  [/quote]

  1. коренът наистина е общ и е общият индо-ирански произход. а древният език - санскрит. но по това време славяните не са славяни, а германците не са германци още. Такаче по първа точка получаваш двойка.
  2. характерни външни белези като нос, 2 очи, 2 уши и краката им стигат до земята. А иначе германците са високи, рижи. славяните - по-ниски и по-русоляви. (още една двойка - за компания на първата)
  3. всички народи се отличават с властност и патриотизъм, когато са в добра кондиция. Разликата е, че славяните в РУсия са се молили на викингите да дойдат да ги управляват, защото не можели сами да си въведат ред (факт). И трета двойка (станаха дружина)

  4. свързани са наистина. немското "Drang nach Osten" е доста свързано със славяните в средновековието. А в по-нови времена немци с удоволствие и впечатляващ успех млатят руснаците където им се наложи. справка - първа световна и втора световна войни (да не изпадаме в по-ранни времена) - имаш четири двойки вече...
  Мисля, че трябва да преповториш няколк класа. Няколко пъти. Макар че едва ли ще има полза в твоя случай

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 91. 91 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#25:"BlueWater"]руски математик със статистически методи доказа фалшифицирането на президентските избори в Русия! [/quote] [quote#81:"monitor13720"]линк ?
  или една жена ми каза на пазара ...[/quote] ето ви статия от "жената"

  Математикой по избиркому: Гаусс против Чурова
  http://newsland.com/news/detail/id/838730/

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Мисля, че немският коментатор донякъде има право, особено що се отнася до симпатизантите на партиите в левия спектър в Германия. Десните не знам да имат романтично отношение към Русия, но е факт, че германците не познават руснаците.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  До коментар [#77] от "Kaлитко":
  А да имаш някакво логическо обяснение от какъв зор германците трябва да бъдат "на страната на Русия"?
  Май са ти дали само опорните точки и нямаш никакво обяснение към тях!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#67] от "terminus":

  между другото се порових и северната армия която пази столицата е командвана от кой?
  Людвиг Адольф Петер цу Зайн-Витгенштайн

 96. 96 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#67] от "terminus":
  Кутузов, той е чист германец, нали? А Багратион не е арменец, той е чист германец тоже?
  ............
  Кутузов всъщноат е бил гонен с вили от селяните, искали са да го убият, понеже 1812 и 1813 бяга от Наполеон, види ли, че той е начело и бяга, свива си сърмите, излиза в бой само ако някой от неговите маршали са се позагубили с корпуса си в степите.
  Човекът има предвид Барклай де Толи разбира се, ама каскета като е недоук и е чел само съветски книжлета, така е.Бенигсен, Витгенщайн, все немци или с немски корени, генерали на руска служба срещу Наполеон.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 97. 97 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 428 Весело

  До коментар [#73] от "terminus":

  Дали тези 99% подкрепящи Путин са пияници или не, не е важно - важното е, че са 99%, и колкото и да ме плюете и да ме обиждате - този ФАКТ си остава.

 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Разстроено

  Признавам си че се вбесявам като чете подобни идиотщини с претенции за анализ. Още повече писани от германец. Русия не била Европа и никога нямало да бъде, ами самият той го опровергава защото Русия започва да се евроепеизира още по времето на Петър Велики. Турция ли е Европа която започва някаква евроепизация чак през 20-ти век и която никога няма да бъде европейска държава но за умници като този Нееф милионите турци в Германия не са проблем, проблемът е Русия и защо? Ами защото си защитава националните интереси и не желае да се подчинява на външен диктат. Как ли би се чувствал автора ако на Германия беше оказван непрекъснат натиск да се разпадне на федералните си области защото обединена е опасна и е заплаха за съседите си като бивша нацистка държава, вместо това на Германия беше разрешено да се обедини, обаче върху Русия трябва да се оказва натиск за разпадането и. Е каква полза има Германия от това - никаква. Полза имат само Турция и САЩ.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#85:"dobrich"]Багратион е грузинец, Кутуз/ов и Суворов или Сувар/ов имат превод[/quot
  До коментар [#84] от "1001":

  с други думи, руснаците за нищо не стават като войни. От памтивека са воювали не с умение, а с бройка, И са давали по 2-3 убити за всеки убит противник. Те затова и са все по-малко. Е, руското генетическо пиянство и дебилизъм също си имат заслужена роля

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK