Вярваме ли във Възкресението

Вярваме ли във Възкресението

© Цветелина Белутова, Капитал"Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си". Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни. "
                                                                       Матей 5:43-44


Тези думи на Исус Христос трябва постоянно да се припомня на фундаменталистите, които жадуват да громят врагове ...  Но най-големи православни фундаменталисти изведнъж се оказаха онези, които доскоро громяха класовия враг. А религията наричаха "опиум за народа". Анексирането на Крим от Путин някак си се свързва от привържениците му с православната идея. Възкресението – с националния реваншизъм. Крим си е наш, руски. Украинците са католици ( макар че половината от тях са православни). Те са някакви  друговерци, освен че са и фашисти. Американците пък са евреи и те са виновни за всичко ...


Тази година православният и католическият Великден, както и еврейската Пасха съвпадат. Така би трябвало да бъде.  Защото Христос е разпнат по време на Пасха. И защото Този, когото Той нарича Отец Небесен е еврейския, старозаветния Бог. Но вместо да обичаме и враговете си, ние като че ли най-много мразим ближните си, тези които са най-близки до нас ... Старият завет се почита също и от мюсюлманите и Исус (Иса) за тях е пророк.
Макар че има еврейски, ислямски, китайски и много други календари – почти навсякъде по света годината официално е 2014-та. Две хилядолетия и 14 години след предполагаемотво раждане на Исус Христос, християнското летоброене, което е започнало да се възприема в Европа едва след осми век, е общоприето – олзват го не само християните.


През последният век на второто хилядолетие светът се измени значително. Казват, че двайсети век е почнал с Първата световна война. Значи трябва да свършва тази година ... Дано не сме в навечерето на нова световна война! Говори се за нова студена война, но от студената до горещата има само една крачка.


Преди сто години, точно в навечерието на Великата Европейската  война (първата световна), Европа и нейната християнска култура е изглеждала като център на света. Но от Втората световна война насам това вече не е така. Християнска Европа вече не е център на света. Не е вече и Вашингтон.


Светът няма един център, нито два, както беше по време на Студената война


Американският литературен критик Харолд Блум, автор на книгата "Западният канон" критикува идеята на англо-американски поет Т. С. Елиът, че християнството е основата на европейската култура, като остаряла. Блум дава примери с големи не-християнски европейски модернисти като Кафка. Прав е, че тази идея е остаряла. Но ако не Франц Кафка, то Йозеф К. от "Процесът" посещава катедралата и там получава откровение в разговор със свещеника. Християнството неизбежно е повлияло и на нехристиянските писатели в Европа. То влияеше дори и на писателите-комунисти и атеисти, отрасли в съветския блок. Друг е въпросът, че днес много бивши комунисти се превърнаха в най-ревностни православни християни. Тук можем да говорим и за криворазбраната християнска цивилизация – най-вече отъждествяването на вярата в Бог с националната идея.


T. С. Елиът, един от писателите, които безспорно са заслужили Нобеловата си награда, при цялата си противоречивост и някои отблъскващи антисемитски изказвания, правени преди Втората световна война, е прав за християнството като идеологически гръбнак на европейската култура.


Всъщност,


европейската, или по-точно "западната" култура има две родни места


И двете са повече или по-малко на изток: Древна Гърция и Древен Израел. Там се е родила европейската наука и религия. От там идва културният ген на европейската цивилизация.


Т. С. Елиът, макар и американец, може наистина да се нарече последният голям европейски поет. Европейски е не само, защото отива в Англия и става англо-католик, но и защото се опитва да асимилира и обобщи в творчеството си цялата европейска поетическа традиция. Американецът Елиът съзнателно става европеец. Но той е и последен европейски поет, защото неговият християнски европоцентризъм излиза от мода след Втората световна война.


След края на войната идеята за Европа и нейната християнска култура като център на цивилизацията е изместена от американската мултикултурна идея. Светът няма един религиозен или културен център. Точно през последните десетилетия, когато се оформяше Европейският съюз, Европа всъщност престана да бъде център на света. 


Елиът смяташе себе си, и наистина беше, общоевропейски поет – асимилирал и английската, и френската, и италианската, и античната културна традиция, дори и с руски влияния. Европа, след първия в историята й  полувековен мир, най-сетне е едно цяло днес, както я виждаше Елиът, макар и да не е центъра на света.


Вече и САЩ, държавата която създаде мултикултурния модел на глобалния свят, не е единствената свръх-сила.  А в големите източни икономически центрове, в Китай, Индия и Япония, хората не биха приели, че християнската цивилизация е Цивилизацията с главно Ц – Цитаделата на Цивилизацията – някаква могъща културна крепост,  около която обикалят безпросветни варвари. Така все още се е мислело на Запад по колониално време.         


Световните войни слагат край на старите европейски империи и начало на американската икономическа и културна хегемония. В годините на студената война, която Западът спечели, Европа се обедини. Тя се противопостави на Комунизма с една на практика  американска идеология. Американският модел, макар и Западен, не е европоцентричен, а мултикултурен и мултирелигиозен. Това е моделът на днешния глобален свят.


Да се борим с глобализацията е все едно да се борим с въртенето на земята


със смяната на сезоните и годините. Искаме ли наистина да се върнем назад в света преди интернет, в света на затворените граници и войните за териториално разшитение, войните между културите? Изглежда някои реваншски настроени политици, като Путин или иранските ачтоласи, искат да се върнат в този отминал свят.


Според християните, Исус е и Бог и човек, който се е жертвал от любов към хората и със смъртта си е изкупил греховете им. Макар и  не винаги да е на една и съща дата, като тази година,  Възкресение Христово би трябвало да съвпада с края на Еврейската Пасха, както и с настъпването на пролетта – с магическото възкръсване на природата.


Няма вече един център на света. Нито два полюса. И за да не се разпадне светът, всички ние – християни, мюсюлмани, евреи, будисти, индуисти,  атеисти –  трябва да се научим на толерантност едни към други. Трябва да се научим да живеем заедно в мира, макар и да сме различни, да се стараем да се разбираме, да си съчувстваме, и ако сме на противоположни позиции – да се съгласяваме да не се съгласяваме, но да се понасяме. Към която и вяра да принадлежим трябва да можем да кажем, че  Бог е Любов.


Алтернативата на толерантността e барикадирането в собствената традиция или фанатичното й налагане на другите в мултикултурния свят. Това е фундаментализма – реакция на страх от глобализацията и вкопчване в миналото, в корените, които се опасяваме, че губим. Фундаментализмът  може да бъде религиозен или светски – като тоталитарните идеологии от миналич век. Но той може да доведе до гибел съвременния  високо-технологичен и взривоопасен безцентърен свят.


Затова – с християните от всички деноминации си казваме Христос Възкресе! С евреите – честита Пасха! A на всички останали братя и сестри –честито пролетно възкресение,  Мир и Любов! Трябва да вярваме във Възкресението!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Весело

  Ще е притеснително, ако отговорът е "Да"

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 474 Неутрално
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  Още повече в България?!

  klimentm
 4. 4 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "... най-големи православни фундаменталисти изведнъж се оказаха онези, които доскоро громяха класовия враг. А религията наричаха "опиум за народа".
  –––––––––––––––––
  Златни думи! Все едно Бог ги е изрекъл.

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 5. 5 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 402 Неутрално

  90% от хората които твърдят, че са християни дори не са чели библията. А най-сигурният начин човек да стане атеист е именно да прочете цялата библия.

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Дали вярвам във Възкесението ли?

  Категорично не!
  Нито в непорочното зачатие!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 520 Неутрално
 8. 8 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си". Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни. "
  Матей 5:43-44
  ---------------------------------------------------------------------------
  Правилното е:
  Откъс от Светото Евангелие на Матей глава 7:
  "16. по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?
  17. Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове:
  18. не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове.
  19. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън."
  Наблягам на "ОТСИЧАТ и ХВЪРЛЯТ в ОГЪНЯ"!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Религията е за човека а не за хората.От тази гледна точка статията е леко фундаменталистка.

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#5] от "alighieri":

  +
  Наред с Библията, не е лошо да се прочетат и "Забавна Библия" и "Забавно Евангилие" от Лео Таксис!

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Праведни първо във сърцата и после в делата.
  Оптимистично:Светът се движи към Доброто

 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Статията води към много размисъл! А в случая провокира мисли от рода клише ли е вярата във Възкресението?Сляпо ли да се доверим на Левчев "Трябва да вярваме във Възкресението" ????Или чисто ,не насилствено да вярваме в него.То да е в НАС!
  И още нещо ,което провокира в нас мисли ,като тази "кое е първичното яйцето или кокошката"? Рождеството Христово или Възкресението?

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Естествено, че не в буквалния смисъл. Но вярваме в желанието на хората да бъдат по-добри, поне за малко. Не знам дали е добра идея да се плодим толкова много, да мърляме наоколо, да оставяме идиотите да решават вместо нас... абе сложно е...

  Прекрасно би било да сме всички толерантни и да живеем заедно в мир, но е утопично. Същността на хората е друга и това няма да стане. Никога. Но пък е хубаво да си помечтаем малко в този светъл, пролетен, слънчев ден!

 14. 14 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Левчев....Мисля си, че човек трябва да пише, само ако има какво да каже.
  Тази статия започва, разбира се, с Крим. Самото му споменаване гарантира прочитането на статията.
  Бла-бла-бла (общи приказки) ....
  "Европа и нейната християнска култура е изглеждала като център на света, то от Втората световна война насам това вече не е така. Християнска Европа вече не е център на света. Не е вече и Вашингтон." Европа не се е смятала за люлка на цивилизацията, а люлка, приютила цивилизацията - от шумери, араби и индийци в математиката, до т.нар. пътуващи сюжети в литературата. Само по време на Инквизицията християнска Европа се е припознавала като "правилният център", но това едва ли са годините, за които Църквата иска да си спомня. Да не говорим, че Вашингтон никога не е претендирал за център на нещо. Самата история на заселването на Новия свят говори за мултикултура още в зародиш, а тя предполага равнопоставеност. Самият факт, че само в САЩ може да се появи соул у джаз, вече е показателен...
  "Друг е въпросът, че днес много комунисти се превърнаха в най-ревностни православни християни. Тук можем да говорим и за криворазбраната (християнска) цивилизация." - и тук влиза в пълно противоречие автора със себе си, защото започва с това, че трябва да постоянно да припомняме думите на Христос - "обичайте враговете си", но веднага се вкарва в тесногърдието си. Ами по същият начин можем да кажем, че много комунисти днес са най-върлите антикомунисти и дисиденти. За да завърши с "Трябва да вярваме във Възкресението!" ... Как да вярваш в нещо, чието зараждане си поставил на съмнение още в 10 ред? - "Две хилядолетия и 14 години след предполагаемотво раждане на Иисус Христос". Дали е предполагаемо или не, грешките са по default. А вярата е вътрешна потребност и избор. Тя не става за лозунги.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 979 Неутрално

  [quote#14:"inadilov"]Бла-бла-бла (общи приказки) ..[/quote]
  +++Тука често се наричаме "тролове" един друг.А "тролът" е авторът на тази статия.

 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#5] от "alighieri":
  [quote#5:"alighieri"] А най-сигурният начин човек да стане атеист е именно да прочете цялата библия. [/quote]
  Не знам, можи би си прав, не съм сигурен Не бях вярващ и преди да попрочета нещо от библията, останах си такъв и след като попрочетох нещо от нея. Но не атеист, а агностик

  А нещата в библията всеки ги възприема различно. Пример:

  В Израел един дядо попитал внучето си, малкия Мойше- Мойшико, какво учехте днес в детската градина?
  -Ами за излизането на евреите от Египет! казва Мойшето.
  -Е, я ми разкажи тогава?
  -Ами египтяните не пускали евреите да се върнат, въпреки че Мойше (Мойсей) бая убеждавал фараона. Тогава Мойше се обърнал към "службите" и те почнали едни атаки...Химически, бактериологически, биологически, дори и ХАРП задействали по някое време. И в суматохата евреите се изнизали, и почнали да вървят към Израел. Фараонът пратил след тях свойте моторизирани войски да ги спрят. Когато евреите стигнали до брега на морето, "службите" пак задействали ХАРП, инженерните части на ЦАХАЛ спретнали понтонни мостове да минат евреите, и после "службите" пак наводнили прохода и египтяните се удавили...

  Дядото пита - Абе Мойшико, ТОВА ли ви разказа "моля' другарката" в детската градина?

  -Не бе, дядо, тя ни разказа едни други приказки, 'дето няма да ги повярваш, ама аз ти казвам какво наистина е станало

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на bg_de
  bg_de
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Разбира се,че вярвам във възкресението!!! Ако не вярвам няма причина да ходя на църква! Според мен проблемът на хората е,че по-скоро Великден се възприема с яденето на яйца и козунаци,а не в истинския смисъл на празника,но в това няма нищо лошо и аз днес ще ям на корем.Същото се отнася и за Рождество Христово(Коледа).Христос Воскресе на всички! Бъдете живи и здрави.

 18. 18 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#15:"vjacho"]+++Тука често се наричаме "тролове" един друг.А "тролът" е авторът на тази статия. [/quote]

  Както казва Марков в една друга статия "страниците са затлачени от някакво индустриално ударно производство на думи, чиито съчетания рядко имат смисъл.", затова все по-рядко се четат български вестници и списания, не защото нямаме желание да ги четем, а защото там няма много нещо за четене.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/04/12/2280589_za_pravoto_da_kazvash_kakvo_mislish/?ref=id#comment-67

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Вярвам във Възкресението на Христос. Факт, променил историята на човечеството. С Раждането на Христос, започва една нова ера, ерата на човешкото спасение. А, иначе спасението на всеки човек е негово лично дело.

 20. 20 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Църквата превръща астросимволиката в буквализирана догма.
  Възкресението е нищо повече от символична победа на светлината над мрака, следвайки преминаването точката на пролетното равноденствие.
  Алегорията за слънчевия път през годината, зодиите, сезоните и т.н., е много добър лакмус за простотията на хората.
  Нормалният човек няма нужда от книга на 2000 години, за да знае, че не трябва да убива краде или да чука жената на ближния.
  Да черпиш морал от библията, е като да да четеш готварска книга и да очакваш да научиш за квантовата механика.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 21. 21 Профил на kortess
  kortess
  Рейтинг: 402 Неутрално
 22. 22 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#19:"daam"]Раждането на Христос, започва една нова ера, ерата на човешкото спасение. [/quote]

  Ако в автобуса чуете някой да споменава как бог започва една нова ера, за да спаси душите на човечеството, отдръпвате ли се от него или се приближавате по-близо?

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#5:"alighieri"]90% от хората които твърдят, че са християни дори не са чели библията. [/quote]
  Мюсюлманите даже и да не вярват искрено трябва да си знаят корана на наизуст защото защото ютуб се напълни с отрязани глави на такива ислямисти които бъркат думичките докато рецитират !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#22:"alighieri"]как бог започва една нова ера, за да спаси душите на човечеството[/quote]
  Мда тези са по-опасни и от талибаните!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#7:"Ники"]А в какво вярвате? [/quote]

  Невярващите се уповаваме на човешкия разум и на способността ни да изпитваме емпатия. Ако се осланяш на тях, си напълно пригоден да живееш пълноценно - без да вярваш в божества, догми и свръхестествени чудеса.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Нямам нищо против набожните хора, но такива статии ми идват в повече в светска медия.

 27. 27 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#16:"Мойше! Толкоз!!!"]Дядото пита - Абе Мойшико, ТОВА ли ви разказа "моля' другарката" в детската градина? [/quote]
  П.С. Сетих се за още нещо в тази история: Докато евреите се движели към Израел, израелското ВВС им пущало "бойни порции", за да не губят време да си приготвят храна. Наричали се "манна небесна" (на иврит мана е порция), ама всъщност били "маца":
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%86%D0%B0

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 28. 28 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ники":

  Ми теорията за еволюцията ни звучи по-достоверно от еванггелието. Може да сме прости, ама не сме невежи!

 29. 29 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 667 Неутрално

  За да вярваш в господ и възкресението, трябва най-напред да приемеш, че господ е садистичен пубер с атомна бомба в ръце и да му се възхищаваш, за което...

 30. 30 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Българинът в нищо не вярва. Освен в това, което може да хване с ръце: мръвка, чаша, някоя булка... Преди комунизма е бил езичник с леко християнско лустро, а комунизмът го направи циник и вулгарен материалист. С малки изключения.

  За мене вярата е нещо дълбоко лично и разбира се, схващането на религиозните текстове и ритуали буквално е ужасно смешно и нелепо.

  Христос Воскресе!

  'Let light surround you' Dream Theater
 31. 31 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Весело

  До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ха, ха, ха! Мойше, тия дни си неотразим!

 32. 32 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Мойше, запасен ли си с хлебец за Песах?
  Вписваш се в българския форум, ама ако си в Израел сигурно си налягаш парцалите, че току те утрепали с камъни. Мисля че единствено в Израел и вашите съседи се предава подобно значение на глупостите в талмуда и корана - забрани, които при това се следват. Ако не можеш да си купиш ракия в ОАЕ, по време на Пасха не можеш да си купиш заквасен хляб в Израел. Знам, че купувате предварително и изкарвате седмицата. Ама ха кажи ми, къде другаде до такава степен не се зачита свободата от религията, както при вас и любимите ви араби? На и при нас има пости, но постещите са единици, а и през ум не им минава да забранят месото до степен, че да не се продава по магазините. Туй което искам да кажа е, че не сте достатъчно цивилизовани.

 33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#32:"potrebitel1"]ама ако си в Израел сигурно си налягаш парцалите, че току те утрепали с камъни. [/quote]
  Това от агенция ЕЖК ли го научи?
  [quote#32:"potrebitel1"]по време на Пасха не можеш да си купиш заквасен хляб в Израел.[/quote]
  Ако видиш опашка пред магазин по време на Песах в Израел, значи магазина е арабска пекарница, или некашерен, който продава арабските "пити". Това за който държи да сложи на софрата свежа от днес пита. По мързеливите си купуват предварително, замразяват ги, и после ги притоплят в микровълновата

  [quote#32:"potrebitel1"]Туй което искам да кажа е, че не сте достатъчно цивилизовани. [/quote]
  Ами каза гоСега олекна ли ти? Стана ли ти густо

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#32] от "potrebitel1":

  Абе що се заяждаш с човека?
  Такава весела историйка разказа.
  И подхожда с достатъчно хумор към собствените си хора.
  Айде бегай да се чукаш с шарени Яйца, вместо да подкисляваш форума!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#30] от "ariel28":

  Българинът вярва в много неща, ама те нямат много общо с християнството.

  Вярва в червените конци (забележи само колко много хора са навързани с тях по китки и глезени). вярва във всякакви уроки, поверия и лоши енергии, в еньовските китки, силата на водата, огъня и желязото, ама това са дълги приказки за разправяне.
  И кактро сама забеляза, много лични.
  Не очкавай някой да започне да ти говори за тях просто ей така.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ники":

  В неща, които както се каза по-горе са дълбоко лични.
  И нямат нищо общо с големите световни религии, особено с монотеистичните.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#32] от "potrebitel1":

  Мойшето не е виновен за идиотизма на съгражданите си. Фундаменталисти в която и да е област, са бич божий за обикновените нормални хора. Евреите в Израел попресилват някои неща в опит да се дистанцират и да оцелеят в силно враждебна среда. Съвсем отделен е въпросът дали ще успеят.

 38. 38 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#35:"rapidfire"]Вярва в червените конци (забележи само колко много хора са навързани с тях по китки и глезени). вярва във всякакви уроки, поверия и лоши енергии, в еньовските китки, силата на водата, огъня и желязото, ама това са дълги приказки за разправяне.
  И кактро сама забеляза, много лични.
  Не очкавай някой да започне да ти говори за тях просто ей така.[/quote]

  А най-личното е, когато българинът отиде при някоя мургава врачка и лови със зяпнала уста "откровенията" й, а после й дава скътаните под дюшека пари, които иначе не би дал за благотворителност например. И тези "много лични" неща после стават публични, когато въпросният измамен започне да пиши, че държавата и Господ не го защитили от алчната измамница...

  'Let light surround you' Dream Theater
 39. 39 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#37:"luda_krava"]Фундаменталисти в която и да е област, са бич божий за обикновените нормални хора.[/quote]

  В Израел познат (евреин от България) е бил замерван с камъни от прозорците от евреи, понеже бил на улицата в събота, когато според техните ултраси не се прави нищо и никъде не се ходи.

  'Let light surround you' Dream Theater
 40. 40 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#35:"rapidfire"]Българинът вярва в много неща, ама те нямат много общо с християнството.
  [/quote]
  Да Ви кажа честно, българинът си е скептик и циник, и в тези неща също не вярва, ама ги прави "за всеки случай", по традиция. Мнозинството българи, както казах, са върли материалисти и идея, вяра трудно ги лови.

  'Let light surround you' Dream Theater
 41. 41 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Христос воскрес из мьортвъйх! Мойшето- както винаги, за разлика от аФтора на този пасквил е точно в десетката! А този син, на бившия любящ приятел на Тодор Първий Великий, както го нарича един съфорумец, че много лъже, е видно отдалече!? Я посмали манго, броя на украйнските католици! И те, за незнаещите, са католици, насилствено откъснати от Православната църква в районите където се е разпореждала Авсроунгария. То такива опити е имало и в България, през турското кафепиене у нас. Но важното е по друго, че макар и малко, са по католици и от папата, както казват у нас! Няма повече да коментирам лъжливи американски ейджънти! Дано им плащат по много, та в българската икономика(ако разбира се не пазаруват в колониалните вериги) остава някакъв келепир от отцепродавството им!

 42. 42 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#39:"ariel28"]замерван с камъни от прозорците от евреи, понеже бил на улицата в събота, когато според техните ултраси не се прави нищо и никъде не се ходи. [/quote]------------------Ееее, ама този наш евреин, не е ли чувал, че ако се помоли както трябва на Яхве, той може да направи отляво и отдясно улицата да е в шабат, а самата улица да си е петък?!? Не ми се разказва самата притча (виц де).

 43. 43 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#42] от "ръмжо":

  Хахаха... ами явно не

  'Let light surround you' Dream Theater
 44. 44 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#39] от "ariel28":
  [quote#39:"ariel28"]В Израел познат (евреин от България) е бил замерван с камъни от прозорците от евреи, понеже бил на улицата в събота, когато според техните ултраси не се прави нищо и никъде не се ходи. [/quote]
  Изкърти миФките с товаТози познат каза ли ти как ултрасите отиват до синагогата в съботата? 'Фърчат ли до там, или ходят по покривите, за да не ходят по улиците
  Запасявали се с камъни през седмицата, кай'ш, за да имат к'о да 'фъргат в събота

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хареса ми статията. Донякъде съм съгласен с автора. Единствено бих вметнал, è толерантността трябва да има граници. Не бива да се толерира нетолерантния.

 46. 46 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#44:"Мойше! Толкоз!!!"]запасявали се с камъни през седмицата, кай'ш, за да имат к'о да 'фъргат в събота
  [/quote]---------------------------Мойше, разреши нам, смеещите се, на онези с лимбичките(пейсите) да поназнайваме нещичко и за ортодоксите ви!? Нали знаеш онази "притча" за тримата духовници-поп, ходжа и равин, дето си обяснявали, кой как взема париците от вярващите? Но, тъй като, не съм бил никога в Джерусалайм, или кибуц на ортодокси, предварително се извинявам, ако с нещо съм нарушил кашерното ти единение с Яхве и то на Песах!!!

 47. 47 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "luda_krava":

  Че аз да съм казал, че е виновен. Дори не съм го причислил към идиотите, като съм предположил, че се е запасил за Песах. Само му напомням, че фундаментализма е присъщ за неговата страна и за арабите. Никъде по света, освен при тях /то се отнася и до други в Африка и Азия, където са прегърнали корана/ религиозните правила не влияят така на ежедневието. Какво означава да не можеш да си купиш хляб от магазина!? Знам, че от арабските магазини може, ама ако съм евреин и имам магазин, за да си забраня да продавам определени стоки в определен период от време, явно има защо - фундаментализъм. Мойше-то нема какво да ми се гневи, като казвам, че не са достатъчно цивилизовани. Знам, че имат най-много нобелови лауряти, т.е. не са тъпи, но някой техни традиции са примитивни. И след като ги следват или са задължени да се съобразяват с тях, значи не са свободни.

 48. 48 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#35] от "rapidfire":

  Говори за себе си, нема нужда да обобщаваш в какво верва българина. Ако преброиш колко хора от форума са заявили прямо, че не верват в бабини девитини, щеше да схванеш, че вярата Ти в уроки и червени конци си е твой проблем.

 49. 49 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#44:"Мойше! Толкоз!!!"]Запасявали се с камъни през седмицата, кай'ш, за да имат к'о да 'фъргат в събота [/quote]

  Ами ненормалници, точно за това става дума...
  [quote#44:"Мойше! Толкоз!!!"]Този познат каза ли ти как ултрасите отиват до синагогата в съботата? 'Фърчат ли до там, или ходят по покривите, за да не ходят по улиците[/quote]

  Ами той не е отивал в синагогата и затова са го замеряли.

  Мойше, Мойше...

  'Let light surround you' Dream Theater
 50. 50 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#46:"ръмжо"]Мойше, разреши нам, смеещите се, на онези с лимбичките(пейсите) да поназнайваме нещичко и за ортодоксите ви!?[/quote]
  Разрешавам, защо да не разрешавамАма като не си бил в Израел, подбирай си източниците на информация, и ги крос'чеквай. Щото иначе ще се чудиш как евреите отивали до синагогата, като им било забранено да ходят по улицата, както твърди Ариел28? 'Фърчат ли, по покривите ли ходят, с телекинезис ли се придвижват, или по подземни канали
  [quote#47:"potrebitel1"]ама ако съм евреин и имам магазин, за да си забраня да продавам определени стоки в определен период от време, явно има защо - фундаментализъм[/quote]
  Забрана на определена(или всякаква) търговска дейност в определени параметри има в почти всяка европейска държава. В Гърция доскоро беше забранено отварянето на магазините в неделя, същото и в няколко държави в централна и западна Европа, както и в Скандинавието. И това ли е фундаметализъм?

  Апропо, местните/общинските закони относно хляб по Песах, и свинско 365/24/7, забраняват "излагането и рекламирането на определени продукти, ЗА ДА НЕ ОБИДЯТ ДОРИ И МАЛКА ЧАСТ ОТ СПАЗВАЩИТЕ ТРАДИЦИИТЕ ГРАЖДАНИ".

  По тази причина, от както помня, в менюто на ресторантите няма "свинско" а "бяло" месо, наред с агнешко, пилешко, пуешко, телешко, щраусово и т.н. Не пишат "свинска вратна пържола", а я споменават като "вратна пържола". В магазините също.

  Апропо, по нашенско дори в среден ресторант цените на антреко', филе или безкостни пържоли е на 100 гр., и те питак колко голяма искаш мръвката и как да ти я приготвят. Ако поискаш да си избереш сам мръвката (има повече или по малко прошарени и/или състарени) ти показват избора. Тук и в най най по ресторантите (освен два, вече затворени) ме гледаха като извънземен, като почнах да обяснявам какво искам-всичко е предварително транжирано.

  Това вероятно се включва в нивото на цивилизоваността, барабар с тричането на кучета и още някои...мурафета

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 51. 51 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#49] от "ariel28":

  Или те е излъгал този твой познат, или не си го разбрала!
  [quote#49:"ariel28"]Ами той не е отивал в синагогата и затова са го замеряли. [/quote]
  И как познали че не отивал в синагогата? Носел е плакат "НЕ ОТИВАМ В СИНАГОГА"?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 52. 52 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#14] от "inadilov":
  ....Мисля си, че човек трябва да пише, само ако има какво да каже....

  Мислите си, че мислите. Всъщност пишете и мразите. Око за око, омраза за омраза. Водите анонимен разговор с изявен с името си автор и търсите анонимна подкрепа. Навярно имате нужда от обич, но не я търсете анонимно. Излезте с името си, а ние анонимно ще кажем +/-.

  Navigare Necesse Est
 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#48] от "potrebitel1":

  До коментар [#38] от "ariel28":


  Абе, вие вярващите 'ристиени винаги ли сте такива киселяци или само на "най-светлите" си празници?

  Я се погледнете, всичко живо се забавлява, радва се на шарените яйца, хапва, пийва, тия три неща, някои се и подбъзикват с вярата си, само вие сте такива негативни до умопобъркване.
  Ей зат'ва не ви харесвам религията.
  Ник'къв живец няма в нея, само некви мрачни съждения, апокалиптични пресказания и вина по рождение.

  БТВ, изобщо не вярвам в червени конци, уроки, магии и прочие.
  Казах само това, което дългогодишните ми наблюдения са показали.
  Ма като ще си плюете по народа на Великден правете го. Ваша воля.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  "Вярваме ли във Възкресението"

  Естествено, че вярвам във Възкресението... всеки истински християнин би трябвало да вярва в него!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":

  ЛС

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 56. 56 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Човекът несъмнено е най-интересният глупак, който можете да си представите. И най-ексцентричният. Всички негови закони, вписани в Библията или извън нея, имат само една цел, едно предназначение: да ограничат или отменят Божия закон...
  http://chitanka.info/text/26998/9

 57. 57 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#53] от "rapidfire":

  Ти четеш ли или ... Къде видя друго освен присмех по отношение на религията? И стига с тея яйца. В хладилника нямам дори сурови. Ако ми се приядат мога да си купя и да ги сваря, ма да се цапотя с боя ... Каква религия, кви пет лева? А колкото до наблюденията ти - пак ти казвам, прегледай коментарите и виж дали ще намериш 5 души, които верват у Ристо, нежали у вОСкресението му. Идеята на мойте писания е че Мойше-то е от страна, дето има ирационални забрани, дето задължително им режат пишките и дето нема граждански брак. Като е такъс шегаджия, вместо по форума, да ходи в синагогата и да разправя вицо за изхода на евреите от Египет. За разлика от него, аз мога да вляза в църквата и на поздрава "Христос воскресе" да река "Майната му". Не че нема да има възмутени, дори не съм сигурен дали нема да извикат полиция за хулиганските ми действия, но аз мога да го направя, докато Мойше-то не може да влезе по Пасха в синагогата с баница и мляскайки да разправи притчата, дето я разказа тука.

 58. 58 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#57] от "potrebitel1":

  Пич, тука в тоя форум изобщо не се подвизава представителна.
  И не разбрах, какво го заяждаш Мойшето.
  Никой не си избира роднините.
  Той поне има достатъчно чувство за хумор.
  Иначе талибани има във всяка държава.
  Виж Николай пловдивски и повече не питай.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 59. 59 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пич, тука в тоя форум изобщо не се подвизава представителна извадка от целокупното природонаселение.

  Сори мама част от коментара ми се изтри по непонятна проичина, а модераторите на Дневник в присъщата си мъдрост не разрешават автокорекция

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 60. 60 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#50:"Мойше! Толкоз!!!"]Забрана на определена(или всякаква) търговска дейност в определени параметри има в почти всяка европейска държава. В Гърция доскоро беше забранено отварянето на магазините в неделя, същото и в няколко държави в централна и западна Европа, както и в Скандинавието. И това ли е фундаметализъм? [/quote]
  А, ма ти сети ли се, че забраната има за цел да защити трудовите права или смяташ, че е от набожност?
  Триченето на кучета не бих казал, че е цивилизовано, но за това и имаме избор - никой не ни кара да се съобразяваме с т.нар. обичай от Хисар-планинЪ или там където се прави. Т.е. не сме принудени на 35 март например да зачитаме религиозните убеждения на тричащите кучета. За разлика от това, ти ша требе да си купиш хляба предварително, щото излагането му може да обиди некой твой съгражданин. Много е цивилизовано!

 61. 61 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#52:"Schopenberg"]Излезте с името си, а ние анонимно ще кажем +/-. [/quote]
  Какво ще си кажете вие ми е безкрайно безинтересно. Аз съм с името си, а вие - очевидно не. И не търся анонимна подкрепа, казвам мнението си статия на очевидно "утвърден автор", така, както повечето в този форум. Всички хора ли, споделящи мнение под дадена статия в този форум търсят обич, драги ми Смехурко? Или само тези, които не са се регистрирали отново на 08. 04. 2014?

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 62. 62 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Много хора бъркат вярата с религията. А основният проблем е, че написаното в Библията се възприема буквално, а не като алегория.

 63. 63 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Надявам се да съществува.

 64. 64 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вярата във Възкресението е опорната точка/както е модерно!/на християнството.
  Ако вярваш във Възкресението,значи си християнин и обратно!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 65. 65 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "alighieri":

  Алигиери, четох Библията 9 месеца, включително местата, които приличат на телефонни указатели, и се кръстих година след това с дълбоко и искрено убеждение. Атеизмът е жалко подобие на религия с мръвката човек в центъра на ценностната му система. Корана го четох малко суеверно, но бързо разбрах, че става дума за преразказ на Библията за по-изостанали ученици.

  Всеки що-годе културен човек би трябвало да си има хубава Библия и сносен Коран у дома. Просто живеем в такава страна.

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 66. 66 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#62] от "Фенерия":

  Знаете ли, грешите, да ме прощавате. Библията изобщо не е алегория. Тя съдържа различни по епоха, жанр и стил писания, които просто си представляват едно много свързано и логично послание, ако човек си направи труда да я прочете цялата, и то с интерес (безкрайно интересна е).

  На невярващите препоръчвам Книга на Иов като първо четиво. Текстът е пиеса, много красива, великолепна. В нея фигурира иначе останалият почти само в неканоничните писания образ на Сатаната, който става повод Бог да се пробва, за да разгони фамилията на един искрено вярващ човек. Ако някому се стори, че думичките тъпчат малко на място, може да прескача по някой стих.

  Наистина великолепна, много гадна и много велика пиеса. Просто е готова за сцената. Чудя се дали някога е била поставяна. Има някъде към 7-8 действащи лица с големи текстове и малко авторски текст.

  Страхотно театро е.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 67. 67 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Самият Владимир Левчев е ярко доказателство за безграничните възможности на Създателя и всеобщата Му милост. Израстнал в ортодоксално и безбожно комунистическо семейство, Левчев днес се е превърнал в един истински непримирим трубадур на християнските и антикомунистическите ценности. Слава тебе Господи!

 68. 68 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#57:"potrebitel1"]Мойше-то е от страна, дето има ирационални забрани, дето задължително им режат пишките[/quote]
  За първото си прав, за второто-неОбрязват момчетата на 8мия ден защото в стария завет е писано че така направил един от героите там на сина си, за да се различи от другите като евреин. Е; който иска равините да го признаят (него или синовете му) за 100% евреи-той го прави. НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! И не наказват който не го прави. Обаче е задължително да плащаш данъци

  [quote#57:"potrebitel1"]Като е такъс шегаджия, вместо по форума, да ходи в синагогата и да разправя вицо за изхода на евреите от Египет[/quote]

  В синагога съм бил десетина пъти през живота си, но от ходещите редовно там съм чувал че там научавали най новите вицове, особено такива свързани с религията (отляво и отдясно събота, около мен-още петък).

  Не мляскам от 3-4 годишна възраст, но никога не съм и помислил да дразня хора като ям хляб по Песах (или да ям нещо по Йом Кипур) в синагога, защото не считам за правилно да дразня безмислено хората. Нито пък да им се надсмивам в очите им на религиозните им вярвания. За туй и не го правя

  Ти казваш че можеш да кажеш "майната му" в черква, като някой те поздрави с "Христос Возкресе"-ами прави го бе човек. Само не разбрах защо парадираш с това твое "можене".
  [quote#57:"potrebitel1"]За разлика от него, аз мога да вляза в църквата и на поздрава "Христос воскресе" да река "Майната му". Не че нема да има възмутени, дори не съм сигурен дали нема да извикат полиция за хулиганските ми действия, но аз мога да го направя, докато Мойше-то не може да влезе по Пасха в синагогата с баница и мляскайки да разправи притчата, дето я разказа тука. [/quote]


  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 69. 69 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#16:"Мойше! Толкоз!!!"]Не бе, дядо, тя ни разказа едни други приказки, 'дето няма да ги повярваш, ама аз ти казвам какво наистина е станало[/quote]  Умно дете! Така де, деца израсли в видео игри, екшън филми и компютри, малко друго ще се вържат на библейските приказки.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 70 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#60:"potrebitel1"]А, ма ти сети ли се, че забраната има за цел да защити трудовите права или смяташ, че е от набожност? [/quote]

  Специално за Гърция е от набожност. Когато отмениха забраната, гръцките попове ореваха света, че се отнемало правото на хората да ходят на църква в неделя.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#57:"potrebitel1"]За разлика от него, аз мога да вляза в църквата и на поздрава "Христос воскресе" да река "Майната му". Не че нема да има възмутени, дори не съм сигурен дали нема да извикат полиция за хулиганските ми действия, но аз мога да го направя, [/quote]

  Още един, дето бърка свободата със свободията.
  Да те светна, това което е през последните 20-ина години в България не е свобода. Това - да обиждаш хората, да се подиграваш на вярванията или начинът им на живот, да се държиш просташки, няма нищо общо със свободата, както ти погрешно си мислиш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 73. 73 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "Казват, че двайсети век е почнал с Първата световна война. Значи трябва да свършва тази година "
  Според мен 20 век още не е свършил..... духът му още витае по света. Не бива да се смята механично - започнал 1914, значи ще свърши 2014 г. Имам чувството, че духът на 21 век няма да се възцари през следващите 10 години.

 74. 74 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Парадирам, щото съм свободен и мога да не се съобразявам с глупостта на околните. Не бих спестил на сополнко, който чака дедо Коледа да му остави подарък, че всъщност това, в което верва е заблуда. И не че съм се изцепвал в църка, щото аз там не ходя, но на моите близки, които решат да ми досаждат с подобни глупости по Великден, точно това им казвам. И хич не ме е еня дали ще нараня нечии чувства, след като те са плод на глупава заблуда. Та за обрязването, прай се викаш, че да се отличи детето от останалите, които не са евреи. А, че как се отличава от мюслитата в такъв случай? Не Мойше, прай се като печат за сключения завет между незнамкойси и бога. Американците също го практикуваха масово, но не от набожност, а щото смятаха, че така се намалява риска от рак. Сега и те са наясно и спряха май да се режат. Вашето е друга работа - нема как да мине за отлика от останалите, щото не ви отличава от любимите ви съседи. От набожност е, не поради други причини! А иначе за отликата е много забавно! Вие да не си развявате пишките при запознаство или преди да седнете на една маса?

 75. 75 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#72] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Много добре казано!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 76. 76 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#72:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Това - да обиждаш хората, да се подиграваш на вярванията или начинът им на живот, да се държиш просташки, няма нищо общо със свободата[/quote]
  Да,но това е норма в съвременното ни общество!
  И докато има такива като „potrebitel1“,за които това е нещо нормално и символ на демокрация...няма да излезем от кереча!

 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  ХОРАТА не са изобщо различни, а се различават по принцип. Това се дължи на организацията от централизирани команди на главния им мозък.
  А тяхната подреденост, стабилизиране и градивно адаптиране е грижа на всеки един индивид.

  Тези способности обаче са манипулируеми, когато няма фундамента на познанието за да бъдат те възможно закрепени и да функционират.

  Затова диктатурите, като основни обществени манипулативни инструменти, винаги се съсредоточават в подтискане на рационалното познание, фалшификации на истината и миналото на цели общества и структури.

  Такава всепоглъщаща диктатура непозната като размери бе комуно-социалната доктрина, разпространила се преди около100 години, като псевдополезен инструмент за издигане на обществото над индивидуалноста.

  И с това заложи още в зачатъка си своята позорна гибел в резултат на който около един милиард човешки същества живяха и загубиха живота си в името на една колосална мега измама!

 78. 78 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Весело

  До коментар [#74] от "potrebitel1":

  Ти си бил истински комунист,бре батка?!?

 79. 79 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Американският литературен критик Харолд Блум, автор на книгата "Западният канон" критикува идеята на англо-американски поет Т. С. Елиът, че християнството е основата на европейската култура, като остаряла.
  ..............
  Блум е ортодоксален евреин, родителите му са емигранти от Русия, а майчиният му език е ийдиш, английски научава едва в у-ще, въпреки че е роден в САЩ.
  Левчев, колко пъти трябва да обяснявам, че за евреите Християнството е съмртен враг номер 1, атакуват го чрез Холувуд, медии, "интелектуалци", "критици" и прочие, да не говорим за марксизма и интерсексуализма, докато те самите си остават крайно консервативни,подмолно разяждат семейните традиции и ценности в християнският свят. Не е лошо преди да се цитира някой и да му се лепва етиката "велик, голям " и тн., да се позаинтересуваш, какви са целите му и на коя кауза служи, инак ставаш негов проводник, маша.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 80. 80 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#74:"potrebitel1"]Та за обрязването, прай се викаш, че да се отличи детето от останалите, които не са евреи. А, че как се отличава от мюслитата в такъв случай? [/quote]
  Когато онзи Аврам от стария завет обрязал сина си по заповед на бога, още е нямало мюслита наоколо. А обрязването е външният символ на..."спогодбата" между бога и евреите, на това че те приемат правилата му. В това е смисъла на понятието "разликата" което употребих.

  За другите твои "свободи":-Венчето много добре ти го е написала в коментар № 72

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 81. 81 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#70] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  И в Гърция не беше от набожност, а от законоустановения работен ден и правото на почивки. Гръцките попове могат да рават за каквото си щат, формалното основание е друго. В Израел нема друго основание освен, че на Песах е забранен квасения хляб! По следващия ти коментар - не съм влизал в църква за да им река туй що ми се иска, само казвам че мога. Глупоста не трябва да се толерира, нежали човек да се съобразява с нея. Тъй че не ме е еня за чувствата на набожните. Ку не беха 20-те статии по повод великден, ич биля немаше да се занимавам с темата, ма на - публикуват ги и никоюй не се съобразява с моята непримеримост към религиозните вервания и схващания. Без да се оплаквам, плюя си по сичките набожни, в случая се ям с евреина, щото е задължен да се съобразява с ортодоксалните. Иначе им се присмива, обаче като го поставиш в ситуация да защитава тея с лимбите, почва да се прави на голем либерал, който уважава религиозните порядки в страната си и се опитва да им предаде некакво рационално значение. Мойше, признай, че е глупаво да забраниш продажбата на хляб по Пасха!

 82. 82 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Когато онзи Аврам от стария завет обрязал сина си по заповед на бога, още е нямало мюслита наоколо.
  .............
  По заповед на Бога.
  Обрязването е било разпространено в древноста сред номадските народи, дори в Австралия. А в Египет, особено много, понеже змията се е смятала за безсмъртна, а тя си семян кожата, имали са такъв ритуал. Документиран е върху релеф, намерен в Сахара и датиращ от ок. 2 300 г пр.Хр.Но с аобрязвали и жени, и мъже:
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Circumcision_Sakkara_3.jpg

  nemo malus felix, minime corruptor.
 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  ДОКАТО източното православие се надява на чудесата и на Възкресението, то западниото християнство или както е прието да се нарича католицизъм вярва в Зачатието и Доброто ново начало.
  Западният християнин винаги е готов да започне начинанието си в живота отново, докато източния вярващ чака да му се случи някакво чудо и спасение, като искрено се надява на това.

  Затова Коледа за западните християни не се свързва с колене примерно на прасе и безпаметното му оглозгване до последно, а със светоста на Семейството и неговата микросоциална подържаща роля и е един наистина достоен и най-вече полезен обществено-социален празник.

  Възкресението също би могло да се приеме, че е знак за организиране на едно ново начало, но е свързано мисловно с молитва то да се случи и изненада, дори и ако то би се случило.
  В такъв смисъл тук нещата са предоставени на някой друг да свърши работата, а засягащите ги да изчакат това да стане възможно.

  Затова и народите от Изтока са по-податливи на диктат и злоупотреби с неговите параметри, отколкото Запада, който съдейства активно за всяка нова промяна предизвиквайки случката с конкретните си действия.

 84. 84 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#80:"Мойше! Толкоз!!!"] А обрязването е външният символ на..."спогодбата" между бога и евреите, на това че те приемат правилата му.[/quote]
  Аз съм чел версия,че обрязването е свързано с народоманталитета!
  Никоя истинска еврейка няма да се съгласи да получи(приеме,поеме e.t.c.) „нещо“ в/у което не е направена поне няколко % отстъпка/отбивка!

 85. 85 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#79] от "СДС
  ++++++++++++++++++++

 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#85] от "Irina":

  Ръкоплескането на глупости не е задъжително за да изглеждаме или да бъдем подобни по същия начин, а само случайно съвпадение на възможното да бъдем такива.

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Глей ся изпадането в подробности, не е необходимо, за да можеш да обясниш нещо непонятно и затова станало предмет на безпредметно отхвърляне.
  Нещата опират до нивата на интелигентност и познание, които са много чужди, даже невъобразимо станали чужди, естествено не по желание на самите индивиди, а поради насилственото фалшифициране на исторически доказаните факти в полза на диктат ползван за отчуждаване, а не за взаимно разбиране и приобщаване.

 88. 88 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#83:"convince"]Затова Коледа за западните християни не се свързва с колене примерно на прасе и безпаметното му оглозгване до последно, а със светоста на Семейството и неговата микросоциална подържаща роля и е един наистина достоен и най-вече полезен обществено-социален празник. [/quote]
  А а,туй за прасето е остатъчен ефект от соцатеизма.Заменихме благоразположението на душата с това на корема

 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#88] от "Irina":

  Така си е, българското усещане за ситост се определя главно от този орган, наречен "корем", а не от другия по-подходящ за задоволяване на тази всевечна нужда, наречен "мозък".

  Гладните "мозъчно", корено се различават от гладните "коремно", позволявам си така анатомично да стана по-ясен. Тези неща са свързани, но не и обословени. Затова за да сме мозъчно сити, трябва да се подържаме коремно гладни. Това се налага от механизма на насочване на кръвният поток в две различни посоки, които правят неговата роля неефективна при различно приетата теза за ситост.

 90. 90 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#20:"Thoth"]Да черпиш морал от библията, е като да да четеш готварска книга и да очакваш да научиш за квантовата механика. [/quote]

  Абсолютно нелогично сравнение. Четеш Библията, научаваш за морала. Четеш готварска книга, научаваш за готварското изкуство. Сравнението е на атеист-игнорант, който просто отрича и който никога не е прочел и страница от Библията с цел да научи нещо. Няма друга книга, в която да е събрана толкова много мъдрост и човешки опит. Благодарение гения на еврейския народ. Говоря за Стария завет, тъй като с Новия завет не съм запознат. Атеизмът не нанася вреда с отричане съществуването на Бог. Той вреди именно с игнорантството си, защото отрича написаното в Библията. Между другото, написаното не се разбира еднозначно. Библията е извор на нови идеи, на нови тълкувания, толкова многопластова мъдрост е събрана в нея. Не всичко е добре разбрано засега. И как да бъде разбрано всичко от Библията, след като тя се чете или по каноничен начин, от вярващи християни, които предварително са възприели написаното като слово Божие, което не може да се обсъжда и подлага на съмнение и четат Библията като догматици. Другите, атеистите, те отричат Бог, отричат и написаното в Библията, понеже няма Бог и изобщо не прочитат страница от нея Или в най-добрия случай сядат, отварят Библията и прочитат "Бог сътвори земята за еди колко си дена.." и започват да разсъждават- "Глупости, сътворил Земята за шест дена, как ще я сътвори, кой може да направи подобно нещо....дъра, дъра... в тази Библия пишат само глупости!" Затварят след първите страници. Те се хващат за формални несъответствия, които им служат за основание да отрекат всичко останало. За да се чете Библията и разбира мъдростта в нея, трябва да се възприеме една изходна позиция- няма значение има или няма Бог, но написаното в Библията е мъдростта на вековете, опитът от старите човешки цивилизации, осмислен и описан от старите евреи, които са били на стратегическо място за наблюдение над стария свят. А мъдростта е поднесена с специална форма, която по най-лесния и ефектен начин да принуди хората да се съобразяват с правилата, наложени от този човешки опит. Дали може или не може човек да възкръсва няма значение, важни са съветите, които ти получаваш. Атеистът ще отхвърли съветите само защото не било възможно възкресението. Щом лъжат във възкръсването, значи и съветите са лъжливи! А хората са писали за чудеса във време, когато се е вярвало в тях и това е помагало да се озаптяват хората в някакъв вид поведение, което прави възможен животът в обществото. Комунистите бяха атеисти, но тяхното учение е пропито от християнската идея. Техния морал не е някакво тяхно изобретение, а е заимстван изцяло от християнския морал. Тяхната вяра не е някаква новоизобретена вяра, тя е пак от там. Комунизмът и марксизмът са пропити от религия. Тук трябва да направя едно уточнение. Когато ние говорим за християнство, нямамаме предвид религия, която започва от Исус Христос. Основната част и несравнимо по-голямата част започва много преди Христос. Исус Христос няма нищо общо с мъдростта на Стария завет.

 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  [quote#90:"gozambo"] Исус Христос няма нищо общо с мъдростта на Стария завет. [/quote]
  Като яйцето и кокошката ли?

  klimentm
 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#83] от "convince":

  От там идва и огромната разлика в мирогледа на източноправославните народи и днес които търсят вина и враг винаги извън себе си,и католиците и особенно протестантите които са лично отговорни за всяко свое дело и не се възприемат като месии на религиозната идея.
  Източното православие не даде своя принос в развитието на човешката цивилизация поради своята затвореност и догматичност .За разлика от католицизма и протестантството които имаха своите големи философи ,писатели и мислители.

  klimentm
 93. 93 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#92:"klimentm"]За разлика от католицизма и протестантството които имаха своите големи философи ,писатели и мислители. [/quote]
  Като примерно...Лойола,Торквемада,Крал Филип IV,папа Климент V,М.Лютер,крал Хенри VIII,...Кромуел,д-р Гилотен!
  За тези се сещам на прима виста...

 94. 94 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Между другото и при автора на статията се чувства пълно неудобство при цитиране и тълкуване на библейски текстове. Да не звучи атеист, навлиза в догмата, а не му се иска да бъде и догматик и да говори неверни работи и накрая се получава едно недоизказване, уж се започне а не се довърши, или се отклони мисълта в друга посока. Напълно разбирам неудобството му. Такава е дилемата на всички хора- или да говорят като попове, или като атеисти. За да четеш Библията правилно, първо трябва да станеш атеист, след това да я прочетеш като мъдрост, дадена ни от старите евреи и накрая да откриеш толкова нови и важни неща, че да речеш- " Бог няма, но ние трябва да го създадем, или да действаме така, сякаш го има!". Бог ни е необходим! Бог е наш пример! Ние трябва да се стремим към божественото! За да не звучи като празна декларация, ще дам пример. Ако си съдия, трябва да се стремиш да бъдеш безпристрастен като Бог. За Бог всички хора са негови чада, всички са еднакви, равни. Бог не може да си позволи да бъде пристрастен при отсъжданията. Бог не може да бъде подкупван. Бог не може да бъде повлиян от човешки слабости- например, че не му допада физиономията на подсъдимия, за което последният получава една година в добавка. Бог не служи на никой друг, не се съобразява с мнението и не търси благоволението на никой друг. Такива ли са нашите съдии в момента? А искаме ли те да бъдат такива? С кой друг можем да им дадем пример за подражание, ако не с Бог? С никой друг. Ето защо казваме, че Бог е съвършенството, към което ние трябва да се стремим. И не само в съдийската професия, във всяка една човешка област Бог може да бъде пример за съвършенство, което ние трябва да следваме. Стремежът на хората да подражават на Бог, това е пътят към съвършенството на човешкото общество. Ако правилно ме разбирате, давам насоки на атеистите по какъв начин да четат Библията. Това е пътят, по който се стига до Божията истина, а не каноничния чрез сляпа вяра. Всеки мислещ атеист трябва да преодолее в себе си игнорантството и да прочете Библията! Ако се занимава с наука, теория, ако гради мисловни конструкции по обществени въпроси, нека опита с Библията! Ще бъде изненадан, че неговите научни проблеми се третират там по някакъв начин. Всяка една обществена теория може да намира основание в Библията, или обратното. Толкова обхватно Библията третира организацията на човешкото общество.

 95. 95 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#91:"klimentm"]Като яйцето и кокошката ли? [/quote]


  Това не е ли ясно? Кога е писан Стария завет и кога Новия? Това е точно догматичното съзнание, да телепортира Исус назад във времето, когато нито е зачеван, ниго е съществувал, нито баща му е имал намерение да го прави. Седнете и почетете, другари! Исус се наложи в християнството като Бог не без борба. И без бой. Затова ви казвам, седнете да четете като атеисти, но мислещи хора и отсявайте чудесата и фантастичните истории, търсете само мъдростта, чрез която се организира човешкото общежитие и ща стигнете до Бог. Не по начина на малките деца, на които родителите им набиват в главите неоспорими истини, които не подлежат на размисъл, а като мислещи хора, които стигат до идеята, че хората са създали Бог, или идеята за Бог, защото тя е абсолютно необходима.

 96. 96 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Може би дължа пояснение- Исус Христос няма нищо общо със Стария завет в смисъл на създаването му, а не, че няма приемственост. Исус Христос или по-скоро последователите му стъпват на Стария завет и надграждат, но заслугите за Стария завет са на други хора, на други поколения преди тях. Няма значение дали тези хора са инспирирани от Бога, или са разговаряли с Бога и Бог директно им го е казал, или пък това е тяхно творчество. За мен не означава, че ако не е издиктувано директно от Бога не е истина или не трябва да се следва. Атеистите изпадат в абсурдната ситуация- хем да отричат съществуването на Бог, хем да отричат и написаното в Библията, защото то не е продиктувано от Бог. След като няма Бог, нормалното е да се възприеме, че написаното е от хора и трябва да се зачете, да се изучава,от мъдрото да се поучаваме, доброто да се следва. но атеистите си викат- "Хайде сега, ще четем Библията за да правим реклама на Бога....!" И накрая се получава, че ни от Бога напътствия вземат, ни от хората и така се ражда хаосът.

 97. 97 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 627 Весело

  Библията не била алегория; Иесус нямал нищо общо със стария завет; била "безкрайно интересна"...

  Продължавайте с бисерите, забавлявам се от сърце

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 98. 98 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#94:"gozambo"]Между другото и при автора на статията се чувства пълно неудобство при цитиране и тълкуване на библейски текстове.[/quote]
  Какво искаш от потомствено комуне!?!
  Демагогията му и „пребоядисването“ минават пред „демократи“,царисти,ГЕРБерунгели и прочее поради слабата обусловеност на политическите им възгледи!
  Пред догматиката на религията IQ-т на Левчев е безсилен!

 99. 99 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вярваме ли във Възкресението
  ========

  Не вярвал в магическото въскресение.
  Иначе вярвам, че един ден науката ще окрие начин да връща към живот мървите хора. Дори да са мъртви от хиляди години.

  If you are going through hell... Keep going!
 100. 100 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Само и единствено науката има силата да ни даде нещата, за които хората винаги са жадували - безсмъртие, живот без болка, щастие и красота!
  I Fuc*ing Love Science!

  If you are going through hell... Keep going!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK