Как параграф 12 стана параграф 22

Архивът на Комисията по досиетата

© Надежда Чипева

Архивът на Комисията по досиетатаКоментарът е от сайта на Христо Христов "Държавна сигурност.com"


"Предаването на архивите на ДС и военното разузнаване при комунизма, картотеките, както и щатните списъци на Националната разузнавателна служба (НРС) и служба "Военна информация" (СВИ) на комисията по досиетата не търпи отлагане." Това са думите на президента Росен Плевнелиев след безпрецедентната му среща с директора на НРС ген. Драгомир Димитров, директора на СВИ Веселин Иванов и председателя на Комисията по досиета Евтим Костадинов, изречени преди година, на 19 април 2013 г. Припомням ги, защото казусът с неизпълнението на отменения параграф 12 от закона за досиетата е показателен за онова задкулисие, за което самият държавен глава често говори.


Преди една година, през април 2013 г., президентът събра при себе си тримата ръководители, за да се изясни един път завинаги проблемът с непредадените архиви на комисията по досиетата и щатните разписания на двете разузнавателни служби.
"Държави" в държавата


Едно наложително пояснение, което се отнася за онези служби, които днес са призвани да отговарят за националната сигурност на страната. Националната разузнавателна служба, формирана в началото на февруари 1990 г. с указ на тогавашния председател на Държавния съвет Петър Младенов, е правоприемник на Първо главно управление на ДС. Същото това разузнаване по времето на комунизма разработва и преследва активните български емигранти по света, които комунистическият режим определя като "вражески", като върхът на тази дейност е убийството на критика на комунистическата система, писателя Георги Марков, през 1978 г. в Лондон с помощта на КГБ.


Същото това разузнаване извършва кражбата на оригинала на "История слабянобългарска" на отец Паисий през 1985 г. от българския манастир "Св. Георги Зограф" в Света гора, за да я държи заключена в касата на началника на ПГУ.


Същото това разузнаване се специализира в кражбата на западни технологии, за да "подпомага" икономическото развитие на технологическо изостаналото "социалистическо общество", което БКП строи 45 години.


Същото това разузнаване участва в изнасянето на държавен капитал чрез фиктивни фирми, чиято дейност остана неразследвана от прокуратурата след 10 ноември 1989 г.


Архивните документи на същото това разузнаване разкриват как то е желаело да си направи собствена банка след приемането на Указ 56 за стопанската дейност през 1989 г. и да нарои свои фирми в офшорните зони по света.


От 25-те години от 10 ноември 1989 г. насам 20 години същото това разузнаване е ръководено от кадри на Държавна сигурност, които са се клели в безпределна вярност на БКП и СССР.


Същата тази модерна по своето наименование Национална разузнавателна служба има привилегията да работи без устройствен закон вече 25 години.


Това гарантира безконтролност и безотчетност. Факт, който най-добре се видя при бившия й директор ген. Кирчо Киров, назначен на този пост от президента Георги Първанов, агент на същото това ПГУ. Днес ген. Киров е изправен в съда, за да отговаря за злоупотребата с над 4 млн. лв. – средства, отпуснати от държавния бюджет за оперативни нужди.


Подобно е и положението със служба "Военна информация". Тя е наследник на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на Българската народна армия.


Неговите кадри също са правоверни комунисти, които са се клели във вярност на комунистическата партия и дружбата със Съветския съюз и са се школували в съветското ГРУ (съветското военно разузнаване).


Архивните документи еднозначно показват сляпата подчиненост на РУ-ГЩ на комунистическата идеология и пълната зависимост в оперативен и технически план от съветското ГРУ, така както Държавна сигурност от КГБ.


Преди няколко години от Съюза на офицерите "Атлантик" заявиха, че през всички години на прехода служба "Военна информация" е работила само за една партия – БСП, а назначенията в нея стават на шуробаджанашки принцип.


Както и НРС, така и СВИ отговаря за националната сигурност на България, без да има устройствен закон вече 25 години.


Не е пресилено да се каже, че двете разузнавателни служби са "държави" в държавата. Над тях няма власт, която да ги принуди да спазят законите на страната.


Параграф 12 от закона за досиетата


Красноречив пример е упоритият им отказ да изпълнят параграф 12 от закона за досиетата. По силата му при приемането на закона през 2006 г. останаха скрити от обществото имената на кадровите служители на комунистическите тоталитарни служби на ръководни постове от началник-сектор и началник-отдел нагоре в НРС и СВИ.


Тази гарантирана непрозрачност с гласовете на БСП, ДПС и НДСВ беше залогът, поискан от двете разузнавателни служби за приемането на закона за досиетата през 2006 г.


В края на 2012 г. обаче ситуацията се промени. ГЕРБ с гласовете на Синята коалиция отмени прословутия параграф 12 и хвърли в ужас НРС, СВИ и всички онези, които бяха разпънали политически чадър над тях 6 години по-рано.


Безпрецедентната среща при президента


Въпреки отмяната на параграф 12 НРС и СВИ негласно отказаха да изпълнят закона за досиетата и това доведе до срещата им с президента Росен Плевнелиев и председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов през април миналата година.


След нея стана ясно, че разузнавателните служби са получили известна отсрочка за предаването на все още непредадените на комисията по досиетата архиви, картотеки и щатните си разписания, за да може независимият държавен орган да оповести колко и кои служители на комунистическите тайни служби са продължили да работят на ръководни постове в НРС и СВИ след промените.


НРС трябваше да направи това до септември 2013 г., а СВИ – до края на 2013 г. Тези срокове са отдавна изминали, без директорите на разузнавателните служби да спазят офицерската си дума, дадена при държавния глава. Той от своя страна не предприе нищо повече, за да се изпълни законът за досиетата и да се получи онази прозрачност при отварянето на архивите на тоталитарните комунистически служби, за която самият той многократно е настоявал. Учудващо е, че поне по отношение на НРС би могъл да предприеме действия, тъй като тази разузнавателна служба формално се води на негово пряко подчинение.


Опитите за неутрализиране на комисията по досиетата


След като БСП и ДПС сформираха кабинета "Орешарски" лобито на разузнавателните служби на "Позитано" 20 се опита да прокара законопроект за връщането на старото положение с параграф 12, но не успя.


Сетне, в края на 2013 г., кръгът около Сергей Станишев открито заговори за закриване на комисията по досиетата и отмяната на закона за досиетата. Ход, който отлично би устроил НРС и СВИ. На този етап обаче БСП увисна само с намерението си да сложи кръст на комисията и отварянето на досиетата, тъй като силите й в парламента са недостатъчни да предприеме такава крайна законодателна промяна. В случая стратегическият партньор на социалистите ДПС запази мълчание, а в комисията за контрол на специалните служби депутатите от ДПС гласуваха против връщането на параграф 12.


Така вече година чадърът на параграф 12 не съществува, но на практика НРС и СВИ отказват  да го изпълнят. Прокуратурата демонстрира пълно безразличие към неизпълнението на закона от двете разузнавателни служби.


По този начин параграф 12 се превърна в параграф 22. Възможно ли е специални служби на страна - членка на НАТО и Европейския съюз, чиято дейност би следвало да бъде под най-строг контрол, да се самопоставят над закона? Когато говорим за България, отговорът е "да".


"Гражданите имат право да получат информация за това кой ги управлява и искат да ги управляват и кой от тях принадлежи към службите на тоталитарната държава", заяви президентът Плевнелиев преди една година след срещата с директорите на НРС и СВИ и председателя на комисията по досиетата.


"Нямаме никакво разминаване в позициите. Предаването на архивите ще приключи един път за винаги и ще затворим тази тема", категоричен беше държавният глава. И той обаче се оказа безсилен и недостатъчно настоятелен това вече да се е случило, а не разрешението на проблема да е отложено някъде в необозримото бъдеще.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Тъй като лустрацията и заклеймяването като вредна на червената агентура се ОТЛОЖИ с десетилетия, предлагам да се извърши чрез крайни и нелицеприятни похвати... Някак, видите ли, това може да съвпадне с увеличените притеснения на Европа.
  Идва време, когато никакъв параграф не ще е в състояние да ги опази от народната "признателност".

  the more we learn, the more we die...
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Тези срокове са отдавна изминали без директорите на разузнавателните служби да спазят офицерската си дума, дадена при държавния глава.

  Директорите на разузнавателните служби няма да спазят офицерската си дума по простата причина, че не знаят какво е това. Защитават своите финансови интереси а не тези на националната сигурност.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Долу управляващата Тройна коалиция под ръководството на ЗАДКУЛИСИЕТО ОТ ДИНОЗАВРИ НА БИВШИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ!!!!ОСТАВКА!!!
  Да се осигури достъп до ВСИЧКИ досиета!И Военното разузнаване и контраразузнаването са работили НЕ за НРБ ,а за БКП и под ръководството на КГБ!

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Комунистите продължават да се правят на луди и да НИ правят на луди. Държаво, къде си??? Има ли някой над БСП или си правят винаги всичко както си искат и в противоречие с морал и закони? Върнахме ли България на хората и има ли страх, че на Орешарски не му разбирам какво мотолеви.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Гневно

  Щом не искат да отворят досиетата,ще смятаме всички заедно/комунисти и ченгета/ за чужди агенти.На КГБ!

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Същото това разузнаване участва в изнасянето на държавен капитал чрез фиктивни фирми, чиято дейност остана неразследвана от прокуратурата след 10 ноември 1989 г.

  Проказата е навсякъде, метастази навсякъде, комунистите не изпълняват законите (морал нямат по принцип) и ги проверяват от тяхната прокуратура и ги съди техния съд. Чакате ли резултати? "Да върнаме държавността" в устата на Сатанишев звучи повече от кощунствено, де я видяхте тая държава, че не схващам.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ""....то е желаело да си направи собствена банка ..."
  Те си направиха банка - ортодоксалната "св Никола"- поработиха, поработиха и я закриха. Общоизвестен факт беше, че капитала и е от ония служби.

 8. 8 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-добре е да ги закрият и да създадат нови служби с нови хора. По-добре и по-бързо ще се очистим ако внесат специалисти от Европа и да ги научат на български, отколкото да се разправят със старите муцуни. За пет години ще обучат млади хора и ще си ходят.

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Е няма как, любопитковците този пат си останаха с любопитството..... разузнаването не като брането на гъби..... иска дискретност.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Толкова време мина и ченгетата продължават да ни тормозят, да се чуди човек, те май вече си имат някаква нелегална организация и се мултиплицират.
  То не би било и странно, като се вземе предвид, че и преди 89 година, не са вършили някаква работа за държавата, а за Партията и от страх, лоялност и кой знае какво още и за КГБ. Тази работа им е гарантирала добър и привилегирован живот и покрай износа на капитали, санкционирана контрабанда и канали за наркотици и оръжие, как да се навият да предадат архиви, да се демаскират и (представяте ли си) да допуснат лустрация.
  И в ход влиза всичко научено от преди и наложило се в наши дни - бомби, палежи, пребиване, рекет и разбира се много пари, с които да се вербуват следващите поколения.
  Затова е наивно да си мислим за 40-те години преход ( из пустинята) и как сами ще се махнат от живота ни. Няма как, това трябва и може да стане, само чрез нашата политическа активност, като притискаме тези, които искат да бъдат избирани, докато не се пребори тази по същество организирана престъпност.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  И как да се оправи тази държава?

 12. 12 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":

  както обикновено другаря бобчо , дърт комундел , не прави разлика м/у разузнавателна дейност и загнездилите се в тези служби комунистически мекерета ... акона изисква разкриване на съветцките другари Бобчо , а не разтурване на разузнаването ... 25 г. такива чугуни като тебе , клели се във вярност на КГБ , КПСС и БКП пречите България да стане нормална европейска държава ...негодник

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 13. 13 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кого разузнавахме и за какво? Топли служби за децата на нашите другари!Детската игра на стражари и апаши беше по сериозна от дейноста им!Сега ни пробутват разузнава4 2-ра степен за бъдеш министър наМВР!О времена о нрави!!!

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Христо Христов е много точен в разследванията си, както винаги!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Христов плаче за нови досиета че иначе нямя как да си изкарва хляба

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Ах,тези смели разузнавачи! Как смело разузнаваха какво сме говорили снощи на маса и как смело надничаха в спалните!
  Как смело пишеха след това донос след донос и как смело ходеха в командировка на Запад това страшно и опасно място!Интересно как въобще се върнаха живи от там!Смелчаци!

  klimentm
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#12] от "too_many":

  По спокойъно и не трескай глупости без нужда, какво иска закона е написано в самия закон и няма нужда нефелниците да го разясняват във форума....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 389 Неутрално
 19. 19 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Аденауер повече от 24 год.повтаря непрекъснато ,че най-голямото зло за България е комунистическата измет и агентите на ДС.Имено тези престъпници в лицето на СДС и агентите около Желев отхвърлиха Германското предложение за провеждане на процес в държавата по примера на германската Денацификация.Имено този процес можеше да спаси България ,а не съзнателно изготвения от Луканов план на РАН-ЪТ,който беше прах в очите на хората.Целта беше да се спечели време и да се извърши планираният от БКП и ДС невиждан в Европа грабеж на държавата -наречен от ЕС "Грабеж на века",предвид мащабите на страната -повече от 100 милиарда долара /Евростат/,а само за десетилетието 2000- 2011 г.са откраднати и изнесени повече от 45 милиарда Евро./институт за публична политика "Адриатик"от 3.08 .2013 г.Само Германският опит и практика на тотална декомунизация на обществото,Мащабна Лустрация на повече от 550 хил.червени бандита и агенти на ДС Евростат/ организирани в повече от 350 мафиотски клана взаимно прикриващи се от положението ,което заемат в държавата.Повече от 70% от тези пресъпни формирования са в съдебната кочина,МВР,ДС и другите репресивни институции-лицензии,държавни поръчки ,разрешителни и т.н.Задължителна Национализация на заграбеното и Народен съд по Германски тертип.Не се ли вземат парите и власта от червените разбойници и ДС напредък никакъв.Това ни повтарят от ЕС вече 7 год.,но в комунистическа България няма чуваемост .От президента до последния гавазин в държавата -правоверни комунисти и агенти на ДС.Даже и председателя на комисията и нейните членове назначени от Агент Буда /По досиетата/са агенти на ДС.

 20. 20 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Подписвам се под всяка дума написана по горе от Аденауер.
  Само ТОТАЛНА и БЕЗКОМПРОМИСНА ЛУСТРАЦИЯ може да помогне на тази нещастна държава да продължи да съществува!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK