"Южен поток" - политика или бизнес?

Бойко Борисов като премиер и шефът на Газпром Алексей Милер при подписването на договорите с Русия за газовите доставки и инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток" през 2012 г.

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов като премиер и шефът на Газпром Алексей Милер при подписването на договорите с Русия за газовите доставки и инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток" през 2012 г. "Дойче веле" търси отговори на въпросите: Ще наруши ли руската газова тръба националния суверенитет на България? Какви са шансовете за оцеляване на "Южен поток"?


"Южен поток" е стратегически, приоритетен проект за България и намерението на нашето правителство е да започнем строителни дейности още тази година", обяви пред медиите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Разчиствайки пътя към строителството в края на март, парламентът одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се дава ново определение на понятието "морски газопровод". С това на практика се променя статута на тръбата от Русия в българските териториални води и на сушата, които по същество са и граница на ЕС. Накърнява ли подобно решение суверенитета на европейска България?


Излишни дребни хитрини
Димитър Бечев, директор на представителството на ЕС за външна политика (ЕСВП) в София, окачестви предлаганите промени като абсурдни и противоречащи на националното право и на правото на ЕС, поради което Конситуционният съд би следвало да го отмени. "Политически в момент, в който "Южен поток" очевидно пада от дневния ред на ЕС, предприемането на такъв рязък ход от България е наистина скандално. Изключването на териториалните води на страната от юрисдикцията на националното, съответно на европейското право, е обида за правната култура на хората, пропуснали подобно решение през правната парламентарна комисия. Това показва, че политическата логика е станала толкова брутална, че вече се предприемат съвсем абсурдни действия", коментира  Бечев.


Илиян Василев, бивш посланик в Русия и експерт по енергийна сигурност, определя парламентарния ход като "излишна дребна хитрина" припомняйки, че газовите директиви на ЕК по инфраструктурта покриват тези въпроси. "В случая сме свидетели на опит на местни политици и кръгове да заработят известна доза допълнително доверие пред руските си партньори, което се оказа доста късо като замисъл, но твърде вредно за България като отражение", е убеден експертът.


Газопровод на мечтите?


Тези дни Сабине Бергер, говорителка на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер потвърди отново, че проектът "Южен поток" не е приоритет за ЕС, а европарламентът прие резолюция за спиране изграждането на тръбата във връзка с действията на Русия в Украйна. Как тогава да се тълкуват думите на икономическия министър Стойнев, че правителството ще спази разолюцията на Европейския парламент, но ще започне строителството на тръбата тази есен?


Илиян Василев характеризира тези намерения като опит за съчетаване на невъзможното. Той пояснява, че дори да бъде реализирано някакво строителство, то ще се окаже безпредметно, ако газопроводът не бъде лицензиран и не започне да функционира. "Досега не мога да си обясня как е възможно български политици така еднозначно и ограничено като визия, да залагат целия си авторитет върху поредната провалена теза, която тръгна от т.нар. Енергиен шлем на бившия президент Първанов. В продължение на шест години подобни политически проекти, в които липсва бизнес логика, но които имат геополитически привкус, един след друг се сгромолясват. И то не привкус, който ги интегрира и внедрява в логиката на българското членство в ЕС и НАТО, а ги противопоставя!", коментира Илиян Василев.


От своя страна Димитър Бечев пояснява, че по принцип никой в ЕС не се изказва против "Южен поток", а въпросът е да се спазва т.нар. трети енергиен пакет, който осигурява достъп на други доставчици до тръбата. "Такава е принципната европейска позиция, а България е готова да даде привилегия единствено на "Газпром", което е в разрез с правото на ЕС", смята Бечев.


Шушу-мушу на тъмно


Какъв е правилният вариант за България в този случай? Според Илиян Василев, той в никакъв случай не е в инвестирането на стотици милиони евро в газопровод, чиято основна идея е да заобиколи Украйна и е с недоказана бизнес-логика. Василев припомня, че неслучайно технико-икономическото проучване е правено от компании, съсобственост на "Газпром", което е изначален конфликт на интереси. Бизнес-аргументацията на проекта не е била показана публично. "Министър-председателят Орешарски, твърде нетипично за премиер на европейска страна дори обяви, че петте часа преговори между него и шефа на "Газпром" Милер през есента, никога нямало да станат достояние на обществеността. В този смисъл доста хора, в това число и в Русия, могат да се опитват да правят от политиката бизнес, но в България нямаме този ресурс и поради това всеки път, когато се ангажираме политически, трябва да стъпваме върху здрава бизнес основа", отбелязва бившият посланик в Москва.


Кой и как харчи държавните пари?


Проектът може да се осъществи в България, въпросът е да не се харчат публични средства за него, отбелязва политологът Димитър Бечев и пояснява, че "Южен поток" е най-вече схема за генериране на приходи за фирми, близки до Кремъл и на някои техни приятели в България. "Най-големият проблем е, че още през декември в съвместната компания от България бяха налети 100 милиона евро, а условията на договора са непрозрачни. От една страна, това са публични средства, от друга обществото няма възможност да осъществява контрол при тяхното изразходване поради липса на прозрачност.


"Южен поток" се третира като публично-държавен бизнес проект, сиреч когато се дават държавни пари, е публичен, но когато се пита как се харчат парите и какви са условията, минава за частен. Ако в него се използваха единствено средства на "Газпром", тогава нещата стават частни, както при всяка чуждестранна компания, която идва да строи у нас. Поради това този проект най-вероятно няма да бъде приет, това е и посланието от Брюксел, тъй като в крайна сметка следва да бъде защитен българският интерес", обобщава директорът на представителството на ЕС за външна политика в София Димитър Бечев.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  Нито ден без статия в Дневник за ПАТОКА.
  А когато е от немско издание, не е нужно да се чете. Знае се какво се казва в нея: Северен ПАТОК ДА - Южен ПАТОК НЕ!

 2. 2 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тръбата на запад от Перник няма никакъв шанс, защото Европа не ще. Така че Газпром ако иска да строи тръба за никъде - да строи. Откога чакаме 250 хиляди нови работни места!

 3. 3 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Южен потоП - политика или бизнес? Политически бизнес, по-скоро

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":
  Да , още с първия цитат на статията да се чудя какви кахъри има Дойче Веле за българския суверенитет...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  И политика (висша) и бизнес !
  ''Д'' браво за снимката ! Някои забравят кой се договори с руснаците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "kasko":

  Ба, как да няма кахъри дойчо ве, ми притесняват се бюргерите когато се завъртат покрай една от най-дойните им крави. Зер друга такава заспала колония дето и смъкват и гащите от гъза няма по света.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1292 Весело

  Кутевчетата веднага да обяснят,какво е бизнес и какво политика...ако разбирасе правят разлика м/у понятията...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Южен поток ще открие доста работни места и привлече инвестиции. Освен това газта ще идва директно от източника Русия, без транзитни такси и се предполага цената да е ниска.. Освен това България ще получава милиони от транзитни такси..Така че от гледна точка на бизнеса е добре за Бг.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бизнес естествено от къде другаде Югозиточна Европа може да взема газ?
  От никъде без Южен Поток Българската икономика загива.

 10. 10 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 470 Неутрално

  @@@Ще наруши ли руската газова тръба националния суверенитет на България[email protected]@@

  А Северен поток нарушава ли суверенитета на Германия ???
  Като гледам германците не са много притеснени и си цоцкат газ на спокойствие
  Иначе ние нямаме право да стройм Южен Поток
  Хитреци

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Кой, Кой ,ще ми каже за този ЮП има ли сключен договор,колко ще струва и кой ще плаща.

  Кой, Кой?????

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#4] от "kasko":

  Много просто. Германия има директна връзка с Русия да внася газ и затова го купува на най-ниска цена. Дори искат да изнасят за Украйна!!!
  Българите, верни на "принципите" на ЕС, са готови да изядат торба сол на инат и да купуват много по-скъп газ, само и само да направят лошо на руснаците.
  Но и газ не е нужна на България. Без индустрия нищо не й е нужно. България е единствената соц страна с ръст на GDP под 1% на година. Българите ще се издържат с помощи от ЕС.

 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Защо никой, ни политик, ни журналист, не обелва и зъб за Северен поток, а срещу Южния поток ревнаха и европейците и хамериканците, а нашите продажници и цугигъзи, без да мислят, веднага се включиха в този хор - с цел да ги похвалят и им дадат бонбонче като на маймунки! Защото Северния поток захранва високоразвитите и богати индустриални държави на северна Европа, а Южния поток касае главно Италия и бившите соц от централна Европа, а те както е известно, са втора класа държави. Ето тези ДВОЙНИ стандарти на ЕС не мога да понасям!!!

 14. 14 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 470 Неутрално

  @@@Тези дни Сабине Бергер, говорителка на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер потвърди отново, че проектът "Южен поток" не е приоритет за ЕС@@@

  Е как да е приоритет като те си имат Северен Поток а нас искат за пореден път да ни изтъргуват и да ни използват за разменна монета в конфлитите между САЩ и Русия.

 15. 15 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Рублофилите определено бият американците по оптимизъм като стане дума за ЮП, макар че към днешна дата има по-голяма вероятност Ленин да подскочи и да удари един казачок пред мавзолея, отколкото тази тръба да бъде построена някога.

 16. 16 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#11:"deepblue"]Кой, Кой ,ще ми каже за този ЮП има ли сключен договор,колко ще струва и кой ще плаща. [/quote]

  Аз ще ти кажа !!!
  Русия плаща всичко, създава 20 000 работни места в България, после ни плаща транзитни такси и ни доставя газ на възможно най-ниските пазарни цени !!!

  Други въпроси?

 17. 17 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#15:"oos19355380"]Рублофилите определено бият американците по оптимизъм като стане дума за ЮП, макар че към днешна дата има по-голяма вероятност Ленин да подскочи и да удари един казачок пред мавзолея, отколкото тази тръба да бъде построена някога.[/quote]

  Че тя тръбата вече се строй. А какво мисли ЕС никой не го интересува, Русия стой тръбата и пуска газ.
  Клиенти много.

 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Колко е прав Илиян Василев!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivt26316017":

  Аз ще ти кажа !!!
  Русия плаща всичко, създава 20 000

  Документи.Нещо черно на бяло.

 20. 20 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "Южен Паток " ли е , "Лавка " ли бягай бързо от тях !!

 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#15] от "oos19355380":

  Какво значение има какъв ФИЛ си, когато става дума за живот и благосъстояние?
  Ако пазаруваш от Карфур си франкофил, от Алди си германофил, от Била си австрофил. Ако стоиш гладен, си българофил.

 22. 22 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivt26316017":

  Объркал си се, тая дето се строи не е за газ, а за въздух под налягане.

 23. 23 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#13:"Дедо Либен"]Ето тези ДВОЙНИ стандарти на ЕС не мога да понасям!!![/quote]

  'фащай влака за Сибир. За къв седиш още тука?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 213 Весело

  С-с-стойнев ще гледа филма "Колко много решетки".

 26. 26 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какви ли приказки за колонизатори, криптомасони и юдеорептили щяхме да слушаме ако България беше жертва на тоталния пазарен монопол и политическо изнудване от страна на някоя западна газова компания направо не ми се мисли.

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално
 28. 28 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Става дума за търговия. Ако искаш купуваш, ако не искаш не купуваш.
  Но да купуваш и да говориш против продавача, е връх на простащината.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Мутренски бизнес и Политика на Мафията, това е Южен пАток!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#29] от "Дедо Либен":

  Дедо Либене, не защитавай Путин.
  Лъсна му империалистическият задник на Путин. Оказа се, че е мръсен капиталист. Иска да продава газ срещу пари.

 32. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2883 Весело

  ПРИБРАХА ЮЖЕН ПОТОК

  Това показа проверка на Биволъ след като Европейският парламент реши, че проектът "Южен Поток" не трябва да се случва....

  https://www.bivol.bg/south-stream-end.html

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 33 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  [quote#16:"ivt26316017"]Русия плаща всичко,[/quote]
  Защо така нагло и безсрамно се опитваш да лъжеш, комуненце? Вроден навик или нещо друго?

 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#32] от "Realist":

  Ти наистина ли си мислел че тези тръби ще са част от потока?

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  Южен поток не е бизнес.
  ТОЙ Е ДАНЪК
  ДАНЪК "БЪЛГАРО-РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ"
  Начин за ИЗТОЧВАНЕ НА РЕСУРСИТЕ И ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  В ПОСОКА РУСКИЯ БЮДЖЕТ
  И ЧАСТНИТЕ СМЕТКИ НА ПРИБЛИЖЕНИ НА "ЗНАЕМ КОЙ" КГБейове.

 36. 36 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Южен поток не е нужен на България. Тя потребява на единица продукция в пъти повече енергия от ЕС. Т.е. вместо да дава луди пари за да строи газопровод по-добре да вложи тези пари в спестяване на енергия. Само сградите да изолира ще намери работа на десетки хиляди строители за маса години. А са предвидени 3,5 млрд. евра, които сигурно ще се утроят.
  Всички руски проекти са схеми за източване на държавни пари. Виж Сочи, Белене и т.н. Върха на нахалството е, да се влагат пари без ясни договори. Едиствено е ясно, че ще плащаме безумни пари.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#13:"Дедо Либен"]Защо никой, ни политик, ни журналист, не обелва и зъб за Северен поток, а срещу Южния поток ревнаха и европейците и [/quote]
  Ами има поне две причини>
  1. Северният поток е построен преди ЕС да приеме енергийната си стратегия, която задължава собственика на газопровода да пренася и чужд газ.
  2. Северният поток е частен проект. Там не са вложени немски бюджетни пари, а частни.

 39. 39 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 520 Неутрално

  За едни е бизнес като са взели и ще вземат още при започнато строителство както при АТЦ Белене.ЗА други е че ще има временно работа и ще могат да живнат няколко стотин семейства.За трети които са най многобройните е ужас защото след това ще са задължени да изкупуват скъпа газ за да изплащат газопровода,безплатен обят няма. А че е политически то се вижда от всички след като си член на организация която отхвърля строежа единствени ние да се противопоставяме и да заявяваме че ще строим на каково може да ни намирисва освен като на кримски истории.

 40. 40 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#9:"ivt26316017"]От никъде без Южен Поток Българската икономика загива. [/quote]
  Ако обичате, таваришч, плоските лъжи - в групата на пенсионираните АБПФК. Тук има хора с достатъчно акъл в главата, за да им пробутвате подобни небивалици. А, освен това е хубаво да свикнете с мисълта, че Южен пАток НЯМА да има. Ще бъде заменен с приоритетни проекти, осъществяващи доставки от АЛТЕРНАТИВНИ на северноазиатската газстанция източници. И да, такива алтернативи ИМА - свиквайте.

 41. 41 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#29:"Дедо Либен"]политиката на "Дневник" е откровено антируска и проамериканска с цел "промиване на мозъци"[/quote]

  Пак питам, какъв го дириш тук тогава? Отговор обаче няма, защото си на щат на пасола, за да тролстваш из форумите. Национален предател!

 42. 42 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#38] от "bawarec":

  Момче, когато човек иска да свърши една работа - намира възможност, а когато не иска да я свърши - намира причини! Та и твоето обяснение, не че не е вярно, но е оправдателско!!!!!

 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2883 Любопитно

  [quote#42:"Дедо Либен"]когато човек иска да свърши една работа - намира възможност, а когато не иска да я свърши - намира причини! [/quote]

  От тройният шлем /пардон ...../ коя работа се случи, това не е работа, това е мафиотска далавера да се усвоят едни пари.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6832 Неутрално

  явно е повече бизнес , по скоро дасе нагушат някои по близки до " слънцето " .

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Само фактът, че абсолютно непрозрачно Орешарски е водил раззговорите и червените държат да запазят колкото се може повече в тайна, ме кара да съм много подозрителна към целия проект.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  КОЛКОТО ПО ДАЛЕЧЕ СМЕ ОТ ИУПЦИЯ И РУСИЯ/ПО ДОЬРЕ.УТРЕ МОГАТ ДА ДОЙДАТ ДА УКУПИРАТ БЪЛГАРИЯ,ЕДНИТЕ ДАМЗАЩИТЯТ ГАЗОПРОВОЛА СИ ИИРУСНАЦИТЕ КУПИЛИ ИМОТИ У НАС ИЛИ ТУРЦИТЕ ДА ЗАЩИТЯТ ТУРЦИИЕ СИ.ТЕ И ЬЕЗ ДРУГО НИ УПРАВЛЯВАТ ЧРЕЗ СЕРГЕЙЧО,МЕСИАНЧО

 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivt26316017":
  "Русия стой тръбата и пуска газ.
  Клиенти много."

  Клиентите не са много. Клиентът е точно един - ЕС.

  подпис
 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#38] от "bawarec":
  "Ами има поне две причини>
  1. Северният поток е построен преди ЕС да приеме енергийната си стратегия, която задължава собственика на газопровода да пренася и чужд газ."

  Нещо повече Северен поток е построен във време, когато ЕС не гледаше на Русия като на агресор.

  подпис
 55. 55 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#50:"Дедо Либен"]Доказателство за това, че си инвалид с тежки ...[/quote]

  Трай бе, трол!

 56. 56 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "В случая сме свидетели на опит на местни политици и кръгове да заработят известна доза допълнително доверие пред руските си партньори, което се оказа доста късо като замисъл, но твърде вредно за България като отражение...''
  Тези ''сесесерейци'' никога, по никакъв повод не са и помисляли да направят нещо полезно за България. Те и техните тукашни подлоги имат едно, единствено въжделение - да ограбят и присвоят, колкото се може повече, преди опростачения нашенец да е прогледнал.

 57. 57 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тука е като на футболен ма4...от едната страна на стадиона крещят - " Само Левски "....от другата страна ." Само ЦСКА "...като ги питаш защо бе..казват - те са Националната ни Гордост!!! Като про4етеш на таблото имената на игра4ите , само 4-5 българи са на терена...останалите са все 4ужденци....

 58. 58 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#8] от "ostin22": Досега каквото се е предполагало в отношенията България - Русия все е било в полза на Русия и загуба за България.

 59. 59 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#35] от "Hawaii":
  До коментар [#36] от "bawarec": Абсолютно съм съгласен.
  Напишете тези текстове оше 1000 пъти белким някоя чугунена глава все пак се замисли и за децата си а не само за опорните точки (ако искате помощ ще се намерят помощници но правото е ваше).


 60. 60 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  най лошото на бългаария,че няма късмет на поробител и освбодител.поробител ТУРЦИЯ!беше една жестока /не сао към българия ,но и други народи/ислямска държава.ако бяхме завладени от европейска щеше да бъде по добре.СЪЩОТО е и освободитеелската ни РУСИЯЕДНА ДЕСПОТИИЧЧНАдържава която имаше крепостни /роби/ до 1869 г,която в тази война искаше да заладее ИСТАМБУЛ и средиземно море ,а не да освободи българите.но икаше да бъдем задунаайска губерния.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK