Либерализъм по български

Делян Пеевски и Лютви Местан в парламента, когато се гласува кабинетът "Орешарски"

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски и Лютви Местан в парламента, когато се гласува кабинетът "Орешарски" Коментарът на Тони Николов е от портала "Култура":


За никого не е тайна, че предстоящите европейските избори се мислят в България преди всичко като "национални": един вид референдум "за" или "против" сегашното управление.


В същото време няма как те да не са и напречен разрез на идеите ни за Европа, за "българското присъствие" в Европейския парламент между "мита и реалността", ако използвам една дефиниция на Лютви Местан, към която ще се върна по-нататък.
Ала тъкмо


това присъствие между "мита и реалността"

повдига множество въпроси: за българската политика като цяло и за идейната съвместимост между българските политически партии и техните европейски (идейни) семейства. И след като вече споделих някои размисли за "социализма по български", може би е крайно време да обърнем внимание и на "либерализма по български". Доколкото българският либерализъм, особено в лицето на ДПС като член на ALDE и на Либералния интернационал, ни изправя пред политически парадокси, който биха накарали да занемеят множество теоретици на либералното – от Джон Лок до Алексис дьо Токвил и от Фридрих фон Хайек до Джон Ролс.


Първо, защото либерализмът е бил дефиниран в историята си по всевъзможни начини – като опит да се отстоят естествените права на гражданите, като опит за намаляване на властта на държавата над индивида и т.н. Идеи, които в своята просвещенска версия са секуларизиран вариант на християнската етика за основополагащото достойнство на човешката личност и нейната свободна воля. Така стигаме и до  класическата дефиниция на френския философ Мен дьо Биран от 1816 г.: "либерализмът е доктрина, благоприятстваща развитието на свободите".


Дотук всичко е ясно. Просто приемаме, че хората, изповядващи подобни възгледи за свободата, независимо от своя етнос, език или вяра, гласуват за партии, които изразяват либералните идеи в Европа.


Ала как изглеждат тези принципи, ашладисани на българска почва? У нас, в случая с ДПС, те няма как да са индивидуален избор, доколкото цял един етнос става изразител на идеите на политическия либерализъм.


Тоест, за да стане още по-ясно:


"либерализмът по български" е възможно най-анти-индивидуален, той е комунитарен

(общностен), етнически, че дори и териториален (електоралната карта на европейските избори ясно ще покаже кои са "либералните региони" в България).


Което, откъдето и да се погледне, определено е принос към либералната политическа теория. Шарл дьо Монтескьо развива интересната политическа хипотеза за връзката между големината на територията и начина на управление. Монтескьо смята, че големите империи като Русия са обречени на деспотизъм (в най-добрия случай на "просветена монархия"), докато по-малките държави (по модела на Швейцария) имат реални възможности за демократично и либерално управление.


Можем само да гадаем какво ли би казал Монтескьо при вида на върволиците "дисциплинирани либерали" в малка страна като България, които още в ранни зори  "индивидуално" изразяват своята "свобода" в съответните етнически региони.


С което стигаме до втория парадокс на "либерализма по български" – неговият териториален признак, който със сигурност ще се прояви и на тези европейски избори.


Как обаче ставаш либерал поради факта, че си роден в Лудогорието или в Родопите?


Не е ли това абсурдно, също толкова абсурдно, ако примерно всички граждани, живеещи на бул. "Александър Стамболийски", се окажат земеделци и гласуват за БЗНС, а пък родените в Карлово – последователи на Карл Маркс и избиратели на ПЕС? Подобни факти би трябвало издъно да пренаредят "теорията на вероятностите" или пък да преосмислят "либералната теория".


Уви, не е така. Либералите от ДПС особено се гордеят с приноса си към "европейския либерализъм", най-вече в частта на изнамерената от тях "заедност".


Посветени в идейния свят на ДПС дори споделят, че вече почетният председател


Ахмед Доган години наред подканвал
известни български художници да нарисуват "либералната идея"


в една от залите в централата на движението на бул. "Стамболийски". Трудността била как "либералната идея" да се "побере" в едно женско лице, затова най-накрая, разочарован, Доган сложил край на проекта, който би бил още един европейски принос на ДПС.


И за да не каже някой, че в "либерализма по български" няма нищо индивидуално, е редно да кажем няколко думи за втория човек в българската либерална листа – г-н Делян Пеевски, чиято личност миналата година предизвика толкова силен обществен отзвук, че може би затова ДПС е решило да го изпрати в Европа (пак според Лютви Местан – "за да не се подкопаят основите на либерализма и демокрацията").


Както виждате, отново сме в полето на "либералната теория".


Явно тъкмо г-н Пеевски е тази
пресечна точка между "либерализма и демокрацията"


чиято остра липса отдавна се е усещала на Стария континент. А как точно ги е "пресякъл", навярно ще научим в хода на предизборната му кампания.


Отправеното послание и така е повече от красноречиво. Даже по-красноречиво от лозунга на предизборната кампания "ДПС в Европа, Европа в България", който може да се интерпретира всякак.


А времето на въпросите дойде. И "ДПС в Европа" предлага много важни теми за европейски дебат.


Така например от лидера на европейските либерали Ги Верхофстад би било интересно да узнаем доколко медийните и други монополи в България са съвместими с либералните идеи за индивидуалната инициатива.


Или пък как зачитането на човешките свободи –  най-вече на правото на гражданско неподчинение, за което изрично настоява бащата на либерализма Джон Лок – са съвместими с действията на подкрепяното от ДПС правителство на Орешарски?


И още: как "зелената икономика" и опазването на околната среда (приоритет в европейската либерална програма) кореспондират с действията на Искра Михайлова (пета в евролистата на ДПС), дала зелена светлина на проекта "Карадере"?


Нищо чудно от партията на европейските либерали да ни отговорят иносказателно (в стила на казаното от Сергей Станишев по повод изпращането на Пеевски в ДАНС): всяко време изисква нетрадиционни решения.


Ала тогава метафората на Лютви Местан за "мита и реалността" изцяло се преобръща. Защото излизаме от "реалността" и влизаме в "мита". По-точно в мита за Херкулес.


Нали


Делян Пеевски беше провъзгласен
за "нов Херкулес"


и се яви на българската политическа авансцена, защото с "нетрадиционните си методи" трябваше да разчисти "Авгиевите обори" на българското статукво. Спомняме си и за силния отзвук от този му първи чутовен подвиг.


Затова е повече от интересно какъв ли нов Херкулесов подвиг му е отредила нашата либералната общност в Европарламента?


Улавяне на "критския бик" (и справяне с гръцката дългова криза)?


Открадването на златните ябълки на Хесперидите (за попълване на европейските валутни резерви)?


Или пък справяне със страшното триглаво куче Цербер, което е на подстъпите към Европа и ни грози с война?


Явно тъкмо в персонификацията на този мит е и разковничето на "либерализма по български".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Явно тъкмо г-н Пеевски е тази
  пресечна точка между "либерализма и демокрацията"
  ––––––––––––––
  Каква точка е г-н Пеевски? Та той е цяла галактика, не - цяла вселена на съжителството на османския либерализъм и демократическия централизъм.
  Вечна слава!!!

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2845 Весело

  ...Ахмед Доган години наред подканвал
  известни български художници да нарисуват "либералната идея"...

  Един портрет на мамин Прасчо би изразил най добре душевността на бълг. либерализъм !!!

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Весело

  Под една кичеста круша в една от трендафиловите градини било постлано черно-жълто китено чбрдже, на което седели две лебеници или, както ги наричат казанлъчени, две дини, които представляват едносъщност и неразделност, или, да кажа по-понаятно, едната лебеница, която била твърде голяма и малко продълговата, седяла на черджето, а другата, която била малка и туплеста, седяла на първата лебеница, така щото от тия две разновидни лебеници произходило едно неразделно мазно тяло, което се наричало...
  Красота!
  http://chitanka.info/text/3784-maminoto-detentse
  Колчем стане дума за тоя виден български либерал,, се това ми идва наум!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Весело

  АЛДЕ къде се спотайват по такава тема, или те са "ни лук яли, ни лук мирисали"...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 5. 5 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1024 Разстроено

  Колкото ДПС-то е Либерална партия
  "...........върволиците "дисциплинирани либерали" в малка страна като България, които още в ранни зори "индивидуално" изразяват своята "свобода" в съответните етнически региони."

  толкоз и д. пеевски е демократ.

  ...олигарх с дебел врат, избутан насила на светло!

  Благодаря Тони за интелигентната приказка!

 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Гневно

  Ако някой си мисли, че след тези избори нещо ще се промени, дълбоко се лъже. Предсрочни избори няма да има, понеже после ще почнем да говорим за изборите догодина, как те ще са следващият "измерител".

  Само в референдума ми е надеждата. Ами се чудя колко време ги проверяват тия подписи там, а подписите на партиите, дето се оказа и фалшиви, ги провериха за нула време, нали?!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1024 Разстроено

  До коментар [#3] от "Николай Колев":

  И какво излиза?
  Картината пак е същата, както я е опис Л.Каравелов.

  Да яхнеш либералната идея, за да задоволиш жаждата си за власт и благоденствие!

  Ама това клетите хорица,гласуващи под строй, едва ли могат да го осъзнаят!
  Тъжно, ужасно тъжно!

 8. 8 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Извод. Колкото по зависим, толкова по свободен. Вижда се, че Доган е марксист и диалектиката му е в кръвта.

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 865 Неутрално

  колкото бсп са леви а герб десни ,толкова и дпс са либерали

 10. 10 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  БЛА БЛА БЛА, много думи, нищо смислено, което е неприятно, защото автора реално е един изключително приятен и начетен човек.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Либерален феодализъм

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Весело

  На Дебелянчо е отредено да изиграе ролята на Боримечката в съвременният и политкоректен вариант като защитник на мирните турци от озверелите българи застрашаващи индивидуалните им права и свободи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Възхитен съм от блестящото изложение!Бих искал да познавам автора!Напълно съм съгласен с него,особено в частта за "териториалния" и "етнически"либерализъм.
  Просто няма какво да добавя!Моментът не за шеги и "задявки".
  Положението е много сериозно!!!!
  ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА ГЛАСУВАМЕ ПРАВИЛНО!!!!

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Либералната идея ?! ДПС е частна корпорация с огромни не обложени с данък печалби!

  klimentm
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  какви либерали от една етническа формация , която се определя за партия и коалира на комунистите . ОСТАВКА !!!!!

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  "Ахмед Доган години наред подканвал
  известни български художници да нарисуват "либералната идея" в една от залите в централата на движението на бул. "Стамболийски". Трудността била как "либералната идея" да се "побере" в едно женско лице, затова най-накрая, разочарован, Доган сложил край на проекта, който би бил още един европейски принос на ДПС."

  Съмнявам се това да е истина... Ако обаче греша, редно би било едно женско лице да представлява проблем от гледна точка на ислямската стилистика. Или и тя като всичко побългарено е с известни уговорки, както и консумацията на свинско и винско?!
  Може пък тези детайли да са белег на нарастващ либерализъм в етноса...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  [quote#10:"skrita_sila_m"]БЛА БЛА БЛА, много думи, нищо смислено, [/quote]

  Ми то, от де акъл да го разбереш?

  Ама виж, опорни точки имаш!

 18. 18 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 381 Любопитно

  БП = БългарскоПроизводство = БългарскиПредател = БарековПеевски = БългарскаПартия = ....... и т.н. Дали българските "гъбари" и "рибари" разбират голямата опасност ? Или това ще бъде ясно за всички.... едва на 26 май ??? !!!

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Весело

  [quote#14:"klimentm"]Либералната идея ?! ДПС е частна корпорация с огромни не обложени с данък печалби! [/quote]
  М'чи ... от такваз корпорация - какво по-либерално?

 20. 20 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  прасчо и тайфата от нескопосани грешки на майката природа решиха че кораба потъва и айде газ към европата,всичката измет в бг някак си стана лидер подсигуряващ се ежедневно с още повече власт,така става като нямаме ефективно работещи психиатрични клиники за да ги прибират навреме

 21. 21 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#2:"SS"]Един портрет на мамин Прасчо би изразил най добре душевността на бълг. либерализъм !!![/quote]


  браво пич... Хареса ми духовитостта ... колкото и да е труден живота , четейки подобни неща , малко се разхлабва възела на времето ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 22. 22 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#10] от "skrita_sila_m":

  Прасчо , защо се срамиш да си новия ни митологичен герой ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#8] от "bawarec":

  Той е и специалист по ХИДРОМЕЛИОРАЦИИ !Забравихте ли???
  Благодарение на това този ИСТИНСКИ ЛИБЕРАЛ изкарва насъщния си!

 24. 24 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Сите видехме къв расов бирдомуз е изчувал Сава ефенди у сарайските кочини!
  Ма по добре хвърлете ено очо в свърталищтето на Октопода!

  http://www.vsekiden.com/106770/oligarhat-ognyan-donev-zhivee-v-beliya-dom-na-sadiya-pengezov

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Къв либерализъм, кви 5 лева! ДПС е филиал на корпорацията ДС/КГБ. Цели:1. Да се ограби възможно повече ресурс, за възможно по кратко време. 2. Да се ерозира вярата в европейското бъдеще на България. 3.Чрез умела пропаганда да се подържа страх в собствения електорат, съответно и в този на ''братските'' националистически партии. 5. Подпомагане на БСП/БКП за връщане на страната към тотална руска зависимост.

 26. 26 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#25] от "yorddj":
  Ти май? откри топлата вода бе?
  На всеки полу-грамотник е до болка ясно,че: електората на червената мафия има ИНТЕЛЕКТ на ДОБИТЪК !

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 27. 27 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В България цялото съдържание се изчерпва с етикета.

  Най-близо до либералните идеи са РъБовете.

  Социалистите са десни.

  Националистите са леви.

  ДПС изобщо не са политическо формирование.

  Абе, пълна каша.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  ""либерализмът по български" е възможно най-анти-индивидуален, той е комунитарен"

  Капиталисти са от ленински тип. Това определение се използваше от червените винаги, когато искаха да проектират някакво явление на цивилизацията върху собствената си извратеност.
  Днес, когато червените не са монополисти във властта то единствената новост е, че прилагат нови форми на извратеност.

  подпис
 29. 29 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#9:"Stewie"]колкото бсп са леви а герб десни ,толкова и дпс са либерали[/quote]

  ГЕРБ са безапелационно десни. Строга бюджетна дисциплина и минимална намеса на държавата в икономиката.

  Каролев веднага ще дофърчи да ми дава пример с национализацията на пенсионите фондове, ма я да види Орбан какво направи в Унгария с техните.

  Просто ситуацията беше такава, че такава че държавата трябва да налива пари в частните фондове за да могат хората да вземат някаква пенсия, различна от 10 лв и 50 ст. Явно цялата схема беше замислена като далавера, а не като система която има шанс да работи. В такива случай е нормално държавата да се намеси.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Авторът прави една основна грешка- той приема либерализмът като чиста монета и оттам тръгва да критикува българския му вариант. А нещата стават много по-сложни с това, че западният либерализъм е в криза, че той вече не носи само свободи, или поне не за всички. Но за да се разбере какъв е проблемът, то трябва да се извърши пълна ревизия на разбирането ни за свобода. За да се разбере как се получава така, че се борим за свобода, а то става обратното. Ако нашенският либерализъм е една несвобода и гласуване под строй, то и западният не лъже. Нашенският може да го квалифицираме като по-брутален, но не и като противоположен на западния. В момента западният либерализъм бута обществото към масово хомосексуализиране като в същото време е ОК с подтискане свободата на словото на противниците на разпространението на хомосексуализма. Той ще бъде и ОК когато се криминализира съмнението в нормалността на хомосексуализма, когато се упражни върховно насилие и подтискане свободите на хората. Засега е ОК с подтискане свободата на словото като например да ти изтрият постинга или да те изключат от форума.

 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На някои много им се иска да е така, но уви, не е!

  Това са пълни глупости и нищо повече от една мозъчна промивка - цитат:

  "За никого не е тайна, че предстоящите европейските избори се мислят в България преди всичко като "национални": един вид референдум "за" или "против" сегашното управление."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Така например от лидера на европейските либерали Ги Верхофстад би било интересно да узнаем доколко медийните и други монополи в България са съвместими с либералните идеи за индивидуалната инициатива."

  Мдам,най - накрая някой се сети да зададе уместен въпрос към т.нар. европейски либерали.
  Кви са тия либерали,дето си затварят очите за ченгеджийницата ДПС и се правят на застреляни за безобразията им на местно ниво?Нима гу'син Ги не се досеща, че ДПС е олигархично-икономическо образувание,което се заиграва и използва българските турци като донор на глас.
  Назначението на Делян Пеевски не беше коментирано от гу'син Ги, той удобно си замълча,остави ПЕСоглавите и ЕНП-то да се ръфат на тялото му.
  Нейсе удобно му е а Ги-то да си кеса и да се прави на улав очаквайки поредната порция гласове от лиУбералните български турци.Лицемери нещастни.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Цялата тази "статия" е един неолиберален памфлет, един опит за поредната мозъчна промивка.

  Тоя говори за "либерализъм по български", като забравя да спомене, че това е всъщност "либерализъм по американски".

  И то 1:1!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#22] от "too_many":

  ?!?

 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "Think Pink 18X ☺":

  Затова Борисов и Г"Е"РБ вкараха страната в икономическа рецесия, почти удвоиха безработицата на 12.4% в края на февруари 2013 година (в края на мандата на Станишев тя беше на 6.8%), докараха опасно ниска инфлация (-3% в края на февруари 2013) и спряха икономическия растеж!

  "Велики" "постижения" на дясната "икономическа" (псевдо)наука! Няма що!

  И като се има предвид, че тези неща можеха да се преборят, то се оказа, че "макроикономическата" и 'финансовата" им политика нямат нищо общо с "икономика", а по-скоро с идеология!

  Добре, че ги изгониха като Жан Виденов!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "Think Pink 18X ☺":

  Остава само да се отговори на въпроса, къде и за какво отидоха милионите от Еврофондовете при Борисов?

  От макроикономическите показатели на 3.5 годишното му "управление" става ясно, че са използвани нито за борба с безработицата (, която той почти удвои), нито за борба с опасно ниската инфлация (, която той докара), нито за икономически растеж (, който той на практика спря!), още по-малко за борба с рецесията (, която той с дясната си "макроикономическа" и "финансова" политика вкара в страната и ускори развитието и)!

  Къде и за какво са отишли милионите от Еврофондовете при Борисов тогава?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на Ironside
  Ironside
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Либералните партии изчезнаха от България още в началото на 20 век.

 38. 38 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#35:"socialen"]Затова Борисов и Г"Е"РБ вкараха страната в икономическа рецесия, [/quote]

  Ти, смешнико, знаеш ли какво означава думата рецесия. Я намери данните за растежа на БВП по години и ще останеш много учуден. 2009 година е последната с рецесия. Щото бюджета е на Орешарски. 2010 бяхме една от 5 страни в ЕС с растеж.

  А сега сме на 27 место по растеж. В другите държави вече забравиха кризата. Включително Румъния заетостта, доходите растат с двуцифрени проценти. А тук екперта произвежда нови и нови безработни всеки ден.

  Начело сме единствено в класацията на фалиращите фирми.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ragnar Lodbrok":

  Политика и икономика са неразделно свързани.

  В този смисъл либералните партии, освен политически, развиват либерална икономическа политика - дерегулиране, либерализиране и прочие.

  Това служи на богатите и на олигархията, и както виждаме води до обедняване и оредяване на средната класа и в САЩ, и в България.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#38] от "Think Pink 18X ☺":

  Не е вярно!

  В периода 2005-2009 година на управлението на, по думите на Борисов, "Тройната Ламя" Брутният Вътрешен Продукт нарастна с 80%!

  Безработицата спадна до рекордно ниско за нас ниво от 6.8%!

  Борисов я удвои почти на ниво 12.4%! Какъв растеж тогава!

  Всъщност, оказа се, че макроикономически управлението на "Тройната Ламя" е най-успешното досега!

  "Управлението" на Борисов - най-некадърното, барабар с Жан Виденовото!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#38] от "Think Pink 18X ☺":

  Това с фалиращите фирми е "заслуга" на Борисов!

  Ми той почти удвои безработицата от 6.8% на 12.4% за 3.5 години!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#38] от "Think Pink 18X ☺":

  Радвам се, че даде Румъния за пример!

  За твое сведение -
  Безработицата в Румъния през 2009 беше 6.9%. У нас, 6.8%.

  През 2013 година безработицата в Румъния беше 7.1%. У нас, 12.4%!

  Демек, "Юнакът" Борисов успя за 3.5 години да унищожи у нас цели 180.000 работни места!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#41] от "socialen":

  Човек, не си ли чул - имаше световна иконоическа криза - в Испания, в Гърция, безработицата достигна 25%.

  Не я е направил Борисов, напротив. Леко се разминахме именно заради Борисов

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#43] от "Think Pink 18X ☺":

  В Гърция и Испания беше обаче дългова криза!

  Публичният Дълг на Гърция към външни кредитори беше станал на 186% от Брутния Вътрешен Продукт!

  Тука публичният дълг към външни кредитори е около 18% от Брутния Вътрешен Продукт!

  Нали има разлика!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "skrita_sila_m":

  Такива са всички (нео)либерални прислужници!

  Начетени и приятни на външен вид, прилагащи последователно мозъчни промивки с "интелектуалните" си текстове в услуга на олигархията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Дисциплинираните либерали" са просто паразитен електорат пренесен в услуга на имперските цели на Русия. Така, че това са просто рубладжии, които не разбират това.

 47. 47 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Стига сте джавкали, а кажете как да накараме българина да гласува........без значение за кого ! След 70% участие всичко си отива на место /нека БСП/ДПС да вземат 50%....поне ще знаем защо сме на това дередже......

 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Ако трябва да подредим българските парламентарни партии в европейския парламент, то мястото им е следното:

  ДПС, ГЕРБ - в ПЕС (и то при крайно лявото крило от нея)

  Атака, БСП, Бареков - пред футуристичната сграда на парламента в Брюксел, облечени с фланелки на Че Гевара, веят знаменца със сърпове и чукове, мятат камъни по полицията и палят витрините на Макдоналдс

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  [quote#45:"socialen"]Такива са всички (нео)либерални прислужници! [/quote]

  "либералната" ДПС е една от многото закачки на същия ритуал, чиито последен епизод беше акцията "Европеевски". А целта е ясна - Доган да демонстрира, че е незаобиколим фактор, колкто и скандални да ни се струват неговите номера. Подобно на училищния хулиган, който за да демонстрира че няма 6-5 при него, хваща някой срамежлив очилат съученик от съседния клас и го пребива на всеосмотрение пред всички, без никакъв повод, причина и предистория.

 50. 50 Профил на botev_levski
  botev_levski
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Хора идете да гласувате! Срам голям ще е ако тва прасе го изберат

 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всъщност статията не е за либерализма, независимо дали става дума за политически, за правен, за битов или за икономически либерализъм. На практика тя е насочена срещу факта, че почти цяла една народност в границите на една държава, турската народност в България, членува в една политическа партия. В ДПС. Което, от където и да го погледнеш, води до неатакуемия извод, че ДПС е не политическа, а е етническа партия. Тоест, че на практика тази партия е противоконституционна. Но всичко това е направено толкова беззъбо и неясно, че на практика е излишно.

  Макар че проблемът наистина съществува, въпреки неадекватните решения на партийния на практика по своя състав уж надпартиен и надпролитически Конституционен съд. И че той вместо да тушира, усилва отрицателните тенденции международностните отношения между различните народности в рамките на държавата. Защото политиката, правилната политика, която може да се води само при нормално поведение на нейните граждани, е областта, в която се проявяват основните и най-важни материални интереси на различните социални групи в държавата, голяма част от които са разнопосочни, противоположни и дори антагонистични по своята същност. Поради това нормалното състояние на отношенията между политическите партии е тяхното взаимно политическо противопоставяне една на друга там, където те защитават интересите на различни социални групи в държавата.

  При такава етнополитическа система нормалните социални противоречия между социалните групи в рамките на една държава, преминавайки през механизма на политическата система, се превръщат в етнически (и частично в религиозни) противоречия, което от своя страна води до междуетнически борби. И ако в в България това все още не е станало, трябва да се благодарни преди всичко на факта, че българите и българските турци в България притежават огромна народностна толерантност, изградена в миналото поради факта, че българите като народност притежават и винаги са притежавали такава толерантност. И, както казва един сащенски публицист в своята „Книга за българите” , издадена през 1914 година, защото след разпаденето на Туската империя турците и евреите в България не са били подложени на ония етнически гонения и притеснения, на които са били подложени в другите държави.

 52. 52 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 381 Весело

  Г-н Д. Пеевски тръгна по Европа.

  България вече му е малка за размаха и възможностите.
  Като обикновен дупетат и шеф на ДАНС за един ден направи мноооууго за българския народ. Сега като се развихри в Брюксел с неговия интелект и моно лингвизма, ще промени напълно представата за България.

  ДПС за сетен път доказа с какви уникални кадри разполага.

 53. 53 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Няма да има повече от 40% избирателна активност, защото заслужаваме "преуспели млади мъже" да ни...Кандидатурата му е плесница, защото чрез нея ще се покаже колко незаинтересовани са голяма част от избирателите и няма да идат до урните. Неговото присъединяване към Либералите в ЕП е също толкова безсмислено, колкото либерализма е безсмислен за всички онези, които няма да гласуват. Ако някой си мисли, че е далеч от политиката и не го вълнува, жестоко се лъже, но ще го разбере по-късно. Политиката има за цел да "събере" една енергия и да я насочи натам, накъдето е угодно на водачите й. Избирателите избираме само накъде да тръгнем. Жалко е, че нас въобще не ни вълнуват теми не само от европейско, международно, но и местно равнище. Заслужаваме 17 Пеевски в ЕП и ще си ги получим. Съмнявате ли се? Иначе...честно - не виждам нищо лошо в номинацията на Пеевски - всеки гражданин може да се номинира. Ако бяхме нормални, той едва ли щеше да влезе. Истината е, че в Гърция например "Златна зора" ли беше постигна добър изборен резултат и това беше разпознато като симптом (който следва да се лекува). У нас изборът на г-н Пеевски не е симптом, а правило, което ще се потвърди и сега. Значителна част от населението няма да гласува...Надявам се и точно те да нямат нищо против г-н Пеевски, защото просто нямат право.

 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Неутрално

  На комунист и анти-комунист никога няма да му светне що е то либерализъм.
  Някой трол като авторът на тази статия най-много да ги накара да се джавкат.

 55. 55 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Весело

  Гледаш го- куче... мърляво, проскубано, а в очите - човек!
  Гледаш го- човек... наконтен, облечен, а в душата- помияр-Комунист!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 56. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "ДПС в Европа"

  Ох, горките европейци !!!!

 57. 57 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Толкова изкривено, тясно и елементарно тълкуване на понятието "либерализъм" е по силите само на портала "Култура" и неговите препечатчици.

 58. 58 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Снимката рути . Младият Луи 13 и кардинал Ришельо. Само нашата земя юнашка ги ражда такива. Особено ако се използва органична турска тор, разбира се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK