Отнесени от дъждовете, наводнени от безхаберието

2012 г. язовирът в село Бисер

© Георги Кожухаров

2012 г. язовирът в село БисерДа се случи веднъж – това е инцидент. Да се случи втори път – това е безхаберие. Трети път – диагноза.


По българска традиция зимата ни "изненадва" със снега, а през пролетта дъждовете отнасят цели села. Само за последните седем години при няколко поредни наводнения обилни дъждове скъсаха язовирски диги, а всеки път е като първи и все се оказва, че е било възможно жертвите и щетите да се ограничат. Проблемът е защо чиновническото безхаберие и безнаказаност продължават да си играят със съдбите на хората.


Сляпото космическо око
Мнозина си спомнят пословичната г-жа министър, която в кабинета на БСП, ДПС и НДСВ се грижеше повече за прическата си, отколкото за повереното й и специално създадено за нея министерство на бедствията и авариите. По времето на г-жа Природно бедствие беше купена и космическа система за наблюдение за 1,3 млн. лв. Това иронизирано от медиите "космическо око" на Емел Етем трябваше да работи за "откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари, свлачища, наводнения, топене на снежната и ледова покривка" и други природни катаклизми. Е, тези пари ги отнесоха други вятърничеви бедствия, защото "окото", остана сляпо и не заработи.


През 2007 г. хората в Цар Калоян бяха сполетени от първото голямо бедствие след наводнение. Загинаха 8 души. Десетки домове бяха на практика разрушени. Управляващите се оправдаха с "нелогични дъждове". Основната вина беше насочена към лошото стопанисване на микроязовирите в района, използвани най-често като рибарници. След близо година, прокуратурата спря разследването, но установи причини за тежкия инцидент: интензивните валежи; недобрата проводимост на преминаващата през Цар Калоян река Хлебаровска; лошото техническо състояние на двата язовира край населеното място.


Чий е този язовир


След пет години (2012 г.), наводнение в село Бисер погуби 11 души. Рано сутринта на 6 февруари се къса стената на язовир "Иваново". Вълната залива цялото село, като част от къщите са потопени до половина, а другите са пометени от водата. Разследването продължава, но се оказва, че отново причина за инцидента са: обилни валежи; безотговорно стопанисване на язовир "Иваново".


Тук дори сюжетът със стопанисването на язовира, по чиито стени е имало пукнатини още през 2006 г., прераства в откровена гротеска - никой не се е трогнал от състоянието му заради спорове за собствеността между Министерството на отбраната, Община Харманли и областната администрация в Хасковско.


Замитай под чергата - мерки без резултат


Не бяха ли тези два тежки случая, при които загинаха 19 души, достатъчни за поуки. След като понякога валят обилни дъждове, не трябва да има рискови язовири, непочистени дерета и речни корита. Какви мерки обаче се предприеха?


През 2012 г. кабинетът "Борисов" реши контролът над всички язовири в България да премине към държавното предприятие "Язовири и каскади". Бяха проверени множество язовири. По същото време общините бяха задължени да почистят дерета и речни корита от паднали дървета, боклуци и опасни диги.


Е, оказва се, че и тези мерки са извършени през пръсти и са били кампанийни, защото тази седмица беше пометено от водната стихия видинското село Плешивец. Причината: поройни дъждове и непочистени дерета. Да звучи познато? За щастие жертви няма. С изключение на удавени животни, разрушени жилищни и стопански постройки.


Защо никой не лекува болестта?


Несвършилите работата ще се покрият с мантията на "колективната отговорност". Ще чуем, че природни катаклизми или индустриални катастрофи не могат да се предвидят.


А бедствията и инцидентите често имат обща история на болестта. За съжаление обаче никой от отговорните или не успява да види проблемите, или не желае да ги разреши. При подобни случаи винаги има някой, който си е проспал задълженията, удобно е пропуснал някоя допустима нередност, държавната машина не е успяла отново навреме да задвижи тежките си колела.


И още по-горчиво може да стане, когато проблемът започне да се прехвърля в популистките усти на политиците. И е много вероятно да се чуят речи от парламентарната трибуна, да се създадат анкетни комисии, да започнат нови проверки на язовири, реки, дерета. До следващия път, когато пак ще се чудим откъде ни заваля...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  докато не осъдят няколко виновни никой няма да се замисли и само ще се усвояват пари . Милиони се откраднаха покрай наводненията. Подобно на схемата с кучетата .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Българска работа...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Където стъпи дпс - трева не никне..

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Да въведат светофари,които предупреждават за преливания и наводнения.

 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  всички тия агенции и министерства и областни управи се контролират от твоите приятелчета комунистите. това не е ли поредното доказателство, че във всички райони където БКП и ДПС са впили нокти в местната власт, тяхната мафия опропастява живота на всички граждани живеещи там...

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  Абе светофар - кмета трябва да е светофар
  Това наистина си е грижа на общината.

 7. 7 Профил на finch
  finch
  Рейтинг: 17 Неутрално

  За съжаление цялата ни държава е "диагноза"...

 8. 8 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Гневно

  Да се случи веднъж – това е инцидент. Да се случи втори път – това е безхаберие. Трети път – диагноза.

  Както казах и преди - ще го кажа и сега !

  Има изроди облечени във власт, които просто си плачат за публични разстрели.

  И тук въпроса е не в това ,дали ще има такива, а кога ?

  И никаква милост .. ! ((((

  Айде сега, модераторчетата , баннете ме или ме изтрийте - все ми е тая (((((

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Селската ми къща се намира точно до едно такова малко нещо, което всички наричат "бара", само че то е свързано към преливника на един дълъг канал, който носи вода чак от язовири близо до Рила, на много километри разстояние. Та "барата" е прииждала на два пъти - при големите наводнения 2004 година (мисля, тогава беше) и отново преди три години, когато събори една стопанска постройка в двора ни. Проблемът обаче е същият като в блоковете с асансьори: до третия етаж не желаят да плащат асансьор, а също и да плащат за ремонта на покрива, тъй като не ги касае. Тъй като през 99.99 на сто от времето барата е просто едно смешно гьолче с жабки, на всички им се струва безобидна. Обрасла е цялата в храсталаци и ниски дървета, затлачена от найлони и пластмасови шишета. Институциите са отвратително виновни, защото този с този тип мислене трябва да се води непрестанна битка, докато везните наклонят в правилната посока, като китайска капка, а не кампанийно и когато някой пострада.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Гневно

  Да, трябва да има не само наказани, а и глобени длъжностни лица. А този, който е прибрал средствата, не само това, а и в дранголника... Народът го е казал: "На зло куче-зъл прът". Докато не започват да се вземат строги мерки, все така ще я караме и взаимно ще се питаме кой е отговорен.

 11. 11 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Наистина трябва да има по-добра система за наблюдение. Но, при едно от големите наводнения преди няколко години, чух в репортаж по телевизията как експерт обяснява, че никой в България не знае с точност броя на микроязовирите, а какво остава да има точна информация за тяхното състояние.

 12. 12 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Интересно, защо има изненадани? Когато големите батковци разграбваха България, вие къде бяхте? Къде отидоха след това децата ви, които могат да свършат работата? Сега няма нито пари , нито хора. Едни заминаха(малцина) за пушечно месо в Ирак и Афганистан, а повечето на гурбет(бели роби) в прекрасната чужбина. Както е казал Митре в македонският виц-пари нема, за това действайте. Коритата се замърсяват и съответно почистват от тези, които правят първото , а и живеят там разбира се!

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Цитат : " Да се случи веднъж – това е инцидент. Да се случи втори път – това е безхаберие. Трети път – диагноза."
  Така ще бъде докато ГОЛЕМИТЕ СИСТЕМИ (язовири, канали, рени корита) не минат под ЕДИННО държавно управление. С частници и на парче = всеки си гледа само него си - сакън да не се прекара и да не се набута. Махалото отиде далеч по-на дясно от необходимото за нашата действителност.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  "Защо никой не лекува болестта?"

  Въпросът е риторичен. Единствените , които могат да се справят с болестта, сме ние! Само ние можем да ударим в огнището на заразата и да изхвърлим цялата тази некадърна, корумпирана и самозабравила се паплач! При това веднаж завинаги.
  Защото сега партията на същата тази министърка с прическата и "космическото око" върши съдбините на България, възползувайки се от надупеното положение на уникално негодните и продажни "политически" марионетки Станишев и Сидеров.

 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Единственият начин за справяне с болестта в рамките на един човешки живот е емиграция.

  Проблемът е в народния манталитет, а той не може да се промени бързо.

  Ако един отиде да протестира десет ще му се присмеят.

  Ако един си потърси правата десет ще го натиснат надолу.

  Най-доброто, което можете да направите е да възпитавате децата си правилно, вкл. и да са наясно, че живеят в среда, в която другите ще им пречат - волно или неволно.

  Но от това бързи резултати няма.

  Затова - или слагайте розовите очила, или багажа и през границата към по-нормални страни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "bestbuy":

  Въпроса не е в ДПС ИЛИ БСП...в България са 300 партии..

  и че тези 300 партии трябва да бъдат изметени тотално от политическата сценка няма спор!

  Въпроса е, в липсата на национална стратегия, ЗА КАКВОТО И ДА СЕ СЕТИТЕ !

  И това е нещото с което никой от онези "дембели" горе не иска да се занимава !

  ЗАЩО ЛИ ?

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Проблемите са два.Първо-управляват ни чиновници.Второ -хората не се грижат сами за себе си.Чакат някой отгоре да дойде да им свърши работата,а оня отгоре чака да стане 5 ч. за да си замине и не му пука.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  До коментар [#16] от "mad_petko":
  Какво са ти виновни партиите?Просто хората си изхвърлят боклука в реката и не нислят за утре.

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Хората,които за по-лесно хвърлят боклука в реката ,трябва да бъдат солено глобявани или да имат съзнанието да не го правят.Виждаме последиците не за първи път!Вече няма БРИГАДИРСКО ДВИЖЕНИЕ както преди 1989 г ,което да решава проблемите основно по селата,като прибиране на реколта,косене,почистване на речни корита.Ето защо най-после хората,които с умиление си спомнят за това движение и са останали все още на село трябва да гледат по-далеч от портата и да се заемат сами с почистването на замърсените от тях речни корита."Проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се"Стига сме чакали друг да мисли за нас и да отговаря за БЕЗОБРАЗИЯТА,които сами сме сътворили!Стига носталгия по миналото!Живеем в друго време!Язовирите не коментирам - те са друга "ракия"!Нека другарите,които ги експлоатират имат отговорността за тях!

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Весело

  До коментар [#19] от "doroteus":

  Е как да няма бригади?Днес има ленински съботник.Защо не си там?

 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да "благодарят" на Г"Е"РБ.

  За 3.5 години удвоиха безработицата и никой не знае къде и за какво отидоха милионите от Еврофондовете.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това е манталитет,който сме онаследили,поради липсата на семейно и обществено възпитание.Онова,което трябва да научим е,не да има кампанийност тип "Другари,дайте да дадем!"
  Всеки един от нас е отговорен за замърсяванията,за нечистоплътните управляващи от десетилетия.
  Ако се наложат солени глоби и тежки присъди на виновни лица,то лека полека ще се изчисти България ,но не за 1 ден!

  Tony
 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans":
  Чудесна идея, посочи къде и ги почват, може и да те назначат да ги превключваш на жълто

 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski": Някъде преди година даваха по някаква телевизия един чичак как си хвърля боклука в ряката, питат го защо така прави и замърсява той си каза че ряката го отнася в другото село и при него па си е чисто
  Това е манталитета на ганьо и после търси виновни

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Тотална безотговорност и ненаказуемост!

 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  По времето на г-жа Природно бедствие беше купена и космическа система за наблюдение за 1,3 млн. лв. Това иронизирано от медиите "космическо око" на Емел Етем трябваше да работи за "откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари, свлачища, наводнения, топене на снежната и ледова покривка" и други природни катаклизми. Е, тези пари ги отнесоха други вятърничеви бедствия, защото "окото", остана сляпо и не заработи.

  А защо госпожата не е изправена пред съда за разхищаване на обществени средства и неизпълнение на служебните си задължения? Знам, че въпросът звучи наивно - такива неща се случват само във високоорганизирани общества.

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#26] от "koko65bg": Не е защото е от ДПС

 28. 28 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#27] от "shileto":

  Да знам, че е от близките хора на самоукия гениален хидроинженер. Само, че такъв пример на безхаберие, некадърност и безнаказаност действа деморализиращо. Вижда се, че нейните наследници са също такива ,,специалисти". Ако ни удари земетресение като тези в Чили можем да закриваме страната.

 29. 29 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  Диагнозата е ясна: Булгаристан.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 30. 30 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 682 Гневно

  До коментар [#19] от "doroteus":

  Има и още един проблем: не може да се изсичат храсталаците и дърветата саморасли около речното корито, без разрешението на водното стопанство в района, а то пък от своя страна не прави нищо, за да ги премахне.

 31. 31 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Не се ли замисляте, че всеки чака на държавата, а никой нищо не предприема. Като тя е непосилна, да се организират живеещите до реки и да си ги почистят, така както днес чистим България. Не е ли по-добре да направят да им е добре и да нямат поражения, отколкото да чакат лошото да се случи и после пак да реват на държавата. Но там, където коритата на реките са затлачени с боклуци,кой ги е хвърлял? Същите хора.

 32. 32 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Тая територия трябва да я завземе някой с по-голямо самосъзнание и отговорност от нас.
  Друга оправия няма...

 33. 33 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Защо никой не лекува болестта?"

  Елементарно, Уотсън, щото болният е блага цицка, а здравият нищо не пуска. Без значение дали болният е аутист, или "реформиращо се общество".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 34. 34 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 479 Неутрално

  още едно по което ще ги познаете и в бибилията е казано- стопанина се грижи, крадеца само краде. борисов ходеше като стопанин да се грижи за всичко, а тези като крадци само крадат. и сега , като прочетат това и хукнат не се брои, защото са и плагиaти и дебнат по форумите какво пишат хората да го правят, а нямат акъл сами нищо да измислят.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 35. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  В България, никога и за нищо няма виновни

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#35] от "daam":

  За съжаление преди всичко сме виновни самите ние - т.н.ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО,които седим и чакаме някой да ни реше проблемите!Чакаме някой нов Спасител - последният е Бареков.Преди това бяха разни други, които само обещават красиви неща и ние без да се замислим лапаме стръвта като гладни шарани!Сега последно ще ни спасява ЕС,ръководен от ПЕС или Евразийски съюз ,след време може да стигнем и до Великият вожд от Северна Корея !Там за всеки имало отредена по купичка ориз!Така съм чувал!За какво повече да говорим!

 37. 37 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ганьо винаги обвинява други за вси4ко лошо което му се слу4и....Просто истината е една -никой не може да се бори с природата.....щом една западна Европа и едни САЩ не могат да се справят с наводнения и урагани които отнасят всяка година стотици жертви, смешно е да търсим вина за природните бедствия от политиците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK