Да си спомним арменския геноцид

Турция настоява, че през 1915г. не е имало геноцид срещу арменците в Османската империя, а много жертви на етнически сблъсъци.

© Reuters

Турция настоява, че през 1915г. не е имало геноцид срещу арменците в Османската империя, а много жертви на етнически сблъсъци.Препубликуваме текста от портала "Култура", оригиналната публикация е от френския Le Monde 


През 1915 г. след предварителен план и методична подготовка 1 млн. арменци бяха избити в Османската империя с едничката цел да бъде заличен от земята техният народ. Арменците бяха жертви на геноцид, превърнал се в злокобен пример за геноцидите, дошли по-късно.


Оттогава всички следващи турски правителства се борят с всички сили да бъде забравена тази мрачна част от миналото на тяхната страна. Даже днес, особено в Турция, споменаването на тази историческа истина предизвиква яростно противопоставяне и физически заплахи срещу дръзналите да го сторят, понякога се стига и до убийства. Негационизмът подхранва расизма и омразата срещу арменците и другите немюсюлмански малцинства.
Някои вярват, че признаването за геноцида над арменците е атака срещу турците и "турското", докато това е атака срещу негационизма и стъпка към справедливост и демокрация.


Истина и справедливост  


От няколко години насам част от турското гражданско общество дръзва да организира възпоменания за геноцида над арменците. Кръгът на истината и справедливостта постоянно се разширява и обединява все повече индивиди във вълнуваща демонстрация на човечност пред лицето на официалния негационистки дискурс.


Миналата година, за първи път от близо век, чуждестранна делегация, състояща се от ръководители на арменската диаспора и от европейски антирасистки лидери, взе участие във възпоменателна церемония в Турция в отговор на призива за солидарност, отправен от турското гражданско общество.


Тогава, на 24 април 2013 г., ние показахме, че хората в Турция, които признават и възпоменават геноцида над арменците, стават все по-многобройни. Показахме, че една част от турското общество, привързана към ценностите на демокрацията и на правата на човека, е готова открито да се обърне към своето минало.


Тази година всички заедно – антирасистки активисти, дейци от гражданското общество, ангажирани граждани, интелектуалци и творци от Турция и Европа, с различни корени, но обединени от желанието историческата истина да се признае, – направихме възпоменание на 24 април 2014 г. за геноцида над арменците в Турция, който все още е част от настоящето, макар сто години след неговото извършване.


Нашата съвместна стъпка е стъпка на признаване, солидарност, справедливост и демокрация.


Това е стъпка на признаване, която позволява на арменската диаспора и на арменците в Турция, устояли на опитите да бъдат прокудени, да носят открито траура по своите деди, както и позволява на организации и на отделни турци да поискат прошка от потомците на жертвите от името на своите предци.


Общ проект 


Това е стъпка на солидарност между тези, които се борят за историческата истина. Разединението не минава между турци и арменци, а между тези, които се борят за признаването на геноцида над арменците, и онези, които се придържат към негационизма. С една дума, това не е въпрос на корени, а на идеи, на общ проект.


Това е дело на справедливост. Както казва Ели Визел: "геноцидът убива на два пъти: вторият път чрез мълчанието", тоест негационизмът е продължение на геноцида, а това е най-жестокото събитие, до което може да ни отведе расизмът. Да се борим с негационизма, означава да уталожим силата на травмата, предавана в арменската общност от поколение на поколение. Това означава да се борим срещу расизма, за едно по-равно и по-справедливо общество. Означава да дадем на новите поколения възможността да вървят заедно към бъдещето.


И най-накрая, това е стъпка към демокрация. Не само защото снемането на табуто от геноцида е необходимо условие за напредъка на свободата на словото в Турция, но и защото, както напомняше Хорхе Семпрун, демокрацията предполага жизнеспособност на гражданските общества, тоест подкрепа за онези, които се борят за напредъка на демокрацията в Турция, както и в останалата част от Европа.


Шарл Азнавур, певец; Бернар-Анри Леви, философ; Серж Кларсфелд, правозащитник, председател на организацията на потомците на депортираните евреи във Франция; Бернар Кушнер, бивш френски външен министър; Адам Михник, бивш полски дисидент от "Солидарност; Пол Морен, изпълнителен директор на Европейското антирасистко движение; Айше Гюнайсу, председател на истанбулския клон на Дружеството за правата на човека; Абдулах Демирбаш, районен кмет в Диарбекир; Левент Сенсевер, ръководител на "Дурду" (Турция); Алексис Гочван, председател на Арменския благотворителен съюз (Европа); Ара Торанян – директор на сп. "Нувел д’Армени" и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  "подхранва расизма и омразата срещу арменците и другите немюсюлмански малцинства..." - не приемайки и отричайки миналото, няма как да прогледнат в бъдещето. А сега толкова се стремят към ЕС, не и мълчаливо...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 444 Неутрално

  подкрепям ......21 век сме вече, но голяма част от хората са още в средновековието, лошото е че политиците го използват и така света е по-нещастен, а хората необразовани и незнаещи......

  трябва да се борим срещу това положение, всеки от нас е отговорен за малък кръг приятели, семейство и колеги. Така обществото ще стане по-добро и по-устойчиво.

  БСП и ДПС вън от политиката
 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Не мога да ги разбера турците - да, загубили са войната, ама са дали hell of a fight. Няма за какво да се срамуват - дори и за такива неща. Не са ги правили те, а дядовците им. Всеки има за какво да се срамува от деянията на дедите си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нека да се състави международна комисия от историци и изследователи да каже истината за този период от историята на Османската империя! Нека и Армения да се отзове на призивите и да си отвори архивите, както направи Турция! Нека и Русия да си отвори нейните архиви по въпроса! И Франция също за арменските части под френско командване!
  САМО ТАКА щЕ ИЗЛЕЗЕ ИСТИНАТА ЗА АРМЕНСКИЯТ "ГЕНОЦИД"

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 5. 5 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Любопитно

  догодина е 100 години от арменския геноцид и турците отсега усещат политическия и дипломатически натиск във връзка с тази годишнина. Затова и се готвят отдалече с контра-предложения от типа на комисии и т.н., за да тупат топката и да не признаят вината си.

  proudly built in Bulgaria
 6. 6 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо първото слово на първият министър председател Ованес Качазнуни е под забрана в Армения?

  http://www.nadir-ahmedov.com/47.html

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 7. 7 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "Real Adventure Machinery":


  [quote#5:"Real Adventure Machinery"]догодина е 100 години от арменския геноцид и турците отсега усещат политическия и дипломатически натиск във връзка с тази годишнина. Затова и се готвят отдалече с контра-предложения от типа на комисии и т.н., за да тупат топката и да не признаят вината си.[/quote]
  А кой бяга от международна комисия и защо не си отваря архивите и защо?!
  Тъкмо решението на такава комисия ще развърже ръцете на Ереван за искане на репарации, субсидии. И по БЕЗСПОРЕН начин ще се докаже "геноцида"!
  Кажете ми ЕДНА причина за отказ!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

  На всичкото отгоре след войната организаторите на "мероприятието" са осъдени от турски съд.
  Изобщо дървения национализъм може да е доста отвратително нещо.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#7] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  Нали ти отговорих защо Армения не иска да си отваря архивите в този момент. Ти защо продължаваш да демагогстваш?

 10. 10 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Любопитно

  До коментар [#7] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  турците няма да признаят нищо от тази "комисия" - ще кажат, йок, пристрастна е, ние се отказваме. В момента в който видят, че нещата отиват към признаване на фактите. А и фактите са ясни, защо е нужна комисия - да ги тълкува? Турция знае, че ще признае геноцида, просто се страхува от последствията, както и това, че има и още геноциди за признаване, а те не искат да правят прецедент.

  proudly built in Bulgaria
 11. 11 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#6] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  това, че Русия е използвала арменците в своите планове е ясно, не го коментираме въобще. Така турците са използвали кюрдите за физически извършители на много кланета.
  Това не променя факта, че в средите на младотурците е имало планове за изтребление на всички арменци, които са били приведени в изпълнение на държавно ниво.

  proudly built in Bulgaria
 12. 13 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "Real Adventure Machinery":


  [quote#10:"Real Adventure Machinery"] А и фактите са ясни, защо е нужна комисия - да ги тълкува? [/quote]
  Да, нещата са ясни! Виж какво казва по въпроса съветникът на Рейгън Bruce Fein защо Армения не си отваря архивите:
  http://www.toplumsalbilinc.org/forum/index.php?topic=6483.0#.U1zokSVE_a4.facebook

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 13. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Западната "демокрация" изпуска какво се случва в момента в Сирия и ,че арменци християни се колят като добитък от турския башибозук спонсориран и от запада!
  http://www.eurochicago.com/2014/04/otzvuk-ot-tragediyata-v-kesab/
  В ЮТУБ има доста отрязани глави на арменци . В малгария малко е сорови за арменския геноцид и още малко се говори за осъждане на Турция за арменския 1915г. и българския геноцид продължил от 14-век чак до 1917г.от народното събрание!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 15 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "Real Adventure Machinery":


  [quote#11:"Real Adventure Machinery"]Това не променя факта, че в средите на младотурците е имало планове за изтребление на всички арменци, които са били приведени в изпълнение на държавно ниво.[/quote]
  При окупацията на Истанбул окупационните сили са търсили с желание и хъс такива планове. Даже предварително са арестували десетки депутати и ги заточили на о. Малта.
  И?!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 15. 16 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#11] от "Real Adventure Machinery":


  [quote#11:"Real Adventure Machinery"]Това не променя факта, че в средите на младотурците е имало планове за изтребление на всички арменци, които са били приведени в изпълнение на държавно ниво.[/quote]
  Дай ФАКТИ!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 16. 17 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#13] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  много ме надцени в знанията ми по турски в целия линк прочетох нещо за 2 млн. османлии и Beyaz Saray не си глупав, имаш теза и носиш вода от десет кладенеца за нея, признава ти се. Само че това е като битката за Галиполи - войната е загубена, Турция ще признае и плати и това ще е началото.

  proudly built in Bulgaria
 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 19 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#16] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  аз, за разлика от теб не считам линковете във форуми и уикипедия за факти всеки прави сайтове, пише в тях и дава опорни точки. Има имена като Талат паша, Енвер паша и Джемал Паша - погледни биографиите им след 1910-та и ще видиш

  proudly built in Bulgaria
 19. 20 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#17] от "Real Adventure Machinery":

  В горният десен ъгъл има възможност за превод.
  [quote#17:"Real Adventure Machinery"]Турция ще признае и плати и това ще е началото.[/quote]
  Ако не признае?! Насила ли ще я накарате?!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 20. 21 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#18] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  има неща като спомени на очевидци, снимки, родова памет - те факти ли са? В България има села изклани от турците, вече няма жив човек, който да помни, това значи ли, че не се е случило?

  proudly built in Bulgaria
 21. 22 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#20] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  со кротце и со благо - ние не бързаме, но Анкара е дала юруш на някои свои мераци, та ще има кандърми

  proudly built in Bulgaria
 22. 23 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "Real Adventure Machinery":

  Защо Армения не си отваря архива?! Страх? Страх от какво?!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 23. 24 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#23] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  нямам идея какво може да има там и да няма. Решенията са взимани в Истамбул, едва ли са протоколирани надлежно за историята - все пак младотурците са знаели, че вършат престъпление

  proudly built in Bulgaria
 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 26 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#23] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  Няма да има резултат. Ако един побойник му метнеш един як бой и няколко шута в гъза, този последния няма да се промени, а ще се озлоби и ще търси отмъщение. По добрия вариант е света да ръзпъне Турция на кръст.

 26. 27 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#4] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  До колкото разбирам вашата теза е:

  Понеже Турция отваря своите архиви, а Армения, Русия и Франция - не, то има нещо съмнително в твърденията за геноцид.

  Може ли да я подкрепите с малко повече достъпни факти.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#26:"ХДС(CDU)"]Няма да има резултат. Ако един побойник му метнеш един як бой и няколко шута в гъза, този последния няма да се промени[/quote]
  Абе на един побойник ако му хвърлиш як бой започва да те уважава и иска да ти стане приятел !
  Турците толкова сме ги били след освобождението ,че им държеше влага до началото на века когато Царя отиде да нареже ракетите ,че комшулука да си отдъхне и да започне да наглее!
  http://alterinformation.wordpress.com/2013/07/01/90532222341123/

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 30 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#18] от "hadjipencho /Kok_borü

  Има достатъчно факти,турче..само трябва да четеш и да искаш да четеш..Дори можеш да видиш какво пише военния консул на Германия в Истанбул по повод на турските зверства...Бог да прости жертвите и благодарност към България и българския народ,затова че с такава любов и гостоприемство прие нашите предци като собствени братя и сестри.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 30. 31 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#28] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  Хайде, кога ще почнеш да слагаш минуси от останалите си аватари.

 31. 32 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante":

  Мерси от такова приятелство. Тридесет сребърника и ще те предаде в първия момент. С Турция сме нямали проблеми, щото Турция си е имало големи дертове в началото на 20 век, но сега се надига един неоосманизъм дето трябва да бъде смачкам, щото почва да се меси във вътрешните работи на съседите си.

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Съжалявам, че трябва да се повторя, но просто няма какво да добавя повече!

  Крайно време етурските официални власти да признаят вината на Османската империя по време на кланетата, гоненията и геноцида на арменците по време на ПСВ! И както казва гръка Еребуса, пострадали са не само арменците, но също така и гърците и асирийците живеели по това време в рамките на Османската империя... а, също така и на българите в Тракия малко по-рано през Втората балканска война.

  П.П.
  Както Германия се извини и пое вината за масовите убийства и геноцида спрямо евреи, цигани и славяни (поляци, руснаци, беларуси и украинци), така и турците трябва да бъдат отговорни и да си поемат вината.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 35 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#28] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  ние сме Европа

  proudly built in Bulgaria
 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 38 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "Нашата съвместна стъпка е стъпка на признаване, солидарност, справедливост и демокрация."

  Трудно ще се успее за това в Турция

 38. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante":

  Секретарю (партиен) - турците са една от най-пасионарните народности. Ако се държиш добре с тях ще са ти приятели, ако не - ще те ритат докато мърдаш. Стига писа простотии.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 40 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#34:"Иво"]П.П.
  Както Германия се извини и пое вината за масовите убийства и геноцида спрямо евреи, цигани и славяни (поляци, руснаци, беларуси и украинци), така и турците трябва да бъдат отговорни и да си поемат вината.[/quote]
  Трябва и още как - нали се пъчат като наследници на Османската империя и искат да я градят наново.

 40. 41 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#33] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  Чудя се кой Ви плаща за да пишете толкова много (Доган, Ердоган или някой друг)?
  Та геноцида е отдавна доказан. Тези кланета започват още през 1905. Прадядо ми се е изнесъл от Инстанбул 1905 именно поради това, а е имал процъфтяващ бизнес; видял е какво ще става тепърва и се изнесъл първо в Гърция (нали България е васална на Турция до 1908). А е живеел в мраморна триетажна къща в Инстабул. Кой бяга от хубавото???

 41. 42 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Разстроено

  [quote#3:"Тюфлекчия"]Няма за какво да се срамуват - дори и за такива неща[/quote]

  верно ли? И да продължават да отричат? И германците ли да не се чустват виновни заради нацистките погроми?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бог да прости загиналите арменци, ама няма ли най-сетне да си припомним геноцида над българите? През 1903 и 1913 година са били изклани от турците като добитък почти 1 милион българи. И никой не споменава за това, никой не го е еня. Скърбим непрекъснато над чужди гробове, а нито дума за нашите жертви. Кога най-сетне ще поискаме Турция да признае геноцида над българите?

 44. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пешката":

  Зле си, виждам. За това обяснявам - съвременните турци няма за какво да се срамуват. Други въпроси?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 45. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Жилав народ-устоя и успя.

 46. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#39:"Тюфлекчия"] турците са една от най-пасионарните народности. [/quote]
  Е да де, за това има разлика между тюфекчия и тюфлекчия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#44:"xxxxx1"]Скърбим непрекъснато над чужди гробове, а нито дума за нашите жертви.[/quote]
  +++
  Нито една медия не публикува за жестокостите на Соломон Леви Явиш - цариградското дьонме което разплака България .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Учуди ме появата на подобна статие в Дневник. Но явно това ще е новата турска политика на признаване с половин уста на геноцида, докато отмине 100 годишнината му и после пак ще си я карат по-старому. Неприятни асоциации предизвиква и употребата на понятието расизъм, което често се споменава в статията. Същите тези които обвиняват в расизъм тези които не приемат ислямизацията на Европа сега едва ли не ги приравняват до ислямските изроди извършили геноцида. И толкова ли не можахте да преведете на български негационизмът, като политика на отричане или просто като отричането ами трябва да използвате тази идиотска чуждица.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#40] от "Minddestruction":

  Така е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 51 Профил на pi4er
  pi4er
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Разходих се по турски вестници и международни разни. Пенчо 4 е копи-пейст от коментари по сходни статии.
  Интересното е че Обама е казал, без да употреби думата геноцид - "едно от най-ужасните сред бруталните престъпления". И в Турция също са засилили подобни термини навсякъде - "масови убийства" (Заман), очевидно избягвайки думата геноцид в прав текст (но употребявайки я в цитат).
  Ал Джазира пусна статия от турски сериозен учен, цитиращ турски документи, че геноцид е имало:
  http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/04/armenian-genocide-turkey-lost-b-201441772048318940.html
  А ние имаме Яворов и стихотворението му.
  Да си го прочетем и замълчим.

 51. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 54 Профил на nicku
  nicku
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А кога мръсните и смрадливи фесове ще признаят геноцита над Българите .

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 53. 55 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Много добре! Кога обаче ще бъде признат геноцидът над Българите предизвикан от сърбите (руски цигани, живеещи на българска и хърватска територия) и гърците ? Гърците имат наглостта да искат от Германия пари за това, че е освободила българите от техните зверства за срок от три години...

  Съветският фашизъм най-престъпният фашизъм на света! Българският фашизъм по-малък брат на съветския!

 54. 56 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Всъщност арменците не са избити от турците, а от кюрди и други мюсюлмани (разбира се с турска подкрепа и благословия), както и кланетата след априлското въстание са дела на помаците (българите мюсюлмани), а не от турците! От избитите тогава българи около 10% са убити от турския аскер и 90% от башибозука (българи мюсюлмани).

 55. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 58 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#57] от "hasanço":

  Асане, ако обичаш, използвай 4-ки и 6-ци в личната си смс кореспонденция с Айша. Страшно грозно и невъзпитано е - все едно да те карам насила да ядеш джумерки. И не засягай, моля те, теми като история, дипломация и политика - не са за теб тези мазни борби. При цялото ми уважение към турския народ (от когото за жалост сме прихванали само негативните черти) и страхотните ми лични впечатления от Тюркюе, от такива като теб и другия интернет спахия ми се драйфа.

 57. 59 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#58] от "damage_case":Целта ми е ясна-турската позиция. Не съм имал за цел краснопис нито пък желание да се харесам някому.Проблемът си е твой...с драйфането.Не ми пука.
  Total ignoring.И бъди така добър... поу4авай себеподобни. И мисли6 4е 6те ме впе4атли6 с преживени положителни емоции от Турция? Не си първият. У левооооо...постингът ми си има адресант.

  ne mutlu türküm diyene.
 58. 60 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#59] от "hasanço":

  Нагнетен ми се виждаш, ага. Я си намажи една филия със свинска мас. И обърни внимание, че говоря за Турция и турци, не за потурнаци и еничари.

 59. 61 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#59] от "hasanço":

  "....У левооооо...постингът ми си има адресант. "

  В селската гимназия, издала дипломата ти за средно, не са знаели, че някой ден ще се правиш на форумно острие и не са наблягали много-много на българския ти, май. "Адресант"-ът е подател, отправител. "Адресад"-ът е получател, полуграмотни ми сънароднико. Но това да ти е кусура, де.

 60. 62 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хайде да престанем с глупости и раздухване на събития от преди един век. Ако ще е за геноцид, САЩ и Британия трябва да бъдат изхвърлени от всички световни организации и никой не трябва да подаде ръка на техен дипломат.
  Че отношенията с Турция са сложни е факт, но няма защо арменският геноцид да бъде изкарван начело.

 61. 63 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#61] от "damage_case":Баси....фана ме ! !
  Приемам забележката и 6те се коригирам.Обе6тавам.Мерси за което.Адмирации и приятен ден.

  ne mutlu türküm diyene.
 62. 64 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#62:"ssg"]Ако ще е за геноцид, САЩ и Британия трябва да бъдат изхвърлени от всички световни организации и никой не трябва да подаде ръка на техен дипломат. [/quote]
  Много точно барабер с Французите, Испанците и Португалците.

 63. 65 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 682 Разстроено

  Армения губи много от това че подъжа ложи отношения със съседна Турция и Азербейджан. Няколко примера:
  Въпреки че проекта за жп линия между средноазиатските републики и Европа беше по изгодно да мине през Армения заради лошите си отношения със съседите си арменците останаха в трета глуха.
  Същото е и положението със газопровода Баку- Джейхан вместо за по изгодно да мине през Армения мина през Грузия.
  Турция има недостиг на електричество а пък арменците имат АЕЦ който не работи с пълна мощност.
  И още много подобни примери........
  Сам имах възможност да посетя Армения. Освен центъра на Ереван навсякъде е беднотия и мизерия. Страна с икономика която се крепи на даренията на арменската диаспора. Хиляди арменци работят в Турция за прехранят семействата си. Язък!

 64. 66 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Ако е имало масово избиване или изселване на арменци в този проблем колкото османлиите толкова имат пръст и руснаците и французите. Именно тези страни подтикнали и дали смелост на арменците да воюват за тях срещу страната в която със стотици години са живяли в мир. Обещанията са били за създаване на Велика Армения между две морета Хазарско и Средиземно.

 65. 67 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#66] от "elturco":

  "....Именно тези страни подтикнали и дали смелост на арменците да воюват за тях срещу страната в която със стотици години са живяли в мир. "

  И комунягите не се стараят много-много с инфилтрирането на подковани драскачи (конкретно в този форум), но семплата подготовка на ДПС-кадрите направо умилява.

 66. 68 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Весело

  [quote#45:"Тюфлекчия"]съвременните турци няма за какво да се срамуват. Други въпроси?[/quote]

  е то е ясно кой е зле.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK