Британският посланик: Мнозина, лоялни на Русия от преди 1989 г., са запазили властта си в България

Джонатан Алън

© Анелия Николова

Джонатан АлънБългария не би трябвало да се опасява от последиците от санкциите срещу Русия, но като член на семейството на демократичните нации трябва да изпрати ясно послание към властта в Москва.


Най-добрата защита за ЕС и НАТО е солидарността и решимостта, а трябва да се има предвид ,че България и съседите й са уязвими от една агресивна Русия.


Това заявява британският посланик в София Джонатан Алън в своя позиция, публикувана днес в личния му блог на страницата на външното министерство на Великобритания. Предлагаме ви текста, публикуван под оригинално заглавие "Действията на Русия – основание за прозападната позиция на България". Вътрешните акценти в текста са на "Дневник":
Паметникът на Цар Освободител се издига срещу Народното събрание. Наскоро реставриран, Царят с манифест с позлатени букви в ръка, е впечатляващ. Но бдителния му поглед и разположението му срещу парламента, символ на българската демокрация, му придава известна двузначност, още повече заради случващото се в Украйна.


Тази двузначност се наблюдава системно в най-новата история на България. През 1878 г. Русия е освободителка. През 1944 г., като съюзничка на Обединеното кралство, тя сваля от власт фашисткото правителство. Следват обаче 45 години на комунистическа репресия. В сравнение с бившите комунистически държава, България е може би страната с най-бавен и продължителен преход, което означава, че много овластени фигури, чиято лоялност не се е променила, са запазили влиятелните си позиции. Има хора, които изпитват носталгия по този период.


Много българи са свързани с Русия и руския народ чрез силни културни и лични връзки. За руснаците България отдавна е ваканционна дестинация, а сега и място за инвестиции в недвижима собственост. Търговските връзки са устойчиви, значителни, но не и преобладаващи: Русия е седмият по значение експортен пазар за България (първите шест са държави-членки на ЕС). Но


Русия държи много от енергийните карти в България


Често чувам и чета, че в България има силни бизнесмени с икономически интереси и политическо влияние, които са свързани с Русия.


Всички фактори, предпоставящи към тази двузначност, могат да бъдат доловени както в разделението на общественото мнение в България спрямо Русия, така и във вътрешнопартийните различия. Една интересна графика, появила се наскоро в блога на Раул Рупарел от "Отворена Европа", отразява отношението на държавите-членки на ЕС към санкциите срещу Русия. Тя показва България в крайна позиция, което е необичайно за нея предвид умерения ѝ подход.


Британският посланик: Мнозина, лоялни на Русия от преди 1989 г., са запазили властта си в България


Все пак ситуацията в Украйна е ясна. Само дни след изненадващото решение на президента Янукович да избяга от столицата, вместо да се изправи пред протестиращите, Русия разположи войски и окупира Крим, организира "референдум", провел се без каквото и да е свобода, и промени собствената си конституция, за да може да анексира територията. С други думи, Русия завзе със сила част от европейска държава за по-малко време, отколкото е нужно да се купи къща.


Русия демонстрира незачитане на върховенството на закона и международната правна система. Стана ясно, че претекстът ѝ за действия е несъдържателен. ООН, ОССЕ и Съветът на Европа (организации, в които Русия членува) не откриха доказателства за наличието на каквато и да било агресия спрямо рускоговорящите малцинства в Украйна. Сега модела на Крим се прилага и в Източна Украйна, като контролираната от Кремъл руска телевизия подготвя пропагандната почва, за да обоснове евентуална военна намеса. Не може да има претенция, че Източна Украйна е част от Русия. Не е за вярване, че в ХХІ век в Европа се случва подобно нещо.


Като демокрации, страните-членки на Европейския съюз (и политическите партии с европейски ценности)


трябва да се обединят и гласно да се обявят срещу руската агресия


Трябва ясно да покажем, че по-нататъшна ескалация няма да бъде толерирана и ще има икономически и политически последици. Трябва да работим заедно, за да убедим Русия да преустанови военния подход и да продължи дипломатическия диалог с украйнското правителство. Русия и страните, подписали Женевското споразумение от 17 април, трябва да подплатят думите си с дела и да използват влиянието си за деескалация на ситуацията в Източна Украйна и намаляване на напрежението. Държавите-членки на ЕС трябва да подберат правилния пакет от санкции в подкрепа на думите ни. Трябва също да вземем бързи мерки за освобождаване на нашите икономики от зависимостта от руски енергийни източници.


Не вярвам, че България трябва да се безпокои за последиците от санкциите


България има основателни притеснения в отделни сектори и трябва да продължава да търси гаранции, че партньорите ѝ го осъзнават. Тези притеснения се разбират и изслушват внимателно. Решения по подобни въпроси налагат съгласието на всички държави-членки, включително България.


Но дебатите по санкциите не трябва да прикриват ясното и недвусмислено послание, което ние, като демократични нации, вярващи във върховенството на закона, трябва да изпратим на руското правителство. България и балканските ѝ съседи са уязвими пред една агресивна Русия, която продължава да действа незаконно заради собствените си интереси. Солидарност и решимост сред държавите-членки на ЕС и НАТО, включително България, са нашата най-добра защита.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (166)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  За комунистите в БГ има само една родина и тя е СССР. Така, че няма нищо учудващо.
  Колкото по-бързо ги махнем - толкова по-добре. Най-добрият комунист е липсващият комунист.

 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Британският посланик: Мнозина, лоялни на Русия от преди 1989г., са запазили властта си в България

  И това е голямата трагедия на България.Но така ще е като не се прие закон за лустрацията.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  не мнозина.
  ВСИЧКИ!

  zenrus.ru
 4. 4 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ако може и поименно да ги назове, ще е супер. Иначе всички знаем, че организираната престъпност и политици са обвързани с Кремълската престъпна групировка.

  proudly built in Bulgaria
 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Някои от лоялни на Русия са такива още от преди 9 . 9. 1944 г . Имаме си цели фамилии от поколения вярни на Москва !

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прав е. Но от друга страна - нека Великобритания даде сама пример със санкции срещу Русия, като изгони руските милионери и техните пари от Острова. Или им ги отнеме.

  Например да изчистят Висшата лига от руски капитали.

  Защото е известно, че досега им се радваха.

 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално
 8. 8 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Когато България излезна от тоталитарния режим на СССР не очакваше че ще влезе в тоталитарния режим на петро-долара и САЩ. Това че са останали русофоби нищо не означава освен че има хора с различни политически възгледи от тези на британския посланник. В това няма нищо лошо Сър-е.

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#4] от "Real Adventure Machinery":

  Е, не е работа на г-н посланика да ги назовава, ние отлично си ги знаем.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#5:"adam1966"] Имаме си цели фамилии от поколения вярни на Москва ![/quote]
  имаме си и цели управленски фамилии директно внос от рассия!

  zenrus.ru
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Начи ... като гледам приложената графика ...

  България е близо до Люксембург, на когото процентът БВП, зависещ от оборота с Русия, му е кръгла "нула"...
  Та ... какво? И в Люксембург ли са "лоялни на Русия комунета"?
  Също така България е три пъти по-зависима икономически от Русия от Италия, но е само два пъти "по-гълъбица".
  А за Германия и Австрия ... съотношението "гълъбовост/ ястребовост" спрямо % от БВП, зависиещ от Русията, е горе-доле като българския.

  Никой не отрича, че комунетата са си пак във властта и че нивгаш не са слазяли от капрата на каруцата.
  Но, Ваше Превъзходителство, далаверата на българските комунета днес е къде-къде по-яка във и със Европата и Щатите, отколкото с руснаците.
  И не са ви виновни българите, че вие сте си ги подбрали и си ги дондуркате таквиз нефелни, та не могат да карят по-кадърно каруцата.

 12. 12 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 422 Гневно

  БРИТАНСКИЯТ ПОСЛАНИК Е АБСОЛЮТЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ И ДОКАЗАНО РАБОТИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА СИ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА!И ВСИЧКО ТОВА НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!КОГАТО РУСКИЯТ МУ КОЛЕГА ПРОГОВОРИ БЪЛГАРСКИ ,ЩЕ ГИ ЧЕРПЯ РУСОФИЛИТЕ!ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРИЧИНИ ,ЗА БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ СА РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ.БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ,бсп,дпс,атака ,герб и др.,плащаме най-скъпият газ в Европа!По този начин,разрушаваме собствената индустрия и държим народа си беден и без работа!

 13. 13 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Днес целия ден ще трябва да повтарям.

  А ДОБРО УТРО.

  Приехте комунистическия елит като нормални европейски политици. С тази ваша грешка обезсърчихте и объркахте българите. Време е за поправка.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 14. 14 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  отговора беше ,защото Индия е част от нашата история на въпроса "защо дискриминирате българите в англия ,а срещу индусите нямате нищо против" ...що не си бръкнат някъде отзад ? мн ма е яд на подмолния западен манталитет към България

 15. 15 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Комунистите откраднаха прехода, а сега обвиняват Запада за бедността и чалгаджийството. За съжаление българина, закърмен с любов към Русия, продължава да им вярва.

 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Посланик Алън е точен както обикновено. И не заклеймява никого, не заплашва, просто анализира.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "България има основателни притеснения в отделни сектори и трябва да продължава да търси гаранции, че партньорите ѝ го осъзнават. Тези притеснения се разбират и изслушват внимателно. Решения по подобни въпроси налагат съгласието на всички държави-членки, включително България."

  Човекът в прав текст ни казва - изтъргувайте си страховете. А дано, ама надали.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 18. 18 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#1:"SSS"]За комунистите в БГ има само една родина и тя е СССР.[/quote]
  Тук отдавна няма комунисти. САЩ, великата "демократична сила", разсипала без повод редица държави и народи с бомбардировките си се опитва да внуши на по-плитките граждани, че който не е съгласен с тази свинщина е комунист. Тъпа пропаганда от 19-ти век. Приравняването на несъгласните с някаква отдавна несъществуваща зла сила, тоест комунизма е тъп номер, който има за цел да редикализира хората и да подпали пожара на разрухата и гражданската война в милата ни родина.

 19. 19 Профил на Тараторчо
  Тараторчо
  Рейтинг: 418 Разстроено

  "...45 години на комунистическа репресия. В сравнение с бившите комунистически държави, България е може би страната с най-бавен и продължителен преход, което означава, че много овластени фигури, чиято лоялност не се е променила, са запазили влиятелните си позиции.

  You're bloody damn right, mate... Bloody damn right, indeed...

  Гласувах. А ти?
 20. 20 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  не съм за русия ама не съм и за ЕС ...България трябва да намира начини сама да си търси интересите и да намира начин да се измъква от безизходиците

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Още по-интерсно е, защо такива, "лоялни на Москва" ги приемат в Белия Дом-САЩ! Или защо деца на "лоялни на москва" ги приема кралицата в лондон

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Британския посланик иска да закрие Висшата лига ли....или просто парите в Лондон не миришат,нямат цвят и полити-икономическа принадлежност,стига да се препират там.

 23. 23 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Вие им помогнахте да си запазят властта.Отрекохте се от противниците на комунистите на 10.ноември 1989г,и припознахте за опозиция Андрей Луканов и т.н.Преди да се обединявате против Русия се обединете против педофилията,гей браковете,третия пол,педерастията,корупцията в ЕС,против ислямизацията.да не се наложи пак Русия да ви спасява...

 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Нищо повече от елементарна завист.
  А колко по-добре според г-н посланика щеше да е ако бяха лоялни към короната.
  Ама не би.
  Щото и короната нищо не направи за нас. С изключение на съглашателството със Сталин в Ялта..

 25. 25 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 681 Гневно

  Да, яд ли те е, Джонатан?

 26. 26 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Весело

  Ваше превъзходителство, на Русия и е през... да не казвам през какво за нас. Освен това ако не знаете(а би трябвало да знаете), да ви припомним, че Станишев се гласи да става председател на ЕП, а не да се мести някъде по севера. Та спестете ни глупостите.

  Жената е покана за щастие
 27. 27 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#20:"rss"]не съм за русия ама не съм и за ЕС ..[/quote]
  Значи си за Русия, защото без НАТО и ЕС руснаците отдавна да са ни окупирали.

 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#20] от "rss":

  Демек заедно с народите на братския СССР?!

 29. 29 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Весело

  До коментар [#27] от "bawarec":

  А стига бе. Верно ли?

  Жената е покана за щастие
 30. 30 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#18] от "Отнесен":

  Тук от 70 години не е имало комунисти, в смисъл на марксисти. Тук комунизмът е просто утопия, под чието знаме се пълнят гушки и се слушка Москва.

 31. 31 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#10:"SPQR"]имаме си и цели управленски фамилии директно внос от рассия! [/quote]
  Това твърдение отнася ли се за периода 1915-1944 г. с управляващи пронемски фамилии, защото тогава България се включва в две войни срещу Русия и вследствие на три поражения получава три национални катастрофи и ликвидира националния си идеал.

 32. 32 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#15] от "mar_x":

  Не закърмен с вяра в Русия. Такова впечатление създават една шепа рубладжии и една маса от граждани, поддържани съзнателно в състояние на несъстоятелност.

 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#13] от "postbot":

  Браво!

 34. 34 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "bgpainter":
  Най-добре ще е веднага да проверите дали вече под леглото Ви не се е настанил някой брадат мужик.
  Докато Вие ги заклеймявата в благородния си и справедлив гняв...

 35. 35 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#18] от "Отнесен":

  Ти ше кажеш, че няма. Почти 24 години тая жалка партийка, едва, едвааа, с половин уста се сбогува със символите си. Но продължава, да не се извинява за репресиите и убийствата, слага цветя на паметника на бай тошо и на съветската армия. Колчем се спомене нещо лошо за преди 89 год. и наскачат всички на Позитано, все едно сме изживели някакъв грандиозен икономически, политически и социален скок.
  Тоя лидер на мафиотската ви партия откъде го изписахте? Ъ? Цъветски гражданин.

 36. 36 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#27] от "bawarec":
  Смисъл,ти си избираш кой да бъде окупатора....а не тва че сме окупирани.Безродна работа.

 37. 37 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Уви, написаното остава. Както и скритото зад него неоколониално високомерие на чиновника, който се възмущава, че хората проявяват свободен избор, сравняват, помнят.

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  [quote#17:"Иван55"]Човекът в прав текст ни казва - изтъргувайте си страховете. [/quote]
  а в прав текст търговия с интересите ни предвижда ли се . там е по-важно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  [quote#24:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А колко по-добре според г-н посланика щеше да е ако бяха лоялни към короната. [/quote]
  Ха-ха-хаа!
  Вярно!
  Негово Превъзходителство що не погледне Кипър, които са и в нахията на Нейно Величество и където имат такава яка база англичаните, къде се намират в собствената им скала!
  Плътно до нас!
  И това след одрусването на руските офшорки в Кипър, без да висят на руска тръба ...

 40. 40 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Това дето го говорят от САЩ и ЕС за "руските мекерета" дето съсипали демократична България под носа им е идиотизъм за шизофреници. Представяте ли си - гледаме вече много години как САЩ и ЕС за далеч по-малко буквално засипватр с бомбени килими разни държави. Ако са искали да "освободят" България от руските подлоги е било нужно само да направят толкова малко, че даже сигурно нямаше и да разберем, че са се намесили. Но не, трябва за лошото икономическо положение да не обвиняваме главното - двойните стандарти (вкл и икономически), ами тях - злите азиатски варвари. Нашите прозападни сънародници (нарочно не казвам десни, защото това няма нищо общо с дясното) все повече заприличват на тъп питбул, който господаря му го спуква от бой, а той ходи да му ближе ръцете, после се спуска да хапе невинните минувачи. Стига вече, осъзнайте се какво става!

 41. 41 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "bawarec":

  В интерес на истината може и да си прав макарче не съм напълно съгласен .Просто ми е писнало България да се навежда пред тос и оня без да си търси основните интереси ..тези от които се нуждае за да има поне някаква полза

 42. 42 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прав е посланикът, България като част от ЕС има по-добри шансове да се защити при санкции и при една война. За съжаление ни управляват едни петоколонници, които никой не е избирал. С машинации и трикове спечелиха изборите и са на власт вече една година. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ХУНТА.

 43. 43 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#31] от "lachko":

  И какъв е националния идеал - слугинаж на Кремъл нон стоп?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 44. 44 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#43:"Consumer"]И какъв е националния идеал - слугинаж на Кремъл нон стоп? [/quote]
  Националният идеал може да видиш в писанията на националните на герои преди 1944 и тогава Кремъл не фигурира. Сега знаеш ли какъв е националния идеал или поне какви са твоите идеали и цели?

 45. 45 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#12:"ham"]БРИТАНСКИЯТ ПОСЛАНИК Е АБСОЛЮТЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ И ДОКАЗАНО РАБОТИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА СИ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА!И ВСИЧКО ТОВА НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!КОГАТО РУСКИЯТ МУ КОЛЕГА ПРОГОВОРИ БЪЛГАРСКИ ,ЩЕ ГИ ЧЕРПЯ РУСОФИЛИТЕ!ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРИЧИНИ ,ЗА БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ СА РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ.БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ [/quote]
  ........
  Не мога да добавя нищо повече, освен +++!!!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 46. 46 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "авторът":

  демек да се навежда към своите интереси и с тези на балканите ,а не със тези на запад или на изток щот нас там ни няма ..няма държава която да желае доброто на България

 47. 47 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#39] от "xm...":
  Както се казва в една прекрасна българска рок балада:
  "Колко мъдро,
  колко подло,
  паметта си всеки вкамени..."
  С няколко приятелски съвета в стил "потупване по рамото", ала -бализми от рода на "евроантлантическата солидарност", и зле прикрито насъскване "дръж" /врага/ - ние сме зад вас. Както в добрите стари колониални времена.
  Като че ли, не те ни харизаха на Сталин навремето....Сега най-добре е да мразим тези с които съгласуваха нашата съдба.
  Като, чели не бяха именно

 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нали е Демокрация и пазарна, неолиберална икономика!

  Всеки преследва собствените си цели!

  Едните са васали на господстващия Американски Неолиберализъм и на Либертарианството;

  Другите са васали на Русия.

  (в крайна сметка, исторически и културно погледнато, ние сме като народ по-близки до Русия, отколкото до неолиберална и неоконсервативна Америка, и до Империята)

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Какво би трябвало да прави България си е нейна работа. И доста невъзпитано един посланик да се изказва по въпроса.

 50. 50 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#38:"deribeev"]а в прав текст търговия с интересите ни предвижда ли се . там е по-важно[/quote]
  А да не би да е спирала?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 51. 51 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ау, какви силни пробритански чувства предизвика противобългарската кампания в България! Много ли ще поискам, ако помоля за малко последователност в политиката на британците. Първо се съсипаха да ни убеждават, че сме крайно нежелани от тях и че в никакъв случаи не бива да се възприемаме като хора от тяхната общност, сега се оплакват, че не сме тялом и духом с тях. Е, хем ги боли, хем ги сърби. То тъй не мой, или едното, или другото.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1322 Весело

  До коментар [#34] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ааа... те сега носят Армани, живеят на 5-то Авеню и са гладко избръснати, повечето.
  Абрамович не беше ли собственик на лондонския Челси?
  Явно парите не миришат

  Жената е покана за щастие
 54. 54 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#48] от "socialen":

  Америка е далече, изобщо защо я сравняваме. Ние сме близки с Европа, а със североизточните азиатци нямаме нищо общо, освен че те ползват нашата писменост и части от езика ни, които са ги опорочили, както всичко, до което се докоснат.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 55. 55 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jessika":

  М да имената им са в листиите по време на избори. Едва ли има и 1, който да не е свързан с БКП/ДС

 56. 56 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#27] от "bawarec":

  В това много се съмнявам - бедняци никой не иска !!!


 57. 57 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#31] от "lachko":

  От онзи период също имаме много руски емигранти, т.нар. белогвардейци, принудили се да напуснат страната си поради развихрилите се болшевишки репресии. Ама тях за руснаци май не ги броите? Нещо не влизат в правилната линия

 58. 58 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Много любопитно! Г-н посланикът би ли се помъчил да ни даде като пример един-едничкък човек, който е бил лоялен към Русия от преди 1989 г. и същевременно е запазил властта си в България?

  Любопитно ми е да чуя поне едно-единствено такова име.

 59. 59 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#24:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Щото и короната нищо не направи за нас. С изключение на съглашателството със Сталин в Ялта..[/quote]

  И в Москва, и в Москва.
  Ей ви ги сладурите, изтипосани на кадро:

  http://www.bolgari.net/09_10_1944%D0%B3____%D0%A7%D1%8A%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB_%D0%B8_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD_%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-e-104.html

 60. 60 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Направо ми е кеф, чудо невиждано! На фона на масовата руска пропаганда, бълвана от всички медии се забелязва и наченки на западна пропаганда Браво г-н посланник, ако може малко по-настоятелно да се разходите по повече медии. Вижте какво прави Волен...

 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#54] от "Consumer":

  Логиката е много проста всъщност!

  ЕС прие чрез консервативните и либералните европейски партии, които управляват Европа от 20 години, в последните 20 години неоконсервативните (в политическо и обществено отношение) и неолибералните (в икономическо, пазарно отношение) "ценности", доминиращи обществото и икономиката на САЩ през последните 35 години от Рейгън насам, от САЩ.

  Именно тези "ценности", които направиха Европейската Идея на де Год и Аденауер на пух и прах, възродиха неонацизма и национализма в Европа, произведоха армии от милиони безработни, докараха безперспективност на младите европейци и пропиха ЕС от лобиизъм в полза на концерните и Западноевропейската и Американската Олигархия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Тоз много хубав човек. Особено ме впечатли писмото му да българите от миналата година по летните протести. Беше най-логичното и остро нещо за реалността у нас, което съм чел.

 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#54] от "Consumer":

  Накратко, за обобщение на моя коментар 61:

  Приетите от ЕС американски "ценности" направиха Европейската Идея на пух и прах, и подчиниха политиката и политиците на икономиката и финансовата олигархия, и по специално на неолиберализма и пазарния фундаментализъм, на онази остра форма на дясно-либералния американски Капитализъм, която доведе Европа до катастрофа през 2007-2008 година и от 35 години е реална опастност за Демокрацията и в САЩ, и в Европа, и ще изправи Света заради Украйна пред Трета Световна Война.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на astonis
  astonis
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Радвам се да видя зелените плюсчета до коментарите под тази статия!... Ама да не отидете всички пак за гъби на 25ти Май?...

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#53:"bgpainter"]Ааа... те сега носят Армани, живеят на 5-то Авеню и са гладко избръснати, [/quote]
  когато британските и американските милионери облекат рубашки, заживеят в московски комуналки, започнат да се обливат с 'тройной' и си пуснат "православни" бради, тогава ще говорим за победата на неподражаемата рассийска культура.
  засега рашките са жалки имитатори (каквито винаги са били), но не им достига много

  zenrus.ru
 67. 67 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#12] от "ham":

  Освен атомната централа, която си я имаме отпреди, петрола и газа, които си имаме от преди, ще ми покажеш ли нещо ново, което ще наречеш "руски имперски интерес"? И после да видим в периода на т.нар. "демокрация" колко български пари са изтекли на запад и колко на изток и какво сме получили за тези пари? И как според теб британският посланик работи за интересите на България? И през чия призма гледа тези интереси - твоята, моята, британската, европейската?

 68. 68 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#49] от "angora_bg":
  Не е така! Щом протягаш едната си ръка за помощ към Великобритания, е подло да държиш в другата нож срещу нея! Точно новият член на ЕС България трябва добре да бъде наблюдавана и съветвана от по-старите членове. Ако иска да не я третират като троянското магаре на Русия в ЕС...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 69. 69 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Близките до Европа биха ли обяснили съдържанието на песента пята десетилетия в България:
  “Проклета и трижди проклета а бъдеш, Европо, Блуднице Вавилонска"!

  Българските народностни групи са се разселили в България, Волга и Кавказ, през цялата си история ние сме били на Балканите и свързани през Византия и Отоманската империя на юг и придунавието на север с Азия. Единственото, което сме видели от Европа в миналото е гладните тълпи на Пиер Безземни, наречен от българите Перо Голтака, които окрали къде каквато кокошка и овца имало по пътя за Ерусалим.

  Та колко сме близки с Европа и кои държави от нея?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 70. 70 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  PS: Иначе е прав - има много политици у нас, които са лоялни, но не България...

 71. 71 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Гневно

  Когато руснаците загиваха за да се освободим от турците, англичаните трупаха пари продавайки оръжия на Османската империя за които им дадоха заем. А след като ни освободиха, заплашиха Русия със санкции и ни разкъсаха с Берлинският договор. С него ни накараха да плащаме част от дълговете на Османската империя за оръжията, с които ни убиваха. Така, че да му го ду.а.

 72. 72 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2456 Весело

  До коментар [#63] от "socialen":

  Много пъти писах, че не съм фен на САЩ по много причини, просто залитнаха в крайностите, но за матушката не искам и да чувам. Аз си харесвам старата Европа, чувствам се спокойно, приятно ми е и храна/пиене ми пасва идеално.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 73. 73 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Солидарност и решимост сред държавите-членки на ЕС и НАТО, включително България, са нашата най-добра защита."

  Ами западните държави имахте 20 и кусур години да я проявите тази солидарност с България. Веднага след избухването на "демокрацията" България заяви западна ориентация, след година го обяви официално на държавно равнище. Ей ви точно кога, да не каже някой, че не помни:
  "22 декември 1990 - 7 Велико народно събрание приема, по предложение на Любомир Иванов, решение за желанието на Република България да стане пълноправен член на Европейските общности."
  Вий тогаз кво рекохте? - Ама чакайте да видим дали сте достойни. Ся ша седите да се молите на прага, докато организираме ограбването ви. За друго не ни трябвате.
  23 години не знаехте ли къде е Русия, къде е България и какви са ни взаимоотношенията? На каквото сте си постлали, на такова ще легнете.

 74. 74 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#13] от "postbot":Приехте комунистическия елит като нормални европейски политици. С тази ваша грешка обезсърчихте и объркахте българите. Време е за поправка. "

  -И не само.
  Приеха и мутренския елит и го поощряват,с което абсолютно ме обезсърчиха.
  И обезвериха.

 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кралството - над всички,
  то е родината-законодател на империализма
  и нищо повече...
  Глобалното започва да става все по-интересно,
  за разлика от времето на Джеймс Кук...

 76. 76 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#72] от "Consumer":

  Само, че Европа си прави бизнес с Русия и не и пука.

  Немците правят десетки милиарди оборот с Русия.

  Трябва да се разбере, че СССР и Комунизмът свършиха в Европа преди почти 25 години.

  Русия е като развиваща се капиталистическа страна, част от капиталистическата система. Както и ние!

  Отделно, народите в Европа са различни и имат различна култура, религия, езици и история една с други, и са различно богати и различно доминантни.

  Така, че ние никога не можем да бъдем един народ и една култура.

  Но това е предимство, а не пречка.

  Европа е точно затова готина, защото е различна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 77. 77 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Добрутро, Стоенчо, нали вие ги запазихте, защото долюбвате комунистите и защото те ви вършеха мръсната работа да са против българите и България!

 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Толкова е плоско, че все едно е от митинг на СДС-то от 1990 година или на вечеринка на неолибералите от Реф. Блока, че само като се прочете се разбира, че Демокрацията е отново на път всеки момент да победи, цитат:

  "България не би трябвало да се опасява от последиците от санкциите срещу Русия, но като член на семейството на демократичните нации трябва да изпрати ясно послание към властта в Москва."

  (Явно, че един и същ неолиберален, най-вероятно, неоконсервативен (без)мозъчен тръст ги обслужва през цялото време!
  А уж само Г"Е"РБ са способни на простотии!)

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "Често чувам и чета, че в България има силни бизнесмени с икономически интереси и политическо влияние, които са свързани с Русия."

  Така е - макар да звучи като "една жена каза".
  ... Но след като е казал "А" да каже и "Б" - защото в България има И достатъчно влиятелни русофоби, кланящи се на всеки и всичко що иде от Запада. ... Естествено добре заплатени.
  ... Та моят проблем, г-н посланик, е че в България няма достатъчно влиятелни държавници и българофили.

 80. 80 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#69] от "др. Иванов":

  Не зная тези "ние", които посочвате, с кого са близки, но аз и много мои познати се чувстваме определено по-близки с Европа, отколкото с онези, за които говори г-н Посланикът, и техните наследници. Ама това всичкото рубладжия много обича да говори все от името на българския народ. Айде, ако обичате, по-полека с обобщенията, и си се изказвайте от името на онези, които представлявате.

 81. 81 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#71] от "fokusnik":
  Хайде стига фокуси! "Голямата" Санстефанска България е можела да съществува само като полуколония на Русия. Ето защо трябва да сме благодарни на Зап. Европа за Берлинския конгрес!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#42] от "mar_x":

  Нека позная как:

  Тройката - МВФ, СБ и ЕЦБ - ще организират спасителни кредити за България, ще използуват тази възможност да окастрят образователната, здравната и остатъците от някаква си социална система, ще приватизират останалите 17% държавна икономика, ще свият Държавата още повече и ще направят от България перфектната неолиберална страна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#80] от "murttle":


  Ние, собствениците на държавата, не се чустваме близки с тези дето върху костите на 30 хиляди българи избити през 1876 г. казаха:

  Не ни интересуват правата на българите, а правата на Англия!

  Точно толкова и ние се интересуваме от техните права и ако не беше Руский цар (най-велик, сред всички пръв), този дето е срещу НС, сега щеше да ходиш в Европа ако някой фес те закараше с останалите кадънки от харема на екскурзия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 84. 84 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Преобладаващата част от българският народ е позитивно настроена към Русия! И все повече се разочарова в своите западни съюзници, които се отнасят към страната ни, като с колония - примери колкото щеш, няма защо да се хабя именно тук за тях!
  Ето един аспект от равносметката:
  http://www.dnes.bg/blogini/2014/04/28/25-godini-stigat-bylgarskata-ikonomika-predi-1989-g.223772

 85. 85 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Като са толкова големи демократи, да направят Референдум тука по този въпрос и да кажем дали искаме санкции с/у Русия.

  Ето, догодина, като го преизберат, Камерън (шефът му на тоя) иска да прави Референдум дали Великобритания иска изобщо да членува в ЕС.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 86 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "bawarec":

  или по скоро Турция ..добре ,че и тя е в НАТО

 87. 87 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Накрая да не излезе ,че страха от Турция да ни васализира сме станали членка на НАТО и ЕС

  До коментар [#27] от "bawarec":

 88. 88 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Гневно

  Посвещава се на руския народ -- Петко Р. Славейков
  Руский цар е на земята
  най-велик, над всички пръв,
  русците са наши братя,
  наша плът и наша кръв.
  Кат Русия няма втора
  тъй могъща на света;
  тя е нашата подпора,
  тя е нашта висота!
  Руска сила, руска воля,
  руска кръв и руский пот
  ще избавят от неволя
  наший падналий народ.
  Бог поддържа крепка мишца
  и ръка спасителна;
  той е вложил ней в десница
  сабя отмъстителна.
  Нам Русия е надежда,
  руский цар е наший спас –
  никой друг не ни поглежда,
  не помисля зарад нас.
  Немци, френци, англичани наши са враждебници,
  дружни с нашите тирани, с нашите изедници.
  Спекуланти са омразни - интерес им покажи,
  че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи.
  Род и вяра е идея за Русия най-света;
  нейний подвиг е за нея - благородна й целта.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 89. 89 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Гневно

  До всички неразумни и юроде в този форум:

  Немци, френци, АНГЛИЧАНИ наши са враждебници,
  дружни с нашите тирани, с нашите изедници.
  Спекуланти са омразни - интерес им покажи,
  че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи.
  Род и вяра е идея за Русия най-света;
  нейний подвиг е за нея - благородна й целта.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 90. 90 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Кво нещо е дипломатичния език :Мнозина, лоялни на Русия от преди 1989 г....

  Иначе казано , руските подлоги си управляяват страната на розите...

 91. 91 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#68] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":

  Ти нещо тотално си изключил)). За каква помощ говориш ? България е пълноправен член на ЕС. А това, че някой си мисли, че България е някакъв кон си е негова работа. Във всеки случай не този кон подслушваше телефона на Меркел, а САЩ. И не този кон каза "Фак дъ ЕУ", а помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.

 92. 92 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  "чустваме близки с тези дето върху костите на 30 хиляди българи избити през 1876 г."

  Иванов , за 20 г бройката падна от 300 на 30 хиляди.И още има да пада. Сега остава да научите колко са убитите българи.

  Между другото, знаеш ли колко твои колеги , български -болшевики, са умрели в болшевишки концлагери?

  700 души. Сега да не скочите да искате извинение от Путин...

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ама вие чак сега се сетихте, 25 г. по-късно. През останалото време не ви пречи да си движите бизнеса с подобни хора.

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  " Мнозина, лоялни на Русия от преди 1989 г., са запазили властта си в България."
  Ами това са децата и внуците на тези,дето по заповед на Москва избиха след Девети септември всичко образовано,интелигентно и мислещо.Те щяха ли да са това,което са днес,ако не беше СССР.Щяха да пасат патките.

 96. 96 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това наистина е ужасно.
  Във власта трябва да има хора, лоялни само на обединеното кралство.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 97. 97 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSS":

  Не липсващият, мъртвият.

  България е древна и заслужава много повече!
 98. 98 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  [quote#90:"Петър Иванов"]Мнозина, лоялни на Русия от преди 1989 г.... [/quote]
  Всъщност, всички управляващи са били лоялни на СССР, а сега даже още повече от преди.

  Пазете се от доносника vesolr
 99. 99 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  В графиката с нагласите, силмно ме изненада резултатът на Румъния. Доста по-еднозначен дори от Полша и Чехия...

  I Want To Believe
 100. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Гневно

  "България е може би страната с най-бавен и продължителен преход, което означава, че много овластени фигури, чиято лоялност не се е променила, са запазили влиятелните си позиции. Има хора, които изпитват носталгия по този период." - Как няма да е така, като сме управлявани почти само от правителства на статуквото след 1990 г.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK