Розоберът на омразата

Розоберът на омразата

© Велко Ангелов, КапиталПрепубликуваме текста на Тони Николов от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник":

Онова, което се случи със сирийските бежанци в село Розово, не бива да ни изненадва. То беше подготвено отдавна. Публично и нееднократно бе изговаряно от политици-расисти, докато отговорните институции си правеха оглушки.


Само въпрос на време беше някой да се накичи с "цветята на омразата". За зла чест на розовчани на тях и на поколенията им се падна да берат този срам. И нищо не ги оправдава.


В крайна сметка
нещата опират до чиста човечност


без да са необходими пространни или предварителни беседи за "съжителството с другия" или "диалога между културите".


Не можеш да прогониш шест деца, потърсили убежище тук, защото заедно с родителите си е трябвало да избегнат ужасите на войната, а сетне да очакваш другите да те смятат за пълноценно човешко същество със съвест и морал.


Внимателно гледах репортажите от "митинга на омразата" и признавам, че освен от разкривените от ненавист лица и изговорените глупости, бях най-вече поразен от участието на немалък брой жени в тях и то на всякаква възраст.


Ето това поставя сериозни въпроси за "оскотяването" и нравственото падение в  днешното българско общество.


Питам се как ли тези жени, които прокудиха непознатото сирийско момиченце, гледащо ги стреснато от прозореца, след това са се върнали при децата и внуците си?


Какво ли са им казали? Че са ги защитили от "лошите"? От онези "канибали", за които депутатката от "Атака" Магдалена Ташева разясни от парламентарната трибуна, че ядат хора, а от покривите на къщите хвърлят децата им.


Това ли са им разказали на заспиване, вместо приказка от Ангел Каралийчев или братя Грим? Дали наистина си вярват, докато разправят как тези "вражалци", дошли с децата си в Розово, щели да взривят близките погреби, та цялото село да се разлети във въздуха?


Как от чисто човешко любопитство не рачиха


първо да отидат да видят тези деца и родителите им


– все някой щеше да им помогне с превода – пък после да ги пъдят?


Спокоен ли е сънят на кметицата на Розово – единствена посетила сирийските семейства – дето сега с половин уста обяснява пред камерите, че тези хора не били заплаха, а пък в докладна е писала, че селото й било "етнически чисто"?


Разбираме, че Розово е заможно и китно село, което освен на доходи от розобера, разчита и на притока от туристи на традиционните Празници на розата през май и юни в Казанлъшко. От програмата на празненствата става ясно, че децата от Розово участват не само в традиционния розобер и в "мажоретното шоу", но и в церемонията за "хляба на българина", където в традиционни носии посрещат чужденци с "хляб и сол"…


Питам се как ли сега репетират за тази церемония, какво ли им говорят вкъщи, освен че гладят фолклорните им носии? Дали им обясняват "прословутото българско гостоприемство" като нещо "избирателно", което бащите им не се посвениха да разяснят пред камерите така:  да дойдат руснаци, може и англичани, но най-добре е да им падне някоя украинка… На това ли учат децата си розовчани? И ако е така, какво очакват от тях в бъдеще?


Питам се още


какво казва или ще каже на розовчани свещеникът, който служи в тяхната църква


с която те толкова се гордеят? Нали се заявиха като "християни", което ще рече най-вече, че те не са като "ония мангали", изтърсили се отнякъде.


Дали свещеникът ще им заговори на тази неделна служба за добротата и любовта към ближния, който не е наш "близък по кръв", а "ближен по място", който е човешко същество, озовало се близо до нас и протягащо ръка за помощ?


Ще чуят ли розовчани тези думи или ще ги пропуснат покрай ушите си като "благочестиви глупости". Нали в живота не е тъй, той е джунгла, там всеки сам се оправя, както ще рече местният селски мъдрец с дебел златен ланец около врата, очевидно изръшкал много свят преди да се завърне при родното гюлово масло.


А може би свещеникът ще се сети да изрече нещо и от онова, което не може да не е учил в семинарията – че християнството избуява от сирийската и египетската пустиня, откъдето просияват толкова светци и светици в църковния календар. Че оттам тръгват неизброимо много подвижници, чиито ученици покръстват целия християнски свят. И нищо чудно той да си спомни поучението на един от тях,  авва Пимен, който наставлява християните така: "Никога не оставяй подире си сълзи… И никога не свивай ръцете си, за да взимат, а ги дръж разтворени, за да дават…"


Примерът на днешните розовчани очевидно е друг. И те ще оставят след себе си друг спомен, който вече стана "притча во езицех" и наложи клеймото си над цяла България.


Срамните сцени в Розово съвпаднаха по време с канонизацията в Рим на двама папи, свързани с България – Йоан XXIII и Йоан Павел II. А тъкмо Йоан Павел II, по време на посещението си в нашата страна през 2002 г., сравни България с "мистична роза" (rosa bulgara-rosa mystica).


Не ми се иска да мисля за бодлите на "българската роза", но в името на достойнството на нашия народ се чувствам длъжен да припомня на местните ни псевдопатриоти нещо важно. А именно, че розите, с които толкова се гордеем, идват от другаде и Розовата долина е засадена с тях едва в началото на XIX в. И че така наречената "казанлъшка роза" всъщност е Rosa damascena (Дамаска роза), дошла от земите на същите тези сирийски бежанци, които розовчани немилостиво прогониха в навечерието на традиционните си Празници на розата. Тъй де, как смеят да пристъпят те в нашата свещена Розова долина! Да си вървят в "Мангалия", където гръмогласно ги изпроводи розовчанин, нахлузил военно маскировъчно яке.


Дотук с ирониите на Историята, която обаче има навика да извръща немилостивото си лице тъкмо към онези, които смятат, че са застраховани от обратите на съдбата. И жителите на Розово имат над какво да се замислят.


Все пак


не бих определил тяхното поведение като "битов фашизъм", а по-скоро като "битова мерзост"


отприщила се, след като националистически мерзавци събориха забранителната летва на антихуманното говорене. Щом като политици могат необезпокоявани да сеят ненавист, колко му е някой в битов план да даде израз на същите долни чувства.


А за сетен срам на розовчани, но за радост на нормалните българи трябва да напомним, че жителите на близкия град Крън се проявиха като съвсем разумни и напълно отговорни хора. Те приеха без проблем шестте сирийски деца и техните близки, с което избърсаха един срам от челото на цялата нация.


Защото кризата със сирийските бежанци, както става в подобни случаи, разкри немалко от лошото, но и много от доброто, което има у един народ.


Нас не може да не ни е срам от случилото се в Розово, но можем да се радваме на човещината на хората в Крън. Има защо да ни е срам от начина, по който реагираха институциите в България на бежанската криза, но можем


да се гордеем с безкористната дейност на граждански сдружения


които направиха всичко възможно, за да облекчат участта на хората в бежанските лагери. Без да забравяме за множеството анонимни български граждани, които, всеки с каквото може – с пари, храна или дрехи – продължават да помагат на хората в беда.


Розоберът на омразата неизменно е съпътстван от избуяване на доброто. Въпросът е кое в крайна сметка взима връх.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добре, че ни припомнихте случая, тъкмо бях взел да забравям.

  А аргументът, че розата била от Сирия и заради това розовчани не трябвало да изгонят сирийците е дебилно смешен. Критиката не е към автора на конкретно това писание, а по принцип, щото видях този "аргумент" да се ползват и от други.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#1] от "blaf":
  Що, какво му е на аргумента?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#1] от "blaf":

  На мен пък ми е интересно защо никой не си задава въпроса , дали конфликта не е на религиозна основа ?
  Защо ли ?
  Ами като сте минавали през това подбалканско село , нв ви ли е направило впечатление колко минарета има там ?
  Няма църква !
  Селото е изцяло от българо-мохамедани !
  А знаем че исляма има повече разновиднисти отколкото християнството .
  И докато в нашето съвремие само в Ирландия се трепат католици и християни ,
  то в цял свят се трепат различните секти на исляма ,
  както е и сега в самата Сирия . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#3:"Тони!"]Що, какво му е на аргумента? [/quote]

  Няма абсолютно никаква логика в него? Какво отношение към въпроса има цветето, растящо на територия, на която днес живеят сирийците? По какъв начин розата определя някакви черти от морала и поведението на сирийците? По същата "логика" утре ако Русия иска да завземе североизточна България ще кажете, че в България има много привнесени дървесни видове от Русия и затова може.

  В целият този казус има 10% разум и 90% емоции. И това е много голям проблем.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Розово ще остане в историята.Дали се гордеят кметицата и „чистите “ българи.И те дадоха нещо на света.Пример какви НЕ трябва да бъдем.

 7. 7 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Хубав текст!
  Лошото е, че Розовчани и всички тясно скроени тъпоъгълници нито ще си легнат с тези въпроси, нито ще се събудят с тях.
  Да живей чалгата и опростачването!

  the more we learn, the more we die...
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Гневно

  До коментар [#5] от "blaf":

  Я пак прочети!

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  "Не можеш да прогониш шест деца, потърсили убежище тук, защото заедно с родителите си е трябвало да избегнат ужасите на войната, а сетне да очакваш другите да те смятат за пълноценно човешко същество със съвест и морал."

  Вчера един червен "граф" (интересно защо левите лумпени толкова ги пали на аристократични титли? ) ме убеждаваше, че Розовските нацисти били носители на "консервативни буржоазни добродетели", демек така трябвало да се постъпва, ако искаме да минем за културна нация.

  Доколкото на мен лично ми е известно, като пето поколение буржоа, сред консервативните буржоазни добродетели задължително присъства християнското състрадание, любовта към ближния, особено към невръстното, невинно дете.

  Докато ние, водени от дълбокия си провинциализъм и непознаване на света, побързахме да обявим сирийските бежанци за канибали, които се хранят с човешки сърца, за Ал Кайда, за вражески нашественици, дето искат да ни отнемат "българщината" и т.н.

  А кметицата се изтъпани, че нейното село било "етнически чисто" и такова щяло да си остане.

  И после твърдим, че сме не само в Европа, ами сме и най-старата еврпейска държава, "люлка на цивилизацията" и пр.

  Като видя някой озверял, вонящ на стероиди атакаджийски тулуп да вее българското знаме, с фланелка "България на три морета", ми идва да си изгоря документите за самоличност и да стана stateless person.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#5:"blaf"]Няма абсолютно никаква логика в него? Какво отношение към въпроса има цветето, растящо на територия, на която днес живеят сирийците?[/quote]

  Това за розите не беше никакъв аргумент, а само иронична асоциация и размишление за стечението на обстоятелствата, където невежи ксенофоби показват враждебност към хора, идващи от земите, откъдето произлиза и основният поминък на същите тези ксенофоби.

 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"Чардо"]Селото е изцяло от българо-мохамедани ! [/quote]

  Интересно предположение, лично познавам две момчета-помаци и двамата са големи националисти (и това въпреки, че на единият личната му карта е с мюсюлманско име)!

  Да не се окаже накрая, че наистина конфликтът е между мюсюлмани и мюсюлмани?

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#5] от "blaf":

  А по какъв начин месторождението на някой определя
  [quote#5:"blaf"] някакви черти от морала и поведението на сирийците[/quote]

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#12:"Тони!"]А по какъв начин месторождението на някой определя[/quote]

  Очевидно по никакъв? Някъде да съм казал, че месторождението определя това? Моралът и поведението се определят (голяма част) от културата, в която е израснал даден човек, не от местоположението. Може и на Марс да си роден, ако си роден в семейство на ислямски фундаменталисти, ще се държиш по по-различен начин, отколкото ако беше роден в семейство на будисти.

 14. 14 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 503 Гневно

  Много ми е интересно, след като търпим морални инвалиди оперирани от съвест да са начело на държавата и да задават дневния ред на обществото, какво очакваме да се случва???
  Станалото в Розово е само началото. Тепърва ще има да берем отровните плодове на нашето търпение. За справка:

  https://www.facebook.com/pages/%D0%92%D0%98%D0%A1-2/412524872168414?ref=ts&fref=ts

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  ''В крайна сметка нещата опират до чиста човечност''

  Ето, това е един от основните проблеми в нашия живот през последните години. Не мога да си обясня какво предизвика тази дълбока и неприятна промяна в природата на българина - той стана по-лош; загуби своето съчуствие към другите; загуби своята човечност. И това няма никаква връзка с обедняването му, даже напротив - колкото по-материално ориентиран става един индивид, толкова повече губи от човечността и състраданието си към болките на другите.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaf":

  И тези бежанци бяха родени в семейства на ислямски фундаменталисти?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  [quote#13:"blaf"]ако си роден в семейство на ислямски фундаменталисти, ще се държиш по по-различен начин, отколкото ако беше роден в семейство на будисти.[/quote]

  Съгласен съм по принцип.

  Както и ако си роден в семейство на сталинисти, никога нямаш шанс да станеш нормален човек.

  Само не разбрах - откъде знаем, че въпросните семейства са исламски фундаменталисти?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Много точно казано!

 19. 19 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тони!":

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Абе пичове, вие от пример не разбирате ли? Някъде да съм казал, че семействата са ислямски фундаменталисти? Просто давам пример бе, илюстрация, показвам нереална ситуация, която да илюстрира реална такава.

  Това, което знам от медиите е, че семействата са мюсюлмански, предимно жени и деца, има един мъж с три съпруги (това не на 100%, защото го видях само в един сайт) и жените бяха забулени на снимките. Разбира се, това не значи, че са фундаменталисти. Просто това знам.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#19] от "blaf":

  И това, което знаеш ти е достатъчно, за да си убеден, че трябва да бъдат изгонени?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Оф... ще си копирам поста от предната статия:

  "Иначе, чудя се, защо никой от ревящите срещу "расизма и ксенофобията" на българите не си зададе въпроса, защо такива настроения има само срещу мюсюлмани и цигани? Ако в с. Розово се бяха настанили англичани, руснаци, украинци, арменци, китайци, етс. дали реакцията на жителите му щеше да е същата? Едва ли! Тогава?"

  Настроение отегчено

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони!":

  Не съм убеден, че трябва да бъдат изгонени. Някъде да съм казал такова нещо? Юбер-либерастите имате явни проблеми с логическото мислене. Просто съм силно против санатизирането на жителите на Розово. Хората са действали първично, но предвид информацията която са имали, е нямало по-добри опции според тях.

 23. 23 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#21:"Bacillus_Bulgaricus"] Ако в с. Розово се бяха настанили англичани, руснаци, украинци, арменци, китайци, етс. дали реакцията на жителите му щеше да е същата? Едва ли! Тогава?" [/quote]

  Тогава, според юбер-либерастите, проблемът е в българите, не някъде другаде. Когато българин иска да защити собствеността и живота си от циганската престъпност, проблемът е в него, защото е расист и ксенофоб. Юбер-либерастите доброволно дават компотите си на циганите.

 24. 24 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Типична агитпропаганда в стила на Дневник.

  Too much цензура Баце.
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#22] от "blaf":

  Трудно ще ме обявиш за либераст, но и такъв да бях, не виждам нищо лошо в това.
  Иначе, хората в Розово престъпиха закони, и това няма извинение. Наличието или неналичието на информация не позволява газенето на закони.

  Коя точно е информацията, даваща основание за такова поведение?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  Поздравления за автора Тони Николов, много добра статия и анализ е направил!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  "Не можеш да прогониш шест деца, потърсили убежище тук, защото заедно с родителите си е трябвало да избегнат ужасите на войната, а сетне да очакваш другите да те смятат за пълноценно човешко същество със съвест и морал."

  Много добре казано!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Дали не е време Икономедиа да отдели неспирния поток от статии за Розово в нов сайт? Имат си дневник, имат си капитал, сега ще си имат и rozovo.com и всеки ще си преценява дали да го посещава. Малко като онлайн търговец на бельо звучи, тъкмо по-лесно ще се събират кликове.

  https://goo.gl/8NG90J
 29. 29 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#25:"Тони!"]хората в Розово престъпиха закони[/quote]

  Това го чувам за първи път. Кои закони?

 30. 30 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тони!":Какви закони са престъпили??? Цитирай ги де .

 31. 31 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  След изчитане на статията се замислих - определенията "битова мерзост", "опростачване" и липса на страх от Бога /както и да се нарича Той за всеки един от нас/ определят всеки един вид отношения - на културно, битово, обществено и т. н. ниво.
  Затова сме на този етап от развитие на гражданско общество и на икономиката - защото допуснахме случая "Розово".
  Той не е единичен, той е симптоматичен.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#29] от "aleko":


  До коментар [#30] от "iniesta":

  Неприкосновена частна собственост за пръв път ли чувате като понятие?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Подобни литературни опити на доморасли Йовковци тепърва ще има много - темата е благодатна. Така или иначе, подобни текстове едва ли ще стигнат до оскотелите пейзани, който шокираха останалите си що-годе нормални сънародници. Страшното е, че народа маймуняса катастрофално и необратимо за има-няма 25г. Не мисля, че подобен грозен скеч би бил възможен преди, особено с участието на такъв голям брой възрастни жени. Май наистина по-добре да ни няма въобще.

 34. 34 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#3:"Тони!"]Що, какво му е на аргумента? [/quote]

  Освен, че е глупав нищо друго му няма.

  Ще обясня по простичко като за теб. Следвайки горния "аргумент", би било нормално да прегърнем братски цяло Перу, Чили и Колумбия ако ни се изтипосат на границата.

  Защото традиционни смилянския боб произлиза от Централна и южна америка.

 35. 35 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#32] от "Тони!":

  Хахха, мешаш баби с жаби. Кой е тръгнал да отнема собственост на някого, че тази гледна точка не сам я чувал. Селяните повикаха, повикаха, ама даже в двора не влязоха.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#33] от "damage_case":
  Маймунясването е факт, но от преди 65, а не 25 години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#35] от "aleko":

  Да съм казал нещо за отнемане? Месят се в управлението на частна собственост - напълно незаконно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  По-добре да игнорираме 6 такива и семействата им сега,от колкото тези 6 да игнорират твоите деца и внуци след 10 години.Нямам проблем с твоите наследствени буржоазни добродетели,ако говорим за бежанци от славянски/христянски произход,случая не е такъв.Ама те и в Англия са наследствени аристократи,и в Брюксел е така.По модерен и състрадателен ли ще бъдеш ако след петилетка,споделяш страховете на твоите деца,внуци и поколение в такава "приятелска" среда,докато са навън,и чакаш да се приберат.Сигурно знаеш че в Брюксел,Стокхолм,Осло сексуалното посегателство над млади бели жени от страна на избояли арабски "бежанци" е почти като традиционна арабска дисциплина....или предпочиташ да го отдадем на ИНТЕГРИРАНИЯ "дълбок арабски провинциализъм".Като най-ценно качество запази само "КОНСЕРВАТИВНИТЕ буржоазни добродетели".

 39. 39 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#32:"Тони!"]Неприкосновена частна собственост за пръв път ли чувате като понятие? [/quote]

  Какво са правили на частната собственост? Чупили са прозорци. Палили са автомобили? Крали са ?

  Алооо това не са ви мюсюлманските гета на Стокхолм и Париж!!!!

  Хората протестираха мирно, онези си събраха багажа и си тръгнаха доброволно! Къде е проблема?

 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4746 Любопитно

  До коментар [#21] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Венче, испанците "толерасти" ли са, след като те хрантутят и търпят толкова години на тяхна територия?

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#39] от "storagemax":

  Ми повлияли са на бежанците, от които техният съселянин губи 1 200лв на месец. Която сума всъщност е и основата на проблема - виждаме, че всички селяци са против, с изключение на този, който е взел пари. Ако друг ги беше взел, сегашният наемодател също щеше да е ракиен патриот.
  Евтини продажници за 1 200лв. Когато англичаните идваха, ги посрещаха като манна небесна и цялото село се събираше да им прави виртуално фелацио, че и кметовете произнасяха речи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#37:"Тони!"]Месят се в управлението на частна собственост - напълно незаконно. [/quote]

  Хех, покажи го тоя закон, който забранява да протестираш.

  Нещо демокрацията ви куца май.

 43. 43 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тони!":

  Що? Ако докара семейство дупничани, никой няма да има против. Вероятно и така ще постъпи следващия път. хората въстават срещу конкретните наематели, а не срещу даването под наем въобще.

 44. 44 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вероятно жандармерията трябваше да обкръжи селото и да помели селяните, налагайки закона и неолибералните ценности. В края на краищата имаме нарушение на правата на сирийците и на отношенията собственик-наемател. Предлагам цялото село да се арестува, да се съди и вкара в панделата за насаждане на етническа омраза и по горните две точки. Боят се подразбира. С което върлодесните надявам се да бъдат успокоени - демокрацията, човешките права и неолиберализма ще възтържествуват и триумфират над селския привитимизъм, първичност, необразованост и недодяланост

 45. 45 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#41:"Тони!"]Ми повлияли са на бежанците, от които техният съселянин губи 1 200лв на месец. [/quote]

  Ми да ги съди бе? Що трябва това да е мой или твой проблем?
  Да си заведе дело да ги съди по канлния ред за пропуснати ползи. Принципно няма как да му се получи, щото най-вероятно няма легален договор и принципно доводите биха били смехотворни.

  Но това е закона, нали ревете да се спава закона!

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#43] от "aleko":

  И на каква база протестират, и то срещу хора, настанени в частен имот?  До коментар [#42] от "storagemax":

  Не протеста, а намесата в чуждата собственост е проблема.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 596 Неутрално
 48. 48 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тони!":

  Очевидно защото ще им се наложи да живеят с тях, за разлика от собственика. Ако собственика живееше в мазето, щяха да тормозят него, ако някой сгази лука. Нормално.

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#48] от "aleko":

  Ама и съселяните ли живеят в същия имот, че щели с тях да живеят? Не знаех...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#46:"Тони!"]намесата в чуждата собственост е проблема. [/quote]

  Няма намеса в чужда собственост.

  Има нелегални навлеци, които си тръганха доброволно за да не привличат медийно внимание и да си продължат с далаверките, които въпреки това ще лъснат много скоро!

 51. 51 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#49] от "Тони!":

  Ама тези сирийци няма ли да излизат на улицата или ще си стоят само в двора? Не знаех за такава уговорка...

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#50] от "storagemax":

  Значи, аз идвам и ти казвам - ей тоя нема да живее в твоя имот, и това не е намеса... Велико. Иначе това с далаверките беше яко, ще ни ги споделиш ли, с някаква конкретика, разбира се?

  От цялата работа стана ясно едно - много българи, когато видят някой селяк от Розово, или някое от техните деца мигрирало в Пазарджик, Пловдив или София, ще започнат да ги посрещат по съвсем различен начин - по розовски.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#51] от "aleko":

  Ама улицата е собственост на розовци ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#53:"Тони!"]Ама улицата е собственост на розовци ли? [/quote]

  В най-общ смисъл да. Както и магазините, кръчмите, киното, ако има такова въобще.
  Както в София ни карат да чистим леда от тротоарите, ерго според общината са наши. А щом общината е рекла....

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#54] от "aleko":

  Доста общ смисъл, да ти кажа. Толкова общ, че няма нищо общо с реалността и фактите.
  Колкото до общината и тротоарите - чудесен пример. Общината го прави в пълно противоречие с нормативната уредба на страната, и затова 100% от наложените актове падат в съда, а общината се опита да подари тротоарите на собствениците.
  Нещо си се объркал май?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#27:"Иво"]трябвало да избегнат ужасите на войната, а сетне да очакваш другите да те смятат за пълноценно човешко същество със съвест и морал[/quote]

  А какво правим ако изобщо не очаквам "другите да те смятат за пълноценно човешко същество"?

  Какво ако, просто си се кефя най-близката джамия от мен да се намира на поне 700 километра и да и празнувам великден и коледа кротко и спокойно в хармония с християнските ми съседи?

  Къд е пише, че трябва да живея заради мнението на тези "другите" които и да са те?

 57. 57 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  гори ги и беж,и без това се опитваш във форума да припознаеш английския за майчин език,няма да ти е трудно.Навиците си ги имаш довчера примерен партиен син,днес пръв демократ и шеф на русофобската тролска секция във форума,предполагам няма да ти е трудно.Такива като тебе дето ги е срам да са бтлгари във никакъв случай няма да ни липсвате.

  България над всичко!
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#56] от "storagemax":

  Ами ако мен ме кефи бог Тангра, а не християнството, не може ли да искам да се разкарат всички църкви и да се държа по същия дебилен начин?

  В края на краищата, християнството не е изконната ни религия, а е наложена със сила и кръв.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#52:"Тони!"]Значи, аз идвам и ти казвам - ей тоя нема да живее в твоя имот, и това не е намеса... [/quote]

  Не е твоя работа дали е намеса или не. Има си съд и процедури за тази работа и нищо не зависи от теб.

  Извинявам се, че ти убивам ентусиазма ама редно да слезете на земята вече. 100 му напраихте сметка на парите на тоя "Шашмата" битер адвокати му станахте ....

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#59] от "storagemax":

  Не е и работа на селяците да решават кой къде да живее. Ако тия са нарушили нещо си има съд и процедури за тая работа, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#58:"Тони!"] не може ли да искам да се разкарат всички църкви и да се държа по същия дебилен начин? [/quote]

  Не можеш, защото се намираш в Християнска държава и гражданите и ще те ошамарят на момента.

  Едиственото което можеш е да си събереш багажа и да се замонашиш в степите на Монголия.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#61] от "storagemax":

  Как реши, че е християнска държава? Не е ли тангриска?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тони!":

  А как си обясняваш, че са се изнесли през нощта и веднага са се нанесли в друга къща наблизо? Кой им е осигурил другата къща, като не знаят и дума български, кой им е пренесъл багажа през нощта и с какво, кой им плаща къщата, която изглеждаше доста луксозна. Как ще живеят тези хора без доходи и работа?
  Не ми казвай, че не е моя работа, моя работа е да задавам такива въпроси.

 64. 64 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#60:"Тони!"]работа на селяците да решават кой къде да живее[/quote]

  Жителите на Розово не са решавали нищо, просто убедително изразиха неодобрението си.

  Разбирам ги и ги уважавам за това, че отстояват позициятата си на която btw. имат право по закон.


 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#63] от "aleko":

  Не знам що реши, че нямат доходи. А на въпросът - кой им е осигурил къща, отговорът е много лесен - всеки един от тези селяндура веднага ще забрави ракиения си патриотизъм, ако тези 1 200лв наем отиват в неговия джоб, а не на съседа.


  До коментар [#64] от "storagemax":
  Имаш право на позиция, но не и на искане какво да правя в собствения си дом. Нещо неясно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#65:"Тони!"]Не знам що реши, че нямат доходи[/quote]

  Имат разбира се, вече никой не се съмнява, че освен финансиране на трафик на хора са забъркани и в контрабанда на пари, ценности и най-вероятно наркотици.

  Защо да минават нелегално границата ако всичко им беше наред? няма ли ККП-та за тях?

 67. 67 Профил на remove
  remove
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#65:"Тони!"]но не и на искане какво да правя в собствения си дом[/quote]

  Никой не е искал от така наречените сирийци да танцуват казачок в дома на "Шсашмата".

  Просто им показаха, че не ги одобряват поради лични съображения (на които имат право). След което въпросните си тръгнаха сами. Не виждам къде е проблема.

 68. 68 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Добра статия,браво на автора.
  Това ,обаче,не намали срама у мен.

 69. 69 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#60] от "Тони!":

  оди им обясни на "селяците" кой трябва и кой не трябва да живее във тяхното село.

  България над всичко!
 70. 70 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#65:"Тони!"]Не знам що реши, че нямат доходи. [/quote]

  Така казаха те самите. Това им били последните пари, които дали за наема. Интересно с какво са мислели да си платят следващия наем, че няма да ядат - това е ясно.

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#69] от "Борис Тодоров":

  А мога ли да обясня на селяндурските им отрочета, че нямат място в града ми на тази логика?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#66] от "storagemax":

  Как като са минали нелегално границата са минали и през агенцията за бежанците?

  Дай данните, които сочат, че са забъркани в тия неща?


  До коментар [#70] от "aleko":
  Предполагам са разчитали да откраднат някое розовско дете и да го продадат на части?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#65:"Тони!"]Не знам що реши, че нямат доходи. А на въпросът - кой им е осигурил къща, отговорът е много лесен - всеки един от тези селяндура веднага ще забрави ракиения си патриотизъм, ако тези 1 200лв наем отиват в неговия джоб, а не на съседа. [/quote]


  Глупости! По телефона са разговаряли със селяндура /откъде пък го намериха този, дето има къща за даване под наем?/ на арабски и са си уговорили цената и превоза. Ако в Крън живее един, който знае арабски, кво говоря, който знае английски, веднага трябва да му се извиниш, че го наричаш селяндур.

 74. 74 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#71:"Тони!"]А мога ли да обясня на селяндурските им отрочета, че нямат място в града ми на тази логика?[/quote]


  Естествено, че можеш. Но първо трябва да събереш подписи от половината град. Не че е невъзможно, де...

 75. 75 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#72:"Тони!"]Предполагам са разчитали да откраднат някое розовско дете и да го продадат на части? [/quote]

  Предполагам, че ще получават финансови траншове, щом се чувстват толкова спокойни, а всички искаме да знаем откъде.
  Следващите въпроси към тях ще дойдат след отговора на този въпрос.

 76. 76 Профил на mars2066
  mars2066
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#72:"Тони!"]Дай данните, които сочат, че са забъркани в тия неща? [/quote]

  Ама въпросните сами признаха, че са участвали в нелегален трафик на хора.

  По данни на Итерпол трафика на хора в голяма степен е съпътстван и от трафик на пари, оръжие и психоактивни субстанции.

 77. 77 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#71] от "Тони!":

  никакво ,първо градът не е твой.Ти повече от 1000 квадрата в тоя град нямаш.Всеки един Чобанин от шопските села е повече софиянец от тебе.Пък ако толкова е наранено самочуствието ти то спри да даваш,на дядо ти имотите под наем на хора който не са 5 поколения назад Софиянци,Така ще си ок със великостоличните ти принципи

  България над всичко!
 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  [quote#40:"Blood Red Skies"]след като те хрантутят [/quote]

  Хрантутят? Нещо си в грешка, работя от първият си ден тук, никой нищо не ми е дал ей-така.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4746 Любопитно

  [quote#78:"Bacillus_Bulgaricus"]работя от първият си ден тук, никой нищо не ми е дал ей-така. [/quote]
  Тогава си емигрантка, заемаща работното място на някой испанец. Чужденците - вън! Найс, а?

  Gunter glieben glauchen globen
 80. 80 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  Северна Ирландия е огнище на множество етно-политически конфликти между католици и протестанти, наричани още "юнионисти" (или "лоялисти" и "националисти"

  Католиците (националисти) желаят Северна Ирландия да се събере с Република Ирландия, а протестантите (лоялисти, юнионисти) искат тя да остане част от Обединеното кралство.

  53.1% от Северноирландското население произхождат от протестантски семейства, 43.8% произхождат от католически семейства, 0.4% - от не-християнски семейства и 2.7% - от семейства без религиозна принадлежност.

  И католиците, и протестантите са все християни, също - и източно православните.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 81. 81 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#80] от "ISTORIK":


  [quote#80:"ISTORIK"]И католиците, и протестантите са все християни, също - и източно православните. [/quote]
  =========================
  Това го знам , но съм ти благодарен за останалата информация
  Жив и здрав !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 82. 82 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Това са повече политически, отколкото религиозни идентичности.

  Накратко, протестантите (53% от населението), потомци на шотландски и английски заселници, пристигнали през XVII век, днес искат съюз между Северна Ирландия и Обединеното кралство.

  Католиците (44%) са за обединение с Ейре, чиято независимост датира от 1921 г.

  Всеки от лагерите се подразделя на привърженици на законността и поддръжници на въоръжената борба: католици - социалдемократи и републиканци, протестанти - юнионисти и лоялисти.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 83. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#21:"Bacillus_Bulgaricus"]защо никой от ревящите срещу "расизма и ксенофобията" на българите не си зададе въпроса, защо такива настроения има само срещу мюсюлмани и цигани? Ако в с. Розово се бяха настанили англичани, руснаци, украинци, арменци, китайци, етс. дали реакцията на жителите му щеше да е същата? [/quote]Ами реакцията е срещу сирийци защото в случая има сирийци. Ако имаше негри, китайци или виетнамци срещу тях щеше да има същата реакция. Преди години скинари пребиха китайския военен аташе в София. Изобщо, колкото си по-различен, толкова си по-застрашен от проява на ксенофобия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 84. 84 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Най-точното според мен мнение по темата е на форумеца с ник "Насрадин Ходжа": "Българинът, казват, е гостоприемен и толерантен. Тези хора не са такива. Значи излиза, че не са българи. Какво искат от нас тогава? И защо смятат, че имат повече права от другите чужденци в България?"

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 85. 85 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  На кой му пука?
  Важното е да се дращи нещо по вестниците.
  Въпросит - после.
  Отговорите - никога.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 86. 86 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  За съжаление бате Владо е объркал селата!

  Розино е на подбалкансия път и има минарета и е пълно с помаци! Ислямизирани павликяни, арменци докарани в тези земи от Византия - както и католиците около Пловдив!
  Розово е Казанлъшко, няма помаци и ги е страх от крадци и търговци на дрога!
  За справка - клането в "бежанските" лагери Сабра и Шатила в южен Беьрут: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D1%8F_%D0%B2_%D0%A1%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B5_%D0%B8_%D0%A8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B5
  "Бежанците" не са ангелчета!

 87. 87 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#86] от "tirebouchon":

  За съжаление и аз го разбрах , но много късно снощи , че бъркам РозиНо с РозоВо .
  Исках да видя на картата , че Розино и Български извор са от двете страни на Балкана , почти на една линия , а и двете села са изцяло помашки и тогава видях , че бъркам .
  Сори !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 88. 88 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#86] от "tirebouchon":


  [quote#86:"tirebouchon"]"Бежанците" не са ангелчета! [/quote]
  За това съм напълно съгласен , че нито са анчели , нито херувими !
  Приятен ден !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 864 Весело

  Както и да сучите работата, хората в селото имат право да си избират съседите, особено новодошли от хиляди километри.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 90 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Айде пак за циганите. На час ли ви плащат да пишете теми за тях?

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 91. 91 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Към автора на статията:Розово N-ти път."Да натиснем бутона на омразата"...СЕГА.Щибка жлъч ежеминутно,сутрин,обед,вечер,постоянно.Ако няма нищо за което да се ръфат,докато спят ще изфабрикуваме."Тези мръсни българи,дано се захапят и самоунищожат".Омразата по-между им требва да ескалира и да се подклажда постоянно.Толкова пари,организации,фондации,институти за икономика,"отворени" и "затворени" Общества,университети и още са живи."Розобера на омразата" по-добре не може да го напише даже дегенерат като теб.

 92. 92 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#5] от "blaf":
  Става въпрос за алегория и "историческа ирония",ама това са категории отвъд нечии черно-бели и праволинейни мисловни потоци....

 93. 93 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Най-силната статия по въпроса засега...И на квичащите,че им писнало от материали по въпроса,мога да кажа,че на хора като мен ни се повръща от открития и арогантен расизъм,ксенофобия, ураджийски "патриотизъм" и откровен коленнопреклонен рашизъм и петоколонничество,които ни заливат от почти всички медии,парламент и държавни позиции. И в добавка - едно широко разляло се леко отегчено безразличие към цялата тази воня,често гарнирано с "евроскептицизъм" на ниво едноклетъчни.....
  В България има проблем,а проблемите не се решават като се замитат под килима. Първата стъпка е да се признаят и да се говори за тях.

 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2312 Разстроено

  Хайде Тони, дойде и твоят ред да оплюеш дивите розовчани, които вместо да си сложат по една чалма за да не притесняват височайшите си гости и да благодарят на сирийците заради розата взели че ги изгонили защото не желаят долината на розите да става долината на сирийската роза.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2307 Любопитно

  [quote#91:"iu"]Щибка жлъч [/quote]
  ЩиБка? От глагола "щибя"? Кой език ви е роден?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Авторчето как разбра, че тези хора са сирийци като нямат документи? Защо не ги попита къде са им документите а бърза да плюе хората от селото? И ако може да сподели в коя нормална държава хора без документи могат да се разхождат където си искат и да наемат жилища? Хората от селото са в правото си, има закон който дава право ако не им харесва съседа събират подписка определен процент от живущите и го гонят. Вместо да настъпите полицията защото разрешава на хора без документи да обикалят страната и без дори да са проверили откъде идват, вие бързате да оплюете хората които си защитават правата.

 97. 97 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Що за заглавие? Пошъл опит за оригиналничене.

 98. 98 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#94] от "Julian Mall":

  Сега е модерно да се псуват българите, тия орки. Да сме по-европейци от европейците.

  А мен ме избива на агресия като ги гледам "толерантните".

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 99. 99 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Весело

  Не съм чул къде е Сидеров в розовската криза.Направо ми липсва.Бареков го видяхме, но Сидеров е изглежда по-зает с близане на руският г...з за още медали.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 100. 100 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Г-н Тони Николов вместо да пише сополиви стати като тази да отговори по силата на кой закон пресеклите по тъмна доба държавната граница имат право на бежански статут ? Платили по 500 евро на човек на каналджии??? Ало, хайде стига сълзи и цифки,разсъждавайте. Ако бяха влезли през КПП-то, да потъсят закрила вече е съвсем друго нещо. От чисто човешка гледна точка трябва да им се помогне, но при това положение позволете да имам определено съмнение в такива бежанци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK