Колко западна е Германия?

Колко западна е Германия?

© ReutersМнозина германци усещат някаква специална връзка с Русия. Това прави украинската криза особено опасна за Берлин, защото повдига важни въпроси за самата природа на германската идентичност. Наистина ли сме с толкова дълбоки корени в Запада, колкото повече си мислят?


Единствената причина дядо ми да оцелее като руски военнопленник  е, че можел да пее хубаво. Мобилизирали го в т.нар. народни милиции през 1944г. във финалната фаза на войната, когато нацистката партия събирала всички годни да се сражават мъже, независимо от възрастта им. Руснаците го пленили при обсадата на Бреслау и го откарали в трудов лагер, където трябвало да работи като дървосекач.


Нямало почти нищо за ядене и той разказваше как хората мрели като мухи. Понякога лагерният готвач давал на дядо ми допълнителна порция каша или къс хляб, защото имал красив глас. Нощем, когато пеел край огъня, руснаците също сядали, пускали бутилка водка по кръга, а очите им се насълзявали от песните му - или поне такава е версията, запазена в семейството ни.
До днес германци и руснаци поддържат специални отношения. Няма друга страна и друг народ, с които връзките на германците да са толкова емоционални и противоречиви. Връзката стига далеч назад в германската семейна история, оформена от две световни войни и 40-годишното съществувана на Източна Германия. Германските семейства все още си разказват историите за жестоки, но и съчувстващи и задушевни руснаци. Отвращаваме се от руската примитивност, докато ценим тяхната култура и руската душа.


Отношенията ни си с руснаците са амбивалентни като нашето възприятие за техния характер. "Като опре до връзките германци-руснаци, започва едно дърпане на въже между дълбоката симпатия и тоталното отхвърляне", казва германският романист Инго Шулце, автор на възхваляваната от критиката книга "Обикновени истории" - роман за източногерманската идентичност и германското обединение. Руснаците понякога са възприемани като Иван Грозни, като чужди създания, като азиатци. Руснаците ни плашат, но също така ги смятаме и за гостоприемни хора. Те имат неимоверно голяма територия, дълбока душа и култура - страната им е страната на Чайковски и Толстой.


Не е чудно в такъв случай, че спорът за руската роля в украинската криза е най-разделящият хората в днешната германска политика. За Германия украинската криза не е някакъв далечен проблем като Сирия или Ирак - той се забива дълбоко до сърцевината на въпроса за германската идентичност. Каква е позицията ни за Русия? И съвсем напоследък - кои сме ние, германците? При заплахата от нов конфликт Изток-Запад, въпросът става все по-важен в Германия и може в крайна сметка да ни принуди да се препозиционираме или най-малкото да препотвърдим нашата позиция, че сме част от Запада.


През последните седмици се разгоря спор между симпатизиращите на Русия и защитаващите по-твърда линия спрямо Москва. Позициите им са крайна и една след други избухват спорни ситуации. Колкото по-силни са гласовете на страната, осъждаща действията на Русия в Украйна, толкова по-силни стават и призивите на другата страна да се прояви разбиране към унижената Русия; колкото повече гласове осъждат Русия за показване на международното право с анексирането на Крич, толкова повече са германците, обвиняващи Запада.


Едно от основните твърдения е, че ЕС и НАТО не са се съобразили с Москва при разширяването си на изток. Едва ли не всеки се впуска в този дебат - политици, писатели, бивши канцлери и учени. Читатели, слушатели и зрители изпращат писма до редакциите, пишат по интернет форумите или звънят на телефоните в телевизии и радиостанции, за да изказват мнение.


"Повечето германци искат да разберат руската страна на събитията", казва Йорг Баберовски, известен преподавател по източноевропейска история в берлинския Хумболтов университет. Историкът Щефан Плагенборг от Рурския университет в Бохум описва тези сантиментални отношения между германците и руснаците като "инцидентна любов". Но как е възможно да има такава връзка след две световни войни?


Вероятно човек, израснал в бившата ГДР може да обясни какво свързва германци и руснаци. Томас Брузиг, писател от бившия Източен Берлин, казва, че първо е опознал Русия след разпадането на СССР, когато е посетил панаир на книгата. Той си спомня как тогава непрекъснато го питали кои руски писатели са му повлияли. Брузиг не давал очакваните отговори - Достоевски или Толстой, а посочвал Аркадий Гайдар - треторазреден съветски автор. "Правех го нарочно като вид отмъщение и да им напомня какви империалисти бяха", казва той днес


Брузиг няма особена слабост към руснаците. Той казва, че единствения руснак, когото наистина възприема положително, е Михаил Горбачов. "Неговата визия за Общия европейски дом откри пътя към разрушаването на СССР." Неговата мечта за Европа без разделителни линии. "Не бива да се държим, сякаш границата с Азия започва там, където свършва Литва. Европа се простира чак до Урал", казва днес писателят.


Романтиката на войната


Съществуват някои очевидни обяснения за връзките между германци и руснаци - икономически интереси, дълбоко вкоренен антиамериканизъм в двете страни и сред левицата, и сред десницата. Но това са привидни отговори - ако задълбаете, че откриете две други обяснения: романтичната представа и войната.


Военното обяснение е неразделно втъкана в германската вина. Като страна, извършила чудовищни престъпления срещу руснаците, ние понякога се нуждаем да бъдем особено щедри, дори когато става дума за нарушаването на човешките права в Русия. В резултат мнозина германци смятат, че Берлин трябва да сдържа критиките си към Русия и да заеме умерена позиция в кризата. Все пак Германия е тази, която е нахлула в СССР, убивайки 25 милиона души в расистката си война на тотално унищожение.


Ханс-Хенинг Шрьодер, специалист по Русия в германския Институт за международни въпроси и сигурност, описва това като русофилия и казва, че тя е един вид компенсация за нацисткото ни минало. известният германски историк Хайнрих Аугуст Винглер се опасява, че германците са възприели един "патологичен процес на научаване на поуките".


Въпросът да вината създава връзка между германци и руснаци, но тя бързо се изпарява при руснаците след войната. За разлика от французи, скандинавци и холандци, руснаците не обвиняват днешните германци за престъпленията по време на войната.


"Тези, които страдаха най-много, най-малко мразят германците", казва Баберовски. Сякаш въпросът за германската вина се е изпарил след първата вълна на отмъщение в края на войната. Той смята, че това се е случило най-късно при завръщането на германските военнопленници. "Руснаците разказваха истории, от които си замръзваше кръвта във вените, но те никога не ни обвиняваха", казва Шулце, прекарал няколко месеца в Санкт-Петербург през 90-те години.


Въпреки, че германските политици експлоатираха страха от Русия години наред в следвоенния период, войната продължава да свързва германци и руснаци и днес. Отношенията ни се характеризират като "интимност, произтичаща от две войни", казва Хертфрид Мюнклер, професор по политическа теория в Хумболтовия университет. Той описва войната като опит, споделен от германци и руснаци. Според него войната създава по-силни общности връзки, отколкото мира, и в резултат на войната германците са научили едно нещо - никога отново да не нападат Русия.


Разбира се, има я и романтичната представа за Русия. Страната винаги е била идеализирана от германците. Никоя друга държава не е вълнувала така Германия в дните, когато перестройката и гласността дадоха началото на намаляването на конфликта Изток-Запад. Накрая, за тях отново бе приемливо да се обича Русия. В образа на Горбачов се завърна "добрият руснак" и германците вече не виждаха причина да продължават да се страхуват от Русия.


Документални програми за отдалечени кътчета в Сибир и за бреговете на Волга привличаха голям зрителски интерес. В последните две десетилетия бяха бестселъри книги на германски писатели като Хайнц Конзалик ("Докторът от Сталинград") и Йоханес Зимел с неговите истории за времената на студената война.


"Изтокът е жадувано място за германците", казва Мюнклер. Просторите и безкрайността на руската земя винаги са били обект на мечтата по един по-семпъл живот, близко до природата и без ограниченията на цивилизацията. Милиони германци, прогонени след 1945г. от Източна Европа на запад, подсилват това чувство. За тях Русия е символ на чистата природа и изгубената родина.


Антизападните чувства


Другата страна на германската слабост към Русия е желанието да се дистанцираме от Запада. Фундаменталното противостоене срещу "повърхностния Запад" е възприемано като част от руската душа - една представа, че вечно заетият да прави пари западен човек противостои на някаква предполагаема дълбока емоционалност и духовност на Изтока. "Когато за нещо се изгради романтична представа, то винаги съдържа антидемократичен елемент", казва Баберовски. Така се предпочита хармонията пред конфликта и единството пред конфронтацията.


Тази традиция на антизападно мислене има дълги традиции в Германия. В своите "Размисли на антиполитичния", написани по време на Първата световна война, Томас Ман се опитва да отдалечи Германия от Запада и дори цитира в този дух Достоевски. "Да бъдеш германец означава култура, духовност, свобода, изкуство, а не цивилизация, общество, избирателно право, литература", пише той. По-късно Ман променя тези си възгледи, но есето му остава като символ на онези, опитващи се да разположат Германия между Изтока и Запада.


Винклер насочва вниманието към битката между германските интелектуалци от онова време, създала "идеите на 1914г.", които изтъкват "германските ценности" на дълг, дисциплина, закон и ред (идеи, които по-късно ще повлияят на национал-социализма) срещу тези за свободата, равенството и братството, възприети след Френската революция от 1789г.


Когато слез 1945г. Западна Германия стана политически част от Запада, източният начин на мислене беше изместен. Но Русия остана една страна на бленуване за източногерманците. Мюнкел смята, че този блян по Русия е символ на "това, което сме свикнали да мислим, но повече не се предполага да мислим".


Специално място за Германия?


Хайнрих Аугуст Винклер твърди, че Германия днес е в края на един "дълъг път към Запада". Ной украинската криза и заплахата от съживяването на конфликта Изток-Запад, изглежда това пътуване няма да приключи. Изведнъж изскочиха старите въпроси за специалната роля на Германия. Разбира се, никой няма да постави под въпрос членството в ЕС и НАТО, но специалните отношения на Гурмания с Русия, различни от тези на западноевропейските държави, оказват влияние върху политиката.


"Идеологията на заемането на средна позиция се изчерпа", казва Винглер в интервю през 2011г. за "Франкфурктер алгемайне цайтунг". Тогава бе лесно да се каже подобно нещо въ време, когато съперничеството Изток-Запад изглеждаше изчезнало. Днес нещата не са толкова прости.


Ако ЕС успее да говори с един глас, има шанс Западът да постигне нещо като консенсус. Но ако конфликтът с Русия ескалира и се вземат решения за икономически санкции или разполагане на войски, ситуацията може да стане доста сложна за Германия. Тя също така може да принуди германците да се изправят пред въпроса къде точно е тяхната позиция в отношението с Русия, което би бил сложен въпрос, включително заради де факто лидерската роля на страната им в Европа.


В украинската криза залозите за Германия са по-високи, отколкото за която и да е друга страна в Европа. Засега канцчерът Ангела Меркел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, макар и трудно, успяват да поддържат единна позиция, но вече се виждат пукнатини в нея. Лидерите на социалдемократите, които прилагаха политиката на мирно съвместно съществуване с Изтока по времето на канцлера Вили Бранд, не са толкова склонни да приемат позицията на консерваторите на Меркел, според които Русия е противник. Социалдемократите приеха сега същата стратегия към авторитарния режим на Путин, каквато имаха през 70-те години, когато опитваха да се разберат с комунистите. Техният подход - да се търси едно по-добро разбиране на руската позиция, беше успешен модел за партията им.


Разделена лоялност


На този фон расте разделението между политическия елит и германците, симпатизиращи на Русия. Проучване от март на агенция "Инфратест" показа, че почти половината германци искат страната им да заеме междинна позиция между Русия и Запада. В провинциите от бившата ГДР два пъти повече хора, отколкото в Западна Германия, вярват, че страната им трябва да има специална роля. Но дори в западните части са тясно малцинство онези, които са убедени в твърдата позиция на страната на НАТО и ЕС в конфликта с Русия. Би било справедливо да се каже, че по отношение на лоялността си към Запада днес Германия е разделена страна.


Стари антимерикански чувства, събудени от скандала с подслушването, може много лесно да изиграят роля в комбинация със страха от ескалиране на конфликт с Русия. Въпреки това, едва ли мнозинството германци ще искат да се върне старият ред та разделение между Изтока и Запада.


Като дете в Западна Германия, аз лично се страхувах от руснаците. Не можех да заспя вечер, защото - поне технически - ние бяхме само в състояние на прекратяване на огъня със СССР и сякаш стрелбата щеше да се поднови след кратко прекъсване. За щастие в нашето семейство доста се пееше, вероятно заради дядо ми. Може би искаха да ни дадат средство за оцеляване в живота - за всеки случай, ако дойдат руснаците. Така или иначе, дядо ми, който години наред е пял, за да оцелее, никога не каза лоша дума за руснаците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  След Украйна разделен и в изолация ще е Западът, не Русия!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Гневно

  Дрън , дрън па пляс . Аз обичам Достоевски , Толстой , Чехов , Пушкин , Рахманинов и други руски автори и това ме прави русофил може би , но силно мразя Путинската имперска политика граничеща с фашизма и диктаторско му поведение !.

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 3. 3 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Чувала съм, че доста руски аристократически фамилии имат кръвна връзка с Германия.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много лесни обясненията в тази статия бе, далеч по-интересен и рационален е Грегор Гизи в немския парламент преди близо 2 месеца

  https://www.youtube.com/watch?v=pXLy0NGW9sM

  Включете си субтитрите на английски долу, ако не разбирате. Интересно е и далеч по-поучително от горната статия.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 6. 6 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Това , че мразя Путинизма , прави ли ме русофоб ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 7. 7 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  каквото и да се пише ,както и да се тъмани...геманецът си остана германец,а руснакът-руснак! ФАКТ !

 8. 8 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ква любов ве?госпожата автор е тръгнала да търси любов към руснаците,май не е чувала как немците наричат помежду си руснаците от немски произход,които наводниха германия.

 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#3:"mariol"]Чувала съм, че доста руски аристократически фамилии имат кръвна връзка с Германия. [/quote]

  Ами в миналия век повечето короновани глави в Европа са били братовчеди - с Романови и британското кралско семейство. Обаче и братовчедството с Джордж V не е спасило Романови от разстрела.

 10. 10 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Още ли се задават псевдовъпроси колко западна била Германия ?! Германия е ЕВРОПЕЙСКА,моторът на Европа..какви ти Русии тук...каква ти Азия(да не се бърка с Хонг Конг,Ю.Корея или Япония например) !!
  Задайте си въпроса колко европейска е Русия....това кажете!
  Това кажете..а аз да ви турна инфото че мин.раб.РУСКА заплата на месец е...115-120 евро !!!
  Отпаднаха ли въпросите или още ще се питаме питанки ??

 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Проблемътс ВИНАТА е ..философски ..Германците си го носят,,Хитлер и т.н..
  НО, НИЕ, нормалните български ГРАЖДАНИ нямаме такъв проблем ..
  НИЩО лошо не сме направили на Русия, дори и в Първата война , когато ТЕ правят фронта в Добруджа !!
  Не сме ги избивали, концлагери , расизъм и т.н...
  Докато ОБРАТНОТО е ФАКТ !!
  ТЕ ни донесоха ЗЛИНИТЕ на българската европейска държава !! Ние нямаме германските комплекси за ВИНА !!
  Затова всеки нормаллен гражданин в България , трябва да е антиболшевик, антипутинист , анти суветчик , анти -Империята на ЗЛОТО !!!
  Достатъчно ЗЛИНИ сме получили от ТЯХ !!!

  BIG AL
 12. 12 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  8 ми....швайне ,вероятно...

 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#4] от "Pontif":

  "Достатъчно е човек да гледа едно немско порно и ще разбере за какво става въпрос. "

  Не ми се е случвало. Ще споделиш ли?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#11] от "BIG AL":

  ТОЧНО ТАКА Е !. Поздрави.

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тотален Стокхолмски синдром.

  Бий ме, обичам те.
  Всеки мазохизизъм е до време, обаче да не се устеят, когато болката стане смъртоносно сладка?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Разстроено

  На германците им бе внушено чувство за вина до такава степен, че изпитват симпатия към врага си, недоверие към освободителите си и страх от себе си.
  Сега, когато Кремъл се опитва да раздели Украйна, както навремето раздели Германия, точно те са длъжни да защитят целостта й.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#9] от "princess_x":

  Значи самото име Джордж навлиза в англоезичния свят с идването на британския престол на хановерския крал Георг I, който е съответно и първият човек с името Джордж.
  След него името Джордж става най-разпространеото в Англия и САЩ.
  Джордж I също е известен като първият крал на Англия, който не е говорил английски.

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#11] от "BIG AL":
  Достатъчно ЗЛИНИ сме получили от ТЯХ !!!
  ..........
  Ние, да.
  Но има каста внедрена в българската държавна тъкан от Кремъл, хора които дължат всичко, което притежават: състояние, влияние,лукс, на Москва. Те владеят медиите, съда, екзекутивната власт, фондовете, капиталът е концентриран в техни ръце, оттам идват проблемите и застоя. Сянката на Москва е хладна, под нея нищо не расте.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Германецът е много чувствителен на тема война. Тук хората не одобряват военните си контингенти в Ирак и Афганистан. Цял президент свалиха заради едно нетактично изказване на тази тема.
  Политиката на Америка е отчасти дискредитирана в Германия - Америка действа импулсивно, а германците обичат да премислят и обговорят нещо 100 пъти преди да вземат решение; резултатите от последните военни намеси на НАТО са спорни; Америка подслушва немското правителство.
  Още повече, немската икономика е силно обвързана с Русия. Докато на Америка не й пука, защото е далече, Германия е загрижена какво ще стане ако последват американците. Таман се позакрепиха нещата в Европа след кризата в Гърция и айде пак наново - не биха го приела това германците.

 20. 20 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Сантименталността е най-коварното чувство. Това е изиграло жестока роля в съдбата на България. Между другото, имаше една фраза, която германците трябва да си я припомнят: "Каквото е добро за руснака, е гадост (с...т) за германеца".

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  Не виждам никакви основания за терзанията на авторката какви да са отношенията с Русия че Германия да не се откъснела от Запада. Интересно защо се използува това понятие а не Западна Европа, ясно е че въпросът е да не се развалят отношенията със САЩ който срамежливо е скрит зад географския термин Запад. Защо ли даваните като азбучен пример отношения между Германия и Франция не пречат на отношенията със САЩ, въпреки антиамериканските настроения във Франция, а тези с Русия са пречка?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Весело

  Усещат специална връзка с Русия, щот кръвта вода не става. Явно много добре са ги "захранили"

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 23. 23 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Да не забряваме Бисмарк,който също е предпочитал съюз с Русия пред този с Франция( в случая САЩ)........Какво да говорим.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#9] от "princess_x":

  Иначе най-успешните владетели на всички времена за Русия и Англия са двете германски принцеси хановерската Виктория, по чието време Британската империя поставя рекорд за най-голяма територия, както и анхалтинската Катарина Велика, която пък разширява Русия с 1 млн. кв.км. (десет днешни Българии).

 25. 25 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 367 Неутрално

  като са си толкова близки ... душевно, немците да им бяха изградили на руснаците институциите включително и гражданските

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Затворете очите си за страната на Достоевски и Толстой ( или не знам там кой беше) . Отворете очите си за страната на Коба и Путин. Красотата няма да ни спаси от тях. Те са реалноста!

  klimentm
 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ф.Нинов":

  Кой знае доколко Виктория е имала решаващ пръст в този възход, като се има предвид колко време е била в траур.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  [quote#4:"Pontif"]Не е чак толкова чудна любовта на Германците към Руснаците.[/quote]

  Нали ти в една друга статия спомена за генетическата близост на германските народи със славяните?

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":

  Нима забравяш че Германия дължи днешното си съществуване и цялост на САЩ?! Нима Коба не е искал Германия да бъде изтрита от картата на Европа нарязана като торта и изядена от победителите?!

  klimentm
 30. 30 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В същност, най- важното са интересите на германският бизнес в Русия. А те са многомилиардни. Затова Меркел никога няма да одобри икономически санкции срещу Путин. Просто натиска от бизнеса е много голям. В Германия си гледат интересите, не като при нас - политически безумия.
  Второто нещо е по-скоро емоционално. Мнозина май не си спомнят (или не искат) а можеби не знаят, че всъщност Русия е подкрепила обединяването на Германия.
  И всичко останалото е пропагандна плява.

 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#27] от "princess_x":

  Да, така е - Виктория е била конситуционален монарх, където правителсвото е бил главният фактор, но за Катарина спор няма - тя е изиграла решаваща роля за реформирането и разширяването на Русия.

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "Радко":

  История :)))

  BIG AL
 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  3 млн. емигранти има в ФРГ от СССР.
  Общо са около 6 млн., тенденция расзяща.
  Вторият по-големина етнос след турците.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Въпреки това, едва ли мнозинството германци ще искат да се върне старият ред та разделение между Изтока и Запада."
  ----------------------------------------------
  Много искрена статия. Струва си да се замислим, искаме ли да се завърне стария ред на разделение ?

  Stupid people make me sick
 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Абе те всички германци са руснаци, ама се немчеят.

 36. 36 Профил на Johnny B
  Johnny B
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Иска ти се трол-комуне, но ти ще си в изолация, и всички като теб. Със или без сила ще ви изгоним в Крим, там си правете руско-партизанска мафиотска република. Пък ние нека си живеем в "повърхностния" Запад, и нека ни е зле....

  Изгони русофила, спаси България!!!
 37. 37 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#16] от "Bulgerman":

  Аре стига с тези hamburger- bulger платени коментари с много плюсчета.
  Кажи нещо от свое име а не написано от работодателя.

 38. 38 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  смехотворен пасквил.
  "...да се прояви разбиране към унижената Русия.." ??? Какво има да им се разбира, и да не би за унижението им да е виновен друг?
  Русия трябва да бъде наказана заради азиатщината си. Чак след това който иска да се мъчи да ги разбира и да разсъждава защо били унижени и какво не им било наред.

 39. 39 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#33] от "СДС":

  А колко има от България? 300 хиляди? Сега направи пропорция към населението на Русия. И го вкарай в своята идиологическа рамка. И дали някой им е забранил да си тръгнат он Русия? Е това са тъпите внушения, които манипулират. Нали разбираш какво искам да кажа.

 40. 40 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Германците са прегматици , това дали харесват или не руснаците не е от значение . Те оценяват ползите и загубите от действията си и това ги прави най силните в ЕС .

 41. 41 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Европейска толерантност, сантименталност и чувство за вина. От другата страна точно обратното -агресия, безочливост при прикриването и, имперски амбиции за разбиване на ЕС и поставяне под зависимост на всяка европейска страна поотделно. "Южен поток" е добро средство за тази цел. Относно чувството за вина за първи нападнали - има много факти, които говорят, че Сталин точно това е целял. За санкциите - нямат алтернатива, другото е война или постепенно превръщане на европейските държави във васали на Путин.

 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#39] от "parasailor":
  Е това са тъпите внушения, които манипулират. Нали разбираш какво искам да кажа.
  ...........
  Разбрах, искаш да кажеш, че не си от най-бързите в мисленето.
  България е от 7 г в ЕС и е в безвизов режим, Ончо.
  Русия е във визов режим и пак са си пласирали непрокопсаниците в Западна Европа, при гадните империалисти. Много от тия нехрнимайковци са с фалшиви документи, ужким били с немски произход, хаха, 3 млн с немски произход. Сигурно дядо им е държал немска овчарка в двора пред землянката.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Където е минал руски ботуш трева не никне.
  А където е минал два пъти (както е в нещастната ни Родина) измъкване от блатото няма.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Псевдо месианската същност на руската идея и съдбата на тази страна я поставят сред най опасните и радиоактивни страни в света. Всяка идея попаднала в Русия рано или късно се превръща в догма!

  klimentm
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#29] от "klimentm":
  А как мислиш защо САЩ не са настоявали да бъде разделена Германия на части, позволили са да има голяма армия и са я приели в НАТО? Ами много ясно, защото е била стратегически съюзник срещу СССР.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Сълзлив, сополив и сантиментален ляв плач от поредната лява "интелектуалка"...Единственото, което в момента интересува немците е икономическата вразка на Германия с Русия и защо са станали толкова зависими от нея.

 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":
  Какво те притеснява в месианската мисия на Русия, че ще направи Европа православна?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":

  Хората са били напълно наясно за истинската същност на Чичо Джо Човекоядеца. До там че Рузвелт казва че разликата им с Хитлер е само в дължината на мустаците. Напълно вярно !

  klimentm
 49. 49 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#10:"triton123"]Това кажете..а аз да ви турна инфото че мин.раб.РУСКА заплата на месец е...115-120 евро !!! [/quote]
  Една информация от 2012 г.:
  В момента минималната работна заплата в Москва е 11 700 рубли (291 евро). За последните 5 години минималната работна заплата в Москва е нараснала с 92%.
  За сравнение минималната работна заплата България в момента е 290 лева, а се очаква от следващата година да се увеличи с 20 лева.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#47] от "Julian Mall":

  Притеснява ме начина по който Русия налага налудничавите си идеи!

  klimentm
 51. 51 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  По данни на отдела за икономическа политика и развитие в московската градска управа средната работна заплата в Москва през 2011 година е била около 40 000 рубли на месец (1359 долара). Средната месечна заплата в Русия е 23 000 рубли или годишно 276 000 рубли (малко над 9000 долара).

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#43:"ppopov_67"]Където е минал руски ботуш трева не никне. [/quote]
  И в Берлин ли?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  [quote#13:"rapidfire"]Не ми се е случвало. Ще споделиш ли?
  [/quote]
  Aaaa случвало ти се е ... по усмифката ти познавам.
  Аз лично със западни Гермаци работя в последните няколко години ... не съм много очарован. За любов към Русия не знам но имат дълбоко вродено еснафство на дребни хора което ги прави уязвими. Не е случайно че Италианците са измислили Фашизма но Германците го перфекционираха. Руснаците измислиха Комунизма но в ГДРто Щази беше по-организирано и масово от КГБ. Не е случайно че Американците след ВСВ ги Американизираха и всичко вървеше добре. Сега за първи път от много време насам са поставени в ролята на дефакто лидери на Европа и не могат да "лидват". Пак изплува еснафския манталитет - аз да съм си добре, да се уредя аз. Не е случайно че от всички бивши президенти и МПта само Шрьодер е слуга в Газпром. Такива "добри" хора като ги хване добър лидер са добри. Като ги хване Хитлер или Хоникер стават роботи. Сега е перфектния момент да покажат на света че са лидери на Европа а не федеративна република на еснафи която гледа прагматично на нещата. От време на време се появяват моменти когато човек или държава могат да станат герои или да се приберат на топло при жената и никой да не чуе за тях. Германия не е от героичните страни. Затова и никога не са били империя, никога не са ръководели нещата в света. Французите които са пикльовци имат по-голям усет за световна сила от Германците. Какво да се прави - едни са създадени да водят, други да следват. Е има и по-тъжни случаи - Французите искат да водят но нямат нито дисциплината, нито икономиката да го направят.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Весело

  До коментар [#48] от "klimentm":
  Същите американци са подържали много добри отношения и с двамата. През 1937г Хитлер е човекът на годината на сп. Тайм, и са подържали много добри икономически връзки с Германия до войната, а след това започват да помагат на дядя Джо за да не се бият те на фронта, така че всичко е интереси и никакви принципи, както и сега.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#42] от "СДС":

  Същото важи и за тези с еврейски произход. Изчезват в Израел а от там вече вратата им към света е широко отворена !

  klimentm
 56. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Разстроено

  Нощем, когато пеел край огъня, руснаците също сядали, пускали бутилка водка по кръга, а очите им се насълзявали от песните му
  __________
  Не вярвам на нито дума ! Немския език е толкова трагичен за песни ,че по-скоро някой руснак на 2-3 водки е щял да гръмне дядо и !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 57 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#42] от "СДС":
  Мислиш ли, че някой ще коментира този твоят буламач. Аре, пийни си още една ракийка и си успокой. Че ще сънуваш Путин като в холивудски хорор. Ххахах.

 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#54] от "Julian Mall":

  Не оспорвам греховете на Рузвелт, Чърчил, Айзенхауер към тези страни които оставиха на произвола на Коба. Грешката не може да бъде изправена и до днес.

  klimentm
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#57] от "parasailor":

  Абсолютна истина е че руснаците търсят всякой начин да се измъкнат от рая в който живеят. Представят се за какви ли не само и само да се измъкнат. Мога да ти ражказвам до утре сурин!

  klimentm
 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#59] от "klimentm":
  Я разкажи ?
  Защото аз като гледам руснаците са по-добре облечени , по-чисти и по-малко смрадливи от швабето ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#48:"klimentm"] До там че Рузвелт казва че разликата им с Хитлер е само в дължината на мустаците. Напълно вярно ! [/quote]
  Трябва да ти кажа ,че от тази смърт която се е показала сред руините на Хамбург и Дрезден след капитулацията на Германия е станало ясно ,че най-големия военен изрод е Рузвелт а Хитлер и Сталин са били като малки пакостници в сравнение с него !
  А за след Хирошима и Нагасаки вече е няма спорове ,че Чърчил не може да му стъпи и на малкия пръст на Рузвелт!
  Меркел завоалирано точно това иска да каже!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "mariol":

  Екатерина Велика е германска княгиня. Петър Първи е бил холандски възпитаник. Ленин е разнасял сифилиса си из Швейцария, докато германците не са го пратили да съсипе Русия.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Две войни германия води с Европа и сега пак е номер едно и всички в ЕС са зависими от нея.Другото което е и ще стане че всичко ще зависи от нея.Тя ще е тази която ще определя политиката и икономиката на Европа и всички трябва да се съобразяват с нейните решения.Няма държава в Европа която да не е финансово зависима от нея.Германците отдавна са разбрали че не с война а със силна икономика и постоянство се постига всичко и не е далеч времето когато двата колоса Германия и Китай ще се изправят един срещу друг за пазара на Европа.Затова Германия винаги ще се стреми да завзема нови територии но не като варварина Путин а по икономически и финансов път.

 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#65:"sospecha"]Две войни германия води с Европа и сега пак е номер едно и всички в ЕС са зависими от нея.[/quote]
  Абе това е много повърхностно казано !
  Нали България в две войни влиза като съюзник на Германия и всеки път губим повече от колкото можем да си позволим или това го забравяш ? Това ,че говееш колко са велики швабовете какво общо им с реална ситуация?
  ****
  archivek-p.org
  ,
  САЩ и Великобритания имаха първостепенна роля при финансирането на Хитлер и неговите помощници още през 20-те години, които го разглеждаха като иструмент за разгромяването на СССР. Хитлер беше спонсориран и от големите германски клечки. В частност, на-значителна финансова помощ на НСДАП оказаха Фриц Тиссен и Густав Круп; сред банкерите пари събираха президента на Райхсбанк и едновременно доверено лице на Хитлер по връзките му с политическите и финансовите спонсори от Запад Ялмар Шахт.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 470 Весело

  И какво излезе, че в ПЕЕНЕТО му е майката! Само, че тук ми слабата част?!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 68. 68 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  чиста проба статия за интелектуал-овце

 69. 69 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "mariol":

  Екатерина Велика е немкиня. Петър Велики е също немски възпитаник.

 70. 70 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Мазохистична нация са немците... и доста темерутска. Чувстват близост към онези, които преди десетилетия се опитаха да уморят от глад Западен Берлин и се мръщят на другите, дето тогава ги спасиха от гладна смърт, а им възстановиха и икономиката. Странни люде. Може би щеше да е по-добре... ако още Рим беше приключил с тях...

  Свобода за Надежда Савченко!
 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#62:"comandante"]А за след Хирошима и Нагасаки вече е няма спорове ,че Чърчил не може да му стъпи и на малкия пръст на Рузвелт! [/quote]

  Какъв Рузвелт те гони в Хирошима и Нагазаки, той е бил вече на оня свят; виж, пръстът на Труман е бил наистина замесен.

 72. 72 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  Не знам дали е по-темата, но така и така говорим за ориентацията на Германия, искам да те попитам нещо

  В друг коментар беше споменал, че си за Freie Demokratische Partei, та с наближаването на евроизборите ми е любопитно как ти се вижда новият председател Кристиан Линднер, в сравнение с предшествениците му?

  Гледам че е добър оратор, но така и не го научих този немски и не му разбирам много, а по-принцип си имам едно наум за добрите оратори

 73. 73 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#63] от "Венко Пройков":


  До коментар [#69] от "valin":

  Да, да. Екатерина Велика. Други времена!

 74. 74 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#59] от "klimentm":

  Да не би да коментираш от директно Москва . Или от Малко Бучино?

 75. 75 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  каквито ида са им чувствата на германци към руснаци няма голямо значение , щото тук фактора е путин с неговите имперски интереси .

 76. 76 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#35] от "dosetliv": "Абе те всички германци са руснаци, ама се немчеят"

  Прусия=Русия

 77. 77 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ммм даа,
  Следващата опорна точка на Путин.
  Ние с Германия сме приятели.
  щото не им спираме газа.

  Не го спирате , защото не ви стиска.
  Решили сте че преборихте Америка, сега се целите в Германия ли.

 78. 78 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#76:"404_not_found"]

  До коментар [#35] от "dosetliv": "Абе те всички германци са руснаци, ама се немчеят"

  Прусия=Русия [/quote]

  Мм даа,
  Къде е Прусия , къде е Расия- маскалското княжество?

 79. 79 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#28:"princess_x"]Нали ти в една друга статия спомена за генетическата близост на германските народи със славяните? [/quote]

  И какво общо има това с Расия.

 80. 80 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-после нещо истинско по темата "Русия/Германия" в този вестник!

 81. 81 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А дали тези чувства на германците към руснаците са ограничени само до етническите руснаци или включват украинците и белорусите. Правят ли германците някаква разлика между тях. И не са ли жертвите на нацистите в СССР в по-голямата си степен украинци и белоруси. Тези две страни бяха нападнати първи и бяха 3 години под немска окупация, докато руските територии бяха значително по-малко засегнати.

 82. 82 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  мда руснаците добре са набарали слабите места на немците. Ако Германия сглупи, накрая пак те ще платят сметката! Само не разбрах ЗАЩО Германия са антиамерикански настроени?! Всъщност ясно е - българите имаме приказка - КАКВО толкова ДОБРО СЪМ ТИ НАПРАВИЛ, че толкова ме мразиш!

 83. 83 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  От много години се забелязва опитът на Путин да разцепи Запада, привличайки Германия и противопоставяйки я на САЩ. Преди години писах във форума на в. Сега, че Америка прави гениален ход с избутването на Германия на лидерската позиция в ЕС, тъй като това е спирачка за сближаването й с Русия. Дойде време да се потвърдят моите разсъждения. Именно лидерската роля в ЕС задържа германците да се хвърлят в обятията на Русия. /Сега обяснявате ли си защо подслушват телефона на Меркел?/
  Това, което липсва в статията за топлата връзка Русия-Германия е, че и двете ги обединява реваншизмът. Германците са традиционни реваншисти, патологични реваншисти, които никога не са били доволни от положението си в света. Този германски антиамериканизъм не идва ит друго, а е бунт срещу лидера на Западния свят. Не е случайна терсенливата германска политика-каквото и да предприемат САЩ, все не им се угажда. И сега си мислят, че в специални връзки с Русия ще постигат реваншистките си цели и както винаги, ще доказват германското превъзходство. Без да съзнават, че за Путин са мюрета. Руската империя и Германия-кой ще е лидерът? В тази комбинация няма място за равностойни партньори. Най-вероятно ще се възпроизведат отношенията СССР-ГДР. Да виждате Москва склонна да споделя с някой друг власт?
  С други думи, очертава се още един фронт-срещу германския реваншизъм. Той няма да е като руския фронт, където силите са от двете страни на барикадата, а ще е по-скоро борба с подривните елементи в дълбокия тил.

 84. 84 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Обърнете се назад в историята и ще се убедите, германците са професионални реваншисти.

 85. 85 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#83:"gozambo"]Това, което липсва в статията за топлата връзка Русия-Германия е, че и двете ги обединява реваншизмът. [/quote]

  като четох твоя анализ ВСЕ В ГЛАВАТА МИ ИЗПЛУВА ЦАРЯ! Значи не е слуга на КГБ, а е слуга на НЕМЦИТЕ. Винаги са били на немците слуги тия кобурготи. Точно затова забиха нож в гърба на Иван Костов. Именно царя хвърли спасителния пояс на ДС и БСП през 2001 година. Дано поне Иван Костов си направи ВЕРЕН АНАЛИЗ, че душманина му не е само в Москва, а и в Берлин!

 86. 86 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Интересна статия!
  Похвално е, че някой от вас е чел Александър Кажбеги, но другите само повтарят Коба, Коба .....
  Тази идея, както и много други илюзии, са си чиста проба лицемерие и гнус.

  България е древна и заслужава много повече!
 87. 87 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#85] от "nando":

  Ако ми кажеш,че слънцето се върти около земята, как да те убедя, че се бъркаш?
  Продължавате да подценявате НКСД, КГБ и производните им .....

  България е древна и заслужава много повече!
 88. 88 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#83] от "gozambo":

  Абе, хора, пийте си ляковете ....
  Смешни сте, жалки сте ....
  Реванш? Реваншизъм? Отвори си речника поне.

  България е древна и заслужава много повече!
 89. 89 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#87] от "flagellumdei":

  нененене ти се бъркаш. Иван Костов впоследствие може да е вербуван от КГБ и тн, но през 2001 си беше напълно проамерикански и проевропейски настроен. Царя просто е изпълнил сделката между КГБ и Немците, за да ограничат влиянието на Америка в Европа. Едно към едно сега ми се прояснява за какво става дума! България точно е била обещана от немците на Русия, като благодарност за Обединението и тн. Просто типична немска простотия! Игрите с Първанов срещу Стоянов и как го изиграха, изгряването на Станишев, Борисов и прочие паплач, маргинализирането на СДС. Всичко това е игра на РУСНАЦИТЕ, но в съюз с немците. Еврофонодовете, източването им от БЪЛГАРАСКА(руска) мафия и тн и тн итн

 90. 90 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Германия е това ,което виждаме ,благодарение таланта и трудолюбието на своя народ .Не чуждата помощ от около 1 милиард долара дадени като заем по плана Маршал ,а ясната ,точна и прагматична програма,проведена от хора с морал и политическа воля ,необвързани с потекло ,род,произход и членство в нацистката партия и сателитните и организации .Нещо като точно обратното на това ,което е в България.Единственият изход за страната ни е пълно и точно повторение на Германския модел за смяна на поллитическата система без никакви компромиси :Декомунизация на обществото ни ,лустрация за 30 год.на повече от 550 хил.червени престъпника и агенти на ДС,Национализация на всичко заграбено от тези бандити и Народен съд за всички тях по Германски модел.Една държава в пълна разруха и погром без да е водила някаква война ,може да излезе от падението и разрухата само когато си помогне сама и в управлението и влезат нови хора с морал и чувство за справедливост ,необвързани по никакъв повод с комунизма и комунисти. и ДС.За момента това е невъзможно.Всичките кандидати за спасителли" на нацията са с престъпно комунистическо потекло и агентурно обвързани с ДС .Но за всичко това е виновен и ЕС ,че търпи толкова дълго време "Троянски коне"в задния си двор.

 91. 91 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "Радко":
  ". Аз обичам Достоевски , Толстой , Чехов , Пушкин , Рахманинов и други руски автори и това ме прави русофил може би , но силно мразя Путинската имперска политика"
  Присъединявам се към твоето отношение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 92. 92 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#82:"nando"] Само не разбрах ЗАЩО Германия са антиамерикански настроени?! [/quote]
  Нека да те открехна -не само германците са антиамериканско настроени..и французите..и италианците ..а бе-кажи-речи-целия свят недолюбва янките. А защо ?? Дано някой ден да се сетиш сам.

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  [quote#17:"Ф.Нинов"]Джордж I също е известен като първият крал на Англия, който не е говорил английски.[/quote]
  ...и говорил на немски само с конете си?

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  [quote#63:"Венко Пройков"]Ленин е разнасял сифилиса си из Швейцария, докато германците не са го пратили да съсипе Русия.[/quote] Може и да са му съдействали в.. благородните намерения, ама после верният съратник на Ленин, Сталин, си им го връща.Има една книга на Акунин, в която той използва версията, че Ленин и немския Генщаб са сключили временна и
  взаимоизгодна сделка.Следва и Бресткия договор, който се налага от Троцки и неговите хора и накрая болшевиките направиха нова версия на Руската империя(СССР)

 95. 95 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#49] от "geo_19":
  а колко е минималната заплата в Ямбург например ?

 96. 96 Профил на bi4etonov
  bi4etonov
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Естествено че европейските народи нямат лошо отношение към Русия. Само Пиндостан има интерес към разидинена и слаба Европа, и за сега поредния им кървав сценарий се осъществява.

 97. 97 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#66] от "comandante":
  като си говорим за ВСВ е редно да споменеш и лендлиза-без материалната помощ на САЩ съветската армия трябваше ''пеша'' да стигне до Берлин ...

 98. 98 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#95:"raytcho"]а колко е минималната заплата в Ямбург например ? [/quote]
  С МРЗ от Ямбург ще могат да се купят вероятно два пъти повече бензин отколкото с МРЗ в София

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 99. 99 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#97:"raytcho"]без материалната помощ на САЩ съветската армия трябваше ''пеша'' да стигне до Берлин ... [/quote]
  Силно преувеличено... Придвижването на фронтовите линии не е с такава голяма скорост, че да предопределя непременно авто-превози. И пеша щеше да се стигне до Берлин, но наличието на камиони и джипове е в плюс разбира се...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 100. 100 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#91:"Lady Zeppelin"]Аз обичам Достоевски , Толстой , Чехов , Пушкин , Рахманинов и други руски автори и това ме прави русофил може би[/quote]
  Не ги понасям горните (особено Рахманинов) и все пак съм русофил

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK