Какво се крие зад увеличения руски бюджет за отбрана

 

© Reuters

 Заявката на Русия да си възвърне загубения преди две десетилетия статут на регионален хегемон в Източна Европа започва да променя  международната система за сигурност и границите в района. Избраният за това метод напомня на преразпределението на Европа между двете световни войни и изграждането на СССР – военно нападение, подкрепено от подготвяни от самата Русия "вътрешни сили", които да послужат като оправдание и casus belli.


Загубила надпреварата във въоръжаването на Студената война, доскоро всички смятаха руската армия за слаба и неспособна. Видно е, че днес руското управление е много по-уверено във възможностите на своята войска, отколкото преди десетилетие. И с известно право – през последните години руската държава инвестира значителни средства в модернизирането и подобряването на въоръжените си сили. 


Дали тези инвестиции започват да се изплащат още не е съвсем ясно, тъй като операцията на "зелените човечета" в Крим показа една армия, която дори избягва да се обозначи, но предпочита да получава от президента Владимир Путин ордени за победа, без реално да е имало и един изстрел. В този смисъл петдневната война с Грузия през 2008г. разкри по-реална картина за боеспособността на руската армия.
По данни на шведския Stockholm International Peace Research Institute, през последното десетилетие военните разходи на страната непрекъснато се увеличават, като общото увеличение за периода е приблизително 6 пъти – от под 500 милиарда рубли през 2002 г. до над 3 трилиона рубли през 2014 г. Прогнозите сочат, че тази тенденция ще продължава и през следващите години. На пръв поглед изглежда сякаш Русия усилено се е подготвяла за събитията от последните няколко месеца.


Подобно допускане е отчасти вярно. Докато разходите за отбрана на страната се увеличават като абсолютна стойност, то разглеждането им като процент от брутния вътрешен продукт на страната дава доста по-различна картина. През разглеждания период страната преживява доста приличен растеж и в този смисъл увеличаването на финансирането на армията не представлява аномалия в сравнение с другите държавни разходи; тъкмо обратното, от началото на управлението на Владимир Путин до 2008 г. делът на разходите за отбрана намалява значително. 


Промяната в доктрината идва след войната между Грузия и Русия през 2008 г., в която, въпреки победата си, руската войска претърпява значителни загуби, причинени най-вече от остаряла техника и недостатъчна подготовка на войниците. Чак след тази война руското управление започва да инвестира значително повече средства в отбрана, което от своя страна води до частично обновена техника и предполагаеми подобрени възможности на руската армия. 


Другият фактор, който трябва да се има предвид при изчисляването на разширяването на разходите, е инфлацията в страната. За периода между 2004 и 2014 г. по данни на Федералната статистическа служба на Русия инфлацията в страната по индекс на потребителски цени е 141%, иначе казано шесткратното увеличение като абсолютна стойност се приближава до трикратно що се отнася до реалната стойност на инвестициите във въоръжение. 


Какво се крие зад увеличения руски бюджет за отбрана


Увеличението в разходите се "превежда" преди всеки в инвестиции във военна техника и персонал, невиждани от края на Студента война насам. Според разчетите на руското Министерство на отбраната, до 2020 г. постоянната армия на страната ще е достигнала до 1 000 000 войници, повечето с нова, съвременна екипировка. Към войската ще бъдат добавени и 2300 нови танка, 1200 самолети и хеликоптери, 50 нови кораба и 28 подводници, сред които 10 ядрени подводници клас "Борей", въоръжени с междуконтинентални балистични ракети.


Не е известно какво ще е бъдещето на програмата за въоръжаване. Заложените от руското правителство цели са разчетени при годишен растеж на икономиката от най-малко 3.5-4% на година. Доколкото кризата в Украйна послужи като демонстрация на новата "силова" руска външна политика обаче, анексирането на полуостров Крим постави страната в изолация и в бъдеще най-вероятно Западът ще продължава да налага все по-тежки икономически санкции. В края на април министърът на икономиката Антон Силуанов, обяви, че  прогнозата за растеж за 2014 г. е била преизчислена на 0.5%, при това в "оптимистично стечение на обстоятелствата". По оценки на МВФ пък ръстът в Русия вече е спаднал до 0.2%, а до края на годината страната ще се намира в рецесия. 


Ако в бъдеще Русия реши да повтори кримския сценарий в някоя от другите територии, населени с руснаци, изолацията ѝ ще се задълбочава, което неминуемо ще се отрази на възможностите на икономиката да поддържа армията на страната. Парадоксално, поддържането на агресивна и експанзионистична външна политика най-вероятно ще лиши Русия от инструментите, необходими за воденето ѝ.


Невъзможността да продължи с планираното превъоръжаване обаче далеч не е най-големият проблем, пред който ще се изправи икономиката на Русия в резултат на поставянето на акцент върху бюджета за отбрана и агресивната си външна политика. Други отрасли, в които доминира държавното финансиране като здравеопазване и образование вече получават значително по-малко средства отколкото преди смяната на доктрината през 2008 г. Увеличението на разходите за отбрана само по себе си е фактор, който влияе негативно на икономическия растеж – ако оставим настрана заетостта във военно-промишления комплекс, инвестициите във въоръжение и увеличаването на личния състав на войската ограничават ресурсите, насочени към инвестиции които създават условия за растеж – производство, инфраструктура, образование. Що се отнася и до индикаторите, които измерват качеството на живот Русия изостава значително от всички останали европейски държави, и въпреки това управлението ѝ не смята за необходимо да се съсредоточава върху проблемите на здравето и достъпа на ресурси на населението си, а вместо това се отдава на започване на нова надпревара във въоръжаването – сценарий, подобен на този, унищожил икономиката на СССР преди 25 години.


Какво се крие зад увеличения руски бюджет за отбрана

© Reuters


Сред най-важните фактори за растеж в условията на глобализирана икономика са и чуждестранните инвестиции. Агресивното поведение на Москва на международната сцена обаче неизбежно ще се отрази на потоците чужди капитали в страната. Дори и Западът да не въведе преки ограничения за инвестиции като част от икономическите си санкции, отношението на инвеститорите към страна, чиито режим влиза в пряка конфронтация с партньорите си със сигурност ще охладнее. В следствие на анексирането на Крим и действията на Русия в Източна Украйна много фирми ще се изтеглят от страната (немалък брой вече го правят), а значителни капитали – собственост дори на руснаци – ще бъдат пренасочени към други държави. Най-тежкият удар за руската икономика би бил, ако страните от ЕС започнат да ограничават доставките на руски нефт и газ – основният източник на богатството на Москва.


Дори и преди началото на украинската криза растежът на икономиката на Русия беше започнал да се забавя. Тенденциите при цените на природните ресурси също не изглеждат обещаващи, най-вероятно страната няма да е в състояние да финансира новата си армия с пари от нефт и газ а обстоятелството, че ще се намира във все по-задълбочаваща се изолация означава, че  няма да разполага с технологията, необходими за да гради въоръжени сили, сравними с тези, с които НАТО вече разполага.


В дългосрочен план резултатите от действията на Москва през последните няколко месеца ще имат негативно влияние върху Русия. Икономиката на страната ще забави ръста си от последните години, вероятно дори ще има рецесия. Това от своя страна ще сложи край на плановете за изграждане на нова, съвременна войска която да позволи на Русия да проектира по-силно интересите си на международната сцена.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (345)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 434 Весело

  Мечката се събужда, чакалите вият,лешоядите чакат...............

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  При голям конфликт Русия ще претърпи демографски загуби, които за разлика от другите пъти НИКОГА няма да може да компенсира!
  Това означава загуба на Сибир и други неруски области...

  С това ще се сложи край веднъж за винаги с Империята на злото!!!!!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Като Европа им наложи петролно ембарго, всичко ще си дойде на мястото, а руснаците ще се върнат в землянките от които изпълзяха.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  << Газ, нефт .....и много мъка !.... >>

 6. 6 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Русия е суверенна държава и маже да разпределя бюджета си по своя воля.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 7. 7 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "руското управление започва да инвестира значително повече средства в отбрана"
  Каква отбрана бе, никой няма намерения да напада Русия. Тя смята да става Евразийска империя. Само обединена Европа може да я спре! Преди 600 г. България спаси Европа от азиатщината с цената на 500 г. робство, дано не се налага пак!

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#1:"Кирил Динев"]Мечката се събужда, чакалите вият,лешоядите чакат............... [/quote]

  Нали знаеш, че лешоядите чакат мърша. И ще я палучат.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ... той китайския военен бюджет расте още повече ... силите в света се преразпределят ...

 10. 10 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#6:"grod"]Русия е суверенна държава и маже да разпределя бюджета си по своя воля.[/quote]

  Ами!
  Всичко действие, не съгласувано с мвф, фед, цру, белия дом, нато, ес, оон, световната банка е незаконнои грубо показване на демократичните ценности и норми

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 11. 11 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#6] от "grod":
  "...и маже да ..." Грешката е вярна - че маже, маже, ама кой ще намаже?!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Дреме му на Путин, че Русия се омацва до ушите. Той със сигурност е скатал достатъчно пари, обикновените руснаци да му мислят.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3032 Весело

  До коментар [#1] от "Кирил Динев":

  като гледам моргите на снимката, ако ще се превъоръжава с подобни антики, краят й ще бъде закономерен

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 15. 15 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  А утре ще излезе поредната порция санкции на ЕС, срещу имперска Россия...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Военния бюджет се обозначава като проценти от бюджета на държавата, а не като абсолютна сума, защото допълнителните разходи са различни за различните държави.
  Ама това е трудно за проумяване за някои глави.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 19. 19 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#2:"Некъф ужас, некъф ат"]Дневник, не ви виждам да се притеснявате за ОГРОМНИЯ военен бюджет на уса...[/quote]

  И за да не сме голословни :

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

  Русия е далеч, далеч зад "световния полицай"

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 20. 20 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  увеличени средства за отбрана, първа стъпка към фалит на РСФСР-то на Путиндж.

  РЕФОРМИ !
 21. 21 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#8] от "lz2":

  Ще я получат разбира се !
  Въпросът е ,къде ще бъде мършата обаче ?

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  "... най-вероятно страната няма да е в състояние да финансира новата си армия с пари от нефт и газ а обстоятелството, че ще се намира във все по-задълбочаваща се изолация означава, че няма да разполага с технологията, необходими за да гради въоръжени сили, сравними с тези, с които НАТО вече разполага."

  С други думи - чугун не стига, трябват и чипове, и софтуер, и акъл.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Като ги гледам колко се потят да превземат пет украински селца вече два месеца май пак половината пари са отишли в нечии банкови сметки някъде в презрения Запад.

 24. 24 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Естествено че ще увеличи бюджета за отбрана, след като американците все по-нагло се настаняват по границите й.
  Все едно Русия да създаде военен блок и да разположи бази и ракети в Мексико, Канада, Карибския басейн, а американците да не си увеличат бюджета? Русия даже много чакаше и много търпя американската наглост. Време да вземе мерки за да озапти побеснелите янки.

 25. 25 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#18:"Captain Shakespeare"]защото допълнителните разходи са различни за различните държави. [/quote]

  това няма нищо общо с причината за показването в %ти от БВП, НО дори и по този показател няма драма - 3.8 на 4.1!

  Очевидно, най-важна е сумата на глава от населението, но и по тази сметка уса излиза към 3 пъти повече. Е, нормално е, нали

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 26. 26 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Външните инвестиции в Русия спряха през 2008 и имаше огромен отлив на капитали, беше нещо като суха тренировка за санкциите днес.

  Второ, инвестициите в отбрана са с ОГРОМЕН ефект в развитието на технологиите, като се има предвид, че Русия си произвежда всичко сама. Абсолютно по същия начин стоят нещата в САЩ.

  Единственото вярно нещо е, че Путин основно реформира армията след кризата и превъоръжаването е най-малкото нещо, армията беше основно реструктурирана съобразно новите концепции за война. Ефективността на разгръщане в Крим доказва ефективността на промените.

  Погледнете раждаемостта в Русия за последните 5 години - увеличава се, вижте тази в САЩ - намалява.

  Само с пропаганда и заклинания няма да стане, добре е да се отчитат реалностите.

  Таймс през 2013 обяви Путин за човека на годината, точно защото възстанови Русия, а в класацията на Форбс точно Путин измести обама като най-влиятелната личност. Очевидно е, че Путин успява да управлява Русия, явно с методите, от които руснаците имат нужда - демократични или не, те работят.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Статията борави със беактулизирани данни.
  Ако някой се интересува нека прочете интервюто с един от икономическите експерти на руснаците.
  ... Санкциите са последния пирон в ковчега...

  http://sobesednik.ru/politika/20140502-pavel-medvedev-sankcii-ssha-i-es---eto-posledniy-gvozd-v-gro

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Явно продължаваш да живееш във времето на Варшавския Договор!
  .............
  Ами ОН УМРЯ!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  Пълно ембарго на всичко над бедняшката империя.Всичко да им се забрани на омразните руснаци.Нищо да не се купува от тах нито газ нито нефт нито атомно гориво нито метали абе НИЩО бе.Нищо да не им се продава.Дори за злато и диаманти де не им се продава НИЩО.Пълна забрана на пътувания на всякакви руснаци извън границите им!Пълна забрана на самолетите им и корабите им!Спътниците им да се свалят от орбит или да им се пречи да комуникират с земята.Пълна изолация!Пълна блокада!Да изпукат!Като зареват за хуманитарни помощи да им се прасне задължителното условие помощи само срещу пшеница.Никакви други стоки.Да пукнат от глад и да се ръфат едни други.Както е направил свободния сват през трийсетте години с болшевиките.Като клекнат да им се наложи пълна деидустриализация.Беднйовците не стават за друго освен за най елементарна селскостопанска дейност в полза на свободния свят.Раздробяване на бедняшката империя!Докато не приемат да се кланят на евроатлантическите ни ценности.

 30. 30 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  World's top 15 military spenders in 2013

  List by the Stockholm International Peace Research Institute (2013)

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

  List by the International Institute for Strategic Studies (2013)

  Rank Country Spending ($ Bn.)

  World total 1595.1

  1 United States 600.4
  2 China People's Republic of China 122.2
  3 Russia Russia 68.2
  4 Saudi Arabia Saudi Arabia 59.6
  5 United Kingdom 57.0
  6 France 52.4
  7 Japan 51.0
  8 Germany 44.2
  9 India 36.3
  10 Brazil 34.7
  11 South Korea 31.8
  12 Australia 26.0
  13 Italy 25.2
  14 Israel 18.2
  15 Iran 17.7

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

 31. 31 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  [quote#19:"Некъф ужас, некъф ат"]Русия е далеч, далеч зад "световния полицай" [/quote]
  Във всяко едно отношение

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 32. 32 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  Крие се поредният импотентен напън... обречени са винаги да бъдат значим световен фактор, но с няколко нива по-малко значим, отколкото им се иска. Това трудно ще се промени. Лично аз винаги се радвам, когато Русия харчи повече и повече пари за оръжие и армия. Самовнушават си, че така се изплъзват от контрол, но всъщност постигат точно обратния резултат.

  Свобода за Надежда Савченко!
 33. 33 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#2:"Некъф ужас, некъф ат"]Дневник, не ви виждам да се притеснявате за ОГРОМНИЯ военен бюджет на уса... [/quote]

  САЩ имат близо 8 пъти по голям БВП от Русия и могат да си позволят много повече воени разходи!

 34. 34 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#9:"опа"]... той китайския военен бюджет расте още повече ... силите в света се преразпределят ... [/quote]

  В Китайско море започват съвместни маневри на китайския и руския флот този месец.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 35. 35 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Естествена реакция на всяка държава би била, ако един до зъби въоръжен военнен блок почва да те обкръжава, дори по фланговете!

  Русия не е превземана от стотици години, никой няма да може да го направи и в бъдеще!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 36. 36 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#26:"bibian"]Очевидно е, че Путин успява да управлява Русия, явно с методите, от които руснаците имат нужда - демократични или не, те работят. [/quote]

  Ами честито на руснаците, но просто ако може да си ги управлява само тях, а да не си вре плешивата главичка там, където има опасност да му я наритат.

 37. 37 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Руснаците по трудния път научават, че всичко свързано с отбраната трябва да е домашно производство, за да не зависят от прищевките на търговските си партньори.

 38. 38 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#35:"Милена"]Русия не е превземана от стотици години, никой няма да може да го направи и в бъдеще![/quote]

  Помисли малко колко трудно щеше да е за САЩ да превземат Русия през 1991-ва например ако това им беше крайната цел и след половин-един час ако искаш напиши тук до какъв извод си стигнала.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  [quote#27:"Captain Shakespeare"]... Санкциите са последния пирон в ковчега...[/quote]

  Мдам, интересен текст:

  Потому что это, по моим представлениям, последний гвоздь в гроб российской экономики. Она уже очень плохо себя чувствовала в 2013 году: статика была терпимой, а динамика уже плохой. В начале 2014 года, до начала крымских событий, статика была плохая. В первом квартале, как известно, капитал минус 5% рост, доходы населения минус 1,5%, а это ужасно, и много других признаков этого положения. В Москве, например, освободились сотни тысяч квадратных метров помещений для мелкого бизнеса, а такого никогда не было, всегда был дефицит этих площадей. А это без Крыма. «Крымская» волна в первом квартале ещё не успела — ну, почти не успела — себя проявить.

  А эти рейтинги дают нам, с учётом обстановки, большое подорожание ресурсов. И я думаю, что хуже, чем подорожание. Наши крупнейшие компании закредитованы на Западе, и [суммарный] кредит, который они взяли, уже превосходит золотовалютные резервы ЦБ и правительства. Их порядка 500 млрд, а долги квазичастные (которые на самом деле никакие не частные, потому что берут компании с государственным участием, и те, кто дают кредиты, понимают, что за «Газпромом» стоит государство, что за «Роснефтью» стоит государство, и смело дают кредиты) составляют больше 650 млрд. То есть заметно больше, чем резервы. И эти кредиты в краткосрочном периоде безнадёжны: и «Газпром», и «Роснефть» не могут оплатить их к концу года, поэтому надо будет перекредитоваться. И это было возможно, ведь откуда накопились такие огромные долги? Это всё перекредитовки — предыдущий долг не отдаётся, строится такая пирамида, следующий долг берётся. А сейчас, в этом году, нужно выплатить порядка 100 млрд. долларов, а сделать это невозможно, ведь надо где-то найти эти 100 млрд. В хорошем случае их удастся найти под очень высокие проценты, неподъёмные проценты. Но я думаю, что их найти не удастся...


  На печелившите - честито.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#33:"Ал Бънди"]САЩ имат близо 8 пъти по голям БВП от Русия и могат да си позволят много повече воени разходи! [/quote]

  По данните на International Institute for Strategic Studies, които копирах горе, съотношението между американските и руските военни разходи е 8 : 1 за 2013 г. Тоест двете страни отделят еднакви средства.

 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#0:"братушки"]Какво се крие зад увеличения руски бюджет за отбрана[/quote]

  Гладни мужици.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#29:"vicovnic"]изолация!Пълна блокада!Да изпукат!Като зареват за хуманитарни помощи да им се прасне задължителното условие помощи само срещу пшеница.Никакви други стоки.Да пукнат от [/quote]

  А концлагер за руснаците искаш ли? Имаме си нацистче във форума - от най-големите демократи.

  Русия е 5-ия най-голям производител на пшеница в света - само за сведение, образовай се малко.

  Точно такива като тебе вкараха България 2 световни войни на страната на лузърите. И тогава играехме на "сигурно" и какво стана, ядохме дървото.

  После вярно слугувахме на руснаците и какво стана? Пак го ядохме.

  Сега САЩ са сигурната монета и слугуваме на тях. Хайде да видим докъде ще се докараме, а и то се вижда вече - демографска катастрофа е налице. Погледни данните за раждаемоста по комунизма - прекрасни са.

  Много сте ми интересни какво правите в живота, сигурно сте тотални лузъри злобарите като теб. Ако животът беше в черно и бяло и досега нямаше да имаме цветни телевизори.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 439 Неутрално

  В крайна сметка источна Украйна ще бъде руска, а колкото до санкции, де ги има , де ни до година две

 45. 45 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#27] от "Captain Shakespeare":

  +

  Как ли ще го изтълкуват това нашите русофили?

  „Наши крупнейшие компании закредитованы на Западе, и [суммарный] кредит, который они взяли, уже превосходит золотовалютные резервы ЦБ и правительства.“

  Поредния "Соросоид-Враг на Русия"???

  http://sobesednik.ru/politika/20140502-pavel-medvedev-sankcii-ssha-i-es---eto-posledniy-gvozd-v-gro

  Да разлая троловете!!
 46. 46 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "Георги - Цензуриран от червеният модератор!":


  [quote#15:"Георги - Цензуриран от червеният модератор!"]А утре ще излезе поредната порция санкции на ЕС, срещу имперска Россия... [/quote]
  Що за смешни санкции?
  Ние няма да пуснем някой „санкциониран” чиновник в БГ, а после той ще привика нашият министър да му докладва лично в Москва.
  Е, и?
  Пътните ще са за бай Ганя, вместо за Иванушка.
  ЕС се показват силни, Русия харчи по-малко, БГ стяга каиша.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2593 Любопитно

  До коментар [#23] от "oos19355380":

  Това, за 5-те млрд. долара на Виктория Нюланд ли иде реч?
  Щото тия пари са наистина в американски банки. Както и ония един млрд. долара, дето уж баш демократите щели били да помагат на "демократичната" хунта.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#40] от "Митридат":

  Като процент. Не това е главното обаче - за какво са им на саудитците толкова оръжия?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#33:"Ал Бънди"]САЩ имат близо 8 пъти по голям БВП от Русия и могат да си позволят много повече воени разходи! [/quote]

  Егати логиката, честно... Можели да си позволят, значи е ОК да се въоръжават до зъби. Русия не можели да си позволят, но и те искали оръжие - значи са лоши и трябва да бъдат поставени на мястото им?!?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 51. 51 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#27:"Captain Shakespeare"]Санкциите са последния пирон в ковчега[/quote]

  Аз мислих че сондите за шистов газ са последния пирон в ковчега на злокобния руски комунизъм. Докога с тези лозунги от комсомолоските събрания бе другари ?

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 52. 52 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#3:"mtmvb"]Това означава загуба на Сибир и други неруски области... [/quote]

  Китайците откога му точат зъби. В далечния изток гъстотата на руското население е 1 човек на кв.км. В Китай е 150 човека. Посоката е ясна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Ще им се на някои, ще им се..... на практика превратът организиран от САЩ в Украйна „Нюланд, Бейланд или как там се казваше“, работи на консолидацията и усилването на икономиката на Русия, включително и във военната област.....
  А природният газ и нефта, са си природен газ и нефт...... без тях не може......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#49:"Тюфлекчия"]Като процент. Не това е главното обаче - за какво са им на саудитците толкова оръжия?!?[/quote]

  За да изнасят демократичен ислям, по примера на световния полицай, специализиран в износа на демокрация по всичките земни кълбета

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Отново статии от паралелната вселена!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#27] от "Captain Shakespeare":

  Този Павел Медведев не е като да няма зъб на Путин.

  "С 2007 года — депутат Государственной думы пятого созыва, избран по списку партии «Единая Россия» (№ 17 в списке по городу Москве).

  Не был включен в список участников предварительного голосования (т. н. праймериз) «Единой России» на выборах в государственную думу в 2011 году"

  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B2,_%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

  "В августе 2011 года Медведев заявил, что не пойдет на выборы в Госдуму шестого созыва от «Единой России». Партия не включила его в списки праймериз, не уведомив депутата о причинах отказа, по его словам — «отвергла неуважительным образом». Медведев вышел из «Единой России» и осенью того же года искал возможности дальнейшего трудоустройства"

  http://ru.wikisource.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%B2,_%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB

 57. 57 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#47:"wanderer"]Това, за 5-те млрд. долара на Виктория Нюланд ли иде реч?
  Щото тия пари са наистина в американски банки. Както и ония един млрд. долара, дето уж баш демократите щели били да помагат на "демократичната" хунта.[/quote]

  По-скоро говоря за милиардите, за които Путин дори готви данъчна амнистия само и само да се върнат в Русия.

 58. 58 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#42:"bibian"]Погледни данните за раждаемоста по комунизма - прекрасни са. [/quote]

  А визовите ограничения бяха дваж по-прекрасни.

 59. 59 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#51] от "grod":

  И как беше???

  "Каменната ера не е приключила, защото са свършили камъните!"
  (Петролен Министър на Саудитска Арабия, на съвещание на ОПЕК)

  Ерата на нефта и газта дали ще приключи поради свършване на нефта и газта?

  А какво друго предлага Русия? (освен нефт, газ и рускини).

  Да разлая троловете!!
 60. 60 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  От цялата работа Путин си осигури оправдание покрай санкциите за загиващата руска икономика, въпреки че е на власт още от 1999 и така и не извърши никакви значими реформи и цялата икономика растеше покрай растящите цени на газ и нефт докато той беше зает с по-важни неща като позиране полугол върху миниатюрни кончета.
  Иронията в цялата история е, че руснаците сега боготворят човека, който не само можеше да ги спаси от неизбежния вече икономически колапс, а дори и ги тласна с пълна сила към него само и само да се застои на върха като към този момент го прави единствено от суета и някакви сложни многопластови констелации от комплекси, които аз нямам нужната медицинска квалификация да коментирам.

 61. 61 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  ,,Какво се крие зад увеличения руски бюджет за отбрана"
  -----------------------
  То -ясно какво се крие-Няма да се даде без бой.
  По -интересното е друго.Какво се крие зад факта ,че нашия комшулук -Туркието-е въоръжено до зъби ,а пък ние послушно си нарязахме ракетите..

 62. 62 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 488 Гневно

  Абе дневник тук е пълно с коментари призовавщи към убийства, расова и национална омраза, изобщо в какво се превърна този форум. Или си потривате ръцете от кеф. Такиви купища с л-на исипвани във форума не съм чел ниъде другаде. Или това ви е редакционнато политика. Ужас. Простотия.

 63. 63 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#49:"Тюфлекчия"]Не това е главното обаче - за какво са им на саудитците толкова оръжия?!? [/quote]

  Защото са в много лоши отношения с Иран. И след като през 1990 и 2003 г. американците съсипаха своя някогашен съюзник Ирак, който беше противовес на Иран в региона, решиха да превърнат в ирански противовес Саудитска Арабия и почнаха здраво да я въоръжават.

 64. 64 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#59] от "lone_wolf":


  [quote#59:"lone_wolf"]А какво друго предлага Русия? (освен нефт, газ и рускини). [/quote]
  Ами питай баба си (за 1944), щото дядо ти още го е срам.

 65. 65 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1578 Весело

  [quote#22:"Norman Granz"]

  "... най-вероятно страната няма да е в състояние да финансира новата си армия с пари от нефт и газ а обстоятелството, че ще се намира във все по-задълбочаваща се изолация означава, че няма да разполага с технологията, необходими за да гради въоръжени сили, сравними с тези, с които НАТО вече разполага."

  С други думи - чугун не стига, трябват и чипове, и софтуер, и акъл.[/quote]
  само плачете на чужди гробища.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 66. 66 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "vovka":

  Ето ви ги на вас руските фашисти-окупатори.
  Южна Украйна щяла да бъде руска.
  Майната ви бе, фашаги путински.

 67. 67 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  " Само за военни специалисти " ! РФ има 8500 / възможно е да греша информацията все пак е строго секретна/ Ядрени заряда и МБР /най-много в света/ ! Това е важно за една държава !Ние имахме ракети СС-20 ,но" УСА "ни принуди да ги унищожим ! Представяте ли си сега да си бяха цели и управляващата коалиция ТРОЙНОЙ/БСП,ДПС> Варадеров/ да ги нареже и раздаде на населението за Гергьовден , какво ядене щеше да падне ! Ето за това е важно да имаш на гол тумбак най много пищови ! Няма да останеш никога гладен /особенно по праздници/ !>>>

 68. 68 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#27:"Captain Shakespeare"]Статията борави със беактулизирани данни.
  Ако някой се интересува нека прочете интервюто с един от икономическите експерти на руснаците. [/quote]

  Четох го, говори се за един много интересен проблем по който руснаците започнаха да работят от кризата 2008г - кредитирането.

  Когато инвестициите спряха, а заедно с тях и кредитите от запад и като капак имаше огромен отлив на капитали, поради свитата парична маса и ред други причини руските предприятия във вода газеха и жадни ходеха.

  Това отвори очите на Кремъл, колко зависими са всъщност. При това капитализацията на долара се дължи и на руския нефт, - американците трябва да печатат долари, за да могат руснаците да си продават нефта. Да, точно така е, но при все това кредитите от запад спряха.

  Тогава русия се справи повече от добре - плавно спусна рублата с 30% за около година, направи два резервни фонда и т.н.

  В известен смисъл руснаците вече преживяха много здрави финансови санкции и познават отлично проблема. Дали имат решение - не знам, ще видим. Но можем да останем МНОГО учудени от крайния резултат. Аз много бих внимавал в прогнозите.

  Въпросният експерт не поставя под съмнение петродолара и действително, в обичайната финансова схема Русия ще има проблеми. Руснаците, обаче, ще променят правилата, за да спечелят - и оттук идва огромният антагонизъм със САЩ - американците не искат.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 69. 69 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз предлагам и друго. Представи си с колко атомни бомби Америка можеше да превземе Русия през 1945 година. Япония(вечна памет на жертвите) издържа две. Русия по всяка вероятност три. Но непросветените не знаят, че Америка подпомага Русия като гарант затова, че на американски войници няма да им се налага да умират във война срещу Германия. А те никога не са считали Русия за силна, винаги са се боели от Германия с руските ресурси например. 70. 70 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Всъщност увеличение няма - виж графиката

 71. 71 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  всичко е ала бала, САЩ имат същия проблем като Германия през втората световна война. не мога да издържат продължителна война. Ако не си спомняте бяха започнали да разглобяват самолети за резервни части по време на войната със Ирак защото били високотехнологични и нямало време да се произведат.

 72. 72 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  45 години бяхме руска колония, и тука ще ме обвиняват, че не съм искал и Украйна да е руска.
  Та защо да желая лошо на хората бе, путлеристи? Какво са ми направили, освен че сме имали общото нещастие да сме под руски ботуш?

 73. 73 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#71:"1001"]всичко е ала бала, САЩ имат същия проблем като Германия през втората световна война. не мога да издържат продължителна война.[/quote]

  САЩ водят две войни едновременно покрай всичко останало от има-няма десет години.

 74. 74 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1578 Весело

  [quote#29:"vicovnic"]

  Пълно ембарго на всичко над бедняшката империя.Всичко да им се забрани на омразните руснаци.Нищо да не се купува от тах нито газ нито нефт нито атомно гориво нито метали абе НИЩО бе.Нищо да не им се продава.Дори за злато и диаманти де не им се продава НИЩО.Пълна забрана на пътувания на всякакви руснаци извън границите им!Пълна забрана на самолетите им и корабите им!Спътниците им да се свалят от орбит или да им се пречи да комуникират с земята.Пълна изолация!Пълна блокада!Да изпукат!Като зареват за хуманитарни помощи да им се прасне задължителното условие помощи само срещу пшеница.Никакви други стоки.Да пукнат от глад и да се ръфат едни други.Както е направил свободния сват през трийсетте години с болшевиките.Като клекнат да им се наложи пълна деидустриализация.Беднйовците не стават за друго освен за най елементарна селскостопанска дейност в полза на свободния свят.Раздробяване на бедняшката империя!Докато не приемат да се кланят на евроатлантическите ни ценности[/quote]
  а на нашето черноморие ги чакат с четири очи и като клиенти и като собственици на имоти , а и не само там.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 75. 75 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ето ви снимки на най-новото и най-високотехнологично руско въоръжение!

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/howaboutthat/7563546/Russias-inflatable-decoy-weapons-and-military-hardware-in-pictures.html?image=3

  Да разлая троловете!!
 76. 76 Профил на mutata
  mutata
  Рейтинг: 221 Неутрално

  още един пишман-специалист по руските въпроси се изака , байно без ресурси нищо не става , прочети защо са се случили и Първата и Втората световна война , недей драска глупости , щото освен някой изперкал от седене пред компютара форумец , друг няма да се хване

 77. 77 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#16] от "grod":

  Загубите ще ги нанесат хората от видеото:
  http://www.youtube.com/watch?v=jOOmC7VrOjA

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 78. 78 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#48:"virakocha"]А 80% от месото, млякото и т.н. е ВНОС. 1/6 от земята в света, а не могат сами да се изхранят. Нещастници. [/quote]

  Ама като не е от България какво те засяга? Въртят си бизнеса в БРИКс и си свиркат. А ти ядеш дупета - останки от колбасите в ЕС, 130тона бретчед, забрави ли - ето тук

  http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-130-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%D0%BC%D0%B5_l.a_i.186840_at.1.html

  Злобата ти до нищо не води, само ще си съсипеш здравето.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 79. 80 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#68:"bibian"]Но можем да останем МНОГО учудени от крайния резултат. Аз много бих внимавал в прогнозите. [/quote]
  Аз имам усещането , че се договарят с китайците ,зад гърба на Големия брат,за нова световна валута.

 80. 81 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#75:"lone_wolf"]Ето ви снимки на най-новото и най-високотехнологично руско въоръжение!

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/howaboutthat/7563546/Russias-inflatable-decoy-weapons-and-military-hardware-in-pictures.html?image=3 [/quote]

  Това са високотехнологични руски киборг воини, които са в състояние да пренасят вражески НАТО-вски танкове извън територията на Матушката, надявам се правилно съм разбрал, нали?

 81. 82 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Крие се това че са гола вода.
  Увеличаването на инвестиции в оръжие , ще доведе до това ,
  пак да ходят с продънени гуменки.

  Расия е гъчкана с военни , танкове , ракети , , от Масква до Владивосток.

  Печалбата от инвестиция в оръжие е само войната.
  Е?
  Ама в 21- век има едно друго оръжие, което московитите хич не умеят да владеят.

 82. 83 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хахаха, много скъпи тея примамки бе - толкова бюджет,а надуваеми кукли накрая.

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 85 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#80:"Irina"]Аз имам усещането , че се договарят с китайците ,зад гърба на Големия брат,за нова световна валута.[/quote]

  Определено, Китай като най-големия кредитор на САЩ и със резерв от 3.3 трилиона долара просто няма как да не стреми баш към това.

 85. 86 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#40:"Митридат"]По данните на International Institute for Strategic Studies, които копирах горе, съотношението между американските и руските военни разходи е 8 : 1 за 2013 г. Тоест двете страни отделят еднакви средства. [/quote]

  Еднакви са им бюджетите, като процент от БВП, но като абсолютна стойност САЩ харчи 8 пъти повече. Ако Русия реши да харчи толкова за военни цели, колкото САЩ просто ще фалира, както фалира и СССР.
  От такава гледна точка и напъните на Русия да се представят, като световна военна сила са по скоро жалки!

 86. 87 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#80:"Irina"]Аз имам усещането , че се договарят с китайците[/quote]
  Ей, цигане руско, колко пъти да ти се повтаря, че Китайн нямат интерес от слаб долар, понеже губят инвестициите си в ам. външен дълг. Отделно, ако падне долара, тяхната продукция губи пазар.
  Циганска мурзилка - ти му повтаряш, то пак неговото си знае: "Ама батеееей, чеки да те светна"

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Какво се крие зад увеличения руски бюджет за отбрана
  ---------------------------


  Тъпотия и алчност.

  If you are going through hell... Keep going!
 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Според автора,
  Русия след Елцин е трябвала да започне със стрели и копия,
  а то ...

 91. 92 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#87] от "talkman":

  Остави ги да си мечтаят за някаква нова валута, и на тях не им е лесно хем да мразят долара, хем пределно ясно да знаят, че рублата освен за разпалки и за определени хигиенични нужди за нищо не става.

 92. 93 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Познайте кой е този етнос:
  "пиат и са биат".
  Мне не са циганите, тва са руските арийци.

 93. 94 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#80] от "Irina":

  Ирочка, аз съм неук човек!
  Обясни ми защо Китай трябва да си разваля рахата, и да се конфронтира с най-големия си търговски партньор?
  Китайците могат да продадат хладилник на ескимос! Гледат си интереса! Мислиш ли че ще вземат да режат клона, на който са седнали?

  Да разлая троловете!!
 94. 95 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#13] от "today":

  Даже ги държи китайски юани:
  http://www.freakingnews.com/pictures/116500/Prior-to-sanctions-had-all-my-money-to-c--116910.jpg

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 95. 96 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#93] от "talkman":

  Е, това е!

  "Руснака отива на ресторант за да се напие, а след това да се сбие!"

  Приказка на руснак от Самара!

  Да разлая троловете!!
 96. 97 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#80:"Irina"]Аз имам усещането , че се договарят с китайците ,зад гърба на Големия брат,за нова световна валута. [/quote]

  Ако това ставаше само с договорки, до сега да се бяха появили хиляди алтернативни световни валути! Световна валута е тази, към която има доверие и поне от 200-300 години е стабилна! Такива валути са американският долар, швейцарският франк, британският паунд и австралийският долар. Всички останали валути са някакъв шит с много съмнителна история, хиперинфлации, ограничена конвертируемост и т.н.
  В момента единствено еврото има някакъв шанс да добие статут на стабилна световна резервна валута!
  Много показателно за доверието към рублата и юана е, че дори руските и китайските милиардери не си държат спестяванията в рубли и юани...

 97. 98 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ал Бънди":

  Би ли ни казал каква е заплатата на наемните американски войници и колко е на наборните руски? Колко от парите на американския бютжет отиват по издръжка на стотици бази в чужбина и колко на руски?

  Няма да питам как Русия с малкият си бюджет смля подготвяната 10 години от американнци и командвана от американци армия на Грузия.
  Няма да питам и защо на никой от НАТО през ум не му минава, дори като теоретична възможност, да води военни действия срещу Русия. На Русия не й мигна окото да вземе каквото иска, без да има сигурност дали НАТО ще се намеси, т.е. тя беше приела варианта за пълномащабна война (прегазване) на Запада, ама Запада нещо отсъства от бойното поле.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 98. 99 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#95] от "Bulgerman":

  ++++++++

  Дай линка!

  Да разлая троловете!!
 99. 100 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#75] от "lone_wolf":

  Визуално са го докарали - срещу спътниците ще свърши работа. По сложно е, как ще скрият истинската бойна техника.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK