Журналистическият батальон на Кремъл

Журналистическият батальон на Кремъл

© ReutersИзбори 2022

Триста журналисти, наградени за "обективно отразяване събитията в Република Крим", са си цял батальон. Понятно е, че награждават само най-добрите от най-добрите - това означава, че обективно събитията в Крим са отразявали стотици и дори хиляди журналисти.


Цяла армия!


И това сравнение е вярно поради това, че колегите приравняваха перото и подобни джаджи към щика и самоотвержено се сражаваха на фронтовете на информационната война.
И действително си заслужиха наградите, защото смятайте, че тази война вече е спечелена. Мозъците на нашите съграждани почти напълно са компостирани и ако бойните действия в ефира и страниците на пресата продължат още известно време, ще достигнем съветските показатели, когато хората поголовно вярваха в посегателствата на Америка и НАТО и не се съмняваха, че Западът иска да разпали срещу нас ядрена война. 


Ето, руснаците скоро напълно ще повярват в милионите неонацисти в Украйна и в желанието на всички жители на Югоизточна Украйна колкото се може по-скоро да се присъединят към Русия и да гласуват на референдуми още по-масово от Крим с неговите 97%. 


Така че да поздравим стотиците колеги с наградите.


Но искам и да напомня, че медиите все пак са наричани четвърта власт. И тази формула означава, че пресата трябва да бъде също толкова независима, колкото едно от друга трябва да са независими законодателната, изпълнителната и съдебната власти. 


Смятам, например, че президентът не може да награждава депутати, сенатори и съдии. Че


журналистите не могат да получават награди от властта


- освен ако са извършили някакъв подвиг, който не е свързан с професията им. Ако са спасили някого от пожар или са измъкнали давещ се.


Нашата работа е в това не само максимално изчерпателно да информираме гражданите за случващото се, но и да не даваме на властта да живее и работи спокойно. Постоянно трябва да наблюдаваме и критикуваме властта. Ако се приемат награди от властта, как след това ще я критикуваме? Как ще се въздържим от ответни комплименти?


Приемайки тези ордени и медали, ние губим независимостта си и като че ли сме задължени с нещо на властта. И вече не можем професионално да си вършим работата. 


А ако 300 журналисти ги награждават за обективност, има голямо изкушение някой да бъде наказан за субективност и неправилно отразяване на събитията в Крим или някъде другаде. И тогава, вероятно, трябва просто да се радваме, че все още не е публикуван такъв алтернативен списък.


Засега.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK