Стари трикове

Лидерите на партии, които се борят да вкарат евродепутати на изборите на 25 май

Лидерите на партии, които се борят да вкарат евродепутати на изборите на 25 майПолитическата ситуация уж е нова, а в кампанията за евроизборите виждаме предимно стари трикове. Основните политически играчи се движат в обичайния си стилов и концептуален диапазон – бодро каканижене, редуващо се със страховити погледи изпод вежди към въображаемия противник. Тук-там се появява нещо екстравагантно, което при по-внимателно вглеждане се оказва обаче претоплена манджа.


Например г-н Андрей Райчев, който се беше зарекъл да не прави политически коментари, в предаването "Деконструкция" от 26 април изведнъж заяви, че оптималният за страната сценарий след евроизборите е БСП и ГЕРБ да сключат политическо споразумение за общо управление. Хипотезата на Райчев се гради върху две допускания, които той не закъсня да вкара в разговора. Първото е, че България е направо катастрофирала, намира се в тежка демографска криза, а индустрия, селско стопанство и култура са фалирали. Безпрецедентната криза изисква безпрецедентно решение, а именно общо управление на двете най-големи политически сили. Които пък и без това не се различават кой знае колко помежду си, спорят конюнктурно, нямат различни визии за управлението, но то пък различни визии няма и откъде да дойдат, защото… тука е тука. Казано накратко, новият проект на г-н Райчев е


Всичките маскари – обединени за спасението на България
Андрей Райчев е стар противник на двуполюсния модел и почитател на политически субекти, заблатяващи публичното пространство с лозунги за "обединение на всички българи". Така Райчев и "Труд" на времето посрещнаха Симеон Сакскобурготски, а след това се радваха на Тройната коалиция. Да напомним, че Тройната коалиция представляваше именно прегръдка между довчерашните основни политически опоненти НДСВ и БСП. Оправдание за безпринципно коалиране винаги ще се намери. Един път ще е "разграбването на страната от Костов", друг път ще е "влизането в ЕС", трети път - "тоталитарното управление на ГЕРБ".


Разбира се, коалиция БСП-ГЕРБ едва ли ще има. Самото говорене в тази посока обаче върши определена работа в полза на определени среди. Така най-вече се демобилизира стихийният антикомунистически вот. Освен това с по-явното или по-скрито внушение за извънредна, кризисна ситуация това говорене стимулира растежа на анти-системни нагласи, от което ще се възползват разни псевдо-радикални, уж-нови политически субекти. Вкарването на идеята за коалиция между БСП и ГЕРБ в публичното пространство ще е като адреналинова инжекция за Бареков и Сидеров.


Ако си сложим ръка на сърцето, сигурно ще намерим доста прилики между БСП и ГЕРБ, особено що се отнася до практикуването на властта. Едва ли ще е преувеличение, ако кажем, че БСП и ГЕРБ си приличат в онова, от което искаме да се отървем, за да станем нормална държава. Има обаче и разлики, а анализаторите би трябвало да поощряват именно оразличаването, профилирането в идеологически план.


Периодично се подхвърля в публичното пространство идеята за общо управление на най-големите политически сили като форма на "политически борд", задаващ консенсусна рамка от политики, от която няма да се излиза. Звучи добре, но е опасно, а и ненужно. Политически борд вече си имаме и това е членството в Евросъюза. Колкото и да не ни се вярва, нашите политици все пак се съобразяват с Брюкселските норми. Изненадващо про-европейското отношение на БСП елита по отношение на украинската криза например е доста обнадеждаващ пример. Помиряването между БСП и ГЕРБ е възможно единствено като помиряване на техните задкулисия, а национален приоритет би трябвало да бъде именно свиването на тези задкулисия. За което по-добро лекарство от напрежението "управляващи – опозиция" не е измислено.


За разочарования, усещащ се политически непредставен българин "Брюксел" е последната надежда за справедливост. Надежда, че има някой, който "вижда" и накрая ще плесне през ръцете мошениците. Това схващане е до известна степен утопично, но все пак ЕС разполага с някакви механизми за контрол, които карат политиците ни да не го подкарат през просото. Управляващите усещат този макар и крехък намордник и затова от доста време мрънкат как България трябвало да бъде "третирана равноправно", като "пълноценен член на европейската общност" и т.н. Нова крачка в тази посока направи Сергей Станишев, който преди няколко дни се изказа как европейските социалисти били ангажирани с проблемите на България, за разлика от европейската десница, която само плаши със санкции. Някой би могъл да чуе в тези думи тревога.


Евро-десните са лоши, не ни дават да крадем


Всъщност Станишев се опитва да забие партиен клин в образа на Европа като надзорник на ставащото в България. Това е дългосрочна пиар стратегия, която трябва да обезопаси всички възможни критики и евентуални санкции по адрес на българските управляващи, представяйки ги като политически пристрастна акция на евродесните партийни шефове на Бойко Борисов. Левите ги пускат (еврофондовете), десните ги спират. Тази опорна точка има и друго предназначение. В тон с лявата мода напоследък, идеологическият отдел на "Позитано" 20 опитва да ни убеди, че за България е по-добре в Европарламента да доминират социалистите, защото левицата е склонна да "дава", докато десните са се стиснали, верни на неолибералните си догми, спуснати им от Джордж Сорос. Разбира се, механизмът за преразпределяне на финансови средства в ЕС не работи по този начин, но кога истината е имала значение в пиара?!


Да, въпросът какво значение има за България дали социалисти или десни командват парада в Брюксел е сериозен и заслужава дебат. БСП в момента се опитват да обвържат пропагандните си послания с една доста сериозна, разпознаваема в Европа идеологическа доктрина. Тактиката на "новите леви" в публичното пространство е да се окопават в дълбоки политико-икономически траншеи, така че за да опонираш на Драгомир Стойнев например, първо да трябва да обориш Карл Маркс.


Не създават такива грижи адептите на извънсистемните партии. Специално за доброто ни настроение се грижат прочутите журналисти, групирали се около "новия политик" Николай Бареков. Любен Дилов-син например е направил специален клип, в който с помощта на свиня-кукла и съмнителни остроумия ни навежда на мисълта, че трябва да гласуваме за "България без цензура", за да спрем… ДПС!?!. Точно така, Движението за права и свободи. Преведено на по-достъпен за почитателите на Дилов-син език, това ще рече:


С парите на Пеевски да ударим ДПС


Като успешен шоумен Дилов-син вероятно е убеден, че няма простотия и глупост, които да не могат да бъдат продадени на подходяща целева група. Сигурно и сега е прав. Вероятно съществуват хора в България, които не знаят чий продукт е феноменът Бареков. Дано да са малко, но не вярвам.


Най-изтърканият номер в предизборна кампания е да се канализира стихийното недоволство на хората с използването на ДПС като мишена. За това как негодуванието срещу Доган наливаше гласове за Атака се е писало толкова, че е чак неудобно да го споменаваме отново. Явно Любен Дилов-син е решил, че изтърканите примамки затова са изтъркани – защото са най-ефикасни. Само че подмяната на политическите противопоставяния с етнически, религиозни или "културни" е хранителната среда на най-опасните популизми. Ставащото в Украйна е красноречив пример.


Номерата са прозрачни, но въпросът е какво правим, когато разпознаем лъжата. Защото ако единственото, което остава у нас, е чувството за омерзение и убедеността, че "нищо няма да се оправи", значи майсторите на стари трикове пак са постигнали целта си. Полит-технолозите са се научили да използват добре и апатията, и гнева ни. Апатията, която ни кара да махнем с ръка и да не гласуваме, гневът, който ни кара да изберем онзи, който най-шумно се преструва, че не е от "ония", "старите". Ако не успеем да рационализираме избора си, на 25-и май наглостта лесно ще победи отново.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Така е.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 458 Гневно

  Аз съм принуден да гласувам за ГЕРБ (за да не ми се преразпредели гласа), за да гласувам против БСП. Ако направят врътка (ГЕРБ) и тръгнат с БСП... и аз си заминавам (някъде в Европа)!

 3. 3 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] Като успешен шоумен Дилов-син вероятно е убеден,

  че няма простотия и глупост, които да не могат да бъдат продадени на подходяща целева група.

  Сигурно и сега е прав. . [/quote]

  Дилов е успешен бизнесмен , освен шоумен
  осван това май че е дипломиран философ ........

  т.е. познава " Конструкцията" като цяло

  според мен е прав..

  няма сила,която може да спре човешката глупост
  ........
  спр: Карло Чипола
  "Петте закона на човешката глупост"

 4. 4 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 515 Весело

  Стари трикове - плашат ни с мюсюлманите, със Сорос, с турците и Ердоган, с арабите, с американците, с руснаците и Путин... Всеки си има коронен номер.

  На мен най-много ми допада позициятата на ГЕРБ. България няма външни врагове, всички са ни приятели... враговете ни са тук в България. За всичко сме си виновни сами.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Наглостта за съжаление печели изборите от 2001 г. насам.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1801 Любопитно

  То пък със старите как ли да стане нов бардак...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#4] от "Think Pink 18X ☺":

  Браво, много добре сте го написала.
  Външната ни политика само така ще успее когато осъзнаем, че враговете ни са само в главите на някои...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Отдавна не чета коментарите на Андрей Райчев, който се споменава в статията сякаш той има някакво значение. Те просто обиждат интелигентността на читателите. Иначе Андрей Райчев може да послужи за нещо: Ако преподавател по логопедия реши да стъжни живота на студентите си той може да ги накара да разшифроват и разтълкуват дебат между Андрей Райчев и Тити Папазов модериран от министър Георгиева.

 9. 9 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "emilm13":


  [quote#2:"emilm13"]и аз си заминавам (някъде в Европа)! [/quote]
  Е и?
  Да не мислиш, че ще ревем за теб.

 10. 10 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#4:"Think Pink 18X ☺"]Стари трикове - плашат ни с мюсюлманите, със Сорос, с турците и Ердоган, с арабите, с американците, с руснаците и Путин... Всеки си има коронен номер.
  [/quote]

  И аз съм съгласен с вас, само дето ще гласувам за Реформаторския блок.

 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  „Ако не успеем да рационализираме избора си, на 25-и май наглостта лесно ще победи отново ...“
  Точно обобщение! ... за: стари трикове, стари муцуни, познати тарикати .... а къде са новите мислещи?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално
 13. 13 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#2] от "emilm13":

  Прав си. Тези избори са лесна задача за решаване. За разумните хора има само две партии които изобщо си струва да се коментират. РБ и ГЕРБ. И аз съм се спряла на втората - защото имат правилен маркетингов подход към електората - дори и в районите на ДПС, имат структури, организация, показват мощ и добра кондиция.

  Вече всички скрити лимонки в ГЕРБ са разкрити, а в РБ все още ги има и тепърва ще се активират. И най-вече - ГЕРБ страхуват партиите на мафията. Неподправения ужас у Станишев, Местан, Сидеров... от евентуалното завръщане на ГЕРБ на власт ми носи върховна сатисфекция.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 14. 14 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 688 Весело

  Аз ще гласувам за БСП. От психо диспансера ни казаха, че повечето от електората им са техни пациенти, а останалите не си били на преглед или са отказали лечение. Не знам дали има лечение за шизофренията, но мисля, че това е едно добро начало.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#5:"Gopeто"]Наглостта за съжаление печели изборите от 2001 г. насам. [/quote]
  Аз за наглеци от 1997г се сещам за поне няколко. Единия ми е градски(срам), беше министър на финансите, редовно дрънкало по тв, но като се понаяде( разбирай заграби почти безплатно) достатъчно основни фондове в Пловдив, политиката му стана безинтересна.
  Ако не беше Царя, сега нито щяхме да сме в НАТО, нито в ЕС, и вероятно щяхме да сме на положението на Сърбия или още по-зле: като Молдова с отцепено от "вежливи" зелени марионетки черноморско крайбрежие. Да не говоря, че бизнеса по времето на Царя вървеше, та не смогвахме. На Костов му признавам само смяната на ориентацията, всичко друго беше пълна далавераджийска трагедия, до степен, че тръгнах втори път към емиграция, колкото и да съм скачал и да съм го подкрепял.
  Разбира се, Вие не сте длъжен да виждате обективно и безпристрастно.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#13] от "Think Pink 18X ☺":

  Гледам, че оценяваш партиите по техния маркетингов подход и дистрибуторска мрежа.

  Тва си е твоя работа, но все пак те не продават кисело мляко.

  А неподправеният ужас на Буда от възможността никога повече да не управлява тази държава ми носи ендлес джой.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 17. 17 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#15] от "traveler1":

  Има само една партия е България, а всичко друго са нейни проекти, сглобени за да се създаде чувство за многопартийност.

  По този начин дори хората си мислят, че гласуват за различни.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ганев":

  Този индивид - Любен Дилов - ме отвращава с нахалството,двуличието и сервилниченето на тези,които плащат по-добре!Но най-вече отвращава с прекаленото си самочувствие и безсрамното подценяване на нашата интелигентност !Не сме завършили философия като него и не сме чада на великия му баща,но това не ни прави по-малко интелигентни и способни да взимаме сами решения ,без да се съобразяваме с прочутото ДИЛОВО ПРАСЕ!Същото мога да кажа и за продажния ГОЛФЪР А.Райчев!Там обаче друг играе ролята на прасето!Смятам,че се сещате!

 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Помиряването между БСП и ГЕРБ е възможно единствено като помиряване на техните задкулисия"

  Всъщност задкулисието е едно- затова по времето на ГЕРБ Пеевски е гостувал 40 пъти на Цв. Цв. и неговата ТВ 7 венцеславеше Боко, а по времето на БСП го издигнаха за шеф на ДАНС.
  Това задкулисие дърпа конците и на двете партии, но за пред народа ги изкарва врагове, за да може хората да си мислят, че са алтернативни опоненти , че имат избор, а всъщност ще изберат пак слугите на задкулисието "Цв. Василев и ко".

 20. 20 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#10:"jony"] ще гласувам за Реформаторския блок. [/quote]
  +++++++

 21. 21 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 579 Весело

  [quote#18:"doroteus"]Този индивид - Любен Дилов - ме отвращава с нахалството,двуличието и сервилниченето на тези,които плащат по-добре!Но най-вече отвращава с прекаленото си самочувствие и безсрамното подценяване на нашата интелигентност [/quote]

  вероятно си прав....

  истината е , че Дилов Има вестник
  а ние с теб пишем във вестник
  ------------
  в статията иде реч за глупост..

  а Тя няма нищо общо с Интелекта..
  това ти е трудно да разбереш

  това е третия закон на Карло Чипоча...

 22. 22 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 402 Гневно

  На статията не и трябва коментар а голяма бухалка и който няма може и лопата да вземе и всичките там от снимките без изключение бой по канчетата докато им дойде акъла..............

 23. 23 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Който политически анализатор е проспал и иронизира феномена "тоталитарно управление на първата политическа сила" си е объркал професията. Така че авторът най-добре да беше станал водопроводчик...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ЧУДЕСНА СТАТИЯ! Пропуснато е единствено да се отбележи, че 98% от "партиите, борещи се за Европарламента" са комуноиди, и избор всъщност НЯМА, защото няма алтернатива! Затова всички партии са ПОДОЗРИТЕЛНО ЕДНАКВИ!

 25. 25 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  То пък къде имаше двуполюсен модел у нас в последните години, като и ГЕРБ, и БСП управляваха по един и същи начин? Нито се направи разследване и обвинение към някой висш политик за злоупотреби и изпразнени държавни сметки, нито нещо се каза ясно по въпроса.

 26. 26 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Основната разлика между ГЕРБ и БСП е, че първите са проевропейски, а вторите проруски. Ако се страхуваме, че двете ще се съюзят, тогава да подкрепим РБ. Те никога няма да тръгнат с БСП, но с ГЕРБ ще се съюзят. Така ще попречим на ГЕРБ да мисли за съюз с БСП, защото имайки възможност да управлява с РБ, ГЕРБ няма да посмее да се съюзи с БСП или не дай боже с ДПС.

 27. 27 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dorian Gray":

  Така е, но вече повече от 20г. определям едно управление дали е добро или лошо по това как живеят хората, дали има спокойствие в страната и как върви безнеса, а не каква идея точно изповядват управляващите. Щото това с идеите, поради причината, която Вие назовахте е за масовата публика.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#27] от "traveler1":

  По тази логика остава да вярваме,че "страхът е напуснал България " и че настоящата Тройна коалиция е перфектна!!Ето и добавки дава,и за животновъдите ще се "търсят" пари!Въобще - цветя и рози навсякъде!Да подкрепим Станишев и Мартин Шулц !
  Те са като от една майка родени и с едно мляко закърмени !

 29. 29 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Още малко да изпишете и апология на ДПС? Тази низвергната партия и нейните членове, мили жертвени агнета на прехода?!

 30. 30 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  [quote#11:"Georgi Yordanov"] а къде са новите мислещи?[/quote]

  Има ги, прочети, помисли........и си кажи, че не струваш 20-30 лв

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  До коментар [#2] от "emilm13":

  Не си принуден.Просто не си помислил достатъчно.

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Задкулисието е про-европейски ориентирано.Пари влизат главно от ЕС,а най-добре задкулисието знае какво да се прави с тези пари.Освен това задкулисието се съставлява главно от хора с добро наследство от управлението на БКП,а мокрите сънища от 80-те години на миналия век на БКП и ДС-номенклатурата бяха изпълнени с розови картинки от капиталистическа Европа.Единствените им кошмари са Правовата държава и Пазарната икономика,които за тяхно щастие все още не се случват в България.
  Ще ми се да видя повече доказателства в Реформаторския блок че ще работят в тази посока-България да стане най-накрая правова държава и пазарна икономика.Старите трикове на големите партии не ме интересуват.

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  Герб и БСП са от едно котило и с едни спонсори. Помислете извадиха ли държавните пари от банката на мустака

 34. 34 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Наглостта ни е победила отвсякъде!
  До като не се преборим за 100% мажоритарна изборна система!
  Ако можем!

 35. 35 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#8] от "drake":

  Чудесно попадение!

 36. 36 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kарус":
  Така, така, вратата на Запад да стои отворена и всеки, който не харесва живота тук - да заминава. Така БСП 24 години прави политическо прочистване на нацията от мислещи.
  Хайде през следващите 20 години всеки, който не харесва живота тук да заминава за Русия или Северна Корея. Така ще разберем колко хора харесват перспективите, които ни открива Русия.

 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Дано се съюзят ГЕРБ и БСП,те са си дружки по ген,та и аз да мога да псувам в една посока,с по-мощен глас.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Излезте от тъпия български сценарий - изборите са европейски. Гласува се за:
  - крайна левица = ?
  - GUE/NGL = ? северни зелени
  - S&D = БСП, АБВ
  - Green/EFA = ? зелени
  - ALDE - ДПС
  - EPP - ГЕРБ, РБ
  - ECR =? консерватори
  - EFD - НФСБ
  - Nazi - Атака

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#37] от "dedo pepo":

  Щом дедо ви Пепо казва, значи не е така

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#33] от "hodounski": "Герб и БСП са от едно котило и с едни спонсори."
  +++ Партия и милиция в единен строй! За това и "калинките" им са общи ... , ама на едните са им деца, а на другите са им внуци С М Я Х !!!
  "Ляво" фабриканти и "дясно" милиционери =У Ж А С!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Например г-н Андрей Райчев, който се беше зарекъл да не прави политически коментари..." - от статията
  Което е манипулация и пълна лъжа.
  Като и цялата статия е изпълнена с редица внушения и манипулации.
  Но най-важното, е че не се разбира към какво ни призовава г-н Пенчев? Да не гласуваме ли? Ами що всички са маскари..

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Истинския дебат за Европа трябва да бъде = Федерация или Конфедерация !!! Повече Европа ... или повече Евротарикати. Повече власт на Брюксел или повече безчиснства на управляващите по държави. Единна енергийна, емигрантска и всякаква политика или повече рушвети на местно ниво. Единни европейски правила или "цялата власт на местните катили" , Повече либерализъм или повече протекционизъм = Това ще определим на 25 май с гласовете си ! Изместването на дебата от истинските теми е лъжа в най-чист вид.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#23:"fortunes"]"тоталитарно управление на първата политическа сила"[/quote]
  Плюс от мен за този чудесна дефиниция на партийната "демокрация".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 44. 44 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Има разумни алтернативи извън сегашния парламент за тези, които не искат вечно възпроизвеждане на маскарите в политиката.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#10] от "jony":"ще гласувам за Реформаторския блок."
  До коментар [#20] от "marsena": "+++"
  изненадващо +++ и от мене
  ГЕРБ не е алтернатива в дясно !
  БСП не е алтернатива в ляво !
  ... изборът хич не е голям !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 402 Гневно

  "Например г-н Андрей Райчев, който се беше зарекъл да не прави политически коментари..."

  И то съвсем скоро!!! И овчите водещи хич не му напомнят! Е няма да им гледам тъпите предавания!!!! А на волгин "реконструкцията" и пари да ми дават няма да я слушам! И какво му реконструират?! Аналния отвор? Умряла работа: хирургията не е толкова напреднала...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#41:"ПРОРОК ИЛИЯ"]

  "Например г-н Андрей Райчев, който се беше зарекъл да не прави политически коментари..." - от статията
  Което е манипулация и пълна лъжа. [/quote]

  Кое е лъжа?! Зарече се баш преди предните избори, защото доверието към агенцията му (с открадната марка Галъп) беше къде 10%.

  После, като изпълзяха из Костинброд неговите плъхове, той да не остане по-назад. Д'е** и *****!!!!!!!!!!!!!

 50. 50 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#49] от "abcdefgh":
  Нещо сте се объркАли.
  Райчевказа, че няма да прави социологически проучвания.И от онзи момент наистина не прави проучвания
  Социологически коментари и политически коментари са съвсем различни неща, нали?

 51. 51 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Според видният манипулатор А. Райчев само следизборен съюз между БСП и ГЕРБ ще изведе страната от блатото. но анаЛлизатора пропуска да обясни защо им е да го правят. Защо? Ми, нали те с общи усилия ни бутат в тинята през последните 14 години! Сега пък щели да ни вадят. Блазе ни!

 52. 52 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  На 25 за РБ и за Светослав Христов Малинов.

 53. 53 Профил на vld
  vld
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#52] от "chicago514":

  Ако ми обясните как се гласува за РБ и за Светослав Христов Малинов, без да се гласува за Кунева и аз ще гласувам за тях.
  Иначе, съжалявам, но Кунева не мога да я преглътна по никой начин.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4914 Неутрално

  Ролята на хора като Лайчев е неизменна от 1990 година.
  Създаване на мъгла и мътене на водата.

  klimentm
 55. 55 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#53] от "vld":

  Гласувайте "преференциално", като поставите Малинов преди Кунева. Павечето, които гласуват за РБ ще пастъпят така.

 56. 56 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  „Основните политически играчи се движат в обичайния си стилов и концептуален диапазон – бодро каканижене, редуващо се със страховити погледи изпод вежди към въображаемия противник. Тук-там се появява нещо екстравагантно, което при по-внимателно вглеждане се оказва обаче претоплена манджа.“
  Не винаги, струва ми се. Когато на политици, необявени за „основни политически играчи“ се даде възможност да говорят и кръстосат мнения могат да се чуят интересни неща.
  Така в един дебат по тв7, от 7.5.2014(http://tv7.bg/Дневен-Ред/Видео/Европа-Външна-политика-и-национална-сигурност_l.401_i.10149495.html), аз откроих няколко пункта:

  Яснота.
  Външната политика на България спрямо ЕС беше защитена, първо през оценка за ЕС. В това решително ограничаване на полето, ЕС може и трябва да се схваща ясно, като място с неизчистена политика, отсъстващо от терена на големите проблеми и място за лицемерие. Аз приемам това твърдо отношение, защото ако не показва веднага БГ политиката, то поне дава да се види точно с какво трябва да внимава България, за да не стане безгласна буква като повечето страни в ЕС. Значи, българските политици могат и да не „каканижат“, както пише в статията “Стари трикове“ от Бойко Пенчев, по-горе.

  Граници и рамка за БГ интересите.
  В същият дебат, можеше да се види постепенното оформяне на полюси на мнения.
  Ето защо, все пак може да се допусне, че не винаги „политиците крещят срещу въображаем противник“, както се отбелязва в статията на Б. Пенчев „Стари трикове“.
  В този курс, срещу мнението на представителя на БАСТА Емил Димитров за България като външна граница на ЕС, която трябва да настоява за защита на БГ интереси се позиционира мнението на Бойко Станкушев от "Синьо единство" за рамка, в която България има подписани договори с НАТО и ЕС, но вътре в рамката приоритетите се ограничават до задължителни и незадължителни, което и определя националните интереси, за да може България да си извоюва правото да не бъде държава на втора скорост в ЕС, трябва да мисли поливалентно.
  По-категоричното мнение на Ангел Джамбазки от Коалиция "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден", който изтъкна, че е неразумно България да става точно сега член на Шенген, за да не се превръщаме в трамплин за емигрантите от Африка към социалните помощи на Западна Европа ми дойде малко в повече, заради донякъде изкуствената връзка между двете части на тезата. А дали ако сме в Шенген няма да може по-лесно да изтласкваме неканени гости? Не съвсем добре структурирано беше изказването на представителя на Реформаторски Блок, Настимир Ананиев с лозунга България-Фактор в Европа. Как ще стане това? Не е много сигурно, дали само от едното членство в Европейски Енергиен Съюз, България би могла да спечели, примерно с по-ниски цени на тока. Тези две мнения за мен правят полюси по остта непълно-пълно участие в Общата Европейска политика, но не могат да се позиционират ясно спрямо мненията на останалите в дебата. Не чух, двамата да споделят или отхвърлят тезата на Б.Станкушев за специфичните български интереси, като например разширяване на членството на Западни Балкани или пускане в действие на вече готовата интерконекторна връзка с Румъния, както и за възможността да получаваме Азърбейджански газ от Гърция, все неща свързани с независимостта на България.

  От национални интереси и права на българите в чужбина през бежанците до вълна от бежанци от Украина, някои не толкова чужди, с български произход.
  Три позиции на участници в този дебат, споделят до някъде идеята за „екстравагантност“ от статията на Бойко Пенчев, но не чак дотам. По-скоро, това бяха сложни изказвания със собствени вътрешни връзки.
  По този начин, живялата дълги години на Запад, Румяна Угърчинска- независим кандидат за евродепутат, се опита да разположи българското политико-партийно ръкомахане, когато става въпрос за национални интереси срещу лошия диалог между двете части на Европа. А вековната разделеност на Западна от Източна Европа?
  Единственият сред дебатиращите с опит на евродепутат, Слави Бинев от Национален фронт за спасение на България, сподели, че през време на мандата си, като евродепутат, често е трябвало да бъде омбудсман пред ЕС за българите, чиито права са погазвани. Има ли приемливост за такова удвояване на функция на представяне в ЕС? Няма друг изход.
  Представителят на АБВ, Росица Янакиева се опита да свърже в едно енергийна война между САЩ и Русия с положението на БГ гражданите в Украйна и нова бежанска вълна, ако в Украйна положението се усложни. А кой всъщност ще дойде от Украйна? Българи, живеещи в Украйна? Татари? Или руснаци? И тук, беше добре, че всички участници споделиха мнението за нужда от ясна политика по отношение на различаване на нелегално преминаващи границата емигранти от бежанци. Защото уроците от Сирийската бежанска вълна трябва да могат да се учат в действие.
  След прочитането на статията на Б. Пенчев „Стари трикове“, която провокира в мен желанието да чуя през дебата на тв7, ЧУВАТ ЛИ НИ политиците? моя извод е следния:
  Политиците не каканижат, не гледат страшно, внимават с екстравагантните идеи и не притоплят манджи, когато искат. За да искат да се движат правилно, трябва да им възлагаме изпълнението на ясни неща. Но трябва да внимаваме на кого, какво възлагаме и дали може да го изпълни. Това помага срещу „старите трикове“.

 57. 57 Профил на nikol_ad
  nikol_ad
  Рейтинг: 226 Неутрално

  до VLD
  възползвайте се от преференцията щом не искате да гласувате за Кунева -
  10 за Реформаторския блок, 2 в кръгчето за Малинов.
  С промените в Изборния кодекс за Евроизборите има реален шанс преференцията да проработи и да влезе Малинов вместо Кунева. Зависи от нас!

 58. 58 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Едва ли ще е преувеличение, ако кажем, че БСП и ГЕРБ си приличат в онова, от което искаме да се отървем, за да станем нормална държава - точно в целта!!!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 59. 59 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Пазете се от комбинацията БП=БългарскаПартия=БарековПеевски=БългарскиПредатели=..... и т.н. само чрез 60-70% участие на изборите.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  "Казано накратко, новият проект на г-н Райчев е
  Всичките маскари – обединени за спасението на България."
  Това едва ли е проект само на Г-н Райчев.Ние всички ще сме виновни,ако това се случи и ще си понесем последствията.

 61. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 62. 62 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Райчевци , кримитата червени , отдавна ни убеждават, чè трябва да се ОБЕДИНИМ..
  Ние - с чèрвените олигарси, с ДС- мутрите, с атаката и БКП фуражките , с руските агенти ....!!!?????
  ВСИЧКИ заедно да сме - към путин ланд :))
  Хахаааа......
  Какво обединение , само ...)

  BIG AL
 63. 63 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Браво на Бойко Пенев за безмилостната вивисекция!

  Пък аз докато дишам - ще ритам : против лъжесоциалисти, против лъжепатриоти с фашистка осанка и прийоми, против лъжезащитници на отрудените и заблуждавани български турци, против лицемерието и безморалността в политиката ни. Абе, с други, гласувам преференциално за Светослав Малинов - поне ще ми е спокойно на съвестта и каквото "сабя" покаже... Вярвам в България на свестните !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 64. 64 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  [quote#63:"Варна"]Вярвам в България на свестните ! [/quote]

  Много добре казано! Трябва да вярваме, иначе защо си хабим времето по форумите и казваме това, което мислим с надеждата, че много хора ще го прочетат и ще започнат да си задават въпроси.

 65. 65 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ганев":

  И във вестника си пише по поръчка,а ние с Вас се опитваме да изказваме СОБСТВЕНО МНЕНИЕ,анонимно разбира се,но все пак - собствено! Е,и с малко цензура,но без нея не може!

 66. 66 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  [quote#25:"sapundzieva"]Нито се направи разследване и обвинение към някой висш политик за злоупотреби и изпразнени държавни сметки, нито нещо се каза ясно по въпроса. [/quote]
  Най-голямата грешка на Борисов беше, че не вкара крадците от Тройната в затвора. Той беше избран от българите заради това си обещание, получи и подкрепа от ЕС заради това си обещание. Но как да го направи, като и той е част от комунистическо-мутренската трансформация на политическата власт в икономическа и обратно?
  Излъга българите, които гласуваха за него, и заби пирон в ковчега си. Той никога няма да стане това, което историята му даде шанс - какво да се прави, генетическа обремененост.

 67. 67 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Текста е хубав и верен, само може да се съжалява, че тези които вярват на барековци, сидеровци и прочие измислени и в буквалния смисъл на думата продукти на политическото инженерство, няма да я прочетат и едва ли ще промени техния вот.
  Но и сред нас има хора, които гледат на изборите въобще и особено на тезиза ЕП доста от високо и пренебрежително, до голяма степен под влиянието на почти масовото разпространяване на тезата "всички са маскари". Това не означава нищо друго, освен да се отказват хората от опит да избират и съответно гласуват, например на принципа за по-малкото зло. Това дори житейски не вярно и ние в ежедневния живот не го правим, но незнайно как кълвем на такава теза, когато се отнася до политика, партии, теории и практики и въобще материя, която не знам защо на някои хора им се струва че не ги засяга.
  Предполагам няма нужда да ни въвлекат в евраазийски съюз, за да си променим мнението)).

 68. 68 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 552 Неутрално

  и ГЕРБ-ерите, и БСП-арите, и ДПС-арите сте един дол дренки. затова сме на това дередже, верните отроци на ДС командрисват, а тук някакви анализират и говорят за правилна външна политика на ГЕРБ, не знам си кво си.

  подкрепящите съществуващи големи партии са или платени, или силно семпли!

 69. 69 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  за сега ГЕРБ и РБ ми допадат и ще гласувам за един от тях . дано БСП не събере повече от 5 евродепутати и си подадат ОСТАВКАТА .

 70. 70 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#69] от "peni_nikol.53.":

  сам ли си сложи плюса?

 71. 71 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 970 Весело

  С номер 10 за Реформаторския блок и № 2 за Светослав Малинов !

  Това е отговорът ми на райчевци, кънчевци, тончевци и останалите червено-кафяви комуноидни гурута, шамани и социо- и полит/олог/ически врачки !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 72. 72 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  До коментар [#70] от "rio_tinto":

  щом като ме питаш - да сега го сложих .

 73. 73 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#53] от "vld": Преференциално гласуване!!!

 74. 74 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#13] от "Think Pink 18X ☺":
  Това, че лицето на ГЕРБ е една откровена ретро мутра няма никакво значение за теб. Всеки народ заслужава управниците си. Успех!

 75. 75 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#2] от "emilm13":И без да предлагат врътки ,положението си е съвсем същото!Гробарите намалиха пенс.осиг. с две на сто ,после пак същото!Плосък данък и при двете Мафии!Бедност ,Престъпност ,Упадък и при двете Мафии!

 76. 76 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 482 Гневно

  Мисията на Тиквичко или Бочко ,беше да не РАЗБУТА СИСТЕМАТА,ЗДРАВНА ,ПЕНСИОННА ,ШУРОБАДЖАНАШКА!ХАЙДЕ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЯ БОКЛУК!ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ,КАКВО ПРАВИ КОКИНОВ В БАНКЯ...ЗАЕДНО С МИР. НАЙДЕНОВ!

 77. 77 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#71:"БЕЗПАРТИЕН"]С номер 10 за Реформаторския блок и № 2 за Светослав Малинов ![/quote]

  И аз като безпартиен така мисля.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 78. 78 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#4:"Think Pink 18X ☺"]На мен най-много ми допада позициятата на ГЕРБ. България няма външни врагове, всички са ни приятели..[/quote]

  При всичкото ми уважение (към вас разбира се не към ГЕРБ). В ГЕРБ има всичко друго но не и позиция. А колкото до ББ, неговата позиция се върти като ветропоказател. Не се сещам за една ясна и твърда позиция на ГЕРБ и ББ.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 79. 79 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#53] от "vld":

  [quote#71:"БЕЗПАРТИЕН"]С номер 10 за Реформаторския блок и № 2 за Светослав Малинов ! [/quote]

  10 в кръгчето и 2 в квадратчето.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 80. 80 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#0:""]Ако не успеем да рационализираме избора си, на 25-и май наглостта лесно ще победи отново.[/quote]
  Не е точно така. Наглостта ще победи ако не пуснем бюлетина с избора си. Човек няма как да 'успее да рационализира' избора си. Той или е в състояние да направи рационален избор (т.е. притежава поне минимална грамотност и интелигентност), или не е. Който не е, няма как да се промени до 25-ти. Сериозно ли смятате, че някой който вярва на Сидеров, Бареков, Станишев или Пеевски, е в състояние да анализира информация и въз основа на това да избере най-доброто за себе си и близките си? Очевидно това не е възможно.
  Поради тая причина, единствения ни шанс е да гласуваме. И доколкото можем, да повлияем на хората около нас също да гласуват. Ако не го направим, доброволно позволяваме на утайката да даде власт на престъпници - а то е все едно ние да ги изберем. Който не гласува избира Пеевски, Бареков, Путин, Сидеров..... за това ГЛАСУВАЙТЕ !!!!

 81. 81 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много добра статия. Браво на автора за проницателността и аналичтичната безпощадност.

 82. 82 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#79:"biss Mark"]10 в кръгчето и 2 в квадратчето.[/quote]

  До коментар [#79] от "biss Mark":

  Защо подвеждате човека.
  Избора за РБ и Светослав Малинов.
  ******
  10 - в квадратчето (което е в ляво) където се гласува за партиите;
  ******
  2 - в кръгчето (в дясно) където се гласува преференциално за хората в листата

  До коментар [#53] от "vld":
  Погледни по горе. Прилага линк с външния вид на изображението:
  http://www.posredniknews.com/site/plugins/content/fboxbot/thumbs/buletina1_450x373_12ac0bcf4fc6ff076a4ac95e489aed56.jpg

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 83. 83 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#82:"Чарлито. Гласувай. Толкоз."]До коментар [#79] от "biss Mark":

  Защо подвеждате човека.
  Избора за РБ и Светослав Малинов.
  ******
  10 - в квадратчето (което е в ляво) където се гласува за партиите;
  ****** [/quote]

  Съжалявам уверявам ви че е неволно. А сега: На Работа

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 84. 84 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenEyes":

  историята му даде шанс, който той не е искал.
  И въпросът тук не е толкова в персоната на Борисов, колкото в разделеното обществено мнение.
  Няма как от народ, който не оценява и не държи осъзнато на фундаментални ценности като свобода, не държи на демокрацията, да се пръкне някак си лидер, който да ги изповядва и брани.
  Дори и да се пръкне, ще е като овчар без стадо.
  За съжаление, по отношение на демократичните ценности, манталитетът ни е по-близо до онзи на арабските и източните народи - не искаме свобода, а искаме силен самодържец (между другото това в пълна степен важи и за избирателите на Борисов).
  Ако искаме това да се промени, трябва всеки един, който изповядва тези ценности, да говори сред близките, да ги убеждава, да ги кара да мислят, а не само да вярват.
  И ако имаме късмет, след доста години, ако не сме изчезнали като нация дотогава, обществото ще узрее и ще излъчва лидери, които да не изпускат подобни редки шансове, а и ще вършат много повече.

 85. 85 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  На нов шеф и на малко прасенце не се радвай, защото не знаеш каква свиня ще излезе. Тази стара народна мъдрост придобива и визуално очертание в новия предизборен клип на партията на Николай Бареков „България без цензура” (ББЦ).

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK