Времето на хибридната война

Времето на хибридната война

© ReutersПрепубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура". Акцентите са на "Дневник":


В свят, в който все повече отсъстват правилата, няма как и войните да не са "други", без това да означава, че жертвите са по-малко.


Украинската криза е поредното доказателство, че "класическата война", каквато я помним от учебниците, си остава само някакъв "романтичен спомен" от XVIII в., от времената, когато първо са се разменяли дипломатически ноти, войната се е обявявала официално, а армиите на враждуващите държави са излизали на бойното поле с различни, ясно разпознаваеми униформи. Днес войната е без разлика между фронт и тил: тя се води от лица с качулки, от всякакви "групировки" или "опълчения" (в Славянск, Крематорск или другаде), нанасящи "удари" в тила, докато се прикриват като с "жив щит" с жени и деца от "своите".
Така беше в бивша Югославия, така е в арабския свят (не само в Сирия), същата "мръсна война" днес се води в Украйна. Досущ според съветските наръчници за "партизанска война", по които инструктори от социалистическия лагер десетилетия наред обучаваха бойци във Виетнам, Латинска Америка или Палестина.


Тъкмо това придава на днешната война характера на "случайна гериля", както я определя в нашумялата си книга ("The Accidental Guerilla", 2009) австралийският експерт Дейвид Килкалън. По-точно става дума за воденето на


въоръжен конфликт отвъд всякакви правила – гадна смесица между гражданска война, диверсионна дейност и метеж


с която нито една днешна държава не би се ангажирала публично, независимо от имперските си амбиции. Все пак са изковани някакви правила в международната общност, които Съветът за сигурност на ООН би трябвало да прилага.


На терен нещата обаче изглеждат другояче.


Впрочем още през XVIII в. германската военна мисъл изковава термина "малка война" (Kleinkrieg): става дума за тактика, с която малки, мобилни отряди действат в тила на врага, унищожават неговите продоволствени бази и разрушават комуникационните му пунктове, избягвайки сблъсъка с големи армейски части.


Интересното е, че когато през 1757 г. руските войски се сблъскват в Източна Прусия с малки отряди на "опълчението" (Landmiliz), тъкмо Русия официално протестира, обвинявайки Прусия, че потъпква "нормите на международното право". Урокът обаче е бързо усвоен: във войната срещу Наполеон фелдмаршал Кутузов изцяло използва тактиката на "партизанската война", наричана още "народна война". Да не говорим как това се повтаря и разгръща в съветски времена с "Великата отечествена война".


Така че Путиновите "зелени човечета", които сега действат в Крим и в Източна Украйна, имат зад гърба си солидни руско-съветски традиции.


Новото е в "политическата подплънка"


на днешното руско имперско начинание. В това че една голяма световна държава, възползвайки се от разнобоя в международната общност, си позволява открито да прибегне до тактиката на т. нар. "хибридна война" (Hybrid warfare), с чиито методи си служат организации като "Хизбула" или държави в "санитарния списък" на демократичния свят.


А иначе самата методика на "хибридната война" е добре позната на военните експерти. Тя съвместява класическите военни средства с прийомите на "партизанската война" и "кибервойната", а отговорността задължително се стоварва върху действащите на терен неясни формирования и някакви "бандеровци" или "фашисти".


И трябва да признаем, че в краткосрочен обхват тактиката няма как да не е печеливша.


1. Защотореално погледнато, какво в момента върши Русия?


Нищо особено, освен военни учения на границата с Източна Украйна, което на дипломатически език означава, че тя оказва "легитимен натиск" върху Киев, подсилен от присъствието на около 40 000 руски войници.


Всичко друго се извършва според рецептите на "хибридната война": Москва е в постоянен контакт с местни рускоговорящи сепаратисти, връзките с които официално се отричат. Нищо, че тези "народни опълчения" са обучавани и ръководени от руски военни инструктори, което им дава възможността да действат отвъд принципите на Женевската конвенция, но това трябва да се доказва във всеки отделен случай.


2. Тактиката на "хибридната война"предполага максимална гъвкавост.


Още не бяха погребани жертвите на "Евромайдана" в Киев, когато Путин, след краха на "евразийска Украйна", спешно инфилтрира в Крим около 30 000 свои "зелени човечета". Без опознавателни знаци. Без да уведоми никого. Така тези "вежливи воини", както ги назовава и възпява вече в песни днешна Русия, завзеха летището, радиото и телевизията, пощите и всички "възлови точки" на полуостров Крим, с което присъединяването му към Руската федерация бе на практика предрешено.


А когато Киев и международната общност остро реагираха (макар и само вербално), пламна напрежението в Донецк и околностите, където от "местни опълчения" бе провъзгласена и сепаратистката "Донецка република".


На което властта в Киев реши да отговори с "антитерористична операция". И докато вниманието на всички бе съсредоточено върху жертвите в Славянск или Крематорск, последва нов "удар в тила": "Антимайдан" в Одеса, бунт на проруски сепаратисти, за да се стигне до кървавите сблъсъци от 2 май и смъртта на десетки хора.


Всичко това се извършва планомерно и последователно пред очите на цял свят.


Силните козовете на Кремъл са в това, че Путин не се отчита пред никого, може да извършва каквито си иска "спецоперации", а и се ползва с широка подкрепа след умело разпалената пропагандно-шовинистична кампания.


3. На терена на "хибридната война" демокрациите винаги и видимо са по-слаби.


И Европа, и САЩ са длъжни да проверяват всеки факт на място. Не само деянията на проруските "опълчения", но и на "десния сектор" в Одеса.


Затова и политическата реакция на Запада е винаги по-бавна. Внимателно се проучват свидетелствата за случилото се в Одеса, където ситуацията е доста заплетена и витаят не малко съмнения. Кой всъщност е разрешил да се срещнат руските и украински агитки на "Черноморец" (Одеса) и "Металист" (Харков)? Кой, зад гърба на милиционерския кордон, е стрелял по привържениците на "Единна Украйна"? Как тълпа безпрепятствено е обсадила Дома на профсъюзите в Одеса и чии ръце са го подпалили? Все въпроси, до болка известни в историческа перспектива и от други имперски проекти – от "изстрела в Сараево", дал началото на Първата световна война, та до подпалването на Райхстага, закрепило Хитлер на власт…


4. Отговорът на демокрациите.


Непрекъснато се изтъква, че европейските и американски санкции срещу Москва са много слаби и те не биха могли да възпрат Путин.


И това е така, поне в краткосрочен план.


Вече е повече от ясно какво иска Путин. След като с анексирането на Крим той постави международната общност пред "свършен факт", сега тактиката на "хибридната война" трябва да му гарантира "завоюваното". Необходима му е "известна ивица земя" на север от Крим, откъдето полуостровът да може да се снабдява с газ, ток и вода, а също и Одеса. Тогава Русия ще има пълен контрол над черноморското крайбрежие и си открива път към Приднестровието, където местните проруски сепаратисти са провели референдума си още през 2006 г., когато "за" присъединяване към Руската федерация са гласували 97, 2%.


Проблемът на Путинова Русия е, че тактиката на "хибридната война" носи за самата държава много сериозни заплахи – не само в международен, но и във вътрешен план – на южните й граници в Кавказ, както и в Източен Сибир, където вече живеят немалко китайци и се оформя сериозен геополитически срез.


Със сегашните си действия


Путин на практика "минира" най-сигурната си граница – със Запада


Да не говорим, че Русия я очакват колосални икономически загуби. По най-груби изчисления в момента от Руската федерация са изтекли 67 млрд. евро инвестиции. А до края на годината техният размер може да достигне 160-170 млрд. евро, което е непосилно за руската икономика, където вече се наблюдава спад от 14%.


В този смисъл поетапно засилващите се санкции на Запада няма как да не доведат до сериозен ефект в дългосрочен план.


Вече се планира блокирането на глобалните платежни системи на Visa и MasterCard, което на практика ще изключи Русия от международните финансови пазари. Путин e на път да ускори нещата с намерението си да изиска от тях депозит в размер на близо 4 млрд. долара, за да заработи руска разплащателна система от 1 юли (както ще въвежда и руски Google).


Има обаче неща, които просто не могат да се случат.


Едно е да откъснеш няколко парчета земя според рецептите на "хибридната война": чрез "вежливи войници", които, с помощта на "вежливи танкове" или на "вежливи куршуми", идват на помощ на "вежливи опълченци", които ги чакат с "цветя в ръце".


Това е възможно, но до време.


Съвсем друго е да надделееш финансово над огромни пазари като ЕС и САЩ, за да наложиш на цял свят своите икономически правила.


Там "хибридът" на "вежливостта по руски" просто няма как да проработи.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 537 Неутрално

  А до края на годината техният размер може да достигне 160-170 млрд. евро, което е непосилно за руската икономика, където вече се наблюдава спад от 14%.

  Дано да са повече пожелавам на Русия хиперинфлация като нашата по времето на комуниста Виденов.

  писнало ми е от левичари
 4. 4 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Емоционална статия, но икономическият анализ е доста слаб и пожелателен
  Инвестиции "изтичат" от Русия още от началото на 90-те, като повечето се паркират в офшорки; Виза и Мастъркард няма да си отрежат сами клона със 150 млн потребители, независимо от желанието на някой бюрократ. И също, за да работят огромните пазари на Европа, трябва някой да доставя евтина енергия, което не става с перки и слънчеви панели. Немският бизнес е твърдо против санкции, просто защото Европа няма достатъчно собствен нефт и газ.
  А и най- сигурните граници са с Монголия и Казахстан, пишат си го самите руски аналитици - никой няма шанс да ги оспори, за разлика от много от европейските.

 5. 5 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 446 Неутрално

  ЦИТАТ: "Украинската криза е поредното доказателство, че "класическата война", каквато я помним от учебниците, си остава само някакъв "романтичен спомен" от XVIII в.,....... "

  Аха, може ли да намерите участник в някоя война, който да потвърди, че за него войната е "романтичен спомен".......муахахахахааааааах....

  Смърт, кръв, разпарчетосани тела, кал, глад, студ безнадеждност.....невероятна романтика....

 6. 6 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тъкмо се чудех да се врътнем ли малко назад и да видим какво искаше Путин с хибридната война в Либия, Египет и Сирия, и реших, че няма смисъл, очевидно е - искаше да анексира Крим и летящите чинии на зелените човечета.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 7. 7 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#5:"bluesky1"]Аха, може ли да намерите участник в някоя война, който да потвърди, че за него войната е "романтичен [/quote]
  В интерес на истината много хора с крайно леви убеждения мислят точно така и затова винаги забъркват конфликти които да доведат до война.

  писнало ми е от левичари
 8. 8 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#6:"niko_tin"]Тъкмо се чудех да се врътнем ли малко назад и да видим какво искаше Путин с хибридната война [/quote]
  Същото което и Сталин през 1944г в България.

  писнало ми е от левичари
 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Днес войната е без разлика между фронт и тил: тя се води от лица с качулки, от всякакви "групировки" или "опълчения" (в Славянск, Крематорск или другаде)[/quote]
  Това, което се случва в Украйна е по-добрата част от съвременните войни. Само преди дни беше официално обявено, че Сирия е предала повече от 90% от химическите си оръжия. Освен това, представителствата на сирийската опозиция официално ще се считат за посолства в САЩ. Също така, в чест на предаването на химическите оръжия, Белия дом обеща да въоръжи с модерни оръжия сирийската опозиция за по-ефективна война срещу режима.
  Ето кадри от тези оръжия, употребени само преди дни:
  https://www.youtube.com/watch?v=QSvi_4ykFH8

  Предполагаемата атака на израел срещу сирийски обект преди време:
  https://www.youtube.com/watch?v=s59ZoFqGISg

  И още:
  https://www.youtube.com/watch?v=rD1bQTaCWqI

  Така, че, драги зрители, да се надявате, че новите войни ще бъдат само диверсионни би било повече от наивно. А Утре, Деня на победата щяло да има фойерверки и в Киев или други места в Украйна.

 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Чудя се колко ли килограма думи може още да се изпишат за да си кажем фактите в очите - отчаяно ни трябват течни горива, тези които ги имат няма да ги дадат без бой, а печатането на пари не може да продължава вечно

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Който няма разум и емоционална интелигентност да гледа към бъдещето, просто си драпа към войната. Понеже тоталитарната власт в Кремъл няма умствен капацитет да подобрява живота на руските граждани и данъкоплатци, са решили да "възпитават" колкото може повече хора в първосигнално съветофилство...Просто толкова си могат...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 12. 12 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ей такива статии, гледащи едностранно на проблемите и претендиращи да са супер компетентни са най-смешни.
  Стигам до т.4 и с нетърпение очаквам да разбера позицията на автора за другата страна. Какво разочарование - цялата гръмогласна т.4 е сбита в един абзац, състоящ се от цяло едно изречение.
  Перфектен анализ на проблема. Браво!

 13. 13 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Да живее Хибридната Зелена Федерация ! Тук създателите на Междузвездни войни могат да черпят идеи за нови серии! Наистина понякога фантастиката се превръща в реалност !Очаквме зелените човечета на екрана !

 14. 14 Профил на mitkoha
  mitkoha
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това е малко издребняване, но не мога да се сдържа - говорите за Женевските конвенции, които са четири и в мноествено число.

  Отделно от това - великолепен анализ, сред най-силните публикувани тук.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Нищо, че тези "народни опълчения" са обучавани и ръководени от руски военни инструктори, което им дава възможността да действат отвъд принципите на Женевската конвенция, но това трябва да се доказва във всеки отделен случай.
  ________
  Ето класическия пример за двойния аршин !
  http://euromaydan.in/wp-content/uploads/2014/03/Bh2SCrTCEAAU4GS.jpg
  Няма да давам линкове какво правят приближените на запада обучавани в турски лагери главорези . Новите кървища са на youtube :
  Syria tube 2014

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#8] от "koiot":

  [quote#8:"koiot"]Същото което и Сталин през 1944г в България. [/quote]
  +++
  - И продължава със същото което се случи след 1944 г. в България:
  ..........
  Министерство образования и науки опубликовало рекомендации и материалы для учебных занятий по теме «Крым и Севастополь: их историческое значение для России».
  http://www.online812.ru/2014/05/08/001/

  If you listen to fools, the mob rules
 17. 17 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#3] от "koiot":

  Ще прибавя и дефолт. АМИН.

 18. 18 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Добре де тези от Десен сектор не са ли вежливите зелени човечета на САЩ. А не водят ли хибридна война САЩ и съюзниците им в Сирия. Не водеха ли две хибридни войни американците в Афганистан. Нали авторът не страда от загуба на памет и вероятно си спомня, че муджахидините изгониха СССР от Авганистан, а не американската армия. Същото важи и при справянето с талибаните при последната война. Каква беше войната в Либия? САЩ не поддържат ли терористични групировки в Иран? Това са примери само от новото време....

 19. 19 Профил на viajero
  viajero
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Този на снимката от кои е?

 20. 20 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#7] от "koiot":

  Глупости!!! Справка, тези от Десен сектор в Украйна....

 21. 21 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#20:"bluesky1"]Глупости!!! Справка, тези от Десен сектор в Украйна....[/quote]
  Тези са борци за свобода които не могат да се примирят с това,че Украйна е под руско робство.Така навремето нашите другари са наричали фашисти ГОРЯНИТЕ.

  писнало ми е от левичари
 22. 22 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Вече се планира блокирането на глобалните платежни системи на Visa и MasterCard, което на практика ще изключи Русия от международните финансови пазари."

  Е, хайде сега, чак да ги изключи от международните финансови пазари, не. Руските компании и руският дълг продългават да се котират на борсите на Запад.

 23. 23 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#21:"koiot"]Глупости!!! Справка, тези от Десен сектор в Украйна....- цитат на коментар #20 от “bluesky1”
  Тези са борци за свобода които не могат да се примирят с това,че Украйна е под руско робство.Така навремето нашите другари са наричали фашисти ГОРЯНИТЕ. [/quote]

  Крайните елементи в Украина също трябва да се порицаят. Да не бъдем прекалено пък пристрастни.

 24. 24 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"stefan_"]И също, за да работят огромните пазари на Европа, трябва някой да доставя евтина енергия, което не става с перки и слънчеви панели.[/quote]

  Да, браво на Газпром и КГБ, които прецакаха Набуко и сега Европа няма алтернатива.

 25. 25 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#19:"viajero"]Този на снимката от кои е? [/quote]

  Про-руски сепаратист. Доста вежлив, вижда се добре от снимката...

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  "Впрочем още през XVIII в. германската военна мисъл изковава термина "малка война" (Kleinkrieg): става дума за тактика, с която малки, мобилни отряди действат в тила на врага, унищожават неговите продоволствени бази и разрушават комуникационните му пунктове, избягвайки сблъсъка с големи армейски части.

  Интересното е, че когато през 1757 г. руските войски се сблъскват в Източна Прусия с малки отряди на "опълчението" (Landmiliz), тъкмо Русия официално протестира, обвинявайки Прусия, че потъпква "нормите на международното право". Урокът обаче е бързо усвоен: във войната срещу Наполеон фелдмаршал Кутузов изцяло използва тактиката на "партизанската война", наричана още "народна война". Да не говорим как това се повтаря и разгръща в съветски времена с "Великата отечествена война".

  Това е интересна препратка към историята, но истината е, че "партизанския модел" на водене на война (или както го определят в статията "малка война" и "народна война" не е измислен в Германия за първи път, той се е практикувал преди хиляди години в много различни места по света.... от Китай до Близкия изток.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на viajero
  viajero
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#25] от "mihaililiev":

  по какво позна?

 28. 28 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "viajero":

  Снимка на Ройтерс. Те си казват кое какво е под снимките.

 29. 31 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Днес войната е без разлика между фронт и тил: тя се води от лица с качулки, от всякакви "групировки" или "опълчения" (в Славянск, Крематорск или другаде), нанасящи "удари" в тила[/quote]Забрави да споменеш въвелите този стандарт в Украйна, радикалите от "Майдана".

 30. 32 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#4] от "stefan_":


  [quote#4:"stefan_"] Виза и Мастъркард няма да си отрежат сами клона със 150 млн потребители[/quote]
  Населението на Русия е под 150 млн. Дори и да беше толкова мнозинството не ползват техните услуги.
  А $3,8 млрд. представляват съответно 40% от приходите на Visa Inc. и над 50% от тези на MasterCard. И в двата случая са над 100% от нетните приходи. Сам прецени дали им се дават близо $4 млрд.

 31. 33 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 412 Весело

  [quote#4:"stefan_"]И също, за да работят огромните пазари на Европа, трябва някой да доставя евтина енергия[/quote]
  Да не би Русия да продава евтино? Не само че е скъпо, но не са и сигурни тези доставки.

 32. 34 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#32:"Roger"]Населението на Русия е под 150 млн. Дори и да беше толкова мнозинството не ползват техните услуги. [/quote]

  Населението на Русия няма занечние. Обемът на плащания с Виза карти в Русия е минимален на фона на плащанията в САЩ, Азия и Латинска Америка.

 33. 35 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#33:"Roger"]И също, за да работят огромните пазари на Европа, трябва някой да доставя евтина енергия- цитат на коментар #4 от “stefan_”
  Да не би Русия да продава евтино? Не само че е скъпо, но не са и сигурни тези доставки.[/quote]

  Да не говорим, че Газпром купува азербайджански газ и ни го продава после на тройна цена...

 34. 36 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не случайно Газпром-КГБ положиха такива усилия да провалят Набуко...

 35. 37 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "koiot":

  Тоа момент съм го пропуснал... Кои бяха там Путинските сили в тия конфликти? Асад ми е ясен, кажи другите два.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 36. 38 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "bluesky1":

  Ко? Нйе! Загуба на паметта? Нищо подобно! Всичко помним ние, но не всичко казваме!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 37. 39 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Последните конвулсии на Русия и Вова, дето се такова.

 38. 40 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#18:"bluesky1"]обре де тези от Десен сектор не са ли вежливите зелени човечета на САЩ. А не водят ли хибридна война САЩ и съюзниците им в Сирия. Не водеха ли две хибридни войни американците в Афганистан. Нали авторът не страда от загуба на памет и вероятно си спомня, че муджахидините изгониха СССР от Авганистан, а не американската армия. Същото важи и при справянето с талибаните при последната война. Каква беше войната в Либия? САЩ не поддържат ли терористични групировки в Иран? Това са примери само от новото време..[/quote]
  Да ...ама на мистър Антон/Тодор/....Николов не му е платено да коментира тези неща.....

 39. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Разстроено

  [quote#00:"Тони хибрида"]По-точно става дума за воденето на
  въоръжен конфликт отвъд всякакви правила – гадна смесица между гражданска война, диверсионна дейност и метеж
  [/quote]
  Гадната война я водят пучистите в Киев които легализираха нацистите от Десният сектор и ги пратиха да избиват мирното население в Славянск като се забавляват да стрелят със снайперите си по тях. Така бяха убити вече две жени. А според Тонито клането в Одеса са го извършили някакви антимайдановци но тази тема нещо много не го вълнува и я пуска така между другото, с което за пореден път доказва че групичката продажни "анализатори" облъчващи ни от Дневник са лишени от всякаква съвест - човешка и журналистическа.
  Статия за касапницата в Одесса – http://rusukrforum.com/item/bojnya-v-odesse-gotovilas-pod-rukovodstvom-turchinova.html

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 42 Профил на evolyucioner
  evolyucioner
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Днес все пак е един от празниците на съкрушаването на идеята за фашизма. Вместо да го отпразнуват, разни малоумници издигат в култ някакви зомбирани украински националфашисти...

 41. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  [quote#25:"mihaililiev"]Про-руски сепаратист. Доста вежлив, вижда се добре от снимката... [/quote]
  Киевските режисьори дори не са се постарали да изглежда на спецназовец, защото между тези които дефилираха днес на парада и този правосек няма нищо общо.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 44 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да допълня премълчаните от автора(неизвестно защо) американски инструменти в модерната съвременна война - безпилотни самолети убиващи цивилни цели(професор по ядрена физика) докато са на улицата с цялото си семейство, диверсионни групи убиващи врага, докато спи с жена си и децата си, но и ретранслирищи телевизионен сигнал до върховния главнокомандващ, който е разхлабил на диванчето пред телевизора със своята свита, електронни уши, които изкъсо и постоянно следят не само врагове, но и най-верните съюзници, лагер, в който държи военнопленници, без съд и присъда, но с най-префинени методи за измъчване с цел изтръгване на нужната информация, купуване или създаване на НПО-та с цел идеологическа диверсия и т.н. и т.н.

 43. 45 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Анализа е изцяло погрешен, всъщност Путин не се цели в европа, той иска да разбие връзката между европа и америка, за да може да се договори с европейците и в дългосрочен план да изолира американците. Това е реален отговор на доктрината на Бжежински, според която само обединена евразия (разбирай ЕС и Русия), може да измести американците от върха на хранителната геополитическа и икономическа верига. Следователно, приоритет на американската вншна политика следва да бъде стимулиране на фрагментация на това пространство. За тези с непромити мозъци препоръчвам да прочетат книгата на Бжежински The Grand Chessboard, и после да се замислят отново какво реално става, защо става и кой каква изгода има от това.

 44. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  Лелллейййй!
  Тони как се е засвяткал през просото агитпропско!

  Да беше си попрецизирал поне данните, налични са в нета ...
  Ма не, той си е замахнал вдъновено далеч по-горе от обущата!

  Нейсе!
  Да го поздравим, все пак се е трудил над туй явно с много пот връз челото ...
  http://vbox7.com/play:8b5cd3cc

 45. 47 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Интересно - прилагането на "хибридна война" срещу Сирия и Либия не беше ниакъв проблем, даже бе приветствано. Да не говорим за разни там никарагуански контри и други неблагоприлични моменти от историята на щатската външна политика.

 46. 48 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Тони Николов да не би да е идентичен с форумеца Тони? Едни и същи доктринерски писания и при двамата.

 47. 49 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#21:"koiot"]Тези са борци за свобода които не могат да се примирят с това,че Украйна е под руско робство[/quote]
  Мисля, че не всичко е толкова просто и черно-бяло.
  Сигурен съм, че доста хора в "Десен сектор" искрено се опитват да защитят родината си. В същото време обаче смятам, че те вършат много добра работа на руския "журналистически батальон" и създават страх в населението на Изток.
  Не съм сигурен дали Десен сектор е руско творение, но ако го нямаше Москва би го създала за да оправдава агресията си.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 48. 50 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Иначе конкретно по текста. Странно, но напълно разбираемо (като се има предвид това-онова) защо авторът не отделя и ред на ключовия компонент от "хибридната война" - медийните "въоръжени сили" и тяхното действие. В тази война Русия губи убедително през западната пропаганда за промиване на мозъци и за дезинформация или за насочване на съзнанията в желаната посока.

 49. 51 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Толкова глупости на едно място и погрешни тълкувания не бях чел от много време... Фактите са посочени добре, но избирателно, като се концентрира изцяло върху историята на руската диверсионна дейност и методи на партизанска война (позната и като асиметрична, че хубавия термин го затриха родните ни русофили и русофоби). Авторът удобно забравя, че САЩ изковават независимостта си от Великобритания почти изцяло с партизански действия срещу британските войници. Тогава се раждат и легендарните рейнджъри (сега 75-ти полк от американската армия), които играят ролята на разузнавачи и снайперисти и целта им е да нанасят колкото се може повече щети на традиционната британска армия. Зелените барети (американските специални части) са експерти именно във воденето на асиметрична война и една от задачите им е да обучават противника на американския противник във воденето на подобен род партизански действия. Аналогични са задачите и на някои части на руския спецназ. Стига с тези черно-бели едностранчиви статии!

 50. 52 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "случайна гериля"

  Когато човек се пробва да пише в българско издание, може да се помъчи и да е на български...
  Упс, последно, "Дневник" български ли е?

  аман от неграмотници...
 51. 53 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Всъщност сума блогъри показаха на снимки, че провокаторите като тоя на снимката са били както с георгиевски, така и с особени червени превръзки. Същите червени превръзки били раздадени и на полицията, за да не се претрепят с Десния сектор.

  http://yurasumy.livejournal.com/21571.html

  аман от неграмотници...
 52. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2078 Весело

  [quote#44:"naiden_pravdev"]Да допълня премълчаните от автора(неизвестно защо)[/quote]
  Не е премълчал автора. Просто толкова си знае. Не може да искаме при демокрацията всеки да е образован и компетентен. Тъй де, ще ни обвинят в расизъм, че не се дава правото на простите да дращят по медиите.
  Ама и Вие много не го допълвате, защото най-ефективните военни средства, широко използвани в древен Китай, са ембарго, блокада (икономическа) и висш шпионаж (сега НПО-та, обучавани и финансирани с "черни касички".
  Да припомня най-острите "военни шпаги" на едната страна (САЩ) - финансова блокада; и на другата (Русия) - суровинна блокада (природен газ).
  За либертарианците, "шпагите" на се острят на "свободния пазар" или борсите. Всеки си има собствени "точила". Затова либертарианците винаги ще бъдат изненадани ... от срив на борсите.

 53. 55 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Докато тука си повтаряме втръснали неща, хунтата пак пуска кръвчица на народа. Този път в Мариупол.

  colonelcassad.livejournal.com/1579249.html

  аман от неграмотници...
 54. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2078 Весело

  [quote#49:"Краси"]Не съм сигурен дали Десен сектор е руско творение, но ако го нямаше Москва би го създала за да оправдава агресията си. [/quote]
  Дори щеше да наеме и 300 американски инструктора и да задължи американското посолство в Киев да ги издържа. Също така щеше да плати на частната американска армия Blackwater Security да "позагуби" 20-30 бройки из украинските степи. За деветте хиляди бандеровци няма нужда да плаща, щото Естония се е погрижала за тяхното обучение кат надеждни бой-скаутчета.
  А "Доналд Кук" Русия го е вкарала в Черно море сигурно за да демострира "военната хитрост" на Су-24.

 55. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Методите наПутин са ясни и не от вчера.Русия живее в миналия век и никога няма да го напусне.

  klimentm
 56. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Винаги във войната влизат две страни и излизат две страни:
  1. Победител;
  2. Морален победител.

  НПО-тата ядат хурката от 2008 г. и единственото, което им остана е да се доказват като "морални победители".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 59 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Русия живее в миналия век, на на тази планета, а САЩ и НАТО живеят в този, но в друга галактика, някъде към Магелановите облаци.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 58. 60 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много необосновани твърдения и дори очевидни неистини, събрани на едно място. Това е характерно точно за американската политическа система, която от доста време не е демократична, а се приближава твърде много до идеята за корпоративна държава (по смисъла на Мусолини).

 59. 61 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Путин заминава в Крим да празнува 9 май.

 60. 62 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#34] от "mihaililiev": Леле, ами сега какво ще им правят дечицата на руснаците, дето живеят в цивилизования свят? Да не вземат кеш да се разплащат?

 61. 63 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "pkanev5": Останаха без кадърни преводачи, че плащат малко и резултатите са налице, но нали пък ние си го превеждаме. То си я сно, че става дума за партизанска война.

 62. 65 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "skrita_sila_m":

  Путин постига точно обратното. Той тика Европа към САЩ заради тези заплахи от времето на Студената война.
  На Европа съюз с Путинова Русия не и е нужен.
  Или искате Европа да стане като Русия?

 63. 66 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Има ли вероятност "Тони Николов" да е подвизаващия се във форума "Тони!" ( Тони Удивителния)? Той обикновено са пали по теми, касаещи тима, обитаващ "Герена", но може свръхемоционалното му аналитично перо да е потърсило нови простори.

  п.с. Не знам на кой идиот му е хрумнало, че партизанската война е измислена през 1757г в Прусия. Със същия успех може да се твърди, че през 1244г. във Франция е измислено е.....то.

 64. 67 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#64] от "dissident":

  да бе, тъкмо еутаймс, тия са ега ти и идиотите.
  виж само какви глупости са написали.

 65. 68 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#66] от "damage_case":

  може и от древните германски племена по време на римската империя да е.
  А Спартак направо е бил вежлив навярно.

 66. 69 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#62] от "classmate67":

  Путин нали рева как жената на един от неговите лакеи не можела да си плати за операцията.
  НО не каза от какъв зор не се е оперирала в Русия.

 67. 70 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#65] от "bachmann1":
  Напротив нужен и е, защото Русия тя притежава природните ресурси необходими за функционирането на нейната икономика. А в случай, че не знаеш природните ресурси са ИЗЧЕРПАЕМИ и би било доста тъпо да имаш такъв ресурс на границата си и да него ползваш, а вместо това да караш същия ресурс от майната си на по-висока цена.

  И между другото тука няма борба за идеали а точно за ресурси и достъп до тях, само балами като теб си мислят, че тука има няква борба за принципи. Прочети книгата, която съм упоменал и започни да мислиш рационално.

 68. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#21] от "koiot":

  Пепел ти на устата, е споменаваш горяните наедно с чистите фашисти!

  Това ли са борци за свобода:

  http://www.liveleak.com/view?i=d08_1397763033&use_old_player=1#ZAjaWdt7YRtdcBLG.99

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 69. 72 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#71:"galio"]Пепел ти на устата, е споменаваш горяните наедно с чистите фашисти!

  Това ли са борци за свобода: [/quote]
  По същия начин както горяните са набеждавани за фашисти сега така обвиняват правии сектор.Тогава не е имало интернет сега има и е по лесно.Явно е,че клипа е сниман в студио с артисти при това аматьори.

  писнало ми е от левичари
 70. 73 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#72] от "koiot":

  Аха, те и снимките на изгорените хора не са от профсъюза в Одеса, ами от Холивуд.

  Кога ви измиха мозъците в такава степен?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 71. 74 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#70:"skrita_sila_m"]било доста тъпо да имаш такъв ресурс на границата си и да него ползваш, а вместо това да караш същия ресурс от майната си на по-висока цена. [/quote]

  Това не е много сигурно. Цастният бизнес в Европа, по-специално британската петро-химическа компания INEOS планира още през 2011 г. вноса на етан (ethane) произведен от шистов газ. Терминалът вече се изгражда. Което показава какво? Че е икономически изгодно да се внесе.

  http://www.ineos.com/news/shared-news/ineos-europe-ag-announces-a-new-agreement-to-source-ethane-from-the-usa-for-import-into-europe/

 72. 75 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#74:"mihaililiev"]Това не е много сигурно. Цастният бизнес в Европа, по-специално британската петро-химическа компания INEOS планира още през 2011 г. вноса на етан (ethane) произведен от шистов газ. Терминалът вече се изгражда. Което показава какво? Че е икономически изгодно да се внесе. [/quote]

  Имам предвид внос точно от САЩ.

 73. 76 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#74:"mihaililiev"]INEOS планира още през 2011 г. вноса на етан (ethane) произведен от шистов газ[/quote]

  Имам предвид внос от САЩ.

 74. 77 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#31:"ala_bala"]Забрави да споменеш въвелите този стандарт в Украйна, радикалите от "Майдана".[/quote]

  Нямаше да има особен проблем ако сепаратистите се придържаха към стандарта от Майдана. Но както знаеш, сепаратистие са въоръжени до зъби пара-военни групи (включително с базуки и ракети). Има малка разлика, нали?

 75. 78 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Статията промива мозъци и сменя чипа с фантасмагории първо със заглавието - "хибридна война"партизанска война".
  Второ със внушения че лоши са " инструктори от социалистическия лагер десетилетия наред обучаваха бойци във Виетнам, Латинска Америка или Палестина"
  И какво правеше 500 000-на американска армия във Виетнам , а сега какво прави в Ирак и Афганистан . Това не са хибридни а истински войни със стотици и милиони жертви.

 76. 79 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#65] от "bachmann1":


  [quote#65:"bachmann1"]Или искате Европа да стане като Русия?[/quote]

  Нормалните хора не искат, но като гледам на кумунетата много им се ще. Чудно защо поне едно от тях не замине при Путин?

 77. 80 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Прекалено оптимистичен ми се вижда финалът на статията. Борбата срещу Путинова Русия няма да се реши само на икономическия фронт. И няма да се реши лесно и бързо. И не затова, че Путинова Русия е много силна, а заради слабостта на Запада. Виждате за какво разединение става въпрос. Вътре в Запада се развиват процеси, които пораждат непримирими противоречия. Кризата, предизвикана от Русия, вади на светло всички тези противоречия. Аз лично не го намирам за здравословно за Западните общества с някакъв икономически натиск да бутнат Путин и режимът му и да се наложат над Русия. Това е гаранция, че ще продължат разрушителните процеси и Западът трайно ще поеме по пътя на упадъка. По-полезна ще е някакъв вид конкурентна борба, в която Западът да се налага да се доказва и съответно да е принуден да си оправи кусурите.

 78. 81 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Нарича се индоктринация или доктрина или военна доктрина. Тогава много ясно е описана като потенциална стратегическа алтернатива и са начертани методите, стъпките, действията и последствията от нея. Преди това просто са го правили без да мислят и да го теоритизират. Там е разликата.

 79. 82 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#80:"gozambo"]Вътре в Запада се развиват процеси, които пораждат непримирими противоречия. Кризата, предизвикана от Русия, вади на светло всички тези противоречия. [/quote]

  Но може и натиска от Русия да има и консолидиращ ефект върху Запада. Вярно е, че руснаците са купили немците. Но да видим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK