ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

След фанфарите на национализма идва реалността на икономическата ситуация в Русия

След фанфарите на национализма идва реалността на икономическата ситуация в Русия

© State DepartmentПубликуваме текста на посланика на САЩ в Европейския съюз Антъни Гарднър. Оригиналът може да бъде прочетен в официалния блог на американската мисия.
Заглавието е на "Дневник", оригиналното е "Кризата в Украйна, или за нуждата от сътрудничество САЩ-ЕС".


Настоящият конфликт в Украйна показа колко е важно наличието на тясно сътрудничество между САЩ и Европейския съюз, за да бъде защитена системата на международното право. Подкрепяме стремежа на украинския народ към съдба, свързана с Европа, независимо от опитите на Русия да попречи на правото му да взема свои суверенни решения. Съединените щати скърбят заедно с Украйна за загиналите при трагичните събития в Одеса, когато проруска агитка нападна участниците в мирна демонстрация за единство на Украйна. Ние призовахме към незабавна деескалация на напрежението и край на насилието. САЩ са готови да подкрепят незабавното изпълнение на ангажиментите, поети в Женева на 17 април, и призовават всички страни да действат, за да се предотврати по-голяма трагедия в бъдеще.


Женевските договорености бяха "лъч на надежда", както се изрази президентът Обама, но дори и преди пожара в сградата на профсъюзите в Одеса провалът на Русия да изпълни договореностите принуди нас и ЕС да изпратим послание на Русия, че трябва да преустанови действията си, водещи до дестабилизация. Както САЩ, така и ЕС са наясно, че единният фронт е единственият полезен ход напред.
Дори и когато ЕК и САЩ обявиха, че налагат допълнителни санкции срещу руски граждани (в това число и срещу компаниите, които те притежават и контролират) и украинци, стремящи се към дестабилизация на Украйна и нарушаване на суверенитета й,


наложените преди това санкции вече оказват своя ефект върху руската икономика


МВФ понижи прогнозата си за растеж на Русия за 2014 и по негова оценка руската икономика вече е навлязла в рецесия.


През първите три месеца на годината от Русия са изтекли $63.8 милиарда капитали. Руската централна банка трябваше да увеличи лихвения процент до 7.5%, за да се справи с растящата инфлация, а доходността по 10-годишните руски държавни облигации надхвърля 9%. Рублата и руската фондова борса понасят значителни щети. Руската централна банка трябваше да похарчи милиарди, за да защити рублата, като по този начин бяха унищожени руските буфери за защита срещу външни удари. "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на руския държавен дълг, както и на "Роснефт" и "Газпром", до ниво BBB-, второто най-ниско инвестиционно ниво, с негативна прогноза. Руските компании изпитват затруднения при участието си на международните капиталови пазари. Според вестник "Файненшъл Таймс" тази година е имало едва две емисии на ценни книжа от руски компании на стойност 1 милиард долара – за сравнение, миналата година до същото време е имало девет сделки на стойност над $13 милиарда. Много мултинационални компании, включително банки, се въздържат от инвестиции и финансиране. Друг пример за увеличаващата се изолация на Русия е фактът, че почти всички изпълнителни директори на компании на най-високо ниво са отказали участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург в края на май.


Като бивш инвеститор и банкер съм напълно наясно, че предсказуемостта, стабиността и зачитането на върховенството на закона са необходими предпоставки за чуждите инвеститори, преди те да вложат капитали в дългосрочен план в която и да било държава. Русия отдавна и заслужено има репутацията на страна, в която всички тези предпоставки липсват.


Поразен съм от паралелите между Русия днес и Съветския съюз преди перестройката


През 1983 година учих в Ленинградския държавен университет, а през 1984 работих в американското посолство в Москва. По това време, под управлението на генералните секретари Юрий Андропов и Константин Черненко, Русия страдаше от стагнация. След като през 1988 се занимавах с научно-изследователска дейност в съветската Академия на науките, в началото на 90-те години работих в Москва за една международна правна фирма, разработваща задълбочено руски проекти. Отказах се от кариера на правист в Русия, защото си дадох сметка, че там зачитането на законите ще си остане на ниско ниво. Това мое заключение се оказа вярно: през 2012 година индексът за възприятие на корупцията на "Трансперънси Интернешънъл" поставя Русия на 133-то място сред общо 176 държави.


С изключение на сектора на природните ресурси, който представлява голям процент от чуждестранния износ и БВП на Русия, относително малко са чуждестранните инвеститори авантюристи, готови да преглътнат рисковете – в това число значителната корупция и приятелските капиталови кръгове в Русия.

Путин и Обама в разговор през лятото на 2013

© Reuters

Путин и Обама в разговор през лятото на 2013


Дори и без понататъшно затягане на санкциите перспективите си остават мрачни заради късогледата икономическа политика на Москва. Съединените щати и ЕС показаха, че сме готови да увеличим санкциите, ако действията на Русия в посока дестабилизиране на Украйна продължат. Още повече, ако Европа успее да диверсифицира източниците си на енергийни доставки и намали зависимостта си от руския газ (първите признаци в тази посока са окуражаващи), руската икономика ще продължи да страда. Съединените щати и Европейският съюз трябва бързо да действат в посока задълбочаване на сътрудничеството помежду ни, особено по отношение на енергийната сигурност, в светлината на кризата.


Всичко това можеше и да бъде избегнато. Съединените щати работиха в продължение на над две десетилетия с ЕС и други институции,


стремейки се да интегрират Русия в Евроатлантическата общност


на основата на взаимното зачитане и признаването на международното право. Дори разширихме Г-7 и я превърнахме в Г-8, за да включим Русия, с цел да осигурим на Москва право на по-силен глас в икономическите и политическите дискусии сред водещите икономики в света. Президентът Путин знае, че изборът на украинския народ, изразен в протестите на Евромайдана, както и на новото правителство, сформирано от избрания от народа парламент, а именно за увеличаване на сътрудничеството с ЕС, е избор, който именно те, а не Москва, трябва да направят. Този избор не представлява заплаха за украинците, които говорят руски, и със сигурност не застрашава легитимните интереси на Русия, ако самата Русия не ги дефинира като право да доминира над съседите си и да нарушава техния суверенитет.


Ръководството на Русия би постъпило по-мъдро, ако признае ценността на това да бъдеш отговорен играч и ако престане да използва енергийния износ като средство за сплашване съседите си. Наложително е за благосъстоянието на самата Русия тя да престане да нарушава суверенитета на съседите си.


Надуването на фанфарите на национализма може и да има краткосрочен успех, но руският електорат в крайна сметка ще прозре реалността на икономическата ситуация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK