След фанфарите на национализма идва реалността на икономическата ситуация в Русия

След фанфарите на национализма идва реалността на икономическата ситуация в Русия

© State DepartmentПубликуваме текста на посланика на САЩ в Европейския съюз Антъни Гарднър. Оригиналът може да бъде прочетен в официалния блог на американската мисия.
Заглавието е на "Дневник", оригиналното е "Кризата в Украйна, или за нуждата от сътрудничество САЩ-ЕС".


Настоящият конфликт в Украйна показа колко е важно наличието на тясно сътрудничество между САЩ и Европейския съюз, за да бъде защитена системата на международното право. Подкрепяме стремежа на украинския народ към съдба, свързана с Европа, независимо от опитите на Русия да попречи на правото му да взема свои суверенни решения. Съединените щати скърбят заедно с Украйна за загиналите при трагичните събития в Одеса, когато проруска агитка нападна участниците в мирна демонстрация за единство на Украйна. Ние призовахме към незабавна деескалация на напрежението и край на насилието. САЩ са готови да подкрепят незабавното изпълнение на ангажиментите, поети в Женева на 17 април, и призовават всички страни да действат, за да се предотврати по-голяма трагедия в бъдеще.


Женевските договорености бяха "лъч на надежда", както се изрази президентът Обама, но дори и преди пожара в сградата на профсъюзите в Одеса провалът на Русия да изпълни договореностите принуди нас и ЕС да изпратим послание на Русия, че трябва да преустанови действията си, водещи до дестабилизация. Както САЩ, така и ЕС са наясно, че единният фронт е единственият полезен ход напред.
Дори и когато ЕК и САЩ обявиха, че налагат допълнителни санкции срещу руски граждани (в това число и срещу компаниите, които те притежават и контролират) и украинци, стремящи се към дестабилизация на Украйна и нарушаване на суверенитета й,


наложените преди това санкции вече оказват своя ефект върху руската икономика


МВФ понижи прогнозата си за растеж на Русия за 2014 и по негова оценка руската икономика вече е навлязла в рецесия.


През първите три месеца на годината от Русия са изтекли $63.8 милиарда капитали. Руската централна банка трябваше да увеличи лихвения процент до 7.5%, за да се справи с растящата инфлация, а доходността по 10-годишните руски държавни облигации надхвърля 9%. Рублата и руската фондова борса понасят значителни щети. Руската централна банка трябваше да похарчи милиарди, за да защити рублата, като по този начин бяха унищожени руските буфери за защита срещу външни удари. "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на руския държавен дълг, както и на "Роснефт" и "Газпром", до ниво BBB-, второто най-ниско инвестиционно ниво, с негативна прогноза. Руските компании изпитват затруднения при участието си на международните капиталови пазари. Според вестник "Файненшъл Таймс" тази година е имало едва две емисии на ценни книжа от руски компании на стойност 1 милиард долара – за сравнение, миналата година до същото време е имало девет сделки на стойност над $13 милиарда. Много мултинационални компании, включително банки, се въздържат от инвестиции и финансиране. Друг пример за увеличаващата се изолация на Русия е фактът, че почти всички изпълнителни директори на компании на най-високо ниво са отказали участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург в края на май.


Като бивш инвеститор и банкер съм напълно наясно, че предсказуемостта, стабиността и зачитането на върховенството на закона са необходими предпоставки за чуждите инвеститори, преди те да вложат капитали в дългосрочен план в която и да било държава. Русия отдавна и заслужено има репутацията на страна, в която всички тези предпоставки липсват.


Поразен съм от паралелите между Русия днес и Съветския съюз преди перестройката


През 1983 година учих в Ленинградския държавен университет, а през 1984 работих в американското посолство в Москва. По това време, под управлението на генералните секретари Юрий Андропов и Константин Черненко, Русия страдаше от стагнация. След като през 1988 се занимавах с научно-изследователска дейност в съветската Академия на науките, в началото на 90-те години работих в Москва за една международна правна фирма, разработваща задълбочено руски проекти. Отказах се от кариера на правист в Русия, защото си дадох сметка, че там зачитането на законите ще си остане на ниско ниво. Това мое заключение се оказа вярно: през 2012 година индексът за възприятие на корупцията на "Трансперънси Интернешънъл" поставя Русия на 133-то място сред общо 176 държави.


С изключение на сектора на природните ресурси, който представлява голям процент от чуждестранния износ и БВП на Русия, относително малко са чуждестранните инвеститори авантюристи, готови да преглътнат рисковете – в това число значителната корупция и приятелските капиталови кръгове в Русия.

Путин и Обама в разговор през лятото на 2013

© Reuters

Путин и Обама в разговор през лятото на 2013


Дори и без понататъшно затягане на санкциите перспективите си остават мрачни заради късогледата икономическа политика на Москва. Съединените щати и ЕС показаха, че сме готови да увеличим санкциите, ако действията на Русия в посока дестабилизиране на Украйна продължат. Още повече, ако Европа успее да диверсифицира източниците си на енергийни доставки и намали зависимостта си от руския газ (първите признаци в тази посока са окуражаващи), руската икономика ще продължи да страда. Съединените щати и Европейският съюз трябва бързо да действат в посока задълбочаване на сътрудничеството помежду ни, особено по отношение на енергийната сигурност, в светлината на кризата.


Всичко това можеше и да бъде избегнато. Съединените щати работиха в продължение на над две десетилетия с ЕС и други институции,


стремейки се да интегрират Русия в Евроатлантическата общност


на основата на взаимното зачитане и признаването на международното право. Дори разширихме Г-7 и я превърнахме в Г-8, за да включим Русия, с цел да осигурим на Москва право на по-силен глас в икономическите и политическите дискусии сред водещите икономики в света. Президентът Путин знае, че изборът на украинския народ, изразен в протестите на Евромайдана, както и на новото правителство, сформирано от избрания от народа парламент, а именно за увеличаване на сътрудничеството с ЕС, е избор, който именно те, а не Москва, трябва да направят. Този избор не представлява заплаха за украинците, които говорят руски, и със сигурност не застрашава легитимните интереси на Русия, ако самата Русия не ги дефинира като право да доминира над съседите си и да нарушава техния суверенитет.


Ръководството на Русия би постъпило по-мъдро, ако признае ценността на това да бъдеш отговорен играч и ако престане да използва енергийния износ като средство за сплашване съседите си. Наложително е за благосъстоянието на самата Русия тя да престане да нарушава суверенитета на съседите си.


Надуването на фанфарите на национализма може и да има краткосрочен успех, но руският електорат в крайна сметка ще прозре реалността на икономическата ситуация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Рейгън фалира СССР за 8 години, този път срокът ще е по-кратък....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  русия никога не вижда реалността.
  там преобладава състоянието на силно опиянение и породена от това мания за величие, базирана на дълбоко вкорененото чувство за непълноценност.
  трябва да се разтури и да се започне от А и Б.

  zenrus.ru
 3. 3 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Международното право масово се нарушава, особено от западните държави, тъй че ще е добра идея да се обсъди на глобално ниво истинското му спазване, иначе на него няма как да се разчита да поддържа международния ред стабилен.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Дянкоффф нали казА, че нЕма страшно, всичко им било точно. Още малко да пообеднеят, и да почувстват дефицит на екстри, и руснаците ще оскубят Шефа, косъм по косъм.

 5. 5 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Факти и логика vs. опорни точки" епизод пореден.

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Днес имаше зрелища.Остава да видим дали ще има хляб.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Малко странно е да говориш за "реалността на икономическата ситуация", след като си оказал санкции...

 8. 8 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не Русия е виновна а ръководството и.Когато през 1917 година застават на власт болшевиките те връщат страната със сто години назад и все още не проумяват че вечем живеем в 21 век а не в началото на 19 век.Жалко е че болшинството от населението все още им вярва както и нашите русофили които също не им се иска да бъдат в крак с времето.

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2378 Гневно

  [quote#00:"статия"] Съединените щати скърбят заедно с Украйна за загиналите при трагичните събития в Одеса, когато проруска агитка нападна участниците в мирна демонстрация за единство на Украйна. [/quote]
  Е то бива наглост и безочие но това минава всички граници. Скърбял за убитите от проруските активисти?!? Случката в Одеса е наистина единственият случай в света където бяха заснети мнимите убийци които стрелят но така и не можахме да видим техните жертви, все едно да бъдат заснети убийците на Кенеди но да не видим убитият американски президент. За клането в Дома на профсъюзите където бяха избити повече от сто души от същите тези мирни протестиращи за единството на Украйна нито дума май съжалението не се отнася за тях. http://rusukrforum.com/item/bojnya-v-odesse-gotovilas-pod-rukovodstvom-turchinova.html

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#9] от "Julian Mall":
  Да.Започва с голяма лъжа , но иначе не лъже за това,че САЩ отдавна искаха се наместят на диригентското място в икономиката на ЕС.

 11. 11 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дали Рейгън си е позволявал такива нагли лъжи по времето на СССР?

 12. 12 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":

  Наистина, това как лъже за едно поставя знак за съмнение върху всичко друго което казва... или не?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 13. 13 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "niko_tin":

  Нивото и степента на лъжата показва на къде отиват работите. Няма да сбъркате ако се запасите с храна и продукти в следващите няколко месеца господа че в противен случай тези от Стейт Департамента няма дори и кандилото да ви запалят.

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Мурзилската агитка се е активизирала, но това не отменя факта, че изявлението на посланика точно и ясно фиксира основните факти, които съвсем не сочат добро бъдеще за имперските амбиции на кремълския наполеончо.

 15. 15 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кримските бабки не са си получили увеличаване на пенсиите.
  Обещават от октомври.
  Реалити. Те това е.

 16. 16 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#11:"chushko"]Дали Рейгън си е позволявал такива нагли лъжи по времето на СССР? [/quote]

  Посочи ги тези нагли лъжи.

 17. 17 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#14:"murttle"]Мурзилската агитка се е активизирала, но това не отменя факта, че изявлението на посланика точно и ясно фиксира основните факти, които съвсем не сочат добро бъдеще за имперските амбиции на кремълския наполеончо.
  [/quote]

  Те обикновено се активират , когато има мероприятие далавера.

  Новия момент обаче е , че нервничат.

 18. 18 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Вчера слушах за анализ на ЕЦБ. В Европа нещата не отиват на добре. Криза е. Милиони безработни. Сега санкции, които удрят като бумеранг Европа.

 19. 19 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Посланникът явно е претупвал лекциите по народопсихология. Руският народ не се плаши от икономии, особенно ако се чувства атакуван или заплашван- напротив, тогава се обединява и сплотява и се надига като един. Още повече ,че повечето руснаци харесват Путин като лидер -също важен фактор за тази страна.

 20. 20 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ааа, пенсиите се изплащат в монети , които се събират от другите раиони на Русия.
  А в магазините, никъде не приемат копейки.Иима едни нервни опашки по обменните бюра.
  Някаква украинска банка е прекратила дейността си . Няма картови разплащания.
  Те едни такива работи на първо време..

 21. 21 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#9:"Julian Mall"]За клането в Дома на профсъюзите където бяха избити повече от сто души от същите тези мирни протестиращи за единството на Украйна нито дума май съжалението не се отнася за тях.[/quote]

  Жалко за загиналите, които и да се те. Но да не забравяме, че про-сепаратистката агитка бяха банда гамени. Ето тук виж за какво става дума:

  http://america.aljazeera.com/content/ajam/multimedia/photo-gallery/2014/5/photos-ukrainiansandprorussiansclashinodessa/_jcr_content/slideShowImages/slide3/image.adapt.960.high.jpg

  http://www.itv.com/news/update/2014-05-02/protesters-killed-in-odessa-clashes/

  Между другото, тези "мирни" сепаратисти хвърлят молотов коктейл и стрелят от покрива на Дома на Профсъюзите.

  А не е ясно тази развиляла се тълпа, като са превзели сградата какво са правили вътре...

 22. 22 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#20] от "rorikabc":

  Не е важно, че ние не сме добре, а че на Вуте е зле!

 23. 23 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално
 24. 24 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не разбирам от банково дело, парични потоци. Не зная , там, пък какво е. Попадна ми това и го пуснах. Пенсионерите са 200 000.

  Обама и Меркел вече не звънят на Путин
  Просто му пратиха швейцарския президент и военните наблюдатели да му връчат " пътната карта" .
  Той казал че ще мисли.
  Иначе много бързо мисли , като си иска 3,5 млрд за газта от Украйна. .

 25. 25 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#19:"Irina"]особенно ако се чувства атакуван или заплашван[/quote]

  Руският народ винаги така се чувства, защото има силна пропаганда в тази насока. Така е изгодно на управляващите. Много по-лесно е да насаждаш омраза отколкото да градиш истинска икономика.

 26. 26 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Районите, които искат да се присъединят към Русия , са всъщност най бедните в Украйна.
  Смятате ли че Русия която плаща пенсиите в монети , на някакви си 200 000 граждани , може да поеме и още , пак бедни?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Малеее, само където не повърнах, четейки статията. Толкова лъха на лицемерие и е пълна с лъжи. "Нападение над мирни демонстранти...". Кого лъжеш бе, изрод? Не викаха ли тези мирни демонстранти "Смърт, смърт"?
  Тези ни лъжат в очите всекидневно и сега тук вярващите на тези мантри ще ми нацъкат минусчетата.

 30. 30 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#26:"rorikabc"]

  Районите, които искат да се присъединят към Русия , са всъщност най бедните в Украйна.
  Смятате ли че Русия която плаща пенсиите в монети , на някакви си 200 000 граждани , може да поеме и още , пак бедни? [/quote]

  Така де, затова МВФ-то зарева, че ако се отцепи Източна Украйна, дупе да им е яко по заема. Нищо работа за икономиката на Украйна са тези райони.

 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#19:"Irina"]Руският народ не се плаши от икономии, особенно ако се чувства атакуван или заплашван- [/quote]
  Така е, затова всеки руски диктатор трябва да убеди народа си, че е нападнат. Дори той самият да е нападателят, какъвто е обикновено случаят с Русия, трябва да се инсценира заплаха за Русия. И руснаците вярват и търпят. Понякога им писва и извършват някое безкрайно глупаво избухване, като през октомври 1917, което още повече ги угробва. Някой беше казал, че някои страни винаги започват от начало. Русия е една от тях.

 32. 32 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#31:"bawarec"]Някой беше казал, че някои страни винаги започват от начало. Русия е една от тях. [/quote]

  Ами те и през 1991 година започнаха отначало с масово разграбване на държавната икономика. От това още не са се освестили. Но все пак не трябва да забравяме каква братска помощ от САЩ получиха тогава кремълските управници и тяхната камарила. За параван им служеха МВФ и Световната банка с тяхната "помощ" при въвеждане на пазарна икономика в Русия. Изтичането на милиарди долари (не рубли) от Русия в посока на запад продължава до ден днешен. Само за първото тримесечие на текущата година над 60 милиарда долара са преведени от Русия в чужбина.

  heruvim
 33. 33 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лео":
  Напротив-трябва да се види резултата... 34. 34 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#19] от "Irina":

  Навремето харесваха и обичаха и Хитлер...

 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#33] от "jerusalem":

  Ще ти го обясня разбираемо - това е като да те пребия и после да кажа - Ама вижте го, той куца!

 36. 36 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#8] от "sospecha":
  -Днес,явно ми е "Ден на хумора",все на майтапи попадам,от сутринта с Каролев, започнах!Та викаш 1917 г.,болшевиките върнаха Русия,сто години назад?

 37. 37 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Червени чушки, Червена мафия, все тая сган....

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 38. 38 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Умоляват се уважаемите Хора, да не спорят с Червенитролове/мурзилки* и да не им обясняват, че водата е мокра или, че геврекът има дупка. Това е не само загуба на време. Навлизайки в спорове с такова човекоподобно същество има опасност да заприличате на него. С троловете от Червената сган не бива да се влиза в полемика, просто при удобен случай трябва да се гонят с камъни (не с тояги, защото хапят). А иначе не им се обръщайте внимание - това ги убива.
  _________________________
  * от рус.: нещо като трол-проститутка

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 39. 39 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "Отнесен":

  Поредното бля-бля..
  Мужишски истории.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 40. 40 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#29] от "opasno_lud":

  Не само минуси, май ти трябва нещо неокастрено...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 41. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "skrita_sila_m":

  Ами , не чети статията,
  Чети си опорните точки!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 42. 42 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Путин, руският Сидеров .

 43. 43 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#41] от "Captain Shakespeare":
  Браточка вземи се в ръце! Това, че някой не споделя мнението ти не означава, че декламира нечии опорни точки. Аз мога да мисля и да анализирам фактите и сам, не ми трябва някой друг да мисли вместо мен, за разлика от теб.

 44. 44 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#19] от "Irina":

  А защо този руски народ търпи лидери които го водят към икономии и мизерия. Не е ли по-добре вместо народа да свиква с икономиите и мизерията да си избере цивилизовани модерни лидери. вместо кагебейци като путлер ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK