Още една комисия за временна употреба

Управляващите удобно оставиха "Атака" да оглави комисията и да изпълнява задачата (на снимката председателя на партията Волен Сидеров)

© Юлия Лазарова

Управляващите удобно оставиха "Атака" да оглави комисията и да изпълнява задачата (на снимката председателя на партията Волен Сидеров)Комисия на ръба на конституцията.


Така специалисти по конституционно право определиха създадената в четвъртък по искане на "Атака"  "Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довели до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица" (това е пълното име на комисията - бел.ред.).


Комисия за проучване на контакти или за политиканстване срещу президента -
този въпрос повдига внимателният прочит на решението за създаването й. В него неслучайно не се споменава президента Росен Плевнелиев, въпреки че тънката червена линия на дебата в пленарна зала фокусираше именно неговата среща във Виена с австрийската електроразпределителна компания EVN. Неслучайно и предложението дойде от "Атака", която най-гласовито атакуваше Росен Плевнелиев и е в кампанията срещу президента от месеци. Неслучайно и БСП се отказа да номинира свой депутат за председател на комисията, а отстъпи мястото на "Атака". ДПС пък мълчаха по време на обсъждането.


Всичко изброено е неслучайно, защото


заявените цели на комисията не могат да засегнат президента, конституцията не го позволява


Това обясниха конституционалисти, с които "Дневник" разговаря, като се аргументираха с основния закон, както и с решения на Конституционния съд. (Коментар от политолога Антоний Гълъбов четете в карето)


Комисията може да проучи факти, свързани с упражняването на президентските функции, за да установи например какви проблеми произтичат от законодателството и какви законодателни или конституционни промени могат да бъдат направени, ако се налага, но не може да контролира държавния глава, коментира Екатерина Михайлова, бивш депутат от ДСБ, която преподава в Департамента по право в Нов български университет.


Парламентарният контрол се простира само върху изпълнителната власт, а не върху всички представители на държавата, добави тя и се позова на решения на Конституционния съд:


Първото решение №5 от 1995 г. изрично изключва президента, вицепрезидента, конституционните съдии и всички магистрати от кръга на лицата, които Народното събрание - или съответна негова анкетна комисия - може да задължи да се явят и да отговорят на поставени въпроси. Следователно, ако сред "представителите на държавата и свързаните с политически партии лица" (както пише в името на комисията) се визират споменатите в конституционното решение № 5 длъжностни лица, те просто отпадат.


От следващото решение № 6 от 2012 г. (по повод временната парламентарна комисия за проблема с помилванията), става ясно, че парламентарното управление не означава управление на парламента над всичко за което се сетим, а неговата компетентност е изчерпателно определена. Независимо че държавата е парламентарна република, парламентът не може да реши да контролира лицата Х, У, Z. И че търсенето на прозрачност на един държавен орган не може да се тълкува разширително, тоест Народното събрание не може да разпростре компетенциите си върху това как президентът осъществява своите правомощия, коментира Михайлова.


"С две думи - финалът на решението  за създаването на комисията - че ще проучва "нерегламентираните им контакти (на ЕРП-тата - бел. ред./ с представители на държавата и свързани с политическите партии лица" би противоречало на конституционните решения, ако се имат предвид президентът и кое да е свързано с политическа партия лице, а те са хиляди", заключи юристката.


По отношение на държавния глава


Народното събрание има правомощие да инициира импийчмънт


но ако целта на "Атака" е такава, решението за създаване на комисията би трябвало да бъде доста различно - в него трябваше да бъдат посочени кои конкретни действия на държавния глава са оспорими от гледната точка на основния закон, та се налага да бъдат обследвани. Такъв коментар направи конституционен съдия.


В конкретния случай такива действия едва ли могат да бъдат посочени, но пък може на воля да се говори каквото комуто е удобно и "Атака" да има ново поле за изява. Задачата на временната комисия добре се пакетира не само с атаките срещу президента, започнали още миналото лято като контра на протестите срещу правителството и поддържани устойчиво особено от партията на Волен Сидеров и Николай Бареков. (След създаването на комисията "новият политик" обяви, че са му откраднали и опорочили идеята и дори обвини, че "Сидеров и ДПС в тандем обслужват Борисов и Плевнелиев, като им повдигат топката с тази комисия". Но ще призная Бареков за прав в едно -определи случилото се за "див популизъм".)


Временната комисия върши работа и на цялата кампания срещу ЕРП-тата, използвана усилно в предизборното надвикване. Управляващите ги обвиняват за високите сметки за ток, готвят отнемането на лицензите им, а "Атака" бележат точки срещу "колонизаторите"...


Бивш конституционен съдия, попитан за коментар на целите на временната комисия,  се зачуди


доколко сериозно занимание на Народното събрание е да обсъжда такива срещи на президента


и дали целта не е просто предизборно и следизборно политиканстване. За което обаче се трошат време и грешни пари.


Затова - заради разхождането на политическото мнозинство по ръба на конституцията - БСП не пожела председателското място в комисията, а го остави на "Атака". Защото в БСП има юристи, които добре знаят какво може и какво не може да се постигне.


Така че от тази временна комисия може да прогнозираме само временен политически шум и никакви резултати.Доц., д-р Антоний Гълъбов: Създава се опасен конституционен прецедент, а подобна комисия би могла да изследва политическата корупция в проекта за "Южен поток"


Народното събрание не изневери на стила си и прие поредната анкетна комисия със заглавие и предмет на работа, които се опитват да прикрият зад многословие истинската й цел.


Първият проблем пред законодателната практика е защо бе необходимо създаването именно на анкетна комисия. Тази особена форма на парламентарен контрол придобива истинския си смисъл, само когато става дума за неочаквано възникнала ситуация, която предполага незабавно ангажиране на народното представителство с проучване, което засяга пряко защитата на публичния интерес. Например, много подходящо би било създаването на подобна комисия по отношение на разпределените 500 000 лв. от страна на Министерството на финансите по Програмата за регионално развитие. Постоянно действащите органи на Народното събрание би трябвало да са в състояние да отговорят на обществените очаквания, свързани с контрол върху действията на изпълнителната власт и на органите, чието ръководство парламентът назначава.


В този смисъл, ако ставаше въпрос за нормална парламентарна дейност, в рамките на Конституцията, Народното събрание би трябвало да адресира всеки въпрос, свързан с почтеността, към Етичната комисия на парламента. Тя е само една от 23-те постоянни комисии на 42-рото Обикновено Народно събрание. Ако се съди по качеството на законодателния процес, нейните двадесет членове, които се занимават едновременно с въпросите на вероизповеданията и на етиката, би трябвало да бъдат изключително заети, но все пак биха могли да разгледат доклад за нечии опасения относно нерегламентирани връзки между висши представители на държавни институции и крупни инвеститори в България.


Но най-същественият проблем е в това, че 42-рото ОНС създаде конституционен прецедент. Народните представители от КБ, ДПС и Атака гласуваха за създаването на анкетна комисия, чиято председателка от "Атака" заяви, че първата й задача ще бъде да призове президента на републиката. Няма значение колко големи са амбициите на един оцеляващ политически елит, нито какво си мислят народните представители за личността на президента.


Няма значение, че името на президента не е включено в неразбираемото заглавие на новата анкетна комисия. Този прецедент обозначава наличието на реален политически риск пред националната сигурност.


А извън всичко това има и нещо позитивно. Новосъздадената анкетна комисия би била много подходяща за проучване и изслушване на министър-председателя и министъра на енергетиката и икономиката по отношение на разрастващия се политически скандал, свързан с взаимоотношенията на правителството с руската държавна компания "Газпром". Подобна комисия би била много полезна при изследването на възможна политическа корупция и приемане на законодателни промени под натиска на чужда държавна компания. Заключенията на подобна анкетна комисия за "Южен поток" биха могли да доведат до оставка на кабинета "Орешарски". Но, целта на тази комисия, очевидно не е такава. 

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Как смогват с тези комисии ! Чакаме още ....!>>

 2. 2 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Явно е че Плевнелиев им е трън в окото, и с политическото си поведение и с изказванията си, и с примера на политик който дава. Въртят сучат и не са много сигурни какво точно искат да направят защото знаят че са лакоми задници, а лаком задник....

  Идващите избори ще им поохладят желанията.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Всичко това е с цел предизборна агитация.Сидеров ще обикаля села и малки градчета и ще се бие в гърдите-поборник срещу колонизаторите.Впрочем ,президентът има много слаб екип.

 4. 4 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Госпожо Владимирова,тази комисия е нужна не заради този или онзи,а е нужна на целият български народ.Само чрез такава комисия обществото може да се добере до иначе добре прикрита информация по темата.Или и вие като Ц.Цачева ще попитате Кой?Кой се осмелява да пита какво прави президента и с кого и къде се среща?Някой диктува ли ви какви статии да публикувате?Не мисля,че журналист като вас може да напише статия с подобно заглавие – Още една комисия за временна употреба

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9486 Неутрално

  всичките им комисии са на ръба на конситуционното право , и правени за допълнителните бонуси , които взимат . ОСТАВКА наглеци !!!!!!!!!!!!!!!

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Конституцията не значи нищо за кумунязите. Обичат да говорят за нея, но не я спазват ако не им изнася. Пък и сега Волем им е по-важен от някаква си конституция. Имат си конституционен съд обаче, който да им служи като последен рубеж.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Впрочем ,президентът има много слаб екип.

  Не екипа на президента е слаб,президента е слаб.Ако,екипа му беше слаб,отдавна Плевнелиев щеше да е някъде я в Германия я в Австрия.

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 984 Весело

  Случайните неслучайности

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Гневно

  Една ненужна комисия,но само на пръв поглед.Ще дава възможност на петата московска колона да плюе по президента,а държавата ще плаща значително увеличени заплати на участниците за да изготвят компромат "ала Петното" и срещу срещу него. И внимавайте хора,че Болен ходи по барове и самолети....Носете си камери или го селфирайте.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#1:"adam1966"]Как смогват с тези комисии ! [/quote]
  Неуморими(Дълбоки)... джобове

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  "...Още една комисия за временна употреба..."
  ...предвождана от Комисар без имунитет...

  Парадоксите на днешна България...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#4] от "Фронт за Национално Обединение":
  Трогателен си.Как само разбираш нуждите на народа? Ами кажи на народа,че и в тази комисия ще се лапат завишени заплати с 30-40% за да не се свърши нищо. Дай за пример на народа, комисията Бисеров - Петното, която не разпита Бисеров за корупция,но не пропусна да си лепне леке с Петното.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Като е следствен какви комисии ще оглавява, ще се бие по кръчмите сигурно

 16. 16 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#12] от "Фронт за Национално Обединение":
  В момента е в рубли...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2329 Гневно

  И от целият този шум, не успях да разбера едно - защо Президентът на Република България, се е срещал с висшия мениджмънт на въпросната компания, оперираща у нас????????
  Отишъл им е на крака да ги успокои, че "правата" им са защитени? Т. е. Той е лобистът им в България, като Президент на България?
  Е, за мен, това е национално предателство! Тълкувателите на Конституцията на Република България да кажат, кой текст покрива това престъпление!

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Още една комисия за ЗАМИТАНЕ НА ВОЛЕНОВИТЕ НЕСКОНЧАЕМИ БЕЗОБРАЗИЯ!Още малко им трябва да го толерират управляващите!Новата патерица вече е почти готова !Пази се ,иде НОВИЯТ МЕСИЯ - Бареков !!!

 19. 19 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Само Президента не се вписва в схемата "власт, власт подпира" на управляващите. Свидетели сме на откровено тоталитарно управление на парламентарното мнозинство, а конституционни и законови пречки за това няма. Демокрация ли...

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Отдавна следваше да сетим,че сме набутани под
  Парламентарна диктатура - откровен връх
  на неистово партизираната
  корист и безотговорност във властта,
  спрямо обществото...
  Простичко казано,
  живеем не в Демокрация, а в Демократура ...
  Планина от доказателства...

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2329 Весело

  [quote#19:"Иван55"]Свидетели сме на откровено тоталитарно управление на парламентарното мнозинство[/quote]

  [quote#19:"Иван55"] а конституционни и законови пречки за това няма. Демокрация ли... [/quote]

  Демокрацията се основава на "парламентарното мнозинство", като конституцията е създадена да го подкрепя. Това, че Банкянския "опозиционер" е почитател на тоалетните стаи и кулоарите на Парламента, за провеждане на "конфиденциални" разговори, а нерегистрирането счита, като основен метод за борба( той и като "каратист" е бягал от директни схватки, нищо ново!), нормално е "битите" да управляват! Така е по Конституцията на Република България!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#21:"batzdravo"]Демокрацията се основава на "парламентарното мнозинство", като конституцията е създадена да го подкрепя. [/quote]

  До коментар [#21] от "batzdravo":

  Аз пък си мислех, че демокрацията се основава на демоса. Управлението ни е партийно - парламентарно, а дали е и демократично зависи от демократичността на партиите. Демократичността на партиите, това ни е проблема. Решението трудно ще дойде от партиите. Затова референдуми с всеки национален избор, мажоритарни избори за Народни Представители, а не депу/дупе/тати и пряк избор на премиер и правителство. С две думи казано - на ход е демоса.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 24. 24 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "Фронт за Национално Обединение":

  За да има такава комисия е нужно да се свика велико народно събрание и да се промени конституцията.Там ясно и точно е казано какво може и неможе да се прави.Второ сигурен съм че над 80% от депутатите не знаят конституцията и затова гласуват решения пародии.Това е така когато народните представители са избрани с кебапчета и двайсетолевк.А ти погледни кои гласуваха този абсурд с противоречие с конституцията и ще разбереш как тези господа са се добрали до заветния депутатски стол и какви простотии вършат.

 25. 25 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1392 Весело

  От всяка комисийка - комисионна!!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 26. 26 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "batzdravo":

  Всеки има право да ходи където иска и да се среща и говори каквото си иска.По конституция президента не е длъжен да се отчита на народното събрание и подлежи на разследване само ако е направил държавна измяна.Второ такава измама има от управляващите които са подкрепили закон изготвен от компанията Газпром и тя не е българска,Ето затова Сидеров да сезира ВСС за да се види кои депутати са предали националните интереси на страната в полза на друга държава и това е по конституция.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Е, Воленчо го подкупват, че току виж се продал (и) на Герб.

 31. 31 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трябва да има Комисия за разследване на народни представители и правителствени чиновници за извършване на действия или бездействие в интерес на руския Газпром и застрашаване на националната сигурност и суверенитет.
  Може и Прокуратурата да се заинтересова по темата.
  ОСТАВКА на правителството и разпускане на Народното събрание!

 32. 32 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Простотия след простотия,мила моя майно ле,сега пък Болния ще оглави поредната комисийка(правилно наречена "за временна употреба".Ей така,просто да се почесват и да си упражняват вулгарните речитативи.
  Защо не избраха манУловата Мая,нали била "пич"? И е парче адвокат????

  Джордж Оруел-1984
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK