Путин срещу реалността, или лутанията на един талантлив тиран

Владимир Путин

© Reuters

Владимир ПутинПрепубликуваме текста на Тимоти Снайдър* от портал "Култура". Заглавието е на "Дневник", оригиналното в портала е "Путин срещу реалността"


Руската инвазия и окупацията на Крим са катастрофа за мира в Европа. А още по-важно е онова, което президентът Путин е на път да извърши. В неспирната си пропаганда руските медии непрекъснато говорят за "фашистки преврат" в Украйна, чиито жертви стават "руските граждани". Това е и оправданието, за да се окупира част от Украйна, като Путин заплашва да нахлуе в цялата страна, за да спаси руснаците от ръцете на "фашистите".


Дали сегашното украинско управление наистина е дошло на власт с помощта на фашистки преврат? Протестите срещу режима на Виктор Янукович обединиха милиони хора от всякакви социални слоеве. На 20 февруари посредниците от Европейския съюз постигнаха споразумение, според което Янукович трябваше да сдаде властта на парламента. Но вместо да спази своя ангажимент и да подпише съответния закон, бившият украински президент избяга в Русия.
Тогава парламентът прие, че той е абдикирал от отговорностите си и реши да следва предписанията, предвидени за един подобен случай. За месец май бяха обявени президентски избори и се сформира ново правителство. Временният министър-председател е либерален консерватор, а един от двамата вицепремиери е евреин. Случващото се не е държавен преврат и в него няма нищо фашистко. Намаляването на президентските правомощия, насрочването на избори за президент и възстановяването на принципите на демокрацията са пълната противоположност на фашизма.


От осемнадесет министерства, създадени от новото правителство, три са заети от членове на крайнодясната партия "Свобода". Според едно неотдавнашно проучване на общественото мнение нейният председател се ползва със симпатиите на не повече от 2%, въпреки че сондажът е направен след руската инвазия в Крим, събитие, което по-скоро би трябвало да е благоприятно за националистите. Както и да е, но въз основа на този аргумент Владимир Путин разгръща тезата си за "фашистки преврат".


Лошият аргумент за "руските съотечественици"


Тезата за потискането на руските граждани в Украйна обаче не би могла да служи като претекст за подобни действия. Откакто Украйна не разрешава двойно гражданство, броят на руските граждани в страната намаля. Голяма част от тях са военни от базата в Севастопол. И те изобщо не се нуждаят от закрила. Друга част можем да открием в редиците на специалните руски подразделения, които завзеха Крим. Има и руснаци, които специално са извозвани с автобусни в Украйна, за да организират там проруски протести. И най-накрая, има руски граждани, служещи в специалните части за борба с безредиците, които взеха специално участие в репресиите на режима на Янукович. След като бяха възмездени за деянията си с руски паспорт, те се възползват от възможността да пътуват дотам и обратно до Русия. Тези четири групи могат ли да се опишат като преследвано малцинство, нуждаещо се от защита?


Путин обърка картите, говорейки за "руски съотечественици" – категория, лишена от юридическо значение. Защото под това се разбират хора, които руското правителство определя като такива, или които, според Кремъл, се самопровъзгласяват за руснаци и имат нужда от закрила. Същият аргумент – с необходимостта да защити Volksgenossen (съотечествеците) е бил използван от Адолф Хитлер през 1938 г., когато той формулира германските претенции към Австрия и към Судетите в Чехословакия. Замяната от Хитлер на националните граници с понятието "етнически произход" доведе до катастрофата на Мюнхенската конференция и до Втората световна война.


Дори защитата на Volksgenossen да е легитимно оправдана, повече от необходимо е било да се изясни какви са тези лица. Фактът, че украинците говорят руски, не ги прави руснаци. Въпросът за езика може да бъде източник на неразбории. Украинските граждани като цяло са двуезични (украински, руски). Около 17% от украинското население се чувстват руснаци. Ала това не означава, че те са подложени на дискриминация или пък че се идентифицират с руската държава. Дори в Крим, където връзките с украинската държава бяха най-обтегнати, само 1% от населението смяташе Русия за своя родина.


По време на последните протести рускоговорещи украинци и членовете на руското етническо малцинство в Източна Украйна изразиха дълбокото си несъгласие с това да им се оказва руска подкрепа. Петиция, подписана от рускоговорещи и от руснаци, пребиваващи в Украйна, призова Путин да остави украинците сами да решават проблемите си. Тя беше подписана от 140 000 души. А това само по себе си е забележителен резултат, тъй като подписалите я не могат да не си дават сметка, че ще изпаднат в немилост, ако Русия извърши инвазия. Всъщност това е логично: руснаците в Украйна, за разлика от гражданите на Руската федерация, се радват на основни политически права.


Трудности в съвместяването на тактика и идеология


Защо тази пропаганда е толкова важна в очите на режима на Путин? С една цел: да отвори пътя на войната. Един толкова усъвършенстван пропаганден апарат като този, който притежава Русия, разполага със значителни възможности да наложи едно и също послание. А и мнозина хора на Запад разпространяват руската пропаганда – някои за пари, други от незнание, трети – поради причини, известни само на тях самите.


По време на пресконференцията си от 4 март Владимир Путин заяви претенцията, че украинската държава вече не съществува и следователно не може да бъде обект на вече сключени договори и правни отношения. Ето защо това "изчезване" оправдавало всяка военна намеса, без каквито и да е правни ограничения, тъй като самата Украйна се била превърнала в зона на безправието.


Когато руският парламент единодушно и по начин, познат от съветско време, разреши на Путин да използва военна сила в Украйна, той


дефинира целта на войната като "социално и политическо нормализиране"


Реториката е несравнима: тя предполага, че политиката на украинското общество не е нормална и е несъвместима с процесите в света. Интересно тогава колко насилие и колко ли поколения ще са необходими преди украинското общество да се "нормализира", тоест преди да се изтръгне изкуствената западна идея за демокрация, а украинската национална идентичност, смятана за фиктивна, да изчезне? Цената за украинците и руснаците вследствие на всичко това ще бъде огромна, даже немислима.


Докато Путин даваше своята пресконференция, изглеждаше, че той не прави разлика между тактика и идеология. В известен смисъл той се прояви като чудесен тактик, много по-гъвкав и по-безскрупулен от повечето си противници. Той осъществи своя план в Крим със замах. Наруши всички правила чрез план, включващ насилието, чиято цел е да отвори пространство за жадувания от него свят: да интегрира към Русия всички земи, населени с руски общности.


Сега обаче присъстваме на протести в цял свят срещу руската окупация – даже в страни от Юга и Севера, където повечето хора гледат руска телевизия или икономиката им е обвързана с Русия. Украинците, които доскоро скачаха едни срещу други по повод на своята революция, сега протестират заедно и под едно и също знаме.


Сами по себе си вече банализираните униформи на руските части в Крим също ни казват много. С всеки изминат ден тези скиорски маски и униформи без опознавателни знаци все повече се превръщат в символи на срама, колебанието и безотговорността. Под слънцето на Крим черните операции изглеждат доста "сиво". Възможно е Владимир Путин лично да е одобрил тази операция, в която неговите части изглеждат "анонимно". Но би било детинско от негова страна да отрича онова, което цял свят знае: че става дума за руски войски.


Цената на руската операция обаче е съвсем реална за Европа и Украйна, както и за самата Русия. Нищо, че руската пропаганда намери оправдание и формулира каква е руската мечта за Украйна. Всъщност няма никаква реална политика, нито тактика: това са само лутанията на един талантлив тиран, мъчещ се да съвмести различни мисловни светове с помощта на лъжата.


Путин е изправен пред избор: или да използва още насилие с надеждата някой ден да сбъдне мечтите си, или да търси възможен изход, който да му позволи да твърди, че е победител. Второто би било мъдро, макар и долно. В момента Путин усеща цялото бреме на този свой избор.


* Тимоти Снайдър (1969 г.) е известен американски историк, професор в Университета в Йейл. В момента чете курс в "Лъндън скул ъф економикс", посветен на Холокоста. Той е изследовател на историята на тоталитаризма, комунизма и Холокоста. Най-известната му книга е: "Кървавите полета. Европа между Хитлер и Сталин" (Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin, 2010), преведена на 12 езика, в която той отделя много страници на глада в Украйна, предизвикан по заповед на Сталин, както и на подялбата на Полша между СССР и нацистка Германия. Тази статия е публикувана в блога на "Ню Йорк таймс ривю ъф букс". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (274)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  М-дааааааааааааа... талантлив? Колко ли струва да те величаят така?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  На русорусите мога да съобщя, че реалността неизбежно ще навре Путюн на кучетов ауспуха. Но пък на тях не им дреме, без това живеят в измислена реалност.

  Но пък ние ще спечелим, въпреки русоблизкото правителство и украинския медал. Защото крайния резултат ще е изтръгване на България от руското влияние и диверсификация на газовите доставки.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  дрън дрън че пляс нямат си идея какъв геноцид е в Украйна ако не се пишеш украинец, няма работа няма помощи няма нищо в резултат 23% украинци които говорят руски

 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  ...........или да търси възможен изход, който да му позволи да твърди, че е победител. Второто би било мъдро, макар и долно.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  Ами той превратът в Украйна, дълго организиран от САЩ и ЕС, си е наистина фашистки....
  Бандеровчетата са си фашета още от Вършавското дело в 1936 година......
  Така че всеу се морим на краставичар, краставици да продаваме.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  Между другото такъв възродителен процес им спретнаха че нашия бледнее половината са със сменени имена

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Реалността е друга, Путин си живее в реалния свят, а нас ни бутат в съчинен в Холивуд.

 9. 9 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 409 Неутрално

  70 години след победата над фашистка Германия
  ПУТИН ПРЕВЪРНА РУСИЯ в ФАшИСТКА ДЪРЖАВА
  -ИМА ГИ юРГЕНСИТЕ
  -ИМА Я ГЪОБЕЛСОВАТА ПРОПАГАНДА
  -ИЗМИСЛЕНИТЕ ВРАГОВЕ
  -ИЗМИСЛЕНАТА ЗАПЛАХА ЗА РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ
  -ИМА Я И чИСТАТА РАСА СЕГА ПРАВОСЛАВНА
  -военната МАшИНА И АНЕКСИРАНЕТО
  -но нещо съществено ЛИПСВА
  -ЛИПСВА МОщНАТА ИКОНОМИКА И ТРУДОЛюБИВИЯТ
  НЕМСКИ НАРОД

 10. 10 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Отново се опитваме да дадем обяснение защо споразумението на 21ви Фев не бе спазено....абдикирал. Ами осъдете го във върховния съд - чакайте там няколко месеца да се разгледа делото после си слагайте свои хора.

  Между другото Ярнукович подписа споразумението в момента в който започна да се стреля на Майдан. Не исползва подкупена армия както сегашните правят.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Този дето го е писъл явно не разбира, че страна като Украйна е изкуствено създадена и няма как да просъществува.От друга страна защо никой не казва колко пари похарчиха СССР за да потушат Чернобил.Тези пари бяха на всички страни, а отидоха за Украйна.Милиони рубли са похарчени за да се спре разпространяването на радиацията и след това СССР остана без пари и загуби битката.

 13. 13 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Ами той превратът в Украйна, дълго организиран от САЩ и ЕС, си е наистина фашистки.... [/quote]
  Вчера в Херсон. Града на Станишев.
  Губернатора поздравява ветераните - с Хитлер бил освободител....
  https://www.youtube.com/watch?v=pDEpNUOSLwA

 14. 14 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Путин може и да спечели Крим и да си напомпа рейтинга вътре в Русия.Но обикновените руснаци тепърва ще изгубят много и най-важното уважението на демократично мислещите хора по света.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Наистина е много,ама много талантлив.
  Зер,голям талант се изисква да сринеш за отрицателно време една икономика,като преди това си я поставил в зависимост от продажбата само и единствено на нефт и газ.
  Най-хубавото тепърва предстои.
  Краят на Русия в този неин вид се очертава да е скорошен,впечатляващ и запомнящ се.
  Ха-хаааааа...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Талантливия Путин беше незабелязано офицерче от КГБ в Берлин.До като Елцин не го извади от сивотата на масата и не го постави на чело на държавата, Путин беше господин Никой.
  Удивително си приличат биографиите на диктаторите. Сталин също беше поставен начело на държавата като компромисна фигура и " временно". Той също беше тих и незабележим до като не израсна до върха. Путин стана " талантлив" в последните пет години когато вече стана ясно че се е разправил мирно с опозицията печата и се е обкръжил с верни адютанти.

  klimentm
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  [quote#3:"1001"]ако не се пишеш украинец, няма работа няма помощи няма нищо [/quote]
  Тавариш,
  Когато не желаеш да си гражданин на някоя държава,в случая на Украина,какво търсиш всичките тези работи от същата тази държава.
  Върви и си ги искай от държавата,на която си,или искаш да си гражданин.
  Нима в Русия,някой,който не е руски гражданин може дори да си помечтае за такива нещица,без да е руски гражданин.
  Говоря "да си помечтае".
  Това,че няма да ги получи му е гарантирано на 100 %

 19. 19 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#15:"Hawaii"]Краят на Русия в този неин вид се очертава да е скорошен,впечатляващ и запомнящ се. [/quote]

  Не съм убеден, че е краят.

  Но няма да е зле да се разцепи на две-три по-малки руски държави, да се демократизира, да започне да използва интелигентните си хора за нещо по-градивно от простото точене на газ.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  "А и мнозина хора на Запад разпространяват руската пропаганда – някои за пари, други от незнание, трети – поради причини, известни само на тях самите."
  Не само Запада,България е в челните редици на това начинание.

 21. 21 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Живеенето в различни мисловни светове и
  съчетаването им в реалния живот е
  ПРОБЛЕМ НА ПСИХОПАТОЛОГИЯТА
  а природата или ВСЕОБщИЯТ РАЗУМ
  са си направили и друга шЕГА
  НАЛИ СТЕ ВИЖДАЛИ ПУТИН С мустачки.

 22. 22 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Удрииии, Тимъти. Пропагандата да върви. Абе как един не излезе да направи дисекция на западната заинтересованост относно Украйна и техните протежета, както и под-протежетета ДС.

 23. 23 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "1001":

  Кой са със сменени имена?
  Александър Турчинов?
  Арсений Аваков?
  Тия са си с руски имена.

  та какви имена са сменяли.
  хайде стига с тая пропаганда

  Рогозин вече плаши следващия път да лети над Румъния и Украйна с ТУ-160.
  Ама на такива като тебе и руска бомба да им падне на главата , пак ще им благодарите.

 24. 24 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Прекрасен анализ на Тимоти Снайдър. Обобщил е всички виждания на нормалните форумци в Дневник. Между другото "Кървавите полета" стои на видно място в моята библиотека, а също имах честта да присъствам на представянето на книгата у наше село. Авторът е изключителен събеседник, който има дълбоки познания за историята на СССР и Русия. Бих искал да кажа същото за колегите, които се занимават с руска история в Историческия факултет на СУ, но от партийни историци не може да се очаква кой знае каква обективност.

 25. 25 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  [quote#18:"Hawaii"]Тавариш,
  Когато не желаеш да си гражданин на някоя държава,в случая на Украина,какво търсиш всичките тези работи от същата тази държава. [/quote]
  Така викат и на тия от източна Украйна - куфара, опаковай багажа и в Русия.
  А им отговарят - куфарите ще ви трябват на вас, ние сме си опаковали вече Донбас.

 26. 26 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "bobby8033":

  брех, то ако СССР заради милиони рубли се е разрушил, то какво остава за милиарди.

 27. 27 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#15:"Hawaii"]

  Наистина е много,ама много талантлив.
  Зер,голям талант се изисква да сринеш за отрицателно време една икономика,като преди това си я поставил в зависимост от продажбата само и единствено на нефт и газ.
  Най-хубавото тепърва предстои.
  Краят на Русия в този неин вид се очертава да е скорошен,впечатляващ и запомнящ се.
  Ха-хаааааа... [/quote]
  Тая кокосова ракия дето я пиете на Хаваите явно не е добра реколта.
  Русия на Елцин викаш е била в страхотен икономически подем, та Путин я е сринал.
  Да ви препоръчам една добра водка? Украинска е, споко. не руска.

 28. 28 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "opasno_lud":

  сумасошедший,
  докато подкрепяш Путин, той прави Русия китайска колония.
  Постоянно се хвалите как Путин заменял отноченията си с другите страни с .. само с Китай.
  е , кой би бил по/големият брат в този съюз между Русия и Китай?
  та Русия ства китайска колония.
  как говорится
  хорошое место пустым не бывает

 29. 29 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "opasno_lud":

  е, айде пак с лошото налседство.
  Путин е 14 години на власт поне. Та време му е да оправи икономиката. Ама като гледам не я е оправил особено.

  Та кажете тоя Рогозин като дойде над България с ТУ-160 пак ли ще го пускате?

 30. 30 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  [quote#24:"GreenEyes"]Прекрасен анализ на Тимоти Снайдър. Обобщил е всички виждания на нормалните форумци в Дневник.[/quote]
  А ма то голяма сила бе, Източна Украйна е колко България, разликата е, че и бабите там ще грабнат пушките,
  целия форум на дневник обаче не струва колко две тамошни баби.

 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#29] от "bachmann1":

  да бе него как са го изтървали сигурно защото е евреин

 32. 32 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  Ами като са на тая територия от има-няма 1200 годинни какво да правят? Друг е въпроса, че написаното от 1001 е повече от съмнително. Като се има предвид, че голяма част от украинските националисти все приказват на руски, а от проруските се чува в ютуб украинска реч се чудя как определят кой е проруски и кой проукраински???
  -------
  Каквито и икономически санкции да се наложат на руснаците едва ли ще имат някакъв ефект предвид историята на тоя народ - издържаха най-тежката форма на болшевизма - военния комунизъм, преживяха най-тежката форма на феодализма - царизма с крепостничеството, сега и най-тежката форма на неолиберализма - руската олигархия. Та някакви си забранки към сменяеми чиновници ще уплаши само гаргите...

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Весело

  Снощи гледах една карикатура в китайски сайт - май НЕ Путин е неадекватния ... СМЕХ !!!
  Сверете си часовниците, за да не се налага да ви го сверява Путин ... Хайде умната, за да не се налага да идва пак "русата" армия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "1001":

  Може, аз не го разбирам. хем не го пуснали през Румъния, хем бил в Приднестровието.
  Искал да лети с ТУ-160.
  бабаит пияница.

 35. 35 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Що Турчинов и Яценюк не свеят да се мернат в Донецк, а Путин сега е в Крим, че и вчера говори пред народа, мина и се ръкува с хората.

 36. 36 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#28:"bachmann1"]До коментар [#22] от "opasno_lud":

  сумасошедший,
  докато подкрепяш Путин, той прави Русия китайска колония.
  Постоянно се хвалите как Путин заменял отноченията си с другите страни с .. само с Китай.
  е , кой би бил по/големият брат в този съюз между Русия и Китай?
  та Русия ства китайска колония.
  как говорится
  хорошое место пустым не бывает [/quote]
  Ами той пробва да е партия със запада бе, не е като да не пробва. Казваше за Косово "Ребята, такь нельзя, делаете ошибку!". Ама тогава кой се съобразяваше с Русия.
  Да погледнем само накъде се разшири НАТО в световен мащаб. За минус време. Карибската криза пак е причинена от агресия срещу Русия.
  Как да ви вярвам, че западните авери не протягат ръка за здрависване, а в другата зад гърба не държат нож, като точно това правят от векове насам?

 37. 37 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#23] от "bachmann1":

  опс не са го изтървали влез в украински сайт вече се казва
  Олекса́ндр Валенти́нович Турчи́нов

 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Либералният поглед към украинските събития в Украйна е обидно инфантилен. Казвам либерален, в онази презрителна и обидна конотация, която американските консерватори влагат в термина. Ако четем либералния мислител, разпадът на Украйна е продукт на Путин, само Путин и нищо друго..
  По-точно, на илюзиите на тактика с главно "Т".
  Глупости, потресаващи глупости.
  Същевременно FT зададе и тази опция: "Opinion: It would be better to split Ukraine than to tear it apart"
  https://twitter.com/FT/status/464408245449535488
  Мисля че в случая е по-добре да заложа на капитала.

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "kostovism":

  аз досега от пропутинцките украинска реч не съм чул.
  Колко училища има на украински в Русия?

 40. 40 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#36] от "opasno_lud":

  ами бягай в Китай или Русия
  кво правиш при лошите западняци.

  аз съм за това, нека има референдум ,всеки да се определеи къде иска
  а после бетонна завеса
  стойте си в Русия и това е.

 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално
 42. 42 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "Graf":

  Нека там всяка област избира къде иска. А после бетонна завеса.
  нека и в България се избира, но изберат ли българите Русия, бетонна завеса
  Това е.

 43. 43 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#39] от "bachmann1":

  Чува се. С това х, наместо г...

  "Колко училища има на украински в Русия?"

  Слабо ме интересува колко са, и дали изобщо има. Важно е колко са българските в Украйна и Русия, а те не са много.

 44. 44 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  [quote#32:"kostovism"]Каквито и икономически санкции да се наложат на руснаците едва ли ще имат някакъв ефект предвид историята на тоя народ[/quote]

  Я да погледнем историята. Първото нещо, което се набива в очите е, че СССР се сгромоляса по икономически причини. Рейгън само натисна леко газта, и великата Съветска империя колабира.

 45. 45 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#43] от "kostovism":

  Та сега не те интересува. Нали Русия е свободна страна, там всеки може да учи на собствен език.
  Е, няма украински училища в Русия.

  та втори въпрос.
  Колко училища има на български в Русия и колко в Украйна?

 46. 46 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#40:"bachmann1"]До коментар [#36] от "opasno_lud":
  ами бягай в Китай или Русия
  кво правиш при лошите западняци.
  аз съм за това, нека има референдум ,всеки да се определеи къде иска
  а после бетонна завеса
  стойте си в Русия и това е. [/quote]
  Значи ти съветваш някого да се маха нанякъде, само защото има различна гледна точка от твоята?! Ами ако споря по-разгорещено би ли ме застрелял? Егати изродената демокрация...

 47. 47 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Каквито и да са възможните политически последствия, те едва ли могат да компенсират тежките (поне до сега) икономически такива за Русия. Бягство на капитали (над 60 милиарда долара изнесени само за първото тримесечие), срив на рублата (20% спрямо долара), санкции, които дори да са беззъби, все пак си имат своето значение. Всичко това в името на някаква национална кауза? Нищо ново в Русия, така там от време оно се "решават" тежки икономически проблеми. Горкият руски народ!

  heruvim
 48. 48 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#43] от "kostovism":

  Ето ти списък на българските училища в чужбина.
  В Украйна има гимназия Г.С.Раковски. В Русия има само някакво неделно училище към посолството в Москва.
  http://www.otzvuk.com/File_archives/Bulg_schools.htm

 49. 49 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "opasno_lud":

  Като не ти харесва , отивай при Путя. Там си представяй гледната точка.
  В ЕС място за пета путинска колона не трябва да има.

  Вие сте като поддрзжниците на Сталин на запад, докато той е морил милиони хора в СССР.

  Като ви стиска идете в Русия и там се налсждавайте колко велик е Путин.
  НО не и в Европа. Тук място за вас не трябва да има.

 50. 50 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#48] от "bachmann1":

  Както казах не са много, за съжаление.

 51. 51 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#45] от "bachmann1":

  Не ми преписвай думи, които не съм споменавал. Разбирам желанието ти да си спориш с путинофилчета, но за твое съжаление съм си обикновен костовист, обичащ фактите, а не празните приказки и пропагандни изкази.

 52. 52 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#49:"bachmann1"]

  До коментар [#46] от "opasno_lud":

  Като не ти харесва , отивай при Путя. Там си представяй гледната точка.
  В ЕС място за пета путинска колона не трябва да има.

  Вие сте като поддрзжниците на Сталин на запад, докато той е морил милиони хора в СССР.

  Като ви стиска идете в Русия и там се налсждавайте колко велик е Путин.
  НО не и в Европа. Тук място за вас не трябва да има. [/quote]
  За да си останете тук европейците и да се величаете на фона на следващия Ирак ли? Камерън малко ли плю България? Извини ли се? Европейските плюнки са хубави плюнки. Европа те иска, но само умните, богатите, ресурсите ти... иска само това, което й трябва. Останалото те съветва да си го държиш вкъщи.

 53. 53 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Доста слаба статия, пълна с дезинформация и откровено лъжи. Казва че само 1% в крим искали да са в Русия. А вчера половин крим празнуваше заедо с Путин победата. Нещо опорните точки издишат. Ако хората в крим и източна Украйна не искаха в Русия щяла да организират партизанскидружини за да се борят с руската окупация. А то какво виждаме граждани на източна Украйна спират с телата си и с цената на живота до украинсите танкове. Ако толкова мразеха руснаците щяха да ръкопляскат на украинските освободители от десен сектор а те не та не гонят ги да се прибират в западна украйна

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":
  "дрън дрън че пляс нямат си идея какъв геноцид е в Украйна ако не се пишеш украинец, няма работа няма помощи няма нищо в резултат 23% украинци които говорят руски"

  Жена ми е рускиня от Донецк. Да ти дам телефона и за да и обясниш на нея вместо да лъжеш във форума!

  подпис
 55. 55 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1255 Весело

  До коментар [#40] от "bachmann1":

  личто познавам 10 българи дето "избягаха" в Китай така че по леко с опорните точки

 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#53] от "neutron":
  "Ако хората в крим и източна Украйна не искаха в Русия щяла да организират партизанскидружини за да се борят с руската окупация."

  Прав си. Точно това ще стане и социологическите проучвания го показват. Над половината украинци заявяват, че ще воюват срещу окупатора.
  Но наистина Крим е друга бира. Там е единствената територия с руско мнозинство.

  подпис
 57. 57 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Ето ви обяснения точно какво става в Украйна и дали Путин бърка?
  https://www.youtube.com/watch?v=dXuATGCoc5c

 58. 58 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#56:"Иван К"]

  До коментар [#53] от "neutron":
  "Ако хората в крим и източна Украйна не искаха в Русия щяла да организират партизанскидружини за да се борят с руската окупация."

  Прав си. Точно това ще стане и социологическите проучвания го показват. Над половината украинци заявяват, че ще воюват срещу окупатора.
  Но наистина Крим е друга бира. Там е единствената територия с руско мнозинство. [/quote]
  Докато не се разформирова ДС, такива проучвания спокойно можеш да ги подминаваш с ехидна усмивка.

 59. 59 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 912 Неутрално

  [quote#3:"1001"]дрън дрън че пляс нямат си идея какъв геноцид е в Украйна ако не се пишеш украинец, няма работа няма помощи няма нищо в резултат 23% украинци които говорят руски [/quote]
  Каква ирония, а? От другата страна на границата ако не си "руский" няма работа, няма помощи, пребиват те или за по-лесно те убиват докато милицията, пърдон полицията се разсейва, а поповете ходят с гордо вдигнат нацистки поздрав начело на митингите срещу чурките, хохлите, пиндосите и прочие не руская сволачь.
  http://e-vestnik.bg/imgs/world/rus_nazi2013.jpg
  http://cs616321.vk.me/v616321147/a12/JoNCPtzqi74.jpg
  И същите тея щели да се борят с нацизма! Да се чудиш да се смееш ли, да повърнеш ли?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 60. 60 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар 56,
  Май си много заслепен. Аз ти говоря за местните хора от източна Украйна които са на страната на путин. Тези дето щяли да защитават териториалнаъа цялост на Украйна са в западна Украйна и в Киев. На изток е точно обратното. А тези социологически проучвания вярваш ли им? И Аз мога да попитам сто човека и да си наглася резултатите. Пример Косово . Цяла Сърбия беше за запазване на Косово в състава на Сърбия, но в Косово бяха на друго мнение. И там сърбите крещяха Косово е Сърбия както днес в западна Украйна крещят донбас е Украйна нищо че донбас е в Украйна е бил само 20 г. А преди това донбас е бил в Русия повече от 300г . Но това няма значение нали?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 61. 61 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#17:"klimentm"]Талантливия Путин беше незабелязано офицерче от КГБ в Берлин.[/quote]
  даже не в Берлин, ами в Дрезден.
  не му е стигнало нещо, за да го изпратят в Берлин

  zenrus.ru
 62. 62 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#53:"neutron"]А вчера половин крим празнуваше заедо с Путин победата.[/quote]
  коя победа?

  zenrus.ru
 63. 63 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#57] от ".":

  Още като чух "хунта" и затворих прозореца. Обясниха ви не еднократно, на кое се вика хунта. Но щом руската пропаганда казва, че е в киев са военна хунта, вие си го повтаряте като развален грамофон. Как пък може толкова безмозъчно да се повтаря едно и също и да се очаква, че ще стане магически истина.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 64. 64 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "1001":

  И аз познавам немци, които са в Китай.
  Експатриатите живеят добре там, но обикновените работници.

 65. 65 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "traveler1":

  а защо плакатите им са с латинско N

 66. 66 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Анализът не струва. Не е обективен и е едностранен. Не приляга на учен да пише така. Господин историкът се занимава с причината, без да засяга предпоставките, които са довели до случването на конкретното събитие.

  Сравнението с Хитлер и "съотечествениците" е плоско по журналистически. Подобно извинение е използвано за оправдание на редица конфликти както преди, така след него. На прима виста веднага давам пример: ние, българите във войните си за обедниение след Освобождението, се бием за "брата – роб" - нацисти ли сме били? Турция окупира част от Кипър под претекст пак свръзан с турското население там - те нацисти ли са били?

  Руският реваншизъм, оправдан или не, който наблюдаваме в момента, трябва да се изследва на друга плоскост. Това обаче не се прави. Търси се правна и морална нелегитимност на действията на една свръх-сила, което е несериозно.

 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 910 Любопитно

  [quote#0:"Дневник"]Лошият аргумент за "руските съотечественици"

  [/quote]


  Как не се е сетил, Императора Путя, да обедини онеправданите, да освобождават "доскорошните си съотечественици", емигрирали в САЩ?

  Да разлая троловете!!
 68. 68 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#3:"1001"]дрън дрън че пляс нямат си идея какъв геноцид е в Украйна ако не се пишеш украинец, няма работа няма помощи няма нищо в резултат 23% украинци които говорят руски [/quote]

  Ми къде по света има , някой си , от някъде си , да дойде в една държава и да иска социални помощи?

  Ми що не идат в Русия , там нали дават помощи?

 69. 69 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  [quote#63:"traveler1"]Обясниха ви не еднократно, на кое се вика хунта.[/quote]
  Мерси, щото досега си мислех следното - хунта е
  политическа групировка, дошла на власт по неконституционен път и осъщестяваща диктаторско управление с методи на террора.

 70. 70 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#69:"."]Мерси, щото досега си мислех следното - хунта е
  политическа групировка, дошла на власт по неконституционен път и осъщестяваща диктаторско управление с методи на террора.
  [/quote]

  И е забранила изборите ли?

 71. 71 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Много добър анализ, описващ нещата така, както са независимо дали на някой ще му харесат или не. В коментарите предполагам както винаги една тумба платени помияри със сАвецко самосъзнание и още толкова откровени, дементни хаховци мечтаещи за руския ботуш в г*за имитират дискусия, в която се опитват да правят анализ на анализа с надеждата да баламосат някой наивник, че Путин не е това, което изглежда.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 72. 72 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  [quote#70:"rorikabc"]И е забранила изборите ли? [/quote]
  Смятай че изборите в Украйна вече са минали и името на човека се знае - Петро Порошенко.

 73. 73 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#69:"."]хунта е
  политическа групировка, дошла на власт по неконституционен път и осъщестяваща диктаторско управление с методи на террора.[/quote]
  току що описа с едно изречение управлението на расия

  zenrus.ru
 74. 74 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#8] от ".":

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Владимир Владимирович, не е талантлив тиран, а обикновен кагебучник работещ подмолно, без да си дава сметка каква вреда създава около себеси в името единствено основаващо се на оставането му на власт.

  Този човек управлява твърде лесно една територия с население, което е психично отклонено от общоприетото за нормалност поведение и гражданственост, много преди своята рождена дата.

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#74] от "aglar":

  До коментар [#8] от ".":

  Тези мнения изглежда са резултат от страхова невроза, изразяваща се в целта ни да бъдем различни...

 77. 77 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  "Сега обаче присъстваме на протести в цял свят срещу руската окупация"

  Че дося не видех такову нящу. Иначе щеха да ни осведомлят бърже и прилежну. Тимоти май нещо послъгва.

 78. 78 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"mihaililiev"]Но няма да е зле да се разцепи на две-три по-малки руски държави, да се демократизира...[/quote]
  Тъкмо си мислех, че по-лошо от Русия няма, а то можело - няколко Рассии. Кошмар. И всеки от клонингите ще трябва да окупира по нещо.

 79. 79 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Путин срещу статуквото - това да.

  Путин прави точно това, което каза 2007 година, който наистина иска да знае може да види това

  https://www.youtube.com/watch?v=PkyjYKVYlWo

  Западът иска да запази статуквото, - еднополюсният модел в света и сами видяхте, че днес ЕС се държи като пудела на САЩ. Затова пропагандата е много силна, но тази битка е обречена и първите катастрофални резултати са налице.

  Обратно, зад Русия застават БРИКс и въобще надигащата се икономическа мощ на Изтока. Това е много опасно за Запада.

  Ако мислете с главите си, гледайте и преценете сами.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 80. 80 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И Одеса потъна в световната лъжа

  Както бил казал Бисмарк, най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов. А що е олигарх, все е ловджия. Затова събитията от олигархическата република Украйна са безкрайно съмнителни - независимо дали го съобщава Ройтерс, РИА Новости, или някой изкрейзил блогър. Истината не е и по средата, а понякога на Луната.
  Например според кореспондентката на "Новая газета" Юлия Латинина събитията в Славянск, Краматорск и Донецк нито са дирижирани от Путин, нито пък са спонтанен бунт, а дело на бившия украински президент Янукович.* Както знаем, той е голям ловджия. На това отгоре разполага с десетина-двайсет милиарда долара за харчене. Платил на десетина бандити, купил им оръжие и те превзели общините. Ако беше похарчил тези пари преди Майдана, щеше да му излезе по-евтино. В крайна сметка американците минали само с 5 милиарда.
  То и това за петте американски милиарда тръгна от златоустата Виктория Нюлънд (която напсува ЕС) - тя казала, че САЩ дали толкова в продължение на 2 десетилетия за развитието на демокрацията в Украйна. Но според средностатистическия русофил САЩ сами си признали, че дали 5 милиарда, за да въоръжат фашистите, които превзеха властта в Киев.
  Аз също съм русофил, но уви, не съм ловджия, макар това да не е стопроцентова истина. Едно време Дончо Цончев ми извади ловджийска книжка и ме заведе да гърмя по едни клети фазани, които бяха отгледани като кокошки в курниците и през нощта бяха пуснати из храстите за отстрел. Затова стрелях във въздуха, колкото да не личи, че бойкотирам този фазаноцид. Бай Дончо обаче ме излъга, че съм ударил 2 от неговите фазани. Искаше да ме насърчи човекът.
  Освен бай Дончо там бе и незабравимият Йордан Радичков. На ритуалния ловджийски обяд стана прав и разказа как едно време отишъл за зайци с група видни писатели, режисьори и местни началници. Притичал заек, всички гръмнали, заекът паднал и след това всички поред излъгали, че точният изстрел е техен. Някъде към края на лакърдията заекът скочил и дим да го няма. Аз вече бях чел този разказ, но много се смях.
  Но най-голямата лъжа е, че на лъжата краката са къси.
  Истината е тъкмо обратната. Неотдавна гледах един филм на Би Би Си за убийството на знаменития Григорий Распутин, развратния монах и мистик, който е имал влияние над семейството на последния руски император Николай ІІ.
  Каквото съм чел за този алкохолизиран мужик, все е лошо. Но според разследване на Би Би Си Распутин е ликвидиран през 1916 г. от агент на британското разузнаване - Осуалд Рейнър.**
  Рейнър е бил интимен приятел на принц Феликс Юсупов от следването в Оксфорд. Както е известно, Распутин е поканен на гости в двореца на Юсупов, където отначало го тровят с цианкалий, после го прострелват, но той все още е жив и си тръгва на собствен ход. Тогава лично Рейнър го застрелва в главата с армейския си револвер. Това са фактите. Но близо век светът вярва на лъжите на Юсупов, че и замисълът, и изпълнението са лично негови.
  И защо британското разузнаване ликвидирало царския мистик? Защото Распутин почти убедил Николай ІІ да сключи сепаративен мир. Тогава вероятно нямаше да има Октомврийска революция, а и Германия щеше да получи по-изгоден мирен договор. Така че нямаше да има и Втора световна война, а монархията и в Русия, и в България щеше да оцелее.
  Великият Бисмарк завещал на своите ученици следния съвет: "Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост." Но, уви, те бързо забравили този съвет. Най-знаменитите ученици на Бисмарк са маршалите и генерали Хинденбург, Лудендорф и Папен - немското главно командване през Първата световна война. През 1917 г. те тримата прекарват в запечатан влак Ленин с група негови съратници до Финландия и оттам в Петербург, за да организират революция и да сключат сепаративен мир. После изпадат в такъв ужас от болшевизма, че пак те тримата отглеждат Хитлер и го докарват до властта. Без тях той не би стигнал доникъде. Но неотдавна прочетох, че същите трима влъхви на практика са създали антируска Украйна!
  По техни указания още през 1914 г. сред военнопленниците се подбират 50 000 украинци и им организират курсове по украински патриотизъм, земеделие и - научен комунизъм. Първото и третото е за да се бунтуват срещу Русия, а второто - за да снабдяват изгладнялата немска армия с жито. Пак с помощта на Германия на 1 януари 1918 г. Киевската Рада обявява независимост от Съветска Русия. Германия гарантира нейния суверенитет срещу 1 милион тона зърно, 400 милиона яйца и 50 000 тона говеждо. Така Киевската Рада се е противопоставила на Украинската болшевишка република в Харков.***
  Като че ли историята е низ от дългокраки лъжи, които никой не може да догони. Напоследък бяхме свидетели на толкова много геополитически измишльотини, че сякаш целият поток от международните новини е заразен с ебола, СПИН и антракс. Стана ясно, че Саддам Хюсеин не е имал оръжия за масово унищожение. Сега малко по малко лъсват неудобните истини за Сирия - кой всъщност воюва срещу режима на Асад, кой е употребил химическото оръжие миналата година и така нататък.
  Оказва се, че дори и да виждат ясно истината, медиите са принудени да я изнасилят и озлочестят още в първата емисия. Едни го правят по задължение, други от глупост, но най-много от страх да не се превърнат те самите в жертви.
  Наивно смятах, че геноцидът в Одеса е прекалено очевиден.
  Просто няма мегдан за лъжа и извъртане, защото всичко става на открито и явно. Нахъсаната за кръв тълпа е очевидна, жертвите също. Заснети са от десетки камери. Остава само да съобщиш какво си видял с думи прости.
  Отворих сайта на любимата ми агенция Ройтерс и какво прочетох? Някакви тълпи се сбили, имало жертви. Но кой кого е бил и подпалил, кой дал жертвите - изобщо не може да се разбере. Намеква се, че пак са виновни руснаците. Естествено, официалният Киев заяви, че това било "криминален случай", демек не е политически, а естествено зад всичко стои ръката на Путин. Пускам българското радио - пак същото. Пред очите ни е очевидно престъпление срещу човечеството, явен геноцид, а медиите не смеят да видят очевидното!
  Естествено, официалните власти в Киев обясниха това събитие с ръката на Путин. Разследване ще има, но и то гарантирано ще излъже. Другата страна пък твърди, че жертвите не са 46, а 115. Кой лъже и кой казва истината? Аз знам само това, което видях, и то ми стига. Видях, че една хилядна тълпа от украински националисти изгори живи десетки украински сепаратисти. След което се разбра, че полицията арестува оцелелите жертви. Факт.
  Затова бих искал само да задам един прост човешки въпрос - след като всички видяхме какво се случи в Одеса, как си представяте тези хора да живеят заедно, под едно правителство и съща полиция? А? Ако сме нормални хора, нека спрем да се лъжем и поне малко да се замислим.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 81. 81 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Днес е обявен ден на траур в Мариопол. Вчера, въоръжените формирования на хунтата, са устроили касапница в града. Поне има много снимки и клипове и може да се види кой и как провежда "антитерористичната" операция на Киев срещу празнуващите жители.
  По-убедително доказателство, че целта на властта е всяване на страх и разпалване на конфликта, евентуално принуждаване на Путин да вкара руски войски, едва ли може да се види.

  http://el-murid.livejournal.com

 82. 82 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#60] от "neutron":
  [quote#60:"neutron"]че донбас е в Украйна е бил само 20 г.[/quote]
  Интересно, защо 70 години донбаските руски стахановци не пожелаха да се присъединят към матушка РСФСР. После още двадесет, пак не пожелаха. Сега изведнъж, някои туриха маски, като на банкови обирджии, да не им се виждат лицата и размахват калашници по градските съвети.

 83. 83 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 542 Весело

  Анализът е много добър, Путин е талантлив!

  Браво! А че мъти водата на вълка също е вярно!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 84. 84 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#66:"ХЪ ХЪ ХЪ"]Анализът не струва. Не е обективен и е едностранен. Не приляга на учен да пише така. [/quote]

  Прав си, но това не е точно анализ, а синтез - по опорни точки. Със съжаление трябва да отбележим, че пропагандата взе размери, които заплашва демокрацията на Запад.

  Погледни, вчера имаше 20 жертви в Мариопул и днес се бият, а тук Дневник нищо не пише. Влагата в новата сграда на РС е по-важна.

  Западът направи грешен анализ, грешна стратегия, състави грешна тактика и спусна грешните опорни точки за комуникацията си в Украйна.

  След загиналите в Одеса 8-ми ден Обама мълчи, ни гък ни мък, Кери се покри. Меркел мълча 1 седмица днес почти се обади, за да не каже нищо.

  Западът е тотално объркан какво да прави, вероятно на крак се пише нова стратегия, но дипломатическото поражение на Европа е вече факт.

  Тези статии са като последни фойерверки от една фалирала политика, понеже са предплатени.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 85. 85 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 542 Весело

  За да мине една статия като добра, поне трябва да се придържа към исторически истини!

  Как да ме убеди автора в неговата компетентност, след като пише, че Путин е диктатор и тиранин? Политик с 82% популярност сред руснаците! Избран на всеобщи и демократични избори!

  Тази статия може да мине само като гола пропаганда!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 86. 86 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 912 Неутрално

  [quote#65:"bachmann1"]а защо плакатите им са с латинско N[/quote]
  Защото вероятно има значение от коя страна на знамето четете надписа примерно.
  И понеже явно е трудно за вас да навържите нещата логически, или може би така ви отърва, ето ви директна връзка да се запознаете с новата разновидност(рашизъм) на стария фашизъм:
  http://dpni.org/

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 87. 87 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#9:"btl56358577"]70 години след победата над фашистка Германия
  ПУТИН ПРЕВЪРНА РУСИЯ в ФАшИСТКА [/quote]

  невъзможно е!!
  Онова е немски ген а, това е КГБистки!
  Онова е НЕМСКИ СТАНДАРТ на ЖИВОТ и РЕД,а това е...хахааххаха!!
  Представяте ли си Фюрерът да спуска директиви за ограничаване пиенето на..... ОДЕКОЛОН сред населението ??!!!

 88. 88 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#82:"цаки"]Интересно, защо 70 години донбаските руски стахановци не пожелаха да се присъединят към матушка РСФСР. После още двадесет, пак не пожелаха. Сега изведнъж ... [/quote]

  ... след като хунтата взе властта с преврат в Киев? След като хунтата се омаза с кръв до ушите? SS команди шетата из източна Украйна, на мирните федералисти се пуска "демократично" кръв!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 89. 89 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 912 Неутрално

  [quote#85:"Милена - "демократично" ме подготвят за бан!"]Как да ме убеди автора в неговата компетентност, след като пише, че Путин е диктатор и тиранин? Политик с 82% популярност сред руснаците! Избран на всеобщи и демократични избори! [/quote]

  Поинтересувайте се как Хитлер стига до властта и ще откриете повече прилика отколкото разлики с Цар Пу.
  Освен това менкането на Медведев и Цар Пу само и само да има някаква уж законосъобразност меко казано отвращава, и напълно вярно отговаря на словосъчетанието "контролирана демокрация". Или може би е по-добре да е тоталикрация- демек тоталитарна демокрация - нещо като студен огън, суха вода или грозна хубост, светла тъмнина и каквото още се сетите....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 90. 90 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разбира си авторът от работата. Ясно и точно!
  Трябва само западните политици да се вслушат в такива анализи, а не във воплите на на руските мекерета в Европа като Шрьодер, Станишев и сие.

 91. 91 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#85:"Милена - "демократично" ме подготвят за бан!"]Как да ме убеди автора в неговата компетентност, след като пише, че Путин е диктатор и тиранин? Политик с 82% популярност сред руснаците! Избран на всеобщи и демократични избори! [/quote]

  така де,а Сталин със 102 % !! хахха,още по-велик и по-голяма подкрепа,нали,другарко?! И мъртвите подкрепят товарищите...нали затуй са осмъртени..за да не правят бройка от неподкрепящи и недоволни!
  Имам новина-Сталин умря..отдавна умря! Има и друга- и тоя не е безсмъртен,та...гответе се за тия трудни времена ,другарко,щото...сега са готини руски времена,а ?!ХАХАХХАХАХ

 92. 92 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако тиранинът беше и просветен, щяхме да сме много по-напред с материала, ама и на него образованието му е от КГБ-рабфаковете, където е надъхан само с руски шовинизъм.

 93. 93 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Тимоти , липсва едно обвинение към Путин!

  Дава подслон на американски предатели? Приюти Сноудън, за който в САЩ готвят "демократичен" процес!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 94. 94 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 542 Весело

  [quote#90:"bawarec"]Разбира си авторът от работата. Ясно и точно! [/quote]

  Гьобелс вече се върти в гроба си, появил се е по-ловък лъжец от него!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 95. 95 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#30] от ".":целия форум на дневник обаче не струва колко две тамошни баби. "

  -Ама като изключиш от форума няколко кадърни дедита.

 96. 96 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#33:"dark'star"]Снощи гледах една карикатура в китайски сайт - май НЕ Путин е неадекватния ... СМЕХ !!!
  Сверете си часовниците, за да не се налага да ви го сверява Путин ... Хайде умната, за да не се налага да идва пак "русата" армия [/quote]

  Ти затова ли мечтаеш ? Аз нали ти казах да си търсиш работа, вместо да дращиш тъпотии по цял ден ?

 97. 97 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#94] от "Милена - "демократично" ме подготвят за бан!":

  Да - путин.

  zenrus.ru
 98. 98 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#77:"bluescreen"]"Сега обаче присъстваме на протести в цял свят срещу руската окупация"

  Че дося не видех такову нящу. Иначе щеха да ни осведомлят бърже и прилежну. Тимоти май нещо послъгва. [/quote]

  Ами комуне, огледай се в Полша, Чехия и балтийските републики и ще видиш. Ама това няма да го дадат по Первий канал

 99. 99 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4926 Неутрално

  До коментар [#16] от "Bacillus_Bolshevicus":

  От статията:"А и мнозина хора на Запад разпространяват руската пропаганда – някои за пари, други от незнание, трети – поради причини, известни само на тях самите."

  Венетке, непрекъснато пействаш точно такива хора. Трогателни усилия полагаш. И за теб възниква въпроса - защо го правиш?

  Gunter glieben glauchen globen
 100. 100 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 542 Разстроено

  Пропагандата е толкоз силна и такива лъжи се ръсят, че често се ощипвам дали не живея по социалистическите закони! На бялото се казва, че е черно! Фашистката хунта в Киев е домократична! Законно избран президент на демократични избори е тиран и диктатор!

  Господа, на кой интернационал служите?

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK