За брадатия триумф на една австрийка

Кончита Вурст с наградата си на пресконференцията във Виена<br />

© Leonhard Foeger, Reuters

Кончита Вурст с наградата си на пресконференцията във ВиенаИсторията има много страници с позорно съдържание. И то е разпознато като позорно от малцина съвременници на събитията. Но позорното неизбежно узрява и с разстоянието на времето става очевидно и зловонно.


Към 1895 г. Оскар Уайлд е суперзвезда. Тази му позиция без съмнение се затвърждава и от успеха на пиесата "Колко е важно да бъдеш сериозенˮ. Той е добър. Много добър. Но това няма никакво значение. Защото на 26 април 1895 г. става обвиняем по съдебен процес, който съсипва живота му.


Алън Тюринг е гениален математик и философ с огромен принос в разбиването на нацистките военни кодове. Той е добър. Много добър. Но това няма никакво значение. Защото на 31 март 1952 г. е изправен на съд и осъден, като му е даден избор между затвор и пробация с хормонално лечение, което да намали либидото му – "химическа кастрацияˮ.
Кончита Вурст е наистина добра австрийска певица. Казвам добра, защото така казват мои познати от музикалния бизнес със слух доста по-добър от моя. И казвам певица, защото макар тялото ѝ да е мъжко, тя самата се обръща към себе си в женски род и аз уважавам това ѝ желание. Та тя е добра. Не зная точно колко, но има ли значение, щом не е имало при предишните двама? Според много хора няма.


Общото между тримата, които посочих като примери, е, че, от една страна, са талантливи и добри в това, което правят, но, от друга страна, това няма никакво значение, защото за редица хора много по-важно е, че нарушават концепцията им за това "кое как трябва да бъдеˮ. Уайлд и Тюринг са хомосексуални мъже, а Вурст е трансполова жена, символично носеща брада.


Случаят на Кончита обаче е и различен от този на Уайлд и Тюринг. Той завършва с щастлив край. Важно е добре да оценим това, защото то е момент от историята на една многолюдна общност, която може да бъде открита и в най-тъмните кътчета на света, независимо че местните диктатори твърдят обратното. Трябва да разпознаем позорните хулители на това голямо постижение и да не допуснем опорочаването му.


А защо постижението е толкова важно?


Всяка брадата жена – пирон в ковчега на антизападничеството!


С това, че спечели ежегодния песенен конкурс "Евровизияˮ през 2014 г., Кончита определено разбуни духовете по начин, по който едва ли си е представяла. Вурст не просто се превърна в герой за ЛГБТ общността*. Тя се превърна и в опорна точка на антизападничеството.


Последното лесно можем да видим по реакциите на някои руски политици. За никой не е тайна, че през последните години ЛГБТ общността се превърна в оръжие на антизападническата пропаганда на Владимир Путин. Гей и транс хората са ползвани като плашило, което той и сподвижниците му размахват всеки път, когато искат да кажат "Ето това ще получите, ако излезете от нашата (славянско-православна, ерго руска) сфера на влияние и се отдадете на Запада (разбирай – САЩ и ЕС)ˮ.


"Евровизияˮ показа евроинтеграторите в тяхната европерспектива – брадато момичеˮ, написа във Фейсбук профила си вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин като коментар под снимката на Кончита.


На фона на държавната хомофобия и трансфобия в Руската федерация обаче анализът на резултатите от гласовете на "Евровизияˮ показва, че руските граждани са сложили Кончита на трето място в предпочитанията си.


Ето как участието и успехът на Кончита се оказаха важно социологическо проучване, разобличаващо лицемерието и опортюнизма, с който руските политици ползват ЛГБТ хората като жертвен агнец в една много, много мръсна игра.


Ако Рогозин се вгледа в тези резултати и ако има малко доблест – а аз не вярвам в нито едно от тези двете – той би трябвало да си замълчи. В неговия хетеросексистки** и цисполов*** свят обаче успехът на един трансполов изпълнител не заслужава уважение, а унижение и подигравка.


Успех като този на Кончита е важен заради самочувствието и куража, които дава на милиони ЛГБТ хора по света. И заради стереотипите, които разбива.

Кончита Вурст след победата

© Reuters

Кончита Вурст след победата


"Абе едва ли хората са възмутени от гея дето пее. По-скоро са огорчени от липсата на естетичен вкус на жена с брада. Ми то ще боцка като прави сви**иˮ, коментира "средностатистически българинˮ с жена и деца, пак из Фейсбук.


Общото между този коментар, и коментара на Рогозин по-горе не е само това, че са направени в сайт, намиращ се на сървъри в САЩ и представляващ разработка на американска компания с многомилионни годишни печалби. Общи още са иронията и унижението, с което те третират Кончита. Те не чуват в нея талантлив певец. Те виждат само "жена с брадаˮ. Както впрочем и почти всички български медии, които охарактеризираха Кончита с това словосъчетание в заглавията си. Друг път в заглавията пишат имената на изпълнителите. Не и този път.


Има нещо много символично в това, че Кончита спечели в момент, когато евроскептицизмът (или алтернативно казано – националпопулизмът) е във възход, а Русия като същий Виктор Франкенщайн възкресява антизападническото зомби на студената война. Начетох се на истерични въпроси из социалните медии "Е това ли са европейските ценности?ˮ. Ужасяващо е, че след дълги години на кандидатстване за членство в Евросъюза, реформи и накрая – фактическо присъединяване, българинът масово не знае и не разбира какво са "европейските ценностиˮ и как човек като Кончита се вписва в тях.


Не, "жени с брадиˮ не са сами по себе си европейски ценности. Нито пък трансполовите хора. Нито пък това да си гей. Европейски ценности са неща като върховенството на закона, зачитането на свободите и правата на всички граждани (ама на съвсем всички, не само на тези, които ни допадат, или тези, които са като нас) и пълноценното участие в обществото на всеки, който желае това. Да бъдеш гей, трансполова жена или пък "жена с брадаˮ са следствия на тези ценности. И не представляват задължение към никой друг.


"Нямам нищо против, но…ˮ


"Някой разтяга границата на поносимостта като дъвка. Провокацията към обикновеното започва да прилича на тормозˮ, написа журналистът Мартин Карбовски по повод на успеха на Кончита. Излиза, че да съществуваш като различен и да участваш в обществото като такъв, при това успешно (а участвайки, ти ставаш неизбежно видим, осезаем), е "провокацияˮ и "тормозˮ.


"Нямам нищо против теб, ако не парадирашˮ, където последното значи да не си видим като различен. А да не си видим означава да не съществуваш. Разбира се, че формално, физически, ти съществуваш, но реално, на практика, не си част от социума. Ако станеш част, ще станеш и видим. А видимостта не ти е позволена. Тя разваля сделката "Аз ще те толерирам (търпя те, въпреки, че не ми харесваш), стига да не виждам, че те има.ˮ

Посрещането на Кончита Вурст на летището във Виена<br /><br />

© Leonhard Foeger, Reuters

Посрещането на Кончита Вурст на летището във ВиенаКончита обаче може да промени животи. Тя може да покаже на много момичета и момчета, които не се чувстват принадлежащи към своя телесен пол или въобще към половата бинарност, която повечето от нас имат за даденост, че и те могат. Историята на Кончита е история на успех. Талантът на Уайлд и Тюринг нямаше значение. Но това време е отминало. Сега различните могат.


Това неизречено свое послание Кончита не би могла да изпрати, ако ѝ бяха предложили и тя бе приела сделката "Нямам нищо против такива като теб, стига да не ми се натрапватеˮ. И това е друг урок, който ЛГБТ хората трябва да научат – успехът е функция на прикриването само когато позволим устройването на такова репресивно статукво.


Най-страшният противник на ЛГБТ хората и тяхната пълноценна интеграция в обществото са самите ЛГБТ хора. Автосаботажът е безусловно ефективен, щом го има. А той е предотвратим само ако бъде осъзнат.


Една малка крачка за човека…


През 1998 г. "Евровизияˮ бе спечелена от Дана Интърнешънъл – израелска трансполова поп певица, която днес е председател на журито в телевизионно риалити шоу за музикални таланти. Сега, 16 години по-късно и ред държави от бившия из(точен блок, присъединили се като участници в конкурса, общественият барометър на "Евровизияˮ не се е променил съществено. Въпросът обаче е какво се променя извън голямата и бляскава сцена.


Светът се върти и малките победи на ЛГБТ общността по цял свят се трупат по-бързо от всякога до днес. Фактът, че това се случва, трябва да мотивира хората, които не разбират защо това е така, да го разберат. А то до голяма степен е въпрос на желание.


Очевидно е също, че има големи спирачки пред прогреса на равенството на ЛГБТ хората в България. Оче-видно е, поради не-видимостта на тази общност. А какви са точно споменатите спирачки – това е отделна дълга тема. Казуси като този с Кончита Вурст обаче са чудесен повод да говорим. Трябва да използваме тази възможност пълноценно. Защото само така може да постигнем рано или късно някакъв консенсус.


Говорете за Кончита! Но не с омраза. Защото съм сигурен, че тя не ви мрази.


Честита "Евровизияˮ!


Авторът Радослав Стоянов е студент по психология в НБУ и активист за равните права на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора (ЛГБТ). Той е жалбоподател по дела в обществен интерес, свързани с дискриминацията срещу ЛГБТ хората, етнически, религиозни и възрастови малцинства. От 2013 г. е част от екипа на Българския хелзинкски комитет.
__________
* ЛГБТ е международно призната абревиатура, означаваща лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора – бел. авт.
** Хетеросексизъм е понятие, означаващо предразсъдъците и дискриминация, които третират нехетеросексуалността и нехетеросексуалните хора като неравностойни и неравноценни на хетеросексуалните и поради това незаслужаващи същото отношение – бел. авт.
*** Цисполов е понятие, означаващо съответствието между психичен и телесен пол; противоположно на трансполов, означаващо несъответствието между психичен и телесен пол, каквото например се наблюдава при транссексуалните хора – бел. авт.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (290)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2982 Весело
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1134 Весело

  О! Азис! О! Вурст!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 402 Весело

  Ще напомня само един афоризъм на един велик българин за хомосексуалността: "Не е необходимо да се колебаеш, когато си вътрешно раздвоен!"

 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 617 Весело

  Наистина не мога да ги разбера руснаците харесват един друг човек с брада Фидел Кастро,а не харесват Кончита Вурст.И да кажат нещо за Дима Билан и Тату.

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 560 Разстроено

  Гейове, травестити мога да приема, ама подобно "чудовище"ми идва твърде много, повръща ми като я видя!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ако се мислиш за Наполеон - те пращат в психиатрията, ако се мислиш за мъж/жена или не знаеш какво точно си - те издигат в култ и те дават по телевизията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 458 Весело

  Вурст! Доста подходящо име

 8. 8 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Не сравнявайте Оскар Уайлд с Брадата жена от това пътуващо фрийк шоу. И не я наричайте "наистина добра певица".

 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Евровизияˮ показа евроинтеграторите в тяхната европерспектива – брадато момичеˮ, написа във Фейсбук профила си вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, като коментар под снимката на Кончита.

  Колко му е мозъчето на Рогозин се видя при самолетните му ,,подвизи". Не съм гледал Евровизия и не съм слушал песента (ама сигурно ще я чуя по радиото) но четох за този изпълнител. Доколкото знам създава образа на Кончита Вурст от две години и има успех. Името е шегаджийско - фамилията може да се преведе като Саламджиева или нещо такова. Мисля, че ако се окаже добър (добра) изпълнител/ка ще има и следващи добри песни. Ако не - просто ще е поредната еднодневна сензация в бранжа.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  Авторът нещо се е превъзбудил. Сигурно защото е "активист".
  И млад, при това. Нали е студент още ...

  Споко бе, момче!
  Пирони в ковчези забиваш, използвайки баш терминологията на идологията, срещу която рипаш

  Светът си се е въртял и си се върти. Било е и преди, ще го има и занапред. Светът не започва от вчера и няма да свърши утре.
  Кончита както е пирон - така, най-естествено при това, провокира съответно и чук. Диалектика, ръйшли!

  По-полека с активизъмъ бе, другарки и другаре!

 11. 11 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Талантлив певец/певица (като каквото там се самоопределя), но посредствена песен.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 12. 12 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Всяка брадата жена – пирон в ковчега на антизападничеството!"

  Ха-ха - искали сте да напишете нещо, а се е получило каквото действително е - новата опорна линия на запада срещу Путин.
  Като си помисли човек, че новата студена война ще е заради хомофобията на Путин. Цирк. Жени с бради.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 13. 13 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Евроатлантически ценности !

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 14. 14 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Песента й/му "Raise like a penis" не ми хареса.

 15. 15 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 569 Весело

  На запад един брадясал Вурст, на изток - един зализан Путин.

  Ще си остана в България, мерси все пак.

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Весело

  До коментар [#6] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Не си права - Путин не само не е изпратен в лудница, ами е пожизнен император на Россссия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#9:"koko65bg"]Кончита Вурст от две години и има успех. Името е шегаджийско - фамилията може да се преведе като Саламджиева[/quote]

  абе друго си е Кончита Шпек

  Евроатлантида
 18. 18 Профил на HA
  HA
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някои хора имт една празна кратуна, много пари и много свободно време ...

 19. 19 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ето защо не участвахме в Евровизия ! Приятелско разузнаване е предупредило българското правителство да не изпраща наш представител , а казват че то/правителството/ не се справяло с управлението на България ! Гнусни "инсинуации" !>>>

 20. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Само не мога да разбера. Защо след като в ЕС сме толкова толерантни, още не сме легализирали дрогата??!

  Евроатлантида
 21. 21 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Битката за правата на ЛГБТ хората е поредната битка за човешки права в историята. Хората, за които човешките права са важни, печелим тази битка (в България традиционно вървим по-назад, но аз поглеждам глобално).

  Голяма част от опозицията са същите консерви, които преди десетилетия са били против правата на жените ("как жена ще гласува?!" -- са се питали тогава немалко хора), правата на цветнокожите ("как така ще е разрешено черен да се жени за бял човек". Същите аргументи, същото тесногръдие. В дългосрочен план правата на човека ще спечелят отново.

 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Весело

  Има разлика между свобода и свободия, има разлика между толерантност и толерастия, има разлика между това да си видим и да се навираш в очите на хората. Разбира ли авторът разликата между тези понятия? Как да не е провокация визията на този човек. Като се възприема като жена защо не се избръсна поне - да се постарае да изглежда като жена? Знам - не съм длъжен да гледам евровизия - не го и гледам Не го гледам защото отдавна това шоу се е превърнало от чисто музикално съревнование което има за цел да обединява европейските държави чрез регламента си в един малък или голям политически лост чрез който се дава сигнал, насока или се прави намек (какъвто е и този случай), шоу в което отдавна няма значение колко добри са изпълнителите. Вероятно репортажът в който видях това лице е последния, в който доброволно ще го наблюдавам - не за друго - визията и ме отвращава. Не ме отвращава защото съм някакъв хомофоб - напротив имам не един и двама приятели хомосексуалисти - отвращаваме на едно чисто естетическо ниво - отвращава ме по начин който не мога да контролирам. Европа а и щатите за пореден път доказват, че много лесно размахват махалото и от една крайност отива в друга - от репресията над едно или друго общество излита в пълното му привилегироване което води до дискриминация върху друго общество(справка афроамериканците, евреите, хомосексуалните). Защото надали някой афроамериканец например ще бъде осъден ако нарече някой монголоид "жълтур" или евреин нарече албанец "шиптър". Та брадата на това лице за мен е чиста проба провокация

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Весело

  Помните ли, че Фреди Меркюри беше гей/би?
  А знаете ли, че известни днес актьори, като Нийл Патрик Харис, Джим Парсънс, Елън Пейдж и прочие са гейове? А отчита ли някой, че Парцалев беше гей?
  Не.
  Не, защото всички тези хора са първо творци, хора и хуманисти и някъде там са със своите сексуални предпочитания.
  Точно както не можем да кажем, че един боклук, като Пеевски е свестен, защото е хетеро, така и не можем да кажем, че един слаб певец, който бие на пълна пародия, като Вурст е велик творец, защото е гей.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Прав е автора,че Рогозин е трябвало да си замълчи,но още по-правилно щеше да е автора въобще да не се обажда.
  Не докато погнусата е още пред очите ми.

 25. 25 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Защо колкото повече ми се навират в очите, хора като т.н. Кончита, изпитвам желание те да си останат различни в тяхната пародийна различност...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 26. 26 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не е "спечелил/а/о", подариха му/и го.

  Точно в "Евровизия" никога пък певческите способности не са били фактор.

  Сега отивам да повръщам.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 27. 27 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Жена с брада, та жена с брада! Ало, това е жена с патка!

 28. 28 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#9:"koko65bg"] Името е шегаджийско - фамилията може да се преведе като Саламджиева или нещо такова.[/quote]

  Глупости.
  Името идва от един немски израз - "Es ist mir alles Wurst", което много успешно може да се преведе, като "боли ме патката"

  Цензуриран от "Икономедиа"
 29. 29 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#27] от "yavooor":

  Вурст, ама австрийски

  Евроатлантида
 30. 30 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Весело

  "позорното неизбежно узрява..." - чувствата, на кое да е същество, едва ли ще узреят като ЧОВЕШКИТЕ... А, ако узреят какъв ще е вкусът на плодовете?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 31. 31 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Толерастията ще унищожи Европа. По всякаъв начин се подкрепя всичко което унищожава националните, културните и семейните ценности.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 32. 32 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 458 Весело

  Г-н Вурст-лицето на Австрия пред света...........
  Родителите и неговите близки са горди с него.........

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 33. 33 Профил на aleva
  aleva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "Blood Red Skies":

  +++ разсмя ме много, благодаря ти.

 34. 34 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#27] от "yavooor":

  Жени с патки и мъже без патки колко щеш Ама жена с брада си е друга работа - все едно си е преместила една друга част на лицето без да се погрижи да изглежда малко по-добре

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#31] от "grod":

  Резултатът от което е възход на всички видове крайно-десни организации и създаването на нови такива.

  Всяко действие ... какво-беше-там.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 461 Неутрално
 37. 37 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bacillus_Bulgaricus":

  С тъз разлика, че едното е вид шизофрения, а другото - физиологичен проблем, в случая с транссексуалните де. Иначе трансвестицизъм има и сред хетеросексуалните мъже, някои от които са доста известни, женени, с деца. Ма аз не съм чул/чел някой да подиграва Грейсън Пери или Еди Изард заради обличането им в женски дрехи, при това публично. Проблемът с Кончитата е разбира се различната сексуалност, не брадата. Азис като се кълчеше по гол задник, с брада и як макиаж, болшинството от списващите тук сигурно друсаха кючека в дискотеката, ама нейсе.

 38. 38 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За Тюринг не знаех, че е бил хомосексуален, докато за този от Евровизия това може би е единственото което знам. Не е ли малко лицемерно да се пропагандира равенство между хората като преди това се групират в някаква общност и всички останали?

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 39. 39 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#32] от "Кирил Динев":

  Твърде ветоятно е да са горди, тя все пак спечели Евровизия. Ти с какво ще се похвалиш?

 40. 40 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "asbroad":

  Никой не му/и познава сексуалността, че да е проблем.

  Агресивната ЛГБТ пропаганда е проблем. Засега - идеологически, по някое време ще стане и физически.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 41. 41 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Който каже, че Вурст не може да пее или, че песента е слаба и недобра композиция, просто грам не вдява от музика.

 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Весело

  Имам още един въпрос - имаме ли право по принцип да не харесваме такъв вид екстравагантност като на вурст или ако не го харесвам съм хомофоб и расист и трябва да ме заплюят? И мога ли да го наричам "него" въпреки че се самоопределя като жена защото все пак той е индивид от мъжки пол или ако го правя пак ще съм хомофоб и ще разпространявам омраза?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#39] от "asbroad":

  С нещо, от което няма да го е срам, вероятнол

  За цифра адекватни музиканти самата идея да участват в "Евровизия" е обидна.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 44. 44 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Весело

  След жената с брада на тази евровизия, с нетърпение очаквам мъжа с бюст на следващата!

  Евроатлантида
 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1829 Весело

  [quote#41:"dragond"]грам не вдява от музика. [/quote]
  интересно Аз пък си мислех, че музиката е от онези изкуства които нямат нужда от "разбиране" Все си мислех, че една песен или ти харесва или не ти харесва и това е въпрос на възприемане без да има нужда да я разбираш. Например песните на групата CRADLE OF FILTH не ми харесват но имат милиони продажби - това означава ли че не разбирам от музика за разлика от милионите фенове? Харесват ми например изпълнения на розенберг - ако на вас не ви харесват значи ли че не разбирам от музика?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#40] от "galio":

  Агресивна пропаганда? Кое е агресивното, че хора с определена сексуалност искат да бъдат третирани като човеци? Ма то страшна работа, че някоя си Кончита от Австрия излязла с рокля и брада да изпее една песен. Колко човека умряха от тази 'агресия'? Колко такива 'агресивни' пропаганди си виждал ти? Виж, агресивна е анти-гей пропагандата - с камъни, побой, крещене и лъжи в телевизионни студия (АТАКА) и прочее. Ей тва е агресивно, господине, другото по никоя речникова дефиниция не може да се определи като агресия. Голям срам за такива мъже дето една брадата жена ви стресна толкова 'агресивно'.

 47. 47 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#24:"dedo pepo"]Прав е автора,че Рогозин е трябвало да си замълчи,но още по-правилно щеше да е автора въобще да не се обажда. [/quote]
  Напротив, ще се обаждаме, и то как!
  Защото руските кагебейски апаратчици вечно ни натрапват "правилни" мирогледи, подходи и хора. Другите просто "не стават", защото... абе ей така!
  Това че тазгодишната евровизия е била политизирана, пак от путьовски послушници, няма НИКАКВО значение, разбира се. Лошото е, че нашите (спонсорирани откъм Масква) "медии) не спират да ни информират в "правилната" посока...
  В края на краищата г-ца или г-н Вурст не ни пречат по никакъв начин да си живеем живота, докато на Путьо и шайката му все някой им пречи, затова не спират изнудванията, заплахите, просташките им лъжи и провокации....

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 48. 48 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Между другото, авторът на статията е гей и член на БХК. Тоест усещаме здрав конфликт на интереси За да има баланс на мненията е добре да пуснат и някой от Атака.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 49. 49 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#43] от "galio":

  Като да речем напън срещу предразсъдъците и тва да се преценяват хората според сексуалността им (щот тя разбираш ли е особено определяща за качествата им)?

  Те много музиканти ненавиждат чалгата, ама не могат да се вредят от нея в България.

 50. 50 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Като си говорим за позор:

  Американски професор за абсурдите във висшето образование в САЩ

  Майк Адамс е професор по криминология в Университета на Северна Каролина (УСК). Той получава писмо от свой студент, който го нарича „най-големият позор за висшето образование в Съединените щати“. Проф. Адамс му отговаря с писмо, след което е уволнен от работа. Превод: Общество.нет.

  „Скъпи Едуард!

  Искам да ти благодаря, че ми пишеш и ми казваш, че трябва да бъда уволнен от моята позиция на университетски професор, защото съм „най-големият позор за американското висше образование“. Искам също така да ти благодаря, че отговори на молбата ми да ми кажеш как си стигнал до това заключение. Отговорът ти, който беше кратък и съдържателен, гласеше: „защото вие настоявате, че за брака се изискват един мъж и една жена“

  Въпреки че уважавам мнението ти да ме определяш като най-големия позор за висшето образование в Америка, мисля че грешиш. Всъщност, дори не мисля, че съм най-големия позор в щат Северна Каролина. Но тъй като ти си либерал и подкрепяш „правото на избор“ – бих искал да ти предоставя право на избор. Всъщност, ще ти опиша странностите на десет преподаватели, официални университетски групи и гост-лектори в Северна Каролина и ти може да решиш кой е най-големият позор

  1. В началото на пролетния семестър на 2013, преподавателка по женски изследвания и психология в Западнокаролинския университет организира семинар за принудителното обвързване и садомазохизма. Целта на семинара е да научи студентите как да причиняват болка на себе си и на другите за сексуално удоволствие. Когато ме наричаш най-големия позор във висшето образование е добре да знаеш за този семинар. Може би същата вечер си бил възпрепятстван някъде и не си успял да присъстваш.

  2. В Чапъл Хил на УСК има професорка феминистка, която вярва, че жените могат да водят щастливо съществуване и без мъжете. Това не е нещо ново. Различното е, че тя смята, че жените могат да създават партньорства за цял живот с кучета и тези взаимоотношения да са толкова пълноценни, че да заместят брачните отношения с мъжете. Не си измислям, Ед. Не съм употребявал наркотици, или поне не от края на 80-те години. Това е напълно истинска история, а не плод на ЛСД халюцинации.

  3. В Университета Дюк, феминистки наеха „сексуален работник“ (да се чете: проститутка) да говори като част от събитие наречено Арт шоу на сексуални работници. След речта си, мъжката проститутка си смъква панталоните до коленете и си вкарва горящ фойерверк в ректума. Докато гори той пее куплета „Горящото знаме“ от американския химн. Вярвам, че този случай е почти толкова позорен, колкото и случая с отбора по ръгби на същия университет. (през 2006 г. се опитват да обвинят играчите в скалъпено обвинение за изнасилване)

  4. Порно звезда е поканена да изнесе лекция в УСК в Грийнсборо. Темата е „безрискова содомия“. След лекцията й, феминистката-порнографка продава изкуствени фалоси с автограф на аудиторията. Не съм сигурен дали мастилото може да доведе до рак на ректума. Не съм здравен експерт. Но със сигурност знам, че беше изключително позорно, когато медиите напипаха историята.

  5. Преди няколко години в УСК в Чапъл Хил, феминистка група построи голям музей на вибратора в средата на двора на общежитията като част от тяхната „Седмица на осъзнатия оргазъм“. Мисля си, че това най-вероятно е бил климакса на семестъра, ако трябва да се изразим академично. Но те със сигурност не са се чувствали неловко да показват дървения вибратор направен през 1920-те години. Дръж батериите си заредени, Ед. На половината път с примерите сме.

  6. Феминист администратор в УСК-Уилингън спонсорира събиране в подкрепа на аборта. По време на него се продават тениски с надпис „Правила съм аборт“ на студентки… които са правили аборт. Точно така, Ед. Студентките са насърчавани да се хвалят с факта, че са убили собствените си деца. Ето как системата на университети в Северна Каролина пази бъдещето на нашия велик щат.

  7. Следващият семестър същият администратор спонсорира семинар, който да обучава студентите как да оценяват оргазмите си. В колежа аз учех да оценявам произведенията на изкуството. Днес, децата в колежа са обучавани на оценка на оргазма. Ще оставя на теб да реши дали това е позор за висшето образование, Ед.

  8. Преди няколко години, професорка в УСК-Уилингтън окачи голи снимки на непълнолетни момичета като част от „арт изложба“ в университетската библиотека. Ректорът заповядал голите снимки да се преместят от библиотеката. Решението му идва след като преди това няколко педофили са заловени да свалят детска порнография от компютрите в библиотеката. Професорката по английски се разсърдила на ректорското решение и поискала ръководството на университета на отмени решението му, защото нарушавало нейната „академична свобода“. Ръководството застанало на страната на професорката. По-късно принуждават ректора да напусне университета.

  9. Друга професорка феминистка от УСК-У обвинява мъж професор, че й е пуснал сълзотворен газ в офиса. По-късно е заловена да слага пощата си в микровълнова печка. Направила го защото смятала, че хората се опитват да я отровят с антракс и печката може да неутрализира токсините. Не е уволнена заради психически проблеми. Вместо това е преназначена от университетско ръководство като експерт по „контра-тероризъм“.

  10. Ето го и Майк Адамс. Той мисли, че бракът е съюз между мъж и жена.

  Така че, това са вариантите, Ед. Можеш просто да ми върнеш отговор в който да ми напишеш кои от тези преподаватели, групи или гост-лектори са най-големия позор за висшето образование – независимо в Северна Каролина или в цяла Америка. Или може да приемеш, че системата на више образование у нас е опозорена, защото беше похитена от радикалния феминизъм. Извини ме за каламбура, но в такова се е превърнало.“

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 51. 51 Профил на Annie Tabakova
  Annie Tabakova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поздравления за автора. Различието трябва да се уважава, естествено когато не нанася никаква вреда на така наречения 'социум'. Съответствието между психичен и телесен образ е необходимо за хармоничното съществуване на индивида и когато то не е налице , естествено е конкретната личност да тръгне по друг път, който би й позволил да постигне цялост. А за това се изисква смелост. Която трябва да отчетем, независимо от различията между "нас" и "тях" (ЛГБТ).

  П.С. В днешно време категориите "правилно"- "неправилно", както и "приемливо"- "неприемливо" са прекалено условни. Те са оставени в полето на свобода, присъщо за всеки човек. И всъщност критиката към "чуждото", непознатото, далечното е всъщност критика към правото на свобода. А това очевидно противоречи на европейските ценности. Но пък явно( от коментарите) е в съгласуваност с българските.


 52. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  нерде Оскар Уайлд, нерде Кончита някоя си.

  авторът е изписал 1 тон мастило, но времето ще има последната си дума - кой ще остане в историята.

 53. 53 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И без да ни навират визитката на "дълбокомислещия" пишман "автор" под статията е видно, че е от същата боя сбъркани ментално същества.
  "...(търпя те, въпреки, че не ми харесваш), стига да не виждам, че те има." ""Нямам нищо против такива като теб, стига да не ми се натрапватеˮ" –
  че каква по–естествено човешка и демократична реакция от това, бе аланкоолу, кой те излъга с това твое извратено съзнание, че сбърканяшката ви извратеност да парадирате с хленч, опитвайки се да властвате над останалите, е нещо природно естествено.
  Колкото и все по–агресивно нагло да се опитвате да насадите за норма вашето извратено разбиране, ще трябва да проумеете елементарни човешки истини – точно "(търпя те, въпреки, че не ми харесваш), стига да не виждам, че те има" е нормалната, естествена човешка толерантност. Така, както – макар, че не ги харесва, нормалният човек търпи и злобните, или грозните, и простите и т.н. индивиди. Но няма природна, политическа или каквато и да е било сила, която да го принуди да ги заобича и се възторгва от тях, а още по–малко – да поиска да им подражава и денонощно да им се любува и наслаждава визуално.
  И ако дълбоко неуважаемият в сбъркаността си псевдо"автор" на горното пасквилче, яхнал пиянено крилете на превъзбудата от "епичната европейска победа на новите морални евроатлантически ценности" толкова се изживява като нов нравствен "ментор", много скоро ще му се наложи да изтрезнее, и да стъпи на земята.
  Защото и на върха на "вурстовете" си да проходят той и подобните му, няма да принудят никого с нормална психика да не споделя тази елементарна човешка емоция – "(търпя те, въпреки, че не ми харесваш), стига да не виждам, че те има."...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#37:"asbroad"]С тъз разлика, че едното е вид шизофрения, а другото - физиологичен проблем,[/quote]

  Физиологичен проблем го водят в последните 20-ина години, преди това са го считали за психичен проблем.
  Аз лично не смятам, че хомосексуалността или транссексуалността или интерсексуалността е заболяване (виж, това - да не можеш да решиш от кой пол си и заради теб да се въвеждат нови понятия, като трети пол, си е болест откъдето и да го погледнеш), нито ми пречат хомосексуалните хора, само че тази истерия и рекламирането на това, колко е модерно и гот да си уродлив и ексцентричен, ми идва в повече. Ако този Кончита не беше с рокля, грим и брада никой нямаше да го забележи, нито да го номинират за конкурса, еле пък да го спечели. За това говоря, че в наши дни се издига в култ грозното, уродливото и неестественото, а се потъпква и дори демонизира нормалността, естествеността и красотата.
  Аз гледах конкурса, имаше поне 7-8 песни, в степени по-добри, от тази, на Кончита, на които почти никой не даде точки, щото изпълнителите им бяха нормални мъже и жени, нормално облечени, естествени и красиви, абе, "скучни и немодерни".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#42:"bludniq_sin"]имаме ли право по принцип да не харесваме такъв вид екстравагантност като на вурст[/quote]

  Тц, нямаш. Кой не скача - е червен! Или, преведено според новите евроценности - който не харесва хомо- транс- интер- и прочие сексуалности, е хомофоб, фашист, расист, дискриминатор, примитив, християн-талибанин, консервативен закостенял сухар и прочие каквото там се сетиш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 56. 56 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Трябва си една дебела неодялана гьостерица за такива двукраки като това от снимката

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 57. 57 Профил на aleva
  aleva
  Рейтинг: 233 Неутрално


  Пиърсинг, татуировки, огромни дупки по ушите, екстремна употреба на силикон, пънккултура и т.н. много хора модифицират телата и визията си, не съм видяла такъв голям рев да има, а за прадядовците и прабабите ни, определено би било извращение.
  Преди триумфа на епилилиращата индустрия историята и изкуството бъкат с брадати жени, които са били доста толератно приети от съвременниците си, някои дори са си плащали да ги погледат.

 58. 58 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Тази година победител Вурст от Австрия , догодина Шпек от Петрохан , баси !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 59. 59 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Голям праз,една брада. Както лейтенант Грубер казва "Война е, нямат сапун да си бръснат селянките мустаците."

 60. 60 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Брадатия триумф на едно австрийско е по-точното заглавие
  Въпросното нещо не се смята нито за мъж, нито за жена.
  Та исках да кажа, че този триумф сигурно е увеличил с 5% анти европейските настроения в България.
  Продължавайте да се кефите

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 61. 61 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Както видях един коментар :
  Wurst case scenario

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 62. 62 Профил на abelev
  abelev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Много хубава статия! Само една малка забележка: Кончита не е трансполова, а травестит. Което не е обидна дума.

 63. 63 Профил на bg_russian
  bg_russian
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни само едно, а именно: защо, ако мъж излезе на улицата, започне да крещи, че е жираф и да пасе трева просто го прибират в лудницата; щом почне да декларира, че е жена и да се мъчи зорлем да мине за такава, всички трябва да му образуваме шпалир и да се възхищаваме на "таланта" му и "правата" му?

 64. 64 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "yavooor":

  ++++++++++++

  rock n' roll is king!
 65. 65 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Има ли значение сексуалната ориентация,ако изпълнението си го бива?
  Защо е този сексизъм?

  Tony
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  БХК - това казва всичко!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#65] от "Free person":

  Има значение.
  Като го гледам това нещо от австрия и ми става зле, все едно гледам повръщано.
  Как да ти го обясна... гнусно ми е.
  Какво ти разбира моята природа от европейски ценности

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 69. 69 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2283 Любопитно

  Авторът е твърде пристрастен. Не е силен в дисциплината, която е избрал да учи. Не мразим Кончита, просто не я харесваме.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 70. 70 Профил на aleva
  aleva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "1951":


  Глупост е да се разделят хората на добри и лоши хомосексуалисти. Едните са ти по-симпатични-т.е. имидж машината си е свършила работата. Опитваш се да демонстрираш толерантност и широкоскроено отношение към света, а това си е псевдо-толератност.
  Постижението е фундаментално в случая- Кончита има право да се изявява по начинът по който изглежда и да се конкурира на равни начала с всички останали. Успехът и при една аудитория от 180 милиона, повярвай ми, не се дължи само на визията или на лобито.
  ---
  Не знам дали ти е известно, че когато Фреди Меркюри се разболява от болеста, която тогава още няма име, на въпрос на приятел взема ли някакви мерки той отговаря: "Не ме е еня, правя всичко с всеки."
  Такова е било времето, малко се е знаело за СПИН, но до колко е парадирал или не със сексуалноста си, ти не можеш да си сигурен, не е имало и такъв фокус в медиите тогава. Дълго време за Елтон Джон и други се пазеше сравнително мълчание в медиите и едва когато се етаблира до някъде хомосексуализма се попропука и мълчанието.
  Трудно ли е да се приеме, че е трибут на времето да се играе с открити карти по отношение на половата ориентация и по този начин?
  Колко ли ненавистни коментари са поели привържениците на коминг- аута, на тези които за теб сега са ок, преди 20-30...

 71. 71 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#31] от "grod":

  Абсолютно!
  Вурст: "Ние сме единни и не могат да ни спрат".

  <<И Исус го попита: Как ти е името? А той Му каза: Легион ми е името; защото сме мнозина.>>

  Апокалипсисът апокалиптичен
 72. 72 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Само да напомня на всички противници на признаването на правата на гейовете, че допреди само няколко десетилетия, същото беше положението с правата на жените. И не ми излизайте с тезата че равни права на жените е "нормално", а равни права на гейовете не е, защото вашите прадядовци нямаше да се съгласят, ама никак, а и има огромни части от Света, където те още нямат права. Вие смятате тези части на света за "назадничави", нали? В случая вие сте в тяхната роля, замислете се.
  Хората искат просто равни права, и да не се налага да се крият. Нито са тръгнали да правят секс по улиците (поне не повече от хетеросексуалните), нито ще ви заразят с хомосексуализъм.
  А равни права за всички, ето това са Европейските ценности.
  Сега имаме за напълно нормално жените да имат всички права на мъжете, след няколко десетилиетия, или по-скоро, ще бъде същото и за гейовете. Освен ако фашизма не се завърне пак. Защото той е точно това - някой хора да обявят себе си за по-хора от останалите. И всички знаем как завършва това.

 73. 73 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#67:"Bulgarische Motoren Werke"]БХК - това казва всичко! [/quote]

  НБУ - също. Навремето американците решиха да създадат сравнително масов университет, който да е контрапункт на СУ. Измъдриха НБУ, в който един от главните акционери е Иван Костов, ама това не се говори много от нашите "обективни" медии. След това, по времето на Борисов дейността на един измислен министър на образованието, по съвместителство и ректор на НБУ, се сведе почти изцяло до това да се натрапи нов закон за академичните степени и длъжности, благодарение на който всеки селски "университет" или перачница на пари барабар с НБУ да може да произвежда на конвейр кадри и така да легитимира образованието на килийно ниво, което предоставя.
  И накрая, защо по време на окупациите на СУ, нямаше такива в НБУ, а окупаторите го позваха като база. Ами прозрачно - да се нанесе икономически и изобщо удар на "червения" СУ, от който да се възползва "синия" НБУ.

 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не харесвам Путин,но не харесвам и натрапчивото демонстриране на хомосексуалността.Така че не слагайте определения от рода на"Който не харесва гей парадите е последовател на Путин".Това са две съвършено различни неща и нямат нищо общо.

 75. 75 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Авторът нещо много е объркал понятията(разбираемо от това как си изкарва парите)-не може да сравняваш Уайлд с това нещо.А за почитателите на музиката намесата на името на Фреди Меркюри е направо кощунство.
  Нещото просто няма талант-такива изпълнители има по пейките на всеки европейски град.
  Малоумниците гласуваха за него защото е натрапено, че е много модерно и либерално да подкрепяш различните,да им дадеш шанс и т.н.
  Фреди беше звезда защото беше велик музикант, а това нещо ще е звезда в гей-клубовете защото е техния победител.след 2 -3 месеца този ще пее за 200 евро на вечер, а след година никой няма да се сеща за него.
  Ама авторът ще се е отчел със статия по въпроса и ще си седи на хранилката.

 76. 76 Профил на gelethian
  gelethian
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Както няколко съфорумци споделиха по-горе, аз нямам проблем с равните права на ЛГБТ общността. Проблемът, който виждам е друг - ако кажа "Не харесвам Бон Джоуви", никой не ме нарича нетолерантен, комунист или ме обвинява, че не споделям "европейските ценности". Хората просто дигат рамене и се приключва. Като кажа "Не харесвам Азис или Кончита Вурст", веднага се намира някой да ме обвини, че съм хомофоб, комунист или не споделям "европейските ценности". От тук се налага чувството, че да споделяш "европейските ценности" в същността си изискват да харесваш и да се възхищаваш на ЛГБТ хората. Всъщност мое право е да не харесвам, който и да е човек, бил той/тя нормален или член на ЛГБТ общността, доколкото не му нарушавам правата. Обратното важи също - всеки има право да не ме харесва ако не ми нарушава правата. Казвайки ми какво да харесвам или да не харесвам обаче е директно нарушаване на правото ми на свободен избор.

  Alea iacta est!
 77. 77 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2283 Любопитно

  До коментар [#72] от "massa":

  Защо така назидателно? Имам ли право да не харесам нечие изпълнение, ако певецът е транссексуален, гей или от някаква малцинствена група или не?! Ако е бял, хетеросексуален и християнин, няма проблем, нали така? Мога да не го одобрявам. Сравненията между жените и хомосексуалните са нелепи. Като жена протестирам срещу това. Като почитател на творчеството на Оскар Уайлд категорично протестирам всеки гей да бъде сравняван с него по този признак, дори да е човек на изкуството. Никой не е преследван за своята сексуалност в Австрия в наши дни. Но и никой не може да бъде обвиняван в дискриминация, когато изразява негативно мнение относно нечие изпълнение, само защото певецът е хомосексуален.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 78. 78 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#70] от "aleva":

  Драга ми розова (или с цветовете на дъгата) кръстоноске, дяла хомосексуалистите на такива, които са първо някакви други и после хомосексуалисти и на такива, които са най-вече хомусексуалисти и после са нещо друго (певици, примерно).

  Цензуриран от "Икономедиа"
 79. 79 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#57:"aleva"]някои дори са си плащали да ги погледат.[/quote]
  Да, в цирка – като куриозни грешки на природата...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 80. 80 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#72] от "massa":

  Всички права си имат геювете.
  Изглежда си като мъж, ходи на работа, има право да гласува, има право вечер да си завира каквото иска отзад.
  Какви права им липсват?
  Да осиновяват деца? - това не е право.
  Никой няма "право" да осинови дете.
  Деца се дават само на нормални семейства.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 81. 81 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 438 Весело

  Абе после австрийците да не се сърдят на филми като "Бруно". Явно Саша Барон Коен е пророк!

 82. 82 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Победата на един изрод.

  Това е точното заглавие.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 83. 83 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Искам покорно да запитам:
  Българският хелзинки комитет толерантен ли е към
  ДНХСОХ?
  Абревиатурата не е призната от никого разбира се и няма лоби и означава "Доскоро нормални хетеро-сексуални обикновени хора"

  И кога ще се заемете с трагедията на хората в Украйна? Там май никой не страда! Или жената с брадата е по-важна от съдбата на милиони обикновени нещастници..

 84. 84 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#76] от "gelethian":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  Аз нямам нищо против трансексуалните хора, даже съм толерантен към тях, НО въпросната Кончита в свои интервюта е обявила, че не иска да бъде нито мъж, нито жена... това НЕ е нормално за трансексуалните, които знаят какъв пол искат да бъдат! Така, че тази/този дори и трансексуален не е, а някакъв много обърка индивид!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#46] от "asbroad":

  ..и ме пита сина ми кво е това?
  - ми тва тате е свободата да се показваш както искаш..
  - а що го дават по телевизията?

  това уважаема (и;о) е безсрамната детска логика която громи цялата ви скъпо платена пропаганда, от която аз трябва да спася детето си!!!!

 87. 87 Профил на bg345
  bg345
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Авторът Радослав Стоянов е студент по психология в НБУ и активист за равните права на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора (ЛГБТ). Той е жалбоподател ..."
  Да ви поздравя нбу - каквито ви студентите - такива ви и темите ... Това ли е най-важното?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 88. 88 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#80:"iSiktir"]Деца се дават само на нормални семейства.[/quote]
  Ами точно за това говоря. Никой не може да каже кое е "нормално". За прадядо ти е било нормално жените да са нещо като пералня-печка с която може да се прави секс. За повечето от нас това вече не е така. Според вас е по-добре детето да израстне по домове, отколкото да е в семейство, макар и на "обратни".
  Далеч съм от мисълта че ще убедя хомофобите че гейовете са хора които също имат права, не съм аз този човек. Времето ще го направи само.
  И сравнението ми с правата на жените е съвсем точно, но за съжаление е много неудобно за вас.
  Всеки има право да харесва или не нечие изпълнение. Обаче в случая основната критика е че видите ли била с брада. Това е проблема. А и хората са си казали мнението, тя спечели конкурса с гласуване, не е назначена за победител от ЕС. Така че хората са я харесали. Мразете си на воля, Света върви напред и така.
  А това че ЛГБТ имали равни права с нас "нормалните", няма смисъл от коментар.

 89. 89 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аз нямам нищо против каквато и да е сексуална ориентация. Но все пак външния вид на тази дама е проява на лош вкус. Също както няма нищо лошо или грозно в едно голо човешко тяло, но да се явиш на конкурс за песен и да пееш по пишка, само и само да привлечеш повече внимание, е проява на лош вкус. Смятам, че хората са подразнени не толкова от сексуалността й, която си е нейна работа, а от проявата на лош вкус в избора й на средства за привличане не вниманието.

  Голотата и сексуалността (каквато и да е) имат свеоето място на сцената, стига да не са самоцелни. Червената линия наистина често е твърде тънка, защото и самата сексуалност име своето място на сцената.

  Факт е и че хората често имат двойни стандарти, когато става дума за лош вкус - например голяма част от възмущаващите се от външния вид на Кончита, нямат нищо против да гледат на сцената полуголи и преднамерено младолики момичета, които се държат демонстративно и провокативно хомосексуално (Тату), но биха били доста по-нетолерантни ако това бяха момчета.

 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  До коментар [#50] от "vinetu":

  Много интересна информация си споделил в коментара си... която, показва какви неща се случват в САЩ днес.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ден до пладне е този триумф,ако се крепи само на брадата. Тя преди години Джордан се яви ,като разчиташе на големия си бюст( само едната-5кг) , ама не я оцениха подобаваща..де да е знаела да си пусне брада...

 92. 92 Профил на aleva
  aleva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#78] от "1951":

  искаше да кажеш деля и това обобщава всичко за теб, а иначе историята ще се произнесе за Кончита, слава богу не ти.
  И точно тези, които сега се възмущават "не пипайте Оскар Уайлд" ако му бяха съвременници дали щяха да са в състояние въобще да четат, но вероятно охотно биха крещяли, "да се разпне".

 93. 93 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 560 Разстроено

  толерастия + плурализъм = Конч . . . (онова дето даже ме е гнус да го напиша)

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 94. 94 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Чудя се Русия защо прие наградата си преди 3 г от лошата Евровизия? Май няма лоша реклама? За Путин...

 95. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  "НБУ - също. Навремето американците решиха да създадат сравнително масов университет, който да е контрапункт на СУ. Ч

  Митре, що не си погледнеш недоразуменията Бургаски и Варненски свободни университети.Пълни с бивши доценти по марксизъм ленинизъм, ниво СПТУ , свърталища на новата евроазийска мода?

  НВУ София поне държи някакво ниво

 96. 96 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Хайде да се разберем. Единственият гей с брада, когото обичам и уважавам, е сър Иан Маккелан в ролята на Гандалф.

  И като е някакъв свой пол, защо така усилено имитира най-ярките биологични черти на женствеността- големи очи, лъскава коса, походката...това са все биологични, строги граници на пола, не са социална конструкция.

 97. 97 Профил на lusilu
  lusilu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най- пристрастно написаното което съм прочитал досега !

 98. 98 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Очудва ме колко тесногръди коментари прочетох в иначе интелигентния форум на Дневник. Човекът Кончита е важен. Ако не нанася вреда на други хора, т.е. ако не развращава невръстни деца, ако не изнасилва, не краде, не убива - нека го/я оставим да бъде такъв, какъвто е избрал да бъде.
  Определено предпочитам едно подобно същество (ако не върши горните престъпление) пред едри вредители като Дудука, Пеевски, Волен и огромната компания, която всеки от нас може да нареди пред, до и след тях.

 99. 99 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Учудва ме, а не Очудва ме. Моля за извинение!

 100. 100 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Като ви омръзне Кончита, насладете се на Верка Сердючка...http://www.youtube.com/watch?v=JRJj-11X2yQ

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK