Шрьодеризация

Путин и Шрьодер

© Reuters

Путин и ШрьодерВ деня на фарсовите референдуми в Донецк и Луганск германският вестник "Велт ам зонтаг" публикува интригуващо интервю с бившия канцлер на Германия (1998 - 2005) и настоящ храненик на "Газпром" Герхард Шрьодер. Поводът беше, разбира се, възприетото от мнозина като скандално доотпразнуване на 70-ия му рожден ден посред украинската криза в края на април в Санкт Петербург - и сърдечната му прегръдка с руския президент Владимир Путин пред бляскавия Юсуповски дворец.


Наред с обясненията, че двамата все така се посрещали от 14 и кусур години, днешният председател на Съвета на акционерите на газопровода "Северен поток" разсъждава и за опасенията, че Москва може да посегне и на балтийските републики. "Представата, че Русия би имала интерес да се намеси в държави от НАТО, няма нищо общо с реалността. Източноевропейските страни членуват в ЕС и НАТО повече от десетилетие. Впрочем присъединяването им завърши по време на моето канцлерство, без Русия да се противопостави. Тъй че сигурността и суверенитетът им е гарантиран", казва някогашният лидер на германските соцалдемократи.
Друго авторитетно издание - списание "Шпигел" - в същия ден написа, че Берлин се тревожи заради нарастващото руско влияние в България. "Вътрешни документи на федералното правителство предупреждават, че Русия превръща България в предмостие към ЕС. Една трета от икономическата производителност на страната директно или индиректно се контролира от Москва", информира статията.


"Шпигел" посочва, че управляващата коалиция от БСП и ДПС
е смятана за верен помощник на Москва


В тези партии били събрани бивши комунистически кадри, сътрудници на тайните служби и богати олигарси, които въртят бизнес с протежетата на Путин. "Връзките са толкова тесни, че Русия пряко въздейства върху законодателството", разказва иначе лявото списание, като споменава поверителните писма на "Газпром" до българското икономическо министерство, които дават указания как да се изменят законите в полза на проекта "Южен поток".


И накрая отново изниква името на Шрьодер - в близките дни той щял да посети България, за да подпомогне предизборната кампания на социалистическите си другари.


Дума срещу дума: Според бившия канцлер страховете от руска интервенция в натовски страни не са реалистични, докато според германското правителство тази намеса е вече факт в България. Същият между другото се хвали пред "Велт", че бил "абсолютно независим" в решенията си като шеф на надзора на "Северен поток", нищо че "Газпром" държи 51%. Интересно е тогава да узнаем


по чие ли решение
Шрьодер идва в България


Едва ли е по собствена инициатива, след като отдавна не заема никаква позиция в социалдемократическата партия, не се занимава с политика (официално), а видимо се е отдал предимно на осребряване на приятелството си с Путин.


Някогашният министър-председател на Долна Саксония, произлизащ от бедно семейство, надали заслужаваше такова внимание, ако не влагаше свръхусърдие в заработването на милионите от "Газпром". В интервюто за "Велт" Шрьодер се мъчи освен това да убеди публиката, че дълбоката му връзка с Русия се дължала не толкова на приятелството с Путин и осиновяването на две русначета, а най-вече на руско-германското минало. "Моето отношение към страната и хората се корени в историята. През Втората световна война ние, германците, бяхме отговорни за смъртта на 25 млн. души в тогавашния СССР. Помирението с Русия за мен граничи с чудо", споделя левият юрист, когото пресата едно време иронизираше като Genosse der Bosse (Другаря на босовете) заради топлите му връзки с големите предприемачи.


Някой ще повярва ли изобщо, че едва ли не от чувство за историческа вина той се заел да "сдобрява" двата народа, като прокарва газопроводи между тях? И въобще защо е нужно да се обяснява, да ниже трагично-комични оправдания, когато е повече от ясно, че в дъното стоят пари, много пари, взаимни услуги и стари обвързаности по линия на тайните служби и партийните брудершафти /виж карето/?


Малцина си спомнят, още по-малко у нас, че през пролетта на 2002 г. канцлерът Герхард Шрьодер опрости на Русия 7,1 млрд. евро дългове от времената на ГДР. Шрьодер и Путин се договориха тогава на среща във Ваймар, че Москва ще плати на Берлин само 500 млн. евро от цялото задължение в размер на 7,6 млрд. евро (6,4 млрд. преводни рубли). Борчът е натрупан от неплатени доставки на стоки от ГДР за някогашния Съветски съюз. Подобно великодушие няма как да остане невъзнаградено, а само можем да гадаем колко още взаимноизгодни сделки от този род спояват дружбата между двамата. Крилатата фраза на Шрьодер от 2004 г. за убедеността му, че Путин бил "кристалночист демократ", сигурно е една от най-скъпите реплики в историята на политическия пиар.


"Шрьодер опрости дълга на Путин по време, когато приходите на Москва скачаха до небесата заради ръста на петролните цени. Днес Русия няма дългове, а Германия е силно задлъжняла. Като частно лице Шрьодер днес е милионер благодарение на Путин и "Газпром". А бившият президент Кристиян Вулф бе изправен на съд по подозрение в корупция за 700 евро", коментира във Фейсбук журналистът и дългогодишен кореспондент на списание "Фокус" в Москва Борис Райтшустер.


Той допълва, че в руската езикова практика вече се използва терминът "шредеризация" (шрьодеризация) - когато някой продава интересите на страната си. Бившият вицепремиер Борис Немцов пък обяснява неологизма като "приватизация на известни западни политически и бизнес представители".


Заради подобни обвързаности и другарства няма място за еуфория в момента и покрай сгъстените облаци над "Южен поток". Какво решава Европейският парламент или какво мислят повечето българи за проекта е едно, а съвсем друго са съображенията на висшата политика и бизнеса в националните столици. И тук не става дума толкова за Брюксел, колкото за договорките между Берлин, Париж и Москва, с известно участие и на Рим. Основен купувач на газа така или иначе е Германия - най-големият клиент на руско гориво в Европа, а апетитите на могъщи концерни като BASF и "Сименс" са очевадни. Съдейки от страницата на консорциума, "Южен поток" не изглежда спрян, нито обречен. Може да се види например обява за наемане на служител за свръзка между компаниите, базиран във Варна и в руското черноморско пристанище Анапа. А технологичният гигант "Сименс" вече сключи договор за доставка на електронните системи и контролни уреди за офшорната част.


В средата на март на среща със журналисти президентът на германския ортак "Винтерсхал" (дъщерно дружество на BASF) завоалирано намекна, че сътрудничеството с "Газпром" е неизбежно, тъй като компанията няма собствени газови находища, спря добива в Либия и иска да се концентрира върху технологичното развитие. А кой е по-желан партньор за това от богатия на находища, но технологично изостанал с десетилетия руски газов концерн?


От Берлин идват и сигнали, че канцлерът


Ангела Меркел е подложена на силен натиск
от едрия германски бизнес да смекчи тона към Русия


и да не настоява за тежки икономически санкции в украинската криза. Меркел, изглежда, среща бойкот и от собствените си партийни редици, до които стигат попълзновенията на Москва, щом като без нейно съгласие на купона със Шрьодер и Путин в Питер се появи и външнополитическият говорител на християндемократите Филип Мисфелдер.


Трагичният извод е, че бъдещето на "Южен поток" е в правопропорционална корелация със ситуацията в Украйна. Колкото повече се влошават нещата в страната, толкова по-несигурен става проектът. Но успокоят ли се, постигне ли се мир в близко бъдеще, газопроводът ще бъде построен. Най-малкото защото европейското одобрение може да бъде продадено срещу (привидно) умиротворяване на Путин. А това в крайна превръща играта в дяволска, тъй като е повече от ясно, че "Южен поток" заличава преимуществата на Украйна в транзита на руски газ. С други думи: в замяна на спокойствието Украйна може да се окаже пожертвана (за кой ли вече път?).


А за България все по-ярко се очертава въпросът
в каква степен "шредеризацията" вече е необратим процес


Т.нар. освободителка винаги е гледала на нас като предмостие - някога за Константинопол, днес за ЕС. Би било добре нашенските пишман русофили да прочетат един документален сборник, излязъл още през 1935 г.: "Авантюри на руския царизъм в България. Документи от царските архиви" (първо издание в Москва, на бълг. изд. СТЕНО, Варна, 1991). Сред множеството цитирани телеграми и други руски дипломатически източници за заговори, интриги, планове за окупация и полуокупация, убийства и опити за покушения, които "освободителите" приготвят на "освободените", изпъква една изключително откровена бележка от Александър III върху депеша от мисията в Букурещ през юли 1887 г. След абдикацията на княз Батенберг в страната бушува остра политическа криза, управлява регентски съвет, блокиран от борбата между русофили и русофоби, из провинцията вилнеят въоръжени шайки. Върху съобщението за нарастващ хаос и нестабилност императорът собственоръчно написва: "Колкото по-зле е в България, толкова по-добре."


За повече от 120 години отношението към Задунайская явно не се е изменило съществено, след като в наши дни двама руски дипломати говорят, че българите и румънците заслужавали да бъдат наритани с шутове там, където им е мястото. Менят се думите и изразните средства, но не и (нео)имперските нрави. С интервюто си от ноември 2006 г. руският посланик в ЕС Владимир Чижов трайно наложи израза "България като руски троянски кон", ето че сега и в Берлин се осъзнаха, че София действа като руско предмостово укрепление (т.нар. Brückenkopf).


На официално ниво Москва все пак не крие, че гледа на България като на централен елемент в бизнеса си със Стария континент. В концепцията за външната политика на Руската федерация, подписана от Путин през февруари 2013 г., например четем: "Балканският регион има важно стратегическо значение, включително и като основен транспортен и инфраструктурен възел, през чиято територия се осъществяват доставките на нефт и газ за Европа." Дори само това изречение е достатъчно, за да покаже, че Русия няма лесно да се откаже от "Южен поток".


Добрата новина от неделя насам е, че поне в Европа вече нямат никакви илюзии за подценяваното досега руско влияние в България. Но за да го преодолеят или поне ограничат, първо трябва да се справят с техните си шрьодери у дома. Какво ние да сторим с нашите е задача пред тукашното общество. Инак след някоя друга година в руските тълковни речници срещу "шредеризация" току-виж пише: "мягкая форма болгаризации".Кой е управляващият директор на "Северен поток"
Матиас Варних, колегата на Шрьодер, който също като него се беше строил пред Юсуповския дворец в очакване на Путин, е някогашен щатен служител на източногерманското Министерство на държавната сигурност ("Щази"), офицер за специални поръчения към Първо главно управление (HVA, външното разузнаване) с псевдоними "Икономист" и "Артур". До падането на Стената той шпионира западногермански компании, а според вестник "Уолстрийт джърнъл" познанството му с Путин датира от 80-те, когато днешният руски президент служи като агент на КГБ в Дрезден. Подготвен да инфилтрира западната банкова система, офицерът Варних постъпва на работа в "Дрезднер банк" през 1990 г., а след Обединението създава представителството й в Русия. Първият клон е открит в Санкт Петербург, където Путин, по това време председател на комисията по външноикономически връзки в кметството, отговаря за привличането на чужди инвестиции. До 2006 г., когато отива в "Северен поток", Варних управлява инвестиционното звено на банката за Русия и ОНД "Дрезднер Клайнворт Васерщайн", а според германските медии изключително успешните й сделки в този период се дължат най-вече на близките му връзки с някогашния дрезденски резидент на КГБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Няма лоша реклама за ... комуноидни изверги?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  Путинизация, Шрьодеризация и прочие Сатанишевизации.

  Продажнизация и жополизация. Защото сме социалисти!!!

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не случайно КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА се борят с галвния злодей - Шрьодер. Не може да носиш такова име и да не си Сатаната!

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#0:"статия"]"Шпигел" посочва, че управляващата коалиция от БСП и ДПС
  е смятана за верен помощник на Москва[/quote]

  Факт...Не се целуват директно с бащицата а от околовръстното се мляскат....


  Станишев се срещна с делегация от Китайската народна република

  http://frognews.bg/news_69902/Stanishev_se_sreshtna_s_delegatsiia_ot_Kitaiskata_narodna_republika/

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Авторът на горната наброска не познава фактите.Шрьодер е предтсавител не на ГАзпром, а на немските акционери, които все пак държат 49% капитала на Северен поток.

 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 793 Весело

  Искам да видя как Германия спира Северен поток, за да накаже Русия и ще повярвам във всяка дума

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Заглавието казва всичко ! На Шрьодер му се иска да направи Голям шлем Северен и Южен потоци, но няма да му се отвори парашута ! Южната птичка няма може да "прелети" Черно море !

 8. 8 Профил на Spell checker
  Spell checker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  (1998 - 2008) > (1998 — 2008 г.)

  купона със Шрьодер

  А това в крайна превръща играта в ...

  Но за да го преодолеят или поне ограничат > Но, за да го преодолеят ...

  The truth is in the details.
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Днес Русия няма дългове, а Германия е силно задлъжняла."

  Възможно е германският държавен дълг като процент от БВП да е по-висок от руския, но по принцип Русия има значителни по размери дългове. Вероятно те са една от причините за въздържаната позиция на някои западноевропейски кредитори във връзка със сегашната политическа криза.

 10. 10 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ха ха ха
  Какво се учудват всички!
  Сякаш не знаят дереджето на обикновения българин!
  Олигархичния ни модел говори!
  Малко доволни и много недоволни!
  А недоволството не може да се скрие от стотина тролове и платената журналистика!
  Недоволството ще намери форма да се изрази!
  Особено ако се затвори пътя на спасението-емиграцията.
  За това нашия елит иска да има отдушник/емиграцията/ , макар че този отдушник подкопава и разрушава държавата. Най-ценното се губи - хората.
  Така и ще ни подменят!
  Защото природата празни места не държи!
  Може и мюсюлмани да са/най-вероятно/.
  Но това си важи и за Европа.
  Колко ум трябва ,за да се шегуваш с това! Бъдещето на децата ни!! И безсмислието на жертвите на нашите предци!
  Ние разрушители ли сме!?!?!/
  Парите ни разрушиха!
  Не сме първите , няма да сме и последни!

 11. 11 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ние се обединяваме само когато воюваме.Така,че нещо трябва да ни разтресе, че да се обединим и оправим.Бойната техника руснаци и американци да сия наврат отзад.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  Кагебиста е привлякъл на своя страна всички които нямат морални задръжки . Никой нормален не би играл по свирката му.
  Шрьодер ще бъде запомнен не като канцлер а като слуга!

  klimentm
 13. 13 Профил на hairsuz
  hairsuz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До reakzioner #5:
  Фактите говорят, че германските акционери не държат 49%, както твърдите, а 31%. Останалите 18% са на холандската Gasunie и на френската GdF Suez. "Газпром" е най-големият, основен акционер, който доставя горивото. Значи той поръчва музиката. Мислите ли, че другите могат да му се възпротивят, да не се съгласят и пр.? Та без него са никои, няма газ, няма и кинти. Доста наивно е да се вярва, че Шрьодер може нещо да направи през главата им.

  www.nord-stream.com/about-us/our-shareholders/

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#6] от "sa6":Искам да видя как Германия спира Северен поток, за да накаже Русия и ще повярвам във всяка дума "

  -Задоволява се със спирането само на Южния.
  Няма да вярваме!

 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5151 Неутрално

  До коментар [#5] от "reakzioner":
  Пак не си разбрал. Авторът казва същото.
  ПП. И тази статия не ти харесва, нали? Не е достатъчно путинофилска. Чудя се защо не се откажеш от Дневник?

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  по чие ли решение
  Шрьодер идва в България
  ............
  Вчера имаше атентат в Германия срещу Шрьодер, бомбен атентат.
  Както и да е, за друго искам да кажа. Покрай атентата лъсна и истината, Шрьодер е в съвета на Банката на Ротшилд.
  Ротшилд е направил прием, в чест на Шрьодер и неговият рожден ден, който бе на 07. Април...На приема е имало и руснаци. Това е връзката, едната кукла на коци е Путин, а нейният съветник - Герхард, зад тях конците ги дърпат обаче съвсем други, намиращи се в САЩ.
  "Nun darf Altkanzler Gerhard Schröder seinen Geburtstag auch noch auf Kosten der aristokratischen Rothschild-Bank feiern. Die private Bankengruppe richtet eine Feier im Taunus aus. Offenbar auch mit russischer Vertretung."
  http://www.focus.de/politik/deutschland/nette-feier-im-taunus-nach-putin-sause-schroeder-feiert-geburtstag-auf-einladung-von-rothschild-bank_id_3838137.html

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пазете се от тези двамата на снимката. Те крадат от ВАШИТЕ джобове.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Амо добри текстове , Дневник ..
  Но -почесто трябва да СА ..!!!!
  Все пак става дума или за много пари - на гърба на българина или за АСПИРАЦИИТЕ на Империята на ЗЛОТО - отново да управлява , чрез агентите си - нещастна България .....

  BIG AL
 19. 19 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Големият проблем на България не е т.н. шрьодеризация, а наличната БУЛГУРИЗАЦИЯ. България отдавна е булгуризирана. На власт са посредствените, неуките, незнаещите, неможещите и навеждащите се! За съжаление не само в "ляво", но и в "дясно". Щом Боко Рапона е символа на българското "дясно", нещата е ясно, че няма да се оправят. Така че този народ ще продължава да си сърба попарата, след като не му идва ума в главата. И след като продължава да избира "гоцета", "прашки" и "рапони" да го управляват.

 20. 20 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Още по-лошо е. Шрьодер изтегли подписването на договора за Северен Поток с три месеца напред, подписа го и тогава подаде отставка и предизвика избори, които загуби. Т.е. тъй като не беше сигурен, че ще спечели изборите и за да не рискува пропадането на Северен Поток измести подписването за до подпише докато е още на власт. И веднага след като загуби изборите напусна парламента и стана шеф на надзорния съвет, а не представител на немските акционери, както някой писа по-горе. Т.е. лично Путин го назначи на този пост. Освен това Путин му подари за осиновяване две руски деца и Шрьодер ги осинови в Русия, защото заради напреднала възраст нямаше право да става осиновител в Германия. Пълна гадост.
  Но от това не следва, че всеки има право да върши гадости. Той стана шеф на Северен Поток след като спря да се занимава с политика. Заради него и още два три случая немците приеха закон, който задължава политиците да изчакат поне 2 години преди да заемат постове в частни предприятия. Т.е. да им позавяхнат връзките с политиците и да са по-малко интересни на фирмите.
  В интерес на истината, действащ политик не може да оцелее след подобен скандал. Собствената му партия го изхвърля, защото избирателите я наказват жестоко. Либералите от 14% спаднаха на 4% и не влезнаха в Бундестага, защото прокараха закон за намаляване ДДС-то на хотелите. Съсипаха ги от критики. Т.е. от нас си зависи дали ще търпим такива политици.

 21. 21 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  [quote#6:"sa6"]Искам да видя как Германия спира Северен поток, за да накаже Русия[/quote]

  До коментар [#6] от "sa6":

  И защо так а с лошо срещу руските интереси?
  Нали нашите комунисти сте за печалбата и далаверата на г@зпромци? И за комисионите да не забравя?

  А?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Шрьодер е пример за това, че никога не е късно да станеш за резил. Тъжното е, че щедрите му подаръци и четки към Путин са имали цел, която стана ясна едва после.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Весело

  До коментар [#6] от "sa6":

  То ще стане след около четири години,когато Германия и ЕС почнат да внасят газ от САЩ,Близкият Изток,Африка и Украйна! Тогава Путин ще види кон боб яде ли!
  Апропо,казах Украйна защото тя има газови находища от четири (4) трилиона куб.м.! Но руската подлога Янукович нарочно не ги разработваше...

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3044 Весело

  ЕС няма да спре ЮП силово. ЕС само ще намали покупките от Русия в дългосрочен план. Колко ще се натоварват и колко ще печелят двата патока е грижа на техните акционери.
  Апропо и България става акционер.

  подпис
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Че Шрьодер е от нашите, какво не му харесват?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да , ама Шрьодер е като бяла лястовица в Германия, а у нас "белите лястовици" са ЯТА.... от предатели, родоотстъпници и рускогъзолизци за трохи, губим последните си устои на нормалност....

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  На дъното на всяка мръсна сделка са тайните служби на тоталитарните държави.Без лустрация ЕС ще затъва ,защото конците дърпа КГБ

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И Меркел се присъедини към Шрьодер и даде съгласие правителствата на освободените от фашистко иго новоросийски републики да участват в преговорите с ЕС и хунтата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не знам защо, но имам чувството, че няколко дни поред на това място се появява една и съща статия: Шпигел, Дойчевеле, сега пък Шрьодер. Дневник е все пак икономически вестник, нямаше ли да е по добре, да се направи анализ, колко газ трябва на България, колко струва, и как да се набавя, Южен поток е необходим по-скоро на централна европа, а ние така и не разбрахме, какви са точно параметрите на проекта! А и не на последно място, не считате ли, че това може да се окаже поредната геополитическа игра на големите сили, за която ние за пореден път няма да сме подготвени!

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Всичко е ясно, но не ми е ясна тази загриженост за украинското място в геополитическия пренос на газ.
  "А това в крайна превръща играта в дяволска, тъй като е повече от ясно, че "Южен поток" заличава преимуществата на Украйна в транзита на руски газ."
  Искам само да напомня, че преимуществата на Украйна в преноса са за наша сметка. Дъмпингът на Украйна вече заличи няколко наши производства, които в нормална конкурентна среда щяха да съществуват. Както и работните места тук.
  Да ги спомена.
  Химко - Враца.
  Заводът за стоманени тръби в Септември.
  Два от циментовите ни заводи.
  Няма да коментирам дългът на Украйна от близо 100 милиона долара към страната.
  Та защо е тази загриженост за геополитическите предимства на украинската газопреносна система, която влачи руски, а не американски газ към Европа? Така както Южен поток ще го влачи, но ще увеличи българските преимущества, по логиката на автора.

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Знаете ли кое е странното? Че у нас, за четвърт век вече, липсва честна и откровена дискусия на тема "Руската политика спрямо България през последния век".

  Вместо нея какво имаме? От една страна истерчни крясъци от пръскащи слюнки усти, тресящи се от патологична, злокачествена русофобия. От другата страна - захаросано-сантиментални балади на тема "вечна благодарност и покорност пред великата ни освободителка", изпълнени с такава лигава лицемерност и най-откровена простотия, че да му се доповръща на човек.

  Ето затова и днес са смущаващо малко хората у нас, които да имат вярна и реалистична представа и за Русия, и за намеренията й на Балканите, и за последиците от тези намерения върху балканските народи.

  И двете описани по-горе страни изглежда нямат никакъв интерес обективните истини да достигнат до обществността. Видимо ги устройва ширещото се невежество и по всичко личи, че не намират нищо осъдително във водената примитивна пропаганда (и от двете страни) и продължаващите крясъци.

  Невежеството е сила, знанието е тъга.

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Не знам в Европа подценяват или не руското влияние у нас, но нито те, нито ние трябва да подценяваме ролята на руски троянски коне на повечето от европейските, да не говорим за българските социалисти ( не съм убеден че имат нещо общо дори с идеологията на социалдемокрацията и бих ги нарекъл комунисти).
  От край време, още от френската компартия и вестника им "Юманите" не е тайна значителната финансова подкрепа от руските служби за тях. Това е само пример, всъщност в цяла Европа, където им е минавал номера, те са имали и поддържали своята пета колона. Шрьодер е върха на айсберга и благодарение на неговата известност и изключително безочливата му постъпка, той е много удобен да олицетворява процеса.
  Това е и трябва да бъде много добър повод, да сработят съпротивителните ни сили и да отидем да гласуваме. защото Шулц, да не говорим за нашите пишман-социалисти или за началника на ПЕС, ако спечелят достатъчно у нас и не дай Боже и в ЕС, всички ще го закъсаме. И предвид доста незавидния ни хал, у нас закъсването ще се усети много по-силно.
  Затова не се превземайте и халосвайте, избирайте си по прилягащата ви партия/коалиция и на принципа на по-малкото зло ( между другото разликата хич не е малка)) да гласуваме и изненадаме нашите путиновски слуги .

 33. 33 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#32:"tsvetko_51"]всички ще го закъсаме[/quote]
  бря така ли, че какво ни пречи да спрем да купуваме руски газ, или бензин, и на европейците какво им пречи, пречи им това, че парите не миришат, ама сега искат на нас да ни внушат, че за тази истина ние сме виновни!

 34. 34 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 559 Весело

  Да се наложат санкции на Шредер!

 35. 35 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ами гласувайте бе...
  гласувайте...
  гласувайте...
  гласувайте...
  гласувайте...
  ..... но с акъл, не с г*за си!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsvetko_51":

  Другарю Цветко, товарищ старшина, требе да ви уведомим, че в тази игра няма нито социалисти, нито комунисти. Никакви рози, сърпове и чукове, па и петолъчки не се движат по това поле.
  Миналата година BP(Бритиш петролеум) и Socar се разбраха да карат газ около България. И сложиха кръст на европейският иначе проект НАБУКО, като подкараха Трансадриатическият газопровод. В Масква изръкопляскаха на европейската десница весело. Барозу нещо изломоти, но стана очевидно, че Югоизточна Европа включваща и България е оставена на милостта на киевските умници и на московските газодобивници. Е, сделката между BP и Газпром не направи голямо впечатление на местните "аналитици" и старшинки. Щото им е такова нивото. На старшините де. На аналитиците им плащат да си слагат кепенците.
  Къв социализъм, къв комунизъм, какво КГБ и какви плацове закънтяха из подшапковото пространство?
  Е ти една карта в линка, с газови маршрути, а ти се пробвай да видиш къде е България на нея. Онзи, червеният маршрут се оказа оперета от най-ниско качество. Лъжа демек. Европейска измама за балкански туземци.
  http://stavrev.net/wp-content/uploads/2014/05/russia-gas-pipelines.gif

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Статията е обидно спретната "политпросвета".
  Едно време ни ги дуднеха абсолютно същите.
  Само че сега ни цитират едни журналя, а преди - други. От "Юманите диманш" си го помня, че беше станало подигравателно-нарицателно

  А господинът можеше да противопостави за тезата си факти срещу факти.
  За дяловото участие на германците в Северния паток.
  За дяловото участие на ЕНИ в Южния паток, за това, че Италия миналата седмица го обяви за национален приоритет. За австрийските интереси в него. Както и за участието на Сименс, например ...
  Можеше да се захване с очевадно корупционната "оценка" на българската част ...
  Можеше и да предложи алтернативи за българския газов сектор ...

  Можеше ...
  Ама тогава къде отива "политпросветата"?

 38. 38 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Малко се е увлякъл авторът с цитати от 1887. По същата логика можем да правим заключения за сегашното отношение на Англия към нас от изказвания на Дизраели.

  Шроьдер работи за Газпром, а синът на Джо Байден - за най-голямата украинска компания за природен газ. Сигурно е кадърен специалист, но аз лично се съмнявам, че само заради тези си качества е назначен.

  http://www.washingtontimes.com/news/2014/may/13/joe-bidens-son-hunter-head-legal-unit-ukraines-lar/

 39. 39 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Гневно

  Руска подлога...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 40. 40 Профил на krustev
  krustev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#8:"Spell checker"](1998 - 2008) > (1998 — 2008 г.)[/quote]

  (1998–2005 г.)

 41. 41 Профил на Parol4o
  Parol4o
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Шрьодер трябва да се снима с Нешка Робева - всеки си има цена, за да обърне палачинката!

  Колелото на историята се върти!
 42. 42 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#20] от "bawarec":
  Много добре и прецизно на разбираем език обяснение на ситуацията около Шрьодер. Това трябва да го прочетат повече хора! +++++++++++++++++++++++++++++

 43. 43 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "То ще стане след около четири години,когато Германия и ЕС почнат да внасят газ от САЩ,Близкият Изток,Африка и Украйна! Тогава Путин ще види кон боб яде ли!
  Апропо,казах Украйна защото тя има газови находища от четири (4) трилиона куб.м.! Но руската подлога Янукович нарочно не ги разработваше..."

  Ето как американофилчето само стигна до причината за разкъсването на една държава и жертвите, които ще даде народа й- икономически и в жива сила. Вижда се кой ще спечели и следователно е имал интерес да запали Украйна.
  Колкото до Русия, до момента тя търпи само загуби. Обаче, при нея нещата са ясни, трябва да диверсифицира купувачите. Поради тази причина, Путин отива на 20 май в Китай, за да подпише договор за продажба на газ. И когато след 3 години Европа има изградена инфраструктура за внос на втечнен газ и спре да купува, Русия ще е завършила връзката с Китай и ще започне да изнася за там. По тези причини, Южен поток предполагам, че няма да се построи. Също предполагам, че в един момент, ние може да останем без газ, да станем жертва на геополитическата игра или пък да започнем да плащаме повече, което ще загроби още предприятия. Но, така е, ние сме пешка, а тях най-често ги жертват.

 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 724 Неутрално

  То , рубладжии по света има много, но тези тук ни ограбиха държавата, заедно с руските си господари.

 45. 45 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Шрьодер е също руски апологет на руснаците, извършили незаконна агресия срещу своите съседи. Шрьодер разпродади Германия на Путин и след това напусна поста си, за да се превърне в богат инструмент на Газпром като част от наградата си за предателството над Германия и Европа в полза на руснаците и техния план да изнудват Европа с природен газ."
  http://jewishracism.blogspot.com/2014/05/the-kgb-and-stasi-connections-to-putins.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 46. 46 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Любопитно

  Шрьодер, че е враг на Тутраканската селищна система, вече е пределно ясно.

  Обаче терминологично възниква друг газово-корпоративен въпрос:

  Байдънизацията вид шрьодеризация ли е или е друга категория понятие?

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално
 48. 48 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Интереса клати феса, ако все още не сте разбрали.

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":
  Това за шистовия газ в Украйна се знае от мнозина, но точно тези области ще станат част от Русия и император Путин Великий ще сложи ръка на изворчето!! Защо мислиш е цялата дандания за присъединяване към Русия на газовите области? Да не мислиш че обикновените хора в Донеск Лвов Луганск, Донбас... не знаят че децата им ще отидат на фронта в Чечня? референдумите там са пълна порнография, в Крим активноста е била под 28%, но...телевизията казва друго.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много задълбочен и точен анализ на ситуацията - браво на автора !
  Всеки народ си има шрьодерчета, които за няколко сребърника /е, в случая са малко повече.../ са готови да продадат майка си и баща си.
  От морална гледна точка бившият канцлер Шрьодер - дори и като частно лице, предизвиква единствено дълбоко презрение най-малкото заради липсата на елементарно национално, дори обикновено гражданско достойнство, което, за съжаление, често незаслужено се отъждествява с държавата Германия и германския народ. Но пък може такава да е била и целта му - да остане в историята и се помни десетилетия и векове - като пример за виден германец - измекяр, за емблема на германеца - руститутка.

 51. 51 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Шрьодер и Путин са приятели, освобождаването на натовските шпиони е благодарение на Шрьодер, който на тази среща е помолил приятеля си да натисне където трябва!

  И спрете с клишето, че който харесва Путин е комунист!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 52. 52 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Да ви отворя ли защо някои не обичат Шрьодер?

  Беше казал преди години, че Путин е "кристално чист демократ"!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 53. 53 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Гледам "умните" още не са схванали какво стана с Южен Поток OMV направо го набиха без вазелин на противниците на ЮП. Газпром им дава достъп до тръбата да си пренасят газ от Черно Море до Австрия, което е изискване на ЕК и други доставчици да имат достъп до тръбата, за да не противоречи на Пакта.

 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#51] от "Милена":
  Права си. Не всеки ,който харесва Путин е задължително комунист- обикновенно е добре платен кариерист,"бизнесмен" или,ако не е просто зле осведомен, е маргинализиран "патриот",псевдо-националист / обикновено чист ксенофоб или расист / , комплексиран и нереализиран човечец,който намира вина винаги в Запада,конспирациите,"толерастията"....но не и в себе си,никога за нищо не носи отговорност. Понякога случаите плачат за намеса на психиатър......
  Надявам се,че не звуча прекалено жестоко,но говоря от лични наблюдения

 55. 55 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 402 Весело

  Те и Дянков си купиха рашките

  If you listen to fools, the mob rules
 56. 56 Профил на hairsuz
  hairsuz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  То там излиза пълно с гедерейски ченгета, явно по това ги вземат на работа в "Газпром".

  www.dnevnik.bg/sviat/2008/08/25/542144_biznesut_s_bulgariia_nosil_milioni_na_shefa_na_gazprom/

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ≪Една трета от икономическата производителност на страната директно или индиректно се контролира от Москва", информира статията ≫ – казва авторът. А каква част от тази икономическа производителност се контролира от САЩ или от държави на ЕС, никой не ни казва. Не е ясно само, защо контролът на икономиката от Русия е нещо недопустимо, а контролът от страна на САЩ или на държава от ЕС, не е.

  Защо, господин авторе?

 58. 58 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "Милена Току що ме пратиха на почивка в Банско":≪ И спрете с клишето, че който харесва Путин е комунист!≫

  Милена, дори ако си на почивка в Банско, пак е излишно да казваш на ураджиите от форума, че дори ако го ненавиждат, Путин пак не е комунист. Защото една от опорните им точки е, че всички, които не са съгласни за нещо с тях или които не козеруват на САЩ или на ЕС, са комунисти. А опорната точка си е опорна точка. Тя е свещенна мантра, по-задължителна за тях от цитатите на Мао Цзе дун за хунвейбините от преди няколко десетилетия, по времето на така наречената „културна революция”.

  Всъщност основната политико-икономическа особеност на комунизма, без която той няма как да съществува, е забраната за частна собственост върху средствата за обществено производство (производството на стоки за търговска размяна, а не за собствена консумация). Такива държави сега са само две – Северна Корея и Куба. Поради което, като вземем предвид колко са и колко собственост притежават олигарсите в Русия, да говорим, че Путин е комунист, е пълен политическси и идеологически кретенизъм. Също такъв кретенизъм е и да го отъждествяваме с Хитлер, защото без да одържавява икономиката, Хитлер я поставя цялата под пълния контрол на държавата. И не позволява на индустриалците и банкерите печалба, по-голяма от 6%. Докато Путин общо взето контролира икономиката, но не чак в такава ступен.

  Пък и нека си признаем: Ако Путин беше Хитлер, Украйна още преди няколко месеца щеше да бъде изцяло руска.

  Всъщност икономическата политика на Путин е аналогична на тази на ЕС, но не е чак толкова обирджийска. И там олигарсите не могат да си развяват байрака така, както правят това нашите български олигарси. Противоречията са чисто политически: Русия иска да не попада под политическото и икономическото влияние на САЩ и да остане велика сила, докато САЩ искат с помощтта на ЕС и на НАТО да я превърне в политически аутсайдер, каквато тя беше по времето на Горбачов и на Елцин. А Путин не е съгласен с тях. И точно това е в основата на техния конфликт в Украйна.

 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Весело

  До коментар [#58] от "glog":

  Яко си се объркал!

 60. 60 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#59] от "deaf": ≪Яко си се объркал!≫

  Така ли?!? Бре, да му се не види, а сега какво да правя?

  А сега сериозно. Deaf, ако някой от нас двамата бърка, това не съм аз. Защото много добре познавам теориите, историята и политическата (и икономическата!) практика както на комунизма, както на нацизма, така и на неолиберализма. При това познавам тяхната управленческа практика не само от монографиите и медийните манипулации, но и от собствения си жизнен опит. А съм и почти абсолютен нонконформист. Не променям мнението си докато не ми докажат, че то е погрешно. Тоест, не се поддавам на манипулация. Така че няма как да сбъркам или да объркам нещата в тази област.

  Всъщност общото между тези три управленчески политико–икономически системи е това, че те и трите (освен тях такъв е и фашизмът) създават изкуствени общества, каквито при естественото развитие на обществото обикновено не биха могли да възникнат. Специално неолибералните общества са създадени от наднационалната бизнеспрослойка с помощта на учените–меритократи и на подкупените политици, а се налага силово чрез Световната банка, Международния валутен фонд, Световната търговска организация, НАТО и САЩ. Целта е тотален световен хегемонизъм на САЩ, максимални печалби на наднационалната прослойка на бизнеса и елиминиране на възможността за поява на финансово–икономически кризи. Но начините, по които се върви към тези цели, са такива, че довеждат до бързо нарастваща пропаст между бедни и богати – както между държавите в рамките на планетата, така и между социалните групи в рамките на отделната държава. Факт, който е известен всъщност още от 1990 година, но който се признава едва сега, на Форума в Давос, проведен в края на януари тази година. Освен това Форумът призна и че това за сега е най-важният проблем, който, ако не бъде решен, може да доведе до непредвидими съдбоносни последствия.

  Този факт, както и фактът, че вече около 7 години бушува криза, по-тежка от която е била само кризата, възникнала в края на 1929 година (аз помня само нейните последни години), са перфектни експериментални доказателства за погрешността на тази теория. Така, както саморазлагането на света на класическия съветски комунизъм през 1989 година е доказателство за погрешността на комунистическите теории.

  Впрочем, между комунизма и неолиберализма връзките не се свеждат само до това, че те са изкуствени, силово изграждани общества. Ако човек познава достатъчно добре техните теории и политическата им практика и ги сравни, лесно би могъл да установи, че техните основни особености са или симетрични (почти еднакви), или обратносиметрични, което е един от признаците за близко родство. И не случайно поведението на форумните ураджийски лозунгари, които сами определят себе си като „млади, хубави, умни и богати”, като две капки вода от един и същ дъжд прилича на поведението на комунистическите, комсомолските и ОФ активистите от не много далечното ни минало.

  Така че преди да кажеш кой се е объркал и кой не, по-добре се опитай със собствения си мозък, без да се поддаваш на евтина манипулация, да вникнеш в същността на това, което става около нас. Което, признавам, е много трудно, защото всичко около нас е на практика манипулирано.

 61. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#60] от "glog":

  Наистина яко си се объркал да оприличаваш неолиберализмът с комунизмът!
  Няма такова нещо като естествено развитие на обществото!
  Германският нацизъм иска чрез генетично селектиране да създаде висша раса,докато комунизмът иска със сила да "превъзпита" човека,което е хиляди път по-опасно!

 62. 62 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#61] от "deaf": ≫Няма такова нещо като естествено развитие на обществото!≪

  Само това, което сте казали в едно изречение, показва, че вие разбирате от история, идеология, политология, политиката и управлението колкото прабаба ми е разбирала от ядрена физика и от интернет. При това положение е празна загуба на време да ти обяснявам, къде и в какво грешите.

  Все пак ще ви кажа само една еднаквост: Комунизмът по програма трябваше да обхване цялата планета, да се управлява на практика от един център и да продължи да управлява до края на света. Неолиберализмът (глобализираният капитализъм) също трябва да обхване целия свят, на практика да се подчинява на това, което иска световния хегемон САЩ (именно за това е кризата в Украйна) и също да съществува чак до края на света.

  Нацизмът беше по-скромен: претендираше да владее света само 1000 години.

  Колкото до изкуствените общества, те до сега са само пет: В древна Спарта, комунизмът, фашизмът, нацизмът и неолиберализмът.

 63. 63 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Гневно

  Германците най-накрая ще лъснат как нямат никакво покритие явно... всички ги превъзнасят толкова... лошото е, че като изгърми балона там и цялото ЕС ще потъне.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 64. 64 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#43:"bilbotorbins"]По тези причини, Южен поток предполагам, че няма да се построи.[/quote]

  Дано да си прав... Нека си продават на Китай руснаците и да си седят в Азия.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 65. 65 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Гневно

  [quote#54:"thepirineagle"]комплексиран и нереализиран човечец,който намира вина винаги в Запада,конспирациите,"толерастията"....но не и в себе си,никога за нищо не носи отговорност. [/quote]

  99% е това и останалия 1% другото...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 66. 66 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#60:"glog"]Впрочем, между комунизма и неолиберализма връзките не се свеждат само до това, че те са изкуствени, силово изграждани общества. Ако човек познава достатъчно добре техните теории и политическата им практика и ги сравни, лесно би могъл да установи, че техните основни особености са или симетрични (почти еднакви), или обратносиметрични, което е един от признаците за близко родство. И не случайно поведението на форумните ураджийски лозунгари, които сами определят себе си като „млади, хубави, умни и богати”, като две капки вода от един и същ дъжд прилича на поведението на комунистическите, комсомолските и ОФ активистите от не много далечното ни минало. [/quote]

  Лъха на комплекси яко. Неолибералите обаче наистина са социалисти... И прави разлика между комунисти и социалисти. Има доста голяма. Тези които наричаш неолинберали са например Демократите в САЩ. Сорос и неговото отворено общество също са социалисти. Ти плюеш срещу едни други, на които нито един днешен политик не може да им стъпи на малкия пръст Рейгън, Тачър и т.н. Знам, че газ пикаете като чуете за тях

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 67. 67 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#66] от "economic hitman":

  Ох горкия той, и ти ли страдаш от солипсизъм? Не знам кой изпада в ярост и блъска минуси при всяко споменаване на Пол Крей Робъртс и на Патрик Бюкенан тук, а от тях единият е бил финансов съветник и един от бащите на рейгъномиката, а другия е бил началник на кабината за PR на Рейгън, но определено все така нареклите се "десни" тук почват да ги плюят двамата, че са не знам какви си. Та кой казваш изпадал в ярост от Рейгън? И определено си младок, защото ако беше достатъчно зрял щеше да знаеш, че едно време всички договорки, които са водели до размразяване на положението и успокояване на топката СССР винаги са успявали да договорят с президент републиканец, а не демократ. Но както съм отбелязвал вече, вие "десните" след комунистите най-мразите да четете, или пък може да е преди омразата ви?

 68. 68 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#62] от "glog":


  Neoliberalism was an economic philosophy that emerged among European liberal scholars in the 1930s attempting to trace a so-called ‘Third’ or ‘Middle Way’ between the conflicting philosophies of classical liberalism and collectivist central planning.[4] The impetus for this development arose from a desire to avoid repeating the economic failures of the early 1930s which conventional wisdom of the time tended to blame on unfettered capitalism. In the decades that followed, neoliberal theory tended to be at variance with the more laissez-faire doctrine of classical liberalism and promoted instead a market economy under the guidance and rules of a strong state, a model which came to be known as the SOCIAL MARKET ECONOMY.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 69. 69 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#67] от "abee":

  Не... Вие, който плюете по "неолиберализма" без да знаете какво е това, пикаете газ като чуете за тези политици

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 70. 70 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#67] от "abee":

  Не плюя Рейгън и Тачър, а демократите и всички, които водят social market economy политика... нещо жестоко си е объркал _

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 71. 71 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#69] от "economic hitman":

  Кои сме това ние? Дали това не е следствие от солипсизма обхванал 99% от пишещите тук? Жалко, че си си избрал ник, чието съдържание явно ти убягва и не си запознат каква е задачата на този тип хора, и че те използват различните теории според случая и целите , които им се налага да постигнат. Продължавай да вярваш, че някакви течения в материята макроикономика и икономически теория могат да решават икономически проблеми. Щом мислиш, че слагането на етикет на нещо, може да реши даден проблем или задача, давай смело

 72. 72 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#68] от "economic hitman"

  Много съжалявам, но когато бях на възраст, на която се учат езици, никой в България не учеше английски. На мода бяха най-напред френският, после немският, и на края руският. Така че знам руския, мога доста да разбера от френския, но от английския ни гък не разбирам.

  А и не смятам, че двама българи трябва в България да си комуникират на английски.

 73. 73 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#72] от "glog":

  Така е. Но трябва да отчетеш, че тези неща никога не ги е имало на български, никога не са изучавани... и за някой, който се интересува единствения му шанс е да ги научи от чужда литература. Е аз английски не учих, защото е модерен, а просто когато навлезе интернет, това беше езика, който беше необходим за да го позлваш.

  А ника не ми убягва, заглавие на много интересна книга е... отново на английски език...

  Ти правиш това като отписваш цял нов клон в икономиката и го сравняваш с абсурдна система, която се провали с гръм и трясък. Едни от най-добре развиващите се страни в момента са такива. Канада, Австралия, Сингапур, Хонг Конг... Много е вредна тази пропаганда, защото отнема на хората шанс за нещо повече. Не всички могат да бъдат германци и да бачкат под строй като машини.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 74. 74 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Южна Корея забравих...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 75. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#73] от "economic hitman"

  Да почнем по ред. Някои неща, за които пиша, ги няма на никакъв друг език, освен на български. И ги има сдамо в моя компютър и в блога ми. Вярно е, че много неща ги има само на английски, за които аз разбирам само ако се преведат на български или ако от други книги разбирам за процеси, за които после трябва сам да се досетя. Напремер, Това, което на български се появи в началота на тази година във връзка с Форума в Давос, аз косвено разбрах около 2000 година от английска монография, написана през 1991 година и преведена на български някъде около 1997 или 1998 година.

  Не зная кой клон от икономиката съм отписъл. Ако става дума за макроикономиката като наука, не я отписвам. Но понеже е създадена от неолиберали, тя се е оказала адекватна само при държави и системи с неолиберална управленческа система. И не взема предвид, че с времето светът се промена. Но това е обща слабост на всички изкуствени общества и техните идеологически науки, които се създават върху някаква система от общоидеологически , политически и финансово икономически принципи. Идеологическите системи и науки, изграждани от тях, са строго догматизирани и в началото са перфектни. Но тези принципи като система са били избрани при едно друго общество, което е било различно от новосъздаденото, и напълно са били верни за него. Но при изграждането на новото общество нещата се променят, а системата от основни принципи си остава старата. Така между принципи и реалност възниква реално противоречие, при което новите теории и науки, които преди това са били верни, стават вече неадекватни.

  При макроикономиката този разрив се дължи основно на грешката на Джон Неш, когато решава, че манипулирайки хората на наемния труд и крайните потребители да повярват, че големите максимални печалби на бизнеса за тяхна сметка, са изгодни и за тях, бизнесът ще може свободно да си ги ограбва колкото си иска, защото те няма да протестират. Той обаче не е взел предвид, че големите печалби на бизнеса ще доведат до постепенно преминаване на мателиалните ценности в ръцете на едрия бизнес, ще се натрупват там, а тъй като те никога не са били безкрайно много, това ще доведе до пауперизиращо обедняване на крайните потребители, които основно са хора на наемния труд. Или на дребния бизнес. И че тогава, дори ако бедността не накара хората да протестират, липсата на средства в основната част от крайните потребители ще доведе до стагнация, рецесия и криза. От която уж трябваше да се освободим.

  И точно това е, което се случи през 2008 година и което все още не е преодоляно. Но и да бъде преодоляно, ерата на просперитет на неолибералните общества и държави, която продължава от около 1970 до 2007 година, няма веча как да се повтори, освен ако системата не бъде основно реконструирана.

  Колкото до това, че „едни от най-добре развиващите се страни в момента са такива, като Канада, Австралия, Сингапур, Хонг Конг...”, това е естествено. Защото системата на неолиберализма е създадена на практика от световния наднационален финансово-икономически елит и е съобръзена с интересите на богатите държави и социални групи. Тя е изгодна за тях и неизгодна за бедните. Защото нейните така наречени пазарни механизми са такива, че колкото по-богата е една държава (в рамките на планетата) или една социална група (в рамките на конкретната държава), толкова тя още по-бързо забогатява. А колкото е по-бедна, толкова по-бързо още повече обеднява. Така че критиката на тази система е против интересите на богатите експлоататори, но е в защита на тотално ограбваните бедни и средно богати хора и социални групи. И не отнема техния шанс за нещо повече. Обратно, тя е насочена към защита на техните интереси.

  До тук толкова. А ако те интересува на какво базирам тези си разсъждения и правя тези изводи – блог glog9.blogspot.com

  à è ѝ ò – ≪≫

  Точно затова

 76. 76 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#75] от "glog":

  Нямам време сега да чета това, но чакай, чакай... Богатите стават по-богати и бедните по-бедни... Това е така при определени условия. Но кажи нещо за Естония, Ирландия?

  п.с.
  И моля недей да твърдиш, че цикличността е нещо присъщо за капитализма, неолиберализма и т.н., това не е аргумент... цикличността е природен закон, който е присъщ за всичко. Видях, че има такава глава в блога. Веднага видях един проблем, че споед неолиберализма, капиталистът щял да прави бизнес в изгода на обществото... не не не... никой не го твърди това. Ще ми отнеме часове да деконструирам грешните твърдения.

  Това е много жалко, че не разбираш английски...
  Напротив, неолибералистите както ти ги наричаш, твърдят точно обрантното... алчността движи всяко едно общество, било то капиталистическо, социалистическо и каквото и да е било друго. Ако се интересуваш, ще ти дам точни цитати.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#76] от "economic hitman": ≪Но кажи нещо за Естония, Ирландия?≫

  За Естония няма какво да казвам, макар че тя уж беше тръгнала напред. Но сега не е особено по-добре от нас. А за Ирландия нищо не мога да кажа защото не познавам достатъчно добре случая. А си имам и друга работа, та няма да седна да го разглеждам.

  И, дайте да се разберем: Принципното (общото за планетата) развитие е такова. Но за различните държави, намиращи се при различни други условия, скоростта на този процес е различна, като в някои от държавите може дори да има обратна посока. Но общото движение, разглеждано в един достатъчно дълъг период от време, е такова. Иначе, ако този процес не съществуваше или не беше така насочен, на Форума в Давост, организиран негласно от Билдербергския клуб, в никакъв случай не биха признали неговото съществуване, защото той фактически доказва теоритичната и фактическата несъстоятелност на една важна част от теорията на неолиберализма. А Билдербергският клуб е един от юридическите субекти, който е автор–строител на системата на неоглобализма.

  За цикличността, за която ти казваш, че е природен закон. Вероятно имаш предвид диалектиката на Хегел и на Марк. и общо взето си прав, че нещо подобно наистина не само съществува, но и че е нещо като атрибутивно качество на всяко развитие. Грешката ти е тази, че този цикъл не е такъв. Циклите, които са начин (форма) на развитие на материалните неща и явления, водят до качествено развитие на това, което осъществява този цикъл. Докато цикличните кризи на капитализма са болест. Защото те не водят до качествени промени в обществото, преминало през дадена крлиза.

  Но това всъщност е филисофски, а не политически проблем, а предполагам, че вероятно не си запознат основно с тази материя. Затова ще премина към фактологични доказателства.

  Ако се проследи целия исторически ход на развитието на човечеството, не е трудно да се види и да се докаже, че по време на робовладелчеството, на феодализма и на комунизма държавите не познават подобни циклични финасови, икономически или финансово–икономически кризи. Защото това, което стана при комунизма, беше икономическа криза, но тази криза не беше циклична (иначе комунистическата система нямаше да се саморазруши), поради което завърши с естествената смърт на комунизма като управленческа пролитико–икономическа система.

  Но ако робовлачелчеството, феодализмът и комунизмът не притежават като своя атрибутивна черта цикличните кризи, а капитализмът честичко се тресе от тях, това на практика означава, че те са присъщи не на човешкото общество по принцип, а само на капитализма, независимо дали той е класически (до 1914 година) или неолиберален (след 1965 – 1975 година; периодът между 1ч18 и 1965 е преходен).

  От тук обаче следва въпросът: атрибутивен елемент на капитализма ли са тези кризи?

  Отговорът е, че не са атрибутивни. Че той може и без тях. Но доказването ще направи коментара ми неприемливо дълъг, пък и като всеки пенсионер, и аз съм затрупан с важни други работи. Например, още не съм си решил кръстословиците от вчерашните вестници.
  à è ѝ ò „” –

 78. 78 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#77] от "glog":

  Няма да коментираш щото не ти отърва...
  Били по-зле от нас ХА!

  Малко данни

  Естония
  8.5% безработица
  $24355 БВП на глава от населението

  България
  13% безработица
  $16040 БВП на глава от населението


  Не нямам предвид Маркс.... Ясно се изразих, че това е ПРИРОДЕН закон. И комунизма има кризи... как да няма кризи. Това е поредната лъжа. Точно поредната икономическа криза срина СССР. България има 5 или 6 рецесии по време на социалистическия период... и т.н.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 79. 79 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#78] от "economic hitman": ≪Няма да коментираш щото не ти отърва... Били по-зле от нас ХА! ≫

  Не търси под вола теле. Никъде не съм казал, че естонците са по-зле от нас. Казано е само, че техният така силен старт свърши. Че и те са сега в криза спрямо това, което бяха преди пет–шест години.

  Това, че считаш цикличните кризи за природен закон, а отричаш, че така са казавали Хегел и Маркс, показва само, че, както предполагах, не познаваш философията. Което е естествено – хората, които се интересуват от нея и я познават, не са много. Това е цяло огромно течение във философията, началото на което е сложено още в Древна Елада от Хераклит. И не е свързано с комунизма, макар Маркс да го използва, за да изведе своята комунистическа теория. Впрочем, тези тримата, Хераклит, Хегел и Маркс, са най-известните и най-големи представители на това течение, разделило философите на два лагера.

  Аз също приемам това за природен закон, макар и не точно във вида, в който са го приемали Хегел и Маркс. Но принципите и законите в съвременния свят и изобщо след появата на човека, на хомо сапиенс, вече не са само природни, а стават два вида: природни и обществени. Факт, който е наложил науките да се делят на природни (математика, физика, химия, биология и така нататък) и обществени, (политология, етика, естетика, история, социална психология, философия и така нататък). А това, което важи за природата като цяло, не винаги важи за човешките (разумните) общества. И обратно.

  Но нека да предположим, че вие сте прав и че цикличните финансово-икономически кризи (апропо, нали правите разлика между просто криза и циклична криза?) са неотменим природен закон, който е задължителен за всички човешки общества, независимо от това, каква е тяхната управленческа политико–икономическа система. Защо не се опитате да ми посочите поне едно общество или една държава, в което (която) по време на варварството (преддържавните общества), робовладелчеството, феодализма или комунизма да е имали ЦИКЛИЧНИ финансови, икономически или финансово–икономически кризи. А не просто кризи, па били те и финансово–икономически.

  Няма да можете. Никой не може! И аз не мога. Защото няма! А това е перфектно фактологично доказателство, че такива кризи са типични само за капиталистическите общества, дори когато това е неолибералното общество на глобализирания капитализъм.

  Но мислейки различно от вас, неолибаралните идеолози и политолози създават теория за целенасоченото изграждане на такова капиталистическо общество, в което да няма циклични финансово–икономически кризи. И целенасочено изграждат това общество. Затова някъде преди 15 – 20 години при появата на първите, не особено силни кризисни признаци, останаха изненадани. Но тогава развитието на международното положение след разпадането на комунистическата система им помогна да нормализират набързо нещата, и те се успокоиха. И сега последната криза, най-силната след кризата от края на 1929 година, която още продължава, наистина ги изненада. Защото създадените от тях финасово–икономически и чисто пазарни инструменти отказват да дадат очаквания от тях ефект.

  И чак сега, преди около една или две години, те разбраха, че техният управленчески модел не може да елиминира възможностите за появата на тези циклични кризи. И търсят начин да го ремонтират. Индикации за това дават такива публикувани в този форум (обединеният форум на Дневник и на Капитал) статии, като „Правителството не иска да му вярваме, единственото, което иска, е да не вярваме на никого” на Иван Кръстев, „Америка на двайсетгодишните” на Ваня Ефтимова, „Неолиберализмът – една провалена доктрина”, на Юлиан Войнов, публикувана в сайта на OFFNews , „Световният икономически форум предупреждава за пропастта между бедни и богати”, „Форумът в Давос: Къде е растежът? Неравенството, слабото икономическо възстановяване и климатичните промени са акцентите на конференцията” и други като тях.

  Но стига толкова. Ако искаш сериозно да спориш с мен по тези въпроси, като за начало се запознай поне с такива сериозни материали, които са цитирани тук по-горе. Да не говорим че на други места има още много, не винаги лесни за анализ и разбиране, подобни материали. Но да спорим така, като ме дебнеш, дали няма да направя някъде някаква не съвсем точна формулировка, че да се хваниш за нея, няма никакъв смисъл.

  И, последно: Това, което стана и още става в такива държави, като Ирландия, Естония и Полша и което не е типично за такива държави, като Словакия, Чехия, Унгария, Румъния, България, пък и за Португалия, Испания, Италия и Гърция, лесно може да бъде обяснено. Но това едва ли може да стене във вид на коментари в някакъв интернетфорум.

  à è ѝ ò „” – ≪≫

 80. 80 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#79] от "glog":

  Стига с тоя форум на Давос. Нещата, които пишеш са стари. Прочети малко за монетаризма... теория за която един, който ще те оставя сам да намериш името му получава нобелова награда по икономика в края на 70те. Твоите неща са от преди това... актуализирай си малко знанията и забрави за Хегел и Маркс, те се изучват вече само по история, не в класовете по икономика.

  Е изнанада ги кризата... но тя беше предизвикана от престъпна небрежност и измами... не от самата система, както се твърди.

  И статии на болни социалисти няма да чета... благодаря.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 81. 81 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#79] от "glog":

  Кризи в конумизма е имало.
  Казах ти Бъглария е имала 5 или 6 рецесии...

  Една от тях съвпада с продаването на златния резерв на СССР (началото на 60те). После 70те има 6 месеца през, които БНБ не си плаща задълженията и другите сега не ми се търси.

  http://s28.postimg.org/ua4kx29d9/gdp_communizm.jpg

  Голяма инфлация и криза е имало в Римската империя и във Византииската. А първия държавен фалит е 400 години преди новата ера.... в Гърция.

  Наистина хора, четете повече и недейте така да заклеймявате теории, които дори не познавате!

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 82. 82 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#80] от "economic hitman":
  До коментар [#81] от "economic hitman":


  Ала–бала!

 83. 83 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#82] от "glog":

  Ала-бала естествено, като нямаш аргументи или просто знания по материята. Кажи нещо за форума в Давос пак... защото аз и разтежа мога да разясня, защо го няма (и отговора го има точно в теорията на монетаризма), ама няма смисъл.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 84. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#83] от "economic hitman":

  Ала-бала естествено, като нямаш ТИ аргументи ...

 85. 85 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#84] от "glog":

  С числата ли спориш или с историята? Щото с мен не виждам за какво може да спориш, аз само изнасям факти.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK