Достойнството

Снимката е от един от профилите, създадени за дядо Добри в социалната мрежа Фейсбук

Снимката е от един от профилите, създадени за дядо Добри в социалната мрежа ФейсбукТекстът е от портала "Култура"


По принцип инициативата на вестник " 24 часа" и БНТ за награждаване на достойните българи е много достойна и човеколюбива, защото жестовете на доблест, почтеност, милосърдие все по-малко и по-малко присъстват в медиите, изместени от ръководещия принцип, че добра новина е лошата новина.


Но добродетелите  продължават да присъстват в живота – въпреки всичко. Трогваме се до сълзи, когато слушаме за майката на убития в Кербала войник, която всяка година дарява стипендия в памет на загиналото си дете. Когато животът на 13-годишната Нина е спасен чрез уникална мозъчна операция от доктор Георги Николов. Когато полицаят в отпуск Диян Колев спасява давеща се в морето жена, когато бизнесменът Йордан Йорданов спасява четирима пътници от падналата в река кола, когато Замфир Манчев от Смолян сам намира води, каптира ги и строи чешми със собствени средства, когато покрусената съпруга дарява органите на мъжа си, изпаднал в мозъчна смърт…още и още, и още.
Да, ние почти не чуваме за тези тихи, скрити жестове на героизъм, на милосърдие, на човещина, на достойнство. Те рядко са на първа страница на вестниците. Пропорцията между добри и лоши новини е драстично в превес на лошите, трагичните, злодейските, злокобните. И когато, както сега, слушаме за добрите вести, нещо стяга гърлото ни, като че ли ще се задавим в радостни сълзи и ще си кажем – нищо не е изгубено, щом такива хора има. Ще си кажем – има смисъл от всичко, има все още смисъл.


И на този смислен, красив, човеколюбив фон – разбира се, няма начин да не се случи някаква нелепица, за да го обезобрази. Голямата награда – за най-достойния българин – се връчва на дядо Добри, както хората започнаха да го наричат – светецът от Байлово. Дядо Добри не се е появил на церемонията заради влошеното си здраве, както ни осведомиха. Но аз съм сигурна, че и да беше в най-добро здраве, той със сигурност пак нямаше да се появи. Бихме ли могли да си представим дядо Добри на мраморните стълби на Националната художествена галерия да приема награда от Пламен Орешарски и да изслушва думите му за дефицита на добрина и състрадателност  в съвременния комерсиален "и в определена степен егоистичен свят" – думи, сами по себе си верни, но казани точно от него, звучащи казионно, несърдечно, неискрено, несъстрадателно. Разбира се, че не можем да си го представим. Отказваме да си го представим.


Когато се случи някое бедствие или трагедия, политиците дежурно апелират да не се използват тези поводи за политизиране. Добротата, състрадателността, проявите на безкористие и човещина също не бива да се политизират. Но тук искам да наблегна върху контраста между награждавания и награждаващия. За огромната пропаст между говорещия и обекта на неговото говорене. За отблъскващия ефект, който произведе говоренето на премиера.


Има някакви територии в живота ни, в които не всеки може да навлиза. Дори и да е премиер. Дори и да е толкова неуважаван, необичан, нелюбим премиер. Дори и да е толкова голям непукист, гьонсурат и несвързан с народа си като него. Един човек, дошъл на този пост, за да изпълни една политическа поръчка, да възстанови във властта олигарсите, абонирани за нея. Човек, сроден с Делян Пеевски и антипод на дядо Добри.


През годината всевъзможни асоциации и фондации връчват всевъзможни награди. Има предостатъчно награди за връчване. Но точно тази е най-неуместно  да бъде връчвана точно от този премиер. Безсъвестно е. Цинично е. Нагло е. Всяка награда се връчва от някого, който има нещо общо, нещо сродно с нейната цел, с нейната същност. В случая връчващият не само че няма нищо общо с този, на когото я връчва, но е негов антипод. Затова думите му, макар сами по себе си верни, звучат кухо, гротескно и подигравателно.


С дядо Добри не за пръв път се подиграват. Преди три години във фейсбук беше направена страница уж за него, която се превърна в гнусна и долнопробна трибуна за цинична антирелигиозна пропаганда, на която се подиграваха с чистата вяра на добрия старец. Преди три месеца един сайт пусна долнопробната лъжа за смъртта на дядо Добри. И не стига това, ами сега и сребролюбецът да си прави пиар на гърба на безсребреника.


Затова Бог подсказа на дядо Добри да не дойде да приеме от ръцете на Орешарски наградата. Бог даде сили на дядо Добри (който след два месеца ще навърши 100 години) да отиде до Лопушанския манастир, за да се поклони на иконата, която по чудодеен начин беше открита там. Дава му сили всеки ден в студ и пек да пътува от Байлово до София. И сега неявяването на стареца при връчването на наградата е също проява на Божия глас в неговото чисто сърце. Дали е разбрал това Орешарски? Дали се е замислил изобщо? Едва ли, той мисли за други неща. Изпълнил си е протоколното възложение, качил се е на колата си и е отишъл на следващото протоколно мероприятие, което са му възложили кукловодите.


През последните години почти без да говори, кротко и смълчано, дядо Добри стана любимец на българите, включително и на най-младото поколение. Хората се прекланят пред неговата доброта, кротост, себеотдайност, пред това, че върши своето дело, без да парадира. Когато предстоеше избирането на патриарх, няколко групи във фейсбук предлагаха него. Той не може да стане патриарх, но отдавна е канонизиран в сърцата на хората като достоен българин и достоен човек. Светият му образ, изрисуван като огромна икона от Насимо, сияе с ореола на добродетелите, които безмълвно проповядва – доброта, честност, чистота, смиреност, великодушие, вежливост, дружелюбие, безстрашие, липса на притежание, преданост към Бога, мълчаливост…


Затова е толкова нелепо, дразнещо и отблъскващо Орешарски да награждава носителя на тези добродетели – поредната гротеска в обществото ни. Все едно убиец да връчва награда за милосърдие на близък на жертвата. Може би е малко пресилено, но нещо подобно. Все едно ренегат да връчва награда за чест и достойнство.


Репортажът за събитието завършва с един коментар от читател, който е присъствал в Националната художествена галерия – след като наградите били връчени и речите казани, всички журналистки в миг забравили "достойните българи" и се скупчили около премиера. Струва ми се, че това казва всичко.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Не може един Светец, даже и да се доближава до Сатаната в образа на Орешарски! Анатема!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поздравления за статията и позицията!

 3. 3 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ех, ако имаше повече хора като дадо Добри...

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Браво! Отлична статия!
  Колко жалко, че все повече се отдалечаваме от човешкото.

 5. 5 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ех, ех...няма да се промени това българина... всичко ще измърси, всичко ще наплюе. Ето и сега, поводът добър, става дума за един свят човек...не и за драскачите от Култура, болни хора, за които политическата помия е станала среда на съществуването им. Затова и вместо за дядо Добри, фокусът на статията е другаде, Орешарски,Пеевски и не знам си кой си. А дядо Добри??? Той е за фон!

 6. 6 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Много добра статия.Това е истината.Добрия човек не може да бъде богат с пари а със душевното си излъчване.

 7. 7 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статията е много добра. Въпреки, че наистина не е необходимо всичко да се политизира.

 8. 8 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с написаното. Защо трябва политиците да връчват тези награди, защо медиите услужливо избират за това силните на деня? Каква е връзката между Орешарски и дядо Добри? Не трябва ли тази награда да се връчи например от миналогодишния носител?

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Признанието дядо Добри го е получил от когото трябва.
  [quote#1:"lz2"]Сатаната в образа на Орешарски![/quote]
  Грешиш! Орешарски е само фарисей, нищо повече.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Разстроено

  "Бихме ли могли да си представим дядо Добри на мраморните стълби на Националната художествена галерия да приема награда от Пламен Орешарски"

  Няма как да си го представим. Няма как да допуснем подобно кощунство към чистия образ на дядо Добри! Друга е наградата за него и подобните му и тя не може да бъде видяна, нито разбрана от неверници.
  Долу ръцете от този свят човек!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "сребролюбецът да си прави пиар на гърба на безсребреника."

  Точно, не спряха да се гаврят с нас като народ управляващите ни .......... /идват ми само нелицеприятни думи/

 12. 12 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#5] от "reakzioner":

  Мисля, че не си разбрал за какво е статията?

 13. 13 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дядо Добри-достоен до края.

 14. 14 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Съгласен съм с позицията, но не одобрявам мнения в стил "не". Като казвате "не", кажете как трябва да стане "да"? За да има малко градивност, нали, иначе другото си го знаем.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 15. 15 Профил на Гео Милев
  Гео Милев
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "reakzioner":

  Фон е Дядо Добри, ама не на такива като теб и Орешарски и това най-много ви боли. Фон е на едни други хора като него и пример. И искате с тях да ви объркат ама очите се лъжат а сърцето не. Затова скимтите по форумите с егото си напред, кой бил болен и кой здрав )))

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#5:"reakzioner"]Затова и вместо за дядо Добри, фокусът на статията е другаде, Орешарски,Пеевски и не знам си кой си. А дядо Добри??? Той е за фон! [/quote]

  Когато такива изроди като Орешарски и Пеевски, се гаврят със Светци като дядо Добри е редно ДА БЪДАТ ПОДОБАВОЩО ОПЛЮТИ! Както е рекъл Христос- По делата им ще ги познаете! А дядо Дабри въобще няма и да му доиде на ума, че някой го пренебрегва, защото е във висините на вярата, а не в помийната яма на Орешарски, Станишев, Пеевски, Волен и други подобни плазмодии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гео Милев":


  Кои сме ние бе "умник"?

 18. 18 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Много силен текст!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  [quote#5:"reakzioner"]Пеевски и не знам си кой си. А дядо Добри??? Той е за фон! [/quote]
  Пак не си разбрал нищо.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [qe#16:"lz2"]Когато такива изроди като Орешарски и Пеевски, се гаврят със Светци като дядо Добри е редно ДА БЪДАТ ПОДОБАВОЩО ОПЛЮТИ! Както е рекъл Христос- По делата им ще ги познаете! [/quote]

  Кога Христос е оплюл някого, дори и неподобаващо?

 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Съжалявам,авторката не се справя според мен с намирането на разликата между добра и лоша новина,нито пък е съвсем наясно с разликата между доброто и злото.Това прави трудът й безсмислен.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#20:"reakzioner"]Кога Христос е оплюл някого, дори и неподобаващо? [/quote]

  Не е оплюл никого, защото не е живял по времето на Станишев, Орешарски и Волен! Ако беше, щеше да плюе, да плюе, да плюе, до второ пришествие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#20] от "reakzioner":

  Стига си се заяждал.Намери статия за Путин и превъзнасяй

 24. 24 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#20:"reakzioner"]Кога Христос е оплюл някого, дори и неподобаващо?[/quote]
  Без да съм много религиозен веднага се сещам за Исус и фарисеите, ако не се лъжа, които той изгонил от храма...

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#21:"vjacho"]Това прави трудът й безсмислен. [/quote]

  Твоят труд е безсмислен! Кажи на господарите си, че тука във форума, не можете да превлечете никогого за комунистическщата ви банда! НИКОГО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  Истинската вяра, доброта и съпричастие смущава лицемерните и те бързат да се подслонят под сянката им.

  klimentm
 27. 27 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Даа, и този човек ли почнахте да използвате за пропаганда. Кошмар.

 28. 28 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#24:"thenomad"]Без да съм много религиозен веднага се сещам за Исус и фарисеите, ако не се лъжа, които той изгонил от храма...
  [/quote]

  Не е изгонили фарисеите,а търговците, с фарисеите Той е спорил!

 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#8:"thenomad"]Каква е връзката между Орешарски и дядо Добри? Не трябва ли тази награда да се връчи например от миналогодишния носител?[/quote]
  Наистина ли мислите че няма връзка?Нали до всяко добро същество трябва да застане едно лошо.За да ни се получи пасквила.
  Не сте имали май много работа със злобни и недоклатени хора и не знаете как действат.Нищо,жив и здрав да сте!Не Ви и трябва.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Любопитно

  [quote#5:"reakzioner"]не и за драскачите от Култура[/quote]
  Добре де, на теб не ти харесва нито една статия в Дневник. Защо тогава си се регистрирал и коментираш?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#25:"lz2"]Твоят труд е безсмислен! Кажи на господарите си, че тука във форума, не можете да превлечете никогого за комунистическщата ви банда! НИКОГО![/quote]

  Ето един коментар,който прелива от доброта.Макар също така да прелива и от правописни грешки.Но когато човек е неистово добър,той се вълнува и греши.

 32. 32 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Натурално представен,без лирични отклонения Орешарски е символ на НЕдостойнството. Право в десятката!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 33. 33 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Репортажът за събитието завършва с един коментар от читател, който е присъствал в Националната художествена галерия – след като наградите били връчени и речите казани, всички журналистки в миг забравили "достойните българи" и се скупчили около премиера. Струва ми се, че това казва всичко.

  Няма шики-мики.
 34. 34 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#29:"vjacho"]Наистина ли мислите че няма връзка?Нали до всяко добро същество трябва да застане едно лошо.За да ни се получи пасквила.
  Не сте имали май много работа със злобни и недоклатени хора и не знаете как действат.Нищо,жив и здрав да сте!Не Ви и трябва. [/quote]
  Наистина мисля, че няма връзка. Мисля, че Орешарски е крайно не подходящ да връчва тази награда, още повече на дядо Добри. Мисля, че тази награда не трябва да се дава от политик, било той Орешарски, Борисов или който и да е друг. С една дума съм съгласен със статията, че тези неща не трябва да се политизират (мисля, че за това иде реч в статията). Политиците използват добрината на хората за да се покажат по телевизията в добра светлина, без да са заслужили това по никакъв начин. С една дума наградените са използвани. Дали някой ги е попитал, съгласни ли са Орешарски да им връчи наградата?

 35. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Разстроено

  "...след като наградите били връчени и речите казани, всички журналистки в миг забравили "достойните българи" и се скупчили около премиера."

  Боже, прости им, че не знаят какво правят!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#34:"thenomad"]Мисля, че Орешарски е крайно не подходящ да връчва тази награда, още повече на дядо Добри. [/quote]
  Нека Дядо Добри да прецени!Аз,за разлика от Вас,не се наемам.Нека добрият човек Дядо Добри да решава да приеме или да не приеме.

 37. 37 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#36:"vjacho"]Нека Дядо Добри да прецени!Аз,за разлика от Вас,не се наемам.Нека добрият човек Дядо Добри да решава да приеме или да не приеме. [/quote]
  Като нямаш мнение, защо пишеш по форумите? Аз моето мнение си го написах и го защитавам. А то е: не е правилно ПОЛИТИЦИТЕ да награждават хората в тази анкета. Организаторите не трябва да канят политици за тази работа. Наградените дали са имали право на избор?
  Така или иначе Господ е решил, че Орешарски не трябва да връчи наградата на дядо Добри (и това ли пропусна да разбереш от текста) .

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Трудно се живее с толкова много злоба.

 39. 39 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  Аз мислех, че ще чета нещо за дядо Добри пък то било какво е отношението на аФтУрЪ към премиера. Че къде ти е достойнството ма ? Риве и сипе хули и обиди и се смята за нещо по -висше... пък тя същата злобна... таковата

 40. 40 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#33:"Черен Гологан"]всички журналистки в миг забравили "достойните българи" и се скупчили около премиера. Струва ми се, че това казва всичко.[/quote]

  Нормално!
  Мухите не се радват на цветя, а на овеществен човешки или животински "труд" с труднопогрешима миризма!

  the more we learn, the more we die...
 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Дядо Добри един достоен Българин

 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Толкова злъч в една статия основана на глупостта че Бог попречил на стареца да отиде за наградата могат да се поберат само в болната глава на Теодора. Жалко за баща й, колко ли пъти се е обърнал в гроба.

 43. 43 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 659 Любопитно

  Кой е дядо Добри?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 44. 44 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Най големият трагизъм при нас е че тези които крепят този прогнил живот при нас е да награждават този свят човек! Това е цинизъм!

 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#43] от "stein":

  Дядо Добри е човек, който е дарил всичките си имоти на БПЦ, всеки ден седи до някоя църква, проси пари и всичко, което са му дали хората, дарява за реставрацията на християнски храмове.

 46. 46 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#42] от "canuck99":

  И аз мисля че Димова се е чалнала и се надява чрез засилена религиозност да компенсира посредствените си възможности за писане. Жалко за нея, имаше някои загатвания за талант, ама не можа нещо да ги развие. Баща й е велик, тя обаче не става за тая работа, измъчва и читателите и себе си, вместо да насочи усилията си в друга област.

 47. 47 Профил на sofka.doinova_51
  sofka.doinova_51
  Рейтинг: 5 Гневно

  Аз съм една от номинираните! Копирам поста си от личния си профил във ФБ, където излях възмущението от цялата церемония!!
  Репортаж по мястото на събитието в 1 л. ед. ч.
  Пристигнахме в София на 7 май вечерта, преспахме в хотел, церемонията обявена за 8 май от 11 часа! Трябваше да напуснем хотела до обяд, съответно тръгваме с багажа към Царския дворец, където ще се случва случката! Гъмжило от хора, полиция, бодигардове и каквото се сетите там!!На входа инсталиран скенер със съответните длъжности лица, които проверяват багажа ни, сякаш не сме Достойните българи, а терористи! Пулим се защо е всичко това?? Тясно, няма къде да застанеш, отделеното място е за официалните лица. В един момент виждам главния секретар на МВР, споглеждаме се с мъжо. Гъмжилото се увеличава и разгеле цъфва ГЕРОЯТ- Пламен Орешарски. ЪХЪ, продумваме си с мъжО. Кой да ти каже, че височайшата особа ще е там! Почвам леко да набирам, аз съм меко казано кибрит, обаче когато започват да викат един по един номинираните, с ужас установявам, че мъжО не е сред тях. Ни говор, ни картина у мен! Довличам се до мястото, което е точно 2 кв м, провирайки се сред тълпата! Чест й направи на Силва Зурлева, която ми връчи приза, че беше научила от снимки как изглеждам, също и Венелина Гочева! Няколкото й думи, наистина бяха казани през сълзи.
  Незнайно защо списъкът набъбна с включени журналисти, продуцент, спортисти, които си имат бол места, където да са номинирани!
  И още нещо, след края на церемонията журналистите с бясна скорост наобиколиха Премиера, та така, де, нали по горе писах- главния герой!
  Увиках , както аз си знам журналистката, с която контактувах , отказах обяда и си гушнах достойните приятели Герка, Лора, Петко, Динев, Дея и се прибрах доволна с букетите и обичта им! Благодаря им, че измиха срама на организаторите!!

 48. 48 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Покъртително!
  Изключително смислени, силни, истински думи на голямата Теодора Димова за един СВЯТ ЧОВЕК И ВЕЛИК БЪЛГАРИН - ДЯДО ДОБРИ!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK