Добра майка ли съм, като оставам в България...

Снимката е от рубриката "Новини от вас". "Дневник" проверява нарушенията със залепяне на плакати на различни партии върху касетките в София.

© Грета

Снимката е от рубриката "Новини от вас". "Дневник" проверява нарушенията със залепяне на плакати на различни партии върху касетките в София.В рубриката "Читателски Дневник" публикуваме писмото на Наталия Александрова. 


Години: 33 (добре де, почти 34)
Пол: Женски
Гражданство: Българско
Местожителство: София


Помагам на Държавата
Аз съм от т.нар. млади средностатистически българи (може би вече изчезващ вид) с висше образование, работеща, майка на едно дете и в очакване на второ. Не разчитам на Държавата да ми помага. Когато детето ми се разболее не използвам направления (за да не товаря Здравната каса с моите разходи), а си плащам прегледите и изследванията. Не получавам детски надбавки и друг вид социални помощи – с по-висок доход съм от определения и явно нямам нужда от държавна помощ за отглеждане на детето ми (някои по-специални майки с по 5-10 деца са с по-големи от моите нужди, нека има за тях).


Смело мога да твърдя, че всъщност аз помагам на Държавата. Редовно плащам данъци и осигуровки, за да поддържам бюджета на НОИ, Здравната каса и приходите в Държавната хазна. Помагам за положителния прираст на населението – две деца с българско гражданство, даже и трето искам.


Съвестна гражданка


Спазвам Божиите заповеди – не крада, не лъжа и т.н. Нещо повече: винаги спирам на червено, давам път на пешеходци, пускам си мигача преди да съм завила, давам път на наглеците с лъскави коли, за да няма жертви, събирам боклука си разделно и го изхвърлям само на определените за това места. Когато пазарувам, избирам Българското, за да подпомагам българските производители. Празнувам празниците в България, за да подпомагам Българския туризъм. Важно! – винаги гласувам по съвест.


Родолюбка


Преди 12 години бях в САЩ (студентска бригада, не екскурзия) и можех да остана да уча в американски университет, така както направиха много мои приятели. Избрах да се върна в България и да получа българско висше образование. Американската образователна система била много по-добра, давала практични знания и ала-бала, но друго е да избереш Българска диплома, която в момента отлежава в най-долния шкаф и никога не ми помогна с отличния си успех.


Преди 8 години отидох на стаж в Германия и работих там. Предложиха ми да остана в голяма мултинационална компания и да продължа. Избрах да се върна в България (пак!) и да се развивам професионално в българския бизнес. Няма да им работя на западняците за някакви си хиляди евро, с регламентирано работно време и ясни условия на труд. Друго си е да работиш в България по 10-12 часа без да ти се брои извънреден труд и да те осигуряват на минималната работна заплата.


Сега работя в една електроразпределителна компания. Тук следва минута за всички коментари от рода на: мошеници, гадни монополисти, западни колонизатори, енергийна мафия и т.н. Кой каквото иска да казва, но аз наистина се гордея с това какво правя и къде работя.


Доброволка


Преди три седмици във фирмата организираха доброволческа акция, част от кампанията на Столична община за пролетно почистване на София и кампанията на БиТиВи "Да изчистим България за 1 ден". На служебните си мейли получихме няколко силно мотивиращи покани от мениджърите за това колко хубаво е да се включим като доброволци и да чистим облепените с плакати разпределителни касети в София. Изобщо не се замислих, че събота е ден за почивка, че съм в твърде напреднала бременност и че ще бъде студено. Веднага се регистрирах като доброволец.


Вечерта преди голямата акция мотивирах и пет годишния си син да дойде с мен, защото се опитвам да го възпитавам в отговорно отношение към средата, в която живее. Тук ще спестя коментарите на роднините: "къде ще водиш горкото дете", "остави го да се наспи" и други от този род.


И ето ме на доброволческата акция: аз с големия корем, облечена в оранжево (нека да ме псуват, аз съм Доброволка), малкият ми син (и той в оранжево) рано сутринта със шпатула, метла и боя. Чистим касети по централните улици на София. Махаме стари и прашни плакати за концерти, ремонти на покриви и какво ли още не. Стържем лепилото, метем, боядисваме. Синът ми с малките си ръчички и големи гумени ръкавици събира боклука в чували и не спира с въпросите "Защо?", "Как?" и всички подобни за петгодишните. ,"Мамо, защо са ги налепили тези плакати?", "Мамо виж колко е чисто така", "Мамо, къде ще чистим другата седмица?". Гражданите спират, поздравяват ни (изненада! никой не ни псува, че сме от енергото).


Общо 350 човека участваха в тази акция в 13 града. Малка армия, която чисти, за да е хубаво на всички, когато се разхождаме по улиците. За да сме Европейци.


По-късно през деня и през следващите дни, когато със синът ми минавахме по същите тези улици с гордост и пълно удовлетворение гледахме "нашите" изчистени касети.


Добра майка?


Тук вече е трудно да събера много положителни аргументи в своя защита. Често изпитвам вина, че вместо да играя с детето си и да го уча на нещо полезно, аз стоя пред компютъра и отговарям на мейли. Или когато сме навън и той иска да ми покаже колко е яка някаква размазана гъсеница, аз говоря по телефона и само кимам с глава, преструвайки се че го чувам какво ми говори.


Много пъти, когато се сблъсквам с администрацията, здравната система, образователната система или просто гледам новините по някоя телевизия си задавам въпроса: Какво бъдеще му осигурявам на това дете? Ще успее ли тук? Старая се въпреки средата да го уча да бъде добър и отговорен човек и се страхувам истински. Дали като пресича на пешеходна пътека сам, някой безумен шофьор няма да го блъсне? Дали съучениците му в училище ще се друсат? Дали ще иска пак нов телефон? Дали като отиде на дискотека в Студентски град ще го пребият?


Старая се да съм добра майка – давам му здравословна храна, водя го на детска опера, театър, плащам му такси за английски и футбол. Но как да направя така че средата в която расте да не му пречи. Да не му дават празни обещания от екрана на телевизията и да не се сблъсква всеки ден с 33-годишни "успели" мутри.


Европерверзност


Три седмици по-късно върху "нашите" изчистени касетки стои лицето на един политик. Какво да се прави – предизборна кампания е. Пропагандата е част от нея. Лепят се плакати навсякъде. Нямаме време за отговорно отношение към градската среда. Имало Наредба – че кой спазва наредбите в България? Колкото повече кафява залепена хартия, толкова по-голям партиен успех. Някаква си доброволка ги чистила, за да й е по-хубаво като се разхожда из София. Искала да бъде Европейка.


"Мамо, защо пак са залепили плакати върху нашите касети, нали ги изчистихме и беше хубаво?". Този път вече не знам какво да отговоря.


Вместо финал


Има бързо решение – стягам багажа, знам езици и заминавам някъде. Аз и децата ми. Ще ни е трудно, то е ясно, но ще се оправим. Щом тук се оправяме, значи можем да се оправим навсякъде.


Гледам телевизия, превключвам канали и не вярвам как е възможно всеки ден да се излива толкова гнусотия, да промиват мозъците на и без това отчаяните и бедни хора, да си мислят, че патосът, с който говорят докосва ума и сърцето ми.


Не искам да съм емигрант, а в момента живея с усещането, че някаква сила се опитва да ме прогони. Не само мен, но и малкото останали средно-статистически млади българи, избрали да работят и гледат децата си тук. И се чудя кой има полза от това и какво биха си помислили онези родолюбиви българи, дали живота си в името на родината.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (252)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не разбрах въпроса.
  А, да... Може би защото няма въпросителна в края.

 2. 2 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Все едно, че дъщеря ми го е писала. И тя,обаче, вече мисли сериозно за Западна и Централна Европа. Не заради парите, а заради нормалния живот, отношения между хората и властите и не на последно място чистотата .

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  Българската държава прави всичко възможно да отврати от себе си порядъчните хора, а определени политически партии гледат на тях като на, меко казано, подозрителни, ако не и врагове.

  Виж, циганите, професионалните безработни и такива като Бисер Петното са естествени съюзници на властта - едните, защото продават гласа си за три кебапчета; другите - защото се цанят да раздават кебапчетата срещу малко по-сериозно заплащане.

  Резултатът е ясен: в парламента хрантутим 240 души, поне 2/3 от тях не биха издържали прокурорска проверка в която и да било държава западно от Загреб и биха осъмнали още на другия ден в следствения арест.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Днес патриот е този който се старае с честен труд добре да живее в собствената си страна.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1163 Разстроено

  "..Често изпитвам вина, че вместо да играя с детето си и да го уча на нещо полезно, аз стоя пред компютъра и отговарям на мейли..."- и аз!!!

 6. 6 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Невероятен текст...вдъхновяващ към размисъл...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Не искам да съм емигрант, а в момента живея с усещането, че някаква сила се опитва да ме прогони.[/quote]

  Това е абсолютно вярно, поздравления за женската интуиция.
  На тая сила и трябва България, но без българите. Прочее, и Европа като цяло е застрашена от същата "сила", не само България.
  Шапка свалям на такива жени, които са решили да останат в България и не се предават срещу тая сила (оставям на вас да се досетите коя).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  "...Добра майка ли съм, като оставам в България..."

  Отговора е ... НЕ!

  Съжалявам да го напиша, но релностите са такива!
  В това отношение и аз съм лош баща! Ще се постарая да стана добър!

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Няма такова нещо 'държавата'. Кога всички ще се научат да не употребяват думата 'държава', когато говорят всъщност за 'правителството' ? Държава сме всички ние данъкоплатците и избирателите. Никъде по чуждите медии не се употребява 'държава' когато се говори за управление. Да сте чували в CNN да казват 'the state' ? Не, говори се за 'правителство' и 'общини' . Това са субектите на управление, никой друг. А у нас 'държавата направи това' , 'държавата не направи онова'. Какво е това същество 'държавата' , а ? Зад 'държавата' и вие не знаете кой стои -правителството (което и да е) или общините или конкретна институция. Оттам идва и размиването на отговорностиите и неясните оплаквания към 'държавата'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Това писание ми се струва доста стерилно...вероятно защото добрата майка е пропуснала добрия си съпруг?

 11. 11 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 535 Неутрално

  На моменти, ми се струва че се прекалява с антибг патоса, да не би пък на запад всичко да е розово да му се не види? Чудя се да плача ли да се смея ли на такива статии? Лепили им на касетите предизборни плакати, наистина ли, колко драматично, то само затова си струва да емигрираш, а да и че някой на 33 години има пари по не много честен начин , то само в Бг е така, никъде другаде.

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Все пак трябва да кажа ,че България(държавата) е такава каквато сами сме си я направили! Всеки се гневи и възмущава на ,меко казано, несправедливостите и "неудобствата" и на бруталните нарушения на глупавите закони, но всекидневно всички правим същите неща, от които се възмущаваме! Докопаме ли кокала го оглозгваме! Става ли въпрос за "нашите хора'' няма мърдане''! И всички, освен нас самите, са маскари! И ''няма да се оправи тази държава''!
  МИсля ,че за нас това е нормалното състояние!

 13. 13 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Бягай мило момиче, бягай докато е време - поне заради децата... Нали не искаш да живеят в държава, където Пеевски е пример за успял човек, Волен Сидеров е в парламента, вместо в лудницата, а Бареков се "кани" да става премиер...

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#1] от "peshkobg":Мислех за по - интелигентни новото попълнение Кутевчета,но не би!Явно греша!
  Тази майка,средностатистическа българка,добре образована,добре възпитана,милееща за България/такива останаха все по-малко/ иска да остане и да работи за родината си,да възпита децата си тук, да я има България!
  На нашата Родина не и трябват обаче мислещи и почтени хора,а такива,които да са послушни !Такива,които да се опиват от удоволствие виждайки "политици" като Сидеров,Бареков,Станишев и други издънки на бившата комунистическа номенклатура!Жалко за такава държава!

 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  И в чужбина ще си пред компютъра и няма да имаш време. Въпросът е достатъчно ли съм умна за да съм добра майка.

  А за средата си права, комунистите прогонват всичко читаво, на тях им трябва тъп електорат с по 5-10 деца, къде си тръгнала с две деца, при това се опитваш да ги научиш да мислят.

  И накрая онова което се повтаря хиляди пъти от една година "Като си отидат отвратените, ще останат отвратителните". Не ги оставяйте да победят, борете се!!!

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И мен ме обхваща панически ужас при мисълта, че ще трябва да пусна детето си от ръка и да го оставя да се справя само в тая безумна държава.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 17. 17 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 289 Весело

  Можеш да си добра майка и в България и в Германия и в Бангладеш.
  Рискове има на всякъде.
  Патриота обича родината си безпрекусловно и не очаква нищо в замяна.

 18. 18 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Всички мурзилки и чугуни викат "бягай", за тях е най-добре да прогонят всички, които мислят, спират на червено, хвърлят си боклука където трябва и т.н. Искат да си останат с пенсионерите и циганите, само в такава среда могат да виреят и крадат безнаказано. Не се сещат обаче че държавата така ще загине и няма да има от къде да се краде. Ама комуниста не мисли за после, след него и потоп. Важното е сега да се краде.

  Няма шики-мики.
 19. 19 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само да напомня нещо очевидно - една държава се превръща в "лоша" тогава, когато добрите хора я напускат. Което поставя въпроса какво се случва с доброто у нас, когато напускаме държавата си...

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Можеше да бъде и по-зле. За 34-годишен родител с дете на 5 г. в София е почти задлължително да плаща и 700 лева за частна детска градина и още 300 за бензина до там.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#18:"Черен Гологан"]Искат да си останат с пенсионерите и циганите[/quote]

  Които като изгладнеят ще издерат живи комунистите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  До коментар [#18] от "Черен Гологан":

  Съгласен съм 100% с всяка дума.

  Много пъти ми се е случвало да попитам хора, които ми казват "Ами като не ви харесва (на теб и такива като теб), прав ви път": Другари, аз пътя лесно ще си го хвана, ама вие давате ли си сментка моето семейство колсо данъци плаща в хазната? Ако всички като нас си тръгнем (а те към 2 милиона вече си тръгнаха), кой ще ви плаща пенсиите?

  Сигурно Путин ще отпусне някой и друг милиард, мислят си набожно те...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много мрънкане, много неща. Но почти нито един проблем няма да й се реши, ако замине.

  Момата явно не е успяла да създаде добро семейство (няма мъж в историята) и освен това не е живяла по-дълго навън, за да разбере че никъде животът не е идеален. Зад т.нар. подреденост ТАМ (която е характерна впрочем само за малко на брой държави) често се крие адска скука, едно механично робско ежедневие, лицемерно отношение към чужденеца и липса на приятели.

 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2212 Весело

  На БГ държава не й трябват образовани, мислещи и високо платени поданици, т.к. стават независими и трудно биват манипулирани. Докато цигани, социално слаби и безработни, на които политическата хранилка дава толкова, колкото да оцелеят за няколко серии избори, това е друга бира.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#0:"статията"]как да направя така че средата в която расте да не му пречи[/quote]
  Вариант 1 - сменяме средата
  Вариант 2 - променяме средата
  Вариант 3 - променяме детето (по модел на "героите на деня"...
  Изборът е Ваш... пардон, наш (на онези, които сме и смятаме да бъдем тук)!

 26. 26 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Веднага след 10 ноември като всички и аз си помислих че сме се "оправили "...Веднага след първите избори , които бяха гадно фалшифицирани не без участието на Бат Желю и Петко Симеонов , много мои приятели хванаха пътя и ми казваха, че тук никога няма да се "оправи" нищо.
  При Иван Костов пак си помислих.....ей тоя път ги разсипахме комунягите.
  Нищо подобно, вече 25 години тази рублажийска сган смуче жизнените сокове на тази красива страна.
  Сега вече макар и на 57 години съм почти готов на изчезна и аз..

 27. 27 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  И да се стеснява кръга когато псуваме някой!
  До коментар [#10] от "nenad":

  И на мен ми направи впечатление че не споменава съпруг никъде! Може би щеше да и е по леко ако имаше някой до нея!

 28. 28 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  трябваше да имигришат да лоша майка си.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 29. 29 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Е, аз избрах чужбина. И не от любов към парите, защото те са важни, но в никакъв случай не са най-важното. Аз заминах без намерение да оставам, но човек намира мястото си и не съжалявам. Децата и родителите им тук поздравявават сутринта един друг, хората са загрижени един за друг и винаги, абсолютно винаги намират начин да се разберат. И да си помогнат.
  Ето вчера чета как политик се разправя с медия и очаква дивиденти от тази мътилка. Няма ли достойнство този политик да убеди той с какво е подходящ за избор, а каля една медия, която не се кандидатира за изборен пост? В такива случаи си мисля, колко гнусна среда за правене на избори, колко жалко за добрите и образовани хора, които търпят това.

 30. 30 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Има бързо решение – стягам багажа, знам езици и заминавам някъде. Аз и децата ми. Ще ни е трудно, то е ясно, но ще се оправим. Щом тук се оправяме, значи можем да се оправим навсякъде.

  Има по-добро решение - вземаме тоягата и .............

 31. 31 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Всъщност в България почти не останаха обикновени граждани. Държавата все повече се латиноамериканизира - заможната прослойка се капсулира и за съжаление се включва в корупционните схеми, некорумпираните служители нямат достатъчно доходи и децата им се изнасят на Запад, а бедните се деморализират и се движат в посока към "уайт треш". Ерго, дори и дамата да има висок доход и възможност да купува на децата си дрехи, техника итн. все пак е лоша майка, щом ги държи в тази отровена среда, защото ограничава избора им в живота до корупционер или аутсайдер.

 32. 32 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  трябва да имигрираш направи го заради децата си тук след 20 години ще много по-зле от сега.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 33. 33 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз доколкото разбирам от статията жената е направила отдавна избора си да остане тук, нейните тревоги идват от притесненията за детето и. Това дали ще се продруса и дали ще го пребият в Студентски град или пък някъде в Лондон както пише тя за съжаление няма как да знае, защото такъв е живота непредсказуем и гаден. Това, което може да направи е да му даде цялата си обич и да го възпита, останалото е съдба. кадърните и интелигентни хора успяват, ако не тук може да отиде в чужбин като порастне, все пак нали сме в ЕС, никой не те спира

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  До коментар [#16] от "omega":

  Явно сте малко по-млади от нас. Не сте преживяли с очите на възрастен човек нито Лукановата зима, нито Беровото време, нито Виденовата зима. Опашка за кисело мляко от 3 часа сутринта. В 8 отваря магазинът и почват да дават по 2 бройки на човек. "Как 2 бройки, че ние сме 4 човека вкъщи?". "По толкова са ни спунали да даваме, ако искаш още, извикай и жена ти да се нареди!". "А кой ще ходи на работа, кой ще гледа децата у дома?". "Каквото за теб, такова и за другите!".

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Добра майка си.Щом се притесняваш и мислиш за децата си.Осигури им щастливо детство,а после,както казва Стоянка Мутафова,нищо няма да е в състояние да ги събори.Който е имал щастливо детство,трудно е животът да го пречупи.Тук или там,няма никакво значение.Не сме се присъединили към ЕС за да страдаме от такива скрупули.Успех!

 36. 36 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Завладяло ни е едно голямо отчаяние и чувство на безизходица...
  Докато горе се борят за кокала, ние простосмъртните се радваме на най-обикновените човешки успехи. Не искаме нищо свръх. Просто искаме да живеем нормално! Искаме всеки да си гледа подобаващо своята работа. Не искаме подли номера, не искаме лъжи, не искаме конфронтации. Искаме да живеем в нормална държава.

 37. 37 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#9:"Dr_Doolittle"]Никъде по чуждите медии не се употребява 'държава' когато се говори за управление. ... Зад 'държавата' и вие не знаете кой стои -правителството (което и да е) или общините или конкретна институция. Оттам идва и размиването на отговорностиите и неясните оплаквания към 'държавата'...[/quote]
  Крушката си има опашка, достатъчно е да се проследи пирамидата на властта у нас. Трима - четирима партийни лидери чрез партийните листи и пропорционалното гласуване държат монопола в парламента. Парламентът пък назначава правителството и една купчина висши съдии. Като изключим президента, на който все още не е забранено да говори, какво остава? Та това именно ни е "държавата" - трима - четирима партийни лидери, които държат монопола и на които майки като авторката не са им нужни.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 38. 38 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не, мила Наталия, не си добра майка. Вдигай си чукалата и да те няма от тоя опит за държава. Можем да гласуваме, меже нормалността да получи известно моментно предимство. Но в дългосрочен план е ясно едно: ние загубихме, те спечелиха. Няма какво да се направи по-върпоса.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 39. 39 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Когато и да се махнеш от България винаги ще е късно. Загубеното злато може да се намери, загубеното време - никога!!!

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 40. 40 Профил на 1452
  1452
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И аз така - всяка година плащам твърдо над 15К данъци и осигуровки, а насреща:

  1. Плащам си да ми охраняват дома
  2. Плащам си всеки път когато аз или някой от семейството ми се нуждае от медицинска помощ
  3. Плащам си за частна детска градина, защото няма място за детето ми в нормална
  4. Давам пари на майка си - пенсионерка, за да може да върже месеца (42 години трудов стаж)
  5. На всички избори гледам как неграмотни полу-човеци, пенсионери с промити мозъци и патриотари без грам мозък гласуват всеки път за различни месии, които говорят едни и същи глупости.

  Сега вече съжалявам, защо навремето реших да остана в тази клоака, а не да замина. Даже убеждавах приятелите си как младите и амбициозни хора трябва да останат тук и да раждат деца, за да има България шанс. Какъв наивник... Това е българския народ и не е никак случайно, че от 1300 години присъствие в историята, 700 години са били под чуждо управление.

 41. 41 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Ако си започнала да се чувстваш емигрант в собствената си държава няма смисъл да се мъчиш...

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#40:"ndd_1452"]1. Плащам си да ми охраняват дома
  2. Плащам си всеки път когато аз или някой от семейството ми се нуждае от медицинска помощ
  3. Плащам си за частна детска градина, защото няма място за детето ми в нормална
  4. Давам пари на майка си - пенсионерка, за да може да върже месеца (42 години трудов стаж)
  5. На всички избори гледам как неграмотни полу-човеци, пенсионери с промити мозъци и патриотари без грам мозък гласуват всеки път за различни месии, които говорят едни и същи глупости. [/quote]

  Все едно аз съм го писал. Така и не разбирам къде отиват данъците ми. Знам, че по брой милиционери сме на първо място в белия свят - какво правят тези хора? За какво ги храним, купуваме им униформи, служебно оръжие, бензин за колите им?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на me4o
  me4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Сякаш аз съм писала статията. С тази разлика, че не съм бременна. Прозрях, че щом въпреки всики трудности, които ни спъват нормалното съществуване тук, ще се справим и извън пределите на българската държава. Стягаме багажа и напускаме. Нама да гласувам зад граница при провеждането на избори в България. Ще оставя "материала" да си определя бъдещето.

 44. 44 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Няма да им работя на западняците за някакви си хиляди евро, с регламентирано работно време и ясни условия на труд. Друго си е да работиш в България по 10-12 часа без да ти се брои извънреден труд и да те осигуряват на минималната работна заплата
  .................................
  Чудех се откъде ми идва усещането за кухо в този текст. Първият нишан е отсъстващият добър баща до добрата мама. Липсата не е невероятна, но неспоменаването на този минаващ за задължителен елемент е смущаващо...
  Вторият е в пасажи, като горния. Защото дамата се е самопредставила като "средностатистическа млада българка", опитва се да внуши някаква връзка с гореописаните ни сънародници, а /ако се вярва на медиите и ако името не е подхвърлено нарочно/ - дамата е висш мениджър в ЧЕЗ. И заявява открито, че българската й диплома не й е помогнала с нищо. Което поставя въпроса кое българско нещо й е помогнало за такава светкавична кариера...
  Та така с кухотата ... да намирате нещо общо с някои други успели млади българи на 33 ?

 45. 45 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Истина е всичко това, което Александрова споделя-това е начин на мислене.И това е разделителната линия между едни и други.Сега светът е мегаполис.Всеки може да отиде където иска и винаги финансово ще бъде по добре отколкото в България,каквото и да работи.Но....когато получиш мартеничка или видиш българското знаме,винаги ще има буца в гърлото и сълзи в очите.Може би това важи за прекалено чувствителните,не зная.Истината е една-когато наглеци ни управляват,които работят единственно за себе си трябва веднага да се измитат защото нямаме време-децата на децата ни ще пишат същото след години. Не трябва да се позволява.....

 46. 46 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 813 Неутрално

  "Американската образователна система била много по-добра, давала практични знания и ала-бала"
  "Няма да им работя на западняците за някакви си хиляди евро, с регламентирано работно време и ясни условия на труд"

  Авторката малко знае за Запада, видно е. Пожелавам и успех, но малко смирение на старта няма да и дойде зле!

 47. 47 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  За изхранване на електорални единици, държавен апарат и помощните му служби, както и свързаните PR и предизборни кампании.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 48. 48 Профил на npeev
  npeev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "martinio":

  Това ми звучи като вица от едно време:
  "Американците питат Тодор Живков:
  -Вие защо гоните турците?
  а той отговаря:
  - А вие защо биете негрите?"
  Има и една българска поговорка: " Не гледай сламката влязла в чуждото око, а гледай градата в собственото си"
  Та така скъпи писачо. Не е важното дали на запад от Загреб всичко е наред. Важното е, че тук е много, ама много зле. И докато управляват бившите комунисти и комсомолски секретари, закърмени с обич към Русия, преди да им бъде казано, че трябва да обичат и Родината си - България, независимо в какъв цвят са боядисани сега, няма да стане по - добре.

 49. 49 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ''Добра майка ли съм, като оставам в България...''

  Редно е да зададеш този въпрос на съпругата на собственика на този сайт.Дето цели 4 деца си гледа в БГ след няколко години емиграция в цивилизован Сингапур.

 50. 50 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всеки нормален, интелитен българин си задава многократно подобни въпроси и възмущението му расте! От нарочно създадените безумия в държавата на комунистите, за да направят живота на хората ад! Безкрайни неуредици, престъпност, продажност...Липса на ценности, допотопно образование, но много чалга и просташка наглост...навсякъде, на всички нива!?!
  Едни се каляват, други се предават...

  Който има възможност да избира живот в цивилизована държава да го направи. човек си остава родолюбец, носейки в сърцата си родината.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 51. 51 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Има един чудесен филм - "Да обичаш на инат". Е точно така се чувстваме тези, които избрахме да останем в България -живеем на инат.
  ... На инат на цялата простотия се опитваме да възпитаваме децата си в едни такива "архаични" ценности, като уважение към другия, трудолюбие, патриотизъм, честни пари с честен труд. ... Защото "нормалното" в нормалните държави е създадено не от емигранти, а от местните. ... Защото манталитет не се променя с плюене на "всичко и всичики", а с личен пример.
  ... И моят съвет към Наталия - не се чувствай виновна. Правиш точно това от което България има най-голяма нужда. Ако ти "пука" за нея (за България) това е начинът да го докажеш. ... Останалото е мода и суета ... и черни дупки във възпитанието.
  Приеми моето искрено уважение !

 52. 52 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Неутрално

  [quote#11:"martinio"]Лепили им на касетите предизборни плакати, наистина ли, колко драматично, то само затова си струва да емигрираш,[/quote]
  Пропуснал си нещо в статията (и текст, и смисъл). Да ти го дам в кратце: Добра гражданка спазва законите, и дори почиства околността, доброволно. А после някой се из$ира на изчистеното, и никой не го санкционира. Описаното е симптоматичен частен случай, който важи за почти всяка сфера. Включая и това което ти си споменал:
  [quote#11:"martinio"]че някой на 33 години има пари по не много честен начин [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 53. 53 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Наистина искат да я прогонят и всичките като нея. Тяхната родина е друга - Русия - и те разчистват територията. Някой ден, когато бъгарите намалеят много, ще дойде дългоочаквания ден - територията ще стане руска, а те (или техните деца) ще са много богати. Впрочем те и сега са много богати.
  Така го разбират ТЕ светлото бъдеще.
  Едва ли е възможно да се направи нещо срещу това.
  Единственият изход е Терминал 2. Децата ще имат друга родина !

 54. 54 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "gad":
  Ти може и да имаш буца в гърлото. Но децата ти няма да имат.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 55. 55 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  От опит мога да ти кажа две неща.
  1.Добра майка е всяка майка тъй като се стреми винаги да задоволи нуждите на детето.
  2.За да живееш спокойно и за да могат децата ти да растат на воля и да получат добро образование е за предпочитане на запад.
  Мисли за бъдещето-страната след някоя и друга година ще остане без медици,инженери и работоспособно население.Преподавателите и професорите с годините стават все по посредствени от което следва че и учениците и студентите ще са посредствени и не добри производители от което следва че икономиката ще е на светлинни години от световния стандарт.Затова докато все още децата са малки стягай куфара и вземай еднопосочен билет който и каквото да ти говори-Комунистите съсипват умишлено държавата и никога няма да се оправим защото и опозицията е също тяхна рожба а те живеят както и Русия в 18 век.

 56. 56 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Държавата не е НЯКОЙ ,държавата не се опитва нищо ...просто сме завладяни и оставяме да управляват държавата най-голямата наглата част от населението .Има доста честни хора които искат да участват но те винаги с времето са отстранявани .Така ще бъде до като никой не започне да се срамува да контакува да порицава и да низгвергва неморални,крадци и обикновени ДЛАВЕРАДЖИЙ.
  Днес дори и да познаваме такива хора ние продължаваме да ги "гхаересваме" заради парите и възможностите им-това е голямата грешка на обществото ни-толерантността към безчестието и безочието.

 57. 57 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 289 Весело

  [quote#40:"ndd_1452"]И аз така - всяка година плащам твърдо над 15К данъци и осигуровки, а насреща:

  1. Плащам си да ми охраняват дома
  2. Плащам си всеки път когато аз или някой от семейството ми се нуждае от медицинска помощ
  3. Плащам си за частна детска градина, защото няма място за детето ми в нормална
  4. Давам пари на майка си - пенсионерка, за да може да върже месеца (42 години трудов стаж)
  5. На всички избори гледам как неграмотни полу-човеци, пенсионери с промити мозъци и патриотари без грам мозък гласуват всеки път за различни месии, които говорят едни и същи глупости. [/quote]

  Начи тази "клоака" ти е осигурила завидни доходи?

 58. 58 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 741 Гневно

  Които има достойнство - остава. Помиярите излазват. Замислете се предците ви при какви условия са оцелявали и са били горди с идентичността си. Днес куцо и сакато за паница леща си продава произхода. Да, в годините след 1944, е било напълно оправдано. Но днес - днес е неуважение към собствените предци.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 59. 59 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#31] от "minusm":

  КОРУПЦИОНЕР = ОЛИГАРХ= БИВШ КОМУНИСТ !

  АУТСАЙДЕР = всички ние,ОСТАНАЛИТЕ ,които им го разрешаваме!
  Пък ги и избираме!

 60. 60 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  [quote#58:"Lord Dreadfort"]Които има достойнство - остава.[/quote]
  Остава за да го мачкат и да му се подиграват?

 61. 61 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Напълно съчувствам на авторката. Помията, която ни залива е с трайни последици за цялото общество. О в края на краищата България е такава каквито са българите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 62 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Що за въпрос? Отиват там, където винаги са отивали, докато ние си мислим, че нещо може да се промени. В нереформираните и по бекапейската конституция от фалшивото ВНС нереформируемите сектори с несменяеми велможи. Ето един прост пример: Велможа в държавно учреждение, кадър на БКП и БСП, стои си на поста от Тошово време, в учреждението му заплатите са ниски, но бонусите са огромни - премии, купони за пазаруване, безплатна храна, почивки (съответно базата на учреждението се ремонтира до ниво на четиризвезден хотел), командировки... велможата решава, кой колко "бонуси" да получи и съответно никой не му противоречи, дори и тези които подкрепят Реформаторския блок го правят тайно за да не си развалят отношенията с шефа, държащ рога на изобилието, което всъщност се плаща от данъците на обикновените граждани! И гласуват после в подкрепа на решенията на "ръководството" за избор на фирми доставчици итн., а те е ясно, кой и как ги избира. Така един служител със заплата 800-900лв. всъщност струва на данъкоплатеца директно 2500 лв., а с вредите чрез неизгодни договори вероятно и доста повече. И това е все пак "средното ниво"! Когато служителите са лоялни на БСП, КГБ и собствения си джоб, но не и на хората, плащащи данъци, парите никога няма да стигат, ако ще данъците и 100% да станат...

 63. 63 Профил на synthy
  synthy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Останала си в България.. медал ли искаш ?! Такива тъпчовци като теб и мен са на изчезване, като и аз вече мисля за навън. Вече не съм родолюбец... апатичен съм.

 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Добра майка е !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Добра майка ли съм, като оставам в България..."

  Въпроса е в какво се превръща България ?В държава ,в която наглостта се превърна в печеливша политика ,в която да се хилиш злорадо от парламентарната трибуна когато хулят държавния глава ,в държава в която в дните преди избори "мълчаливата" по принцип вице президент "проговаря",в държава в която в седмицата преди вота "социолози" подлагат с "резултати" поредни изборни измами (подготвени със "закон" ,в държава в която децата ни се научават ,че да изопачаваш истината е печелившо ,в държава в която утре всички ще прилагат принципа на незачитането на отсрещния.
  В тази България ,най-малкото е недостойно да останеш ,ако не се опиташ да я промениш !

 66. 66 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Хубаво писание,добри въпроси
  За да си добра майка,добър човек и родолюбец,остани тук и направи живота си и на другите по-добър.Да се отива на чуждото,подредено от други място е лесно,но си остава кукувичи прийом.Хвалбата за двете деца на държавата,ще се превърне в упрек,защото стават деца на чужда държава.
  Не е лесно тук,но пък е достойно.Не за да преуспееш на 33/защо ли пък само в него сме се взрели-и аз не го харесвам,но не само той е лошият в държавата/ и ще грешим дотогава,докогато вярваме на някои,обясняващи ни,че като всички му се опълчим и държавата ще се случи.
  Няма,ако не се опълчим и на голямата преуспяла мутра,на машите му,превърнали страната в бандитско-полицейска,бедна и бедстваща,корумпирана,рекетираща бизнеса,изоставила без защита народа си и чужди инвеститори.
  За да ни стане добре тук,не е достатъчно да се оплакваме,а да решим какво ни трябва и да се разберем да го постигнем.Всеки получен положителен резултат,ще ни вдъхне кураж и за други.

 67. 67 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 418 Любопитно

  ''Гледам телевизия, превключвам канали и не вярвам как е възможно всеки ден да се излива толкова гнусотия, да промиват мозъците на и без това отчаяните и бедни хора''.....................................................Една може би откровена изповед но мисля,че авторката не е видяла цялата гнусотия в ЧЕЗ.Имам 6 години прекарани там и напуснах.Всеки втори се занимава с далавери.Рискувала е много като е карала 5 годишното си дете да чисти касетите като се има в предвид,че повечето от тях като ги докоснеш бият ток.Добре,че детето е било с ръкавици.

 68. 68 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 402 Неутрално
  До коментар [#10] от "nenad":
  Това писание ми се струва доста стерилно...вероятно защото добрата майка е пропуснала добрия си съпруг?

  Добрият съпруг, казваш ?

  Този, който се прибира вечер по никое време и така се е нашошорил, че се налага Тя да му изува калните опинци с които се е проснал на дивана ?

  Или да му пере смрадливите чорапи, които Той е захвърлил някъде из къщи незнайно къде ...?

  Масата подредена, салатата сервирана, иначе ....Гледаме Лошо )))))

  И това цел живот ?
  Мерси...

  Добрият съпруг, казваш ?

 69. 69 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#63:"synthy"]Такива тъпчовци като теб и мен са на изчезване, като и аз вече мисля за навън[/quote]
  Поне 70% от юзерите в този форум са ''навън'',но оказва се само физически,щото всяка свободна минута от присъствието си в цивилизованото общество /дето се били устроили успешно/ прекарват в бг нецивилизовани сайтове ....

 70. 70 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#60] от "Yard":

  За да затвърди достойнството си, поставяйки на мястото им всевъзможните видове помияри наоколо.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 71. 71 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#59] от "doroteus":

  Бивши комунисти няма... който веднъж е влязъл в болшевишката мафия излиза само с краката напред...вълкът козината си мени, но нрава никога!
  А ние наистина сме аутсайдери, щото вярвахме, че ще пием билков чай с терористите от БКП и ще ги убедим да станат човеци. През 1990-те години наистина вярвахме, че нещата могат да се променят по мирен и демократичен начин, дори бяхме толкова наивни да вярваме, че болшевиките ще играят по правилата и така ще ги победим. Е, да, ама не... тази ни наивност подписа смъртната присъда на България - просто вече няма достатъчно мнозинство от хора с европейски ценности, така че дори и при честни избори, болшевиките имат добри шансове да спечелят мнозинството от етнически малцинства, пенсионери, корупционери и уайт-треш.

 72. 72 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#68:"mad_petko"]Добрият съпруг, казваш ? [/quote]

  Съжалявам, че баща ти е бил такъв....не всички имат късмет с бащите!

 73. 73 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Перфектната майка, перфектната гражданка... баща НЯМА! Но пък е "с по-висок доход от определения" , "работи по 10-12 часа без да се брои извънреден труд" и я "осигуряват на минимална работна заплата" - т.е. получава пари на ръка - КОРУПЦИЯ! Затова предпочита да плаща прегледите пак на ръка явно, без направления! ("да не товарела Здравната каса" ХА-ХА). Дори не смее да пита защо отговорната Столична община не си е почистила, защо не са наказани замърсителите, защо я осигуряват така - каква пенсия ще получи един ден

 74. 74 Профил на Ivo Kasabov
  Ivo Kasabov
  Рейтинг: 233 Гневно

  До коментар [#68] от "mad_petko":

  Добрият съпруг не е това, което ти описваш и вероятно познаваш. Има и нормални "добри" бащи и съпрузи, но е нужно да си израснал в нормална среда, за да знаеш, че ги има.

 75. 75 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално
  [quote#73:"liksen"]предпочита да плаща прегледите пак на ръка явно, без направления[/quote]

  Е, не, ще чакам да пукна, защото тоя месец направленията били свършили или ако не са, ще взема час за следващия месец...
  [quote#73:"liksen"]Дори не смее да пита...., защо я осигуряват така[/quote]

  Ами ако пита, ще си загуби работата.
  Смисълът е, че дори да се стараеш и донякъде да успяваш, усилията са напразни. Вие се вторачвате в това, че нямало баща, което няма нищо общо със статията.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 76. 76 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Не гледайте телевизия, манипулират ни!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 77. 77 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 509 Весело

  До коментар [#73] от "liksen":

  Г-жа Александрова явно не прави разлика между литературен похват и лъжа. Съмнявам се, че човек на доста висока позиция в ЧЕЗ бива осигуряван на МРЗ. Всъщност в ЧЕЗ никой не бива осигуряван на МРЗ, защото най-ниските заплати там са в пъти по-високи. Освен това ѝ отказват детски, т.е. осигурителният ѝ доход е много по-висок от МРЗ. Убеден съм, че госпожата наистина ходи в Токуда или в друга частна клиника и не ползва направление, но аз лично познавам доста заможни българи, които изцеждат всяка стотинка от ЗК и за каквото няма клинична пътека си доплащат. Та г-жа Александрова вероятно просто няма време и желание да си иска полагащото ѝ се от ЗК. Това е нейно право и резултатът наистина е повече средства за останалите пациенти, разбира се, при условие, че това е истина, а не е "фризирана реалност".
  А за пенсията ѝ не се притеснявайте, частните осигурителни фондове обещават добра доходност...

 78. 78 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#71] от "minusm":

  За съжаление сте абсолютно прав !

 79. 79 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 233 Гневно

  Момиче не слушай разни гологани и убавци вземай си децата и да те няма иначе после ще плачеш и ще се самообвиняваш.Тука е само за хомодинозаври.

 80. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#23:"12345"]Момата явно не е успяла да създаде добро семейство (няма мъж в историята)[/quote]
  Да, бе. В момента е бременна от Светия дух. Хайде, по-сериозно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 81 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Госпожата не казва, че
  [quote#75:"omega"]направленията били свършили[/quote], а
  [quote#77:"minusm"]вероятно просто няма време и желание да си иска[/quote]. Не е нужно да дописвате, ако не сте самата вие.
  [quote#75:"omega"]ако пита, ще си загуби работата... усилията са напразни[/quote] Така е, защото ще е само тя, но ако всички попитат, тогава работата ще загуби. И не се вторачвам в бащата, но считам, че задължително трябва да има участие в отглеждането на децата!

 82. 82 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#80:"7777"]В момента е бременна от Светия дух. Хайде, по-сериозно.[/quote] Наистина работата е сериозна -
  [quote#44:"nenad"]Което поставя въпроса кое българско нещо й е помогнало за такава светкавична кариера..[/quote]

 83. 83 Профил на q18
  q18
  Рейтинг: 233 Гневно

  Докарахме я до там да живеем като емигранти в собствената си Родина.

 84. 84 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#72] от "nenad":

  УШАНКА, НЕ СТАВАШЕ ДУМА ЗА БАЩА МИ !


  Явно Ти е трудно да Стоплиш )

  .. но това е друга тема.. както и да е ! )

  Става дума за днешните лигльовци и всевъзможни лекета, наричащи себе си, незнайно защо - мъже ..:

  На днешния мъж като на никой друг мъж МУ се ще да го галят по главата, да му говорят на „цуцинка-муцинка “, да го завиват, перат, почистват.)Да МУ готвят и приспиват. )
  Да ГО чукат и задоволяват.
  Да не ГО занимават с глупости.
  Да не МУ изневеряват (имам предвид, често).) Да ГО смятат за Велик и да пишат по стените ( например ) със спрей: „ Гошо е бог!“. ( Или пък : " Гошд е Велик " ) ))
  И нещо много Важно :
  Да не ГО оставят често сам на тъмно и топло, щото съвременното леке -" мъж" се разваля от тъмното, топлото и самотата. ))

  А, да, замалко да забравя , мамка му !

  Да ГО обичат, ( не защото е единствения и незаменимия ) а просто, защото е избран от НЕЯ.

  ТЯ си ГО е избрала такъв...

  Е за това иде реч !

  Надявам се че този път схвана мисълта ми ?

  Трети път няма да обяснявам, пъпеш ))

  Нищо лично... жив и здрав !

  )))

  пп. Аз нямам баща и никога не съм имал такъв, но това не ми е било проблем да съм сега това, което съм !

  Като пораснеш, ще прогледнеш, хлапе !
  Има Време..)

 85. 85 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#81] от "liksen":

  Некоректно сте цитирали от моя коментар, изваждайки го от контекста!!!
  А и принципно явно не четете много внимателно. Госпожата не е Стрина Пена от кварталната бакалница, а работи като шеф на кабинета на изпълнителния директор на ЧЕЗ! Нито ще си загуби работата, нито я осигуряват на МРЗ...т.е. който в началото на статията си използва неверни твърдения не може да очаква хората да приемат безрезервно и останалото съдържание на текста!!!

 86. 86 Профил на prometej
  prometej
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Мила непозната, когато държавата не мисли за нас, ние защо да мислим за нея. Щом си кадърна, ще се оправиш навсякъде, правилно си го казала, щом успяваш там (стига да не си се уредила с връзки на работата) ще успееш навсякъде. Аз за 50 години в БГ не успях да постигна това, което за 5 успях в чуждата страна. Стига да си упорита и да работиш и в чужбина по 12 часа. Децата ти един ден ще ти бъдат благодарни, стига с този патриотизъм, ние сме граждани на света.
  Да не говорим, за това, какво е отношението на институциите в БГ в сравнение с тези от западните страни. Винаги когато съм бил принуден да свърша някоя работа в Бг съм се чувствал като емигрант в собствената си страна. Вярно е, че ще си останеш завинаги емигрантка в другата страна, но твоите деца ще са добре.
  Езиковата бариера е най-страшното в чужбина, ако наистина знаеш езици, няма какво да чакаш, стига да са ти добри знанията, децата ти един ден ще ти бъдат благодарни.
  Щом толкова милееш за България, винаги можеш да се връщаш, за да "зареждаш батериите".
  Това е моят съвет към теб като емигрант. А на въпроса дали си добра майка, ти винаги ще бъдеш такава където и да се намираш, било в БГ или навън.

 87. 87 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#74] от "teress":

  Всички мъже сме еднакви боклуци, Господа - разликата е само в размера, но в определени моменти и той губи значението си... ))

 88. 88 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#85] от "minusm":
  Не я познавам госпожата, но и без да знам коя е, сама си противоречи. Още повече, ако лъже, за да манипулира със зле прикрита цел.
  И не съм извадил цитата от контекста, който е същия - за направленията, които тя не желае да ползва. Цитирал съм Ви, защото и аз мисля така, но сте го казали преди мен.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1568 Неутрално
 91. 91 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#8] от "k":

  Ти си в грешка. Първо държавата е институция, включваща в себе си както правителството, така и съдебната власт, полицията, армията и купища други там институции. Второ, във Франция на-редовно се говори за държавата, l'Etat. Посмали малко с англоезичното си самочувствие.

 92. 92 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Ти си в грешка. Първо държавата е институция, включваща в себе си както правителството, така и съдебната власт, полицията, армията и купища други там институции. Второ, във Франция на-редовно се говори за държавата, l'Etat. Посмали малко с англоезичното си самочувствие.

 93. 93 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И аз съм си задавала същите въпроси и съм разсъждавала на същите теми. И аз се върнах от чужбина и гледам тук двете си деца, при това сама. И аз години наред не кандидатствах за детски надбавки, за да отидат тези мизерни пари при някой, който наистина има нужда от тях...Но нещата всъщност не стоят така. В чужбина се живее по-цивилизовано-факт. На когото му стиска и тук не го държи сантимента, бих казала, нека да замине! Заради децата! Ако те желаят един ден, винаги могат да се върнат. Но пътищата и света, който ще видят и ще станат част от него, могат да не видят никога, ако останат тук. За жалост-реалността е такава. Изобщо не смятам да изпадам в спорове и дискусии по темата. Казвам го, ако някой реши и се "закачи" да ми опонира. Това е мое мнение, видяно, преживяно...настояще.

 94. 94 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":
  Недей толкова да и съчустваш. Тя има хубава работа, която скоро ще напусне заради 2ро дете. Такива майки не гладуват.

  Освен това аз обърнах внимание на "образоваността" на интелигентната майка. Дори след многоточие, трябва да има въпросителна. Ама тя има да мисли за децата сега, не за някакви ченгели по изреченията.

  Не съм представител на партия и не съм фен на Кутев, Кънев, Кунев, Костов и всякакви политически величия, но ми харесва как търсиш принадлежността ми към политиката. Все едно всеки враг трябва да носи флаг .

 95. 95 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#40] от "ndd_1452":

  Ми намери си държава, в която да плащаш поне 60% от доходите в данъци и няма да имаш драма.

 96. 96 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не знам, прочетох го, помислих... Много протестърски тон, много лъхане на жълти павета... Много стерилно, както каза един по- горе. Много трудна професия, натоварваща- да отговаряш на имейли, наистина. Мрачното настроение явно е завладяло госпожата след атаката срещу ЕРП- тата, иначе дотогава живота е бил розов- кеф ти Сащ, кеф ти Германия... Явно има две Българии- едната на претъпканите граници по празниците за почивка в чужбина и заетите до дупка хотели в България, и друга- на форумните, анонимни и незадоволени хора. Няма понятие "държавата", от 25 години го няма, има само ти и какво ще направиш ти! Иначе много ми намирисва на писано в някоя редакция, а вметката за ЕРП- то е направена ей така, да видим какви хубави и работни хора има там и колко е лоша " държавата", че си иска своето от тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 97. 97 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#84:"mad_petko"]УШАНКА, НЕ СТАВАШЕ ДУМА ЗА БАЩА МИ [/quote]
  Ми, хубаво - значи себе си описваш, лошо няма

 98. 98 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 509 Весело

  До коментар [#88] от "liksen":

  Разбирам, но ако си прочетете внимателно коментар №81 ще видите, че от него илиза, сякаш аз твърдя, че зная, какво точно мисли госпожата, а всъщност в моя коментар пише, че въз основа на текста само може да се предполага (което се губи при избрания от Вас начин да ме цитирате).
  Но за несъответствията в статията мненията ни напълно съвпадат! И мисля, че е правилно да коментираме съдържанието на статията, която е наистина изпълнена с взаимоизключващи се твърдения. Вярвам, че за всекиго е ясно, че изказванията в текста противоречат на формалната логика и съответно е задължително, една част от тях да са неверни, но ние не можем да знаем, кои са верните.

 99. 99 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Била си наивна да мислиш, че в България те чака нещо добро, теб и най-вече децата ти. Напоследък, покрай майчинството ти идва акъла. Ами да - направила си голяма грешка и то два пъти. Можеш да я поправиш за доброто на твоите деца.
  От друга страна и тук можете да останете, да се борите, да търкате "касетките" всяка седмица и постоянно да има боклуци отгоре, да ги учиш да пресичат на зебра и само на зелено и точно при такива условия да мине през тях някой 18 годишен без книжка, но с татко с връзки. Ти си избери.

 100. 100 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#1] от "peshkobg":

  Трудно е да се разбере особенно ако не можеш да четеш... Остави това после и размисъл се иска. Абе лоша работа - сипи си една голяма ракия и не се коси... Явно не те касае...

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK