Забелязахте ли, че у нас издават смъртни присъди...

Карикатура на Иван Кутузов, публикувана в "Дневник" през 2007

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов, публикувана в "Дневник" през 2007През седмицата, в която Сергей Станишев пое светкавично криминално прихванатото писмо на издателя на "Капитал" и "Дневник", за да го употреби с цел преддизборна еуфория в своя политическа полза, едно прессъобщение на регистрирана за евроизборите политическа коалиция мина незабелязано. 


"Ние, от Коалиция "Националистически партии на България" (НПБ) и "Православна зора", не можем да отминем подобно посегателство над православната ни вяра и националната ни идентичност, поради което издаваме смъртна присъда на всички организатори на акцията." В съобщението изрично се казваше за осъдените, че "някои от тях са известни", което си е открита заплаха, а в допълнителни публични изявления се добавяше още по-заплашително


"ние ги знаем кои са"!
Акцията, предизвикала "наказанието", е хакерска атака предния ден на официалния сайт на Българската православна църква от представящи се за говорители на турско-мюсюлманско малцинство, извършена в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в Пловдив през февруари, когато футболни хулигани потрошиха стъклата и нанесоха щети на храма докато в съда се гледаше делото за вакъфските имоти. 


(Не чух и не видях масово възмущение сред най-популярните средства за информация, нито в тъй наречените социални мрежи. И най-вече не се чу да се е впечатлила прокуратурата от "издаването на смъртна присъда", нито от откровената заплаха  ("ние ги знаем кои са"),  камо ли да се сезира - наложи се колеги от "Дневник" да я информират и сезират.)


Неотдавна от същия пресцентър беше разпространено и друго впечатляващо съобщение: че "на 1 май Коалиция "Националистически партии на България" (НПБ) проведе акция по прочистването на Троянската света обител от хомосексуалисти и катамити, съвместно с организацията "Православна вяра"(…), и в резултат на акцията двама духовници уличени в педерастия (посочени с имената им - бел. ред), безмълвно напуснаха". Акцията беше предшествана от шумна кампания "Вън педерастите от църквата" на Мартин Карбовски по телевизия "7 дни", в която с използваните епитети водещият надмина и остави далече зад себе си Путиновските борци /и бойци/ срещу хомосексуализма - в частност, и срещу различните - по принцип.


По същия повод в публични изявления вождът на НПБ, която не получи съдебна регистрация, но намери начин да се регистрира в ЦИК за европейските избори, информира без притеснение, че акцията била извършена с "предварителна подготовка на "айнзац групи", за да можели да използват "други методи" (!), ако имало противопоставяне на уличените. (Айнзац-групи са наказателни формирования от доброволци в нацистка Германия, които нападат (прочистват) уличени в неблагонадеждност).


(Не чух и не видях масово възмущение в най-популярните средства за информация от прочиствателната акция, освен информиране с изявен вкус към пикантерията, с малки изключения. "Дойче веле" излезе с адекватен коментар. Но малцина се разтревожиха от словесната и безцензурна агресия на Карбовски, слушана и гледана от зрителите, сред които може би и деца.)


В сряда на предизборен митинг на ДПС в Бяла Слатина активен участник е бил - видно от репортажа на вестник "Сега" от 16 май, и подсъдим за склоняване към проституция на момичета чрез чудовищно физическо насилие, освен за наркотрафик, който иначе е с мярка за неотклонение домашен арест. На сутринта защитената свидетелка, жертва на неговите издевателства, на която се гради обвинението в насилие, се отказа от показанията си.


(Не чух телевизиите да са засипали с въпроси прокуратурата и МВР за безпрепятствените митарства на подсъдимия, който, по всичко личи, ще остане безнаказан, и то - не изключвам - с предизборна политическо-прокурорско-полицейска благословия с цел събиране на гласове сред специфични електорални слоеве...)


През това време ефирът и социалните мрежи кипят от нажежени до бяло страсти


по всякакъв повод, без да се впечатлят особено от гореописаните факти. Страсти на -фили и -фоби - с противоположна географска посока, но с декларирана една и съща нетърпяща възражения претенция,че защитават права и се борят срещу мафията - и едните, и другите. Хейтърство в своя интернет-пик, сред което едва се долавят, но без шанс да бъдат разбрани или дори чути тревогите на едно малцинство, което отказва все по-категорично да търси изход за състоянието на България в мантрите и декларациите, доказали своята несъстоятелнос в продължение на четвърт век. Изявления, интервюта, клетви от лъскавия екран под прожекторите се оттласкват от закърнелите сетива, умът ги отхвърля, словото вече не е средство за разбиране. Думите отблъскват ... И отстъпват ред на прагматични въпроси, произтичащи от фактите наоколо.


Твърдя, че това малцинство е с тежко нарушени права, включително и за достъп до обективна информация  в резултат от бушуващите страсти - и не се шегувам.


Терорът на "филството" и "фобството" над питащото малцинство


е очевиден и обричащ на самотен размисъл.


Ако попитам защо Путин, Европейският съюз и САЩ не обявиха официално заключения, ако има приключено независимо международно разследване  на масовата касапница в Одеса и на снайперистката стрелба на Майдана в Киев - аз поне не знам да са обявявани, тутакси ще бъда причислена от едните към враговете на Русия и православието, което не може да убива; А от другите - заклеймена като недопустимо съмняваща се в единния евро-атлантическия морален стандарт;


Ако попитам има ли ресурс новото управление на Украйна да упражнява адекватно властта, след като неговата милиция остана безпомощна пред касапницата (съжалявам за моята обсесия, но 2-ри май в Одеса ме буди нощем), ще бъда обявена за враг на европейското бъдеще на Украйна;


Ако отказвам - което и правя - да наричам властта в Киев фашистка хунта, защото не мисля така, по-скоро я смятам за безпомощна, объркана, изоставена, ще бъда наречена аз самата фашист от русофилите; 


Ако се запитам на глас защо на четиристранната среща в Женева през април чаках със затаен дъх изявленията на Кери и Лавров, а позицията на първия европейски дипломат не ме впечатли с нещо открояващо се европейско, освен с голямата европейска грижа (че е прието предложението на Русия за гарантиране на газовите доставки), ще бъда обявена от русофилите за враг на Русия, от американофилите в най-позорния грях на нашето демократично време - антиамериканизъм, а от жадуващите единен и силен европейски глас  - в непростим песимизъм; 


Ако попитам защо мощни европейски корпорации са спасили шефа на "Газпром" Алексей Милер от санкции (надали заради снажния му ръст), тутакси ще бъда заподозряна в нездрав интерес към онези въпроси, които неминуемо ме запращат в територията на съмненията, а оттам при русофилите;


Ако ли пък попитам - не дай боже!  - защо, при очебийно колебливата и нееднородна позиция на ЕС България трябва да се обяви категорично и еднозначно за налагането на икономически санкции, дори ако това я постави в  неразрешим в обозрим срок енергиен недостиг, ще бъда просто смазана с  демократично презрение, камо ли да ми се отговаря по същество; 


Ако поискам - съвсем пък не дай боже! - точна, независима, безпристрастна, експертна информация, само с числа и баланси, за икономическите и търговски вреди и ползи от прословутия "Южен поток", ако ги има, плюс срока в който ще се проявят, ще бъда направо обвинена в национално предателство от едните и горещо убеждавана от другите в ползите, бликащи от безкористната руско-българска любов. Любов, опровергана впрочем най-безапелационно от всички ключови събития и факти в историята на Третата българска държава, от Съединението, та до днес; (Тъй че - само числата!).


Ако попитам по повод някоя утрешна Кончита Вурст дали с визията си решава свой транссексуален конфликт (за да й засвидетелствам своето човешко разбиране), или решава рекламен въпрос (за да я отмина с безразличие), ще бъда обвинена едновременно  в рушителство и на здравите православни традиции, и на европейските ценности...


Повечето подобни въпроси нямат шанс не само заради истеричното надвикване на разделените, но и защото аргументите на специализираните публични институции на държавата, от които в нормалния свят с будни обществени сетива се чакат обективните отговори, у нас обслужват по правило някоя от надвикващите се страни.


А мафията, политическа, икономическа, съдебна, срещу която се кълнат и филите, и фобите,


безчинства сред шумния хаос на тяхната битка


В такива условия тя е най-неуязвима.


Сред децибелите на битката потъват тревожните въпроси на питащото малцинство - и за потрошените стъкла на пловдивската джамия, и за спящата прокуратура по повод издадаването на смъртни присъди от самозваните националисти, и за прочистването на нехаресвани хора от айнзац-групите, и за скитащите по митинги подсъдими за най-тежки престъпления - пред погледа на прокуратура и полиция, и за ударените сайтове -  вчера на Светия синод, утре някой друг...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  1) правилно се поставя въпросът за неправомерно произнесени смъртни присъди-което е заплаха за убийство!
  2)В страни СЪС действащо смъртно наказание корупцията е по-ниска!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Любопитно

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  а ти да беше прочел материала

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Абсолютно невярно. В Китай се издават смъртни присъди, а корупцията е повсеместна, особено сред някои по-равни другари.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Ситуацията в Европа /в частност България/ напомня 1939г.Единствената надежда е, че историята се повтаря като фарс.По Нейшънъл Джеографик от 15ч. всеки ден има документални филми за зараждането на фашизма.Поучителни са! Всяко съвпадение с действителни лица и събития....

 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  "Терорът на "филството" и "фобството" над питащото малцинство"

  Великолепен синтез на лудостта, която се шири! Не е необходимо да се говори повече...

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Мислиш ли, че има къде да го запишат?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Браво, Петя !!!

  "...А мафията, политическа, икономическа, съдебна, срещу която се кълнат и филите, и фобите, безчинства сред шумния хаос на тяхната битка...В такива условия тя е най-неуязвима..."

  Силни думи, дано поне някой техен наемник ги прочете и им ги преразкаже...за да знаят, че не са невидими...!!!
  В същност, никой не е занесъл богатството си на "оня" свят...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Не чух телевизиите да са засипали с въпроси прокуратурата"
  Тя прокуратурата има "по- важната задача", да разследва Президента, щото на Бюреков така му харесва

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 10. 10 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Добре, че все още има журналисти, които пишат такива статии.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Оффф Аман от 'истината е по средата' примиренчески глупости...

 13. 13 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво за материала!
  Но все пак си мисля, че някои от въпросите са породени от пропагандата (т.е. едва ли отговарят на действителността)... Всъщност, по-точни отговори на някои от тях биха могли да дадат само историците и то ако се доберат до автентични документи в близкото или далечното бъдеще...

 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Първо - госпожо Владимирова , много е удобно да сме от "питащото се мнозинство". И е лесно - преди да направиш нещо обмисляш много и за това рядко грешиш - прав си и пред съвестта си и пред социуума. Уви , живеем във времена (харесвали ни или не) , в които е по-скоро грешно да сме от мудното питащо се мнозинство.
  И на мен не ми допада да се делим на "фили и фоби" , ама иначе докато мъдрите се намъдруват , лудите ще се налудуват. Те злите сили от всякакъв тип разчитат точно на това - да сме мудни - за справка - споменатата Украйна. Там правителството е умерено и обмисля много.

  За това - аз лично избирам да имам мнение бързо с риск да е грешно. Обратното е сбъдната мечта на всякакви зли сили от Изток. Които издават смъртни присъди...

  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 316 Неутрално

  С уважение към автора. Но когато се говори за толкова много разни неща в един материал, има риск някои да се описват погрешно.
  "Ако попитам има ли ресурс новото управление на Украйна да упражнява адекватно властта, след като неговата милиция остана безпомощна пред касапницата"
  Доста от милицията в Одеса е действала активно, но не така както "новото управление" би очаквало.
  Но това не значи, че "новото управление" трябва да подаде оставка в полза на тези, които могат да управляват милицията сега.

 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  тревожните въпроси на питащото малцинство

  Съжалявам , госпожата е много интелигентна , но да се питаме в тия времена е все едно да се питаме дали няма да сгрешим като гласуваме , тъй като покрай изборите всякакви фили и фоби се бият. И да обмисляме добре какво да направим .......... докато един ден се събудим на 26 май и се усетим ,че изборите са минали. Без нас

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Великолепна статия! Направо останах без думи.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 18. 18 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Във време разделно въпросите са излишни!

  Във време разделно се искат решения и позиция!

  Бъдещето на ЕС е поставено на карта,а госпожата още се пита?!

  Дали ще продължи да се пита ,ако Путин спечели и хунтата у нас предаде страната в неговите ръце?

  И аз да питам?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 19. 19 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#16] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Ами най-добре ще е наистина изборите да минат без вас...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 20. 20 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Брюксел е започнал "пилотни" процедури спрямо България за "Южен поток" и ЕРП-тата"

  Да питаме ли още?

  Да питаме ли за днешните действия на прокуратурата по заповед на Бареков ?

  Владимирова беше от тези,които вдигаха най-много шум за "диктатура и полицейщина".

  Предизборно!

  Дано е доволна от путиновата демокрация в България днес!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Изключителна статия на Петя Владимирова за пореден път! Така е, екстремизмът смачква хората с балансирани възгледи, хора, които в нормална обстановка би трябвало да формират общественото мение по различни въпроси.

  А ето и още една блестяща статия по същата тема от Любослава Русева:

  http://temadaily.bg/publication/18295-%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%E2%80%9E%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8%E2%80%9C/

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално
 23. 23 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Когато въпросът е на живот и смърт, не можеш да седиш на оградата и да се чудиш. Нещата са прости -- или си демократ или си комунист. Или си толерантен, или си расист. Или си искрен, или си хомофоб.

 24. 24 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Страхотна статия, точен език!

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Весело

  До коментар [#23] от "mar_x": " или си демократ или си комунист"
  # Те това е обикновен фашизъм или болшевизъм
  ... нормалните хора са анархисти, комунисти, зелени, социалисти, социал-демократи, социал-либерали, демократи, либерали, прогресисти, консерватори, патриоти, ... всякакви .и допускат ДРУГИТЕ СЪЩО ДА СА ВСЯКВИ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#18] от "mr.bluemorning.": "хунтата у нас"

  ... у нас няма хунта, а правителство дошло на власт след ИЗБОРИ - все едно дали ти харесва!

  Г Л А С У В А Й = Тази неделя има избори !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#12] от "lol": Оффф Аман от 'истината е по средата' примиренчески глупости...
  "Само Ситите говорят с абсолютни крайнисти"/ Йода /
  # "Сити" - поклонници на тъъмната старана от "Междузвездни войни"
  "Такива мисли до много мрачно място ще ни доведат"/Йода/
  "Демокрацията умира с гръмки аплодисменти"/Йода/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Дрън-дрън, че пляс!
  Искат да ни скарат на верска основа, ама нъц!

 29. 29 Профил на closer
  closer
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо така нареченият "реформаторски" блок не обели една дума на тема прихванатата комуникация на Прокопиев?

  Защо ГЕРБ мълчат?

  Защо никой не говори за криминалния начин, по който е прихваната тази комуникация?

  Защо?

 30. 30 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#18:"mr.bluemorning."]Бъдещето на ЕС е поставено на карта,а госпожата още се пита?! [/quote]

  Точно затова трябва да се пита. Дали да живеем в настоящия тоталитароиден ЕС, подтискащ свободната инициатива и рамкиращ живота на все по идиотизиращите се граждани до тесните виждания на група откъснати от реланоста чиновници? Или искаме преоменен ЕС в който гражданите да упражняват контрол върху по малки, но по ефективни институции, даващи по голяма свобода на просветени граждани сами да определят как да живеят? Това са фундаменталните въпроси днес, които биват заглушавани в общия вой на фили, фоби и партийковчета.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  От толкова много тези и антитези Петя Владимирова се е оплела до степен самата тя да не е наясно какво иска да каже, какво пък остава за читателите.

  Ако иска да каже, че страстите са нагорещени до точката на кипене? Ами да, така е. Но е защото сега се решава съдбовният въпрос къде ще бъдем - в Европа ли където все пак ни приеха въпреки очевАдните ни кусури. Или в Путиновата евроАзиатска империя където упорито се опитват отново да ни замъкнат.

  Какво иска Петя, да мълчим и хладнокръвно да наблюдаваме как искат да зачертаят това малко което за 24 години с толкова мъки и страдания постигнахме? Ако ни предлага това тя застава точно на страната на тези които искат да ни върнат в миналото. Независимо дали го осъзнава и дали го иска. На тези точно такива им трябват, пасивни и мълчаливи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Пазете се от комбинацията БП=Бълг.Партия=Бълг.Предатели= Бълг.Производство=БарековПеевски=....и т.н. ЛЕКАРСТВО - 70% УЧАСТИЕ НА ИЗБОРИ ! Българино гласувай !!!!

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#29:"closer"]Защо никой не говори за криминалния начин, по който е прихваната тази комуникация? [/quote]
  За какво по-напред да се говори у нас?
  А какво да кажем за бг дебилите, които щяли да гласуват за БСП, ДПС, Атака и Бюрека?

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Казах ви. Тази предизборна кампания ще е по-мръсна от предишната! По-долна, по-дискриминираща участниците! Е! Ето я! А, вие, не се ласкайте, че сте фактор в борбите! Вие сте зрители! Като тези, дето на времето били докарвани на площадите да гледат екзекуциите!

  goblenka
 35. 35 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#9:"шапчица за РБ"]прокуратурата има "по- важната задача"[/quote]
  Първата и основна задача, която си поставя прокуратурата са сексуалните отношения на гражданите! Как, с кого и колко пъти! Там са на първо място личните интереси на всеки прокурор, http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/08/13/946704_prokuraturata_otmeni_postanovlenieto_za_seksualnostta/ следват числата в брой

 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Петя Владимирова - отново със силна гражданска позиция в този анализ, изрича директно истини, които на много хора не са удобни.

  "А мафията, политическа, икономическа, съдебна, срещу която се кълнат и филите, и фобите, безчинства сред шумния хаос на тяхната битка"

  Вече започвам да мисля, че никой от отговорните хора в държавата не води битка срещу мафията, защото те са самата мафия, просто се сменят едни с други мафиоти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Трудно се ориентират мислещите хора в един (п)объркан свят. Много е по-лесно да се борави с готови клишета и да се кара по течението. А то често завършва в канализацията, там, където е мястото на голяма част от т.нар. "елит".
  Тъжната част от историята е че матрЯлът е до там зомбиран, че не си задава почти никакви въпроси, ами послушно реагира на сигналите на Задкулисието.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#22:"klimentm"]Отиваме на зле![/quote]

  Да-а-а. Отиваме на зле. Обаче, откакто се помня, все е така.
  Констатация, която вече ми втръсна да правя.
  Петя Владимирова задава добри въпроси, но и тях ги задаваме отдавна.

 39. 39 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Тези двете "националистически" партии не бяха ли онези, които събираха доброволци за паравоенни формирования за Украйна? При това по телевизията. Ако онова им се разминало без никакви последствия от държавата, естествената следваща стъпка е да раздават смъртни присъди.

 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Глупости. В скандинавските държави отдавна няма смъртно наказание, обаче те водят в списъка на най-малко корумпираните страни.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Уместни въпроси поставя г-жа Владимирова, на които ако получим в някаква степен надежден отговор, бихме могли да бъдем с мнение обосновано на някакви факти.
  И ако въпросите към Путин, ЕС и САЩ са много важни, но липсата на отговори/становища и факти не е резултат на нашите си работи, то останалите въпроси, касаещи медиите, прокуратурата, съдебната система, ЦИК, партиите (управляващи и в опозиция) и сигурно много други институции, са си чисто наш български продукт.
  За да принудим гореизброените, да ни дават отговори на тези и всякакви други възникващи въпроси, трябва ние, потребителите на отговорите, да имаме активна и последователна позиция. Ние трябва и можем, да наказваме медии ( спомняте си как "изпадна" БТВ в рейтингите през лятото на 2012г.), ние можем и трябва да наказваме или поощряваме съдебната власт, разбира се през политическата подкрепа на партии, които декларират смислени реформи в правосъдната система, и накрая, но не и по значение, трябва да сме политически активни, включително и най-вече чрез нашите гласове, за да не даваме на политическите организации, чрез "твърдия" ( разбирай неграмотен и притиснат до стената) електорат, чрез купени гласове и постигайки 20-30 реални процента, да дерибействат на наш гръб.
  Така че правилно поставени въпроси и проблеми, на които трябва първо ние да си отговорим и след това да търсим отговорност от другите играчи. Наша е поговорката: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ"

 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Терорът на "филството" и "фобството" над питащото малцинство" ...

  -И все пак-нека да ги има задаващите въпроси,без тях света няма да се развива.
  Харесвам да чета Петя и да коментирам,само че нея Дневник я публикува,а мене ме трие.В дългия си живот не съм изпитвал такава сатрапщина.

 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Страхнотна статия, поздравления за г-жа Владимирова. Този материал, особено частта му за русофобите и русофилите, като че ли аз съм го писала, точно по същият начин се чувствам, когато се нахвърлят отгоре ми форумните "демократи", претентиращи, че единствено те знаят истината, само истината и цялата истина и отказват да се вслушат в гласа на разума, тоест - в мен.
  Точно по тази причина и тази статия има само около 40 коментара, не допада на вкуса на кресливите форумни агитки. Виж, ако беше от типа на Дайновите пасквили, щеше да е събрала поне 300 мнения вече. Ама разумността и умереността явно не са на почит в последно време - или си с нас или си враг!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Хубава статия, уместни въпроси.

  Поздравления за Петя Владимирова!

 45. 45 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Според гужа Владимирова оптималния вариант е да се правим на интелиген(т)ни,т.е. клечейки отстрани да мъдруваме - кое е първичното - кокошката или яйцето, с какво е по-наситена ситуацията - с бяло или черно?!

  Има много подходяща българска поговорка за такова мислене - докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

  Това за мен е неприемливо!
  Категорично!

  pump it!
 46. 46 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Петя, кой очакваш да ти отговори?
  Не трябва да си мислим, че въпросите винаги са по - важни от отговорите!
  Това е нивото на демокрацията по света и у нас!
  Ние сме стадото, и ако не се противопоставим, ще е все така!
  До следващата революция и по - нататък!

 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#45:"pump it!"]Според гужа Владимирова оптималния вариант е да се правим на интелиген(т)ни,т.е. клечейки отстрани да мъдруваме - кое е първичното - кокошката или яйцето, с какво е по-наситена ситуацията - с бяло или черно?! [/quote]

  Нека позная, не си схванал идеята на авторката, нали?¿

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#47] от "Bacillus_Bulgaricus":


  [quote#47:"Bacillus_Bulgaricus"]Нека позная, не си схванал идеята на авторката, нали?¿ [/quote]


  За да не си губя времето, уточнявам - познавам мисленето(и политематичните размишления) на гужа Владимирова още от времето, когато беше на щат в отдавна несъществуващия вестник "Демокрация".

  Нещо по-вече - знам защо тези мишления(естествено, не само нейните) затриха вестника.

  pump it!
 49. 49 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#40] от "luda_krava":
  [quote#40:"luda_krava"]В скандинавските държави отдавна няма смъртно наказание, обаче те водят в списъка на най-малко корумпираните страни. [/quote]
  Въпрос:
  1)след колко години ще станем цивилизовани и некорумпирани колкото "скандинавските държави?
  И отговорът е, че и един милион години няма да стигнат, ако корупцията прдължава да е такава! И общественото устройство-олигархия, корпоративизъм=монополизъм+картелизъм, клиентелизъм...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 50. 50 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  И все пак трябва да се замислим. И по-често да си задаваме въпроси. Права е Петя Владимирова. Защото баланса винаги ни се пробутва като елегантен начин да не се спазват никакви правила.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 51. 51 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "През това време ефирът и социалните мрежи кипят от нажежени до бяло страсти по всякакъв повод, без да се впечатлят особено от гореописаните факти. Страсти на -фили и -фоби - с противоположна географска посока, но с декларирана една и съща нетърпяща възражения претенция,че защитават права и се борят срещу мафията - и едните, и другите. Хейтърство в своя интернет-пик, сред което едва се долавят, но без шанс да бъдат разбрани или дори чути тревогите на едно малцинство, което отказва все по-категорично да търси изход за състоянието на България в мантрите и декларациите, доказали своята несъстоятелнос в продължение на четвърт век. Изявления, интервюта, клетви от лъскавия екран под прожекторите се оттласкват от закърнелите сетива, умът ги отхвърля, словото вече не е средство за разбиране. Думите отблъскват ... И отстъпват ред на прагматични въпроси, произтичащи от фактите наоколо.
  Твърдя, че това малцинство е с тежко нарушени права, включително и за достъп до обективна информация в резултат от бушуващите страсти - и не се шегувам.
  Терорът на "филството" и "фобството" над питащото малцинство е очевиден и обричащ на самотен размисъл."

  +++
  Безценно!

 52. 52 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]2)В страни СЪС действащо смъртно наказание корупцията е по-ниска![/quote]
  Така ли, дай пример?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 53. 53 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  +++

 54. 54 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1039 Разстроено

  [quote#8:"Γαλλα"]Браво, Петя !!! [/quote]

  и аз за пореден път казва Браво!!!

  Но след прочитане на разбиващият и анализ, в мен сякаш намаляв оптимизма, че някой ден що може да живеем в нормално, човешко общество!!!

 55. 55 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 464 Любопитно

  [quote#26:"dark'star"].. у нас няма хунта, а правителство дошло на власт след ИЗБОРИ - все едно дали ти харесва! [/quote]
  Аз доколкото си спомням изборите казваха едно друго нещо.

 56. 56 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  On the wings of the night
  As the daytime is stirring
  Where the speechless unite
  In a silent accord
  Using words you will find are strange
  And mesmerized as they light the flame
  Feel the new wind of change
  On the wings of the night

  No more turning away
  From the weak and the weary
  No more turning away
  From the coldness inside
  Just a world that we all must share
  Its not enough just to stand and stare
  Is it only a dream that therell be
  No more turning away?

 57. 57 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, може ли някой днес да обвини тези светли личности в липса на любов към България? Може ли някой да ги нарече американски шпиони, соросоиди? Да, може и то с пяна на уста, след като прочете истинското им мнение за Русия. Мнение, грижливо скривано от услужливи, продажни историци. Но, днес има ''ГУГЪЛ'', който иска може с търсачката да намери, какво са писали те преди 120 - 150 години. Например Раковски в брошурата ''Преселение в Русия или руската убийствена политика'', издадена през 1861г. в Букурещ. Или, Ботев и Каравелов в ''НЕЗАВИСИМОСТ'' през 1873 и 1875г.

 58. 58 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ало, редакцията, тука съвсем оплетохте конците с тази статия.

 59. 59 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ясно, че искате поръчково да защитите шефа си, но не по този лековат начин, бъркайки и БПЦ, а и сайта им.

 60. 60 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Гневно

  "Терорът на "филството" и "фобството" над питащото малцинство"
  Аз съм русомраз.Това категория,която се увеличава все повече.Мразя тази Русия на Путин.Мразя имперските амбиции на Путин.Не разбирам,защо Руснаците искат да командват,а не да ги възприемат,като надеждни партньори. А искат да командват,защото много разбират от командване и управление.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 61. 61 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И какво са се хванали за това православие,като за спасителен пояс.Православните държави са по-изостанали от католическите и протестанските християнски държави.Всякакви православни,славянски и т. п., обричат участващите на изоставане и управление от Москва.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 62. 62 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 442 Неутрално

  съвпада с моето виждане, че комунистите и анти-комунистите са най-големия проблем на страната и че ние всички сме жертва на техните частни стремежи, и че изобщо не ги избираме в парламента, за да се бият помежду си, а да работят за хората, но всеки път те забравят за обещанията и започват с отмъщенията.

  Global Genocide Forget Heaven
 63. 63 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мисля, че авторката преиграва. Рядко разумен човек ще се противопоставя на верните факти. Ако някой го прави или не разумен или се занимава с пропаганда, а не с търсене на истината. Освен това предизборното време винаги е време на поляризация не само в България, а навсякъде по света. Задълбочените дискусии се правят между изборите. За задълбочени обсъждания обаче трябват свестни средства за масова информация, които у нас се броят на пръстите на едната ръка. Трябват свестни политици, които да спорят по същество, а не да правят пропаганда. Трябват експерти, които са се наложили със знанията си и с това, че обикновено имат право. Трябват и грамотни избиратели, които имат нужда и ценят подобни обсъждания. Всички тези неща не са масово разпространени в България. Но с времето малкото съществуващи могат да развият и наложат. Основното е гражданите да го искат и оценяват.

 64. 64 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#29:"closer"]Защо ГЕРБ мълчат?

  Защо никой не говори за криминалния начин, по който е прихваната тази комуникация?

  Защо? [/quote]

  Какво да кажат?
  Та те нали по същия начин пострадаха?
  Направиха партията на Яне Янев за пощенска кутия на флашки.
  Обществена тайна е Алексей Петров подслушва по поръчка.
  Къде е сега.Може да са го сменили като началник.Хора на Алексей Петров разпозна Цветанов на февруарските протести.
  Къде са затворниците по акциите на Цветанов.
  Ами предполагат , събират информация , щото може да е и в полицията.Какво да говориш. Просто трябва да имаш власт да действаш. Сигурно намират друг начин.

  Ама то едно ли е?

  За статията поздравления.
  Ами при Борисов обществото можеше да прави протести. Сега , няма протести. Спомням си един такъв протест , за някакви фашизоидни неща.
  Сега ако протестираш , на другия ден в 6 часа , ще те вдигнат да подписваш протокол че повече , няма да протестираш .
  Те така.
  Всеки се спасява сам. Прокопиев , да сезира прокурора.
  Кого да разследват за подслушване . Такива възможности имат само полицаите. Прокурора да разследва сегашните полицаи? ще го мотаят и ще му отоворят нещо служебно и така, всичко ще се потули.

 65. 65 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#63:"bawarec"]Освен това предизборното време винаги е време на поляризация не само в България, а навсякъде по света. Задълбоч[/quote]
  Предизборното време ,когато една партия е на власт , винаги е свързано с пускане на криминалните елементи от затворите, активиране на криминалните елементи.
  Това си е от време оно.
  Така обикновения гласоподавател да бъде подтиснат на изборите. Най малкото , да не отиде да гласува.

 66. 66 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Поздравления за това:
  "Терорът на "филството" и "фобството" над питащото малцинство"

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Друго елементарно пропускче е, ЧЕ КОГАТО ПИШЕМ НЕЩО ....
  ПОВТАРЯМ НЕЩО
  ТРЯБВА
  ясно и точно ДА СЕ КАЖЕ КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ. Викат му теза на това нещо.
  В тази "статия" такова чудо няма .....
  тука-има, тука-нема ...

  България е древна и заслужава много повече!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#56:"anarhochristian"]On the wings of the night
  As the daytime is stirring
  Where the speechless unite
  In a silent accord
  Using words you will find are strange
  And mesmerized as they light the flame
  Feel the new wind of change
  On the wings of the night

  No more turning away
  From the weak and the weary
  No more turning away
  From the coldness inside
  Just a world that we all must share
  Its not enough just to stand and stare
  Is it only a dream that therell be
  No more turning away? [/quote]

  Велика песен на Пинк Флойд срещу безразличието и мрака, резултат минусите са два пъти повече от плюсовете.
  Нямам какво да добавя!
  I close my case!

 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#52] от "lazy_and_sleepy":

  САЩ

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на tze15365876
  tze15365876
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И аз сега не разбрах какво аджеба пита репресираната от "режима на Борисов" журналистка, която сега явно се радва на свободота си. Започна с изявленията на някакви ананимковци, които я плашат много, чуди се защо на никой не му пука, че е уплашена или защо не се дава трибуна на въпросните анонимковци, после се чуди дали е московски трол или не (за нейна информация - не е) и накрая изпада в тежка депресия, че повечето хора имат по-ясни мисли, убеждения и морални ценности от нея. А иначе е просто - ако имаш куража да избереш пътя вървиш по него и си носиш последствията, добри или лоши, ако го нямаш седиш в средата на кръговото и правиш крачка настрани само за да наплюеш преминаващите, щото иначе никой не би те забелязал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK