Кремъл изгражда световна мрежа от интернет тролове

Кремъл изгражда световна мрежа от интернет тролове

© ReutersИзбори 2022

Властите в Русия изграждат от есента на 2013 г. международна мрежа за манипулиране на общественото мнение в САЩ и Европа чрез интернет и социалните мрежи, твърди Иля Клишин, главен редактор на сайта на телевизия "Дождь", известна с критиките си срещу Кремъл.


От страниците на московския делови вестник "Ведомости" той допълва разкритията на вестник "Новая газета" за платените тролове от миналата есен и на лондонския "Гардиън" от тази пролет - за масирана атака под статиите за украинската криза от страна на прокремълски агитатори.


Клишин разказва, че властта е обърнала внимание на интернет още в средата на миналото десетилетие, но след протестите от 2011 г. срещу начина, по който бяха избрани Държавната дума и президентът Владимир Путин за третия му мандат, се е разбрало, че подходът не е ефективен.
С идването в Кремъл на екипа на Вячеслав Володин е направена радикална промяна и се поема към системно манипулиране на общественото мнение чрез новите медии, обяснява авторът. Новият подход бил оценен като толкова ефективен, че е решено това оръжие да се насочи и навън - към американската и европейската аудитория.


Система в тестови режим


Стратегията е била съгласувана през есента на 2013 г. с Володин и е започнало събирането на изпълнители и изграждането на инфраструктура. В международната мрежа на прокремълската пропаганда тепърва ще се влагат нови средства и ще се привличат нови екипи. Но "изпълнителите" няма да са традиционно изхранващите се от подобни поръчки медийни структури и PR агенции, а като "подизпълнители" се събират желаещи по цял свят - вече има работни контакти с групи (предимно емигранти от Русия) в Германия, Индия и Тайланд, пише авторът.


Изгражданата система за Америка и Европа е в тестови режим и се занимава основно с класическа работа по събиране и анализиране на информация, определяне кои са подходящите места за "тролене", изготвяне на демографски профили на основните социални мрежи в САЩ, на поведението на американците в интернет, на общностите, поддържащи Барак Обама, както и кои са актуалните теми в "Туитър".


Подробно се изучават системите за премодериране (тази дейност на операторите на сайтове - определяне кое е допустимо и кое не е - често е критикувана от недоволни форумисти като "цензура" - бел.ред.) на сайтовете за новини, както и всякакви подробности например за The Blaze, The Huffington Post и Fox News: аудитория, собственици, официална и реална редакционна политика, отношение към Русия и Обама и т.н.


Какво изкараха руските хакери


Група хакери, известна като "Анонимният интернационал", разпространи списък с публикации срещу Алексей Навални, които подозрително съдържат едни и същи тези, изрази и илюстрации, и според Иля Клишин е възможно именно ръководителите на акции на "вътрешния" пазар да подготвят в момента и задграничната дейност по американско направление.


В един от разпространените от "Анонимен интернационал" (нещо като руско поделение на движението Anonymous) текстове например, приличащ на инструкция към троловете, се казва (това е една от точките, подчертаният текст е в оригинала - бел.ред.):


4. Велика страна.


Вестник "Известия" публикува материал на В.В. Путин "Новият интеграционен проект за Евразия - бъдеще, което се ражда днес". (статията е от 3 ноември 2011г. - бел.ред.)

Става дума за перспективите за създаване вече на базата на единно икономическо пространство на абсолютно нова наднационална структура - Евразийския съюз


Лидерите на нашата страна са се заели с възстановяването на разрушената в края на 80-те години велика страна. И ще си имаме Велика страна. Това ще бъде "Нов съюз". Това, което не сме го разрушили ние, е време да се възстановява."


Първи поуки от "грешките"


"Външният отдел" е нещо ново в сравнение с  "гнездото на троловете", за което съобщи разследване от септември 2013 г. на "Новая газета", казва Клишин.


Засега се вижда, че основните проблеми в чужбина са два - английски с груби грешки, издаващи, че зад публикацията във форума стои чужденец; вяла реакция на коментари от типа на "А защо американските политици поддържат Украйна, а не Афганистан или Сирия?" и "Знаеш ли какво е направил Путин за своята страна и народа?". Препоръката е да се оставят по-провокативни и негативни отзиви.


"Става очевидно, че такива (проруски) коментари се възприемат крайно негативно от аудиторията. Освен това потребителите на интернет допускат, че дадените коментари са написани или от идеологически съображения, или срещу заплащане", се казвало в един от първите анализи на дейността.


За популярни места като Huffington Post се предвижда създаването и развиването на множество отделни акаунти (до 100), защото системата "избутва" нагоре потребителите с повече коментари под реакциите им.


За "Туитър", "Фейсбук" и тематични форуми инструкцията е "акаунтите да се създават постепенно - целенасочено, за да не бъдат регистрирани в един ден", с цел по-голяма автентичност.


Предупреждението на "Гардиън"


Клишин казва, че е разговарял за проблема с ръководителя на стратегическите проекти на сайта на британския вестник "Гардиън" - германеца Волфганг Блау. Според него вече се усеща разгръщането на руска кампания на Запад. Анализът на съдържание, който правят неговите колеги в Германия, показвал експлозивно увеличаване на пропутински и проруски съобщения в интернет. 


"Гардиън" предупреди преди две седмици читателите си, че сайтът му е цел на "организирана кампания в подкрепа на Кремъл".


Модераторите ни, които си имат работа с по 40 000 коментара на ден, смятат, че въпреки техните усилия това е оркестрирана проява на "най-отвратителното проявление на троленето" и замърсява форумите под статии не само в "Гардиън", написа Крис Елиът в статия от 4 май.


"Читатели и репортери са притеснени, че това е форма на платено тролене и цели да принизи на нивото на обиди, нападки и хули всеки, критикуващ Русия или президента Владимир Путин."


Още в началото на март един от читателите пише до редакцията, че е разочарован от това, че тя не успява да отблъсне "вълните тролове на Nashibot". За масираното заливане на западни медии от прокремълска пропаганда се пише от 2012 г., но особено напоследък тя трови с агресия и враждебност и обезсмисля дебата под която и да е статия по темата Украйна и Русия, допълва в друго свое оплакване потребителят на "Гардиън". Той обръща внимание на това как непрекъснато се повтарят едни и същи послания, които на свой ред необичайно много пъти са "препоръчани" от други форумисти.


Версията на Люк Хардинг


Люк Хардинг, кореспондент в Москва, който бе изгонен от Русия през 2011 г. без обяснения, припомня, че още през 2012 г. е имало свидетелства за плащане в периода 2010-2011 г. на журналисти, блогъри и тролове от страна на Кремъл.


Очевидно е, че това се случва и сега покрай Украйна, като на троловете "се спускат опорни тематични точки" и конкретни фрази, допълва Хардинг, според когото това вече не е по принципа "коментарите са свободни, а вече е коментарите са платени".


Модераторите на изданието смятат, че това е оркестрирано, но не могат със сигурност да твърдят кой е диригентът на тази кампания. "Виждаме подозрителния език на някои потребители, комбинирани с датата на регистрирането им, времето на публикуването и темата, по която пишат", казва един от модераторите и дава за пример три конкретни статии за събитията в Украйна, от които са премахвани между 8 и 30 процента от коментарите.


"Къде живеят троловете и кой ги храни"


Разследването на "Новая газета" от август миналата година тръгва от обява в Санкт Петербург, пусната седмици преди това. В нея се казва: 


"Търсим интернет оператори! Работа в шикозен офис в Олгино, заплата 25 960 на месец (около 550 евро - бел.ред.) Задачата е публикуване на коментари в профилни интернет сайтове, писане на тематични постинги, блогове в социалните мрежи. График на работата се избира индивидуално. Плаща се седмично по 1180 за смяна  (8.00 до 16.00, 10.30 до 18.30, 14.00 до 22.00). Безплатна храна!!! Официален трудов договор. Възможно е и обучение!"


Журналистката Александра Гармажалова отива на адреса и описва охраняваната триетажна сграда и надписите по вратите: "Управление за блогъри и коментатори", "Отдел за бързо реагиране", Отдел СЕО", "Журналисти", "Креативен отдел", "Отдел коментатори", "Отдел блогъри", "Отдел специалисти по социални мрежи".


Двете с приятелката й са посрещнати от човек, известен с връзките си с "Наши" (пропутинско младежко движение, създадено от властта да контрира критиците на Кремъл - бел.ред.) и собственик на агенция, спечелила 18 конкурса (половината от тях без конкуренция) на властите на Санкт Петербург за организиране на празници, форуми и спартакиади. Той ги инструктира къде и какво да пишат и им обяснява, че дневната норма е 100 коментара по сайтове.


На следващия ден Гармажалова отива убедена, че вече е разкрита, понеже са сканирали паспорта й, но това не е така. "На бюрата виждам запазени скрийншотове от работата на тези преди нас, в които се ругаят Америка и Навални. Виждаш ли, в Щатите е тясно (заради небостъргачите), хората са гадни и алчни, филмите им са бездуховни, а виж нашето кино вече извисява ръст. Стотина коментара са само клишета и стереотипи", описва тя в статията си "Къде живеят троловете. И кой ги храни".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK