Кремъл изгражда световна мрежа от интернет тролове

Кремъл изгражда световна мрежа от интернет тролове

© ReutersВластите в Русия изграждат от есента на 2013 г. международна мрежа за манипулиране на общественото мнение в САЩ и Европа чрез интернет и социалните мрежи, твърди Иля Клишин, главен редактор на сайта на телевизия "Дождь", известна с критиките си срещу Кремъл.


От страниците на московския делови вестник "Ведомости" той допълва разкритията на вестник "Новая газета" за платените тролове от миналата есен и на лондонския "Гардиън" от тази пролет - за масирана атака под статиите за украинската криза от страна на прокремълски агитатори.


Клишин разказва, че властта е обърнала внимание на интернет още в средата на миналото десетилетие, но след протестите от 2011 г. срещу начина, по който бяха избрани Държавната дума и президентът Владимир Путин за третия му мандат, се е разбрало, че подходът не е ефективен.
С идването в Кремъл на екипа на Вячеслав Володин е направена радикална промяна и се поема към системно манипулиране на общественото мнение чрез новите медии, обяснява авторът. Новият подход бил оценен като толкова ефективен, че е решено това оръжие да се насочи и навън - към американската и европейската аудитория.


Система в тестови режим


Стратегията е била съгласувана през есента на 2013 г. с Володин и е започнало събирането на изпълнители и изграждането на инфраструктура. В международната мрежа на прокремълската пропаганда тепърва ще се влагат нови средства и ще се привличат нови екипи. Но "изпълнителите" няма да са традиционно изхранващите се от подобни поръчки медийни структури и PR агенции, а като "подизпълнители" се събират желаещи по цял свят - вече има работни контакти с групи (предимно емигранти от Русия) в Германия, Индия и Тайланд, пише авторът.


Изгражданата система за Америка и Европа е в тестови режим и се занимава основно с класическа работа по събиране и анализиране на информация, определяне кои са подходящите места за "тролене", изготвяне на демографски профили на основните социални мрежи в САЩ, на поведението на американците в интернет, на общностите, поддържащи Барак Обама, както и кои са актуалните теми в "Туитър".


Подробно се изучават системите за премодериране (тази дейност на операторите на сайтове - определяне кое е допустимо и кое не е - често е критикувана от недоволни форумисти като "цензура" - бел.ред.) на сайтовете за новини, както и всякакви подробности например за The Blaze, The Huffington Post и Fox News: аудитория, собственици, официална и реална редакционна политика, отношение към Русия и Обама и т.н.


Какво изкараха руските хакери


Група хакери, известна като "Анонимният интернационал", разпространи списък с публикации срещу Алексей Навални, които подозрително съдържат едни и същи тези, изрази и илюстрации, и според Иля Клишин е възможно именно ръководителите на акции на "вътрешния" пазар да подготвят в момента и задграничната дейност по американско направление.


В един от разпространените от "Анонимен интернационал" (нещо като руско поделение на движението Anonymous) текстове например, приличащ на инструкция към троловете, се казва (това е една от точките, подчертаният текст е в оригинала - бел.ред.):


4. Велика страна.


Вестник "Известия" публикува материал на В.В. Путин "Новият интеграционен проект за Евразия - бъдеще, което се ражда днес". (статията е от 3 ноември 2011г. - бел.ред.)

Става дума за перспективите за създаване вече на базата на единно икономическо пространство на абсолютно нова наднационална структура - Евразийския съюз


Лидерите на нашата страна са се заели с възстановяването на разрушената в края на 80-те години велика страна. И ще си имаме Велика страна. Това ще бъде "Нов съюз". Това, което не сме го разрушили ние, е време да се възстановява."


Първи поуки от "грешките"


"Външният отдел" е нещо ново в сравнение с  "гнездото на троловете", за което съобщи разследване от септември 2013 г. на "Новая газета", казва Клишин.


Засега се вижда, че основните проблеми в чужбина са два - английски с груби грешки, издаващи, че зад публикацията във форума стои чужденец; вяла реакция на коментари от типа на "А защо американските политици поддържат Украйна, а не Афганистан или Сирия?" и "Знаеш ли какво е направил Путин за своята страна и народа?". Препоръката е да се оставят по-провокативни и негативни отзиви.


"Става очевидно, че такива (проруски) коментари се възприемат крайно негативно от аудиторията. Освен това потребителите на интернет допускат, че дадените коментари са написани или от идеологически съображения, или срещу заплащане", се казвало в един от първите анализи на дейността.


За популярни места като Huffington Post се предвижда създаването и развиването на множество отделни акаунти (до 100), защото системата "избутва" нагоре потребителите с повече коментари под реакциите им.


За "Туитър", "Фейсбук" и тематични форуми инструкцията е "акаунтите да се създават постепенно - целенасочено, за да не бъдат регистрирани в един ден", с цел по-голяма автентичност.


Предупреждението на "Гардиън"


Клишин казва, че е разговарял за проблема с ръководителя на стратегическите проекти на сайта на британския вестник "Гардиън" - германеца Волфганг Блау. Според него вече се усеща разгръщането на руска кампания на Запад. Анализът на съдържание, който правят неговите колеги в Германия, показвал експлозивно увеличаване на пропутински и проруски съобщения в интернет. 


"Гардиън" предупреди преди две седмици читателите си, че сайтът му е цел на "организирана кампания в подкрепа на Кремъл".


Модераторите ни, които си имат работа с по 40 000 коментара на ден, смятат, че въпреки техните усилия това е оркестрирана проява на "най-отвратителното проявление на троленето" и замърсява форумите под статии не само в "Гардиън", написа Крис Елиът в статия от 4 май.


"Читатели и репортери са притеснени, че това е форма на платено тролене и цели да принизи на нивото на обиди, нападки и хули всеки, критикуващ Русия или президента Владимир Путин."


Още в началото на март един от читателите пише до редакцията, че е разочарован от това, че тя не успява да отблъсне "вълните тролове на Nashibot". За масираното заливане на западни медии от прокремълска пропаганда се пише от 2012 г., но особено напоследък тя трови с агресия и враждебност и обезсмисля дебата под която и да е статия по темата Украйна и Русия, допълва в друго свое оплакване потребителят на "Гардиън". Той обръща внимание на това как непрекъснато се повтарят едни и същи послания, които на свой ред необичайно много пъти са "препоръчани" от други форумисти.


Версията на Люк Хардинг


Люк Хардинг, кореспондент в Москва, който бе изгонен от Русия през 2011 г. без обяснения, припомня, че още през 2012 г. е имало свидетелства за плащане в периода 2010-2011 г. на журналисти, блогъри и тролове от страна на Кремъл.


Очевидно е, че това се случва и сега покрай Украйна, като на троловете "се спускат опорни тематични точки" и конкретни фрази, допълва Хардинг, според когото това вече не е по принципа "коментарите са свободни, а вече е коментарите са платени".


Модераторите на изданието смятат, че това е оркестрирано, но не могат със сигурност да твърдят кой е диригентът на тази кампания. "Виждаме подозрителния език на някои потребители, комбинирани с датата на регистрирането им, времето на публикуването и темата, по която пишат", казва един от модераторите и дава за пример три конкретни статии за събитията в Украйна, от които са премахвани между 8 и 30 процента от коментарите.


"Къде живеят троловете и кой ги храни"


Разследването на "Новая газета" от август миналата година тръгва от обява в Санкт Петербург, пусната седмици преди това. В нея се казва: 


"Търсим интернет оператори! Работа в шикозен офис в Олгино, заплата 25 960 на месец (около 550 евро - бел.ред.) Задачата е публикуване на коментари в профилни интернет сайтове, писане на тематични постинги, блогове в социалните мрежи. График на работата се избира индивидуално. Плаща се седмично по 1180 за смяна  (8.00 до 16.00, 10.30 до 18.30, 14.00 до 22.00). Безплатна храна!!! Официален трудов договор. Възможно е и обучение!"


Журналистката Александра Гармажалова отива на адреса и описва охраняваната триетажна сграда и надписите по вратите: "Управление за блогъри и коментатори", "Отдел за бързо реагиране", Отдел СЕО", "Журналисти", "Креативен отдел", "Отдел коментатори", "Отдел блогъри", "Отдел специалисти по социални мрежи".


Двете с приятелката й са посрещнати от човек, известен с връзките си с "Наши" (пропутинско младежко движение, създадено от властта да контрира критиците на Кремъл - бел.ред.) и собственик на агенция, спечелила 18 конкурса (половината от тях без конкуренция) на властите на Санкт Петербург за организиране на празници, форуми и спартакиади. Той ги инструктира къде и какво да пишат и им обяснява, че дневната норма е 100 коментара по сайтове.


На следващия ден Гармажалова отива убедена, че вече е разкрита, понеже са сканирали паспорта й, но това не е така. "На бюрата виждам запазени скрийншотове от работата на тези преди нас, в които се ругаят Америка и Навални. Виждаш ли, в Щатите е тясно (заради небостъргачите), хората са гадни и алчни, филмите им са бездуховни, а виж нашето кино вече извисява ръст. Стотина коментара са само клишета и стереотипи", описва тя в статията си "Къде живеят троловете. И кой ги храни".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (325)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Почвам да си мисля че Сноудън не е дезертирал а е пратен в Москва да хлъзне Путин. С действията си през последните месеци, императора все повече става за посмешище.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7760 Неутрално

  на снимката ми изглежда като трол на квадрат , не - трол на пета степен .

 3. 3 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 684 Весело

  Трябва да плащат доста повече парички за такава работа.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  Споко....С/у 300 тата НПО-та на жоро сороса, кремъл е безсилен у България.......спете спокойно деца.....Дедо жоро е най-могъщ и няма да остави тролската мрежа на джуджан да го измести....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Смешковци. То така ако ставаше...

  Доброто е заразно
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално
 8. 8 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тя у нас отдавна си е изградена .....>>>

 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Това ТУК не може да стане. Тук има цензура.

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Клетката у нас никога не е спирала да работи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  И в България има нашисти. Познавам им шефчето даже.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 744 Неутрално

  По същото време Газета.ру затвори коментарите на страниците си и не допуска външно мнение.

 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#0:"статия"]4. Велика страна.[/quote]


  Мухахахахаааааа....И у дневник съм го срещал тва клише....Даже имаше един, дето пишеше под всяка статия

  ''Кат русия няма втора, тъй могъща на света, тя е нашата опора, тя е наща висота'' ......
  МУХАХАХААААА....''550 Евра на месец....Безплатна храна!!! Официален трудов договор. Възможно е и обучение!"

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги":Правилно мислите !Чиновниците пак забравят да си включат мозъците въпреки нареждането на Медведев !

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4674 Неутрално

  ТРОЛетарии от всички страни.
  Съединявайте се !
  ха-хаааааа....
  Впрочем,
  Дори и в този Форум се подвизаваха РУСНАЦИ.
  Доста непохватни като манипулатори.
  И доста прозрачни като намерения.
  След като рекордно бързо станаха обект на насмешка и подигравки,чорбаджиите им си ги прибраха бърже-бърже.
  Ако това е ТРОЛската световна програма на Кремъл,пиши я бегала...
  За нищо не стават.
  Същите са като и Позитанските Мурзилки на Кутев.

 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Пак някаква уникална мания за величие ги е обзела ръшаните. Да тролят по цял ден в чужди медии, за да им отровят форумите.
  Ние имаме един мини позитански вариант. Не особено успешен предвид ниското инелектуално ниво на троловете-червени шапчици.
  Е сега ще се населят под статията.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1394 Весело

  "Управление за блогъри и коментатори", "Отдел за бързо реагиране", Отдел СЕО", "Журналисти", "Креативен отдел", "Отдел коментатори", "Отдел блогъри", "Отдел специалисти по социални мрежи".

  Нашенските мурзилки пак изостават от братушките....
  тук няма "Креативен отдел".......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3566 Весело

  Това вече е краят на Русия! Преди комунистическа Русия все пак пропагандираше на Запад своя Идеал,(макар и уродлив),днес само троли,т.е. плюва и злобее!

 20. 20 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1471 Весело

  Е, крайно време беше и те да се изтарикатят в това направление.

  То тия мурафети ги има на запад от как има интернет.
  Едно време се тролеше по вестници и телевизия, сега се троли масово в нета. Тва вече е ясно и на бабите на село.

  Жената е покана за щастие
 21. 21 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Ха-ха-ха, това вече е прекалено. След статията за подписването на договора с Китай, следват 2 оплюващи тотално политиката на Путин. Питам се изобщо някога публикувано ли е тук нещо против политиката на САЩ и ЕС?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  На местния франчайз кутевчета ли им викаха?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 24. 24 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  До коментар [#4] от "ARRI":

  Ха-ха... ще ти побелее коментара, за неверностите дето пишеш.

  Няма да се оправи изобщо скоро, докато толкова лесно се ловим на голи куки.

  Жената е покана за щастие
 25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  "Анонимен интернационал"

  Бе що винаги има интернационал в тиквите червени?

  Че и тъпи .
  Ама то умен човек не би се хванал на такава измекярска работа.
  "английски с груби грешки, издаващи, че зад публикацията във форума стои чужденец; вяла реакция на коментари от типа на "А защо американските политици поддържат Украйна, а не Афганистан или Сирия?" и "Знаеш ли какво е направил Путин за своята страна и народа?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на february
  february
  Рейтинг: 418 Гневно
 27. 27 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Весело

  Истинската "демокрация", досущ като у нас - червените станаха сини

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Весело

  Като гледам ,тук няма нужда от тролове за да падне нивото до това на квартална седянка. Единствено може да го вдигне.

 29. 29 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#21] от "opasno_lud":
  [quote#21:"opasno_lud"]Питам се изобщо някога публикувано ли е тук нещо против политиката на САЩ и ЕС[/quote]
  Не.
  Ние сме част от ЕС.
  Вие обаче сте част от описаното горе в статията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Има ли изненадани... кутевчетата отдавна са ясни като бял ден.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Мдааа, в Германия руските тролове са определени забележими.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#28] от "чобанмахала":

  Нещо не успявате да вдигнете нищо.
  Подозирам, че и в живота нищо не ви се вдига.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#29:"Росен (путлер капут)"]

  До коментар [#21] от "opasno_lud":

  Питам се изобщо някога публикувано ли е тук нещо против политиката на САЩ и ЕС- цитат на коментар #21 от “opasno_lud”

  Не.
  Ние сме част от ЕС.
  Вие обаче сте част от описаното горе в статията. [/quote]
  Като сме част от ЕС, не можем копче ли да им кажем? М? Това някаква комуно-демокрация ми се вижда.

 35. 35 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  РУБЛАДЖИИ от всички страни, Съединявайте се!

 36. 36 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#11] от "Свинчуга":

  Казвай кое е.
  Нека знаем.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#21:"opasno_lud"]Питам се изобщо някога публикувано ли е тук нещо против политиката на САЩ и ЕС? [/quote]


  А преди 25 години, някой позволявал ли си е да оплюва и критикува ССССР ..... .....Ся е същото, само дето господарят е сменен.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 38. 38 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#36] от "Росен (путлер капут)":

  Ако ти каже Светлана Шаренкова, не му вервай!

 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  от есента на 2013г.
  .........
  У нас са безпалтни, правят го от кеф.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Не знам каква е ефективността, но савецките тролове много си личат. Иначе не се съмнявам, че се наливат милиони. Ама става както винаги.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#34] от "opasno_lud":

  Знам, че не можеш да стоплиш. Ще бъдем една държава не след дълго.
  Копчета не, ами камъни и огън трябва, но по тези, по които ги ползвахме тези средства през 1997-ма.
  За вас, комуноидите говоря и мръсната ви доктрина за унищожение на България, чрез продажбата и на Русия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#32] от "Росен (капут)": Ваш си е хора тук. Вдигайте му нивото. Мноу сте, силни сте. Давайте така.

 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#37] от "ARRI":
  [quote#37:"ARRI"]А преди 25 години, някой позволявал ли си е да оплюва и критикува ССССР[/quote]
  Всъщност не, но не беше от страх.
  Вицове си имахме основно за без/родните комуноиди.
  Тях си мразехме. Не сме мразили сесесерето.
  Бях го забравил това нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#24] от "bgpainter":

  Аууууу...притесних се...тази вечер ще си легна с маратонките....Направо ме тури в дерт, дето сините тролчета щели да ми посивеят коментара....Мъкааааа.......Даже усещам как утре и слънцето няма да изгрее над Швейцария....щото ще е помръкнало от моята мъка заради посивялия ми коментар..........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4674 Весело

  [quote#37:"ARRI"]А преди 25 години, някой позволявал ли си е да оплюва и критикува ССССР ..... .....Ся е същото, само дето господарят е сменен..... [/quote]
  Тъй....тъй....
  Искаш да ни кажеш,че тогава ГОСПОДАРЯТ е носел ТИТЛАТА "ГЕНСЕК" - ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР КПСС
  И се е казвал БРЕЖНЕВ.
  Сега е ПУТИН.
  С титла ПРЕЗИДЕНТ ЕВРАЗИИ
  Га-гааааа....

 46. 46 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#41:"Росен (путлер капут)"]До коментар [#34] от "opasno_lud":

  Знам, че не можеш да стоплиш. Ще бъдем една държава не след дълго.
  Копчета не, ами камъни и огън трябва, но по тези, по които ги ползвахме тези средства през 1997-ма.
  За вас, комуноидите говоря и мръсната ви доктрина за унищожение на България, чрез продажбата и на Русия. [/quote]
  С кой искаш да бъдеш една държава? Какви тъпотии плещиш изобщо? Не искам да бъда с никого една държава. Имам си държава. Само една е. Нарича се България! Имало я е много преди тези, които дърпат конците в ЕС.
  Като искаш една държава с някой си - Терминал 2, бай бай.

 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1438 Весело

  [quote#34:"opasno_lud"]Като сме част от ЕС, не можем копче ли да им кажем? М? Това някаква комуно-демокрация ми се вижда. [/quote]

  Не, те действат на принципа "партията е права и като сгреши, дори!" Както виждаш, единствената промяна е в големия брат и името на партията, лозунгите са си същите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Добиват газ за да плащат за зловония. Само ,че ако се разровите обикновените рашки какво си коментират в техните форуми - западни рокгрупи, западни автомобили, западни екскурзии, западни оръжия, западна мода , от време на време някой се явява и просъсква за американской империализме и после пак продължават с обсъждане на ой такой иностранний чемоданчик купила значить. В собствената тяхна 'велика' не е престижно да караш друго освен Мерцедес или БМВ или да носиш друго освен Ролекс.
  http://www.youtube.com/watch?v=ZPhLqoQXYT0

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 49. 49 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Май ще правим интернетреволюшън по русийски

 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#42] от "чобанмахала":

  40% за ДСБ според анкетата от миналия май за изборите.
  Реален резултат за ДСБ 3% нейде.
  Наистина тук сме умни хора.
  Личим си още по-добре по контраста с вас.
  Вие тук сте полезните идиоти. В смисъл "идиоти" не цели в случая да те обиди, а обяснява факта и лафа, както го знаеш и ти предполагам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1230 Весело

  Хахахахахахахаха, мурзилки всех стран, соединяйтесь!

 53. 53 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  550 евро в Санкт Петербург е страшна мизерия. В тези "офиси" сигурно заработват и с лайфкам

  The best way to predict the future is to invent it.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1230 Весело

  Трябва да отбележим обаче, че задунайските мурзилки са най-активни.

 56. 56 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  "На бюрата виждам запазени скрийншотове от работата на тези преди нас, в които се ругаят Америка и Навални. Виждаш ли, в Щатите е тясно (заради небостъргачите), хората са гадни и алчни, филмите им са бездуховни, а виж нашето кино вече извисява ръст. Стотина коментари са само клишета и стереотипи"
  ................
  Хаха, все едно чета "Кино" от Вапцаров. Всъщност Вапцаров също е бил трол, нали хвали СССР и БКП в политическите си лозунги, написани в стихотворна форма.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#46] от "opasno_lud":

  СЕЩ.
  Още ли не си разбрал?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#48:"Dr_Doolittle"] В собствената тяхна 'велика' не е престижно да караш друго освен Мерцедес или БМВ[/quote]

  Преди десетина години имаше супер филмов хит, кръстен на BMW - Бумер. Обшо взето си показваше мутренските истории там.

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1394 Весело

  Ха, ха, ха, към момента - 22.30 четири мурзилки от "креативния" отдел... обидени, че са недооценени са ми сложили минуси на коментар 18....

  [quote#18:"the_flea"]Нашенските мурзилки пак изостават от братушките....
  тук няма "Креативен отдел"....... [/quote]

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 60. 60 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#51] от "kr-със собствено мнение":

  О не.
  Стойте си тук.
  Живота става много сив без вас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#55:"pterodaktil"]Трябва да отбележим обаче, че задунайските мурзилки са най-активни. [/quote]

  Когато в Расия "произведат" газ, тук другарите произвеждат субстанция от същото място

  The best way to predict the future is to invent it.
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1515 Весело

  До коментар [#55] от "pterodaktil":
  Трябва да отбележим обаче, че задунайските мурзилки са най-активни.
  ...........
  Нашите са най-активни, напълно безплатни и след всяко разтваряне на краката , гледат с насълзени очи на Изток, иде ли, няма ли някой да го потупа по ду...цито и да каже поне едно "Спосибо.".
  Не, няма.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 64. 64 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  За путлеровските тролове разбрахме къде се крият, кой ги храни, колко получават и каква е нормата им. Интересно къде са се барикадирали нашенските задунайски тролове? Знайно е, че има и такива, които твърдят, че пишат от чужбина (някои са наистина там - като Тулса, Активния, Сиона, Венчето и още 5-6), други сигурно изхвърлят клишетата направо от панелките си. Общото между тях е, че всички са за Путлер, по това ще ги познаете, независимо, че някои се пишат антистанишевци, други независими, а трети са се облекли направо в тъмносиньо за по-дълбока нелегалност.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 65. 65 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 634 Весело

  На снимката на Путин горе трябваше да му направите едни светкавици да му излизат от очите, а от устата - раздвоен език
  И разбира се още 2 глави, като ще е змей да е триглав!

 66. 66 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Това нещо от снимката пуска парата в свирката.
  Горкото, то няма избор щото двигателя е за скрап още от 1917 г.

 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dr_Doolittle":

  Младите рашчета са много способни хакерчета.
  Имам си програми от техни сайтове и работят перфектно.
  И HELP-па си е на руски и ми е много лесно да работя.
  Също така е допълнено. Обясняват подробно за абсолютно всичко, включително как в магазина може да те излъжат неумишлено или умишлено. И като ги чета имам чувството, че за наши вериги за техника пишат. То всъщност има логика. Вероятно имат същите вериги и там.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#21] от "opasno_lud":

  Ти пък какви въпроси задаваш.
  И да не е публикувано повече от коментари, те се редуцират според зависи колко се налага, ама да не бие много на очи.

  Жената е покана за щастие
 70. 70 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#50] от "Росен (капут)": От остатъчното ДСБ ли си? Мислех си че си от реаниматорите.
  И може ли да агитирате на турски? Или що да не може? Какво общо имате с България,та да не използвате всички възможности да й навредите. Какво ще правите, ако на първо място в листата ви излезе Коркман? И случайно го вкарате в ЕП? Ще бъде голяма пАбеда за реаниматорите.

 71. 71 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#65] от "kr-със собствено мнение":
  [quote#65:"kr-със собствено мнение"]светкавици да му излизат от очите, а от устата - раздвоен език
  И разбира се още 2 глави, като ще е змей да е триглав! [/quote]
  Не може змей. Дребничък е.
  Ще е като гущерче и то мутант .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Същото като някой да нарече сестра ти ку*ва, пък ти ходи обяснявай, че нямаш сестра. Класика : )

 73. 73 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  < ..Ся е същото, само дето господаря е сменен...>цитат к-р 37///Злия Чичо Сам за 25 г тука напълни лагерите с прогресивните неутрали/наклонени на ляво/ !От сутрин до вечер децата в училищата пеят песни във възхвала на Обама ! Границите са затворени и неутралите не могат да посетят източната си родина !Цензурата е жестока едва пробиват в сайта шепа неутрални коментари ! Най често срещаната точкова заварка е ;всички са маскари !

 74. 74 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Полека лека ще изплуват наяве всички обосновани предположения за руското вмешателство. У нас това даже вече не се крие. Троянските ни тролове са на най-високи държавни постове, като се почне от председателя на европейските песове, панславянския интернационалист Боленчо, армията от ДСари и се стигне до руските булки на нашите дървари.

 75. 75 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Явно по нареждане на Путя БСП също пусна троловете по българските медии.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 76. 76 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#70] от "чобанмахала":

  Турски НИКОГА.
  Корморана си гони своите цели.
  Българи ще си бъдат винаги.

  Впрочем днес стана ясно, че в европарламента е станало въпрос, че в следващите пет години не може и дума да става за напредък по връзката ЕС-Турция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#74] от "paolo51":

  Хубавото е, че блесна цялата истина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#68] от "opasno_lud":


  Точа отвсякъде.

  пп. Луд това не го може. Помисли малко.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  В България мрежата вече е изградена. Няколко души в този форум вече забелязахме, че тук Путин и Русия се защитават много по-яростно от БСП. Другарю Кутев, да не би позитанчетата ви да получават заплата от 2 места? Или просто господаря е един и същ и вас ви обслужват в свободното от основната работа време.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Половината от руските тролове пишат и тук.

 82. 82 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Егати и нивото на кагебето. Достигна "компетентността" на обрулените "Опасно луд", "Команданте", и т.н. злобиноиди. Обама ги нарече регионална сила, но и това им е много. Некадърна клептокрация, обречена на разпад. Не съм вярвал, че в рамките на 20 години ще съм свидетел на два тотални провала на Кремъл. Жалки кръвопийци на нещастен и заблуден народ.
  Даже не са ми интересни. Имаме си служби, НАТО и кавото е нужно. Да ги следят, разработват и управляват. Ние да си подреждаме живота.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 83. 83 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#20] от "bgpainter":

  Нашата цивилна искуствоведка се изказа по въпроса как гадният Запад пречи на нашия пролетарски възход! Ха-ха-ха! Веселбата е голяма. Сега ще чуем как Ян Смит се е поддал на нейното очарование...

  The best way out is always through Robert Frost
 84. 84 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  [quote#16:"SSS"]Ние имаме един мини позитански вариант. Не особено успешен предвид ниското инелектуално ниво на троловете-червени шапчици.
  Е сега ще се населят под статията. [/quote]

  Вече се населиха. Преди Путлер да стане тема номер едно задунайските тролове бяха се закачили като гроздове по темите за протестите. Само в Дневник мога да изброя имената на поне 100 червени трола, някои от които даже се пишат официално за тъмносини, които твърдят,че в началото са подкрепяли протестите, а после се отвратили, защото протестиращите били платени.
  Всеки един от тях затлачва определени теми, явно в зависимост от поръчката на Позитано или "тясната си специализация".

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 85. 85 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#46] от "opasno_lud":
  [quote#46:"opasno_lud"]Имам си държава. Само една е. Нарича се България![/quote]
  Забравих да ти кажа.
  Не минава вече националистическия номер.
  Фикуса го прекърши завинаги.

  Иначе е хубаво да мислиш така за България и много правилно.
  Дали сме азбука на Русия и език. Не се е развил, останал е старобългарски, но толкова си могат на североизток.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  [quote#35:"putlernopassaran"]РУБЛАДЖИИ от всички страни, Съединявайте се![/quote]
  Тц, плащат им в долари. Ако не вярваш виж къде олигарсите си строят вилите и в какво си мерят богатството. Няма будала на този свят който да приеме плащане в рубли. Освен самите руснаци но там е "тюрма", не можеш да избираш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#80:"чобанмахала"]Чудех се аз откъде може да си прихванал простата наглост на руски либераст. А то ето откъде било. От четенето на руски сайтове.
  Да знаеш- не можеш ги настигна по плюенето по Русия.[/quote]

  Няма проблем. Ще бъдат пратени в трудови лагери в Сибир. Ще добиват газ за братски Китай.

  The best way to predict the future is to invent it.
 89. 89 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#80] от "чобанмахала":

  [quote#80:"чобанмахала"]От четенето на руски сайтове[/quote]
  Впрочем правиш ли разлика между четене на руски сайтове и теглене от руски сайтове?

  Цялата ми техническа литература беше на руски.
  100%.
  Дори не руските автори се издаваха в сесесерето и пак ги имах само и единствено на руски.
  Сега вече са ми паметници, защото технологиите се смениха, но някога литературата, която имах ми вършеше велики неща.

  Програми на руски за мен са по-лесни от тези на английски. Естествено работя и с едните и с другите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#47] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Бацилке, това за форумния планктон ли го пишеш?! Страхотна форумна акула си ти! Планктонът сигурно трепери от ужас!

  The best way out is always through Robert Frost
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#86] от "чобанмахала":

  Само едно.
  пръмовица затри ДСБ, но това не стана без помощта на ДСБ.
  Сега, на тия години седя разкрачен дни преди изборите за кого да гласувам, защото за мадам "йес" не ща да гласувам.
  Остава ми ГЕРБ.
  А досега не съм гласувал да ГЕРБ.
  Гадно положение за мен, но при всички случаи ЩЕ гласувам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 93 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#47] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Венче, спри да се излагаш.
  Пет години гради име тук и го оцапа за нула време.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#88:"virakocha"]Чудех се аз откъде може да си прихванал простата наглост на руски либераст. А то ето откъде било. От четенето на руски сайтове.
  Да знаеш- не можеш ги настигна по плюенето по Русия.- цитат на коментар #80 от “чобанмахала”
  Няма проблем. Ще бъдат пратени в трудови лагери в Сибир. Ще добиват газ за братски Китай. [/quote]
  Тц. Демокрация има в Русия. Доста по-различна от англосаксонската, ама е демокрация. Либерастите в Русия през последните няколко години им гледат сеира. А откак им държавата спря кранчето с финансирането им от северно мексико и съвсем им изтъняха гласчетата. Може само да ги съжалява човек. Ама съжалението за тях е като за прокажени. Отдалеч и само за миг.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  [quote#75:"today"]Явно по нареждане на Путя БСП също пусна троловете по българските медии. [/quote]
  Така е, отличителната черта на задунайските тролове е мятането на амбразурата в защита на Путин. Явно путиновският режим като крепител на олигархичното ни правителство е от особено значение за стогодишната. А и мазненето на Шишарски на матушката- мащеха дори и в този момент е много показателно. Отклоняването на България от ЕС и вкарването ни в азиатския руски обор се очертава като задача номер едно на Шишарски и Позитано и съответно се спуска надолу по тролна линия.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 97. 97 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#92:"Росен (капут)"]за мадам "йес" не ща да гласувам. [/quote]
  Ти за Короманча гласувай. И повечето от гласовете за реаниматорите ще са със короманови корени. Бих казал че те няма да са короманови,а К. Дал-ови, който си е пар екселанс агент на МИТ.Да вкарате българските либерасти поне един турчин в ЕП от името на България. Щото само това можете.

 98. 98 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#85:"Росен (путлер капут)"]

  До коментар [#46] от "opasno_lud":

  Имам си държава. Само една е. Нарича се България!- цитат на коментар #46 от “opasno_lud”

  Забравих да ти кажа.
  Не минава вече националистическия номер.
  Фикуса го прекърши завинаги.

  Иначе е хубаво да мислиш така за България и много правилно.
  Дали сме азбука на Русия и език. Не се е развил, останал е старобългарски, но толкова си могат на североизток. [/quote]
  Остана да кажеш и какво ни е дал запада в исторически план и цена няма да имаш.

 99. 99 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#97] от "чобанмахала":

  Знам за Касим Дал бе.
  Знам защо Турция го харесва.
  Тук го виждам. Е, скоро не съм.
  Стига ме гони по турска линия.
  Българин съм повече от теб.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на Svetoslav Todorov
  Svetoslav Todorov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да, троловете ще тровят атмосферата.Виждаме какво става при нас.В медиите и форумите се споменава по-често Русия,а не Европа.При нас като че ли се провеждат избори за Руската дума ,а не за ЕП.Най-добрата политика е качеството на живот.Убеден съм ,че в близките 100години Русия няма да може да стигне средното ниво на Европа и Сев.Америка.единственото лечение на хората с промити мозъци са екскурзиите до Русия,но не в Москва и С.Петербург.Добре ще бъде и настаняване за живеене и в семейства. Така ще се усети бита ,който няма как да бъде разбран ако не се потопиш в него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK