Защо сме русофили?

Паметникът на Цар Освободител

© Красимир Юскеселиев

Паметникът на Цар ОсвободителЕ, не всички. Но е факт, че конфликтът между Русия и Грузия* за пореден път отключи в българските форуми такива ожесточени препирни, каквито никоя друга политическа тема не е предизвиквала.


Преобладават проруските мнения, но ще срещнем и крайно антируски изказвания, изписващи Русия като вечния агресор, вечния цивилизационно неразвит гигант с огромна армия, мачкащ страните около себе си. Не че няма исторически аргументи в полза на тази теза. Изглежда обаче, българските русофоби реагират по-скоро на русофилите, отколкото на действията на самата Русия.


Русофобството е реакция срещу русофилството, също както консерватизмът е реакция срещу либерализма, а антикомунизмът - срещу комунизма
Но защо в неофициалната българска публичност Русия е защитавана с толкова страст? Най-лесно е да се отговори - защото ни е освободила. Е, с "второто освобождение", това от "фашистко робство", нещата се промениха след 1989 г., но така или иначе фактът, че българската държава се появява отново на картата благодарение на Руско-турската война през 1877-1878 г., си остава. И не е само Освобождението. Десетилетия наред българската история се преподава и запаметява най-вече през призмата на противопоставянето "българи - турци". Всъщност затова и историята ни след 1878 г. се познава толкова слабо от зрелостниците, както показаха тазгодишните изпити - защото турците ги няма. Не можем да си обясним света, ако ги няма "читаците". А когато нещата са поставени на такава плоскост, топлите чувства към "братушките" не могат да изстинат.


Само че вписването на русофилството в националистическия мироглед е доста проблематично,


ако не забравяме, че Русия многократно, най-вече през войните във второто десетилетие на ХХ в., е действала срещу българските национални интереси


Затова и често пъти антируските нагласи имат здрав националистически корен. Така стигаме до изключително важно обвързване - русофилите обикновено са леви (макар невинаги да симпатизират на БСП), а русофобите - десни. Този факт изглежда лесно обясним в светлината на социалистическото минало и тесните връзки между БКП и КПСС. Ако се замислим обаче, ще видим, че всъщност няма рационална причина левите да са русофили. Какво социалистическо има в Путинова Русия? Впрочем какво социалистическо има и в БСП освен символите, които трябва да топлят симпатизантите на Бузлуджа?!


Яростното българско русофилство е рожба преди всичко на антизападната и особено на антиамериканската нагласа


Това е старата съпротива на недоразвитото срещу модерното, на периферията срещу метрополията. На неразчленения колективитет срещу индивидуализма и присъщата му персонална отговорност.


Разбира се, веднага се появява въпросът а това антизападничество пък откъде идва. Със сигурност то е далеч по-старо от Буш и намесата в Афганистан и Ирак. Неприязънта към Запада има дълбоки социални и психологически причини. Рисковано ще ги обобщим така: Западът винаги е обозначавал онзи полюс на прогреса, спрямо който ние сме изостанали. "Европейци сме, ама все не сме дотам", както казва Алеко. Затова образът на Запада винаги носи в себе си един скрит императив - вие трябва да се промените, ако искате да станете като нас. Това нещо западният политически и медиен елит може да го казва директно (както го направиха Еврокомисията и ОЛАФ), може и да не го казва. Важното е, че ние си го казваме. И оттук съпротивата - която е не просто срещу Запада, а срещу необходимостта да се променяме.


Русия е образ с точно обратна функция. Русия ни приема такива, каквито сме, не иска да ни променя, за нея сме си "хорошие ребята". Или поне така си мислим. Русофилството е израз на желанието ни да си останем същите. Западът е като свръх-Аз, който ни поставя някакви норми за постигане. А ние не искаме - те ще ни кажат на нас... И се започва - славната българска история, култура, интелект, полова мощ, спортни успехи и какво ли не. Само и само за да оправдаем леността, с която киснем в ориенталското си шуробаджанашко блато. И се възхищаваме оттам на руските танкове.


* Текстът на Бойко Пенчев е публикуван в "Дневник" на 20 август 2008. Поводът е руското нахлуване в Грузия. Тогава в петдневна война руските войски изтласкаха грузинската армия от оспорваните области Южна Осетия и Абхазия. Публикуваме го отново заради актуалния в момента спор -фоби и -фили.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Само и само за да оправдаем леността, с която киснем в ориенталското си шуробаджанашко блато."

  Боли-и-и ...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Харесвам руснаците и съм благодарен на Русия, че ни е освободила. Политически десен съм и нямам негативна нагласа към САЩ или Запада. Според мен повечето хора трябва да мислят като мен.

 3. 3 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Човек трябва да е преди всичко човеколюбив.
  Българинът трябва да е на второ място българофил.
  И едва след това би трябвало да следват разните филии и фобии, най-често на основата на общи неща в ценностната система.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 4. 4 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  Така е, нещата са безкрайно прости - русофилите са мръсни рубладжии, долни петоколонници, гнусни предатели и който мрази Русия, обича България, която е член на НАТО и ЕС и въпросът чий задник да целуваме е еднозначно определен
  А някакво си там икономическо, технологическо и научно развитие не са от значение, щото натоварвали били данъкоплатеца. Да ама да сте видели беден, който да може да си удържи хубавата жена - изневерява му, даже и пред него? Така и с България - периферията бяга от нас. Тоест върлодесните пак са на обичайното си ниво

 5. 5 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 605 Разстроено

  "Русофилството е израз на желанието ни да си останем същите. Западът е като свръх-Аз, който ни поставя някакви норми за постигане."
  Кратко, ясно и вярно. А за 6 години - никаква промяна.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Щото имат красиви жени! Адназначана.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не е лош народа, калпави са лидерите му. С такива водачи нещата няма причина да бъдат по различни.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Днес е Ден на просветата.Просветените българи много добре знаят кое откъде ни е дошло.Русофобството е ненужно,а русофилството опасно.

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#7:"kosuma"]Не е лош народа, калпави са лидерите му.[/quote]

  Смятам да е точно обратното.Последните 18 години са една страстна седмица,и един Разпети петък.Кой може да спре тълпата да вика "Разпни го!" ?

 10. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Изсмукана от пръстите статия. Най-върлите душмани на Русия са били Стамболов и Димитър Благоев-Дядото. Русофилството няма нищо общо с антиамериканизма, по-точно с образа на САЩ като крепител на демокрацията в света. Точно обратното, русофилството е срещу опитите САЩ от символ на демокрацията да се превърнат в новата "тюрма за народите". Аз не познавам русофил, който да е срещу САЩ като демократична основа на съвременния свят, но не познавам и русофоб, който да не е готов да подкрепи всяка диктатура по света, стига да е срещу Русия и да не подкрепя мигновенното изоставяне на демокрацията от САЩ и ЕС и превръщането им в антируски диктатури.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Трябва да измрат още две поколения и всичко ще си дойде на място...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Русия ни приема такива, каквито сме, не иска да ни променя, за нея сме си "хорошие ребята".
  ............
  Хехе, а НРБ не беше ли едно експериментално резерватче за отглеждане и развъждане на соц. чугуни.
  Ако не искаше да ни променя, нямаше да се меси постоянно във вътрешните работи на държавата от 1878 г насам.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на kraskal
  kraskal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един приятел от Петербург наскоро ми каза, че българските русофили всъщност не харесват Русия, а по-скоро СССР. Склонен съм да му повярвам.

  kraskal
 14. 14 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Е, с "второто освобождение", това от "фашистко робство"
  Не. По история учехме, че СССР не ни е освободил на 9.9, а ние сами сме вдигнали въстание (преврат, де).
  Помня го, защото ни обърнаха внимание върху този детайл.

 15. 15 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  МНОГО ТОЧНО НАПИСАНО ,ПА МАКАР И ТОЛКОЗ ОТДАВНА

 16. 15 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#0:"Подвеждащо заглавие"] Защо сме русофили? .[/quote]


  заглавието е подвеждащо ...

  защо Да сме русофили..........или
  защо да сме русофоби

  ............

  "фили" и "фоби"........настроения за екстремисти

  редно е да сме българофили , но е трудно

  не са ни учили да мислим самостоятелно ..

  а и ние НЕ се напъваме да се вразумим

  по-лесно е друг да ни определи , да ни каже...


 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1557 Весело

  "че Русия многократно, най-вече през войните във второто десетилетие на ХХ в., е действала срещу българските национални интереси"

  Рублофилите ги интересува само приравнената стойност в конвертируема валута на сумите, получавани за антибългарската си дейност.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Отново се бърка русофилството със съветофилството. Не бъркайте възхищението от руската култура с омразата към чекисткото управление.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Весело

  Цитат :
  "съпротива на недоразвитото срещу модерното"
  Въпрос :"... и кое е недоразвитото ? Ние или те ? "
  Ние се връщаме от там ... на където те отиват
  ... просто сме една обиколка напред и ни застигат в момент на умора ... движат се по-бързо, но са едно еволюционно стъпало по-долу от нас ...
  Нека си изкарат и те половин век соц или някаква диктатура - ... и през това ще минат "модерните" - всички минават тези етапи - историята е дълга

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1557 Весело

  [quote#4:"agl52316780"]икономическо, технологическо и научно развитие[/quote]

  Последното нещо, което би дошло от или в резултат на съвместна дейност с Русия

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#2:"m_todorov"]Харесвам руснаците и съм благодарен на Русия, че ни е освободила.[/quote]

  От имотите, фабриките, изобщо цялата частна собственост. А десетки хиляди българи - интелигенция, военни, индустиалци с общото име "фашисти" са били "освободени" от живота си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#12] от "СДС":

  Аха, постоянните намеси на Еврокомисията в политиката на правителството и законодателството не са никаква намеса, казваш.

 23. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  "Яростното българско русофилство е рожба преди всичко на антизападната и особено на антиамериканската нагласа"
  ...
  "Западът винаги е обозначавал онзи полюс на прогреса, спрямо който ние сме изостанали."

  Е, тук съм съгласна. Ще добавя и един пример от нашата литература: "Криворазбраната цивилизация".
  Но пък иначе, по-будните хора още през турско са учили на запад. И не е било само въпрос на пари. След турско и българската държава, а и западът са давали нещо като стипендии на будните деца.

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#18:"mitko11"]Отново се бърка русофилството със съветофилството. Не бъркайте възхищението от руската култура с омразата към чекисткото управление.[/quote]

  +++ Разделението сега е съветофили-съветофоби. Аз съм чел повече руска литература от много съветофили. Смятам, че например братя Стругацки са едни от най-великите писатели фантасти. Но това не ме прави съветофил, напротив.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Весело

  В България от освобождението левицата е русофобска и обърната към запад, а десницата русофилска Задайте си въпроса дали сегашните понятия не са манипулативно обърнати ... В момента тежкия капитал (би трябвало да е десница) пак е русофилски, а "красивите, умните, учените" (би трябвало да са левица, ама се пишат "десни" в момента) са западно ориентирани Нещата си идват на мястото изведнъж! Така вече става !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Защо сме русофили?-то не може да се напише то се чувства,защото сме към едно голямо семейство,славянството

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Разстроено

  Ето какво е написал един русофил тази сутрин във Фейсбук:
  "Честит 24 май, приятели, денят на българската и славянска писменост и култура! Народ с такива традиции не трябва да умира! Нека се обединим в борбата срещу новите варвари на западната "цивилизация"!"
  Такова войнстващо русофилство е отвратително и опасно!

 28. 28 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Харесвам писменото им, музикално и танцувално творчество. Не харесвам политиката им. Това нито ме прави българофоб, нито русофил.

  Честит празник!

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 29. 29 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#9] от "vjacho":

  и ти смяташ, че "лидерите" са читави?!?!?!?!??!?!?!

 30. 30 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "vjacho":

  То и войнстващото руфобство е крайно отблъскващо, брато. Истината е че покрай това деление фоби/фили си забравихме собствените дертове.

 31. 31 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Защото българите повече от 50 години са хранени с идеята, че руснаците са висша раса и нашите подобаващи стопани, а сега тези българи хранят децата си със същото.

 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#25:"dark'star"]В момента тежкия капитал (би трябвало да е десница) пак е русофилски[/quote]

  Кой е този тежък капитал? Аурубис русофилски ли е например

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Голям миш маш изчетох в тази статия и под нея. Русофилите(85%) и Русофобите (15%) ги е имало още през турско. Спомнете си хаджи Генчо и дедо Либен!: Няма да обяснявам на неискащите да знаят, защо децата обичат родителите си! Само ще кажа на русофобите, че ако я няма ВЕЛИКА РУСИЯ, нас ще ни изколят като онова жирафче в датската зоологическа градина, като непълноценни видове! Ще ни унищожат, както унищожиха милиони хора в газовите камери. И след войната, в Германия юбер алес нямаше нито един циганин и евреин за ляк, както се казва. А за милионите избити, 20 милиона само, цивилни руснаци, украинци и белоруси, даже се опитват и да премълчават!? Много са причините да сме русофили! Само не разбрах, какви са тези "българи", дето подкрепят съществуването на паметник на американските летци убийци в София?!? Това и никога няма да го разбера, освен като съвременна кириакстефчовщина???? Честит празник, на вси славяни и православни, които знаят какъв ден е днес! И ний сме дали нещо на света!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#29:"kosuma"]и ти смяташ, че "лидерите" са читави?!?!?!?!??!?!?![/quote]
  Не,смятам че народът отстрелва читавите лидери,защото не е читав самият той.Бил е читав преди съветския разврат.

 36. 36 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Русофилите са хора с промити мозъци. Не, че подкрепям русофобството, фобиите са вреди, но не приемам и преклонението.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 37. 36 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Чест и почитания и вечна слава на загиналите руски войници за освобождението на България от турско робство.Шапки доло за световните руски светила в науката,литературата,изкуствата,спорта.В България обаче понятието русофоб е доста неточно определение.Аз съм сигурен,че ние които сме русофоби сме се интересували повече от българските русофили,за развитието на Русия през вековете.Българските русофили не мразят всичко руско,а опита на комунистическите диктатори управляващи тази страна от 1917г да си изнесат октомврийската революция по света,болшевишкия начин на управление на държавата.С ограничаване правата на различните,с ограничаване на достъпа до информация,ограничаване правата за антиправителствени демонстрации и т.н.Това не е русофилство.Ако за руската православна църква,Сталин е светец и го изтипосва на църковен календар,за нас българските русофили,Сталин освен побител във ВСВ е и мракобесен диктатор и масов убиец който не може да има нищо общо с бог.Аруския народ иска диктатура нека си живее в диктатурата,много моля да не ми я навират в носа.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Много пъти съм задавал този въпрос на разни хора - и на живо, и във виртуалния свят. Обикновено най-късно до 3-то изречение разговорът опира до принуда или откровени заплахи: Ами ще видиш ти, като ни врътнат кранчето! А знаеш ли ти, като ни думнат по една ядрена ракета! А представяш ли си ти за колко време могат да ни прегазят с танковете!

  Не виждам причина да харесвам или уважавам нация, която може да ми врътне кранчето, да ме смачка с танкове или да ме изпепели с Булави.

  Стойте далеч от нас, "братушки". Не ви щем ни меда, ни жилото! Не желаем роби и крепостни селяни да ни учат как да живеем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Гневно

  т. нар. "русофилия" беше изкуствено насаждана с десетилетия на пропаганда и принудено васално отношение на българите към всичко, което идваше от североизток. Те винаги бяха най-големите, най-силните, най-страшните, бяха локомотива на човешкия прогрес, едни свръхсъщества изпълнени с любов и доброта към останалото човечество. Тази пропаганда беше подпряна много удобно на фалшификация на българската история по време на окупацията на България от руската империя след руско-турската война през 1878-ма и произточащите от това последствия. Десетилетия наред българската култура и приносът на България в световната история и култура беше разводняван в изкуствено създадени пропагандни концепции като славянство, братски народи и т.н., в които русия беше поставена като естествена водеща сила. "Русофилството" не е нищо повече от първата стъпка към културна асимилация на отделни народи и етноси, узурпираща отделните черти на дадена култура, след която идват претенциите за културно единство, общ език и, неизбежно, територии.

  zenrus.ru
 40. 40 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Странно е че и днес има хора които не могат и не искат да осъзнаят простата истина че на 9 септември 1944г България е върломно окупирана!
  Не може чужда армия пък била тя и съветската да те освобождават от законното ти правителство!
  Освободителната окупация от турското робство е същия сценарии но по друго време и при друго съотношение на силите в Европа Затова тя завършва по по- различен и благоприятен за България начин

 41. 41 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Русофилство да се чете русофобство,допуснал съм грешка.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#24] от "virakocha":
  Какво е "Аурубис" , не съм го чувал и нямам идея ... да не е Еърбъс - самолет ? Ако е някаква фирма - не става дума за една фирма , а за критична маса и обществена ориентация Имаше и поклонник на сектатат на Муун, но основната ни религия като народ не е Мунизъм Хайде по-сериозно за сериозн неща обхващащи векове и милиони българи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  ами за да можем да се делим и мразим . и така векове . дори и сега ни убеждават че има само черно и бяло . не търсим решения , а класов враг , и преди и сега . защо другите прагматично се борят с фобството си и се развиват . заети сме единствено да се мразим и обиждаме . и ? резултата трайно бедни . замислете се дали не е от собствената ни глупост и омраза

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#26] от "xalikarans":

  Защо сме русофили?-то не може да се напише то се чувства,защото сме към едно голямо семейство,славянството

  Ех тия славяни-чукчи,татари,чеченци осетинци,евенки и други. Около 100 вида "славяни" има в Русия и са все православни.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1866 Весело

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":


  [quote#6:"Bulgarische Motoren Werke"]Щото имат красиви жени![/quote]Между 16 и 25 години.А на 40?!Нйе мерси!!!

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#39:"SPQR"]изкуствено създадени пропагандни концепции като славянство, братски народи и т.н.[/quote]

  Които плешивият гном взриви везнъж завинаги с инвазията на Крим, превръщайки един братски, славянски и православен народ в смъртен враг на руския милитаристичен империализъм. Чак и беларуската му марионетка Лукашенко започна да му се опъва - наистина велик триумф на руската дипломатическа леващина и пословичното умение руснаците да настройват всичко живо против себе си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#34] от "dark'star":

  Точно ти си съветофил, защото постоянно ревеш за продънения соц, който ни беше натресен от СССР. Аз предпочитам капитализма който ни даде Ядзаки, ABB, Teklas, Шишеджам, Луфтханза Техник, Монтюпе, Стандарт Профил и още десетки предприятия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Понеже текстът е писан през 2008 година авторът не е добавил, че под статиите за Русия има небивала проруска активност, русофилия и антизападничество, защото е пълно с тролове и мурзилки. Някои пишат доброволно, други организирано. Организираните са от тук и от Москва. Просто пропагандата си върви.

  Няма шики-мики.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  [quote#2:"m_todorov"]Харесвам руснаците и съм благодарен на Русия, че ни е освободила. [/quote]
  На друго място казах мнението си за националният празник дали да е 3 март или 6 септември. На 3 март Русия си извоюва Задунайская губерния, поне такива са били плановете и. На 6-ти септември ние САМИ извоюваме Съединението си. Тогава Русия не само не ни подкрепя но и активно се бори срещу това. Защото от Задунайская губерния се появява една самостоятелна държава. Левски беше казал "Тоз който ни освободи той ще ни пороби". Не приемам за освобождение заменянето на един поробител с друг. Толкова за освобождението ни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гражданин":

  Що ли не си спомням да са изколвали българи, когато сме били с германците? Май че нашите концлагери ги направи някой друг, малко по-късно?

  Без да излиза, че нещо защитавам Хитлер, ама тая работа, че ако не сме с руснаците, ще ни изколят, си я запази за Фейсбук страницата на Донецката република

 53. 53 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "И се започва - славната българска история, култура, интелект"

  Когато българите сме имали история, култура и интелект на запад и на изток, така да се каже са живели в землянки и са ходели с кожи, вместо с дрехи. Българите говорим български език, (повечето) изповядваме православието и пишем на кирилица. Това че сме ги наложили на сърбите и руснаците е повод за симпатии към съответните народи, но не и към техните държави. Ако някой го е срам от това какви сме си е изцяло негов проблем и в наши дни винаги може да смени името, вярата, езика и националността си.
  -------
  Исторически - имаме конфликти, както със западняците, така и с руснаците.
  Западняците винаги са подкрепяли Османската империя, по-късно Турция. Руснаците винаги са били врагове с Османската империя, факт. Руснаците разгониха фамилията на Първото българско царство, предадоха ни срещу сервите, власите и гърците, факти.
  "Ориенталщината" на българите се дължи на едно 500 годишно владичество, активно подкрепяно именно от западните сили, особено Великобритания и Франция, факт. Факт е, че България след ПСВ беше потърпевша от френската арогантност. Факт е, че руснаците ни окупираха след 4 септември 1944. Факт е, че България се срина през 1990-те, защото руснаците затвориха пазарите си за българските стоки, а от ЕО ни наложиха да ликвидираме, това което се наричаше българска промишленост.
  Как да симпатизирам на някоя от двете страни???

 54. 54 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Брато, русофобството ти си е чист фанатизъм с елемент на патология. Е такива като тебе раждат ответно фанатично русофилство.

 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#42:"dark'star"]Какво е "Аурубис" , не съм го чувал и нямам идея ... [/quote]

  Аурубис допринася за 4% от българския БВП. И не, не е савецки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Българската национална идентичност със столетия е била чисто негативно определяна чрез противопоставянето й на исляма и турците и именно поради тази причина се е съхранила 500 години, така че по тази елементарна логика всеки враг на Турция и всеки християнски народ може лесно да бъде припознат като добронамерен съюзник. Не случайно българското учлище през соца, а и до голяма степен и сега, е фабрика за елементарни расистчета и промити мозъци.
  Именно поради ефективността на тази схема не се и преподава история на комунистическия режим.

 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#30:"abygale"]То и войнстващото руфобство е крайно отблъскващо, брато. Истината е че покрай това деление фоби/фили си забравихме собствените дертове.[/quote]
  Абсолютно вярно.Същото е с комунистите и антикомунистите.Трудно ги различавам вече.Дори не мога да преценя кои са по-големи комунисти-комунистите или антикомунистите.Едните вече веднъж изпортиха държавата,другите сега се мъчат да направят същото.

 58. 58 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Добре де, къде е разликата ако те демократизират с ислямски наемници, подкрепени от изтребители и ракети, носители на свобода и демокрация?

 59. 59 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ние? Русофили? Българинът не е русофил. Той не е и американофил. И българофил не е. Той присто не е -фил. Нашенецът е фоб. Всичкофоб. Хейтър. Омразник. На него му дай да не харесва...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 60. 60 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Защо сме русофили? Ами стокхолмски синдром предполагам.

 61. 61 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 510 Неутрално
 62. 62 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Най-големите проблеми да страната са в нейните граници.

  Русофобията в момента е подхранвана за да прикрие импотентността на партиите русофоби.

  Но българите са русофили. Което е съвсем нормално на историческият фон. Има и нещо друго обаче:

  Всички западни гласове против Русия намериха малко поддръжници в България, и то в лицето на най-фанатизираните чираци на НПОтата. Западната ни ориентация губи от своя блясък поради продължаващата с години бедност, а западни политици легитимират нашите политици-престъпници заради 5-ма евродепутати.

  Затова дебатът покрай евроизборите в България не е Шулц или Юнкер, а русофили ли сме или русофоби.

  Овци сме, ето какви сме.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#58:"agl52316780"]къде е разликата ако те демократизират с ислямски наемници, подкрепени от изтребители и ракети[/quote]

  Теб кой те демократизира по този начин?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#49:"Който Костинброд вади от Бобов Дол умира"]од статиите за Русия има небивала проруска активност, русофилия и антизападничество, защото е пълно с тролове и мурзилки. [/quote]

  Тук пак е добре - врякащо малцинство са. Вижте какво чудо е в dnes.bg примерно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#48] от "virakocha": "капитализма който ни даде Ядзаки, ABB, Teklas, Шишеджам, Луфтханза Техник, Монтюпе, Стандарт Профил"
  За това е хубава демокрацията - всеки може да си харесва каквото си иска ... На мен " Ядзаки, ABB, Teklas, Шишеджам, Луфтханза Техник, Монтюпе, Стандарт Профил" не са ми дали нищо хубаво ...
  Всичките ми хубави спомени са от друго време!
  За мен това са ФАКТИТЕ ! Твоите факти са други

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гражданин":
  Такива глупости отдавна не бях чел. Бих ти препоръчал да емигрираш в съветския съюз, мисля, че там би се чувствал идеално. Просто защото не си българин. А да ги обичам ли руснаците заради милионите руснаци, белоруси и украинци, които сталин е избил?В израз на съчувствие. Може би пък трябва да обичам поляците. Все пак да не забравяме катин. Някак не мога и да забравя, че хитлер и сталин бяха съюзници. Трудно ми е да забравя, че т.нар. братя бяха против Съединението. Спомням си също и 1916 и Тутракан. И 1923 и 1925 когато в името на една чужда държава бяха избити невинни. Спомням си и септември 44 когато без никакво основание нашите "братя" започнаха поредното ни разорение. И още много други неща си спомням......

 67. 67 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#40] от "finlip":

  Законно? Комунистите и земеделците винаги са имали мнозинство на честни избори, по онова време обаче управляват фашистки настроени крайнодесни, на всичкото отгоре и дошли на власт с преврат. Къде е законът тук?

 68. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Статията не е актуална,защото акцентът на русофилството и русофобството сега е изместен и се фокусира върху "путинофилство" и "путинофобство". Не напразно все по-очевадно се оформя мнението,че на практика защитаващите Путин правят мечешка услуга на Русия, прехвърляйки негативното отношение към Путин върху цялята страна. Всеки,който по един или друг начин е успял да заобиколи путиновата пропаганда, е наясно с истинските настроения в Русия. Все повече действията на Путин и обкръжението му са насочени към това, да се спасява останалото от имиджа му, като максимално се тушира истината за настоящото състояние на страната. И, сякаш нарочно, тези усилия дават тъкмо обратен ефект. Толкова можем...

 69. 69 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#37] от "chicago514":

  Забелязал съм, че русофилите възприемат всеки българофил като русофоб.

 70. 70 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#55] от "virakocha":

  Преди да изпадаш в екстаз с измислици от рода на "4% от БВП", няма да е зле да пресметнеш каква цифра е това.

  http://www.aurubis.com/bulgaria/bg/

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 71. 71 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  [quote#52:"vicada"]Без да излиза, че нещо защитавам Хитлер, [/quote]
  Дори и така да излезе,какво ти пука?Скрупули?Хитлер не е вдигнал ръка срещу българин.Поне аз не съм чул.

 72. 72 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#39:"SPQR"]т. нар. "русофилия" беше изкуствено насаждана с десетилетия на пропаганда и принудено васално отношение на българите към всичко, което идваше от североизток.[/quote]

  Абсолютно точно.
  Но.. всъщност въпросът е защо все пак тази пропаганда хваща дикиш при нас.
  Моят отговор (освен аргументите на автора) е: изостаналост и нисък процент на образованост. Като истинската образованост е постигната донякъде в резултат на семейството и въпреки лошото образование.

 73. 73 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Един от многото абсурди на т. нар. русофилство е това, че повечето русофили обвиняват Америка за действията и методите й характерни главно за периода, в който управляваше администрацията на Буш, която нанесе огромни щети на имиджа на САЩ по света, а в същото време изповядват крайно консервативни ценности, които ако бъдат пренесени от плоскостта на православието върху тази на евангелизма не биха се различавали по нищо от начина на мислене на най-върлите републиканци и реднеци в щатите.

 74. 74 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#59:"Чимиджимичамиджоми"]Ние? Русофили? Българинът не е русофил. Той не е и американофил.

  И българофил не е. Той просто не е -фил.

  Нашенецът е фоб.

  Всичкофоб. Хейтър. Омразник.

  На него му дай да не харесва...[/quote]

  съгласен съм .....
  "най-обичам да мразя"...е водещ мотив за булгаристанеца

  мразя този,който има повече
  мразя този,който е по-красив
  мразя този,който е по-умен

  абе... мразя

  но ако ми кажат по телевизора , че трябва да обичам някой или нещо...

  тутакси се сещам за Втория закон на Диалектиката

  "Законът за отрицание на отрицанието"

  и започвам за Отричам това , което до вчера съм мразел

  това е "българският феномен"

 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#55] от "virakocha":
  4 % от два налъма СЕГА не е много бе нашия
  ... идея си нямаш какво е производство и какво произвеждахме като количество и технологии.
  Имам повод да съм горд ... и съм го правил

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#70] от "Dorian Gray":

  Комунде, числото няма никакво значение. Всички инвестиции, които изброих са западни и турски. Няма НИТО една руска. НИТО една!

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#75:"dark'star"].. идея си нямаш какво е производство и какво произвеждахме като количество и технологии.[/quote]

  Затова в пазарна среда рухнахте. А, забравих - злите империалисти ни съсипаха предприятията Само дето ни направиха нови - горе съм ги изброил.

  The best way to predict the future is to invent it.
 78. 78 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Русофобите са с промити мозъци.
  Ето част от вождовете им, които ни учат на морал, с парите на западните ни партньори:
  http://pik.bg/бомба-в-пик-босове-на-протестна-мрежа-обърнаха-резбата---вече-са-от-дпс-ето-как-дебнат-от--news183191.html

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 79. 79 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#65:"dark'star"]На мен " Ядзаки, ABB, Teklas, Шишеджам, Луфтханза Техник, Монтюпе, Стандарт Профил" не са ми дали нищо хубаво ...[/quote]

  Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори – защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори.
  — Христос в Евангелие от Матея 7:7-8

  Нали сега е модерно да сте православни

  The best way to predict the future is to invent it.
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#73] от "oos19355380":

  Написаното от теб е безспорно вярно, но аз бих добавил и още нещо: съвременните русофили се прекланят пред СССР (който не е само Русия), задето бил победил нацизма, а същевременно боготворят Путин, който си е един пар екселанс нацист, враг на либералните ценности и демокрацията в смисъла, в който това понятие се разбира вече над 200 години.

  Изобщо - гъста каша и непрогледен мрак им е в главите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#76] от "virakocha":

  Ми да бе посочил и руска инвестиция бе инка...Лукойл България как ти звучи?

 83. 83 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"vjacho"]Русофобството е ненужно,а русофилството опасно. [/quote]
  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 84. 84 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#81:"Dorian Gray"]Разходи се и по морето [/quote]

  Леле брато, не давай такива идеи че като почнат едни русофобски измишльотини в стил "руснаците ударно купуват имоти по морето щото да ни анексират"...

 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#81:"Dorian Gray"]Разходи се и по морето и питай кой остава повече: редовият пияница от Лийдс, Англия или семейството от Санкт Петербург.[/quote]

  Нашите курорти са такава кочина, че ги посещават единствено безработни пияници от Лийдс и семейства от средната класа на Санкт Петербург.

  Които имат горе-долу една и съща покупателна способност.

  Вече и българската средна класа свикна на хубаво и не ще да чуе за "паласите" и "ризортите" на крадливата червена мафия.

  Пияници от Лийдс и руска "средна класа" - това могат да примамят др. Ивановците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#81:"Dorian Gray"]А ако искаш да сравняваш западни и руски капитали можеш да попиташ по агенциите за недвижими имоти кои са най-големите купувачи. [/quote]

  Кой нормален човек ще си купи "дача" в бетонното гето "Слънчев бряг"?

  The best way to predict the future is to invent it.
 87. 87 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#69:"ss"]Забелязал съм, че русофилите възприемат всеки българофил като русофоб.[/quote]
  Аз пък съм забелязал, че русофобите възприемат всеки българофил като русофил.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#86:"virakocha"]Кой нормален човек ще си купи "дача" в бетонното гето "Слънчев бряг"?[/quote]

  Един постинг преди теб съм отговорил на тоя въпрос.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#82] от "abygale":

  В Лукоил България работят 2000 души, а само в автоиндустрията са заети над 20 000. Да не говорим, че Лукойл все е "на загуба". Да това е руската инвестиция, толкова си можете. Силиците ви стигат като за бензинколонка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 90. 90 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#85] от "Norman Granz":

  Не шъм шъглашен.Има и кочинки, ама има и райски местенца. Там където ходя на море е пълно с руснаци брато и дават по 4000 евро за кв.м първа линия.

 91. 91 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мондиана":

  "Абсолютно точно.
  Но.. всъщност въпросът е защо все пак тази пропаганда хваща дикиш при нас.
  Моят отговор (освен аргументите на автора) е: изостаналост и нисък процент на образованост."

  Не забравяй мощния стимул на финикийските знаци и личната изгода. В България от 1944 г. насам работи мощна пропагандна машина, по отработени схеми, изпитан и проверен личен състав, с осигурена приемственост. Тя е и основната спирачка пред това, българският и руският народи в края на краищата да стигнат до изясняване на истинските отношения един към друг. Сигурен съм, че ако се стигне до това,няма да има нито русофили,нито русофоби, както няма например чехофили и чехофоби, италофили и италофоби и т.н. , ще има нормални отношения между гражданите на две равнопоставени държави. Но на КГБ и ДС това не е изгодно,защото тази нормализация няма да бъде под техен КОНТРОЛ и в нея отсъствува инструмент за натиск от по-силния към по-слабия. В това е разковничето...

 92. 92 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#81:"Dorian Gray"]Разходи се и по морето и питай кой остава повече: редовият пияница от Лийдс, Англия или семейството от Санкт Петербург. [/quote]

  Комбинацията от бетонни гета без канализация + посочените от теб курортисти не ми понася и затова нямам желание да се разхождам по морето ни. От 2009 със семейтвото си почиваме в Гърция. Това лято съм хвъил поет на Сицилия. Западна упадъчна бюджетна авиокомпания пусна полети дотам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 93. 93 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Лелеййй! Моя милост и русофил!

  Опазил ме господ!

 94. 94 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  [quote#81:"Dorian Gray"]Комундето е между ушите ти.[/quote]
  посочи нещо дето да вирее на течение . полупланински храст?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 95. 95 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 522 Неутрално

  България винаги е била държава хибрид. Ние сме единствената страна от руската федерация член на ЕС. Нашите политици изпълняват директно директиви от Брюксел и Москва. Такова поведение е характерно за един тип жени и продължава от 1878г насам.

  Too much цензура Баце.
 96. 96 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#26:"xalikarans"]Защо сме русофили?-то не може да се напише то се чувства,защото сме към едно голямо семейство,славянството[/quote]

  Че нали и поляците, сърбите, словаците и те са славяни, но никога не пишете, че и те са от вашето славянско семейство. Много избирателно е насочено славянофилството ви само към Русия! От където има келепир, на там се ориентира и "-филството" ви.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#92:"virakocha"]Това лято съм хвъил поет на Сицилия. [/quote]

  Нелош избор, ако не броим твърде високите температури. За моята възраст и темперамент предпочитам Комо, Бодензее, Блед.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":


  [quote#19:"dark'star"]Въпрос :"... и кое е недоразвитото ? Ние или те ? " [/quote]Много глупав въпрос,с очевАден отговор,на който дори нашите прапрадядовци преди 140-150 години са знаели отговора.А за тебе,за да ти е по-лесно-просто трябва да се запиташ къде са отишли към 2 милиона българи-в Русия,Куба или в САЩ,ЕС ,Канада,Австралия.Лесен въпрос със лесен отговор.

 100. 100 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  РУБЛОФИЛСТВОТО
  РУБЛОФИЛСТВОТО е това,което е измислило "русофилството"
  За да прикрие ФИНАНСОВАТА ЗАВИСИМОСТ при "обичта" към Русия.
  Нарочно изписвам "обич" в кавички,защото това е ФИНАНСОВО ПОДПЛАТЕНА "ОБИЧ".
  Българинът е толерантен човек.
  С еднаква обич и внимание се отнася и към руснака,и към евреина,и към американеца,и към германеца,и към всички.
  ФИНАНСИРАНИ ОТ МОСКВА ФАШИЗОИДНИ ПАРТИЙКИ напразно се опитват да внушат омраза към евреи,турци и прочее.
  И стават СМЕШНИ,канейки ЕВРЕИ ДА ИМ ОПЕЯТ КАМПАНИЯТА.
  Справка - АТАКА и ЕВРЕИНЪТ КОБЗОН.
  Затова,да бъдем коректни.
  Русофилство няма.
  Има
  РУБЛОФИЛСТВО

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK