Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated PressПо това време на годината съвпадат абитуриенските балове в България и дипломирането на колежани и студенти в САЩ, където учат и българи. И тази година "Дневник" избра една от речите на специалните гости на церемония - в случая тази в Университета на Тексас в Остин (University of Texas at Austin) - за да покаже някои от най-силните мотивиращи съвети към бъдещето на нацията, отправени отвъд океана.


Този път те идват от адмирал Уилям Макрейвън - командващ специалните части на американската армия и един от най-популярните военни на САЩ. Той е поне трето поколение офицер, участва в залавянето на Саддам Хюсеин и ликвидирането на Абу Мусаб ал-Заркауи, ръководил Ал-Каида в Ирак. Най-известна обаче остава операцията на неговите хора за залавянето на Осама бин Ладен в Пакистан през май 2011г.


Адм. Макрейвън е завършил журналистика в Университета на Тексас, а словото му е изградено върху паралели между програмата за обучение на т.нар. тюлени на спецчастите и ситуациите, с които човек се сблъсква в живота.
Честта да произнесе такава реч на 17 май пред Випуск 2014, дадена на висш военен, предизвика и нееднозначни реакции, предимно от среди, които обвиняват американската армия за смърт и разруха по света. Смятаме обаче, че посланията в това словото са най-важното. Включително защото в днешния свят младите българи ще се срещат и конкурират с младежи, вдъхновени от неговите думи.


(И - не, накрая той не показва сатанински символ или хеви-метъл поздрав. Това е Hook 'em, Horns, знак, създаден през 1955г. за феновете на Texas Longhorns - спортната програма на университета. Тя обединява отбори от различни спортове с обща емблема, представляваща глава на дългорогото тексаско говедо.)


Изминаха почти 37 години, откакто завърших Университета на Тексас.


Спомням си много неща от този ден.


Помня, че имах ужасно главоболие от купона предната нощ. Помня, че имах сериозно гадже, за което след това се ожених, и помня, че същия ден ме извикаха във военноморските сили.


Но сред всички неща, които си спомням, нямам изобщо представа кой говори на завършването тази вечер и определено не помня нищо от това, което е казал.


Така че, след като си признах този факт, ако не мога да произнеса една запомняща се реч, поне ще се опитам тя да бъде кратка.


Девизът на университета е "Това, което започва тук, променя света". Трябва да призная че ми харесва - каквото започва тук, ще промени света.


Тази вечер тук сте почти 8000 дипломиращи се студенти. Както твърди Ask.Com, всеки американец ще срещне в живота си 10 000 души. Доста народ.


Но ако всеки от вас промени живота само на 10 души и всеки от тях промени живота на други 10 - само десет - то след пет поколения, след 125 години, Випуск 2014 ще е променил живота на 800 милиона души.


800 милиона души - помислете, това е повече от два пъти населението на САЩ. Продължете още едно поколение и може да промените цялото човечество - 8 милиарда души.


Ако си мислите, че е трудно да промениш живота на 10 души - да промениш живота им завинаги - грешите.


Виждал съм го да се случва всеки ден в Ирак и Афганистан. Млад офицер решава да завие наляво, вместо надясно, по път в Багдад и 10 войници от отряда му са спасени от засада. В Кандахар доброволка в армията усеща, че нещо не е наред и отклонява пехотен взвод от 250-килограмова самоделна бомба, спасявайки десетина войници.


Но ако се замислите, че от решението на един човек са спасени не само тези войници, но са спасени и техните неродени деца и децата на техните деца. Поколения са спасени само от едно решение на един единствен човек.


Светът може да бъде променен навсякъде и от всеки


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© utexas.edu


Така че, започнатото тук наистина може да промени света, въпросът е как ще изглежда този свят, след като го промените?


Уверен съм, че ще е много, много по-добър, но макар този стар моряк пред вас на моменти да ви е смешен, нека ви предложа някои идеи как да направите света по-добър. И макар тези уроци да съм ги научил в армията, уверявам ви, че те важат, независимо дали някога дори за ден ще облечете униформа. Те важат, независимо от вашия пол, етнически произход, религия, ориентация, обществен статут.


Битките ни в този свят са сходни и поуките как да побеждаваме в тях и да продължаваме напред - да променяме себе си и света около нас - ще важат еднакво за всички.


Аз съм "тюлен" от 36 години. Но всичко започна, когато тръгнах от Университета на Тексас за обучение в Коронадо, щата Калифорния.


Базовото обучение на командосите е 6 месеца на мъчително бягане по дълбокия пясък, плуване посред нощ в студените води край Сан Диего, трасета с препятствия, безкрайни физически упражнения, дни наред без сън и през цялото това време непрекъснато е студено, мокро и гадно. Това са 6 месеца на непрекъснато унижаване от професионално обучени войници, търсещи слабите места на духа и тялото, за да ги премахнат от всеки, който ще стане "тюлен". Но тренировките също търсят онези, които могат да водят в ситуация на постоянен стрес, хаос, провали и трудности.


За мен това базово обучение е събрало в 6 месеца предизвикателствата на един цял живот. Така че ето десетте поуки от това обучение, които се надявам да са ценни и във вашия живот.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© YouTube


Всяка сутрин инструкторите ми - всичките ветерани от Виетнам - преглеждаха как съм си оправил леглото. Ако е правилно, ъглите са прави, одеялото е изпънато, възглавницата е центрирана, а завивката е сгъната при краката.


Съвсем проста задача. Но от нас се изискваше всяка сутрин леглата ни да са перфектни. Тогава ми изглеждаше малко нелепо, особено в светлината на това, че бяхме тръгнали да ставаме истински воини, изпечени в битки "тюлени"...но смисълът от този простичък акт се е доказвал неведнъж.


Ако оправяте леглото си всяка сутрин, ще се научите да си свършвате първата задача за деня. Това ще ви донесе мъничко гордост и ще ви стимулира да свършите и още една задача, и още една... В края на деня тази първа изпълнена задача ще се е превърнала в много свършени други задачи. Оправянето на леглото също така потвърждава, че дребните неща имат смисъл в живота.


Така че, ако не можете да свършите правилно малките неща, никога няма да го постигнете с големите.


И, между другото, след като сте имали гаден ден, се прибирате вкъщи, където ви чака оправено легло, оправено от вас, а едно оправено легло може да ви даде надежда, че утрешният ден ще бъде по-добър.


Ако искате да промените света, започнете с това да си оправяте леглото.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated Press


При обучението си "тюлените" са разделени на екипи по лодки - по трима от всяка страна и един рулеви на гумената лодка. Всеки ден екипът се формира на брега и получава задача да гребе няколко километра като мине през зона, където вълните стават за каране на сърф. През зимата край Сан Диего тези вълни стигат до 3 метра и е нужно усилието на всички, за да минеш през тях.


Всяко загребване трябва да е синхронизирано според ритъма на рулевия. Всеки трябва да полага еднакво усилие, иначе лодката се обръща срещу вълната и тя безцеремонно ви изхвърля на брега. За да стигнете до целта, всеки трябва да гребе.


Не можете сами да промените света - ще ви е нужна малко помощ - и от самото начало опитвайте да намирате приятели, колеги, добронамерени непознати, както и силен рулеви да ги води.


Ако искате да промените света, открийте някого, който да ви помогне в гребането.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated Press


След няколко седмици тежки тренировки моят клас от 150 души се стопи до 35. Сега вече имахме 6 лодки с по 7 души екипаж. Бях в група с едри момчета, но най-добрата беше лодката на ниските - "отборът на дребосъците" - където никой не беше по-висок от 1.60.


"Дребосъците" бяха индианец, чернокож, поляк, грък, италианец и две яки момчета от Средния Запад. Те биха абсолютно всички по гребане, бягане, плуване.


Мъжагите в другите екипи винаги им се присмиваха за дребните плавници, но някак си тези малки момчета от всички краища на страната и света, винаги се смееха последни и стигаха до брега много преди нас.


Обучението на "тюлените" прави всички равни. Нищо няма значение - само това да успееш. Нито цветът на кожата ти, нито етническият ти произход, нито образованието или социалният ти статут.


Ако искате да промените света, преценявайте хората по големината на сърцата им, а не на плавниците им.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© utexas.edu


По няколко пъти седмично инструкторите ни строяваха за изключително подробен преглед на униформите. Шапката ти трябва да е идеално сгъната, дрехите перфектно изгладени, токата на колана да блести и да няма никакви петна.


Но сякаш каквото и да правиш, никога нищо не е идеално и инструкторите откриват "нещо" грешно.


За наказание трябва да тичаш с дрехите през прибоя, след което - мокър от главата до петите - да се отъркаляш по плажа, докато всяка част от тялото ти се покрие с пясък. Ефектът от това е известен като "захаросана курабийка". Така стоиш до края на деня - измръзнал, мокър и опесъчен.


Имаше момчета, които просто не приемаха, че всичките им усилия отиват напразно. Колкото и да се стараеха с униформата, то оставаше неоценено. Те не завършиха. Те не разбираха целта на това занятие. Никога няма да успееш. Никога няма да имаш перфектната униформа.


Понякога, независимо колко добре сте се подготвяли или сте се представили, завършвате като "захаросана курабийка".


Просто понякога животът е такъв.


Ако искате да промените света, приемете, че понякога ще сте "захаросана курабийка" и продължавайте напред.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© utexas.edu


Всеки ден от обучението бе пълен с физическо натоварване - дълго бягане, продължително плуване, препятствия, часове на упражнения - понякога предназначени да изпробват издържливостта.


Всичко това си има стандарти и време, което трябва да покриеш. Ако не успееш, името ти попада в списък и в края на деня хората в него са викани на "цирк". "Циркът" са 2 часа физически упражнения, целящи да те изтощят окончателно, да прекършат духа ти, да те принудят да се откажеш.


Никой не искаше да ходи на "цирк".


"Циркът" означаваше, че този ден си се изложил. "Циркът" означаваше още умора, т.е., че на другия ден ще ти е още по-трудно и вероятно ще има още "циркове".


Но по някое време на обучението всеки, абсолютно всеки, попада в списъка. И интересното е какво се случва с онези, които непрекъснато са там. Със свръхнатоварването те ставаха все по-силни и по-силни. Болката увеличаваше вътрешната сила и издържливост.


Животът е изпълнен с "циркове".


Ще се проваляте. Вероятно ще се проваляте често. Ще е болезнено. Ще е разочароващо. Понякога ще бъдете подложени на изпитание до краен предел.


Но ако искате да промените света, не се страхувайте от "цирковете".


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated Press


Поне два пъти седмично трябваше да се преодоляват препятствия - 25 на брой, включително 3-метрова стена, катерене по 10-метрова мрежа от корабни въжета и пълзене под бодлива тел.


Но най-рискованото бе спускането от триетажна кула по 60-метрово въже. Трябва да се изкатериш по кулата, да увиснеш на въжето с краката напред и да се спуснеш, отпускайки ръка след ръка, докато стъпиш на другия край, който е на височината на първи етаж.


Когато започнах обучението си през 1977г. рекордът за преодоляване тези препятствия си стоеше от години и изглеждаше непобедим. Докато веднъж един от обучаваните не реши да се плъзне по въжето надолу с главата. Опасен и наглед глупав и пълен с рискове опит. Провалът можеше да означава нараняване и отпадане от курса.


Без колебание обаче той се хвърли опасно бързо, взе разстоянието за два пъти по-кратко време и счупи рекорда.


Ако искате да промените света, понякога трябва да преминавате препятствията като се хвърляте с главата надолу.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© YouTube


При обучението има момент, в който ни откарват с хеликоптери до остров Сан Клементе срещу Сан Диего. Водата там бъка от големи бели акули, а трябва да се плува дълго и през нощта.


Преди плуването инструкторите с подсмиване информират за всички видове акули във водите на Сан Клементе и ни уверяват, че нито един обучаван не е бил изяден от акула - поне през последните месеци.


Обучават ни, че ако акула започне да кръжи около теб, не отстъпваш. Не плуваш обратно. Не показваш страх. И ако акулата все пак е гладна за среднощна закуска и се нахвърли, събираш цялата си сила, прасваш я в муцуната и тя ще се обърне и избяга.


По света има много акули. Ако се надявате да плувате успешно, ще ви се наложи да се справяте с тях.


Така че ако искате да промените света, не отстъпвайте на акулите.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated Press


Една от задачите на "тюлените" е да извършват подводни нападения срещу вражески кораби. Тренираме тази техника усилено по време на базовото обучение. Тя се състои в двойка "тюлени", спускани във вражески залив, които плуват под водата около 3 км с минимално оборудване, докато стигнат целта.


През цялото плуване дори на по-голяма дълбочина все пак пробива светлина. Успокояващо е да знаеш, че над теб е повърхността. Но с наближаването на кораба на пристана, светлината започва да изчезва, стоманената му маса засенчва всичко. За да успееш, трябва да се гмурнеш и да откриеш кила, най-дълбоката част от кораба. Там е целта ти.


Но килът също така е най-тъмната част от кораба - не можеш да видиш дланта си пред лицето, шумът от двигателите е оглушаващ и е лесно да изгубиш ориентация и да се провалиш.


Всеки "тюлен" знае, че под кила, в най-мрачния момент от мисията, е време да си спокоен и съсредоточен - момент, когато всичките ти тактически умения, физическа мощ и вътрешна сила трябва да се съберат в едно.


Ако искате да промените света, трябва да дадете най-доброто от себе си в най-мрачните моменти.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated Press


Деветата седмица от обучението е известна като "Адската". Това са 6 дни без сън, с постоянно физическо и психическо унижение и един специален ден на калните полета. Калните полета са между Сан Диего и Тихуана, където блатистият терен може да те погълне.


Сряда от "Адската седмица" е и ти пляскаш, опитвайки 15 часа да оцелееш в ледено студената кал, пронизващият вятър и изкушаващите предложения на инструкторите да се откажеш. Слънцето започва да залязва и моята група е допуснала някаква "изключително груба грешка" и получава заповед да прекара нощта в калта.


Кал, поглъщаща всеки мъж, докато накрая от нас остават да стърчат само главите. Инструкторите ни убеждават, че ако само петима от нас се откажат, всички ще се измъкнем от студа, който ни притиска отвсякъде. Изглежда някои са готови да се откажат - има цели 8 часа до изгрева, 8 часа студ до мозъка на костите. Чува се само тракането на зъби и нечие стенание, когато в нощта някой запява.


Пее ужасно фалшиво, но с ентусиазъм.


Гласовете стават два, после три и след малко целият клас пее.


Знаехме, че ако един може да се издигне над мизерията, значи могат всички.


Инструкторите ни заплашват, че ако продължим да пеем, ще ни държат още в калта, но песента не спира. И някак си калта започва да изглежда малко по-топла, вятърът - по-тих, а зората не е толкова далеч.


Ако съм се научил нещо от обикалянето ми по света, това е силата на надеждата. Силата на една личност - Вашингтон, Линкълн, Кинг, Мандела и дори момичето от Пакистан Малала - един човек може да промени света като даде на хората надежда.


Така че, ако искате да промените света, започнете да пеете, когато до ушите сте затънали в кал.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated Press


Накрая, в обучението на "тюлените" има една камбана, който виси в центъра на лагера, така че всички да я виждат.


Всичко, което трябва да направиш, за да напуснеш, е да удариш камбаната. Един удар и вече няма да ставаш в 5 сутринта. Един звън и няма да плуваш в ледените води. Един звън и няма да се налага да тичаш, да преодолявашщ препятствия, да вдигаш тежести... край на мъките на обучението.


Само трябва да удариш камбаната.


Но ако искате да промените света, никога, абсолютно никога не удряйте камбаната.


Ако искате да промените света, започнете с оправянето на леглото

© Associated Press


Всички от Випуск 2014, след броени минути ще се дипломирате. След малко започва пътуването на живота ви. Няколко мига ви делят от това да започнете да променяте света към по-добро.


Няма да е лесно.


Но ВИЕ сте Випуск 2014 - випускът, който може да промени живота на 800 милиона души през следващия век.


Започнете всеки ден с една изпълнена задача.


Открийте някой да ви помага в живота.


Уважавайте всички.


Знайте, че животът не е честен и често ще се проваляте, но ако поемете малко риск, положите усилие в трудни времена, не приемате навътре униженията, помагате на унилите и никога, никога не се отказвате - ако сторите всичко това, следващото поколение и поколенията след него ще живеят в свят много по-добър от този, в който живеем сега.


И каквото е започнало тук, наистина ще промени света към по-добро.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Както казваше старшината:
  От нелъснатите обувки до отцеубийството има само една крачка!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Не случайно тюлените са най-голямата гордост на войската на САЩ. Физически и психически "железни" мъже. Много мъдри съвети и с много дълбок смисъл.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Много високо ниво.Но ако искате да промените света, никога, абсолютно никога не удряйте камбаната.Много помага и за изборите утре.Не удряйте камбаната,нека си направим труда и да отидем да гласуваме.

 4. 4 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 528 Весело

  Дам. Изобщо не е сатанински жеста. Само малко. А пък да не говорим един "тюлен" какво пък е дал за развитието на света...

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  "По света има много акули. Ако се надявате да плувате успешно, ще ви се наложи да се справяте с тях.
  Така че ако искате да промените света, не отстъпвайте на акулите."
  ––––––––––––––––
  ++++++++

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 395 Любопитно
 7. 7 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Девизът **не ритвай камбаната** е много по-добър от **не удряй камбаната**

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 8. 8 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  този изглежда добър човек може да стане призидент но за това трябва да стане изтривалка като обама и буш

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 9. 9 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако искате да промените света.. запишете се в "Тюлените", а може и в КГБ.
  Там ще убивате на воля противници на американската или на руската империя.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 10. 10 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ето това е, уважаеми съфорумци - разликата между два свята !

  В Америка - така мислят.

  А какво може да се чуе по въпроса от руснаци ???  Да, българите сме велик народ !!!
 11. 11 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Един човек, който знае какво говори, и е роден командир. Не всички адмирали и генерали достигат ранга си с подмазвачеството на старшите.

  chavo64
 12. 12 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 895 Неутрално

  много мъдрост и вдъхновяваща реч. дано я разберат и прилагат в живота си.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 13. 13 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Типична реч на тъп военен, за какво друго да говори на завършващите университет,освен за "казарма". Тази реч може да я дръпне всеки роден старшина или о.з. Гласуващите за Атака или Бареков биха я харесали де.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Прочетох цялата реч. Завидях на американците, че имат такива генерали. Съмнявам се, че някой от нашите йесмени с пагони е в състояние да произнесе нещо което дори в 1/10 част да се доближи до това. Разликата е огромна.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#10:"lubomir1"]А какво може да се чуе по въпроса от руснаци [/quote]

  Аз съм последният човек, който ще започне да защитава Русия, но прочети Виктор Суворов, Освободителя - особено главата за ареста.

  Ще откриеш същото, но написано когато адмирал Макрейвън още е търчал из блатата.

  Разликата е в целите, а не мощта на армиите, които се опитват да я постигнат.

 18. 18 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Мъдри думи!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 19. 19 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#13:"nodamncat"]Типична реч на тъп военен, за какво друго да говори на завършващите университет,освен за "казарма"[/quote]
  Не съм съгласен. Това е реч, която всеки баща трябва да произнесе на разглезения си тийн, за да се опита да го направи мъж/жена, кой(я)то да се справя в предизвикателствата на живота. Той е пълен с неща много по-гадни от калта, пясъка и студената вода. И ако хленчиш и се отказваш, ще станеш мрънкащ лузър, на който целия свят му е крив и виновен. И който само ще чака тъпанари като Дудука, Болния и "Социалния" да го "оправят".
  Та - браво на адмирала - тази реч трябва да се помни и учи.

  Поздрави
 20. 20 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#15] от "armata":

  В САЩ имат много стахотни неща, както и някои доста лоши.
  В Русия имат ужасно много лоши неща, но и някои впечатляващи.

  Идиотите, които се надяват цял живот някой да им казва какво да правят и да им бъде пътеводна звезда заслужават гадориите и на двете системи.

  Нещото, които винаги, навсякъде, по време на цялата човешка история е отличавало успешните от неуспешните хора е способността и желанието да мислиш със собствената си глава. Има го и при американците, и при руснаците, има го и при нас, българите.

  Точно опитът ми да го правя ми позволява да гледам на гражданите на великите империи като равни, да уважавам и да се уча от по-добрите от мен и да не се комплексирам от очевидно по-малки от мен само защото идвали от място, в което се живее по-добре от моето.

 21. 21 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1508 Весело

  До коментар [#16] от "armata":

  Гледах сутринта по блоковете интервюираха различни абитюренти къде и как смятат да продължат образованието си. Как едно не посочи матушката Рус, всички бяха избрали империалистически ВУЗ-ове в прогнилия запад

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 22. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Никога не се отказвай и това ще ти донесе успех

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 23. 23 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Аз съм последният човек, който ще започне да защитава Русия, но прочети Виктор Суворов, Освободителя - особено главата за ареста. До коментар [#17] от "shristov":
  Суворов определено е качествен човек. И съдбата му, сравнена с тази на адмирала, е добра илюстрация на отношението към качествените хора в Русия и САЩ.

 24. 24 Профил на q18
  q18
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За да бъдем успешна нация трябва да имаме общи ценности, които да устояваме и да имаме водачи. За съжаление в България нямаме нито едното, нито другото. Добре е да започнем да изграждаме ценностната си система. Водачите ще се появят в спора.

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1067 Весело

  Изключителна реч на адмирал Уилям Макрейвън!

  Мечтая за момента когато ще чуя такава реч и от български военен!

 26. 26 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#19:"Starec"]Не съм съгласен. Това е реч, която всеки баща трябва да произнесе на разглезения си тийн, за да се опита да го направи мъж/жена, кой(я)то да се справя в предизвикателствата на живота.[/quote]

  Още един неразбрал - с приказки няма да стане, това казва военния преди всичко. Но и през ум не му минава, че някой е толкова тъп да не го разбере и не го казва изрично.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Може би,но не съвсем.
  С оправянето на леглата се справяме,
  със света-не.

 28. 28 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Честит 24 Май - ден на славянската писменост.
  Реч на американски военнен е разбира се най-подходящия начин да се отбележи празника.
  Мъдрости от сорта на "да се хвърлям с главата надолу, ако искам да променя света"...никога не съм го чувал това.
  А това с оправянето на леглото си е военнен бисер отвсякъде.
  Желязна дисциплина и овчи мозък, това е тайната на успеха.
  Той не предполага колко много гений на този свят са били абсолютно хаотични и разсеяни.
  Ама нищо.
  Мирнооооо!
  Честит 24 Май

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 29. 29 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А леглото тоя шапкар може и добре да си го оправя.
  Ама Ирак не го оправихте добре!

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Всеки тръгнал да променя света... А бе тоя свят да не ви е бащиния бе, ей!? Кой ви дава право да променяте света?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#19] от "Starec":

  Ако изнесеш реч на някой няма да го направи мъж. Учене на отговорности за собствените си действия и самостоятелно мислене, чрез развиване на свободния дух ще. Има много други начини да калиш духа и физиката си, освен този да изпълняваш малоумните заповеди на някой, който има по-висок чин от теб. Може да спасиш живота на приятелите си в екстремни условия, без да убиваш хора на другия край на света. И такива работи.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Много добра реч. Хаштаг-културата в ступор! Fuck yeah!

 33. 33 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Прав е генералът за леглата. А леглото е много важна мебел в къщи, предвид това , че не винаги го ползваш за спане. Заради неоправено легло и разхвърляна квартира като студент замалко да изпусна две елитни свалки.

 34. 34 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "...След няколко седмици тежки тренировки моят клас от 150 души се стопи до 35. Сега вече имахме 6 лодки с по 7 души екипаж....."

  Това трябва да е висша военна математика. 6х7=35 , това само във военно време.
  Един военнен разправя на курсистите да измерят прав ъгъл от 100 градуса.
  Най-умния курсист се обажда "г-н генерал, ама правия ъгъл е 90 градуса.."
  Генерала му казва "Какво знаеш ти... Имаш ли представа, че по време на война правия ъгъл стига до 120-130 градуса"

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 35. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Блестяща реч от един 'военен""...!!!!!!
  И примерите с тюлените тук са на ВТОРИ план - за да са разбираеми ИСТИНИТЕ от ЖИВОТА - кой си , какъв си , за какво да се бориш , към какво да се стремиш, за какво да живееш, да променяш света - към по- добро и т.н..
  Истини и цели на ВСЕКИ млад човек , който има глава на раменете си..
  Не е и нужно да си тюлен, за да се стремиш към ИСТИНИТЕ на генерала ..Някой тук , го схващат буквално , формално и ограничèно - по комунистически :)
  Представям си и помня ГЛУПОСТИТЕ , които ни говореха на НАС !!!

  И съветите са универсални , общочòвешки , полезни и такива на свободни хора , граждани - в сблъсъка с живота ..след Колежа..
  Браво, блестяща реч!!!

  BIG AL
 36. 37 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Уникална реч!

  Не случайно редица американски предприемачи и бизнесмени са посещавали военни училища или армията. Има доста познати военни от различни страни и наистина в момента САЩ е известен с това, че много набляга на "развиване лидерски качества" у военните си, което е и причината толкова да ги ценят в бизнеса.

  Що се касае много от коментарите - състезават се по недаекватност. Кой плюе русия, кой САЩ, кои военните. "Картаген трябва да падне". Само да немареим тема, под която да го напишем.

  Лично, аз много харесах речта и когато завършвах би ми било полезно да чуя, че света не е честен и че стават простотии, но човек трябва да се бори, а не впоследствие да се възмущавам. Мисля, че речта е прекрасна и на мен много ми хареса.

 37. 38 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Технологични новини:
  Учените от Пентагона са изобретили ново химическо оръжие. Кодовото название на оръжието е "Виагра-газ". Ефектът от новото оръжие е следният: след разпръскване от самолет над бойното поле, вражеските войници не могат да се придвижват пълзешком.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 38. 39 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 617 Неутрално

  не го знам що за боец е, но 36 години тюлен без да бъде ранен, ми се чини, че е стоял предимно по щабовете, вместо да се бие, или да е бил полеви командир. Доста полирано адмиралче.

  Горбачов
 39. 40 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Просто оправяне на легло не е достатъчно.Важно е,одеялото,да е идеально изпънато,гусевето и чаршафа, да са под конец със съседното легло!

 40. 41 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  такива като този много отдавна не променят света, единственото им занимание е да пазят статуквото. поровете се в ютюб, има къде по-смислени граджюейшън речи.. поглендете например лари пейдж, нормален човек, който всъщност е направил нещо, дето да промени света. тюлен бил. някои от присъстващите явно не се справят с многото епулети, южняшката напереност и милфа с бляскавия телефон и ноктенца стил ким кардашян.

 41. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#39:"Горбачов"]не го знам що за боец е, но 36 години тюлен без да бъде ранен, ми се чини, че е стоял предимно по щабовете[/quote]


  Ами, произнасял е 'дълбокоумни', 'мотивиращи' речи...

 42. 43 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако не успееш, името ти попада в списък и в края на деня хората в него са викани на "цирк"
  не "цирк" а:
  Zirkeltraining, Circuit-Training, Circle-Training, Kreistraining, CT

 43. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  ''Най-известна обаче остава операцията на неговите хора за залавянето на Осама бин Ладен в Пакистан през май 2011г.''

  'ЗАЛАВЯНЕТО' ??!!! По-брутално убийство от това на бин Ладен едва ли е имало.

 44. 45 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не било "сатанински символ" ... "Това е ... емблема, представляваща глава на сатанински символ ... Това е емблема, представляваща глава на дългорогото тексаско говедо".
  ---
  А тъй.
  Ми да какво да е друго туй дет го показва тойзи дженераль, освен да е знака на "дългорогото тексаско говедо".
  ---
  Заб. Всичко по-горе са БАШШШ цитати от статията.
  ---
  И какво по-поучително вариво ... пардон четиво можеше да се люсне по случай Денят на Българската писменост, от словото на некъф американски дженераль пред некви американски орица, които било крайно време да се приучат първом да си оправят леглата, а не да се почесват в креватя.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 45. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Типичната захаросано-лицемерна 'мотивираща' реч, която може да излезе само то тренираните уста на американски военен.

  Очаквам с нетърпение деня, когато няма да ни натрапват 'нравоучения' от индивиди, сеещи и жънещи САМО СМЪРТ по света! Когато тази 'професия' ще стане напълно непотребна и ще забравим дори за името и'. Но едва ли ще дойде скоро този щастлив ден.

 46. 47 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Гледам взех награда "златен скункс" за най-глупав коментар, като казах че американските военни не са оправили Ирак тъй добре, както оправят леглата си.
  Взимам си поука, посипвам си главата с пепел и се извинявам.
  Явно Ирак се е оправил, а аз не съм разбрал, простете.
  Сега с жената търсим почивка за лятото там

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 47. 48 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ст. Джобс дали си е оправял леглото? И той имаше една реч такваз'....

 48. 49 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#47] от "iSiktir":  Ама тоя ник - мноооооого ти пасва !!!

  Да, българите сме велик народ !!!
 49. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Речта показва красноречиво разликата в мисленето на Запад и Изток. До като ние дълбокомислено разсъждаваме за смисъла на живота, душата и вселената, хората започват деня си много по прости неща като оправяне на леглото.
  За това имат по успешни и уредени общества от нашето.

  klimentm
 50. 51 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Според мен генерала трябва да изнесе тази свръх мотивираща реч и пред затворниците в Гуантанамо, че нещо много са оклюмали напоследък.

  [quote#49:"lubomir1"]Ама тоя ник - мноооооого ти пасва[/quote]
  Мерси любчо!

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 51. 52 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Много мъдри съвети, казани по човешки, но и интелигентен начин. Удоволствие е, да се слуша (чете) такъв човек.

 52. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#50:"klimentm"]До като ние дълбокомислено разсъждаваме за смисъла на живота, душата и вселената, хората започват деня си много по прости неща като оправяне на леглото. [/quote]

  Аз винаги размишлявам върху смисъла на живота, докато си оправям леглото всяка сутрин.

 53. 54 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#20:"shristov"]В Русия имат ужасно много [/quote]

  .. примитивизъм

 54. 55 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#50] от "klimentm":

  В Русия има пазарна икономика от 25г! Когато през 18 век в САЩ, ЮК че и по-рано в някои западни страни са търгували с акции, в Русия още не са научили азбуката в икономиката като наука.

 55. 56 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Манията да се променя света ме дразни,колкото и разни мисионери на разни секти.Не ме интересува как да променям света.Давам каквото мога срещу това,което ми е нужно при условията,които съм уговорил,защитавам правата и интересите си,гледам да не нарушавам чуждите и при конфликт да постъпвам цивилизовано.И единственото време,през което съм оправчл легло е като новобранец в казармата.Никога не го правя,излишно е да полжиш усилия да направиш нещо,което не те ползва,а и не ползва никого.

 56. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Т.н. commencement speeches са американска традиция, където при завъшване на випуска се канят хора, които са получили признание в областта в която работят. Други такива добри речи са на Стив Джобс (https://www.youtube.com/watch?v=D1R-jKKp3NA) и Ниил Геймън (https://www.youtube.com/watch?v=ikAb-NYkseI&feature=kp).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Цитат от 'кратката' реч на генерала:
  ''Ако си мислите, че е трудно да промениш живота на 10 души - да промениш живота им завинаги - грешите.''

  Той със сигурност знае колко лесно е да се промени живота на хората, даже направо да се изличи от лицето на земята. Особено в страни по-надалече от САЩ - Виетнам, Ирак, Афганистан...


 58. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  [

  [quote#56:"slonsco"].Никога не го правя,излишно е да полжиш усилия да направиш нещо,което не те ползва,а и не ползва никого.[/quote]
  Леглото е само проста метафора.Иначе и аз не го оправям защото знам че след малко пак ще си легна.

  klimentm
 59. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#55] от "БамБам":

  И сега имат големи претенции че са страна с висока култура.

  klimentm
 60. 61 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#44:"princess_x"] По-брутално убийство от това на бин Ладен едва ли е имало. [/quote]
  Единственият проблем на ликвидирането на бин Ладен е,че закъсня с 20 години,и изрода изби доста хора през това време.
  Дори като МОСАД го бяха отровили,разни "полезни идиоти" ги принудиха да кажат с какво и му търсиха противоотрова,

 61. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#59:"klimentm"]Леглото е само проста метафора[/quote]
  Метафора на фатмак,чиновник или супервайзер.За мен е пример за задължително изискуема тежест,която не ползва никого.Сигурно над една трета от ресурсите и усилията отиват за дивотии из офиси и администрациите за подобни дивотии и натоварват излишно и досадно и работника,и клиента,и респондента и данъкоплатеца.

 62. 63 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":

  Реалността която се фокусира вурху имиджа на Путин и консумираща енергията на руснаците става главната реалност, вместо реалността да бъде главната реалност.
  Затова и реалността ги е довела до това ниво на посредственост че и по-зле.

 63. 64 Профил на 4и4о 4о4о
  4и4о 4о4о
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Знайте, че животът не е честен и често ще се проваляте, но ако поемете малко риск, положите усилие в трудни времена, не приемате навътре униженията, помагате на унилите и никога, никога не се отказвате - ако сторите всичко това, следващото поколение и поколенията след него ще живеят в свят много по-добър от този, в който живеем сега.

  В неделя си оправете леглата и си оправете страната с масово гласуване за Реформаторския блок. Това ще е една малка крачка на всеки от нас, която ще позволи големия скок на България към нормалността.

  По-качествените българи гласуват за Трайчо Трайков!
 64. 65 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#29:"iSiktir"]Ама Ирак не го оправихте добре![/quote]
  Що?
  Саддам къде е? А руснаците?

 65. 66 Профил на my_dnevnik
  my_dnevnik
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Откакто свърши Втората световна война САЩ постоянно променя света към по добро и скоро може и да не остане нещо за подобряване, така, че не се престаравайте много ...

 66. 67 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Понеже прехвърчат искри в сравнение между САЩ и Русия, специално в икономическо отношение има безброй данни в статистика-производство на коли, мотоциклети, самолети,техника и т.н., имам предвид като цяло, да речем от 1912г. насам. За войните? Човечеството не е намерило по-добър начин в хилядолетната си история да си решава проблемите. Голяма част от американския континент е населен от емигранти, прогонени от религиозни конфликти. Накрая си позволявам да перифразим думите на генерала: Ако искаш да оправиш някого, промени си леглото.

 67. 68 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#42:"princess_x"]Ами, произнасял е 'дълбокоумни', 'мотивиращи' речи...[/quote]
  А бе 'дълбокоумни', ама взвода му е успял да ''очетка'' Абу Мусаб ал-Заркауи и Осама бин Ладен. Тъй че явно има какво да каже човека, пък който иска нека да го омаловажава.

 68. 69 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#62:"slonsco"]Метафора на фатмак,чиновник или супервайзер.За мен е пример за задължително изискуема тежест,която не ползва никого.[/quote]
  Не си прав, но това е може би защото не си добре запознат. Вземи прочети нещо от Ричард Марчинко "Свирепия". Този адмирал явно е негов добър ученик. Марчинко е написал 15-16 книжки. Интересни са. Ако проявиш интерес, обърни внимание на книжка № 8.

 69. 70 Профил на Svetoslav Todorov
  Svetoslav Todorov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Изключителна реч! Би било добре да се въведе и у нас известни хора да бъдат канени на дипломирането на студентите. Притесняваме обаче следното как да намерим такива хора в България - неопетнени ,честни и с авторитет ,който не може да бъд подлаган на съмнение?

 70. 71 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#64] от "desset":

  Поне паметника на съветската армия ще бутнете ли накрая? Иле няма да има на какво да се зверите и какво да лаете и боядисвате(как пък не ви дойде отвътре да боядисате пейките в парка)

 71. 72 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Весело

  При нас в казармата с оправянето на леглата се занимаваха ефрейторите, най-много старшината и то преди посещение на командира на поделението, но никога капитаните. А тоя е адмирал

 72. 73 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Страхотна реч.
  Съжалявам, че на мен никой не е произнасял такава.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 73. 74 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1192 Гневно

  [quote#58:"princess_x"]даже направо да се изличи от лицето на земята. Особено в страни по-надалече от САЩ - Виетнам, Ирак, Афганистан... [/quote]
  Дааа, друго си е там където гази руски крак, нали? Руснаците някакси по-хуманно изличават от лицето на земята.
  Аман от злобни до малоумие драскачи. Човека говори свободно и разбираемо, съветва младите за живота, съветва ги да разчитат на себе си, не на близане на г*зове и с*ирки, тя тръгнала да дрънка за Виетнам, Ирак, Афганистан. Между другото като си напляскала и Афганистан, руснаците чий го дириха там, или това удобно не се коментира?!?

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 74. 75 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Харесваш богата на петрол държава, но с неудобно правителство, обявяваш й война, разкостваш я, слагаш марионетно правителство и подписваш договори за доставка на петрол с американски фирми за следващите 60 години.

  Определено бомбардировките и гражданската война междувременно са променили живота на много повече от 10 човека, ама не ти пука, нали цялото американско самочувствие и самолетоносачи стоят зад гърба ти.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 77 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#74] от "bee":

  Колкото и да развалям празничната атмосфера, НЕ можем да не говорим за Ирак!
  Това е една опустошена държава, избити са десетки хиляди цивилни, ОМП не е намерено.
  Няма как да слушам с телешки възторг точно тези престъпници, които унищожиха Ирак!

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 79 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 616 Неутрално

  CV-то на този господин е впечатляващо. С военният си гении е спомогнал на благородният империализъм да сложи ръка на Иракският петрол, да бъде обесен набедения в притежание на ядрено оръжие Садам. И демокрацията в родината на Синдбад Мореплавателя да възтържествува за радост и щастие на иракчаните... Та генералът явно добре ги разбира нещата с оправянето на света, леглата и ковчезитете..

  hasta la victoria siempre
 79. 80 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#77] от "iSiktir":

  Ти иракчанин ли си? Щото ако не си имам подозрения, че не ти дреме изобщо на .... за Ирак, а същия ти е просто повод. Ако пък си толкова човеколюбив трябва да си възмутен от инвазията като такава, без значение кой я извършва. Май и това не е така. А ако имаш пък способността да надскочиш ненавистта си ще видиш, че в написаните съвети има нещо, което няма нищо общо с Ирак, Афганистан и прочие горещи точки по света. Съветите са насочени към младите, как да успяват в живота разчитайки на собствените си сили, и мятането на едни и същи до болка втръснали злобни лиги, освен че не казва нищо по същество е смешен напън, демонстрация на ограниченост и проста злоба. Същата проява на лош вкус и елементарно мислене бих отчела ако тази реч беше произнесена от руснак, а някой отдолу мине и напляка подобни простотии. Човека има достатъчно житейски опит, за да си позволи да съветва младото поколение, или щом е американец не може?!? Само че този двоен аршин го пробутвайте на наивници.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 80. 81 Профил на salavdor
  salavdor
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Служих в Харманли в средата на 90-те години и там взводния при едно учение ни изрече реч, че сме първите, които трябва да спрем настъпление от Турция, ако има такова, и животът ни, според генералите в София е най-много 13 секунди.Но ние ще дадем всичко от себе си и той е сигурен, че ще изкараме поне 25 секунди, преди да убият и последния човек от батальона, наброяващ поне 400 човека.
  Едва ли има нужда от сравнение между двете речи.

 81. 82 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 866 Неутрално

  "Знаехме, че ако един може да се издигне над мизерията, значи могат всички." - Много силно!

 82. 83 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#80:"bee"]Човека има достатъчно житейски опит, за да си позволи да съветва младото поколение, или щом е американец не може?[/quote]

  Може бе, разбира се че може
  А аз не може ли да съм отвратен от американските военни?
  Или трябва да съм иракчанин с избити деца за да имам право да съм отвратен??

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 83. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Изключителна реч на изключителен човек.

 84. 85 Профил на Elitsa Dimitrova
  Elitsa Dimitrova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "koko65bg":

  Така е. И аз това си помислих за момент. Но нека вместо да мрънкаме и да се оправдаваме със заобикалящото ни блато, да се благодарим, че имаме възможността все пак да четем речи като тази. И да последваме съветите и, за да се измъкнем от блатото.

 85. 86 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1092 Гневно

  Организатор на убийства може да съветва вашите деца, ако ви харесва, но не и моите!

 86. 87 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Николов":

  Извинявай, но Джобс е гений, а този е прост касапин. Това, че и двамата са чели речи пред бакалаври в разни университети, не ги доближава с нищо.

 87. 88 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Явно денят на просветата ви навява мисли за военната педагогика, ама все пак не мой ли полковник Борис Дрангов да цитирате? Уверявам ви, че от него може да се научи много повече.

 88. 89 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 488 Неутрално

  много хубава реч. вдъхновяваща. дадох я и на наследника да я прочете.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 89. 90 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#78:"iSiktir"]Ми да, за трети март е още по-подходящо би било да пуснат реч на Кемал Ататюрк. [/quote]

  Ша извиняваш, ама Ататюрк действително е личност и мой да бъде сравняван с хамериканеца.

 90. 91 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Какво ви става бе, Дневник, та ни приветствате за празника с реч на американски дженръл? Да не би да ви е докривяло, че имаме над хилядогодишна традиция в просветата? Че докато индианците са преследвали бизони из прериите, без да още да знаят, че Колумб ще обърка Америка с Индия и ще ги нарече индианци, цар Симеон Велики е градил Преслав, а Св. Климент Охридски и Константин Преславски са съзиждали висока духовност и християнска нравственост? То има малко разлика между телесна и духовна сила, между военщина и просвещение.

 91. 92 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#78] от "iSiktir":
  [quote#90:"oakleaf"]Ататюрк действително е личност и мой да бъде сравняван с хамериканеца. [/quote]

  Пак ша ма извиняваш, ама исках да напиша "НЕ мой да бъде сравняван".

 92. 93 Профил на 4и4о 4о4о
  4и4о 4о4о
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#86:"D-r D"]Организатор на убийства може да съветва вашите деца, ако ви харесва, но не и моите![/quote]

  С тия непремерени, плоски и самонадеяни думи само обиждате семейните ви съветници Ленин, Сталин, Червенков, Живков, Станишев и корумпираните им наследници.

  По-качествените българи гласуват за Трайчо Трайков!
 93. 94 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#83:"iSiktir"]А аз не може ли да съм отвратен от американските военни?[/quote]
  Можеш, разбира се че можеш , всеки има право на отвращение според принципите и разбиранията си, но когато демонстрацията на същото започне да се случва под абсолютно всички теми, включително и под такива, които нямат много общо с причината за отвращението ти тогава остава едно усещане за целенасочена пристрастност, или обикновена неадекватност.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 94. 95 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#94] от "bee":

  В случая ми се стори, че въпросното лице не е казал кой знае какво постижение на съвременната философска мисъл, но отдолу всички цвилят от възторг.
  Тази мъдрост с леглото и изпънатите чаршафи например съм я слушал от старшината в Плевен.
  Та всички възхитени от този полет на мисълта, ми оставят привкус на целенасочена пристрастеност.
  Та реших и аз да споделя моите пристрастия

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 95. 96 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#95] от "iSiktir":

  Ми както ти имаш право да си отвратен, така и други имат право да се възхищават, цвилене от възторг както му викаш ти. Само че завършващи млади хора и напътствията за живота им какво общо имат с наплесканото от не възторжено цвилещите не разбрах. Аз го отдавам на пуста злоба. Струва ми се, че ако пуснат статия за дамски превръзки и там ще почне да се пищи по Виетнам, Ирак, Афганистан и т.н. стига да са американски. Аз наскоро коментирах руската кухня, имаше такава галерия, нямам спомен да съм написала нещо за Украйна по въпроса за руските манджи. Пък от там нататък изводите ги оставям на теб.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 96. 97 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#44] от "princess_x":

  Ти да не би да плачеш за Осамата, бе гащник?! Получил си е точно каквото си е търсил.

 97. 98 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  След такава интересна напътстваща реч на Адмирала, единственото което може да се каже е: God Bless America!
  Дай Боже да се раждат повече такива американци!
  ПС оставете комуноидните русофилистични идиоти да се пенят, не им обръщайте внимание. Тъпаци е имало и ще има винаги.

 98. 99 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Всеки може да сравни един щатски виш военен, който изглежда стегнат като фотомодел с наш чиновниик с фуражка, защо не и с товарищ Шойгу?!
  Убеден съм, че ако сравнението опре и до горната реч, резултатът ще е еднозначен...

  I Want To Believe
 99. 100 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Между другите му качества като командир е:

  McRaven's thesis at the Naval Postgraduate School was titled "The Theory of Special Operations".

  Явно става дума за изклЮчително умен и подготвен човек.
  Май няма никаква прилика с министър-председателя на една бананова република на Балканите с дисертацията му за ролята на копчетата във военното дело.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK