Загубени победи, или избори 2014

Загубени победи, или избори 2014

© Георги КожухаровПарламентарните избори през миналата 2013 година поставиха политическия живот на страната в незавидното положение на дисбаланс и неяснота. Управляваща коалиция без спечелилата изборите партия, нефункциониращ парламент, неясно разпределение на властта, мнозинство, крепящо се на Волен Сидеров, разкъсване и пълен крах на традиционната десница, Пеевски. Това бяха само част от трудностите, с които политическото, и без това масово недолюбвано по нашите ширини, трябваше да се справи. Решението беше ясно – евроизборите ще променят пейзажа. Целите бяха поставени – сваляне или запазване на правителството. Резултатите не изглеждат толкова ясни.


ГЕРБ


Цел: Максимална изборна победа водеща до падане на правителството и предсрочни парламентарни избори.
Всички сигнали от най-голямата партия в българския парламент бяха еднопосочни – евроизборите имат стойността на референдум за и против правителството. В тежката коалиционна парламентарна и икономическа обстановка една недвусмислена победа на опозицията трябваше да е ясен знак, че и без това трудната парламентарна коалиция не може да продължи. В битката си ГЕРБ имаха оръжието на традиционния си електорат – нормалният човек. Прилично образован, средна възраст, оценяващ свършеното в предишния мандат, но и виждащ ясно грешките. Тактическата трудност беше мобилизацията. Как да се накарат хората да отидат да гласуват за евролистата.


От резултата (към момента изглежда, че той най-вероятно ще е над 30% от гласовете и 6 евродепутати) личи, че ГЕРБ успя да мобилизира ядрото от членове и симпатизанти и напълно задоволително количество от периферията без агресивна или особено мащабна медийна кампания. С това образът на Томислав Дончев като един от лидерите на партията се затвърди, а изборът му за водач на листа, по всичко личи, е имал значително влияние за крайния резултат.


Бойко Борисов даде пресконференция в щаба на партия ГЕРБ след резултатите от евроизборите 2014

© Анелия Николова

Бойко Борисов даде пресконференция в щаба на партия ГЕРБ след резултатите от евроизборите 2014


Парадоксално падането на правителството надали ще дойде от силния резултат на ГЕРБ. Въпреки безспорната победа на евроизборите изолацията на Борисов в националния парламент остава същата. От наново показания електорален потенциал бившият премиер не отдалечава и ДПС от БСП, а напротив – напомня, че когато той управлява, няма нужда от коалиционен партньор.


Резултат: Загубена победа. Повече от задоволителен електорален резултат, който обаче не успява да промени стратегическата позиция на партията.


БСП

Сергей Станишев на пресконференция след загубата

© Георги Кожухаров

Сергей Станишев на пресконференция след загубата


Цел: Постигане на резултат максимално близък до този на ГЕРБ. Създаване на чувство за електорален възход вследствие на успешна политика.


Докато Борисов не може и няма да бутне правителството, другарите вече имат всички причини, всички аргументи и всички средства, за да го направят. Поредни избори без победа, все така застаряващ електорат и ръководство, отказващо да прави промени в партията въпреки очевидните проблеми. В това положение се намира столетницата от години. Вчерашните избори поставят и един напълно нов проблем – трудности с мобилизацията на иначе стабилния електорат. Въпреки че социалистите преднамерено не проведоха активна и агресивна кампания (най-вероятно от страх, че това може да вдигне общата избирателна активност), надали това е причината за слабия резултат. Обяснението, което сигурно ще чуваме в следващите няколко дни, че предателите Първанов и Калфин са виновни, също не е особено добро. Вероятно кризата в Украйна и разкраченото положение на БСП между европейската левица и традиционния проруски електорат е оказало най-голямо влияние за това БСП практически да повтори резултата си от предните евроизбори  точно в края на масово оплютата тройна коалиция.


С очакваните по-малко от 20% от гласовете и четирима депутати Сергей Станишев остава в незавидна позиция. В Европа като цяло също социалистите се оказаха много по-далече от Народната партия, отколкото се надяваха. И докато бъдещето на другаря преди точно дванадесет месеца изглеждаше толкова светло, че човек би си помислил, че току-що мълния го е ударила, то днес изглежда по-тъмно и от най-мрачните бури. Вместо да се бори за някой от големите ресори в Еврокомисията, за шеф на европарламента или дори за председател на комисията (поне в по-бурните си мечти), Станишев се оказва пред потенциален вътрешнопартиен бунт. Най-хубавото на столетницата е, че малко прилича на известния роман – партията е голяма и спасението дебне отвсякъде. Казано иначе, никога не знаеш кои другари те готвят.


Резултат: Тактическа и стратегическа загуба. Лидерството на Станишев под въпрос.


ДПС

Делян Пеевски

© Георги Кожухаров

Делян Пеевски


Цел: Електорален резултат достатъчен, за да осигури истинност на твърдението БСП+ДПС>ГЕРБ. Привидно отърваването на тежестите, свързани с Делян Пеевски чрез изпращането му в европарламента.


Докато Станишев сгреши във всичко, в което можеше да се сгреши, Местан, изглежда, е героят на деня. Вероятно с около 18% и четири депутати в либералната партия в европарламента, ДПС показа, че във или извън властта, със или без Пеевски в листата, на кафе с Борисов или Станишев, без значение дали автобусите от Турция вървят или не, движението не може да бъде изместено от ролята на балансьор с твърд и винаги мотивиран електорат.


Като към това се прибави умелата игра на Местан с другите политически партии, става ясно, че ДПС бавно, но сигурно започва да се движи от позиция на балансьор, в такава на kingmaker – партия, която не просто стои между две по-големи, но и винаги взима решението с коя от тях да управлява.


Единствено остана неясна играта с Пеевски. За какво им беше да го редят в листата, само да заема място, а пък след това да се откаже от това да отиде в европарламента? Евролибералите ли натиснаха, или е било планирано от началото, за да се подобрява образа на ДПС пред публиката?


Резултат: Тактическа победа. Стратегически партията започва движение от позицията на балансьор към kingmaker.


"България без цензура"

Николай Бареков

© Георги Кожухаров

Николай Бареков


Цел: Получаване на легитимна политическа трибуна и дефиниране като единствения свеж политически проект.


Практически единствената политическа сила, която направи сериозна, агресивна и активна кампания на върха на възможностите си беше коалицията около Николай Бареков. На фона на велите и затворени предимно в ядрата си основни парламентарни партии ББЦ и ВМРО играха по-ларж и успяха да заемат твърда четвърта позиция с 10-11% и две места в неизвестна засега група в европарламента. Резултатът безспорно е достатъчен, за да постигне поставените цели.


Нещо друго обаче е по-важното тук. За никой средно интелигентен гражданин, четящ електронните медии поне веднъж седмично, не са тайна връзките на Бареков с Пеевски и Цветан Василев. Това, което по-често се забравя, е че най-новата политическа история на България гъмжи от инженерни политически проекти. Рядко тези политически проекти остават верни на господарите си за повече от едни избори. В този смисъл отличният резултат на ББЦ може да бъде предпоставка за всякакви политически лупинги на по-късен етап. Ако например намекнатата от Бареков възможност евродепутатите му да са в групата на ЕНП е истина, това още от сега отваря безброй възможности за позициониране.


Резултат: Постигнати тактически цели и отваряне на нови стратегически възможности.


Реформаторски блок

Светослав Малинов, Меглена Кунева, Петър Москов и Радан Кънев от Реформаторския блок дават пресконференция след изборите

© Георги Кожухаров

Светослав Малинов, Меглена Кунева, Петър Москов и Радан Кънев от Реформаторския блок дават пресконференция след изборите


Цел: Демонстрация на потенциал, консолидиране, позициониране не по-малко вдясно от ГЕРБ. Резултат ГЕРБ+РБ>БСП+ДПС.


На пътя си към парламентарните избори от 2013 година партиите от днешния Реформаторски блок направиха купища грешки – двойна игра с ГЕРБ, разединения, спорове за листи и субсидии, липса на реакция към избухналите тогава зимни протести. През 2014 реформаторите показаха, че като цяло са се поучили от грешките си – сдържано отношение спрямо ГЕРБ, процес на консолидация (с изключение на раздялата с Надежда Нейнски, която вероятно струва голяма част от потенциала на блока), видимо разбирателство за подреждането на листата и практическо водачество на протестите поне на моменти. Очаквано резултатът е положителен, доколкото блокът все пак влиза в европейския парламент (по последни данни с около 6.5% и един депутат).


От друга страна, един евродепутат е много далече от целевите четири, както казваха реформаторските гласове преди месеци. Тактически блокът показва смисъл от съществуването си – избирателите на различните партии явно нямат проблем да гласуват с обща листа, поне доколкото съществува опцията за преференции. Стратегически положението на РБ не е толкова обещаващо. Да си с 6-7% значи да си втора и по-малка опозиционна партия вдясно, което неминуемо ще доведе до отлив на гласове към по-големия десен играч. Още повече че нюхът на Борисов вероятно вече му казва да сложи на предните редици по-нормалните, по-европейски лица на ГЕРБ – Томислав Дончев например. Такъв ход би неглижирал единственото конкурентно предимство, което реформаторите наистина имат.


Втора стратегическа заплаха е все още необявеният към момента резултат от преференциалния вот. Вероятно повече от половината от избирателите на РБ са използвали преференциите и това вероятно значи, че Светослав Малинов ще вземе първото място от Меглена Кунева в листата. Затова, между другото, не липсва резон. В последните месеци е ясна тенденцията РБ да държи ядрото от избирателите на ДСБ, докато части от гласувалите преди това за ДБГ се отливат към други формации. Евентуалното пренареждане на листата може да създаде допълнително триене в редиците на блока.


Тези стратегически заплахи плюс засилването на Бареков вещаят трудни дни за блока. Единствената адекватна реакция и път напред е РБ да не се страхува да се "изцапа", като влезе в директна битка за електорат с партията на Бареков. Ако в това начинание реформаторите имат успех, могат да се дефинират като водещата нова алтернатива и да открият хоризонти пред себе си. Ако не успеят – в политическото гробище недостиг на парцели няма.


Резултат: Загубена победа. Приемлив от тактическа гледна точка резултат, но затваряща се стратегическа перспектива.


Какво следва?


Парламентарните избори от 2013 година оставиха страната в политически пат и без управленска алтернатива. Доколкото се очакваше евроизборите да решат този проблем, това не се случи. Случиха се обаче други интересни неща. Отвориха се перспективи и опции пред политическите играчи.


Пред ГЕРБ стои възможността за покаяние и слагане на акцент върху по-нормалните, по-европейски лица в партията. Ако Борисов реши да гледа в тази посока, вероятно ще реши няколко от належащите си проблеми, включително и отношението на други партии към него.


За Станишев остава последен шанс – или започва подмладяване и реформи в столетницата, или си отива заедно със нея. Разбира се, за да се започне процес на реформиране в партията, първата и основна необходимост е тя да е извън властта.


Реформаторите и партията на Бареков, колкото и да не им се иска да признаят, се целят в немалко припокриващ се електорат. Перспективата пред тях е директен сблъсък с възможност само за един победител. Ако реформаторите покажат виталност и добри реакции, имат всички шансове да обърнат настоящите тенденции. Ако не – ГЕРБ рано или късно ще останат единствен значим политически субект ясно дефиниран в дясно.Verlorene Siege ("Загубени победи") е името на автобиографичната книга на Фелдмаршал Ерих фон Манщайн. В нея брилянтният стратег от Втората световна война излага своята гледна точка за успехите и провалите на Вермахта, поставяйки силно негативна оценка на политическото ръководство на Райха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вчера някаква кодкодякаше, че били спечелили в Кюстендил. Както се оказа, и това е лъжа http://results.cik.bg/ep2014/rezultati/10.html

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Къде е Волен Сидеров,не го чувам,не го виждам!????

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  БСП-то и атака, загубиха, но Бойко да не бърза още да ни туря асфалт в устите.

 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  ЦИК: До момента: 7 мандата за ГЕРБ, 4 за БСП, 3 за ДПС, 2 за ББЦ и 1 за РБ

  26.05.2014 08:18

  На базата на досегашните данни нямаме 6 мандата за ГЕРБ и по 4 за БСП и ДПС, а имаме 7 мандата за ГЕРБ, 4 за БСП, 3 за ДПС, 2 за ББЦ и 1 за Реформаторския блок. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР.

  „Преобладаващото мнение за разпределението на мандатите е възможен изход, но не е най-вероятният. Много по-вероятно от това ДПС да вземе 4 мандата е ГЕРБ да вземе 7 или Реформаторският блок 2 мандата, а подобна оценка не срещнах”, допълни Цветозар Томов

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 367 Весело

  "Реформаторите и партията на Бареков, колкото и да не им се иска да признаят, се целят в немалко припокриващ се електорат"

  Най-голямата глупост, която съм чел последно време...

 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тия с избори (загубени) няма да си идат, май дръве и каманета ще са нужни...

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#0:"статията"]С това образът на Томислав Дончев като един от лидерите на партията се затвърди, а изборът му за водач на листа, по всичко личи, е имал значително влияние за крайния резултат.[/quote]

  Жалко че Томислв Дончев отива в Европейския парламент! Той беше необходим най-вече тук! В този момент.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Добре е когато комунистите са смачкани.

  писнало ми е от левичари
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "virakocha":

  ГЕРБ побеждава БСП в община Кюстендил с 93 гласа, по данни на ПП ГЕРБ

  26 май 2014 10:34
  ПП ГЕРБ печели изборите в община Кюстендил, обявиха от щаба на партията на база паралелно преброяване. За тях са гласували 5 780 избиратели, а за Коалиция за България- 5 687 или разлика от 102 гласа.
  Резултатите в община Дупница показват победа за ГЕРБ с 367 гласа пред основния опонент или 4 461 срещу 4 094 гласа. ГЕРБ е първа сила и в община Сапарева баня, където получава 675 гласа срещу 585 за БСП.
  От щаба на ГЕРБ- Кюстендил, допълниха, че Коалиция за България печели вота в по- малките общини- в Кочериново, с 109 гласа преднина; в Бобошево, със 78 гласа пред ГЕРБ; в Рила, със само 8 гласа; в Невестино за БСП има 382 гласа срещу 168 за ГЕРБ; в Трекляно- 154 за червените и 59 за ГЕРБ.
  Важен за крайния резултат от изборите в областта е вота в община Бобов дол, където Коалиция за България има 1666 гласа, а ГЕРБ- 752 или разлика от 914 бюлетини.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#2:"mavricii.plovdiv"]Къде е Волен Сидеров,не го чувам,не го виждам!????[/quote]


  Явно в амок, ядещ топките си от яд! Ще се пръкне от нейде като изтрезнее тоя болен дебил.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 11. 11 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "404":

  Абсолютно най-голямата глупост! Реформаторите няма нужда да плащат за да мобилизират целевия си електорат, трябва силна позиция и послание, истиски твърд ангажимент за промяна най-вече на изборното законодателство, която да зачене процеса на изриване на настоящата политическа класа от властта.

 12. 12 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Станишев си мислеше, че само с мръсна кампания ще е победител, но сгреши.
  Можеш да подлъжеш по този начин много хора, но това е временно. Никой не можеш да излъжеш завинаги. По същият път вървеше Сидеров. И двамата си получиха заслуженото.
  Станишев при евентуални избори ще има малко депутати, но Сидеров ще отиде в забвението.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Вместо да се бори за някой от големите ресори в Еврокомисията, за шеф на европарламента или дори за председател на Комисията (поне в по-бурните си мечти), Станишев се оказва пред потенциален вътрешнопартиен бунт. [/quote]

  Може доста да се поспори за бъдещето на СерГея. От една страна изборните резултати вероятно ще доведат до освобождаването му от лидерската позиция в ПЕС. Все пак е смешно лидерът на Европейските социалисти да не може да спечели изборите (при положение, че оглавява листата) в своята страна. От друга страна вътрешнопартийния бунт в БСП вече премина и доведе до разцепление на столетницата. Опозицията на Станишев и силните "лица" преминаха в АБВ. Лоялните към СерГей и Моника останаха в БСП. Не виждам просто претендент за мястото му.

  Не на последно място, Станишев е нужен на България и на демократичния процес. По-голям неудачник от него едва ли ще се намери в червените редици. С него БСП няма и да спечели избори.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Весело

  Разгром за БСП. Погром!!!

  Станишко не го пипайте, от години разправяме че ще загроби дъртата чума БСП

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Целият анализ издиша, защото авторът (умишлено или не) пропуска две много важни неща:
  Първо, на тези избори гласуваха около 30 % от народонаселението и второ - от тези 30 % поне една трета бяха финансово и/или корпоративно "мотивирани" да го направят и то основно от две партии-фирми - ДПС и BG WC.
  При толкова изкривена картинка горният "анализ" просто не върви.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Че правителството няма да си подаде оставката - няма. Умопомрачителната наглост на Станишев с всеки изминал ден чупи рекорди, но пък поне едно хубаво нещо ще се роди - роденият в Украинска ССР ще затрие изродената комунистичека партия. Да, СерГей, прав си - много хора са отписвали партията, ама досега неин лидер не я е осирал така както ти, та - имаш и време и ресурси, споко. Хора, на следващите избори трябва да се стегнем и да гласуваме - за да покажем, че ДПС не са втора политическа сила едва ли не, за да скопим вота на комунистите до 13-14 % електорал, да унизим Волен с 1-2% и Бареков да го издуха на 4-5%. България без Акъл не ни трябва.

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#9:"Чардо"]Важен за крайния резултат от изборите в областта е вота в община Бобов дол, където Коалиция за България има 1666 гласа, а ГЕРБ- 752 или разлика от 914 бюлетини.[/quote]

  Да си дойдем на думата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "България без Цензура"....
  ..............
  Засега , поредният проект на ДС, руската банка , и популизма ,
  УСПЯ, частично да отвлече , присво и НАКАЗАТЕЛНИЯ вот на неориентирани граждани -гласоподаватели...
  С много пари - очевидно заблудата в България - пак върви...
  А защо спечели толкова проценти ??
  Защото реформаторите имаха СЛАБА политическа реклама или пропаганда - по старому ...

  BIG AL
 19. 19 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "virakocha":
  А ти престани да кУдкудякаш, Бойко само си приказва за избори, та да може да се мобилизират калинките, е успя, браво, но в началото на 2015 трябва да се плати 2 милиарда дълг, та дотогава не ми се вижда, да има избори, щото калинките са гола вода, а сега и проекти тепърва трябва да се пишат! Иначе социалистите сами се ритнаха по кокалчетата, всъщност има логика старите партии на прехода постепенно да си отидат, след СДС, защо не и БСП! Та най-после да миряса форума, че вече няма комунисти, въпреки че като погледне човек миналото на повечето, то си е комунистическо!

 20. 20 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#6:"zenola"]Тия с избори (загубени) няма да си идат, май дръве и каманета ще са нужни...[/quote]
  Наближава една добра дата 9 юни.Много подходящо ще е да ги изметем точно тогава..

  писнало ми е от левичари
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#19] от "capricorn2014":

  Нямало комунисти Ами ти какъв си бе

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Тези стратегически заплахи плюс засилването на Бареков вещаят трудни дни за блока.Аз пък мисля,че ББЦ е кредитна линия и като спре кредита ще спре съществуването си и Бареков.Всичко това което обещаха от ББЦ в един момент ще трябва да започне да се изпълнява и тогава много бързо ще настъпи разочарованието сред електората им.Трябва да се намаляват местните данъци такси на млади семейства и пенсионери,безплатни лекарства за деца и пенсонери,безплатно образование,таблети,рязко увеличаване на доходите.И като не може да изпълни тези популистки обещания,гладните,болните и старите ще му бият дузпата.

 23. 23 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#5] от "404":

  За бога, ако това е вярно, тази държава няма никакво бъдеще.
  Тайничко се надявах Барека да е платил на драскачи да му надуват процентите през стъкмистиката. Десетте му "сребърника" обаче са факт и въпреки успокоението за ниската активност, се опасявам за резултата му на парламентарни избори. Ще има време да налива, а възприемчив материал у нас - бол.

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#20:"koiot"]Наближава една добра дата 9 юни.Много подходящо ще е да ги изметем точно тогава..[/quote]

  Нова версия на Закон за Защита на Държавата също ми звучи добре.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 418 Неутрално

  'Show me a good loser, and I'll show you a loser.'

  --Bernie Ecclestone

 26. 26 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 988 Весело

  БСП - станиШевче - ПЕС,

  Въ, какъв цирей ти е излезнал на челото?????

 27. 27 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#24] от "virakocha":

  внимавай какво си пожелаваш, да не би да имаш някой дядо, или баба - за които някой помни, или ще си (припомни) че са били комунисти!

 28. 28 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  [quote#23:"Калиевперманганат"]Тайничко се надявах Барека да е платил на драскачи да му надуват процентите през стъкмистиката[/quote]

  Спокойно и неговата победа е временна.
  Той и Сидеров обещаваше пенсии и заплати, но като не можа да направи нищо си замина на тези избори. Ще си замине и на парламентарни.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 29. 29 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Обаче преди години ако някой ми беше казал, че от всички, които говорят по телевизиите в деня на каквито и да е било избори - най - много ще ме накефи Татяна Дончева - щях да му зашлевя шамар.

 30. 30 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Тезата че ББЦ и РБ се борят за един и същ електорат е направо абсурдна!
  За първите гласуват основно бедни и слабообразовани (той и за това Бареков се скъса да обикаля градовете със своите адвокати да им "решава" проблемите), а за другите - хора с по-високо образование и доходи над средните за страната!
  Реформаторите ако искат да увеличат подкрепата си за тях, трябва да убедят хората от партията на негласуващите, които на тези избори бяха 65% от избирателите!

 31. 31 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "AModoMio":
  Ами той и Бойко като не можа да направи нищо и той си замина! Проблема са ДПС, което добре показва, кой е останал в България, и как живее другата България, не големите градове и около морето!

 32. 32 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#18] от "BIG AL":

  Ще си позволя да не се съглася напълно. BG WC нито е "отвлякъл", нито е "привлякъл" гласове. Три четвърти от бюлетините бяха КУПЕНИ. Реалната политическа тежест на Дудука е около 2-3 % и ако малко повече хора си бяха размърдали мързеливите и скептични за***ци купеният от ДПС и BG WC вот нямаше да произведе тези срамни за територията резултати.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 33. 33 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#28] от "AModoMio":

  Знае ли човек какви пари върти и колко още има да върти още БГВЦ-то. Ще извади и той някой златен пръст, но този път няма да го продаде на цената на билет до Варадеро, а на мин.-председателски пост.

 34. 34 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Аз лично съм страшно разочарована , че само 28-30% са отишли да гласуват !! На тези хора , които не си използват правото на глас ,все едно ли име как ще живеят за в бъдеще??? Как ще растат децата им ....? Жалко,много жалко ! Да се скриват постоянно зад аргумента " няма за кого да гласувам " и по такъв начин да помогнат на такива малоумници като Бареков да влязат в Европейският парламент ....... Срам и позор ! Което е най-разочароващо : в чужбина са гласували едва 22 000 граждани !!!!! От близо 2 милиона !!! Ужас ! И на тези ли им е все едно ??!! Каде им е националното чувство , все едно ли име как живеят близки и роднини ????!!!! Такава апатия е срамна !

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Петър Щурм и останалите като него се намират някъде в Азия и скоро не се очертава да излязат от там. Няма никаква драма в това, даже напротив, сработването на преференцията ще даде пример как гражданите на България могат решат с тежестта на гласа си дали депутатът в партийната листа която избират ще се казва Миглена Кунева, Корман Исмаилов или Божидар Лукарски.

 36. 36 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#16] от "frantotti":

  Аз гласувах (за РБ )!! Беше най-скъпият изборен ден в живота ми : 50 € за бензин + 7,50 € за паркинг , да не смятаме храна и напитки и 5 часа загубено свободно време. Но не съжалявам, поне спя спокойно ,че може и с 0,001% да е , но съм допринесла за намаляването на влиянието на БСП/ДПС, да не говорим за изхвърлянето на Атака !

 37. 37 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Реформаторите и партията на Бареков, колкото и да не им се иска да признаят, се целят в немалко припокриващ се електорат"

  Неточен, кебабчийско-търгашки анализ, нямащ нищо общо с политики и ценности, а типично за нашенското мислене - игри и комбинациики.

 38. 38 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#12:"AModoMio"]Станишев си мислеше, че само с мръсна кампания ще е победител, но сгреши.
  Можеш да подлъжеш по този начин много хора, но това е временно. Никой не можеш да излъжеш завинаги. По същият път вървеше Сидеров.[/quote]
  +++ Да, скритата коалиция зад движение "Русофили" загуби катастрофално. Истинските русофили моля да ме извинят, но и да си решат проблема с името на това движение.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 39. 39 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Изглежда Щурм Константинов е чел Майнщайн (http://www.amazon.com/Lost-Victories-Brilliant-Military-Classics/dp/0760320543) но е пропуснал най-важното: мотивиран анализ на причините, довели до катастрофата.

  За сметка на това, точно като Майнщайн си прави неверни изводи:

  - Герб имат убийствена преднина: 50% повече от основният си противник, което предполага чудесно позициониране на следващите избори. Как това е загуба, умът ми не го побира.

  - БСП също не губят като партия - губи Станишев. След сегашния разгром партията има сериозни основания бързо да се отърси от неуспешния си лидер и да го замени с нов - какъвто има, независимо от твърденията на Щурм: Янаки Стоилов, например, или дори Пирински, който направи ясна заявка с казаното в прав текст.

  - ДПС от твърде много години определят кой ще бъде във властта - с редки изключения. Това е очеизвадно и в двата последни случая, в които официално участват във властта с очевидно несързамерните на електоралната си тежест назначения.

  - Реформаторския блок се конкурира с Бареков? Константинов, поне едно-две доказателства за тезата си да имаш? Без тях звучиш като комунистическата пропаганда, използваща следния трик за очерняне: педерасите и образованите, крадците и чернокожите и т.н.: без да го казваш директно, намекваш, че РБ и Бареков се конкурират за един и същ, купен електорат, тоест са от един дол дренки.

  Хубавото е, че освен на политическото, и на анализаторското гробище парцели има в изобилие.

 40. 40 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#5:"404"]"Реформаторите и партията на Бареков, колкото и да не им се иска да признаят, се целят в немалко припокриващ се електорат"

  Най-голямата глупост, която съм чел последно време... [/quote]

  Абсолютно съгласен! Избирателите на дудука са точно онези жалки, продажни душици, които гледат да се облажат покрай политиката, т.е. за тях политика къща храни е единствената цел (справка: лицето от герб, което за един ден смени два пъти партията). Лошото, че на фона на тази ниска избирателна активност, се оказаха повече от истинските десни избиратели. Финансовият ресурс, който демонстрира дудука е завиден. Надявам се поне да бъдат изолирани в европарламента ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Единствено остана неясна играта с Пеевски. За какво им беше да го редят в листата, само да заема място, а пък след това да се откаже от това да отиде в европарламента? .[/quote]

  Това беше нещо като отмъщение към протестиращите! Пък и по този начин някак си Пеевски е реабилитиран в неговите си очи….Поне за сега.
  Не ми се мисли какво би станало ако не дай си Боже беше отишъл в Брюксел!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Рибата е още в океана. Струва ми се рано да слагаме тигана. Който и да спечели евентуалните предсрочни парламентарни избори, може да се сбогува с властта твърде скоро ако не вземе в предвид мизерното положение на хората. Търпението е на свършване, и оправдания едва ли ще бъдат приети.

 43. 43 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "При най-възрастните - над 60г., Коалиция за България запазва традиционния си вот - 37% срещу 28% за ГЕРБ."

  Годишната смъртност за 2012 е била 109'000, сега като нищо наближава 120'000, т.е. по около 10'000 човека на месец. Това значи, че всеки месец БСП губи по около 3'700 потенциални избирателя, или около 2'500 гласа при близо 60-70 % активност, колкото предполагам е сред по-старите избиратели.

  Годишно това са около 30'000 гласа годишно, или 120'000 гласа на мандат, малка част от които ще се компенсират с нови попълнения. Значи само по чисто демографски причини БСП губи и ще продължи да губи по 10-15% от подкрепата си (на база 940'000 гласа получени през 2013) всеки мандат, независмо дали управлява или е в опозиция. Дори ако успее да се опази от всякаква кражба на електора с отмирането на набор 1970 около 2040 БСП ще е вече на ръба на влизането в парламента. Това е светлото цоциалистическо бъдеще - честито, дрогаре!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 44. 44 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Важното е ,че БКП бележат поредни антирекорди
  в своето представяне.Притеснително е обаче ,че при младите ДПС са 2ра сила ,заради отказа на нашите хлапета да грасуват....

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 45. 45 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Когато журналистите ръкопляскат на някоя пресконференция на някоя политическа партия, това означава, че всичко е загубено.
  ОКОНЧАТЕЛНО.

 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "Sharkolia":

  При ДПС няма наши и ваши по етнически признак. В ДПС вече е пълно с българи - както в листите, така и сред активистите, а значи и сред поддръжниците. Дори Стефка Костадинова каза наскоро "Симпатизирам на ГЕРБ, родителите ми са от БСП, а приятелите от ДПС". Корпоративния вот се интересува само от едно - дали си част от тяхната далавера или не си. Другото са маловажни детайли. Яркото доказателство за това, е че турският електорат на ДПС изтърпя толкова много критика заради Пеевски и пак покорно отиде да го подкрепи по команда на великия везир Местан на султан Доган. И кой влиза на негово място? Турско име? Не. Искра Михайлова. Етническия елемент на ДПС се чувства в политиката им по места, но на национално и европйско ниво са 100% корупционна схема, която не подбира участниците по пол, етнос или вяра, а по вярност и старание.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на bond
  bond
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Много слаб, за да не кажа никакъв анализ. Дневник, можете повече (и като автори, и като анализи)

  james bond
 48. 48 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Рядко тъп анализ, верен единствено в частта си за БСП.

  ГЕРБ не били ползвали агресивна рекламна кампания - сериозно? А това, че мутрата през ден висеше в медиите и го отразяваха в пъти повече от останалите политици?

  Бареков направил "сериозна" кампания? Не, всъщност Бареков за пореден път показа, че като налееш няколко милиона и магаре може да бъде избрано за депутат. В една нормална държава вече щяха да го разследват за произход на средства, ние, разбира се, сме изключение.

  А избирателната активност определено показа, че хората са били за риба.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 49. 49 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Електоратът на ББЦ и РБ един и същ? Моля? За Бареков гласуваха купища цигани на принципа на кебапчетата, както и разни пенсионерки, които наричат Бареков "хубаво момче". Т.е. отливът към ББЦ е от БСП, ГЕРБ и ДПС.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 50. 50 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#27:"capricorn2014"]внимавай какво си пожелаваш, да не би да имаш някой дядо, или баба - за които някой помни, или ще си (припомни) че са били комунисти![/quote]

  То па кой няма...

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 51. 51 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  този автор имаше и разумни статии, ама с този текст напълно се излага! "Реформаторите и партията на Бареков, колкото и да не им се иска да признаят, се целят в немалко припокриващ се електорат. " глупости!!
  РБ има проевропейски избиратели, но хората, които не харесват популизма и мутрите на ГЕРБ, както и лица завършили СПТУ с 3.60 ( равно на двойка в нормална гимназия) за РБ са политически грамотни, квалифицирани. там са и останалите твърди антикомунисти.
  Докато барека взима по малограмотни, провинциални полуинтелигенти - половината от лум-ените на Сидеров, част от наивниците повярвали на социалните му приказки, досега глсували за БСП. най интелигентните му избиратели са напусналите Кунева!
  В най централните Софийски райони РБ има 3-4 пъти повече гласове!
  в 23-ти - РБ -17.8% докато ББЦ - 4.4% !
  в 24-ти - РБ взима 17%, ББЦ - 6%,

  ама в малките градчета е обратното! там хората гледа телевизия и вярват на чутото! до последния момент бащата на моя колежка, живеещ в провинцията бе убеден, че РБ ще вземе 2-3%!
  друг въпрос е дали и как РБ да добави и малко разумен популизъм та да се опита да привлече и част от по- малко грамотните! ама така, че да не отблъсне грамотните!

 52. 52 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  В най централните Софийски райони РБ има 3-4 пъти повече гласове!
  в 23-ти - РБ -17.8% докато ББЦ - 4.4% !
  в 24-ти - РБ взима 17%, ББЦ - 6%,

  ама в малките градчета е обратното! там хората гледа телевизия и вярват на чутото! до последния момент бащата на моя колежка, живеещ в провинцията бе убеден, че РБ ще вземе 2-3%!
  друг въпрос е дали и как РБ да добави и малко разумен популизъм та да се опита да привлече и част от по- малко грамотните! ама така, че да не отблъсне грамотните!

 53. 53 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Поредни избори доказват коя партия има най-много подкрепа в БГ!

  Поредни избори показаха коя е опозицията на БСП/ДПС!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 54. 54 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 513 Любопитно

  Поредни избори, на които се доказа коя е дясната партия в България!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 55. 55 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#53:"Милена 3 дена "заслужена" почивка в БАНско!"]

  Поредни избори доказват коя партия има най-много подкрепа в БГ! [/quote]
  Глупости!
  Тези избори показаха само лидерите на коя партия са най-мотивирани да управлявт/разбирай "да краднат"/ и успяха да вземат най-много гласове мобилизирайки "твърдия" си електорат,който обаче не е наясно,че това не са парламентарни избори!/Ама то и Б.Б. май не е наясно,като му слушам "умните" изказвания?/

 56. 56 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#52:"bgpatriot"]друг въпрос е дали и как РБ да добави и малко разумен популизъм та да се опита да привлече и част от по- малко грамотните! ама така, че да не отблъсне грамотните! [/quote]

  Не става бе човек, не виждаш ли, че най-големите малоумници, които само обещават рай, светло бъдеще и бой по главите за предишните, получават по най-много гласове. Е как очакваш тези хора да направят разумен избор, след като акълът им само за това стига?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 57. 57 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Интересен анализ, само където изводите и сравнението със заглавието на мемоарите на Манщайн не са много удачни.
  Впрочем официалният превод на заглавието на Verlorene Siege в изданието на български е "Проиграни победи" и звучи по-адекватно, има малко хазартен привкус.

 58. 58 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 513 Весело

  Първи извод от вчераните изводи е, че партиите на прехода постепенно губят влияние, накои са пред изчезване! БСП се изравни с ДПС, каква мимикрия на Станишев, 11-ти губи избори, но неговата "кауза" да е във властта на всяка цена, ще повлече патията след тази на ДСБ/РБ!

  В РБ се събраха десетина маргиналки, безенесата, малко турски движения, Пръмова за мирис и ДСБ начело. От години са все от последните, ама пусти "ентусиазъм" пак да се докопат до властта както по костово време няма край!

  Единствени от ГЕРБ се доказаха като вечната дясна опозиция, не губят електорат, въпреки че много анализатори само на това се надат!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1648 Весело

  Обаче на тези избори имаше и стратегически и тактически попадения на острото слово. Ето някои от тях:
  "Изроди 2014!
  "Купуването и продаването на гласове е Представление."
  "Гласуването е Престъпление"
  "Централна Изчаквателна комисия"
  "Изборен Ролекс"
  !

 60. 60 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Реформаторите и партията на Бареков, колкото и да не им се иска да признаят, се целят в немалко припокриващ се електорат"
  По - грешно твърдение отдавна не бях чела.
  Избирателите на РБ и избирателите на Бареков са на диаметрално различни позиции.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 61. 61 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lady Zeppelin":


  До коментар [#5] от "404":


  До коментар [#51] от "bgpatriot":


  До коментар [#37] от "fribble":

  И аз мисля като Вас! Сега ще огледам другите статии на автора да реша дали друг път да си губя времето да го чета!

 62. 62 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#61] от "matematika":
  Досега бях със смесени чувства към П. Щ. Константинов, но след това безумно твърдение, май не си заслужава да се чете.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 63. 63 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1038 Гневно

  "Реформаторите и партията на Бареков, колкото и да не им се иска да признаят, се целят в немалко припокриващ се електорат."

  До автора: съжалявам, но тук не сме се събрали да се обиждаме!
  Не ни сравнявайте с електората на Бареков, ако обичате!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 64. 64 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#62] от "Lady Zeppelin":

  И другите му статии са като тази-бъркоч, уж анализи, фантасмагории!

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Мечтае си Бат Бамчо пак да е министър председник.... ами да не беше пускал кокала от уплах февруари 2013....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Авторът с претенциозното име е отдавнашен експерт по описването на широко известни, но грешно интерпретирани факти, на основата на които прави банални изводи, изложени с апломб на последна инстанция:
  "Единствено остана неясна играта с Пеевски. За какво им беше да го редят в листата"
  "единствената политическа сила, която направи сериозна, агресивна и активна кампания на върха на възможностите си беше коалицията около Николай Бареков"
  "РБ да не се страхува да се "изцапа", като влезе в директна битка за електорат с партията на Бареков."
  И т.н.

 67. 67 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#65:"boby1945"] ами да не беше пускал кокала от уплах февруари 2013.... [/quote]
  'Ми даже Боко е схванал, че властта не му е бащиния, за разлика от Серж.

 68. 68 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Весело

  Интересен анализ,но определено твърдението,че РБ и Цензурата преследват един и същи електорат "кърти мивки"......

 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#34:"k.walther"]Аз лично съм страшно разочарована , че само 28-30% са отишли да гласуват !! [/quote]
  Избирателната активност е по-голяма, просто в списъците има "много мъртви души". Водят се за избиратели които не гласуват и така се понижава активността а всъщност ги няма.

  Ако се изчистят списъците отчетената активност ще се повиши. Но това няма да повлияе по-никакъв начин върху истински важният въпрос - разпределянето на гласовете и депутатите защото то е според реално гласувалите.

  А че сред пасивните резерва е по-голям за десните може би е така но не е сигурно. Защото и при БСП вече има разочарование и отказ от гласуване. Разбираемо е, те най-много са лъгани и крадени и то от собствената им партия. Според мен най-голям резерв сред негласувалите имат популистки партии от рода на тази на Бюреков. Защото той издига лозунга "Всички са маскари!" а негласуващите точно така обясняват апатията си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Добър и информативен анализ.... на Станишко наистина се налага да реши еднозначно проблемът кой и накъде ще води бащина дружина.... трима вождове са прекалено много за левицата.... не че няма индиянци, но трима са много...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#67] от "zdra4":

  Нищо не беше схванал, от уплах реагира прекалено нервно, по същество без голяма необходимост...
  Може би е мислил че след 5-6 месеца ще се забравят номерата на Флик и пак ще влезе на бял кон в Парламента с 114 депутати и патерица....
  Фактически грешката му на излборите 2013 беше, че високомерно отказа да подкрепи патериза... мадам Йес няколко пъти си предлага услугите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  отдавна твърдя, че това момче Петър Щурм не трябва да прави анализи. Всичко което е написал е грешно. А извода, че Барека и РБ се борят за един и същ електорат КЪРТИ от неадекватност. Но нищо да продължава да пише може пък след още 50 години да напише и нещо вярно като анализ.

 73. 73 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Приличен анализ. Според мен липсва нещо много важно. Българите взеха проевропейско решение на фона на възхода на антиевропейските партии из другие страни членки на ЕС. Антиевропейската АТАКА не влиза изобщо в ЕП, а антиевропейската БСП е жестоко наказана. Останалото са подробност макар и интересни.

 74. 74 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Къде е мишката Сидеров и премиера на България, поставеното лице Седянката?

 75. 75 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  що ве .. и ти ли не ядеш асфалт ... Ех как добре завивате в целофанче всяка умнотия изречена от най проваления политик в България

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 76. 76 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#71] от "boby1945":

  фактически бобчо избори 2013 г бяха предрешени от костинбродската ви измама ..Така че недей си съчинява погрешни тези ..Без костинбродската ви измама и без хитруванките и черния ПР на станишко щяхте още миналата година да сте в девета глуха , но като дърти курви ви се получи , за кратко обаче ..Единственото за което ме е яд е че излъгахте точно онези които най много се нуждаят да има силна държава ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#76] от "too_many":

  Глупости говори...... бюлетините от Костинброд си останаха по "местата", не се вляха в "потока" реални бюлетини за ГЕРБ, затова и резултатът им беше по скромен....
  Освин това още се помнеше кризата от зимата...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ох! И всичко това за сметка на България и народа! Аман! кога ще се отворят възможности и пред него тук! В България? Ще ви кажа! Когато спре да се навежда и да се продава, като уличница! Когато си позволи да мисли и да избира по разум, а не под диктовка! Когато свали от себе си различните окови, с които е окован! Тогава! Няма начин да не го заболи, като ги сваля, но, за свободата да живееш човешки си струва!

  goblenka
 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Малейййй... "ГЕРБ рано или късно ще останат единствен значим политически субект ясно дефиниран в дясно." Никой не си е извадил такрил за десното !!! ... да оставим настрана въпросът , че ЕНП не е най-дясната партия - граничи с либералите на АЛДЕ а от дясно са косерваторите, свободните демократи и други. В България ГЕРБ са без идеология, а по социална структура са социалисти на държавна хранилка или с "бизнес на храника" за разлика от РБ. При липса на перспектива скоро да докопат властта ... разпадът на ГЕРБ ще е грандиозен като на НДСВ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#78] от "goblenka": "Аман! кога ще се отворят възможности и пред него тук! В България"
  ГЕРБ уби частния бизнес чрез адмистрацията като с бухалка и остави европейските фондове като единатвен източнок на някакви приходи в България. Умряла крава мляко не дава. К Р А Й !
  Без либерален период за поява на нови играчи на пазара и условия за реанимиране на закрити фирми - България си остава икономическо гробище #

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#80] от "dark'star":

  България вече е икономическо гробище! Крайният либерализъм ще доубие народа! И без това тук са останали ниско продуктивните и непродуктивните хора! Продуктивните се изнесоха и чрез тях оцеляват голяма част от останалите тук! Останалите тук са заробени, закрепостени към работодател. Така че, идеята ти не е добра. А, убийството на БГ икономиката, на дребния и среден бизнес не започна с ГЕРБ и няма да свърши с него! Да ти напомня, че в началото на 90-те имаше бум на регистриране на частни фирми. В 90% те вече не съществуват! Умряха през 96-7,макари неофициално. Преди 2 години ли беше, трябваше да се отпишат от регистъра не работещите фирми. После, царят организира нов бум на самозаетост и дребен, среден частен бизнес. Трябваше му крава за доене. Тройната коалиция я умори! На ГЕРБ не му остана друго, освен да я разкости и да заложи на евро фондовете. Друго не остана. Сегашното управление направи така, че и кранчето от Европа се затваря! Така че, направи си нови изводи!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK