Черните лебеди и черните овци в политическия живот

Сергей Станишев, Бойко Борисов

© Дневник

Сергей Станишев, Бойко БорисовКоментарите на Николай Слатински са от "Фейсбук". Заглавията са на "Дневник"


Нищо по-добро от това зло


От изборните резултати най-силно ме тревожи това, че една немалка част от образованите, интелигентните, успешните и европейски мислещи хора се е преориентирала и си е дала гласа за ГЕРБ. Това е доста сериозна промяна в техните нагласи и индикация за нещо много тъжно като перспектива за страната ни. Значи те нищо по-добро от това зло не виждат.
Щом хора с демократични нагласи и способности за по-сложно от черно-бялото мислене си дават гласа за партия, прогонена от властта с масови протести, отличила се с полицейщина и ченгесарщина, брутални корупционни практики и съзнателна демонстрация на ниска култура, лошо възпитание, чалгаджийски стил и груб до нецензурност език, значи безизходицата и безпътицата са пълни, а плъзгането надолу към ориентализирането, демодернизирането и провинциализирането на страната ни ще продължи с пълна сила.


Още повече като добавим коалиционната им патерица (това е толкоз просто и логично) на Бареков, за когото не мога да си представя как един разумен човек изобщо може да си даде гласа...


Феноменът "15"


Насим Талеб (Nassim Taleb) нарича "Черен лебед" събитие, което: (1) се случва изключително рядко; (2) случването му не следва от нормалната логика на процеса; и (3) ако се случи, ефектът от него е огромен.
А се нарича "черен лебед", защото европейците векове наред смятали, че всички лебеди са бели, докато не видели в Австралия, че има и черни лебеди, с което цялата им теория за "белостта" на лебедите рухнала. С други думи, можеш да имаш хиляда аргументи в полза на една теория, но е достатъчен само един контрааргумент, за да я опровергае напълно.


Феноменът "15" е именно такъв "Черен лебед". Сега едно младо социалистче се припява почти по Мими Иванова "15 лалета (може и рози), 15-ти ред. И мястото заето…".


А всъщност Съдбата отдавна дава знаци на Станишев, че е не партиен лидер, а партиен лузър. С този Черен лебед тя отново му показва, че е черната овца в социалистическото семейство. И в българския политически живот.


14.5% за управляващите


Елементарното пресмятане показва, че досега управлявалата тройна коалиция ДПС - БСП - "Атака" (подредени са по реалното притежание на влияние върху изпълнителната власт) събира 14.5% [39% от 37% гласували) от гласовете на всички български избиратели.


Наистина кажи-речи направо широка подкрепа за съвсем почти напълно легитимно правителство...


Контролният пакет акции


Много емоционални първи размисли...


От футбол и политика не разбирам (добре, вече не разбирам). Но има прилика между тях - поне у нас.


Във футбола софийските грандове така и не разбраха, че вече не традициите, принципи и народната любов, а задкулисието и парите решават всичко или почти всичко - затова станаха общо-взето излишни и съдиите ги режат, мачкат, съсипват труда им, правят ги за смях.


В политиката стана същото. Вече традиции, принципи и народна любов не значат нищо или почти нищо. Каквото решат задкулисието и парите, това общо-взето става.


Върхушката на БСП така и не разбра, че престана да бъде тази, която дели баницата, държавните поръчки, еврофондовете, корупционните сладости и прелести. Затова символ е най-безличният и отсъстващ премиер за последните има-няма 136 години... Видя се, че в България нещата се случват по най-лошия начин и при такъв невзрачен министър-председател.


Държавата сега е на други - те са шепа арогантни милиардери, притежаващи контролния пакет акции във, на и от държавата. Както казва един приятел - виж кой седи не само на входа и изхода на държавата, а на входа и изхода на всяко семейство - кой му доставя услуги, интернет, телевизия, новини и шоу, кой му прибира парите - все тази шепа олигарси.


Така че днес има не лична драма за един загубил всички възможни избори Станишев - той е толкова безпринципен, че не 19, 1.9% да вземе, пак няма да прояви чест и достойнство.


Драмата според мен е за нас, българските граждани, които осъзнаваме, че политическият ни живот е безнадеждно, безпощадно, безизходно запушен.


И тези избори направиха все същата снимка на тази безперспективност.


Какво всъщност се случи днес според първите ми емоционални оценки?


Една брутална, нагло популистка и безотговорна, позлатена конструкция на задкулисието дръпна гласове главно от БСП (защото Сидеров сам се простреля в крака с бруталните си и нагли изцепки и отдръпна своя електорат от себе си).


Махалото пак се люшна все в същото безсмислие - от кандидата на науките, писал дисертация за ролята на копчето в съветската военна униформа към кандидата на науките, писал дисертация за разгъването на маркуча в пресечена местност.


Освен това - както се пееше в песента: и нищо друго...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK