Как една антиолигархическа революция легитимира властта на олигарсите

Руският президент Владимир Путин по време на събитие през тази седмица с отбора по хокей на лед на страната, който стана световен шампион.<br /><br />

© Reuters

Руският президент Владимир Путин по време на събитие през тази седмица с отбора по хокей на лед на страната, който стана световен шампион.Изказването на Иван Кръстев от дискусията с участието на Адам Михник "Европейските капани пред демокрацията. Русия, Украйна, корупцията", която се проведе на 29 май 2014 г. в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", препубликуваме от портал "Култура". Още за дискусията може да прочетете - в текста "Русия граничи с когото си иска, а не иска с никого".  Интервю с Адам Михник за "Дневник" - четете тук. Заглавието и акцентите са на "Дневник".


Едно от нещата, които ми правят изключително силно впечатление, е как хората се опитват да разберат случващото се около нас, свързвайки го с различни исторически юбилеи, с това какво четат и какво гледат в момента обществата. Все повече си мисля, че ако промените през 1989 г. не бяха се случили на 200-годишнината от Френската революция, думата революция нямаше да бъде използвана толкова често.


Ако Майданът се беше случил не през 2014 г., а през 2017 г. – на стогодишнината от болшевишката революция – навярно интерпретациите щяха да бъдат други. От тази гледна точка всичко онова, което ни се случва през 2014 г., кара хората през цялото време да си мислят, че големият проблем е да не направим нещо, за което всички ще съжаляваме. Тъй като 1914 г. е годината, в която Европа извършва своето колективно самоубийство с началото на Първата световна война. Затова има четири въпроса, на които ми се иска да се спра.
Първият от тях е защо Путин анексира Крим.


Не става дума просто за това, че Русия задържа властта си върху Крим, тъй като след започването на кризата мнозина очакваха, че това ще се случи, но те очакваха то да има формата на руското присъствие в Южна Осетия или Абхазия. Защо една Велика сила реши да тръгне към териториално разширение? Става дума за Велика сила, която не страда от липсата на територии. Моят отговор е, че става дума за много силно съобщение, за съобщение, което казва, че светът се е променил и е вече друг, че светът е различен. Бях в Москва преди три седмици и там е особено силно усещането, че историята се е обърнала, че нещо е свършило. Шокът, който изживя Европа, също е свързан до голяма степен с факта, че мнозина европейци имат същото усещане – усещането, че нещо е свършило. Изведнъж се появява едно много силно съобщение, което казва, че онова, което беше светът преди 15 или 20 години, вече не е реално.


Второто, което ми направи много силно впечатление: ако погледнете социологическите проучвания, ще видите, че


в момента подкрепата за Путин е най-висока в градовете, които протестираха срещу него


Изключително силна е подкрепата за Путин в Москва и в Санкт Петербург – в два града, в които само преди 2-3 години имаше масови демонстрации. Защо казвам това? Изглежда свикнахме с идеята, че политиката не е нещо, което произвежда смисъл – тя трябва да прави хората по-богати, по-свободни, но те не търсят смисъл в нея. Оказа се, че нещо толкова символично като връщането на Крим успя да произведе голяма промяна в обществените нагласи в Русия, защото именно търсенето на някакъв вид колективни ценности се оказа изключително важно за руското общество.


И тук се появява третият въпрос –


защо Европа се оказа толкова объркана в момента, в който трябваше да реши какво да прави?

Този въпрос не е пряко свързан с руската политика, той е много повече свързан с това какво става вътре в нашите общества. Едно от нещата, които се случват в нашите общества, е склонността ни да се държим към всяко нещо, което не ни харесва, все едно, че то не съществува. Второ, опитваме се да си намерим всякакви обяснения, които да ни накарат да повярваме, че нищо не трябва да се прави.


Голямото предизвикателство на Путин към Европа е в неговото твърдо убеждение, че тя изживява не просто институционална и политическа, а дълбока културна криза, че Европа, такава, каквато изглежда сега, не би могла да устои, че ще има друга Европа. Неслучайно той покани част от крайнодесните политически партии от ЕС, заявявайки, че това е реалната Европа: "Вие живеете в един свят, който е напълно изкуствен, този свят не може да се удържи". Това ми се вижда много по-важно, отколкото всички военнополитически измерения, за които става дума по време на украинската криза.


Последният въпрос, свързан с Украйна, е следният: как стана така, че


една революция, която беше силно антиолигархическа по своя характер, завърши с това, че легитимира властта на олигарсите?


Тук не става дума единствено за новоизбрания президент на страната, а за това, че губернаторите на почти всички големи украински провинции са хора с доходи над 1 млрд. долара. Оказа се, че анексирането на Крим лиши украинците от възможността да имат антиолигархическа платформа. Същите тези олигарси, срещу които протестираха украинците, станаха най-голямата гаранция за това, че Украйна ще остане независима и цялостна.


Казвам всичко това, защото ми се струва, че част от проблемите, пред които сме изправени, са свързани не просто с това да защитаваме едно или друго нещо, а да се опитаме да разберем какво се случва в собствените ни общества.


Съществуват две тенденции, които ми се струват еднакво опасни. Едната е в тоталната банализация на всеки проблем, който възниква – на европейските избори една трета от Европа гласува по начин, който е проблемен за мнозина, а основното съобщение е: "Вижте,  нищо не може да се случи, защото тези хора ще бъдат институционално неефикасни в Европейския парламент". Другата е в тоталната драматизация – фашизмът се завръща, Марин льо Пен е фашист… – в създаването на някаква морална паника, през която да реагираме.


Навярно все пак съществува и нещо по средата, което да е по-различно от банализацията и моралната паника. Нещо, което би ни дало възможност да говорим за случващото се извън сравненията с книгите и историческите юбилеи, които честваме и които ни позволяват да видим какво става в собствените ни общества.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Как една антиолигаргическа революция легитимира властта на олигарсите
  ********************

  Мдам... както е казано - "каквото украинците сами си направят, и Путин не може да им го направи!"

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Стана така, че покрай острата, подмолна и непропорционална реакция на Русия спрямо украинските протести, които дори не бяха насочени директно към нея, се стигна до това, че за момент интересите на обикновените хора и олигарсите в Украйна съвпаднаха. Никой не иска в рая на земята, да им се неначудиш.

 3. 3 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Факт е, че на укр-фашистите им бе назнач... си избраха олигарх - точно това, срещу което започна Майдана.
  Сега, когато балансиращият импорт-експорта Донбас се отдели в Новорусия, обеднелите "правилни украинци" ще увиснат на нашия врат, а ние ще ги храним с европейски и евроатлантически ценности.
  Горко на победените!

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 4. 4 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  Територии?
  ЕС да не би да не придобива територии по легален начин?
  Натовското присъствие да не би да не е придобита територия по легален начин?

  Що се излагате с глупави отговори?

  Жената е покана за щастие
 5. 5 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1444 Весело

  освен това, г-н Кръстев - политиката следва парите, а не обратното.

  Жената е покана за щастие
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  До коментар [#1] от "Viva "La Roja"":

  Сигурен бях, че ще злорадстваш в тоя дух. Друго си беше, викаш, при Янукович. А защо не си помислиш поне за миг, че на украинците, както и на тебе, не им се стои в евразия, а предпочитат Европа, вкл. Испания?

  Gunter glieben glauchen globen
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  една революция, която беше силно антиолигархическа по своя характер, завърши с това, че легитимира властта на олигарсите?
  Олигарчиен корпоративен либерализъм властва и нас САЩ и над Русия! Да, в Русия те са съвсем над закона!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"Blood Red Skies"]Друго си беше, викаш, при Янукович.[/quote]
  Порошенко - назначенецът на Вашингтон - направи точно това, заради което Янукович бе свален от "мирно протестиращите" с бухалки и огнестрелно оръжие "правилни украинци", изподяващи европейските и евроатлантически ценности на Кончита Вурст.
  Сега защо никой не критикува "демократичния" Порошенко? Защо НАТО не започва да бомбардира Киев?

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#7:"Blood Red Skies"]Друго си беше, викаш, при Янукович. [/quote]

  Не, викам, че украинците се забиха от трън та на глог. Другото са твои инсинуации, нямащи допирни точки с реалността.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#10] от "Viva "La Roja"":

  ... ще изкъртим рейтинга под тази статия да знаеш.

  Всички имат право на претенции, но Русия - не, никога и за нищо. Как, това си е направо кощунство

  Жената е покана за щастие
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  [quote#9:"casus_fortuitus"]направи точно това[/quote]
  какво направи Порошенко?

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Европейският съюз също глътна България , не си спомням някой дори да е провел допитване (референдум) по темата . Дали анексирането ще е военно , или икономическо резултатът си е същият .

 16. 16 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  [quote#10:"Viva "La Roja""]украинците се забиха от трън та на глог. [/quote]
  Порошенко да не би да иска да включва Украйна към евразия?

  Gunter glieben glauchen globen
 17. 17 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Този винаги е бил много посредсвен, също като Сталинка, но медиите и парите зад него му правят ореол на много умен. А не е! Защото ако беше щеше да знае, че това е закъснялото истинско приключване национално-освободителна революция на Украйнците. Второ, хубаво е да знае, че магнат не значи олигарх. За олигарси да се огледа около своите спонсори. Трето, системата с олигарсите е остатък от старата кагебистка политика за умишлено рушене на Украйна. Между другото в Украйна ституацията наподобява това в България през 1996 - Мултигруп сваля правителсвото с политици продали се на Русия, но гръмогласни "русофоби". Същите както Тимошенко. Порошенко няма да разбие олигархичната схема, но ще я разклати. Най-малкото понеже не е зависими от Путин!

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#12] от "bgpainter":  Отдавна съм се оказала да критикувам двойните стандарти на форумните кресливи демократи-лозунгари. Просто се забавлявам. Особено, когато въпросните почервенеят и се разпенят в стремежа си да се изкарат най-правоверни антикомунисти.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Украйна и България си приличат по това че повтарят отново и отново един и същ неуспешен модел . Влиянието на тайните служби и техните производни - бизнес и партийни структури е огромно.
  Колкото до Русия ,Европа и помогна твърде много като повярва в нея и желанието да бъде нормална държава. Противопоставянето Изток Запад не е завършило, просто беше забравено за малко.Една силна Европа ще охлади желанията на Путин и може да го постави на мястото му.

  klimentm
 20. 20 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#14:"Blood Red Skies"]какво направи Порошенко?[/quote]
  Отказа да подпише икономическата част за асоцииране с ЕС. С абосолютно същите аргументи, като на Янукович. С абсолютно същите думи, че Украйна не се отказва от евроинтеграция, а само иска да я отложи за времето, когато икономиката на страната бъде готова.
  Но свърши вече... Новорусия отплува към ценносите на консервативна Русия, докато "правилните украинци" ще се кефят да заменят българите и румънците като черноработници на Запад и ще се радват на европейската ценност Кончита Вурст.

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 21. 21 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"Blood Red Skies"]

  украинците се забиха от трън та на глог. - цитат на коментар #10 от “Viva &quot;La Roja&quot;”

  Порошенко да не би да иска да включва Украйна към евразия? [/quote]
  Не искаме олигарси, викаха на Майдана.
  Какво стана с този иск? Пак ги излъгаха украинчетата. Демократизираха ги.

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#16] от "Blood Red Skies":

  Не си спомням и Янукович да е искал. Дори по едно време реши да подпише с ЕС, обаче десносекторци го изгониха, щото не им беше достатъчно само да влязат в ЕС, те искат (и досега, даже и го правят) кръв, искат да избиват руснаци.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Пълни глупости. Путин просто се възползва от факта, че Русия изведнъж се видя с някой лев заради високите цени на нефта и природния газ, и вдигна гребена. И точно в този момент Европа беше в криза.
  Това трябва да бъде ясен сигнал, че на Русия НИКОГА не трябва да се разчита, и да се търсят начини за енергийна независимост. ВЕИ-та, електромобили, енергийна ефективност - това е спасението. И някои държави от ЕС са го осъзнали отдавна, и действат по въпроса!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#23:"today"]Пълни глупости. Путин просто се възползва от факта, че Русия изведнъж се видя с някой лев заради високите цени на нефта и природния газ, и вдигна гребена. И точно в този момент Европа беше в криза.
  Това трябва да бъде ясен сигнал, че на Русия НИКОГА не трябва да се разчита, и да се търсят начини за енергийна независимост. ВЕИ-та, електромобили, енергийна ефективност - това е спасението. И някои държави от ЕС са го осъзнали отдавна, и действат по въпроса! [/quote]
  Как действат? С опазване на обема на Северния поток ли?

 25. 25 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#15:"xyha"]Европейският съюз също глътна България , не си спомням някой дори да е провел допитване (референдум) по темата . Дали анексирането ще е военно , или икономическо резултатът си е същият .[/quote]

  Те затова антиевропейските партии в България регистрираха такива рекордно високи резултати на евроизборите миналата седмица.

 26. 26 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  [quote#20:"casus_fortuitus"]Отказа да подпише икономическата част за асоцииране с ЕС[/quote]
  Тогава защо Путлер не му даде 13 млрд. долара, както даваше на Янукович?

  Gunter glieben glauchen globen
 27. 27 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Много точно попадение що се отнася до олигарсите. Като цяло добра статия. Кръстев е далеч по-балансиран и дълбок от Михник.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 28. 28 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#26:"Blood Red Skies"]Тогава защо Путлер не му даде 13 млрд. долара, както даваше на Янукович?[/quote]

  Щото изгуби пет пъти по толкова докато си играеше на император.

 29. 29 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Да си го кажем , в България някой авторитарен управляващ , като Путин ще се справи по-добре , от колкото продажните лигльовци , които ни управляват последните 20 г.

 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  [quote#22:"Viva "La Roja""]искат да избиват руснаци. [/quote]
  Зелените човèчета пък искат да избиват украинци. Каква е разликата? При това им помагат чеченци. Това с чèченците впрочем е пълен майтап. Изведнъж ги заобичахте. Явно тези са от правилните, путлерови чеченци. Радва ме двойностандартния ви ентусиазъм.

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не съм сигурен дали Украйна ще може да поеме по правилния път към едно нормално развитие с Порошенко или който и да е начело на държавата, но че Русия се прецака и дискредитира пред целия свят и особено пред ЕС няма и капка съмнение, което е повече от прекрасно.

 32. 32 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#26:"Blood Red Skies"]Тогава защо Путлер не му даде 13 млрд. долара, както даваше на Янукович?[/quote]
  Защото дори 13 млдр. няма да стигнат за Крим и Новорусия, които избраха Русия.
  За "правилната част от Украйна" да го мислим ние - от нашите пари ще се плаща на бандеровците.

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 33. 33 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Весело

  Ама това е добрият олигарх. Моля ви се, недейте така.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Някаква тъга струи от текста(изказването).
  Краят на историята не се състоя, а Путин рекъл на някаква част от Европа, че днешната Европа, тази на Барозу и сие е... СССР.*
  Това им е рекъл, пак според Кръстев, защото тези думи - "Вие живеете в един свят, който е напълно изкуствен, този свят не може да се удържи" - могат да се преведат само така.
  Да се учудваш, че олигархичната революция е произвела власт на олигарсите е интелектуално нечестно, но да очакваме голяма честност от Кръстев е повече от инфантилно. Това е и съдържателна и съзнателна лъжа: "Оказа се, че анексирането на Крим лиши украинците от възможността да имат антиолигархическа платформа. Същите тези олигарси, срещу които протестираха украинците, станаха най-голямата гаранция за това, че Украйна ще остане независима и цялостна."
  Първо, никаква антиолигархична идея, миминална даже не е имало на майдана, ако изключим едни малки маргинални групи, които още на 23 феврурари бяха разбити, арестувани и натирени по дупките. Второ, още по време на Майдана Порошенко стана най-популярният политик. Заради финансирането на площада и заради липсата на ангажираност с моментната украинска политика.
  Крим?
  Крим прави опити да се махне от Украйна три пъти досега, но този факт няма да бъде разглеждан по-внимателно, защото ще се появи и въпросът "А защо така?"

  * Тук ще се понесе голямо ръмжене.

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Весело

  [quote#26:"Blood Red Skies"]Тогава защо Путлер не му даде 13 млрд. долара, както даваше на Янукович? [/quote]

  Ми щот не иска. Много по комунистически го даваш, другарю.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#30:"Blood Red Skies"]При това им помагат чеченци. Това с чèченците впрочем е пълен майтап. Изведнъж ги заобичахте.[/quote]

  Кои ние? Щото аз не си спомням да съм писала някъде, че обичам чеченци. Дори не знам дали това, с чеченците, е истина, а не е просто ваша си опорна точка. Иначе, ако е вярно, то е абсолютна дивотия, по мое мнение. Но ме съмнява да е.

  П.П.
  Не ми пускай сега клипчета от тубата и линкове към разни сайтчета и блогчета, в които се представят "доказателства" за чеченци в Украйна, виждала съм ги. Но не вярвам да са реални. Всеки може да дращи в нета и да прави и качва каквито си иска клипове, това не ги прави достоверни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#31] от "oos19355380":

  Аха, значи целта е била не на Украйна да и е по-добре, а на Русия да и е по-зле!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#31:"oos19355380"]но че Русия се прецака и дискредитира пред целия свят и особено пред ЕС няма и капка съмнение, което е повече от прекрасно.[/quote]
  Грешиш.
  С украинската криза точно "европейските и евроатлантически ценности" се дискредитираха в очите на руснаците и нормално мислещите хора - тези ценности станаха синоним на двойните стандарти, гьонсуратлъка и меркантилния егоизъм.
  Неслучайно над 70% от европейските граждани подкрепят Русия, а в самите руснаци плюят на "европейските ценности".

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 39. 39 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#34] от "Graf":

  Всъщност най-лошото е, че погледите на всички да вперени в Русия, докато Европа е в нокдаун.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  До коментар [#32] от "casus_fortuitus":
  Щирлиц, не лъжи! Крим не е избрал Росссия, а Росссия си го избра. Източна Украйна си е украинска, като подкрепяните от Росссия и Чечения терористи започнаха да се самоизбиват помежду си.

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#37:"Viva "La Roja""]Аха, значи целта е била не на Украйна да и е по-добре, а на Русия да и е по-зле! [/quote]

  Целите са си на украинците и от тях зависи дали ще бъдат постигнати, аз съм просто наблюдател и се забавлявам да гледам как Русия се о**ра пред очите на всички.

 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Прекалено повърхностно и пълна липса на анализ. Преди да се влее в редовете но соросоидите Кръстев беше с много нива над сегашното.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#38:"casus_fortuitus"]Неслучайно над 70% от европейските граждани подкрепят Русия[/quote]

  Я пак?

 44. 44 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Весело

  [quote#37:"Viva "La Roja""]Аха, значи целта е била не на Украйна да и е по-добре, а на Русия да и е по-зле! [/quote]

  Ами естествено. Както каза един конгресмен от обкръжението на великия географ и геостратег Сара Пейлин - ние считаме за несправедливо толкова много ресурси да се използват от толкова малко хора. Казано на нормален езис - Русия да храни дебеличките американци, че иначе пристигаме. Е, пристигнаха

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 45. 45 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#39] от "Master of Puppets":

  Аз не мисля, че Европа е в нокдаун. Разбира се, онази Европа в която някакви дребни чиновници маат с пръст от Брюксел на националните правителства е напълно дискредитирана. Такава Европа е дълбоко болна и ненужна, защото "правите краставици" и единните норми около някакви формални, но нечестни правила са причина от териториите да се появяват де в червено, де в черно облечени "популисти", които казват на човешки език, без да се съобразяват с измисления брюкселски жаргон, че нещата не са така прости.

  Ecrasez l’infâme
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  До коментар [#36] от "Viva "La Roja"":
  Въобще не се интересувам от клипчета и линкчета, ако не си забелязала. Но е добре, че си признаваш, че на тях не може да се вярва, защото заляхте форума с клипчета за уж избити маскирани зелени човечета в Одеса.

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Кръстев , ако иска да гледа антиолигархична революция да гледа към ЮИ Украйна , там нещо не вървят олигарсите въпреки парите изсипани за потушаването и . Но струва ми се погледа му трудно може да се задържи там без да се появът тикове ...

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Първият от тях е защо Путин анексира Крим.
  -------------------------------------------------

  Крим не е анексиран! Народът на Крим се състои повече от руснаци, отколкото от други етноси! Техният референдум беше редпазна реакция на случващото се в Киев и Източна Украйна, те видяха кой взе вкластта в Киев, Десен сектор и Свобода! А това са крайно десни организации, искащи избиване на руснаци, германци и евреи!

  Кръстев, не може да поднасяш само част от истината, искаме цялата! Иначе ставаш придворен политолог!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 50. 50 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "Viva "La Roja"":

  Освен това действията на Путин са в основата на това как света вече гледа на Русия, на украинската криза можеше да се реагира по много начини, той избра да саботира новата власт, да изнудва чрез газовите доставки, да анексира незаконно територии и да поддържа сепаратистите и тероростичните им действия. Никой не му е виновен, че реагира като азиатски сатрап, колкото и да им се иска на руснаците да обвиняват все някой друг за собствените си провали по стар съветски обичай.

 51. 51 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Весело

  [quote#43:"oos19355380"]Неслучайно над 70% от европейските граждани подкрепят Русия- цитат на коментар #38 от “casus_fortuitus”
  Я пак? [/quote]

  Другарю, живеейки в своя аквариум от 1989 година, явно не си общувал отдавна с умни, знаещи и работещи хора, които не желаят да хранят търтеи, не харесват (колко странно) жени с бради и искат да имат собствена осигурителна партида. Тези хора подкрепят Русия. Защо ли - ами защото нещата се промениха много от 1989 и сега дясното е ... Русия.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 52. 52 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  [quote#35:"Master of Puppets"]Ми щот не иска[/quote]
  Тъпо. Нали тоя бил като оня? Защо на единия дава, а на другия - не?
  [quote#35:"Master of Puppets"]Много по комунистически го даваш, другарю. [/quote]
  По стар навик се опитваш да обиждаш опонента, като го сравняваш със себе си. Изтъркано и банално, но показателно, че да си комунист наистина е обидно.

  Gunter glieben glauchen globen
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  [quote#44:"Master of Puppets"] ние считаме за несправедливо толкова много ресурси да се използват от толкова малко хора[/quote]
  И китайците ви казаха същото.Да заселят Сибир с трудолюбиви китайци! Факт е че ако нормална държава притежаваше руските ресурси отдавна щеше да е заселила Луната и Марс!

  klimentm
 54. 54 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Любопитно

  [quote#51:"Master of Puppets"]явно не си общувал отдавна с умни, знаещи и работещи хора[/quote]
  Имаш предвид Сидеров, Чуколов и Мая Манолова ли?

  Gunter glieben glauchen globen
 55. 55 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Разстроено

  [quote#49:"Милена"]Кръстев, не може да поднасяш само част от истината, искаме цялата! [/quote]
  Пак много му се откъснало от душата , ако вземе да добави снайперстите , Одеса , установките град , бойната авиация и къде отива този анализ ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#43] от "oos19355380":

  [quote#43:"oos19355380"]Я пак?[/quote]

  За европейските граждани не знам, но за немската аудитория на n-tv резултатите са потресаващи.
  https://www.youtube.com/watch?v=SguI6OV0E40

  Ecrasez l’infâme
 57. 57 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Весело

  [quote#52:"Blood Red Skies"]Тъпо. Нали тоя бил като оня? Защо на единия дава, а на другия - не? [/quote]

  Ей, това комунистите сте особени хора, по няколко пъти трябва да ви се обяснява. Пак казвам - щот не ще. Свобода. Кончита Вурст що е с брада, щот иска.Ти май не си много голям демократ.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  [quote#51:"Master of Puppets"]сега дясното е ... Русия. [/quote]
  Така е. А истинският хеви метъл е Группа Любе.

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#44] от "Master of Puppets":

  Може ли да ми кажеш, кой го е споменал това с ресурсите?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 60. 60 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#45:"Graf"]Аз не мисля, че Европа е в нокдаун. Разбира се, онази Европа в която някакви дребни чиновници маат с пръст от Брюксел на националните правителства е напълно дискредитирана. [/quote]

  Ами за съжаление в момента това е Европа. Затова и казвам, че е в нокдаун, поне според мен. Въпросът е дали започна да се изправя, докато й броят до десет.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 61. 61 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#51:"Master of Puppets"]Защо ли - ами защото нещата се промениха много от 1989 и сега дясното е ... Русия.[/quote]

  Явно за теб дясното се изчерпва с крони капитализъм, безгранична корупция по всички етажи на властта, хомофобия, монополизъм и пожизнено управление на крайно консервативни фашизоиди.

 62. 62 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  [quote#58:"Blood Red Skies"]Така е. А истинският хеви метъл е Группа Любе.[/quote]

  Ъ? Ко речи?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 63. 63 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 497 Разстроено

  [quote#21:"opasno_lud"]Не искаме олигарси, викаха на Майдана.
  Какво стана с този иск? Пак ги излъгаха украинчетата. Демократизираха ги.[/quote]

  САЩ не наляха 5 милиарда долара, за да дойде на власт народа на Украйна! На тях им трябват послушни васали, които непрекъснато да лаят срещу Русия, да затварят крановете за газ за западна Европа, избиващи етнически руснаци в Източна Украйна!

  И успяха да сложат хунта начело на държавата, а Порошенко е гъвкав олигарх, служил и на Янукович като министър!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 64. 64 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#58] от "Blood Red Skies":

  Абе не знам какъв е метъла, ама Айк, Никсън и Рейгън нямаше да се радват на еднополовите бракосъчетания, де-християнизацията и де-културизацията на САЩ и Европа. Апропо, тези които са ратували за тези неща през 60-те са се титулували "леви". Барабар с герой като покойния Крис Хитченс.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Весело

  [quote#57:"Master of Puppets"]Пак казвам - щот не ще. [/quote]
  Ясно. Не можеш да ми отговориш. Не че съм очаквл, де.

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  До коментар [#61] от "oos19355380":

  А за теб какво е дясното - високи данъци, поколения здрави хора на помощи, ислямизиране, педерастия, олигархични структури и административен произвол? Щото това е Европа в момента. За да го отречеш трябва или да си сляп или безумно тъп.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 67. 67 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Олигарсите бяха назначени в местната власт преди анксирането на Крим. Доста ялова манипулация се опитва да извърти Иван Кръстев, но за разлика от други поне не се прави на ударен за същината на новата васт в Киев

 68. 68 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Весело

  [quote#64:"civis_eu_sum"]Апропо, тези които са ратували за тези неща през 60-те са се титулували "леви".[/quote]

  Е те това е трагедията на защитаващите "евроатлантическите" ценности. Че трябва да защитават леви идеи, но да обясняват, че са десни. Всъщност то е трагедия за тях де, за останалите е комедия

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 69. 69 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#2] от "oos19355380":

  До сега,всичките действия с резултат кръвопролития са единствено от страна на американската администрация.

  magazinitisia
 70. 70 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Весело

  От както майданчики почнаха да получават учтиви покани от новия кмет Кличко да напуснат кочината, в която превърнаха центъра на Киев и да се приберат по деревните и махалите у Иваново-Франковска и Лвовска околия и да подновят обичайните си занимания да копат компири, репи и да изведат на паша прочутите украински свини, оттогава в намайданените им вътре-черепни кухини започнаха да възникват реторични чисто шопски по своя ентелектуален заряд въпроси от типа "Епа оти ги ручахме жабетата"
  Е, сега след като сменихте едно корумпе с друго, ви предстои да разберете и още нещо.
  Олигархът Поросенко, станал милиардер от "спестени закуски", за разлика от предния олигарх НЯМА да издаде заповед на органите да не се използва оръжие, ако почнете и тях да замеряте с "молотов"
  И революцията ви ще стане хептен "перманентна" и световна.
  Съвсем по троцкистки.
  Това е положението.
  Квото сам си намайданиш никой друг не може да ти намайдани. (стара майданска мъдрост)

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 71. 71 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#66] от "Master of Puppets":

  За мен най-важното е наличието на правова държава, а това би било пагубно както за "левите" ви "експерти" в България, така и за влиянието на "десните" ви идоли в Москва.

 72. 72 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  [quote#64:"civis_eu_sum"]Айк, Никсън и Рейгън нямаше да се радват на еднополовите бракосъчетания, де-християнизацията и де-културизацията на САЩ и Европа. Апропо, тези които са ратували за тези неща през 60-те са се титулували "леви". [/quote]
  Абсолютно вярно. Само че споменатите от теб са били искрени, а путинистите и производните им не са. Как да вярва човек в "православието" на кагебисти, които допреди 50 г. избиваха свещеници и превръщаха църквите в конюшни? Добри Джуров със свещ в св. Ал. Невски! Как да вярва човек в консерватизма и национализма на човек, който се снима гол и спи с гаджето на доведения си син? И който започва предизборната си кампания в чужда държава?

  Gunter glieben glauchen globen
 73. 73 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#51] от "Master of Puppets":
  [quote#51:"Master of Puppets"]Тези хора подкрепят Русия. Защо ли - ами защото нещата се промениха много от 1989 и сега дясното е ... Русия.[/quote]

  Има голяма доза истина втова. Ако търсим автентичното, консервативно дясно някъде, ама онова дясно от ХІХ век, то това е Путин и путинова Русия.
  Един интересен анализ в The National Interest: http://nationalinterest.org/feature/putinology-101-the-kremlins-real-strategic-goal-ukraine-10555

  Ecrasez l’infâme
 74. 74 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#38] от "casus_fortuitus":

  Ти си толкова далече от реалността, че даже ми е тъпо да те коментирам.

 75. 75 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Весело

  [quote#68:"Master of Puppets"] те това е трагедията на защитаващите "евроатлантическите" ценности. Че трябва да защитават леви идеи, но да обясняват, че са десни. Всъщност [/quote]
  Няма такава трагедия. Това не са десни ценности и аз не ги одобрявам. Като не ми харесва, не го гледам, не го слушам, не гласувам за него. Виж, истинската трагедия е при вас, рубладжиите, които ежечасно трябва да си кривите душата, като плюете Запада, но същевременно ползвате благините му. Вкл. и това да дращите глупости в Интернет (също прогнило западно изобретение). Хич, ама хич не ви завиждам.

  Gunter glieben glauchen globen
 76. 76 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Винаги е приятно да се чете Иван Кръстев.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 77. 77 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Един точен анализ,както винаги.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 78. 78 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#72] от "Blood Red Skies":

  Не ме интересува какъв е човек в личния си живот. Интересува ме каква политика прокарва. Ако ще и харем със сто наложници да си има ( от женски пол ), дори и хомосексуален да бъде, но да не го навира в обществото.
  Аз съм за някой който налага традиционни ценности - патриотизъм, християнство и социален консерватизъм. Ако имаше повече европейски политици, които да го правят, нямаше да има "Путин-мания" в ЕС.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 79. 79 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#75] от "Blood Red Skies":

  "Виж, истинската трагедия е при вас, рубладжиите, които ежечасно трябва да си кривите душата, като плюете Запада, но същевременно ползвате благините му."

  Аз харесвам запада на Маргарет Татчър и Рейгън. Не харесвам запада на Кончита Вурст, Джъстин Бибър, Майли Сайръс и Крис Хитченс. А благини е имали и преди съвременната либералната деморкация и след нея дай Боже да има.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 80. 80 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#78:"civis_eu_sum"]Интересува ме каква политика прокарва. Ако ще и харем със сто наложници да си има ( от женски пол ), дори и хомосексуален да бъде, но да не го навира в обществото.
  Аз съм за някой който налага традиционни ценности - патриотизъм, християнство и социален консерватизъм.[/quote]

  И как някой с харем ще налага християнски ценности?! Кав въобще е възможно да приемаш първото и да искаш второто???

  Абе хора, вие на главата ли сте си падали?! Що за разсъждения са това?!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 81. 81 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#78] от "civis_eu_sum":

  Ти или си пълен лицемер, или пълен наивник. Или и двете.

 82. 82 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#80] от "bibian":

  Ти като човек, който можи би разбира по-добре азиатските общества (съдя по-йероглифите), може би разбираш, че един от основните принципи в Източна Азия е, че е по-важно какво е социалното ти поведение, а не какво правиш в личния си живот.
  Така се гради общество. Не съм казал че изневярата е нещо хубаво например - слабост човешка, но е нещо приемливо ако не се налага като норма на поведение.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 83. 83 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Владимир Владимирович направи кавър версия на Кримската война през 19 век , но с хепи енд за Русия ! Извърши и "Чистка" на олигарсите/ Ходорковски/ , като преподреди и усили своите правилни олигарси !

 84. 84 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#81] от "oos19355380":

  Изневерявал ли си? Ако да, правил ли си го видно пред партнъора си, за да си честен с него/нея? Казвал ли си на някой, че изглежда добре, когато всъщност не си го мислил? Крил ли си се от вашите, че пушиш, пиеш?
  Апропо, човек лъже по около 20 до 100 пъти дневно. Ако нямаше лицемерие нямаше да има човешка цивилизация. Толкоз.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 85. 85 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Крим беше присъединен към Русия по най-възможния демократичен начин, перфектна стратегия на Путин, просто като зряла круша падна в градината на Русия!

  Историческата ретроспекция показва, че Крим е бил винаги руски. Завоюван е от руска императрица от немски произход, Крим винаги е бил непотопяемия самолетоносач на Русия в Черно море!

  Затова Крим е стратегически важен за Русия! Сметките на САЩ, че там могат да настанят кораби на 6-ти американски флот се провалиха!

  Кръстев, ако искаш да се запознаеш с анексиране на територия прочети историята на Хаваи!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 86. 86 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Весело

  [quote#78:"civis_eu_sum"]Не ме интересува какъв е човек в личния си живот. Интересува ме каква политика прокарва. [/quote]
  Значи харесваш разминаването между думи и дела?
  Безценно! Нямам повече въпроси!

  Gunter glieben glauchen globen
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#84] от "civis_eu_sum":

  Закон против изневярата или неискрените комплименти доколкото ми е известно няма. Да свеждаш политическите манипулации, корупцията, контрола над медиите и т.н. до нивото на ежедневни баналности демонстрира стряскаща неадекватност.

 89. 89 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#75] от "Blood Red Skies":

  Ей, пак клишета от комунистическо време. Никой не "плюе Запада". Казвам, че сегашната ситуация в Европа е нокдаун и това е критика, а не плюене. Защото ако "полезните идиоти" като тебе надделеят, в най-близко бъдеще децата ни са застрашени някой "европеец" с името Хасан да реши да спре западното изобретение интернет. По мултикултурни причини.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 90. 90 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#88] от "oos19355380":

  Не коментирам авторитаризма и не го защитавам по принцип, но царска Бъглария е била често не по-малко авторитарна и корумпирана и въпреки това гледаме с носталгия към нея.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 91. 91 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#86] от "Blood Red Skies":

  Ти като цяло не си човек, който си задава много въпроси, така че не съм учуден

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 92. 92 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#87:"casus_fortuitus"]Правова държава няма нито в България, нито в Украйна в момента.[/quote]

  Прав си, няма и в България, но нямаше и в Украйна по времето на Янукович.
  Липсата й в България осигурява изключително благоприятна среда за прокарването на руските интереси както на местна почва, така и в ЕС като цяло чрез натиска за проекти като Южен Поток, което обяснява защо Путин със зъби и нокти се бори да не се промени статуквото и в Украйна.

 93. 93 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#92:"oos19355380"]натиска за проекти като Южен Поток, което обяснява защо Путин със зъби и нокти се бори да не се промени статуквото и в Украйна.[/quote]
  Не мога да разбера какво те притеснява, след като и без това сме 100% зависими от вноса на руски газ. С какво една нова тръба ще промени зависимостта? Ще я увеличи?
  А със зъби и нокти за запазване на статуковото в Украйна се бори САЩ. Подло въвличайки и нас в мръсните си игрички. Затова ЕС загуби едни такива приятели като великия руски народ, а самите европейци са отвратени от цинизма на Брюксел. Неслучайно не само Яйценюк, но и Меркел се посрещат с освирквания от хората.
  Ето до какъв позор стигнахме в очите на руснаците: http://vz.ru/vote/result/1279/

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 94. 94 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  [quote#89:"Master of Puppets"]Никой не "плюе Запада". [/quote]
  Защитаваш Путлер. Което е едно и също, защото Путлер смята Запада за враг. Хасан не знам дали ще спре Интернет, но путлер вече го прави.

  Gunter glieben glauchen globen
 95. 95 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Голямото предизвикателство на Путин към Европа е в неговото твърдо убеждение, че тя изживява не просто институционална и политическа, а дълбока културна криза, че Европа, такава, каквато изглежда сега, не би могла да устои, че ще има друга Европа. Неслучайно той покани част от крайнодесните политически партии от ЕС, заявявайки, че това е реалната Европа: "Вие живеете в един свят, който е напълно изкуствен, този свят не може да се удържи". Това ми се вижда много по-важно, отколкото всички военнополитически измерения, за които става дума по време на украинската криза."

  Путин е прав и за това в момента печели играта. Това че фашистите, крайно десните и крайно левите много бързо печелят популярност е следствие на сгрешената европейска политика. Ако продължава да греши ще срине най доброто постижение до сега - западноевропейската култура и социални придобивки, за които европейците работят десетки години.

 96. 96 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#92:"oos19355380"] но нямаше и в Украйна по времето на Янукович. [/quote]
  Че то в Украйна сега положението е анархия - многократно по-зле от това при Янукович.
  Остави, че великият руски народ в Новорусия се бори за свободата си от Киевската хунта, която разстрелва с артилерия жилищни сгради в града-герой Славянск, но виж какво става днес в Киев: http://www.unian.net/politics/924023-na-maydane-podojgli-shinyi-pojarnyim-ne-dayut-potushit-ogon.html

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 97. 97 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#93] от "casus_fortuitus":

  Няма никакво значение какво мислят хората в една страна, която редовно е в дъното на класациите по свобода на медиите, без дори да говорим за дълбоката им комплексираност от Запада и надменното им отношение към малки и слаби държави като България, които от край време са разглеждани като слуги на Москва.
  Останалите ти твърдения както обикновено нямат нищо общо с реалността.
  А това, че Южен Поток нямал да увеличи зависимостта от Русия, защото повече от 100% няма как да сме зависими, е железен аргумент, нямам думи.

 98. 98 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Моето мнение за Украйна >>>

  Този път искаха да стане перфектно, а получилась как в Сирия, Либия, Ирак и так дальше!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 99. 99 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#97:"oos19355380"]Няма никакво значение какво мислят хората в една страна, която редовно е в дъното на... [/quote]
  Щом си така презрателно настроен към великия руски народ, виж какво мисли немският народ, който в огромното си мнозинство обвинява Меркел, че подрепя неонацисти, взели властта в Киев с държавен преврат.
  Немците са хора с чувство за справедливост, а не прости "носители на европейски и евроатлантически ценности".
  Олигархичните преврати в Украйна доведоха до стотици човешки жертви и истински етноцид и геноцид, докато такива "приятели на демокрацията" като теб считат за основна евроатлантическа ценност да градят негативен образ на братята руси, които печелят симпатиите на всички днес

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 100. 100 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#99] от "casus_fortuitus":

  Още чакам да ми покажеш статистиката със 70%-ното одобрение на Путин на Запад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK