Предупредени сте

Ангела Меркел

© Thomas Peter, Reuters

Ангела МеркелКоментарът е от портала "Култура". Акцентите са на "Дневник".


Вече никой политик в Европа не може да каже, че не е бил предупреден. Стартиралата преди доста години тенденция на нарастваща подкрепа за по-еврокритични партии достига кулминация, а кризата повдигна и крайната левица. Само за пет години общата им относителна тежест ще нарасне от една пета на почти една трета от общия брой европейски депутати, макар те да не формират единен блок. Политическият establishment досега все решаваше да игнорира случващото се и да разчита на традиционната "голяма коалиция" в сърцевината на брюкселския законодателен процес. Има обаче признаци, че това започва да се променя. Съюзът е вече много по-видим за гражданите, стана част от националните дебати и политика, към него има все повече очаквания. Правителства вече могат да губят национални избори заради това, което правят или не в своята европейска политика. В завършилата кампания на практика всички кандидати за шеф на ЕК говореха за свиване на интеграционния импулс и по-внимателна политическа и законодателна намеса в делата на съюза и страните членки. Изглежда предупреждението е чуто.


Отвъд продължаващото нарастване на представителството на
по-крайните партии


изборите ще бъдат запомнени с още няколко неща. Това беше четвъртата поредна победа на десницата в избори за ЕП, макар да загуби няколко дузини места. По-забележителното е, че тя успя да го направи в разгара и после в края на най-тежката икономическа криза от десетилетия. Европейската левица продължава да не успява да убеди гражданите на "стария континент" и не можа да се възползва от безпрецедентен исторически шанс. От 2009 г. насам тя дори загуби още 1% от своите избиратели. Малко коментиран остана и друг факт. За първи път от въвеждането на преки избори за ЕП имаме, макар и символично, нарастване на избирателната активност. За малко повече от три десетилетия тя успя да се срине от над 60% на 43%, но очевидно политизацията на съюза стабилизира нивата на активност.


Съюзът обаче има пъстра карта на недоволствата и клопки, с които ще трябва да се справя. Макар и неравномерно в старото интеграционно ядро (Франция, Германия, Бенелюкс) има силни страхове от либералните динамики на единния пазар и свободно движение на хора. В скандинавския север са недоволни, че югът и останалите не приличат повече на тях и им се налага да ги спасяват. Южна Европа е недоволна от засилващия се натиск от Брюксел и север за промяна на лежерния социално-икономически модел от последните десетилетия. Едновременното удовлетворяване на тези недоволства не е възможно.


Отделно от това има и сериозни политически клопки. Нарасналите очаквания към съюза трябва да бъдат посрещнати с намален седемгодишен евробюджет, които не може да бъде много разместван или увеличаван до 2020 г. Разминаването между правомощия и очаквания също ще носи проблеми. Все повече европейци очакват социална политика от съюза, но той няма нито правомощия, нито ресурси за нещо подобно независимо от реториката на левицата. Всичко това образува


политическо минно поле


за което няма очевидна навигация.


Тази картина на недоволства обаче не ражда политическо представителство в единен блок, който драматично да повлияе върху самия законодателен процес в Брюксел. Повечето очаквания са, че по-крайните партии ще се групират в три парламентарни фракции, но по-съществена е разделителната линия между евроскептични и еврокритични партии. Първите имат много по-уверена и романтична визия за възраждане на националната държава, докато вторите по-скоро търсят прекрояване и предоговаряне на интеграционната архитектура. Например, фронтът на Марин льо Пен иска напускане на съюза, докато набиращата скорост "Алтернатива за Германия" иска преформатиране и укротяване на интеграционния процес и еврозоната. Същинският удар върху проевропейските партии трябва да се търси в столиците.


С други думи, ефектът от по-силните крайни партии ще е върху политическия дневен ред, дебати и стратегии вътре в страните, където те са най-силни. Например, традиционната десница във Франция и Саркози вече заговориха за преосновававане на Шенген с по-малко ядро държави. Във Великобритания лидерът на торите е под все по-силен натиск да изтегли с една година напред референдума за оставане в ЕС, за да отнеме от политическата инерция на Партията на независимостта преди парламентарните избори идната пролет. Така че, за да видим най-отчетливо ефекта на по-крайните партии, ще трябва да следим промените в европейските политики на правителствата.


Има обаче и


добри новини


макар и на по-заден план. През последните месеци започнаха да излизат множество изследвания, които показват постепенно връщане на доверието към съюза. Това сигурно е свързано с бавното измъкване от икономическата криза, колкото и неубедително и неравномерно да е то. Донякъде обаче процесът се дължи и на форсираното преосмисляне на европейския процес в немалко общества. Нещо подобно се случва във Великобритания, където обратно на електоралната сила на Партията на независимостта нараства подкрепата за оставането на страната в ЕС. Доминиращата доскоро група на неутралните бе принудена от кризата и обстоятелствата да заеме позиция в острото противопоставяне за бъдещето на страната и в момента съотношението е 51 % на 37% в полза на членството.


Друг важен факт е, че нарастването на подкрепата за по-крайните партии все пак е неравномерно разпределено и в него с много висок относителен дял доминират Франция, Великобритания и Италия. Вярно е, че това са ключови страни за съюза, но пък и трите партии навлизат в политическия mainstream и частично започват да омекотяват някои позиции. Друга нелоша новина е, че имаме вече примери на частично овладяване на по-крайни партии (Холандия и Финландия) с доста интересни контрастратегии. Това ясно показва съществуването на начини за неутрализиране на подобни протестни вълни.


Европейските политици имат нелека задача. Трябва да "постигнат повече с по-малко", да направят съюза полезен за "големите неща", без да се намесва за малките, да генерират растеж с по-малък бюджет, да го направят по-ефективен и полезен, без да интервенират твърде дълбоко, да направят Европа по-успешна и влиятелна в света, без да интегрират безогледно. С повечко политически страх може и да успеят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 796 Неутрално

  През последните месеци започнаха да излизат множество изследвания, които показват постепенно връщане на доверието към съюза.
  =====================================
  Даааа, най-вече в Обединеното Кралство. Треперете, че ако Англия повлече крак, бъдещето на този измислен съюз въобще няма да е сигурно.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Крайни и популистки партии винаги ще има. Но когато влязат във властта и властта влезе в тях красивите обещания и революционния плам се забравят. А избирателите на тези партии си остават излъгани. Тези избиратели в Европа са всъщност бивши избиратели на левицата, които са недоволни от нея. Европейската левица от години е в кома и няма изгледи това да се промени ( то с лидери като Станишев и умове като Лаверн няма и как да стане). Така че нищо страшно не се е случило.
  Обединеното Кралство може да излезе от ЕС, но скоро пък Шотландия може да излезе от Обединеното Кралство. А излизането си има и цена и една умалена Англия ще я плати. И това политиците го знаят, просто сега вдигат пушилка ,за да се харесат на евро-скептиците.

 4. 4 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Даа всички са предупредени за всичко. Ама за едно нещо не са предупредени, че идва компютърната революция. Революция която ще изхвърли на улицата стотици милиони безработни.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2189 Весело

  "... да генерират растеж с по-малък бюджет, да го направят по-ефективен и полезен, без да интервенират твърде дълбоко, да направят Европа по-успешна и влиятелна в света, без да интегрират безогледно."

  Как според автора това може да се получи с един безогледен федералист като Юнкер, отговор не щеме.

 6. 6 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 938 Любопитно

  До коментар [#3] от "drake":

  Съгласен съм и съм на същото мнение, като мога да добавя, че популистите, получавайки власт се пукат като балони, защото не знаят как да я използват, поради ограничения си мироглед.
  Колкото до техните избиратели - те са поколението, което трябва да изчакаме да си отиде, няма друго решение.След 20 години картината ще бъде ужастна за тях.

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 7. 7 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#6] от "Колаборационист":

  След 20 години не знаем какво ще бъде. Популистки партии винаги ще има защото в момента има загубено поколение млади хора в Европа тъй като младежката безработица е много висока. Има и застаряване на населението , а това води до повече имигранти. А това води до конфликти. Но няма как популистките партии да предложат нещо смислено. Ще ми е много интересно примерно да видя Марин Льо Пен във Франция да говори за излизане от ЕС и с това отиват и субсидиите на фермерите, които са свикнали да ги получават. Просто в Европа ще се редуват поредици от "спасители" ,които обаче никога няма да достигнат властта. Ще свикнем с тях, те ще свикнат с властта. Просто политиката ще е по-шарена и забавна ( или тъжно-забавна).

 8. 8 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Взаимоотношенията между бедните и богатите страни членки на ЕС донякъде напомня за процеса на колективизация и създаването на ТКЗС-та. И тогава по-заможните са се дърпали. Човешката психика си е все същата. А кооперативната крава е била по-мършава от частната.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  Авторът се опитва витиевато да ни обясни две неща , които ние и без това добре знаем от собствения си балкански опит: 1) Пари и сила няма, трябва да се действа; 2) Лесно е да направиш от яйца омлет, но в момента Европа трябва да направи от омлета яйца.
  А по въпроса за федерализма на Юнкер важи поговорката за интереса и феса.

 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 868 Весело

  Има нещо сбъркано в ЕС!

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Как може с толкова думи да не се каже нищо? Този е гений!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на Бий ма- обичам та!
  Бий ма- обичам та!
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#4:"сидер"]Ама за едно нещо не са предупредени, че идва компютърната революция. Революция която ще изхвърли на улицата стотици милиони безработни. [/quote]
  Че това, да не е някаква новост? Още от зората си Капитализма прави точно това. Спомнете си за "лудитите" в Англия!

  Да не говорим, че това тече в пълна сила с настъпването на автоматизацията и роботиката след ВСВ.

  Чакай, има още! Neo-Luddism:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Neo-Luddism

  По време на Соца беше + , защото освобождаваше работна ръка, от която скъпата ни Родина имаше нужда!

  http://goo.gl/brk7v3 http://goo.gl/0yrbTt http://goo.gl/mzyODi
 13. 13 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Европейският съюз на тоя етап сякаш е поел по пътя, по който мина Съветският. И там все се говореше за перестройка, но никой не знаеше откъде да я започне, без да бутне досега построеното. Няма как да стане Брюксел да реформира сам себе си. Такова чудо историята не познава. Така че ЕС трябва да се промени радикално, но за съжаление това ще се случи под влияние на фактори, за които най-малкото може да се каже, че са положителни: национализъм и популизъм.

 14. 14 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Следваща вълна на икономическа криза /а такава ще има/ ще прелее и без това пълната чаша търпение на някои държави.
  Не е ясно, кое е по-лошо -евентуално напускане на Великобритания - дух, сърце и история на Европа, или оставането й под условие с преференции, които обезсмислят основните принципи, пропагандирани чрез съюза.
  И в двата случая ЕС вече няма да бъде това, за което бе обявено

 15. 15 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#10:"SSmart"]Има нещо сбъркано в ЕС! [/quote]
  То рано или късно ще излезе наяве. За сега обаче управляващите приспиват народите си със сладки приказки и обещания за по добър живот. Това е част от Новият Световен Ред и световното правителство, бе хора!
  Не съм параноик. Просто това е истината.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#8] от "Скромност Станишева":


  [quote#8:"Скромност Станишева"]А кооперативната крава е била по-мършава от частната.[/quote]
  Виждал ли си крава? Не бъркаш вол с крава, нали?! Познаваш ги по рогата

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#14] от "Слав": ЕС вече няма да бъде това, за което бе обявено "

  -Именно.Големите държави ще загубят интерес да го издържат,а слабите не ще могат да получават очаквания ресурс и ще последва логичното-създаване на отделни кръгове на интереси.

 19. 19 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  „Съюзът обаче има пъстра карта на недоволствата и клопки, с които ще трябва да се справя...“
  Изглежда, че има проблем със Европейския социален модел.
  Първо, спрямо датата на подписването на Договора за Икономическа Общност от 1957 за Франция, Германия, Италия и страните от Бенелюкс, социалния модел засяга: трудова заетост, подобряване условия на живот, социална протекция, социален диалог и борба срещу социалното изключване. Но спрямо 28те държави от ЕС, днес, Европейски социален модел няма. Изследователи от Международния Колеж за териториални науки доказва пред Нувел Обсерватьор, че социалния модел за отделните държави в ЕС е различен.
  Така например, процента на социалните нужди на отделните държави членки е по-висок от процента на публичните услуги в добавената брутна стойност, и е различен за отделните държави.
  Второ, има проблем и с Европейския модел за държава.
  Спрямо Договора от Маастрихт от 1992, формирането на Европейски пазар изисква дебат за социалното измерение на европейската конструкция. Това изисква разширяване на общностните компетенции. Проблемът е с конвергенцията и установяване на Европейски модел за държава. Европейската хетерогенност не може да се приравни с разширенията и всяка държава прави собствен модел (либерален или универсален). Така се създават ансамбли: Северна Европа-силна държава, дванадесет стари членки-умерено силна държава, новите членки- дискретно заявена държава.
  Социалните неравенства и бедността нарастват от Север на Юг, но и от стари членки към нови.
  Недоверието в ЕС се засилва, след кризата от 2008. От категориите на социалния модел от 1958, само 10% от гражданите асоциират Европейския социален проект със социална протекция при следното разделение: 6% в Обединеното Кралство, 13% във Финландия срещу 21% във България(по данни на Евробарометър). Някои Европейски граждани отхвърлят намеса на ЕС в социалната област, а други считат, че ЕС не прави достатъчно.
  Само 14% асоциират ЕС с идеята за икономически просперитет, 48% с мира и 25% със свободата на движение.
  Евроскептицизмът е там, в социалното и икономическо измерение.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "Правителства вече могат да губят национални избори заради това, което правят или не в своята европейска политика."
  Ето това трябва да разберат в България.Българските политици решиха,че ще правят каквото си искат,без да се съобразяват с това,което вече сме поели като ангажимент.Че искаме европейските пари,но не и европейските правила.И ще продължават да губят.

 21. 21 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 942 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]че ако Англия повлече крак, бъдещето на този измислен съюз въобще няма да е сигурно.[/quote]
  за Англия не се безпокой, англичаните си знаят интереса. Гледай нас да не изгонят, че някои в ЕС ще си отдъхнат.
  Но на нас лошо ни се пише. Безвизовите пътувания и далавери - финиш!

 22. 22 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  То, че има нещо сбъркано в ЕС е ясно.Ама кажете ми къде няма нещо сбъркано.В Путинова Русия ли? Или в далечния изток, в Китай, Индия да не са цъфнали и вързали а?Арабелите живеят като в 16 век, като изключим кралете и диктаторите им.Южна америка е половината дрога и гета.За Африка няма да говорим.

  Добре се живее в ЕС и САЩ, това е цивилизования свят.На така наречените евроскептици, като не им харесва, да ходят в Русия, Африка, Азия.Ние сме европейска държава с европейски ценности от както Цар Борис ни е покръстил.

  The things you own end up owning you
 23. 23 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За да съществува ЕС трябва да преодолее тоталната си зависимост от САЩ в политически и военнен смисъл! Като васалска организация на чичко Сам нямаме никакво бъдеще!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 24. 24 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Възприемам така наречените крайни/популисти като полезен коректив за ЕС, че много се бяха отпуснали и измързеливили управляващите го. Така възприемам и казуса "Украйна", и врътките на кремълското джудже. Като крайно необходимия остен, който да накара ЕС да се стресне и да оптимизира вътрешните и най-паче - външните си дела (Русия, бежанци).

  'Let light surround you' Dream Theater
 25. 25 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А името "евроскептици", упорито налагано, най-вече от рублоядците, е неточно: тези хора не са срещу ЕС, а за промени в него, и според мен повечето са за добро.

  'Let light surround you' Dream Theater
 26. 26 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#25] от "ariel28":

  Така е... истинските евроскептици вероятно се броят на пръсти. Повечето не харесват някои детайли, но не са срещу идеята. Едни не харесват централизацията, други бюрокрацията, трети държат на националната държава, но почти всички осъзнават, че Европа е най-доброто което имат и няма алтернатива. И искат да променят едно или друго, но не и да се разпадне ЕС. А рублоядите се опитват да се възползват от противоречията и се хващат за всеки удобен повод. Последния беше Кончита Вурст, представяха я едва ли не за олицетворение на Европа и "искате ли Европа или искате да сте нормални". И аз не каресвам Кончита, но е от ясно по ясно, че Европа е за предпочитане пред всяка една друга алтернатива. Още повече пред някоя подмолна, аморална, корумпирана и недемократична сатрапия.

  Няма шики-мики.
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Даааа, най-вече в Обединеното Кралство. Треперете, че ако Англия повлече крак, бъдещето на този измислен съюз въобще няма да е сигурно.[/quote]

  Англия ще бъде последната държава, която би напуснала ЕС. Има много интереси. Търговийка за милиарди паундове.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#23:"Милена ->"]Като васалска организация на чичко Сам нямаме никакво бъдеще![/quote]

  Нали ни искате в ЕАС?

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 958 Неутрално

  повечето европейци търсят причина за проблемите си навън - ЕС, имигрантите, глобализацията. хващат се на илюзията подхранена от националистическите партии, че като се изолират от ЕС и от останалият свят (глобализацията) ще се върне идиличното минало. самоизолацията е началото на края на всяка една цивилизация.
  ЕС в най-добрият случай ще бъде в застой, а по-вероятно е икономическата и политическата му сила да намалява за сметка на САЩ и най-вече Азия.

  Истината ни прави свободни.
 30. 30 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#26] от "Квадрат или кръгче... това е въпросът":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK