От блоговете: Избори през есента и широка коалиция или удар в стената

Премиерът Пламен Орешарски (вдясно) и лидерът на ДПС Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Премиерът Пламен Орешарски (вдясно) и лидерът на ДПС Лютви МестанПрепубликуваме текста на Илиан Василев от неговия блог "Писано и казано". Акцентите са на "Дневник". 


Не съм изненадан от резултатите от вота на недоверие. Дори не смятам, че си струва да се коментират.


Миналата година прогнозирах, че въпреки, че ценя хората в това правителство и вероятно много от тях имат достатъчен капацитет да свършат добра работа, те нямат оперативния простор и политическата подкрепа за да проведат реформи. Година по-късно нищо не се е променило и нищо значимо не е свършено като реформаторско действие.
Шансовете година по-късно при още по-ниско и на практика отсъстващо обществено доверие правителство да може да стори нещо значимо клонят към нулата.


Това, което ме тревожи, че изглежда никой не забелязва, че се намираме в някакъв брежневски тип застой и управленско самодоволство, в който освен политическа целесъобразност няма място за нищо никакво логично и за разумно съждение.


Задава се огромно цунами, което може да помете години на саможертви и усилия на българския народ


и на редица правителства за да се укрепи държавата след краха от 1997 година, Държим се като на пътници на "Титаник" - поръчваме шампанско и хайвер и говорим за нуждата от "допълнителни" анализи.


Затова направо.


1. Това правителство и Парламент няма да паднат сами нито сега, нито по-късно през тази година - корпоративният контрол върху тях е прекалено силен за да позволи разпадането на Парламента без нов договор, който да му гарантира интересите на задкулисието. Политиката вече не е нищо друго освен бизнес проект. Проблемът на този корпоративен интерес е, че той паразитира върху държавния бюджет и способността да контролира финансови потоци от държавните дружества или чрез държавата. А те вече не са в състояние да генерират устойчиви постъпления. Нали не се заблуждаваме, че някой иска да укрепи държавните дружества в енергетика за алтруистичната цел да спечелят потребителите, а не за да продължават да ги източват?


2. Без стартирал "Южен поток", същият този корпоративен интерес не може да компенсира загубата на приходи и постъпления и от вътрешни източници да премине към външни такива - вагоните с пари, които се чакат от изток. Тези близо 2 милиарда евро корупционна възглавница в проекта "Южен поток" са основния детерминант в политическия процес у нас - те определиха свалянето на правителството на Бойко Борисов. Те определят и необходимостта от задържането на всяка цена на власт на това правителство. Очаквайте навлизането на руски корпоративни спонсори в българския футбол, за да гарантиран нови лостове за обществено въздействие. Не случайно т.н. "собственици" на клубове са сред най-активните лобисти на "Южен поток" и на интересите на "Газпром".


3. Европейската Комисия, колкото и да се опитва да контролира процеса, не може да наложи подмяна на правителство в нито една страна членка, особено ако няма достатъчно устойчиви и силни вътрешни процеси. Формално тя не може да спре "Южен поток", освен ако не приложи радикални мерки като разшири сферата на санкциите до степен, която да направи невъзможна реализацията на проекта "Южен поток". Тактиката на това правителство и на "Газпром" е да поставят комисията пред свършен факт, да печелят време, да създават впечатление, че всичко е съгласувано и в реда на нещата. За Тимченко и за избраните български изпълнители на проекта няма никакво значение каква е неговата икономика или дали има възвръщаемост на средствата щом Кремъл плаща. Главното е да си получат парите, съответно да ги преразпределят към стоящите зад тях политически и бизнес олигарси в България и Русия.


4. Вървим с бодра стъпка към неконтролиран срив - единствената причина това да не е видно с просто око е, че няма единен консолидиран финансов баланс на активите на държавата, в това число и в енергийните дружества. Само те могат да хванат декапитализацията и срива в стойността на публичните активи и особено на активите в енергетиката. Сривът в енергетика ще дръпне надолу и свързаните активи в икономиката, в банките и финансите. 


5. Това е тиха ерозия на валутния борд отвътре, която също трудно се регистрира ако гледаме чисто финансовите баланси на борда. Но ерозията му върви по линия на тоталната декапитализация в икономиката, отлива на чуждестранни инвестиции, затруднения в изпълнение на приходната част в бюджета, устойчиви нива на безработицата, свиването на износа и неизбежния срив в търговския и особено в платежния баланс и най-вече гледайте състоянието на банките. Вижте бягството на човешки капитал и квалификация през граница, тоталното оголване откъм кадри на критични сектори като здравеопазването, образованието, индустрията. Обърнете внимание на влошената прогноза за продажби и приходи, която срива оценката на активите в енергетиката и икономиката като цяло.


Защото валутния борд не отразява само макроравнището на финансовата политика, но е и огледално отражение на състоянието на икономиката. Няма как да има устойчив валутен борд върху деградираща икономическа структура - поне не в средносрочен план. България не е Гърция за да ни се притекат на помощ. Не е достатъчно само валутните резерви да покриват паричното обръщение, особено ако то не расте с динамични темпове - защото е важно и на какво равнище се реализира това съответствие..


БНБ може и да не отпуска кредити на правителството, но то само си емитира дълг колкото и както иска, за да покрие всякакви свои дефицити и предишни дългове. Нещо като Понзи схема, вземаме нови дългове за да покрием стари плюс малко отгоре за да покрие текущи нужди, следващия път малко повече и така необратимо нагоре. Напомням на ентусиазираните, че може публичния ни външен дълг да не е висок, но съвокупно с частния външен дълг България се намира в червената зона и предверието на "ада". Стойността на публичните активи, особено в енергетиката се срива - само в БЕХ сривът в капитализацията е най-малкото няколко милиарда лева и единствената причина това да не се забелязва, че дружествата не са публично листване и информацията за състоянието му е затворена между принципала и корпорациите. Масажират се счетоводни баланси и най-вече се отлага или манипулира бизнес оценката на активи въз основа на реалните перспективи за бъдещи приходи на съответните дружества. А тя е - свити и несигурни приходи при нарастваща междуфирмена задлъжнялост и изчезване на ликвидността от системата. При неизбежната либерализация нашите енергийни дружества просто ще потънат и ги чака приватизация за лев.. В добрия случай.


Има два варианта за изход от кризата - първият, който


на този етап е по-вероятен - е сценарият "удар в стената"


- срив в енергетиката и здравеопазването, който ще повлече и другите сфери. С тази политика в енергетиката няма никакъв шанс да се избегнат тежки и скъпи арбитражи, които с голяма доза вероятност ще натоварят бюджета при бъдещи правителства със стотици милиони евра плащания. Политическите сили не могат да се разберат за управляем изход от кризата, системата се разпада и започваме отново от нулата. Както през 1997 година.


Другият е контролиран и солидарен изход, т.е. управляем  процес


в който се терапират крайните и екстремни прояви на кризата. Но политиците трябва да проявят минимален инстинкт за самосъхранение, защото при първия вариант "колапс" мнозина от тях ще останат за дълго или окончателно на резерванта скамейка на историята. Следователно трябват нови избори и нова по-широка обществена легитимност, дори нетрадиционни коалиции и най-вече управленци с капацитет и обществено доверие.


Тъй като това правителство и този Парламент сами няма да си отидат - единственият вариант за случване на този сценарий е сваляне на правителството чрез уличен натиск и парламентарни избори през есента. Така, че изборът си остава пак наш - оставаме у дома, или излизаме на улицата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Какви мащабни реформи мечтаете г-н Василев,когато всичко се блокира.Искахме АЕЦ"Белене"-казаха, не може.Поискахме "Южен Поток" да строим бързо-и пак "не може".И какво, може, в неможенето?

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Напомням на ентусиазираните, че може публичния ни външен дълг да не е висок, но съвокупно с частния външен дълг България се намира в червената зона и предверието на "ада".
  ===================================

  Интересна статия. Струва си да бъде прочетена.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#1:"xalikarans"]Искахме АЕЦ"Белене"-казаха, не може.Поискахме "Южен Поток" да строим бързо-и пак "не може".[/quote]

  Ама много искате, бе =) Що не си ги строите в Новоросийск, а се бутате в България да ги строите?

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#3] от "404":


  [quote#3:"404"]Ама много искате, бе [/quote]
  И какво ще строите,офис под наем и ще правите оборот 10 милиона долара за да ви забележи някоя компания като Qualcomm,нооо тя казва засега сме набелязали само една,в Източна Европа,другите не ни са интересни

 5. 5 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  Първо, ще се постараем да върнем морала, достойнството, уважението и други подобни качества, които целенасочено се затриват от посткомунистите.

  След това - наблягаме на работа. Работа, а не далаверки, шумкарсто, лицемерие и кражби.

  Чак след това ще мислим какво да строим
  Поздрави.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#1:"xalikarans"]Какви мащабни реформи мечтаете г-н Василев,когато всичко се блокира.Искахме АЕЦ"Белене"-казаха, не може.Поискахме "Южен Поток" да строим бързо-и пак "не може".И какво, може, в неможенето? [/quote]

  Къде точно виждате реформите в ненужни мегаломански проекти със съмнителна ефективност и още по-съмнителни цена и финансиране?! Реформите никой не ги блокира, но и никой не сме е да ги бутне, щотото ще му отиде електората 15-15...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  "Тези близо 2 милиарда евро корупционна възглавница в проекта "Южен поток" са основния детерминант в политическия процес у нас..."

  Четете внимателно, човекът знае какво говори!!!

  Майцепродавците са готови цяла България да загине и се върне назад в Жан-Виденовите времена, само и само да си поделят въпросната "корупционна възглавница"; те вече си имат разработен изходни стратегии и тези пари нямат намерение да ги харчат тук, в страната.. Затова правителството трябва да падне, преди да са ни заровили до шия в дългове, които да плащат нашите деца и внуци с инфлационни левчета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Свеж мозък. Респект!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#6:"др. Иванов"]Рано-рано докараха вестниците от паралелната вселена! Всуе![/quote]

  Коя е паралелната вселена, старшина? Тази, в която Станишев отново спечели изборите ли? Ти зачеркна ли кръгче № 15?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Гневно

  къв удар в стената, кви 5 лева?
  Тази година не тъй злощастната Румъния намали на половина зелените сертификати за ВЕИ-тата!
  Полша преди много години предоговори цената на техните частни ТЕЦ-Марица 1 & 3!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#7:"FvH"]... ненужни мегаломански проекти със съмнителна ефективност... [/quote]

  Изобщо не е съмнителна даже. От въпросните мегаломански проекти много довчерашни голтаци ще станат милиардери и мултимилионери и ще се изнесат в Москва, Ленинград, Хабаровск и Сочи ... ъъ, пардон, исках да кажа в Лондон, Тоскана, Кейптаун и Майорка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  От какъв зор "Избори през есента и широка коалиция или удар в стената"?? Защото на някой му се иска ли? Смешки ...
  # В Парламента Няма заинтересовани от избори - ГЕРБ никога повече няма да има 97 депутати, а другите БСП, Атака и дори ДПС губят ..
  # Широка коалиция (???) ... е възможна, ама ПОСЛЕ и ГЕРБ, и БСП ще ядат негативи ... и идва Бареков като първа сила = много лош вариант.
  & ГЕРБ искат ВЛАСТ на всяка цена и веднага ... Нека втаса във фризера като опозиция и 2017 = Умната

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  При избори есента могат да влязат = ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, РБ, АБВ, Атака, НФСБ, нищо чудно и БКП (някаква левица по-лява от БСП) = става МАЗАЛО

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 415 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"]Майцепродавците са готови цяла България да загине и се върне назад в Жан-Виденовите времена, само и само да си поделят въпросната "корупционна възглавница"[/quote]
  Струва ми се, че се играе по на едро- декапитализация на държавата и 40 милиарда депозити ... а 2+2=???

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 17. 17 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Искахме АЕЦ"Белене"-казаха, не може.Поискахме "Южен Поток" да строим бързо[/quote]

  Аз ТВЪРДО НЕ УЧАСТВАМ в мн.ч. на това искане.
  Твърдо НЕ!

  the more we learn, the more we die...
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Твърде черни краски и мисля, е автора пресилва нещата. Има един фактор, който той не отчита: нашите комундери са изключително ТЪПИ, с всички произтичащи от това обстоятелства.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Допустимо е ново управление на широка коалиция,която ще осигури подкрепа на един определено експертен кабинет,без политическа намеса в работата му,само в изгода за хората и държавата.Добър вариант ще бъде избор на премиер отново Орешарски,защото в момента няма по-изявен експерт в държавата,той вече се ориентира в ситуацията и в банката кадри и би могъл да състави добър кабинет,без политическа пристрастност.
  Самостоятелно управление на ГЕРБ и особено на Боко,доказал лабилност,непостоянство,липса на капацитет и поддаващ се на влияние и корупция,ще бъде пагубно за България.

 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Гневно

  Стига приказки, а да се вдигнем и ометем самозабравилата се червенобесепарска -синьодепесарска -черноатакистка сган!

 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какъв аналоз, каква истерия, какъв грандиозен шаманизъм без никакви конкретни факти! Този анализ струва толкова, колкото и амализоте на генерал бащицата за състоянието на икономиката. Човек дори се чуди от къде да започне да го коментира! Мантра след мантра, небивалица до небивалица, изобщо пълна пародия на анализ, която дори не си задлужава да се коментира задълбочено...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тази година няма да има предсрочни избори. Точка!
  Даже умните и красивите да изкарат два бели рояла на площада И вувузелите да не забравят!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 23. 23 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 664 Весело

  Илиан Василев : "Политиката вече не е нищо друго освен бизнес проект."

  Преди повече от една година, на въпроса на съфорумец: "А какво са партиите тогава, питам?" отговорих така:

  2029
  20 мар, 2013
  До коментар [#8] от "Христомир Йорданов":
  Уви, у нас те се превърнаха в бизнес. Просто бизнес. При това един от най-печелившите. И почти не виждам изключения от партиите в последните 23 години. И като че ли най-яркия пример е т.н. НДСВ.

 24. 24 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Надявам се да не досадя, само още един пост от 2013:
  2029
  14 апр, 2013
  Съмнявам се, мат'риала е един и същ. Не познавам един читав който да е влязал в политиката. Всъщност няма политика, у нас тя се припокрива с бизнес. Има равенство между "политически проект" и "бизнес проект".

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#17] от "v_vendeta": " Аз ТВЪРДО НЕ УЧАСТВАМ в мн.ч"
  След Референдума НАРОДА реши да се строи АЕЦ Беляне и за това вече може да се говори само в множествено число ... = АЕЦ Беляне ще го има само политиците да се разберат за комисионите ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  До коментар [#14] от "dark'star":

  Туй Баце Боце най го устройва !
  112-116 депутата заедно с РБ и кабинет на малцинството (както си беше кабинет на малц. и при предишното управление) - БСП/ДПС + евентуално АТАКА пак ще имат по малко - трябва да прибавят и Бюрека,че и АБВ , но тогава ФРОНТА отива в другия лагер !!

  Те тогава такъв остен за слонове ще начука на левичарската (олигархическа) гмеж , че ще се помни години !!!

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#25:"dark'star"]След Референдума НАРОДА реши да се строи АЕЦ Беляне и за това вече може да се говори само в множествено число ...[/quote]

  Лъжецо нагъл, референдумът беше НЕВАЛИДЕН, защото в него участваха по-малко граждани, отколкото бяха подписали петицията за референдум. Никой не обяви резултатите от него за валидни, никой не го призна. Ако ти се смяташ за народа, потърси квалифицирана помощ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Най притеснителното за мен е, че ги гледаме как рушат тихо и не правим нищо ... Ако борда падне, най бедните ще пострадат най много ... Пак ли Костов ще е виновен?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 29. 29 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Разстроено

  [quote#1:"xalikarans"]И какво, може, в неможенето?[/quote]

  Ще съм благодарен някой да ми обясни що за изтърсак е този ксалинекъв? Обърква ме това напълно неадекватно неможене и се чудя да се дразня или да съчувствам на ощетен от съдбата. Ако е част от програма "Няма неравностойни, има различно способни!" да знам. Щото и галериите му са мани, мани.

  Navigare Necesse Est
 30. 30 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#15:"Rage Against"]До коментар [#1] от "xalikarans":

  значи след всиките ти галерийки, гримирани коментари и привидно културно поведение, все пак се оказа червена бабичка, а?

  някоя пирговица, или кривогледа осъждана пачавра като нейната уродлива нецелувана жаба - Латерна Достен...

  сега няма ли да се оплачеш, че искаме да станем и космическа сила, но ни забраняват?!?

  ОСТАВКА ![/quote]


  цитирам поради значимостта и да не би да изчезне.

  Navigare Necesse Est
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#26] от "SS":
  112-116 е спекулация на база Евроизбори ...
  При парламентарниизбори с праг 4 % влизат доста партии (ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, РБ, АБВ, Атака, НФСБ+ ?) ... няма начин ГЕРБ + РБ да имат повече от сега
  Вземак молива и смятай ... хич не е весело за БГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Весело

  До коментар [#27] от "Norman Granz": " Лъжецо нагъл, референдумът беше НЕВАЛИДЕН"
  Не го рещаваш ти *кефи ме как се тръшкаш

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":

  А мен ме кефи как се кефиш на невежеството си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 630 Любопитно

  Държавата е в състояние на свободно падане. Краде се като за последно. Валутният борд е пътник. Някои хора ми се смееха когато го писах това преди 6 месеца. ЕК има достатъчно лостове да спре самозабравилите се рубло-експерти, включително и със спиране финансирането по европрогрмите. Единственият изход са избори и референдум през септември. В противен случай спестяванията във валута, далеч от българските банки.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#33:"Позитаник потъна"]А мен ме кефи как се кефиш на невежеството си.[/quote]

  Тоя човечец е обхванат от злоба, защото с падането на комунизма е рухнал целият му познат свят - при соца е бил на копанята, а от 20+ години е безработен, ненужен, оскотял, няма никакви продаваеми умения. Сега живее с някакви напразни надежди за световен реванш, който ще дойде от ... новия СССР, Виетнам, Китай; за някакво ръзраждане на световната комунистическа система, за да може и той да намаже нещо в калабалъка.

  През това време нормалните хора се адаптират, бачкат, изкарват пари...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Римляните казвали "Vae victis" или „Горко на победените!“.
  След тези избори, аз не можах да разбера, кои са победителите и кои са победените. Затова не мога да се зарадвам, но като че ли имам повече основание да скърбя, понеже за един народ, по-лошо от политическата мъгла - няма!!!!!

 38. 38 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#36:"The sphere"]а най ми прилича на московски трол ( мАрзилка)[/quote]
  Подсетихте ме, че те до един са "мРазилки", мразещи свободния, демократичен свят, от който България е вече криво-ляво част. Тяхното "Отечество" е на Москва река. Най-гнусните получиха и "медал Отечества"!

  Navigare Necesse Est
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]И какво ще строите,офис под наем...[/quote]
  Ами то бизнесът не е само в енергоносителите бе. Що не почнете да строите фабрики за производство на стоки за износ…?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Любопитно

  [quote#11:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Тази година не тъй злощастната Румъния намали на половина зелените сертификати за ВЕИ-тата! [/quote]
  Абе дрОгаре!
  Какво ще правите, когато свършат въглеродните горива бе? Какъв бизнес ще изнамерите? Май ще ви останат само игралните зали, ролетките и тотото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#37:"Дедо Либен"]Затова не мога да се зарадвам, но като че ли имам повече основание да скърбя, понеже за един народ, по-лошо от политическата мъгла - няма!!!!![/quote]
  Ми то мъглата се разпръсква от победените, та белким не схванем колко са слаби и неподкрепени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#40:"Храбър"]Какво ще правите, когато свършат въглеродните горива бе?[/quote]

  Снощи се върнах от поредно пътуване до Норвегия. Страната с най-големи петролни залежи в Европа залага на електрически коле. За една седмица видях десетки такива (основно Тесла), както и станции за зареждането им.

  Същевременно българските Мурзилки се надяват на съветския петрол да закрепи за вечни времена властта на Путин, за да бият чело на североизток, когато тук стане напечено за червените боклуци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#42:"Norman Granz"]коле[/quote]

  коли

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "... намираме в брежневски тип застой и управленско самодоволство, в който освен политическа целесъобразност, няма място за нищо никакво логично и за разумно съждение."

  Много истински думи. Всичко е доведено единствено да се стои на властовите позиции. Ходят, хилят се като репи и се правят на важни. И при заблудения и не мислещ народ е така "Важно е, че нашите са на власт."

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":
  Ние сме избрали своя път и няма да разрешим разни руски мекерета,като вас,да съсипят всичко,което сме постигнали с кръв,пот и сълзи.Който предпочита руските интереси пред българските,може да се изнася на изток.

 46. 46 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Тези близо 2 милиарда евро- корупционна възглавница в проекта "Южен поток" са основния детерминант в политическия процес у нас - те определиха свалянето на правителството на Бойко Борисов."

  Това трябва да се повтаря често, за да стигне до всички уши!

  " Следователно трябват нови избори и нова по-широка обществена легитимност, дори нетрадиционни коалиции и най-вече управленци с капацитет и обществено доверие."

  С"нетрадиционните"коалиции никак, ама никак не съм съгласен!

  "единственият вариант за случване на този сценарий е сваляне на правителството чрез уличен натиск и парламентарни избори през есента. Така, че изборът си остава пак наш - оставаме у дома, или излизаме на улицата."

  Точно казано!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 47. 47 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Искахме АЕЦ"Белене"-казаха, не може.Поискахме "Южен Поток" [/quote]
  Другарю, кои сте тия дето сте искали.До 15 не мажете да броите с атомни електроцентрали ще се занимавате.Не може!

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 48. 48 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":
  Норман, всеки път когато износителите на петрол се опитват да рекетират цивилизования свят, следва скок на технологиите.
  Иде времето когато ще се освободим от зависимоста от изкопаеми горива.
  Представяш ли си какво ще се случи....

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  [quote#48:"El Chuncho"]Иде времето когато ще се освободим от зависимоста от изкопаеми горива.
  Представяш ли си какво ще се случи...[/quote]

  Живо. Руснаците и арабите около Персийския залив (които са горе-долу на едно и също еволюционно стъпало) ще бъдат единствените изненадани. Айде сега бе, кво стана, ама наистина ли не ни щете вече петролеца, евтино го даваме, кви са тия горивни клетки бе, джанъм, вай-вай-вай-вай....

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Г-н Василев е един от малкото анализатори у нас, които си заслужава да бъдат слушани внимателно. Още един материал на И. Василев, който заслужава да бъде прочетен:
  http://idvassilev.blog.com/2014/02/02/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2/

  Питащите за "конкретни факти", като "fortunes" в коментар 21, ще намерят изобилие от факти в линка, и в блога на Василев. Като например:
  "България разходва около 8 милиарда лева всяка година за внос на суров нефт и природен газ от Русия. Това е близо десет процента от БВП на страната – най-високия като съотношение в ЕС. Не случайно и нашия индекс за енергийна сигурност на страната е най-лошия в континента и вероятно един от най-лошите изобщо в света. Количествата които България потребява като суров нефт и природен газ е възможно да бъдат добити или у нас или с участието на наши компании в чужбина. Това показват прогнозните оценки за ресурсите от конвенционален и неконвенционален нефт и газ на Американския геоложки институт. Дори да не постигнем задоволяване на сто процента, добивът от местни компнии у нас и в чужбина е изключително силен инструмент за увеличаване на националното богатство, за укрепване на външнотърговския и платежен баланс и за икономически растеж. Съдете сами.

  Ако количествата от суров нефт и газ бяха добивани у нас, оставащия сегмент във веригата на добавената стойност щеше да се увеличи с 60% или близо 5 милиарда лева всяка година щяха да ускорят растежа на БВП с допълнителни близо 5-7%, да не говорим за непрекия и индуциран ефект във връзка с увеличената конкурентноспособност на българските стоки и услуги, поради по-евтина цена на електрическата и топлинна енергия и на енергоизточниците."

  Интересно ми е да чуя контрааргументи от форумните експерти.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 51. 51 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Интересна статия. Струва си да бъде прочетена[/quote]

  И добре разбрана.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  Болезнено вярно! Уви! Агонията ще продължи до като не ни харижат на Русия.Никакви предупреждения от ЕС няма да ги спрат,заложено е твърде много.Това правителство им е толкова удобно и по мярка че никога няма да го свалят доброволно.

  klimentm
 53. 53 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 689 Неутрално

  "Проблемът на този корпоративен интерес е, че той паразитира върху държавния бюджет "

  Така е. Назначените капиталисти с куфарчетата и техните млади потомци само това могат. И да изнасят печалбите в чужди банки с цел да закупят още някой имот на Ривиерата. Отдавна се знае, че най-високи печалби носи производството, редом, разбира се, с най-високия риск. Нашите "успели млади мъже" не умеят нито да печелят/произвеждайки/, нито да рискуват/пак произвеждайки/. Затова златната ни земя ще бъде изкупена от китайци и араби, които, произвеждайки с робския труд на местните аборигени, ще изнасят и ще печелят в собствените си страни, а тук ще се радваме на глад и мизерия. Скоро мернах, че 3500 кредитни милионери били загробили България за 20 г. 3500 вероятно ги знаят поименно. Но де ги българските съд и прокуратура? И пак стигнахме до краставицата - докато няма съд и справедливост, никой не може да помогне на България и оредяващите българи.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  [quote#50:"Яна"]Интересно ми е да чуя контрааргументи от форумните експерти.[/quote]

  "Шеврон са бандити а Газпром ангели небесни"
  "По добре да пълним гушата на милиардера Путин
  от колкото джобовете на американците"
  "Ще съсипят природата ни за хилядолетия напред
  което е и главната им цел"
  "Как , земята на дедите ни да дадем в ръцете на тези? Никога!"

  Очаквай само подобни аргументи и нищо друго!

  klimentm
 55. 55 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Напълно съм съгласен с този анализ. Оптимизмът на опозицията за оставка и ДПС-арски шут не е оправдан. Уви, нищо добро не се задава, ако нещата продължат да следват настоящата си логика...

 56. 56 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Потресен съм, прочетох и другия материал, започвам да чета всичко от автора и тогава ще коментирам.
  Лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 57. 57 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#50] от "Яна":

  Аз говоря за настоящия "анализ", а не за някакви други опити за анализ на този анализатор (между другото мазен агент на ДС като много други устати антикомунисти и демократи). Както казах, не знам от къде да започна но нека бодна тук-там. Първо, относно мита за фалиращата държава, която взема ли взема кредити, човек просто трябва да погледне последните аукциони на СРЕДНОСРОЧНИ държавни ценни книжа и постигнатата дходност. Явно частните инвеститори за големи абдали щом не слушат великия анализ на въпродния анализатор. Второ, банкитр, които щели да бъдат повлечени. Банковата система е многи стабилна, с 30 процентно увеличение на печалбите до април в сравнение с миналата година и рекордни депозити които банките буквално се чудят къде да инвестират. Защо не инвестират в реалната икономика е друг дълбок и сложен въпрос, който не е само проблем на БГ. Трето, митът за потъващия валутен борд. Отново никакво използване на факти. Човек само трябва да отвири статистиката на БНБ и всичко става ясно. Хайде, стига толкова, че то и да пиша повече няма как да убедя местните либерали и демократи висши експерти и анализатори, който повтаряттези любими мантри и заклинания.

 58. 58 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Толкова години мъки зи влизане в ЕС и сега тия безродни руБлофили оцапана всичко.

  chavo64
 59. 59 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#50] от "Яна":

  А по въпроса да си добиваме нефт и газ в БГ, няма проблем, но нека въпросният анализатор да убеди обществото, че е по-добре да се превърнем в Южна Дакота на Балканите с хидравлично фракиране и производство на нефт и газ. Най-вероятно вносът на нефт и газ от други страни пак ще бъде по-рентабилен от местното производство, но господинът може да пробва да ни убеди. Все пак е мастит лобист по този въпрос и работата му е точно тази, да убеждава, с думи, мантри, пари, подаръци и т.н.

 60. 60 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#15] от "Rage Against":

  [quote#15:"Rage Against"]все пак се оказа червена бабичка, а? [/quote]

  Бъркаш. Ксали-то не е личност, а поточна линия. Първият коментар под почти всяка статия, независимо от темата е неин. Не участва в спорове, мята най-много 1-2 коментара, колкото да регистрира опорната точка. Участието в спорове и размисли изисква троловете да мислят, а това не е тяхна работа. Очаква се това да прави ръководителя на смяна, ама той да не е слънце, че да огрее навсякъде...

  Показателно е също така, че Ксали е активна по всяко време на денонощието и във всички делници и празници.

 61. 61 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 702 Любопитно

  Идва есен, а след нея - зима ! Балоните със задъдържания ръст на цените на тока и парното, не всички реформи и на бюджета са пред неудържимо спукване ! Тъй че колкото повече се отлагат предсрочните избори, толкова пукотът ще стане по-впечатляващ и очистителен, дай Боже !

 62. 62 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 702 Любопитно

  Идва есен, а след нея - зима ! Балоните със задържания ръст на цените на тока и парното, на куп реформи (в енергетика, здравеопазване, НОИ и т.н) и на бюджета са пред неудържимо спукване ! Тъй че колкото повече се отлагат предсрочните избори, толкова пукотът ще стане по-впечатляващ и по-очистителен, дай Боже !

 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#56] от "chichka":

  Илиан Василев е бил посланик в Русия 2000-2006. В момента работи към фирма за анализ и оценка на стратегически рискове. Има съвсем кратка биография в Уикито.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Илиян_Василев

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#54:"klimentm"]"Как , земята на дедите ни да дадем в ръцете на тези? Никога!" [/quote]

  Хаха, някой си "фортунес" веднага "опредмети" съответната опорна точка .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#64] от "Музар - 10|2":

  Господин Лузар, хайде, да не се обиждаме на "опорни точки", а?

 66. 66 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ситуацията започва поразително да наподобява украинската. Въпросът е доколко Улицата е осъзнала, че интересите й ще бъдат грубо потъпкани, за да скочи. Иначе казано - доколко приличаме на украинците? Или доколко се различаваме от тях, продължавайки да наричаме по инерция "братушки" една чужда сила, която използва посткомунистическото социално пространство, структурирайки го в своя изгода, така, че да прокара Южен Поток.
  Верно е, че кукловодите-рубладжии и руските им господари коварно играят по тактиката на свършените факти. Но с Европейския съюз тази тактика е обречена на провал. Поради една проста причина: в близко бъдеще, след поредния "свършен факт", на Европа ще и писне и ще заяви публично и ултимативно на националните предатели, които ни управляват, следното: "Дотук! При следващия "свършен факт" ще ви изгоним!" След което за управляващата клика няма да има полезен ход. Ако направи следващия "свършен факт", ЕС ще изгони България, а гражданите на България на свой ред ще изгонят с бунт продажната управляваща клика. А ако тази клика даде заден ход и послуша ЕС, то тогава Путин ще ги подпре "отзад" за това че срещу "едни пари" са се врекли във вярност на Кремъл...
  Не е случаен факта, че Станишко иска да избяга в Брюксел. Защото добре знае каква каша забърка...
  Ако Улицата е осъзната, сама ще предотврати последния "свършен факт", колкото се може по-рано. Защото колкото по-късно, толкова по-зле... А ако е прекалено късно, цената може да бъде и една разрушителна гражданска война...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 67. 67 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Споменаваш Румъния и Полша, само дето нищо не казваш, че и в двете Шеврон сондира и скоро ще започне на място да задоволява нуждите от газ, без нужда от фараонски проекти за тръби. Ако Запада не спре Путин, скоро Русия ще заприлича на огромен октопод, обхванал Северното полукълбо с пипала от тръби.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар - 10|2":
  Чета го в момента. Повечето неща са в блога му:

  http://idvassilev.blogspot.com/
  Въздържам се от коментар, ще трябва време да се осмисли прочетеното. Оценката ми е повече от положителна.
  Отделно е още едно доказателство за това,че Царя наистина е цар на всички българи!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#67] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":

  Аз съм против всички топлофикации! Затворете тези анти-пазарни феодални монополи, които съществуват само в православни държави! И само благодарение на държавната намеса и подкрепа! Те отдаван са фалирали 20 пъти! Всяка година! Тогава да видим колко газ ще купува българия!
  http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg
  погледни глупостите на демокрацията- Козлодуй нон-сот работи под 100% мощност! Централа за 10 млрд евро или 16 млрд $ за нова! И това, за да може ВЕИ-тата на новите демократи от БСП=ГЕРБ=ДПС да работят на 50-торно по-високи цени! На Козлодуй да плащат за "разполагаема мощност, като че ли е високостойностна въглищна централа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Какво по-точно сте поискали Вие? Атомна централа? При положение, че целият свят бавно, но сигурно приключва с атомната енергия Вие искате България да задлъжнее с над 10милиарда евро и да унищожи единственото нещо, от което профитира - природата?! Или може би искате тръби, които да пренасят още 25-30 години суровина, и точно когато тръбата се изплати и можем да започнем нещичко да печелим, кранчето да секне, заради липсата на суровини...За сметка на това, в държавата няма нито една възможност за създаване на иновации, от които много други вече печелят! Няма възможност за алтернативи, но има възможност за идеи, които отдавна не са актуални и могат да ни донесат нови дългове! Мислете и за следващите поколения, защото това, което Вие искате ще направи тези поколения роби на една държава, която не ни е приятел, а завоевател... Те са минали от тук и каквото могат са "освободили" да се чете превзели.... Княжество България е продукт подобен на всички "автономни" републики, които Русия отцепва през вековете... Така че искайте нещо, което е в национален интерес, освен ако не защитавате лично вашия интерес срещу 20-30лв. на ден да защитавате нечия партийна идеология!

 71. 71 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не беше ли така и с мобилните оператори. Монопол на нашите хора колкото се може по-дълго. Докато "мръсникът" Костов сложи край на монопола и ние сега говорим за жълти стотинки. Трябва да докараме на власт следващият "мръсник", който да тури край и на този монопол. И тогава ще има реиндустриализация и без държавна намеса.
  СТАНИ, СТАНИ, ЮНАК БАЛКАНСКИ! ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СУБУДИ!
  СРЕЩУ ТИРАНА ГАЗПРОМСКИ ТИ БЪЛГАРИТЕ ПОВЕДИ!

 72. 72 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Гневно

  [quote#1:"xalikarans"]Искахме АЕЦ"Белене"-казаха, не може.Поискахме "Южен Поток" да строим бързо-и пак "не може".И какво, може, в неможенето?[/quote]

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Точно така "Искахте". Вие комунистите.

  Ние нормалните - не искахме.
  Панимаеш?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 73. 73 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#68:"chichka"]Отделно е още едно доказателство за това,че Царя наистина е цар на всички българи![/quote]

  Точно за Симо-горския нищо подобно не ми минава и между ушите! Просто чета и преценявам написаното от конкретен човек, независимо с чие управление/политика е свързан.

  На мен също ще ми трябва време за осмисляне и преценка (съпоставяне), но за момента виждам в написаното от Илиян Василев много неща, които не се срещат в масовата преса - хартиена и интернетска. Най-важното - виждам наистина анализ, при това в перспектива. А не празнословието на Хара...нек'ъвци (харизановци) или други бг-кашпировци. Прегледах няколко от политико-икономическите му статии - заслужава си да се чете, при това внимателно - с мислене.

  Все пак, като му чета биографията в Уики, изглежда че "капитализира" политическия си опит в чисто професионален аспект - точно като опит, а не като полза.

  (Опс, малко ми е трудно да се изразявам нормално, т.е. без да използвам специфични изрази, които са съвсем не на място за разсъжденията на Василев. Трудно удоволствие.)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 74. 74 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Целта и основната програма на текущото правителство в две брутално точни изречения. "Тези близо 2 милиарда евро корупционна възглавница в проекта "Южен поток" са основния детерминант в политическия процес у нас - те определиха свалянето на правителството на Бойко Борисов. Те определят и необходимостта от задържането на всяка цена на власт на това правителство. " Направо няма какво да се добави. Нужно е да се действа незабавно за да се свалят тия боклуци от власт.

 75. 75 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Не МЕКИЯ електрорат не успя да го дигне доколкото си спомням... Така че за такива малоуймни истиории не ми говорете в МН. Ч. - Вие какво пари ли взимате за реклама?

  www.soundcloud.com/x2805
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#75] от "x2805":
  Доколкото си спомням Референдума беше спечелен (+ 60 % ; - 40 % )за строеж на АЕЦ Беляне с необходимия брой гласове да се предостави възможността за решение на всяко последващо народно събрание да изпълни решението при необходимост и добра оферта. Други въпроси

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Точен и компетентен анализ на ситуацията. Не познавам автора, но го поздравявам, защото днес има нужда от подобни четива. Истината е в последните редове!

 78. 78 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "dark'star":

  абе по принцип нашите си идиоти да ги питаш "искате ли да се присъединим към Съединените Марсиански Щати - пак ще кажат да... Мислете с главата си - къде ще го денете това електричество и за какво Ви е?
  Ние в момента имаме свръхизлишък... ВАШИТЕ другари ще разбият икономиката до степен в коята НЯМА да ни трябва изобщо електричество - те каквото пипнат повече НЕ ПРОИЗВЕЖДА, или ФАЛИРА...

  www.soundcloud.com/x2805
 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#78] от "x2805":
  До сега не е имало случай някой да не може да си продаде ракията или тока ... Клиенти бол. Въведоха някаква такса и цената стана твърде висока. Това са изкуствени пазарни трикове от които аз НЕ разбирам - има си икономисти за това. Двете неща не бива да се смесват. (Никой не иска от икономисти да повишават "косинус Фи" на енергийната система, не е и работа на енергетици да се пъхат в пазарни далавери)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#79] от "dark'star":

  Чукча не читатель, Чукча — писатель - четете и ще се убедите.

  Иначе си стойте и се бийте в гърдите - БУЛГАР, БУЛГАР - АЕЦ, АЕЦ...

  www.soundcloud.com/x2805
 81. 81 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Коплко пъти ви се говори , че и ние можем да ги предоговорим , но ако има пазар на енергията , а не монополизъм!!!

 82. 82 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да , де .
  Извода какув е?
  Избори, но какви?
  Да не се позволи купуване на избори!

  И да спечели една партия , която да си поема отговорността за управлението.
  Д а не се допуска извиване на ръцете на правителство , което работи добре , да се превива под ударите , на крадците. .

 83. 83 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#19:"dedo pepo"]Допустимо е ново управление на широка коалиция,която ще осигури подкрепа на един определено експертен кабинет,без политическа намеса в работата му[/quote]

  Абе хора, престанете да донабивате в пространството разни ДС-клишета... НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО АПОЛИТИЧЕН КАБИНЕТ. Правителството затова е правителство защото прави политики. Настоящето - също! Политиката (реалната) на Орешарски е 1)да защитава руския имперски интерес и 2)да дава възможност на червеното статукво тип Цв. Василев, Пеевски, Ковачки, Манчев и т.н да печелят пари. ТОВА са истински важните им неща, това е смисъла на думичката политика.
  И така погледнато, всяко правителство, което поне малко вкара обществения интерес в уравнението с политиките си ще е много по-добро ЗА НАС, обикновените хора, които нямаме щастието да сме синове и роднини на ЦК-функционери или на Цв. Василев. Това, което не е ясно е дали за 25години се научихме да различаваме собствения си интерес и на негова база да гласуваме. Успяваме в немалка степен, но все още не достатъчно. Необходимо е още съвсем малко усилие, но ако не се намери кой да го положи отиваме в бездната, съвсем по законите на физиката...

 84. 84 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#76] от "dark'star":

  Добре де, след като другарите са на власт една година, един камък не е сложен в БеЛЯНЕ, що не го почната пак.

  Ivanski
 85. 85 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":
  голяма любов към олигархията , голяма любов към лъжата ... Не мислиш ли с глава или си я сменила с чугунено гюле?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 86. 86 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  кой народ .. нещо си се объркал . Едвам прескочиха 20 % избирателна активност и народа в лицето на НС КАЗАХА НЕ ... пак неясно ли тие ...Майната му на този Референдум , защо не схващате ,че в основата на подобни проекти стоят корупция , залог в полза на чужди интереси и нямат нищо общо с "бъдещи ползи за народа"

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#86] от "too_many": ". Едвам прескочиха 20 % избирателна активност и народа в лицето на НС КАЗАХА НЕ ... пак неясно ли тие"
  Референдума за АЕЦ Беляне е редовен
  Народа каза "ДА" на АЕЦ Беляне (+) 60 % ; (-) 40 %
  Тези 20 % са достатъчни всяко следващо Народно събрание да каже "ДА" при добра оферта за АЕЦ
  или при необходимостПак нещо неясно ли ти е?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK