Либерален орел за европейско развитие без цензура и православна солидарност

Либерален орел за европейско развитие без цензура и православна солидарност

© Надежда Чипева, КапиталЕдва ли днес много хора си спомнят легендарната някога партия "Български орел". Единствената причина аз да я помня е, че нейният говорител за кратко ми беше учителка по литература. Колоритна жена, със старателно тупирана гарвановочерна коса, която обичаше да носи фигурални чорапогащници. Нямам представа с какво се занимава днес. Дано да е жива и здрава. Сетих се за нея на път за Бургас по единствената ни напълно готова, но пък и добре наводнена от проливния дъжд магистрала.


В краткото време, през което колата не се преструваше на лодка, имах възможност да наблюдавам (поради липса на нещо по-интересно) крайпътните билбордове. И да се чудя: би ли се идентифицирал Николай Хайтов с НФСБ; само на мен ли отдалеч Волен Сидеров ми прилича на полковник Сандърс от KFC; и други подобни.


В крайна сметка поредицата от слабо свързани помежду си мисли отведе до реплика на Иван Костов от лятото на 2009 г.: "В голямата политиката нещата си имат собствени имена." Твърдение, колкото вярно, толкова и проблематично на територията на България. Тук огромно количество партии нямат собствени имена, а
етикети, които не разкриват нищо за съдържанието


Каква информация, да кажем, ни носи името на останалата в миналото партия "Български орел" или на вече преименуваното "Национално движение Симеон Втори", за ценностите в които вярват? Същия въпрос бихме могли да отнесем и към сравнително скоро възникналото "Синьо единство" – характерно с това, че разделя всяка коалиция, в която се включи; или пък "България без цензура" – чийто лидер шумно обяви желанието си да върне "Народна Република България", неразривна част от която беше именно цензурата?


Може да изглежда глупаво да се съди за нещо или някого въз основа на една-единствена дума. Но ние го правим всеки ден. Често решаваме дали дадена книга ще ни хареса само според заглавието или името на автора. Етикетираме музиката, като я разделяме на стилове и чрез тях се припознаваме или разграничаваме от предпочитанията на другите. Оценяваме продуктите в магазина според опаковката им – ако искаме качествено сирене например, няма да купим това, на което пише "млечен продукт". Политическите етикети също би трябвало да ни помагат бързо да идентифицирме кой е съмишленик и кой – опонент.


Навсякъде по света, разбира се, има партии със странно звучащи имена. Във Великобритания например


"Официалната партия на чудовищно изперкалите откачалки"


се явява на избори от 1963-а чак до 1998 година. Но такива партии като правило не твърдят, че са част от голямата политика и все пак споделят с нея нещо важно – имат собствени имена, а не етикети, предназначени да скрият съдържанието. Партията на чудовищно изперкалите откачалки е пълна точно с такива – с чудовищно изперкали откачалки.


Парадоксът на България е, че партии, претендиращи да са в голямата политика, се самоназовават със "сериозни" имена, които обаче не са им собствени, защото скриват тяхната идентичност.


Ако например някой нарече себе си либерал, по дефиниция това го обозначава като защитник на независимостта на личността и радетел за законови гаранции на индивидуалните права и свободи. Наблюдавайки обаче отношението на ДПС (член на Либералния интернационал и на Европейската либерална демократична и реформистка партия) към собствените му избиратели, можем да изпаднем в недоумение или дори – в "индиферентност на духа". Защото ДПС не мисли с категориите на независимия индивид, а на точно определено, зависимо колективно тяло.


В началото на тази година по повод амнистията преди олимпиадата в Сочи Владимир Путин също се обяви за либерал. Така правят и множеството "либерално-демократични партии" на територията на бившия СССР, които всъщност са единолично-авторитарни образувания. Чак да се замисли човек дали определенията за либерализъм в речниците не са вече остарели. Може би е време да бъдат допълнени с подвариант на


авторитарно-колективистичен "либерализъм"


Добър пример във връзка със закостенелите схващания е още един либерал – Кончита Вурст. Томас Нойвирт, скрит зад този псевдоним, твърди, че не е искал да провокира никого и че целта му е била единствено да "подкрепи идеята за либерализма и разнообразието". Няма причина да не повярваме. Всички внушения, вплетени в името, се потвърждават от външния вид и действията й.


Същото съвпадение между думи и дела например не бихме могли да открием между партия "Атака" и нейната кампания "Православна солидарност". Със самото си заглавие кампанията изключва от солидарността онази една трета от българите, които не смятат себе си за православни. И така напълно подкопава европейската идея за солидарност. Затова впрочем именно в Европа първи стигат до заключението, че политиката и религията, държавата и църквата трябва да са отделени една от друга.


Пак във връзка с "Атака" изненада преди години предизвика изказването на Иван Костов, че партията на Сидеров е "отровна гъба двойник на ДСБ". Едва ли оттогава и до ден днешен някой от избирателите на ДСБ е намерил прилика между себе си и избирател на "Атака". Може би ключът към тази загадка е в значението, влагано от Командира в словосъчетанието "силна България", чиято връзка с "демократи" винаги е била причудлива.


Това, че и съмишленици, и зложелатели наричат Иван Костов "Командира", пък ни отвежда към всеизвестната истина, че


прякорите и ироничните имена съдържат доза истина


– особено тогава, когато етикетите не си вършат работата на верни обозначители. Определено не е случайно, че "Реформаторският блок", съпътстван от почти пълната липса на предложени от него реформи, стана известен като "реаниматорски". Да не говорим, че появата на "Боко Тиквата" като прякор на Бойко Борисов обезсмисля въпроса защо ГЕРБ са по-известни като "гербери", отколкото като "граждани за европейско развитие на България".


Че в България няма "голяма политика" от европейски тип най-ясно личи по това


колко несериозно звучат имената на партиите,
преведени на английски или на френски


Единствено БСП е преводима, без да се натъкне на недоумяващи погледи. Но и тук има мимикрия – зад сериозно звучащото име отново се крие нещо, което не отговаря на дефиницията за "социализъм". Никъде в ЕС няма социалисти, които въвеждат плосък данък и подчиняват икономическата си политика на обслужването на интересите на монополи и олигарси.


Непреводимите имена на партии не са български патент. Но разликите са очевидни. Незаменимо с нищо предимство на световноизвестните партии със странни имена и платформи е, че връзката между името и целите им е неразривна. А и за разлика от нашенските примери те залагат на комичното и почти никога не се вземат насериозно.


Канада например има дълга традиция на сатирични политически партии. А "Партията на носорозите" е една от най-известните сред тях. Тя се сформира през 1963 г. (като оттогава многократно се е саморазпускала и събирала) с обосновката, че политиците също като носорозите са: "дебелокожи, бавно подвижни и не особено интелигентни, но способни на светкавични движения, когато са застрашени". В платформата й са фигурирали: отмяна на закона за гравитацията; анексиране на Съединените щати и Антарктида; както и съхраняване на всички ядрени отпадъци в страната в пленарната зала на Сената, защото "съхраняваме там политически боклуци в продължение на години."


Благодарение на откровеността си освен на популярност такива партии понякога се радват и на изборни успехи. За разлика от българската Бирена партия полската й посестрима (Polska Partia Przyjaciol Piwa или PpPp) успява да спечели 16 парламентарни места на изборите през 1991 г. Кампанията й тогава е основана върху борбата с алкохолизма чрез насърчаване употребата на бира вместо водка. За съжаление впоследствие партията се разделя на Малка бира и Голяма бира, а малко по-късно изневерява на сатиричния си профил и се трансформира в скучната "Полска икономическа програма".


Нищо подобно обаче не прави Якоб Хаугард. Той е датски комик, който през 1976 г. на шега основава "Съюз на осъзнато избягващите работенето елементи" (Union of Conscientiously Work-Shy Elements). Но през 1994 г. се случва нещо наистина смешно – той печели място в националния парламент на Дания. През четирите години в парламента, преди да се пенсионира, Хаугард не успява да постигне всичко, което е обещал -


по-слънчево време, по-хубави коледни подаръци,
както и право на импотентност


но спазва ангажиментите си: да въведе течния шоколад "Nutella" в армейския порцион; да увеличи хлебната дажба за патиците в обществените паркове и да построи обществена тоалетна в парка в Орхус, където е основал партията си.


В обещанията си "Унгарска партия на двуопашатото куче" (Hungarian Two-Tailed Dog Party) не пада по-долу. През 2010 г. нейната платформа включва: два залеза на ден, изграждане на космодрум в средата на Голямата унгарска низина и наводняване с бира на основните пътни артерии на Будапеща по време на почивните дни. Партията поема и ангажимента да сложи жълти гумени патици във всяка локва, която е по-дълбока от пет сантиметра. Пред "Ройтерс" председателят на партията Ковач казва: "Ние наистина не искаме да бъдем кметове. Само удивителни знаци."


Способността да запазваш иронична дистанция дори от себе си е достойна за възхищение, не на последно място, защото разкрива дарбата да познаваш собствените си граници. Нещо на което повечето български политици не са способни. Дори тези, които започват политическата си кариера


с амбицията да бъдат "удивителни знаци"


бързо се главозамайват от получените комплименти. Това, например, се случи с лидера на "Глас народен", Светослав Витков, който дори успя искрено да се разсърди на българите след президентските избори през 2011 год. И провали една от малкото възможности за забавление с политиката без горчивина.


В голямата политика нещата си имат собствени имена, защото думите отпращат към идеи. Когато политиците обличат думите като дреха, която можеш да сменяш спрямо обстоятелствата, те превръщат политиката в аксесоар, чиято единствена функция е да ги направи по-привлекателни за гласоподавателите. Попаднала в такива ръце, политиката се превръща в демодиран фигурален чорапогащник, като онзи, който на времето разкрасяваше масивните крака на говорителката на партия "Български орел".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Партията "Български Орел" наистина беше култова. Както и Кире Либерало от Перник. Както и Йоло Денев , почитател на бог Тангра , единственият политик лежал в затвора. Имаше и Ера-3 и вестник "Нова Ера". Тъй че и ний сме дали нещо на света.
  А като бивш член на Бирената Партия (Партия за Умерен Прогрес в Рамките на Закона /о/) мога да кажа, че девизът и "Чрез светло пиво към светло бъдеще" е много по-смислен от обещанията на хора като Бареков и Сидеров. В партията имаше хляб ( а и бира) , жалко че вече я няма.

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Весело

  Цитат от коментар #0 :"дебелокожи, бавно подвижни и не особено интелигентни, но способни на светкавични движения, когато са застрашени"

  Страхотно описание на политиците, в частност и "нашите"

 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#1] от "drake":

  Цветелин Кънчев също лежа в затвора.

 4. 4 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Току що прегледах даренията на ББЦ. Там има една жена която се казва Мая Методиева от Враца. Същата навремето беше репортер във вестник Конкурент и я изгониха поради некадърност. Та, тази Мая няма 2 стотинки да се прекръсти пък направила дарение за 5000 лева? Явно мустака яко е развързал кесия та за тези избори, а Бареков ще го хванат по бели гащи. Журналистите де, не прокуратурата.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Споняте ли си през 1990 за един с кожено черно яке, който се дереше "500 000 гласа ми стигат!". Как се казваше този?

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "save_knforest":

  Правилно. Макар че той е ...е, добре политик е. Щом Първанов го помилва,за да получи циганските гласове за втория си мандат е политик

 7. 7 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "Позитаник потъна":

  Петър Гогов. Друг класик. Бях забравил за него.

 8. 8 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "Позитаник потъна":

  Петър Гогов.

 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "Звезден мъж":

  Не се коси. Това с даренията е стара схема на мафията за пране на пари. Навремето италианската мафия е правела влогове малко под 10 000 долара ( това е била границата за деклариране на произхода на парите) на името на баби-пенсионерки. Така са разхвърляли парите, а бабите са били италианки и са си мълчали. И така 1000 баби по 10 000 долара , смятай сам.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#5:"Позитаник потъна"]Споняте ли си през 1990 за един с кожено черно яке, който се дереше "500 000 гласа ми стигат!". Как се казваше този?[/quote]
  Да не говорите за Петър Гогов.Той свърши добра работа при посещението на Джеймс Бейкър в България.Беше доведен от специалните служби на срещата да изпълни коронния си скеч,което да убеди държавния секретар че антикомунистите са хора кръвожадни,и затова САЩ ще заложат на Луканов.Хитър ченгесарски номер,въпреки че Петър Гогов пиле не може да заколи.

 11. 11 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Весело

  Невероятна статия , добрата Кончита и лошата Атака :
  "Добър пример във връзка със закостенелите схващания е още един либерал – Кончита Вурст. Томас Нойвирт, скрит зад този псевдоним, твърди, че не е искал да провокира никого и че целта му е била единствено да "подкрепи идеята за либерализма и разнообразието". Няма причина да не повярваме. Всички внушения, вплетени в името, се потвърждават от външния вид и действията й."
  До къде я докарахме Кончита е светлото бъдеще пред нас , да ама не ....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#5] от "Позитаник потъна":"Споняте ли си през 1990 за един с кожено черно яке, който се дереше "500 000 гласа ми стигат!". Как се казваше този?"

  Помним, помним, и други помним! Като един, дето развяваше коженото си палто и филцовата шапка и създаде "Гранатомет за Европейско Развитие на България"!

 13. 13 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Забавно четиво. Началото с махленското описване на прическа и чорапи на някого приминава добрият вкус, но човек не може да надскочи сянката си...Питам се има ли основание да си направим партия "Сиво искърско говедо" след като вече съществува партия на носорозите? Характеристиките са същите, само че нашите се различават и с инат.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 14. 14 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Позитаник потъна":

  Петър Гогов е истински и достоен дисидент, който бе превърнат в палячо от комунистическата пропаганда, с пригласянето на назначените от ДС седесари. На първия голям митинг, някъде 17.11.1989, той извика на микрофоните, че не искаме мъст и кожи по стените, за да не приличаме на комунистите, а телевизиите успяха да изопачат думите му като Искаме кожи по стените. Този човек е лежал в затвора и е доста интелигентен, а такива бяха опасни за сДС и за плана за послушна синьо-червена опозиция.

 15. 15 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 442 Неутрално

  http://vbox7.com/play:5fe3060685
  тук са точните думи, които ДС умело използва, за да ги изкара с точно обратния смисъл. Да се сравнява достоен и изстрадал човек като Петър Гогов с разни егоцентрични клоуни тип Йоло Денев е доста низко.

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Няма как да бъде иначе при капитализма, където "Парица е Царица!" за да докопат кокала много хора са в състояние да ходят на ушите си, освен да си тепират косите и да носят "фигурални" чорапи....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 483 Неутрално

  А каква беше онази, дето скочи с парашут?

 18. 18 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Весело
 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#14:"hhhuuunnn"]Петър Гогов е истински и достоен дисидент, който бе превърнат в палячо от комунистическата пропаганда, с пригласянето на назначените от ДС седесари.[/quote]
  Такъв е,спор няма.КГБ,съвместно с ЦРУ го използваха за плашило,в името на "мирния" преход.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Весело

  Хубава статия ако я погледнеш от правилен ъгъл !
  У нас е време да си направят партия на МАРСИАНЦИТЕ ЛИБЕРТАРИАНЦИ !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Разстроено

  [quote#20:"comandante"]Хубава статия ако я погледнеш от правилен ъгъл ![/quote]
  Ами , свършиха ми блистерите с ясни демократични знаци а без тях не мога си изкривя врата под правилния ъгъл .....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 22. 22 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Юлия Иванчева: статията е пълна с чуждици и езикът ви звучи грозно.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#21:"zmii4e"]Ами , свършиха ми блистерите с ясни демократични знаци[/quote]
  Една от най-малоумните мантри които летят е ,че в радикалната либерастия има нещо демократично !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#22:"Чор"]Юлия Иванчева: статията е пълна с чуждици и езикът ви звучи грозно. [/quote]
  Начетените умници винаги използват сложни термини за простите неща!
  Примерно :
  авторитарно-колективистичен "либерализъм"
  това цепи мрака!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#12] от "batzdravo": Като един, дето развяваше коженото си палто и филцовата шапка и създаде "Гранатомет за Европейско Развитие на България"! "

  -В подходящ случай го заменя с"Говномет...."

 26. 26 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  ""Реформаторският блок", съпътстван от почти пълната липса на предложени от него реформи, стана известен като "реаниматорски". Да не говорим, че появата на "Боко Тиквата" като прякор на Бойко Борисов обезсмисля въпроса защо ГЕРБ са по-известни като "гербери", отколкото като "граждани за европейско развитие на България"."

  Това ми хареса.
  Герберите да се благодарят, че не са наричани с прякора на Патрона си....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 27. 27 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#12:"batzdravo"]"Гранатомет за Европейско Развитие на България"! [/quote]
  Това тълкувание не го бях виждала досега.Много е добро
  Може още малко да се перифразира до - Гранатомет за Еднолична Разсипия на България.И както следва за другите:
  БСП - Борба за Съсипване на Пролетариата.
  ДПС - Доган и Подчиненото му Стадо
  ББЦ - Безкрайния Бареков Цирк и т.н.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Четейки заглавието "Либерален орел за европейско развитие без цензура и православна солидарност", веднага се сещам и за още един съвсем скорошен и пресен, но славен и смешен в претенциозната си простотия орел - дето литна от л@..то

 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#5] от "Позитаник потъна":

  Казваше се Петър Гогов.

 30. 30 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Весело

  [quote#12:"batzdravo"]"Гранатомет за Европейско Развитие на България"![/quote]
  Възможни са разни вариации, като например "Бухалка за европейско развитие на България" - на една голяма "дясна" партия ще й пасне идеално.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Освен известна весела нотка в не дотолкова веселото ежедневие и специално политическото такова, не мога много добре да схвана смисъла и посланието на автора.
  Освен това от приведените примери, както и от литературните примери (Партия на умерения прогрес в рамките на закона на Хашек например ) се вижда че темата е добре "развита" и не мога да разбера дали и защо този опит за някакво обобщение без обобщение или вид преглед е необходим. Съчувствам за тъгата по загубеното чувство на хумор на Светльо Витков, но не съм много искрен и в това и не за друго, а защото има достатъчен брой изкуствено заченати и реално финансирани партии, за разводняване и дори разбиване на нашия вот, за да приветствам и самородните, па били и с чувство за хумор.

 32. 32 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Позитаник потъна":

  Спомняме си, дето един сопол каза, че България му е тясна и вече иска да прави политика сред едни 500 милиона европейски граждани. Тоест, да се чете, да краде парите на Европа.
  И е на път да го направи, след като българите измират или се изселват, а циганите се множат като марокански скакалци.
  Края на приказката е, че когато кърлежите и бълхите така опоскат и обезсилят кучето, то умира.
  А паразитите почват да търсят нов донор.

 33. 33 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Оказа се, че сме имали доста политици от партията на носорога, но и те и ние не сме знаели този факт.

 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Весело

  До коментар [#27] от "Sour Cherry":

  По-добра си от мен! Ама и заглавието цепи мрака!

 35. 35 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За мен остава загадка какво общо има липсата на цензура с откриването на нови работни места за младите хора, но явно доста млади хора имат чувството, че Бареков е млад човек.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2618 Весело

  До коментар [#16] от "boby1945":

  Пък в комунизма, дето "човека на човека е брат" всичко беше за човека, дори и името му знаехме.

 38. 38 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#16] от "boby1945":

  Я поне веднъж да ме светнеш, кое при комунизма бе царица?!

  chavo64
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#38] от "chavo64":

  Всеки случай не само Парицата.... хората не се палеха и не загиваха по улиците само щото някой сбъркал телефонния номер....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#13] от "inadilov":

  Е как пък ти се случи да си номер 13! Ама трябва да си свикнал с неприятности при толкова малко разбиране на това за което се говори...
  Много хубава статия. Ако има още малко такива хора, може и либерална партия да се направи в България. За почуда на населението...

 42. 42 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "boby1945":

  Преживял съм го кАмунизма. Ти още си в него. Добро от него не съм видял. Па ти си дрънкай още....

  chavo64
 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#42] от "chavo64":

  Като не си видял гласувай на референдума за капитализъм.... кой ти пречи....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#43] от "boby1945":

  Бе ти не си редовен явно. Забрави ме номера.,.,

  chavo64
 45. 45 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#41:"take_it_easy"]Е как пък ти се случи да си номер 13![/quote]

  Изобщо не ме плаши номер 13 Ние с черните котки си имаме закачка И фатализма ме отбягва също.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6741 Неутрално

  в България всичко и куцо и сакато си реди за политик - властта е привлекателна .Като гледам сега бюрека как вършее из страната и не мога да се начудя как му се връзват хора на дрънканиците .

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2618 Весело

  До коментар [#39] от "boby1945":

  Вие, дъртите комунисти може и да умирате от глад по центъра на софия. Ние, модерно мислещите хора живеем чудесно по света и у нас.

 48. 48 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 780 Любопитно

  "Определено не е случайно, че "Реформаторският блок", съпътстван от почти пълната липса на предложени от него реформи, стана известен като "реаниматорски"."

  Така ли? Пак всички са маскари, а?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2301 Весело

  Ако говорим с кухненски термини, имаме политически тюрлюгювеч с развалени продукти.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 50. 50 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Поздравления за Юлия Иванчева. Прочетох статията й с истинско удоволствие.
  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK