Избрани от лукавия

Николай Бареков

© Георги Кожухаров

Николай БарековАнализът е публикуван в портала "Култура". Заглавието и вътрешните заглавия са на "Дневник". Оригиналното е "По повод евроизборите".


Макар това да не беше главната "интрига" на току-що отминалите европейски избори, любопитно ми беше колко процента от гласовете на избирателите все пак ще привлече новоизлюпената "партия на Бареков" след небивалите социологически, медийни и всякакви други нейни преекспонирания през последните два-три месеца. Любопитно ми беше да разбера колко пъти една и съща вулгарна политическа игра може да се играе с успех на политическата ни сцена. Оказа се, че изглежда може неопределено много пъти.


Защото "партията на Бареков" не е нищо по-различно
от поредната партия "срещу лошите партии"
поредната партия, която "трябва да измете всички партии". Защото – макар и партия – всъщност тя играе "народа", който партиите измъчват, лъжат, ограбват и който най-сетне трябва "да вземе нещата в ръцете си". Партията на Бареков следователно е за кой ли път партията която-не-е-партия, доколкото всъщност (както съм писал и друг път) това просто трябва да сме "ние", изправили се най-сетне срещу "тях", в режима на типичния посткомунистически български дуализъм.


Ще припомня, че за първи път опит за създаване на такава партия, чиято единствена ("политическа") кауза е да бъде против партиите бе направен чрез вече забравения и твърде анекдотичен, за да свърши работата бивш "холивудски актьор" Жорж Ганчев. Опитът тогава излезе неуспешен. Пробив обаче с неподценимо значение за по-нататъшната ни политическа история бе съдено да извърши на персонаж с напълно различно амплоа. Става дума разбира се за "царя", който – въоръжен с отразената светлина на баща си Борис ІІІ (с успех ликвидирал многопартийната система в България през 1934 г.) се завърна в родината си, за да се опре именно на самия "народ" (с "прословутото му трудолюбие"), т. е. на всички "нас" против "тях" (тогава все още само "сините" и "червените", които разтерзаваха митичното народно единодушие). В резултат от тази операция на власт в страната дойде обаче просто още една – "жълтата" партия, която същият този "народ", който тя трябваше да бъде, измете напълно само след два изборни цикъла. Измете я обаче – и тук бе началото на болестта – като с огромен ентусиазъм качи вместо нея следващата партия-срещу-всички-партии (срещу вече и "червените", и "сините", и "жълтите").


Защото партията на Бойко Борисов в онези първи времена на своя изгрев (също вече забравен) съвсем не беше "новата българска десница" каквато е днес, а втората заклинателка на "народа" срещу измъчилите го "политици". В нейно лице "народът" бе призован на власт този път не от "бялата кост" на династията, а от баткото-закрилник, не от "полувизантиеца" Константих Тих, а от свинаря Ивайло. През цялото време в съперничество с него действаше още един "избавител", воюващ с "политическата класа", който освен с "партиите" се бореше също и с външните врагове на "народа": със загнездилите се в порите му, задушаващи го малцинства и с инсталираните навсякъде около "нас" (с изключение на източната посока) "нови империалисти".


Говоря разбира се за Волен Сидеров и неговия специфичен вариант на анти-партийната партия – "Атака". От миналата година този "вожд" има нещастието да влезе сериозно във властта и – по логиката на "вируса", който бе създал самия него – да се превърне на свой ред в елемент от "политическата класа", от ужасните "те", които лъжат, смучат, разоряват и развращават "нас".


И ето, "народът" за пореден път остана без защита от "тях", остана без партия, която да се бори срещу "партиите", която да го "освободи" от "партиите" (включително от всички онези партии, които вече го бяха освобождавали). Следователно трябваше да се появи Бареков:


четвъртият или петият политик-срещу-политиците,
лидер-срещу-лидерите, партиец-срещу-партийците


Само че този път (и затова казвам, че бях любопитен колко гласове ще спечели четвъртото или петото издание на проекта) играта бе изиграна по толкова откровено идиотски начин, "играчът" бе толкова гротескно несъстоятелен, че онази част от "народа", която за пореден път би трябвало да се въвлече в "мероприятието", следва да представлява за нас истинска и дълбока тревога. Какви собствено трябва да са избирателите на този? Какъв политически "профил" трябва да имат те, за да го "припознаят" като "народен водач"?


Честно казано днес бих могъл да разбера онези, които се хванаха на уловката Симеон Сакскобургготски. Все пак той разполагаше с ресурса на историко-метафизическия сантимент, с "принадената стойност" на аристократичното си потекло, при това съблазняваше с мита за "народа" за първи път. Бих могъл да разбера и първите избиратели на Бойко Борисов. Той имаше (и продължава да има) невероятните качества на популист. Дори у Волен Сидеров може да се види определен ресурс – примитивната романтическа историческа култура на "филството" и "фобството" на немалко българи.


Какъв ресурс обаче има
откровеният палячо Бареков?


Та неговата "кампания" е така очевидно конструирана в задкулисни лаборатории, неговата физиономия е така откровено извайвана и "спонсорирана" отвън на собствената му персона, неговите "послания" са така безумно първосигнални и противоречиви (ще върне "народната република" в наименованието на държавата, ще въведе задължителна казарма за момчетата, ще "вкара в затвора и Станишев, и Бойко Борисов", ще ни изкара от Европейския съюз като вкара в него евродеуптатите си), че – направо казано – количеството на подадените за него гласове може да бъде днес единствено показател за това какво ниво междувременно е достигнала абсолютната политическа неграмотност у нас.


Защото "профилът" на Барековите избиратели е профил именно на абсолютно политически неграмотни хора, имащи следните неотрицаеми черти: първо – очевидна липса на най-близкосрочна политическа памет (повтарям, Бареков играе политическа игра, разигравана за четвърти или пети път само за последните петнадесет години в България, и която, следователно, би трябвало да е разочаровала хващалите се за нея четири или пет пъти само в тези петнадесет години); второ – абсолютна неспособност за разграничаване на възможното от невъзможното в обещанията на "избраника" (дори елементарно грамотният човек трябва да си даде сметка каква идиотщина представляват изредените от мен по-горе обезателства на Бареков в кампанията му); накрай – бездънна наивност (да не виждаш практически неприкриващите се кукловоди на този човек означава, че си просто сляп, че въобще "не си в час", а това – поне за мен е удивително да видя – у инак така склонния към подозрителност и недоверие мой сънародник).


Днес резултатът на моите питания е ясен: почти 239 хиляди в България (толкова са гласовете за ББЦ) в момента са напълно политически неграмотни. И ако "партията на Бареков" действително има – както твърдят – още "резерв", то значи


тази политическа неграмотност в България
е с още по-големи мащаби


Да, разбира се, че е с доста по-големи мащаби – поне с още 40 хиляди от избирателите на БСП, които миналата неделя ни демонстрираха с брилянтна яснота, че не са успели да усвоят работата дори с най-елементарния, най-първичния "инструмент" на политическата грамотност – избирателната бюлетина и начина на нейното попълване. С тях (и положително с още толкова "никога негласуващи") числото на политически неграмотните в България изглежда е – цял – половин милион!


Няма да кажа нищо повече, освен да завърша с една – както ми се струва – символична история. Да, тя е само символична, защото на пръв поглед е от различен регистър с говореното дотук.


На 6-ти май, т. г., на празника на св. Георги Победоносец, министър-председателят на републиката Пламен Орешарски бе на посещение в манастира ни на Света Гора. Незнайна камера е запечатала за нас момента, в който братството на манастира (в знак на уважение към високопоставения гост) дава на Орешарски богослужебна книга, от която той да прочете Господнята молитва "Отче наш". Обръщам внимание – да прочете молитвата – а не да я каже наизуст. И ето настоящият премиер на европейска (християнска, ако щете – православна) България започва да чете онова, което милиони хора в същата тази Европа от двадесет столетия милиарди пъти са казвали; чете и стигайки до молитвословието "и не ни въвеждай в изкушение" започва да се запъва и произнася: "и не ни навеждай в изкупление" (пълна безсмислица), за да завърши, запъвайки се още повече, вместо с "но избави ни от лукавия", с невероятното


"но избрани от лукавия"


(да, "избрани от лукавия" – който не вярва може да види и чуе този шедьовър в мрежата).


Доколкото текстът на молитвата със сигурност е бил напечатан в книгата от която чете Орешарски (а не например написан с ръкописни букви), аз – като ни най-малко не му вменявам задължението да знае онези думи, които обаче дори най-нерелигиозният европеец със сигурност е чувал – не мога да не остана с убеждението, че премиерът ни чисто и просто не схваща смисъла на думите "въвеждам", "изкушение" и (особено) "лукавия". Не схваща, казвам, самия им смисъл. Неграмотност и на върха на държавата: символ на онова, което се простира в дълбините й.


Колко потискащо!Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Пари,пари и пак пари!
  Който ги има,винаги ще
  намери кой да му играе
  по свирката.
  Винаги!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 2. 2 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ''Защото "партията на Бареков" не е нищо по-различно
  от поредната партия "срещу лошите партии"

  А има ли инфо коя е таргет групата, където се пласира БАРЕКОВ?
  Възраст,етнос,социално положение,интелектуален статус, колко от тях са от градове или села,колко от чужбина...

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 930 Неутрално

  И на мене ми е чудно как последните два политически проекта се пръкнаха.

 4. 4 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Уха! Ако не беше трагично, щеше да е комично.

  После все търсим вината някъде другаде, само не в нас...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 5. 5 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Нека си спомним "Български Бизнес Блок", НДСВ, АТАКА, "Ред, Законност и Справедливост", а сега "партията на Бареков". Трябва наистина да си тъп като 15/15, за да не разбираш за какво става дума.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 6. 6 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тежко, тежко! Вино дайте!
  Пиян дано аз забравя
  туй, що, глупци, вий не знайте
  позор ли е или слава!.....

  е казал единият титан, а другият допълнил: "Пиянството на един народ". И е потискащо, и горчи.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Част от народа, гласувайки по един и същ първичен , прогнозируем и повтаряемо инфантилен и глупав начин, е довело авторът да ни подскаже диагнозата, а тя е че една немалка част от народа, страда от шизофрения, което му "качество" на народа, за пореден път удобно е ползвано от за полит. инженерите и кукловодите, за поредната манипулационна игричка със страховете на хората -невежите, на социалното дъно и отчаяно чакащи някой за пореден път да ги оправи. Но всуе... докато има такива избиратели ще има и такива "политици" марионетки и еднодневки.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Просто поредния пополист.Или пък единия руски проект Сидеров е заменен с друг руски проект Бареков.Но такива партии ще има много,защото в България се живее все по лошо.На следващите избори може вече да очакваме и БКП - марксисти,както те се наричат да влязат в парламента.

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Браво на софийския даскал.
  Пак разгроми /и то културно/ нищите духом и неверниците.
  Каква възвишеност струи от изказа..

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Защото "профилът" на Барековите избиратели е профил именно на абсолютно политически неграмотни хора

  Не на политически неграмотни а въобще на неграмотни хора. Съмнявам се, че дори човек със завършено основно образование би гласувал за такива ,,политици". Просто 239 000 гласоподаряващи единици в България помнят само последния демагог който последен им е давал безплатни кебапчета и гласуват. Естествено едва ли им минава през мозъчето, че за инвестираните в тях кебапчета той разчита, че ще изкара за черен хайвер.

 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добра статия ..Истиннна ...
  А за този , бих казал : И Тошо така щеше да я прочете молитвата ..)
  Това е положението , с експертите - на конци , които ни управляват ...

  BIG AL
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Цитат : "партията на Бареков" не е нищо по-различно
  от поредната партия "срещу лошите партии"
  Аз отдавна питам някой да даде линк за да видя и резултата на малките партии участвали в изборите = всичките са ... от поредната партия "срещу лошите партии" Техните резултати са знакови и може би за това са най-голямата тайна - никой не ги публикува. Би ми било интересно да видя колко гласа вземат "обречените" въпреки всичко - Надежда, НДСВ, зелени, странни, разни ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 951 Весело

  Искам си народната република и задължителната казарма! ...и изходни визи са всички, и бой и стригане на глутниците наркомани - метали и разни други неформали, дето освиркват новия баща на нацията! Дудук, бъди наш баща!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Те са от света на лукавия! Показаха го, доказаха го! Комунистите са атеисти, те не само не вярват в Бог, но "ако им падне" така биха се разправили с Него, че цял свят ще се ужаси! Ще премахнат врага, за да са ТЕ боговете на робите...?!

  А за това, че от културна, цивилизационна гледна точка трябва да знаеш, да уважаваш, да си подготвен... ?!

  Пропаст и низина са нашите нелепи, свирепи, алчни, безобразни управляващи!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2410 Весело

  До коментар [#2] от "j.": "таргет групата"
  таргет групата = тарга за лапане
  Много му се иска да е тежък консерватор
  ама и за либерал става
  че иза народен
  дори и за по-ляв от С&Д
  ... и за евроскептик при Фараш
  = Дялан камък ... навсякъде уйдисва
  В Европа гледат на преминаване от едни ценности към други като на смяна на пола (немислимо е консерватор да стане либерал), ... а тук се възприема като смяна на полата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Гневно

  Това не е истина просто. Не е!

  За автора +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 17. 17 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"koko65bg"]Просто 239 000 гласоподаряващи единици в България помнят само последния демагог който последен им е давал безплатни кебапчета и гласуват. [/quote]
  А можеше да мине само с по една вувузела...

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Хората пак започнаха да се самозапалват ... и всички злини все от Лукавия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  Аз наистина съм любопитен -ЦИК да даде инфото.Дойде си човека от нищото и се намърда в ЕП без да се изпоти дори.А старите кримки какви театри не въртяха по площадите и се комбинираха по 5в 1 и нъцки -дишат му прахта...

 20. 20 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Неграмотността е добре пазена в тайна присъща черта на българина, редом с трудолюбието и гостоприемството.

 21. 21 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Весело

  Пак ли "неграмотните" са виновни?
  А къде са "грамотните",въобще,има ли такива?

  Liberate Your Mind!
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "Неграмотност и на върха на държавата: символ на онова, което се простира в дълбините й.
  Колко потискащо"

  Много точно.

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Разстроено

  "Любопитно ми беше да разбера колко пъти една и съща вулгарна политическа игра може да се играе с успех на политическата ни сцена. Оказа се, че изглежда може неопределено много пъти.''

  Вече не ми е любопитно. Само съм омерзена.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Какви собствено трябва да са избирателите на този? Какъв политически "профил" трябва да имат те, за да го "припознаят" като "народен водач"?

  Бедни и гладни са!

 25. 25 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Изключително силна и правдива статия! Авторът обаче не споменава едно много важно нещо, а именно, че Дудука КУПИ поне три четвърти от гласовете за него. Реално само 2-3 % са се вързали на простотиите му. Останалите са купени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  Избрани от лукавия! По-точно не може да се каже!

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#24] от "lager":

  И прости

 28. 28 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#1] от "Амброзия(аман от профани)":
  +++++++++
  [quote#1:"Амброзия(аман от профани)"]Пари,пари и пак пари! [/quote]
  Кампанията на Бареков - разрез на приходите от дарения и разходите за медии в най-скъпата кампания в тези избори.

  http://openparliament.net/agenda/view-114

  If you listen to fools, the mob rules
 29. 29 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Да, трябва отчетливо да се видим, какво представляваме!
  Не случайно сме най - бедни!

 30. 30 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 451 Любопитно

  „за да завърши, запъвайки се още повече, вместо с "но избави ни от лукавия", с невероятното
  "но избрани от лукавия“

  А защо Авторът прави извод, че задължително това се дължи на несхващане на текста или лапсус? Ами може Орешарски просто да е променил сам текста, в желанието си, стоейки в църквата, да е максимално откровен.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2017 Весело

  Дудукът е 100 % римейк на Волен. Ще пошуми известно време ( във всички случаи по-малко от оригинала-Волен започна с 275 хил. на евроизбори,този има 230х.) , ще изложи 10-20 пъти България (той вече започна със самономинацията си за председател на комисия в ЕП) и ще си отиде поживо-поздраво. Кукловодите му вече видяха,че не е конят, на който може да се постави-куца от всички страни! Е, още известно време ще се стараят да му поддържат издънките, но според мен вече търсят друг месия.

 32. 32 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не е истина! Не може да има толкова тъп премиер.
  Невероятен запис! Браво!
  може да бъде озаглавен " Дяволът чете евангелието"

  .
 33. 33 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Парадоксално е, че бойното кръщене на новата партия "Всички са маскари", чиято цел е да излезем от ЕС, беше на ... избори за европарламент.

  Къде им беше достойнството на тези юнаци? Не се ли омърсиха от близостта с ЕС, откъдето искат да ни изведат?

  Политиката "всички са маскари" налива вода в мелницата на комунистите, щото колебаещият се избирател няма да гласува, а техният електорат гласува до гроб. (и преференциално ))

 34. 34 Профил на slainte
  slainte
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Поне половината от гласовете са чисто купени, колкото и да се прави Бареков на обиден на циганите. Освен тях и маса застъпници по секции взеха нелоши пари. Реално не вярвам чисто идеологически за тази партия да са гласували повече от 20 % от всички гласували за нея.

 35. 35 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Хубаво си го написал,
  На всички тук четящи, това им е пределно ясно.
  И тъй като хората, гласуващи за новия "месия" не могат да различат новата/стара политическа клопка, единствения начин да се спре този разбеснял се нерез е прокурорско разследване за произхода на парите които пилее безскрупулно и без цензурно!
  Прокурорско разследване за бюрека!

 36. 36 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "Shkembechorba":
  Сума партии на тези избори се по тая линия. Против ЕС, заминават за... Брюксел:-о
  един от примерите е AfD в Германия. Люти противници на ЕП. До 26ти Май. След изборите взеха да обясняват как щели да променят нещата от вътре, как требело да се ползват механизмите на ЕП, разбииш ли. Като всички други....

  .
 37. 37 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Партията на Бареков започна както започна партията на Борисов. Можем да предположим до къде ще стигне.

  nègre littéraire
 38. 38 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#34] от "slainte":

  хм. това дава отговор на въпроса, който витае в мен: Кой? Кой гласува за тоя малоумник?
  Но и 50 хил. гласа да са (некупени) пак са много! Много шантав народ има, ей!

  .
 39. 39 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#12:"dark'star"]Аз отдавна питам някой да даде линк за да видя и резултата на малките партии участвали в изборите =[/quote]
  [quote#19:"_j."]Аз наистина съм любопитен -ЦИК да даде инфото[/quote]

  Информацията от ЦИК е налична и свободно достъпна: http://results.cik.bg/ep2014/rezultati/index.html

  Естествено, тук няма как да има отговор на въпроса кой за кого е гласувал, това биха могли да кажат, и то само с приблизителна точност, социологически проучвания - и то вероятно не от нашите социолози.

 40. 40 Профил на sht
  sht
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не е зле!Месия след месия, скоро ще станат месия до месия.
  Няма как да не се оправим при толкова свещени водачи, особено събрани на едно място.Да се учи света от нас - нямаме умора.
  На такава почва, само такива семена ще покълнат.
  Хубава статия!Жалко, че завършва толкова самоиронизиращо за всички нас.

  В този форум плюсовете и минусите се слагат "по принцип". "Първата жертва, която взема войната е истината" Хари Елмер Барнс
 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  То наистина, неграмотник начело на държавата, какво остава за избирателите...добър анализ на Янакиев.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 627 Весело

  Статията не е лоша, но твърде песимистична. За щастие масата хора се оказват политически грамотни. Имам предвид, разбира се, над 60-те процента, които отказа да станат част от фарса "ние ви разрешаваме да ни доите, стрижете и биете безнаказано за 4 години" (пък било то от Брюксел).

  И нека не разбираме "политика" като "политическа партия", а в истинския смисъл на думата - "πολιτικός politikos, meaning "of, for, or relating to citizens"", или иначе казано "всичко, отнасящо се за взаимотношенията между хората в дадено общество".

  Истината ще ви освободи
 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Не ми звучи комично и слава Богу не е и трагично, предвид достатъчно малкия брой 'подлъгани" в общия брой гласували за ББЦ. Видяхте и четохте вече за хилядите наблюдатели, защитници и най-директно закупени гласове, така че поне 50%, а според мен доста повече от "заблудените" не са заблудени, а щяха така или иначе да си продадат гласа и да я нямаше на хоризонта ББЦ - купувачите на гласове не започват и не свършват с Бареков.
  Даже ако се замисли човек, при наличието на 3-4 купувача, се получава лошия за тях ефект, че конкурурайки се, те по най-естествен начин намаляват ефекта от явлението.
  Е, ако ние в национален мащаб не бяхме такива дремльовци, можеше да сведем ефекта до рамките на статистическата грешка, ама не на Червен Кольо)).
  Що се отнася до явлението, че поради глупост и/или наивност доста хора кълват на всякакви видове обещания то това е качество, много разпространено въобще в света - виждате че дори в Русия, действията на Путин му прибавят одобрение, въпреки че с тях не само не е прибавил и една рубла в джобовете им ( напротив извади и ще има тепърва да вади) или направил живота им по-ведър и щастлив, та до мъгливия Албион, където видимо посредствения и ( да ме прости Гопсод) простеещ Фараж, абдали колкото щеш. Слаба утеха, признавам, но факт.

 44. 44 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "_j.":


  [quote#2:"_j."]А има ли инфо коя е таргет групата, където се пласира БАРЕКОВ? [/quote]
  Това е групата на РБ (СДС).
  Но при реформаторите има и някой все още мърдащ реститут.

 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#21] от "baghatur":

  Те грамотните са още по-виновни - ония грамотни, които не отидоха да гласуват - те всички негласувайки един вид придадоха двойна и тройна сила на всеки глас в полза на бареков (и дпс с константния им електорат).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#2] от "_j.":
  Чети бе - има анализи: половина са: голяма част от МВРО (да не забравяме че през 2013 имаше 66803 гласа); + купени цигански !
  другата половина взима от партии: 8% от гласувалите 2013г за ГЕРБ; 6% от хора за БСП; 20% от Атака; 3% от ДСБ; и за срам на Кунева -32% от гласувалите 2013г. за ДБГ; ( вярно е, че барека купи доста секции на ДБГ, ама избирателите?) То това удари и Кунева - Ако половината от гласувалите 2013 за ДБГ бяха подкрепили РБ. тя щеше да евродепутат, а може би и да си запази първото място!
  Освен това - средно образование и малък град!

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4901 Неутрално

  ако с пари не могат да си купят гласове , то с МНОГО пари си ги купуват и ББЦ , ДПС и БСП .

 48. 48 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Всичко е добре...само, че авторът на статията се плъзга по повърността на проблема. Не е виновен Бареков, че правилата на демокрацията са такива, равен глас и неограничени възможности за дезинформация и медийно манипулиране.

 49. 49 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хаха, това за орешката не го знаех. Но, мисля си, проф. Янакиев подценява Божественото провидение, Бог му е изкривил езика на орешката, та да каже истината, а не както по принцип -- лъжата.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 50. 50 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какъвто и идиот да се появи на политическия хоризонт ще се намерят поне 10% илитерати да го подкрепят и то не само в България.

 51. 51 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#44] от "Kарус":
  И сам не вярваш на това което си писал, нали!(е, може и да си тъп)! Математически е невъзможно - СДС взе през 2013г. 48681 гласа!! 10786 са гласували 2014г. за надежда (СЕ) - почти всички са били през 2013 за СДС! поне 25000 седесари са гласували за РБлок! Добавяме и стандартния процент негласували - над 10000 и около 1000 за ГЕРБ - ЯЯЯ -за барека нищо не остана! хайде даваме му 1000 гласа от СДС!
  Виж поста ми #46 за данните на сериозните социолози: хайде и в брой : ББЦ взима около 45000 от ВМРО, към 50000 от ГЕРБ; над 45000 от БСП, поне 25000 от ДБГ;над 40000 от АТАКА; около 1600 от ДСБ + от други + цигани. (числата са само приблизителни НО ДАВАТ НАСОКА!)

 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  [quote#49:"postbot"]Бог му е изкривил езика на орешката, та да каже истината, а не както по принцип -- лъжата[/quote]

  А може и Лукавият да му е нашепвал...

 53. 53 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Г-н Орешарски,как така да се наведеш!Може би сте свикнали да се навеждате пред своите господари?Не напразно сте "избрания от лукавия"!
  Ако бяхте малко дете,бих Ви казала 100 пъти да прочетете "Отче наш"!

  Tony
 54. 54 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Още от 1989 г. сме все "срещу лошата партия", като повечето такива създадени партии са проект на "лошата партия"....
  А тя, "лошата партия", все си стои на власт и нищи не се променя, даже по-лошо става.
  Този неграмотен половин милион няма да прочете тази статия....
  Трябва просветените да отидат при тях да им отворят очите. Само с приказки не става!!

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  До коментар [#34] от "slainte":
  +++++++++
  Абсолютно вярно! Мислех да напиша същото!

 56. 56 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Министър председателския пост на Орешарски си е "навеждане в изкупление" пред неговите истински началници #Кой и сие.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 57. 57 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#9:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Пак разгроми /и то културно/ нищите духом и неверниците. [/quote]

  Статията е много добра, но позволи ми само една корекция, на тази често срещана днес грешка. Нищите духом, посочено в едно от блаженствата от самия Христос, в проповедта на планината, не визира простите и бездуховните, а смирените и кротките. Представяш ли си да беше провъзгласил за блаженни простаците и невежите!
  Масовата подмяна на значението на тези думи се появи преди около 25 години, наред с другото извращение - "когато даваш, лявата ръка да не знае какво дава дясната" (говори се за милостинята и любовта), променено от идиотите в "когато взимаш, лявата ръка да не знае какво взима дясната" (става дума за откровенни кражби и корупция). Това са просто опити да се дискредитират библейски текстове и да оправдаят действията на олигофрените в страната. Не им се връзвай на тъпотиите, проверявай оригиналите на източниците. Защото този новоговор ни отклонява от Истината.
  Успех и приятен ден!

  П.П.: Има още хиляди неща в Библията, преведени или променяни извратено. Например 6-те дена на сътворението, не са дни, а еони - епохи или цикли, седмия , този на Божията почивка още не е свършил, а да не забравяме , че слънцето луната и звездите се създадени не на първия "ден" и въпреки това имаме изгрев и залез (начало и край, цикъл на движението на Боцията Слава, както искаш го наречи, но не и 24 ч. ден!).
  Друг пример, думата за църква от гръцкия превод е еклесия. Масово народа го възприема като черква-т.е. сграда, а става дума за събрание (на вярващи). И се окланя народа на сгради ръкотворни, забравил , че самият човек е истинският храм на Святия Божи Дух...
  За идиотщината събиране на десятък изобщо да не споменавам, сам Христос ги размята фарисеите за това. Нито следва да се говори за дивотиите на Дан Браун - пълно идиотизиране на библейските текстове. Абе за всяка страница от Библията са измислени поне по една дивотия и хората се връзват, защото слушат тълкувачите и подигравачите, а не Божието Слово. Но за това е и написано - "Людете ми гинат поради нямане знание!"

 58. 58 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Точно пък "проф." К.Я. няма думата... Да, той знае наизуст много молитви, удря чело о пода на Руската църква всяка неделя и е голям йезуит... ама излезе ли из храма и се хваща с интриги, сплетни, козни, далавери... Не съм съгласен човек, чиито "нАучни трудове" са на безобразно ниско ниво, да ни просвещава, колко бил непросветен българският избирател. Явно "проф." Я. не схваща, че и той е част от статуквото, което така яростно критикува...

 59. 59 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Всички тези, избрани от лукавия, къде с огромно число гласоподаватели, къде с по-малко, нямаше да имат шанс, ако хората не се бяха хванали на въдицата за "лошия" и най-богат Костов, изял пенсиите на хората, съсипал икономиката от соца и текезесетата... и ред други глупости.

  цитат от текста: "поне за мен е удивително да видя – у инак така склонния към подозрителност и недоверие мой сънародник... "

 60. 60 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#40:"cheren_monarh"]Месия след месия, скоро ще станат месия до месия. [/quote]
  Нищо ново под слънцето
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Three_Christs_of_Ypsilanti

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 61. 61 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Всички от царстващата РУСКА ТРОЙКА
  СА ИЗБРАНИ ОТ ЛУКАВИЯ.
  Заедно с "православната" им СОЛИДАРНОСТ.
  Дето ПАК ЛУКАВИЯ Я ИЗБРА.
  За да му оправдае "ПРАВОСЛАВНАТА ДЪГА" и
  мераците за "ТРЕТИЯ РИМ".
  Сега ги държи за да МУ ПУСНАТ ЮЖНИЯ ПОТОК...

 62. 62 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#59:"fribble"]ако хората не се бяха хванали на въдицата за "лошия" и най-богат Костов, изял пенсиите на хората, съсипал икономиката от соца и текезесетата...[/quote]
  Нима гарантираш, че "не е вярно"

  Просто когато един политик изгуби умението да комуникира трудни теми с простолюдието, тогава той пада в калта, а останалите (политици и електорат) стъпват отгоре му. Дори и да са по-кални от него.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 63. 63 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  В старите библейски писания е записано:
  "Господ когото недолюбвал - направил го е дълъг и прозт"
  Като видя Бареков или Слави Трифонов все се сещам за това.

 64. 64 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Има един основен момент, който някои "независими либерални анализатори" не успяват да проумеят...

  Когато Симеон ІІ се върна триумфално в България и обяви програмата си с 800-те дни, вербуваният от съветските власти Иван Костов триумфално се готвеше да сдаде властта на очакващия я с нетърпение Станишев.

  Тогава щяхме да видим НАТО на куковден, а за Европейския съюз щяхме да чакаме още може би и до днес.

  Има авторитети, които са реални, и авторитети, които не са.

  Жорж Ганчев например успя идеално да си отживее в парламента, без да свърши нищо, освен да отнема гласове от СДС.

  Костов обаче просто СЪСИПА СДС умишлено и зловредно. Сложи намордник на вестник "Демокрация" в лицето на бившата главна редакторка на несъществуващия вече вестник на социалдемократите "Свободен народ" Невен Копанданова, премахна партийното деление в СДС, което придаваше някаква оцветеност на тази организация и не позволяваше така зверски да се "кадрува" в нея и... единственото, което нямаше как да не направи, беше да не пусне руските самолети да летят през българската територия към бившата Югославия, и да пусне американските да летят над българската територия.

  Впрочем тогава главнокомандващ на армията беше Петър Стоянов, а той определено не беше и не е руски агент, за разлика от Костов.

  Трябва да се мисли. Много важен момент е да се мисли и да се наблюдава кой какво върши и какви ги приказва.

  Радан Кънев например откровено се кълнеше в Герхард Шрьодер, който бил "възродил" Германия...

  Не е ли странно това за един вожд на "десен" блок, какъвто би следвало да е реформаторският?

  Трябва, трябва да се мисли.

  И трябва да се гласува за ГЕРБ. Само милиционерите могат да се справят с комунистите в България. Няма кой друг.

  Прекалено много руски подлоги има сред случайните хора, които излизат на гребените на вълните от възможности за гласуване.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 65. 65 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Да. Старите неща. Искам да кажа, че статията хваща окото само ако човек не е запознат с по-предишните творения на автора. В тях той, по силата на "фалате ме, уста, оти ке ви посерем", развива една и съща теза: в България живеят страшно много хора, които са страшно тъпи и заради тях аз , добрият и умният, не мога да просперирам. Същият имаше много неприятни за гледане, четене и за слушане залитания покрай "красивите, богатите и интелигентните срещу останалите", явно това си му е някаква фиксация, защото и днес не се е устискал да не задълбае в познатите вече неща.

  Хубаво. Впрочем, не може да не признаем, че има резон в думите му. Нима не е истина, че у нас живеят страшно голям брой страшно тъпи хора? Нима не е истина, че са непоправими? Нима не е истина, че с глупостта си дърпат страната надолу? Защо тогава да не е прав?

  Защото сам не се усеща, че говори същите простотии като Волен Сидеров.

  Според белокосият любител на актови фотографии с гей-насоченост и бивш главен редактор на в-к "Демокрация", на България са й виновни циганите. И турците. Ао ги нямаше тях - да сме цъфнали и да сме вързали.

  Според дългокосият и ходещ с официални пуловери активист, богослов (абе, за това нещо не се ли изискват някои определени морални ценности? ) и автор на сегашната статия, на България са й виновни простите хора. Ако ги нямаше тях - да сме цъфнали и вързали.

  Авторът не е като Сидеров, затова и пояснява: всъщност тези, простите, няма да пречат, ако не гласуват. Или ако гласуват правилно (според него). Тогава няма да има проблем.

  Авторе, прости хора има във всяка една страна. Ама във всяка една. И, ти да видиш какво чудо, там също така простите хора гласуват за непонятни партии и субекти.

  Авторът даже се е потрудил да изчисли процентът на тези, които милостиво нарича "политически неграмотните". Били половин милион.

  Аз мисля, че авторът греши и посоченото от него число е далече от истината. Според мен става дума за един милион.

  Е, и?

  При положение, че останалите 3 и половина милиона гласуват правилно - какъв проблем има?

  Истинският проблем е в това, че огромен брой хора, може би близо два милиона, категорично отказват да гласуват и да се възпозлват от това висше право на демокрацията. Те не го считат за право и не желаят да имат нищо общо с това.

  Истинският проблем е, че партиите у нас, и неправилните, и най-вече правилните, направиха всичко, което можеха, за да отвратят хората от тях.

  И по света има разочаровани хора от някаква партия, но в България онези, за които "професорът" така страстно копнее да се гласува масово, направиха нещо неповторимо. Те направиха така, че бившият им електорат така се погнуси, така се отврати от тях, че не желае никога вече не само да гласува, не само да се асоцира, ами ако може никога повече да не чува за тях. До там го докараха.

  Твърдя, че по света никога не се е случвало нищо подобно.

  И заслугата за това е единствено и само на онези, на които "професорът" така яростно и нарапчиво за околните симпатизира. Само на тях, единствено на тях и на никой друг. Така че, простите и глупавите политически неграмотни избиратели не са му виновни за нищо.

  Проблемът не е в тях.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  "Колко потискащо!"
  Направо смразяващо, ако имам предвид и някой коментари по-горе.

 67. 67 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Докато има хора с право на глас, но без капацитет, ще излизат "нови партии". Тези хора просто играят на "тото", опитват, защото са без капацитет или желание да се информират за обществените и глобалните процеси.

 68. 68 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#65] от "Вишински":

  Много добре си го казал и много тънки моменти си посочил!

 69. 69 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Статията добре описва статуквото, но е също толкова интересно да се вникне в причината за успеха на такива партии.

  Дали е наистина привидната политическа неграмотност? Не мисля. По-скоро това е липсата на морал в големите политически играчи, които не спират да се обогатяват лично, като скубят обикновения човек - същия тоя, който се хваща на въдицата на партиите-които-не-са-партии.

 70. 70 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Интересна статия - според мен, представя едно обективно мнение.
  Има някои исторически неточности:
  - цар Константин Тих, за съжаление, не е "полу-византиец" - той е сърбин от Скопие;
  - не е сигурно, че цар Ивайло е бил свинар - към него се присъединяват боляри, самата царица Мария се съгласила да се омъжи за него, след като останала вдовица и т.н.;
  - цар Борис Трети не е унищожил многопартийната система - дори напротив (това направил Кимон Георгиев, отначало 1934 г. неуспешно, а след 1944 г. - успешно).

 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  За съжаление Янакиев е много точен!

  klimentm
 72. 72 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Колко пъти народа ще стъпва на Мотиката? Слава Богу,Бареков само прави прогнози за своето развитие.Прогнозите му се основават на желанията и мечтите му.Високо платени.За двама депутати потънаха 10 М. лева. Средно по 42 лв на глас.За да е незаобиколим фактор в НС,му трябват поне 15%,а за да управлява,поне 50%.3,5 М гласуваха 2013 г. Това прави около 500 000 гласа за да е фактор.Той посмъртно не може да събере толкова.Той точно ще изместо Болен,а за златен пръст едва ли ще му стигнат.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 73. 73 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Къде е забравил автора политическите неграмотници, последователи на първата политическа сила?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 74. 74 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  Аденауер от 25 год.повтаря една истина измислена от други ,по-умни от целият български народ.Ако искаш да смениш /А не да реформираш комунистическата /системата единственият изход е да вземеш парите на червените престъпници и агентите на ДС.Това означава ,че трябва да спреме да ги храниме ,защото тези животни са ненаситни.Отличниците от "Империята на злото "ликвидираха своите комунисти ,като ги оставиха гладни и национализираха богатствата им.Просто спряха да си плащат Данъци,такси,глоби ,налози и други насилствени задължения към комунистическата държава.И се срутиха за дни .Само в комунистическа България най-бедните и в риск хора са първи на гишетата да си плащат задълженията.При комунистите нищо не се решава с избори.Всички видяхме на последните какво се получи.Превъплощения на комунистическите наследници ,като във детският филм Барбароните.Така ,че решението на задачата е :Не плащайте данъци и такси и задължения към комунистическата държава .

 75. 75 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3264 Весело

  Пацо е експертен, не го обиждайте. Той се чуди как да спаси държавата, а не да прочете правилно някаква си молитва. Или е загубил връзка с Центъра, който му спуска решенията за назначения, какво и как да говори и т.н.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 76. 76 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Блестящ текст с констатации, граничещи с откровение:

  - "откровеният палячо Бареков"
  - "Бареков играе политическа игра, разигравана за четвърти или пети път само за последните петнадесет години в България"
  - масовата политическа и въобще генерална неграмотност, като за второто имаме не какъв да е пример, а с премиера на България, който позорно не може да прочете молитвата.

  Става страшно, българино!

 77. 77 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поздравления за автора!
  Тъжна българска реалност.
  И все пак, по-горе билото, майстори, да махнем сълзите и сополите, да грабваме метлите и да си почистим къщата от наслоената смърдяща гнус!
  ОСТАВКА!
  ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ за НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
  ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ!

 78. 78 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#65] от "Вишински":
  Да, простите и глупави хора са проблем за държавата.Още по- голям проблем са интелигентните ,но аморални хора. Моралните качества, елементарната порядъчност и честност трябва да бъде първият критерий, по който оценяме политиците или тъй наречения елит. Липсата на тези качества прави излишни или направо вредни следващите по значимост качества като интелигентност или енергичност.Умният, но крадлив политик би могъл да ограби с финес всички нас, но кой знае защо обноските и маниерите у нас се котират повече. И по-ползотворно за обществото би било противопоставяне на порядъчните и честните хора на аморалните и крадливите, отколкото умните и красивите на простите хора

 79. 79 Профил на stolar
  stolar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От "нeлукавия" eдинствeно можe да e Божият помазаник- царят, на когото, чрeз помазаниe Свeтаго духа сe дава сила от горe да управлява народа. Тъи като това вeчe няма как да станe, да спрeм да мърморим и да избирамe по малкото зло.Които и да доидe на власт щe бъдe оплют ,и осмян, и свалeн, така, чe това са рeалноститe.

  Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие. Оскар Уайлд
 80. 80 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Калине, кажи защо те уволниха преждевременно от казармата? Иначе много ги разбираш тия работи!

 81. 81 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Това е единствената молитва дадена от Исус. Никой, който не е
  чист духовно не може да я каже без да се обърка. Дори да ти е написана!!!!! То какво да се коментира повече.

 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Авторът си е послужил с политкоректният термин "политически неграмотни". По същият начин ако наречеш един циганин "ром" нищо не се променя в циганията му и така тук точният термин е "политически олигофрени" или "полит-идиоти".

  Просто учудващо е как българинът който в ежедневието е един доста предпазлив човек, 3 домата да купи по 5 минути ще ги избира и оглежда когато стане дума за избори и политика става абсолютен глупак, обхваща го някакво безумие. Хвърля се с главата надолу в пропастта и е готов да върви след всеки политически шмекер, колко по-голям лъжец е толкова по-ентусиазирано го следва. Просто някакво политическо безумие, "пиянството на един народ".

  Някъде след около 2 години изтрезнява и почват горчивите жалби как са го измамили но нито веднъж няма да чуете признанието, че той е виновен че е повярвал. И следващите избори пак същото но вече с друг мошеник начело.

  Едно 10-15% от народа ни са неспасяеми политически идиоти. Но при изборна активност от 40-50% те стават много сериозна сила. Защото освен от дефецит на разум те пък притежават в излишък ентусиазъм и винаги участват на изборите. За разлика от "умните" които умуват без да се мръднат от стола на темата "Всички са маскари".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  [quote#5:"bg.bg"]Нека си спомним "Български Бизнес Блок", НДСВ, АТАКА, "Ред, Законност и Справедливост", а сега "партията на Бареков". Трябва наистина да си тъп като 15/15, за да не разбираш за какво става дума. [/quote]

  Май забрави ГЕРБ. Или само така ми се струва?
  Или ОПГ ГРОБ форевър!!!???

 84. 84 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1144 Любопитно

  [quote#82:"Fred"]Едно 10-15% от народа ни са неспасяеми политически идиоти.[/quote]

  Бих казал 110-115%...

 85. 85 Профил на stolar
  stolar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  То дяволщината e ясна, щом партиитe раздeлят хората, но има и въпроси за психиатритe. За бащата на Моника сe пишe, чe e алкохолик, а това e тeжко психичeско заболяванe , Барeков e вън от съмнeниe с диагноза,а Росeн излeзe от шоуто на Слави , вeроятно слeд някакви нeвърнати пари/ абсолютно моя догадка/, като прeди това сe занимавашe наи вeчe с интриги и намиранe на любовници на Слави, от балeта, наи вeчe.

  Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие. Оскар Уайлд
 86. 86 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#82:"Fred"]3 домата да купи по 5 минути ще ги избира и оглежда когато стане дума за избори и политика става абсолютен глупак[/quote]

  Ами приоритетната система на един човек също свидетелства за интелектуалното му състояние.

 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2011 Весело

  "Както и вие прощавайте на длъжниците си," реЧе Пацо. Фройдистка грешка.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  За невежеството на "божието стадо", вина носят, главно такива "пастири", като К. Янакиев. Учи и напътствай с проповеди, а недей да бичуваш, "простия народ", той ежедневно плаща греховете си, за сметка на "богопомазаните". Но християнските ценности явно не докосват душите на такива, за които важи - "по католици от папата"!

 89. 89 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За мен политически неграмотни и слепи са всички гласуващи за герб, бсп, дпс, атака, бареков. Реф. блок и зелените не съм ги проверявал, така че може да се каже, че и аз съм малко политически неграмотен. Аз си го знам и не гласувам. Ще гласувам, когато има за кого. Който гласува "за най-малкото зло" и си мисли, че нещо променя - дълбоко се лъже. Като цяло съм страшно недоволен, че не се дискутира алтернатива на изборната система - тази очевадно не работи.

 90. 90 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  На тоя освен, че му расте носът, и рога са му напъпили

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK