За възхода на евроскептиците и на мегаградовете

За лондончани глобализацията е икономическа надпревара

© Reuters

За лондончани глобализацията е икономическа надпревараДоколко е цикличен възходът на антисистемните партии от десния и левия край на политическия спектър и до каква степен той е траен и дългосрочен. Дали популярността на антиевропейските партии във Великобритания, Франция, Гърция и Испания е махмурлук от катастрофата през 2007-2008 г., европейската криза от 2010-2013 г. и дългите години стягане на коланите и сваляне на жизнения стандарт. Протест на тези, които се чувстват лишени в икономически смисъл?


Или подемът на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP), френския "Национален фронт" и гръцката СИРИЗА отразява едно по-дълбоко усещане, че традиционните партии и конвенционалните политически институции вече не служат на интересите на милионите граждани?


Дали става дума за "икономиката, глупако!"*, или вече иде реч за "глобализацията и дисфункционалния ЕС, глупако!"?
Отговорът е важен, пише в свой анализ икономическият редактор на BBC Робърт Пестън.


Може би икономиката е това, което може да се оправи по-лесно – въпреки че това не важи непременно за еврозоната. Що се отнася до Великобритания, възможно е настоящото икономическо възстановяване изведнъж да се трансформира в повишаване на стандарта на живот – нещо, което убягва през последните шест години.


Впечатляващ микрокосмос както на проблема, така и на неговото решение, е Лондон – където именно UKIP получи много по-малка подкрепа и се представи много по-слабо, отколкото навсякъде другаде. Част от обяснението за това е, че глобализацията – която предизвиква у мнозина усещането, че нямат почти никакъв директен контрол върху икономическата си съдба – е това, което обогатява Лондон. Много от останалите региони на Великобритания гледат на глобализацията и на нейните проявления – като имиграцията, например – като на лишаващи от власт, водещи до обедняване и в общи линии – като на заплаха. Докато за лондончани глобализацията е икономическа надпревара, която поне засега печелят.


Разбира се, в самата британска столица също има напрежение, генерирано от същността на нейния успех – кварталите в западен Лондон, буквално изкупени от свръхбогати хора, които всъщност не живеят там, и твърде високите цени на имотите подкопават социалната кохезия. Но едва ли много столичани ще опишат Лондон като "Звездата на смъртта на икономиката", както я определи през март първият министър на Шотландия Алекс Салмънд. На гравитационната сила на столицата за това, което Салмънд нарече "ресурси, хора и енергия", логично се гледа с различни степени на ентусиазъм отвътре и отвън самия град. Надеждата на първия министър е, че независима Шотландия ще упражни нова притегателна сила за талант и пари и така ще донесе повече икономически баланс на острова.


Някои биха оспорили тази надежда с наблюдението, че тенденциите, благодарение на които се развива Лондон, са наднационални. В един свят, в който бариерите пред потоците от пари, услуги, хора, стоки и данни постепенно биват премахвани, големи количества от тях биват привлечени там, където намират най-благоприятна среда. С други думи, възходът на Лондон е възход на световните мегаградове – тези урбанистични центрове, които процъфтяват почти независимо от страните, в които се намират.


Според консултантската агенция McKinsey около 70% от глобалната икономическа активност се случва в 600-те най-големи градове в света. А най-жизнените градове са тези, които са най-свързани, които са се превърнали в кръстовища, центрове на квалифицирани хора, на стоки, услуги, капитали и данни. Според анализа на McKinsey Лондон е един от едва шестте наистина свързани градове – заедно с Ню Йорк, Дубай, Хонконг, Сингапур и Токио. Британската столица има относително слаб резултат само за трафика на стоки.


Поразителното в тази класация на елитните глобални метрополиси, е, че три от тях – Дубай, Хонконг и Сингапур – са градове-държави. Оттук неизбежно следва един от големите политически и икономически въпроси на нашата ера, а именно дали националните правителства трябва да окуражават, или да се опитват да потушат този непрекъсен възход на големите градове – тъй като те могат да се възприемат като свръхмогъщи не само в икономически, но и в политически аспект.


Британското правителство гледа на Лондон като на страхотен актив, който трябва да бъде пазен – от гледна точка на данъчните приходи и на имиджа, който спомага за "продажбата" на марката "Великобритания" в чужбина. В този смисъл управляващите вероятно ще се зарадват на последната прогноза на CEBR (Centre for Economics and Business Research), според която на столицата ще се дължи една трета от ръста на Обединеното кралство през следващите пет години. CEBR очаква Лондонската икономика да се разшири с 15.4% до 2019 г. - по-бързо от останалите региони на страната. За сравнение, прогнозата за ръста на британската икономика за този период е 10.7%.


Погледнато от този ъгъл, е трудно да си помислим, че Лондон може да бъде "прибран обратно в кутийката си", дори и правителството да би го поискало, без това да навреди сериозно на националните финанси и просперитет. Ако ръстът на столицата внезапно спадне драстично, приходите за централния бюджет и създаването на работни места за цялата страна също ще отбележат спад, вероятно значителен.


Така че за тези, които искат по-регионално балансирана британска икономика, номерът е вероятно да се стимулира растежът извън Лондон. Но това е било амбиция на толкова много правителства, от толкова дълго време. И става все по-трудно в един свят, в който капиталите все повече се стичат към столиците. С други думи, проблемът не е Лондон. Проблемът (ако изобщо има такъв) e, че глобализацията се съдържа в това как парите, данните и квалифицираните хора правят каквото си искат и отиват там, където си искат.


От което следва изводът, че задачата на правителствата е да опитомят любовта на капиталите към столиците по такъв начин, че на Лондон и на останалите градове като него да се гледа като на мотори за създаване на национално благоденствие и източници на национални ресурси, които при други обстоятелства не биха били възможни. Също така, ако глобализацията означава, че възходът на мегаградовете е неудържим, е трудно да си представим, че икономическата пропаст между столица и провинция ще спре да се увеличава.


А дали преразпределението на блага от урбанистичния център към останалата част на страната би могло да успокои основателните страхове на мнозина, живеещи извън метрополисите, че глобалната икономика не е управлявана за тях, е съмнително.


*Мотото, с което Бил Клинтън печели президентските избори в САЩ през 1992 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Целият свят се побърка.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3117 Весело

  До коментар [#1] от "soldierism":

  Еволюира !

 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  <Гледай икономиката глупако..> Гледай икономиката евроскептико !

 4. 4 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  от тази гледна точка, да съгласен съм. Осъзнава се!

 5. 5 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  с този темп на повишение на цени за наеми в лондон , за повишение на цени при покупка на имоти , за повишение цени за транспорт , за загуба на време за придвижване ,, трафици и минимални заплати , които стоят на ниски нива , в лондон и в съвремения свят все по трудно се живее

 6. 6 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Липсват ИДЕИ за развити, не само социално-политически, а и икономически. Всеки разумен човек знае, че парите не са цел, а средство. Въпреки това, съвременните политици продължават да твърдят, че основната цел е икономическият просперитет! Тази статия също е объркала причинно-следствените връзки.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Хонконг и Сингапур нямат място до Лондон, Токио и Ню Йорк. Хонконг и Сингапур нямат особен принос към световната икономика, там можеш само сравнително лесно и евтино да изпереш огромни суми с пари. Да ги сложиш до Токио, Ню Йорк и Лондон не е само проява на лош вкус.

 9. 9 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не съм съгласен с предложеното тълкуване на глобализацията по отношение на мегаполиси/провинция.
  В Лондон и другите мегаполиси глобализацията означава приток на силно квалифицирани и образовани имигранти, които допринасят за увеличаване на богатството - чрез иновации, услуги, високотехнологично производство. Тези имигранти са и по-"цивилизовани" и междукултурните конфликти там са по-слабо изразени.
  В провинцията нещата стоят по-скоро обратно.

 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "442": работил съм преди в ремовалс агенция в лондон , пренасяхме мебелите на пенсионирания бос на застрахователния отдел на банка лоидс до голямото му имение , децата му бяха напуснали УК , сина му бе висш мениджър в банкови институции в сингапур , стандарта на живот му е бил в пъти по добър от колкото в лондон , стареца беше сам в огромното си имение , имаше снимки на боби мур със световната титла , никога няма да забравя това имение

 11. 11 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 652 Неутрално

  От изброените градове донякъде познавам Лондон и Ню-Йорк. Другите четири не съм виждал, но ми е трудно да поставя знак за дори приблизително равенство между Голямата ябълка и Дубай (?!). Как въобще може те да се сравняват?

  И това е само един от въпросите към статията. По-правилно е да се кръсти "Нерде Ямбол, нерде Стамбул!" Какво общо има тук евроскептицизмът, изборите в Гърция или Франция?

  Ако пък ще говорим за Лондон, то той наистина е надраснал не само национални, но и континентални граници. А дали това е добре - е това добра тема за обсъждане.

  Всички разбираме че основната функция на Лондон днес е концентриран световен финансов пазар. Дали размерът му е естествен или това е един балон - това е спорът. Великобритания съзнателно избра глобалните финансови услуги за приоритет пред производството. Германия направи точно обратното. Кой е прав - това е интересното. А това че в космополитния Лондон повечето хора ще бъдат за интеграция и против самоизолацията си е ясно.

 12. 12 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Една централизирана система е много по-ефективна от една разпокъсана и девалвираща такава! Примера с Римската империя е много точен. Разбире се, става въпрос не само за икономически, но и за властови, културен, религиозен, дори географски център.

 13. 13 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "gullwing":

  Относно това, че привлича огромни капитали и ресурси, по това си приличат. И по бързия темп на развитие, както и поради масата хора, която го посещават годишно, сбиропотокът е огромен!

 14. 14 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gligani":

  Ами не знам дали си бил в източен и южен Лондон, болен расизъм от страна на пакита и индийци към бели, хомофобство, мизерия, ужасно е...

 15. 15 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Колко анализи, теории, предположения и нито веднъж поне от кумова срама, да не загатнете поне, че основната причина за възхода на "евроскептичните" патрии е имиграционното цунами от целия Близък Изток и Северна Африка което залива Западна Европа а от скоро и бедна България.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Британското правителство гледа на Лондон като на страхотен актив, който трябва да бъде пазен – от гледна точка на данъчните приходи и на имиджа, който спомага за "продажбата" на марката "Великобритания" в чужбина.
  _________
  Това е видно ! Никъде не пише какви са наемите в Лондон и ,че там емигрантите живеят по 4-5 в апартамент !
  А африканците, арабите и студентите често са по 5-6 в стая!
  Постоянния наплив на малоумници гарантира растеж и приходи за тези които държат активите - имотите, монополите и търговските картели не могат без свежа емиграция която да поддържа растежа на икономическите пънкари !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Кога да очакваме София да обяви независимост от БГ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#8:"442"]Хонконг и Сингапур нямат особен принос към световната икономика, там можеш само сравнително лесно и евтино да изпереш огромни суми с пари. [/quote]
  Не е точно така ! Британските корпократски фамилии са допринесли за световната икономика като от 200 години перат пари в Хонконг , Сингапур и Банкок !
  Всички пари от търговия с роби , наркотици , оръжия и всякакви рискови операции прекарани от там излизат чистички като диамантите на Нейно Величество !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#17:"fortunes"]Кога да очакваме София да обяви независимост от БГ? [/quote]
  В зората на демокрацията селяните казваха ние Ви храним! Сега селяните са изчезващ вид за това вече ни хранят либераститите с техните Е-добавки , токсини и генно изродени достижения на науката!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Статията е много добра и важна. Хваща една много болезнена тенденция в тежестта на избирателския глас. Неговата стойност, като принос в БВП. Съмнявам се, че избирателите на льопенката, фаражката и т.н. са хората даващи продукта с висока стойност в съответните общности.
  Същото наблюдаваме и у нас. Гласуват най-нископродуктивните и ниско образовани маси. Останалите изобщо не им пука кой търка парламентарните банки в Лондон, Париж или София. Вариант е поне задължителното гласуване. И електронното.
  Просто светът е друг. Бърз, свързан и свободен.

  Navigare Necesse Est
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#19] от "comandante":

  Оставам с впечатлението, че сте пристрастен да четете повече коментарите от статиите. Ваше право е да се забавлявате по този начин, но все пак са важни статиите. Има си форуми по теми, блогове и други чатове за запълване на свободното ви време. Понякога натрапчиво прекалявате.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Проблемът е преди всичко морален хората ли са слуги на икономиката или икомомиката трябва да бъде слугиня на хората

 23. 23 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "comandante":минимум по двама в стая , като стаите през 2007 бяха по 100 паунда , сега през 2014 са по 140 паунда на седмица , наемите на имотите за 7 години ско4иха с по 25 %

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "Schopenberg":
  но е много прав в това , което пише , на вас нещо не ви отърва от истината ли

 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#24] от "dgidgo":

  Казвам, че е фиксиран върху коментарите, а не статиите. За истината оставете всеки да си преценява сам.

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "lager":абсолютно си прав , но при заплата 1400 паунда и жена ти 1000 , може да се спестят 400 паунда на месец , ако живете мъж , жена и дете в едностаен , да се спестят 1000 лева на месец в този мизерен 21 век не е супер зле , като не си лишил семеиството от нищо

 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#25] от "Schopenberg":това , което говори е пълната истина специално за храната

 28. 28 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "Schopenberg":светът бил свободен , пълна глупост , следят те като във биг брадър , нон стоп тормоз и стрес

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Дали става дума за "икономиката, глупако!"*, или вече иде реч за "глобализацията и дисфункционалния ЕС, глупако!"?
  **Мотото, с което Бил Клинтън печели президентските избори в САЩ през 1992 г.
  ____________________
  [quote#21:"Schopenberg"]Ваше право е да се забавлявате по този начин, но все пак са важни статиите.[/quote]
  Благодря !
  Коментара си ми е евроскептичен , все пак !
  А еврооптимизма е едно недоносче по-нефелно от късния СОЦ, европейската корпокрация е обречена защото освен в 2-3 дъражави които обират медеца във всички останали кризата няма как да бъде заличена с конвенционалните финансови инструменти на икономическия тероризъм !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#23:"dgidgo"] стаите през 2007 бяха по 100 паунда , сега през 2014 са по 140 паунда на седмица , наемите на имотите за 7 години ско4иха с по 25 % [/quote]
  Много съм изненадан ,че имам толкова плюсове !!!

  Явно либертарианските тролове след изборите са се оттеглили .

  Ето това са активите на европейската корпокрация ! Наеми и монопилизиране на електромери , водомери , комуникации, туризъм в мегаполиси , университети , болници за животоспасяващи операции и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante":

  Пак ви призовавам да обръщате повече внимание на статиите. Колкото до представите ви за устройството на съвременна Европа, може би ще ви е полезно да следите изявите на Матео Ренци. Предполагам ще ви допадне. Както се вижда, можете и да сте любезен. Успех.

  Navigare Necesse Est
 32. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На автора му е пълна каша у главата....Статията е от сорта - напъна се планината, па роди мишка....Ама лошото е, че дневничари в напъните си да ни убедят колко е добра и перфектна глобализацията, просто забравят, че у форума не пишат само сикаджийчета....Има и по-умни хора....Дневник, подценявате си аудиторията....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#31:"Schopenberg"] ще ви е полезно да следите изявите на Матео Ренци. [/quote]
  Благодаря !
  За сега ми е още рано да го коментирам !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#16:"comandante"]Това е видно ! Никъде не пише какви са наемите в Лондон и ,че там емигрантите живеят по 4-5 в апартамент !
  А африканците, арабите и студентите често са по 5-6 в стая! [/quote]

  Тук(у швейцарско) е напълно естествено две семейства да живеят в едно жилище...И под две семейства нямам напредвид майка, баща....син, снаха и внуче....А това да живеят две напълно различни фамилии....Също така, когато хората се пенсионират, задължително се коалират с още 2-3 двойки пенсионери и заживяват под един покрив...Нещо като старчески дом, но в 4 стаи....Тва са швейцарските традиции....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  [quote#34:"ARRI"]А това да живеят две напълно различни фамилии....Също така, когато хората се пенсионират, задължително се коалират с още 2-3 двойки пенсионери и заживяват под един покрив...Нещо като старчески дом, но в 4 стаи....Тва са швейцарските традиции.... [/quote]
  Никак не е случайно това ! За какво селяните в периферните колонии трябва да живеят на свобода в родните си села и да ядат храна която сами са произвели, да си пият водата от бунара , да се топлят от камина която сами са запалили и т.н. след като финансовите пънкари могат лесно да ги урбанизират в МЕГАГРАДОВЕ ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK