От блоговете: Таен държавен орган управлява природните богатства на страната

От блоговете: Таен държавен орган управлява природните богатства на страната

© Юлия ЛазароваПрепубликуваме текста на Александър Кашъмов от блога на Програма "Достъп до информация".

В България съществува таен орган на държавна власт. И това не са службите за сигурност и разузнаванията. По-таен и от тях орган носи наименованието Единен орган за управление на подземните богатства. Нека сме щастливи, че поне названието му е публично!


С решение № 3395 от 21 май 2014 г. по адм.д. № 12163/2013 г. на Административния съд – София град, 24-ти състав, е отхвърлена жалба срещу отказ на главния секретар на Министерството на икономиката и енергетиката да предостави достъп до обществена информация. Със заявление от есента на 2013 г. гражданин е поискал от министерството изключително простичка информация – кои са лицата, влизащи в състава на споменатия орган за управление на подземните богатства и длъжностите, които заемат. Отговорът е разтърсващ – исканата информация представлява защитени лични данни. Отказът е оспорен пред съда с мотивирана жалба, в която се поддържа, че личните данни на лицата, заемащи публични длъжности, са с много по-занижена степен на защита от тези на частните лица /Решение на Конституционния съд № 4/26.03.2012 г. по конст.дело № 14/2011 г./, че не е допустимо да съществуват анонимни държавни органи и че е налице надделяващ обществен интерес с цел осигуряване на прозрачност на този орган /§ 1, т.6 от Допълнителната разпоредба на ЗДОИ/.


Административният съд не приема тези доводи и намира отказа за законосъобразен. Според постановеното решение, "така поисканата информация не касае данни за обществения живот в страната, нито данни за дейността на задължения по закона субект, а се отнася изцяло до лична информация, касаеща само и единствено лични данни за определени физически лица". Също така, съдът намира, че наистина лицата, заемащи публични длъжности, се ползват с много по-занижена защита на личните данни в сравнение с останалите граждани, "но това не означава, че достъпът до личните им данни е в предмета на регулация по ЗДОИ, чиято цел е да осигури информираност на гражданите относно дейността на задължения субект …"
Тъй като органът на власт в едно министерство например е министърът, в общината е кметът и т.н., то остава неясно какво разделение прокарва съдът между органа на власт и персоната, която изпълнява тези функции. Означава ли това, че може утре да имаме и анонимни министри /може да се гласуват на закрито заседание на Народното събрание/? За съжаление, за пряко избираемите длъжности ще бъде много трудно да се осигури необходимата защита на личните им данни, тъй като се явяват на избори и често участват в публичната избирателна кампания.


Разбира се, едва ли е нужно да се казва, че в демократичната държава лицата, заемащи публични длъжности, са публични. Имената им са обществено достояние, а не защитени лични данни. Те са длъжни да се отчитат пред гражданите и лично да обясняват действията си. Кой е орган на власт и кой влиза в състава на орган на власт е информация, която следва да намерим и обикновено намираме в интернет страниците на институциите, заедно с биографиите /и то не само в развитите страни, но вече и в България/. Съвременното законодателство, свързано с прозрачността, е достатъчно напреднало и предвижда публичност не само на имената, но и на имуществото и доходите на лицата, заемащи висши държавни длъжности, на декларациите на държавните служители за конфликт на интереси, на принадлежността на лицата, заемащи публични длъжности, към бившата Държавна сигурност. Според създадената в периода 2000 – 2014 г. съдебна практика не представлява защитени лични данни и следва да се предоставя по ЗДОИ информацията, свързана с:


- длъжността и името на дадено длъжностно лице /Решение по а.д. № 6700/2007 г. на ВАС, пето отделение/,


- участие в комисии / Решение а.д. № 8102/2011 г. на ВАС, пето отделение/,


- изпълнение на служебни функции / Решение а.д. № 8452/2005 г. на ВАС, пето отделение/, като например командировки, както и съответните разходи за тях / Решение а.д. № 8452/2005 г. на ВАС, пето отделение /,


- образованието и квалификацията на държавни служители / Решение по а.д. № 3505/2006 г. на ВАС, петчленен състав/ ,


- трудовия стаж / а.д. № 3505/2006 г. на ВАС, петчленен състав / и др.


Впрочем нищо чудно, че гражданите проявяват интерес да научат нещо повече за Единния орган за управление на подземните богатства. Според принципа за върховенството на закона, държавните органи и техните правовмощия са изброени в Конституцията и законите. Въпросният Единен орган за управление на подземните богатства обаче не се среща в законодателството. Загадъчната институция е оповестена единствено на интернет страницата на Министерството на икономиката и енергетиката в следния текст:


От 01 март 2011 г. е създаден и функционира Eдинен орган за управление на подземните богатства в страната. Той обединява дейността и функциите, осъществявани до този момент от трите държавни институции – Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. (http://www.mi.government.bg/bg/pages/about-ubgur-105.html )


От по-нататъшното съдържание на статията се установява, че "митичният орган" е започнал работа по 1100 преписки за разрешения за концесии и към края на 2012 г. са останали само около 100 процедури за търг или конкурс. Макар анонимен, държавният орган явно е ефективен. И се оказва, че може би никога няма да узнаем кой е свършил работа по 1000 концесионни преписки за една година и продължава да работи по неясно колко през следващата. След като е всеизвестно, че секторът на концесиите в областта на подземните богатства обхваща значителен финансов интерес, е наистина необяснимо, че главен секретар и съдия, чиито имена са публични, скриват имената на длъжностни лица, вземащи решения вероятно за милиарди левове.


Решението на административния съд подлежи на обжалване. Можем да се надяваме, че тази странно възникнала практика ще бъде коригирана, както през 2013 г. Върховният административен съд отмени друго решение на АССГ, според което политическата принадлежност на народните представители била защитени лични данни. Нека също така си пожелаем завинаги да престанат да съществуват "единни" или други органи на власт, чиито правомощия не са описани в закон, но затова пък управляват огромни обществени средства.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Яне, ти ли си бе?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво на Сашо Кашъмов!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Щокиращо , но не и невъзможно.
  Щом може да се подписват международни договори с тайни клаузи, защитени под булото на националната сигурност от законните права на гражданите за получаване на публична информация.
  Ще очаквам подробностите с голям интерес.

  If you listen to fools, the mob rules
 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Мда, интересно.
  Кашъмов, само в кръга на шегата си мисля, че след тази статия, някой ще вземе единствено правилното решение ДА СЕ ЗАСЕКРЕТЯТ И ИМЕНАТА НА СЪДИИТЕ, ГЛАВНИТЕ СЕКРЕТАРИ И НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ.
  И те са хора с право на лични данни.

  !

 5. 5 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 463 Неутрално
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  всичко е забулено в тайни и мистерии около този таен орган управляващ тайните богатства на страната .

 7. 7 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 890 Любопитно

  Органът се нарича - "дайте да дадете"

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 8. 8 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Tova ne e za smartnite da znaiat:(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Минно геоложка камара
  http://www.bmgk-bg.org/bg/upravitelen-savet
  Управителен съвет
  д-р инж. ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ
  Председател на УС и на БМГК
  „Асарел-Медет" АД
  Телефон: 0357/ 63 164
  Факс: 0357 64085
  Е-mail: [email protected] и т.н.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 12. 12 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#11:"RED MAFIA"]д-р инж. ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ [/quote]
  Действителен члене на Международната академия по минерални ресурси - Москва и на Международната академия по екология и безопасност на труда - Санкт Петербург, чуждестранен член на Руската минна академия - Москва
  http://www.bmgk-bg.org/bg/detail-ekip/33/

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 13. 13 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Замислете се!
  Този орган управлява и онова, което под вашите къщи, ниви, дворове и апартаменти.
  А това е неправилно.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#14] от "lone_wolf": Важни са , ама на тоя му е отишъл сепаратора и му се разбягват съчмите

 16. 16 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Корените на Цоцорковия род отиват дълбоко във вековете назад. Галено на Стоян Бояджи са казвали Цоцо, както е обичайно в Панагюрище на Стоян или Стоянка да казват Цоцо или Цоца.
  http://www.tsotsorkov.org/
  Цоцорков призова за приватизация в енергетиката
  http://pressadaily.bg/publication/12449-%D0%A6%D0%BE%D1%86%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 17. 17 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Двадесет и две години външния дълг се увеличава все повече, макар че е заграбено и изнесено в полза на западните корпорации:

  185 тона злато, 2,2 милиона тона метал мед, редки и разсеяни стратегически метали, на обща стойност от над 30 милиарда долара, по сегашни цени на лондонската борса.

  От 1990 г. досега се изнасят в чужбина ограбено отначало от ръководствата, после и частните фирми приватизирали сектора за 1 лев:

  - От Асарел – 22 тона злато, 1,2 милиона тона мед. Всяка година 50-55 хиляди тона метал мед и 1000-1200 кг.

  - От Елаците – 40 тона злато, 800 000 тона метал мед, на година 40-45 хиляди тона мед, 1900 до 2100 злато.

  - От Челопеч – 70-80 тона злато, 3,5 до 4 тона на година, след 2007 г. увеличават добива на руда и злато също. 250 хиляди тона метал мед до момента – 13 до 14 хиляди тона на година.

  В България от заграбените мини са изнесени от 140 до 150 тона злато, 2-2,2 хиляди тона метал мед, редки и разсеяни елементи, суровина в концентратите за милиарди долара. Златният резерв на България от 35 тона злато, добит преди 1990 г., съхраняван до 2002 г. в БНБ, е изнесен от правителството на Сакскобургодски и не се знае съдбата му

  Общо 180 тона злато за 12 милиарда долара и метал мед за 30 милиарда долара е заграбено от 1990 г. до момента от политическата мафия и западните „партньори”, изнасящи в България демокрация.

  Накрая, като обобщение можем да подчертаем, че Организираната политическа престъпност, с участието на всички политици, управлявали страната, през последните пет правителства, подариха на чужди и наши олигарси не само добивните комбинати и мощности, но и 99% от самите подземни богатства, които са изключително държавна собственост по Конституция. За да заграбят подземните богатства и добивните мощности, те съзнателно съсипаха цели промишлени отрасли и оставиха на ръба на мизерията стотици хиляди работници и техните семейства. Следващите едно след друго “червено”, “синьо”, “жълто”, отново “червено” и накрая гробарско правителства преподписват престъпните договори, толерират олигарсите и ги награждават с нови държавни находища за милиарди долари; награждават ги с държавни отличия, ордени и медали, изглежда заради умението им да измислят система за ограбване на народа на България. Тези факти говорят само едно: независимо от цвета и декларираните политически убеждения, всички те са обединени в една организирана политическа престъпност с цел ограбване на страната и водене на икономически, социален и физически геноцид срещу населението.
  Константин Дичев,
  Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
  http://samvoin.blog.bg/?month=3-13&day=12

  Да защитим животнитe !
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Така е! Публичен орган, със защитени имена на неговото управително тяло си е направо законна мафия! А, съдът ни прави на идиоти!

  goblenka
 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#22] от "shileto":
  Стига сте се дърляли бре.
  Шиле познавам го този лагер но май не пише той а баща му или някой друг от родата.


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#24:"goblenka"]А, съдът ни прави на идиоти! [/quote]
  Е, не е за сефте.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#24] от "goblenka":
  Сети ли се кой е шеф на Административният Съд.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  АССГ постановява такива решения, защото знае, че при ожлве във ВАС ще бъдат разпределени на правилният състав.
  До там води къдруването в Съдебната власт а инак браво на адвокат Кашъмов.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":


  До коментар [#27] от "Танас":

  Не е за сефте да ни правят на идиоти и да! Сетих се. И? Какво от това? Ще получи ли отговор въпросът, кой управлява този орган? Каква дейност развива и какви резултати е отчел? Едва ли. Сигурно и това е защитена информация? Дали пък този орган не е към ДАНС?

  goblenka
 30. 30 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Абсурдна държава. Успех на Кашъмов. Чакаме развитие на сагата.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 31. 31 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Весело

  А "подземни богатства" в буквален или в преносен смисъл да го тълкуваме?

  Но сериозно, подобни "подземни" изпълнения са недопустими в държава, претендираща да бъде законова!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 32. 32 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Весело

  Сигурен съм,че тези,които искат концесии или, тези които имат концесии,имат имената и на роднините на членовете на комисията.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Sieminehn
  Sieminehn
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В статията ЛЕГИТИМИРА ЛИ РЕШЕНИЕ № 3395 ПО ДЕЛО № 12163/2013 СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА АНОНИМНИ ДЪРЖАВЕНИ ОРГАНИ? се казва:
  "Това е все едно да имаме анонимни министерства, Народно събрание, анонимен президент…"
  Та си ги представям като как всички тия са с качулки на главите по време на заседания..
  Та въпроса ми е, ако тия са анонимни, както и въпросния държавен орган, не е ли редно да ги набураме в единични килии с цел да не би някой да разкрие самоличността им.

  "Според решението на съда по делото излиза, че когато съдията прочете името на ищеца или ответника по дадено дело на глас, то той трябва да го репликира и да помоли да бъде записано в протокола, че съдията в този момент спекулира с личните му данни като изрича на глас името му пред непознати хора и по този начин застрашава неговата сигурност."

  Това па ще е още по-голям РЕЗИЛ!!!

 35. 35 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 597 Гневно

  Към коментар [#17] от "да защитим животните":Общо 180 тона злато за 12 милиарда долара и метал мед за 30 милиарда долара е заграбено от 1990 г. до момента от политическата мафия и западните „партньори”, изнасящи в България демокрация."
  Да не говорим за вредите ,които бившите партийни секретари -настоящи собственици и експлоататори на природните ни богатства начело с безсрамно богатите Цоцорков и Цоло Вутов нанасят на околната среда . Замърсени води, почви ,въздух!Висока заболеваемост от рак, астма, бъбречни заболявания, увеличената смъртност и скъсена продължителност на живот на населението в експлоатираните райони, която се прикрива от управляващите, вероятно срещу добро заплащане .

 36. 36 Профил на Никола Петков
  Никола Петков
  Рейтинг: 217 Гневно

  ...балон за разсредоточаване от най-важното в момента - ОСТАВКА (а вече и СЪД за престъпното правителство). Писна ми , куцо, кьораво и сакато без да е учило и един час геология, да разбира освен от футбол и от полезни изкопаеми...ОБУЩАРЮЮЮЮЮЮЮЮЮ....

 37. 37 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "4k":

  Не е балон, а една от многото причини да искаме оставка! За съжаление, няма да я получим! Не и сега! Не и заради това!

  goblenka
 38. 38 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#35] от "Марта":

  Хващам се за мотото ти. Трябва да защитим и животните, и тяхната среда и себе си, защото ние все по-малко се различаваме от тях, но в името на парите унищожаваме тотално БГ еко системата! Да! Ние, българите в частност и човечеството, като цяло, постоянно слизаме на долу! Оскотяваме! Един не разсъждаващ човек, въоръжен със средствата на технологията на 21 век, лишен от моралните задръжки, каквито са болшинството от човеците, е като ядрена бомба за останалия жив свят!

  goblenka
 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#34] от "Sieminehn":

  Добре си представяш картинката! Те, даже и тия, дето не са с качулки, по отношение решенията и делата си са анонимни! Нали почти година питахме Кой и доближихме отговора едва в навечерието на последните избори. Ясен и категоричен отговор не получихме! А, на въпросите: Какво? Как? Кога? Колко? Пак няма отговор. Така че, не си мечтай да ги набуташ в килия! Без тия отговори, няма как да стане по законен начин! Всъщност, и законът е "анонимен"! Т.е, прилагащите го и защитаващите го! Както и пишещите го! Защото, не е ясно кой го диктува! Не можеш да арестуваш и осъдиш химикала, за това, че е написал нещо вредно, нещо не верно, нещо опасно... Трябва да осъдиш този, който го държи и евентуално, този, който диктува! Защото от не знам колко години, БГ политиката, вътрешна и външна, е една диктовка! Само се сменя диктуващият!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK